Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3 4 5 6
Kirjoittaja

Aihe: Rosa vs. Barks

(78 viestiä)
Hiidenkirnu
Kavensin hieman eroa :) . Rosa on suosikkini vaikka Barkskin on hyvä. Hienoja piirtäjiä molemmat.
Crosby
Pitkästä aikaa palasin täällä käväisemään ja löytyipä hieno topic. Paljon hyvää keskustelua ja perusteltuja mielipiteitä puoleen ja toiseen. Ai että, olisikin aina näin hyvää keskustelua jo aikanaan ollut, kun aktiivisemmin täällä olin. No turhat höpinät sikseen, pakkohan se on tässä itsekin perustella vastaus, kun rima on korkealle hinattu.

Vastaukseni oli Don Rosa. Joku laittoikin, että todella pienenä, kun ei piirtäjiä sillä lailla tunnistanut kuin nyt, niin muistan itsekin Don Rosan erottuneen jo silloin joukosta. Tyyli lumosi minut jo alusta lähtien, piirtäjänä kukaan ei ole päässyt samalle tasolle, vaikka monia muitakin pidän erinomaisina. Barks piirsi varsin toimivasti, mutta minua Barksin piirrokset eivät ole säväyttäneet, vaikka erityisesti jotkin ilmeet ovat olleet erittäin hyviä ja hauskoja. Tarinankertojana ero ei enää olekaan niin selvä, sillä Barks on tehnyt aivan loistavia sarjoja paljon - lyhyitä sekä pitkiä. Lisäksi Barks teki uskomattoman paljon sarjoja ja kokonaisuutena taso oli todella korkea huimasta määrästä huolimatta. Rosa vain pistää paremmaksi panostamalla jokaiseen sarjaan todella paljon. Tämä kohta tietenkin on mielipiteestä kiinni, arvostaako suurta määrää erinomaista sarjakuvaa enemmän kuin pienehköä määrää loistavaa. Itse arvotan jälkimmäisen korkeammalle.

En ota lukuun tässä Barksin tekemää työtä koko hahmogallerian ja Ankkalinnan ym. hyväksi, sillä en pidä sitä reiluna vertailukeinona. Ymmärrän kuitenkin niitä, jotka sitä mieltä ovat, sillä kiistämätön faktahan se on. Se vain asettaa muut tekijät mahdottomaan asemaan Barksiin nähden.

Rosan töihin olen kuitenkin tykästynyt kaikkein eniten, minkäs teet kun siltä tuntuu. Niinkin hieno mies kuin Carl Barks jää Rosan jälkeen kakkoseksi.

Sivuhuomiona pakko sanoa muuten, että tuli mieleen noista sarjakuvamääristä mitä kukin saa aikaan, että paljonhan Rosakin tekee tavaraa, kun vertaa albumimuotoisia sarjoja tekevien tuotosmääriin. Puhumattakaan Barksista. Esimerkkeinä noista muista heitän, vaikka Tintin luojan Hergen ja toisen suurnimen eurosarjakuvassa eli Franquinin. Parhaatkin ankantekijät tuottavat siis melkoisia määriä tavaraa meidän iloksemme. Formaatti on tietysti todella erilainen, ankoissa voit tehdä monenpituista ja monenlaista tarinaa, albumissa pitää tehdä pitkä ja kiinnostava tarina, sekä isoja sivuja, mutta silti hieman tämä ero ihmetyttää ja harmittaakin.
Aku98
Kun luin noita akuankka lehtiä jotka löysin divarista(N:o43 2003(Täyttä Roskaa) ja N:ot39-40 2004(Musta Ritari slurppaa jälleen)), niin en voinut olla vaihtamatta ääntäni Rosaan. Niin hienoa piirrosjälkeä, niin mahtavat juonet , niin paljon yksityiskohtia ja mahtavaa tietoa(tieto on valtaa).

"Mon ami, työssäpä ´urmaava hjuliste! Siirtäisittekö sen, s´il vous plaït? Minun on pakko slurpata hjuuri siitä." Musta Ritari alias Arpin Lusene.
Vaari
Kyllähän se Rosa voiton vie meikäläisen kohdalla. Piirrokset uppoavat paremmin, tarinat ovat loistavia (etenkin seikkailusarjoissa) ja loihan hän yhden suosikkihahmoistani, Mustan Ritarin aka Arpin Lusénen.
Serrano
Rosa piirtää paremmin, mutta ehkä liiankin huolellisesti. Vaikea kysymys, mutta Barksia äänestin.
Donald-91
Minun mielestäni Don Rosa on parempi piirtäjä. Vaikka hänkin on nyt jo lopettanut huikean piirtäjä-uransa. Olisihan sille (Don Rosan piirtäjä-uralle) toivonut vielä pitkää jatkoa, mutta kun ei niin ei. Joka tapauksessa Don Rosasta paremman piirtäjän tekee se, että hän piirtää niin hirveän tarkkaa jälkeä. Mutta samalla myös se seikka, että hänen piirtämissään (ja yleensä myös käsikirjoittamissa) tarinoissa on mukana mukavasti myös ripaus huumoria! Barksilta tällainen seikka puuttui. Ja vielä yksi asia, mikä erotti Don Rosan loistavat tarinat muiden jutuista, niin on se, että Rosan tarinoissa on useimmiten ollut myös jonkunlainenkaan viite ihan todelliseen, oikean maailman historiaan. Näin ollen sellaisten tarinoiden tekemistä varten on pitänyt tehdä myös paljon taustatyötä. Ja minä ainakin arvostan sitä taustatyötä. Äänestin Rosaa tuossa Rosa vs. Barks -äänestyksessä. Mutta Carl Barks korjasi äänestyksen "potin" lopulta prosentein 51-49. Eli erittäin tiukasti. Mutta oma kantani on siis lyhyesti sanottuna: Don Rosa on parempi. (Perustelut luettavissa yllä.)

Muokkaus//: Katsoppas, terve Vaari! Tunnen hänet paremmin tuolta akuankka.fi:n puolelta (kuin täältä). ;)
Tom ankka
Barks on minusta parempi!!:)
Imfromfinland08
Molemmat, siis sekä Rosa että Barks ovat mahtavia piirtäjiä, Barks kuitenkin on parempi. Sille ei ole kovin erikoista selitystä, hänellä nyt vain on vähän parempi piirrostyyli kuin Rosalla.
se oikea akuankka
Don Rosa ehdottomasti - kaikki on yksityiskohtaista ja mahtava huumori :D Ja nää kolme Amigoa- tarinat on kans niiiin ihania =) Ja kaikki jossa on Roope =) =) =)
Bomber
Lainaus käyttäjältä: se oikea akuankkaDon Rosa ehdottomasti - kaikki on yksityiskohtaista ja mahtava huumori :D Ja nää kolme Amigoa- tarinat on kans niiiin ihania =) Ja kaikki jossa on Roope =) =) =)
Ne tarinat ovat Kolme Caballeroa ;)

Yritäppä muuten parantaa kirjoitusasuasi, viesti on kokonaisuudessaan sisällöltään heikko.
Donald-91
Tässä viestissä en nyt ota kantaa siihen, kumpi on parempi. Sen sijaan käsittelen tässä viestissä lyhyesti nyt heidän tuotantoa ja sen suuruutta. Carl Barksin tuotantohan taitaa olla kaikkiaan paljon laajempi kuin Don Rosan. Vai olenko väärässä? Ainakin Barks taisi piirtää pidempään kuin Don Rosa. Carl Barksin piirtäjä-uran tarkkaa pituutta en tiedä, mutta Don Rosahan aloitti uransa joskus 1980-luvun alkupuolella, ja lopetti nyt aivan vasta. Tarkemmin sanottuna Rosa taisi lopettaa tänä vuonna.
Carl Barks loi/keksi suurimman osan Ankka-maailman hahmoista, kun Don Rosan omaa hahmo-tuotantoa taitaa olla vain Musta Ritari, alias Arpin Lusené. Barks taitaa olla ehkäpä niukasti se arvostetumpi piirtäjä, vaikka molempien tyylit ovat todella mestarillisia. Mutta onko aiheesta ollut koskaan Ankka-fanien keskuudessa/kesken mitään ihan virallista äänestystä, että kumpi näistä kahdesta maestrosta on se 'number one'?
Mr. A.A
Keno Don Hugo Rosa... kaikkien aikojen paras ankka-piirtäjä ja käsikirjoittaja, vai Carl Barks, eniten virallisia hahmoja keksinyt piirtäjä ja käsikirjoittaja.

Kahta maapallon tähän asti legendaarisimpaa piirtäjää ja käsikirjoittajaa on todella vaikea ruveta erottelemaan, mutta silti Don Rosan huumori on jotenkin helpommin ymmärrettävää kuin Carl Barksin, tosin suurin osa Carl Barksin tarinoista ovat monta kertaa klassisempia kuin Rosalla, joten täytyypä sitä nostaa hattua hänenkin kannattelijoilleen.

Don Rosa on kuitenkin tehnyt lempi sarjani joista kuuluisin, ja ylivoimaisesti paras, on Roope Ankan elämä ja teot. Sen tekemisessä on varmasti kestänyt aikaa ja siinä on täytynyt olla kärsivällinen, sillä eiväthän tarinat vain putkahda mieleen vaan niiden tekemisessä täytyy käyttää aikaa, aivan kuten Don Rosa on tehnyt. Hän on etsinyt jokaisen faktan Barksin tarinoista joita voisi tarvita Roope Ankan elämä ja teot-sarjassa, ja sitä mukaa hyväksynyt ne, tai sitten vain jättänyt ne sivuun myöhempää käyttöä varten.

Oli todella sääli, etää Don Rosa siirtyi eläkkeelle, mutta asiahan oli selvä miksi, julaisia ei maksanut tarpeeksi palkkaa, ja hänen vakava silmäsairautensa vain pahenti asiaa, kaiken lisäksi Donilla oli ongelmia tekijänoikeuksien ja lisenssimaksujen kanssa. Olisin halunnut kovasti lukea Mustan Ritarin viimeisen tarinan, sillä toisessahan luki;"Palaan vielä." Ja viimeisessä ruudussa Arpin Lusene (Jos se hänen nimensä oli) katseli Mustan Ritarin pukua kaukoputkella, ja hänen pöydällään oli kirjoja joissa oli ohjeita avaruusaluksen rakentamisesta ja avaruudessa olemisesta.
Tonnikala313
Vaikea kysymys,mutta sanoisin että piirto-taidoiltaan ehdottomasti Rosa,käsikirjoittajan taidoissa johtaa Carl Barks.Arvostan kuitenkin enemmän piirto-taitoja.Vastaukseni hetken miettimisen jälkeen on Rosa.No jokaisella on oma mielipiteensä joten kumpikaan ei ole parempi.Jokaisella oma maku.Yritän muuten kirjoittaa pitempiä viestejä Ankkikseen,kuin A.A.fihin.Mutta vähän harvemmin käyn täällä! ;D
Bomber
Hyvät naiset ja herrat, Don Rosa on ottanut johtopaikan tässä kamppailussa! Vain tulevat käyttäjät voivat ratkaista tämän kohtalojen kamppailun.
Aku Vankka
Vihdoinkin, tätä hetkeä olenkin odottanut (:
Sivuja: 1 2 3 4 5 6