Lainaus käyttäjältä: Imfromfinland08Lainaus käyttäjältä: MattiiiTäytyy kyllä sanoa, että minun osaltani jää tämä VM-kausi kilpailematta. Yksinkertaisesti ei vain aika tahdo riittää, kun koulussa on niin paljon kiireitä ja sitten on nämä joulu ja uusivuosi. Jouluakin täytyy valmistella ja aion viettää sitä muuallakin kuin täällä. Vuodenvaihteessakin on omat kiireensä ja huvinsa.
Harmi jos kausi jää väliin. :( Mullakin on ainakin jouluna kiireitä, joten silloin en ehdi kirjoittaa juuri lainkaan.
Minulla ei tällä yhteiskoneella ole wordia (tai on, mutta se on joku toimimaton 2003-versio) enkä jaksa sitä asentaa, kun koneeni pitäisi tällä vuosikymmenellä tulla vielä korjauksesta... Eli palaan heti kun voin, mutta tämä kausi jää väistämättä vähälle huomiolle.
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
(238 viestiä)
wierii2
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 76 -
12.12.2009 klo 21:44:55
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 77 -
12.12.2009 klo 21:45:33
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankalla on ollut suuri vaikutus suomen sarjakuvakulttuuriin. Se on myös ehkä hiukan vaikuttanut suomalaisiin muutenkin. Aku Ankka on hahmo, joka on sympaattinen ja siihen ihastuu helposti, ja Aku on myös hauska hahmo. Tämäntyylisistä persoonista, kuten Aku, ilmeisestikin Suomen kansa tykkää.
Aku Ankka on vaikuttanut suuresti suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin. Nykyisin Aku Ankka on hahmona, sekä lehtenä suosituin hahmo/sarjakuva Suomessa. Aku Ankan myötä Suomessa on alettu tekemään ihan suomalaisia, meidän omia sarjakuviamme, monet kirjailijat ym. taitelijat ovat ottaneet mallia Aku Ankasta. Myös mm. huumorikin muistuttaa ainakin lapsien keskuudessa Aku Ankan huumoria. Aku Ankan ja muiden hahmojen huudahdukset ovat hyvin suomalaisten mielessä. Etenkin juuri nuorempi väestö saattaa käyttää joitakin Akkarista tuttuja huudahduksia, kuten "KÄÄK!". Ja juuri muutenkin Aku Ankka sekä hahmo että lehti on vaikuttanut eniten nuoreen väestöön. Moni oppii lukemaan jo hyvin nuorena, ja juuri Aku Ankan ansiosta. Akkarissa käytetään hyvää kielioppiaja hyväää tekstiä, joten nuori väestö osaa kirjoittaa ja lukea hyvin tämän ansiosta. Akkarissa esiintyvä Hannu Hanhi on myös osaltaan vaikuttanut esim. urheiluun. Monesti jotain hyväonnista urheilijaa kutsutaan "Hannuhanheksi". Aku Ankka on ollut suosittu sukupolvesta toiseen, sillä aina tulee paljon uusia lapsia jotka aloittavat Akkarin lukemisen. He lukevat Akkaria jo pienestä pitäen, ja sitten kiinnostus Aku Ankkaan jää mahdollisesti koko loppuelämäksi. Aku Ankkaa ja Suomen kansaa yhdistää myös se, että Akkari on humoristinen lehti ja suomen kansa huumorintajuista porukkaa. Tämä on ollut merkittävä syy sille, miksi Akkari on täällä niin suosittu.
Suomessa Akua arvostetaan ehkä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Mm. Amerikassa Mikki Hiiri kerää yhtä paljon huomiota kuin Aku. Suomessa näin ei kuitenkaan ole. Aku luonne on suurin syy siihen, miksi suomalaiset tykkäävät Akusta. Suomalaiset pitävät jostakin hauskasta, ja erikoisesta hahmosta ja sitä Aku todellakin on. Jos Akun luonnetta muutettaisiin selvästi, niin suomen kansa saattaisi lopettaa Akkarin (ja muiden Disney-julkaisuiden ) lukemisen.
Akuun on siis helppo samaistua, sillä Aku on luonteeltaan vähän samantyyppinen kuin monet meistä suomalaisista.
Aku Ankka saapui Suomeen jo 30-luvulla, tosin vielä silloin Aku Ankka-tarinat olivat vaatimattomia ja Aku esiintyi tuolloin nimellä Ankka Lampinen. Aku tarinat olivat pituudeltaanusein vain muutaman sivu pituisia. 50-luvulle asti jouduttiin odottamaan, ennen kuin tapahtuisi jotain hyvin merkittävää.
AKu sai oman nimikkolehtensä 50-luvulla. Aku Ankka-niminen lehti alkoi ilmeystyä Suomessa vuonna 1951, joulukuussa. Aku Ankkaa alettiin tosissaan seurata (ja siitä alettiin kiinnostua) Suomessa 50-luvun aikoihin. Akkarista tuli varsin nopeasti Suomessa suosittu lehti, ja se herätti paljon huomiota. 50-luvulla Akkarista huomasi, ettei sen suosio ollut Suomesas vielä hirveän suuri, eikä siihen kiinnitetty niin paljon huomiota, kuin nykyään. Akkari ilmestyi aika harvoin ja vasta vuonna 1961 se alkoi ilmestyä viikon välein. Jo 70-luvulla Akkarin suosio oli levinnyt Suomessa ihan koko maahan ja tuolloin Akkarin levikki oli todella suuri, 70-luvun jälkeen Akkarin suosio hiukan laski (sen voi päätellä levikin pienestä laskusta). Aku Ankka on levinnyt Suomessa laajalle varmaankin sen takia, että sitä on mainostettu ahkerasti jo vuosikymmenien ajan. Osasyy voi myös olla, että 50-luvulla Akkari oli lehtenä ainoaa laatuaa, sillä tuolloin Suomessa ei ollut paljoakaan muita sarjakuvajulkaisuita. Myös erilaiset tapahtumat ja kisat ovat ylläpitäneet Akkarin ja Akun suosiota.
Aku Ankka oli jo niin suosittu hahmo (ja lehti) 90-luvun lopulla, että vuonna 1999 alettiin julkaista Aku Ankka Ekstraa, jotta ahnaimmat ankkahullu saisivat itselleen enemmän luettavaa. Tämä kannatti ja monet aiemmin jo Aku Ankkaa tilanneet alkoivat tilaamaan myös ekstraa. Aku Ankka ekstran nimi on vaihdellut vuosien varrella, ja sen alkuperäinen nimi oli Kuukauden sarjisekstra.
Pelkästään Aku Ankka-lehti ei ole suosittu, vaan myös. esim. Aku-piirroselokuvista moni suomalainen pitää. Piirroselokuvat eivät tulleet suosituiksi yhtä nopeassa ajassa kuin Akkari sillä vielä 50-luvullas kovinkaan monella ei ollut TV'tä. Vielä 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella telkkarissa tuli paljon suosittuja Aku piirroselokuvia, ja nykyään niitä tulee aika harvoin. Hyviä 80 ja90-lukujen Aku-sarjoja olivat Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Nämä olivat suomessa suosittuja piirrostv-ohjelmia. Aku-tv-ohjelmien suosio on kuitenkin laskenut Suomessa, eikä niitä enää näytetä televisiossa kovin usein. Sen sijaan lehtien ym. julkaisuiden asema on vahvistunut edelleenkin vielä viime vuosinakin.
Jos verrataan muihin Euroopan maihin, niin Suomessa Aku Ankka on vaikuttanut monia muita maita enemmän. Tämä taas johtuu siitä, että suhteutettuna Suomessa luetaan paljon enemmän Akkaria, kuin muissa maissa. Aku esiintyy Suomesas myös monissa muisa Disney-julkaisuissa, että on ymmärrettävää, miksi Akun suosio on levinnyt koko Suomeen.
Aku Ankka on suosittu Suomessa myös netissä. Aku Ankalla on omat sivustonsa (Akuankka.fi) netissä, mutta myös paljon muita Ankka-aiheisia sivustoja on. Suomalaiset ovat Akuhullua kansaa, joten faneja riittää. Jos vertaa vaikkapa muihin Euroopan valtioihin, niin kovin monessa paikassa Aku-fanit eivät ole yhtä innokkaita kuin Suomessa.
Suuren suosion myötä Suomessa on myös 90-luvulta käsin ollut yksi Disney piirtäjä/käsikirjoittaja, nimittäin Kari Korhonen. Myös eräs toinen käsikirjoittaja, Kai Viainiomäki on käsikirjoittanut muutamia Aku-tarinoita. Myös Jukka Murtosaari ja Mauri Kunnas ovat olleet tekemisissä Disney-tarinoiden kanssa. Suomessa on jostain syysytä huomattavasti vähemmän Disney-taiteilijoita, kuin muualla päin maailmaa, vaikka täällä luetaankin Aku Ankkaa paljon. Suomalaiset taiteilijat pyrkivät tekemään sellaisia tarinoita, joita osataan arvostaa Suomessa. Mm. Kari Korhosen sarjat ovat melko suosittuja Suomessa, sillä hän tekee tarinoita, joissa on jonkin verran suomalaisia piirteitä (ja niitä julkaistaan Suomessa usein), mutta kuitenkaan muualla maailmassa hänen tarinoitaan ei pahemmin tunneta.
Joskus vuosikymmeniä sitten Aku, ja ylipäänsä sarjakuvat olivat Suomen kansalle vieraita, joten varsinkin vanhempi väestö varmastikin suhtautui niihin ennakkoluuloisesti. Kuitenkin nykyisin ennakkoluuloja ei Akkaria, eikä Akua kohtaan enää paljoa ole. Akkari on ollut lähes aina asiallinen lehti, ja sen vuoksi myös joiltakin kohdin esimerkillinen.
Jos täytyy verrata, kumpi, Aku (hahmo) vai Akkari on vaikuttanut Suomen kansaan enemmän, niin todennäköisesti vastaus olisi Akkari. Akkari kuitenkin sisältää Aku tarinoita ja sitä luetaan ympäri Suomea. Aku on vain yksi Akkarin hahmoista eikä pelkästään yksi hahmo, ilman suomentajien hyviä tekstejä riitä vaikuttamaan riittävästi Suomen kansaan.
Aku on hyvin suosittu hahmo Suomessa, ja sen ovat huomanneet myös eräät Disney-taiteilijat, mm. Don Rosa on tehnyt muutaman tarinan, jossa Suomi esiintyy tai jotenkin liittyy tarinaan. Ilman Akun suurta suosiota Suomessa, tätäkään tuskin olisi tapahtunut.
Akun suosio tuntuu jatkuvan Suomessa vielä pitkään, sillä ei ole ilmaantunut merkkejä siitä, että suomalaiset olisivat kyllästymässä Akuun.
Aku Ankan suosio on tuonut Suomeen paljon vierailevia Ankka-taiteilijoita. MM. Carl Barksin helsingin vierailusta uutisoitiin paljon vuonna 1994. Don Rosa on parilla Suomen vierailullaan käynyt monissa tv-haastatteluissa.
Yhteenveto: Aku Ankka on Suomessa hyvin suosittu hahmo. Muualla päin maailmaa Mikin suosio on vähintäänkin yhtä suuri kuin Akun. Suomessa suuren suosion vuoksi Akulla on suomessa oma nimikkolehtensä, Aku Ankka. Aku tunnettiin vielä alkuaikoina paremmin muualla Euroopassa, mutta 50-luvulla Aku Ankan suosio levisi myös tänne Suomeen, Akkarin myötä. Akun suosio kasvoi nopeasti 50-luvun jälkeen ja lehden levikki oli varsin suuri jo 70-luvulla. Nykyään Aku Ankka on Suomessa suositumpi, kuin missään muualla päin maailmaa.
Aku Ankalla on ollut suuri vaikutus suomen sarjakuvakulttuuriin. Se on myös ehkä hiukan vaikuttanut suomalaisiin muutenkin. Aku Ankka on hahmo, joka on sympaattinen ja siihen ihastuu helposti, ja Aku on myös hauska hahmo. Tämäntyylisistä persoonista, kuten Aku, ilmeisestikin Suomen kansa tykkää.
Aku Ankka on vaikuttanut suuresti suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin. Nykyisin Aku Ankka on hahmona, sekä lehtenä suosituin hahmo/sarjakuva Suomessa. Aku Ankan myötä Suomessa on alettu tekemään ihan suomalaisia, meidän omia sarjakuviamme, monet kirjailijat ym. taitelijat ovat ottaneet mallia Aku Ankasta. Myös mm. huumorikin muistuttaa ainakin lapsien keskuudessa Aku Ankan huumoria. Aku Ankan ja muiden hahmojen huudahdukset ovat hyvin suomalaisten mielessä. Etenkin juuri nuorempi väestö saattaa käyttää joitakin Akkarista tuttuja huudahduksia, kuten "KÄÄK!". Ja juuri muutenkin Aku Ankka sekä hahmo että lehti on vaikuttanut eniten nuoreen väestöön. Moni oppii lukemaan jo hyvin nuorena, ja juuri Aku Ankan ansiosta. Akkarissa käytetään hyvää kielioppiaja hyväää tekstiä, joten nuori väestö osaa kirjoittaa ja lukea hyvin tämän ansiosta. Akkarissa esiintyvä Hannu Hanhi on myös osaltaan vaikuttanut esim. urheiluun. Monesti jotain hyväonnista urheilijaa kutsutaan "Hannuhanheksi". Aku Ankka on ollut suosittu sukupolvesta toiseen, sillä aina tulee paljon uusia lapsia jotka aloittavat Akkarin lukemisen. He lukevat Akkaria jo pienestä pitäen, ja sitten kiinnostus Aku Ankkaan jää mahdollisesti koko loppuelämäksi. Aku Ankkaa ja Suomen kansaa yhdistää myös se, että Akkari on humoristinen lehti ja suomen kansa huumorintajuista porukkaa. Tämä on ollut merkittävä syy sille, miksi Akkari on täällä niin suosittu.
Suomessa Akua arvostetaan ehkä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Mm. Amerikassa Mikki Hiiri kerää yhtä paljon huomiota kuin Aku. Suomessa näin ei kuitenkaan ole. Aku luonne on suurin syy siihen, miksi suomalaiset tykkäävät Akusta. Suomalaiset pitävät jostakin hauskasta, ja erikoisesta hahmosta ja sitä Aku todellakin on. Jos Akun luonnetta muutettaisiin selvästi, niin suomen kansa saattaisi lopettaa Akkarin (ja muiden Disney-julkaisuiden ) lukemisen.
Akuun on siis helppo samaistua, sillä Aku on luonteeltaan vähän samantyyppinen kuin monet meistä suomalaisista.
Aku Ankka saapui Suomeen jo 30-luvulla, tosin vielä silloin Aku Ankka-tarinat olivat vaatimattomia ja Aku esiintyi tuolloin nimellä Ankka Lampinen. Aku tarinat olivat pituudeltaanusein vain muutaman sivu pituisia. 50-luvulle asti jouduttiin odottamaan, ennen kuin tapahtuisi jotain hyvin merkittävää.
AKu sai oman nimikkolehtensä 50-luvulla. Aku Ankka-niminen lehti alkoi ilmeystyä Suomessa vuonna 1951, joulukuussa. Aku Ankkaa alettiin tosissaan seurata (ja siitä alettiin kiinnostua) Suomessa 50-luvun aikoihin. Akkarista tuli varsin nopeasti Suomessa suosittu lehti, ja se herätti paljon huomiota. 50-luvulla Akkarista huomasi, ettei sen suosio ollut Suomesas vielä hirveän suuri, eikä siihen kiinnitetty niin paljon huomiota, kuin nykyään. Akkari ilmestyi aika harvoin ja vasta vuonna 1961 se alkoi ilmestyä viikon välein. Jo 70-luvulla Akkarin suosio oli levinnyt Suomessa ihan koko maahan ja tuolloin Akkarin levikki oli todella suuri, 70-luvun jälkeen Akkarin suosio hiukan laski (sen voi päätellä levikin pienestä laskusta). Aku Ankka on levinnyt Suomessa laajalle varmaankin sen takia, että sitä on mainostettu ahkerasti jo vuosikymmenien ajan. Osasyy voi myös olla, että 50-luvulla Akkari oli lehtenä ainoaa laatuaa, sillä tuolloin Suomessa ei ollut paljoakaan muita sarjakuvajulkaisuita. Myös erilaiset tapahtumat ja kisat ovat ylläpitäneet Akkarin ja Akun suosiota.
Aku Ankka oli jo niin suosittu hahmo (ja lehti) 90-luvun lopulla, että vuonna 1999 alettiin julkaista Aku Ankka Ekstraa, jotta ahnaimmat ankkahullu saisivat itselleen enemmän luettavaa. Tämä kannatti ja monet aiemmin jo Aku Ankkaa tilanneet alkoivat tilaamaan myös ekstraa. Aku Ankka ekstran nimi on vaihdellut vuosien varrella, ja sen alkuperäinen nimi oli Kuukauden sarjisekstra.
Pelkästään Aku Ankka-lehti ei ole suosittu, vaan myös. esim. Aku-piirroselokuvista moni suomalainen pitää. Piirroselokuvat eivät tulleet suosituiksi yhtä nopeassa ajassa kuin Akkari sillä vielä 50-luvullas kovinkaan monella ei ollut TV'tä. Vielä 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella telkkarissa tuli paljon suosittuja Aku piirroselokuvia, ja nykyään niitä tulee aika harvoin. Hyviä 80 ja90-lukujen Aku-sarjoja olivat Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Nämä olivat suomessa suosittuja piirrostv-ohjelmia. Aku-tv-ohjelmien suosio on kuitenkin laskenut Suomessa, eikä niitä enää näytetä televisiossa kovin usein. Sen sijaan lehtien ym. julkaisuiden asema on vahvistunut edelleenkin vielä viime vuosinakin.
Jos verrataan muihin Euroopan maihin, niin Suomessa Aku Ankka on vaikuttanut monia muita maita enemmän. Tämä taas johtuu siitä, että suhteutettuna Suomessa luetaan paljon enemmän Akkaria, kuin muissa maissa. Aku esiintyy Suomesas myös monissa muisa Disney-julkaisuissa, että on ymmärrettävää, miksi Akun suosio on levinnyt koko Suomeen.
Aku Ankka on suosittu Suomessa myös netissä. Aku Ankalla on omat sivustonsa (Akuankka.fi) netissä, mutta myös paljon muita Ankka-aiheisia sivustoja on. Suomalaiset ovat Akuhullua kansaa, joten faneja riittää. Jos vertaa vaikkapa muihin Euroopan valtioihin, niin kovin monessa paikassa Aku-fanit eivät ole yhtä innokkaita kuin Suomessa.
Suuren suosion myötä Suomessa on myös 90-luvulta käsin ollut yksi Disney piirtäjä/käsikirjoittaja, nimittäin Kari Korhonen. Myös eräs toinen käsikirjoittaja, Kai Viainiomäki on käsikirjoittanut muutamia Aku-tarinoita. Myös Jukka Murtosaari ja Mauri Kunnas ovat olleet tekemisissä Disney-tarinoiden kanssa. Suomessa on jostain syysytä huomattavasti vähemmän Disney-taiteilijoita, kuin muualla päin maailmaa, vaikka täällä luetaankin Aku Ankkaa paljon. Suomalaiset taiteilijat pyrkivät tekemään sellaisia tarinoita, joita osataan arvostaa Suomessa. Mm. Kari Korhosen sarjat ovat melko suosittuja Suomessa, sillä hän tekee tarinoita, joissa on jonkin verran suomalaisia piirteitä (ja niitä julkaistaan Suomessa usein), mutta kuitenkaan muualla maailmassa hänen tarinoitaan ei pahemmin tunneta.
Joskus vuosikymmeniä sitten Aku, ja ylipäänsä sarjakuvat olivat Suomen kansalle vieraita, joten varsinkin vanhempi väestö varmastikin suhtautui niihin ennakkoluuloisesti. Kuitenkin nykyisin ennakkoluuloja ei Akkaria, eikä Akua kohtaan enää paljoa ole. Akkari on ollut lähes aina asiallinen lehti, ja sen vuoksi myös joiltakin kohdin esimerkillinen.
Jos täytyy verrata, kumpi, Aku (hahmo) vai Akkari on vaikuttanut Suomen kansaan enemmän, niin todennäköisesti vastaus olisi Akkari. Akkari kuitenkin sisältää Aku tarinoita ja sitä luetaan ympäri Suomea. Aku on vain yksi Akkarin hahmoista eikä pelkästään yksi hahmo, ilman suomentajien hyviä tekstejä riitä vaikuttamaan riittävästi Suomen kansaan.
Aku on hyvin suosittu hahmo Suomessa, ja sen ovat huomanneet myös eräät Disney-taiteilijat, mm. Don Rosa on tehnyt muutaman tarinan, jossa Suomi esiintyy tai jotenkin liittyy tarinaan. Ilman Akun suurta suosiota Suomessa, tätäkään tuskin olisi tapahtunut.
Akun suosio tuntuu jatkuvan Suomessa vielä pitkään, sillä ei ole ilmaantunut merkkejä siitä, että suomalaiset olisivat kyllästymässä Akuun.
Aku Ankan suosio on tuonut Suomeen paljon vierailevia Ankka-taiteilijoita. MM. Carl Barksin helsingin vierailusta uutisoitiin paljon vuonna 1994. Don Rosa on parilla Suomen vierailullaan käynyt monissa tv-haastatteluissa.
Yhteenveto: Aku Ankka on Suomessa hyvin suosittu hahmo. Muualla päin maailmaa Mikin suosio on vähintäänkin yhtä suuri kuin Akun. Suomessa suuren suosion vuoksi Akulla on suomessa oma nimikkolehtensä, Aku Ankka. Aku tunnettiin vielä alkuaikoina paremmin muualla Euroopassa, mutta 50-luvulla Aku Ankan suosio levisi myös tänne Suomeen, Akkarin myötä. Akun suosio kasvoi nopeasti 50-luvun jälkeen ja lehden levikki oli varsin suuri jo 70-luvulla. Nykyään Aku Ankka on Suomessa suositumpi, kuin missään muualla päin maailmaa.
Toke
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 78 -
13.12.2009 klo 00:03:16
Viestini...
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankka (aiemmin myös Ankka Lampinen ja Setä Aaron) on hyvin tunnettu ja suosittu Suomessa. Siksi se on jollakin tavalla vaikuttanut Suomeen. Aku Ankka on ylivoimaisesti Suomen suosituin sarjakuva. Aku Ankka -lehteä tilaa Suomessa yli 300 000 ihmistä. Viikossa sen arvioidaan lukevan yli miljoona ihmistä. Tämä johtunee siitä, että useissa tapauksissa Aku Ankkaa tilaavat perheet, joissa on lapsia. Aku Ankka on tärkeä suomalaisille sekä lehtenä että hahmona. Eihän Aku Ankka -lehti edes olisi Akkari ilman päähahmoaan Akua.
Suomen ensimmäinen Aku Ankka-lehti ilmestyi vuoden 1951 joulukuussa. Ensimmäistä näytenumeroa meni kaupaksi yli 34 000 kappaletta. Aku Ankka siis tavoitti kohtuullisen lukija/ostajamäärän heti alussa. Akun ja kumppanien (vuoteen 1955 lehden nimi oli Aku Ankka ja kumppanit) suosio kasvoi Suomessa nopeasti. Vuoteen 1956 asti Aku Ankka ilmestyi kerran kuukaudessa höystettynä B ja C-numeroilla. Myöhemmin lehden ilmestymistiheys kasvoi kahteen kertaan kuukaudessa ja lopulta vuonna 1961 Akkari alkoi ilmestyä kerran viikossa. Vuodesta 1999 on julkaistu Aku Ankka Ekstraa (aiemmin myös nimillä Kuukauden sarjisekstra ja Sarjisekstra). Omasta mielestäni Aku Ankka Ekstra on huonompi kuin tavallinen Aku Ankka-lehti. Pääsyy siihen on Ekstran lukuisat lyhyet tai muuten vain tylsät tarinat. Kuitenkin neljä kertaa vuodessa julkaistavien "ekstran ekstrojen" eli 64-sivuisten teemanumerojen tarinat ovat olleet laadukkaita.
Aku Ankan ja Aku Ankka Ekstran lisäksi Suomessa ilmestyy (kuten monissa muissakin valtioissa) melkoinen liuta erilaisia julkaisuja. Vuodesta 1970 on Suomessa ilmestynyt Aku Ankan taskukirja, jonka on kerrottu Suomen suosituin/ostetuin kirjasarja. Taskukirjan lisäksi ilmestyy Taskarin teemanumeroita (vuodesta 2001) ja minitaskukirjoja (vuodesta 2007). Suosituksi on kohonnut myös Roope-setä-lehti. Visukintulle omistettu lehti on ilmestynyt kartuttamaan suomalaista ankkavalikoimaa vuonna 1978. Näiden julkaisujen lisäksi on ilmestynyt kymmeniä kappaleita erilaisia kovakantisia, näköispainoksia, satasivuisia, jumboja, Iines-lehtiä -ja pokkareita ja lukuisia muita. Niillä kaikilla on oma paikkansa Suomen Aku Ankan historiassa. Useita sarjoja on lakkautettu, mutta uusia on myös aloitettu lähiaikoina. Esimerkkinä uusista julkaisusarjoista mainittakoon Iines-pokkari (syrjäytti Iines-lehden) sekä minitaskari.
Sarjakuvien lisäksi Aku Ankka ja kumppanit ovat ilmestyneet Suomessa (ja ulkomailla) lukuisissa piirroselokuvissa. Akuhan myös ensiesiintyi elokuvassa, kuten Mikkikin. Mikki Höyrylaiva Villessä ja Aku Viisas Kana Kanasessa. Monet pienemmät lapset varmaankin katselevat mieluummin Aku-piirrettyjä kuin lukevat sarjakuvia. Vanhemmiten asia on varmaankin toisin päin, mutta silti Aku-elokuville riittää aina katsojia. Yksi suosituista piirrossarjoista on Ankronikka. (Siitä on tehty myös sarjakuvia.)
Kaikissa Suomen Aku Ankka-julkaisuissa kiinnitetään paljon huomiota sarjakuvan kieliasuun. Aku Ankka onkin saanut (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) paljon kiitosta esimerkiksi erinomaisesta kieliopista sekä hienosti keksityistä lausahduksista ja varsinkin loistavista suomennoksistaan. Aku Ankan kanssa voi jopa opetella lukemaan. Myös Aku Ankka-lehti on huomannut tämän ja siksi vuosina 2003, 2005, 2006, 2007 ja 2008 on ilmestynyt Aku Ankan lukulahja. Se on tarkoitettu pääasiassa ensimmäisellä luokalla oleville lapsille auttamaan heidän lukutaitonsa kehittymistä hauskojen sarjakuvien muodossa. Lukulahjojen sarjakuvat ovat lyhyitä, eli useimmiten yksisivuisia. Pisin sarja on ollut kymmensivuinen. Sarjakuvien lisäksi lukulahja-lehdissä on ollut erilaisia pelejä ja tehtäviä.
Myös muutamat suomalaiset ovat osallistuneet Aku Ankan tekemiseen käsikirjoitus -sekä piirtämispuolella. Tunnetuin heistä on käsikirjoittaja ja piirtäjä Kari Korhonen, jonka tarinoita julkaistaan silloin tällöin Suomen Aku Ankka-lehdessä. Korhonen on saanut oman kirjan myös Ankantekijät-kirjasarjaan. Hänen kirjansa on Ankantekijät 6, Naurettavat naapurit. Jonkin verran tarinoita on käsikirjoittanut Kai Vainiomäki. Hänen tarinansa ovat omasta mielestäni erittäin hyviä, hauskoja ja omaleimaisia. Myös paremmin Koiramäestään yms. tunnettu Mauri Kunnas on kirjoittanut yhden Aku Ankka-tarinan. Kyseinen Puujalkainen avaruusolento on julkaistu Aku Ankassa vuonna 1974 ja myös Vicarin Ankantekijät-kirjassa Itsehillinnän mestari. Jukka Murtosaari on puolestaan tehnyt lukuisia kansikuvituksia ja joitakin sarjakuvia. Minä pidän useimmiten kaikista suomalaisten tekemistä tarinoista. Suomalainen osaa tehdä sarjakuvaa suomalaisille. (Toki suomalaisten ankkasarjakuvat julkaistaan ulkomaillakin.)
Suomessa Aku Ankka on suosituin Disneyn eläinmaailman hahmoista toisin kuin useissa muissa maissa, joissa suosituin hahmo on yleensä Mikki Hiiri. Suomessa ankka syrjäytti suosiossa hiiren. Yksi syy siihen on varmaankin Akun luonteen erilaisuus verrattuna Mikin luonteeseen. Mikki on (ainakin nykyään) erinomaisen rohkea ja nerokas sekä hienostunut persoona. Sitä Mikkikään ei ole ollut aina. Kuitenkin Mikin joskus tärkeilevä luonne saattaa helposti ärsyttää. Aku on sen sijaan hyvin saamaton, usein laiska ja äkkipikainen sekä epäonninen. Silti hän yrittää kaikesta huolimatta aina parhaansa joka asiassa ja yrittää olla avulias ja ystävällinen. Aku Ankka on siis hahmona mielestäni erittäin sympaattinen. Toki Mikkikin on, mutta Akussa se tulee esille mielestäni paremmin.
Jotkin Ankkalinnan hahmot ovat tulleet esille myös puhutussa muodossa. Kaikkien tuntema tuurihaukka Hannu Hanhi on kääntynyt meillä usein tarkoittamaan onnekkaita ruotsalaisia eri urheilulajeissa, varsinkin jääkiekossa. Jotkut (mielestäni kuitenkin aika harvat) ihmiset myös käyttävät myös akuista tuttuja sanontoja omassa puhekielessään.
...ja kuinkas monella on bomberit tulossa?
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankka (aiemmin myös Ankka Lampinen ja Setä Aaron) on hyvin tunnettu ja suosittu Suomessa. Siksi se on jollakin tavalla vaikuttanut Suomeen. Aku Ankka on ylivoimaisesti Suomen suosituin sarjakuva. Aku Ankka -lehteä tilaa Suomessa yli 300 000 ihmistä. Viikossa sen arvioidaan lukevan yli miljoona ihmistä. Tämä johtunee siitä, että useissa tapauksissa Aku Ankkaa tilaavat perheet, joissa on lapsia. Aku Ankka on tärkeä suomalaisille sekä lehtenä että hahmona. Eihän Aku Ankka -lehti edes olisi Akkari ilman päähahmoaan Akua.
Suomen ensimmäinen Aku Ankka-lehti ilmestyi vuoden 1951 joulukuussa. Ensimmäistä näytenumeroa meni kaupaksi yli 34 000 kappaletta. Aku Ankka siis tavoitti kohtuullisen lukija/ostajamäärän heti alussa. Akun ja kumppanien (vuoteen 1955 lehden nimi oli Aku Ankka ja kumppanit) suosio kasvoi Suomessa nopeasti. Vuoteen 1956 asti Aku Ankka ilmestyi kerran kuukaudessa höystettynä B ja C-numeroilla. Myöhemmin lehden ilmestymistiheys kasvoi kahteen kertaan kuukaudessa ja lopulta vuonna 1961 Akkari alkoi ilmestyä kerran viikossa. Vuodesta 1999 on julkaistu Aku Ankka Ekstraa (aiemmin myös nimillä Kuukauden sarjisekstra ja Sarjisekstra). Omasta mielestäni Aku Ankka Ekstra on huonompi kuin tavallinen Aku Ankka-lehti. Pääsyy siihen on Ekstran lukuisat lyhyet tai muuten vain tylsät tarinat. Kuitenkin neljä kertaa vuodessa julkaistavien "ekstran ekstrojen" eli 64-sivuisten teemanumerojen tarinat ovat olleet laadukkaita.
Aku Ankan ja Aku Ankka Ekstran lisäksi Suomessa ilmestyy (kuten monissa muissakin valtioissa) melkoinen liuta erilaisia julkaisuja. Vuodesta 1970 on Suomessa ilmestynyt Aku Ankan taskukirja, jonka on kerrottu Suomen suosituin/ostetuin kirjasarja. Taskukirjan lisäksi ilmestyy Taskarin teemanumeroita (vuodesta 2001) ja minitaskukirjoja (vuodesta 2007). Suosituksi on kohonnut myös Roope-setä-lehti. Visukintulle omistettu lehti on ilmestynyt kartuttamaan suomalaista ankkavalikoimaa vuonna 1978. Näiden julkaisujen lisäksi on ilmestynyt kymmeniä kappaleita erilaisia kovakantisia, näköispainoksia, satasivuisia, jumboja, Iines-lehtiä -ja pokkareita ja lukuisia muita. Niillä kaikilla on oma paikkansa Suomen Aku Ankan historiassa. Useita sarjoja on lakkautettu, mutta uusia on myös aloitettu lähiaikoina. Esimerkkinä uusista julkaisusarjoista mainittakoon Iines-pokkari (syrjäytti Iines-lehden) sekä minitaskari.
Sarjakuvien lisäksi Aku Ankka ja kumppanit ovat ilmestyneet Suomessa (ja ulkomailla) lukuisissa piirroselokuvissa. Akuhan myös ensiesiintyi elokuvassa, kuten Mikkikin. Mikki Höyrylaiva Villessä ja Aku Viisas Kana Kanasessa. Monet pienemmät lapset varmaankin katselevat mieluummin Aku-piirrettyjä kuin lukevat sarjakuvia. Vanhemmiten asia on varmaankin toisin päin, mutta silti Aku-elokuville riittää aina katsojia. Yksi suosituista piirrossarjoista on Ankronikka. (Siitä on tehty myös sarjakuvia.)
Kaikissa Suomen Aku Ankka-julkaisuissa kiinnitetään paljon huomiota sarjakuvan kieliasuun. Aku Ankka onkin saanut (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) paljon kiitosta esimerkiksi erinomaisesta kieliopista sekä hienosti keksityistä lausahduksista ja varsinkin loistavista suomennoksistaan. Aku Ankan kanssa voi jopa opetella lukemaan. Myös Aku Ankka-lehti on huomannut tämän ja siksi vuosina 2003, 2005, 2006, 2007 ja 2008 on ilmestynyt Aku Ankan lukulahja. Se on tarkoitettu pääasiassa ensimmäisellä luokalla oleville lapsille auttamaan heidän lukutaitonsa kehittymistä hauskojen sarjakuvien muodossa. Lukulahjojen sarjakuvat ovat lyhyitä, eli useimmiten yksisivuisia. Pisin sarja on ollut kymmensivuinen. Sarjakuvien lisäksi lukulahja-lehdissä on ollut erilaisia pelejä ja tehtäviä.
Myös muutamat suomalaiset ovat osallistuneet Aku Ankan tekemiseen käsikirjoitus -sekä piirtämispuolella. Tunnetuin heistä on käsikirjoittaja ja piirtäjä Kari Korhonen, jonka tarinoita julkaistaan silloin tällöin Suomen Aku Ankka-lehdessä. Korhonen on saanut oman kirjan myös Ankantekijät-kirjasarjaan. Hänen kirjansa on Ankantekijät 6, Naurettavat naapurit. Jonkin verran tarinoita on käsikirjoittanut Kai Vainiomäki. Hänen tarinansa ovat omasta mielestäni erittäin hyviä, hauskoja ja omaleimaisia. Myös paremmin Koiramäestään yms. tunnettu Mauri Kunnas on kirjoittanut yhden Aku Ankka-tarinan. Kyseinen Puujalkainen avaruusolento on julkaistu Aku Ankassa vuonna 1974 ja myös Vicarin Ankantekijät-kirjassa Itsehillinnän mestari. Jukka Murtosaari on puolestaan tehnyt lukuisia kansikuvituksia ja joitakin sarjakuvia. Minä pidän useimmiten kaikista suomalaisten tekemistä tarinoista. Suomalainen osaa tehdä sarjakuvaa suomalaisille. (Toki suomalaisten ankkasarjakuvat julkaistaan ulkomaillakin.)
Suomessa Aku Ankka on suosituin Disneyn eläinmaailman hahmoista toisin kuin useissa muissa maissa, joissa suosituin hahmo on yleensä Mikki Hiiri. Suomessa ankka syrjäytti suosiossa hiiren. Yksi syy siihen on varmaankin Akun luonteen erilaisuus verrattuna Mikin luonteeseen. Mikki on (ainakin nykyään) erinomaisen rohkea ja nerokas sekä hienostunut persoona. Sitä Mikkikään ei ole ollut aina. Kuitenkin Mikin joskus tärkeilevä luonne saattaa helposti ärsyttää. Aku on sen sijaan hyvin saamaton, usein laiska ja äkkipikainen sekä epäonninen. Silti hän yrittää kaikesta huolimatta aina parhaansa joka asiassa ja yrittää olla avulias ja ystävällinen. Aku Ankka on siis hahmona mielestäni erittäin sympaattinen. Toki Mikkikin on, mutta Akussa se tulee esille mielestäni paremmin.
Jotkin Ankkalinnan hahmot ovat tulleet esille myös puhutussa muodossa. Kaikkien tuntema tuurihaukka Hannu Hanhi on kääntynyt meillä usein tarkoittamaan onnekkaita ruotsalaisia eri urheilulajeissa, varsinkin jääkiekossa. Jotkut (mielestäni kuitenkin aika harvat) ihmiset myös käyttävät myös akuista tuttuja sanontoja omassa puhekielessään.
...ja kuinkas monella on bomberit tulossa?
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 79 -
13.12.2009 klo 02:23:02
Jos wiärii tai salwukka ei tuloksia voi tehdä, Vankka ilmoittautuu vapaaehtoiseksi niitä tekemään. Pistän sitten vaikka kännykkään herätyksen puoli kymmeneksi, niin olen toivon mukaan ylhäällä kymmenelta tuloksia tekemässä.
//Muoks 3:43 - enempää en jaksanut kirjoittaa (ottakaa huomioon kellonaika), toivottavasti pisteille edes pääsen.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankalla (sekä hahmolla, että sarjakuvalehdellä) on ollut käsittämättömän suuri vaikutus suomalaiseen sarjakuvaan, varmasti suurempi kuin millään muulla Suomessa julkaistavalla sarjakuvalla. Aku itse on hahmo, joka on varmasti kaikkien lukijoiden mielestä erittäin hauska, ehkä jopa hiukan sympaattinenkin. Jostain syystä suomalaiset (malliesimerkkinä vaikkapa minä itse) pitävät Akusta ja hänen kaltaisistaan persoonista – ehkäpä sellaisia löytyy monien lukijoiden lähipiiristä? Tai ehkäpä he itse ovat sellaisia, ken tietää.
Aku Ankka –lehti on suosituin Suomessa julkaistava sarjakuvalehti ja sen huomaa. Monet nykyajan akkaria lukevat nuoret käyttävät melko paljon akkareissa esiintyviä huudahduksia, kuten ’’Kääk!’’. Monien juuri tämän ikäisten (ja paljolti myös nuorempien) huumori muistuttaa joskus hyvinkin paljon akkarissa esiintyvää huumoria ja juuri sen lukemisesta tällaisen huumorin käyttökin on saanut alkunsa. Akkari on vaikuttanut suomalaiseen nuorisoon myös siten, että monet heistä ovat oppineet lukemaan sen avulla, sillä monet lukutaidottomat lapset lukevat akkaria katselemalla kuvia ja samalla vähitellen oppivat myös lukemaan puhekuplissa olevaa tekstiä. Akkarissa käytetään hyvää kieltä, joten ainakaan sen kautta kukaan ei kiroilemaan tai puhumaan asiattomia ja härskejä juttuja opi. Suomalaiset nuoret lukevat akkaria usein jo ihan pienenä (alle kouluikäisenä) ja parhaimmassa tapauksessa kiinnostus lehteä kohtaan saattaa jatkua ihan eläkevuosiin saakka, sillä monet aikuisetkin lukevat akkaria – eivät tietenkään niin suurella innolla mitä lapset ja nuoret, mutta kyllä hekin osaavat akkarin tarjoamista iloista nauttia. Monet suomalaiset omaavat hyvän huumorintajun, mikä tekee akkarin lukemisesta entistä mukavempaa. Näistä kaikista lukuisista syistä johtuen Aku Ankka –lehti on varsin suosittu täällä Suomessa.
Hahmona Aku on Suomessa se kaikista suosituin, eikä missään muussa maassa itse Aku Ankkaa pidetä niin suuressa arvossa, kuin meillä Suomessa. Oikeastaan kaikissa muissa maissa Mikki Hiiri on se kaikista suosituin ja arvostetuin hahmo ja Aku jää auttamatta kakkoseksi. Tässä asiassa en voi ulkomaalaisia ymmärtää – kuka ihme voi tosissaan väittää Mikki Hiirtä paremmaksi hahmoksi kuin Aku Ankka? Ei ainakaan kukaan täysjärkinen, sanon minä. Tämä toki on oma mielipiteeni ja perustuu osittain myös siihen, etten henkilökohtaisesti juurikaan pidä hiirulaisesta, mutta suurimmalta osin siihen, että Akua ei nyt vain yksinkertaisesti voisi korvata millään muulla hahmolla. Aku on se ykkönen ja olen ylpeä siitä että muut suomalaiset ovat kanssani samaa mieltä tästä asiasta.
Aku Ankka –sarjakuvia nähtiin Suomessakin jo 1930-luvulla, tosin lyhyiden strippien muodossa. Silloin tosin hänet tunnettiin nimellä Ankka Lampinen, ei Aku Ankkana, kuten me nykyisin tunnemme. Varmasti monet pitivät näistä stripeistä ja 40-luvulla ilmestyneistä ensimmäisistä vähän pidemmistä (noin neljästä kymmensivuisiin) Aku-tarinoista, mutta mitään kummoisempaa huomiota hän ei vielä tässä vaiheessa saanut. 1950-luvun alussa Aku sai kuitenkin Suomessakin oman nimikkolehtensä ja keräsi alusta alkaen siihen aikaan nähden valtavan suosion, kun ensimmäistä näytelehteäkin myytiin yli 30 000 kappaletta. Vuonna 1961 akkari alkoi ilmestyä viikon välein, joka lisäsi sen suosiota entisestään ja jo silloiset ankkafanit saivat vain entistä enemmän luettavaa ja heidän kiinnostus lehteä ja hahmoa kohtaa nousi. Jo 1970-luvulla akkari oli erittäin suosittu julkaisu Suomessa ja oli levinnyt hyvin laajalle ja sitä lukivat suomalaiset ympäri maan. Akkaria on alusta lähtien mainostettu erittäin ahkerasti ja hyvin ja mainostus on todellakin tuottanut tulosta, sillä lehti on saanut joka vuosi entistä enemmän lukijoita. Nykyisin Akkarin suosio on niin valtava, että lehden lopettamisesta saattaisi seurata vaikka mielenosoitus.
Kun 1970-luvulla Aku Ankka –lehden suosio alkoi kasvaa jo valtaisaksi, päätettiin sen rinnalla alkaa julkaista muitakin, hieman harvemmin ilmestyviä julkaisuja, jotka tyydyttäisivät nälkäisten ankkafanien sarjakuvanälän tarpeen tullen. Ensin tuli satasivuiset Roope-setä –lehdet ja sitten reilusti paksummat Aku Ankan taskukirjat. Myös näiden julkaisuiden suosio oli heti korkealla (ja on yhä edelleenkin) ja pian Aku Ankka –aiheiset julkaisut alkoivatkin yleistyä Suomessa melko nopeaan tahtiin. Itse Aku Ankka –lehden rinnalle luotiin vuonna 1999 Kuukauden sarjisekstra –lehti (nykyisin Aku Ankka Ekstra) joka oli tarkoitettu ainoastaan akkarin tilaajille ja monet akkarin tilaajat alkoivatkin tilata myös ekstraa, joka lisäsi ankkasarjakuvien myyntiä ja suosiota Suomessa entisestään.
Aku Ankka –lehden lisäksi monet varsinkin lapset ja nuoret pitävät paljon myös Suomessa esitetyistä Aku Ankka –aiheisista piirretyistä, kuten Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Näiden ansiosta myös ne jotka eivät sarjakuvien lukemisesta pitäneet pystyivät samaistumaan Akuun ja mahdollisesti sen kautta myös alkamaan lukemaan akkaria, joka olisi jälleen uusi lukija lisää ja ehdotonta plussaa siitä. Kaikki ankkapiirretyt ovat saaneet todella huiman suosion suomalaisten keskuudessa, kun niitä esitettiin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Monet näiden piirrettyjen jaksot voisi helposti kuvitella sarjakuvana ja Ankronikasta onkin tehty sarjakuvia, joita julkaistaan muun muassa Jumboissa. Näiden kolmen piirrosohjelman lisäksi myös vanhat kunnon Aku-lyhytpiirretyt uppoavat suomalaisiin hyvin ja niitä onkin julkaistu videokasetteina ja dvd-levyinä useita kerralla.
Kun verrataan muihin maihin, joissa Aku Ankkaa luetaan, niin Suomessa luetaan asukasmäärään suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Amerikassa Aku Ankka –sarjakuvien lukijamäärä on varmaan vähintäänkin nelinkertainen Suomen lukijamäärään nähden, mutta kun otetaan huomioon kuinka paljon asukkaita Amerikassa on ja kuinka vähän Suomessa on, on ilmiselvää että Suomessa akkari on selkeästi suositumpi kuin Amerikassa. Suomessa erilaisia ankkajulkaisuja on todella monia ja se lisää sarjakuvien lukijakantaa merkittävästi.
//Muoks 3:43 - enempää en jaksanut kirjoittaa (ottakaa huomioon kellonaika), toivottavasti pisteille edes pääsen.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankalla (sekä hahmolla, että sarjakuvalehdellä) on ollut käsittämättömän suuri vaikutus suomalaiseen sarjakuvaan, varmasti suurempi kuin millään muulla Suomessa julkaistavalla sarjakuvalla. Aku itse on hahmo, joka on varmasti kaikkien lukijoiden mielestä erittäin hauska, ehkä jopa hiukan sympaattinenkin. Jostain syystä suomalaiset (malliesimerkkinä vaikkapa minä itse) pitävät Akusta ja hänen kaltaisistaan persoonista – ehkäpä sellaisia löytyy monien lukijoiden lähipiiristä? Tai ehkäpä he itse ovat sellaisia, ken tietää.
Aku Ankka –lehti on suosituin Suomessa julkaistava sarjakuvalehti ja sen huomaa. Monet nykyajan akkaria lukevat nuoret käyttävät melko paljon akkareissa esiintyviä huudahduksia, kuten ’’Kääk!’’. Monien juuri tämän ikäisten (ja paljolti myös nuorempien) huumori muistuttaa joskus hyvinkin paljon akkarissa esiintyvää huumoria ja juuri sen lukemisesta tällaisen huumorin käyttökin on saanut alkunsa. Akkari on vaikuttanut suomalaiseen nuorisoon myös siten, että monet heistä ovat oppineet lukemaan sen avulla, sillä monet lukutaidottomat lapset lukevat akkaria katselemalla kuvia ja samalla vähitellen oppivat myös lukemaan puhekuplissa olevaa tekstiä. Akkarissa käytetään hyvää kieltä, joten ainakaan sen kautta kukaan ei kiroilemaan tai puhumaan asiattomia ja härskejä juttuja opi. Suomalaiset nuoret lukevat akkaria usein jo ihan pienenä (alle kouluikäisenä) ja parhaimmassa tapauksessa kiinnostus lehteä kohtaan saattaa jatkua ihan eläkevuosiin saakka, sillä monet aikuisetkin lukevat akkaria – eivät tietenkään niin suurella innolla mitä lapset ja nuoret, mutta kyllä hekin osaavat akkarin tarjoamista iloista nauttia. Monet suomalaiset omaavat hyvän huumorintajun, mikä tekee akkarin lukemisesta entistä mukavempaa. Näistä kaikista lukuisista syistä johtuen Aku Ankka –lehti on varsin suosittu täällä Suomessa.
Hahmona Aku on Suomessa se kaikista suosituin, eikä missään muussa maassa itse Aku Ankkaa pidetä niin suuressa arvossa, kuin meillä Suomessa. Oikeastaan kaikissa muissa maissa Mikki Hiiri on se kaikista suosituin ja arvostetuin hahmo ja Aku jää auttamatta kakkoseksi. Tässä asiassa en voi ulkomaalaisia ymmärtää – kuka ihme voi tosissaan väittää Mikki Hiirtä paremmaksi hahmoksi kuin Aku Ankka? Ei ainakaan kukaan täysjärkinen, sanon minä. Tämä toki on oma mielipiteeni ja perustuu osittain myös siihen, etten henkilökohtaisesti juurikaan pidä hiirulaisesta, mutta suurimmalta osin siihen, että Akua ei nyt vain yksinkertaisesti voisi korvata millään muulla hahmolla. Aku on se ykkönen ja olen ylpeä siitä että muut suomalaiset ovat kanssani samaa mieltä tästä asiasta.
Aku Ankka –sarjakuvia nähtiin Suomessakin jo 1930-luvulla, tosin lyhyiden strippien muodossa. Silloin tosin hänet tunnettiin nimellä Ankka Lampinen, ei Aku Ankkana, kuten me nykyisin tunnemme. Varmasti monet pitivät näistä stripeistä ja 40-luvulla ilmestyneistä ensimmäisistä vähän pidemmistä (noin neljästä kymmensivuisiin) Aku-tarinoista, mutta mitään kummoisempaa huomiota hän ei vielä tässä vaiheessa saanut. 1950-luvun alussa Aku sai kuitenkin Suomessakin oman nimikkolehtensä ja keräsi alusta alkaen siihen aikaan nähden valtavan suosion, kun ensimmäistä näytelehteäkin myytiin yli 30 000 kappaletta. Vuonna 1961 akkari alkoi ilmestyä viikon välein, joka lisäsi sen suosiota entisestään ja jo silloiset ankkafanit saivat vain entistä enemmän luettavaa ja heidän kiinnostus lehteä ja hahmoa kohtaa nousi. Jo 1970-luvulla akkari oli erittäin suosittu julkaisu Suomessa ja oli levinnyt hyvin laajalle ja sitä lukivat suomalaiset ympäri maan. Akkaria on alusta lähtien mainostettu erittäin ahkerasti ja hyvin ja mainostus on todellakin tuottanut tulosta, sillä lehti on saanut joka vuosi entistä enemmän lukijoita. Nykyisin Akkarin suosio on niin valtava, että lehden lopettamisesta saattaisi seurata vaikka mielenosoitus.
Kun 1970-luvulla Aku Ankka –lehden suosio alkoi kasvaa jo valtaisaksi, päätettiin sen rinnalla alkaa julkaista muitakin, hieman harvemmin ilmestyviä julkaisuja, jotka tyydyttäisivät nälkäisten ankkafanien sarjakuvanälän tarpeen tullen. Ensin tuli satasivuiset Roope-setä –lehdet ja sitten reilusti paksummat Aku Ankan taskukirjat. Myös näiden julkaisuiden suosio oli heti korkealla (ja on yhä edelleenkin) ja pian Aku Ankka –aiheiset julkaisut alkoivatkin yleistyä Suomessa melko nopeaan tahtiin. Itse Aku Ankka –lehden rinnalle luotiin vuonna 1999 Kuukauden sarjisekstra –lehti (nykyisin Aku Ankka Ekstra) joka oli tarkoitettu ainoastaan akkarin tilaajille ja monet akkarin tilaajat alkoivatkin tilata myös ekstraa, joka lisäsi ankkasarjakuvien myyntiä ja suosiota Suomessa entisestään.
Aku Ankka –lehden lisäksi monet varsinkin lapset ja nuoret pitävät paljon myös Suomessa esitetyistä Aku Ankka –aiheisista piirretyistä, kuten Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Näiden ansiosta myös ne jotka eivät sarjakuvien lukemisesta pitäneet pystyivät samaistumaan Akuun ja mahdollisesti sen kautta myös alkamaan lukemaan akkaria, joka olisi jälleen uusi lukija lisää ja ehdotonta plussaa siitä. Kaikki ankkapiirretyt ovat saaneet todella huiman suosion suomalaisten keskuudessa, kun niitä esitettiin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Monet näiden piirrettyjen jaksot voisi helposti kuvitella sarjakuvana ja Ankronikasta onkin tehty sarjakuvia, joita julkaistaan muun muassa Jumboissa. Näiden kolmen piirrosohjelman lisäksi myös vanhat kunnon Aku-lyhytpiirretyt uppoavat suomalaisiin hyvin ja niitä onkin julkaistu videokasetteina ja dvd-levyinä useita kerralla.
Kun verrataan muihin maihin, joissa Aku Ankkaa luetaan, niin Suomessa luetaan asukasmäärään suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Amerikassa Aku Ankka –sarjakuvien lukijamäärä on varmaan vähintäänkin nelinkertainen Suomen lukijamäärään nähden, mutta kun otetaan huomioon kuinka paljon asukkaita Amerikassa on ja kuinka vähän Suomessa on, on ilmiselvää että Suomessa akkari on selkeästi suositumpi kuin Amerikassa. Suomessa erilaisia ankkajulkaisuja on todella monia ja se lisää sarjakuvien lukijakantaa merkittävästi.
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 80 -
13.12.2009 klo 07:48:31
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankalla on ollut suuri vaikutus suomen sarjakuvakulttuuriin. Se on myös ehkä hiukan vaikuttanut suomalaisiin muutenkin. Aku Ankka on hahmo, joka on sympaattinen ja siihen ihastuu helposti, ja Aku on myös hauska hahmo. Tämäntyylisistä persoonista, kuten Aku, ilmeisestikin Suomen kansa tykkää.
Aku Ankka on vaikuttanut suuresti suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin. Nykyisin Aku Ankka on hahmona, sekä lehtenä suosituin hahmo/sarjakuva Suomessa. Aku Ankan myötä Suomessa on alettu tekemään ihan suomalaisia, meidän omia sarjakuviamme, monet kirjailijat ym. taitelijat ovat ottaneet mallia Aku Ankasta. Myös mm. huumorikin muistuttaa ainakin lapsien keskuudessa Aku Ankan huumoria. Aku Ankan ja muiden hahmojen huudahdukset ovat hyvin suomalaisten mielessä. Etenkin juuri nuorempi väestö saattaa käyttää joitakin Akkarista tuttuja huudahduksia, kuten "KÄÄK!". Ja juuri muutenkin Aku Ankka sekä hahmo että lehti on vaikuttanut eniten nuoreen väestöön. Moni oppii lukemaan jo hyvin nuorena, ja juuri Aku Ankan ansiosta. Akkarissa käytetään hyvää kielioppiaja hyväää tekstiä, joten nuori väestö osaa kirjoittaa ja lukea hyvin tämän ansiosta. Akkarissa esiintyvä Hannu Hanhi on myös osaltaan vaikuttanut esim. urheiluun. Monesti jotain hyväonnista urheilijaa kutsutaan "Hannuhanheksi". Aku Ankka on ollut suosittu sukupolvesta toiseen, sillä aina tulee paljon uusia lapsia jotka aloittavat Akkarin lukemisen. He lukevat Akkaria jo pienestä pitäen, ja sitten kiinnostus Aku Ankkaan jää mahdollisesti koko loppuelämäksi. Aku Ankkaa ja Suomen kansaa yhdistää myös se, että Akkari on humoristinen lehti ja suomen kansa huumorintajuista porukkaa. Tämä on ollut merkittävä syy sille, miksi Akkari on täällä niin suosittu.
Suomessa Akua arvostetaan ehkä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Mm. Amerikassa Mikki Hiiri kerää yhtä paljon huomiota kuin Aku. Suomessa näin ei kuitenkaan ole. Aku luonne on suurin syy siihen, miksi suomalaiset tykkäävät Akusta. Suomalaiset pitävät jostakin hauskasta, ja erikoisesta hahmosta ja sitä Aku todellakin on. Jos Akun luonnetta muutettaisiin selvästi, niin suomen kansa saattaisi lopettaa Akkarin (ja muiden Disney-julkaisuiden ) lukemisen.
Akuun on siis helppo samaistua, sillä Aku on luonteeltaan vähän samantyyppinen kuin monet meistä suomalaisista.
Aku Ankka saapui Suomeen jo 30-luvulla, tosin vielä silloin Aku Ankka-tarinat olivat vaatimattomia ja Aku esiintyi tuolloin nimellä Ankka Lampinen. Aku tarinat olivat pituudeltaanusein vain muutaman sivu pituisia. 50-luvulle asti jouduttiin odottamaan, ennen kuin tapahtuisi jotain hyvin merkittävää.
AKu sai oman nimikkolehtensä 50-luvulla. Aku Ankka-niminen lehti alkoi ilmeystyä Suomessa vuonna 1951, joulukuussa. Aku Ankkaa alettiin tosissaan seurata (ja siitä alettiin kiinnostua) Suomessa 50-luvun aikoihin. Akkarista tuli varsin nopeasti Suomessa suosittu lehti, ja se herätti paljon huomiota. 50-luvulla Akkarista huomasi, ettei sen suosio ollut Suomesas vielä hirveän suuri, eikä siihen kiinnitetty niin paljon huomiota, kuin nykyään. Akkari ilmestyi aika harvoin ja vasta vuonna 1961 se alkoi ilmestyä viikon välein. Jo 70-luvulla Akkarin suosio oli levinnyt Suomessa ihan koko maahan ja tuolloin Akkarin levikki oli todella suuri, 70-luvun jälkeen Akkarin suosio hiukan laski (sen voi päätellä levikin pienestä laskusta). Aku Ankka on levinnyt Suomessa laajalle varmaankin sen takia, että sitä on mainostettu ahkerasti jo vuosikymmenien ajan. Osasyy voi myös olla, että 50-luvulla Akkari oli lehtenä ainoaa laatuaa, sillä tuolloin Suomessa ei ollut paljoakaan muita sarjakuvajulkaisuita. Myös erilaiset tapahtumat ja kisat ovat ylläpitäneet Akkarin ja Akun suosiota. Suomessa alettiin 80-ja90-luvuilla yhä enemmän ja enemmän kiinnostumaan siitä, ketkä ovat tehneet Aku Ankan sarjat, tämän vuoksi vuonna 1998 Akkarissa alettiin näyttää tarinan piirtäjän, ja käsikirjoittajan nimet. Tämän jälkeen moni suomalainen onkin kiinnostunut monista eri piirtäjistä ja niistä keskustellaan nykyään enemmän.
Aku Ankka oli jo niin suosittu hahmo (ja lehti) 90-luvun lopulla, että vuonna 1999 alettiin julkaista Aku Ankka Ekstraa, jotta ahnaimmat ankkahullu saisivat itselleen enemmän luettavaa. Tämä kannatti ja monet aiemmin jo Aku Ankkaa tilanneet alkoivat tilaamaan myös ekstraa. Aku Ankka ekstran nimi on vaihdellut vuosien varrella, ja sen alkuperäinen nimi oli Kuukauden sarjisekstra.
Pelkästään Aku Ankka-lehti ei ole suosittu, vaan myös. esim. Aku-piirroselokuvista moni suomalainen pitää. Piirroselokuvat eivät tulleet suosituiksi yhtä nopeassa ajassa kuin Akkari sillä vielä 50-luvullas kovinkaan monella ei ollut TV'tä. Vielä 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella telkkarissa tuli paljon suosittuja Aku piirroselokuvia, ja nykyään niitä tulee aika harvoin. Hyviä 80 ja90-lukujen Aku-sarjoja olivat Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Nämä olivat suomessa suosittuja piirrostv-ohjelmia. Aku-tv-ohjelmien suosio on kuitenkin laskenut Suomessa, eikä niitä enää näytetä televisiossa kovin usein. Sen sijaan lehtien ym. julkaisuiden asema on vahvistunut edelleenkin vielä viime vuosinakin.
Jos verrataan muihin Euroopan maihin, niin Suomessa Aku Ankka on vaikuttanut monia muita maita enemmän. Tämä taas johtuu siitä, että suhteutettuna Suomessa luetaan paljon enemmän Akkaria, kuin muissa maissa. Aku esiintyy Suomesas myös monissa muisa Disney-julkaisuissa, että on ymmärrettävää, miksi Akun suosio on levinnyt koko Suomeen.
Aku Ankka on suosittu Suomessa myös netissä. Aku Ankalla on omat sivustonsa (Akuankka.fi) netissä, mutta myös paljon muita Ankka-aiheisia sivustoja on. Suomalaiset ovat Akuhullua kansaa, joten faneja riittää. Jos vertaa vaikkapa muihin Euroopan valtioihin, niin kovin monessa paikassa Aku-fanit eivät ole yhtä innokkaita kuin Suomessa.
Suuren suosion myötä Suomessa on myös 90-luvulta käsin ollut yksi Disney piirtäjä/käsikirjoittaja, nimittäin Kari Korhonen. Myös eräs toinen käsikirjoittaja, Kai Viainiomäki on käsikirjoittanut muutamia Aku-tarinoita. Myös Jukka Murtosaari ja Mauri Kunnas ovat olleet tekemisissä Disney-tarinoiden kanssa. Suomessa on jostain syysytä huomattavasti vähemmän Disney-taiteilijoita, kuin muualla päin maailmaa, vaikka täällä luetaankin Aku Ankkaa paljon. Suomalaiset taiteilijat pyrkivät tekemään sellaisia tarinoita, joita osataan arvostaa Suomessa. Mm. Kari Korhosen sarjat ovat melko suosittuja Suomessa, sillä hän tekee tarinoita, joissa on jonkin verran suomalaisia piirteitä (ja niitä julkaistaan Suomessa usein), mutta kuitenkaan muualla maailmassa hänen tarinoitaan ei pahemmin tunneta.
Joskus vuosikymmeniä sitten Aku, ja ylipäänsä sarjakuvat olivat Suomen kansalle vieraita, joten varsinkin vanhempi väestö varmastikin suhtautui niihin ennakkoluuloisesti. Kuitenkin nykyisin ennakkoluuloja ei Akkaria, eikä Akua kohtaan enää paljoa ole. Akkari on ollut lähes aina asiallinen lehti, ja sen vuoksi myös joiltakin kohdin esimerkillinen.
Jos täytyy verrata, kumpi, Aku (hahmo) vai Akkari on vaikuttanut Suomen kansaan enemmän, niin todennäköisesti vastaus olisi Akkari. Akkari kuitenkin sisältää Aku tarinoita ja sitä luetaan ympäri Suomea. Aku on vain yksi Akkarin hahmoista eikä pelkästään yksi hahmo, ilman suomentajien hyviä tekstejä riitä vaikuttamaan riittävästi Suomen kansaan.
Aku on hyvin suosittu hahmo Suomessa, ja sen ovat huomanneet myös eräät Disney-taiteilijat, mm. Don Rosa on tehnyt muutaman tarinan, jossa Suomi esiintyy tai jotenkin liittyy tarinaan. Ilman Akun suurta suosiota Suomessa, tätäkään tuskin olisi tapahtunut.
Akun suosio tuntuu jatkuvan Suomessa vielä pitkään, sillä ei ole ilmaantunut merkkejä siitä, että suomalaiset olisivat kyllästymässä Akuun.
Aku Ankan suosio on tuonut Suomeen paljon vierailevia Ankka-taiteilijoita. MM. Carl Barksin helsingin vierailusta uutisoitiin paljon vuonna 1994. Don Rosa on parilla Suomen vierailullaan käynyt monissa tv-haastatteluissa mm. vuosina 1999 ja 2008.
Yhteenveto: Aku Ankka on Suomessa hyvin suosittu hahmo. Muualla päin maailmaa Mikin suosio on vähintäänkin yhtä suuri kuin Akun. Suomessa suuren suosion vuoksi Akulla on suomessa oma nimikkolehtensä, Aku Ankka. Aku tunnettiin vielä alkuaikoina paremmin muualla Euroopassa, mutta 50-luvulla Aku Ankan suosio levisi myös tänne Suomeen, Akkarin myötä. Akun suosio kasvoi nopeasti 50-luvun jälkeen ja lehden levikki oli varsin suuri jo 70-luvulla. Nykyään Aku Ankka on Suomessa suositumpi, kuin missään muualla päin maailmaa.Aku on Suomessa suosittu hahmo, sillä häneen pystyy samaistumaan helposti. Aku Ankoissa (tarinoissa) ei mielenkiintoa ja hauskuutta puutu, joten huumorintajuinen Suomen kansa on tykästynyt Akuun.
Aku Ankalla on ollut suuri vaikutus suomen sarjakuvakulttuuriin. Se on myös ehkä hiukan vaikuttanut suomalaisiin muutenkin. Aku Ankka on hahmo, joka on sympaattinen ja siihen ihastuu helposti, ja Aku on myös hauska hahmo. Tämäntyylisistä persoonista, kuten Aku, ilmeisestikin Suomen kansa tykkää.
Aku Ankka on vaikuttanut suuresti suomalaiseen sarjakuvakulttuuriin. Nykyisin Aku Ankka on hahmona, sekä lehtenä suosituin hahmo/sarjakuva Suomessa. Aku Ankan myötä Suomessa on alettu tekemään ihan suomalaisia, meidän omia sarjakuviamme, monet kirjailijat ym. taitelijat ovat ottaneet mallia Aku Ankasta. Myös mm. huumorikin muistuttaa ainakin lapsien keskuudessa Aku Ankan huumoria. Aku Ankan ja muiden hahmojen huudahdukset ovat hyvin suomalaisten mielessä. Etenkin juuri nuorempi väestö saattaa käyttää joitakin Akkarista tuttuja huudahduksia, kuten "KÄÄK!". Ja juuri muutenkin Aku Ankka sekä hahmo että lehti on vaikuttanut eniten nuoreen väestöön. Moni oppii lukemaan jo hyvin nuorena, ja juuri Aku Ankan ansiosta. Akkarissa käytetään hyvää kielioppiaja hyväää tekstiä, joten nuori väestö osaa kirjoittaa ja lukea hyvin tämän ansiosta. Akkarissa esiintyvä Hannu Hanhi on myös osaltaan vaikuttanut esim. urheiluun. Monesti jotain hyväonnista urheilijaa kutsutaan "Hannuhanheksi". Aku Ankka on ollut suosittu sukupolvesta toiseen, sillä aina tulee paljon uusia lapsia jotka aloittavat Akkarin lukemisen. He lukevat Akkaria jo pienestä pitäen, ja sitten kiinnostus Aku Ankkaan jää mahdollisesti koko loppuelämäksi. Aku Ankkaa ja Suomen kansaa yhdistää myös se, että Akkari on humoristinen lehti ja suomen kansa huumorintajuista porukkaa. Tämä on ollut merkittävä syy sille, miksi Akkari on täällä niin suosittu.
Suomessa Akua arvostetaan ehkä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Mm. Amerikassa Mikki Hiiri kerää yhtä paljon huomiota kuin Aku. Suomessa näin ei kuitenkaan ole. Aku luonne on suurin syy siihen, miksi suomalaiset tykkäävät Akusta. Suomalaiset pitävät jostakin hauskasta, ja erikoisesta hahmosta ja sitä Aku todellakin on. Jos Akun luonnetta muutettaisiin selvästi, niin suomen kansa saattaisi lopettaa Akkarin (ja muiden Disney-julkaisuiden ) lukemisen.
Akuun on siis helppo samaistua, sillä Aku on luonteeltaan vähän samantyyppinen kuin monet meistä suomalaisista.
Aku Ankka saapui Suomeen jo 30-luvulla, tosin vielä silloin Aku Ankka-tarinat olivat vaatimattomia ja Aku esiintyi tuolloin nimellä Ankka Lampinen. Aku tarinat olivat pituudeltaanusein vain muutaman sivu pituisia. 50-luvulle asti jouduttiin odottamaan, ennen kuin tapahtuisi jotain hyvin merkittävää.
AKu sai oman nimikkolehtensä 50-luvulla. Aku Ankka-niminen lehti alkoi ilmeystyä Suomessa vuonna 1951, joulukuussa. Aku Ankkaa alettiin tosissaan seurata (ja siitä alettiin kiinnostua) Suomessa 50-luvun aikoihin. Akkarista tuli varsin nopeasti Suomessa suosittu lehti, ja se herätti paljon huomiota. 50-luvulla Akkarista huomasi, ettei sen suosio ollut Suomesas vielä hirveän suuri, eikä siihen kiinnitetty niin paljon huomiota, kuin nykyään. Akkari ilmestyi aika harvoin ja vasta vuonna 1961 se alkoi ilmestyä viikon välein. Jo 70-luvulla Akkarin suosio oli levinnyt Suomessa ihan koko maahan ja tuolloin Akkarin levikki oli todella suuri, 70-luvun jälkeen Akkarin suosio hiukan laski (sen voi päätellä levikin pienestä laskusta). Aku Ankka on levinnyt Suomessa laajalle varmaankin sen takia, että sitä on mainostettu ahkerasti jo vuosikymmenien ajan. Osasyy voi myös olla, että 50-luvulla Akkari oli lehtenä ainoaa laatuaa, sillä tuolloin Suomessa ei ollut paljoakaan muita sarjakuvajulkaisuita. Myös erilaiset tapahtumat ja kisat ovat ylläpitäneet Akkarin ja Akun suosiota. Suomessa alettiin 80-ja90-luvuilla yhä enemmän ja enemmän kiinnostumaan siitä, ketkä ovat tehneet Aku Ankan sarjat, tämän vuoksi vuonna 1998 Akkarissa alettiin näyttää tarinan piirtäjän, ja käsikirjoittajan nimet. Tämän jälkeen moni suomalainen onkin kiinnostunut monista eri piirtäjistä ja niistä keskustellaan nykyään enemmän.
Aku Ankka oli jo niin suosittu hahmo (ja lehti) 90-luvun lopulla, että vuonna 1999 alettiin julkaista Aku Ankka Ekstraa, jotta ahnaimmat ankkahullu saisivat itselleen enemmän luettavaa. Tämä kannatti ja monet aiemmin jo Aku Ankkaa tilanneet alkoivat tilaamaan myös ekstraa. Aku Ankka ekstran nimi on vaihdellut vuosien varrella, ja sen alkuperäinen nimi oli Kuukauden sarjisekstra.
Pelkästään Aku Ankka-lehti ei ole suosittu, vaan myös. esim. Aku-piirroselokuvista moni suomalainen pitää. Piirroselokuvat eivät tulleet suosituiksi yhtä nopeassa ajassa kuin Akkari sillä vielä 50-luvullas kovinkaan monella ei ollut TV'tä. Vielä 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella telkkarissa tuli paljon suosittuja Aku piirroselokuvia, ja nykyään niitä tulee aika harvoin. Hyviä 80 ja90-lukujen Aku-sarjoja olivat Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Nämä olivat suomessa suosittuja piirrostv-ohjelmia. Aku-tv-ohjelmien suosio on kuitenkin laskenut Suomessa, eikä niitä enää näytetä televisiossa kovin usein. Sen sijaan lehtien ym. julkaisuiden asema on vahvistunut edelleenkin vielä viime vuosinakin.
Jos verrataan muihin Euroopan maihin, niin Suomessa Aku Ankka on vaikuttanut monia muita maita enemmän. Tämä taas johtuu siitä, että suhteutettuna Suomessa luetaan paljon enemmän Akkaria, kuin muissa maissa. Aku esiintyy Suomesas myös monissa muisa Disney-julkaisuissa, että on ymmärrettävää, miksi Akun suosio on levinnyt koko Suomeen.
Aku Ankka on suosittu Suomessa myös netissä. Aku Ankalla on omat sivustonsa (Akuankka.fi) netissä, mutta myös paljon muita Ankka-aiheisia sivustoja on. Suomalaiset ovat Akuhullua kansaa, joten faneja riittää. Jos vertaa vaikkapa muihin Euroopan valtioihin, niin kovin monessa paikassa Aku-fanit eivät ole yhtä innokkaita kuin Suomessa.
Suuren suosion myötä Suomessa on myös 90-luvulta käsin ollut yksi Disney piirtäjä/käsikirjoittaja, nimittäin Kari Korhonen. Myös eräs toinen käsikirjoittaja, Kai Viainiomäki on käsikirjoittanut muutamia Aku-tarinoita. Myös Jukka Murtosaari ja Mauri Kunnas ovat olleet tekemisissä Disney-tarinoiden kanssa. Suomessa on jostain syysytä huomattavasti vähemmän Disney-taiteilijoita, kuin muualla päin maailmaa, vaikka täällä luetaankin Aku Ankkaa paljon. Suomalaiset taiteilijat pyrkivät tekemään sellaisia tarinoita, joita osataan arvostaa Suomessa. Mm. Kari Korhosen sarjat ovat melko suosittuja Suomessa, sillä hän tekee tarinoita, joissa on jonkin verran suomalaisia piirteitä (ja niitä julkaistaan Suomessa usein), mutta kuitenkaan muualla maailmassa hänen tarinoitaan ei pahemmin tunneta.
Joskus vuosikymmeniä sitten Aku, ja ylipäänsä sarjakuvat olivat Suomen kansalle vieraita, joten varsinkin vanhempi väestö varmastikin suhtautui niihin ennakkoluuloisesti. Kuitenkin nykyisin ennakkoluuloja ei Akkaria, eikä Akua kohtaan enää paljoa ole. Akkari on ollut lähes aina asiallinen lehti, ja sen vuoksi myös joiltakin kohdin esimerkillinen.
Jos täytyy verrata, kumpi, Aku (hahmo) vai Akkari on vaikuttanut Suomen kansaan enemmän, niin todennäköisesti vastaus olisi Akkari. Akkari kuitenkin sisältää Aku tarinoita ja sitä luetaan ympäri Suomea. Aku on vain yksi Akkarin hahmoista eikä pelkästään yksi hahmo, ilman suomentajien hyviä tekstejä riitä vaikuttamaan riittävästi Suomen kansaan.
Aku on hyvin suosittu hahmo Suomessa, ja sen ovat huomanneet myös eräät Disney-taiteilijat, mm. Don Rosa on tehnyt muutaman tarinan, jossa Suomi esiintyy tai jotenkin liittyy tarinaan. Ilman Akun suurta suosiota Suomessa, tätäkään tuskin olisi tapahtunut.
Akun suosio tuntuu jatkuvan Suomessa vielä pitkään, sillä ei ole ilmaantunut merkkejä siitä, että suomalaiset olisivat kyllästymässä Akuun.
Aku Ankan suosio on tuonut Suomeen paljon vierailevia Ankka-taiteilijoita. MM. Carl Barksin helsingin vierailusta uutisoitiin paljon vuonna 1994. Don Rosa on parilla Suomen vierailullaan käynyt monissa tv-haastatteluissa mm. vuosina 1999 ja 2008.
Yhteenveto: Aku Ankka on Suomessa hyvin suosittu hahmo. Muualla päin maailmaa Mikin suosio on vähintäänkin yhtä suuri kuin Akun. Suomessa suuren suosion vuoksi Akulla on suomessa oma nimikkolehtensä, Aku Ankka. Aku tunnettiin vielä alkuaikoina paremmin muualla Euroopassa, mutta 50-luvulla Aku Ankan suosio levisi myös tänne Suomeen, Akkarin myötä. Akun suosio kasvoi nopeasti 50-luvun jälkeen ja lehden levikki oli varsin suuri jo 70-luvulla. Nykyään Aku Ankka on Suomessa suositumpi, kuin missään muualla päin maailmaa.Aku on Suomessa suosittu hahmo, sillä häneen pystyy samaistumaan helposti. Aku Ankoissa (tarinoissa) ei mielenkiintoa ja hauskuutta puutu, joten huumorintajuinen Suomen kansa on tykästynyt Akuun.
Eltharion
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 81 -
13.12.2009 klo 09:49:13
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankka on aikojen saatossa muotoutunut merkittäväksi tekijäksi Suomen sarjakuvakulttuurille. Aku Ankka on nostanut suosiotaan paljon vuosien saatossa. Ankan voima on opettanut lapsia lukemaan, mutta viehättää aikuisiakin. Mutta miksi? Missä piilee suosion syy. Aku Ankka on yksinäänkin erittäin omalaatuinen ja erilainen sarjakuvahahmo. Siihen lisätään Ankkalinna ja sen kaikki erilaiset hahmot ja suosion saanti on taattu. Aku Ankalla on kuitenkin erikoinen vaikutus Suomeen. Mittauksissa Suomessa on luettu eniten Aku Ankkaa koko maailmassa suhteutettuna väkilukuun. Ehkäpä suomalaiset samaistuvat Akuun. Suomalainen Sisu sekä meille tuttu jurous on helppo löytää Aku Ankkaa tarkasti tarkasteltaessa. Ankan suosio näkyy myös useina erilaisina julkaisuina. Aku Ankan taskukirjasarjasta löytää jo lähemmäs 360 osaa ja erilaisia kovakantisia löytyy pilvin pimein. Aku Ankkaan suhtaudutaan myös eritavoin täällä Suomessa kuin muualla maailmassa. Ei ole niin outoa vaikka aikuinen olisi villiintynyt Aku Ankoista. Tämän huomaa myös Akkarin käännösten korkeasta tasosta. Kääntäjät eivät suhtaudu lehteen halventavasti ja lehdestä löytää esimerkiksi sanaleikkejä jotka eivät välttämättä avaudu nuoremmille lukijoille. Myös nimillä saatetaan hassutella kuten tohtori Ykskivi joka viittaa kuuluisaan fyysikkoon Albert Einsteiniin. Suomalaiset siis löytävät paljon itseään Aku Ankasta. Aku Ankka vaikuttaa myös sanontoihin. Hyväonnista tuurihaukkaa voidaan kutsua hannuhanheksi tai esimerkiksi keksijää pellepelottomaksi. Aku Ankalla on siis varsin merkittävä vaikutus Suomeen. Aku herättää ehkä sympaattisuutta suomalaisissa, ehkä jotain tuttua. Aku Ankkaa voidaan kutsua Suomen sarjakuvakulttuurin edelläkävijäksi. Monet piirtäjät ovat saattaneet saada innoitusta lapsuudessaan lukemista Aku Ankoista. Ompa Suomesta noussut ihan Ankkasarjojakin tai Ankkakuvitusta piirtäviä piirtäjiä. Näistä tunnetuin ja luultavasti merkittävin on Kari Korhonen. Hän on piirtänyt Aku Ankkaan paljon vitsi- ja Pikku-Akusarjoja. Muita suomalaisia ankkakuvittajia ovat esimerkiksi Kirkkonummen oma poika Kai Vainiomäki. Aku Ankka on siis vallannut Suomen. Aku Ankan hyvä kieli ja hauskat tarinat ovat tehneet Suomeen lähtemättömän vaikutuksen ja kansan suosikin. Aku Ankka on varmasti ollut merkittävin sarjakuvakulttuurin edustaja ja on sitä toivottavasti tulevaisuudessakin.
Aika loppui vähän kesken :(
Aku Ankka on aikojen saatossa muotoutunut merkittäväksi tekijäksi Suomen sarjakuvakulttuurille. Aku Ankka on nostanut suosiotaan paljon vuosien saatossa. Ankan voima on opettanut lapsia lukemaan, mutta viehättää aikuisiakin. Mutta miksi? Missä piilee suosion syy. Aku Ankka on yksinäänkin erittäin omalaatuinen ja erilainen sarjakuvahahmo. Siihen lisätään Ankkalinna ja sen kaikki erilaiset hahmot ja suosion saanti on taattu. Aku Ankalla on kuitenkin erikoinen vaikutus Suomeen. Mittauksissa Suomessa on luettu eniten Aku Ankkaa koko maailmassa suhteutettuna väkilukuun. Ehkäpä suomalaiset samaistuvat Akuun. Suomalainen Sisu sekä meille tuttu jurous on helppo löytää Aku Ankkaa tarkasti tarkasteltaessa. Ankan suosio näkyy myös useina erilaisina julkaisuina. Aku Ankan taskukirjasarjasta löytää jo lähemmäs 360 osaa ja erilaisia kovakantisia löytyy pilvin pimein. Aku Ankkaan suhtaudutaan myös eritavoin täällä Suomessa kuin muualla maailmassa. Ei ole niin outoa vaikka aikuinen olisi villiintynyt Aku Ankoista. Tämän huomaa myös Akkarin käännösten korkeasta tasosta. Kääntäjät eivät suhtaudu lehteen halventavasti ja lehdestä löytää esimerkiksi sanaleikkejä jotka eivät välttämättä avaudu nuoremmille lukijoille. Myös nimillä saatetaan hassutella kuten tohtori Ykskivi joka viittaa kuuluisaan fyysikkoon Albert Einsteiniin. Suomalaiset siis löytävät paljon itseään Aku Ankasta. Aku Ankka vaikuttaa myös sanontoihin. Hyväonnista tuurihaukkaa voidaan kutsua hannuhanheksi tai esimerkiksi keksijää pellepelottomaksi. Aku Ankalla on siis varsin merkittävä vaikutus Suomeen. Aku herättää ehkä sympaattisuutta suomalaisissa, ehkä jotain tuttua. Aku Ankkaa voidaan kutsua Suomen sarjakuvakulttuurin edelläkävijäksi. Monet piirtäjät ovat saattaneet saada innoitusta lapsuudessaan lukemista Aku Ankoista. Ompa Suomesta noussut ihan Ankkasarjojakin tai Ankkakuvitusta piirtäviä piirtäjiä. Näistä tunnetuin ja luultavasti merkittävin on Kari Korhonen. Hän on piirtänyt Aku Ankkaan paljon vitsi- ja Pikku-Akusarjoja. Muita suomalaisia ankkakuvittajia ovat esimerkiksi Kirkkonummen oma poika Kai Vainiomäki. Aku Ankka on siis vallannut Suomen. Aku Ankan hyvä kieli ja hauskat tarinat ovat tehneet Suomeen lähtemättömän vaikutuksen ja kansan suosikin. Aku Ankka on varmasti ollut merkittävin sarjakuvakulttuurin edustaja ja on sitä toivottavasti tulevaisuudessakin.
Aika loppui vähän kesken :(
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 82 -
13.12.2009 klo 09:50:20
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankka ja Suomi, Aku Ankan vaikutus Suomeen
Aku Ankalla (sekä hahmolla, että sarjakuvalehdellä) on ollut käsittämättömän suuri vaikutus suomalaiseen sarjakuvaan, varmasti suurempi kuin millään muulla Suomessa julkaistavalla sarjakuvalla. Aku itse on hahmo, joka on varmasti kaikkien lukijoiden mielestä erittäin hauska, ehkä jopa hiukan sympaattinenkin. Jostain syystä suomalaiset (malliesimerkkinä vaikkapa minä itse) pitävät Akusta ja hänen kaltaisistaan persoonista – ehkäpä sellaisia löytyy monien lukijoiden lähipiiristä? Tai ehkäpä he itse ovat sellaisia, ken tietää.
Aku Ankka –lehti on suosituin Suomessa julkaistava sarjakuvalehti ja sen huomaa. Monet nykyajan akkaria lukevat nuoret käyttävät melko paljon akkareissa esiintyviä huudahduksia, kuten ’’Kääk!’’. Monien juuri tämän ikäisten (ja paljolti myös nuorempien) huumori muistuttaa joskus hyvinkin paljon akkarissa esiintyvää huumoria ja juuri sen lukemisesta tällaisen huumorin käyttökin on saanut alkunsa. Akkari on vaikuttanut suomalaiseen nuorisoon myös siten, että monet heistä ovat oppineet lukemaan sen avulla, sillä monet lukutaidottomat lapset lukevat akkaria katselemalla kuvia ja samalla vähitellen oppivat myös lukemaan puhekuplissa olevaa tekstiä. Akkarissa käytetään hyvää kieltä, joten ainakaan sen kautta kukaan ei kiroilemaan tai puhumaan asiattomia ja härskejä juttuja opi. Suomalaiset nuoret lukevat akkaria usein jo ihan pienenä (alle kouluikäisenä) ja parhaimmassa tapauksessa kiinnostus lehteä kohtaan saattaa jatkua ihan eläkevuosiin saakka, sillä monet aikuisetkin lukevat akkaria – eivät tietenkään niin suurella innolla mitä lapset ja nuoret, mutta kyllä hekin osaavat akkarin tarjoamista iloista nauttia. Monet suomalaiset omaavat hyvän huumorintajun, mikä tekee akkarin lukemisesta entistä mukavempaa. Näistä kaikista lukuisista syistä johtuen Aku Ankka –lehti on varsin suosittu täällä Suomessa.
Hahmona Aku on Suomessa se kaikista suosituin, eikä missään muussa maassa itse Aku Ankkaa pidetä niin suuressa arvossa, kuin meillä Suomessa. Oikeastaan kaikissa muissa maissa Mikki Hiiri on se kaikista suosituin ja arvostetuin hahmo ja Aku jää auttamatta kakkoseksi. Tässä asiassa en voi ulkomaalaisia ymmärtää – kuka ihme voi tosissaan väittää Mikki Hiirtä paremmaksi hahmoksi kuin Aku Ankka? Ei ainakaan kukaan täysjärkinen, sanon minä. Tämä toki on oma mielipiteeni ja perustuu osittain myös siihen, etten henkilökohtaisesti juurikaan pidä hiirulaisesta, mutta suurimmalta osin siihen, että Akua ei nyt vain yksinkertaisesti voisi korvata millään muulla hahmolla. Aku on se ykkönen ja olen ylpeä siitä että muut suomalaiset ovat kanssani samaa mieltä tästä asiasta.
Aku Ankka –sarjakuvia nähtiin Suomessakin jo 1930-luvulla, tosin lyhyiden strippien muodossa. Silloin tosin hänet tunnettiin nimellä Ankka Lampinen, ei Aku Ankkana, kuten me nykyisin tunnemme. Varmasti monet pitivät näistä stripeistä ja 40-luvulla ilmestyneistä ensimmäisistä vähän pidemmistä (noin neljästä kymmensivuisiin) Aku-tarinoista, mutta mitään kummoisempaa huomiota hän ei vielä tässä vaiheessa saanut. 1950-luvun alussa Aku sai kuitenkin Suomessakin oman nimikkolehtensä ja keräsi alusta alkaen siihen aikaan nähden valtavan suosion, kun ensimmäistä näytelehteäkin myytiin yli 30 000 kappaletta. Vuonna 1961 akkari alkoi ilmestyä viikon välein, joka lisäsi sen suosiota entisestään ja jo silloiset ankkafanit saivat vain entistä enemmän luettavaa ja heidän kiinnostus lehteä ja hahmoa kohtaa nousi. Jo 1970-luvulla akkari oli erittäin suosittu julkaisu Suomessa ja oli levinnyt hyvin laajalle ja sitä lukivat suomalaiset ympäri maan. Akkaria on alusta lähtien mainostettu erittäin ahkerasti ja hyvin ja mainostus on todellakin tuottanut tulosta, sillä lehti on saanut joka vuosi entistä enemmän lukijoita. Nykyisin Akkarin suosio on niin valtava, että lehden lopettamisesta saattaisi seurata vaikka mielenosoitus.
Kun 1970-luvulla Aku Ankka –lehden suosio alkoi kasvaa jo valtaisaksi, päätettiin sen rinnalla alkaa julkaista muitakin, hieman harvemmin ilmestyviä julkaisuja, jotka tyydyttäisivät nälkäisten ankkafanien sarjakuvanälän tarpeen tullen. Ensin tuli satasivuiset Roope-setä –lehdet ja sitten reilusti paksummat Aku Ankan taskukirjat. Myös näiden julkaisuiden suosio oli heti korkealla (ja on yhä edelleenkin) ja pian Aku Ankka –aiheiset julkaisut alkoivatkin yleistyä Suomessa melko nopeaan tahtiin. Itse Aku Ankka –lehden rinnalle luotiin vuonna 1999 Kuukauden sarjisekstra –lehti (nykyisin Aku Ankka Ekstra) joka oli tarkoitettu ainoastaan akkarin tilaajille ja monet akkarin tilaajat alkoivatkin tilata myös ekstraa, joka lisäsi ankkasarjakuvien myyntiä ja suosiota Suomessa entisestään.
Aku Ankka –lehden lisäksi monet varsinkin lapset ja nuoret pitävät paljon myös Suomessa esitetyistä Aku Ankka –aiheisista piirretyistä, kuten Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Näiden ansiosta myös ne jotka eivät sarjakuvien lukemisesta pitäneet pystyivät samaistumaan Akuun ja mahdollisesti sen kautta myös alkamaan lukemaan akkaria, joka olisi jälleen uusi lukija lisää ja ehdotonta plussaa siitä. Kaikki ankkapiirretyt ovat saaneet todella huiman suosion suomalaisten keskuudessa, kun niitä esitettiin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Monet näiden piirrettyjen jaksot voisi helposti kuvitella sarjakuvana ja Ankronikasta onkin tehty sarjakuvia, joita julkaistaan muun muassa Jumboissa. Näiden kolmen piirrosohjelman lisäksi myös vanhat kunnon Aku-lyhytpiirretyt uppoavat suomalaisiin hyvin ja niitä onkin julkaistu videokasetteina ja dvd-levyinä useita kerralla.
Kun verrataan muihin maihin, joissa Aku Ankkaa luetaan, niin Suomessa luetaan asukasmäärään suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Amerikassa Aku Ankka –sarjakuvien lukijamäärä on varmaan vähintäänkin nelinkertainen Suomen lukijamäärään nähden, mutta kun otetaan huomioon kuinka paljon asukkaita Amerikassa on ja kuinka vähän Suomessa on, on ilmiselvää että Suomessa akkari on selkeästi suositumpi kuin Amerikassa. Suomessa erilaisia ankkajulkaisuja on todella monia ja se lisää sarjakuvien lukijakantaa merkittävästi.
Paperisesta lehtimuodostaan Aku Ankka on levinnyt myös internetiin. Aku Ankalla on omat nettisivunsa (akuankka.fi) joista löytyy tietoa uusimmista (ja vanhemmista) julkaisuista, pelejä, tietoa ankkojen maailmasta, keskustelua – kaikkea. Akulla on lisäksi muutamia fanisivustoja ja foorumeita, joista tunnetuimmat ovat varmaankin Ankkis ja sitten Akun313. Ankkalinnake oli aikoinaan suosittu ankkasivusto, mutta nykyisin se näyttäisi olevan ainakin toistaiseksi lopetettu. Netistä löytyy lukuisia ankkafaneja, joiden kaikkien tarpeet on huomioitu. Aloittelevat ankistit voivat halutessaan etsiä tietoa haluamastaan asiasta akuankka.fi –sivuston Akupediasta tai tietolaarista. Sivuilla voit myös testata ankkatietouttasi visoissa ja keskustella Aku Ankasta. Jos kuitenkin haluat kunnon keskustelua, suosittelen valitsemaan kunnon foorumin (kuten Ankkis) sillä akuankka.fi:n oma foorumi on kerännyt itselleen perin ikävän maineen, eikä sen keskustelun taso ole mikään hulppea.
Jotkut suomalaiset ovat aikoinaan innostuneet Aku Ankasta niin paljon, että ovat alkaneet piirtämään Aku Ankka –sarjakuvia. Suomesta löytyykin kaksi tunnettua ankkataiteilijaa; Kari Korhonen ja Kai Vainiomäki. Korhonen on ollut jo kauan ankkojen parissa ja hän sekä piirtää että käsikirjoittaa sarjoja. Korhosen sarjat ovat Suomessa erittäin tunnettuja ja jokainen ankisti tietää kuka hän on. Maailmallakin hän on kerännyt suosiota, mutta enemmän täällä Suomessa. Kai Vainiomäki puolestaan on tehnyt vasta muutaman sarjan, joista muutama on Suomessa julkaistu, mutta jo näiden muutaman tarinan perusteella Vainiomäkeä pidetään huipputekijänä. Suomessa on meidän omien piirtäjien ja käsikirjoittajien lisäksi vieraillut useasti joku tunnettu ankkataiteilija. Carl Barks kävi Suomessa vuonna 1994 ja se oli koko maassa välittömästi iso juttu. Monet tunnetut piirtäjät ovat käyneet Suomessa kun heidän sarjoistaan on julkaistu Ankantekijät –sarjan kirja. Tämän hetken tunnetuin elossa oleva ankkataiteilija Don Rosa on käynyt Suomessa jo niin monesti, että huhhuh. Hän on parhaillaankin täällä Suomessa.
Sekä Aku Ankka –lehti, että Aku Ankka –hahmo ovat molemmat vaikuttaneet Suomeen paljon ja ovat Suomessa todella suuressa arvossa, mutta loppujen lopuksi lehti vie ehkäpä sen potin tärkeydessään. Jos akkaria ei nimittäin olisi, niin missä Aku Ankka –sarjakuvia sitten julkaistaisiin? Sanomalehdissäkö? Ilman lehteä hahmosta ei olisi koskaan tullut kovinkaan suosittua täällä, enkä silloin todennäköisesti olisi kirjoittamassa tätä tekstiäkään. Lehti on vaikuttanut enemmän kuin mikään muu, sillä se nosti Aku Ankan suomalaisten tietoisuuteen ja suosioon. Sanomalehtistripeillä ei nykyisin enää suosiota saataisi. Jos Aku Ankka –lehteä ei olisi, niin mikäköhän mahtaisi olla Suomen suosituin sarjakuva?
Aku Ankka (sekä lehti että hahmo) on siis kerännyt niin suuren suosion Suomessa itselleen, että kuulostaisi hullulta sanoa sen suosion laskevan. Tällaista tuskin tulee tapahtumaan moniin vuosikymmeniin, toivottavasti ei vielä moniin vuosisatoihinkaan. Suomalaiset eivät tule kyllästymään Aku Ankkaan, sen takaan.
Yhteenveto: Aku Ankka, sekä lehtenä että hahmona on vaikuttanut Suomeen hyvin suuresti. Aku Ankka on Suomessa se ehdottomasti suosituin hahmo, kun taas kaikissa muissa maissa Mikki Hiiri vie selkeän voiton, jota en todellakaan ymmärrä. Aku-strippejä julkaistiin alun perin sanomalehdissä kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Pian alkoi tulla pidempiä sarjoja ja lopulta Aku Ankka sai nimikkolehtensä ja räjäytti potin. Nimikkolehden suuren suosion takia sen rinnalle on tehty monia muitakin julkaisuja, kuten taskukirjoja ja Roope-setiä, plus Aku Ankka Ekstra tilaajille. Aku Ankka on suosittu myös netin maailmassa. Suomessa on vieraillut lukuisia ankkataiteilijoita ja Suomesta löytyy myös pari omaakin taiteilijaa. Suomessa luetaan Aku Ankkaa enemmän kuin missään maassa, kun suhteutetaan lukijoiden määrä asukaslukuun.
//Minä olen siis lupautunut tekemään tulokset koska salwukka ja wierii eivät niitä voi tehdä. Tulokset tulossa uuteen viestiin osakilpailun päätyttyä.
Aku Ankalla (sekä hahmolla, että sarjakuvalehdellä) on ollut käsittämättömän suuri vaikutus suomalaiseen sarjakuvaan, varmasti suurempi kuin millään muulla Suomessa julkaistavalla sarjakuvalla. Aku itse on hahmo, joka on varmasti kaikkien lukijoiden mielestä erittäin hauska, ehkä jopa hiukan sympaattinenkin. Jostain syystä suomalaiset (malliesimerkkinä vaikkapa minä itse) pitävät Akusta ja hänen kaltaisistaan persoonista – ehkäpä sellaisia löytyy monien lukijoiden lähipiiristä? Tai ehkäpä he itse ovat sellaisia, ken tietää.
Aku Ankka –lehti on suosituin Suomessa julkaistava sarjakuvalehti ja sen huomaa. Monet nykyajan akkaria lukevat nuoret käyttävät melko paljon akkareissa esiintyviä huudahduksia, kuten ’’Kääk!’’. Monien juuri tämän ikäisten (ja paljolti myös nuorempien) huumori muistuttaa joskus hyvinkin paljon akkarissa esiintyvää huumoria ja juuri sen lukemisesta tällaisen huumorin käyttökin on saanut alkunsa. Akkari on vaikuttanut suomalaiseen nuorisoon myös siten, että monet heistä ovat oppineet lukemaan sen avulla, sillä monet lukutaidottomat lapset lukevat akkaria katselemalla kuvia ja samalla vähitellen oppivat myös lukemaan puhekuplissa olevaa tekstiä. Akkarissa käytetään hyvää kieltä, joten ainakaan sen kautta kukaan ei kiroilemaan tai puhumaan asiattomia ja härskejä juttuja opi. Suomalaiset nuoret lukevat akkaria usein jo ihan pienenä (alle kouluikäisenä) ja parhaimmassa tapauksessa kiinnostus lehteä kohtaan saattaa jatkua ihan eläkevuosiin saakka, sillä monet aikuisetkin lukevat akkaria – eivät tietenkään niin suurella innolla mitä lapset ja nuoret, mutta kyllä hekin osaavat akkarin tarjoamista iloista nauttia. Monet suomalaiset omaavat hyvän huumorintajun, mikä tekee akkarin lukemisesta entistä mukavempaa. Näistä kaikista lukuisista syistä johtuen Aku Ankka –lehti on varsin suosittu täällä Suomessa.
Hahmona Aku on Suomessa se kaikista suosituin, eikä missään muussa maassa itse Aku Ankkaa pidetä niin suuressa arvossa, kuin meillä Suomessa. Oikeastaan kaikissa muissa maissa Mikki Hiiri on se kaikista suosituin ja arvostetuin hahmo ja Aku jää auttamatta kakkoseksi. Tässä asiassa en voi ulkomaalaisia ymmärtää – kuka ihme voi tosissaan väittää Mikki Hiirtä paremmaksi hahmoksi kuin Aku Ankka? Ei ainakaan kukaan täysjärkinen, sanon minä. Tämä toki on oma mielipiteeni ja perustuu osittain myös siihen, etten henkilökohtaisesti juurikaan pidä hiirulaisesta, mutta suurimmalta osin siihen, että Akua ei nyt vain yksinkertaisesti voisi korvata millään muulla hahmolla. Aku on se ykkönen ja olen ylpeä siitä että muut suomalaiset ovat kanssani samaa mieltä tästä asiasta.
Aku Ankka –sarjakuvia nähtiin Suomessakin jo 1930-luvulla, tosin lyhyiden strippien muodossa. Silloin tosin hänet tunnettiin nimellä Ankka Lampinen, ei Aku Ankkana, kuten me nykyisin tunnemme. Varmasti monet pitivät näistä stripeistä ja 40-luvulla ilmestyneistä ensimmäisistä vähän pidemmistä (noin neljästä kymmensivuisiin) Aku-tarinoista, mutta mitään kummoisempaa huomiota hän ei vielä tässä vaiheessa saanut. 1950-luvun alussa Aku sai kuitenkin Suomessakin oman nimikkolehtensä ja keräsi alusta alkaen siihen aikaan nähden valtavan suosion, kun ensimmäistä näytelehteäkin myytiin yli 30 000 kappaletta. Vuonna 1961 akkari alkoi ilmestyä viikon välein, joka lisäsi sen suosiota entisestään ja jo silloiset ankkafanit saivat vain entistä enemmän luettavaa ja heidän kiinnostus lehteä ja hahmoa kohtaa nousi. Jo 1970-luvulla akkari oli erittäin suosittu julkaisu Suomessa ja oli levinnyt hyvin laajalle ja sitä lukivat suomalaiset ympäri maan. Akkaria on alusta lähtien mainostettu erittäin ahkerasti ja hyvin ja mainostus on todellakin tuottanut tulosta, sillä lehti on saanut joka vuosi entistä enemmän lukijoita. Nykyisin Akkarin suosio on niin valtava, että lehden lopettamisesta saattaisi seurata vaikka mielenosoitus.
Kun 1970-luvulla Aku Ankka –lehden suosio alkoi kasvaa jo valtaisaksi, päätettiin sen rinnalla alkaa julkaista muitakin, hieman harvemmin ilmestyviä julkaisuja, jotka tyydyttäisivät nälkäisten ankkafanien sarjakuvanälän tarpeen tullen. Ensin tuli satasivuiset Roope-setä –lehdet ja sitten reilusti paksummat Aku Ankan taskukirjat. Myös näiden julkaisuiden suosio oli heti korkealla (ja on yhä edelleenkin) ja pian Aku Ankka –aiheiset julkaisut alkoivatkin yleistyä Suomessa melko nopeaan tahtiin. Itse Aku Ankka –lehden rinnalle luotiin vuonna 1999 Kuukauden sarjisekstra –lehti (nykyisin Aku Ankka Ekstra) joka oli tarkoitettu ainoastaan akkarin tilaajille ja monet akkarin tilaajat alkoivatkin tilata myös ekstraa, joka lisäsi ankkasarjakuvien myyntiä ja suosiota Suomessa entisestään.
Aku Ankka –lehden lisäksi monet varsinkin lapset ja nuoret pitävät paljon myös Suomessa esitetyistä Aku Ankka –aiheisista piirretyistä, kuten Ankronikka, Nokkapokka ja Akun tehdas. Näiden ansiosta myös ne jotka eivät sarjakuvien lukemisesta pitäneet pystyivät samaistumaan Akuun ja mahdollisesti sen kautta myös alkamaan lukemaan akkaria, joka olisi jälleen uusi lukija lisää ja ehdotonta plussaa siitä. Kaikki ankkapiirretyt ovat saaneet todella huiman suosion suomalaisten keskuudessa, kun niitä esitettiin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Monet näiden piirrettyjen jaksot voisi helposti kuvitella sarjakuvana ja Ankronikasta onkin tehty sarjakuvia, joita julkaistaan muun muassa Jumboissa. Näiden kolmen piirrosohjelman lisäksi myös vanhat kunnon Aku-lyhytpiirretyt uppoavat suomalaisiin hyvin ja niitä onkin julkaistu videokasetteina ja dvd-levyinä useita kerralla.
Kun verrataan muihin maihin, joissa Aku Ankkaa luetaan, niin Suomessa luetaan asukasmäärään suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Amerikassa Aku Ankka –sarjakuvien lukijamäärä on varmaan vähintäänkin nelinkertainen Suomen lukijamäärään nähden, mutta kun otetaan huomioon kuinka paljon asukkaita Amerikassa on ja kuinka vähän Suomessa on, on ilmiselvää että Suomessa akkari on selkeästi suositumpi kuin Amerikassa. Suomessa erilaisia ankkajulkaisuja on todella monia ja se lisää sarjakuvien lukijakantaa merkittävästi.
Paperisesta lehtimuodostaan Aku Ankka on levinnyt myös internetiin. Aku Ankalla on omat nettisivunsa (akuankka.fi) joista löytyy tietoa uusimmista (ja vanhemmista) julkaisuista, pelejä, tietoa ankkojen maailmasta, keskustelua – kaikkea. Akulla on lisäksi muutamia fanisivustoja ja foorumeita, joista tunnetuimmat ovat varmaankin Ankkis ja sitten Akun313. Ankkalinnake oli aikoinaan suosittu ankkasivusto, mutta nykyisin se näyttäisi olevan ainakin toistaiseksi lopetettu. Netistä löytyy lukuisia ankkafaneja, joiden kaikkien tarpeet on huomioitu. Aloittelevat ankistit voivat halutessaan etsiä tietoa haluamastaan asiasta akuankka.fi –sivuston Akupediasta tai tietolaarista. Sivuilla voit myös testata ankkatietouttasi visoissa ja keskustella Aku Ankasta. Jos kuitenkin haluat kunnon keskustelua, suosittelen valitsemaan kunnon foorumin (kuten Ankkis) sillä akuankka.fi:n oma foorumi on kerännyt itselleen perin ikävän maineen, eikä sen keskustelun taso ole mikään hulppea.
Jotkut suomalaiset ovat aikoinaan innostuneet Aku Ankasta niin paljon, että ovat alkaneet piirtämään Aku Ankka –sarjakuvia. Suomesta löytyykin kaksi tunnettua ankkataiteilijaa; Kari Korhonen ja Kai Vainiomäki. Korhonen on ollut jo kauan ankkojen parissa ja hän sekä piirtää että käsikirjoittaa sarjoja. Korhosen sarjat ovat Suomessa erittäin tunnettuja ja jokainen ankisti tietää kuka hän on. Maailmallakin hän on kerännyt suosiota, mutta enemmän täällä Suomessa. Kai Vainiomäki puolestaan on tehnyt vasta muutaman sarjan, joista muutama on Suomessa julkaistu, mutta jo näiden muutaman tarinan perusteella Vainiomäkeä pidetään huipputekijänä. Suomessa on meidän omien piirtäjien ja käsikirjoittajien lisäksi vieraillut useasti joku tunnettu ankkataiteilija. Carl Barks kävi Suomessa vuonna 1994 ja se oli koko maassa välittömästi iso juttu. Monet tunnetut piirtäjät ovat käyneet Suomessa kun heidän sarjoistaan on julkaistu Ankantekijät –sarjan kirja. Tämän hetken tunnetuin elossa oleva ankkataiteilija Don Rosa on käynyt Suomessa jo niin monesti, että huhhuh. Hän on parhaillaankin täällä Suomessa.
Sekä Aku Ankka –lehti, että Aku Ankka –hahmo ovat molemmat vaikuttaneet Suomeen paljon ja ovat Suomessa todella suuressa arvossa, mutta loppujen lopuksi lehti vie ehkäpä sen potin tärkeydessään. Jos akkaria ei nimittäin olisi, niin missä Aku Ankka –sarjakuvia sitten julkaistaisiin? Sanomalehdissäkö? Ilman lehteä hahmosta ei olisi koskaan tullut kovinkaan suosittua täällä, enkä silloin todennäköisesti olisi kirjoittamassa tätä tekstiäkään. Lehti on vaikuttanut enemmän kuin mikään muu, sillä se nosti Aku Ankan suomalaisten tietoisuuteen ja suosioon. Sanomalehtistripeillä ei nykyisin enää suosiota saataisi. Jos Aku Ankka –lehteä ei olisi, niin mikäköhän mahtaisi olla Suomen suosituin sarjakuva?
Aku Ankka (sekä lehti että hahmo) on siis kerännyt niin suuren suosion Suomessa itselleen, että kuulostaisi hullulta sanoa sen suosion laskevan. Tällaista tuskin tulee tapahtumaan moniin vuosikymmeniin, toivottavasti ei vielä moniin vuosisatoihinkaan. Suomalaiset eivät tule kyllästymään Aku Ankkaan, sen takaan.
Yhteenveto: Aku Ankka, sekä lehtenä että hahmona on vaikuttanut Suomeen hyvin suuresti. Aku Ankka on Suomessa se ehdottomasti suosituin hahmo, kun taas kaikissa muissa maissa Mikki Hiiri vie selkeän voiton, jota en todellakaan ymmärrä. Aku-strippejä julkaistiin alun perin sanomalehdissä kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Pian alkoi tulla pidempiä sarjoja ja lopulta Aku Ankka sai nimikkolehtensä ja räjäytti potin. Nimikkolehden suuren suosion takia sen rinnalle on tehty monia muitakin julkaisuja, kuten taskukirjoja ja Roope-setiä, plus Aku Ankka Ekstra tilaajille. Aku Ankka on suosittu myös netin maailmassa. Suomessa on vieraillut lukuisia ankkataiteilijoita ja Suomesta löytyy myös pari omaakin taiteilijaa. Suomessa luetaan Aku Ankkaa enemmän kuin missään maassa, kun suhteutetaan lukijoiden määrä asukaslukuun.
//Minä olen siis lupautunut tekemään tulokset koska salwukka ja wierii eivät niitä voi tehdä. Tulokset tulossa uuteen viestiin osakilpailun päätyttyä.
wierii2
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 83 -
13.12.2009 klo 10:01:33
Osakilpailu on päättynyt! Vankan tekemiä tuloksia odotellessa...
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 84 -
13.12.2009 klo 10:02:16
Juuh, Vankka tekee siis ne tulokset, kohta tulossa.
Hanhivaaran osakilpailun lopputulokset:
1. Aku Vankka (MysMas): 8 655
2. Imfromfinland08 (MysMas): 7 468
3. Toke (KPw): 5 043
4. kirja (WF): 4 824
5. Karhula (KPwII): 2 825
6. Eltharion (WF): 2 064
7. Ankkaristi (KPw): 2 038
8. Niketin (DuDu): 1 518
Pistetilanne 1/6: Kilpailijat
1. Aku Vankka: 10p
2. Imfromfinland08: 8p
3. Toke: 6p
4. kirja: 4p
5. Karhula: 3p
6. Eltharion: 2p
7. Ankkaristi: 0,5p
8. Niketin: 0,5p
Pistetilanne 1/6: Tallit
1. MysMas: 18p
2. KPw: 6,5p
3. WF: 6p
4. KPwII: 3p
5. DuDu: 0,5p
Tästä alkaa sitten Sulkalan osakilpailu (13.-20.12.2009) aiheena Touho Ankka + VM Ankkiksessa 1v!
//Muokattu, käytin aluksi vahingossa viime kauden pistesysteemiä.
Hanhivaaran osakilpailun lopputulokset:
1. Aku Vankka (MysMas): 8 655
2. Imfromfinland08 (MysMas): 7 468
3. Toke (KPw): 5 043
4. kirja (WF): 4 824
5. Karhula (KPwII): 2 825
6. Eltharion (WF): 2 064
7. Ankkaristi (KPw): 2 038
8. Niketin (DuDu): 1 518
Pistetilanne 1/6: Kilpailijat
1. Aku Vankka: 10p
2. Imfromfinland08: 8p
3. Toke: 6p
4. kirja: 4p
5. Karhula: 3p
6. Eltharion: 2p
7. Ankkaristi: 0,5p
8. Niketin: 0,5p
Pistetilanne 1/6: Tallit
1. MysMas: 18p
2. KPw: 6,5p
3. WF: 6p
4. KPwII: 3p
5. DuDu: 0,5p
Tästä alkaa sitten Sulkalan osakilpailu (13.-20.12.2009) aiheena Touho Ankka + VM Ankkiksessa 1v!
//Muokattu, käytin aluksi vahingossa viime kauden pistesysteemiä.
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 85 -
13.12.2009 klo 10:29:14
Ihan hyvinhän tää kisa meni MysMasilta. :D Saatiin heti etumatkaa muihin talleihin tallipisteissä. :)
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 86 -
13.12.2009 klo 10:29:42
Tjoo, se on se kaksoisvoitto Iffi.
Eltharion
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 87 -
13.12.2009 klo 10:31:16
Tiukka voitto Ankkarististä. :p Olisi voinut mennä paremminkin
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 88 -
13.12.2009 klo 12:03:34
Odotetun hyvin meni MysMasilta, aika lailla kuten olimme taktikoineetkin ja suunnitelleetkin. Vankka ja Iffi kirivät hienosti lopussa, kuten sovimmekin. Melkoinen kaula syntyi heti alussa.
Tasoltaan heikoin osis pitkään aikaan, mutta olihan se syy kai tuo huono aihe. Eipä ole Touhokaan kyllä paljoa parempi... minun puolestani Vankka ja Iffi voivat jatkaa nyt Mysteerimarsuissa, tulen sitten vaikka jouluna Iffin paikalle (=seuraava osis). Jep jep, MysMasissa kisaavat siis nyt Vankka ja Iffi, ja jämätalli DuDuun jäämme minä ja Niketin.
Tasoltaan heikoin osis pitkään aikaan, mutta olihan se syy kai tuo huono aihe. Eipä ole Touhokaan kyllä paljoa parempi... minun puolestani Vankka ja Iffi voivat jatkaa nyt Mysteerimarsuissa, tulen sitten vaikka jouluna Iffin paikalle (=seuraava osis). Jep jep, MysMasissa kisaavat siis nyt Vankka ja Iffi, ja jämätalli DuDuun jäämme minä ja Niketin.
Bomber
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 89 -
13.12.2009 klo 12:28:35
Lainaus:Mysteerimarsuissa
Mysteerimarsut = MysMar? MyssyMasut sen olla pitää.
Mysteerimarsut = MysMar? MyssyMasut sen olla pitää.
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 7
Viesti 90 -
13.12.2009 klo 12:50:11
Marsut tai masut, aivan sama :P