Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2
Kirjoittaja

Aihe: Aku Ankan entinen päätoimittaja Markku Kivekäs on menehtynyt

(29 viestiä)
Jukka
http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1069
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Tunnettu+ankisti+Markku+Kivek%C3%A4s+on+kuollut/1135236824802

Aku Ankan pitkäaikaisin päätoimittaja Markku Kivekäs menehtyi torstain ja perjantain vastaisena yönä.

Kivekäs toimi Aku Ankan päätoimittajana vuosina 1988–2007 ja oli yksi pitkäaikaisimmista Aku Ankan päätoimittajista. Hänet palkattiin Alli Peltosen päätoimittamaan Aku Ankka -lehteen 1970. Toimitussihteeriksi hän yleni 1978, toimituspäälliköksi 1986.

Vuonna 2001 Aku Ankka palkittiin Helsingin yliopiston suomen kielen laitoksen jakamalla Kielihelmi-palkinnolla.

Kivekäs jäi eläkkeelle päätoimittajan virastaan päivälleen vuosi sitten 1. kesäkuuta 2007. Hän jätti taakseen lehden, joka oli paitsi Suomen luetuin tilattava aikakauslehti, myös oman levikkikehityksensä huipulla.

Lepää rauhassa, Markku!
TKal
R.I.P. Markku. Itselleni ainakin jäi miehestä hyvä kuva Akkarin päätoimittajana.

Onko kuolinsyystä mitään tietoa?
Karhula
Lepää rauhassa (R.I.P) Markku! :'(

Ajatella, että vasta jäi eläkkeelle ja nyt kuolee. Erittäin sururllista. :'(
ArpinLusene
Vasta tasan vuosi sitten Markku jäi eläkkeelle ja nyt kuoli... :'( Lepää rauhassa... Eihän hän ollut kuin noin 60 vuotta? Nuorena kuoli... :'(
Jukka
Lainaus käyttäjältä: TKalR.I.P. Markku. Itselleni ainakin jäi miehestä hyvä kuva Akkarin päätoimittajana.

Onko kuolinsyystä mitään tietoa?

Syynä oli kuulema pitkäaikainen ja vaikea sairaus.
Fauntleroy
Kauhea uutinen. Nyt kyllä meni hiljaiseksi. Minulla tuli melkein tippa linssiin... :'(

Teit hienon uran. Olit selvästi Aku Ankan paras päätoimittaja. Sinun ansiosta Aku Ankka on suosionsa huipulla. Kiitos Markku.

Lepää rauhassa, R.I.P.
lätkämies
Ikävää että Markku kuoli :( Onko kellään tietoa mikä on se sairaus johon hän kuoli?

Lepää rauhassa...
Anonymous
Surullinen uutinen näin uuden kesän juuri alkaessa. Markku Kivekäs oli tärkeä hahmo ei vain Aku Ankan ja muun Disney-tuotannon suomalaistamisessa, vaan oleellinen vaikuttaja koko kotimaiselle sarjakuvakentälle. Kivekäs oli mukana jo Suomen Sarjakuvaseuran perustamiskokouksessa, ja mukana tiiviisti seuran toiminnassa 1980-luvun alkuun asti, jolloin Kivekäs keskittyi Aku Ankkaan.
Aku Ankassa Kivekäs noudatti ja laajensi erityisesti ensimmäisen päätoimittajan, Sirkka Ruotsalaisen perustamaa linjaa. Lukijoiden oman nurkan kautta luotiin suora yhteys lukijoihin, kauan ennen kuin internetistä oli aavistustakaan. Hyvä kieliasu oli oleellisen tärkeä, vaivoja säästämättä joka ikinen repliikki höylättiin luontevaksi suomeksi. Kivekkään mestarityö oli Takaisin Klondikeen -sarja, josta aikoinaan jo alkuperäisjulkaisusta pois lyhennetyt sivut sekä ruudut hän jäljitti kansainvälisten kontaktiensa avulla. Sarjainfossa julkaistiin ensimmäisenä maailmassa Markku Kivekkään koostama lähestulkoon täydellinen Carl Barks -bibliografia. Disney-piirretyistä Kivekkään suosikki oli Prinsessa Ruusunen, alansa huipputekijöiden mestariteos.
Julkisuudessa Kivekäs viihtyi harvoin, poikkeuksina tietenkin Carl Barksin Suomen-vierailu 1994 sekä Kemin Sarjakuvapäivät 2001, jolloin juhlittiin 50-vuotiasta Aku Ankka -lehteä mm. Ankkatietäjä-kilpailun merkeissä. Kisan valmistelu ja seuraaminen oli Kivekkäälle tärkeää, muistaen hänen omat Tupla tai kuitti -voittonsa. Lisäksi kilpailun kysymysten pohjana käytettiin paljon juuri Kivekkään keksimiä oivalluksia Aku-lehdistä.
Kemissä Kivekäs ja Pekka Tuliara onnistuivat myös hermostuttamaan paikallisen taksikuskin. Kun kuski tiedusteli "kukas tämän kyydin maksaa?", Kivekäs vastasi luontevasti "Aku Ankka".
Oli arvokasta, että Markku Kivekäs sai lähteä tästä maailmasta kotonaan, elämänsä intohimon, työn ja rakkauden tulosten keskellä. Hän oli suuri mies. Kivekäs näytti esimerkillään, että jokainen voi vaikuttaa suuresti muiden elämään antamalla omastaan sen minkä voi, ja vielä vähän enemmän.

Kiitos.

Vesa Kataisto
Sarjainfon päätoimittaja
Barksi
TKal
Kiitoksia Vesa Kataistolle hienosta teksistä, ja Barksille Elävä arkisto-linkistä. Tässä pari linkkiä vielä:
Akuankka.fi:n foorumi: Markku Kivekäs on kuollut!
Kvaak.fi-keskustelu aiheesta
hjhh
En oikeen voinut uskoa tätä todeksi, kun luin tästä Kvaakista.
Paljosta saamme Markkua kiittää.
Ilman häntä meidän Aku Ankka -lehtemme voisi olla hyvin erilainen.
Tuskin olisi ainakaan parempi.
Pullasorsa
Todella surullista, vasta jäi eläkkeelle ja nyt tämä... lepää rauhassa :'(...
Sivuja: 1 2