Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Kirjoittaja

Aihe: Don Rosa

(576 viestiä)
Kreach
Pidin ennen Rosasta enemmän kuin Barksista, mutta joskus puolivuotta sitten Barks tuli suosikiksini. Kukaan esim. aa.fi foorumilla ei pitänyt erityisesti Barksista, mutta nykyään tuntuu olevan turhankin suosittu. Joku laittaa Barksin "ykköseksi" jollain listallaan vaan siksi, kun "se on ykkönen jollain toisellakin", sama juttu oli Rosalla about. vuosi sitten.

Itse pidän Rosan tarinoista paljonkin. Esim. 1-5 asteikolla Rosan jokainen tarina olisi 5, joku satunnainen ehkä 4, mutta suurinosa viitosia. Täytyy ottaa 4-10 asteikko käyttöön, jotta saa jotain eroa tarinoihin. Täysiä kympin Rosan tarinoita on vain yksi (ja se taitaa muutenkin olla ainut kympin arvoinen tarina KOKO ankkaversumissa, noh... muutama Barksiltakin olisi varmasti kympissä... Tai kyllä niitä Barksin taitaakin olla lähemmäs kourallinen, nyt kun lähdin ajattelemaan niitä kympin tarinoita...) se on "Hollantilaisen salaisuus", jossa on huumoria, jännitystä, aarteenetsintää... Huonoin Rosan tarina taitaa olla "Ankka kuningas Arthurin hovissa" (7,25), joten Rosan tarinat sijoittuvat kaikki välille 7,25-10, kun taas Barksilta on yllättävänkin monta seiskan tarinaa (esim. Hylje -tarina viime akkarissa (7,00)), muutama allekin, mutta silti Barksilla on kuitenkin enemmän niitä helmiä, kuin Rosalla (vain se hollantilaisen salaisuus). Rosa työstää tasaisen hyviä tarinoita, mutta ei täydellisiä, aivan mahtavia, kuten Barks monissa seikkailuissaan.
Rosan tarinat ovat myös joissain kohdin pitkäveteisiä, Barksin tarinat kiinnostavat aina (jos siis vain on hyvä tarina). Esimerkiksi "Auringon pojassa" oli muutama hieman tylsä/tavanomainen kohta, jotka verottivat pisteitä. Siitä huolimatta "Auringon poika" on tämän vuoden paras sarja lehdessä arvosanalla 9,75. Sen jälkeen tulee Barksit; "Se parhaiten nauraa" (9,00) ja "Takaisin Klondikeen" (9,00). Vain yksi ei Barks, ei Rosa -sarja on päässyt hätyttelemään ysiä, nimittäin 9,50 arvosanalla vuoden huonoimmassa lehdessä (nro 4, 6,70) ollut tarina "Oppia kurkunpään kautta" sai noinkin hyvän arvosanan. (Ties minkä keskiarvon tuo nro 4 olisi saanut, jos tuota tarinaa ei olisi ollut, kyseisessä lehdessä taisi olla myös vuoden huonoin (5,00 tai 5,25, en muista tarkkaan, arvosanalla) tarina nimeltään "Hornan harjun kummitus". Kun päästin vaihtiin, sanon myös aiheeseen riippumattoman tilastotiedon, nimittäin noiden neljän tarinan jälkeen arvosanalla on jälleen Barksia (AA hotellinjohtajana, 8,759, mutta sen jälkeen listan vitossijan jakaa muutaman tarinan kanssa Korhosen "Kupinvaltaajat" (8,50), josta olen positiivisesti yllättynyt : )

Eli ei Rosa mahti ole, hyvä vain.
Mirkku
Lainaus käyttäjältä: Kreach...kun taas Barksilta on yllättävänkin monta seiskan tarinaa (esim. Hylje -tarina viime akkarissa (7,00)), muutama allekin, mutta silti Barksilla on kuitenkin enemmän niitä helmiä, kuin Rosalla (vain se hollantilaisen salaisuus).Minun mielestä Rosa on mahtava piirtäjä, yksityiskohtia on paljon ja huumori on hauskaa. Kiva kuitenkin nähdä, ettei täällä ylistetä Rosaa että "Rosan joka ikinen sarja on hyvä, jos joku sanoo ettei ole, se on pyhäinhäväistys"-tyyliin.

Vaikka Barks on periaatteessa luonut ankkamaailman, hänen tarinansa eivät aina ole minunkaan mielestäni mahtavinta sorttia. Eniten ehkä arvostan häntä juuri tämän ansiosta, esim. kuvittele vaikkapa Ankkalinna ilman Roopea ja Ankkalinnaa. Toisaalta taas monen hänen tarinoistaan ovat mahtavia, mainitaanpa vaikkapa Tietokilpailu ja Takaisin Klondikeen. Taustat taas ovat välillä tyhjiä. Hupsista, kirjoitinpas paljon Barksista, vaikka keskustelu on Rosasta:o.

Rosa taas on erinomainen piirtäjä, mutta tuskin olisi edes ankkamestari ilman Barksia. Toisaalta taas tällä vertailutyylillä menettäisi arvonsa melkeinpä kaikki ankkataiteilijat. Rosan käsikirjoitukset ja pikkutarkat piirrokset antavat kuitenkin sellaista hohtoa koko ankkauniversumille, jota ilman Donia ei olisi. Hänen tarinoissaan on selvä laatuero mielestäni vaikkapa kun verrataan Barnadoon taikka nykykäsikirjoittjiin.
Aku Vankka
Edellisestä keskustelusta poiketen, muistin juuri äsken, että
ensimmäinen lukemani ankkatarina, on aivan sattumalta Rosan Culebran liikenero,
jonka luin mennessäni ekaluokalle vuonna 2002, sehän ilmestyi silloin Akkarissa.
Aika pian sen jälkeen (ettei jopa olisi toinen lukemani) luin Rosan Sammon salaisuuden, joka myös oli ensimmäisiä lukemiani ankkatarinoita. Hyviä tarinoita ovat edelleen, ehkä yksiä Rosan parhaimmista.
Akuhullu97
Joo, en poikkea muista, ja sanon minäkin, että Rosa on mainio piirtäjä. Hänen piirrostyylinsä on tarkkaa, ja juonet tarinoissaan hyviä. Mutta, miksi Rosa tekee jatko-osia Barksin tarinoihin? Johtuuko tämä siitä, että hän ei itse keksi juonta, vai haluaako tehdä vain faneille hyvän jatko-osan? No, ihan sama. Rosa löytyy piirtäjälistaltani sijalta 2 (ei huonosti!). Barks on vain hänen edellään. Ensivaikutelmana, jos en olisi ikinä lukenut Aku Ankka, sanoisin heti, että "Oooh! Miten joku voi piirtää noin hyvin, hän on ehdottomasti paras!". Mielestäni Rosan piirostyyli on vain erilainen, kuin piirtäjillä yleensä. Ei paljoakaan parempi. Mutta eikös Rosa jotenkin matkinut ankkojensa asennot Barksilta...?

Niin, Rosa on monella paras piirtäjä, enkä ihmettele yhtään. Jokaisella on oma mielipiteensä, itselläni on Barks edellä. Eikä tietenkään ole toivottavaa, että kaikilla olisi sama fanituksen kohde.
Fauntleroy
Lainaus käyttäjältä: Akuhullu97Mutta, miksi Rosa tekee jatko-osia Barksin tarinoihin? Johtuuko tämä siitä, että hän ei itse keksi juonta, vai haluaako tehdä vain faneille hyvän jatko-osan?
Taitaapi johtua siitä, että "hän rakastaa työskennellä Barksin luoman universumin ympärillä". Ainakin minusta ovat hyvin onnistuneita (ne jatko-osat).

Lainaus käyttäjältä: Akuhullu97Mutta eikös Rosa jotenkin matkinut ankkojensa asennot Barksilta...?
Kyllä Rosa on sen itsekin myöntänyt. Vanhemmissa on kopsattu asentoja ja ilmeitä. Näin Don kertoi Jos metsään haluat mennä nyt -tarinan esittelytekstissä.
Barksi
Don Rosa olisi kuulemma taas tulossa Suomeen. Tällainen väite tuli Kvaakissa vastaan. Uskoo ken tahtoo...

Aikataulu olisi tällainen:

Torstai 9.10.
16:00-18:00 K-citymarket Itäkeskus, Helsinki

Perjantai 10.10.
12:00-14:00 K-citymarket Sello, Espoo
15:00-17:00 K-citymarket Iso Omena, Espoo
18:00-20:00 K-citymarket Jumbo, Vantaa

Lauantai 11.10.
10:00-12:00 K-citymarket Länsikeskus, Turku
13:00-15:00 K-citymarket Kupittaa, Turku
16:00-17:30 K-citymarket Ravattula, Turku

Nii-in, epäilen kyllä vahvasti väitettä, mutta laitoinpa kuitenkin tänne. Jokainen saa sitten itse päättää, uskoako vaiko ei.

edit. Huomatkaa päivät! Viikonloppuna olisi tulossa... Aika hyvin salattu, eikö. Heh hee... (miksiköhän edes laitoin tuon aikataulun näkyville?)
Fauntleroy
Hah hah! Joku on taas kuvitellut omiaan. Tosin näillä näkymin Rosan yllätyskiertue jatkuu sunnuntaihin asti:

Sunnuntai 12.10.

22:00-23:00 Paikallinen R-kioski (signeeraukset vain Iines-lehtiin)
Barksi
Lainaus käyttäjältä: FauntleroySunnuntai 12.10.

22:00-23:00 Paikallinen R-kioski (signeeraukset vain Iines-lehtiin)

Wau, meidän R-kioskiin! Pitänee ostaa niputtain Iineksiä, Don Rosan nimmari on kovaa valuuttaa vuosien päästä...
Barksi
Itseasiassa tuo tieto on täysin totta!

http://www.pirkka.fi/vapaaaika/ajankohtaista
rhino
Onko tietoa/veikkausta, että pitääkö citymarketista Rosan kirja, jos haluaa nimmarin? Sillä Keskisen kiertueella noinhan piti tehdä, joten ehkä tälläkin..?
Fauntleroy
Nyt kyllä ottaa päähän! Juuri tämä viikonloppu kun olen Ruotsissa. Perk**e!

Haluaako joku miittiin osallistuva hakea minulle Rosan nimmarin? Maksaisin vaivanpalkkaa.

Lainaus käyttäjältä: rhinoOnko tietoa, että pitääkö citymarketista Rosan kirja, jos haluaa nimmarin? Sillä Keskisen kiertueella noinhan piti tehdä, joten ehkä tälläkin..?
Kai nyt sen kaupan pitää jotain voittoa saada. Eihän se nyt ole mistään kotoisin jos jengi tulee omien (ei kaupasta ostettujen) kirjakasojensa kanssa.

Lainaus käyttäjältä: k-citymarketDon Rosan tuotantoa on saatavilla niissä K-citymarket-tavarataloissa, joissa hän vierailee.
Kääk13
Onkohan tästä jutusta mahdollisesti Aku Ankassa?
Ei varmaankaan, mutta haluaisin tietää kuka tämän on järjestänyt. Itse saatan olla jopa menossa, mene ja tiedä... sanotaan.
Barksi
Lainaus käyttäjältä: Kääk13Ei varmaankaan, mutta haluaisin tietää kuka tämän on järjestänyt.
Tänään Heiskasen kanssa juttelin pidemmän aikaa, eikä hän kyllä maininnut tästä mitään. Tuskin on siis Sanoman järjestämä. Mutta että Citymarket toisi Rosan Suomeen... Kummallinen tilanne.
Fauntleroy
Tai sitten aprillipäivää on siirretty...
Barksi
Lainaus käyttäjältä: FauntleroyTai sitten aprillipäivää on siirretty...
Tuo olisi hyvinkin mahdollista... ;D

Kummallista kuitenkin, ettei tätä olla mainostettu juuri missään. Kai Citymarketin kokoinen kauppaketju haluaisi kuitenkin maksimoida kirjamyynnin...
Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39