Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Silly Symphonies

(5 viestiä)
akuankka1313
Toivottavasti tämä ei muistuta liikaa tuota "Disneyn lyhytpiirretyt"-aihetta, mutta luulen tämän olevan sellainen virstapylväs Disneyn animaationpiirrossa, että teen nyt aiheen tälle.
Silly Symphonies, eli suomalaisittain "Hassunkuriset Sinfoniat" kattaa suurimman osan vuosina 1929-1939 tuotetuista lyhytpiirretyistä. Mukaan ei tietenkään lasketa vuodesta 1935 irtaantuneita Mikki- ja Akupiirrettyjä, jotka ovat sitten ihan oma sarjansa. Kaikki Silly-Symphonies-piirretyt ovat hahmoiltaan ja tarinoiltaan erilaisia, mutta kaikkien pääosassa on musiikki.
Ensimmäinen tähän sarjaan kuuluva lyhytelokuva oli "Luurankotanssi" vuodelta 1929. Tuolloin Disney oli animaationteossa vielä alkuvaiheessa, ja "Luurankotanssissa" näkyy selvästi eri liikkeiden kokeilemista, ikään kuin harjoitteluna ja valmistautumisena tulevaan.
Silly Symphoniesiin kuuluu kuitenkin myös todellisia mestariteoksia, kuten "Viisas Kana Kananen", "Kolme pientä porsasta", "Ruma ankanpoikanen" ja "Vanha mylly". Ruma ankanpoikanen on ainoa piirretty, joka on tehty kaksi kertaa. Ensimmäisen Disney teki vuonna 1931, vielä mustavalkoväreissä ja toisen vuonna 1939, jolloin animaatiotekniikka oli selvästi edistynyt. Vuoden 1939 versio jäi myös viimeiseksi Silly Symphonies-piirretyksi.
Melkoinen kehitysaskel animaationteossa tapahtui, kun "Kukkia ja puita" valmistui vuonna 1932.
Silly Symphonies huipentui "Musiikkimaahan" vuonna 1935, jonka pääosassa oli selvästikin musiikki. Kyseinen animaatio on yksi mahtipontisimmista lyhytpiirretyistä ikinä.

Parhaimpia Silly Symphonies-piirrettyjä ovat mielestäni ensimmäinen versio Rumasta ankanpoikasesta. Disneylle tyypillisiä vitsejä ja draamaa käyttäen on saatu aikaan todellinen seikkailu. Kanaemon tavutetut kotkotukset kruunaavat koko komeuden!
Toinen suosikkini on "Äitihanhen lauluja" vuodelta 1931. Juuri tämän tyyppisistä tarinoista pidän. Satuja kerrotaan humoristisesti, ja loppu menee ihanan överiksi!
Sitten vielä kaksi vauvatarinaa. "Tuike, Välke ja Huis" on oikea animaationteon taidonnäyte, tunnelmallisella tarinankerronnalla. "Kehtolaulun maa" on myös tunnelmallinen, joiltain osin pelottavakin.
Suomessa on julkaistu tiettävästi yksi kaksilevyinen Silly Symphonies-DVD, johon on kerätty parhaimmat lyhytpiirretyt vuosien varrelta. Suosittelen ostamaan!
Fauntleroy
No siinä on kunnon aloitusviesti. Jatka samaan malliin aa1313.

Ja itse aiheesta. Pari kertaa on ollut mielessä ostaa tuo DVD-boxi mutta kaupoissa se on ollut liian kallis. Olen nähnyt hs-piirretyistä vain Vanhan myllyn. Eniten kiinnostaisi Akun ensiesiintyminen.
Discshopista 20,90€

Lainaus käyttäjältä: akuankka1313eli suomalaisittain "Hassut Sinfoniat"
Eikös se ole suomeksi "Hassunkuriset sinfoniat"?
akuankka1313
Lainaus käyttäjältä: FauntleroyEikös se ole suomeksi "Hassunkuriset sinfoniat"?
Oho, niinpä taisikin olla. No, korjasin aloitusviestiin.
korri
Itse suosittelen myos kovasti, jos animaatio kiinnostaa niin tuo 30-luku on minusta Disneyn huippukausi, niin MikkiHessuAku-lyharien kuin noiden Silly Symphoniesin osalta.

Luurankotanssi on teknista kehitysta mutta ehdottomasti hieno, muista suosikeista mainitsen nuo Kehtolaulun maa, Musiikkimaa, Who Killed Cock Robin ja Woodland Cafe (mita ovatkaan nuo kaksi viimeista suomeksi...).

Ehdottomasti ostamisen arvoinen.
akuankka1313
Lainaus käyttäjältä: korri...Who Killed Cock Robin ja Woodland Cafe (mita ovatkaan nuo kaksi viimeista suomeksi...).
Kuka tappoi punarinnan ja Metsäkahvila, jos oikein muistan. Edeltämainittu on myös oma suosikkini.
Sivuja: 1