Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Sarjojen uudelleenjulkaisu

(15 viestiä)
Anaconda
Pitkäaikaisena Aku Ankan tilaajana riepoo se, kun samoja sarjoja tulee uudestaan jo reilun kymmenen vuoden päästä samassa julkaisussa.
Yksi hyvä esimerkki on "Paino-ongelmia". Julkaistu ensimmäisen kerran Aku Ankassa 32/96, uudestaan jo numerossa 39/2009.
Aiemmin taisi olla periaatteena, että sarjoilla on julkaisuväliä vähintään 20 vuotta, jotta se ei olisi liian tuoreessa muistissa.

Melkein pitäisi antaa alennusta lojaaleimmille tilaajille. 10 prosenttia pois tilaushinnasta jos olet tilannut yli 10 vuotta.
Vielä parempi vaihtoehto olisi, jos kaikki sarjat olisivat aiemmin suomeksi julkaisemattomia. Tämähän ei tietenkään tule toteutumaan, mutta toivoa saa aina.

Tämän vuoden jälkeen loppuu omalla kohdallani Aku Ankan tilaaminen, lompakolla äänestäminen on tehokasta. Koko vuosikerran voi hakea myöhemmin edullisesti divarista. Johan tuo ehtikin 20 vuotta kotiin kannettuna tulla, mutta nyt riitti.

Mitä mieltä muut ovat tästä nykyään vallitsevasta uudelleenjulkaisupolitiikasta? Ja olisiko mahdollisesti jotain toista, järkevämpää tapaa uudelleenjulkaista vanhoja tarinoita?
jojo3
Kieltämättä nämä Rosa- (ja osittain Barks-uusinnat) tulevat kyllä aivan liian pienellä välillä verrattuna toisiinsa. Joku 15 vuotta on ihan mukiinmenevä väli jos siinä välissä sitä ei missään muaalle julkaista, mutta juuri Barksin ja Rosan sarjojen tapauksissa ne julkaistaan aivan varmasti jossain kirjassakin vielä (Kootut, Ankalliskirjasto, Rosan parhaat jne.). Tuo Paino-ongelmiakin julkaistiin tuossa välissä Kymmenen avataran aarteessakin vuonna 2003. Kolme kertaa reilun kymmenen vuoden aikana... Ihan turhaa. Rosa-uusintoja on varsinkin aivan liikaa. Mielestäni voisi ronskilla kädellä karsia niitä pois koska näitä kirjojakin tunnutaan paljon ostavan joissa pyörivät ne ihan samat sarjat.
Barksin sarjoja on sentään sen verran paljon että sieltä kyllä löytyy aina joku reilu 20 vuotta sitten julkaistu sarja (tietysti jos Barksin koottuja tilaat niin kaikki on tuttuja...)

Oma mielipide on että n. 15 vuoden välein on sellainen optimiaika. Toki voihan niiden vähän antaa muhiakin, sitä paremmalta ne tuntuvat uudelleenjulkaistuina.
Ja yleensäkin mun mielestä nämä uusinnat voisi antaa tilaa uusille tarinoille. Mielummin mä luen jotain hieman heikkotasoisempia tarinoita ensimmäistä kertaa kuin niitä samoja vanhoja jotka itseltä löytyy jo jostakin kirjasta sata kertaa luettuina.
Toke
Henkilökohtaisesti minua ei haittaa, vaikka noita samoja sarjoja kierrätetäänkin uudelleen. Se johtuu täysin siitä, että meille on tullut Aku Ankka kotiin tilattuna muistaakseni vasta vuonna 1998 ja uudelleen 2001-. Vanhempia vuosikertoja ei ole, koska vanhemmat eivät liene ankkaa aiemmin tilanneet. Niitä ei ole myöskään divareista tullut haalittua, mutta jossain vaiheessa olisi tarkoitus hankkia, ainakin jotain.

Minä ymmärrän kuitenkin täysin myös Anacondan ja kumppanien kannan siitä, että uudelleenjulkaisujen väli on liian lyhyt. Tietysti 20 vuoden tilaaja-aikana ehtii samoja sarjoja tulla ulos kaksi tai jopa useampia kertoja. Lisänä ovat myös lukuisat kovakantiset kirjat. Kovakantisiin kuitenkiin kerätään varmasti keskimäärin parhaat tarinat, joten ei niitä tarinoita kovakantisista kyllä poiskaan voi jättää. Minä en tiedä esim. Rosa-kirjojen ostomääriä, mutta ei niitä nyt kuitenkaan niin paljoa osteta, että jokainen pystyisi Rosa-sarjansa niistä lukemaan. Aku Ankan levikki taisi olla reilusti yli 300 000 kappaletta, eikä Donin kirjoja ehkä kuitenkaan niin paljoa osteta yhtä opusta kohden. :) (Mutta kaikki Rosa-tarinathan tulevat luonnollisesti kovakantisissa.)

Eikös Aku Ankan toimitus ole kerran Omassa nurkassa todennut, että Barksin ja Rosan sarjojen uudelleenjulkaisujen väli on kymmenen vuotta ja muiden tekijöiden sitten enemmän, suurinpiirtein se parikymmentä vuotta?
Anaconda
Lainaus käyttäjältä: TokeHenkilökohtaisesti minua ei haittaa, vaikka noita samoja sarjoja kierrätetäänkin uudelleen. Se johtuu täysin siitä, että meille on tullut Aku Ankka kotiin tilattuna muistaakseni vasta vuonna 1998 ja uudelleen 2001-.
Aivan. Uusille lukijoille tuolla ei olekaan niin merkitystä, vaikka olisi tullut jo n-kertaa aikaisemminkin.

Lainaus käyttäjältä: TokeLisänä ovat myös lukuisat kovakantiset kirjat. Kovakantisiin kuitenkiin kerätään varmasti keskimäärin parhaat tarinat
Tästä tulikin mieleen, että ekan Rosa-kirjan tullessa kannessa mainittiin "ja muita Don Rosan parhaita". Siinä vaiheessa sitä ei voinut vielä tietää, että sama maininta tulisi olemaan myös muissakin vain Rosaa sisältävissä kirjoissa pl. Roope Ankan elämä ja teot. Oikeasti luulin tuolloin että tuo kirja sisältäisi oikeasti kyseisen tekijän parhaat palat.

Nuo erilaiset kokelmat on kyllä aika hauskoja. Ajatellaan vaikkapa joulua. Ensin Ankalliskirjasto sarjassa Barksin joulutarinoita, sitten viisi vuotta myöhemmin lisää Barksin joulutarinoita, tällä kertaa kahden kirjan voimin. Näiden lisäksi on tullut yksi pelkkää Barksia sisältävä joulualbumi Walt Disneyn klassikot sarjassa. Ja varmaan myöhemmin nähdään vielä lisää eri variaatioita kyseisestä aiheesta.

Lainaus käyttäjältä: TokeEikös Aku Ankan toimitus ole kerran Omassa nurkassa todennut, että Barksin ja Rosan sarjojen uudelleenjulkaisujen väli on kymmenen vuotta ja muiden tekijöiden sitten enemmän, suurinpiirtein se parikymmentä vuotta?
Ainakin tuo 20 vuoden väli mainittiin jossain 80-luvun Omassa nurkassa, taisi olla herra Kivekäs joka tuon totesi.
Toke
Lainaus käyttäjältä: AnacondaLainaus käyttäjältä: TokeEikös Aku Ankan toimitus ole kerran Omassa nurkassa todennut, että Barksin ja Rosan sarjojen uudelleenjulkaisujen väli on kymmenen vuotta ja muiden tekijöiden sitten enemmän, suurinpiirtein se parikymmentä vuotta?
Ainakin tuo 20 vuoden väli mainittiin jossain 80-luvun Omassa nurkassa, taisi olla herra Kivekäs joka tuon totesi.

Tuo minun muistamani saattoi olla peräti viime tai toissavuodelta. Tarkemmin en kyllä muista ja saattaapa olla, että arvailuni meneekin pahasti metsään.
souffleur m
Eipä tuo tarinoiden tiheä julkaisuväli mikään kovin uusi asia ainakaan periaatteessa ole. Esimerkiksi joissain vuosien 2003-2004 lehdissä oli tapana toteuttaa joidenkin julkimoiden (esim. J. Karjalaisen ja Kalle Palanderin) omia tarinatoiveita, mikä merkitsi melko tuoreidenkin sarjojen, mm. Rosan Olla kuin ei olisikaan -tarinan uudelleenjulkaisua. Kyseinen tarinahan oli julkaistu edellisen kerran Akkarissa noin yhdeksän vuotta sitten. Brancan Hiihtohirmut -tarinan (3/2004) julkaisuväli oli puolestaan vain 13 vuotta. Olihan tuo juttusarja ihan mielenkiintoinen ja uudelleenjulkaisuille oli ihan "hyvä syy", mutta kuitenkin...

Ihan tottahan se kuitenkin on, että viime vuosina ollaan julkaistu normaalia enemmän esim. Rosan uusintoja. Itsekin arvostan paljon enemmän tuoreita ajatuksia ja ideoita, sillä olen miltei aina pitänyt Aku Ankka -lehteä enemmän sellaisena uusien tarinoiden "näyteikkunana", vanhoja juttuja voi sitten lukea muista julkaisuista. Viime aikoina on kuitenkin vaikuttanut entistä enemmän siltä, että uudet sarjat tarkoittavat lähinnä niitä turhia nelisivuisia tynkiä ja näissä tapauksissa vanhat klassikot kuulostavat paljon paremmilta vaihtoehdoilta. Mutta eikö ainaisten Barksien tai Rosien sijasta voisi kokeilla jotain hieman erilaisempaa? Esimerkiksi Almanacco Topolino -lehden tarinoita on vielä paljon julkaisematta. Tiedä mitä helmiä niidenkin joukosta saattaisi löytyä, erinomaisena esimerkkinä numerossa 43/2007 julkaistu Taikaviitta ja rikollinen muistinmenetys.
Ankka313
Tässä asiassa olen täysin samalla linjalla Anacondan kanssa.. Raivostuttaa ihan varsinkin juuri Rosan ja Barksin tarinoiden uudelleen julkaisu. Niitä kun julkaistaan vähän väliä jossakin albumissa (mm. Ankkalinnan Nokkamies), ja sitten on lisäksi vielä nämä kovakantiset. Ja sitä ihmettelen vielä enemmän, miksi julkaista uudelleen joltakin Vicarilta tai Brancalta jokin jo aiemmin Suomessa nähty tarina, kun kyseisiltä herroilta löytyy vielä runsaasti Suomessa ennen julkaisematontakin materiaalia!! Sitä ennen julkaisematonta lukisin paljon mieluummin. Ja saisin sen lisäksi rahalleni jotakin vastinetta! Itse kun keräilen kaikkia julkaisuja, niin sen myötä ketuttaa vielä enemmän tämä sarjojen uudelleenjulkaisu. Minulta kun jotkut tarinat saattavat löytyä eri julkaisuista varmaan viiteenkin kertaan! Hyvä esimerkki uudelleenjulkaisemisesta ovat Mini-taskarit... Muistaakseni nro 2:ssa ei ole YHTÄÄN Suomessa ennen julkaisematonta tarinaa! Ja muissakin minareissa ollut vain sellaiset 1-3 ennen julkaisematonta, ja muut ovatkin sitten aiemmin julkaistu Roope-sedissä. Itseltäni kun kaikki ropsut jo hyllystä löytyvät, niin HIEMAN turhauttaa noiden minareiden osto, mutta Mini-taskareita enemmän keräilymielessä ostan, kuin lukumielessä, niissä tarinat eivät kauhean tasokkaita edes ole. Onneksi taskarissa sentään on ennen julkaisemattomat tarinat, mutta nekin sitten myöhemmin julkaistaan jossakin taskarin teemassa tai muussa uudelleen:/ Tänä vuonna ilmestyvä, olikos se nyt ainakin viisiosainen sarja " Taskarin parhaat " Haiskahtaa epäilyttävästi pelkiltä uusintatarinoilta. Myös myöhemmin tänä vuonna ilmestyvät kovakantiset kirjat " Näin naapurissa " sekä " Auringon poika " vaikuttavat roskalta.. Ovat varmaan samaa sarjaa Lanttijahdin kanssa. Ja varmasti yhtä hyviä kuin Ankkalinnan kirjat, eli täyttä roskaa. Siinä mielessä siis, että kaikki tarinat näissä kovakantisissa on julkaistu 2000-luvun Aku Ankoissa. Kyllähän 2000-luvun lehdissä hyviä tarinoita on, ja ei Vicarissa, Van Hornissa ja kumppaneissa mitään vikaa ole, mutta tuo uudelleen julkaisu vain ottaa niin pirusti aivoon, varsinkin kun tarinat ovat vasta vähän aika sitten julkaistuja! Argh!
Kääk13
Lainaus käyttäjältä: TokeEikös Aku Ankan toimitus ole kerran Omassa nurkassa todennut, että Barksin ja Rosan sarjojen uudelleenjulkaisujen väli on kymmenen vuotta ja muiden tekijöiden sitten enemmän, suurinpiirtein se parikymmentä vuotta?
Lainaus käyttäjältä: AnacondaAinakin tuo 20 vuoden väli mainittiin jossain 80-luvun Omassa nurkassa, taisi olla herra Kivekäs joka tuon totesi.
Aku Ankan numerossa 7/2008 julkaistussa "Oma nurkka"-osiossa toimitus kertoi seuraavaa:Lainaus:Toimituksen postilaatikkoon tulvii toiveita, joiden toteuttaminen ilahduttaa monia. Barksin ja Rosan sarjojen kohdalla pyrimme pitämään minimirajana 10-15 vuotta, ja muiden tekijöiden kohdalla karenssiaika on 25-30 vuotta. Esimerkiksi Vicarin uran alkuaikojen sarjoja, ja vastaavia herkkuja on luvassa säästelijäästi tänäkin vuonna.Ilmeisesti kyse on kuitenkin vain lehdessä julkaistavista tarinoista sillä joitain sarjoja ollaan julkaistu saman vuodenkin aikana peräti kahdesti. Muistaako kukaan "Takaisin Klondikeen"-sarjan tapausta?
Toki haluaisin, että uusintoja julkaistaisiin laajemmalta tekijäkaartilta ja tarinoita voisi valita paremmin. Esimerkiksi joitain pitkiä jatkosarjoja voisi hyvin julkaista uudelleen muiltakin kuin Barksilta ja Rosalta.

Omalla kohdallani uusintajulkaisut eivät haittaa eritysen paljoa. Tietty ihmettelen, sitä, miksi Rosalta nyt yhtäkkiä viime vuona julkaistiin niin monta uusintaa. Kolme olisi hyvin riittänyt.
Tilastollisesti minua kiinnostaa seurata sarjakuvien uudelleen julkaisua ja niitten väliä. Itse näen kyllä ihan mielelläni jonkun kovakantisessa julkaistun sarjakuvan n. 10 vuoden kuluttua Aku Ankassa vaikka olisinkin sen lukenut. Tietty sarjan on oltava silloin hyvä. Itse näkisin mielelläni myös Ericksonin ja Cavazzanon Dragonlordsinkin mielennäni Akkarissa vaikka kirjan jo omistankin. Siinä sitä vasta olisikin esimerkki kunnon jatkiksesta.
Peetukka
Barksin uusintoja lukee ihan mielellään, jos julkaisuväliä on vähintään se 15-20 vuotta. Rosan kaikki Suomessa julkaistut tarinat ovat julkaistu juuri 20 vuoden säteellä, uusinnat saisivat alkaa vasta nyt. Tosin, niistäkin suurin osa on jo julkaistu kovakantisissa, Rosa-uusintoja ei saisi olla yhtään.
Ja käsittääkseni toimituksella tuo julkaisuväliin luetaan vain Aku Ankka -lehti, eli jos tarina on julkaistu vaikka 25 vuotta sitten lehdessä, mutta vuosi sitten jossain kirjassa/albumissa, niin totta kai se lätkäistään lehteen "Toiveuusintana", vasta kun se on juuri äsken julkaistu jossain kirjassa.

Ja todellakin Kääk, Barksin Takaisin Klondikeen -tarina. Inducksin tilastot antavat hyvän kuvan:

[i]# Carl Barksin kootut 11 s. 039 (2006) Back to the Klondike
# Roope-sedän aarrearkku 1987 (2006) Takaisin Klondikeen [54 s.]
# Disney, Aku & minä 2007 s. 088 (2007) sama kuin aiemmin
# Roope-sedän parhaat 2007 s. 010 (2007) sama kuin aiemmin
# Peetukka omistaa tämän julkaisun Aku Ankka 2008-27 (2008) sama kuin aiemmin [32 s.]
# Aku Ankka - neljännesvuosikerta 2008-3 (2009) sama kuin aiemmin

Se siis julkaistiin kuusi kertaa kolmen vuoden säteellä, kaksi kertaa per vuosi!

Ja todellakin, noita uusintoja saisi tulla muiltakin kuin Barksilta tai Rosalta, muilta tekijöiltä julkaisuväli saisi olla vieläkin suurempi, vähintään yli 30 vuotta. Suomessa julkaisettomat tarinat kunnon tekijöiltä vaan ulos, niin kyllä tykkään.
Barksi
Lainaus käyttäjältä: Kää13Muistaako kukaan "Takaisin Klondikeen"-sarjan tapausta?
Lainaus käyttäjältä: Peetukka[i]# Carl Barksin kootut 11 s. 039 (2006) Back to the Klondike
# Roope-sedän aarrearkku 1987 (2006) Takaisin Klondikeen [54 s.]
# Disney, Aku & minä 2007 s. 088 (2007) sama kuin aiemmin
# Roope-sedän parhaat 2007 s. 010 (2007) sama kuin aiemmin
# Peetukka omistaa tämän julkaisun Aku Ankka 2008-27 (2008) sama kuin aiemmin [32 s.]
# Aku Ankka - neljännesvuosikerta 2008-3 (2009) sama kuin aiemmin

Se siis julkaistiin kuusi kertaa kolmen vuoden säteellä, kaksi kertaa per vuosi!

Tuolle on kuitenkin syynsä:

*Carl Barksin kootut kokoaa kaikki Barksin tarinat, joten tottakai myös Takaisin Klondikeen löytyy sieltä.
*Roope-sedän Aarrearkku julkaisi uusintapainoksena kaikki Roope-sedän erikoisnumerot, joissa yhdessä nähtiin Klondike.
*Disney, Aku & minä on Kivekkään muistelmateos ja Klondike-tarina on taas hänen kuuluisin taidonnäytteensä, joten se sopi lehteen vallan mainiosti.
*Roope-sedän parhaat koostui tarinoista, joita Aku Ankan- lukijat saivat äänestää. Lukijat siis valitsivat tämän tarinan.
*Aku Ankka 27/2008 oli omistettu Markulle, hän kun menehtyi samana vuonna. Koska Klondike oli tosiaan "Markun tarina", se julkaistiin kunnianosoituksena.
*Neljännesvuosikerta 2008 lienee selvä tapaus.
Mirkku
Minuakaan sarjojen uudelleenjulkaisu ei ole haitannut juurikaan vielä, meille kun ei ole Akkari kovin pitkään tullut. Mielestäni varsinkin Rosan uusintoja pitäisi karsia, häneltä nimittäin on sen verran vähän tarinoita, että moni on lukenut sarjat useaan kertaan, kuka mistäkin julkaisusta. Itse pitäisin siitä, että Barksin yksisivuisia jukaistaisiin enemmän; niitä on yllättävän paljon, ja moni niistä on oikein humoristisia.

Henkilökohtaisesti ihmettelen, miten niin monet toivovat Barksia ja Rosaa lehteen. Heidän sarjojen lukeminen muualta on suht helppoa, etenkin, jos tietää nimen. Itse toivoisin enemmänkin muiden tekijöiden vanhempia tarinoita, joita ei useimmitenkaan löydä helposti.
Toke
Tänään oli taas Rosaa uusintana Aku Ankassa. Matka Maan keskipisteeseen vuodelta 1995. Vaikka Aku ei tuolloin meille tullut, tarina ei ole uusi tuttavuus. Löytyy kirjasta Kymmenen avataran aarre. No, onhan tuo ihan mukava tarina.
Ankka313
Lainaus käyttäjältä: TokeTänään oli taas Rosaa uusintana Aku Ankassa. Matka Maan keskipisteeseen vuodelta 1995. Vaikka Aku ei tuolloin meille tullut, tarina ei ole uusi tuttavuus. Löytyy kirjasta Kymmenen avataran aarre. No, onhan tuo ihan mukava tarina.
Jep. Kyllä harmitti, kun eilinen numero oli puoliksi täynnä uusintatarinoita:/ Tuon Rosan tarinan lisäksi siis Barksin tarina Lumensulatuskoje. Tuota tarinaa yllättävän vähän kuitenkin aiemmin julkaistu, ihme ettei julkaistu taas jotakin tyyliin Karamellikammoa. Että siinä mielessä ihan ok valinta, vaikka mielipiteeni onkin se, että mitään aiemmin julkaistua tarinaa ei pitäisi enää uudestaan julkaista. Lumensulatuskoje siis julkaistu jo näissä julkaisuissa Suomessa:

Aku Ankka 1962-07
Aku Ankka - puolivuosikerta 1962-1
Aku Ankan Parhaat 18
Parhaat Sarjat 1992-63
Aku Ankka - näköispainos 1962-1
Carl Barksin kootut 20
souffleur m
Tänä vuonna on ollut oikeastaan melko vähän uudelleenjulkaisuja Rosan "klassikoita", vanhoja strippejä, yksisivuisia, yms. lukuunottamatta. Viimeisin jo aiemmin nähty varsinainen tarina lienee Barksin Golftaituri numerosta 21. Ihan hyvä juttu mielestäni, sillä kuten olen jo tässäkin aiheessa sanonut, pidän Akkaria lähinnä uusien tarinoiden julkaisuna.

Tosin se minua harmittaa, että Kuukauden klassikkoja ei ole viime aikoina juuri näkynyt, sillä esimerkiksi Tony Stroblia, Brancaa, Paul Murrya ja vanhaa Vicaria näkee lehdessä ihan liian harvoin, eikä muissakaan julkaisuissa tilanne ole juuri parempi. Yhtä vanhaa tarinaa joka kuukausi en pitäisikään kovin pahana juttuna, etenkin jos myös nämä Rosat ja Barksit voisi laittaa tähän samaan sakkiin.
Ankka313
Lainaus käyttäjältä: souffleur mTosin se minua harmittaa, että Kuukauden klassikkoja ei ole viime aikoina juuri näkynyt, sillä esimerkiksi Tony Stroblia, Brancaa, Paul Murrya ja vanhaa Vicaria näkee lehdessä ihan liian harvoin, eikä muissakaan julkaisuissa tilanne ole juuri parempi. Yhtä vanhaa tarinaa joka kuukausi en pitäisikään kovin pahana juttuna, etenkin jos myös nämä Rosat ja Barksit voisi laittaa tähän samaan sakkiin.
Tämän päivän lehdessä onkin sitten mukana Klassikko Gottfredsonilta..
Sivuja: 1