Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6
Kirjoittaja

Aihe: Ankkamaailman suuret absurdit virheet

(85 viestiä)
Bomber
Ankka- ja hiirimaailmassakin on monia suuria oikeassa maailmassa järjettömiä asioita. Puhukaamme siis näistä Ankkalinnan absurdiuksista täällä. Tässä ketjussa ei kuitenkaan ole tarkoitus puhua ankkojen mielettömistä avaruusretkistä Andromedaan. Mielestäni ne ovat tärkeitä tarinoiden pääjuonia, eikä taitavakaan käsikirjoittaja saisi repäistyä paljoa irti kuureissusta.

Ehkäpä tunnetuin ja suurin niin sanottu virhe on Roope Ankan tyylittömäksikin haukuttu kolmen kuutioeekkerin betoniporsas, Ankkalinnakkeen vanhalla paikalla sijaitseva mahtava rahasäiliö. Monet ankistit ovat panneet merkille jotain älytöntä tuossa rakennuksessa. Sinne säilötään täysin käyttökelpoista rahaa, jonka voisi pistää ihan vaan pankkitilille kasvamaan korkoa.

Monet ovat myös varmasti huomanneet, kuinka Aku Ankan toimitusta on pommitettu kysymyksillä Omassa nurkassa tätä mieletöntä tosiseikkaa koskevilla kysymyksillä. Toimituksen vastaus on aina ollut sama: hän säilöö vain nuoruudessaan hankkimansa tunnearvoa omaavat rahat suureen kolikkoholviinsa.

Mutta miksi, miksi kuitenkin melkein jok’ikisessä tarinassa Roopen Ankkalinnassa tai ulkomailla hankkimat rahat kuljetetaan holviin. Joko suurella rekkakuljetuksella, jättimäisen putken avulla, tai sitten rahat kaadetaan holviin helikopterin kannatteleman jättimäisen pussin avulla massiivisen kattoluukun kautta. Typeriä ideoita yhtä kaikki, mutta minua on usein häirinnyt kyseinen tosiseikka.

Entäpä te. Oletteko te koskaan merkille tätä kyseistä kolmen kuutioeekkerin kokoista €
Samuel
Roopella taitaa olla niin paljon rahaa, ettei kukaan pystyisi maksamaan hänelle korkoja, jos hän laittaisi kaikki rahansa pankkiin. Eikä hän ehkä voisi käyttää rahojaan yhtä vapaasti, jos ne olisi sijoitettu pankkiin, koska pankki tietysti laittaisi Roopen rahat käyttöön. Omissa pankeissaan Roopella on rahaa, mutta sieltä hän ei varmasti saa korkoa (koska korko olisi hänen itsensä maksamaa), vaan ne ovat vain säilytyspaikkoja rahoille. Lisäksi Roope haluaa pitää rahansa itsellään, jotta voi uida niissä ja laskea niitä.

Mutta kaikki käsikirjoittajat eivät vamasti kovin tarkkaan näitä mieti.
Peetukka
Hyvän aiheet pistit!
Minuakin on arsyttänyt (joskus suunnattomastikin) tuo kun Roope ansaitsee jollain mahtavalla liikeidealla rahaa, niin saman tein kuljetetaan sitten holviin jollain älyttömällä helikopterilla joka laskee rahat suuren suuresta säkistä holviin ja Roope katselee tyytyväisenä nokka auki oleva Aku vieressään.
Kuten Samuel sanoi, että tuskin kukaan voisi maksaa hänelle korkoja rahoistaan, niin hän ei sen takia laita niitä pankkiin. Mutta Barksin ja Rosan tarinoissa Roope laittaa ansaitsemansa rahat pankkiin. En ainakaan muista lukeneeni sellaista Barksin tai Rosan tarinaa jossa rahat viedään rahasäiliöön.

Sitten on tämä betoniporsaan tyylittömyys. Roopen rahasäiliöstä on kaksi versiota; Barksin luoma kuutio, joka sijaisee kukkulalla. Kukkula on täynnä maamiinoja ja suuria kenkiä jotka potkivat kaupustelijat sinne minne pippuri kasvaa. Rähäsäilion sisäänkäynnin jälkeen eteen saapuu ansat. Paljon nastoja ja karhunrautoja lattia täynnä ja seinillä on aseita ladattuna. Sitten on myös suuri allas täynnä happoa. Don Rosan tarinassa Musta Ritari tapahtuu kyseisessä paikassa hauska kohtaus. Rahasäiliö ei ole kovinkaan tyylikäs ulkoa päin katsottuna. Se on lähinnä näyttää Bomberin mainitsema "virheeltä". Mutta Don Rosa on suunitellut entisen opiskelukaverinsa kanssa hyvät pohjapiirustukset Roopen rahasäiliöstä. Siinä nähdään ettei rahasäiliö ole mikään "virhe".
Toinen versio rahasäiliöstä on tyyliltään samantaipainen kuni Barksin luoma, mutta katolla on suuri kupoli, jonka päässä on antenni. Tässä rahasäiliössä on monenmoista härveliä jotka ovat joskus erittäin huvittaviakin. Rahasäiliön toista versiota käyttävät lähinnä italialaiset ankantekijät.
Tämä rahasäiliö ei näytä miltään "virheeltä" vaan hyvin suunitellulta rakennukselta, jota se onkin.

Yksi oma huomaavani virhe tapahtuu Rosan tarinassa Matka maan keskipisteeseen. Ankat matkustavat siinä Maan keskipisteeseen jossa on todella kuuma. Miten he selviävät hengissä sieltä? Luin tuo tarinan kauan sitten joten en muista käyttivätkö he siinä jotain Pellen keksintöä apunaan. Miten on, käyttivätkö vai eivät?
Bomber
Muistaakseni Roope koikkelehti siellä Kertalaakin tekemässä kammiossa maan keskipisteessä täysin ilman suojavarusteita. Jos tuo oli virhe, niin täytyy sanoa että muuten kuitenkin tarina oli loistavasti koottu faktoja myötäillen. Ja tuota korkon maksamista en tullutkaan ajatelleeksi, hyvä huomio.
TKal
Itse olen pannut tarkemmin merkille sen, miten Ankkalinnan kaupunki muuttuu eri tarinoissa. Silloin tällöin Ankkalinna näytetään suurkaupunkina pilvenpiirtäjineen, ja toisinaan se taas on rauhallinen pikkukaupunki. Myös kaupungin sijainti tuntuu vaihtelevan eri tarinoissa, sen verran monenlaista säätä on kaupungissa nähty. Ainoa pysyvä asia kaupungissa tuntuu olevan Roopen rahasäiliö.

Kaupungin tekemien muodonmuutoksien rinnalla jotkin pienet rahasäiliöpäättömyydet tuntuvat pieniltä asioilta. ;)
Kreach
Lainaus käyttäjältä: TKalItse olen pannut tarkemmin merkille sen, miten Ankkalinnan kaupunki muuttuu eri tarinoissa. Silloin tällöin Ankkalinna näytetään suurkaupunkina pilvenpiirtäjineen, ja toisinaan se taas on rauhallinen pikkukaupunki. Myös kaupungin sijainti tuntuu vaihtelevan eri tarinoissa, sen verran monenlaista säätä on kaupungissa nähty. Ainoa pysyvä asia kaupungissa tuntuu olevan Roopen rahasäiliö.
Mielestäni Italiaisissa -tarinoissa kaupunki on kuvattu hyvinkin suureksi, ja Egmontin tarinoissa puolestaan vähän pienemmäksi kyläksi.
Bomber
Olen pannut merkille, että varsinkin Marco Rota tekee Ankkalinnasta todellisen suurkaupungin tarinoissaan. Pilvenpiirtäjiä siellä täällä.
Fauntleroy
Lainaus käyttäjältä: BomberOlen pannut merkille, että varsinkin Marco Rota tekee Ankkalinnasta todellisen suurkaupungin tarinoissaan. Pilvenpiirtäjiä siellä täällä.
Totta puhut. Tarinassa Myyrähäisten maassa, Ankkalinna on kuvattu oikein miljoonakaupungiksi. Aloitusruutu on vaikuttava. Myös tarinassa Viikinkien matkassa (mm. Jumbo 3), Ankkalinna on kuvattu suureksi. Etualalla Julle Ankanpään patsas ja taustalla pilvenpiirtäjiä.

Noiden tarinoiden aloitusruuduista löytyy mielestäni yhtäläisyyksiä. Kummassakin keskustan läpi virtaa joki joka yhdistyy mereen. Kun katsoo Viikinki-tarinan aloitusruutua tarkemmin, voi huomata, että joki yhdistyy jälleen mereen ja pilvenpiirtäjät jatkuvat merelle asti. Aivan samalla lailla kuin Myyrähäis-tarinassa. Näistä voi päätellä, että Rota suunnittelee hyvin tarinansa taustat.

Huikeita aloitusruutuja löytyy myös tarinoista Painajainen paratiisitiellä ja Onneksi olkoon Aku Ankka!. Jälkimmäisestä löytyy paljon samanlaisuutta Barksin Taikatiimalasi-tarinan ensimmäiseen ruutuun.

Lainaus käyttäjältä: TKalMyös kaupungin sijainti tuntuu vaihtelevan eri tarinoissa, sen verran monenlaista säätä on kaupungissa nähty.
Tuokin on totta. Nuo paikan vaihdokset huomaa varsinkin silloin, kun kuvataan avaruudesta päin kun Roope ja kumppanit lähtevät raketilla avaruuteen. Yksi tällainen löytyy taskarista 89, tarinasta Foinikialainen savitaulu (siinä tosin lähdetään lentokoneella). Siinä Ankkalinna on kuvattu Los Angelesin alapuolelle, Kalifornian niemimaalle, kauas sen "oikeasta" sijainnista.
Crosby
Eniten minua harmittaa käsikirjoittajien Ankkalinnan ja hahmojen käyttö. Siinä on aivan mielettömiä eroja ja jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. En minä mitään yhtä ja oikeaa sääntöä haluaisikaan luoda, mutta vähän pitäisi miettiä onko tarinan hahmot ja paikka sekä juoni täysin ristiriidassa, vaikkapa jonkin jo vakiintuneen käsityksen mukaan.

Varsinkin jos olet kokematon, tuntematon ja aloitteleva käsikirjoittaja voisi olla hyvä, jos ottaisit jotkin raamit ensimmäisiiin tarinoihisi ja niiden avulla tekisit tarinasi. Siitä sitten jos homma lähtee kulkemaan voit käyttää omia ideoitasi ja mielikuvitustasi oikein kunnolla hyväksesi.

Aika vaikea juttuhan tämä on kun ankat on levinneet laajalle ja tarinoita tehdään paljon, mutta toivottavasti pointtini selvisi.

Pieniä outouksia tulee vastaan vähän väliä ja niitä pikkuisia ei edes yleensä huomaa, mutta silloin tällöin jokin pomppaa pahasti silmille. Nyt ei ole kyllä vähään aikaan mitään kummempia osunut omiin silmiini. Täytyy tänne lisäillä jatkossa mitä tulee mieleen.
EmRA
No siis tämähän jälleen riippuu piirtäjästä.
Ja itse kesityn enimmäkseen Rosamaailmaan.
Itseäni ei pahemmin monikaan seikka noissa haittaa,
eihän Rosan tarinoissa Roope kuljeta muuta kuin omissa seikkailuissaan tehdyt tuotot rahasäiliöön, muut tileille yms?
Saatan kyllä taas olla pahastikkin väärässä.. En kuitenkaan muistaakseni ole nähnyt muutenvain niitä tulevan.
Mutta omasta näkökulmasta tuo rahasäiliö/ankkalinnajuttu menee näin:
Rahasäiliö on Roopen muistoesineiden paikka. Kaikki lantit ja esineet mitkä Roope on itse hankkinut on täällä.
Vaikka onhan Rahasäiliössä toimistotilojakin, itse kuitenkin olen sitä mieltä että
iso osa roopen toimistotyöntekijöistä on McDuck Towerissa?
Ankkalinna taas on mielestäni suurkaupunki, vähän New Yorkin tapainen,
kuitenkin omaa kaikenlaista asutusta (eli Aku ei näemmä asu keskustassa)
Vaihtuvasta ilmastosta oli joskus muistaakseni näin:
Kesät kuumia kuin Californiassa ja talvet kylmiä kuin Minnesotassa.

Eli jos jaksan kunnon sarjakuvia tehdä, asiat menisivät ankkalinnassa tarninoissani näin.
Aku-fani13
Lainaus:(eli Aku ei näemmä asu keskustassa)Jos Aku ei asu keskustassa, miten hänen taloltaan näkee Rahasäilöön, joka on luultavasti keskustassa.
akuankka1313
Lainaus käyttäjältä: Aku-fani13Jos Aku ei asu keskustassa, miten hänen taloltaan näkee Rahasäilöön, joka on luultavasti keskustassa.
Ankkalinna on luultavasti kuin ankkamaailman Los Angeles, eli kaupunki, jolla ei ole keskustaa. Riippuu tietenkin myös piirtäjästä/käsikirjoittajasta, miten asia on, mutta yleisesti ottaen Ankkalinna on monipuolisuuksien kaupunki: Pilvenpiirtäjien vieressä saattaa nököttää tavallinen omakotitalo.
Mirkku
Yksi asia minua on todellakin mietittänyt, mikä näin heti tulee mieleen. Joissakin Barksin tarinoissa Roope muuttaa milloinkin kaikki rahansa hopealanteiksi, seteleiksi tjms. Kuitenkin Rosan mukaan Roope osaa kertoa jokaisesta kolikosta tarinan. Niinpä nämä ovat ristiriidassa keskenään. Voihan tätä selitellä mm. sillä että esim. tarinassa, jossa Roope säilöö seteleiksi muutetut rahansa vesitorniin, ne ovat jääneet pankkiin rahamäärän suuruuden vuoksi, eikä kukaan ole siinä välissä nostanut niin paljoa rahaa, kyllähänpankista varmasti aina jotain löytyy. Eikös italialaisissa sarjoissa Kroisoksellakin ole pankkeja? Njuu. Eipä tämä mikään suuri probleema oikeastaan ole, aina voi käyttää mielikuvitusta, ja perustella sen mukaan tapahtumat.

Toinen suuremmanpuoleinen ihmetyttävä asia on taas asukkaat. Ovatko nämä "nappinenät" koiria? Itse olen niitä ainakin koiriksi ajatellut, ja mikäli ne todella niitä ovat, miksi esim. Pluto on talutushihnassa, ja Hessu kävelee kahdella raajalla? Tietenkin voi miettiä, ovatko nämä napinenät koiria vaiko vain jotain muuta. Tiedän, että on ihan typerää ajatella asioita kuten vaikka tätä, mutta ankathan syövät kalkkunaa jouluna... Yhdessä tarinassahan Aku kävi Kalkkunalassa tai jossain. Entäs syökö pormestari Pösö joulukinkkua? :-

Todellakin aivan loistava aihe!! Sori, tämä minun viestini taisi olla hieman sekainen, toivottavasti ymmärsitte :)
Peetukka
Ankkalinnan pamauksessa oli juttua noista nappinenistä ja siitä, että Pluto on hihnassa ja Hessu kävelee kahdella raajalla. Siinä sanotaan niin, että Aku, Hessu, Mikki jne. on ns. ihmiseläimiä, joka tarkoittaa sitä, että Aku on eläin, mutta omaa ihmisen ominausuuksia. Sitten on ns. eläinihmisiä joita ovat ne "nappinenät". On myös ns. eläineläimiä joita on esim. kalkkuna jota syödään ja ankka joka ui lammessa.
Ja Barksin tarinassa Atomivakoilijat näkyy jo ihan oikeitakin ihmisiä. Ne ovat ihmisihmisiä.
TKal
Peetukka osasi selittää asian todella hyvin; Ankkalinna on ikään kuin "toinen todellisuus", jossa ihmisten tilalla on puhuvia ja vaatteisiin pukeutuvia eläimiä.

Ankkalinnan kaupunkirakenteesta (josta keskustelivat mm. Aku-fani13 ja akuankka1313) sanoisin, että Akun talo on aivan selvästi keskustan ulkopuolella - Paratiisitie kun kuvataan lähes aina rauhalliseksi omakotitaloalueeksi. Rahasäiliön näkymisen Akun talolle asti voisi selittää monellakin tavalla: rahasäiliö on iso rakennus ja näkyy kauas, tai ehkäpä säiliö ei sijaitsekaan aivan ydinkeskustassa vaan enemmänkin keskustan laidalla. Tai sitten rahasäiliö ei näykään Akun talolle asti - mitään virallista Ankkalinna-käsitystä kun ei ole olemassa, vaan kaupunki muuttuu erittäin paljon eri tarinoissa.
Sivuja: 1 2 3 4 5 6