Visukintun syntymäpäivä

Mikki Hiiri täyttää marraskuussa 2003 75 vuotta. Disney-hahmojen ikä lasketaan perinteisesti näiden ensiesiintymisen mukaan – Mikin kohdalla siis elokuvasta Steamboat Willie, joka tuli teattereihin 18.11.1928. DCML-listalla Don Rosa kertoi omia ajatuksiaan Roope Ankan syntymäpäivän määrittämisestä.

Rosa määrittelisi Roopen syntymäpäivän tämän lehden ilmestymisen mukaan.

Koska juhlitaan kuuluisan kirjan tai elokuvan ”syntymäpäivää”? Päivänä jolloin sen tekemisestä tehtiin päätös? Päivänä jolloin projekti aloitettiin? Silloin kun se saatiin valmiiksi? Ei, vaan silloin kun julkaistiin yleisölle... kun se ”virallisesti” debytoi maailmalle. Juuri kuten Mikin syntymäpäivänkin kohdalla 18. marraskuuta.

Entä koska juhlimme omaa syntymäpäiväämme? Silloin kun meidät ”vapautettiin maailmaan”? Vai yhdeksää kuukautta aiemmin, jonkin romanttisen illan muistona? Jälkimmäinen saattaa olla päivä jolloin elämämme oikeastaan alkoi. Kuitenkin syntymäpäivämme viettäminen tuona päivämääränä (vaikka se pystyttäsiinkin panemaan kohdalleen)(anteeksi terminologiani) olisi hölmöä.

Olen kuullut että eräät haluaisivat sanoa Roope Ankan syntymäpäivän olevan heinäkuun 22, koska Barks jätti ”Karhuvuoren joulun” kustantajalle tuona päivänä vuonna 1947. Tarina kuitenkin ”vapautettiin maailmaan” joulukuun 1947 numerossa. Jätetään huomiotta kysymys siitä koska tuo numero itse asiassa tuli myyntiin (joskus marraskuussa?) - miksi joku päätti Roopen syntymäpäivän olevan heinäkuussa, kun se on yhtä hölmöä kuin väittää että meidän syntymäpäivämme ovat 9 kuukautta ennen kuin juhlimme niitä?

Tämä johtuu siitä, että sarjakuvien myynti on paljon parempaa kesäisin. Kustantaja voi myydä paljon suurempia määriä ”spesiaali- syntymäpäivänumeroita” jos ne ilmestyvät kesällä. Älkää kuitenkaan antako markkinointiväen johtaa harhaan. [Suomessa suurin osa akkareista menee tilauksella, joten tällä ei ole meillä juuri merkitystä. Toim. Huom.]

Roope Ankka debytoi loppuvuodesta 1947. Minä äänestän lehden julkaisupäivässä pysymistä, joulukuussa, vain koska olisi liian hankalaa määritellä mikä oli Westernin virallinen myyntiinastumispäivä Four Color -lehden numerolle 178. Yhden asian tiedän varmasti, ja se on se ettei visukintun syntymäpäivä ole heinäkuun 22.

Pitääkö kuitenkin olla tarkka päivämäärä? No, jotkut asiat eivät vain ole mahdollisia. Vastaus pitää vain repiä tyhjästä. Mehän näemme Roopen ensimmäistä kertaa tarinan mukaan joulukuun 23. päivä, joten ehkä voitaisiin päättää tämän olevan hänen ”syntymäpäivänsä”? On tarpeeksi lähellä sanoa, että hahmon syntymäpäivä on (tai elokuvan, jne.) on tiettynä kuukautena. Markkinointiväki kuitenkin vaatii tarkkoja päivämääriä lehdistötiedotteisiinsa. Takaan kuitenkin että DisneyWorldin kaupat ovat valmiita myymään teille ”Mikki Hiiren 75. syntymäpäivä” keräilykrääsää monena muunakin saman (tai seuraavan) vuoden päivänä, kuin vain marraskuun 18. päivä!


Kai Saarto

Julkaistu Ankkamestarissa 24.11.03. DCML-viesti "Birthday determinations" 18.10.03.