Ensimmäinen keksintö

Pelle Peloton täytti viime vuonna 50-vuotta ja sen kunniaksi Rosa päätti kirjoittaa ja piirtää Pellen kunniaksi tarinan. Tarina ei ollutkaan mikä tahansa ”juhlastoori”, vaan myös jatko-osa Carl Barksin legendaariseen ”Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun”-tarinaan. Miten hän sitten keksi yhdistää Pellen syntymäpäivän ja Tyhjälän joulun? Kaikki alkoi jo vuonna 1991, kun Rosaa pyydettiin tekemään tarina siitä, kuinka Roope sai aikoinaan rahansa takaisin maan uumenista. Rosa päätti jättää idean vähän myöhäisempään ajankohtaan, koska ei vielä tuolloin tuntenut olevansa valmis siihen. Kului kymmenen vuotta, kunnes asia ponnahti takaisin mieleen ja hän alkoi aivan vakavissaan työstämään sitä. Samoihin aikoihin Rosalta odotettiin myös Pellen 50-vuotis juhlatarinaa. Vähän aikaa siinä kesti, kunnes eräältä fanilta tuli loistoehdotus. Tarinathan voisi yhdistää! Pellehän voisi ensimmäisen keksintönsä avulla pelastaa Roopen rahat ja näin saataisiin ikuinen arvoitus, kuinka ihmeessä Roope sai rahansa takaisin ratkaistua. Tässä tarinassa hän pystyisi myös ratkomaan erilaisia pieniä ongelmia, joita hän itse pienenä oli miettinyt. Mm. miksi Pellellä on hatussaan hihna?

Aku ja pojat istuvat puistossa, kunnes Pelle yht´äkkiä kävelee heidän ohitse. Yksi pojista muistaa, että tänään on Pellen työpajan juhlapäivä. Akukin muistaa sen hyvin, sillä hänhän Pellen auttoi alkuun ja auttoi Pelleä keksimään ensimmäisen toimivan keksinnön. Tähän väliin eräs ankanpojista kysyy Akulta, muistaako hän vielä, kun Roope asui heillä. Tämän lauseen jälkeen he alkavat muistelemaan sitä hetkeä, kun Roopen rahat olivat juuri hävinneet maan uumeniin ja Roope asui heillä.

Itse tarinan pistää alulleen Roopen raivokohtaus, jonka seurauksena Akun pöytälamppu menee rikki ja Aku lähtee viemään valaisinta Pietarin pajaan korjattavaksi. Pajan ovella Aku kohtaa yllätyksen. Pietari on lopettanut ja antanut pajansa poikansa Pellen käyttöön. Aku on aivan kauhuissaan, eikä usko ensin ollenkaan Pellen kykyihin, mutta ajattelee, että kyllä Pelle nyt osaa aina yhden lampun korjata. Hän astuu sisälle pajaan, kun Pelle on juuri kehittelemässä ajatuslaatikoita (Barks-fanit ainakin tietävät mitä ne ovat, vai?). Aku antaa lampun Pellelle ja samassa hänellä välähtää. Jos Pelle kerran on viisas keksijä, kuten Pellen isäukko oli todistanut, niin osaisikohan Pelle ratkaista Suuren Ankkaonnettomuuden? Ai siis minkä, mikä ihme on Suuri Ankkaonnettomuus? No se on tietenkin se tapahtuma, kun rahat valuivat säiliöstä syvälle mullan alle.

Pelle lähtee Akun mukaan paikkaan, jossa leikkijuna kuskaa Roopen rahoja mäyränkuoppia pitkin ihmisten ulottuville. Syy, miksi ei voida kaivaa suurta tunnelia ja ottaa rahoja sen kautta on yksinkertainen. Pienestäkin tömähdyksestä rahojen alta sortuu maa ja rahat uppoavat juoksuhiekkaan. Pelle katselee reikää jossa juna matkustaa ja tekee samalla laskelmia. Aikansa mietittyään hän keksii. Rahat on saatava samaa kautta takaisin, mistä ne ovat pudonneetkin.

He palaavat työpajalle, jossa Pelle tonkii vanhoja keksintöjään ja aikansa pengottuaan hän löytää superheliumin. Aine, jolla voisi nostaa vaikka laivoja merenpohjasta, miksei sitten myös rahoja maan sisästä? Nyt kun löydettiin aine, jolla rahat saadaan ulos, niin aukeaa uusi ongelma. Millä saadaan aine rahojen sekaan? Pelle käskee laittaa valon päälle, jotta hän näkee piirtää kaavion. Valo syttyy itsestään. Se ei ole ihmeellistä, mutta se on että pistoke ei ole seinässä, mutta valo sen kuin palaa?! Eikä kaikki lopu vielä tähänkään, valo lähtee hyppimään. Pelle kertoo, että ehkä valaisin sai ajatussäteitä ajatuslaatikoista ja saavutti jonkinlaisen älykkyyden.

He matkaavat pikaisesti takaisin tunnelille ja laittavat ajattelevan lampun tv-kameran kera tunneliin. Ei onnistanut, lampulle täytyy lisätä jalat ja jalkoihin kengät, että liian voimakas tärinä ei romauttaisi rahoja ajohiekkaan. Myös lamppu pitää lisätä, jotta se näkee missä mennään.

Onnistaakohan nyt jo? Kyllä! ”lamppuhemmo” löytää uuden reitin rahojen luo ja tuo sieltä vielä todistukseksi nipun kahisevaa.

Nyt alkoivat todelliset järjestelyt. Pelle lähetti ”lamppuhemmon” ampumaan superheliumia tunnelin kautta rahamassojen päälle ja Aku ja pojat olivat säiliössä tarkkailemassa tapahtuuko jotain vai onko idea täysi floppi. Roopekin kipaisee konttoriinsa ja näkee vapauttavan näyn. Pesetat, dollarit, eurot ja markatkin nousevat superheliumiin mukana yhä ylemmäs ja ylemmäs. Roope ja Pelle ehtivät jo mennä keskustelemaan palkkio-asioista, kunnes Aku juoksee kertomaan hälyttävän uutisen. Miten nousu saadaan loppumaan. Ei se vaan lopu millään, säiliökin irtosi jo maasta.

Heliumkehään täytyy saada reikä, siinä touhussa ei onnistu kukaan, eikä mikään. Kunnes pelastava enkeli, ”lamppuhemmo” tulee ja tekee siihen reiän. Rahasäiliö alkaa menettämään korkeuttaan ja pudota humpsahtaa Julle Ankanpään-patsaan päälle. Tästä selvitään helikoptereiden avulla ja pian rahasäiliö on taas entisellä paikallaan. Palkkiota Pelle ei suostu vastaanottamaan, koska superhelium ei toiminut niin kuin piti. Kaikki päättyi loppuen lopuksi parhain päin, Aku ei vaatinut Pelleltä lamppua takaisin ja näin Pelle sain uuden ystävän. Ystävän nimi ei todellakaan ole mikään ”lamppuhemmo” vaan Pikku Apulainen!Tuomas Elo

 

Äänestyskoppi
Minkä arvosanan annat "Culebran liikenerolle"?

Huono. Ihmettelin heikkoa tasoa.
Keskivertoa huonompi Rosa-tarina.
Keskiverto tarina, viihdyttävä.
Hyvä tarina. Nauroin ääneen.
Upea. Donin parhaimmistoa!


Katso tulokset