Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Kirjoittaja

Aihe: Don Rosa

(576 viestiä)
jho
Lainaus käyttäjältä: akuankka1313Rosa on minustakin melko huono piirtäjä. Änkeämällä änkee niitä yksityiskohtia joka panoraama kuvaan. Kuvittelee olevansa joku Carl Barksin kruunuperillinen. Asia ei todellakaan ole noin. Oikeasti Rosa on tavallinen tusinapiirtäjä jolla vain on epätavallisen paljon ihailijoita, melko varmasti käsikirjoitustensa vuoksi. Melkoista itsekkyyttä.
Toi on jo aika rajua tekstiä. Olen kuullut ja nähnyt monta galluppia, äänestystä ja kyselyä minkä Rosa on voittanut piirrostensa ansiosta, en käsikirjoitusten. Veikkaan, että ne(kin) olisi top kolmessa ellei jopa voittaisi, niin hyviä ne kun on. :)

Barksi tossa ylempänä vastaili jo niin ei mun tarvii samoja toistaa.
Crosby
Lainaus käyttäjältä: akuankka1313Rosa on minustakin melko huono piirtäjä. Änkeämällä änkee niitä yksityiskohtia joka panoraama kuvaan. Kuvittelee olevansa joku Carl Barksin kruunuperillinen. Asia ei todellakaan ole noin. Oikeasti Rosa on tavallinen tusinapiirtäjä jolla vain on epätavallisen paljon ihailijoita, melko varmasti käsikirjoitustensa vuoksi. Melkoista itsekkyyttä.
No tässä jo pari muutakin tähän vastasi, mutta pakko itsekin kommentoida. Onko sinulla jotain henk.kohtaista Rosaa vastaan, kun tällaista kuraa kirjoitat. Rosa ei kyllä todellakaan ole omahyväinen tai itsekäs, sillä fanithan noita titteleitä ja nimiä sekä hehkutusta on pitänyt yllä ja keksineet.

Piirrostyyli miehellä on erilainen, eikä varmasti ole mitään sarjakuvien aatelia, näillä mittareilla mistä kriitikot ja ''valaistuneemmat'' (alan suurharrastajat) tykkää. Itse kyllä pidän miehen tyylistä kovasti, luultavasti juuri sen takia, että se on erilaista, mutta kuitenkin sellaista mikä minun silmiäni hivelee. Ei parasta, mutta selvästi keskitasoa parempaa. Kässärit on aivan upeita, monisäikeisyytensä ja faktojensa sekä huumorin takia. Tämä nyt on tietysti niitä mielipidejuttuja, mutta kuten jho tuolla sanoi, melko varmasti 97/100 perusankisteista ei ainakaan sanoisi Rosaa keskinkertaiseksi tai jopa huonoksi. Itseänikin ottaa aivoon jo se, että Rosa voittaa joka vuosi kansiäänestyksen osittain jo hyvän maineensa takia. Harmillista, että mies lopettaa työnsä ja liekö tässä jotain syytä siihen, että haukkujoita ilmaantuu enemmän kuin ennen. Harmituksen ja raivon takia? Itselleni kelpaisi, mainiosti kässärit sekä piirrokset edelleen ja niin varmasti monelle muullekin. Vai onko tämänkin vuoden Aku Ankat olleet niin korkeatasoisia, että Rosan suttaukset ei sinne kelpaa?
Sininthecity
Rosan ankkatarinat ovat kelpoja niin piirustukseltaan, kuin käsikirjoituksiltaan, mutten siltikään ole valmis pitämään Rosaa suurena taiteilijana isolla T:llä.
Jos aletaan tosissaan miettimään tarinarakenteita, niin varsinkin pitkissä ne lysähtävät kasaan eivätkä onnistu pitämään lukijaa sisällään.
Pahin ongelma on juuri siinä, että Rosa ei osaa karsia turhia pois. Se kuuluu oleellisesti sarjakuviin, tarina pitää kuljettaa jouhevasti.
Liiat selitykset ja liian täyteen ahdetut kuvat tekevät tarinoista raskaita.
Katsokaa nyt vaikka Blacksadia. Vaikka työt ovat erittäinkin photorealistisia niin silti osataan tasapainottaa teksti ja kuva niin etteivät ne vie toisiltaan huomiota.

Ei sillä, kuten jo aikaisemmin totesin niin on onnistuneitakin tarinoita ja kohtia. Varsinkin lyhyet hupailut ovat suosikkejani, niissä on onnistuttu pitämään tarina kevyenä.
Olisin siltikin vaikka heti vaihtamaan Rosan tarinat monen muun paikalle, kuten vaikka useiden Gulienin oksennuksien.
Barksi
Lainaus käyttäjältä: SininthecityKatsokaa nyt vaikka Blacksadia. Vaikka työt ovat erittäinkin photorealistisia niin silti osataan tasapainottaa teksti ja kuva niin etteivät ne vie toisiltaan huomiota.
Ah, Blacksad. Loistavaa! Blacksadin piirtäjä on työskennellyt Disneylläkin, pieni tieto tähän väliin.

Pakko kuitenkin mainita vielä sen verran, että minulla ei ole mitään Rosaa vastaan, mukava mieshän hän on, sen pienen hetken mitä hänen kanssaan juttelin. Ei vaan ole suosikkipiirtäjäni.
Kääk13
Katsos vaan, täällähän käydään kunnon kädenvääntöä Don Rosasta.
Kaipa se on munkin tungettava iso lusikkani tähän soppaan. ;D

Aloitan vaikka kertomalla mielipiteeni noista Barksin laittamista linkeistä:
Olen sitä mieltä, että Donald Soffrittin piirtämä kuva on hienompi. Siinä näkyy selvästi omaperäsitä lennokkuutta. Olisit vain voinut laittaa vastakkaiset kuvat samalta vuodelta. Tuntui kuin olisit valinnut tarkoitulsella Rosalle huonon kuvan...
Ja Italiastahan ne tämän hetken taitavimmat kuvittajat tulevat.
Aku Ankassa ei ole pääsääntöisesti tekijöitä vain jostain yksittäisestä maasta kuten Ropsussa ja taskareissa, vaan jutut tulevat ympäri maailmaa. Kustantaja vain sattuu olemaan melkein aina Tanskasta.

Minusta Donin piirrostyyli on hyvää, osin sen takia kun se on niin erilaista ja tunnistettavaa, osin sen takia, että se on niin yksityiskohtaista ja realistista.
Kuitenkin olen itse ihastunut enemmän miehen käsikirjoituksiin. Piirrokset sopivat hyvin realistisiin tarinoihin joissa on oikeita historiallisia merkkihenkilöitä.

Olenkin tässä miettinyt, että koska Don haluaa olla nimenomaan tarinankertoja niin miksei hän tee käsikirjoituksiaan muille nykypiirtäjille, niin kuin hän teki sen varhaisen Anronikka sarjansa kanssa.
Minusta olisi mielenkiintoista vaihtelua nähdä Rosan kirjoittama tarina vaikkapa Giorgio Cavazzanon, Massimo De Vitan, César Feriolin taikka peräti Kari Korhosen piirtämänä(tämä ei ollut loukkaus Korhosta kohtaan ;)).
Luulen, että tarinasta voisi ihan hyvin tulla varsin toimiva kokonaisuus. Ja saataisiin muillekin piirtäjille tasokkaampia tarinan kertojia.
Tähänkin Hän on valitettavasti jo kertonut syyn. Donhan luuli pienenä, että sarjakuvat työstää yksi henkilö alusta loppuun saakka ja näkee ne siksi kokonaisuutena. Hän kokisi jättäneensä työnsä kesken jos tekisi vain käsikirjoituksen tai vain piirrokset tarionoihin. Siltikin Don on piirtänyt puhtaaksi monia muiden käsikirjoittamia tarinoita. Ehkei ajatukseni olisi sittenkään ihan tuhoon tuomittu. ::)

Mitä Rosan niin sanottuun lopettamiseen tulee, niin ymmärtääkseni pääsyyt siihen ovat Disneyn kustannuspolitiikka ja miehen kiinnostuken laskeminen tarinoiden tekemistä kohtaan. Ne kun ovat hänelle muutenkin niin työläitä, "ammattitaidoton" kun on. Doninhan ei elunperinkään pitänyt tehdä kuin se yksi ja ainoa Roope sarja(Auringon poika), mutta koska se keräsi niin paljon suosiota Rosa näki ikään kuin velvollisuudekseen jatkaa tarinoiden tekemistä nämä 20 vuotta. Muistelen hänen kertoneen näin.
akuankka1313
Pahoittelen kirjoittamaani rajua tekstiä, mutta tajusitte varmaan siitä, että Rosasta en pidä. Jokaisella on oma mielipide asiasta, siihen ei kannata puuttua. Kiitos.
Etsivä Kaasi
Minäkin yritän tähän asiaan jotakin kommentoida. Rosa on minusta yli keskitason piirtäjä, muttei parhain. Barksi vertasi Donald Soffrittin ja Rosan kuvaa, minusta Soffritin kuva on paljon parempi ja Rosan todella huono. Italialaisilla on paljon lennokkaampi jälki, Rosaan verrattuna. Donilla on hyvin erinlainen tyyli, Italialaisiin verrattuna. Donilla on hyvin yksityiskohtainen tyyli, mikä on hyvä, koska muuten piirokset olisivat todella kauheaa katseltavaa. Rosan käsikirjoitukset ovat todella hyviä. Nykyinen Rosa on todella kaukana lennokkaasta tyylistä (Rosan tyyli ei ole koskaan ollut lennokasta). Rosa voisi tehdä käsikirjoituksia muille piirtäjille, tulisi varmasti todella hyviä tarinoita. Jos pidät lennokkaasta piirrostyylistä, Rosalla sitä ei todellakaan ole. Uusimmat keräilykuvat, eivät ole todellakaan hyvin piirrettyjä.
Kääk13
Kvaakissa kerrotaan Don Rosan joutuneen silmäleikkaukseen.
Harmillinen juttu. Toivottavasti mies toipuu pian... :)

Lisää jutusta voi lukea kvaakin Don Rosa-osiossa.
akuankka1313
Vai on Rosalta verkkokalvo irronnut. No, ei voi mitään, toivotaan ettei hän sokeudu ja kaiki menisi hyvin.
Tupu Ankka
Lainaus käyttäjältä: akuankka1313Vai on Rosalta verkkokalvo irronnut. No, ei voi mitään, toivotaan ettei hän sokeudu ja kaiki menisi hyvin.
No onhan se surullinen juttu jos sokeituu tai tapahtuu sun muuta pahaa.Mutta toivotaan parasta.

Taikaviitta,voisit jättää enemmän hymiöitä pois ;).
Sininthecity
Lainaus käyttäjältä: Tupu AnkkaLainaus käyttäjältä: akuankka1313Vai on Rosalta verkkokalvo irronnut. No, ei voi mitään, toivotaan ettei hän sokeudu ja kaiki menisi hyvin.
No onhan se surullinen juttu jos sokeituu tai tapahtuu sun muuta pahaa.Mutta toivotaan parasta.

No noihan on aika ruutinileikkauksia, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Paranemisia Kenolle vaan.
Kurmeloinen
Lainaus käyttäjältä: Tupu AnkkaLainaus käyttäjältä: akuankka1313Vai on Rosalta verkkokalvo irronnut. No, ei voi mitään, toivotaan ettei hän sokeudu ja kaiki menisi hyvin.
No onhan se surullinen juttu jos sokeituu tai tapahtuu sun muuta pahaa.Mutta toivotaan parasta.

Taikaviitta,voisit jättää enemmän hymiöitä pois ;).

No tuo olisi kyllä aivan Worst Case Scenario jos mieheltä näkö vielä lähtisi...(mutta eihän se molemmista silmistä menisikään) Mutta eiköhän tuo ole juu aika rutiinimeininki, joten eiköhän Keno tästä nopeasti toivu. Tosin tämä varmaan vaikuttaa ainakin siihen, jos hän olisi ollut tulossa nyt keväällä Suomeen. Noh, parenemisia Rosalle.

En voi olla elättelemättä toiveita loppuun asti, etteikö hän tekisi vielä jotain comeback tarinaa. Toivossa on hyvä elää.
Fauntleroy
Lainaus käyttäjältä: TaikaviittaMiks ihimeesä jättäisin niitä pois ??? Loppuuko ne jos niitä käyttää liikaa?
No ehkä siksi koska tekstistä tulee sekavaa luettavaa kun keltanaamoja joka paikas.
Tupu Ankka
Lainaus käyttäjältä: FauntleroyLainaus käyttäjältä: TaikaviittaMiks ihimeesä jättäisin niitä pois ??? Loppuuko ne jos niitä käyttää liikaa?
No ehkä siksi koska tekstistä tulee sekavaa luettavaa kun keltanaamoja joka paikas.

Juuri niinkuin Fauntleroy sanoi.Tekstistä tulee sekavaa luettavaa.
Barksi
Ja säännötkin kieltävät liiallisen hymiöiden käytön. Mutta jatketaan Rosasta...
Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39