Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39
Kirjoittaja

Aihe: Don Rosa

(576 viestiä)
Barksi
Flintheart Glomgold
Don Hugo Keno Rosa on lempipiirtäjäni, koska hän piirtää niin taitavasti ja tarkkaavaisesti. Rosan jäljen myös erottaa todella helposti muista! Rosan tarinoissa on usein myös jännitystä, historiallisia viittauksia sekä hauskoja vitsejä. Esim. Yhdysvaltojen 26. presidentti Theodore Roosevelt (Teddy, T.R) on ollut usein Roopen kanssa seikkailuissa. Ehkä parhaiten jää mieleen tämä Rosan tekemä tarina, jossa on T.R mukana, Culebran Liikenero. Rosa myös piirtää/piirsi todella hienosti tämän Teddyn siihen tarinaan. Rosan parhaita teoksia on aivan liikaa, koska kaikissa on jännitystä sun muuta kaikenlaista kivaa. Sekä myös hänen tekemissään kirjoissa on tämä D.U.C.K omistusmerkki ja niitä on aina todella kiva bongata. Eikö D.U.C.K tarkoittanut Dedicated Unca Carl Keno? Ainakin niin muistaisin. En ole koskaan nähnyt Rosaa muullakuin kuvalla, eikä minulla ole myöskään hänen nimikirjoitusta. Itse en edes keräile nimmareita tai kuvia tms.. Tärkeintä on vain kirjojen lukunautinto!
Olisi kyllä kiva nähdä Rosa jossain.. -F.G
Ankka313
Lainaus käyttäjältä: Flintheart GlomgoldEikö D.U.C.K tarkoittanut Dedicated Unca Carl Keno? Ainakin niin muistaisin.
Dedicated TO Unca Carl FROM Keno, jos pilkunviilaajia ollaan :)
Bomber
Lainaus käyttäjältä: Flintheart GlomgoldEikö D.U.C.K tarkoittanut Dedicated Unca Carl Keno? Ainakin niin muistaisin.
Noin se tarkoittaisi Omistettu Setä Carl Keno :D
Lily
Lempipiirtäjäni, kärkikahinoissa Barksin ja Korhosen kanssa. Piirrosjäljen erottaa muista, hienoja tarinoita, ja uskomattomia historiallisia yksityiskohtia/faktoja! Vaikka Ankoissa pointtina ei ole historialliset tosiasiat, niin Rosa on käyttänyt niitä ihailtavalla tavalla. Yksi suosikki teoksistani häneltä on Roope Ankan elämä ja teot.
Ja jos Don Rosa tänä vuonna Suomeen tulee niin en ikävä kyllä millään tapaa pääsisi jonnekin Tuuriin nimmaria pyytelemään ::__________:: Toivottavasti Rosa tulisi myös hieman tänne etelän suuntaan...
Crosby
Don Rosa muistutti minua jälleen kerran huikeudestaan. Jotenkin sen aina vain tajuaa uudelleen, kun lyhyenkin paussin jälkeen lukee taas hänen tekemänsä tarinan tai useamman. Pitkät seikkailutarinat Rosalta ovat aivan parhautta, näitä ei juuri koskaan näekään muilta tekijöiltä. Ehkä se on lopulta ihan hyväkin juttu, nämä Barksin ja Rosan harvinaiset tuotokset pysyvät erittäin maistuvina, kun niitä ei järjettömästi ole ja niiden taso on todella korkea. Mielenkiinnolla silti näkisin muidenkin yrityksiä pidempien tarinoiden saralla. Todella harmi, että kustantamot sitovat liikaa taiteilijoiden käsiä. Hieman käsittämätöntä, ettei pitkiä tarinoita saa tehdä, kun foorumeillakin lähes kaikki niitä oikein mankuvat. Totta, että foorumeilla on keskimääräistä kiinnostunempaa ja innokkaampaa porukkaa, mutta luulisin, että satunnaisemmatkin lukijat nauttisivat pidemmistä seikkailuista. Ei sen aiheen olisi pakko olla aina aarteenetsintääkään, kyllä tekijät muutakin varmasti keksisivät. Tätä epäkohtaa en edelleenkään käsitä. Miksi ankka on mennyt niin lyhyeksi, tempoilevaksi eikä kunnon ideoita ja aiheita haluta lehtiin? Ei tuollaisessa 4-sivun rykäyksessä oikein mitään saa aikaan, eikä 10 sivuakaan kovin suuri määrä ole. Jos olisin lahjakas sarjakuvataiteilijan alku, tuskin ryhtyisin ankkoja tekemään.

Ei siitä mihinkään pääse, että Rosa on ykkössuosikkini, vuodesta toiseen. Kaikki kunnia Barksille ja kaikille muillekin todella hyville (esim. Jippes), mutta Rosan veroista ei ole, eikä taida tulla. Vain yksi voi tietenkin olla paras. Minulle se on Don Rosa. Elän kuitenkin toivossa, että edes sinne lähistölle pystyisi uusia taiteilijoita vielä joskus nousemaan.
Kääk13
Ja miksei pystyisi?
Pidettiinhän aikoinaan mahdottomana sitäkin, että kukaan yltäisi lähellekään Carl Barksia. Kuinkas sitten kävikään?
Varmasti jatkossakin nousee Rosan kaltaisia "tosifaneja" näkemään vaivaa tarinoidensa taustojen eteen. Ja itse asiassa, kyllä niitä on tälläkin hetkellä...
Crosby
Lainaus käyttäjältä: Kääk13Ja miksei pystyisi?
Pidettiinhän aikoinaan mahdottomana sitäkin, että kukaan yltäisi lähellekään Carl Barksia. Kuinkas sitten kävikään?
Varmasti jatkossakin nousee Rosan kaltaisia "tosifaneja" näkemään vaivaa tarinoidensa taustojen eteen. Ja itse asiassa, kyllä niitä on tälläkin hetkellä...

Niin miksei. Sellainen tuntuma on tullut (ehkä olen liian pessimistinen tämän asian suhteen), että lupaavia kykyjä ei oikein nouse eikä ole nousemassa esiin. Vainiomäki tulee ensimmäisenä ja lupaavimpana mieleen, mutta paljon on vielä matkaa jäljellä, että nousee edes kolkuttelemaan Rosan tasoa. Hyviä paikoin erinomaisia sarjoja Kai kuitenkin tekee ja on ehdottomasti piristävä tapaus ja hyvällä tiellä. Piirtäjäpuolelta mieleeni tulevat Mota ja Mildthun, joiden töistä olen pitänyt. Eivät kuitenkaan ole Vainiomäen veroisia lupauksia ainakaan vielä minun kirjoissani, mutta kelpo tekijöitä kumminkin. Näitäkään ei tunnu liiemmin ilmaantuvan. Mutta en edes tarkasti tiedä minkä ikäisiä he jo ovat (voiko pitää nuorina kykyinä ja lupauksina, onko potentiaalia parempaan, kehitystä havaittavissa?) ja keskittyvätkö pääasiassa ankkoihin vai johonkin muuhun.

Se on myönnettävä, että en ole järin hyvin perillä ankan nykytekijöistä ja uusista kyvyistä, ei ole pahemmin tullut tietoa selailtua ja juttuja netistä luettua aihepiiriin liittyen, joten voin tässä kritisoinnissa olla hakoteilläkin. Te jotka asioista enemmän tiedätte valaiskaa siis minua, jos haukun nyt väärää puuta. Sen haluan myös sanoa, että ei se suurin syy välttämättä ole taiteilijoissa. Kustantamot ankkapuolella ovat liian sitovia ja toimivat typerästi, en kylläkään tiedä tarkasti miten muuten sarjakuvarintamalla toimitaan eli ehkei tämä kustantamojen toiminta ole vain ankkapuolen vitsaus. Kuinka paljon kykyjä myös menetetään muihin ammatteihin? Sarjakuvia tekemällä taitaa olla kovin vaikea rikastua, välillä edes elättää itseään, joten paljonko lahjakkuutta hukkuu tämän takia?

Tuntuu vain siltä, että uusia tekijöitä ei tule/ ole tulossa, ainakaan laadukkaita sellaisia. Ehkä olen väärässä, kuten sanoin nämä ovat vain omia mutuiluja ja tuntemuksia. Kääk13 voisitko nimetä minulle muutamia Rosan tapaisia ''tosifaneja''?
Kääk13
Sen paremmin en osaa Rosan tyylisiä ns. tosifaneja listata, mutta tämän hetken lupaaviimpana uutuutena pidän ehdottomasti vasta vuonna 2002 aloittanutta Castya. Voisinkin hieman tässä vertailla näiden kahden yhtäläisyyksiä. Castylla on vain Rosasta poiketen käytössä Italiassa suositumpia Hiirimaailman hahmoja.

Rosallahan on tapana ripotella jatkuvia viittauksia ihailemistaan elokuvista ja varsinkin Barksin tuotannosta. Rosa myös käytti joskus jotain Barksin tarinaa oman tarinansa pohjana. Castykin menettelee välillä samanlailla, mutta kohteena on useimmiten Scarpa tai Gottfredson. Rosa käytti useita Barksin luomia harvinaisia tai vain kertakäyttöhahmoiksi tarkoittettuja henkilöitä. Myös Casty on niin sanotusti herättänyt henkiin joitain Gotffredsonin vain kerran käyttämiä hahmoja kuten vaikkapa uudessa pitkässä, suomessa vielä näkemättömässä tarinassa "Topolino e il mondo che verrà" mukana olevan Rhyming Man nimeä kantavan hahmon.

Ankkalinnan Pamauksessa julkaistussa haastattelussa kertoo kuinka kirjat ja elokuvat toimivat inspiraationa uusille sarjakuvatarinoille. Esimerkiksi sellaisista elokuvista on syntynyt viittauksia sarjakuviin kuin "Ruumiinryöstäjät tulevat", "Kielletty planeetta".
Casty kertoo myös, että netissä surffailemalla löytää usein mielenkiintoisia juttuja vaikkapa "salaperäisistä linnoista kuun pimeällä puolella" tai "Bosniasta löydetyistä pyramideista". Mielikuvitus ei voi muuta kuin pyrähtää auttamatta lentoon. Vaikkeivat edellä mainitut pätkät välttämättä ole täysin todellisia, on ideat kuitenkin saatu tosielämästä. Don Rosakin käyttää tarinoidensa pohjana todellista historiaa tai niihin liittyviä taruja. Jos jollekin ei löydy täyttä todellisuuspohjaa, on vanha legenda hyvä tiedon puutteen korvaaja.

Casty on muistaakseni myös kertonut, että hän ei tee työtään vain rahasta vaan haluaa oikeasti kertoa mielenkiintoisia tarinoita joita ei ole edes aina suunnattu vain lapsille vaan myös hieman varttuneemmallekin lukijakunnalle. Eikös Rosakin ole joskus sanonut jotain vastaavaa?

Tällaisia tosifaneja jotka ovat uskollisia esikuvilleen ja faneilleen on harvassa, mutta niitä varmasti on ja niitä löytyy varmasti jatkossakin. Se, että määrä on näinkin rajallinen on vain hyvä. Mitä siitäkin tulisi jos jokainen kynäniekka olisi Barksin, Gottfredsonin, Scarpan tai Rosan kaltainen supersuosikki?
Crosby
Lainaus käyttäjältä: Kääk13Tällaisia tosifaneja jotka ovat uskollisia esikuvilleen ja faneilleen on harvassa, mutta niitä varmasti on ja niitä löytyy varmasti jatkossakin. Se, että määrä on näinkin rajallinen on vain hyvä. Mitä siitäkin tulisi jos jokainen kynäniekka olisi Barksin, Gottfredsonin, Scarpan tai Rosan kaltainen supersuosikki?
Casty kieltämättä on vahvasti jalka oven välissä tähän joukkoon liittymässä. Olen joitain tarinoita lukenut ja tykkäsin, erottuu muista ainakin tällä hetkellä, mitä oikeastaan vaaditaankin aivan huipulle nousemiseksi. Esim. Barks, Rosa ja Scarpa ovat selkeästi erottuvia massasta monilla tavoilla, jokainen kuitenkin omallaan.

Eihän siitä toki mitään tulisi, jos kaikki olisivat superhyviä, ei kukaan erottuisi. Eli kukaan ei olisikaan superhyvä. Mutta tuo on täysin teoreettinen mahdollisuus, sillä aina joku ja jotkut ovat parempia kuin muut ja jotkut taas huonompia ja tämä pätee joka asiaan. Minusta näitä poikkeuksellisia kavereita ankkapuolelle mahtuisi kuitenkin enemmänkin ja varsinkaan tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. Tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni, että katoa on, esimerkiksi sinä olet eri mieltä ja hyväksyn sen. Kauneus on aina katsojasta kiinni.
tsn81
Artikkeli Don Rosasta: ESS - Don Rosa ei ole profeetta omalla maallaan

Enpä tiennytkään, että hän on jo lopettanut piirtämisen.. Harmi :(
Lainaus käyttäjältä: ylläoleva artikkeliYhdysvaltalainen sarjakuvantekijä kiertää nykyisin maailmalla tapaamassa fanejaan ja "pitämässä huolta taiteestaan". Piirtämisen hän on jo lopettanut, sillä silmät eivät enää kestäneet.
Barksi
Hänhän lopetti jo vuosia sitten, siitähän on ollut paljon juttua. Silmävaivat hänellä paheni viimevuonna, kävi leikkauksessakin, ellen aivan väärin muista.
akkari69
Vai että Don Rosasta täällä keskustellaan. Mielestäni hän on paras ankkapiirtäjä ikinä.Lainaus käyttäjältä: BarksiHänhän lopetti jo vuosia sitten, siitähän on ollut paljon juttua. Silmävaivat hänellä paheni viimevuonna, kävi leikkauksessakin, ellen aivan väärin muista. Kyllä se niin taisi olla. Silmävaivat eivät noin vain paranekkaan.
ankkaetsivä
Mitenkäs, eikö tuon Don Rosan edellisen Suomenvierailun pitänyt olla hänen viimeisensä? Nythän hän on tulossa Lahteen talvella, mitenkäs tämä on sitten mahdollista? Olenko kuullut väärää tietoa?

Don Rosa on kyllä hyvä piirtäjä, harmi kun hän lopetti. Itse asiassa hän on suosikkipiirtäjäni ja toiseksi paras käsikirjoittaja omasta mielestäni (Paras käsikirjoittaja on siis Carl Barks)
tsn81
Kateissa ollut sarjakuva pössyttelevistä hippiankoista löytyi
http://www.ess.fi/?article=306707
Myös video: http://www.ess.fi/?category=3280&videoid=202856
Sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39