Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Kirjoittaja

Aihe: Don Rosa

(576 viestiä)
jho
No onneksi Rosa ei aivan suoraan sanonut, että hän lopettaisi. Harmittaa silti ihan älysti joku Disneyn julkaisupolitiikka ja kaikki muukin, mikä on Donin intoa vähentänyt. Kaikkein eniten ihmetyttää se, kun kustantajat ei ole kiinnostunut Rosan pitkistä seikkailutarinoista, vaan jostain lyhyistä vitsisarjoista! Pitkät tarinathan on just Donin bravuuri, mutta kyllä ne vitsisarjatkin vääntyy, vaikkakin vähän heikommin (ja niitä näkee nyt joka julkaisussa, mutta ettikääpäs pitkiä historiallisia seikkailutarinoita. Niitä ei joka lehdestä löydykkään!).

Onneksi Suomessa ei ole julkaistu kaikkia Donin tarinoita (mukana vanhojakin tarinoita), joten kyllä me Donista vielä jotain kuullaan muutakin kuin vierailujen merkeissä. :) Ja jos rahaa löytyy, niin niitä originaaleja sitten vaan ostamaan.. :P
hjhh
Lainaus käyttäjältä: hjhhMinusta alkaa tuntumaan, että Rosan tarinat olivat tässä. :'(
Nytpä on vielä parempi sanoa, että minähän sanoin. :P

Eihän tämä toki vielä aivan varma homma ole, mutta montaa ei ainakaan enää Rosalta tarinoita tule. :-
Kääk13
No ei kai tässä sitten enää käden vääntäminenkään auta.
En voi uskoa tätä, tai no... oikeastaan voin.
Varsinkin kun noita Rosan juttuja kuuntelee.
Että tekis mieli pistää ne kustantajat haistamaan P@&*@ ! >:(
Olin oikeassa siinä, että Rosa pitää taukoa ja rentoutuu, mutta tällaista en osannut odottaa.
Uskon silti vakaasti, että Donilta irtoaa pari juttua tulevaisuudessa. Niitä ei kuitankaan kannata jäädä enää odottamaan. Luultavimmin saamme nauttia uutta Rosaa enää joidenkin tilaustyönä toteutettujen kansikuvien muodossa.
Huokaus! :'( :-[

Rosalta on kuitenkin viela joonkun verran Suomessakin julkaisematonta tuotantoa.
Esim. ensi kuun keräilukuva (joka tosin on menty julkaisemaan ennen aikojaan Don Rosa kalenterissa).
Alla lista:
Kansikuvia/muuta kuvitusta
n.50 kpl
Tarinoita:
Gyro's Beagletrap 1s.
Straatschuimers 1s.
Fiscal Fitness 2.s
Back in Time for a Dime! 4s.
(Piirrokset: Cosme Quartieri)
The Starstruck Duck 10s.
(vain käsikirjoitus)

Lisäksi muutama jatkosarjan (1 &2 osan)aloitussivu sekä ruutuja joita ei jatkosarjassa ole aiemmin suomessa julkaistu.
Ja kymmeniä artikkeleita...

Tarinoiden määrä vain on harmittavan aneeminen. :(

Uskon, että Aku Ankan toimitus jatkaa vieläkin Don Rosa kirjojen julkaisua. Tarinoita riittää vielä ainakin kahteen kirjaan.
Niihin saamme suomea varten tehdyt esittelytekstit Rosalta.

P.S. Itse olen lukenut kaikki muut suomessa julkaistut Don Rosan tarinat paitsi Kymmenen Avataran aarretta.
On minulla toki ollut mahdollisuus siihen, mutta olen päättänyt odottaa Akkarissa julkaisua. Ja hyvä, että olen näin päättänytkin. ;)
Ompahan ainakin yksi pitkä tarina jota en vielä ole lukenut.

Niin ja tuleehan seuraavan viikon Aku Ankkaan Donin piirtämä kansikuva jota tuskin kukaan on vielä nähnyt(niin paitsi Jukka ;))
jho
Luin äsken pitkästä aikaa Donin Kadonneen kirjaston vartijat -tarinan.

Kerrassaan mahtava tarina. Ehkä yks mun Rosa-suosikeista, een vaan tiiä miks. Jotenkin tarina on niin kiehtova ja huippu. Etenkin tarinan kaikki Rosamaiset vitsit jaksaa naurattaa. Esim. Sudenpentu-näyttely on huippuhyviä kohtauksia täynnä ja Akun töllöntapitus on myös huvittavaa. (Akkari 44/2003)

Mun päähän ei niinkun mahdu ollenkaan, että kustantajat ei halua tälläistä tuotantoa Rosalta! Aivan ykkös Disney-tuotantoa sitten Barksin kulta-ajan jälkeen. Mitä vikaa tollasessakin tarinassa on mukamas? Ei ainakaan paljoa. Uskon, että suurin osa meistä ankisteista haluaa lukea tollasen tarinan kerran vuodessa mielummin kuin jonkun Vicarin jokaviikkoisen Aku vs Hannu -taistelun. Vai haluatteko? Minä (ja monet muut Rosa-fanit) ainakin. Toivon hartaasti, että Rosa-kirjoja ilmestyy jatkossakin, ainakin vuonna 2009 ja ehkä jopa 2011, jos julkaisettomia tarinoita vielä löytyy niin paljon.

Tietääkö kukaan kuinka paljon Egmont maksaa (vai kuka ikinä hänelle maksaakin?) Rosalle yhdestä yli 20 sivuisesta tarinasta?
Crosby
Kyllä olen samaa mieltä että nuo on parhaita tarinoita nuo pitkät seikkailutarinat. Luulisin myös että suurin osa lukijoista niitä haluaa myös nähdä eikä vain pelkästään niitä 10-sivuisia vitsisarjoja aina. Aika kummallista jos Rosalta tilataan vain 10-sivuisia. Outoa touhua.
marire
Lainaus käyttäjältä: jhoMun päähän ei niinkun mahdu ollenkaan, että kustantajat ei halua tälläistä tuotantoa Rosalta! Aivan ykkös Disney-tuotantoa sitten Barksin kulta-ajan jälkeen. Mitä vikaa tollasessakin tarinassa on mukamas? Ei ainakaan paljoa.
Kuulostaa kyllä todella uskomattomalta. Omasta mielestäni tämä uusin, White Agony Creekin vanki, on yksi parhaista Rosan tarinoista ja tuntuu omituiselta ettei tuollainen laatu kiinnosta kustantajia.

Vaikka kyllähän Rosan päätöksen tavallaan ymmärtääkin.Rosa kuitenkin on varmaan yksi maailman suosituimpia aktiivisia piirtäjiä ja jos hän ei kerran saa asianmukaista korvausta niistä myyntimääristä,niin kyllähän siinä keneltä tahansa loppuisi innostus jossain vaiheessa.
Crosby
Kvaakissa on nyt Don Rosan haastattelu jossa hän selventää vähän tätä juttua miksei hän halua tehdä sarjakuvia. Minneköhän tässä pitäisi laittaa kritiikkiä nyt? Kun sanotaan että kustantamot tilaavat vain 10-15-sivuisia juttuja niin ainakin itse tahtoisin pistää palautetta että niitä seikkailutarinoita lisää joita Donkin olisi innokkaampi piirtämään. Egmontille vai minne osoitan haukkuni? Rosakin voisi innostua taas helpommin jos saisi luvan tehdä pidempiä tarinoita kuten hän haastattelussa sanoo. Tässä linkki haastatteluun:

http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=976
jho
Jep, laita Egmontille sitä postia, jos laitat. En tiiä sanoinko tän jo, mutta vois Rosa nyt edes jonkinlaisia kansikuvia vääntää eri Disney-julkaisuille.
timoro
Mainitaan nyt täälläkin vielä erikseen, ettei tule väärinkäsityksiä. Rosalla ei ole juurikaan valittamista Egmont-yhtiötä kohtaan eikä varsinkaan toimittajia kohtaan.

Disney-yhtiön perinteinen toimintatapa on vaan jotenkin kiero. esim. vaikkapa Tanskan Egmont tekee kokoelman Rosan tarinoista (Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa Ankantekijöitä vastaava kirjasarja Hall of Fame) ja Rosa tekee siihen vielä esipuheet ja saa korvauksen, homma OK.
Sitten Disneyn lisenssin omaavat kustantamot eri puolella maailmaa saavat käyttää ja julkaista tämän kokoelman ilman eri korvausta, Don ei aina edes tiedä missä näitä kokoelmia on julkaistu. Puolassa, Brasiliassa, Kreikassa.... eikä hänellä ole mitään valtaa katsoa että homma tehdään kunnolla. Koko juttu tuntuu ryöväykseltä. (Munkin tekemiä esipuheita on julkaistu mm. Puolassa ja Saksassa ilman mitään lupaa ja niin että niistä olisin edes mitään tiennyt). Disneyn julkaisulisenssin haltijat vaan ovat tottuneet siihen että mikä tahansa missä tahansa Disney -julkaisussa julkaistu juttu on vapaasti käytettävissä tuosta vaan.

Pitkien tarinoiden vieroksunta Egmontilla (lukijatutkimuksiinhan se perustuu) taas saattaa johtua siitä että Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Saksan lukijarakenne on erilainen kuin meillä. Kotiintilattujen lehtien osuus noissa maissa on paljon pienempi kuin Suomessa. Valtaosa myydään irtonumeroina, eikä lukijat halua niihin pitkiä juttuja, jotka yleensä on pakko laittaa jatkotarinoiksi. Meillähän jatkojuttujen seuraaminen on helpompaa kun n. 95% lukijoista on tilaajia.

Timo
Jukka
Kiitos asian selvennyksestä, Timo. :)

Tosiaan, päivitin Linnakkeen uutiseen uusimmat tiedot Rosan aikataulusta.
Tuurissa pysytään ja ajat ovat:
to 29.11.2007 klo 10-14 ja 16-20
pe 30.11.2007 klo 10-14 ja 16-20
la 01.12.2007 klo 12-18
su 02.12.2007 klo 12-16 ja 18-21
ma 03.12.2007 klo 10-14 ja 16-20
ti 04.12.2007 klo 10-14 ja 16-20
ke 05.12.2007 klo 10-14 ja 16-20

Lainaan vielä tähän Kvaakin foorumilla käyttäjän "Kathy" kirjoittaman viestin, joka mielestäni ainakin osittain selittää sen, miksi Rosan kiertuetta ei niin mainostettu:

Lainaus:Tuo kiertue on kuulemma tehty tuollaiseksi Don Rosan takia. Hämeenlinnassa homman piti kuulemma loppua klo 19 mutta se oli jatkunut klo 21 asti (siis 5 tuntia ja siihen pitää huomioida lisänä aamun keikka Raisioon) niin että Rosan sormet olivat olleet huonossa kunnossa. Joten jos tilaisuudet olisivat olleet kunnolla mainostettuja, porukkaa olisi ollut varmaan vielä enemmän. Hämeenlinnassakin jono oli pistetty sitten poikki ja todettu että tähän loppuu. Varmasti rankka työrupeama Rosalle!
Kääk13
Lainaus:Tuo kiertue on kuulemma tehty tuollaiseksi Don Rosan takia.No tämähän selittää kaiken.
Jo Rosa on itse nän halunnut, ei hänellä pitäisi olla mitään nokan koputtamista. :D
En yhtään ihmettele, jos on miestä viety kun on hienot mainokset ja kaikki...
Hyvä näin!
Kurmeloinen
Hmm, no nyt selvenee timoron selvityksen myötä vähän enemmän mullekin tämä asian ydin. Tosi harmillista, tuollaisten toimintatapojen takia ollaan ehkä menetetty yksi loistokkaimmista ankantekijöistä... Ja sitten vielä tuo lehtikysymys, eihän tuollekaan sinänsä mitään voi, eikä se kai kenenkään syy ole, ettei muualla noita lehtiä niin paljon Suomeen verrattuna tilata. Perhana, pitäis varmaan Suomeen perustaa joku oma kustantamo, jolle Rosa voisi tarinoitaan syytää vaikka kuinka pitkinä jatkiksina. :D
Crosby
Jep näinhän se olis tehtävä. Suomeen vaan pystyyn oma kustantamo kun ei muille pitkät jutut kelpaa. ;) Nyt etsitään jostain joku raharössi kellä on rahaa pirusti ja kustantamo pystyyn ja Rosalta tilaukseen niin pitkiä tarinoita kuin tykkää tehdä. ;D Luulisi että edes silloin tällöin muissakin maissa olisi kiva nähdä pitkiä tarinoita vaikka vain irtonumeroita ostetaan. Ja kyllähän muut maat kai halutessaan voisi tehdä välillä sellaisiakin numeroita missä olisi vaan yksi pitkä tarina sisältönä. Eiköhän nekin kaupaksi menisi. Disneyn toiminta on tosiaan syvältä tämän perusteella mitä on nyt kuullut. Disneyn pomot vaan käärii rahat taskuihinsa partoihinsa pas*^*se¤#% nauraen.
TKal
On tietenkin ikävää, ettei kustantamoilla ole kiinnostusta Rosan pitkiin seikkailutarinoihin, vaikka faneilla varmasti onkin. Mutta, ymmärrän kyllä senkin, ettei Disneyn ja eri kustantamoiden tarkoitus ole tuottaa laadukkaita sarjakuvia, vaan ensisijaisesti rahaa (niin ikävältä kuin se kuulostaakin).

Sympatiani ovat kuitenkin ehdottomasti Donin puolella!
Kurmeloinen
Tässä muuten Rosan kirjoittama sähköposti Timo Ronkaiselle(?), postattuna Kvaakkiin.

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.ph ... #msg193229

Jos enklanti taittuu, niin siitä vain lukemaan Donin omat mietteet koko kiertueesta ja ylipäänsä kaikista käytännönasioista. (mm. miksi täytyy ostaa kirja ennen kuin saa nimmarin jne.)
Rosan päätökset ja perustelut ovat mielestäni järkeviä.
Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39