Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3
Kirjoittaja

Aihe: Aku, Roopea vanhempi?

(37 viestiä)
Leo
Lainaus käyttäjältä: markus mcduckJa Rosa on despoottimaisesti pysäyttänyt ankkamaailman noin vuoden 1955 tienoille. Siinä teille pureskeltavaa.
Pureksittu on, lueppa muutama viesti ylöspäin. Muistin itse vuoden vuodeksi 1947, mutta missä herra on tarkalleen sanonut vuoden? Liikenerojen esipuheessa on seuraava sitaatti:
Lainaus:...1950-luvulta, johon ajanjaksoon tarinani sijoittuvat...
Kuva on samaten pureskeltu huolellisesti ja Rosa on piirtänyt monenmoista vastaavaa kuvaa, joita hän ei välttämättä tarkoita "oikesti-tapahtuneiksi".
Jukka
Jos katsotaan ikää, jolloin Aku Ankka ja Roope-Setä "luotiin" niin kyllä silloin Aku Ankka vanhempi on. Mutta jos otetaan tarinoiden ym.. perusteella niin kyllä Roope-Setä ainakin 30 vuotta vanhempi on. :)
Fergus
Lainaus käyttäjältä: FubbleRoope syntyi muistaakseni 1877 vaikka sitä vuotta esittävässä kuvassa Roope onkin jo hieman varttunut. Aku syntyi vuonna 1934, mutta (Barksin) Ankkamaailma pysähtyi vuoteen 1947 (muistaakseni juuri tuo vuosi) Roopen ollessa 80 vuotias. Näin on jossain kerrottu. Kun tämä kerrotaan niin niitä ristiriitoja vasta syntyykin. Aku tapasi toisen kerran elämässään Roopen vuonna 1947, miten he ehtivät yhdessä vuodessa tehdä tuon kaiken? No, Ankkamaailmassa on vähän logiikkaa ja ainahan voidaan selittää niin, että Ankat lopettivat ikääntymisensä tuolloin, mutta aika kulkee eteenpäin. Nykyisissä sarjoissa tosin on kännyköitä ja tietokoneita vaikkei niitä 1947 ollutkaan, mutta jos aika on ankoille ikuista niin kehittyyhän teknologiakin.
Kyllä, oikeat Aku ankka tarinathan meidän rosafanien mukaan sijoittuvat vain ja ainoastaan viisikymmentä luvulle. Jolloin siis tietokoneita ollut. Näin logiikka säilyy niinkauan kunnes aletaan piirtämään roopet ja tietokoneet samassa ruudussa. Aku tapasi roopen toista kertaa jouluna 1947 ja kaikki tarinat sijoittuvat siitä eteenpäin. Eihän roope voi ikuisesti hengissä pysyä sillä hänen vanhempansakin ovat kuolleet. Mikäli ankkatarinoihin halutaan mahduttaa tietokoneita ja muita nykyajan vemputtimia. Roopea ei tarinassa voi olla ja ankanpojatkin ovat jo silloin aikuisia. Kuten rosa itse sanookin tietokoneet eivät kuulu akuankkoihin koska kaikki "nykytilanteen" akuankat sijoittuvat 50-luvulle- Mikäli ankkasarja niinkutsutusti jatkaa kulkuaan maailman kehittyessä. Kuuluisi Roopen ja Kivisyömmi Karhulankin kuolla. Olen siis vakaasti sitä mieltä että ainoastaan Rosan, Van Hornin ja Barksin tarinat sijoittuvat "viralliseen Ankkalinnaan"
timoro
[quote="Fergus"] Kuten rosa itse sanookin tietokoneet eivät kuulu akuankkoihin koska kaikki "nykytilanteen" akuankat sijoittuvat 50-luvulle- [quote]

Oikeastaan tietokeneita on nähty Barksilla useitakin. Maailman ensimmäinen elektroninen tietokone oli ENIAC eli Electronic Numerator Integrator Analyser and Computer. ENIACin patentti (No. 3,120,606), jätettiin kesäkuussa 1947. Se oli ladon kokoinen möykky. Monsteri, jollaisen irivikuvia muutamassakin Barksin sarjassa näkee.
http://ftp.arl.mil/~mike/comphist/eniac-story.html

Timo
Fergus
Niin mutta tässä tarkoitetaankin sellaisia uusia tarinoita jossa Ankanpoijat on pälleinä. Ja nörtteilee vaan usilla hyperkannettavillaan.
korri
Juu no tuo kanonisointi on kyllä Rosassa se asia jota en juuri jaksa arvostaa...luen Rosan tarinat sen mukaisesti mutta muita lukiessani sopeudun periaatteeseen, että ankat ovat ajattomia (van Horn kyllä kanssa on tainnut laittaa moderneja asioita omiin sarjakuviinsa).

Kaikki kunnia Rosalle siitä että viitsii rakentaa jatkumoa tarinoihinsa mutta turha muita taiteilijoita on sen perusteella tarkastella. Yhtä hyvin voisi vaatia, että ankkatarinoiden tulee sijoittua vuoteen 1934 jolloin Viisas Pikku Kana ilmestyi. Tai 80-luvun puoliväliin jolloin minä olin lapsi ja luin ankkatarinoita.
Fergus
Lainaus:(van Horn kyllä kanssa on tainnut laittaa moderneja asioita omiin sarjakuviinsa).
Aivan, kyllä voi ollakin mutta van Horn Sattuu olemaan kanadalainen ankkataiteilija jota Rosa arvostaa itseäänkin enemmän (minä en niin tee). Jatkumoa on todellakin vaikea luoda koska Aku Ankka sisältää "ristiriitoja". Ei paljoa mutta jonkun verran. Esim. Roopen Ankan omaisuus on kuvattu kootuksi kovalla työllä mutta samalla Barks eräässä tarinassa("taikatiimalasi") kertoo sen olevan taikatiimalasin ansiota. Rosa tosin "kumoaa" tämän tarinan omassa historiankerronnassaan... Pääasia on kuitenkin nauttia sarjoista :D .

[of] ja käyhän esittelemässä itsesi korri[/of]
Leo
Barkshan antoi muuten vuonna 1994 käsikirjoittamansa tarinan Van Hornin piirrettäväksi. Vastaavasti Suomessa vieraillessaan ja nähdessään (ei varmaankaan ensimmäistä kertaa) Rosan Ankkojen sukupuun hän tuhahteli jotain tyyliin "ei se nyt ihan näin mennyt". Jostain kuulin joskus, että Barksin agentit yrittivät estellä Rosan ja Carlin tapaamista, kunnes he viimein näkivät (tästä on ollut reportaasi Akkarissa joskus). Mitäköhän Barks siis oikeasti tuumasi Rosasta?
korri
Juu, Rosa on jättänyt parikin Barks-faktaa sivuun koska eivät sopineet yleiskuvaan...tuon taikatiimalasin ainakin, ja samoin Ihmejauhot-tarinan neiti Varpu Vispilän yhteyttä Roopeen hän ei ikinä selittänyt (eikä kuulemma selitä, olen kysynyt).

Van Hornista pidän itse kyllä kovasti, mutta hän on hyvin erilainen tekijä Rosaan verrattuna. Piirrostyyli on hyvin vapaa ja juonijana hän on lyhyiden huumoripläjäysten tekijänä huippu siinä missä Rosa hallitsee pitkät tarinat. Voi sitten vain ihmetellä kuinka suvereenin monipuolinen Barks oli, yksi-, neli-, kymmensivuiset ja pitkät tarinat kaikki sujuivat (eipä silti, on Barksillakin noita heikkoja hetkiä ollut mutta lasken ne kovan työtahdin piikkiin).
Fergus
Barksin tarinoissa todellakin harmittaa tarinoiden tason epätasaisuus. Vaikka piirrosjälki on sanalla sanoen surkeata pidän Barksin tarinoista eniten ehkä muumion sormuksesta. Toinen yhtä hyvä on Liekkimies klassikoita unohtamatta. Mutta sitten taas topicin aiheeseen. (minulla on uskomaton kyky vetää offtopiciksi)
Lainaus:Roopehan on kuollut, ainakin meidän rosabarkshullujen mukaan nimittäin vuonna 1967, hänen ollessa satavuotias.
Mutta meidän rosabarkshullujen pitäisi tietää että jos Roope on kuollut vuonna 1967 sitä ei ole vielä tapahtunut koska elämme vielä 50.luvulla ankkamaailmassa. Ja armoton totuushan on se että aika ei etene ankkamaailmassa koska se on ajaton! :)
Leo
Lainaus käyttäjältä: FergusBarksin tarinoissa todellakin harmittaa tarinoiden tason epätasaisuus. Vaikka piirrosjälki on sanalla sanoen surkeata
Kröhöm. Ymmärrän kyllä omat mielipiteet, mutta olet ensimmäinen, jonka olen ikinä kuullut sanovan Barksin piirrosjälkeä surkeaksi. Mainitsemasi Muumion sormus on vanha tarina (Barksin ensimmäisiä) ja sen piirrosjälki saattaa olla hieman yksinkertaista. 1950-luvusta eteenpäin (ja hieman aiemminkin) Barksin piirrustustaito oli ylijumalallista.
Fergus
Kyllä. Tarkoitin todellakin VAIN JA AINOASTAAN tarinaa muumion sormus jossa pojilla on pallo poskissa. Anteeksi jos viestistäni sai väärän käsityksen. Barks on tottakai ankistien kuningas. Muumion sormus sarjaa tarkoitin ja epätasaisuutta tarkoitin juuri sillä että Barksilla on välillä pari helmeä tarinaa kun taas jotkut ovat aivan skipattavia.
Anonymous
eipä nyt muuta, mutta aku on kyllä Roopea nuorempi hahmona mutta eikös silmti ole niin, että aku on Roopea nuorempi sarjakuvissa?

korjatkaa mikäli pikkuinen ankka lohikäärme on väärässä :-O
Hupu
Aku Ankka luotiin 1934
Tupu, Hupu ja Lupu luotiin 1937
Roope Ankka luotiin 1947

Aku on siis hahmona Roopea vanhempi samoin kuin ankanpojat, mutta eihän se niin ole käytännössä vaan näin:

Aku Ankka syntyi 1934
Tupu, Hupu ja Lupu syntyivät ???
Roope Ankka syntyi 1867

Roope on siis oikeasti paljon vanhempi kuin Aku ja ankanpojat vaikka Roope luotiinkin myöhemmin. No tuliko asia selväksi ?
samppali
Niin. Ja Roopehan ei ole syntyynyt silloin kun se ensimmäisen kerran esiinti. Se oli vain hahmone ensiesiintyminen. Joten olen Hupun kanssa samaa mieltä. Roope on syntynyt jo aikoja sitten, onhan hän jo 1947 ilmestyneessä, Joulu karhuvuorella tarinassa ikälopun näköinen.
Sivuja: 1 2 3