Captain Kentucky

 

Jo vuonna 1979 Don Rosa oli suhteellisen kuuluisa kotiseudullaan, Louisvillessä, Kentuckyssa omien sarjakuviensa, sarjakuvakokoelmansa ja TV- ja elokuvatietoutensa takia. Joten, kun paikallisen Louisville Times sanomalehden Scene-osion päätoimittaja, Greg Johnson päätti kokeilla jonkun paikallisen tekemän sarjakuvastripin julkaisemista, hän otti yhteyttä Don Rosaan. Tällä voi olla myös jotain tekemistä sen kanssa, että Scenen televisiokolumnisti oli Donin ystävä, Ray Foushee.

Don halusi tehdä Pertwillaby Papers -sarjakuvansa päähahmosta, Lancelot Pertwillabysta supersankarin ja tehdä aiheesta sunnuntaisarjan kokoisen sarjakuvastripin, mikä tarkoitti sitä, että sarjakuva ilmestyisi kaksirivisenä. Tarkoituksena oli luoda nopeatempoinen ja hauska sarjakuva, jossa esiintyisi paikallisia kuuluisuuuksia ja paikkoja. Niinpä, 6.8.1979 ilmestyi ensimmäinen Captain Kentucky-episodi Louisville Timesin lauantain Scene-osiossa. Ja siellä se siitä lähtien ilmestyi joka lauantai kolmen vuoden ajan.

Captain Kentucky on supersankarisarjakuvien parodia, sillä Don ei koskaan pitänyt niistä kuunottamatta ehkä 1940- ja 50- lukujen sekä 1960-luvun alun supersankareita. Se on uniikki sarjakuva, sillä se on ainut sanomalehtisarjakuva, joka ilmestyi suuressa amerikkalaisessa lehdessä (sillä Louisville Times oli laajalti arvostettu lehti) ja, jossa esiintyi oikeita olemassa olevia henkilöita ja paikkoja. Don käytti Captain Kentuckya myös omien mielipiteidensä ilmaisemiseen, sillä episodi 25:stä lähtien hän kirjoitti kahden ruuturivin väliseen tilaan omia mietteitään.

Captain Kentuckyssa oli usein useamman episodin pituisia seikkailuita, joissa Captain Kentucky yritti taistella kaikkea pahaa vastaan, joka uhkasi "totuutta, oikeutta ja amerikkalaista tapaa". Yleensä hän tosin epäonnistui ja tuhosi osan kaupunkia siinä ohessa, ja pitkän aikaa hän pysyikin Louisvillelle tuntemattomana eikä häntä eritysemmin arvostettu, päinvastoin, häntä pidettiin uhkana.

 

J. Fred Frog
Taisteluissaan pahaa vastaan Captain Kentucky kohtasi mitä eriskummallisempia vastustajia, esimerkiksi Nuke Duke ja Captain Kentuckyn suosituin vihollinen J. Fred Frog, joka on taikaklovni Preston henkiin herättämä jättiläismäinen käsinukke. Captain Kentuckylle myös sattuu ja tapahtuu kaikenlaista outoa, kuten Louisvillen pormestariksi tuleminen, kaupungin velkoihin saattaminen ja Muhammed Alin kanssa nyrkkeileminen.


Captain Cleo

Captain Kentucky on hyvin perinteinen supersankari: hänellä on oma syntytarinansa (Lance Pertwillaby muuttu Captain Kentuckyksi juomalla "octa-hexa-glopia", radioaktiivista jäteainetta, jota hänellä kokonainen tynnyrillinen First National Towerin katolla), oma pukunsa ja jopa episodi 120:stä lähtien oma apurinsa, Captain Cleo, joka on Lance Pertwillabyn bassettikoiran supersankari alter ego (Don Rosalla oli oikeasti sarjakuvan ilmestymisen aikoihin Cleo-niminen bassettikoira).

Captain Kentucky ei ollut erityisen suosittu ja Don tekikin sitä vain huvikseen, vaikka saikin siitä kyllä jonkin verran palkkaa. Mutta hän sai palkkaa vain saman verran kuin joku elokuva-arvostelija saisi arvostelusta, jonka tekemiseen menisi noin tunti. Donilla meni yhden episodin tekemiseen kuitenkin yli 12 tuntia ja tehtyään sarjakuvaa jo kolme vuotta Don päätti lopettaa, sillä se ei enää tuntunut sen arvoiselta. Joten Don piirsi 15.08.1982 episodiin 150 Captain Kentuckyn kuoleman ja pakkasi piirustusvälineensä pois.

Lopettettuaan Captain Kentuckyn tekemisen Don piirsi vielä yhden Pertwillaby Papers episodin (141), joka alkaa siten, että Lance herää unesta ja tajuaa koko supersankariuransa olleen vain outoa unta.

The Comic Reader-fanzine julkaisi numeroissaan 196-219 Captain Kentucky-sarjakuvaa ja vuoden 1981 huhtikuussa ilmestyi Donin itse kustantama The Captain Kentucky Collection #1 ja vuoden 1985 marraskuussa The Captain Kentucky Collection #2 ja #3

The Don Rosa Archives

Norjalainen Gazette Bok kustantamo julkaisi vuoden 2001 maaliskuussa kaksi kovakantista kirjaa yhteisen The Don Rosa Archives-nimen alla: The Pertwillaby Papers ja The Adventures of Captain Kentucky. Kirjat ovat englannikielisiä. The Adventures of Captain Kentucky -kirjassa on kaikki 150 Captain Kentucky-episodia sekä Don Rosan ja historian professori ōystein SÝrensenin esipuheet. Kirjoista julkaistiin myös erikoispainos, johon kuului kummatkin kirjat Don Rosan singreemana sekä Donin piirtämä juliste, jossa Captain Kentucky ja Lance Pertwillaby tapaavat ensimmäisen ja ainoan kerran. Myös juliste on Donin nimmaroima ja siitä otettiin vain 150 painosta. Kirjat voi tilata täältä, mutta ne löytää myös ainakin Akateemisesta ja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Arttu Salminen