Don Rosan lakko

Kai Saarto

 

Kuten monet newsletterin tilaajat tietävätkin on Don Rosa lakossa. Raportoin asiasta heti siitä Donilta itseltään kuultuani, mutta hänen pyynnöstään poistin uutisen sivuilta ja näin se jäi moneksi viikoksi vain newsletteriläisten ja joidenkin Donin ystävien tietoon. Nyt asia on tullut laajemmin esiin, joten uskaltaudun itsekin kirjoittamaan siitä. Tulen kertomaan tällä erityisesti asialle omistetulla uutis-sivulla asian etenemisestä.

 

Itse kuulin asiasta ensimmäisen kerran lokakuun 21. päivänä. Olin kirjoittanut Donille ja kysynyt miksi Culebran liikeneron (AA39-42/02) mukana ei ilmestynyt hänelle tyypillistä juttua tarinan synnystä. Olin jo aiemmin kuullut Aku Ankan toimituksesta ettei juttua "oltu saatu". Samoin minulle kerrottiin Akkarista, että Dream of a lifetimen (Rosan toistaiseksi viimeinen ankka-tarina) julkaisusta ei ole tietoa - aiemmin minulle oltiin kerrottu tarinan ilmestyvän vielä tämän vuoden puolella. Aavistin että jotain outoa oli nyt tekeillä, mutta Donin keskellä yötä saapunut vastaus oli silti järkyttävä:

No, minun on valitettavasti kerrottava sinulle, että olen mennyt "lakkoon" Egmontia vastaan. Syynä on heidän harrastamansa työni epäeettinen hyväksikäyttö. Töitäni he ovat käyttäneet albumeissa ja kirjoissa ilman että olen saanut senttiäkään rojalteja sen jälkeen kun ne ovat ilmestyneet viikkolehdissä joita varten ne tein. Suomi ei ole tähän syyllistynyt ja olenkin varsin tyytyväinen ystäviini AKU ANKASSA. Koska Suomikin saa kaiken materiaalinsa Egmontilta, myös Aku Ankka-lehti kärsii "lakostani". Siinä syy miksei minulta ollut kirjoitusta kyseisessä numerossa.

En tiedä mitä tulee tapahtumaan. Minun olisi pitänyt vaatia muutosta tähän jo kymmenen vuotta sitten.

Kuten arvaattekin, tuijotin kuvaruutua pitkään silmät ymmyrkäisinä. Vastasin Donille ja vakuutin, että jos hän tarvitsee apua, niin hän voi luottaa suomalaisiin faneihinsa yleisesti ja "Uusi Ankkamestari"-sivujen vakiovieraisiin erityisesti (olen näinä muutamina kuukausina sivujen ylläpitäjänä oppinut tuntemaan joitakin teistä ja tiedän kuinka aktiivisia olette). Uhosin myös kirjoittavani sanomalehtiin jos tarvetta ilmenisi. Samalla esitin muutamia käytännön vaihtoehtoja Egmontin "kiertämiseksi", mutta näistä joudun yhä vaikenemaan.

Seuraavaksi otin yhteyttä Aku Ankan toimitukseen ja kyselin mitä asialle voitaisiin tehdä. Aku Ankan väki ei kuitenkaan ollutkaan kuullut koko asiasta ennen yhteydenottoani ja Donin sanojen mukaan siellä oli menty pitkin seiniä uutispaukun jäljiltä. Rosaan oli otettu Aku Ankasta yhteyteyttä, sillä toimitus oli luonnollisesti huolissaan tapahtuneesta. Positiivista asiassa oli se, että Aku Ankan väki ja Don Rosa ovat hyviä ystäviä keskenään ja jos jotakin on tehtävissä Rosa-tarinoiden saamiseksi Suomeen jatkossakin, niin asiat ovat hyvissä käsissä. Erityisesti sydäntäni lämmitti Rosan suomenkielinen "Kiitos", kun sanoin hänellä olevan suomalaisten fanien apu käytettävissään.

 

Italian tapahtumat

Seuraava käänne tapahtumissa (minun tietääkseni) oli Ankistien ja Ankkalinnan pamauksen johtohahmon, Timo Ronkaisen raportoima uutinen Italiasta 13.11.. Siellä paikalliset Disney-piirtäjät ovat haastamassa Disney-Italiaa lakkoon, koska heidän "perusoikeuksiaan" ei ole turvattu. Tällä he tarkoittanevat originaalien jäämistä kustantajalle (originaalien myynti olisi tärkeä lisätulon lähde piirtäjille) sekä rojalti-systeemin puuttumista. Timo Ronkaisen mukaan Disney on ainoa sarjakuvien julkaisija, joka ei maksa rojalteja. Italiankielisen uutisen nähtyäni kirjoitin heti Donille ja kysyin oliko hän kuullut Italian virkaveljiensä myös astuneen esiin vaatimaan oikeuksiaan.

Sukujuuristaan huolimatta Don Rosa ei taida italiaa, joten koitin parhaani mukaan kääntää uutisen sisältöä hänelle sanakirjan avustuksella (taisimme saada molemmat makeat naurut yrityksestäni...). Samalla kuulin ettei Egmontin kanssa ole tapahtunut "juurikaan edistystä".

 

Julkisuuteen

Marraskuun 15. päivänä Comics Buyer's Guide -lehdessä Don Rosa lopultakin julkisti tilanteen. Alkuperäisiä uutisia voitte käydä katsomassa osoitteessa: www.fumetti.org/afnews. Tässä lyhyesti Rosan sanoma:

 

"Lopetin työskentelyn viime heinäkuussa [2002]. Aloin olla liian turhautunut ja katkera siitä, että olen yksi Euroopan parhaiten tunnetuista sarjakuvien tekijöistä, enkä saa siitä hyvästä senttiäkään. He [Euroopan suuret kustantajat] ovat tottuneet uudelleen julkaisemaan töitäni keskustelematta kanssani. Rojaltien puuttumisen lisäksi heidän tuloksensa saavat minut häpeään. Tarinoitani uudelleenjulkaistaan usein väärillä kuvituksilla, huonoilla tai väärillä värityksillä, tekstaus on vajavaista tai puuttuu kokonaan ja tietokoneella tehty uuspainos on pikselöitynyttä. Enkä edes tiedä mitä käsikirjoituksilleni tapahtuu käännösvaiheessa. Lukijat, jotka paitsi luulevat että saan kirjoista korvausta, myös olettavat että minulla on jonkinlaista sanavaltaa lopputulokseen ja luonnollisesti syyttävät minua virheistä! ... Ainoa syy miksi alunperinkään ryhdyin tekemään näitä sarjakuvia, on se että rakastan työskennellä Carl Barksin tarinoiden ja hahmojen ympärillä joiden parissa kasvoin. Tiesin etten koskaan rikastu tekemällä Disneyn sarjakuvia. En ollut koskaan suunnitellut tulevani maailmankuuluksi. Ajattelin vain olevani yksi lukuisista käsikirjoittajista ja taiteilijoista, jotka tekevät näitä tarinoita joita julkaistaan käytänössä kaikissa Euroopan maissa viikoittain. Viikottainen Donald Duck & Co., ei ole pelkästään Euroopan myydyin sarjakuvalehti; monissa maissa se on parhaiten myyty mikään. Esimerkiksi Norjan lehti myy 250,000 kappaletta joka viikko. Mikään muu julkaisu ei myy samoja määriä. Väkilukuun nähden tuo vastaisi 80,000,000 kappaleen myyntiä Pohjois-Amerikassa. Myyntiluvut Suomessa ovat vielä suuremmat, 350,000 viikossa. Joka neljäs ihminen lukee lehden viikoittain näissä maissa. Myyntiluvut ovat reippaita myös Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa ja Saksassa, sekä siitä itään läpi Euroopan, Venäjän, Kiinan, Intian, Indonesian jne., aina Japaniin asti. ... Eurooppalaisten julkaisijoiden kanssa neuvottelu on hyvin hidasta, sillä minulla ei ole siellä laillista edustajaa. En tiedä miten ottaa yhteyttä kirjoittajien tai julkaisijoiden liittoihin neuvoa kysyäkseni. Kontaktien ja edustajien saanti, jotta voin päättää mitä tehdä, on hidasta. En voi kuin oikeastaan vaieta ja katsoa josko he muuttaisivat mielensä."

17. marraskuuta:

Disneyn keskustelulistalla (DCML) Don julkaisi seuraavan kirjeen:

 

Se että lopetin työskentelyn viime toukokuussa saatuani valmiiksi tarinan "The Dream of a Lifetime" ei ollut sellainen asia, jonka halusin laajasti tiedettävän. Muutamat ihmiset tällä listalla tiesivät asiasta -- esimerkiksi eräs henkilö tiesi asiasta jo monta kuukautta sitten, koska hän oli ehdottanut että antaisin haastattelun urastani eräälle hänen tuntemalleen lehtimiehelle. Minun oli luonnollisesti kieltäydyttävä ja samalle selitettävä ystävälleni miksi kieltäydyin. Pyysin häntä vaikenemaan asiasta -- ja koska hän on tämän listan aktiivinen jäsen, huomaatte että hän kunnioitti pyyntöäni. Hän ei ollut ainoa täällä, joka sai kuulla asiasta yksityisesti, puolisen tusinaa teistä tiesi koko ajan [lisäksi newsletteriläiset, toim. huom.] ja pyysin heitä kaikkia olemaan puhumatta asiasta julkisesti. Ettekä olekaan (Kiitos!). Tämä oli ongelma, jonka suunnittelin hoitavani ilman että käyttäisin julkisuutta aseenani. Saisin tietysti asian miltei jokaiseen sanomalehteen Euroopassa pienellä vaivalla (ja etusivuille Suomessa!)... mutta se ei ole oikea tapa hoitaa asiaa.

Joka tapauksessa, joku jonka kanssa puhuin asiasta viime kuussa Detroitissa sarjakuvamessuilla näyttää kirjoittaneen siitä pienen uutiseen viimeisimpään Comic Buyers Guideen. Uutinen löysi tiensä Italian ympyröihin, joista kuulin puhtaasti sattumalta samoihin aikoihin kuin te täällä DCML:llä - Italian Disney sarjakuvien tekijät ovat myös päättäneet käsitellä samaa ongelmaa omassa maassaan.

Pyydän teiltä kaikilta, ettette kirjoita Egmontille tai kenellekään muullekaan puolestani. Jos en pysty selvittämään asiaa pelkästään vetoamalla etiikkaan ja kunniaan ja reiluun peliin ystävien kesken, niin ei ole mitään syytä yrittää muilla keinoin. Kiitos kuitenkin ajatuksesta.

 

Egmontin näkökulmaa 18.11.02

Jano Rohleder kirjoittaa DCML-listalla Rosan lakon olevan kuuma aihe myös saksalaisella Comicforumilla. Egmont Ehapan kyseisellä listalla olevien edustajien mukaan Don Rosa on kieltänyt saksankielisen Roope Ankan Elämä ja Teot -albumisarjan julkaisemisen. Christina Walz, joka on vastaa pressitiedotteista kertoo Egmontin tehneen Rosalle paremman tarjouksen "kuin kenellekään Disney-artistille koskaan (Barks mukaanlukien)". Walzin mukaan Rosa ei ole kuitenkaan hyväksynyt tarjousta. Neuvottelut jatkuvat vuoden 2003 alussa.

Kumpikin osapuoli näyttää olevaan halukas pääsemään sopimukseen, mutta keskitietä ei ole vielä löydetty.

Dan Shane puhuu 26.11.02

Donin ystävä ja tekninen apuri, Dan Shane, joka mm. auttoi Rosaa rahasäiliön piirustusten kanssa, kertoi DCML:llä seuraavaa.

 

[Listalla] on ollut paljon keskustelua siitä ilmestyykö Donin taidetta ja tarinoita amerikkalaisissa Disney-lehdissä sillä aikaa kun hän neuvottelee työnsä käytöstä USA:n ulkopuolella. Gary [Leach, joka on mukana alkavassa amerikkalaisessa Gemstone-yhtiön sarjis-projektissa] on tehnyt ihailtavaa työtä vakuuttaessaan vanhojen, muilla kielillä ilmestyneiden Rosa-tarinoiden (kuten myös muiden tasokkaiden tekijöiden) julkaisemisen antavan luvan odottaa paljon.

Kysyin Donilta, voisiko hän oikaista joitakin vääriä oletuksia, joita monet teistä ovat tehneet. Koska hän pitää matalaa profiilia kaikkialla nykyään, hän sanoi että voisin puhua hänen puolestaan.

Yhteydestäni Doniin, sekä käytännön työstä jota olen hänelle tehnyt toimittaessani sähköisesti käsikirjoituksien kopioita, kansia ja muuta materiaalia Gemstonen ensimmäisiä numeroita varten, tiedän että Don on ehkä meistä kaikista innostunein näkemään hänen töitään niiden alkuperäisellä kielellä. Hänellä ei ole koskaan ollut mitään sitä vastaan, että hänen töitään käytetään viikkolehdissä tai kuukausittaisissa julkaisuissa ympäri maailmaa. Hän vastustaa työnsä uudelleen painamista yhden tekijän kokoelmissa, joissa hänen nimeään ja identiteettiään käytetään markkinointivälineenä korkeahintaisille teoksille, joiden sisältö on jo ilmestynyt viikkolehdissä samalla kielellä, ilman että hän saa osuutta voitoista. En ole täysin tietoinen millaisia erimielisyyksiä italialaisilla on julkaisijansa kanssa, mutta Don ei ole siinä suoraan mukana - se on täysin oma asiansa.

Don pyysi ettemme lähettäisi Egmontille kirjetulvaa hänen "oikeuksistaan", oikeista tai luulluista, koska hän uskoo ystävällisen yhteydenpidon hänen ja Egmontin väen välillä ratkaisevan asian. Uskon itse että hän on valinnut parhaan tien. Tämä ei tarkoita sitä ettemme voisi olla uteliaita siitä mitä voimme odottaa näkevämme tulevaisuudessa. Voimme ainakin kaikki odottaa näkevämme Donin töitä englannin kielellä Disney-lehdissä, jotka ovat Donin hyväksymiä (ja usein PARANNELTUJA) tekstin ja värityksen osalta, kun Gemstone aloittaa julkaisemisen. Sain lukea hänen käsikirjoituksiaan näihin tarinoihin kauan aikaa sitten, mutta siltikään en malta odottaa nähdä alkuperäisiä amerikkalaisia sarjakuvia, joissa nämä tarinat ovat ideaalisessa muodossaan.

24.12.2002 Lakko ohitse

Tänään aattoaamuna, klo 7:52 Suomen aikaa Don Rosa ilmoitti Disneyn sarjakuvien postituslistalla (DCML) lakkonsa päättyneen:


Kyllä, näyttää siltä että olemme päässeet [Egmontin kanssa] yhteisymmärrykseen, joka käsittääkseni antaa minun jatkaa tarinoiden ja muiden kuvitusten tekemistä ainakin muutaman vuoden ajan (toivoakseni pitempään). En ehkä aktiivisesti tue kaikkia Rosa-uudelleenpainatus projekteja, mutta ainakin annan heidän käyttää nimeäni näissä projekteissa. Toivottavasti saamme sovittua jotain, miten voin ottaa suoraan osaan (sillä nautin siitä ja olen tietysti hyvin ylpeä sellaisista projekteista).
Nyt pitää tietenkin ottaa huomioon aikaviive... älkää odottako mitään uutta ihan heti. Jos aloitan tarinan tekemisen NYT, minulta kestää 3-4 kuukautta saada se valmiiksi. Sitten on vielä 6 kuukauden väli tarinan valmistumisen ja ensijulkaisun välillä. Tämä tarkoittaa, ettette näe uutta tarinaa minulta *ainakaan* 9 kuukauteen. Inhottavaa, kuusi kuukautta hukkaan...