Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3
Kirjoittaja

Aihe: Romano Scarpa

(32 viestiä)
Crosby
Romano Scarpa

Romano Scarpa (1927-2005) oli yksi suurimpia italialaisia ankkamestareita. Tosin Scarpa piirsi myös paljon hiiriä. Nuorena Scarpa piti erityisesti Gottfredsonin Mikki-tarinoista. Scarpa opiskeli Venetsian taideakatemiassa ja ohessa hän opiskeli myös arkkitehtuuria. Vuonna 1956 Gottfredsonin Mikki-sarjat oli julkaistu jolloin uusien sarjojen tekeminen jäi Scarpan vastuulle. Scarpa oli siis ensisijaisesti Mikki-piirtäjä (yksi harvoista hyvistä mielestäni), mutta onneksi Scarpa piirsi myös ankkoja uransa aikana. Käsikirjoituksistaan Scarpa teki monet itse, mutta tulipa hänen piirrettyä myös muiden tarinoita. Mm. Guido Martinan käsikirjoituksia Scarpan tuli piirrettyä. Kuten kaikki tietävät Cavazzano pääsi Scarpan tussaajaksi 14-vuotiaana eli Scarpalla on ollut suuri rooli tulevien piirtäjien opastajana ja suunnannäyttäjänä. Kuuluisimpia Scarpan luomista hahmoista ovat lienee Riitta Hanhi ja Kuuno Kaakkuri.

Itse pidän Scarpaa suuressa arvossa ja pidän varsinkin hänen tarinoistaan. Piirroksetkin ovat varsin hyviä, mutta eivät aivan suosikkejani. Kuten myös jo aiemmin totesin hän on harvoja tekijöitä joiden Mikki-tarinoita luen mielelläni. Scarpan tuotantoa on onneksi myös Suomessa paljon julkaisematta joten tarinoita tullaan näkemään vielä. Ja uusia sellaisia. Scarpan muistolle täällä olikin jo topic joten toivottavasti tämä ei ole liian samaa asiaa käsittelevä. Kiitokset siis Scarpa työstäsi Ankkalinnan hahmojen hyväksi. Olet Barksin jälkeen seuraava Ankkalinnan eteenpäin viemisessä mielestäni.

Scarpa kokoelmia/erikoisnumeroita joita on julkaistu Suomessa:

-Ankantekijät 2: Lentävä Skotlantilainen
-Kalin Kynsi (Taskarin erikoisnumero joka on täynnä Scarpan Mikkiä)
-Aku Ankka 41/2005 (Scarpa erikoisnumero)

EDIT: Cavazzanon ikä korjattu. Kiitokset jho:lle huomautuksesta.
jho
Tykkään Romanon lentävästä jäljestä ja ohuesta viivasta. Monet Romanon Mikki-tarinat ovat myös valtavan hyviä, vaikka en Mikistä muuten välitäkkään. Ankantekijät 2 on pääosin täynnä HYVÄÄ Scarpaa.

Korjaus:

Cavazzano aloitti 14-vuotiaana Romanon tarinoiden tussaamisen

Lisää hahmoja, joita Scarpa loi:

- Atomiinus
- Into Ankka
Tiala
Itse tykkään Scarpasta paljon... Parhaimmistoon kuuluva mikki-tarinoissaan ja todella hyvä myös ankoissa. Kalin kynsi on yksi lempi mikki-tarinoistani, todella hyvä. Hieno mies, muuta ei voi sanoa.
akuankka1313
Minäkin tykkään Scarpasta... parhaimpia ovat 70- ja 80-luvun Hiiret! Kyllähän Ankatkin ovat ihan hyviä, mutta Mikit kolahtavat enemmän nuppiini.

Mielestäni hän on oikea legenda, joka oli yksi tuotteliaimmasta Disney-taiteilijoista.
TKal
Itsekin pidän kyllä Scarpasta, osasi tehdä sekä ankka- että hiiritarinoita todella hyvin. Lempisarjani taitaa olla nyrkkeilyaiheinen Viimeiseen voittoon, joka löytyy Ankantekijät 2:sta.
jho
Se on myös mun suosikki kaikista Mikki- ja Scarpa -tarinoista. Tykästyin siihen heti, kun sen Ankantekijästä luin. Hyvä juoni, hyvät piirrokset ja hyvä toteutus. Kaikki on siis kohdallaan. :)
HN Erkka
Scarpa on hyvä piirtäjä, itse tykkään. :D
Loistavat piirrokset ja hauskat juonet eli hieno kokonaisuus.
"Altacrazin karkuri" (tai miten kirjoitetaankaan) on hyvä tarina,
koska pidän pitkistä klassikkotarinoista.
Eli suoraan sanottuna hyvä piirtäjä muttei parhaimpia.
Karhula
Lainaus käyttäjältä: HN ErkkaScarpa on hyvä piirtäjä, itse tykkään. :D
Loistavat piirrokset ja hauskat juonet eli hieno kokonaisuus.
"Altacrazin karkuri" (tai miten kirjoitetaankaan) on hyvä tarina,
koska pidän pitkistä klassikkotarinoista.
Eli suoraan sanottuna hyvä piirtäjä muttei parhaimpia.

Minä olen samaa mieltä ja melkein kaikki Mikki-tarinat joista tykkään on Scarpan tekemiä.
Ronaldo
Itse en oikein pidä Mikki tarinoista, mutta Romano Scarpan Mikki tarinoita melkein palvon. Mikin korvat ovat hienot ja Mikin kokonaisuus on minusta ihmeellinen. Minun listallani Romano on heti toisen Barksin jälkeen
Fauntleroy
"Kalin kynnessä" on mainioita Scarpan hiiritarinoita. Jos haluaa lukea hyvää Mikkiä niin kannattaa lukea sitä.
Fauntleroy
Suomeksi julkaisematonta Scarpaa tosiaan löytyy. Inducksia apuna käyttäen laskin kuinka monta sivua on julkaisematta. Luvut eivät välttämättä ole oikein, mutta lähes oikeita. Aku ja Roope -tarinoita löytyy 1868 sivua, Mikki -tarinoita 2674 sivua, sekä selviä kansikuvia n. 50 sivua. Yhteensä n. 4600 sivua. Osa noista on niitä tosi hyviä sarjoja joita Giorgio Cavazzano on tussannut.
Akuista ja Roopeista saisi materiaalia n. yhdeksääntoista Roope-Setään ja Mikeistä saisi n. kymmeneen taskariin. Tulemme siis todennäköisesti näkemään erittäin paljon Scarpaa jatkossakin. :)
Karhula
Lainaus käyttäjältä: FauntleroyTulemme siis todennäköisesti näkemään erittäin paljon Scarpaa jatkossakin. :)
Ehkä, mutta riittääkö kustantamoilla raha. Scarpan sarjat on tosi hintavia ja ehkä vaikea saada Suomeen. (?)
jojo3
Vaikka en asiasta mitään tiedäkkään, niin luulisi että kyllä rahaa niiden ostamiseen nyt riittää.

Saatan olla täysin väärässäkin.
Crosby
Lainaus käyttäjältä: jojo3Vaikka en asiasta mitään tiedäkkään, niin luulisi että kyllä rahaa niiden ostamiseen nyt riittää.

Saatan olla täysin väärässäkin. Pitäisi kai pysyä vain hiljaa :P

No itsekään en oikeastaan tiedä, tästä rahapuolesta mitään eli Karhula valaisetko meitä tietämättömiä kertomalla mistä olet tietosi ja hankkinut ja millaisia summia tuolla liikkuu? Ja miksei raha riittäisi, kun on ennenkin riittänyt. Voisit samalla alkaa jo laittamaan näitä perusteluja ja lisätietoa ilman, että muut joutuvat sitä erikseen pyytämään.

Hienoa että noin paljon Scarpalta on vielä julkaisematta ja vaikka Mikin osuus on noinkin suuri Scarpan kohdalla se ei haittaa. Hänen Mikki-tarinoistaan minäkin tykkään vaikken muuten mikään hiirulaisen suurin fani olekaan.
Karhula
Voi, miksi meninkään aukomaan suutani kun en edes tiedä asiasta mitään. (Minun pitäisi oppia pitämään suuni kiinni.) :-[
Kysymys on siinä kun nykyisin tulee esim. akkariin ja taskariin tällaisia alisuoritettuja tarinoita niin kustantajat ottavat näitä huonoja juttuja mukaan ja unohtavat Scarpan klassikot. ::) Tätä mieltä minä olen, koska nykyisin klassikot ovat jäänet takaajalle Suomessa joka on surullista. Tämä uusi soopa kuten Bernadot sun muut pois ja klassikoita tilalle.
Sivuja: 1 2 3