Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2
Kirjoittaja

Aihe: Milanon Maestro - Marco Rota

(21 viestiä)
Fauntleroy
Johan nyt on kumma, kun täällä ei ole aihetta yhdestä nykyajan parhaimmasta ankantekijästä, Marco Rotasta.

Rota on syntynyt vuonna 1942, ja vuonna 1963 aloitti Disney-piirtäjän uran Topolino-lehdelle. Ennen Disney-sarjakuvien piirtämistä, Rota oli piirtänyt mm. Teräsmiestä.
Rota on italialaisista piirtäjistä selvästi lähimpänä Barksia, ja ehkä jopa kaikista piirtäjistä. Piirrostyylin tunnistaa mm. panoraamoista, runsaista varjojen ja valojen käytöstä, sekä Rosan tavoin hän piilottaa tarinoihin pientä etsittävää lukijoille. Rota on piirtänyt sekä ankka- että hiiritarinoita. Mielestäni hän on yksi niistä tekijöistä, joiden Mikki-tarinat ovat siedettävää lukemista. Onhan Rotalla Suomessa myös oma kirja, Ankantekijät 4: Painajainen paratiisitiellä. Suomessa on julkaistu myös Rotan oma B-numero, B38/05. Ja Rotalla on myös ainakin yksi oma hahmo, Augustus Ankka.
Miehen tunnetuimpia töitä lienevät:

-Painajainen paratiisitiellä (Ankantekijät 4, AA 20/97)
-Fotobogo (Ankantekijät 4, AA 49/94)
-Viimeiset vaunut Tucsoniin (Ankantekijät 4, AA 19/99)
-Aku ja Saraseenien yö (Jumbo 6)
-Onneksi olkoon Aku Ankka (AATK Erikoisnumerot 1984)

Lopuksi vielä kuva, ja sitten annan teille suunvuoron.

http://coa.inducks.org/hr.php?image=htt ... rmalsize=1[/img]
Kreach
Kuinka hyvä piirtäjä&käsikirjoittaja hän on, näkee jo tästä listasta.
1. Barks/Rosa
2. Rota.
Eli Rota tulee minulla vahvasti Barksin ja Rosan perässä. Mukava piirrostyyli, omaperäiset tarinat, erityisesti vitsikkäitä ja hauskoja. Paljon loistavia sarjoja, pidän varsinkin uudemmasta tyylistä, kun vanhat ovat sellaista "tavallista", uudessa on paljon omaperäistä.

Selailen juuri tätä ankantekijät 4 kirjaa ja on kyllä loistavia tarinoita.
Painajainen paratiisitiellä on ei todellakaan ole Rotan parhaimpia minusta, vaan esim. Fotobogo ja lempitarinani häneltä, eli Viimeiset vainut Tucsoniin. Myös kirjan viimeinen teos on mainittava, Poncho-Villen tanssin pyörteissä.
Kirjan uusin sarja on tämä Tucson ja se on myös paras. Kirjan vanhin sarja on Vedenpitävä suunitelma, ja se on ehkäpä kirjan huonoin.
On myös hyviä vanhempiakin tarinoita, Roope-setä ja suurpullo (oho, se onkin tehty sittenkin samana vuonna kuin Vedenpitävä suunnitelma) on ihan hyvä. Tosiaan Mikkitarinat siedettäviä. Augustus Ankat myös todella hauskoja. Minusta Marco Rota saisi ottaa Barksin ja Rosan lopetettua Ankkain tämän hetkinen kuningas -tittelin. Myös tavallisessa Aku Ankassa oli enemmän Rotaa muutama vuosi sitten, tuntuu kuin Rodriques ja Gattino olisivat syrjäyttäneet hänet, vaikka heidän tarinansa ovat paljon huonompia.
Bomber
Hieno piirtäjä, hänellä on selviä lahjoja. Itse en omista Ankantekijät: 4-kirjaa, mutta olen lukenut suunnilleen kaikki sen aikaisemmin julkaistuista tarinoista. Viimeiset vaunut Tucsoniin on todella koskettava tarina ja erittäin hyvin piirretty.

Augustus Ankka on hyvin koominen ja hauska hahmo, häntä haluaisin nähdä enemmänkin. Unohdit Pikkuveikon, sen hauskan kaapin.

Hän on varmastikkin yksi harvoista italialaisista, joiden tarinoita on julkaistu Suomessa ekstrassa, taskareissa ja akkarissa.
rhino
Erittäin hyvä piirtäjä, mutta ei voita Rosaa tai Barksia. Rotan tarinat ovat hyviä, koska niistä on kiva etsiä hänen nimeään. Rotalla on myös muita kivoja yksityiskohtia tarinoissaan, esim. hän piirtää välillä linnun jolla on samanlainen lakki kuin Akulla. Itse en pidä kaheasti Rotan Hiiri-tarinoista.
Fauntleroy
Lainaus käyttäjältä: BomberHän on varmastikkin yksi harvoista italialaisista, joiden tarinoita on julkaistu Suomessa ekstrassa, taskareissa ja akkarissa.
Rotan ohella Romano Scarpa ja Giorgio Cavazzano taitavat olla ainoita italialaisia, joiden tarinoita on julkaistu Aku Ankassa, taskarissa, Roope-sedässä, sekä extrassa. Tai Rotan ropsu-tarinoista en tiedä, mutta ainakin kansia on näkynyt 80- ja 90 -luvulla mm. RS 1/80, 6/84 ja 7/94.

Tässä yksi:

http://outducks.org/it/tl/1607/it_tl_1607a_001.jpg[/img]
Karhula
Itse en hirveästi Rotasta pidä vaikka kyllä häneltä hyviäkin tarinoita ilmestyy aina välillä, koska jotenkin hänen juonensa eivät oikein iske minuun ja piirroksista en koskaan hirveästi ole pitänyt. Kuitenkin Rota ansaitsee taulukossani sijan 9! Ja se johtuu siitä, että kyseisen piirtäjän Augustus Ankka tarinat ovat jopa saoisinko melko hyviä ja Pikku Veikko on aivan erinomainen hahmo, koska Veikon nimi sopii todella hyvin hänen kokoonsa! :D ;D
Turtana
Rota on kyllä tosi hyvä. Erityisesti pidän piirrosjäljestä, ankat näyttävät hänen piirtäminään aina niin hyväsydämisiltä, vaikka olisivat kuinka vihaisia tahansa. Tarinatkin ovat useinmiten hyviä, vaikka jotkut ovat vähemmän mielenkiintoisia kuin jotkut muut... Mutta useinmiten mielenkiintoisia kyllä.
souffleur m
Pidän Rotan piirtotyylistä. Etenkin nämä kaikki laivat ja lentokoneet ovat todella realistisia, mikä luo tietynlaista syvyyttä sarjakuviin. Rotan kässäreistä en puolestaan pidä. Suurin osa niistä on mielestäni aika tylsiä ja en ymmärrä toisinaan niiden huumoria, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Kokonaisuutena Rota on reilusti keskitasoa ylempänä, mutta top-listassani ei kyllä yllä Barksin ja Rosan perään käsikirjoitustensa vuoksi. :-
Crosby
Joskus hyviä tarinoita, välillä mahtavia ja toisinaan saattaa osua kohdalle vähän huonompikin tapaus. Augustus Ankka ei meikäläiseen kyllä kolahda. Usein kuitenkin olen tyytyväinen Rotan tekemiin tarinoihin. Ei kuulu suosikkeihini varsinkaan piirtäjien osalta, menee aika lailla kastiin ''mielellään luen'' Vicarin kanssa.
Akuhullu97
Milanon maestro -Marco Rota... Jaa, Rota tosiaan on paras Milanosta tullut ankkapiirtäjä. Hän on oikeastaan jopa TOP10-piirtäjä. Kivoja hänen johtosarjat akkarissa. Uusimmassa akkarissa oli esimerkiksi ihan hyvä johtosarja.
Barksi
Lainaus käyttäjältä: Akuhullu97Milanon maestro -Marco Rota... Jaa, Rota tosiaan on paras Milanosta tullut ankkapiirtäjä. Hän on oikeastaan jopa TOP10-piirtäjä.
Kivoja hänen johtosarjat akkarissa. Uusimmassa akkarissa oli esimerkiksi ihan hyvä johtosarja.

Taitaa olla tämä ääkkösten käyttö hakusessa kaikilla Ankan-sivujen käyttäjillä.

No, asiaan...

Itse pidän kovasti Rotan tyylistä. Tyyli on hyvin lähellä (tai ainkin lähempänä kun kellään muulla) Barksia.
Rotan tarinat ovat yleensä todella mestarillisesti varjostettuja ja ruutujako osuu myöskin usein nappiin.
Ostin tuossa taannoin viitisenkymmentä Topolinoa, joissa oli paljon Rotan piirtämiä kansikuvia.
Nämä ovat kyllä melko vanhaa tuotantoa, eroaa suuresti nykyisestä.
Merkittävää noissa vanhoissa lehdissä on kuitenkin se, että hahmokavalkaadi monenkirjava. Lumikista lähtien...
Marco Rota on kyllä ehdottomasti italian paras Ankka-artisti!
Ankka313
Rota on mainio piirtäjä,mutta ei siltikään mahdu top 10 listaani piirtäjissä.
Rota piirtää ainakin kulkuneuvot sarjakuvissa ehkä kaikkein taidokkaimmin.Minusta kuitenkaan juuri nämä hänen ns. kulkuneuvo -tarinansa eivät ole niitä kaikkein parhaimpia.Minun mielestäni hänen parhaimmat tarinat ovat pitkät seikkailutarinat,esim. Shivan sylissä ja sitten ne kaikista jännittävimmät ja mielikuvituksellisimmat tarinat,missä voisi tapahtua melkein mitä vain,esim. Painajainen Paratiisitiellä.
Mirkku
Lainaus käyttäjältä: KreachTuntuu kuin Rodriques ja Gattino olisivat syrjäyttäneet hänet, vaikka heidän tarinansa ovat paljon huonompia.Minua ainakin miellyttää tuo Rodriquesin piirrosjälki, vaikka ei Rotakaan paha ole. Hänen ankat ovat ihan kivoja, mutta esim. maisemat ovat jotenkin mosaiikkimaisia, vaikea kuvailla, mutta siitä en ihan hirveästi pidä. Myös sivuhenkilöt ovat melko samanlaisia. Käsikirjoituksetkaan eivät oikein ole mieleeni. Tämän kaiken perusteella voisi kuvitella minun olevan oikea ei-Rota-fani, vaikka en hänen piirrostyyliään vihaakaan. Suosikkeihini ei kuitenkaan kuulu.
Ankkarock
Juu. Marco Rota tosiaankin on paras ankkapiirtäjä.
Mielestäni hänen parhain työ on Painajainen Paratiisitiellä, ja toisenä tulee Lentäjä-Ässä, sekä viimeiset vaunut tucksoniin.
Salwer1st/
Pakko pilata teidän kehumisilonne. Itse en pidän Marco Rotasta yhtään. Hän kuuluu top-5 huonoimpiin piirtäjiin sellaiset nimien kanssa kuin: William Van Horn, Noel Van Horn ja Bernadó. Rotan sarjat ovat yleensä aavistuksen tylsiä, eikä hänen piirrosjälkensä miellytä yhtään. Käsikirjoitukset ovat ihan mukiin meneviä, mutteivat läheskään huippuluokkaa. Onneksi akkarissa on tänä vuonna julkaistu niin vähän Rota-sarjoja ja toivottavasti ensi vuosi on Rota-sarjojen osalta samanlainen.
Sivuja: 1 2