logo vas
logo vasen2
ylhoik
Ankismin pää-äänenkannattaja
Ankistisia artikkeleita
Arvosteluja - sarjakuvat - elokuvat - tuoreeeltaan!
Listauksia ja indeksejä
lataa kivaa - download goodies!
Finnish Disney History - In English!
Ankistin nettilinkit - Donaldistic Links
Etusivulle - Frontpage
Palvelun tarjoaa Perunamaa

Missä Ankkalinna on?

Tätä sinänsä triviaalia asiaa ovat monet ankistit ja Barks-fanit miettineet monesti. Ankkalinna (Duckburg) on ankkasankareiden "myyttinen kaupunki" tai seikkailujen alkupiste, johon on tarinan niin vaatiessa voinut liittää mitä tahansa attribuutteja. Jopa sen sijainti on tarpeen tullen tuntunut vaihtelevan. Milloin siellä on palmupuita viittaamassa varsin lämpimään ilmastoon, milloin lunta, kaupungin läheisyydestä löytyy rämealueita, vuoria (Peikonhammas), metsiä jne.

Tästäkin huolimatta ankistit ovat pyrkineet selvittämään Ankkalinnan sijainnin niin tarkasti kuin mahdollista. Kutakuinkin itsestään selvää on, että ainoastaan Barksin tarinat ovat kelvanneet referenssimateriaaliksi. Barksin viittausten pohjalta ovat fanit tehneet erinäisiä päätelmiä (mm. Ken Bausert). Näihin osittain pohjautuu myöskin Rosan tekemä kartta Roopen elämänkertasarjan kymmenennen osan aloitusruudussa.

Ankat marssivat kohti Ankkalinnaa Niagaralta.Ankkalinna nimenä esiintyi ensimmäisen kerran Barksin kymmensivuisessa tarinassa Tasapainoilua vuodelta 1944 (WDC 49). Viimeisessä ruudussa ankat marssivat kiskoja myöten kohti laskevaa aurinkoa, eli länteen (ellei sitten tulkitse aurinkoa nousevaksi!). Kyltissä lukee "Duckburg: 2096 miles", noin 3373 kilometriä (suomennoksessa 3496). Ankat ovat vastikään olleet Niagaralla, joten tästä on saatu yksi johtolanka.

Toinen selkeä viittaus Ankkalinnan sijaintiin on saatu pitkästä tarinasta Jokihirviö (The Terror of the River, FC 108) vuodelta 1946. Ankat ovat ostaneet jokilaivan Ohio-joelta ja matka sinne Ankkalinnasta on mainittu 2400 mailin pituiseksi (n. 3840 km). Tämän perusteella Ankkalinna on sijoitettava länteen, ellei halua loiskahtaa Atlanttiin.

Välillä Ankkalinnassa nähdään lunta, kuten sarjassa Kirje Joulupukille (Letter to Santa, CP 1) vuodelta 1949 mutta tarinassa  Joulu Karhuvuorella (Christmas on Bear Mountain, FC 178) vuodelta 1947 näemme palmuja ja lunta löytyy vasta itse Karhuvuorelta.

Vuoden 1950 Christmas Parade-tarina Koettakaa arvata! (You Can´t guess!, CP 2) mainitsee jopa Akun kotiosoitteen 1313 Quack Lane Rd. (ei mainita suomennoksessa). Tarinassa nähdään lunta ja puut ovat lehdettömiä.

Useimmissa tarinoissa joulun aikaan Ankkalinnassa on kuitenkin lunta, minkä mukaan kaupunki pitänee sijoittaa Yhdysvaltain länsirannikolla Californian pohjoisempaan osaan, minne Rosakin sen kartassaan sijoittaa.

Pohjoiseen sijaintiin viittaa myös Leirielämää-sarja (Vacation Time, VP 1, 1950), jonka mäntymetsä voidaan päätellä sijaitsevan Ankkalinnan lähettyvillä. Hyvin kylmään ilmanalaan viittaa myös vuoden 1945 sarja Jäämaan Aarre (Frozen Gold, FC 62), jossa lunta kyllästymiseen asti lapioineet Ankat unelmoivat pääsystä lämpimään etelään (päätyen vielä kylmempään paikkaan, kuten sarjan lukeneet muistavat).

Mainitaanpa joissain sarjoissa ankkojen kotipaikaksi jopa Burbank eteläisessä Californiassa, esimerkiksi Aku Ankka tiikerinsyöttinä (Maharajah Donald, MoC 4, 1947), suomennoksessa tämä ei tietenkään näy. Burbankiin palmupuut sopisivat vallan mainiosti. Disneyn piirroselokuvastudiot sijaitsivat siellä ja ilmeisesti Barksin mielestä Akun oli luontevaa asua lähellä "työpaikkaansa".

Kaikista ristiriitaisuuksistakin huolimatta, joita yksin Barksinkin tarinoista löytyy,  Ken Bausert on Ankkalinnan sijainnissa päätynyt Californian ja Oregonin rajamaille Tyynen valtameren rannikolle (antaen jopa tarkan sijainnin 42 pohjoista lev. ja 124 läntistä pit.). Jossain niillä main olisi siten myös Calisotan osavaltio, jonka pääkaupunki (?) Ankkalinna on. Barks keksi Calisotan tarinaansa kullatusta miehestä ja magentanpunaisesta postimerkistä (The Gilded Man, FC 422, 1952). Don Rosan Calisota lienee hieman etelämpänä.

Ankkalinna on hyvin monipuolinen kaupunki, joen halkoma suurkaupunki puistoineen, pilvenpiirtäjineen, siltoineen. Sieltä löytyvät kaikki tarvittavat ainekset suuriin seikkailuihin tai arkisempiin kommelluksiin. Siellä ovat rauhallinen (?) omakotitaloalue jossa suurin osa ankoista (ja hiiristäkin) asuvat, Roopen rahasäiliö, jopa Tyhjälän slummialue, satamat ja hämäräperäiset kujat - mitä kulloinenkin tarina ikinä vaatii.

Timo Ronkainen

Julkaistu aikaisemmin Ankkalinnan Pamauksen numerossa 2(1999)

Lähteet:
Ken Bausert: In Search of Duckburg, Calisota; The Barks Collector 15 (1980)
Forum - Where is Duckburg; The Barks Collector 12/13 (1979)


Lisää aiheesta Gilles Mauricen sivuilla, karttoja yms.

Saksalaiset ankistit julkaisivat perusteellisen Ankkalinnan, Entenhausenin kartan.


Takaisin arviot -sivulle