Keskustelujen arkisto

Kirjoittaja

Aihe: Uusin Aku Ankka -lehti

(1067 viestiä)
Aku Vankka
Akkari 24/2009 - Akun 75-vuotisjuhlanumero!

Tupu, Hupu ja Lupu: Uusia ulottuvuuksia
Ei voi olla totta. Tarinan alku oli ihan kohtalaisen hyvä, mutta sitten se loppuratkaisu; koko Akun etsintä -sarjan päätti tämä tarina lähes huonoimmalla mahdollisella loppuratkaisulla; Aku onkin vain siirtynyt toiseen ulottuvuuteen, Pelle korjaa koneen ja päng - Aku tuli takaisin. Odotin jotain paljon erilaisempaa ja parempaa loppuratkaisua. Kuten souffleur sanoi, Ferrariksen tyyli ei ihan vielä sovi näihin ''johtosarjoihin'' (kait tämä johtosarjaksi lasketaan?). Kuitenkin, kokonaisuudessaan sarja oli kelvollinen, mutta loppuratkaisu oli oikeasti huono. Plussaa kuitenkin kohtalaisen hyvästä alusta. 7,25

Aku Ankka: Kruuna vai klaava
No nyt saatiin jotain, joka todellakin kuuluu Akun juhlanumeroon; Barksin 10-sivuinen klassikko, ja vielä oikein hyvä sellainen. En ole tätä tarinaa aikaisemmin lukenut, mutta tuon käsitteen 'höpsismi' olen ennenkin kuullut ja aina miettinyt, mitä se mahtaa tarkoittaa - nyt se siis selvisi. Muutaman sivun pidempi ehkä olisi voinut olla, muttei sitten enempää, ettei ihan turhan pitkää tule. Parhaimpia kymmensivuisia Barks-klassikoita tänä vuonna. 9,00

Aku Ankka ja aavelaiva
Todellakin, tavallista huomattavasti parempi kuukauden klassikko, nuo Pepi-sekoilut ovat jo alkaneet käydä hermoille. Tarinassa oli ensinnäkin hyvää se, että se ei ollut millään tavalla ennalta-arvattava, vaan käänteet olivat yllättäviä, enkä itse ainakaan olisi kuvitellut moniakaan käänteitä niin, kuin ne tarinassa olivat. Huomasin, että tarinan väritys oli hieman eri sävyistä, kuin normaalisti, mutta ei siitä sen enempää. [/b]8,00[/b]

Aku Ankka: Paljon melua lipuista
Edelleenkin olen sitä mieltä, että Bernadó on ankkapiirtäjien ehdotonta huonoimmistoa ja hänen piirroksensa sopivat enemmän Matami Mimmi -tyylisiin sarjoihin (eivätkä ne niissäkään mitään mahtavia ole) mutta tällä kertaa Bernadó yllätti ja piirrokset olivat hieman normaalia paremmat. Tarina oli ihan kohtalaisen hyvä, mutta loppuratkaisu aivan liian tuttu Aku vs. Hannu -tarinan päätös. 7,50

Kokonaisuus
Ei kyllä ihan täyttänyt odotuksiani tämä juhlalehti. Barks-klassikko ja kuukauden klassikko olivat oikein mainioita, myöskin Taliaferron vitsisarja oli hyvä. Viimeinen tarina oli kohtalainen, kun taas päätös Akun etsintä -sarjalle todella paljon odotettua huonompi. Keskiarvosanaksi juhlalehdelle tulee 7,93 eli kuitenkin todella lähellä kahdeksikkoa ollaan. Seuraava numero on numero 25 ja ainakin viime vuosina minun muistaakseni juuri tässä juhannuksen tienoilla (yleensä nro 24-27) on julkaistu jokin Don Rosan tarina, mutta tänä vuonna sitä tuskin tulee, koska vuoden viimeisessä numerossahan julkaistaan Rosan Kymmenen avataran aarre ja tänä vuonna on muutenkin julkaistu jo yksi Rosan tarina. Saa nähdä, mitä ensi viikolla tulee..

Edit: Tuota samaa ihmettelen, kuin Peetukkakin, miten tarinan laatu voi huonontua jos tarinan on aikaisemminkin lukenut? Ja vaikka olisitkin lukenut tuon tarinan satoja kertoja, en siltikään ymmärrä arvosanaa, joka on nelonen. Kuka täysjärkinen voi antaa Barksin tarinalle arvosanaksi nelosen vaikka sen olisi aikaisemminkin lukenut?
Peetukka
Lainaus käyttäjältä: PadiKruuna vai klaava: perus Barksia, hyvät piirrokset ja suht. hyvä juoni, isot miinukset siitä että olen lukenut sen ennen Akkarissa- 4 (muuten 8+)
AA ja aavelaiva: Hyvä juoni, uudenlaiset piirrokset- 9-

Ai että jos olet lukenut tarinan niin se pudottaa tarinan laatua? En ymmärrä.
Ja Aavelaivan piirokset olivat mielestäni ns. vanhaa italialasta tyyliä, ei uudenlaista, olihan tarina vuodelta 1972.
Padi
Lainaus käyttäjältä: PeetukkaLainaus käyttäjältä: PadiKruuna vai klaava: perus Barksia, hyvät piirrokset ja suht. hyvä juoni, isot miinukset siitä että olen lukenut sen ennen Akkarissa- 4 (muuten 8+)
AA ja aavelaiva: Hyvä juoni, uudenlaiset piirrokset- 9-

Ai että jos olet lukenut tarinan niin se pudottaa tarinan laatua? En ymmärrä.
Ja Aavelaivan piirokset olivat mielestäni ns. vanhaa italialasta tyyliä, ei uudenlaista, olihan tarina vuodelta 1972.

Onko muka sinun mielestä hauskaa jos lehdessä tulee tarina jonka olet jo lukenut? En ymmärrä.
akkaridekkari
Mutta, eihän se voi huonontaa tarinan laatua, Padi?

Ja asiaan. Omasta mielestäni lehti oli ihan hyvin koottu. Barksin tarina oli paras, Aavelaiva toi nostalgista tunnelmaa.
Johtosarja ei valitettavasti täyttänyt odotuksiani, se oli lehden suurin miinus.
Pullasorsa
Lainaus käyttäjältä: PadiLainaus käyttäjältä: PeetukkaLainaus käyttäjältä: PadiKruuna vai klaava: perus Barksia, hyvät piirrokset ja suht. hyvä juoni, isot miinukset siitä että olen lukenut sen ennen Akkarissa- 4 (muuten 8+)
AA ja aavelaiva: Hyvä juoni, uudenlaiset piirrokset- 9-

Ai että jos olet lukenut tarinan niin se pudottaa tarinan laatua? En ymmärrä.
Ja Aavelaivan piirokset olivat mielestäni ns. vanhaa italialasta tyyliä, ei uudenlaista, olihan tarina vuodelta 1972.

Onko muka sinun mielestä hauskaa jos lehdessä tulee tarina jonka olet jo lukenut? En ymmärrä.

Peetukka tarkoittaa, että eihän se tarinaa huononna, vaikka olisi lukenut sen sata kertaa. Arvosteluissa ei tulisi koskaan kiinnittää huomiota siihen, vaan itse tarinaan. Juoneen, piirroksiin yms.

Edit: akkaridekkari ehti selventää ensin...
Peetukka
On aina ilo kun postiluukusta tupsahtaa Akkari, joka sisältää jonkin Barksin klassisen sarjan, vaikka sen olisin jo lukenut. Ymmärrän kyllä, jos sinua kismittää se, että lehdessä julkaistaa sellainen tarina jonka olet jo lukenut, mutta miten se muka pudottaa tarinan laatua?
Aku Vankka
Niin ja onhan se monesti mukavaa lukea uudestaan tarina, jonka on aikaisemminkin lukenut. Vai etkö Padi koskaan lue taskareita/muita julkaisuja ensimmäisen lukukerran jälkeen uudestaan, koska olet ne jo kerran lukenut? Itse ainakin olen lukenut esimerkiksi Rosan ''Hänen majesteettinsa Roope Ankka'' tarinan ainakin viisi kertaa puolen vuoden sisässä, koska tarina on yksinkertaisesti yksi suosikkitarinoistani.
Padi
Ymmärsin siis jo alussa mitä tarkoitit, mutta kirjoitinhan kanssa arvosanan ilman jyrkkää tuomiotani ja että "ainoa huono sarja lehdessä oli se onnetoman huono loppu juhla-tarinaan". Kyyllähän minä joskus luen tarinoita uudestaan mutta tämän minä muistan kuin eilisen (joka on valitettavasti yleistä), minäkin luen Rosan tarinoita kerta toisensa jälkeen.
souffleur m
Toisaalta jos tarina on julkaistu ihan vähän aikaa sitten jossain muussa julkaisussa, olisi ainakin minun mielestäni oikeutettua antaa siitä miinusta, sillä onhan se aika epämukavaa esimerkiksi ostaa joku kallis kovakantinen juuri tarinan x takia ja sitten parin viikon päästä se julkaistaankin jo lehdessä, joka puolestaan maksaa vain muutaman euron. Ja vieläpä kun tarjolla olisi paljon harvemminkin nähtyjä Barksin sarjoja, kuten esimerkiksi Liian monta lemmikkiä tai vaikka Jättiläismuurahaiset (en sitten tiedä, minkälaisia ne ovat laadultaan, koska en ole niitä itse nimenomaan lukenut). Että tässä tapauksessa kyllä ymmärtäisin pienen rokotuksen vaikkapa sitten lehden keskiarvossa.

Mutta toisaalta kun kyse on Kruunasta vai klaavasta, en välttämättä näkisi mitään hyvää syytä arvosanan laskemiseen, sillä viimeksi se on nähty Suomessa koottuja lukuunottamatta vuonna 2000 ja itse Akkarissa 1973. Toimituksen on aika mahdotonta arvailla, mitä sarjoja kukin on ennestään lukenut ja mitä ei.
Padi
Niin eihän se toimituksen vika ole sillä luulen että luin sen joko ruotsinkielisessä akkarissa (jonka laatu on kammottava, lopetinkin sen tilaamisen) tai muistan sen hyvin vuodelta 2000. Mutta älkää suotta enää antako tämän häiritä teitä, mielipiteeni vain.
Kreach
Numerolle 23/2009 annan arvosanaksi 7,13, Ensimmäiselle tarinalle 7,25, toiselle 7,00, kolmannelle 6,75 ja viimeiselle Hessu -lyhärille 7,50.

24/2009

Tupu, Hupu ja Lupu: Uusia ulottuvuuksia
Tylsä ja ei edes omaperäinen lopetus. Kaiken hienon (nettisivujen, pelien, mainoksien, kaikkien) jälkeen loppu on näinkin kliseinen. Ei tässä viimeisessä osassa ollut mielestäni mitään erikoista, synttäritarinaksi ei kamalan "synttärihenkinen", vaikkei sen aina semmoinen tarvikaan olla. Odotin joka tapauksessa mielenkiintoisempaa ja omaperäisempää loppua, mutta näköjään ei sitten. Vähän tuo "toinen ulottuvuuskin" jäi epäselväksi, ei siitä selitetty oikein mitään, vaan mentiin jo seuraavaan aiheeseen. Ferrariksen piirroksetkaan eivät olleet niin häikäiseviä, kuin ensimmäisten osien piirtäjien. 6,75

Aku Ankka: Kruuna vai klaava
Hauska ja mielenkiintoinen teoria tämä höpsismi. Olisi hauska kokeilla tuota, mihinkähän lie "Kruuna vai klaava?" -perjaatteella pääsisi? Toteutus oli hyvä, mutta siitä oltaisi saatu vielä parempi, pienellä hiomisella ja omaperäisyydellä (kuinkakohan monta kertaa olen tuota omaperäisyyttä tässäkin viestissä jo hokenut?), vaikka jo tarinan idea oli omaperäinen (taas!). Oikein hyvä 10-sivuinen, harmi, kun nykyään ei enää tule tämän tapaisia tarinoita. Tässäkin on vain yksi hauska idea, ja sen pohjalta on tehty erittäinkin onnistunut tarina. Loppu, jossa Aku melkein tavoitti Höpsismi-miehen, oli oikein hyvä päätös. Kiitettävää lähellä oleva tarina, pienellä parantamisella tämä olisi yltänyt siihen. 8,75

Aku Ankka ja aavelaiva
Alun erittäin hidasta kerrontaa lukuunottamatta oikein hyvä kokonaisuus tämäkin. Sivusta 37 lähtien tarina oli hyvä, alku oli vain tönkkö ja tylsä. Ne kahdeksan sivua oltaisiin helposti saatu neljään, viiteen sivuun. Roopen ja Akun juoni oli erittäin hyvin keksitty, ja lopetus vielä parempi (siis se, että Aku omistaakin öljyt). Parempaan päin ollaan näiden kuukauden klassikko -sarjojenkin kohdalla menossa.. Harmittavan alun takia arvosana ei kuitenkaan ole päätä huimaava. Tässä olisi kyllä ollut aineksia vähintään kasiin, olen kuitenkin tyytyväinen kokonaisuuteen. 7,75

Aku Ankka: Paljon melua lipuista
Eipäs ollut kummoinenkaan. Ajatus tuli selväksi ja tarina ei säväyttänyt millään tavalla. Jos kerran Hannu saa kuitenkin liput, mitä järkeä koko tarinassa sitten oli? Loppu vitsi tietokoneesta ei naurattanut, vaikka se oikeastaan koko tarinan pointti olikin. Nykyään otan vähän kovemman linjan näiden täytesarjojen kanssa. 6,75

Kokonaisuus
Oikein hyvä juhlanumero, mutta ihan sitä juhlan tuntua ei löytynyt. Tarinat olivat viimeistä ja ensimmäistä lukuunottamatta tavallista parempia, mutta huono aloitus ja lopetus sakottaa kyllä vähän. Joka tapauksessa lehti on silti erittäin hyvä. :) 7,50
Huomasin muuten myös, että jokaisen tarinan arvosana on joku "miinus", eli 7-, 9-, 8- ja 7-.
Aku Vankka
Akkari 25/2009

Aku Ankka: Aallokko kutsuu
Oli kyllä taas todella perinteitä ja tuttua kaavaa noudattava johtosarja. Aku on voittanut arpajaisissa ja ostaa koinsyömän veneen, jolla alkaa kuljettamaan ihmisiä merelle pienestä maksusta. Asiakkaita tuleekin ihan mukavasti, mutta jokaisella reissulla tuttuun tapaan jokin menee pieleen. Ensimmäisellä reissulla he tapaavat myös salakuljettajia, jotka tarinan lopussa rysäyttävät Ankkajoen sillat maa tasalle. Kun siltaa ei ole, Aku saa hyvin asiakkaita, jotka haluavat toiselle puolelle. Ensinnäkin Vicarille pisteet piirroksista ja Paul Halasille myös pisteitä, tavanomaisesta, mutta silti ihan hyvästä johtosarjasta. Kevyesti parempi johtosarja kuin viime viikolla. 7,75

Aku Ankka: Riippumattorysä
Ankan elämää, part six. Tämäkin oli taas tällainen yliliioiteltu Aku vs. Hannu -tarina. Hieman pidemmällä sivumäärällä tästä olisi saanut ihan hyvänkin tarinan, mutta ei, ei ollut mistään parhaasta päästä. Miguel osasi piirrosten osalta hommansa hyvin. 7,25

Aku Ankka: Ennätystenrikkojat
Jahas.. Pelle on keksinyt räjähteen, joka näyttää ihan hiidenhyrrä -nimiseltä lelulta. Yksi räjähde putoaa vahingossa alas ja hiidenhyrrällä temppuilun ennätystä yrittävistä Akusta ja Hannusta jompikumpi saa sen. Lopulta Hannu heittää oman hyrränsä (joka on se räjähde) pois ja räjäyttää Roopen rahasäiliön paljastaen samalla Karhukoplan louhimassa tunnelia rahasäiliöön. Toinen Aku vs. Hannu tarina samassa lehdessä. Tämä oli parempi kuin aikaisempi, mutta yhä jotenkin tutun oloinen. 7,75

Kokonaisuus
Ei hassumpi lehti ollenkaan, johtosarjakin oli kevyesti viimeviikkoista parempi. Yleensäkin numero 25 on ollut laadukas (viime vuonna Rosan 'Auringon poika' ja jonain aikaisempana vuonna Pohjoismainen erikoisnumero, jossa oli paljon hyviä tarinoita, tosin se saattoi olla myös numero 24 tai 26) Keskiarvosanaksi tälle lehdelle tulee 7,58.
Kreach
AA 25/2009

Aku Ankka: Aallokko kutsuu

Hyvin perinteinen, eikä kovin ihmeellinen johtosarja. Samantapaisia juonikaavioita on ollut ennenkin ja tämä ei pahemmin niistä poikkea. Ei tässä mitään erityisen huonoa ole, sekavanpuoleinen ehkä hieman. Ei tästä voinut odottakaan paljon sen suurempaa, Halaksen peruskauraa ja Vicarin peruspiirroksia. Helposti olisi tästäkin voinut tehdä paljon jännittävämmän tarinan. Aika köyhäksi tämä nyt vähän jää. 7,00

Aku Ankka: Riippumattorysä
Oikein mainio pikkutarina. Juoni-idea on loistava, 10-sivuisena barksmaisena sarjana tästä olisi saanut vieläkin paremman tarinan. Aku olisi voinut koetella Hannua vieläkin paremmin (esimerkiksi 100 euron seteli olisi lojunut nurmikolla Hannun nenänedessä, mutta tämä ei olisi voinut poimia sitä, ilman että olisi noussut riippumatosta). Aika hauska sarja näinkin, mutta turhan lyhyt. 7,75

Aku Ankka: Ennätystenrikkojat

Oikein onnistunut tarina tämäkin. Pidin erityisesti siitä, miten Liinu, Tiinu ja Leenu oltiin saatu sarjaan mukaan ilman mitään väkinäisyyttä. Tästä olisi saatu jälleen helposti yli kasinkin menevä tarina, mutta ihan hyvä näinkin. 7,50

Kokonaisuus
Hyvät tarina valinnat toimitukselta, johtosarjaa lukuunottamatta. Ja selvästi huomaa, että tämä johtosarja-välisarja-loppusarja/jatkosarja, toimii. Outoa sanoa näinkin "perinteisestä" lehdestä, että vuoden parhaimpien lehtien joukkoon meni. 7,42
souffleur m
Aku Ankka: Aallokko kutsuu
Vicarin piirtämä sarja oli ihan mukava yllätys, sillä viimeksi häntä ollaan taidettu nähdä yksisivuisia lukuunottamatta peräti 15 numeroa sitten. Kyseessä taitaa olla jonkinlainen uusi ennätys, kun kyse on sentään Vicarista (vaikkei tämä tarina mikään uunituore käsitykseni mukaan ollutkaan). Mutta sitten itse asiaan. Tämä oli melko tavanomainen johtosarja, joka ei tosiaan tarjonnut mitään erityisen uutta, muttei ollut maailman huonoinkaan. Loppu jäi parhaiten mieleen ja erityisesti lööpit naurattivat, vaikka aika tyypillisiä ja hieman yliampuvia olivatkin. Jostain syystä muuten tuntuu, että tuollaiset siltojen sortumiset ja muut samanlaiset katastrofit ovat varsin yleisiä lopetuksia juuri Vicarin piirtämissä meriaiheisissa tarinoissa. Saatan kyllä erehtyäkin, mutta sellainen mielikuva nyt vain on syöpynyt pääkoppaani. ;D 7+

Aku Ankka: Riippumattorysä
Minua tämä tarina ei kyllä erityisemmin säväyttänyt, vaikka tämän Ankan elämää -sarjan taso onkin parantunut huimasti viime kuukausien aikana. Juoni vaikutti tässä aika tavalliselta ja se tuntui etenevän ilman mitään sen suurempia yllätyksiä, vaikka tuo Hannun koettelu olikin ihan mielenkiintoista katseltavaa. Se jäi kuitenkin lopulta aika pieneen osaan köykäisen sivumäärän takia. Loppukin oli aika tavanomainen. No, täytti kuitenkin paikkansa näin välisarjana ihan kelvollisesti. 7+

Aku Ankka: Ennätystenrikkojat
Lehden paras tarina, mikä on tarkemmin ajatellen aika yllättävää, onhan kyse hollantilaisesta tarinasta. Erityisesti pidin siitä, kun tarinassa oli mukana nämä hiidenhyrrät (alias diabolot). Kolmisen vuotta sitten jokaisella tuntui nimittäin olevan sellainen. ;D Eihän tämänkään ideassa mitään erikoista tavallaan ollut, mutta erityisesti yllättävien juonenkäänteiden myötä tämä onnistui erottumaan edukseen. 8-

Yhteenveto
Hyvin perinteinen lehti, joka ei tarjonnut juuri mitään uutta ja henkeäsalpaavaa, mutta eipä mitään erityisen huonoakaan. Kolmen tarinan systeemi toimi taas ihan moitteetta, sillä yksikään tarina ei mennyt alle seiskan. Kuitenkin se jokin jäi puuttumaan, joka olisi saanut arvosanan nousemaan yli kasin. Hyvät ainekset siihen olisi kuitenkin olleet.
AKUANKKA12
Selvä, tässä uusin akkari.

Aaallokko kutsuu
Sitä normaalia Vicaria pitkästä aikaa. Idea oli kyllä ihan hyvä, vaikka en yleensäkään pidä meriaiheisista tarinoista. Mutta koska juoni oli muita parempi ja piirrokset sitä huippuluokkaa, niin tämä tarina oli ihan hyvä. Vaikka juoni mutkitteli jotenkin, tämä juoni oli silti tehty hyvin. Annan tälle Vicarin näyttävälle paluulle 8-.

Riippumattorysä
Ei, ei, ei, tämä kuuluu niihin huonoihin tarinoihin, piirrosjälki oli hieman tyhjää, ja käsikirjoitus ei oikein edennyt hyvin. Se oli kyllä hauskaa, kun Hannu teeskenteli selällään ja Aku sai sen selville, niin sitten alkoi vasta hupi. Iineksen lopussa ollut kohtaus olisi voinut olla ehkä suurempi. Mutta loppu oli tavallista Akua. Entiset Ankan elämäät ovat olleet huippuja, mutta tämä...... pohjanoteeraus. Ei tälläisiä tarinoita lisää! Mutta pisteet ovat 7.

Ennätystenrikkojat
Nuo hiidenhyrrät tai mitkä diagrammit ovatkaan, ovat aika ärsyttäviä, kun joskus hirveä rysä veivaa kaikki tuommoista hyrrää ja viskoo niitä melkein toisten niskaan. Mutta tämä tarina oli niistä huolimatta ihan hyvä. Pellen räjähde oli hyvin saatu mukaan, ja Hannu tietenkin teki pari ennätystä erikoisella tavallakin. Akun ja Hannun kilvatkin ovat yleisiä, mutta tässä ne olivat ihan hyviä. Tämä tarina oli uusi ja kekseliäs hauskalla tavallaan, joten pisteet ovat 7 ½.

Kokonaisuus
Kokonaisuudessaan lehti oli normaalin hyvä. Olisin odottanut kuitenkin ehkä vähän parempia tarinoita, mutta ei nuokaan huonoja olleet. Mutta hyvä lehti, ei tässä muuta sanottavaa, vaikka tämä ei läheskään ollut yhtä hyvä kuin edellinen. Mutta tälläistätoivottavasti jatkossa, ja lisää Vicariakin, ettei mestari jää ilman osuuttaan. Mutta lehden keskiarvo on... 7.4166667