Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6
Kirjoittaja

Aihe: Rosa vs. Barks

(78 viestiä)
Fergus
Ei näkyny tämmöstä pollia, poistakaa jos on jo.

Jossain vaiheessa elämää jokaiselle ankistille tulee ikä, kun ymmärtää että Carl Barks ja Don Rosa ovat kaksi parasta ankkapiirtäjää/käsikirjoittajaa. Mikä on epävarmaa on se, kumpaan leiriin sitä sitten liittyy. Suurin osa lukijoista pitää Carl Barksin simppelistä tyylistä ja kuivasta huumorista, mutta Rosan pikkutarkka piirrostyyli ja epäankkamainen, jopa hieman sarkastinen huumori jakaa mielipiteet kahtia, jolloin yleensä nämä kaksi herraa keräävät yhtä suuren kannatuksen. Kaikki täällä varmasti ovat niin HC-sarjakuvanlukijoita että tuntevat nämä kaksi ankkamaestroa, joten mitä sitä suotta esittelemään vaan annetaan tilaa veriselle väittelylle ;D.
wierii2
Sanon, että Barks, koska hänen käsikirjoituset ovat niin lumoavia, kuten myös simppeli tyyli. Hän on myös keksinyt liudan merkittäviä hahmoja kuten Roope, Hannu...
Pullasorsa
Tähän on äärettömän vaikea vastata. Yksinkertaisesti siksi, koska molemmat ovat (olivat) niin ylivertaisia lajissaan. Mutta jos jompikumpi täytyy sanoa, sanon että Rosa. Vaikkei ankoilla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, Rosa tekee käsittämättömästi työtä, jotta jokainen historiaan perustuva tiedonmuru, joita hän syöttää lukijoille, olisi totta. Tämä on sikäli turhaa, sillä harvalla on niin hyvät tiedot historiasta, että edes tajuaisi että jokainen asia on totta.
EmRA
Raah, taas näitä kumpi vai kampi topiceja..
Nomutta, kirjoitan nyt kumminkin.
Vastaukseni on Barks, vaikka kova Rosafani olenkin.
Rosan piirtojälki ja tarkkuus ovat enemmän mieleeni, mutta mitä Rosa olisi ollut ilman Barksia?
Jos Barks ei olisi tehnyt Roopea, ei Rosakaan olisi tätä piirtänyt, jne.
Barksin tarinat ovat myös omaperäisyyden multihuipennuksia. Lempiyksisivuiseni on vieläkin
Barksin tarina, jossa Roope pelaa shakkia peilikuvansa kanssa. Nerokasta!
Ja nimenomaan ne Barksin hahmot. Nykyään on vain rasittavaa lukea, kuinka jotkut randomevot
tunkevat kaikenaikaa Akulle/Roopelle/Ankanpojille/jollekullemuulle lisää serkkuja/tätejä/velipuolia/ex-tyttöystäviä janiinedespäin.

Eli lyhyesti sanottuna Barks.
TKal
Oma vastaukseni on ehdottomasti Carl Barks.

On vaikeaa kuvitella, millainen Aku Ankka -lehti olisi ilman Barksia, niin suuri on miehen vaikutus ankkamaailmaan ollut. Hänen keksimänsä hahmot, kuten Roope Ankka ja Pelle Peloton, ovat aivan loistava lisä alun perin melko suppeaan hahmokaartiin. Hahmojen keksimisen lisäksi Barks oli kuitenkin myös loistava käsikirjoittaja ja piirtäjä. Ei voi muuta kuin ihailla.

Myös Rosa kuuluu ehdottomasti ankantekijöiden eliittiin, mutta kyllä Barks on omaa luokkaansa.
Aku98
Olen samaa mieltä tuosta, että ilman Barksia ei todennäköisesti Rosakaan piirtäisi, mutta Rosa on kertakaikkiaan luonut sarjakuvamaailmaan uuden ulottuvuuden.Rosan piirrokset ja tarinat vain lumoavat pienillä tiedonjyväsillä ja pikkutarkalla kynänjäljellä 8). En tarkoita kuitenkaan tällä, että en pitäisi Barksista. Onhan hän legenda, Rosan esikuva ja hyvät juonet ja piirrokset ovat hänenkin tarinoissaan.Molemmat ovat suorastaan mahtavia. Siinä on kaksi maailman parasta piirtäjää ja käsikirjoittajaa.
Järjestyksessä:
1.Keno Don Hugo Rosa
2.Carl Barks
Eli äänestin Rosaa.
D.U.C.K. eli Dedicated to Unca Carl from Keno
Mirkku
Lainaus käyttäjältä: Aku98Olen samaa mieltä tuosta, että ilman Barksia ei todennäköisesti Rosakaan piirtäisi, mutta Rosa on kertakaikkiaan luonut sarjakuvamaailmaan uuden ulottuvuuden.Niinpä, ilman Rosaa ankat eivät olisi yhtä hieno juttu, mutta mielestäni hän teki ankoista todellista taidetta! Toki arvostan Barksin työtä ankkamaailmassa, ja niinhän se vain on, että ilman häntä minäkään en varmaan lukisi Akua. Rosaa siis äänestin.Lainaus käyttäjältä: EmRANykyään on vain rasittavaa lukea, kuinka jotkut randomevot
tunkevat kaikenaikaa Akulle/Roopelle/Ankanpojille/jollekullemuulle lisää serkkuja/tätejä/velipuolia/ex-tyttöystäviä janiinedespäin.
Samat sanat. Hyvänä esimerkkinä viime Akkarissa(vai sitä edellisessä??) ollut tarina.
Barksi
Barksia äänestin tietenkin. Hän ei ole pelkästään Ankkamaailman luoja, vaan myös äärimmäisen nerokas mies kaikin puolin. Animaatioiden parissa hän sai oppia siitä, miten tehdään hyvä tarina, ja se olikin Barksin bravuuri. Tai ehkä kuitenkin piirtäminen oli se Barksin vahvuus, vaikka käsittääkseni hän itse piti itseään tarinankertojana ennen kaikkea.

Lainaus:Suurin osa lukijoista pitää Carl Barksin simppelistä tyylistä ja kuivasta huumorista, mutta Rosan pikkutarkka piirrostyyli ja epäankkamainen, jopa hieman sarkastinen huumori jakaa mielipiteet kahtia, jolloin yleensä nämä kaksi herraa keräävät yhtä suuren kannatuksen.
Simppeli tyyli? Kuiva huumori?

Ensinnäkin, Fergus on varmaankin sekoittanut Barksin johonkin toiseen tekijään, ehkä Tony Strobliin. Barksin ruudut eivät mielestäni ole simppeleitä, ennemminkin taloudellisia. Taustat sisältävät "juttuja" yms. mutta ei kuitenkaan liikaa, kuten esimerkiksi Rosan tarinoissa. Rosan tarinoita jaksaa toki lukea, en väitä vastaan, mutta liiallinen taustatyö (tässä tapauksessa siis ruutujen taustoja varten tehty työ) ei ole hyväksi Disney-sarjakuva perinteelle. On toki totta, että Rosa on nostanut Ankan taas monien vähän varttuneempienkin kansalaisten suosikiksi, mutta Barksiahan ei vaan voittaa. Ja aiheeseen palatakseni, esimerkkejä Barksista...

Ja huumorista vielä. Barksin tarinoissa on usein viittauksia ajankohtaisiin tapahtumiin, politiikkaankin, joka Disney-lehdissä oli siihen aikaan, ja nykyisinkin, melko tavatonta. Piiloviestit eivät vain aina näy selkeästi ulospäin, joka tietenkin lisää tarinoiden moniulotteisuutta.

Tämä on legendaarinen:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ke/14.html

Samasta tarinasta, loistava sivu:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ke/13.html

Rahapato murtuu:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... an/26.html

Tämäkin sivu on erittäin toimiva:

http://www.cbarks.dk/Billede/thedragreenland.jpg

Lainaus:Tämä on sikäli turhaa, sillä harvalla on niin hyvät tiedot historiasta, että edes tajuaisi että jokainen asia on totta.
Tai ehkä juuri siksi Rosa näitä tietoja tarinoihinsä tunkee, hän haluaa sivistää meitä ulko-Amerikkalaisia.

Lainaus:Nykyään on vain rasittavaa lukea, kuinka jotkut randomevot
tunkevat kaikenaikaa Akulle/Roopelle/Ankanpojille/jollekullemuulle lisää serkkuja/tätejä/velipuolia/ex-tyttöystäviä janiinedespäin.

Kyllähän tämänkin voi tehdä tyylikkäästi, onhan esimerkiksi Unkka-setä ihan kohtuullisen käyttökelpoinen hahmo. Tämä kuitenkin jakaa mielipiteet kahtia, tiedän sen jo entuudestaan...

Lainaus:mutta mielestäni hän teki ankoista todellista taidetta!
Barks teki Ankoista taidetta! Öljyvärimaalaukset ovat taidetta! Animaatio on taidetta! Sarjakuva on taidetta!
TKal
Lainaus käyttäjältä: Aku98Olen samaa mieltä tuosta, että ilman Barksia ei todennäköisesti Rosakaan piirtäisi, mutta Rosa on kertakaikkiaan luonut sarjakuvamaailmaan uuden ulottuvuuden.
Barksko sitten ei ole luonut sarjakuvamaailmaan uutta ulottuvuutta?

Ymmärrän kyllä sen, että monet pitävät Rosan tarinoista ja piirroksista enemmän kuin Barksin vastaavista, mutta Rosan luomalla "uudella ulottuvuudella" on kyllä vaikea perustella hänen paremmuuttaan. Vai onko Rosa mielestänne luonut jotain Roope Ankkaan, Ankkalinnan kaupunkiin tai Pelle Pelottomaan verrattavaa?
Barksi
Lainaus käyttäjältä: TKalVai onko Rosa mielestänne luonut jotain Roope Ankkaan, Ankkalinnan kaupunkiin tai Pelle Pelottomaan verrattavaa?
Periaatteessahan Rosa loi Roopelle historian, mutta Barksin kustannuksella kuitenkin...
Fauntleroy
Eiköhän se nyt ole aika selvää, kumpi tämän kaksinkamppailun vie. Syy tähän on lyhyt ja yksinkertainen:

Ilman Barksia Rosasta tuskin olisi ikinä tullut ankkataiteilijaa. Hän toimisi tuiki tuntemattoman rakennusfirman leivissä. Ilman Barksia Gladstone -lehteä ei olisi syntynyt ja siitä innoittuneena Rosa ei olisi alkanut tekemään Auringon poikaa. Ilman Barksia ei olisi Ankkalinnaa ja sen hahmoja. Ilman Barksia nykytaiteilijoilla ei olisi kunnollisia esikuvia. Ilman Barksia-lista voisi jatkua loputtomiin. Tähän on oikeastaan aika turha vastata Rosa, sillä ilman Barksia Rosa ei piirtäisi, joten se kumoaa täysin Rosa-vaihtoehdon.

Minä aloitin sarjakuvien lukemisen Rosan ansiosta. Vuonna 2002 luin lehdestä Culebran liikeneron ensimmäisen osan. Muistan, kun se vaikutti todella paljon. Se oli jotenkin... erilainen. Odotin seuraavaa osaa kuin kuuta nousevaa. Vaikken tarinaa kunnolla tajunnutkaan, sen taitava ja tarkka piirrustustyyli teki minuun vaikutuksen. Tätä seuraavana vuonna sain käsiini Raejt-kirjan. Luin koko kirjan putkeen ja siinä meni pari tuntia. Se oli upea kokemus.

Barksin töillä on ollut suuri vaikutus nykyiseen kulttuuriimme. Rikkaista ihmisistä saatetaan käyttää Roope Ankka -nimeä ja onnekkaita ihmisiä (Ruotsin jääkiekkomaajoukkue) puhutellaan hannuhanhiksi.

Pidän Rosasta enemmän, ja rakastan hänen sarjakuviaan, mutta vastaukseni olkoon Carl Barks.

Lainaus käyttäjältä: BarksiTämä on legendaarinen:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ke/14.html

Samasta tarinasta, loistava sivu:

http://disneycomics.free.fr/Ducks/Barks ... ke/13.html

Todellakin. Kaksi ankkamaailman legendaarisinta ruutua. "Weaklings and cowards have ten seconds to clear out!"

Edit. Äänet ovat menneet aika tasan...
jojo3
Lainaus käyttäjältä: FauntleroyTähän on oikeastaan aika turha vastata Rosa, sillä ilman Barksia Rosa ei piirtäisi, joten se kumoaa täysin Rosa-vaihtoehdon.
Tässä kuitenkin kysytään, kummasta pidät enemmän sarjakuvataiteilijana, Barksista vai Rosasta, joten turha ruveta miettimään mikä kumoaisi toisen vaihtoehdon ja blablablaa. Kummatkin ovat sarjakuvia nyt tehneet niin vastataan sen perusteella kumman herran sarjakuvista pidetään enemmän.

Ja asiaan, itse äänestin Rosaa. Itselläni kaikki lähti oikeastaan Rosasta. Rosa oli ensimmäinen ankkapiirtäjä, jonka töitä etsiskelin lehdistä joskus 8-vuotiaana, koska pidin niitä parhaimpina ja pidän häntä edelleen numero ykkösenä.
Bomber
Itsekin vastasin Rosa. Se oli ihan pakko vastata Rosa. Rosalla oli aina niin jänniä piirrustuksia pienempänä ja ne tuli heti luettua.
Pikkulapsena kun ei tämä piirtäjien tunnistustaito ollut vielä kovinkaan harjaantunut, niin ei sitä Barksiakaan oikein erottanut. Mutta
Rosan tyyli erottui heti ja tarinat luin todellisella intohimolla. Varsinkin eläineläinten ilmeet olivat pienempänä niin hassuja että niille oli
pakko hymähtää. Lapsuudenmuistojen perusteella siis vastasin.
Karhula
Itse taas äänestin Barksia. Hänen piirrokset nimittäin olivat hienoja ja juonet suorastaan mahtavia.
Rosan piirrostyyli on taas hieman liian erilaista, mutta juonet taas ovat ilmiömäisiä. Siitä ei pääse mihinkään.
Barks kuitenkin siis voittaa, sillä hänen piirroksensa ja juonensa ovat tasapainoisempia, kuin Rosan.
akkaridekkari
Huih! Äänestys menee aika tiukalle.
Itse äänestin Barksia, joka oli paras ankkapiirtäjä/-käsikirjoittaja maan päällä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Onhan Rosakin hyvä, muttei voita itse Mestaria.
Sivuja: 1 2 3 4 5 6