Pensselit ja vehkeet

Millaisilla välineillä Don Rosan sarjat syntyvät?

Rotring art pen - piirustuskynä

AnkkaMestarin sivuilla mainitaan parissakin vanhemmassa artikkelissa Don Rosan käyttävän PicmaMicron 01 -kyniä. Don kauhistui moisesta väitteestä, kun asia sattumalta tuli esille. Tarkempi muistelu johti siihen tulokseen että kyseisiä kyniä saatettiin käyttää Gladstonen julkaiseman Life and Times of Scrooge McDuck Limited Editionin (Roope Ankan Elämä ja teot-kirjan jenkkiversion rajoitettu erikoiserä) kirjakohtaisiin kuvituksiin. Niinpä lieneekin parasta luoda tuore katsaus välineistöön.

Rosa tekee ensimmäiseksi selväksi sen, ettei ole saanut minkäänlaista koulutusta piirtämiseen, ja tekeekin siksi monet asiat eri tavalla kuin muut artistit. Mitään alla olevaa ei siis tule ottaa neuvoina sarjakuvien tekemiseen.

Paperi

Paperin koon määrää kustantaja Egmont. Yhtiön vaatima koko on Rosasta ehkä vähän liiankin suurta, mutta näin saa ainakin mahdutettua paljon yksityiskohtia ruutuihin. Yksi sivu sarjakuvaa tehdään kahdelle paperille, kaksi riviä ruutuja kummallekin, tai yksi iso ruutu. Paperin koko on ilmeisesti kutakuinkin A4, joten valmis sivu koostuu siis kahdesta vaakatasoon päällekkäin asetetusta A4 arkista.

Piirtämiseen Don käyttää Strathmoren 3-kerroksista paperia, joka on varsin kallista.

Kynät, tussit ja siveltimet

Yhden ruudun piirtämiseen Rosa saattaa käyttää seitsemääkin erilaista kynää. Tussauksessa Don luottaa miltei yksinomaan kyniin. Tussauksen hän aloittaa Rotringin kalligrafiakynällä, joilla saa aikaa eläväisempää eripaksuista viivaa. Tämä on tärkeää lukijaa lähellä olevien kohteiden piirtämisessä. Kalligrafiakynissä on yleensä mustepatruunoita, joita voi itse täyttää.

Seuraavaksi hän siirtyy käyttämään Osmiroidin tekstauskyniä, jotka ovat periaatteessa samanlaisia kuin kalligrafiakynät, mutta niissä on kapeampi terä. Niilläkin voi viivan paksuutta säädellä.

Kolmantena Don käyttää tasapaksuista kynää.

Koh-I-Noor Rapidograph

Suorilla ja käyrillä viivottimilla, sekä sapluunoilla tehtäviin viivoihin hän käyttää kahta eripaksuista Koh-I-Noorin Rapidographia. Rapidoilla saadaan aikaiseksi tasaista hyvää viivaa, mutta kynää täytyy pitää miltei pystysuorassa.

Mustatessaan hän käyttää speedball kärkisiä mustekyniä tai isoille alueille sivellintä. Musteena (tussi) hän suosii Pelicanin Indian inkiä. Lopuksi tarvitaan vielä valkoista tussimaalia virheiden korjaamiseen.

Muut välineet

French curves

Kaarevia viivoja piirtäessä Don käyttää käyräviivottimia (french curves). Näillä piirretään mm. ankkojen päitä. Käyräviivaimissa on myös sapluunoita, joilla voidaan piirtää soikioita ja pyöreitä muotoja, kuten edellä mainittuja ankkojen päitä tai vaikkapa kolikoita Roopen rahasäiliössä. Nämä ovat jäänteitä hänen insinöörin päiviltään.

Pyyhekumina Don on suosinut Designin sinivihreää RubKleenia. Niiden valmistus on lopetettu, mutta Don tuntee jälleenmyyjän joka osti loppuvaraston.


Kai Saarto