Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1 2 3
Kirjoittaja

Aihe: Henkilökuva - Daan Jippes - Hollannin ankkakuningas

(34 viestiä)
Anonymous
Moro!

Ajattelin piristää keskustelua täällä, ja kirjoitin tällaisen "artikkelimaisen" tekstin Daan Jippesistä, tuosta hollantilaisesta taiturista. Useimmat ovat löytäneet näitä samoja tietoja Aku Ankasta tai muusta lehdestä, mutta toisille tieto voi olla täysin uutta tai ainakin osittain uutta. Ilmoitelkaa mielipiteitänne onko sujuvaa tekstiä, onko tärkeimmät asiat kirjoitettu ja jaksoitteko lukea koko stoorin! Siitä lyön vaikka vetoa, että väliin on pujahdellut kirjoitusvirheitä yms., mutta älkää niistä niin välittäkö. Olisi hauskaa, jos tämä innostaisi muitakin kirjoittamaan jonkinsortin juttuja muista piirtäjistä ja käsikirjoittajista. Jos joku tahtoo näitä lisää (olen myös kirjoittanut muutamia esittelyitä Don Rosan tarinoista), niin ilmaiskoon mielipiteensä foorumissa ja kirjoitan!

DAAN JIPPES

Aikoinaan, ennen kuin Don Rosa piirsi ensimmäisen Disneyn sarjakuvaseikkailunsa, näki hän kioskin näyteikkunassa Carl Barksin piirtämän kannen, jota ei ollut itse ennen nähnyt. Kuinka oli mahdollista, ettei Rosa ollut sitä ennen nähnyt? Ei se ollutkaan, kannen takana oli piirtäjämaestro Daan Jippes, jonka piirustustyyli saattaa hämätä varttuneimmankin Barks-asiantuntijan.

Yksi nykyajan parhaista ankkapiirtäjistä hollantilainen Daan Jippes syntyi vuonna 1945 Amsterdamissa. Ensimmäiset kosketuksensa ankkaan tämä taituri sai jo 5-vuotiaana, kun hän havaitsi belgialaisen Mickey Mouse –lehden kioskin ikkunassa. Muutamia vuosia tästä eteenpäin alkoi Hollannisa ilmestymään oma Disney –sarjakuva Donald Duck, juuri parhaiksi, kun Daan oppi lukemaan. Akun lisäksi hän luki mielellään Franquinin Piko ja Fantasio –sarjakuvaa, eikä se jäänyt vain lukemiseen. Hän piti ankoista niin paljon, että alkoi kopioimaan sen ajan taitureiden (mm. Carl Barksin) ankkoja lehdistä.

Käytyyän koulunsa loppuun ja armejan, hän lähti etsimään työpaikkaa. Ensimmäisenä oli mielessä taidekoulu, jonne hän ei päässyt. Jippes ei tästä välittnyt, vaan piirsi itselleen näytekansion ja lähti sen turvin etsimään itselleen työpaikkaa, kunnes hänen tiensä vei hollantilaiseen kustantamoon Geillustreede Persiin (nyk. Sanoma Uitgevers). Ensimäinen työtehtävä ei ollut aivan sitä mitä hän haki, hän nimittäin toimi naistenlehden taittajana. Hänen onnekseen kustantamo julkaisi monia lehtiä ja osaan niistä Jippes laati kuvituksia.

Vähitellen hänen työnsä alkoi painottua kansikuvien, kuvituksien ja sarjakuvien piirtämiseen. Hän teki myös yhteistyössä Martin Lodewijkin kanssa Bernand Voorzichtig –sarjakuvaa Pep-lehteen. Vähitellen kaikki muu jäi unholaan ja Daan innostui todellisesti ankoista ja piirsikin 1970-luvun alussa monia kansikuvia hollantilaiseen Donald Duck –lehteen. Useimmat näistä perustuivat uusintoina julkaistaviin Barksin tai Floyd Gottfredsonin legendaarisiin tarinoihin. Kansikuvia olisi voinut luulla itsensä Barksin tai Gottfredsonin tekemiksi, sillä Daan omasi erikoisen taidon piirtää muiden taiteilijoiden tavoin.

Tämän jälkeen hän sai Donald Duckilta uuden työtehtävän, hänestä tuli art director ja hän opasti uusia piirtäjiä, tarkasteli freelancer taiteilijoilta tulevia sarjakuvia yms. Tämän työn ohella hän ei ehtinyt keskittyä omiin sarjakuviinsa, kunnes tanskalainen Freddy Milton (s. 1948) saapui toimitukseen. Milton oli Jippesin tavoin Barksin suuri fani ja hetken kuluttua Jippesillä ja Miltonilla oli tavoite: Tehdä uusia Disney –sarjakuvia, samaan tyyliin kuin Barks aikoinaan.

Sarjoja ilmestyi vain muutamia vuodessa, ja ensimmäisenä valmiiksi tuli tarina Henkinen kantti (AA 51/91), joka julkaistiin Hollannissa reilut 15 vuotta aiemmin kuin Suomessa. Valitettavasti tämä loistava duo joutui lopettamaan työskentelynsä vuonna 1981, kun Jippes siirtyi työskentelemään Yhdysvaltoihin, Disney Studioille. Enismmäisenä tehtävänä Yhdysvalloissa Daan piirsi Mikki Hiiren sunnuntaisarjaa sanomalehtiin. Hän onnistui työssään, ja palautti Mikin jopa Gottfredsonin ajan loistoon. Valitettavasti hänen lennokas piirtotyylinsä suorastaan vaati häntä siirtymään animaatioiden pariin. Daan piirsi loisteliaita storyboardeja (eli kuvakäsikirjoituksia elokuviin), joissa hahmot olivat entistäkin elävempiä. Daan oli mukana mm. Leijonakuningas II:n, Aladdinin ja lyhytfilmissä Prinssi ja kerjäläispoika (1990). Samalla työskennellessään animaatioiden parissa, ehti ahkera taiteilija muistaa kotimaansa kustantajaa lähettelemällä sinne Donald Duck- lehteen kansikuvia.

[b][i]€
Anonymous
Voihan eemos, vaihtakaas tuo otsikko Hollannin, eikä Hollanen! :D
//Submin: Ok!
Leo
No olipahan tekstiä :D Mulla on muuten Jippesin nimmari :) Ketkä muut sai viime vuonna?
Heka
Mulla on nimmari ja kuvakin.

Mutta niistä voi keskustella täällä.
Anaconda
Lainaus käyttäjältä: Tee.Ee.Voihan eemos, vaihtakaas tuo otsikko Hollannin, eikä Hollanen! :D
//Submin: Ok!

Korjatkaapa tuo otsikko jo, siinä lukee tällä hetkellä Hollanin :D
Barksi
Mullakin on Daan Jippesin nimmari. Jippes on aika hyvä matkimaan muitten piirtäjien tyyliä.
Nigoz
Jippes on hyvä mun mielestä. Harmi et sitä näkee niin harvoin akkarissa.
akuankka1313
Mutta jotkut akkarin sudenpentu-tarinat hän on piirtänyt. Niistä tuli sitten hyviä ja hauskoja, mutta luonnokset ovat epäselviä :)
Barksi
Luonnokset ovat yleisesti ottaen epäselviä. Ja ne sudenpentu-tarinoiden luonnokset eivät edes ole Jippesin tekemiä vaan Carl Barksin. Mutta juu, Jippesiä olisi kyllä mukava nähdä useamminkin. On kyllä tällä hetkellä yksi taitavimmista piirtäjistä.
Crosby
Hän kuuluu kyllä suosikkipiirtäjiini ehdottomasti. Harmillisen harvoin hänen piirtämiään tarinoitaan vain näkee...
Hupu
On hyvä piirtäjä ja piirtää hyvin samanlaisesti kuin Carl Barks. Daan Jippesin piirtämät sudenpentusarjat ovat erityisesti hyviä.
noutsi
Piirtää hyvin. Ja tarinatkin ihan hyviä. Luen kyllä mielelläni hänen tarinoita. :)
Anonymous
Pikkasen mua kyllä ärsyttää ne sen sudenpentutarinat, kun jokaisessa Roope on suunnilleen niiden vihollinen. Mitä järkeä siinä on niinkun? :D
Eka sudareille tulee hirvee hätä jostain jutusta, sitten ne huomaa, että Roope se taas siellä on aiheuttamassa tuhoa luonnolle, ja sit tulee suunnillen joku sota. :D
Esim se valastarina, kun Jyskyvuori jyrisi tjms, ja sitten se kollosaurus juttu. :D

Mut esím 2 ekaa on kuitenkin Carl Barksin käsikirjoittamia, mutta silti syyt menee Daan Jippesin niskaan. :D

Silti ne on ihan hyviä, pikkuisen ärsyttäviä vaan.
Crosby
Nyt olikin oikein juhlaa viime viikkoina Jippes-faneille (kuten minulle) , kun oli kaksi Jippesin piirtämää tarinaa akkarissa. Toinen oli tosin vain osittain mutta silti. Molempien tarinoiden käsikirjoitus oli myös kunnossa joten oli mahtavaa luettavaa ainakin minulle. Tarinathan oli Ankkalinnan Pillipiipari viime lehdessä ja se Kultaiset Omenat (nimestä en ole varma) jokunen viikko sitten. Mahtavaa oli taas nähdä Jippesiä. Toivon mukaan jatkossa vielä lisää.

Tuohon sudenpentutarina asiaanhan saatiin vastausta muistakseeni viime akkarissa, jossa oli kirjoitettu miksi Barks teki Roopesta noissa viimeisissä tarinoissaan ilkeämmän. En muista nyt miten se meni, mutta halukkaat varmasti saavat tuon lehden jostain käsiinsä. Omasta mielestäni noissa tarinoissa on pakkokin olla joku vastustaja sudenpennuilla, mutta olisihan siihen varmasti voinut kehittää jonkun toisenkin liikemiehen sudareita vastaan. Roope on tosin tunnetuin, mutta Roopen käytös on toki hieman ristiriitaista moniin aiempiin tarinoihin verrattuna.

Onkohan Jippes muuten tulossa ensi syksynä Suomeen, kun hänen ja Miltonin Ankantekijät-kirja julkaistaan? Toivottavasti sillä olisi mukava tavata hänet ja saada nimmari. Viime vierailulla, kun en saanut.
Barksi
Näin kertoo Daan Jippes:

Next year I hope to come to Finland when the Sanoma people will invite me,
by the time the book you mention will come out.


Näin.
Sivuja: 1 2 3