Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2
Kirjoittaja

Aihe: Ankkamaailma

(17 viestiä)
samppali
Tässä olisi tarkoitus keskustella siitä, kummanlaiseen ankkamaailmaan sinä uskot, Barksin & Rosan luomaan maailmaan, jossa on tarkat sukulaisuussuhteet ja historia, ja jossa Roope on kuollut vuonna 1967.
Vai uskotko kenties, että Roope tallaa Ankkalinnan katuja vielä vuonna 2000, ja lörpöttelee puhelimeen. Tässä maailmassa ei myöskään ole oikeastaan "oikeaa" historiaa, ja sukulaisetkin ovat sekalaisia, emmekä edes tunne kaikkia.

Itse jotenkin pidän enemmän Rosan ja Barksin luomasta ankkamaailmasta, jossa on tarkat sukulaisuussuhteet ja melkoisen tarkka aikajana. Joten en myöskään pidä näistä nykyaikaisista tarinoista, joissa puhutaan kännykkään ja räplätään tietokoneella. Se ei vain minusta kuulu ankkoihin. Ei minua toki haittaa jos ne ovat sivuosassa, mutta tässä taannoin luin taskaritarinan, jossa Roope rakensi jonkun jättikännykän keskelle katua ja tarina keskittyi siihen. Ei silleen.
Minua myös rasittaa lukea monesti tarinoita, joissa paljastuu joitain ihan tuntemattomia sukulaisia, jotka eivät sitten enää koskaan esiinny missään.

Noniin, mielipiteitä?
Kreach
No, jos lähdetään ensin siitä, että minusta on todella mukava, että uusia hahmoja/sukulaisia tulee, jotta saadaan erilaisiakin tarinoita, ettei aina Roope aarteen perässä. Toki Barksin ja Rosan maailma on todenmukaisempi, mutta uusia tarina ideoita ei enää oikein niistä löydy. Itse olen molempien kannalla loppujen lopuksi, mutta kyllä se Roope vielä elää! :D
samppali
Itseasiassa muuten pidän juuri tuosta Rosa & Barks jutusta, mutta kyllä minustakin Roope vielä elää. Ja esim. taskareissa minua ei häiritse nuo uudet jutut, mutta pitkissä seikkailusarjoissa (vaikka joku AA jatkosarja) minua ärsyttää jos pinteestä selvitään jollakin nykyvempaimilla. Onhan noita tarinoita joskus taskareissakin, mutta harvoin. Joten oikeastaan, hetken mietittyäni pidän molemmista omalla tavallaan. Aika vaikean aiheen repäisin... :D
Bomber
Itse olen perinteisemmän 1950-luvun kannalla. Tuntuu jotenkin perinteisemmältä kun ankat käyttävät faksia a lankapuhelimia. Itse en oikein perusta siitä jos Akulta löytyy tietokone jolla ankanpojat sitten surffailevat ja kun Roope puhuu Mokian kännykkään.

Myös uudet sukulaiset ärsyttävät, kun yhtäkkiä tulee joku sukulainen Akulle kylään esim. "Terve! Olen sinun Jorma-serkkusi! Voinko tulla kylään siksi aikaa kunnes räjähtänyt taloni korjataan?". Tai sitten joku heittää hatusta jonkun maailman kaukaisimman sukulaisen joka juuri sattuu antamaan Roopelle kartanon.
Fauntleroy
Siis tämä 2000-luvulle siirtäminen menee täysin italialaisten tekijöiden piikkiin. Ei heidän tarvitse muusta välittää, kunhan saavat tyydytettyä miljoonien Topolino-lukijoiden sarjisnälän. Eli kannatan siis 50-lukua. Siihen universumiin lasketaan tietysti mukaan kaikki ennen 60-lukua julkaistut sarjakuvat, esim. sanomalehtisarjat. Pidän niistä siksi, koska niissä on oikea aikajana ja sukulaissuhteet. Kunnioitan kuitenkin niitä tekijöitä, jotka silloin tällöin viittaavat tähän "oikeaan" universumiin.
Kyllä nykyisissä sarjoissakin on se oma viehätyksensä, mutta eivät ne vedä läheskään vertoja Barksin ja Rosan sarjoille.
akuankka1313
50-luku on kyllä oikeata Aku Ankan kulta aikaa. Barks oli huipussaan, Scarpa alussaan ja Taliaferro lopussaan. Nuo nykyajan vempainten avulla pelastumis ihmeet ärsyttävät kyllä minuakin. Onneksi tuona aikana ankoilla oli vielä kunnon aivot, joilla pähkäillä.
Vaan entäs nyt? Pullasorsia, joilla on ilmiömäinen tuuri! Ei mene jakeluun. Näinkö sarjakuvahahmojen kehitys todella menee? Meno muuttuu tylsäksi, kun legandat kuolevat. Barks, Scarpa, Taliaferro, Branca.. kaikki poissa.
Turtana
50-luku "teoria" on mielestäni kaikkein järkeenkäyvin ja selkein. Ankkojen ei kuulu hurahtaa teknisiin vempaimiin, höpötellä kännyköihin ja etsiä kaikki tieto netistä. Liian helppoa ankoille, jotka 50-luvulla osasivat käyttää järkeään ja puhelinkoppeja. Eikä joka kulman takaa pidä kurkistaa joku uusi sukulainen, josta ei ole koskaan kuultu mitään. Barksin ankkamaailma oli ideaalinen: arjen kömmähdyksiä ja odottamattomia seikkailuja. Puhelimista kuului ring ring eikä tilu lilu lei.
Tietystihän on vaikeaa kuvata 50-lukua, jos ei sitä ole itse kokenut, mutta kuitenkin ankkamaailman voisi pitää kutakuinkin sellaisena kuin se oli parhaina aikoinaan. Vaikka meidän maailma muuttuu, sen ei tarvitse vaikuttaa ankkoihin niin voimakkaasti.
hjhh
Oon mäkin melkeen ton 50-luvun puolella.
Kyllä uudetkin tarinat menee kunhan niissä ei kännyköillä ym. kauheesti leikitä.
Italialaisethan ovat tässä yli ampumisessa oikeen mestareita.

Ihan mielenkiintoista olisi, jos joku muu nykyajan tekijä Rosan lisäksi koittaisi sijoittaa tarinansa 50-luvulle.
Anonymous
Itse olen sitä mieltä, että Barksin ja Rosan Ankkamaailma on järkevintä + Scarpa. Heillä ei ole niin paljon niitä "nykyajan vempaimia" joita taas italialaiset käyttävät. Minua ällöttää tarinat joissa on joku nettijuttu ja tässä eräästä esimerkki: Polle tahtoo löytää netistä jotain tietoa ja pyytää Hessua apuun. Polle kysyy: Voisitko surffata verkossa ja Hessu menee surffailemaan kalastusverkon päälle. Eli tuollaiset ovat todella törppöjä tarinoita. Ainiin, täällähän puhutaan Ankkamaailmasta, ei Hepomaailmasta.
Onhan jotkut niistä uusien tyyppien tekemistä tarinoista ihan hyviä, paitsi Massimo De Vitan Ankka-tarinat ovat mahtavia. Giorgio Cavazzanollakin on ollut joskus todella hyviä tarinoita, mutta uudemmat ovat aikamoisen huonoja. Jotkut Etsivä Kaasi-tarinat ovat nnniiinnn tyhmiä, sillä Musta-Pekka on mukana ja hän on niissä kiltti. Eli 50-luvun tarinat ovat suosikkejani, sille ei mahda mitään!
jojo3
Kyllä se myös mulla kääntyy tuohon Barksin ja Rosan luomaan maailmaan.
Tosin, mua ei haittaa vaikka ankoissa näitä teknisiä vempaimia käytetään. Mukava sitä on erilaisia tarinoita lukea.
Mutta joo, nuo sukulaissuhteiden epäselvyys häiritsee. Aina pöllähtää joku Heimo-setä kylään tai Masa-enolta on peritty joku aarre. Se ärsyttää. Itse uskon ainakin Rosan sukupuuhun, plus Inton lasken Akun serkuksi, onhan Inton luonut Romano Scarpa, ja pidän Scarpaa "luotettavana" ;D
Bomber
Jees, täähän on jo ihan asiallista ja perusteltua keskustelua! Tän voisi laske aihan topiccien eliittiin! Nyt kaikki jatkaa samalla lailla!
korri
Itse kallistun eri suuntaan kuin suurin osa näköjään täällä, minusta Aku on ajaton hahmo ja sellaisena kuuluukin olla.
Akun viehätys hahmona on minusta siinä että hän on jokamies, kuka tahansa ja näin helppo samaistuttava. Sama koskee muita hahmoja ja näiden välisiä suhteita, ne ovat omilla tavoillaan sellaisia että sijoittaminen mihin tahansa aikaan, paikkaan ja tilanteeseen on mahdollista. Italialaiset ovat tämän hyvin tajunneet, kertomalla noita hassuja historiallisia yms tarinoita...

Puhe Barksin ja Rosan maailmasta on minusta virheellinen, koska ei Barks sitä maailmaa niin ajatellut. Joitain perusviivoja lukuunottamatta (kuten noin kymmenen hahmoa sisältävää sukupuuta) jatkumo on aika satunnaista. Hyvin kuvaava on sen Roope Ankan elämä ja teot -kokonaisuuden polveilevuus ja monimutkaisuus, ja siinäkin Rosa on tyynesti sivuuttanut muutaman Barksin heittelemän historiapätkän...samoin Barks harrasti myös tuota "keksitään uusi sukulainen" juttua, mm. Roope, Hannu ja Sisuvius ovat kaikki tällä tavalla luotuja...samoin Barks viittaili ahkerasti oman aikansa tapahtumiin, koko aikavälillä. Se, että Rosa on päättänyt valikoida joukon Barksin suuntaviivoja (lähinnä tuosta 50-luvun alkupuolen tuotannosta) on ihan kiva harrastus ja lopputuloksistakin pidän, mutta en sitä toimintamallina muille suosittele ja jos Aku rajoitetaan joksikin tyypiksi 50-luvulla niin loppuu Ankan lukeminen minulla siihen.
Kreach
Korrin kanssa sitä samaa mieltä. Ajatellaan, että esim. Cavazzano olisi luonut Barksin luoman ankkamaailman ja lukisitte nyt Barksin tarinoita, vaikka hän ei olisi luonut Roopea ja muita. Minuakin ällistyttää se, että Barks itse keksi näitä uusia sukulaisia sun muuta, mutta nyt muut ei saisi "edetä eteenpäin" vaan kaikkien pitäisi jankata samaa aikaväliä aina ja aina. Ankat historiassa -tapaiset tarinat ovat juuri hyviä (Esim. Taskarin Läpimurto ensimmäinen tarina) ja tuovat lisää ideoita. Rosa on minusta tajunnut Barksin vähän väärin. Rosa voisi itsekin kehitellä jonkun uuden mukavan hahmon, muttei kuitenkaan mitään Unan tapaista vaan jonkun yhtä suositun kuin Hannu tai Touho.
Ja minua ei tippaakaan haittaa, vaikka uusi sukulainen pöllähtääkin paikalle yhtäkkiä. Mitä sitten?! Voihan tarina kuitenkin olla hyvä ja olisiko Barksin tarinat hyviä, jos hän ei olisi käyttänyt niissä Roopea, Hannua, Pelleä ja muita keksimiään hahmoja. Ei Barksin Aku -tarinat ihan hirveästi muista poikkea, mutta nämä "uusien" hahmojen tarinat kyllä! Tietysti Barks on loistava Ankanpojat vs Aku tai muutenkin sellaisissakin tarinoissa, joissa ei muita (pää)hahmoja näy, mutta köyhäksi se jäisi.
Rosa saisi aikaan vaikka mitä loistava historiallisia tarinoita, mutta ei vaan tee niitä tämän takia. RAEjT on toki loistava teos ja hyviä vitsisarjoja löytyy, mutta paljon enemmän saisi Rosa ideoistaan irti, jos ei pitäityisi niin rajoitetulla alueella. Aivan loistavaa on esimerkiksi, että italialaiset ovat ottaneet Pennosen jälleen käyttöön, vaikka Barks vain yhdessä tarinassa sitä käytti. Nykyään pidän paljon taskarien pennostarinoista.
Miettikää, jos Barks ei olisi keksinyt näitä sukulaisia, ankkamaailma olisi köyhä (Aku ja ankanpojat).
TKal
Itse olen sitä mieltä, että ankkapiirtäjät saavat itse luoda oman käsityksensä ankkamaailmasta. En siis ajattele, että Roope on kuollut vuonna 2008, ehkä Rosan käsityksen mukaan on, mutta useimpien piirtäjien käsityksen mukaan ei. Jos itse olisin ankkakäsikirjoittaja, keksisin varmaan melko paljon tyhjästä uusia sukulaisia Akulle ja kumppaneille. Ei se mikään Barksin yksinoikeus ole!

Rosa on kuitenkin halunnut pitäytyä barksilaisissa faktoissa, eikä siinä ole mitään vikaa. Monet italialaiset taas eivät välitä Barksin faktoista juuri yhtään, siinäkään ei ole minusta mitään vikaa. Jokainen piirtäjä kirjoittakoot sellaisesta ankkamaailmasta, mistä itse haluaa, tärkeintähän kuitenkin on tarinoiden laatu.
Turtana
No loppujen lopuksihan se on niin. Piirtäköön/käsikirjoittakoon kukin miten lystää. Eihän siinä ole mitään vikaa, ja kaikilla on mielipiteensä. Minun mielipiteeni on kuitenkin se, että Barksin ankkamaailma on kaikkein paras.
Sivuja: 1 2