Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Brasilialaiset ankkasarjat

(8 viestiä)
TKal
Suomessa ei ole julkaistu kovinkaan paljon brasilialaisia ankkatarinoita. Sielläkin niitä kuitenkin tehdään, ja muistan lukeneeni jostakin, että ainakin José Carioca on sielläpäin paljon suositumpi hahmo kuin Euroopassa. Ainakin minua kiinnostaisi tietää, millaisia nämä brassisarjat ovat. Eroavatko sarjat ja niiden maailma paljonkin Eurooppaan verrattuna? Sarjisekstran José-tarinat taitavat olla hollantilaisia, joten niistäkään ei voi päätellä oikein mitään.

Tänne siis keskustelua brasilialaisista ankkasarjoista, itseäni tosin kiinnostaisi ensin tietää, millaisia ne ovat.
akuankka1313
Brasilialaisethan keksi mm. uusia supersankareita Ankkalinnaan. Eihän ne mitenkään erityisiö keksintöjä olleet, mutta ainakin se on yksi erityispiirre brasilialaisissa sarjoissa.
Kreach
Carioca ei tunnu mitenkään mielekkäältä hahmolta, mutta uudet supersankarit voisivat ollakin. Toivotaan, että niitä aletaan julkaisemaan (enemmän), (jos ne nyt ovat hyviä).
Fauntleroy
Brasilian kuukausittain ilmestyvässä Zé Cariocassa ei nykyään muita hahmoja näykkään kuin José Cariocaa ja hänen epämääräisiä kavereitaan. Onneksi brasseilla on myös kuukausittain ilmestyvät Mickey ja O Pato Donald, etteivät ihan tukehdu siihen Cariocaan. Itse sarjoja en ole pahemmin lukenut, mutta tiedän kyllä minkälainen hahmo José Carioca on.
Kääk13
Lähetellessäni skannauksia inducksiin huomasin, että uusimman teemataskarin sivultahan löytyy pitkästä aikaa suomessa julkaisematonta brasilialaista Disneytuotantoa. Sarja ei ole uusi, mutta pistipä vain miettimään, että koska suomessa ollaan viimeksi julkaistu brasilialaislähtöinen tarina? Nehän olivat meillä suomessakin ihan arkipäivää vielä -80 ja -90 luvun taitteessa, mutta syystä tai toisesta sarjat sittemmin hävisivät meikäläisistä julkaisuista kokonaan.

Viime kuun lopuilla julkaistusta taskarin teemanumero 21:sestä löytyvä sarja Yllätyslahja on osa Iines Ankan päiväkirja tarinasarjaa.
Pistikö kukaan muu harvinaista tarinaa merkille?
Barksi
Lainaus käyttäjältä: Kääk13Nehän olivat meillä suomessakin ihan arkipäivää vielä -80 ja -90 luvun taitteessa, mutta syystä tai toisesta sarjat sittemmin hävisivät meikäläisistä julkaisuista kokonaan.
Kolmisenkymmentä tarinaa kaiken kaikkiaan julkaistu Suomessa. Ei siis ihan arkipäivää...
Kääk13
No, joo. Ehkä "arkipäivää" oli hieman huonosti sanottu, mutta paljon yleisempiä kuin nykyään. Ehkäpä voisi verrata tämän päiväiseen Ranskalaisen tuotannon näkymiseen suomessa. Ranskalaisperäisiä tarinoitahan näkyy aina välillä Aku Ankassa ja kovakantisissa.

Etsiskelin induksin avulla suomessa julkaistut Brasilialaisperäiset tarinat ja listasin niiden ilmestymismäärän vuosiluvuittain.
Pari yllättävää poikkeustakin löytyi:
1272 1

1982 1
1983 -
1984 1
1985 -
1986 -
1987 -
1988 2
1989 13
1990 3
1991 1
1992 2
1993 2
1994 1
1995 -
1996 3

2000 1
2009 1

Vanhin suomessa julkaistu Brassitarina jonka löysin on siis -70 luvun alulta. (Aku Ankan sähikäinen)
Uusin taas vuodelta 2000(jos ei tämän vuotista laske mukaan). (Turistiluokka)
Vuoden 1989 huippuluku johtuu tuona vuonna ilmestyneestä erikostaskarista Jose Carioca, joka sisälsi peräti 11 brasilialaista tarinaa.

Listasta selviää, että 1988-1994 välisenä aikana ollaan suomessa julkaistu kaikkein eniten brasilialaista Disneysarjakuvaa. Ja kun tuolle ajanjaksolle lisää päälle vielä 13 kansikuvaa voi sanoa, ettei brasilialaistuotano ole ollut tuolloin mitenkään erityisen harvinaista. Harmi vain, ettei näistä tarinoista osunut joukkoon ainuttakaan.
Kääk13
Taas on julkaistu suomessa ennen näkemätöntä brassituotantoa.
Kävin ostamassa tänään uusimman minitaskarin ja sitä selaillessani huomasin, että sekin(teemataskari 21:sen tapaan) sisältää tämän suomessa vähälle huomiolle jätetyn tuotantoryhmän jälkeä.

Piirtäjänä sarjalla on kuitenkin tuttu tyyppi, nimittäin Euklides K. Miyaura.
Miyaura onkin mm. Don Rosan ja José Colomer Fontsin tapaan sellainen taiteilija, joka on vaihtanut kustantajaa useampaan kertaan.
Taiteilijan työtä ollaan nähty Taskareissa, Roope-sedässä, Aku Ankassa ja Aku Ankka extrassakin.

Koska on kyse taskareista luulen, että nämä julkaistut ovat vain sattumaa kun suomen toimitus ei niihin itse tarinoita valitse.
Olisi kuitenkin mielestäni ihan kivaa, jos Brasilialainen Disney tuotanto herätettäisiin henkiin myös Suomessakin.

P.S. Minitaskarissa julkaistu sarja on nimeltään A Peste Do Meu Vizinho.
Sivuja: 1