Eiköhän tällä päästä pisteille.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankka/hiiritekijät
Aku Ankkaahan piirtävät ja käsikirjoittavat monet eri tekijät, jotka ovat alansa ammattilaisia. Mutta kuinka monea heistä voidaan kutsua monipuoliseksi tekijäksi? Monipuolisuus käsittelee mielestäni montaa eri asiaa. Se voidaan luokitella monella eri tavalla, joten oikeastaan lähes kaikki piirtäjät ovat omalla tavallaan monipuolisia. Mutta tässä tekstissäni käsittelen, ne jotka ovat sitten ne ehkä kaikista monipuolisimmat ankka/hiiripiirtäjät, ainakin omasta mielestäni. Ja mielestäni jonkun piirtäjän monipuolisuus on myös hiukan mielipideasia, pitääkö tiettyä tekijää monipuolisena vai ei.
Jos, joku kysyisi minulta, että kuka on mielestäni monipuolisin ankka tai hiiri -tekijä, niin vastaukseni saattaisi hämmästyttääkkin joitakin. Jostakin syystä, minulle tulee heti ensimmäisenä mieleen monipuolisesta tekijästä, espanjalainen César Ferioli, eli paremmin tunnettuna pelkkä Ferioli.
Hän piirtää hiiriä ja ankkoja, ja molempia yhtä loistavasti. Lisäksi tämä kyseinen herra on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, eli hänen tarinansa ovat aika monipuolisia, koska aihe vaihtelee niissä aika paljonkin. Hän on piirtänyt tarinasarjojakin, kuten Shambor ja Myyttien saari -sarjat. Molemmat olivat ihan hyviä tarinasarjoiksi. Myös hän on piirtänyt monia sellaisia sarjoja, joissa Mikki ja Aku seikkailevat yhdessä. Se on aika harvinaista herkkua, koska kovinkaan moni piirtäjä ei sellaisia tarinoita nykyään teekkään. Ja sen lisäksi häneltä löytyy kokemusta piirtämisalalta, jo vaikka kuinka paljon. Jatka samaan malliin Cesar!
Nyt herran urasta ja elämästä: Cesar Ferioli Pelaez syntyi Espanjassa, Barcelonassa 22.7.1959. Hän aloitti piirtämisen muistaakseni jo lapsena. Varsinaisesti hän alkoi piirtämään vasta 18-vuotiaana. Tosin silloin hän piirsi Bargadá-studiolle. Hän myös opiskeli biologiaa, mutta piirtäminen vei lopulta pidemmän korren. Tällä hetkellä hän tekee töitä tanskalaiselle Egmont kustantamolle, mistä myös useimmat akkarin tarinat valitaan.
Toisena tulee mieleen ankkamesdtari Carl Barks, vaikkei nyt häntä voikkaan välttämättä monipuoliseksi piirtäjäksi kutsua. Mutta ainakin minun mielestäni hän sellainen on ehdottomasti. Onhan hän sentään, keksinyt monia hahmoja ja paikkoja Ankkalinnassa, ja niin ulkopuolellakin. Ja lähes kaikki hänen tarinansa ovat kyllä erittäin hyviä, ja jotkut ovat nousseet ihan legendaaristen tarinoiden tasolle.
Carl Barks syntyi Yhdysvalloissa, tarkalleen Oregonissa 27. maaliskuuta vuonna 1901. Koulua Barks ei käynyt loppuun, johtuen siitä, että hänen äitinsä kuoli, kun Carl oli vielä nuori. Koska he asuivat maatilalla ja siellä oli tehtävä paljon toitä, niin Barksin oli jätettävä koulu sikseen, ja auttaa isäänsä kotona. Tuolloin hän jo innostui piirtämisestä ja, yritti saada pilapiirtäjän työtä jostakin. Koska hänntä ei vielä tunnettu silloin ja hän oli vielä nuori, niin hänen piirustuksilleen ei ollut juuri paljonkaan kiinnostusta. Töitä hän ei vielä silloin saanut.
Siitä vuosia myöhemmin, kun hän oli vasta 20-vuotias, niin hän meni ensimmäisen kerran naimisiin. Barksin vaimoksi astui Pertle Turner niminen nainen. He saivat myös kaksi lasta, nimeltään Peggy ja Dorothy. Pilapiirämisen Barks jätti pariksi vuodeksi, ja keskittyi perheeseensä. Vuonna 1928 kuitenkin tämäkin onni loppui, ja hän erosi vaimostaan. Samaisena vuonna, hän palasi pilapiirtämisen pariin, ja sai vihdoinkin töitä. Tällä kertaa Calgary Eye Opener poimi hänet, lehden riveihin. Barks piirsi lehteen pilakuvia.
Barks meni vielä uudestaankin naimisiin, tällä kertaa Clara Balken kanssa. Tosin hän oli melkoinen "juopottelija" ja rikkoi kännipäissäänkin Barksin töitä. Muistaakseni hän oli myös joskus väkivaltainen. Tämäkin avioliitto kariutui, jonka pystyikin jo arvaamaan noista jutuista. Mutta oli tuossakin jutussa oma valoisa juttunsa. Barks kertoi, että keksi Roope Ankan, kun oli lähtenyt pakoon vihaista ja humalaista vaimoaan, ja mennyt piiloon erääseen motelliin.
Vuonna 1943 Barks teki ensimmäisen oman Disney tarinansa. Tarinan nimi oli Ryytimaa. Siinä seikkailivat Aku ja Ankanpojat.
Varsinainen Barksin kulta-aika alkoi 40-luvun loppupuolella, milloin hän keksi useita uusia hahmoja sekä paikkoja, ja teki ne kaikista legendaarisimmat ja parhaimmat tarinat. Muun muassa Kulmikkaat munat ja Joulu Karhuvuorella -tarinat saivat ensimmäiset lukijansa tuolloin. Viimeisenä mainitussa tarinassa itse Roope Ankkakin ensiesiintyi. Loistavien tarinoiden jälkeen Barksille myös alkoi ryöppyämään faniposteja ja kehuja. Vuonna 1957 hänen nimensä selvisi vasta koko kansalle. Sitä ennen hänet tunnettiin vain nimellä: "Se hyvä Ankka-piirtäjä". Walt Disney's Comics and Stories -lehtikin nousi huimaan suosioon juuri Barksin mahtavien tarinoiden ansiosta.
Vuonna 1954 meni kolmannen, ja viimeisen kerran naimisiin. Tällä kertaa Margaret Williamsin kanssa, kuka myös nimellä Garé Barks tultiin myöhemmin tuntemaan.
Barksin kulta-aika jatkui vielä 60-luvun alkuun asti. Tuolloinkin hän teki vielä tarinoita, muttei niin ahkerasti, kuin aiemmin. Tuolloinkin syntyi pari erittäin tärkeääkin hahmoa, kuten Kroisos Pennosen, joka ensiesiintyi tarinassa "Ihmebentsiini" ja Milla Magian, joka sai esiintyä ensimmäisen kerran tarinassa, "Miidaan koskestus".
Lopulta mestari lopetti piirtämisen vuonna 1966, jolloin myös kulta-aika loppui. Mutta tämän jälkeen hän yhä käsikirjoitti tarinoita useille eri piirtäjille. Suurimman osan, kuitenkin niistä teki Barksin maanmies, Tony Strobl. Myös Kay Wright kuvitti niitä Stroblin kanssa. Käsikirjoituksia hän teki vuoteen 1974 asti, ja kansikuvia ainoastaan vuoteen 1969. Suurin osa käsikirjoituksista oli Sudenpentu aiheisia, ja ne myöhemmin piirsi Daan Jippes. Hän alkoi myös tekemään öljytöitä, jotka muistaakseni nykyään maksavat todella paljon. Silloinkin niillä oli paljon kysyntää, ja hintaa.
1991 hän sai myös todella arvostetun Disney Legends -palkinnon, ja todellakin ihan syystäkin. 90-luvulla Barks kävi ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella. Hän kävi yhteensä yhdessätoissa eri Euroopan maassa. Islannissa, Saksassa, Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Ranskassa, Italiassa, Englannissa, Puolassa, Hollannissa ja rakkaassa kotimaassamme, Suomessa.
Mutta kaikki ei ole ikuista. Kunnioitettu ankkamestari kuoli kotonaan, Oregonissa leukemiaan 99-vuotiaana, vuonna 2000. Levätköön hän rauhassa...
Nyt hypätään Carl Barksista ihan toisenlaiseen tekijään. Hän on ainakin omasta mielestäni paras italialainen piirtäjä, joka on yhä elossa, ja piirtää ja käsikirjoittaa edelleenkin. Monipuolisuutta häneltä löytyy, ainakin omasta mielestäni, koska hän piirtää niin ankkoja, kuin hiiriäkin. Ja molempia todella hyvin. Ehkä ankkoja silti paremmin. Tämä herra on Giorgio Cavazzano. Ainakin minun mielestäni hänen monipuolisuuttaan lisää se, että hänen tarinoissaan seikkailee useita ei-niin-tunnettuja hahmoja. Onhan Cavazzano luonut omiakin hahmoja. Kuten Rankku Kanuunan.
Giorgio Cavazzano syntyi Venetsiassa eli samassa kaupungissa, kuin ankkamaestro Romano Scarpa, 19 lokakuuta 1947. Hän toimi myös aikoinaan nuorempana, Scarpan sarjojejn tussaajana, ja "oppipoikana". Siksi hänen ensimmäisten tarinoiden tyylikin muistuttikin hiukan Scarpan tyyliä. Nykyään hänen tyylinsä on kehittynyt todella paljon. Cavazzanon kulta-aika oli siinä 80-90 lukujen välimaastossa, jolloin syntyi monia hienoja tarinoita. Kuten myös edelleenkin ilmestyy...
Toinen venetsialainen ankkapiirtäjä on/oli Romano Scarpa (s. 27. syyskuuta 1927 – 23. huhtikuuta 2005). Minusta hän on sen takia monipuolinen, koska hän on tehnyt monia hienoja tarinoita ja piirtänytkin todella paljon. Lisäksi hän on oli melkoinen "ässä" tekemään seikkailutarinoita. Käsikirjoittihan hänkin monia hyviä tarinoita, vaikka Guido Martina nyt tekikin monet kässärit hänelle. Lisäksi Scarpa kerkesi luomaan monia hahmoja, jotka ovat tälläkin hetkellä monien piirtäjien suosiossa. Esimerkiksi Riitta Hanhen ja Kuuno Kaakkurin, joita useimmat italialaiset nykypiirtäjät suosivat hyvinkin paljon. Omasta mielestäni Scarpa osasi tehdä vaikka millaisia tarinoita. Kaikki tarinat houtuivat häneltä todella mallikkaasti. Monipuolisia tarinoita siis häneltä löytyy!
Italialaisia tekijöitä riittää. Nytkin kerron Massimo De Vita nimisestä ankkatekijästä. Hän syntyi 29. toukokuuta Italiassa, ja on ehdottomasti monipuolisimpia piirtäjiä. Vaikka mainitsinkin, että De Vita on ankkojen tekijä, niin silti enemmän hän on piirtänyt hiiritarinoita. Pääasiassa Mikin ja Hessun tähdittämiä tarinoita. En sen kummmemmin hiiritarinoista pidä, mutta mielestäni Massimon tekemät sellaiset tarinat ovat kyllä erittäin hyviä. Hän piirsi ja käsikirjoitti tarinoita pääosin, 70-80 lukujen paikkeilla. Toki hän teki myöhemminkin tarinoita, mutta nuo tarinat mitä hän teki siinä 70-luvulla, ovat mielestäni parempia. Lisäksi hänen isänsä Pier Lorenzo De Vita, oli disneytaiteilija.
Victor José Arriagada Rios, eli paremmin tunnettuna Vicar (Syntyi 16. huhtikuuta 1934), on myös monipuolinen piirtäjä. Hän on piirtänyt todella paljon ankkasarjoja. Vicar tunnetaan enimmäkseen "johtosarjojenmiehenä", mutta kyllä tältä herralta myös muutkin tarinat onnistuvat. Vicarin monipuolisuutta lisää vielä se, että hänen tarinoidensa aihe vaihtelee paljon, vaikka yleensä niiden päähahmona seikkailee Aku Ankka. Silti hänen tarinansa ovat erittäin monipuolisia.
Suomalainen Kari Korhonenkin (s. 8. lokakuuta 1973) on omasta mielestäni aika monipuolinen. Sen takia, että hän tekee myös muitakin sarjakuvia, kuin Aku Ankkaa. Hän on piirtänyt aikoinaan muun muassa Nalle Puhia. Sen lisäksi hän käsikirjoittaa hyvin, kuten myös piirtääkin. Hän on myös yksi ahkerimmista ankkatekijöistä, joka tekee Pikku-Aku tarinoita. Korhosen "kunniaksi" on hänelle myös tehty oma Ankantekijät kirja. (Ankantekijät 6: Naurettavat naapurit)
Korhosesta kirjoittaessani tuli mieleen toinenkin ankkojen tekijä. Espanjalainen Paco Rodriguez, (syntyi vuonna 1967) jonka tarinoita oli myös Neljä Mestaria -kirjassa, kuten myös Korhosen Kari. Monipuolista hänessä on se, että hän osaa ainakin minun mielestäni piirtää hahmojen ilmeet ja itse hahmot todella hyvin. Myös hänen tarinansa, ovat aika monipuolisia ja niiden aiheetkin vaihtelevat melkoisesti. Rodriguez:han piirtää esimerkiksi ahkerasti ankkoja ja hiiriä. Pitää vielä mainita Ylävirran yritys -sarjatkin, mitä hän on piirtänyt paljon. Kansikuviakin hän teki norjalaisen Arild Midthunin kanssa, jossakin välissä ahkerasti.
Yksi hyvä esimerkki monipuolisesta ankkatekijästä on Flemming Andersen (s. 2. kesäkuuta 1968). Vaikkei Andersen piirräkkään paljon kovinkaan monia eri hahmoja, niin hän korvaa sen sillä, että hän piirtää ankkoja mestarillisesti. Itse sarjakuvaruudutkin Flemming osaa hyvin toteuttaa. Jotkut niistä saattavatkin olla pyöreitä tai vinoja. Se antaa mukavan "tunnelman" sarjalle. Hahmotkin onnistuvat häneltä erittäin hyvin. Samoin tarinoiden taustat ovat huolella tehtyjä, mikä antaa plussaa hänen tarinoilleen.
Don Rosasta (s. 29. kesäkuuta 1951) olen kyllä ollut sitä mieltä, ettei hän olisi monipuolinen piirtäjä. Eihän, hän ole tehnyt juurikaan muita sarjoja, kuin sellaisia, missä seikkailee ankkoja. Eli hiiritarinoita hän ei ole tehnyt. Puhumattakaan muista. Mutta, kun tarkemmin miettii asiaa niin kyllähän Rosa enemmän monipuolinen piirtäjä on, kuin ei-monipuolinen. Osaahan hän tehdä, niin hauskoja kin tarinoita ja seikkaluteemaisia sarjoja. Periaatteessa hän osaa tehdä vaikka mitä tarinoita. Seikkailutarinoissakin huumoria löytyy, ja melkein kaikissa hänen tarinoissaan. Myös Rosa osaa tehdä hahmoista jotenkin monipuolisia. Saattaa kuulostaa vähän oudolta. En siis tarkoita hänen luomiaan hahmoja (vaikkei nyt sellaisia ole luonutkaan) vaan kaikki hahmoja, mitä nyt hän onkaan piirtänyt.
Rosan maanmiestä, Tony Strobliakin (syntyi 12. toukokuuta 1915 – kuoli 29. joulukuuta 1991) voisi sanoa monipuoliseksi. Hän on tehnyt ankkasarjakuvia kaikista eniten, siis sivumäärissä laskettuna. Hän ei juurikaan käsikirjoittanut tarinoita, mutta piirsi sitä enemmän. Vaikka nyt Strobl onkin aika monipuolinen, niin hän ei kyllä ole välttämättä sieltä monipuolisimpien piirtäjien päästä.
On vielä mainittava yksi erittäin hieno ja monipuolinen piirtäjä. Hän on edesmennyt Daniel Branca (7. joulukuuta 1951 – 28. tammikuuta 2005) . Hän on ainakin minun yksi, suosikkipiirtäjistäni. Ehkä sen takia, että hän osaa piirtää hahmoja niin hyvin. Brancan hahmojen naamat, ilmeet ja eleet ovat todella hyvin piirrettyjä. Piirrosjälkikin on mainiota. Se tekee Danielista niin monipuolisen ja hyvän piirtäjän.
Mainitsen vielä näin lopuksi hollantilaisen Michel Nadorpin. Mielestäni hän on aika monipuolinen piirtäjä, koska hän tekee paljon kansikuvia ja myös piirtää tarinoita. Tosin käsikirjoitustaidoillaan Nadorp ei loista. Hän ei ole edes tietääkseni käsikirjoittanut tarinoita lainkaan. Mutta tuokin asia korjaantuu, sillä, että Michel piirtää hyvin. Hän on kyllä harvinaisen ahkera piirtämään kansikuvia. Suurin osa tämänkin vuoden Aku Ankka -lehtien kansista on Nadorpin piirtämiä. Kuten myös uusimman akkarin kansi on hänen taiteilemansa.
Näin lopuksi vielä lyhyt yhteenveto: Piirtäjien monipuolisuutta voidaan luonnehtia monilla eri tavoilla. Jotkut käsikirjoittavat paljon, ja toiset taas piirtävät paljon. Toiset taas loistavat piirtämisen taidoillaan tai piirtämisenmäärällä. Esimerkiksi Michel Nadorp piirtää paljon kansikuvia, ja Ferioli taas on tunnettu tarinoidensa monipuolisuudella. Vaikka he poikkeavatkin paljon toisistaan, niin he ovat molemmat monipuolisimpia tekijöitä. Monipuolisia piirtäjiä siis riittää yllin kyllin.
Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
Mac Ducky
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1051 -
18.07.2009 klo 19:37:34
wierii2
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1052 -
18.07.2009 klo 19:47:23
BONUS-rankingeista. Salwer lupasi puolestani jotain kyllä väsätä... Missäs se kyhäelmä onkaan? O:-)
// Sovimme, että sinä teet. Etkö muista?
// Sovimme, että sinä teet. Etkö muista?
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1053 -
18.07.2009 klo 19:59:04
Lainaus käyttäjältä: wierii2BONUS-rankingeista. Salwer lupasi puolestani jotain kyllä väsätä... Missäs se kyhäelmä onkaan? O:-)
Minä kyllä muistan, että sinun piti väsätä... O:-)
Minä kyllä muistan, että sinun piti väsätä... O:-)
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1054 -
18.07.2009 klo 20:06:54
Koittakaas nyt päättää kumpi väsää. Huomenna päättyy tämäkin osakilpailu ja edellisen tuloksia ei ole (vieläkään) saatu.
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1055 -
18.07.2009 klo 20:09:23
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankkatekijät
Monipuolisuus on laaja käsite. Se voi tarkoittaa Akkareissa piirtäjillä ja käsikirjoittajilla sitä, että on tehnyt paljon ankka- sekä hiiritarinoita, tai että on tehnyt tarinoita muihinkin Disneyjulkaisuihin kuin Aku Ankkaan, tai että hahmokaarti on vaihteleva tai vaikka että tarinoiden juonet ovat erilaisia. Sekin voi olla monipuolisuutta, sillä monipuolisuus on niin laaja asia.
Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut Akkarissa (ja muuallakin) aina. Nykypäivänä Akkarissa ja muissa ankkajulkaisuissa on joitain monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia, mutta erikoistuminen on vienyt useat taiteilijat puolelleen. Kuitenkin varsinkin kauan sitten aloittaneet ovat yhä edelleen monipuolisia.
Mitä moipuolisuus sitten on? Itse olen sitä mieltä, että monipuoliseksi voi lukea piirtäjän tai käsikirjoittajan, jos hän käyttää/piirtää (melkein) kaikkia hahmoja, hän tekee ankka- sekä hiiritarinoita, hänen tarinansa ovat todella vaihtelevia, hän on vaikuttanut paljon Ankkalinnaan tai muuhun senlaiseen, hän on tehnyt töitä muille Disney-julkaisuille tai jos hän käyttää tarinoissaan erilaisia juonipohjia.
Miten monipuolisuutta voidaan mitata? Mitä asioita tekevät ihmiset ovat monipuolisia? Mielestäni yksi selvä kriteeri on tarinoiden erilaisuus. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tarinat ovat monipuolisia vaan sitä, että ne eivät toista itseään, joka on monipuolisuuden vastakohta. Monipuolisuutta ei välttämättä voida mitata sivumäärillä, koska tarinat voivat olla itseääntoistavia. Kuitenkin näkisin, että piirtäjä, joka on piirtänyt paljon sivuja, on todennäköisesti monipuolinen, koska tarinatkaan eivät niin paljon toista itseään. Monipuolisuutta voidaan mitata myös julkaisuiden, joihin on tehnyt tarinan, määrillä, koska eri julkaisuihin tulee erilaisia tarinoita. Lisäksi monipuolisuutta voidaan mitata ainakin eri tekniikoiden määrillä. Eri tekniikoilla tekeminen lisää selvästi monipuolisuutta. Myös kansikuvien määrä piirtäjällä tai käsikirjoittajalla, joka tekee aktiivisesti tarinoita, lisää mielestäni monipuolisuutta, koska kannet ovat muutamien poikkeuksien lisäksi lähes aina erilaisia ja silloin piirtäjä/käsikirjoittaja ei ole erikoistunut pelkkiin kansikuviin vaan kykenee tekemään myös melko paljon erilaisia tarinoita.
Ensimmäisenä monipuolisista piirtäjistä ja käsikirjoittajista mieleen tulee Carl Barks (syntynyt 1901, kuollut 2000 leukemiaan). Hän on tehnyt todella paljon erilaisia tarinoita. Barksin tarinakaartiin kuuluvat sekä yksisivuiset vitsisarjat että kymmensivuiset seikkailut. Barks on luonut paljon erilaisia hahmoja (ja käytännössä koko ankkamaailman) ja Barks käytti erilaisia hahmoja. Se on monipuolisuutta. Barks oli ennen ankkauraansa pilapiirtäjä. Carl Barksilla on kaksi lasta ja hän on eronnut kaksi kertaa ja mennyt kaksi kertaa naimisiin. Ankkalinnaa sekä sen sisältöä Bark ryhtyi tekemään 1940-luvulla. Se oli hänen elämänsä käännekohta. Carl Barksin uran paras (ja tuottoisin) aikakausi kesti edellämainitusta vuosikymmenestä 1960-luvulle, mutta Barks teki myöhemminkin tarinoita. Barksin uran parasta aikaa oli 1950-luku, jolloin hän sai ansaitsemaansa arvostusta. Barks kehitti nykyhahmoista melkein kaiken, ja tilanteista esimerkiksi Aku Ankan ja Teppo Tulpun tappelut ovat hänen käsialaansa. Barksin luomat hahmot ovat monipuolisia (kuten esimerkiksi Pelle Peloton ja Roope Ankka). Barks on siis ollut todella monipuolinen. Barks on myös, toisin kuin useimmat muut piirtäjät joiden tarinoita Suomessa julkaistaan, tehnyt yhden Mikki-aiheisen tarinan. Kuitenkin voinen häntä monipuoliseksi kutsua hänen hahmokaartistaan ja tarinoidensa erilaisuuksista johtuen. Barksin tarinoiden monipuolisuutta kuvaa se, että ne sijoittuvat useisiin eri paikkoihin, Barks on käyttänyt useita päähenkilöitä taitavasti ja juonen perustassa on eroavaisuuksia. Kaikki tarinat eivät ole Roope vastaan Kulta-Into Pii tai Milla Magia, vaan yksisivuisiakin on. Barks on tehnyt melkein kaikille nykytarinoille pohjan, mutta valitettavasti kyseessäolevia pohjia käytetään nykyään aivan liikaa, jolloin toistoa tulee paljon ja ihmiset kyllästyvät helposti. Kukaan muu ei tunnu enää keksivän samanlaisia tarinan perusideoita, pohjia, joten kaikki tarinat nykyään ovat toisintoja. Barksin monipuolisuutta vain kasvattaa se, että hän on tehnyt myös useisiin tarinoihinsa kansikuvia, joita on Suomessakin julkaistu. Kaiken lisäksi Barks on tehnyt öljyväritöitä jopa viimeisinä elinvuosinaan ja ne ovat nykyään todella arvokkaita.
Giorgio Cavazzano (syntynyt 1947) on myös ollut todella monipuolinen. Hän on italialainen piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka on ollut parhaassa iskussaan Barksin uran loppupuolella ja sen jälkeen. Cavazzano on kunnostautunut harvinaisempien hahmojen parissa. Hän on myös kehitellyt hahmoja,joiden käyttö on harvinaista (eli jotka ovat ''turhia'') kuten Naistaikaviitta eli Viitatar. Cavazzano on tehnyt sekä ankkatarinoita että hiiritarinoita, mikä ei ole kovin yleistä. Cavazzano on siis melko monipuolinen piirtäjä ja käsikirjoittaja. Cavazzano on tehnyt paljon kolmiosaisia jatkotarinoitakin, sekä lisäksi paljon lyhyempiä pienehköjä tarinoita. Cavazzano hallitseekin käytännössä kaikki tarinamuodot, koska hän on kaikkia itse käyttänyt.
Kuten edellämainittukin, myös Romano Scarpa (syntynyt 1927, kuollut 2005 vanhuuteen) on tunnettu sekä ankka- että hiirisarjakuvien piirtäjänä. Ankantekijät-kirjasarjan yksi osa on pelkkää Scarpan tuotantoa. Svarpa hallitsee mielestäni kaikenlaisten tarinoiden tekemisen todella taidokkaasti. Scarpa siis osaa tehdä melkein minkä laisia tahansa tarinoita. Se on monipuolisuutta parhaimmillaan! Scarpa on myös tehnyt todella monenlaisia tarinoita.
Maininnan arvoinen on myös Ferioli (syntynyt 1959). Hän on tehnyt erilaisten tarinatyyppien tarinoita sekä sekä ankka- että hiiritarinoita. Ferioli on kunnostautunut myös tarinasarjojen parissa, sillä hän on tehnyt niitä muutamia. Yleensä tarinasarjoilla on eri tekijät. Esimerkiksi 2003-vuonna (viimeinen osa vuoden 2004 ensimmäisessä lehdessä) julkaistu Myyttien saari oli täysin Feriolin käsialaa.
Tony Strobl (syntynyt 1915, kuollut 1991 vanhuuteen) aloitti piirtäjän uransa 1950-luvulla, jolloin hän oli maailman johtava ankkapiirtäjä. Hän on yksi eniten piirtävistä ankkataiteilijoista yhä edelleenki. Stroblin käsikirjoittamat tarinat ovat harvassa, mutta sen puutteen hän korvaa piirtämillään tarinoita. Kyseessäolevat tarinat sisältävät kaikenlaisia hahmoja (ja juonia). Kaiken lisäksi kukaan muu ei ole koskaan piirtänyt niin paljon tarinoita (sivumääristä mitattuna) Akkariin kuin Tony Strobl.
Kari Korhosesta (syntynyt 1973) monipuolisen tekee sen, että hän ei piirrä pelkästään ankkoja. Hän tekee tarinoita myös muihin Disney-julkaisuihin. Eniten hän on niitä tehnyt todennäköisesti Aku Ankka-lehteen ja Nalle Puh-lehteen. Korhosestakin on tehty Ankantekijät-kirja. Korhosesta monipuolisen tekevät ainakin se, että hän sekä piirtää että käsikirjoittaa tarinoita, se, että hänen tarinansa päähenkilö vaihtelee usein ja se, että hän tekee myös Pikku-Aku-tarinoita. Korhonen hallitsee sekä piirrrostyön että käsikirjoittamisen.
Vicar (syntynyt 1934) on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, joiden laaja aiheiden vaihtelu tekee hänestä monipuolisen. Vicar on piirtänyt tarinoita seikkailuista, pelkästä Akusta ja vaikka mistä muusta. Vicar on siis mielestäni todella monipuolinen. Eräs Ankantekijät-kirja oli omistettu Vicarille. Vicar on lähinnä piirtäjä, mutta hän hallitsee käytännössä kaiken ankka-aiheisen piirtämisen.
Massimo De Vita (syntynyt 1941) on eräs eniten erilaisia hahmoja käyttävistä piirtäjistä ja käsikirjoittajista. De Vita tekee paljon hiiritarinoita, mutta eivät ankkatarinatkaan ole hänelle tuntemattomia. Niiden lisäksi hän käyttää paljon supersankareita (Superhessu, Taikaviitta) tarinoissaan. De Vitakin kuuluu vanhimpiin ankkataiteilijoihin, joten hän on monipuolinen kuten muutkin saman aikakauden taiteilijat.
Paul Murrykin (syntynyt 1911, kuollut 1989 vanhuuteen) piirtää sekä ankkoja että hiiriä, mutta enimmäkseen hiiriä. Murry ei ole tunnettu käsikirjoittajana, vaan piirtäjänä. Murry on myös ollut yksi Superhessun kehittelijöistä. Murryn piirroksille yleistä on tummien värien käyttö. Niissä harvoissa ankkatarinoissa mitä Murry on tehnyt, ankkojen nokat ovat mielestäni keltaisempia kuin yleensä. Murryn voi kuitenkin laskea monipuoliseksi piirtäjäksi, sillä hän on tehnyt muutaman ankkatarinan ja myös käsikirjoittanut muutaman tarinan.
Kun mainitaan ankka- ja hiiritaiteilijat, myös Marco Rota (syntynyt 1942) on pakko mainita. Rota on sekä ankka- että hiiritarinoiden tekijänä molempina yksi parhaista. Rota on harvinainen monilahjakkuus ankkajulkaisujen parissa. Ei ole yleistä, että joku tekee yhtä taidokkaasti sekä ankka-aiheisia että hiiriaiheisia tarinoita. Rota on ollut parhaimmillaan juuri Barksin aikakauden jälkeen. Rotan tarinoita julkaistaan Aku Ankka-lehdessämme yleensä kaksi tai kolme vuodessa, ja se on aika lailla se tahti, jota Rota noudattaa. Rotan piirroksista yleistä on laajat maisemakuvaukset sekä selkeät piirrokset. Ne eivät sisällä pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Don Rosan piirrokset. Rota on todennäköisesti monipuolisin, jos monipuolisuutta mitataan hahmokaartilla jota piirtäjä/käsikirjoittaja käyttää, sillä Rota osaa käyttää melkeinpä kaikkia eri hahmoja.
Michel Nadorp on piirtänyt ja käsikirjoittanut sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta se ei ole hänen monipuolisuutensa pääasia. Nadorp on tehnyt Akkariin paljon kansikuvia, ja siten osoittaa monipuolisuutensa. Tämän vuoden Akkareista eniten kansikuvia on tehnyt Nadorp. Michel Nadorpilta ei ole Suomessa nähty tarinoita niin paljon kuin kansia. Nadorp hallitsee siis ankka-, hiiritarinat ja kansikuvien tekemisen, joten häntä voi helposti kutsua monipuoliseksi ankkataiteilijaksi.
Myös Don Rosa (syntynyt 1951) on omalla tavallaan monipuolinen. Hän piirtää vain ankka-aiheisia tarinoita, mutta niiden juonet ovat todella vaihtelevia ja ne sijoittuvat vaihteleviin paikkoihin, joten Rosaakin voi kutsua monipuoliseksi. Kaikki Rosan tarinat eivät ole tutkimusmatka- tai aarteenetsintätarinoita (jotka sijoittuvat melkeinpä joka puolelle ympäri maailmaa) tai Ankkalinnaan sijoittuvia tarinoita, jotka kertovat Akun elämästä. On myös muutamia tarinoita Mustasta Ritarista, Karhukoplasta ynnä muista vaihtelevista aiheista. Lisäksi Rosa on piirtänyt muutamia tarinoita, joihin hän ei ole tehnyt omaa käsikirjoitusta. Rosa tekee myös paljon kansikuvia omiin tarinoihinsa ja lisäksi kommentoi useimpia tarinoitaan. Rosa on siis todella monipuolinen. Väittäisin, että Rosa on jopa monipuolisin ankkataiteilija, joka ei tee laisinkaan hiiriaiheisia tarinoita. Rosan ominaispiirteitä ovat ainakin useat pienet yksityiskohdat, tarkka piirtojälki ja tarinoiden avausruutuihin sijoitettava D.U.C.K.. Rosa on siis todella monipuolinen.
Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat ovat selvä piristys julkaisuille. He eivät toista itseään, kuten valitettavan monet tarinat tekevät nykypäivänä. He voivat tehdä uuden tarinan, joka on täysin erilainen kuin mitä muut tarinat ovat. Se on yksi syy, mikä pitää julkaisut yhä edelleenkin elossa. Valitettavasti uusista piirtäjistä ja käsikirjoittajista melkein kaikki erikoistuvat, mikä on sääli, koska heidän tarinansa alkavat toistaa itseään, jonka takia useat kyllästyvät sarjakuviin. Monipuolisuus on siis piristys! Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat saavat myös paljon faneja puolelleen, koska on paljon lukijoita, jotka eivät pidä kaikentyyppisistä tarinoista. Silloin joku piirtäjä tai käsikirjoittaja, joka hallitsee monipuolisia asioita, saa suuren lukijamäärän suosion, joka tarkoittaa hänelle rahaa. Monipuolisuuden hyötyihin lukeutuu myös se, että piirtäjän (/käsikirjoittajan) tarinoista voi tehdä helpommin oman kovakantisen, koska se ei ala toistamaan itseään. Sama juttu on myös erikoisnumeroissa ja kaikessa muussa senlaisessa. Se kerää lukijoiden suosiot (ja faniparvi kasvaa...). Monipuolisuuden avulla on paljon helpompi omistaa joku julkaisu jollekulle tietylle henkilölle, ja vielä onnistua siinä hyvin!
Monipuolisuus on myös todella haastavaa toteuttaa. Sen takia useimmat uudet piirtäjät erikoistuvat johonkin tiettyyn ''tyyliin''. Monipuolisuus on hankalaa, koska silloin täytyy osata niin monenlaisia asioita. Silloin ei riitä, että osaa esimerkiksi vain tehdä tarinoita Mikistä. Useat monipuoliset hallitsevat esimerkiksi joko sekä ankka- että hiiritarinat tai kaikkien hahmojen piirtämisen. On myös monipuolisia käsikirjoittajia, joiden kohdalla monipuolisuus totetutuu tarinoiden vaihtelevuudella. Yksi esimerkki on Don Rosa (joka myös piirtää monipuolisesti). Hänen tarinansa ovat erittäin vaihtelevia (eli monipuolisia), jo senkin takia, että ne sijoittuvat käytännössä aina eri paikkaan/paikkoihin. Lisäksi niiden juonet ovat keskenään todella eroavia.
Ankkajulkaisut tarvitsevat monipuolisuutta! Ankkiksessakin on moitittu niitä tylsistä tarinoista ja - varsinkin - toistuvuudesta. Monipuolisuus estäisi sen, koska tarinat eivät toistaisi itseään niin paljon ja tylsiä tarinoita ei käytännössä olisi, koska silloin ne olisivat erilaisia kuin muut tarinat ja siten niitä pitäisi pystyä lukemaan. Monipuolisuus helpottaisi uusien julkaisujen tietä (vaikka niitä ei tarvita), koska ne eivät kärsisi siitä mitä useimmat: Alussa saatavia tarinoita on vähän ja ne ovat keskenään melko samanlaisia. Jos monipuolisuutta tulisi enemmän, tarinatkin olisivat erilaisia joten ne kiinnostaisivat paremmin ja uudet julkaisut saisivat elinaikaa enemmän kuin mitä esimerkiksi Iines-lehti. Monipuolisuus lisäisi muiden julkaisujen suosiota todella paljon, ja niillä olisi mahdollisuus yltää jopa esimerkiksi Akkarin tai taskukirjojen tasolle. Suuri uhka on toistuvuuden seurauksena syntyvä kyllästyminen, joka vähentäisi lukijoita ja julkaisuja. Monipuolisuus ehkäisee tuota. Monipuolisuus pitää innostusta yllä. Monipuolisuuden ansiosta julkaisujen suosio on nyt niin korkea kuin mitä se on.
Monipuolisuuden puuttumisesta on paljon haittoja. Sen takia Akkaria lukemattomilla on paljon ennakkoluuloja Akkarista, sillä esimerkiksi tällä foorumilla on useasti mainittu se, että tarinat toistavat itseään. Jos monipuolisuutta olisi, tuota ennakkoluuloa ei olisi lainkaan. Ilman monipuolisuutta ihmiset usein yleistävät tarinat tietynlaisiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Monipuolisuudella tuota yleistämistä ei voisi tehdä, sillä kahta samanjuonista tarinaa olisi todella hankala löytää, koska monipuolisuuden yksi osa-alue on monipuoliset tarinoiden perusideat (eli pohjat, johon juoni sijoittuu). Mikäli monipuolisuuden määrä olisi olematon, niin olisi täysin mahdotonta löytää kahta erilaista tarinaa samalta piirtäjältä/käsikirjoittajalta. Se taas vähentäisi Akkarin tilaajien määrää radikaalisti, jonka takia Akkari ei kauaa pysyisi suosittuna. Monipuolisuus pitää siis useita julkaisuja hengissä. Mikäli monipuolisuutta ei olisi, useat piirtäjät ja käsikirjoittajat tekisivät paljon vähemmän tarinoita kuin nyt, koska ne toistaisivat itseään liikaa ja niistä saisi vihaista palautetta eikä niitä mahdollisesti edes julkaistaisi. Silloin kellään ei olisi yhtään kannattajaa, mikä asettaisi piirtäjät ja käsikirjoittajat tutkimaan motivaatiotaan ja mahdollisesti jopa lopettamaan koko uransa. Se ainakin olisi kuolemanisku melkein kaikille ankkajulkaisuille. Lisäksi kaikki ankka-aiheiset keskustelufoorumit lopetettaisiin, koska niillä ei syntyisi keskustelua niiden aiheesta. Fanituotteita ei enää myytäisi, ja kaikki numerot olisivat keräilyharvinaisuuksia. Monipuolisuuden avulla piirtäjien ja käsikirjoittajien taitokin kasvaa, koska heidän pitää tehdä useita erilaisia asioita. Ilman sitä heidän taitonsa ei olisi yhtä korkealla kuin mitä se nyt on. Lisäksi julkaisujen kannet täyttyisivät erilaisilla ilmoituksilla, tiedoituksilla, mainoksilla tai muilla senlaisilla, koska kannet eivät muuten erottuisi (paljoa), koska monipuolisuutta ei olisi. Jokaisessa kannessa olisi kuva tarinasta tai muu samantapainen. Myös suomentajien suomentamat puhekuplat olisivat tylsähköjä, eikä niistä löytyisi esimerkiksi Puhuvan koiran lausahduksien tapaisia huumoripilkahduksia, koska ne olisivat myös käsikirjoituksessa tylsähköjä. Monipuolisuuden puuttumisesta ei siis ole käytännössä minkäänlaisia hyödyllisiä puolia.
Seuraava kappale kuvaa liioiteltua tilannetta. Monipuolisuudesta on myös jonkinlaisia haittoja, joskin ne eivät ole kovin suuria. Monipuolisten piirtäjien piirtämistä tarinoista voisi olla todella hankala erottaa kuka tarinan on piirtänyt, jos julkaisussa ei sitä kerrottaisi. Sama pätee käsikirjoittajien kohdalla, joskin jo nykyäänkin sitä ei ole kovin helppo erottaa. Lisäksi monipuolisuuden kasvaessa paljon, on mahdollista, että kaikki tarinat ovat täysin erilaisia, joskin todella epätodennäköistä. Silloin kaikilla tarinoilla olisi täysin omanlainen juonipohjansa ja ne olisivat käytännössä jonkin alku, mikään ''vanha'' tarina ei sisältäisi mitään sen aiheista. Lisäksi tarinasarjat todennäköisesti loppuisivat kokonaan, koska ne(kin) toistavat itseään melko paljon, koska niiden niin täytyy tehdä. Myös Rosan tarinoiden tapaiset viittaukset muihin tarinoihin loppuisivat täysin. Kaikki tarinat olisivat vain todella tylsiä yksilöitä, ja tarinoita ei voisi verrata lainkaan keskenään. Myös uusia (tylsiä) hahmoja keksittäisiin todella paljon, ja niitä tuskin käytettäisiin useammassa kuin yhdessä tarinassa.
Yhteenveto: Monipuolisuutta on monenlaista. Useat monipuoliset tekevät sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta Barks on tunnettu laajasta hahmokaartista, Nadorp useiden kansikuvien tekemisestä, Rota melkein kaikkien hahmojen käytöstä ja Rosa tarinoiden laajasta vaihtuvuudesta. Nykyään useimmat erikoistuvat, koska se on monipuolisuutta helpompaa. Monipuolisuudesta ei oikeastaan ole lainkaan haittoja, jos ei laske tarinoiden liian suurta vaihtuvuutta haitaksi. Ilman monipuolisuutta ei olisi lainkaan julkaisuja. Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut aina.
Pakko lisätä tapojeni vastaisesti tärkeimmät syntymä- ja kuolinajat, jotta en jäisi niissä niin paljoa jälkeen.
Kiitokset kaikille, jotka ovat jo vastanneet Vm-sivu-yksäriini!
~kirja
Monipuolisuus on laaja käsite. Se voi tarkoittaa Akkareissa piirtäjillä ja käsikirjoittajilla sitä, että on tehnyt paljon ankka- sekä hiiritarinoita, tai että on tehnyt tarinoita muihinkin Disneyjulkaisuihin kuin Aku Ankkaan, tai että hahmokaarti on vaihteleva tai vaikka että tarinoiden juonet ovat erilaisia. Sekin voi olla monipuolisuutta, sillä monipuolisuus on niin laaja asia.
Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut Akkarissa (ja muuallakin) aina. Nykypäivänä Akkarissa ja muissa ankkajulkaisuissa on joitain monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia, mutta erikoistuminen on vienyt useat taiteilijat puolelleen. Kuitenkin varsinkin kauan sitten aloittaneet ovat yhä edelleen monipuolisia.
Mitä moipuolisuus sitten on? Itse olen sitä mieltä, että monipuoliseksi voi lukea piirtäjän tai käsikirjoittajan, jos hän käyttää/piirtää (melkein) kaikkia hahmoja, hän tekee ankka- sekä hiiritarinoita, hänen tarinansa ovat todella vaihtelevia, hän on vaikuttanut paljon Ankkalinnaan tai muuhun senlaiseen, hän on tehnyt töitä muille Disney-julkaisuille tai jos hän käyttää tarinoissaan erilaisia juonipohjia.
Miten monipuolisuutta voidaan mitata? Mitä asioita tekevät ihmiset ovat monipuolisia? Mielestäni yksi selvä kriteeri on tarinoiden erilaisuus. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tarinat ovat monipuolisia vaan sitä, että ne eivät toista itseään, joka on monipuolisuuden vastakohta. Monipuolisuutta ei välttämättä voida mitata sivumäärillä, koska tarinat voivat olla itseääntoistavia. Kuitenkin näkisin, että piirtäjä, joka on piirtänyt paljon sivuja, on todennäköisesti monipuolinen, koska tarinatkaan eivät niin paljon toista itseään. Monipuolisuutta voidaan mitata myös julkaisuiden, joihin on tehnyt tarinan, määrillä, koska eri julkaisuihin tulee erilaisia tarinoita. Lisäksi monipuolisuutta voidaan mitata ainakin eri tekniikoiden määrillä. Eri tekniikoilla tekeminen lisää selvästi monipuolisuutta. Myös kansikuvien määrä piirtäjällä tai käsikirjoittajalla, joka tekee aktiivisesti tarinoita, lisää mielestäni monipuolisuutta, koska kannet ovat muutamien poikkeuksien lisäksi lähes aina erilaisia ja silloin piirtäjä/käsikirjoittaja ei ole erikoistunut pelkkiin kansikuviin vaan kykenee tekemään myös melko paljon erilaisia tarinoita.
Ensimmäisenä monipuolisista piirtäjistä ja käsikirjoittajista mieleen tulee Carl Barks (syntynyt 1901, kuollut 2000 leukemiaan). Hän on tehnyt todella paljon erilaisia tarinoita. Barksin tarinakaartiin kuuluvat sekä yksisivuiset vitsisarjat että kymmensivuiset seikkailut. Barks on luonut paljon erilaisia hahmoja (ja käytännössä koko ankkamaailman) ja Barks käytti erilaisia hahmoja. Se on monipuolisuutta. Barks oli ennen ankkauraansa pilapiirtäjä. Carl Barksilla on kaksi lasta ja hän on eronnut kaksi kertaa ja mennyt kaksi kertaa naimisiin. Ankkalinnaa sekä sen sisältöä Bark ryhtyi tekemään 1940-luvulla. Se oli hänen elämänsä käännekohta. Carl Barksin uran paras (ja tuottoisin) aikakausi kesti edellämainitusta vuosikymmenestä 1960-luvulle, mutta Barks teki myöhemminkin tarinoita. Barksin uran parasta aikaa oli 1950-luku, jolloin hän sai ansaitsemaansa arvostusta. Barks kehitti nykyhahmoista melkein kaiken, ja tilanteista esimerkiksi Aku Ankan ja Teppo Tulpun tappelut ovat hänen käsialaansa. Barksin luomat hahmot ovat monipuolisia (kuten esimerkiksi Pelle Peloton ja Roope Ankka). Barks on siis ollut todella monipuolinen. Barks on myös, toisin kuin useimmat muut piirtäjät joiden tarinoita Suomessa julkaistaan, tehnyt yhden Mikki-aiheisen tarinan. Kuitenkin voinen häntä monipuoliseksi kutsua hänen hahmokaartistaan ja tarinoidensa erilaisuuksista johtuen. Barksin tarinoiden monipuolisuutta kuvaa se, että ne sijoittuvat useisiin eri paikkoihin, Barks on käyttänyt useita päähenkilöitä taitavasti ja juonen perustassa on eroavaisuuksia. Kaikki tarinat eivät ole Roope vastaan Kulta-Into Pii tai Milla Magia, vaan yksisivuisiakin on. Barks on tehnyt melkein kaikille nykytarinoille pohjan, mutta valitettavasti kyseessäolevia pohjia käytetään nykyään aivan liikaa, jolloin toistoa tulee paljon ja ihmiset kyllästyvät helposti. Kukaan muu ei tunnu enää keksivän samanlaisia tarinan perusideoita, pohjia, joten kaikki tarinat nykyään ovat toisintoja. Barksin monipuolisuutta vain kasvattaa se, että hän on tehnyt myös useisiin tarinoihinsa kansikuvia, joita on Suomessakin julkaistu. Kaiken lisäksi Barks on tehnyt öljyväritöitä jopa viimeisinä elinvuosinaan ja ne ovat nykyään todella arvokkaita.
Giorgio Cavazzano (syntynyt 1947) on myös ollut todella monipuolinen. Hän on italialainen piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka on ollut parhaassa iskussaan Barksin uran loppupuolella ja sen jälkeen. Cavazzano on kunnostautunut harvinaisempien hahmojen parissa. Hän on myös kehitellyt hahmoja,joiden käyttö on harvinaista (eli jotka ovat ''turhia'') kuten Naistaikaviitta eli Viitatar. Cavazzano on tehnyt sekä ankkatarinoita että hiiritarinoita, mikä ei ole kovin yleistä. Cavazzano on siis melko monipuolinen piirtäjä ja käsikirjoittaja. Cavazzano on tehnyt paljon kolmiosaisia jatkotarinoitakin, sekä lisäksi paljon lyhyempiä pienehköjä tarinoita. Cavazzano hallitseekin käytännössä kaikki tarinamuodot, koska hän on kaikkia itse käyttänyt.
Kuten edellämainittukin, myös Romano Scarpa (syntynyt 1927, kuollut 2005 vanhuuteen) on tunnettu sekä ankka- että hiirisarjakuvien piirtäjänä. Ankantekijät-kirjasarjan yksi osa on pelkkää Scarpan tuotantoa. Svarpa hallitsee mielestäni kaikenlaisten tarinoiden tekemisen todella taidokkaasti. Scarpa siis osaa tehdä melkein minkä laisia tahansa tarinoita. Se on monipuolisuutta parhaimmillaan! Scarpa on myös tehnyt todella monenlaisia tarinoita.
Maininnan arvoinen on myös Ferioli (syntynyt 1959). Hän on tehnyt erilaisten tarinatyyppien tarinoita sekä sekä ankka- että hiiritarinoita. Ferioli on kunnostautunut myös tarinasarjojen parissa, sillä hän on tehnyt niitä muutamia. Yleensä tarinasarjoilla on eri tekijät. Esimerkiksi 2003-vuonna (viimeinen osa vuoden 2004 ensimmäisessä lehdessä) julkaistu Myyttien saari oli täysin Feriolin käsialaa.
Tony Strobl (syntynyt 1915, kuollut 1991 vanhuuteen) aloitti piirtäjän uransa 1950-luvulla, jolloin hän oli maailman johtava ankkapiirtäjä. Hän on yksi eniten piirtävistä ankkataiteilijoista yhä edelleenki. Stroblin käsikirjoittamat tarinat ovat harvassa, mutta sen puutteen hän korvaa piirtämillään tarinoita. Kyseessäolevat tarinat sisältävät kaikenlaisia hahmoja (ja juonia). Kaiken lisäksi kukaan muu ei ole koskaan piirtänyt niin paljon tarinoita (sivumääristä mitattuna) Akkariin kuin Tony Strobl.
Kari Korhosesta (syntynyt 1973) monipuolisen tekee sen, että hän ei piirrä pelkästään ankkoja. Hän tekee tarinoita myös muihin Disney-julkaisuihin. Eniten hän on niitä tehnyt todennäköisesti Aku Ankka-lehteen ja Nalle Puh-lehteen. Korhosestakin on tehty Ankantekijät-kirja. Korhosesta monipuolisen tekevät ainakin se, että hän sekä piirtää että käsikirjoittaa tarinoita, se, että hänen tarinansa päähenkilö vaihtelee usein ja se, että hän tekee myös Pikku-Aku-tarinoita. Korhonen hallitsee sekä piirrrostyön että käsikirjoittamisen.
Vicar (syntynyt 1934) on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, joiden laaja aiheiden vaihtelu tekee hänestä monipuolisen. Vicar on piirtänyt tarinoita seikkailuista, pelkästä Akusta ja vaikka mistä muusta. Vicar on siis mielestäni todella monipuolinen. Eräs Ankantekijät-kirja oli omistettu Vicarille. Vicar on lähinnä piirtäjä, mutta hän hallitsee käytännössä kaiken ankka-aiheisen piirtämisen.
Massimo De Vita (syntynyt 1941) on eräs eniten erilaisia hahmoja käyttävistä piirtäjistä ja käsikirjoittajista. De Vita tekee paljon hiiritarinoita, mutta eivät ankkatarinatkaan ole hänelle tuntemattomia. Niiden lisäksi hän käyttää paljon supersankareita (Superhessu, Taikaviitta) tarinoissaan. De Vitakin kuuluu vanhimpiin ankkataiteilijoihin, joten hän on monipuolinen kuten muutkin saman aikakauden taiteilijat.
Paul Murrykin (syntynyt 1911, kuollut 1989 vanhuuteen) piirtää sekä ankkoja että hiiriä, mutta enimmäkseen hiiriä. Murry ei ole tunnettu käsikirjoittajana, vaan piirtäjänä. Murry on myös ollut yksi Superhessun kehittelijöistä. Murryn piirroksille yleistä on tummien värien käyttö. Niissä harvoissa ankkatarinoissa mitä Murry on tehnyt, ankkojen nokat ovat mielestäni keltaisempia kuin yleensä. Murryn voi kuitenkin laskea monipuoliseksi piirtäjäksi, sillä hän on tehnyt muutaman ankkatarinan ja myös käsikirjoittanut muutaman tarinan.
Kun mainitaan ankka- ja hiiritaiteilijat, myös Marco Rota (syntynyt 1942) on pakko mainita. Rota on sekä ankka- että hiiritarinoiden tekijänä molempina yksi parhaista. Rota on harvinainen monilahjakkuus ankkajulkaisujen parissa. Ei ole yleistä, että joku tekee yhtä taidokkaasti sekä ankka-aiheisia että hiiriaiheisia tarinoita. Rota on ollut parhaimmillaan juuri Barksin aikakauden jälkeen. Rotan tarinoita julkaistaan Aku Ankka-lehdessämme yleensä kaksi tai kolme vuodessa, ja se on aika lailla se tahti, jota Rota noudattaa. Rotan piirroksista yleistä on laajat maisemakuvaukset sekä selkeät piirrokset. Ne eivät sisällä pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Don Rosan piirrokset. Rota on todennäköisesti monipuolisin, jos monipuolisuutta mitataan hahmokaartilla jota piirtäjä/käsikirjoittaja käyttää, sillä Rota osaa käyttää melkeinpä kaikkia eri hahmoja.
Michel Nadorp on piirtänyt ja käsikirjoittanut sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta se ei ole hänen monipuolisuutensa pääasia. Nadorp on tehnyt Akkariin paljon kansikuvia, ja siten osoittaa monipuolisuutensa. Tämän vuoden Akkareista eniten kansikuvia on tehnyt Nadorp. Michel Nadorpilta ei ole Suomessa nähty tarinoita niin paljon kuin kansia. Nadorp hallitsee siis ankka-, hiiritarinat ja kansikuvien tekemisen, joten häntä voi helposti kutsua monipuoliseksi ankkataiteilijaksi.
Myös Don Rosa (syntynyt 1951) on omalla tavallaan monipuolinen. Hän piirtää vain ankka-aiheisia tarinoita, mutta niiden juonet ovat todella vaihtelevia ja ne sijoittuvat vaihteleviin paikkoihin, joten Rosaakin voi kutsua monipuoliseksi. Kaikki Rosan tarinat eivät ole tutkimusmatka- tai aarteenetsintätarinoita (jotka sijoittuvat melkeinpä joka puolelle ympäri maailmaa) tai Ankkalinnaan sijoittuvia tarinoita, jotka kertovat Akun elämästä. On myös muutamia tarinoita Mustasta Ritarista, Karhukoplasta ynnä muista vaihtelevista aiheista. Lisäksi Rosa on piirtänyt muutamia tarinoita, joihin hän ei ole tehnyt omaa käsikirjoitusta. Rosa tekee myös paljon kansikuvia omiin tarinoihinsa ja lisäksi kommentoi useimpia tarinoitaan. Rosa on siis todella monipuolinen. Väittäisin, että Rosa on jopa monipuolisin ankkataiteilija, joka ei tee laisinkaan hiiriaiheisia tarinoita. Rosan ominaispiirteitä ovat ainakin useat pienet yksityiskohdat, tarkka piirtojälki ja tarinoiden avausruutuihin sijoitettava D.U.C.K.. Rosa on siis todella monipuolinen.
Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat ovat selvä piristys julkaisuille. He eivät toista itseään, kuten valitettavan monet tarinat tekevät nykypäivänä. He voivat tehdä uuden tarinan, joka on täysin erilainen kuin mitä muut tarinat ovat. Se on yksi syy, mikä pitää julkaisut yhä edelleenkin elossa. Valitettavasti uusista piirtäjistä ja käsikirjoittajista melkein kaikki erikoistuvat, mikä on sääli, koska heidän tarinansa alkavat toistaa itseään, jonka takia useat kyllästyvät sarjakuviin. Monipuolisuus on siis piristys! Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat saavat myös paljon faneja puolelleen, koska on paljon lukijoita, jotka eivät pidä kaikentyyppisistä tarinoista. Silloin joku piirtäjä tai käsikirjoittaja, joka hallitsee monipuolisia asioita, saa suuren lukijamäärän suosion, joka tarkoittaa hänelle rahaa. Monipuolisuuden hyötyihin lukeutuu myös se, että piirtäjän (/käsikirjoittajan) tarinoista voi tehdä helpommin oman kovakantisen, koska se ei ala toistamaan itseään. Sama juttu on myös erikoisnumeroissa ja kaikessa muussa senlaisessa. Se kerää lukijoiden suosiot (ja faniparvi kasvaa...). Monipuolisuuden avulla on paljon helpompi omistaa joku julkaisu jollekulle tietylle henkilölle, ja vielä onnistua siinä hyvin!
Monipuolisuus on myös todella haastavaa toteuttaa. Sen takia useimmat uudet piirtäjät erikoistuvat johonkin tiettyyn ''tyyliin''. Monipuolisuus on hankalaa, koska silloin täytyy osata niin monenlaisia asioita. Silloin ei riitä, että osaa esimerkiksi vain tehdä tarinoita Mikistä. Useat monipuoliset hallitsevat esimerkiksi joko sekä ankka- että hiiritarinat tai kaikkien hahmojen piirtämisen. On myös monipuolisia käsikirjoittajia, joiden kohdalla monipuolisuus totetutuu tarinoiden vaihtelevuudella. Yksi esimerkki on Don Rosa (joka myös piirtää monipuolisesti). Hänen tarinansa ovat erittäin vaihtelevia (eli monipuolisia), jo senkin takia, että ne sijoittuvat käytännössä aina eri paikkaan/paikkoihin. Lisäksi niiden juonet ovat keskenään todella eroavia.
Ankkajulkaisut tarvitsevat monipuolisuutta! Ankkiksessakin on moitittu niitä tylsistä tarinoista ja - varsinkin - toistuvuudesta. Monipuolisuus estäisi sen, koska tarinat eivät toistaisi itseään niin paljon ja tylsiä tarinoita ei käytännössä olisi, koska silloin ne olisivat erilaisia kuin muut tarinat ja siten niitä pitäisi pystyä lukemaan. Monipuolisuus helpottaisi uusien julkaisujen tietä (vaikka niitä ei tarvita), koska ne eivät kärsisi siitä mitä useimmat: Alussa saatavia tarinoita on vähän ja ne ovat keskenään melko samanlaisia. Jos monipuolisuutta tulisi enemmän, tarinatkin olisivat erilaisia joten ne kiinnostaisivat paremmin ja uudet julkaisut saisivat elinaikaa enemmän kuin mitä esimerkiksi Iines-lehti. Monipuolisuus lisäisi muiden julkaisujen suosiota todella paljon, ja niillä olisi mahdollisuus yltää jopa esimerkiksi Akkarin tai taskukirjojen tasolle. Suuri uhka on toistuvuuden seurauksena syntyvä kyllästyminen, joka vähentäisi lukijoita ja julkaisuja. Monipuolisuus ehkäisee tuota. Monipuolisuus pitää innostusta yllä. Monipuolisuuden ansiosta julkaisujen suosio on nyt niin korkea kuin mitä se on.
Monipuolisuuden puuttumisesta on paljon haittoja. Sen takia Akkaria lukemattomilla on paljon ennakkoluuloja Akkarista, sillä esimerkiksi tällä foorumilla on useasti mainittu se, että tarinat toistavat itseään. Jos monipuolisuutta olisi, tuota ennakkoluuloa ei olisi lainkaan. Ilman monipuolisuutta ihmiset usein yleistävät tarinat tietynlaisiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Monipuolisuudella tuota yleistämistä ei voisi tehdä, sillä kahta samanjuonista tarinaa olisi todella hankala löytää, koska monipuolisuuden yksi osa-alue on monipuoliset tarinoiden perusideat (eli pohjat, johon juoni sijoittuu). Mikäli monipuolisuuden määrä olisi olematon, niin olisi täysin mahdotonta löytää kahta erilaista tarinaa samalta piirtäjältä/käsikirjoittajalta. Se taas vähentäisi Akkarin tilaajien määrää radikaalisti, jonka takia Akkari ei kauaa pysyisi suosittuna. Monipuolisuus pitää siis useita julkaisuja hengissä. Mikäli monipuolisuutta ei olisi, useat piirtäjät ja käsikirjoittajat tekisivät paljon vähemmän tarinoita kuin nyt, koska ne toistaisivat itseään liikaa ja niistä saisi vihaista palautetta eikä niitä mahdollisesti edes julkaistaisi. Silloin kellään ei olisi yhtään kannattajaa, mikä asettaisi piirtäjät ja käsikirjoittajat tutkimaan motivaatiotaan ja mahdollisesti jopa lopettamaan koko uransa. Se ainakin olisi kuolemanisku melkein kaikille ankkajulkaisuille. Lisäksi kaikki ankka-aiheiset keskustelufoorumit lopetettaisiin, koska niillä ei syntyisi keskustelua niiden aiheesta. Fanituotteita ei enää myytäisi, ja kaikki numerot olisivat keräilyharvinaisuuksia. Monipuolisuuden avulla piirtäjien ja käsikirjoittajien taitokin kasvaa, koska heidän pitää tehdä useita erilaisia asioita. Ilman sitä heidän taitonsa ei olisi yhtä korkealla kuin mitä se nyt on. Lisäksi julkaisujen kannet täyttyisivät erilaisilla ilmoituksilla, tiedoituksilla, mainoksilla tai muilla senlaisilla, koska kannet eivät muuten erottuisi (paljoa), koska monipuolisuutta ei olisi. Jokaisessa kannessa olisi kuva tarinasta tai muu samantapainen. Myös suomentajien suomentamat puhekuplat olisivat tylsähköjä, eikä niistä löytyisi esimerkiksi Puhuvan koiran lausahduksien tapaisia huumoripilkahduksia, koska ne olisivat myös käsikirjoituksessa tylsähköjä. Monipuolisuuden puuttumisesta ei siis ole käytännössä minkäänlaisia hyödyllisiä puolia.
Seuraava kappale kuvaa liioiteltua tilannetta. Monipuolisuudesta on myös jonkinlaisia haittoja, joskin ne eivät ole kovin suuria. Monipuolisten piirtäjien piirtämistä tarinoista voisi olla todella hankala erottaa kuka tarinan on piirtänyt, jos julkaisussa ei sitä kerrottaisi. Sama pätee käsikirjoittajien kohdalla, joskin jo nykyäänkin sitä ei ole kovin helppo erottaa. Lisäksi monipuolisuuden kasvaessa paljon, on mahdollista, että kaikki tarinat ovat täysin erilaisia, joskin todella epätodennäköistä. Silloin kaikilla tarinoilla olisi täysin omanlainen juonipohjansa ja ne olisivat käytännössä jonkin alku, mikään ''vanha'' tarina ei sisältäisi mitään sen aiheista. Lisäksi tarinasarjat todennäköisesti loppuisivat kokonaan, koska ne(kin) toistavat itseään melko paljon, koska niiden niin täytyy tehdä. Myös Rosan tarinoiden tapaiset viittaukset muihin tarinoihin loppuisivat täysin. Kaikki tarinat olisivat vain todella tylsiä yksilöitä, ja tarinoita ei voisi verrata lainkaan keskenään. Myös uusia (tylsiä) hahmoja keksittäisiin todella paljon, ja niitä tuskin käytettäisiin useammassa kuin yhdessä tarinassa.
Yhteenveto: Monipuolisuutta on monenlaista. Useat monipuoliset tekevät sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta Barks on tunnettu laajasta hahmokaartista, Nadorp useiden kansikuvien tekemisestä, Rota melkein kaikkien hahmojen käytöstä ja Rosa tarinoiden laajasta vaihtuvuudesta. Nykyään useimmat erikoistuvat, koska se on monipuolisuutta helpompaa. Monipuolisuudesta ei oikeastaan ole lainkaan haittoja, jos ei laske tarinoiden liian suurta vaihtuvuutta haitaksi. Ilman monipuolisuutta ei olisi lainkaan julkaisuja. Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut aina.
Pakko lisätä tapojeni vastaisesti tärkeimmät syntymä- ja kuolinajat, jotta en jäisi niissä niin paljoa jälkeen.
Kiitokset kaikille, jotka ovat jo vastanneet Vm-sivu-yksäriini!
~kirja
Toke
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1056 -
18.07.2009 klo 20:35:22
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankka/hiiritekijät
Disney -käsikirjoittajien ja piirtäjien monipuolisuus työssään voi näkyä monella tavalla. Jotkut käyttävät monia eri hahmoja, yleensä ne ovat kuitenkin ankat ja hiiret. Toinen monipuolisuuden kohde on erilaiset tarinat. Tekijän tarinat voivat olla yksisivuisia vitsisarjoja, kymmensivuisia tarinoita tai pitkiä seikkailutarinoita, joissa on useita kymmeniä sivuja. Eri hahmojen käyttö erilaisissa tarinoissa on hyvä näyte monipuolisista tekijöistä.
Ensin tulee mieleen Carl Barks. Hän keksi monia tärkeitä hahmoja sekä periaatteessa koko ankkamaailman ja Ankkalinnan kaupungin nimen. Barks käytti lähes kaikkia ankkoja, Akua, Roopea, Tupua, Hupua ja Lupua, Iinestä, Hannua, Pelleä...Periaatteessa melkein jokainen ankkapiirtäjä ja käsikirjoittaja käyttää tarinoissaan yllämainittua listaa, mutta Barks on vaikuttanut erittäin paljon jokaiseen noista hahmoista.
Carl Barks syntyi Yhdysvaltain Oregonissa vuonna 1901. Ennen sarjakuvapiirtäjän uraa Barks piirsi pilakuvia. Vuonna 1942 hän alkoi piirtää sarjakuvia, ei kuitenkaan heti Disneyn Aku Ankkoja, vaan esimerkiksi Anselmi Panda -sarjaa. Vasta sitten Barks siirtyi Disney-tarinoihin (lähinnä Aku Ankan seikkailujen piirtäjäksi ja käsikirjoittajaksi), joista hän myös tuli tunnetuksi. Barksin ensimmäinen tarina oli Ryytimaa.
1940-luvun puolivälissä ja sen jälkeen alkoi Barksilta tulla monia nykyisin legendaarisia ankkatarinoita. Yksi niistä on esimerkiksi Roope Ankan ensiesiintyminen Joulu Karhuvuorella, joka ilmestyi joulukuussa 1947. 1950-luvulla ilmestyi useita loistavia tarinoita, kuten Takaisin Klondikeen ja Kultainen kypärä. Barks jäi eläkkeelle vuonna 1966, mutta kirjoitti sen jälkeen useita käsikirjoituksia, piirsi kansikuvia sekä maalasi öljyvärimaalauksia, jotka liittyivät hänen ankkatarinoihinsa.
Don Rosaa voi kutsua monipuoliseksi ankkatekijäksi oikeastaan tarinoidensa perusteella. Hänkin on tehnyt erimittaisia tarinoita, esimerkiksi kymmenen sivun mittaisia tarinoita sekä loistavia pidempiä, noin 20-30 sivun mittaisia seikkailusarjoja. Vaikka Rosan useat pitkät tarinat sijoittuvat samaan aihealueeseen, eli todelliseen historiaan, ne ovat silti kaikki hyvinkin erilaisia. Kaikki historiapohjaiset seikkailut eivät rajoitu vaikkapa Amerikan mantereelle, villiin länteen, vaan Rosa on käyttänyt tapahtumapaikkoina niin Intiaa, kuin Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa. Ankat ovat piipahtaneet myös Suomessa tarinassa Sammon salaisuus. Monet tarinat sijoittuvat myös tuttuun Ankkalinnaan ja ankat on lähetetty jopa avaruuteen. Don Rosan käsikirjoituksista päätellen pidän häntä monipuolisena ankantekijänä.
Italialainen Giorgio Cavazzano lasketaan ilman muuta monipuoliseksi ankka -ja hiiri taiteilijaksi. Hän on myös käsikirjoittanut joitain tarinoita. Cavazzanon, kuten muidenkin italialaistekijöiden, sarjakuvia julkaistaan Suomessa yleensä Roope-setä - lehdissä ja Aku Ankan taskukirjoissa. Nämä tarinat ovat usein noin 30-sivuisia.
Rodriques eli Francisco Rodriguez Peinado piirtää sekä ankkoja että hiiriä ja mielestäni molempia erinomaisen hyvin. Rodriquesin Aku - sarjoja nähdään usein Aku Ankka - lehden johtosarjana ja Aku/Mikki-tarinoita lehden muina sarjoina.
Ferioli kuuluu samaan sarjaan Rodriquesin kanssa. Hän on myös kunnostautunut molempien (ankkojen ja hiirien) piirtäjänä, hiiriä hän lienee piirtänyt enemmän kuin ankkoja. Ferioli piirtää muun muassa tohtori Staattista, jota ei kovin monen muun tekijän sarjoissa näy. (Tosin se on käsikirjoittajasta kiinni.)
Suomalainen ankkataiteilija Kari Korhonen tekee pääasiassa ankkasarjakuvia. Lisäksi hän on tehnyt joitakin yksisivuisia Mikkisarjoja. Korhosen monipuolisuudesta sarjakuvataiteilijana kertoo myös se, että hän on tehnyt sarjoja ankkajulkaisujen lisäksi muun muassa Nalle Puh - lehteen. Kari Korhonen käsikirjoittaa varsin usein omia tarinoitaan. Lisäksi hänen käsikirjoituksiaan on annettu piirrettäviksi muille ankantekijöille. Yksi tunnettu Korhosen käsikirjoittama sarja on Pikku-Aku, jota piirtää Estéban. Kari Korhosen käsikirjoitukset ovat myös keskenään erilaisia, hänen hahmoinaan on perus ankkakaarti (mm. Roope, Aku, ankanpojat), mutta myös Unaa on näkynyt Korhosen tarinoissa.
Yhdysvaltalainen Tony Strobl lasketaan ilman muuta monipuoliseksi sarjakuvataiteilijaksi. Hän on yksi eniten ankkaa piirtäneistä piirtäjistä. Monipuolisuudesta sarjakuvantekijänä kertoo se, että hän piirsi Aku Ankkojen lisäksi Putte Possua, Repe Sorsaa ja Väiski Vemmelsäärtä.
Italialainen Giovan Battista Carpi teki myös monipuolisen uran sekä Aku Ankkojen että Mikki Hiirien parissa.
Paul Murry, yhdysvaltalainen Disney-taiteilija, piirsi enimmäkseen Mikki Hiiri-tarinoita. Hän teki kuitenkin myös Aku Ankka-tarinoita ja piirsipä hän Nakke Nakuttajaakin. Eli Murry oli osaamiseltaan ehdottomasti monipuolinen. Eräs hauska ankkatarina Murrylta on Aku Ankka ja salaperäiset saippuakuplat, joka on julkaistu Suomessa Aku Ankassa 1/1959 ja saman vuoden näköispainoksessa.
Vuonna 1942 syntynyt "Milanon maestro" Marco Rota on myös piirtänyt sekä Akua että Mikkiä. Hän on keskittynyt paljon enemmän Akuun kuin Mikkiin. Marco Rota on keksinyt myös oman hahmonsa eli Sorsalinnan käskynhaltijan, Augustus Ankan, jonka ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1975.
Saa olla tässä.
Disney -käsikirjoittajien ja piirtäjien monipuolisuus työssään voi näkyä monella tavalla. Jotkut käyttävät monia eri hahmoja, yleensä ne ovat kuitenkin ankat ja hiiret. Toinen monipuolisuuden kohde on erilaiset tarinat. Tekijän tarinat voivat olla yksisivuisia vitsisarjoja, kymmensivuisia tarinoita tai pitkiä seikkailutarinoita, joissa on useita kymmeniä sivuja. Eri hahmojen käyttö erilaisissa tarinoissa on hyvä näyte monipuolisista tekijöistä.
Ensin tulee mieleen Carl Barks. Hän keksi monia tärkeitä hahmoja sekä periaatteessa koko ankkamaailman ja Ankkalinnan kaupungin nimen. Barks käytti lähes kaikkia ankkoja, Akua, Roopea, Tupua, Hupua ja Lupua, Iinestä, Hannua, Pelleä...Periaatteessa melkein jokainen ankkapiirtäjä ja käsikirjoittaja käyttää tarinoissaan yllämainittua listaa, mutta Barks on vaikuttanut erittäin paljon jokaiseen noista hahmoista.
Carl Barks syntyi Yhdysvaltain Oregonissa vuonna 1901. Ennen sarjakuvapiirtäjän uraa Barks piirsi pilakuvia. Vuonna 1942 hän alkoi piirtää sarjakuvia, ei kuitenkaan heti Disneyn Aku Ankkoja, vaan esimerkiksi Anselmi Panda -sarjaa. Vasta sitten Barks siirtyi Disney-tarinoihin (lähinnä Aku Ankan seikkailujen piirtäjäksi ja käsikirjoittajaksi), joista hän myös tuli tunnetuksi. Barksin ensimmäinen tarina oli Ryytimaa.
1940-luvun puolivälissä ja sen jälkeen alkoi Barksilta tulla monia nykyisin legendaarisia ankkatarinoita. Yksi niistä on esimerkiksi Roope Ankan ensiesiintyminen Joulu Karhuvuorella, joka ilmestyi joulukuussa 1947. 1950-luvulla ilmestyi useita loistavia tarinoita, kuten Takaisin Klondikeen ja Kultainen kypärä. Barks jäi eläkkeelle vuonna 1966, mutta kirjoitti sen jälkeen useita käsikirjoituksia, piirsi kansikuvia sekä maalasi öljyvärimaalauksia, jotka liittyivät hänen ankkatarinoihinsa.
Don Rosaa voi kutsua monipuoliseksi ankkatekijäksi oikeastaan tarinoidensa perusteella. Hänkin on tehnyt erimittaisia tarinoita, esimerkiksi kymmenen sivun mittaisia tarinoita sekä loistavia pidempiä, noin 20-30 sivun mittaisia seikkailusarjoja. Vaikka Rosan useat pitkät tarinat sijoittuvat samaan aihealueeseen, eli todelliseen historiaan, ne ovat silti kaikki hyvinkin erilaisia. Kaikki historiapohjaiset seikkailut eivät rajoitu vaikkapa Amerikan mantereelle, villiin länteen, vaan Rosa on käyttänyt tapahtumapaikkoina niin Intiaa, kuin Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa. Ankat ovat piipahtaneet myös Suomessa tarinassa Sammon salaisuus. Monet tarinat sijoittuvat myös tuttuun Ankkalinnaan ja ankat on lähetetty jopa avaruuteen. Don Rosan käsikirjoituksista päätellen pidän häntä monipuolisena ankantekijänä.
Italialainen Giorgio Cavazzano lasketaan ilman muuta monipuoliseksi ankka -ja hiiri taiteilijaksi. Hän on myös käsikirjoittanut joitain tarinoita. Cavazzanon, kuten muidenkin italialaistekijöiden, sarjakuvia julkaistaan Suomessa yleensä Roope-setä - lehdissä ja Aku Ankan taskukirjoissa. Nämä tarinat ovat usein noin 30-sivuisia.
Rodriques eli Francisco Rodriguez Peinado piirtää sekä ankkoja että hiiriä ja mielestäni molempia erinomaisen hyvin. Rodriquesin Aku - sarjoja nähdään usein Aku Ankka - lehden johtosarjana ja Aku/Mikki-tarinoita lehden muina sarjoina.
Ferioli kuuluu samaan sarjaan Rodriquesin kanssa. Hän on myös kunnostautunut molempien (ankkojen ja hiirien) piirtäjänä, hiiriä hän lienee piirtänyt enemmän kuin ankkoja. Ferioli piirtää muun muassa tohtori Staattista, jota ei kovin monen muun tekijän sarjoissa näy. (Tosin se on käsikirjoittajasta kiinni.)
Suomalainen ankkataiteilija Kari Korhonen tekee pääasiassa ankkasarjakuvia. Lisäksi hän on tehnyt joitakin yksisivuisia Mikkisarjoja. Korhosen monipuolisuudesta sarjakuvataiteilijana kertoo myös se, että hän on tehnyt sarjoja ankkajulkaisujen lisäksi muun muassa Nalle Puh - lehteen. Kari Korhonen käsikirjoittaa varsin usein omia tarinoitaan. Lisäksi hänen käsikirjoituksiaan on annettu piirrettäviksi muille ankantekijöille. Yksi tunnettu Korhosen käsikirjoittama sarja on Pikku-Aku, jota piirtää Estéban. Kari Korhosen käsikirjoitukset ovat myös keskenään erilaisia, hänen hahmoinaan on perus ankkakaarti (mm. Roope, Aku, ankanpojat), mutta myös Unaa on näkynyt Korhosen tarinoissa.
Yhdysvaltalainen Tony Strobl lasketaan ilman muuta monipuoliseksi sarjakuvataiteilijaksi. Hän on yksi eniten ankkaa piirtäneistä piirtäjistä. Monipuolisuudesta sarjakuvantekijänä kertoo se, että hän piirsi Aku Ankkojen lisäksi Putte Possua, Repe Sorsaa ja Väiski Vemmelsäärtä.
Italialainen Giovan Battista Carpi teki myös monipuolisen uran sekä Aku Ankkojen että Mikki Hiirien parissa.
Paul Murry, yhdysvaltalainen Disney-taiteilija, piirsi enimmäkseen Mikki Hiiri-tarinoita. Hän teki kuitenkin myös Aku Ankka-tarinoita ja piirsipä hän Nakke Nakuttajaakin. Eli Murry oli osaamiseltaan ehdottomasti monipuolinen. Eräs hauska ankkatarina Murrylta on Aku Ankka ja salaperäiset saippuakuplat, joka on julkaistu Suomessa Aku Ankassa 1/1959 ja saman vuoden näköispainoksessa.
Vuonna 1942 syntynyt "Milanon maestro" Marco Rota on myös piirtänyt sekä Akua että Mikkiä. Hän on keskittynyt paljon enemmän Akuun kuin Mikkiin. Marco Rota on keksinyt myös oman hahmonsa eli Sorsalinnan käskynhaltijan, Augustus Ankan, jonka ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1975.
Saa olla tässä.
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1057 -
19.07.2009 klo 02:41:16
Näin meni taas osakilpailu pipariksi ja mahdollisuus tavoitteena olevalle viidennelle sijalle kauden lopputuloksissa pienenee entisestään... DuDu taitaa jäädä neljänneksi tallipuolelta, joka on kyllä suoraan sanottuna surkea esitys.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankka/hiiritekijät
Ankka- ja hiiritekijöitä löytyy maailmasta lukemattoman monia, mutta läheskään kaikki heistä eivät ole kovinkaan monipuolisia tarinoidensa suhteen, sillä monet tekevätkin pääasiassa tietyn tyylisiä tarinoita. Monipuolisiakin tekijöitä kuitenkin löytyy ja heistä ensimmäisenä voisin mainita kaikkien tunteman Carl Barksin.
Carl Barks (1901-2000) oli elinaikanaan (ja on kyllä vieläkin) koko ankkauniversumin vaikuttavin piirtäjä ja käsikirjoittaja. Hän loi elinaikanaan useita, nykyään Ankkalinnan keskeisimpiä hahmoja, kuten Roope Ankan, Teppo Tulpun, Karhukoplan, Kroisos Pennosen, Milla Magian ja neiti Näpsän. Lisäksi hän loi myös muutamia tärkeitä paikkoja ja rakennuksia, kuten Ankkalinnan, Peikonhammas-vuoren ja Roopen rahasäiliön. Barks aloitti Disney-sarjakuvien teon vuonna 1943 ja hänen ensimmäinen kokopitkä sarjakuvansa oli nimeltään ''Pluto pelastaa laivan'', jonka hän teki yhdessä Jack Hannahin kanssa. Hänen ensimmäinen täysin oma sarjakuvansa kantoi nimeä ''Ryytimaa''. Ensimmäisten tarinoiden aikaan (1940-luvun alkupuolella ja puolessavälissä) Barksin sarjakuvat eivät olleet vielä kovin kovassa suosiossa, eikä niitä arvostettu läheskään niin paljoa, kuin nykyään, mutta kun Barks teki tarinat ''Joulu Karhuvuorella'' ja ''Koralliluolan kummitus'' 1940-luvun lopulla, yleinen arvostus hänen sarjakuviaan kohtaan nousi. 1950-lukua voidaan yleisesti pitää Barksin kulta-aikana, sillä silloin hän teki monia unohtumattomia seikkailuja, kuten ''Vanhan linnan salaisuus'', ''Kulmikkaat munat'', ''Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun'', ''Kultainen kypärä'' ja ''Takaisin Klondikeen''. Barks pysyi anonyyminä pitkään, aina vuoteen 1957 asti, jolloin hän paljasti nimensä ja alkoi saada kasoittain ihailijapostia. Barks jäi eläkkeelle vuonna 1966, mutta jatkoi silti käsikirjoitusten tekoa muille piirtäjille ja teki lukuisia öljyväritöitä liittyen omiin tarinoihinsa.
Barksin tarinat vaihtelivat aina pitkistä aarteenetsintä- ja seikkailutarinoista aina kymmensivuisiin hupailuihin ja yksisivuisiin vitsisarjoihin asti. Barksin valtavaan tarinakaartiin kuuluivat myös Iineksen päiväkirja -tarinat ja Aku vs. Tulppu -toilailut. Vaikka Barks piirsi ja käsikirjoitti pääasiassa ankkatarinoita, löytyy häneltä myös yksi Mikki Hiiri -sarjakuva, nimeltä ''Punaisen hatun arvoitus'', josta en kyllä itse henkilökohtaisesti kovinkaan paljoa pitänyt, ankat sopivat Barksille paljon paremmin. Lisäksi Barks käytti tarinoissaan todella laajaa hahmokaartia, johon kuuluivat lukuisat hahmot aina Akusta ja ankanpojista Roopeen ja Iinekseenkin asti. Vaikka monet Barksin tarinoista olivatkin nimenomaan kymmensivuisia hupailuja tai pitkiä seikkailu- ja aarteenetsintätarinoita, nämä tarinat olivat kuitenkin usein täysin erilaisia (toisin kuin esimerkiksi Rosalla, jonka lähes kaikki aarteenetsintätarinat ovat samantapaisia). Näiden syiden varjolla voinkin sanoa, että Carl Barks on todellakin hyvin monipuolinen ankkataiteilija.
Vaikka aikaisemmin mainitsinkin, että Don Rosan lukuiset aarteenetsintä- ja seikkailutarinat muistuttavatkin toisiaan aika paljon, olen silti sitä mieltä, että Rosakin on omalla tavallaan monipuolinen ankkataiteilija. Vuonna 1951 syntynyt Rosa on ankkamaailman arvostetuimpia nykypiirtäjiä ja -käsikirjoittajia ja hänen uskomattoman yksityiskohtainen piirrostyyli on iskenyt jo moneen ankkafaniin. Vaikka Rosan tarinat ovatkin paljolti samanlaisia ja hän käyttääkin hyvin suppeaa hahmokaartia, tarinat, joissa etsitään jotain historiallisia aarteita, ovat kuitenkin monella tavalla erilaisia, sillä niissä matkustetaan ihan ympäri maailmaa, aina Amerikan kotimantereelta ihan Intiaan saakka. Rosa piirtää myös noin kymmensivuisia hupailusarjoja ja hänen kynästään on luotu myös mahtava kaksitoistaosainen tarinasarja Roope Ankan elämä ja teot, joka poikkeaa täysin Rosan muista tarinoista kertomalla Roope Ankan koko elämäntarinan. Rosa piirtää ja käsikirjoittaa vain ja ainoastaan ankkatarinoita, eikä hän ole koskaan edes harkinnut hiiritarinan tekemistä, koska Mikki Hiiri on hänen mielestään mielenkiinnoton hahmo. Rosakin on siis omalla tavallaan monipuolinen ankkataiteilija, joskaan ei niin monipuolinen, kuin Barks.
Oma suomalainen ankkataiteilijamme, Kari Korhonen on myös monipuolinen ankkataiteilija, sillä hän ei piirrä pelkästään ankkaa, vaan hänen kynänjälkeään on nähty myös Nalle Puh -lehdissä. 1990-luvun alussa uransa aloittanut Korhonen toimii sekä käsikirjoittajana että piirtäjänä ja onkin molemmilla aloilla erittäin taitava. Korhonen tekee paljon Pikku-Aku -sarjoja, mutta myös muunlaiset tarinat luonnistuvat häneltä erinomaisesti.
Hollantilainen Daan Jippes kuuluu myös monipuolisten Disney-taiteilijoiden joukkoon. Hän piirtää sujuvasti sekä ankkaa että hiirtä, myös muita Disney-hahmoja. Jippes osaa jäljitellä hienosti monien piirtäjien tyyliä ja piirtääkin monella eri tyylillä. Hänen vakiotyylinsä muistuttaa kuitenkin kovasti itse Carl Barksin tyyliä. Vaikka Jippes toimii pääasiassa piirtäjänä, on hän myös käsikirjoittanut joitain tarinoita.
Italialainen Giorgio Cavazzano kuuluu myös monipuolisten ankantekijöiden listaan. Hän toimi uransa alkuvaiheilla Romano Scarpan tussaajana ja päätyi lopulta tekemään ihan omiakin tarinoita, joista ensimmäinen julkaistiin Suomessa vuonna 1979. Cavazzano toimii pääasiassa piirtäjänä ja hän piirtää sujuvasti sekä hiiriä että ankkoja. Cavazzano on piirtänyt myös 164-sivuisen, Byron Ericksonin käsikirjoittaman fantasiasarjakuvan nimeltä Dragonlords.
Espanjalainen César Ferioli ansaitsee myös jollain tavalla paikkansa monipuolisten taiteilijoiden listalla, sillä hän hallitsee sekä hiiret että ankat ja hän on piirtänyt myös lukuisia tarinasarjoja. Mielestäni Ferioli piirtää hiiriä hieman ankkoja paremmin, johtuen varmaankin siitä, että hän on piirtänyt hiiriä enemmän ja kauemmin kuin ankkoja.
Yhteenvetona voisin todeta, että monipuolisuutta on monenlaista; jo pelkästään sitä, että piirtää sekä hiiriä että ankkoja voidaan kutsua pieneksi monipuolisuudeksi. Sen lisäksi erilaisten ja -pituisten tarinoiden tekeminen tekee piirtäjästä monipuolisen. Myös se, että käsikirjoittaa ja piirtää tarinoita on monipuolisuutta, kuten myös se, että käyttää laajaa hahmokaartia. Monipuolisia ankka- ja hiiritekijöitä on lukuisia ja tässä olivat niistä merkittävimmät.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankka/hiiritekijät
Ankka- ja hiiritekijöitä löytyy maailmasta lukemattoman monia, mutta läheskään kaikki heistä eivät ole kovinkaan monipuolisia tarinoidensa suhteen, sillä monet tekevätkin pääasiassa tietyn tyylisiä tarinoita. Monipuolisiakin tekijöitä kuitenkin löytyy ja heistä ensimmäisenä voisin mainita kaikkien tunteman Carl Barksin.
Carl Barks (1901-2000) oli elinaikanaan (ja on kyllä vieläkin) koko ankkauniversumin vaikuttavin piirtäjä ja käsikirjoittaja. Hän loi elinaikanaan useita, nykyään Ankkalinnan keskeisimpiä hahmoja, kuten Roope Ankan, Teppo Tulpun, Karhukoplan, Kroisos Pennosen, Milla Magian ja neiti Näpsän. Lisäksi hän loi myös muutamia tärkeitä paikkoja ja rakennuksia, kuten Ankkalinnan, Peikonhammas-vuoren ja Roopen rahasäiliön. Barks aloitti Disney-sarjakuvien teon vuonna 1943 ja hänen ensimmäinen kokopitkä sarjakuvansa oli nimeltään ''Pluto pelastaa laivan'', jonka hän teki yhdessä Jack Hannahin kanssa. Hänen ensimmäinen täysin oma sarjakuvansa kantoi nimeä ''Ryytimaa''. Ensimmäisten tarinoiden aikaan (1940-luvun alkupuolella ja puolessavälissä) Barksin sarjakuvat eivät olleet vielä kovin kovassa suosiossa, eikä niitä arvostettu läheskään niin paljoa, kuin nykyään, mutta kun Barks teki tarinat ''Joulu Karhuvuorella'' ja ''Koralliluolan kummitus'' 1940-luvun lopulla, yleinen arvostus hänen sarjakuviaan kohtaan nousi. 1950-lukua voidaan yleisesti pitää Barksin kulta-aikana, sillä silloin hän teki monia unohtumattomia seikkailuja, kuten ''Vanhan linnan salaisuus'', ''Kulmikkaat munat'', ''Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun'', ''Kultainen kypärä'' ja ''Takaisin Klondikeen''. Barks pysyi anonyyminä pitkään, aina vuoteen 1957 asti, jolloin hän paljasti nimensä ja alkoi saada kasoittain ihailijapostia. Barks jäi eläkkeelle vuonna 1966, mutta jatkoi silti käsikirjoitusten tekoa muille piirtäjille ja teki lukuisia öljyväritöitä liittyen omiin tarinoihinsa.
Barksin tarinat vaihtelivat aina pitkistä aarteenetsintä- ja seikkailutarinoista aina kymmensivuisiin hupailuihin ja yksisivuisiin vitsisarjoihin asti. Barksin valtavaan tarinakaartiin kuuluivat myös Iineksen päiväkirja -tarinat ja Aku vs. Tulppu -toilailut. Vaikka Barks piirsi ja käsikirjoitti pääasiassa ankkatarinoita, löytyy häneltä myös yksi Mikki Hiiri -sarjakuva, nimeltä ''Punaisen hatun arvoitus'', josta en kyllä itse henkilökohtaisesti kovinkaan paljoa pitänyt, ankat sopivat Barksille paljon paremmin. Lisäksi Barks käytti tarinoissaan todella laajaa hahmokaartia, johon kuuluivat lukuisat hahmot aina Akusta ja ankanpojista Roopeen ja Iinekseenkin asti. Vaikka monet Barksin tarinoista olivatkin nimenomaan kymmensivuisia hupailuja tai pitkiä seikkailu- ja aarteenetsintätarinoita, nämä tarinat olivat kuitenkin usein täysin erilaisia (toisin kuin esimerkiksi Rosalla, jonka lähes kaikki aarteenetsintätarinat ovat samantapaisia). Näiden syiden varjolla voinkin sanoa, että Carl Barks on todellakin hyvin monipuolinen ankkataiteilija.
Vaikka aikaisemmin mainitsinkin, että Don Rosan lukuiset aarteenetsintä- ja seikkailutarinat muistuttavatkin toisiaan aika paljon, olen silti sitä mieltä, että Rosakin on omalla tavallaan monipuolinen ankkataiteilija. Vuonna 1951 syntynyt Rosa on ankkamaailman arvostetuimpia nykypiirtäjiä ja -käsikirjoittajia ja hänen uskomattoman yksityiskohtainen piirrostyyli on iskenyt jo moneen ankkafaniin. Vaikka Rosan tarinat ovatkin paljolti samanlaisia ja hän käyttääkin hyvin suppeaa hahmokaartia, tarinat, joissa etsitään jotain historiallisia aarteita, ovat kuitenkin monella tavalla erilaisia, sillä niissä matkustetaan ihan ympäri maailmaa, aina Amerikan kotimantereelta ihan Intiaan saakka. Rosa piirtää myös noin kymmensivuisia hupailusarjoja ja hänen kynästään on luotu myös mahtava kaksitoistaosainen tarinasarja Roope Ankan elämä ja teot, joka poikkeaa täysin Rosan muista tarinoista kertomalla Roope Ankan koko elämäntarinan. Rosa piirtää ja käsikirjoittaa vain ja ainoastaan ankkatarinoita, eikä hän ole koskaan edes harkinnut hiiritarinan tekemistä, koska Mikki Hiiri on hänen mielestään mielenkiinnoton hahmo. Rosakin on siis omalla tavallaan monipuolinen ankkataiteilija, joskaan ei niin monipuolinen, kuin Barks.
Oma suomalainen ankkataiteilijamme, Kari Korhonen on myös monipuolinen ankkataiteilija, sillä hän ei piirrä pelkästään ankkaa, vaan hänen kynänjälkeään on nähty myös Nalle Puh -lehdissä. 1990-luvun alussa uransa aloittanut Korhonen toimii sekä käsikirjoittajana että piirtäjänä ja onkin molemmilla aloilla erittäin taitava. Korhonen tekee paljon Pikku-Aku -sarjoja, mutta myös muunlaiset tarinat luonnistuvat häneltä erinomaisesti.
Hollantilainen Daan Jippes kuuluu myös monipuolisten Disney-taiteilijoiden joukkoon. Hän piirtää sujuvasti sekä ankkaa että hiirtä, myös muita Disney-hahmoja. Jippes osaa jäljitellä hienosti monien piirtäjien tyyliä ja piirtääkin monella eri tyylillä. Hänen vakiotyylinsä muistuttaa kuitenkin kovasti itse Carl Barksin tyyliä. Vaikka Jippes toimii pääasiassa piirtäjänä, on hän myös käsikirjoittanut joitain tarinoita.
Italialainen Giorgio Cavazzano kuuluu myös monipuolisten ankantekijöiden listaan. Hän toimi uransa alkuvaiheilla Romano Scarpan tussaajana ja päätyi lopulta tekemään ihan omiakin tarinoita, joista ensimmäinen julkaistiin Suomessa vuonna 1979. Cavazzano toimii pääasiassa piirtäjänä ja hän piirtää sujuvasti sekä hiiriä että ankkoja. Cavazzano on piirtänyt myös 164-sivuisen, Byron Ericksonin käsikirjoittaman fantasiasarjakuvan nimeltä Dragonlords.
Espanjalainen César Ferioli ansaitsee myös jollain tavalla paikkansa monipuolisten taiteilijoiden listalla, sillä hän hallitsee sekä hiiret että ankat ja hän on piirtänyt myös lukuisia tarinasarjoja. Mielestäni Ferioli piirtää hiiriä hieman ankkoja paremmin, johtuen varmaankin siitä, että hän on piirtänyt hiiriä enemmän ja kauemmin kuin ankkoja.
Yhteenvetona voisin todeta, että monipuolisuutta on monenlaista; jo pelkästään sitä, että piirtää sekä hiiriä että ankkoja voidaan kutsua pieneksi monipuolisuudeksi. Sen lisäksi erilaisten ja -pituisten tarinoiden tekeminen tekee piirtäjästä monipuolisen. Myös se, että käsikirjoittaa ja piirtää tarinoita on monipuolisuutta, kuten myös se, että käyttää laajaa hahmokaartia. Monipuolisia ankka- ja hiiritekijöitä on lukuisia ja tässä olivat niistä merkittävimmät.
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1058 -
19.07.2009 klo 09:00:24
Toinen kerta kun pääsen jatkamaan aamulla (edellinen oli ensimmäinen ja ainoa voittoni Akuankka.fi:ssä).
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankkatekijät
Monipuolisuus on laaja käsite. Se voi tarkoittaa Akkareissa piirtäjillä ja käsikirjoittajilla sitä, että on tehnyt paljon ankka- sekä hiiritarinoita, tai että on tehnyt tarinoita muihinkin Disneyjulkaisuihin kuin Aku Ankkaan, tai että hahmokaarti on vaihteleva tai vaikka että tarinoiden juonet ovat erilaisia. Sekin voi olla monipuolisuutta, sillä monipuolisuus on niin laaja asia.
Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut Akkarissa (ja muuallakin) aina. Nykypäivänä Akkarissa ja muissa ankkajulkaisuissa on joitain monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia, mutta erikoistuminen on vienyt useat taiteilijat puolelleen. Kuitenkin varsinkin kauan sitten aloittaneet ovat yhä edelleen monipuolisia.
Mitä moipuolisuus sitten on? Itse olen sitä mieltä, että monipuoliseksi voi lukea piirtäjän tai käsikirjoittajan, jos hän käyttää/piirtää (melkein) kaikkia hahmoja, hän tekee ankka- sekä hiiritarinoita, hänen tarinansa ovat todella vaihtelevia, hän on vaikuttanut paljon Ankkalinnaan tai muuhun senlaiseen, hän on tehnyt töitä muille Disney-julkaisuille tai jos hän käyttää tarinoissaan erilaisia juonipohjia.
Miten monipuolisuutta voidaan mitata? Mitä asioita tekevät ihmiset ovat monipuolisia? Mielestäni yksi selvä kriteeri on tarinoiden erilaisuus. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tarinat ovat monipuolisia vaan sitä, että ne eivät toista itseään, joka on monipuolisuuden vastakohta. Monipuolisuutta ei välttämättä voida mitata sivumäärillä, koska tarinat voivat olla itseääntoistavia. Kuitenkin näkisin, että piirtäjä, joka on piirtänyt paljon sivuja, on todennäköisesti monipuolinen, koska tarinatkaan eivät niin paljon toista itseään. Monipuolisuutta voidaan mitata myös julkaisuiden, joihin on tehnyt tarinan, määrillä, koska eri julkaisuihin tulee erilaisia tarinoita. Lisäksi monipuolisuutta voidaan mitata ainakin eri tekniikoiden määrillä. Eri tekniikoilla tekeminen lisää selvästi monipuolisuutta. Myös kansikuvien määrä piirtäjällä tai käsikirjoittajalla, joka tekee aktiivisesti tarinoita, lisää mielestäni monipuolisuutta, koska kannet ovat muutamien poikkeuksien lisäksi lähes aina erilaisia ja silloin piirtäjä/käsikirjoittaja ei ole erikoistunut pelkkiin kansikuviin vaan kykenee tekemään myös melko paljon erilaisia tarinoita.
Ensimmäisenä monipuolisista piirtäjistä ja käsikirjoittajista mieleen tulee Carl Barks (syntynyt 1901, kuollut 2000 leukemiaan). Hän on tehnyt todella paljon erilaisia tarinoita. Barksin tarinakaartiin kuuluvat sekä yksisivuiset vitsisarjat että kymmensivuiset seikkailut. Barks on luonut paljon erilaisia hahmoja (ja käytännössä koko ankkamaailman) ja Barks käytti erilaisia hahmoja. Se on monipuolisuutta. Barks oli ennen ankkauraansa pilapiirtäjä. Carl Barksilla on kaksi lasta ja hän on eronnut kaksi kertaa ja mennyt kaksi kertaa naimisiin. Ankkalinnaa sekä sen sisältöä Bark ryhtyi tekemään 1940-luvulla. Se oli hänen elämänsä käännekohta. Carl Barksin uran paras (ja tuottoisin) aikakausi kesti edellämainitusta vuosikymmenestä 1960-luvulle, mutta Barks teki myöhemminkin tarinoita. Barksin uran parasta aikaa oli 1950-luku, jolloin hän sai ansaitsemaansa arvostusta. Barks kehitti nykyhahmoista melkein kaiken, ja tilanteista esimerkiksi Aku Ankan ja Teppo Tulpun tappelut ovat hänen käsialaansa. Barksin luomat hahmot ovat monipuolisia (kuten esimerkiksi Pelle Peloton ja Roope Ankka). Barks on siis ollut todella monipuolinen. Barks on myös, toisin kuin useimmat muut piirtäjät joiden tarinoita Suomessa julkaistaan, tehnyt yhden Mikki-aiheisen tarinan. Kuitenkin voinen häntä monipuoliseksi kutsua hänen hahmokaartistaan ja tarinoidensa erilaisuuksista johtuen. Barksin tarinoiden monipuolisuutta kuvaa se, että ne sijoittuvat useisiin eri paikkoihin, Barks on käyttänyt useita päähenkilöitä taitavasti ja juonen perustassa on eroavaisuuksia. Kaikki tarinat eivät ole Roope vastaan Kulta-Into Pii tai Milla Magia, vaan yksisivuisiakin on. Barks on tehnyt melkein kaikille nykytarinoille pohjan, mutta valitettavasti kyseessäolevia pohjia käytetään nykyään aivan liikaa, jolloin toistoa tulee paljon ja ihmiset kyllästyvät helposti. Kukaan muu ei tunnu enää keksivän samanlaisia tarinan perusideoita, pohjia, joten kaikki tarinat nykyään ovat toisintoja. Barksin monipuolisuutta vain kasvattaa se, että hän on tehnyt myös useisiin tarinoihinsa kansikuvia, joita on Suomessakin julkaistu. Kaiken lisäksi Barks on tehnyt öljyväritöitä jopa viimeisinä elinvuosinaan ja ne ovat nykyään todella arvokkaita.
Giorgio Cavazzano (syntynyt 1947) on myös ollut todella monipuolinen. Hän on italialainen piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka on ollut parhaassa iskussaan Barksin uran loppupuolella ja sen jälkeen. Cavazzano on kunnostautunut harvinaisempien hahmojen parissa. Hän on myös kehitellyt hahmoja,joiden käyttö on harvinaista (eli jotka ovat ''turhia'') kuten Naistaikaviitta eli Viitatar. Cavazzano on tehnyt sekä ankkatarinoita että hiiritarinoita, mikä ei ole kovin yleistä. Cavazzano on siis melko monipuolinen piirtäjä ja käsikirjoittaja. Cavazzanon tarinoissa ei oikein esiinny toistoa, mikä on mainio merkki monipuolisuudesta. Cavazzano on tehnyt paljon kolmiosaisia jatkotarinoitakin, sekä lisäksi paljon lyhyempiä pienehköjä tarinoita. Cavazzano hallitseekin käytännössä kaikki tarinamuodot, koska hän on kaikkia itse käyttänyt. Lisäksi Cavazzano on tehnyt joihinkin tarinoihinsa kansikuvia, mikä lisää hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano on toiminut kauan Scarpan apulaisena, jonka ansiosta hän on nähnyt erilaisia tarinoita, mikä on tietenkin lisännyt hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano ei käsikirjoita kovin paljoa tarinoistaan, mutta hän on silti käsikirjoittanut joitain tarinoita. Se kertoo paljonkin hänen monipuolisuudestaan!
Kuten edellämainittukin, myös Romano Scarpa (syntynyt 1927, kuollut 2005 vanhuuteen) on tunnettu sekä ankka- että hiirisarjakuvien piirtäjänä. Ankantekijät-kirjasarjan yksi osa on pelkkää Scarpan tuotantoa. Scarpa hallitsee mielestäni kaikenlaisten tarinoiden tekemisen todella taidokkaasti. Scarpa siis osaa tehdä melkein minkälaisia tarinoita tahansa. Se on monipuolisuutta parhaimmillaan! Scarpa on myös tehnyt todella monenlaisia tarinoita. Hän on tehnyt suurimman osan italialaisen Topolino-lehden (Suomessa Aku Ankka) sarjakuvista, ja lehti on saanut paljon suosiota, joten siinä ei voi olla kovin paljon toistoa. Scarpa on osoittanut monipuolisuutensa myös kehittämällä (eli muokkaamalla) ja luomalla joitain hahmoja. Scarpa on tehnyt myös Sepe Susi-tarinoita, vaikkakaan ne eivät ole kovin yleisiä verrattuna hänen ankka- ja hiiritarinoihinsa.
Maininnan arvoinen on myös Ferioli (syntynyt 1959). Hän on tehnyt erilaisten tarinatyyppien tarinoita sekä sekä ankka- että hiiritarinoita. Ferioli on kunnostautunut myös tarinasarjojen parissa, sillä hän on tehnyt niitä muutamia. Yleensä tarinasarjoilla on eri tekijät. Esimerkiksi 2003-vuonna (viimeinen osa vuoden 2004 ensimmäisessä lehdessä) julkaistu Myyttien saari oli täysin Feriolin käsialaa. Ferioli on tehnyt useita kansikuvia ja jopa joitain yksisivuisia jatkotarinoiden vastapainoksi. Ferioli hallitsee oikeastaan kaikenlaiset tarinat. Feriolin kokemus on myös todella suuri, koska hän ei ole nuorimpia ankkataiteilijoita ja hän on tehnyt kaikenlaisia tarinoita. Ferioli on myös tehnyt useita tarinoita eri ulottuvuuksista, ja hän on yksi ainoista senlaisia tarinoita tekevistä. Se lisää Feriolin monipuolisuutta mielestäni todella paljon!
Tony Strobl (syntynyt 1915, kuollut 1991 vanhuuteen) aloitti piirtäjän uransa 1950-luvulla, jolloin hän oli maailman johtava ankkapiirtäjä. Hän on yksi eniten piirtävistä ankkataiteilijoista yhä edelleenkin. (Hänen tarinoitaan julkaistaan siis yhä edelleen paljon.) Strobl oli parhaimmillaan hieman Barksin aikakauden jälkeen, 1970-luvulla. Stroblin käsikirjoittamat tarinat ovat harvassa, mutta sen puutteen hän korvaa piirtämillään tarinoita. Kyseessäolevat tarinat sisältävät kaikenlaisia hahmoja (ja juonia). Kaiken lisäksi kukaan muu ei ole koskaan piirtänyt niin paljon tarinoita (sivumääristä mitattuna) Akkariin kuin Tony Strobl. Stroblin merkitys Suomen Akkariin on ollut melko suuri, koska hänen aikakaudellaan suurin osa tarinoista oli hänen piirtämiään, koska silloin ei ollut niin paljon piirtäjiä. Stroblin tarinoita julkaistiin todella paljon kyseessäolevalla aikakaudella.
Kari Korhosesta (syntynyt 1973) monipuolisen tekee sen, että hän ei piirrä pelkästään ankkoja. Hän tekee tarinoita myös muihin Disney-julkaisuihin. Eniten hän on niitä tehnyt todennäköisesti Aku Ankka-lehteen ja Nalle Puh-lehteen. Korhosestakin on tehty Ankantekijät-kirja. Korhosesta monipuolisen tekevät ainakin se, että hän sekä piirtää että käsikirjoittaa tarinoita, se, että hänen tarinansa päähenkilö vaihtelee usein ja se, että hän tekee myös Pikku-Aku-tarinoita. Korhonen hallitsee sekä piirrrostyön että käsikirjoittamisen.
Vicar (syntynyt 1934) on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, joiden laaja aiheiden vaihtelu tekee hänestä monipuolisen. Vicar on piirtänyt tarinoita seikkailuista, pelkästä Akusta ja vaikka mistä muusta. Vicar on siis mielestäni todella monipuolinen. Eräs Ankantekijät-kirja oli omistettu Vicarille. Vicar on lähinnä piirtäjä, mutta hän hallitsee käytännössä kaiken ankka-aiheisen piirtämisen. Vicaria voi sanoa monipuoliseksi myös koska hän käyttää todella useita eri hahmoja. Vicar on tehnyt myös joitain yksittäisiä Mikki-aiheisia tarinoita, joten hän hallitsee myös sen osa-alueen hyvin.
Massimo De Vita (syntynyt 1941) on eräs eniten erilaisia hahmoja käyttävistä piirtäjistä ja käsikirjoittajista. De Vita tekee paljon hiiritarinoita, mutta eivät ankkatarinatkaan ole hänelle tuntemattomia. Niiden lisäksi hän käyttää paljon supersankareita (Superhessu, Taikaviitta) tarinoissaan. De Vitakin kuuluu vanhimpiin ankkataiteilijoihin, joten hän on monipuolinen kuten muutkin saman aikakauden taiteilijat. De Vitan tarinoita on eniten julkaistu hieman Stroblin aikakauden jälkeen. De Vita(kin) on tehnyt pituudeltaan kaikenlaisia tarinoita jatkotarinoista yksisivuisiin. Mainio osoitus De Vitan monipuolisuudesta on se, että hän on tehnyt yhden kaikkien aikojen parhaista tarinasarjoista (Vilukylästä kertova saaga). Niiden tekeminen vaatii paljon muutakin. Ainakin minulle De Vita on osoittanut, että hän kykenee tekemään onnistuneesti monipuolisia tarinoita.
Paul Murrykin (syntynyt 1911, kuollut 1989 vanhuuteen) piirtää sekä ankkoja että hiiriä, mutta enimmäkseen hiiriä. Murry ei ole tunnettu käsikirjoittajana, vaan piirtäjänä. Murry on myös ollut yksi Superhessun kehittelijöistä. Murryn piirroksille yleistä on tummien värien käyttö. Niissä harvoissa ankkatarinoissa mitä Murry on tehnyt, ankkojen nokat ovat mielestäni keltaisempia kuin yleensä. Murryn voi kuitenkin laskea monipuoliseksi piirtäjäksi, sillä hän on tehnyt muutaman ankkatarinan ja myös käsikirjoittanut muutaman tarinan. Murry on tehnyt myös joitain tarinoita muihin sarjakuvajulkaisuihin.
Kun mainitaan ankka- ja hiiritaiteilijat, myös Marco Rota (syntynyt 1942) on pakko mainita. Rota on sekä ankka- että hiiritarinoiden tekijänä molempina yksi parhaista. Rota on harvinainen monilahjakkuus ankkajulkaisujen parissa. Ei ole yleistä, että joku tekee yhtä taidokkaasti sekä ankka-aiheisia että hiiriaiheisia tarinoita. Rota on ollut parhaimmillaan juuri Barksin aikakauden jälkeen. Rotan tarinoita julkaistaan Aku Ankka-lehdessämme yleensä kaksi tai kolme vuodessa, ja se on aika lailla se tahti, jota Rota noudattaa. Rotan piirroksista yleistä on laajat maisemakuvaukset sekä selkeät piirrokset. Ne eivät sisällä pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Don Rosan piirrokset. Rota on todennäköisesti monipuolisin, jos monipuolisuutta mitataan hahmokaartilla jota piirtäjä/käsikirjoittaja käyttää, sillä Rota osaa käyttää melkeinpä kaikkia eri hahmoja. Rota on myös luonut ja kehitellyt joitain hahmoja, jotka eivät ole kovin yleisiä, mutta joita silti käytetään silloin tällöin. Rotaa arvostetaan varsinkin Italiassa todella paljon, koska hän on vaikuttanut Italian sarjakuviin todella paljon monipuolisuutensa ansiosta. Rota on tuonut Italiassa uusia asioita päivänvaloon. Yksi esimerkki edellämainituista asioista on suuret maisemakuvaukset sekä valoisuus ja erilaiset onnistuneet varjot. Mielestäni Rotaa voi pitää monipuolisena jo edellämainitunkin takia.
Michel Nadorp on piirtänyt ja käsikirjoittanut sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta se ei ole hänen monipuolisuutensa pääasia. Nadorp on tehnyt Akkariin paljon kansikuvia, ja siten osoittaa monipuolisuutensa. Tämän vuoden Akkareista eniten kansikuvia on tehnyt Nadorp. Michel Nadorpilta ei ole Suomessa nähty tarinoita niin paljon kuin kansia. Nadorp hallitsee siis ankka-, hiiritarinat ja kansikuvien tekemisen, joten häntä voi helposti kutsua monipuoliseksi ankkataiteilijaksi.
Myös Don Rosa (syntynyt 1951) on omalla tavallaan monipuolinen. Hän piirtää vain ankka-aiheisia tarinoita, mutta niiden juonet ovat todella vaihtelevia ja ne sijoittuvat vaihteleviin paikkoihin, joten Rosaakin voi kutsua monipuoliseksi. Kaikki Rosan tarinat eivät ole tutkimusmatka- tai aarteenetsintätarinoita (jotka sijoittuvat melkeinpä joka puolelle ympäri maailmaa) tai Ankkalinnaan sijoittuvia tarinoita, jotka kertovat Akun elämästä. On myös muutamia tarinoita Mustasta Ritarista, Karhukoplasta ynnä muista vaihtelevista aiheista. Lisäksi Rosa on piirtänyt muutamia tarinoita, joihin hän ei ole tehnyt omaa käsikirjoitusta. Rosa tekee myös paljon kansikuvia omiin tarinoihinsa ja lisäksi kommentoi useimpia tarinoitaan. Rosa on siis todella monipuolinen. Väittäisin, että Rosa on jopa monipuolisin ankkataiteilija, joka ei tee laisinkaan hiiriaiheisia tarinoita. Rosan ominaispiirteitä ovat ainakin useat pienet yksityiskohdat, tarkka piirtojälki ja tarinoiden avausruutuihin sijoitettava D.U.C.K.. Rosa on siis todella monipuolinen. Osittain sen takia Rosa on oma lempipiirtäjäni. Rosa on myös luonut useiden suosikkihahmon, Mustan Ritarin, josta hän on tehnyt kaksi tarinaa. Rosa osaa siis luoda hahmojakin!
Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat ovat selvä piristys julkaisuille. He eivät toista itseään, kuten valitettavan monet tarinat tekevät nykypäivänä. He voivat tehdä uuden tarinan, joka on täysin erilainen kuin mitä muut tarinat ovat. Se on yksi syy, mikä pitää julkaisut yhä edelleenkin elossa. Valitettavasti uusista piirtäjistä ja käsikirjoittajista melkein kaikki erikoistuvat, mikä on sääli, koska heidän tarinansa alkavat toistaa itseään, jonka takia useat kyllästyvät sarjakuviin. Monipuolisuus on siis piristys! Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat saavat myös paljon faneja puolelleen, koska on paljon lukijoita, jotka eivät pidä kaikentyyppisistä tarinoista. Silloin joku piirtäjä tai käsikirjoittaja, joka hallitsee monipuolisia asioita, saa suuren lukijamäärän suosion, joka tarkoittaa hänelle rahaa. Monipuolisuuden hyötyihin lukeutuu myös se, että piirtäjän (/käsikirjoittajan) tarinoista voi tehdä helpommin oman kovakantisen, koska se ei ala toistamaan itseään. Sama juttu on myös erikoisnumeroissa ja kaikessa muussa senlaisessa. Se kerää lukijoiden suosiot (ja faniparvi kasvaa...). Monipuolisuuden avulla on paljon helpompi omistaa joku julkaisu jollekulle tietylle henkilölle, ja vielä onnistua siinä hyvin!
Monipuolisuus on myös todella haastavaa toteuttaa. Sen takia useimmat uudet piirtäjät erikoistuvat johonkin tiettyyn ''tyyliin''. Monipuolisuus on hankalaa, koska silloin täytyy osata niin monenlaisia asioita. Silloin ei riitä, että osaa esimerkiksi vain tehdä tarinoita Mikistä. Useat monipuoliset hallitsevat esimerkiksi joko sekä ankka- että hiiritarinat tai kaikkien hahmojen piirtämisen. On myös monipuolisia käsikirjoittajia, joiden kohdalla monipuolisuus totetutuu tarinoiden vaihtelevuudella. Yksi esimerkki on Don Rosa (joka myös piirtää monipuolisesti). Hänen tarinansa ovat erittäin vaihtelevia (eli monipuolisia), jo senkin takia, että ne sijoittuvat käytännössä aina eri paikkaan/paikkoihin. Lisäksi niiden juonet ovat keskenään todella eroavia.
Tällä hetkellä monipuolisia tarinoita ei ole julkaistu prosentuaalisesti paljoa. Esimerkiksi Paul Murry, yksi monipuolisimmista piirtäjistä, on jo kuollut, ja hänet on korvattu nuorilla ja erikoistuneilla. Lähinnä vanhat piirtäjät ja käsikirjoittajat käytävät monipuolisuutta, eikä heitäkään ole enää kauaa. Kari Korhonen on mainio poikkeus nuoren ikänsä takia. On mukava nähdä, että edes yksi (melko) nuori käyttää monipuolisuutta, koska se on kuolemassa sukupuuttoon. Kun esimerkiksi Don Rosa, useiden tarinoiden esikuva, kuolee, niin monipuolisuus kokee kovan takaiskun, koska useat tarinat ovat samanlaisia monipuolisia kuin Rosankin, eikä niitä enää ole (ainakaan niin paljoa) Rosan kuoleman jälkeen. Monipuolisuus on tällä hetkellä kelvollisesti edustettuna erilaisissa julkaisuissa, mutta muutamankin monipuolisen piirtäjän tai käsikirjoittajan kuolema tekee monipuolisuudelle todella suuren takaiskun, kenties jopa kuolemaniskun. Onneksi muutama nuori tekee monipuolisia tarinoita.
Ankkajulkaisut tarvitsevat monipuolisuutta! Ankkiksessakin on moitittu niitä tylsistä tarinoista ja - varsinkin - toistuvuudesta. Monipuolisuus estäisi sen, koska tarinat eivät toistaisi itseään niin paljon ja tylsiä tarinoita ei käytännössä olisi, koska silloin ne olisivat erilaisia kuin muut tarinat ja siten niitä pitäisi pystyä lukemaan. Monipuolisuus helpottaisi uusien julkaisujen tietä (vaikka niitä ei tarvita), koska ne eivät kärsisi siitä mitä useimmat: Alussa saatavia tarinoita on vähän ja ne ovat keskenään melko samanlaisia. Jos monipuolisuutta tulisi enemmän, tarinatkin olisivat erilaisia joten ne kiinnostaisivat paremmin ja uudet julkaisut saisivat elinaikaa enemmän kuin mitä esimerkiksi Iines-lehti. Monipuolisuus lisäisi muiden julkaisujen suosiota todella paljon, ja niillä olisi mahdollisuus yltää jopa esimerkiksi Akkarin tai taskukirjojen tasolle. Suuri uhka on toistuvuuden seurauksena syntyvä kyllästyminen, joka vähentäisi lukijoita ja julkaisuja. Monipuolisuus ehkäisee tuota. Monipuolisuus pitää innostusta yllä. Monipuolisuuden ansiosta julkaisujen suosio on nyt niin korkea kuin mitä se on.
Monipuolisuuden puuttumisesta on paljon haittoja. Sen takia Akkaria lukemattomilla on paljon ennakkoluuloja Akkarista, sillä esimerkiksi tällä foorumilla on useasti mainittu se, että tarinat toistavat itseään. Jos monipuolisuutta olisi, tuota ennakkoluuloa ei olisi lainkaan. Ilman monipuolisuutta ihmiset usein yleistävät tarinat tietynlaisiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Monipuolisuudella tuota yleistämistä ei voisi tehdä, sillä kahta samanjuonista tarinaa olisi todella hankala löytää, koska monipuolisuuden yksi osa-alue on monipuoliset tarinoiden perusideat (eli pohjat, johon juoni sijoittuu). Mikäli monipuolisuuden määrä olisi olematon, niin olisi täysin mahdotonta löytää kahta erilaista tarinaa samalta piirtäjältä/käsikirjoittajalta. Se taas vähentäisi Akkarin tilaajien määrää radikaalisti, jonka takia Akkari ei kauaa pysyisi suosittuna. Monipuolisuus pitää siis useita julkaisuja hengissä. Mikäli monipuolisuutta ei olisi, useat piirtäjät ja käsikirjoittajat tekisivät paljon vähemmän tarinoita kuin nyt, koska ne toistaisivat itseään liikaa ja niistä saisi vihaista palautetta eikä niitä mahdollisesti edes julkaistaisi. Silloin kellään ei olisi yhtään kannattajaa, mikä asettaisi piirtäjät ja käsikirjoittajat tutkimaan motivaatiotaan ja mahdollisesti jopa lopettamaan koko uransa. Se ainakin olisi kuolemanisku melkein kaikille ankkajulkaisuille. Lisäksi kaikki ankka-aiheiset keskustelufoorumit lopetettaisiin, koska niillä ei syntyisi keskustelua niiden aiheesta. Fanituotteita ei enää myytäisi, ja kaikki numerot olisivat keräilyharvinaisuuksia. Monipuolisuuden avulla piirtäjien ja käsikirjoittajien taitokin kasvaa, koska heidän pitää tehdä useita erilaisia asioita. Ilman sitä heidän taitonsa ei olisi yhtä korkealla kuin mitä se nyt on. Lisäksi julkaisujen kannet täyttyisivät erilaisilla ilmoituksilla, tiedoituksilla, mainoksilla tai muilla senlaisilla, koska kannet eivät muuten erottuisi (paljoa), koska monipuolisuutta ei olisi. Jokaisessa kannessa olisi kuva tarinasta tai muu samantapainen. Myös suomentajien suomentamat puhekuplat olisivat tylsähköjä, eikä niistä löytyisi esimerkiksi Puhuvan koiran lausahduksien tapaisia huumoripilkahduksia, koska ne olisivat myös käsikirjoituksessa tylsähköjä. Monipuolisuuden puuttumisesta ei siis ole käytännössä minkäänlaisia hyödyllisiä puolia.
Seuraava kappale kuvaa liioiteltua tilannetta. Monipuolisuudesta on myös jonkinlaisia haittoja, joskin ne eivät ole kovin suuria. Monipuolisten piirtäjien piirtämistä tarinoista voisi olla todella hankala erottaa kuka tarinan on piirtänyt, jos julkaisussa ei sitä kerrottaisi. Sama pätee käsikirjoittajien kohdalla, joskin jo nykyäänkin sitä ei ole kovin helppo erottaa. Lisäksi monipuolisuuden kasvaessa paljon, on mahdollista, että kaikki tarinat ovat täysin erilaisia, joskin todella epätodennäköistä. Silloin kaikilla tarinoilla olisi täysin omanlainen juonipohjansa ja ne olisivat käytännössä jonkin alku, mikään ''vanha'' tarina ei sisältäisi mitään sen aiheista. Lisäksi tarinasarjat todennäköisesti loppuisivat kokonaan, koska ne(kin) toistavat itseään melko paljon, koska niiden niin täytyy tehdä. Myös Rosan tarinoiden tapaiset viittaukset muihin tarinoihin loppuisivat täysin. Kaikki tarinat olisivat vain todella tylsiä yksilöitä, ja tarinoita ei voisi verrata lainkaan keskenään. Myös uusia (tylsiä) hahmoja keksittäisiin todella paljon, ja niitä tuskin käytettäisiin useammassa kuin yhdessä tarinassa.
Yhteenveto: Monipuolisuutta on monenlaista. Useat monipuoliset tekevät sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta Barks on tunnettu laajasta hahmokaartista, Nadorp useiden kansikuvien tekemisestä, Rota melkein kaikkien hahmojen käytöstä ja Rosa tarinoiden laajasta vaihtuvuudesta. Nykyään useimmat erikoistuvat, koska se on monipuolisuutta helpompaa. Monipuolisuudesta ei oikeastaan ole lainkaan haittoja, jos ei laske tarinoiden liian suurta vaihtuvuutta haitaksi. Ilman monipuolisuutta ei olisi lainkaan julkaisuja. Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut aina. Tällä hetkellä heitä on kelvollisesti, mutta muutaman kuoleman jälkeen tuskin.
~kirja
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankkatekijät
Monipuolisuus on laaja käsite. Se voi tarkoittaa Akkareissa piirtäjillä ja käsikirjoittajilla sitä, että on tehnyt paljon ankka- sekä hiiritarinoita, tai että on tehnyt tarinoita muihinkin Disneyjulkaisuihin kuin Aku Ankkaan, tai että hahmokaarti on vaihteleva tai vaikka että tarinoiden juonet ovat erilaisia. Sekin voi olla monipuolisuutta, sillä monipuolisuus on niin laaja asia.
Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut Akkarissa (ja muuallakin) aina. Nykypäivänä Akkarissa ja muissa ankkajulkaisuissa on joitain monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia, mutta erikoistuminen on vienyt useat taiteilijat puolelleen. Kuitenkin varsinkin kauan sitten aloittaneet ovat yhä edelleen monipuolisia.
Mitä moipuolisuus sitten on? Itse olen sitä mieltä, että monipuoliseksi voi lukea piirtäjän tai käsikirjoittajan, jos hän käyttää/piirtää (melkein) kaikkia hahmoja, hän tekee ankka- sekä hiiritarinoita, hänen tarinansa ovat todella vaihtelevia, hän on vaikuttanut paljon Ankkalinnaan tai muuhun senlaiseen, hän on tehnyt töitä muille Disney-julkaisuille tai jos hän käyttää tarinoissaan erilaisia juonipohjia.
Miten monipuolisuutta voidaan mitata? Mitä asioita tekevät ihmiset ovat monipuolisia? Mielestäni yksi selvä kriteeri on tarinoiden erilaisuus. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tarinat ovat monipuolisia vaan sitä, että ne eivät toista itseään, joka on monipuolisuuden vastakohta. Monipuolisuutta ei välttämättä voida mitata sivumäärillä, koska tarinat voivat olla itseääntoistavia. Kuitenkin näkisin, että piirtäjä, joka on piirtänyt paljon sivuja, on todennäköisesti monipuolinen, koska tarinatkaan eivät niin paljon toista itseään. Monipuolisuutta voidaan mitata myös julkaisuiden, joihin on tehnyt tarinan, määrillä, koska eri julkaisuihin tulee erilaisia tarinoita. Lisäksi monipuolisuutta voidaan mitata ainakin eri tekniikoiden määrillä. Eri tekniikoilla tekeminen lisää selvästi monipuolisuutta. Myös kansikuvien määrä piirtäjällä tai käsikirjoittajalla, joka tekee aktiivisesti tarinoita, lisää mielestäni monipuolisuutta, koska kannet ovat muutamien poikkeuksien lisäksi lähes aina erilaisia ja silloin piirtäjä/käsikirjoittaja ei ole erikoistunut pelkkiin kansikuviin vaan kykenee tekemään myös melko paljon erilaisia tarinoita.
Ensimmäisenä monipuolisista piirtäjistä ja käsikirjoittajista mieleen tulee Carl Barks (syntynyt 1901, kuollut 2000 leukemiaan). Hän on tehnyt todella paljon erilaisia tarinoita. Barksin tarinakaartiin kuuluvat sekä yksisivuiset vitsisarjat että kymmensivuiset seikkailut. Barks on luonut paljon erilaisia hahmoja (ja käytännössä koko ankkamaailman) ja Barks käytti erilaisia hahmoja. Se on monipuolisuutta. Barks oli ennen ankkauraansa pilapiirtäjä. Carl Barksilla on kaksi lasta ja hän on eronnut kaksi kertaa ja mennyt kaksi kertaa naimisiin. Ankkalinnaa sekä sen sisältöä Bark ryhtyi tekemään 1940-luvulla. Se oli hänen elämänsä käännekohta. Carl Barksin uran paras (ja tuottoisin) aikakausi kesti edellämainitusta vuosikymmenestä 1960-luvulle, mutta Barks teki myöhemminkin tarinoita. Barksin uran parasta aikaa oli 1950-luku, jolloin hän sai ansaitsemaansa arvostusta. Barks kehitti nykyhahmoista melkein kaiken, ja tilanteista esimerkiksi Aku Ankan ja Teppo Tulpun tappelut ovat hänen käsialaansa. Barksin luomat hahmot ovat monipuolisia (kuten esimerkiksi Pelle Peloton ja Roope Ankka). Barks on siis ollut todella monipuolinen. Barks on myös, toisin kuin useimmat muut piirtäjät joiden tarinoita Suomessa julkaistaan, tehnyt yhden Mikki-aiheisen tarinan. Kuitenkin voinen häntä monipuoliseksi kutsua hänen hahmokaartistaan ja tarinoidensa erilaisuuksista johtuen. Barksin tarinoiden monipuolisuutta kuvaa se, että ne sijoittuvat useisiin eri paikkoihin, Barks on käyttänyt useita päähenkilöitä taitavasti ja juonen perustassa on eroavaisuuksia. Kaikki tarinat eivät ole Roope vastaan Kulta-Into Pii tai Milla Magia, vaan yksisivuisiakin on. Barks on tehnyt melkein kaikille nykytarinoille pohjan, mutta valitettavasti kyseessäolevia pohjia käytetään nykyään aivan liikaa, jolloin toistoa tulee paljon ja ihmiset kyllästyvät helposti. Kukaan muu ei tunnu enää keksivän samanlaisia tarinan perusideoita, pohjia, joten kaikki tarinat nykyään ovat toisintoja. Barksin monipuolisuutta vain kasvattaa se, että hän on tehnyt myös useisiin tarinoihinsa kansikuvia, joita on Suomessakin julkaistu. Kaiken lisäksi Barks on tehnyt öljyväritöitä jopa viimeisinä elinvuosinaan ja ne ovat nykyään todella arvokkaita.
Giorgio Cavazzano (syntynyt 1947) on myös ollut todella monipuolinen. Hän on italialainen piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka on ollut parhaassa iskussaan Barksin uran loppupuolella ja sen jälkeen. Cavazzano on kunnostautunut harvinaisempien hahmojen parissa. Hän on myös kehitellyt hahmoja,joiden käyttö on harvinaista (eli jotka ovat ''turhia'') kuten Naistaikaviitta eli Viitatar. Cavazzano on tehnyt sekä ankkatarinoita että hiiritarinoita, mikä ei ole kovin yleistä. Cavazzano on siis melko monipuolinen piirtäjä ja käsikirjoittaja. Cavazzanon tarinoissa ei oikein esiinny toistoa, mikä on mainio merkki monipuolisuudesta. Cavazzano on tehnyt paljon kolmiosaisia jatkotarinoitakin, sekä lisäksi paljon lyhyempiä pienehköjä tarinoita. Cavazzano hallitseekin käytännössä kaikki tarinamuodot, koska hän on kaikkia itse käyttänyt. Lisäksi Cavazzano on tehnyt joihinkin tarinoihinsa kansikuvia, mikä lisää hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano on toiminut kauan Scarpan apulaisena, jonka ansiosta hän on nähnyt erilaisia tarinoita, mikä on tietenkin lisännyt hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano ei käsikirjoita kovin paljoa tarinoistaan, mutta hän on silti käsikirjoittanut joitain tarinoita. Se kertoo paljonkin hänen monipuolisuudestaan!
Kuten edellämainittukin, myös Romano Scarpa (syntynyt 1927, kuollut 2005 vanhuuteen) on tunnettu sekä ankka- että hiirisarjakuvien piirtäjänä. Ankantekijät-kirjasarjan yksi osa on pelkkää Scarpan tuotantoa. Scarpa hallitsee mielestäni kaikenlaisten tarinoiden tekemisen todella taidokkaasti. Scarpa siis osaa tehdä melkein minkälaisia tarinoita tahansa. Se on monipuolisuutta parhaimmillaan! Scarpa on myös tehnyt todella monenlaisia tarinoita. Hän on tehnyt suurimman osan italialaisen Topolino-lehden (Suomessa Aku Ankka) sarjakuvista, ja lehti on saanut paljon suosiota, joten siinä ei voi olla kovin paljon toistoa. Scarpa on osoittanut monipuolisuutensa myös kehittämällä (eli muokkaamalla) ja luomalla joitain hahmoja. Scarpa on tehnyt myös Sepe Susi-tarinoita, vaikkakaan ne eivät ole kovin yleisiä verrattuna hänen ankka- ja hiiritarinoihinsa.
Maininnan arvoinen on myös Ferioli (syntynyt 1959). Hän on tehnyt erilaisten tarinatyyppien tarinoita sekä sekä ankka- että hiiritarinoita. Ferioli on kunnostautunut myös tarinasarjojen parissa, sillä hän on tehnyt niitä muutamia. Yleensä tarinasarjoilla on eri tekijät. Esimerkiksi 2003-vuonna (viimeinen osa vuoden 2004 ensimmäisessä lehdessä) julkaistu Myyttien saari oli täysin Feriolin käsialaa. Ferioli on tehnyt useita kansikuvia ja jopa joitain yksisivuisia jatkotarinoiden vastapainoksi. Ferioli hallitsee oikeastaan kaikenlaiset tarinat. Feriolin kokemus on myös todella suuri, koska hän ei ole nuorimpia ankkataiteilijoita ja hän on tehnyt kaikenlaisia tarinoita. Ferioli on myös tehnyt useita tarinoita eri ulottuvuuksista, ja hän on yksi ainoista senlaisia tarinoita tekevistä. Se lisää Feriolin monipuolisuutta mielestäni todella paljon!
Tony Strobl (syntynyt 1915, kuollut 1991 vanhuuteen) aloitti piirtäjän uransa 1950-luvulla, jolloin hän oli maailman johtava ankkapiirtäjä. Hän on yksi eniten piirtävistä ankkataiteilijoista yhä edelleenkin. (Hänen tarinoitaan julkaistaan siis yhä edelleen paljon.) Strobl oli parhaimmillaan hieman Barksin aikakauden jälkeen, 1970-luvulla. Stroblin käsikirjoittamat tarinat ovat harvassa, mutta sen puutteen hän korvaa piirtämillään tarinoita. Kyseessäolevat tarinat sisältävät kaikenlaisia hahmoja (ja juonia). Kaiken lisäksi kukaan muu ei ole koskaan piirtänyt niin paljon tarinoita (sivumääristä mitattuna) Akkariin kuin Tony Strobl. Stroblin merkitys Suomen Akkariin on ollut melko suuri, koska hänen aikakaudellaan suurin osa tarinoista oli hänen piirtämiään, koska silloin ei ollut niin paljon piirtäjiä. Stroblin tarinoita julkaistiin todella paljon kyseessäolevalla aikakaudella.
Kari Korhosesta (syntynyt 1973) monipuolisen tekee sen, että hän ei piirrä pelkästään ankkoja. Hän tekee tarinoita myös muihin Disney-julkaisuihin. Eniten hän on niitä tehnyt todennäköisesti Aku Ankka-lehteen ja Nalle Puh-lehteen. Korhosestakin on tehty Ankantekijät-kirja. Korhosesta monipuolisen tekevät ainakin se, että hän sekä piirtää että käsikirjoittaa tarinoita, se, että hänen tarinansa päähenkilö vaihtelee usein ja se, että hän tekee myös Pikku-Aku-tarinoita. Korhonen hallitsee sekä piirrrostyön että käsikirjoittamisen.
Vicar (syntynyt 1934) on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, joiden laaja aiheiden vaihtelu tekee hänestä monipuolisen. Vicar on piirtänyt tarinoita seikkailuista, pelkästä Akusta ja vaikka mistä muusta. Vicar on siis mielestäni todella monipuolinen. Eräs Ankantekijät-kirja oli omistettu Vicarille. Vicar on lähinnä piirtäjä, mutta hän hallitsee käytännössä kaiken ankka-aiheisen piirtämisen. Vicaria voi sanoa monipuoliseksi myös koska hän käyttää todella useita eri hahmoja. Vicar on tehnyt myös joitain yksittäisiä Mikki-aiheisia tarinoita, joten hän hallitsee myös sen osa-alueen hyvin.
Massimo De Vita (syntynyt 1941) on eräs eniten erilaisia hahmoja käyttävistä piirtäjistä ja käsikirjoittajista. De Vita tekee paljon hiiritarinoita, mutta eivät ankkatarinatkaan ole hänelle tuntemattomia. Niiden lisäksi hän käyttää paljon supersankareita (Superhessu, Taikaviitta) tarinoissaan. De Vitakin kuuluu vanhimpiin ankkataiteilijoihin, joten hän on monipuolinen kuten muutkin saman aikakauden taiteilijat. De Vitan tarinoita on eniten julkaistu hieman Stroblin aikakauden jälkeen. De Vita(kin) on tehnyt pituudeltaan kaikenlaisia tarinoita jatkotarinoista yksisivuisiin. Mainio osoitus De Vitan monipuolisuudesta on se, että hän on tehnyt yhden kaikkien aikojen parhaista tarinasarjoista (Vilukylästä kertova saaga). Niiden tekeminen vaatii paljon muutakin. Ainakin minulle De Vita on osoittanut, että hän kykenee tekemään onnistuneesti monipuolisia tarinoita.
Paul Murrykin (syntynyt 1911, kuollut 1989 vanhuuteen) piirtää sekä ankkoja että hiiriä, mutta enimmäkseen hiiriä. Murry ei ole tunnettu käsikirjoittajana, vaan piirtäjänä. Murry on myös ollut yksi Superhessun kehittelijöistä. Murryn piirroksille yleistä on tummien värien käyttö. Niissä harvoissa ankkatarinoissa mitä Murry on tehnyt, ankkojen nokat ovat mielestäni keltaisempia kuin yleensä. Murryn voi kuitenkin laskea monipuoliseksi piirtäjäksi, sillä hän on tehnyt muutaman ankkatarinan ja myös käsikirjoittanut muutaman tarinan. Murry on tehnyt myös joitain tarinoita muihin sarjakuvajulkaisuihin.
Kun mainitaan ankka- ja hiiritaiteilijat, myös Marco Rota (syntynyt 1942) on pakko mainita. Rota on sekä ankka- että hiiritarinoiden tekijänä molempina yksi parhaista. Rota on harvinainen monilahjakkuus ankkajulkaisujen parissa. Ei ole yleistä, että joku tekee yhtä taidokkaasti sekä ankka-aiheisia että hiiriaiheisia tarinoita. Rota on ollut parhaimmillaan juuri Barksin aikakauden jälkeen. Rotan tarinoita julkaistaan Aku Ankka-lehdessämme yleensä kaksi tai kolme vuodessa, ja se on aika lailla se tahti, jota Rota noudattaa. Rotan piirroksista yleistä on laajat maisemakuvaukset sekä selkeät piirrokset. Ne eivät sisällä pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Don Rosan piirrokset. Rota on todennäköisesti monipuolisin, jos monipuolisuutta mitataan hahmokaartilla jota piirtäjä/käsikirjoittaja käyttää, sillä Rota osaa käyttää melkeinpä kaikkia eri hahmoja. Rota on myös luonut ja kehitellyt joitain hahmoja, jotka eivät ole kovin yleisiä, mutta joita silti käytetään silloin tällöin. Rotaa arvostetaan varsinkin Italiassa todella paljon, koska hän on vaikuttanut Italian sarjakuviin todella paljon monipuolisuutensa ansiosta. Rota on tuonut Italiassa uusia asioita päivänvaloon. Yksi esimerkki edellämainituista asioista on suuret maisemakuvaukset sekä valoisuus ja erilaiset onnistuneet varjot. Mielestäni Rotaa voi pitää monipuolisena jo edellämainitunkin takia.
Michel Nadorp on piirtänyt ja käsikirjoittanut sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta se ei ole hänen monipuolisuutensa pääasia. Nadorp on tehnyt Akkariin paljon kansikuvia, ja siten osoittaa monipuolisuutensa. Tämän vuoden Akkareista eniten kansikuvia on tehnyt Nadorp. Michel Nadorpilta ei ole Suomessa nähty tarinoita niin paljon kuin kansia. Nadorp hallitsee siis ankka-, hiiritarinat ja kansikuvien tekemisen, joten häntä voi helposti kutsua monipuoliseksi ankkataiteilijaksi.
Myös Don Rosa (syntynyt 1951) on omalla tavallaan monipuolinen. Hän piirtää vain ankka-aiheisia tarinoita, mutta niiden juonet ovat todella vaihtelevia ja ne sijoittuvat vaihteleviin paikkoihin, joten Rosaakin voi kutsua monipuoliseksi. Kaikki Rosan tarinat eivät ole tutkimusmatka- tai aarteenetsintätarinoita (jotka sijoittuvat melkeinpä joka puolelle ympäri maailmaa) tai Ankkalinnaan sijoittuvia tarinoita, jotka kertovat Akun elämästä. On myös muutamia tarinoita Mustasta Ritarista, Karhukoplasta ynnä muista vaihtelevista aiheista. Lisäksi Rosa on piirtänyt muutamia tarinoita, joihin hän ei ole tehnyt omaa käsikirjoitusta. Rosa tekee myös paljon kansikuvia omiin tarinoihinsa ja lisäksi kommentoi useimpia tarinoitaan. Rosa on siis todella monipuolinen. Väittäisin, että Rosa on jopa monipuolisin ankkataiteilija, joka ei tee laisinkaan hiiriaiheisia tarinoita. Rosan ominaispiirteitä ovat ainakin useat pienet yksityiskohdat, tarkka piirtojälki ja tarinoiden avausruutuihin sijoitettava D.U.C.K.. Rosa on siis todella monipuolinen. Osittain sen takia Rosa on oma lempipiirtäjäni. Rosa on myös luonut useiden suosikkihahmon, Mustan Ritarin, josta hän on tehnyt kaksi tarinaa. Rosa osaa siis luoda hahmojakin!
Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat ovat selvä piristys julkaisuille. He eivät toista itseään, kuten valitettavan monet tarinat tekevät nykypäivänä. He voivat tehdä uuden tarinan, joka on täysin erilainen kuin mitä muut tarinat ovat. Se on yksi syy, mikä pitää julkaisut yhä edelleenkin elossa. Valitettavasti uusista piirtäjistä ja käsikirjoittajista melkein kaikki erikoistuvat, mikä on sääli, koska heidän tarinansa alkavat toistaa itseään, jonka takia useat kyllästyvät sarjakuviin. Monipuolisuus on siis piristys! Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat saavat myös paljon faneja puolelleen, koska on paljon lukijoita, jotka eivät pidä kaikentyyppisistä tarinoista. Silloin joku piirtäjä tai käsikirjoittaja, joka hallitsee monipuolisia asioita, saa suuren lukijamäärän suosion, joka tarkoittaa hänelle rahaa. Monipuolisuuden hyötyihin lukeutuu myös se, että piirtäjän (/käsikirjoittajan) tarinoista voi tehdä helpommin oman kovakantisen, koska se ei ala toistamaan itseään. Sama juttu on myös erikoisnumeroissa ja kaikessa muussa senlaisessa. Se kerää lukijoiden suosiot (ja faniparvi kasvaa...). Monipuolisuuden avulla on paljon helpompi omistaa joku julkaisu jollekulle tietylle henkilölle, ja vielä onnistua siinä hyvin!
Monipuolisuus on myös todella haastavaa toteuttaa. Sen takia useimmat uudet piirtäjät erikoistuvat johonkin tiettyyn ''tyyliin''. Monipuolisuus on hankalaa, koska silloin täytyy osata niin monenlaisia asioita. Silloin ei riitä, että osaa esimerkiksi vain tehdä tarinoita Mikistä. Useat monipuoliset hallitsevat esimerkiksi joko sekä ankka- että hiiritarinat tai kaikkien hahmojen piirtämisen. On myös monipuolisia käsikirjoittajia, joiden kohdalla monipuolisuus totetutuu tarinoiden vaihtelevuudella. Yksi esimerkki on Don Rosa (joka myös piirtää monipuolisesti). Hänen tarinansa ovat erittäin vaihtelevia (eli monipuolisia), jo senkin takia, että ne sijoittuvat käytännössä aina eri paikkaan/paikkoihin. Lisäksi niiden juonet ovat keskenään todella eroavia.
Tällä hetkellä monipuolisia tarinoita ei ole julkaistu prosentuaalisesti paljoa. Esimerkiksi Paul Murry, yksi monipuolisimmista piirtäjistä, on jo kuollut, ja hänet on korvattu nuorilla ja erikoistuneilla. Lähinnä vanhat piirtäjät ja käsikirjoittajat käytävät monipuolisuutta, eikä heitäkään ole enää kauaa. Kari Korhonen on mainio poikkeus nuoren ikänsä takia. On mukava nähdä, että edes yksi (melko) nuori käyttää monipuolisuutta, koska se on kuolemassa sukupuuttoon. Kun esimerkiksi Don Rosa, useiden tarinoiden esikuva, kuolee, niin monipuolisuus kokee kovan takaiskun, koska useat tarinat ovat samanlaisia monipuolisia kuin Rosankin, eikä niitä enää ole (ainakaan niin paljoa) Rosan kuoleman jälkeen. Monipuolisuus on tällä hetkellä kelvollisesti edustettuna erilaisissa julkaisuissa, mutta muutamankin monipuolisen piirtäjän tai käsikirjoittajan kuolema tekee monipuolisuudelle todella suuren takaiskun, kenties jopa kuolemaniskun. Onneksi muutama nuori tekee monipuolisia tarinoita.
Ankkajulkaisut tarvitsevat monipuolisuutta! Ankkiksessakin on moitittu niitä tylsistä tarinoista ja - varsinkin - toistuvuudesta. Monipuolisuus estäisi sen, koska tarinat eivät toistaisi itseään niin paljon ja tylsiä tarinoita ei käytännössä olisi, koska silloin ne olisivat erilaisia kuin muut tarinat ja siten niitä pitäisi pystyä lukemaan. Monipuolisuus helpottaisi uusien julkaisujen tietä (vaikka niitä ei tarvita), koska ne eivät kärsisi siitä mitä useimmat: Alussa saatavia tarinoita on vähän ja ne ovat keskenään melko samanlaisia. Jos monipuolisuutta tulisi enemmän, tarinatkin olisivat erilaisia joten ne kiinnostaisivat paremmin ja uudet julkaisut saisivat elinaikaa enemmän kuin mitä esimerkiksi Iines-lehti. Monipuolisuus lisäisi muiden julkaisujen suosiota todella paljon, ja niillä olisi mahdollisuus yltää jopa esimerkiksi Akkarin tai taskukirjojen tasolle. Suuri uhka on toistuvuuden seurauksena syntyvä kyllästyminen, joka vähentäisi lukijoita ja julkaisuja. Monipuolisuus ehkäisee tuota. Monipuolisuus pitää innostusta yllä. Monipuolisuuden ansiosta julkaisujen suosio on nyt niin korkea kuin mitä se on.
Monipuolisuuden puuttumisesta on paljon haittoja. Sen takia Akkaria lukemattomilla on paljon ennakkoluuloja Akkarista, sillä esimerkiksi tällä foorumilla on useasti mainittu se, että tarinat toistavat itseään. Jos monipuolisuutta olisi, tuota ennakkoluuloa ei olisi lainkaan. Ilman monipuolisuutta ihmiset usein yleistävät tarinat tietynlaisiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Monipuolisuudella tuota yleistämistä ei voisi tehdä, sillä kahta samanjuonista tarinaa olisi todella hankala löytää, koska monipuolisuuden yksi osa-alue on monipuoliset tarinoiden perusideat (eli pohjat, johon juoni sijoittuu). Mikäli monipuolisuuden määrä olisi olematon, niin olisi täysin mahdotonta löytää kahta erilaista tarinaa samalta piirtäjältä/käsikirjoittajalta. Se taas vähentäisi Akkarin tilaajien määrää radikaalisti, jonka takia Akkari ei kauaa pysyisi suosittuna. Monipuolisuus pitää siis useita julkaisuja hengissä. Mikäli monipuolisuutta ei olisi, useat piirtäjät ja käsikirjoittajat tekisivät paljon vähemmän tarinoita kuin nyt, koska ne toistaisivat itseään liikaa ja niistä saisi vihaista palautetta eikä niitä mahdollisesti edes julkaistaisi. Silloin kellään ei olisi yhtään kannattajaa, mikä asettaisi piirtäjät ja käsikirjoittajat tutkimaan motivaatiotaan ja mahdollisesti jopa lopettamaan koko uransa. Se ainakin olisi kuolemanisku melkein kaikille ankkajulkaisuille. Lisäksi kaikki ankka-aiheiset keskustelufoorumit lopetettaisiin, koska niillä ei syntyisi keskustelua niiden aiheesta. Fanituotteita ei enää myytäisi, ja kaikki numerot olisivat keräilyharvinaisuuksia. Monipuolisuuden avulla piirtäjien ja käsikirjoittajien taitokin kasvaa, koska heidän pitää tehdä useita erilaisia asioita. Ilman sitä heidän taitonsa ei olisi yhtä korkealla kuin mitä se nyt on. Lisäksi julkaisujen kannet täyttyisivät erilaisilla ilmoituksilla, tiedoituksilla, mainoksilla tai muilla senlaisilla, koska kannet eivät muuten erottuisi (paljoa), koska monipuolisuutta ei olisi. Jokaisessa kannessa olisi kuva tarinasta tai muu samantapainen. Myös suomentajien suomentamat puhekuplat olisivat tylsähköjä, eikä niistä löytyisi esimerkiksi Puhuvan koiran lausahduksien tapaisia huumoripilkahduksia, koska ne olisivat myös käsikirjoituksessa tylsähköjä. Monipuolisuuden puuttumisesta ei siis ole käytännössä minkäänlaisia hyödyllisiä puolia.
Seuraava kappale kuvaa liioiteltua tilannetta. Monipuolisuudesta on myös jonkinlaisia haittoja, joskin ne eivät ole kovin suuria. Monipuolisten piirtäjien piirtämistä tarinoista voisi olla todella hankala erottaa kuka tarinan on piirtänyt, jos julkaisussa ei sitä kerrottaisi. Sama pätee käsikirjoittajien kohdalla, joskin jo nykyäänkin sitä ei ole kovin helppo erottaa. Lisäksi monipuolisuuden kasvaessa paljon, on mahdollista, että kaikki tarinat ovat täysin erilaisia, joskin todella epätodennäköistä. Silloin kaikilla tarinoilla olisi täysin omanlainen juonipohjansa ja ne olisivat käytännössä jonkin alku, mikään ''vanha'' tarina ei sisältäisi mitään sen aiheista. Lisäksi tarinasarjat todennäköisesti loppuisivat kokonaan, koska ne(kin) toistavat itseään melko paljon, koska niiden niin täytyy tehdä. Myös Rosan tarinoiden tapaiset viittaukset muihin tarinoihin loppuisivat täysin. Kaikki tarinat olisivat vain todella tylsiä yksilöitä, ja tarinoita ei voisi verrata lainkaan keskenään. Myös uusia (tylsiä) hahmoja keksittäisiin todella paljon, ja niitä tuskin käytettäisiin useammassa kuin yhdessä tarinassa.
Yhteenveto: Monipuolisuutta on monenlaista. Useat monipuoliset tekevät sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta Barks on tunnettu laajasta hahmokaartista, Nadorp useiden kansikuvien tekemisestä, Rota melkein kaikkien hahmojen käytöstä ja Rosa tarinoiden laajasta vaihtuvuudesta. Nykyään useimmat erikoistuvat, koska se on monipuolisuutta helpompaa. Monipuolisuudesta ei oikeastaan ole lainkaan haittoja, jos ei laske tarinoiden liian suurta vaihtuvuutta haitaksi. Ilman monipuolisuutta ei olisi lainkaan julkaisuja. Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut aina. Tällä hetkellä heitä on kelvollisesti, mutta muutaman kuoleman jälkeen tuskin.
~kirja
Akuhullu97
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1059 -
19.07.2009 klo 09:38:11
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Kun aiheena on tällä kertaa Monipuolisimmat Ankka/Hiiritekijät, mainitsen tässä niitä, jotka niitä mielestäni ovat. Kerron heidän elämästään, ja miten he päätyivät sarjakuvapiirtäjiksi, ja muuta sellaista, sekä että miksi he ovat niin monipuolisia mielestäni.
Mitä monipuolisuus on? Monipuolisuus on aika laaja käsite, eikä monipuolisuus tarkoita vain yhdenlaista asiaa. Monipuolisuutta voi olla tarinoiden erilaisuus, pituudet, niissä käytettävät hahmot, keksinnöt ja monet muutkin pikkuseikat. Monipuolisuutta on kaikki sarjoissa tapahtuva eri asioiden vaihtelu tarinoittain. Tekijöiden monipuolisuus voi olla myös heidän yksityiselämässään tapahtuvaa vaihtelua, kuten erityisen monet työpaikat elämänsä aikana. Aku Ankassa monipuolisuus aiheuttaa yleensä sen, että kyseisen lehden levikki on hyvällä tasolla, koska kuka nyt haluaisi samanlaista sarjakuvaa lukea päivät pitkät?
Miksi monipuolisuutta tarvitaan? Lukijat kyllästyisivät nopeasti samanlaiseen piirrostyyliin ja juoneen. Siksi sitä tarvitaan. Esimerkiksi Carl Barks ja Don Rosa ovat aika monipuolisia piirtäjiä, ja ovatkin varmaankin suosituimmat piirtäjät Suomessa. Aku Ankan suuren ja pitkän suosion salaisuus on varmasti myöskin monipuolisuus. Suomen Aku Ankassa, siis lehdessä varsinkin, seikkailee sekä Akua, että Mikkiä ja muitakin hahmoja kuten Plutoa ja Tikua ja Takua, tai Kapteeni Koukkua. Kaikki tosin eivät näitä ”harvinaisempia” hahmoja siksi, koska eivät pidä siitä piirtäjästä, kuka piirtää niitä. Monipuolisuutta tarvitaan Aku Ankan lukijoiden viihdyttämiseksi.
Monipuolisia piirtäjiä ja tarinoita on ollut Aku Ankan taivalen alusta asti. Jo esimerkiksi 1950-luvulla Carl Barks teki todella monipuolisia tarinoita. Strippejä, vitsisarjoja, kymmensivuisia, pitkiä seikkailuja...
Ja Carl Barkshan on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, joka syntyi 27. maaliskuuta 1901 Oregonissa. Hän joutui jättämään koulun kesken kaiken kesken, äitinsä kuoltua, ja tulla auttamaan perheen maatilan töissä. Hän lähti kuitenkin tilalta myöhemmin. Vuonna 1928 hän sai vihdoin haluamaansa työtä, kun eräs lehti otti mielellään Barksin pilakuvia sinne. Kului aikaa, ja vuonna 1935 Barks näki ilmoituksen, että Disneylle haetaan piirtäjiä. Hyvien piirrostensa vuoksi Barks sai töitä Disney Studion animaatio-osastolta, josta hänet myös omasta tahdostaan siirrettiin sarjakuvaosastolle, aivan 1940-luvun alussa. Ensimmäisen sarjakuvan Barks teki Jack Hannahin kanssa vuonna 1942, ja ensimmäinen kokonaan oma tarina syntyi vuotta myöhemmin.
Barksin kulta-aikaa sanotaan aikaa, joka oli 1940-luvun loppupuoliskolta 50-luvulle, koska silloin ilmestyivät Barksin tunnetuimmat ja ikimuistoisimmat tarinat, tuollaiset kaikenlaiset erityismaininnat, kuten ”Kulta-aika”, on osa monipuolisuutta mielestäni. 1966, jolloin hän jo lopettikin piirtämisen. Silloin syntyi ne unohtumattomat klassikot, jotka Barksista ovat parhaiten jääneet mieleen. Barks lopetti kansikuvien piirtämisen vuonna 1969, ja käsikirjoitusten tekemisenkin 1974. 1974 lähtien Barks alkoi maalata ankkatarinoihiinsa pohjautuvia öljyvärimaalauksia, joista nykyään maksetaan huimia hintoja. Barks on käynyt ulkomaillakin signeeraamassa kirjojaan, sekin on osa monipuolissuuta. Barks kävi tuolloin samalla, ainoalla ulkomaanreissulla koko ikänänsä, Suomessakin, vuuonna 1994, 94 vuotiaana ja kuolikin vuonna 2000 leukemiaan, 99-vuotiaana. Barks on monella tavalla monipuolinen piirtäjä. Hän on luonut paljon hahmoja, ja kehittänyt Ankkalinnaa. Barks loi monia tunnettuja hahmoja, kuten Hannu Hanhen, Hansun, Pelle Pelottoman ja Roope Ankan. Tuolla tavalla voin ainakin sanoa hänen olevan todella monipuolinen piirtäjä. Barkshan keksi myös Ankkalinnan. Hän käyttää aika monipuolisesti ankkahahmoja, ainakin niitä, mitkä siihen aikaan olivat jo Barksin tai jonkun muun piirtäjän toimesta luotu. Hän ei piirtänyt Mikki Hiirtä, kuin yhden ainoan kerran, sillä alalla hän taas ei kovinkaan monipuolinen ole. Barks oli silloin aikaansa edellä. Tuohon aikaan ei ollut paljoa muita tekijöitä, jotka tekivät tarinansa kokonaan itse, sillä monet ”joutuivat” ihan selvästi joko käsikirjoittajiksi tai piirtäjiksi. Barks ei ole tavallinen, enimmäkseen seikkailusarjoja piirtävä ja käsikirjoittava tekijä. Barksin taito, tehdä niin erilaisia tarinoita samoista hahmoista on harvinainen. Ja se vielä, että Barksin tarinat säilyivät lähes yhtä hyvälaatuisina koko hänen uransa, on todella harvinainen ja hieno juttu, vaikka 40-luvun loppua ja 50-lukua sanotaankin Barksin kulta-ajaksi. Vaikka hän on tehnyt paljon seikkailusarjoja, niiden juonet vaihtelevat todella paljon. Barks käyttää hahmoja ja erilaisia juonia todella taitavasti. Barks ei ole tavallinen, enimmäkseen seikkailusarjoja piirtävä ja käsikirjoittava tekijä. Barksin taito, tehdä niin erilaisia tarinoita samoista hahmoista on harvinainen. Ja se vielä, että Barksin tarinat säilyivät lähes yhtä hyvälaatuisina koko hänen uransa, on todella harvinainen ja hieno juttu, vaikka 40-luvun loppua ja 50-lukua sanotaankin Barksin kulta-ajaksi. Vaikka hän on tehnyt paljon seikkailusarjoja, niiden juonet vaihtelevat todella paljon. Barks käyttää hahmoja ja erilaisia juonia todella taitavasti. Myös se, että Barksin sekä käsikirjoitukset, että piirrokset olivat todella hyviä, tarinasta riippumatta. Barks on tavannut myös Floyd Gottfredsonin, vuonna 1982, jolloin he kummatkin nimmaroivat myyntiin tulevan heidän yhteistä kirjansa, ”Mickey Mouse in color”-kirjaa.
Yhdysvalloista on tullut pitkään monipuolisia piirtäjiä, ja 60- ja 70-lukujen ehkäpä tunnetuin ”jenkki”-piirtäjä on Tony Strobl. Tonyn voi kyllä sanoa monipuoliseksi, onhan hän kuitenkin lukuisien eri hahmojen taitava piirtäjä. Tony Strobl syntyi 12.toukokuuta 1915 Clevelandissa, yhdysvalloissa.1930-luvulla hän opiskeli taidemaalausta samaan aikaan teräsmiehen luojien kanssa Cleveland School of Artissa, joka on sekin tavallaan monipuolisuutta. Ennen toista maailmansotaa Tony työskenteli Disneyn elokuvien, kuten esimerkiksi Pinoccion parissa ja sodan jälkeen hän alkoi työskennellä Western-kustantamolla. Hän siis on tehnyt sekä elokuvia, että ihan tavallisia sarjakuvia. Hän piirsi siellä Väiski Vemmelsäärtä, Putte Possua ja Repe Sorsaa, totta kai Disney-hahmojen lisäksi, ja eri sarjakuvien piirtäminen on myöskin monipuolisuutta. 1950-luvulla alettiin julkaista Donald Duck-lehteä, johon Tony piirsi sarjakuvia. Suurin osa sen sarjakuvista oli Tonyn piirtämiä, ja siksi hänellä oli aika suuri vastuu. Monipuolisuutta on sekin, että hänen tuotoksiaan julkaistaan monissa maissa, esimerkiksi myöskin Suomessa alkoi noihin aikoihin Tonyn tuotokset ”yleistyä”. 60- ja 70-luvulla Suomen Aku Ankassa oli joitakin vuosia, jolloin yli puolet vuoden Aku Ankka-lehden sivuista oli Tony Stroblin käsialaa. Tony ei ole sillä tavalla kovinkaan monipuolinen, että käsikirjoittaisi sarjansa itse. Tonyn sarjojen käsikirjoituksen hoiti usein Vic Lockman. Mutta kyllä Tonyltä monipuolisuutta löytyy, hän on nimittäin hyvä piirtämään todella montaa hahmoa. Tonyn tyyli on hieman yksityiskohdaton ja jäykkä, mutta kyllä hän taitaa kaikki hahmot Aku Ankasta Kapteeni Koukkuun. Tony piirsi aika pitkään Aku Ankkaa, ja monipuolisuutta löytyy muualtakin, hän on nimittäin eniten koskaan Aku Ankka-sivuja piirtänyt tekijä. Hän on ollut tekemässä elokuvia, piirtämässä sarjakuvia, ja esimerkiksi opiskellut taidekoulussa. Se on myös monipuolisuutta.
Sitten Giorgio Cavazzano, joka mielestäni on toiseksi monipuolisin Italialais-piirtäjä. Cavazzano syntyi Venetsiassa, 19. lokakuuta 1947. Hän aloitti jo neljätoista-vuotiaana ”sarjakuvahommat”, Romano Scarpan apulaisena. Vähitellen hän alkoi tussatakin Scarpan tarinoita, ja siinä 1970-luvun vaihteessa hän teki jo ensimmäisen kokonaan oman tarinansa, joka on suomennettu nimellä ”Hirveä Hikka”. Cavazzano on todella monipuolinen tarinoiden tekijä. Hän on nimittäin uransa aikana tussannut lukemattomia sivuja, suuren osan niistä Scarpan alaisuudessa työskentelyn aikana, piirtänyt todella monia sarjoja todella taidokkaasti monista hahmoista, ja käsikirjoittanutkin sekä Mikki-, että Aku-tarinoita todella menestyksellisesti ja monipuolisine juonineen. Mielestäni monipuolisuutta on sekin, että Cavazzano piirtää vieläkin, joskin hänen tyylinsä on muuttunut Scarpamaisesta tyylistä melkoisen erilaiseksi. Cavazzanon tarinoita voi lukea Suomessa muiden muassa Menetetyn muistin tapaus-kirjasta, jota hän oli signeeraamassakin vuonna 2007, Helsingin kirjamessuilla. Cavazzanon monipuolisuutta voi selittää monella tavalla. Cavazzano on piirtänyt kunnioitettavan hyviä sekä Mikki, että -Ankkatarinoita, jotka hän myöskin käsikirjoittaa usein itse. Sekä Ankka-, että Hiiri-universumin päähahmot ja sivuhahmot luonnistuvat Giorgiolta todella hienosti. Juonet vaihtelevat paljon, eivätkä ole mitään tasapaksua roskaa. Cavazzano on myös mielestäni hyvä piirtämään sekä pitkiä seikkailutarinoita, kuin myös 10-sivuisia Ankkalinnaan sijoittuvia sarjoja. Cavazzano on myös keksinyt uusia hahmoja. Tai no ei keksinyt, mutta muiden käsikirjoittajien ideasta keksinyt monelle hahmolle ulkonäön, esimerkkeinä Rankku Kanuuna, Prinsessa Reginella, Naistaikaviitta ja P.T. Cavazzano on hyvin suosittu piirtäjä monipuolisuutensa ansiosta, ja juuri monipuolisuus oikeastaan lisää monipuolisuutta, koska mitä enemmän Cavazzanon piirroksista ja käsikirjoituksista pidetään, sitä enemmän hän niitä luultavasti tekeekin ja niitä häneltä julkaistaan. Monipuolisuus ruokkii itseään.
Romano Scarpa on 27.syyskuuta.1927 Italian Venetsiassa syntynyt Aku Ankka-piirtäjä. Hän piti lapsena paljon Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri-sarjoista. Hän opiskeli Venetsian taidekoulussa, vaikka on myös arkkitehtuuria opiskellut. Hänellä oli oma animaatio-studionsakin 40- ja 50-lukujen taitteessa. Vuodesta 1956 lähtien Scarpa joutui lähes yksin huolehtimaan italialaisen Topolino-lehden sisällöstä, koska Floyd Gottfredsonin sarjoja ei enää riittänyt julkaistavaksi, se on mielestäni monipuolisuutta, koska ei moni ole joutunut lähes yksin julkaisemaan jotakin noin useasti ilmestyvää lehteä tai pitänyt omaa animaatiostudioaan jo 1940-luvulla. Hän on myös monipuolinen asuinpaikkansa suhteen, koska eläkevuotensa hän eleli Espanjassa, Malagassa, jossa hän kuoli kotonaan 23.maaliskuuta.2005. Romano Scarpa on kyllä todella monipuolinen piirtäjä. Hän on Giorgio Cavazzanon, oppipoikansa mukaan todella paljon sivuja piirtänyt ja käsikirjoittanut tekijä. Monipuolisuutta kuvaa se, että käsikirjoitussivuja hänellä on melkein 6000 ja piirrossivuja melkein 15000, jotka jaottuu melko tasaisesti Ankkauniversumin, Hiiriuniversumin, ja muidenkin hahmoistra kertoviin sarjoihin. Esimerkiksi Tony Stroblin tapaan, hän on todella monipuolinen hahmojen saralta, sillä hän on piirtänyt kymmeniä tunnettuja Disney-hahmoja aina Lumikista Roope-setään ja Veli Nallesta Mikki Hiireen. Romano Scarpa on myöskin keksinyt paljon hahmoja, joka monipuolisuudesta myöskin kertoo, tunnetuimmat niistä ovat ehkä Riitta Hanhi ja Kuuno Kaakkuri. Monipuolisuudesta ja elämäntyöstään sarjakuvien parissa Romano sai Luccan sarjakuvafestivaaleilla vielä arvostetun Yellow Kid-palkinnon.
Kun nyt jatketaan italialaisilla piirtäjillä ja käsikirjoittajilla, niin vuoroon kyllä tulee Massimo de Vita. Massimo syntyi vuoden 1941 alkupuolella. Massimo on sarjakuvasukua, hän nimittäin on Pier Lorenzo De Vitan, erään toisen Aku Ankka-piirtäjän poika. Hän aloitti piirrosuransa heti 60-luvun alussa, ja siitä asti on aktiivisesti sarjakuvaa piirtänyt. Mielestäni monipuolisuutta on myöskin se, että Massimon tyyli on muuttunut aikojen kuluessa, 70-luvun varsin Scarpamaisesta tyylistä hän on hiukan etääntynyt, ja nykyään tyyli on selkeämpi ja helpommin tunnistettava.Hän lopetti ainakin tältä erää ankkojen piirtämisen vuonna 2001. De Vitan monipuolisuutta voi selitellä monella tavalla, hän osaa piirtää mielestäni todella hyvin sekä Mikkejä, ja Ankkoja, ja häneltä onnistuu kaikenmoiset tarinat 10-sivuisista moniosaisiin tarinasarjoihin (Esimerkkinä Taikamiekka-tarinasarja).
Don Rosa syntyi 29.kesäkuuta. 1951, ja on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Mielestäni se on monipuolisuutta, sillä monet piirtäjät tai käsikirjoittajat ovat ”koulutukseltaankin” sarjakuvapiirtäjiä. Don Rosa on Carl Barksin suuri fani, ja hän onkin piirtänyt myös jatko-osia Barksin klassikkotarinoille, ja ihan itse suunnittelemiensa tarinoiden lisäksi tekee Barksin tarinoiden kaltaisia jäljitelmiä. Rosa on aika monipuolinen tarinoidensas saralta, mutta hahmojen määrällä hän ei kauheasti voi ylpeillä. Hyvä kun viisitoista vakiohahmoa menee rikki, eikä Mikkiä hän ole ikinä mihinkään sarjaan piirtänyt (kansiin tosin on), vaikka hän ns. ”piilomikkejä” esimerkiksi elefantin jalkapohjiin välillä piirtääkin. On hän tosin yhden hahmon luonut, mestarivarkaan nimeltään ”Musta Ritari”. Monet pitävät Don Rosan piirroksista ja käsikirjoituksista. Käsikirjoituksista monet pitävät sen ansiosta/takia, koska Rosa sijoittaa usein tarinansa oikeassa elämässäkin olevaan paikkaan, ja monissa tarinoissa juonet perustuvat toteen, se on monipuolisuutta myös. Niin kuin myös se, että hänen piirroksensa jakavat mielipiteitä aika roimasti, sillä monet pitävät hänen perin tarkasta piirrosjäljestä, toiset taas pitävät sitä aivan liian tarkkana.
Marco Rota on mielestäni todella monipuolinen piirtäjä. Hän syntyi Milanossa 1942, ja sen mukaan häntä sanotaankin Milanon maestroksi. Jos tuollaisen ”arvonimen” on saanut, niin ei mikään ihan turhanpäivänen turjake voi olla. Marco Rotan monipuolisuudesta kertoo se, että hän osaa piirtää todella hienosti taustoja, ja asioita, jotka tapahtuvat ankkojen takana ja ympärillä. Marco Rota tunnetaan hänen piirtämistään hienoista taustanäkymistä, taitavista kuvakulmista ja erilaisten varjojen ja valojen hyvästä ja osaavasta käytöstä. Hän myös piirtää hienosti erilaisia taustahahmoja, varsinkin naispuolisia, mikä on todella monipuolinen asia. Rotan piirroksia sanotaan joissain määrin hieman repaleisiksi, mutta kyllä hänen piirrosjälkensä ainakin minun mielestäni muistuttaa italialaisita Aku Ankka- ja Hiiri-piirtäjistä eniten ankkamestari Carl Barksia. Marco Rota piirtää todella hyvin sekä Hiiri-, että Ankka-universumiin kohdistuvia tarinoita, ja se on osa monipuolisuutta. Rota on myös keksinyt yhden oman hahmon, Augustus Ankan, joka on menneeseen aikaan sijoittuva viikinkipäällikkö. Rotan monipuolisuudesta ja arvotuksesta kertoo myös se, että Suomessa on julkaistu hänen sarjojansa täynnä oleva kovakantinen ”Ankantekijät 4: Painajainen Paratiisitiellä”, josta on tehty myös nahkakantinen versio. Marco Rotalle on ominaista myös niin sanotut ”piiloyksityiskohdat”. Hän nimittäin joskus pistää johonkin tarinan taustalla olevaan tauluun esimerkiksi allekirjoituksen ”Marks” (Barks). Hän myöskin piilottelee nimikirjaimiaan joihinkin tarinoihin. Noihin monipuolisiin asioihin liittyen, Rota piirtää myös esimerkiksi lokeille ja kaikille muillekin linnuille Aku Ankan lakkeja päähän.
Marco Rota piirtää siis vieläkin, niin kuin myös minun mielestäni paras espanjalainen piirtäjä-käsikirjoittaja, Ferioli, joka on syntynyt Espanjassa vuonna 1959.
Ferioli on minun mielestäni oikea erilaisten sarjojen ihmemies. Hän osaa tehdä todella hyvin pitkiä tarinasarjoja (esim. 9-osainen Myyttien saari tai 4-osainen Shambor), jotka usein ovat fantasia-tyyyppisiä. Häneltä luonnistuvat myös Dekkarit, 10-sivuiset hupailut, ja pitkät seikkailutarinat. Hän on niitä piirtäjiä myös, keiltä luonnistuu sekä Hiiri-, että Ankka-unviersumit, Mikki ja Aku kaikkine sivuhahmoineen. Feriolin mahtavaan monipuolisuuteen kuuluu myös se, että piirtää aika paljon vähemmän tunnettuja hahmoja, kuten esim. Tohtori Staattista, ja välillä pistää Mikin ja Akun seikkailemaan samaan tarinaan, toisin kuin monet muut piirtäjät ikinä tekevät. Monipuoliseksi hänet tekee myös se, että hän sijoittaa tarinansa usein eri paikkoihin (esim. ensimmäisessä tarinassa Ankkalinnaan, toisessa jonnekin saarelle, kolmannessa rinnakkaisulottuvuuteen...).
Sitten on tietenkin ”akkarin” nykypäivän parhaisiin ja tuottosimpiin piirtäjiin kuuluva klassinen Vicar. Vicar on melkeinpä sattumalta todella ”ankallinen” henkilö, koska on syntynyt Akun luomisvuotena 1934. Vicar (oikealta nimeltään Victor Jose Arriaganada Rios) on todella monipuolinen piirtäjä. Hän on niitä vähän jokaisen tarinatyypin omaavia tekijöitä. Häneltä luonnistuvat hyvin yksi-sivuiset strippisarjakuvat, pitkät seikkailut ja kymmensivuiset hupailut. Vicarillekin on tyypillistä se, että hän sijoittaa tarinansa eri paikkoihin, kuten Ferioli. Monissa Vicarin tarinoissa Aku joutuu/pääsee jonnekin etelään ja joutuukin kommelluksiin. Vicar osaa piirtää kattavan valikoiman eri hahmoja. Hän tykkää piirtää eniten ankkahahmoja, mutta on myös Mikkiä sivuhahmoineen pariin kertaan piirtänyt. Monipuolisuutta hänestä löytyy sekin, että Vicar syntyi Chilessä, muutti Espanjaan vuonna 1966, ja muutti vuonna 1975 takaisin Chileen, eli matkailevaa tyyppiä hän on. Ja sekin, että vaikka Vicar on monipuolinen ja tuottelias piirtäjä, on hän kuitenkin saanut kehuja piirroksistaan. Vicar tunnetaankin paremmin piirtäjänä, kuin käsikirjoittajana, johtuen siitä, että ei Vicar ole tehnyt kuin muutaman käsikirjoituksen.
Kari Korhonen, joka syntyi Espoossa vuonna 1973, on myös todella monipuolinen piirtäjä. Hän on jo uransa alusta lähtien saanut myönteistä palautetta ankkasarjoistaan. Korhosenkin monipuolisuus ilmenee parhaiten siitä, että miten paljon hahmoja hän käyttää. Tunnetuimpien Ankkahahmojen lisäksi Korhonen on piirtänyt joitain Mikki-strippejä, joiden määrästä ei tosin Korhosta voi kiittää, sekä muutaman kansikuvan. Korhonen on myös hahmojen monipuolisuuden lisäksi piirtänyt varsin hyvin 10-30-sivuisia tarinoita, joissa monessa on jonkin näköinen seikkailu. Ja vielä hahmoista, Korhonen on piirtänyt Ankka-sarjakuvien lisäksi myös esim. Nalle Puhia, ja Väiski Vemmelsäärtä, eli aktiivisuutta löytyy tuoltakin suunnalta. Korhonen myös kuuluu siihen harvaan monipoliseen sakkiin, jotka useimmiten sekä piirtää, että käsikirjoittaa tarinansa itse kokonaan, joita voi lukea vaikkapa Naurettavat Naapurit-kirjasta (2006).
Sitten on hollantilainen mestaripiirtäjä Daan Jippes. Jippes, joka syntyi lokakuussa 1945 Amsterdamissa, on saanut kunnian piirtää vanhoja Carl Barksin Sudenpennut-käsikirjoituksia, mikä on kyllä monipuolisuutta ja suuri kunnia. Jippes on monipuolinen hahmojenkin saralta. Hän osaa piirtää todella hyvin sekä Ankkoja, että Hiiriä, ja myöskin muita hahmoja kuten Sepe Sutta ja Pikku Hukkaa. Jippes käsikirjoittaa myös jotkin tarinansa, joka on monipuolisuutta, vaikka hän on pääasiassa piirtäjä. Daanilla on todella hieno taito, nimittäin hän osaa jäljitellä todella tarkasti eri piirtäjien piirrostyyliä, esimerkiksi Barksin käsikirjoittamat Sudenpentutarinat hän on piirtänyt todella Barksmaisesti. Jippes on käynyt Suomessakin, jopa kaksi kertaa, toisella kerralla nimmaroimassa Ankantekijät 10-kirjaa, eli ”signeeraamisenkin” osalta hän on monipuolinen. Hän piirtää sekä kansia, että muitakin sarjakuvia, esimerkiksi Mikki Hiirestä hän on piirtänyt todella paljon kansia, (joista harvat nähty Suomessa), mutta alle 30 tarinaa.
Sitten vuoroon Guido Martina. Martina on italialainen, vanhemman sukupolven tekijä, koska hän syntyi jo 1906, ja kuoli pitkä aika myöhemmin, vuonna 1991. Martina tunnetaan siitä, että hänen tarinoissaan on usein julma loppu, eli paha ei saa palkkaansa, sekä Roope kiduttaa Akua melkoisen usein, mutta käsikirjoitti välillä myös oikein ”paha saa palkkansa-tarinoita”, joka on aika monipuolista. Niin, Guido Martina on siis oikeastaan käsikirjoittaja, mutta Martinan aktiivisuutta piirtäjänä ei voi kehua, en tiedä, onko hän piirtänyt yhtään sarjaa. Mutta käsikirjoitusten osalta ei voi taas muuta kuin kehua. Mielestäni Martinan käsikirjoitukset ovat mielettömän hyviä, Martinan ollakseen niin tuottelias käsikirjoittaja. Martinan käsikirjoitusten monipuolisuus korostuu niin monella tavalla, että sitä on hankala selittääkään. Martina käsikirjoitti melkein samanverran sekä Mikki, että Aku-tarinoita, aina yhtä hyvällä tuloksella. Aku Ankka-aktiivisuuden lisäksi Guido on perustanut tunnetun Pecos Bill-lehden ja käsikirjoittanut myös monia tarinoita. Hän on todella monipuolinen siis ja omalaatuinen tarinoiden laadinnan ja hahmojen käyttämisen osalta. Martina on luonut myös yhtä tunnetuimpaa Ankkalinnan hahmoa, Taikaviittaa, yhdessä Giovan Battista Carpin ja Elisa Pennan kanssa.
Myös esimerkiksi Paul Murryn, joka syntyi vuonna 1911, piirrokset ja muut ovat todella monipuolisia. Murry ei voi kauheasti ylpeillä hänen käsikirjoituksillaan, sillä tiettävästi hän ei ole käsikirjoittanut yhtäkään sarjaa. Paul Murry tiedetään enemmän Mikki-piirtäjänä, mutta hän taitaa kyllä ihan hyvin sekä Mikki-, että Aku Ankka-tarinat. Paul Murry on ollut luomassakin yhtä 60- ja 70-lukujen suosituinta hahmoa, Superhessua, yhdessä toisen yhdysvaltalaisen, Del Connelin kanssa. Murryn tarinat ovat yleensä aika samanlaisia, siitä hä ntä ei voi kiittää, mutta useimmitenhan tuon käsikirjoituksen hoiti Carl Fallberg, ei Murry. Murry on piirtänyt myöskin Nakke Nakuttajaa, joten muiden sarjakuvien piirtämisen osaltakaan hän ei ole ihan tyhjänpäiväinen mies. Murry vietti eläkepäiviään vuodesta 1982 ja vietti monipuolista ja leppoisaa elämää vsrsinkin taiteen ja musiikin parissa. Murry kuoli Palmdalessa 1989.
Ja mainitaanpa tässä samalla myöskin perin monipuolisesta Mikki-piirtäjästä, Floyd Gottfredsonista. Gottfredson on kyllä piirtänyt myöskin Aku Ankkaa, yli kolmekymmentä sarjakuvaa, mutta hänet tunnetaan enemmänkin Mikki piirtäjänä, niin kuin edellisen Paul Murrynkin. Hänet palkattiin vuonna 1930 Disneylle piirtämään Mikkiä ”väliaikaisesti”, mutta tuo pesti kestikin ”hiukan” enemmän, kun hän piirsi viimeisen sarjakuvansa vuonna 1975. Gottfredson tunnetaan käsikirjoittaja-piirtäjänä. Hän teki vanhimmat sarjakuvansa usein kokonaan itse, mutta hankki sitten myöhemmin apua varsinkin käsikirjoittamiseen. Hänet tunnetaan iloisista Mikki Hiiristä, jotka ovat hieman lapsenomaisia, sekä myöskin julmista asioista, joita Mikille yritetään tehdä, mutta kaikki päätyy aina parhain päin, joka on sinänsä aika ristiriitaista, mutta monipuolista. Useissa hänen sarjoissaan Mikki joutuu pois asuinkaupungistaan, mutta esimerkiksi ”Mustakaavun ensirötökset”-tarinassa Mikki on lähes koko ajan kaupungissa. Ja Mustakaavusta puheenollen, Gottfredson on todella monipuolinen hahmojenkin saralta. Mustakaavun lisäksi hän on luonut paljon sellaisia hahmoja, joita hän itse käytti sarjoissaan paljon, mutta sen jälkeen kukaan ei ole niitä käyttänyt. Eläkepäiviään hän vietti leppoisasti ja tapasi Carl Barksinkin vuonna 1982, hän kuoli Palmdalessa 1989.
Mielestäni myöskin espanjalainen piirtäjä Paco Rodriques (s. 1967), joka tunnetaan paremmin ihan Roqdriques, on todella monipuolinen. Hän piirtää sekä Ankkoja, että hiiriä todella hyvin. Hänen monipuolisuuttaan voi kuvailla monella tavalla. Rodriques ei käsikirjoita yleensä kuitenkaan sarjojaan. Rodriques tunnetaan Ankkalinnassa tapahtuvista hupailuista, jossa Akulla on aika huono onni, mutta kyllä hän tekee myöskin kaukomaille sijoittuvia matkailuja. Rodriques on keksinyt monta hahmoakin, nimittäin Ylävirran Yritys-jalkapallo-seuran ja sen jäsenet. Ylävirran yrityksessä pelaa Mortti ja Vertti, Miksu, Ville, Jusa ja muutama muu.
Yhteenveto: Monipuolisia piirtäjiä löytyy ympäri maailmaa ja monilla on ominaispiirteensä itse monipuolisuudessa. Piirtäjillä on aika monilla sama kaava – Se, että he piirtävät Mikkiä ja Minniä, sekä Akua ja poikia, mutta poikkeuksiakin löytyy. Monipuolisuudeksi voi laskea paljon eri asioita, joita tässä tekstissänikin on.
Jatkuu, jos ehdin.
//Muokattu. Eikä jatku.
Mitä monipuolisuus on? Monipuolisuus on aika laaja käsite, eikä monipuolisuus tarkoita vain yhdenlaista asiaa. Monipuolisuutta voi olla tarinoiden erilaisuus, pituudet, niissä käytettävät hahmot, keksinnöt ja monet muutkin pikkuseikat. Monipuolisuutta on kaikki sarjoissa tapahtuva eri asioiden vaihtelu tarinoittain. Tekijöiden monipuolisuus voi olla myös heidän yksityiselämässään tapahtuvaa vaihtelua, kuten erityisen monet työpaikat elämänsä aikana. Aku Ankassa monipuolisuus aiheuttaa yleensä sen, että kyseisen lehden levikki on hyvällä tasolla, koska kuka nyt haluaisi samanlaista sarjakuvaa lukea päivät pitkät?
Miksi monipuolisuutta tarvitaan? Lukijat kyllästyisivät nopeasti samanlaiseen piirrostyyliin ja juoneen. Siksi sitä tarvitaan. Esimerkiksi Carl Barks ja Don Rosa ovat aika monipuolisia piirtäjiä, ja ovatkin varmaankin suosituimmat piirtäjät Suomessa. Aku Ankan suuren ja pitkän suosion salaisuus on varmasti myöskin monipuolisuus. Suomen Aku Ankassa, siis lehdessä varsinkin, seikkailee sekä Akua, että Mikkiä ja muitakin hahmoja kuten Plutoa ja Tikua ja Takua, tai Kapteeni Koukkua. Kaikki tosin eivät näitä ”harvinaisempia” hahmoja siksi, koska eivät pidä siitä piirtäjästä, kuka piirtää niitä. Monipuolisuutta tarvitaan Aku Ankan lukijoiden viihdyttämiseksi.
Monipuolisia piirtäjiä ja tarinoita on ollut Aku Ankan taivalen alusta asti. Jo esimerkiksi 1950-luvulla Carl Barks teki todella monipuolisia tarinoita. Strippejä, vitsisarjoja, kymmensivuisia, pitkiä seikkailuja...
Ja Carl Barkshan on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, joka syntyi 27. maaliskuuta 1901 Oregonissa. Hän joutui jättämään koulun kesken kaiken kesken, äitinsä kuoltua, ja tulla auttamaan perheen maatilan töissä. Hän lähti kuitenkin tilalta myöhemmin. Vuonna 1928 hän sai vihdoin haluamaansa työtä, kun eräs lehti otti mielellään Barksin pilakuvia sinne. Kului aikaa, ja vuonna 1935 Barks näki ilmoituksen, että Disneylle haetaan piirtäjiä. Hyvien piirrostensa vuoksi Barks sai töitä Disney Studion animaatio-osastolta, josta hänet myös omasta tahdostaan siirrettiin sarjakuvaosastolle, aivan 1940-luvun alussa. Ensimmäisen sarjakuvan Barks teki Jack Hannahin kanssa vuonna 1942, ja ensimmäinen kokonaan oma tarina syntyi vuotta myöhemmin.
Barksin kulta-aikaa sanotaan aikaa, joka oli 1940-luvun loppupuoliskolta 50-luvulle, koska silloin ilmestyivät Barksin tunnetuimmat ja ikimuistoisimmat tarinat, tuollaiset kaikenlaiset erityismaininnat, kuten ”Kulta-aika”, on osa monipuolisuutta mielestäni. 1966, jolloin hän jo lopettikin piirtämisen. Silloin syntyi ne unohtumattomat klassikot, jotka Barksista ovat parhaiten jääneet mieleen. Barks lopetti kansikuvien piirtämisen vuonna 1969, ja käsikirjoitusten tekemisenkin 1974. 1974 lähtien Barks alkoi maalata ankkatarinoihiinsa pohjautuvia öljyvärimaalauksia, joista nykyään maksetaan huimia hintoja. Barks on käynyt ulkomaillakin signeeraamassa kirjojaan, sekin on osa monipuolissuuta. Barks kävi tuolloin samalla, ainoalla ulkomaanreissulla koko ikänänsä, Suomessakin, vuuonna 1994, 94 vuotiaana ja kuolikin vuonna 2000 leukemiaan, 99-vuotiaana. Barks on monella tavalla monipuolinen piirtäjä. Hän on luonut paljon hahmoja, ja kehittänyt Ankkalinnaa. Barks loi monia tunnettuja hahmoja, kuten Hannu Hanhen, Hansun, Pelle Pelottoman ja Roope Ankan. Tuolla tavalla voin ainakin sanoa hänen olevan todella monipuolinen piirtäjä. Barkshan keksi myös Ankkalinnan. Hän käyttää aika monipuolisesti ankkahahmoja, ainakin niitä, mitkä siihen aikaan olivat jo Barksin tai jonkun muun piirtäjän toimesta luotu. Hän ei piirtänyt Mikki Hiirtä, kuin yhden ainoan kerran, sillä alalla hän taas ei kovinkaan monipuolinen ole. Barks oli silloin aikaansa edellä. Tuohon aikaan ei ollut paljoa muita tekijöitä, jotka tekivät tarinansa kokonaan itse, sillä monet ”joutuivat” ihan selvästi joko käsikirjoittajiksi tai piirtäjiksi. Barks ei ole tavallinen, enimmäkseen seikkailusarjoja piirtävä ja käsikirjoittava tekijä. Barksin taito, tehdä niin erilaisia tarinoita samoista hahmoista on harvinainen. Ja se vielä, että Barksin tarinat säilyivät lähes yhtä hyvälaatuisina koko hänen uransa, on todella harvinainen ja hieno juttu, vaikka 40-luvun loppua ja 50-lukua sanotaankin Barksin kulta-ajaksi. Vaikka hän on tehnyt paljon seikkailusarjoja, niiden juonet vaihtelevat todella paljon. Barks käyttää hahmoja ja erilaisia juonia todella taitavasti. Barks ei ole tavallinen, enimmäkseen seikkailusarjoja piirtävä ja käsikirjoittava tekijä. Barksin taito, tehdä niin erilaisia tarinoita samoista hahmoista on harvinainen. Ja se vielä, että Barksin tarinat säilyivät lähes yhtä hyvälaatuisina koko hänen uransa, on todella harvinainen ja hieno juttu, vaikka 40-luvun loppua ja 50-lukua sanotaankin Barksin kulta-ajaksi. Vaikka hän on tehnyt paljon seikkailusarjoja, niiden juonet vaihtelevat todella paljon. Barks käyttää hahmoja ja erilaisia juonia todella taitavasti. Myös se, että Barksin sekä käsikirjoitukset, että piirrokset olivat todella hyviä, tarinasta riippumatta. Barks on tavannut myös Floyd Gottfredsonin, vuonna 1982, jolloin he kummatkin nimmaroivat myyntiin tulevan heidän yhteistä kirjansa, ”Mickey Mouse in color”-kirjaa.
Yhdysvalloista on tullut pitkään monipuolisia piirtäjiä, ja 60- ja 70-lukujen ehkäpä tunnetuin ”jenkki”-piirtäjä on Tony Strobl. Tonyn voi kyllä sanoa monipuoliseksi, onhan hän kuitenkin lukuisien eri hahmojen taitava piirtäjä. Tony Strobl syntyi 12.toukokuuta 1915 Clevelandissa, yhdysvalloissa.1930-luvulla hän opiskeli taidemaalausta samaan aikaan teräsmiehen luojien kanssa Cleveland School of Artissa, joka on sekin tavallaan monipuolisuutta. Ennen toista maailmansotaa Tony työskenteli Disneyn elokuvien, kuten esimerkiksi Pinoccion parissa ja sodan jälkeen hän alkoi työskennellä Western-kustantamolla. Hän siis on tehnyt sekä elokuvia, että ihan tavallisia sarjakuvia. Hän piirsi siellä Väiski Vemmelsäärtä, Putte Possua ja Repe Sorsaa, totta kai Disney-hahmojen lisäksi, ja eri sarjakuvien piirtäminen on myöskin monipuolisuutta. 1950-luvulla alettiin julkaista Donald Duck-lehteä, johon Tony piirsi sarjakuvia. Suurin osa sen sarjakuvista oli Tonyn piirtämiä, ja siksi hänellä oli aika suuri vastuu. Monipuolisuutta on sekin, että hänen tuotoksiaan julkaistaan monissa maissa, esimerkiksi myöskin Suomessa alkoi noihin aikoihin Tonyn tuotokset ”yleistyä”. 60- ja 70-luvulla Suomen Aku Ankassa oli joitakin vuosia, jolloin yli puolet vuoden Aku Ankka-lehden sivuista oli Tony Stroblin käsialaa. Tony ei ole sillä tavalla kovinkaan monipuolinen, että käsikirjoittaisi sarjansa itse. Tonyn sarjojen käsikirjoituksen hoiti usein Vic Lockman. Mutta kyllä Tonyltä monipuolisuutta löytyy, hän on nimittäin hyvä piirtämään todella montaa hahmoa. Tonyn tyyli on hieman yksityiskohdaton ja jäykkä, mutta kyllä hän taitaa kaikki hahmot Aku Ankasta Kapteeni Koukkuun. Tony piirsi aika pitkään Aku Ankkaa, ja monipuolisuutta löytyy muualtakin, hän on nimittäin eniten koskaan Aku Ankka-sivuja piirtänyt tekijä. Hän on ollut tekemässä elokuvia, piirtämässä sarjakuvia, ja esimerkiksi opiskellut taidekoulussa. Se on myös monipuolisuutta.
Sitten Giorgio Cavazzano, joka mielestäni on toiseksi monipuolisin Italialais-piirtäjä. Cavazzano syntyi Venetsiassa, 19. lokakuuta 1947. Hän aloitti jo neljätoista-vuotiaana ”sarjakuvahommat”, Romano Scarpan apulaisena. Vähitellen hän alkoi tussatakin Scarpan tarinoita, ja siinä 1970-luvun vaihteessa hän teki jo ensimmäisen kokonaan oman tarinansa, joka on suomennettu nimellä ”Hirveä Hikka”. Cavazzano on todella monipuolinen tarinoiden tekijä. Hän on nimittäin uransa aikana tussannut lukemattomia sivuja, suuren osan niistä Scarpan alaisuudessa työskentelyn aikana, piirtänyt todella monia sarjoja todella taidokkaasti monista hahmoista, ja käsikirjoittanutkin sekä Mikki-, että Aku-tarinoita todella menestyksellisesti ja monipuolisine juonineen. Mielestäni monipuolisuutta on sekin, että Cavazzano piirtää vieläkin, joskin hänen tyylinsä on muuttunut Scarpamaisesta tyylistä melkoisen erilaiseksi. Cavazzanon tarinoita voi lukea Suomessa muiden muassa Menetetyn muistin tapaus-kirjasta, jota hän oli signeeraamassakin vuonna 2007, Helsingin kirjamessuilla. Cavazzanon monipuolisuutta voi selittää monella tavalla. Cavazzano on piirtänyt kunnioitettavan hyviä sekä Mikki, että -Ankkatarinoita, jotka hän myöskin käsikirjoittaa usein itse. Sekä Ankka-, että Hiiri-universumin päähahmot ja sivuhahmot luonnistuvat Giorgiolta todella hienosti. Juonet vaihtelevat paljon, eivätkä ole mitään tasapaksua roskaa. Cavazzano on myös mielestäni hyvä piirtämään sekä pitkiä seikkailutarinoita, kuin myös 10-sivuisia Ankkalinnaan sijoittuvia sarjoja. Cavazzano on myös keksinyt uusia hahmoja. Tai no ei keksinyt, mutta muiden käsikirjoittajien ideasta keksinyt monelle hahmolle ulkonäön, esimerkkeinä Rankku Kanuuna, Prinsessa Reginella, Naistaikaviitta ja P.T. Cavazzano on hyvin suosittu piirtäjä monipuolisuutensa ansiosta, ja juuri monipuolisuus oikeastaan lisää monipuolisuutta, koska mitä enemmän Cavazzanon piirroksista ja käsikirjoituksista pidetään, sitä enemmän hän niitä luultavasti tekeekin ja niitä häneltä julkaistaan. Monipuolisuus ruokkii itseään.
Romano Scarpa on 27.syyskuuta.1927 Italian Venetsiassa syntynyt Aku Ankka-piirtäjä. Hän piti lapsena paljon Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri-sarjoista. Hän opiskeli Venetsian taidekoulussa, vaikka on myös arkkitehtuuria opiskellut. Hänellä oli oma animaatio-studionsakin 40- ja 50-lukujen taitteessa. Vuodesta 1956 lähtien Scarpa joutui lähes yksin huolehtimaan italialaisen Topolino-lehden sisällöstä, koska Floyd Gottfredsonin sarjoja ei enää riittänyt julkaistavaksi, se on mielestäni monipuolisuutta, koska ei moni ole joutunut lähes yksin julkaisemaan jotakin noin useasti ilmestyvää lehteä tai pitänyt omaa animaatiostudioaan jo 1940-luvulla. Hän on myös monipuolinen asuinpaikkansa suhteen, koska eläkevuotensa hän eleli Espanjassa, Malagassa, jossa hän kuoli kotonaan 23.maaliskuuta.2005. Romano Scarpa on kyllä todella monipuolinen piirtäjä. Hän on Giorgio Cavazzanon, oppipoikansa mukaan todella paljon sivuja piirtänyt ja käsikirjoittanut tekijä. Monipuolisuutta kuvaa se, että käsikirjoitussivuja hänellä on melkein 6000 ja piirrossivuja melkein 15000, jotka jaottuu melko tasaisesti Ankkauniversumin, Hiiriuniversumin, ja muidenkin hahmoistra kertoviin sarjoihin. Esimerkiksi Tony Stroblin tapaan, hän on todella monipuolinen hahmojen saralta, sillä hän on piirtänyt kymmeniä tunnettuja Disney-hahmoja aina Lumikista Roope-setään ja Veli Nallesta Mikki Hiireen. Romano Scarpa on myöskin keksinyt paljon hahmoja, joka monipuolisuudesta myöskin kertoo, tunnetuimmat niistä ovat ehkä Riitta Hanhi ja Kuuno Kaakkuri. Monipuolisuudesta ja elämäntyöstään sarjakuvien parissa Romano sai Luccan sarjakuvafestivaaleilla vielä arvostetun Yellow Kid-palkinnon.
Kun nyt jatketaan italialaisilla piirtäjillä ja käsikirjoittajilla, niin vuoroon kyllä tulee Massimo de Vita. Massimo syntyi vuoden 1941 alkupuolella. Massimo on sarjakuvasukua, hän nimittäin on Pier Lorenzo De Vitan, erään toisen Aku Ankka-piirtäjän poika. Hän aloitti piirrosuransa heti 60-luvun alussa, ja siitä asti on aktiivisesti sarjakuvaa piirtänyt. Mielestäni monipuolisuutta on myöskin se, että Massimon tyyli on muuttunut aikojen kuluessa, 70-luvun varsin Scarpamaisesta tyylistä hän on hiukan etääntynyt, ja nykyään tyyli on selkeämpi ja helpommin tunnistettava.Hän lopetti ainakin tältä erää ankkojen piirtämisen vuonna 2001. De Vitan monipuolisuutta voi selitellä monella tavalla, hän osaa piirtää mielestäni todella hyvin sekä Mikkejä, ja Ankkoja, ja häneltä onnistuu kaikenmoiset tarinat 10-sivuisista moniosaisiin tarinasarjoihin (Esimerkkinä Taikamiekka-tarinasarja).
Don Rosa syntyi 29.kesäkuuta. 1951, ja on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Mielestäni se on monipuolisuutta, sillä monet piirtäjät tai käsikirjoittajat ovat ”koulutukseltaankin” sarjakuvapiirtäjiä. Don Rosa on Carl Barksin suuri fani, ja hän onkin piirtänyt myös jatko-osia Barksin klassikkotarinoille, ja ihan itse suunnittelemiensa tarinoiden lisäksi tekee Barksin tarinoiden kaltaisia jäljitelmiä. Rosa on aika monipuolinen tarinoidensas saralta, mutta hahmojen määrällä hän ei kauheasti voi ylpeillä. Hyvä kun viisitoista vakiohahmoa menee rikki, eikä Mikkiä hän ole ikinä mihinkään sarjaan piirtänyt (kansiin tosin on), vaikka hän ns. ”piilomikkejä” esimerkiksi elefantin jalkapohjiin välillä piirtääkin. On hän tosin yhden hahmon luonut, mestarivarkaan nimeltään ”Musta Ritari”. Monet pitävät Don Rosan piirroksista ja käsikirjoituksista. Käsikirjoituksista monet pitävät sen ansiosta/takia, koska Rosa sijoittaa usein tarinansa oikeassa elämässäkin olevaan paikkaan, ja monissa tarinoissa juonet perustuvat toteen, se on monipuolisuutta myös. Niin kuin myös se, että hänen piirroksensa jakavat mielipiteitä aika roimasti, sillä monet pitävät hänen perin tarkasta piirrosjäljestä, toiset taas pitävät sitä aivan liian tarkkana.
Marco Rota on mielestäni todella monipuolinen piirtäjä. Hän syntyi Milanossa 1942, ja sen mukaan häntä sanotaankin Milanon maestroksi. Jos tuollaisen ”arvonimen” on saanut, niin ei mikään ihan turhanpäivänen turjake voi olla. Marco Rotan monipuolisuudesta kertoo se, että hän osaa piirtää todella hienosti taustoja, ja asioita, jotka tapahtuvat ankkojen takana ja ympärillä. Marco Rota tunnetaan hänen piirtämistään hienoista taustanäkymistä, taitavista kuvakulmista ja erilaisten varjojen ja valojen hyvästä ja osaavasta käytöstä. Hän myös piirtää hienosti erilaisia taustahahmoja, varsinkin naispuolisia, mikä on todella monipuolinen asia. Rotan piirroksia sanotaan joissain määrin hieman repaleisiksi, mutta kyllä hänen piirrosjälkensä ainakin minun mielestäni muistuttaa italialaisita Aku Ankka- ja Hiiri-piirtäjistä eniten ankkamestari Carl Barksia. Marco Rota piirtää todella hyvin sekä Hiiri-, että Ankka-universumiin kohdistuvia tarinoita, ja se on osa monipuolisuutta. Rota on myös keksinyt yhden oman hahmon, Augustus Ankan, joka on menneeseen aikaan sijoittuva viikinkipäällikkö. Rotan monipuolisuudesta ja arvotuksesta kertoo myös se, että Suomessa on julkaistu hänen sarjojansa täynnä oleva kovakantinen ”Ankantekijät 4: Painajainen Paratiisitiellä”, josta on tehty myös nahkakantinen versio. Marco Rotalle on ominaista myös niin sanotut ”piiloyksityiskohdat”. Hän nimittäin joskus pistää johonkin tarinan taustalla olevaan tauluun esimerkiksi allekirjoituksen ”Marks” (Barks). Hän myöskin piilottelee nimikirjaimiaan joihinkin tarinoihin. Noihin monipuolisiin asioihin liittyen, Rota piirtää myös esimerkiksi lokeille ja kaikille muillekin linnuille Aku Ankan lakkeja päähän.
Marco Rota piirtää siis vieläkin, niin kuin myös minun mielestäni paras espanjalainen piirtäjä-käsikirjoittaja, Ferioli, joka on syntynyt Espanjassa vuonna 1959.
Ferioli on minun mielestäni oikea erilaisten sarjojen ihmemies. Hän osaa tehdä todella hyvin pitkiä tarinasarjoja (esim. 9-osainen Myyttien saari tai 4-osainen Shambor), jotka usein ovat fantasia-tyyyppisiä. Häneltä luonnistuvat myös Dekkarit, 10-sivuiset hupailut, ja pitkät seikkailutarinat. Hän on niitä piirtäjiä myös, keiltä luonnistuu sekä Hiiri-, että Ankka-unviersumit, Mikki ja Aku kaikkine sivuhahmoineen. Feriolin mahtavaan monipuolisuuteen kuuluu myös se, että piirtää aika paljon vähemmän tunnettuja hahmoja, kuten esim. Tohtori Staattista, ja välillä pistää Mikin ja Akun seikkailemaan samaan tarinaan, toisin kuin monet muut piirtäjät ikinä tekevät. Monipuoliseksi hänet tekee myös se, että hän sijoittaa tarinansa usein eri paikkoihin (esim. ensimmäisessä tarinassa Ankkalinnaan, toisessa jonnekin saarelle, kolmannessa rinnakkaisulottuvuuteen...).
Sitten on tietenkin ”akkarin” nykypäivän parhaisiin ja tuottosimpiin piirtäjiin kuuluva klassinen Vicar. Vicar on melkeinpä sattumalta todella ”ankallinen” henkilö, koska on syntynyt Akun luomisvuotena 1934. Vicar (oikealta nimeltään Victor Jose Arriaganada Rios) on todella monipuolinen piirtäjä. Hän on niitä vähän jokaisen tarinatyypin omaavia tekijöitä. Häneltä luonnistuvat hyvin yksi-sivuiset strippisarjakuvat, pitkät seikkailut ja kymmensivuiset hupailut. Vicarillekin on tyypillistä se, että hän sijoittaa tarinansa eri paikkoihin, kuten Ferioli. Monissa Vicarin tarinoissa Aku joutuu/pääsee jonnekin etelään ja joutuukin kommelluksiin. Vicar osaa piirtää kattavan valikoiman eri hahmoja. Hän tykkää piirtää eniten ankkahahmoja, mutta on myös Mikkiä sivuhahmoineen pariin kertaan piirtänyt. Monipuolisuutta hänestä löytyy sekin, että Vicar syntyi Chilessä, muutti Espanjaan vuonna 1966, ja muutti vuonna 1975 takaisin Chileen, eli matkailevaa tyyppiä hän on. Ja sekin, että vaikka Vicar on monipuolinen ja tuottelias piirtäjä, on hän kuitenkin saanut kehuja piirroksistaan. Vicar tunnetaankin paremmin piirtäjänä, kuin käsikirjoittajana, johtuen siitä, että ei Vicar ole tehnyt kuin muutaman käsikirjoituksen.
Kari Korhonen, joka syntyi Espoossa vuonna 1973, on myös todella monipuolinen piirtäjä. Hän on jo uransa alusta lähtien saanut myönteistä palautetta ankkasarjoistaan. Korhosenkin monipuolisuus ilmenee parhaiten siitä, että miten paljon hahmoja hän käyttää. Tunnetuimpien Ankkahahmojen lisäksi Korhonen on piirtänyt joitain Mikki-strippejä, joiden määrästä ei tosin Korhosta voi kiittää, sekä muutaman kansikuvan. Korhonen on myös hahmojen monipuolisuuden lisäksi piirtänyt varsin hyvin 10-30-sivuisia tarinoita, joissa monessa on jonkin näköinen seikkailu. Ja vielä hahmoista, Korhonen on piirtänyt Ankka-sarjakuvien lisäksi myös esim. Nalle Puhia, ja Väiski Vemmelsäärtä, eli aktiivisuutta löytyy tuoltakin suunnalta. Korhonen myös kuuluu siihen harvaan monipoliseen sakkiin, jotka useimmiten sekä piirtää, että käsikirjoittaa tarinansa itse kokonaan, joita voi lukea vaikkapa Naurettavat Naapurit-kirjasta (2006).
Sitten on hollantilainen mestaripiirtäjä Daan Jippes. Jippes, joka syntyi lokakuussa 1945 Amsterdamissa, on saanut kunnian piirtää vanhoja Carl Barksin Sudenpennut-käsikirjoituksia, mikä on kyllä monipuolisuutta ja suuri kunnia. Jippes on monipuolinen hahmojenkin saralta. Hän osaa piirtää todella hyvin sekä Ankkoja, että Hiiriä, ja myöskin muita hahmoja kuten Sepe Sutta ja Pikku Hukkaa. Jippes käsikirjoittaa myös jotkin tarinansa, joka on monipuolisuutta, vaikka hän on pääasiassa piirtäjä. Daanilla on todella hieno taito, nimittäin hän osaa jäljitellä todella tarkasti eri piirtäjien piirrostyyliä, esimerkiksi Barksin käsikirjoittamat Sudenpentutarinat hän on piirtänyt todella Barksmaisesti. Jippes on käynyt Suomessakin, jopa kaksi kertaa, toisella kerralla nimmaroimassa Ankantekijät 10-kirjaa, eli ”signeeraamisenkin” osalta hän on monipuolinen. Hän piirtää sekä kansia, että muitakin sarjakuvia, esimerkiksi Mikki Hiirestä hän on piirtänyt todella paljon kansia, (joista harvat nähty Suomessa), mutta alle 30 tarinaa.
Sitten vuoroon Guido Martina. Martina on italialainen, vanhemman sukupolven tekijä, koska hän syntyi jo 1906, ja kuoli pitkä aika myöhemmin, vuonna 1991. Martina tunnetaan siitä, että hänen tarinoissaan on usein julma loppu, eli paha ei saa palkkaansa, sekä Roope kiduttaa Akua melkoisen usein, mutta käsikirjoitti välillä myös oikein ”paha saa palkkansa-tarinoita”, joka on aika monipuolista. Niin, Guido Martina on siis oikeastaan käsikirjoittaja, mutta Martinan aktiivisuutta piirtäjänä ei voi kehua, en tiedä, onko hän piirtänyt yhtään sarjaa. Mutta käsikirjoitusten osalta ei voi taas muuta kuin kehua. Mielestäni Martinan käsikirjoitukset ovat mielettömän hyviä, Martinan ollakseen niin tuottelias käsikirjoittaja. Martinan käsikirjoitusten monipuolisuus korostuu niin monella tavalla, että sitä on hankala selittääkään. Martina käsikirjoitti melkein samanverran sekä Mikki, että Aku-tarinoita, aina yhtä hyvällä tuloksella. Aku Ankka-aktiivisuuden lisäksi Guido on perustanut tunnetun Pecos Bill-lehden ja käsikirjoittanut myös monia tarinoita. Hän on todella monipuolinen siis ja omalaatuinen tarinoiden laadinnan ja hahmojen käyttämisen osalta. Martina on luonut myös yhtä tunnetuimpaa Ankkalinnan hahmoa, Taikaviittaa, yhdessä Giovan Battista Carpin ja Elisa Pennan kanssa.
Myös esimerkiksi Paul Murryn, joka syntyi vuonna 1911, piirrokset ja muut ovat todella monipuolisia. Murry ei voi kauheasti ylpeillä hänen käsikirjoituksillaan, sillä tiettävästi hän ei ole käsikirjoittanut yhtäkään sarjaa. Paul Murry tiedetään enemmän Mikki-piirtäjänä, mutta hän taitaa kyllä ihan hyvin sekä Mikki-, että Aku Ankka-tarinat. Paul Murry on ollut luomassakin yhtä 60- ja 70-lukujen suosituinta hahmoa, Superhessua, yhdessä toisen yhdysvaltalaisen, Del Connelin kanssa. Murryn tarinat ovat yleensä aika samanlaisia, siitä hä ntä ei voi kiittää, mutta useimmitenhan tuon käsikirjoituksen hoiti Carl Fallberg, ei Murry. Murry on piirtänyt myöskin Nakke Nakuttajaa, joten muiden sarjakuvien piirtämisen osaltakaan hän ei ole ihan tyhjänpäiväinen mies. Murry vietti eläkepäiviään vuodesta 1982 ja vietti monipuolista ja leppoisaa elämää vsrsinkin taiteen ja musiikin parissa. Murry kuoli Palmdalessa 1989.
Ja mainitaanpa tässä samalla myöskin perin monipuolisesta Mikki-piirtäjästä, Floyd Gottfredsonista. Gottfredson on kyllä piirtänyt myöskin Aku Ankkaa, yli kolmekymmentä sarjakuvaa, mutta hänet tunnetaan enemmänkin Mikki piirtäjänä, niin kuin edellisen Paul Murrynkin. Hänet palkattiin vuonna 1930 Disneylle piirtämään Mikkiä ”väliaikaisesti”, mutta tuo pesti kestikin ”hiukan” enemmän, kun hän piirsi viimeisen sarjakuvansa vuonna 1975. Gottfredson tunnetaan käsikirjoittaja-piirtäjänä. Hän teki vanhimmat sarjakuvansa usein kokonaan itse, mutta hankki sitten myöhemmin apua varsinkin käsikirjoittamiseen. Hänet tunnetaan iloisista Mikki Hiiristä, jotka ovat hieman lapsenomaisia, sekä myöskin julmista asioista, joita Mikille yritetään tehdä, mutta kaikki päätyy aina parhain päin, joka on sinänsä aika ristiriitaista, mutta monipuolista. Useissa hänen sarjoissaan Mikki joutuu pois asuinkaupungistaan, mutta esimerkiksi ”Mustakaavun ensirötökset”-tarinassa Mikki on lähes koko ajan kaupungissa. Ja Mustakaavusta puheenollen, Gottfredson on todella monipuolinen hahmojenkin saralta. Mustakaavun lisäksi hän on luonut paljon sellaisia hahmoja, joita hän itse käytti sarjoissaan paljon, mutta sen jälkeen kukaan ei ole niitä käyttänyt. Eläkepäiviään hän vietti leppoisasti ja tapasi Carl Barksinkin vuonna 1982, hän kuoli Palmdalessa 1989.
Mielestäni myöskin espanjalainen piirtäjä Paco Rodriques (s. 1967), joka tunnetaan paremmin ihan Roqdriques, on todella monipuolinen. Hän piirtää sekä Ankkoja, että hiiriä todella hyvin. Hänen monipuolisuuttaan voi kuvailla monella tavalla. Rodriques ei käsikirjoita yleensä kuitenkaan sarjojaan. Rodriques tunnetaan Ankkalinnassa tapahtuvista hupailuista, jossa Akulla on aika huono onni, mutta kyllä hän tekee myöskin kaukomaille sijoittuvia matkailuja. Rodriques on keksinyt monta hahmoakin, nimittäin Ylävirran Yritys-jalkapallo-seuran ja sen jäsenet. Ylävirran yrityksessä pelaa Mortti ja Vertti, Miksu, Ville, Jusa ja muutama muu.
Yhteenveto: Monipuolisia piirtäjiä löytyy ympäri maailmaa ja monilla on ominaispiirteensä itse monipuolisuudessa. Piirtäjillä on aika monilla sama kaava – Se, että he piirtävät Mikkiä ja Minniä, sekä Akua ja poikia, mutta poikkeuksiakin löytyy. Monipuolisuudeksi voi laskea paljon eri asioita, joita tässä tekstissänikin on.
Jatkuu, jos ehdin.
//Muokattu. Eikä jatku.
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1060 -
19.07.2009 klo 09:45:36
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankka- ja hiiritaiteilijat
Sanan monipuolisuus voi ankkasarjakuvissa ymmärtää monen monituisella tavalla. Se, että jokin tietty piirtäjä tai käsikirjoittaja on monipuolinen, ei välttämättä tarkoita sitä, että kyseinen taiteilija olisi erikoistunut sekä ankkatarinoihin ja hiiritarinoihin. Edellämainittu piirre on vain yksi tapa osoittaa monipuolisuutta ankkataiteilijana. Toinen tapa (monista) on se, että taiteilija kykenee tekemään rakenteeltaan vaihtelevia sarjoja. Selkeästi sanottuna siis yksisivuisia vitsisarjoja, hupaisia kymmensivuisia ja hyytävän jännittäviä ja mielenkiintoisia jatkokertomuksia, joissa sivuja saattaa olla päälle kolmenkymmenen. Tätä monipuolisuustyyppiä edustanee parhaiten jo edesmennyt yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barks, joka teki menestyksekkään uransa aikana suuren määrän ankkasarjakuvia, joihin mahtuu niin yksisivuisia, kymmensivuisia, kuin jatkokertomuksiakin. Kaikki laadukkaita. Tähän ei ole kukaan muu sarjakuvataiteilija pystynyt ja tuskin tulee koskaan pystymäänkään. Perehdyn tarkemmin Barksin uraan, sarjakuviin ja monipuolisuuteen myöhemmin tämän viestini kuluessa.
On myös useita muita tapoja tehdä itsensä monipuoliseksi taiteilijaksi. Yksi on se, että hallitsee todella monen ankka- ja hiirihahmon taidokkaasti. Loistavana esimerkkinä mainittakoon italialaismaestro Giorgio Cavazzano. Mieheltä luonnistuvat yhtä taidokkaasti niin ankat kuin hiiretkin, ja molempien universumien sivuhahmotkin ovat erinomaisesti kuosissa. Itselleni ei tule henkilökohtaisesti mieleen ketään muuta yhtä monipuolistaa tekijää nimenomaan tällä osa-alueella.
Legendaksikin kutsuttu Carl Barks syntyi 27. maaliskuuta, vuonna 1901, Oregonissa, Yhdysvalloissa. Barks on niin käsittämättömän monipuolinen, ettei kukaan muu koko Aku Ankan historiassa ole pystynyt vastaamaan Barksin monipuolisuuteen. Jo mainittu Carl Barksin kyky tehdä monia, rakenteeltaan täysin erityyppisiä sarjoja, on vain yksi esimerkki Barksin monipuolisuudesta. Ehkäpä kaikkein ilmeisin ja näkyvin piirre Barksin monipuolisuudessa on se, että mies on luonut yksin melkeinpä koko Ankkalinnan. Sellaisen erittäin tärkeät hahmot kuin Roope Ankan (ensiesintyminen 1947), Milla Magian (ensiesiintyminen 1961), Karhukoplan (ensiesiintyminen1951), Kroisos Pennosen (ensiesiintyminen 1961) Teppo Tulpun (ensiesiintyminen1943), Hannu Hanhen (ensiesiintyminen1948), Pelle Pelottoman (ensiesiintyminen 1952) ja Kulta-Into Piin (ensiesiintyminen1956). Luetteloa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta uskon, että jo tuollainen listaus riittää vakuuttamaan jokaisen Carl Barksin monipuolisuudesta. Kaiken lisäksi Barksin sanotaan antaneen Akulle "sielun". Ankkamestari siis rukkasi Akua parempaan suuntaan, ja kehitti Walt Disneyn luomaa hahmoa melkoisesti.
Carl Barksin parhaat sarjakuvat ajoittuivat lähinnä 1950-luvulle ja 1940-luvun lopulle, jolloin syntyivät sellaiset huipputarinat kuin Vanhan linnan salaisuus (The Old castle's secret), Kulmikkaat munat (Lost in the Andes) ja Kultainen kypärä (The Golden helmet). Nämä ja monet muut tarinat ovat jääneet lähtemättömästi Aku Ankan historiaan, ja näiden lisäksi Barks on luonut satoja muita, loistavia sarjoja. Se jos mikä kertoo Barksin monipuolisuudesta erityyppisten tarinoiden laatijana. Tämä kyky tekee taiteilijan sarjoista automaattisesti vaihtelevampia, mikä taas tekee kaikista tarinoista omalla tavallaan mielenkiintoisia. Juuri näiden syiden vuoksi 1940-luvun loppua ja 1950-lukua kutsutaankin Carl Barksin "kulta-ajaksi".
Lopetettuaan käsittämättömän menestyksekkään sarjakuvauransa Carl Barks alkoi taiteilla uskomattoman hienoja ja taiteellisia öljyvärimaalauksia ankkoihin liittyen. Usein maalaus liittyi keskeisesti johonkin ankkamestarin tarinaan, mikä teki maalauksista hyvin mielenkiintoisia. Aivan aluksi Barks myi taulujaan käsittämättömään 150 dollarin hintaan, mutta nykyisin maalauksista joutuu pulittamaan jo varsin suolaisen hinnan. Parhaimmillaan 150 000 dollaria.
Barksin huikeasta monipuolisuudesta kertoo myös se, että hän on luonut useita erilaisia tarinan perusideoita, joita nykypiirtäjätkin noudattavat. Jotkin tarinat menevät hyvinkin pitkälti saman kaavan mukaan, mutta pienet yksityiskohdat tekevät niistä kuitenkin niin erilaisia. Barksin ansiosta nykypiirtäjiltä eivät lopu ideat kesken, vaan niitä on mahdollista muokata Barksin laatimista perussäänöistä. Muutamia esittelen seuraavaksi.
Ilmeisin ja kenties kaikkein käytetyin tarinaelementti on se, että Roope, Aku ja ankanpojat metsästävät jotakin aarteentapaista asiaa. Usein nimenomaan kaukomailla tai muissa erityisissä paikoissa. Tältä pohjalta Barks on luonut monia unohtumattomia seikkailusarjoja, joista päällimmäisenä mieleen tulevat Kultainen kypärä (The Golden helmet) ja Vanhan linnan salaisuus (The Old castles secret), kenties siitä syystä, että molemmat edellämainitut Barks-klassikot lukeutuvat ehdottomiin lempitarinoihini mukaan luettuna kaikentyyppiset ankka- ja hiiritarinat. Yhdysvaltalaispiirtäjä Don Rosaa on useasti kutsuttu Carl Barksin "manttelinperijäksi", eivätkä kehut suinkaan ole tuulesta temmattuja. Rosa on jatkanut Barksin loisteliasta tarinapohjaa tehden itse ankkamestarin veroisia, huikeita seikkailusarjoja.
Toinen selkeä tarinaelementti on niin useasti käytetty "Milla Magia yrittää anastaa Roopen ensilantin". Barks teki tätä peruselementtiä kayttäen erittäin laadukkaita Milla Magia -tarinoita, ja Don Rosa on jälleen kerran onnistunut työstämään Barksin veroisia Milla -taroinoita, kuten Paino-ongelmia ja Unohda koko juttu.
Kolmantena mainittakoon sellainen piirre, kuin Akun ja hänen naapurinsa Teppo Tulpun kärhämät. Myös tästä ovat nykypiirtäjät taiteilleet monen monituisia erilaisia tarinoita, joissa on kuitenkin sama, Carl Barksin kehittelemä perusidea. Se jos mikä on monipuolista, kun piirtäjä kykenee vaikuttamaan kuoltuaankin nykysarjojen sisältöön.
Akun ammattiongelmat ovat myös Carl Barksin kehittelemiä. Ne tarinat siis, joissa Aku kokeilee uusia ammatteja, mutta yritykset päättyvät usein jonkinasteiseen katastrofiin ja Aku pakenee sillin tällöin Timbuktun suuntaan. Tätäkin tarinapohjaa on käytetty todella monissa sarjoissa, joista tulee parhaiten mieleen Vicarin tarinat.
Roopen ainainen kamppailu maailman rikkaimman ankan herrudesta on niin ikään Carl Barksin aikaansaannosta. Kun alkaa ajattelemaan, kuinka monipuolinen Barks oli, huomaa, että melkein kaikki nykytarinat ovat jollain lailla Carl Barksin pohjustamia. Roopen taistelu rikkaudesta miljardöörejä Kulta-Into Piitä ja Kroisos Pennosta vastaan on niin ikään todella käytetty, mutta silti loistava tarinapohja.
Ankkamestari Carl Barks menehtyi kotonaan Oregonissa 25. elokuuta, vuonna 2000 leukemiaan.
Seuraavaksi esittelyvuoroon tulee italialainen ankkataiteilija Giorgio Cavazzano huikean monipuolisuutensa vuoksi. Cavazzano syntyi 19. lokakuuta, vuonna 1947 Venetsiassa, Italiassa. Hieman ennen Roope Ankan keksimistä siis! Scarpa aloitti Disney- taiteilijanuransa jo 14-vuotiaana toisen italialaisen ankkataiteilijan, Romano Scarpan tussaajana. Sekin kertoo omalla tavallaan Cavazzanon huikeasta monipuolisuudesta. Carl Barksin tapaan myös Cavazzano on luonut ankkamaailmaan uusia hahmoja, kuten Rankku Kanuunan ja Viitattaren. Olenkin jo maininnut, että kyky luomaan uusia hahmoja kertoo mielestäni myös eräänlaisesta monipuolisuudesta.
Varsinainen syy, miksi esittelen tässä monipuolisuus-viestissäni juuri Giorgio Cavazzanon, on se, että kyseinen Disney-taiteilija hallitsee kenties parhaiten koko ankkahistoriassa sekä ankat että hiiret sivuhahmoineen heti Romano Scarpan jälkeen (jonka esittelyvuoro tulee myös myöhemmin saman syyn vuoksi). Cavazzanon loistokyky piirtää kymmeniä ja satoja hahmoja mestarillisen taidokkaasi on ainutlaatuista varsinkin nykypäivänä. Miehen ura jatkuu siis edelleen menestyksekkäänä. Hyvä niin. Cavazzanon Ankantekijät 8-kirja nimeltään Menetetyn muistin tapaus sisälsi ankkamaestron unohtumattomia laatutarinoita. Mukana oli taidonnäytteitä niin scarpamaiselta 1970-luvulta, kuin nykypäivältäkin. Cavazzano on päässyt irti scarpamaisuudesta ja useat nykyitalialaispiirtäjät pitävätkin miestä esikuvanaan. Kyseessä on siis huikean monipuolinen akka- ja hiiripiirtäjä.
Seuraavaksi esittelen yhden Aku Ankan historian tuotteliammista, laadukkaimmista ja monipuolisimmista piirtäjistä. Nimittäin italialaisen Romano Scarpan. Scarpa syntyi 27. syyskuuta, vuonna 1927 Venetsiassa, Italiassa. Päällimmäinen syy, miksi esittelen Scarpan, on hänen monipuolisuutensa sekä ankkataiteilijana, että hiiritaiteilijana. Kaiken kukkuraksi Scarpa käsikirjoitti itse suuren osan tarinoistaan. Silloin kun hän ei itse laatinut käsikirjoitusta, hän työskenteli usein Guido Martinan Fabio Michelinin kanssa. Myös lukuisten hahmojen luonti on osasyynä Scarpan suuren suureen monipuolisuuteen. Muun muassa sellaiset hahmot kuin Riitta Hanhi, Kuuno Kaakkuri, Atomiinus ja Into Ankka ovat Romano Scarpan keksintöä. Samalla kaksi erilaista tarinaelementtiä:
1. Riitta Hahi yrittää tehdä vaikutuksen Roopeen, mutta Roope välttelee tätä.
2. Riita Hanhi ja Kuuno Kaakkuri ja Roope kilpailevat keskenään erilaisissa liiketoimissa.
Nämä molemmat edellämainitut tarinaelementit ovat suomalaisille tuttuja varsinkin italialaispiirtäjien taiteilimina Aku Ankan taskukirjoista.
Romano Scarpa on saanut kunnianosoituksena muun muassa arvostetun Yellow Kid -palkinnon elämäntyöstään sarjakuvien parissa Luccan sarjakuvafestivaaleilla vuonna 1990.
Italialaispiirtäjä Roman Scarpa menehtyi 23. huhtikuuta, vuonna 2005 Málagassa, Espanjassa.
Myös lempipiirtäjäni Don Rosa ansaitsee maininnan tässä monipuolisuus-viestissäni.
Don Rosa syntyi 29. kesäkuuta, vuonna 1951 Kentuckyssä, Yhdysvalloissa. Rosan sukujuuret ovat myös Italiassa. Mielestäni Rosan tekee monipuoliseksi erilaiset viittaukset, piilovitsit ja erittäin monipuoliset ja omaperäiset käsikirjoitukset. Usein Rosan tarinoissa Roope, Aku ja ankanpojat matkustavat todella useisiin valtioihin ja maanosiin. Ovatpa Roope ja kumppanit pistäytyneet myöskin Suomessa Rosan tarinassa Sammon salaisuus (1999). Toinen ilmeinen seikka on tarinoiden vaihteleva rakenne. Rosa taitaa erittäin taidokkaasti niin jatkokertomukset kuin kymmensivuisetkin. Ja kaiken huipuksi Rosa käsikirjoitti itse lähes kaikki tarinansa. Myös jo mainitut piilovitsit ja viittaukset tekevät Rosan tarinoista erittäin monipuolisia.
César Ferioli on myös erittäin monipuolinen piirtäjä. Hän hallitsee loisteliaasti niin ankat kuin hiiretkin, mihin pystyvät todella harvat nykypiirtäjät. Ferioli syntyi Espanjassa vuonna 1959 ja miehen ankka- (ja hiiri-) ura jatkuu edelleen menestyksekkäänä. Eräänlaisena taidonnäytteenä César Ferioli valittiin Neljä mestaria -kirjaan yhdessä Kari Korhosen, Wanda Gattinon ja Paco Rodriquesin kanssa, jotka kaikki edustavat nykypiirtäjien kärkikaartia. Ferioli on myös tehnyt tarinasarjoja, joista mainittakoon Myyttien saari.
Myös suomalaisväriä on edustettuna tässä viestissä suomalaispiirtäjä Kari Korhosen muodossa.
Kari Korhonen syntyi 8. lokakuuta, vuonna 1973 Espoossa, Suomessa. Monipuoliseksi tämän taiteilijan tekevät useatkin suhteellisen ilmeiset seikat. Yksi on se, että mies on tehnyt lukuisten ankkatarinoiden lisäksi viisi yksisivuista Mikki Hiiri -aiheista sarjakuvaa. Toinen seikka on se, että Korhonen on tehnyt kuvituksi muihinkin sarjakuviin liittyen kuin Aku Ankkaan. Korhosen kynänjälkeä on vuosien varrella nähty muun muassa Nalle Puhissa, MaDissä, Väiski Vemmelsääressä ja näiden lisäksi Korhonen on tehnyt muutamia kuvituksia erilaisiin lastenkirjoihin. Voidaan siis sanoa, että Korhonen on erittäin monipuolinen piirtäjä, jonka parhaat piirrosvuodet ovat vasta edessä.
Kun puhutaan monipuolisista piirtäjistä, on käytännössä mahdotonta sivuuttaa italialaispiirtäjä Massimo De Vitaa.
Massimo De Vita syntyi 29. toukokuuta, vuonna 1941 Italiassa, ja lukeutuu monipuolisten piirtäjien ehdottomaan kärkikaartiin. Syynä pääasiallisesti erikoistuneisuus sekä ankka-, että hiirisarjoihinkin. Vaikka De Vita ei enää käytännössä ankkoja taiteilekaan (vaan hiiriä, joita näkee usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa), hän on jäänyt mieleeni pääosin 1970-luvun ja 1980-luvun ankkasarjoista. 1970-luvulla De Vitalta ilmestyi monia loisteliaita Taikaaviitta-tarinoita, joita näkee ainakin vanhemmissa Aku Ankan taskukirjoissa, sekä Taskarin teemanumerossa kaksoiselämää. Näitä tarinoita käsikirjoitti lähes poikkeuksetta De Vitan maanmies Guido Martina. 1970-luvulla De Vitalla oli erittäin scarpamainen tyyli, kun taas 1980-luvulle tultaessa De Vitan tyyli oli muuttunu cavazzanomaiseksi, jolla taas 1970-luvulla piirrostyyli muistutti Romano Scarpan vastaavaa. Tällä tavalla nämä tuotteliaat, monipuoliset ja taidokkaat italialaismaestrot ovat eräänlaisesti sidoksissa toisiinsa. Massimo De Vitan isä, Pier Lorenzo De Vita oli poikansa tavoin myös Diseney -sarjakuvataiteilija. Hänen poikansa on kuitenkin suurelle yleisölle huomattavasti tunnetumpi sarjakuvataiteilija.
Myös hollantilaispiirtäjä Daan Jippes on uransa aikana ollut varsin monipuolinen taiteilija.
Daan Jippes syntyi 14. lokakuuta, vuonna 1945 Amsterdamissa, Alankomaissa. Kenties suurin syy Jippesin monipuolisuudelle on sekä ankkojen että hiirienkin piirtämisen taitaminen. Jotakin Jippesin hyvyydestä kertoo se, että alankomaalaispiirtäjän piirrostyyli muistuttaa jonkin verran itsensä Carl Barksin vastaavaa. Yksi monipuolisuuteen vaikuttava tekijä on myös se, että Daan Jippes on myös laatinut useisiin tarinoihinsa käsikirjoituksen itse.
Jälleen tulee lisää italialaispiirtäjiä monipuolisen Giovan Battista Carpin muodossa.
Giovan Battista Carpi syntyi 16. marraskuuta, vuonna 1927 Genovassa, Italiassa. Carpi muistetaan monipuolisena piirtäjänä lähinnä fantastisesta kyvystä piirtää sekä ankkoja että hiiriä. Carpi on ankkaharrastajille tuttu nimi myös Taikaviitan yhtenä luojana (muut luojat olivat Guido Martina ja Elisa Penna) vuodelta 1969. Tuo kyseinen tarina on nähty Suomessa ensimmäisen kerran Aku Ankan taskukirjassa 41: Aku Taikaviitta.
Giovan Battista Carpi menehtyi 3. maaliskuuta vuonna 1999 Genovassa, Italiassa.
Myöskin yhdysvaltalaispiirtäjää Paul Murryä voitaneen kutsua monipuoliseksi sarjakuvataiteilijaksi.
Paul Murry syntyi 25. marraskuuta, vuonna 1911 Yhdysvalloissa. Tätä sarjakuvapiirtäjää voidaan mielestäni kutsua monipuoliseksi sarjakuvapiirtäjäksi, sillä Murry on piirtänyt paljon erityyppisiä ja laadukkaita Mikki Hiiri -seikkalilutarinoita. Tämän lisäksi Murry piirsi sekä ankkoja että hiiriä. Hiiriä tosin huomattavasti enemmän ja taidokkaammin. Käsikirjoituksiakin nyt jo edesmennyt taiteilija on laatinut joihinkin tarinoihinsa.
Yhdysvaltalaispiirtäjä Paul Murry menehtyi 4. elokuuta, vuonna 1989 Palmdalessa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.
Toinen yhdysvaltalaispiirtäjä Tony Strobl oli myös uransa aikana tietyllä tapaa monipuolinen.
Tony Strobl syntyi 12. toukokuuta, vuonna 1915 Clevelandissa, Ohiossa, Yhdysvalloissa. Strobl oli monipuolinen ankkapiirtäjä lähinnä monipuolisen hahmokaartinsa ansiosta. Yhdysvaltalaispiirtäjä hallisti nimittäin sekä ankat että hiiret ja piirsi vielä Aku Ankkaan kuulumattomiakin sarjakuvahahmoja, kuten Väiski Vemmelsäärtä, Putte Possua ja Repe Sorsaa. Kaiken tämän lisäksi Strobl on kiistatta yksi Aku Ankan historian tuotteliaimmista piirtäjistä. Stroblin kulta-aika sijoittui 1950-luvulle ja 1960-luvulle. Onpahan Stroblilta ilmestynyt Suomessa kovakantinenkin, Kuningas Ekan rautasänky (julkaistiin vuonna 2007), joka edustaa suosittua Ankantekijät -kirjasarjaa ja on kyseisen sarjan seitsemäs osa.
Tony Strobl menehtyi 29. joulukuuta, vuonna 1991 kotonaan Yhdysvalloissa.
Myöskin italialaispiirtäjä Marco Rota lasketaan erittäin monipuoliseksi piirtäjäksi.
Marco Rota syntyi 18. syyskuuta, vuonna 1942 Milanossa, Italiassa. Milanon maestroksikin tituleerattu Rota on uransa aikana osoittanut ainakin omasta mielestäni suurta monipuolisuutta. Suurin syy, miksi mainitsen hänen nimensä tässä monipuolisuus-viestissä on se, että italialaispiirtäjä on tehnyt uransa aikana sekä ankka -että hiirisarjojakin hyvällä menestyksellä. Rotan on myös keksinyt oman hahmon, Augustus Ankan, Sorsalinnan käskynhaltijan. Rotalta on ilmestynyt Suomessa myös Ankantekijät -kovakantinen nimeltään Ankantekijät 4: Painajainen Paratiisitiellä.
Viimeiseksi piirtäjäksi mainittakoon espanjalaispiirtäjä Paco Rodriques.
Paco Rodriques syntyi vuonna 1967 Espanjassa. Espanjalaistaiteilija hallitsee erittäin taidokkaasti niin ankat kuin hiiretkin. Siinä päällimmäinen syy, miksi "kelpuutin" kyseisen ankka -ja hiiripiirtäjän mukaan tähän monipuolisuus-viestiini.
Monipuolisuus on erinomainen asia nimenomaan ankka -ja hiirisarjojen ei-itseääntoiston vuoksi. Nykyään varsinkin hieman heikommilla ja tuntemattomimmilla piirtäjillä tarinat noudattavat samaa tylsää vanhaa kaavaa, jossa uutta ei ole kuin muutamat ykstyiskohdat juonessa, mitkä eivät kuitenkaan vaikuta merkittävästi tarinan juoneen. Ne piirtäjät, jotka ovat monipuolisia, osaavat tehdä sarjoista aina erilaisia. Ja silti laadukkaita. Tähän kohtaan täydellinen esimerkki on varmastikin Don Rosa. Itselleni ei tule mieleen ainuttakaan Rosan tarinaa, joka toistaisi jotakin muuta, jo käytettyä ideaa (mikä saattaa johtua Rosan vähäisestä tarinamäärästä).
Yhteenvetona voidaan sanoa, että monipuolisten piirtäjien sarjat harvemmin toistavat itseään ja monipuolisuutta on monenlaista, kuten esimerkiksi:
- Piirtää sekä ankkoja että hiiriä.
- Piirtää ja käsikirjoittaa itse tarinansa.
- Tekee tarinoistaan erilaisia.
- Kykenee piirtämään lukuisia erilasia hahmoja.
- On jopa kyennyt luomaan tarinoiden laadukkaita perusideoita.
Jos joku piirtäjä täyttää edes yhden näistä kyseisistä kriteereistä, voidaan hänet minun mielestäni laskea monipuoliseksi ankkataiteilijaksi. Toivottavasti heitä tulee lisää tulevaisuudessakin.
Sanan monipuolisuus voi ankkasarjakuvissa ymmärtää monen monituisella tavalla. Se, että jokin tietty piirtäjä tai käsikirjoittaja on monipuolinen, ei välttämättä tarkoita sitä, että kyseinen taiteilija olisi erikoistunut sekä ankkatarinoihin ja hiiritarinoihin. Edellämainittu piirre on vain yksi tapa osoittaa monipuolisuutta ankkataiteilijana. Toinen tapa (monista) on se, että taiteilija kykenee tekemään rakenteeltaan vaihtelevia sarjoja. Selkeästi sanottuna siis yksisivuisia vitsisarjoja, hupaisia kymmensivuisia ja hyytävän jännittäviä ja mielenkiintoisia jatkokertomuksia, joissa sivuja saattaa olla päälle kolmenkymmenen. Tätä monipuolisuustyyppiä edustanee parhaiten jo edesmennyt yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barks, joka teki menestyksekkään uransa aikana suuren määrän ankkasarjakuvia, joihin mahtuu niin yksisivuisia, kymmensivuisia, kuin jatkokertomuksiakin. Kaikki laadukkaita. Tähän ei ole kukaan muu sarjakuvataiteilija pystynyt ja tuskin tulee koskaan pystymäänkään. Perehdyn tarkemmin Barksin uraan, sarjakuviin ja monipuolisuuteen myöhemmin tämän viestini kuluessa.
On myös useita muita tapoja tehdä itsensä monipuoliseksi taiteilijaksi. Yksi on se, että hallitsee todella monen ankka- ja hiirihahmon taidokkaasti. Loistavana esimerkkinä mainittakoon italialaismaestro Giorgio Cavazzano. Mieheltä luonnistuvat yhtä taidokkaasti niin ankat kuin hiiretkin, ja molempien universumien sivuhahmotkin ovat erinomaisesti kuosissa. Itselleni ei tule henkilökohtaisesti mieleen ketään muuta yhtä monipuolistaa tekijää nimenomaan tällä osa-alueella.
Legendaksikin kutsuttu Carl Barks syntyi 27. maaliskuuta, vuonna 1901, Oregonissa, Yhdysvalloissa. Barks on niin käsittämättömän monipuolinen, ettei kukaan muu koko Aku Ankan historiassa ole pystynyt vastaamaan Barksin monipuolisuuteen. Jo mainittu Carl Barksin kyky tehdä monia, rakenteeltaan täysin erityyppisiä sarjoja, on vain yksi esimerkki Barksin monipuolisuudesta. Ehkäpä kaikkein ilmeisin ja näkyvin piirre Barksin monipuolisuudessa on se, että mies on luonut yksin melkeinpä koko Ankkalinnan. Sellaisen erittäin tärkeät hahmot kuin Roope Ankan (ensiesintyminen 1947), Milla Magian (ensiesiintyminen 1961), Karhukoplan (ensiesiintyminen1951), Kroisos Pennosen (ensiesiintyminen 1961) Teppo Tulpun (ensiesiintyminen1943), Hannu Hanhen (ensiesiintyminen1948), Pelle Pelottoman (ensiesiintyminen 1952) ja Kulta-Into Piin (ensiesiintyminen1956). Luetteloa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta uskon, että jo tuollainen listaus riittää vakuuttamaan jokaisen Carl Barksin monipuolisuudesta. Kaiken lisäksi Barksin sanotaan antaneen Akulle "sielun". Ankkamestari siis rukkasi Akua parempaan suuntaan, ja kehitti Walt Disneyn luomaa hahmoa melkoisesti.
Carl Barksin parhaat sarjakuvat ajoittuivat lähinnä 1950-luvulle ja 1940-luvun lopulle, jolloin syntyivät sellaiset huipputarinat kuin Vanhan linnan salaisuus (The Old castle's secret), Kulmikkaat munat (Lost in the Andes) ja Kultainen kypärä (The Golden helmet). Nämä ja monet muut tarinat ovat jääneet lähtemättömästi Aku Ankan historiaan, ja näiden lisäksi Barks on luonut satoja muita, loistavia sarjoja. Se jos mikä kertoo Barksin monipuolisuudesta erityyppisten tarinoiden laatijana. Tämä kyky tekee taiteilijan sarjoista automaattisesti vaihtelevampia, mikä taas tekee kaikista tarinoista omalla tavallaan mielenkiintoisia. Juuri näiden syiden vuoksi 1940-luvun loppua ja 1950-lukua kutsutaankin Carl Barksin "kulta-ajaksi".
Lopetettuaan käsittämättömän menestyksekkään sarjakuvauransa Carl Barks alkoi taiteilla uskomattoman hienoja ja taiteellisia öljyvärimaalauksia ankkoihin liittyen. Usein maalaus liittyi keskeisesti johonkin ankkamestarin tarinaan, mikä teki maalauksista hyvin mielenkiintoisia. Aivan aluksi Barks myi taulujaan käsittämättömään 150 dollarin hintaan, mutta nykyisin maalauksista joutuu pulittamaan jo varsin suolaisen hinnan. Parhaimmillaan 150 000 dollaria.
Barksin huikeasta monipuolisuudesta kertoo myös se, että hän on luonut useita erilaisia tarinan perusideoita, joita nykypiirtäjätkin noudattavat. Jotkin tarinat menevät hyvinkin pitkälti saman kaavan mukaan, mutta pienet yksityiskohdat tekevät niistä kuitenkin niin erilaisia. Barksin ansiosta nykypiirtäjiltä eivät lopu ideat kesken, vaan niitä on mahdollista muokata Barksin laatimista perussäänöistä. Muutamia esittelen seuraavaksi.
Ilmeisin ja kenties kaikkein käytetyin tarinaelementti on se, että Roope, Aku ja ankanpojat metsästävät jotakin aarteentapaista asiaa. Usein nimenomaan kaukomailla tai muissa erityisissä paikoissa. Tältä pohjalta Barks on luonut monia unohtumattomia seikkailusarjoja, joista päällimmäisenä mieleen tulevat Kultainen kypärä (The Golden helmet) ja Vanhan linnan salaisuus (The Old castles secret), kenties siitä syystä, että molemmat edellämainitut Barks-klassikot lukeutuvat ehdottomiin lempitarinoihini mukaan luettuna kaikentyyppiset ankka- ja hiiritarinat. Yhdysvaltalaispiirtäjä Don Rosaa on useasti kutsuttu Carl Barksin "manttelinperijäksi", eivätkä kehut suinkaan ole tuulesta temmattuja. Rosa on jatkanut Barksin loisteliasta tarinapohjaa tehden itse ankkamestarin veroisia, huikeita seikkailusarjoja.
Toinen selkeä tarinaelementti on niin useasti käytetty "Milla Magia yrittää anastaa Roopen ensilantin". Barks teki tätä peruselementtiä kayttäen erittäin laadukkaita Milla Magia -tarinoita, ja Don Rosa on jälleen kerran onnistunut työstämään Barksin veroisia Milla -taroinoita, kuten Paino-ongelmia ja Unohda koko juttu.
Kolmantena mainittakoon sellainen piirre, kuin Akun ja hänen naapurinsa Teppo Tulpun kärhämät. Myös tästä ovat nykypiirtäjät taiteilleet monen monituisia erilaisia tarinoita, joissa on kuitenkin sama, Carl Barksin kehittelemä perusidea. Se jos mikä on monipuolista, kun piirtäjä kykenee vaikuttamaan kuoltuaankin nykysarjojen sisältöön.
Akun ammattiongelmat ovat myös Carl Barksin kehittelemiä. Ne tarinat siis, joissa Aku kokeilee uusia ammatteja, mutta yritykset päättyvät usein jonkinasteiseen katastrofiin ja Aku pakenee sillin tällöin Timbuktun suuntaan. Tätäkin tarinapohjaa on käytetty todella monissa sarjoissa, joista tulee parhaiten mieleen Vicarin tarinat.
Roopen ainainen kamppailu maailman rikkaimman ankan herrudesta on niin ikään Carl Barksin aikaansaannosta. Kun alkaa ajattelemaan, kuinka monipuolinen Barks oli, huomaa, että melkein kaikki nykytarinat ovat jollain lailla Carl Barksin pohjustamia. Roopen taistelu rikkaudesta miljardöörejä Kulta-Into Piitä ja Kroisos Pennosta vastaan on niin ikään todella käytetty, mutta silti loistava tarinapohja.
Ankkamestari Carl Barks menehtyi kotonaan Oregonissa 25. elokuuta, vuonna 2000 leukemiaan.
Seuraavaksi esittelyvuoroon tulee italialainen ankkataiteilija Giorgio Cavazzano huikean monipuolisuutensa vuoksi. Cavazzano syntyi 19. lokakuuta, vuonna 1947 Venetsiassa, Italiassa. Hieman ennen Roope Ankan keksimistä siis! Scarpa aloitti Disney- taiteilijanuransa jo 14-vuotiaana toisen italialaisen ankkataiteilijan, Romano Scarpan tussaajana. Sekin kertoo omalla tavallaan Cavazzanon huikeasta monipuolisuudesta. Carl Barksin tapaan myös Cavazzano on luonut ankkamaailmaan uusia hahmoja, kuten Rankku Kanuunan ja Viitattaren. Olenkin jo maininnut, että kyky luomaan uusia hahmoja kertoo mielestäni myös eräänlaisesta monipuolisuudesta.
Varsinainen syy, miksi esittelen tässä monipuolisuus-viestissäni juuri Giorgio Cavazzanon, on se, että kyseinen Disney-taiteilija hallitsee kenties parhaiten koko ankkahistoriassa sekä ankat että hiiret sivuhahmoineen heti Romano Scarpan jälkeen (jonka esittelyvuoro tulee myös myöhemmin saman syyn vuoksi). Cavazzanon loistokyky piirtää kymmeniä ja satoja hahmoja mestarillisen taidokkaasi on ainutlaatuista varsinkin nykypäivänä. Miehen ura jatkuu siis edelleen menestyksekkäänä. Hyvä niin. Cavazzanon Ankantekijät 8-kirja nimeltään Menetetyn muistin tapaus sisälsi ankkamaestron unohtumattomia laatutarinoita. Mukana oli taidonnäytteitä niin scarpamaiselta 1970-luvulta, kuin nykypäivältäkin. Cavazzano on päässyt irti scarpamaisuudesta ja useat nykyitalialaispiirtäjät pitävätkin miestä esikuvanaan. Kyseessä on siis huikean monipuolinen akka- ja hiiripiirtäjä.
Seuraavaksi esittelen yhden Aku Ankan historian tuotteliammista, laadukkaimmista ja monipuolisimmista piirtäjistä. Nimittäin italialaisen Romano Scarpan. Scarpa syntyi 27. syyskuuta, vuonna 1927 Venetsiassa, Italiassa. Päällimmäinen syy, miksi esittelen Scarpan, on hänen monipuolisuutensa sekä ankkataiteilijana, että hiiritaiteilijana. Kaiken kukkuraksi Scarpa käsikirjoitti itse suuren osan tarinoistaan. Silloin kun hän ei itse laatinut käsikirjoitusta, hän työskenteli usein Guido Martinan Fabio Michelinin kanssa. Myös lukuisten hahmojen luonti on osasyynä Scarpan suuren suureen monipuolisuuteen. Muun muassa sellaiset hahmot kuin Riitta Hanhi, Kuuno Kaakkuri, Atomiinus ja Into Ankka ovat Romano Scarpan keksintöä. Samalla kaksi erilaista tarinaelementtiä:
1. Riitta Hahi yrittää tehdä vaikutuksen Roopeen, mutta Roope välttelee tätä.
2. Riita Hanhi ja Kuuno Kaakkuri ja Roope kilpailevat keskenään erilaisissa liiketoimissa.
Nämä molemmat edellämainitut tarinaelementit ovat suomalaisille tuttuja varsinkin italialaispiirtäjien taiteilimina Aku Ankan taskukirjoista.
Romano Scarpa on saanut kunnianosoituksena muun muassa arvostetun Yellow Kid -palkinnon elämäntyöstään sarjakuvien parissa Luccan sarjakuvafestivaaleilla vuonna 1990.
Italialaispiirtäjä Roman Scarpa menehtyi 23. huhtikuuta, vuonna 2005 Málagassa, Espanjassa.
Myös lempipiirtäjäni Don Rosa ansaitsee maininnan tässä monipuolisuus-viestissäni.
Don Rosa syntyi 29. kesäkuuta, vuonna 1951 Kentuckyssä, Yhdysvalloissa. Rosan sukujuuret ovat myös Italiassa. Mielestäni Rosan tekee monipuoliseksi erilaiset viittaukset, piilovitsit ja erittäin monipuoliset ja omaperäiset käsikirjoitukset. Usein Rosan tarinoissa Roope, Aku ja ankanpojat matkustavat todella useisiin valtioihin ja maanosiin. Ovatpa Roope ja kumppanit pistäytyneet myöskin Suomessa Rosan tarinassa Sammon salaisuus (1999). Toinen ilmeinen seikka on tarinoiden vaihteleva rakenne. Rosa taitaa erittäin taidokkaasti niin jatkokertomukset kuin kymmensivuisetkin. Ja kaiken huipuksi Rosa käsikirjoitti itse lähes kaikki tarinansa. Myös jo mainitut piilovitsit ja viittaukset tekevät Rosan tarinoista erittäin monipuolisia.
César Ferioli on myös erittäin monipuolinen piirtäjä. Hän hallitsee loisteliaasti niin ankat kuin hiiretkin, mihin pystyvät todella harvat nykypiirtäjät. Ferioli syntyi Espanjassa vuonna 1959 ja miehen ankka- (ja hiiri-) ura jatkuu edelleen menestyksekkäänä. Eräänlaisena taidonnäytteenä César Ferioli valittiin Neljä mestaria -kirjaan yhdessä Kari Korhosen, Wanda Gattinon ja Paco Rodriquesin kanssa, jotka kaikki edustavat nykypiirtäjien kärkikaartia. Ferioli on myös tehnyt tarinasarjoja, joista mainittakoon Myyttien saari.
Myös suomalaisväriä on edustettuna tässä viestissä suomalaispiirtäjä Kari Korhosen muodossa.
Kari Korhonen syntyi 8. lokakuuta, vuonna 1973 Espoossa, Suomessa. Monipuoliseksi tämän taiteilijan tekevät useatkin suhteellisen ilmeiset seikat. Yksi on se, että mies on tehnyt lukuisten ankkatarinoiden lisäksi viisi yksisivuista Mikki Hiiri -aiheista sarjakuvaa. Toinen seikka on se, että Korhonen on tehnyt kuvituksi muihinkin sarjakuviin liittyen kuin Aku Ankkaan. Korhosen kynänjälkeä on vuosien varrella nähty muun muassa Nalle Puhissa, MaDissä, Väiski Vemmelsääressä ja näiden lisäksi Korhonen on tehnyt muutamia kuvituksia erilaisiin lastenkirjoihin. Voidaan siis sanoa, että Korhonen on erittäin monipuolinen piirtäjä, jonka parhaat piirrosvuodet ovat vasta edessä.
Kun puhutaan monipuolisista piirtäjistä, on käytännössä mahdotonta sivuuttaa italialaispiirtäjä Massimo De Vitaa.
Massimo De Vita syntyi 29. toukokuuta, vuonna 1941 Italiassa, ja lukeutuu monipuolisten piirtäjien ehdottomaan kärkikaartiin. Syynä pääasiallisesti erikoistuneisuus sekä ankka-, että hiirisarjoihinkin. Vaikka De Vita ei enää käytännössä ankkoja taiteilekaan (vaan hiiriä, joita näkee usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa), hän on jäänyt mieleeni pääosin 1970-luvun ja 1980-luvun ankkasarjoista. 1970-luvulla De Vitalta ilmestyi monia loisteliaita Taikaaviitta-tarinoita, joita näkee ainakin vanhemmissa Aku Ankan taskukirjoissa, sekä Taskarin teemanumerossa kaksoiselämää. Näitä tarinoita käsikirjoitti lähes poikkeuksetta De Vitan maanmies Guido Martina. 1970-luvulla De Vitalla oli erittäin scarpamainen tyyli, kun taas 1980-luvulle tultaessa De Vitan tyyli oli muuttunu cavazzanomaiseksi, jolla taas 1970-luvulla piirrostyyli muistutti Romano Scarpan vastaavaa. Tällä tavalla nämä tuotteliaat, monipuoliset ja taidokkaat italialaismaestrot ovat eräänlaisesti sidoksissa toisiinsa. Massimo De Vitan isä, Pier Lorenzo De Vita oli poikansa tavoin myös Diseney -sarjakuvataiteilija. Hänen poikansa on kuitenkin suurelle yleisölle huomattavasti tunnetumpi sarjakuvataiteilija.
Myös hollantilaispiirtäjä Daan Jippes on uransa aikana ollut varsin monipuolinen taiteilija.
Daan Jippes syntyi 14. lokakuuta, vuonna 1945 Amsterdamissa, Alankomaissa. Kenties suurin syy Jippesin monipuolisuudelle on sekä ankkojen että hiirienkin piirtämisen taitaminen. Jotakin Jippesin hyvyydestä kertoo se, että alankomaalaispiirtäjän piirrostyyli muistuttaa jonkin verran itsensä Carl Barksin vastaavaa. Yksi monipuolisuuteen vaikuttava tekijä on myös se, että Daan Jippes on myös laatinut useisiin tarinoihinsa käsikirjoituksen itse.
Jälleen tulee lisää italialaispiirtäjiä monipuolisen Giovan Battista Carpin muodossa.
Giovan Battista Carpi syntyi 16. marraskuuta, vuonna 1927 Genovassa, Italiassa. Carpi muistetaan monipuolisena piirtäjänä lähinnä fantastisesta kyvystä piirtää sekä ankkoja että hiiriä. Carpi on ankkaharrastajille tuttu nimi myös Taikaviitan yhtenä luojana (muut luojat olivat Guido Martina ja Elisa Penna) vuodelta 1969. Tuo kyseinen tarina on nähty Suomessa ensimmäisen kerran Aku Ankan taskukirjassa 41: Aku Taikaviitta.
Giovan Battista Carpi menehtyi 3. maaliskuuta vuonna 1999 Genovassa, Italiassa.
Myöskin yhdysvaltalaispiirtäjää Paul Murryä voitaneen kutsua monipuoliseksi sarjakuvataiteilijaksi.
Paul Murry syntyi 25. marraskuuta, vuonna 1911 Yhdysvalloissa. Tätä sarjakuvapiirtäjää voidaan mielestäni kutsua monipuoliseksi sarjakuvapiirtäjäksi, sillä Murry on piirtänyt paljon erityyppisiä ja laadukkaita Mikki Hiiri -seikkalilutarinoita. Tämän lisäksi Murry piirsi sekä ankkoja että hiiriä. Hiiriä tosin huomattavasti enemmän ja taidokkaammin. Käsikirjoituksiakin nyt jo edesmennyt taiteilija on laatinut joihinkin tarinoihinsa.
Yhdysvaltalaispiirtäjä Paul Murry menehtyi 4. elokuuta, vuonna 1989 Palmdalessa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.
Toinen yhdysvaltalaispiirtäjä Tony Strobl oli myös uransa aikana tietyllä tapaa monipuolinen.
Tony Strobl syntyi 12. toukokuuta, vuonna 1915 Clevelandissa, Ohiossa, Yhdysvalloissa. Strobl oli monipuolinen ankkapiirtäjä lähinnä monipuolisen hahmokaartinsa ansiosta. Yhdysvaltalaispiirtäjä hallisti nimittäin sekä ankat että hiiret ja piirsi vielä Aku Ankkaan kuulumattomiakin sarjakuvahahmoja, kuten Väiski Vemmelsäärtä, Putte Possua ja Repe Sorsaa. Kaiken tämän lisäksi Strobl on kiistatta yksi Aku Ankan historian tuotteliaimmista piirtäjistä. Stroblin kulta-aika sijoittui 1950-luvulle ja 1960-luvulle. Onpahan Stroblilta ilmestynyt Suomessa kovakantinenkin, Kuningas Ekan rautasänky (julkaistiin vuonna 2007), joka edustaa suosittua Ankantekijät -kirjasarjaa ja on kyseisen sarjan seitsemäs osa.
Tony Strobl menehtyi 29. joulukuuta, vuonna 1991 kotonaan Yhdysvalloissa.
Myöskin italialaispiirtäjä Marco Rota lasketaan erittäin monipuoliseksi piirtäjäksi.
Marco Rota syntyi 18. syyskuuta, vuonna 1942 Milanossa, Italiassa. Milanon maestroksikin tituleerattu Rota on uransa aikana osoittanut ainakin omasta mielestäni suurta monipuolisuutta. Suurin syy, miksi mainitsen hänen nimensä tässä monipuolisuus-viestissä on se, että italialaispiirtäjä on tehnyt uransa aikana sekä ankka -että hiirisarjojakin hyvällä menestyksellä. Rotan on myös keksinyt oman hahmon, Augustus Ankan, Sorsalinnan käskynhaltijan. Rotalta on ilmestynyt Suomessa myös Ankantekijät -kovakantinen nimeltään Ankantekijät 4: Painajainen Paratiisitiellä.
Viimeiseksi piirtäjäksi mainittakoon espanjalaispiirtäjä Paco Rodriques.
Paco Rodriques syntyi vuonna 1967 Espanjassa. Espanjalaistaiteilija hallitsee erittäin taidokkaasti niin ankat kuin hiiretkin. Siinä päällimmäinen syy, miksi "kelpuutin" kyseisen ankka -ja hiiripiirtäjän mukaan tähän monipuolisuus-viestiini.
Monipuolisuus on erinomainen asia nimenomaan ankka -ja hiirisarjojen ei-itseääntoiston vuoksi. Nykyään varsinkin hieman heikommilla ja tuntemattomimmilla piirtäjillä tarinat noudattavat samaa tylsää vanhaa kaavaa, jossa uutta ei ole kuin muutamat ykstyiskohdat juonessa, mitkä eivät kuitenkaan vaikuta merkittävästi tarinan juoneen. Ne piirtäjät, jotka ovat monipuolisia, osaavat tehdä sarjoista aina erilaisia. Ja silti laadukkaita. Tähän kohtaan täydellinen esimerkki on varmastikin Don Rosa. Itselleni ei tule mieleen ainuttakaan Rosan tarinaa, joka toistaisi jotakin muuta, jo käytettyä ideaa (mikä saattaa johtua Rosan vähäisestä tarinamäärästä).
Yhteenvetona voidaan sanoa, että monipuolisten piirtäjien sarjat harvemmin toistavat itseään ja monipuolisuutta on monenlaista, kuten esimerkiksi:
- Piirtää sekä ankkoja että hiiriä.
- Piirtää ja käsikirjoittaa itse tarinansa.
- Tekee tarinoistaan erilaisia.
- Kykenee piirtämään lukuisia erilasia hahmoja.
- On jopa kyennyt luomaan tarinoiden laadukkaita perusideoita.
Jos joku piirtäjä täyttää edes yhden näistä kyseisistä kriteereistä, voidaan hänet minun mielestäni laskea monipuoliseksi ankkataiteilijaksi. Toivottavasti heitä tulee lisää tulevaisuudessakin.
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1061 -
19.07.2009 klo 09:47:32
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat Ankka-/Hiiri-tekijät
Tunnen valtavat määrät ankatekijöitä, mutta he kaikki eivät ole kovin monipuolisia. Miltei kaikki ovat erikoistuneet joihinkin tietynlaisiin tarinoihin.
Mitä tarkoittaa monipuolisuus? Se tarkoittaa yleensä sitä, että joku sekä kirjoittaa ja piirtää, ankka- ja hiiritarinoita, monipuolisella määrällä hahmoja erilaisia tarinoita.
Suurin osa Disney-tekijöistä ei täytä näitä "vaatimuksia", monipuolisiakin toki on.
Heistä voi mainita vaikkapa Romano Scarpan (syntyi vuonna 1927 ja kuoli vuonna 2005) (joka taiteili sujuvasti Disney-hahmoja milloin mistäkin universumista), Carl Barksin (synyi vuonna 1901 ja kuoli vuonna 2000), (joka käytti mielettömää määrää hahmoja töissään ja myös keksi niitä, ja joka taiteili milloin Roopen huiman aarteenetsintätarinan, milloin Iineksen "Rakas päiväkirja"-tarinan, milloin Tulpun ja Akun torailun) Giorgio Cavazzanon (syntyi 1947), Feriolin (syntyi vuonna 1959), Tony Stroblin (syntyi vuonna 1915 ja kuoli 1991 76-vuotiaana) ja Rodriquesin (kaikki melko samoista syistä kuin Scarpa).
Esittelen nyt he kaikki.
Carl Barks (1901-2000) oli eläessään ja vieläkin maailman suosituin ja pidetyin Ankkataiteilija, jonka tarinoita luetaan niin Siperiassa kuin Karibiallakin.
Hänet tunnetaan lähinnä Ankkasarjakuvista, mutta myös muista piirrostöistä, joka kasvattaa sekin Barksin monipuolisuutta.
Ilman Carl Barksia Disneyn ankkauniversumista ei kuunaan olisi tullut yhtä suosittua ja loistavaa kuin se nyt on, sillä hän ideoi suuren määrän Ankkalinnan paikoista ja hahmoista - jopa itse Ankkalinnan.
Aku Ankkaa Barks ei varsinaisesti keksinyt, mutta hän muokkasi Akun hahmon luonnetta ja ulkonäköäkin.
Barks syntyi Oregonissa 27. maaliskuuta 1901 yhdysvaltalaiselle maatilalle, mutta vietti lapsuuttaan monilla muillakin Yhdysvaltain alueilla.
Barks kävi pitkään koulua, mutta kun hänen äitinsä kuoli, ei Barksin isä selviytynyt yksin maatilan töistä. Niinpä Barks joutui koulusta pois maatilalle auttamaan isäänsä.
20-vuotiaana Carl Barks avioitui ensimmäisen kerran, Pertle Turnerin kanssa. Turnerin kanssa hän sai kaksi lasta, Peggyn ja Dorothyn. Toisen kerran Barks avioitui epäonnisesti Clara Balken kanssa ja kolmannella kerralla löytyi vihdoinkin "se oikea", Margaret Williams, joka paremmin tunnetaan Garé Barksina.
Barks koetti useita töitä, kuten tukkilaisen, junakiskojen pulttaajan ja jopa autokauppiaan ammatteja, mutta oli koko ajan kiinnostunut kuitenkin sarjakuvista.
Barksin kiinnostus sarjakuviin oli herännyt lopullisesti eräästä kirjekurssista, jota hän ei kuitenkaan tiettävästi edes suorittanut loppuun asti. Vuonna 1928 Barks sai vihdoin juttujaan kaupaksi pilalehteen "Galgary Eye Opener" ja muutama vuosi tämän jälkeen hän siirtyikin lehden vakituisiin tekijöihin. Pesti jäi kuitenkin melko lyhyeksi, sillä vuodesta 1935 alkaen Barks alkoi tehdä töitä Disneyn animaatioiden parissa animaattorina ja siirtyi vuonna 1942 sarjakuviin.
Disneyn sarjakuviin Barks siirtyi vuonna 1943. Vaikka Barksin ensimmäisiä Aku Ankka-töitä ei arvosteta niin kuin muita, Barks kuitenkin kehittyi tuolloin kovaa vauhtia.
Jo ensimmäisiin sarjakuviinsa hän loi Teppo Tulpun, ja 1940-luvun lopusta alkoi aika, jota pidetään hänen kulta-aikanaan.
1947 putkahti Ankka-maailmaan Roope Ankka klassikkotarinassa "Joulu Karhuvuorella", ja 1948 Hannu Hanhi tarinassa "Se parhaiten nauraa...". 1950-luvulle mentäessä Carl Barksin tyyli muuttui. Hahmoista tuli varmemmin piirrettyjä ja selkeämpiä, taustoista yksityiskohtaisempia ja tarkempia. 1940- ja 1950-lukujen taitteessa Barks piirsi mestariteokset Vanhan linnan salaisuus (The Old Castle's Secret), Kulmikkaat munat (Lost in the Andes), Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun (A Christmas for Shacktown), Kultainen kypärä (The Golden Helmet), Ovela Roope-setä, sekä Takaisin Klondikeen (Back to the Klondike). Hahmopuolelta Barks loi silloin Karhukoplan ja Pelle Pelottoman.
Barksin nimi tuli kuitenkin julkisuuteen vasta vuonna 1957. Tätä ennen osa Aku Ankka-lehden lukijoista oli jo huomannut, että lehteä piirtää joku muita parempi piirtäjä, mutta vasta kun nimi tuli tietoon, Barks sai fanikirjeitä tulvittain. Vasta tuolloin Barks itse tajusi, että lukijoitten mielestä hän ei ollut vain yksi muiden joukossa.
Monien mielestä Carl Barksin taso heikkeni 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla. Tuolloin häneltä syntyi kuitenkin vielä monia kuuluisia tarinoita, muun muassa "Kultainen talja", Mayakeisarin kruunu", sekä "Kirkontornin huilunsoittaja". Hän keskittyi tuolloin Roope Ankkaan, joten Barks keksi Roopen vihollisia: Kulta-Into Pii (Roope-setä vaikeuksissa, 1956), Milla Magia (Midaan kosketus, 1961) ja Kroisos Pennonen (Ihmebentsiini, 1961). Myös Roopen sihteeri neiti Näpsä syntyi 1961 Millan tapaan tarinaan "Midaan kosketus".
Viimeisen kerran Barks piirsi tarinan vuonna 1966. Tarinan nimi oli Sopiva työ, ja kyseessä on hulvaton tarina, jossa Iines etsii itselleen työpaikkaa.
Eläkkeelle jääminen(kään) ei estänyt Barksia jatkamasta tekemisiään Aku Ankan ja kumppaneiden parissa. Barks käsikirjoitti vielä tämän jälkeen paljon tarinoita (lähinnä nimenomaan Sudenpentu-aiheisia) ja piirsi paljon kansikuvia.
Barksin käsikirjoituksia puhtaaksipiirsivät yleensä Tony Strobl ja Kay Wright.
Tony Strobl oli Barksin tavoin melko monipuolinen Ankka-/Hiiri-tekijä ja häntä myös arvostettiin – siksi kerron hänestä heti Barksin jälkeen.
Sarjakuvauransa jälkeen Carl Barks vielä maalasi satoja Ankka-aiheisia öljyväreillä tehtyjä taidemaalauksia. Niitä pidetään nykyään suuressa arvossa ja niistä maksetaan maltaita, vaikka Barks itse myi ne pikkurahalla. Maalauksiahan ankoista erittäin harvoin maalataan, mutta tästä löytyy taas yksi Barksin uusista ulottuvuuksista. Tämänkin takia Barksia on suorastaan mahdoton olla panematta tälle listalle.
Vuonna 1976 Disney-yhtiö kielsi maalaamasta tauluja, vaikka oli aiemmin kertonut sallivansa sen.
Mieli kuitenkin muuttui taas 1980-luvulla ja Barks sai maalata maalauksia aivan luvan kanssa.
Viimeiset käsikirjoituksensa, "Horsing Around the History" (julkaistu Aku Ankka-lehdessä, piirtäjä William Van Horn) ja "Somewhere in Nowhere" (ei julkaistu Suomessa, piirtäjä Pat Block) hän kirjoitti korkeassa iässä, yli 90-vuotiaana. Viimeinen Barksin Ankka-aiheinen teos oli runo "Oodi Disneyn Ankoille", joka on julkaistu myös suomeksi Aku Ankka-lehdessä.
Vasta vuonna 1994 Barks teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa, Eurooppaan. Hän kävi tällöin tarkalleen yhdessätoista maassa, myös Suomessa, ja sanoi arvostavansa eniten suomalaisfaneja. Maihin lukeutuivat kaikkiaan Islanti, Norja, Tanska, Suomi, Ruotsi, Puola, Saksa, Italia, Ranska, Hollanti ja Englanti (Iso-Britannia).
On uskomatonta, että hän vasta tuolloin matkasi ensi kerran kotimaansa rajojen ulkopuolle, sillä todella monet Barksin tarinat sijoittuvat eksoottisiin maailman paikkoihin (lisää tämäkin monipuolisuutta). Barks on kertonut, että hän tuolloin käytti kuvatessaan maailman eri paikkoja, apuvälineenä National Geographic -lehden tekstiartikkeleita ja valokuvia, sekä silloin tällöin myös Encyclopaedia Britannicaa. National Geographig-lehteä Barks tilasi kymmeniä vuosia.
Barks kuoli leukemiaan 99-vuotiaana 25. elokuuta synnyinvaltionsa Yhdysvaltojen Oregonissa, Grants Passissa.
Barks ei uskonut jumaliin, mutta kunnioitti kaikkia uskontoja.
Hänen piirrosuransa aikana Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa vallitsi tiukka sensuuri. Barksin kulta-ajalta peräisin olevan klassisen tarinan, "Karkkeja ja kepposia", sensurointi oli erittäin voimakasta. Noin 30-sivuisesta tarinasta sensuroitiin peräti yli kymmenen sivua. Syynä sensuroitiin olivat Aku Ankassa yleensä liiallinen väkivalta, tai muut pienille lapsille hiukankin sopimattomat kohtaukset.
Carl Barks vaikutti Aku Ankkaan merkittävällä tavalla. Hän loi ikään kuin tarinapohjat, joita muut nykyiset Ankka-piirtäjät vain soveltavat. Tunnethan sinäkin muun muassa konseptit, joissa Aku koettaa onneaan jossakin työssä, yleensä huonolla menestyksellä, Aku ryhtyy naapurussotaan naapurinsa Teppo Tulpun kanssa, roistot yrittävät saada käsiinsä Roopen rahoja, Roope kumppaniensa kanssa metsästää aarteita, tai Roope taistelee maailman rikkaimman ankan asemasta miljardöörivihollistensa kanssa. Näin erilaisista aineksista Barks kokosi tarinoitaan.
Konseptien lisäksi Barks (tai Carl-setä, kuten häntä joskus leikkimielisesti kutsutaan) loi paljon hahmoja, vaikutti monien jo luotujen hahmojen ulkonäköön ja luonteeseen, sekä saattoi Aku Ankan piirrostöillään semmoiseen julkisuuteen, että monet nykypiirtäjät innostuivat siitä sen takia ja ryhtyivät Ankka-piirtäjiksi. Monet nykyiset Ankantekijät pitävätkin Barksia esikuvanaan ja häntä kunnioitetaan monissa maissa suuresti. Oikeastaan kukaan Ankantekijöistä ei ikinä ole ainakaan julkisesti uskaltanut sanoa, ettei kunnioittaisi Barksia, tosin todennäköisesti miltei kaikki heistä häntä kunnioittavatkin.
Suomessa Barksille on omistettu useita kirjasarjoja, kuten kymmenosainen, 1990-luvulla ilmestynyt "Aku Ankan juhlasarjat", "Ankalliskirjasto", johon joka kevät ilmestyy uusi osa, kaksikymmentä vuotta ilmestynyt "Aku Ankan parhaat" (peräti 48-osainen sarja, ei pelkästään Barksin tarinoita) ja Disney-murrealbumit. Muutamissa maissa, myös Suomessa, on julkaistu Carl Barksin kootut-niminen kirjasarja, johon sisältyy 30 osaa ja lähes 8 000 sivua. Yhteensä Carl Barks piirsi noin vajaat 7 000 sivua Aku Ankkaa; loput kirjasarjasta ovat lähinnä Carl Barks-asiantuntija Geoffrey Blumin kirjoittamaa tekstiä. Barksia ei kuitenkaan koskaan voi ylistää liikaa ja hänen kädenjälkensä sarjakuvan historiassa ei ikinä pyyhkiydy pois.
Vaikka Barks piirsikin hiiripuolelta vain yhden sarjan, oli hän silti monipuolisuudessaan ylittämätön.
Mutta Tony Strobl! Hän syntyi 14 vuotta Barksia myöhemmin nimellä Anthony Joseph Strobl. Hän työsti elämänsä aikana tuhansia ja taas tuhansia sivuja Disneyn tuotantoa. Strobl tunnetaan yhtenä kaikkien aikojen tuotteliaimmista piirtäjistä. Hänen kynästään syntyi yli tuhat ankka-, mutta myös satoja hiirikertomuksia. Strobl hallitsi kaikkien Disney-hahmojen piirtämisen.
Yleensä monipuoliseksi mielletäänkin juuri he piirtäjät/käsikirjoittajat, jotka tekevät sekä Ankka- että Hiiri-tarinoita, eli Tony Stroblin kaltaiset.
Yksi heistä on maailman kuuluisimpiin lukeutuva Disney-taiteilija - Giorgio Cavazzano. Cavazzano on omimmillaan kaikissa Disneyn unversumeissa, ja muuallakin. Hän on piirtänyt niin supersankareita kuin lentäviä norsujakin. Cavazzano on loistava taustoissa, jotka sopivat kaikkiin tarinoihin. Niinpä lukija ei välitäkään, ketkä ovat pääosassa hänen piirroksissaan, vaan Cavazzano nimenä tuo jo loistavan kokonaisuuden tullessaan.
Italiassa on myös muita Cavazzanon tavoin monipuolisia piirtäjiä, esimerkiksi hänen esikuvansa, edesmennyt Romano Scarpa. Myös espanjalaiset Rodriques sekä Ferioli mielletään yleensä monipuolisiksi laajane hahmokaartineen.
Vicar ei juuri Mikkiä piirrä, mutta on ihastuttavaa nähdä, kuinka hän taiteilee erittäin sujuvasti minkä tahansa laisia kertomuksia. Hän myös piirtää välillä hiukan fantasiamaisia tarinoita Cavazzanon sekä Feriolin tavoin. Tämä on nykyään (ja ennenkin) äärimmäisen harvinaista.
Erityisesti Cavazzano tunnetaan näistä tarinoistaan, sillä hän on piirtänyt maailmankuulun Dragonlords -sarjakuvaopuksen.
Sitten on vielä Suomen oma poika - Kari Korhonen (syntynyt 1973), joka taiteilee Aku Ankan lisäksi myös kiitettävän tasoisesti kaikkia Ankkalinnan hahmoja, sekä muitakin, kuten Nalle Puhia.
Bernadósta en tykkää, ja hän joskus ollut jopa inhokkipiirtäjäni. Se ei kuitenkaan tarkoita, etten kelpuuttaisi häntä tähän tekstiin.
Bernadó piirtää esim. Aku Ankkaa, Mikki Hiirtä, Takametsän asukkeja, Matami Mimmiää sekä montaa muuta eri universumia! Hän on Barksin tavoin täysin vastustamaton tähän kirjoitukseen.
Bernadó on mielestäni monipuolisin nykypiirtäjä.
Näin voimme huomata, että kuuluisimmista ankantekijöistä todella moni on monipuolinen. Tietysti kuuluisuuteen vaikuttaa melko paljon tarinoiden määrä, joka taas tekee usein milloin mistäkin syystä tekijän monipuoliseksi.
Äskeinen yhtälö huomataan todeksi, kun vilkaistaan Don Rosan (syntynyt 1951) juttuja - hänen tuotantonsa ei ole erityisen laaja, ja häntä ei myöskään voi erityisen monipuoliseksi kuvailla. Tietysti Donillakin on tilillä ankkajuttujen lisäksi esim. pari Kolme caballeroa -tarinaa, mutta yksittäiset "tempaukset" eivät mielestäni nosta häntä tässä listassa esiteltävien sakkiin.
Johtopäätöksenä tästä kaikesta voi sanoa sen, että monipuolisuus tekee usein piirtäjän kuuluisaksi, ja monet kuuluisat ovatkin monipuolisia.
(Ei jatku, kai.)
Tunnen valtavat määrät ankatekijöitä, mutta he kaikki eivät ole kovin monipuolisia. Miltei kaikki ovat erikoistuneet joihinkin tietynlaisiin tarinoihin.
Mitä tarkoittaa monipuolisuus? Se tarkoittaa yleensä sitä, että joku sekä kirjoittaa ja piirtää, ankka- ja hiiritarinoita, monipuolisella määrällä hahmoja erilaisia tarinoita.
Suurin osa Disney-tekijöistä ei täytä näitä "vaatimuksia", monipuolisiakin toki on.
Heistä voi mainita vaikkapa Romano Scarpan (syntyi vuonna 1927 ja kuoli vuonna 2005) (joka taiteili sujuvasti Disney-hahmoja milloin mistäkin universumista), Carl Barksin (synyi vuonna 1901 ja kuoli vuonna 2000), (joka käytti mielettömää määrää hahmoja töissään ja myös keksi niitä, ja joka taiteili milloin Roopen huiman aarteenetsintätarinan, milloin Iineksen "Rakas päiväkirja"-tarinan, milloin Tulpun ja Akun torailun) Giorgio Cavazzanon (syntyi 1947), Feriolin (syntyi vuonna 1959), Tony Stroblin (syntyi vuonna 1915 ja kuoli 1991 76-vuotiaana) ja Rodriquesin (kaikki melko samoista syistä kuin Scarpa).
Esittelen nyt he kaikki.
Carl Barks (1901-2000) oli eläessään ja vieläkin maailman suosituin ja pidetyin Ankkataiteilija, jonka tarinoita luetaan niin Siperiassa kuin Karibiallakin.
Hänet tunnetaan lähinnä Ankkasarjakuvista, mutta myös muista piirrostöistä, joka kasvattaa sekin Barksin monipuolisuutta.
Ilman Carl Barksia Disneyn ankkauniversumista ei kuunaan olisi tullut yhtä suosittua ja loistavaa kuin se nyt on, sillä hän ideoi suuren määrän Ankkalinnan paikoista ja hahmoista - jopa itse Ankkalinnan.
Aku Ankkaa Barks ei varsinaisesti keksinyt, mutta hän muokkasi Akun hahmon luonnetta ja ulkonäköäkin.
Barks syntyi Oregonissa 27. maaliskuuta 1901 yhdysvaltalaiselle maatilalle, mutta vietti lapsuuttaan monilla muillakin Yhdysvaltain alueilla.
Barks kävi pitkään koulua, mutta kun hänen äitinsä kuoli, ei Barksin isä selviytynyt yksin maatilan töistä. Niinpä Barks joutui koulusta pois maatilalle auttamaan isäänsä.
20-vuotiaana Carl Barks avioitui ensimmäisen kerran, Pertle Turnerin kanssa. Turnerin kanssa hän sai kaksi lasta, Peggyn ja Dorothyn. Toisen kerran Barks avioitui epäonnisesti Clara Balken kanssa ja kolmannella kerralla löytyi vihdoinkin "se oikea", Margaret Williams, joka paremmin tunnetaan Garé Barksina.
Barks koetti useita töitä, kuten tukkilaisen, junakiskojen pulttaajan ja jopa autokauppiaan ammatteja, mutta oli koko ajan kiinnostunut kuitenkin sarjakuvista.
Barksin kiinnostus sarjakuviin oli herännyt lopullisesti eräästä kirjekurssista, jota hän ei kuitenkaan tiettävästi edes suorittanut loppuun asti. Vuonna 1928 Barks sai vihdoin juttujaan kaupaksi pilalehteen "Galgary Eye Opener" ja muutama vuosi tämän jälkeen hän siirtyikin lehden vakituisiin tekijöihin. Pesti jäi kuitenkin melko lyhyeksi, sillä vuodesta 1935 alkaen Barks alkoi tehdä töitä Disneyn animaatioiden parissa animaattorina ja siirtyi vuonna 1942 sarjakuviin.
Disneyn sarjakuviin Barks siirtyi vuonna 1943. Vaikka Barksin ensimmäisiä Aku Ankka-töitä ei arvosteta niin kuin muita, Barks kuitenkin kehittyi tuolloin kovaa vauhtia.
Jo ensimmäisiin sarjakuviinsa hän loi Teppo Tulpun, ja 1940-luvun lopusta alkoi aika, jota pidetään hänen kulta-aikanaan.
1947 putkahti Ankka-maailmaan Roope Ankka klassikkotarinassa "Joulu Karhuvuorella", ja 1948 Hannu Hanhi tarinassa "Se parhaiten nauraa...". 1950-luvulle mentäessä Carl Barksin tyyli muuttui. Hahmoista tuli varmemmin piirrettyjä ja selkeämpiä, taustoista yksityiskohtaisempia ja tarkempia. 1940- ja 1950-lukujen taitteessa Barks piirsi mestariteokset Vanhan linnan salaisuus (The Old Castle's Secret), Kulmikkaat munat (Lost in the Andes), Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun (A Christmas for Shacktown), Kultainen kypärä (The Golden Helmet), Ovela Roope-setä, sekä Takaisin Klondikeen (Back to the Klondike). Hahmopuolelta Barks loi silloin Karhukoplan ja Pelle Pelottoman.
Barksin nimi tuli kuitenkin julkisuuteen vasta vuonna 1957. Tätä ennen osa Aku Ankka-lehden lukijoista oli jo huomannut, että lehteä piirtää joku muita parempi piirtäjä, mutta vasta kun nimi tuli tietoon, Barks sai fanikirjeitä tulvittain. Vasta tuolloin Barks itse tajusi, että lukijoitten mielestä hän ei ollut vain yksi muiden joukossa.
Monien mielestä Carl Barksin taso heikkeni 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla. Tuolloin häneltä syntyi kuitenkin vielä monia kuuluisia tarinoita, muun muassa "Kultainen talja", Mayakeisarin kruunu", sekä "Kirkontornin huilunsoittaja". Hän keskittyi tuolloin Roope Ankkaan, joten Barks keksi Roopen vihollisia: Kulta-Into Pii (Roope-setä vaikeuksissa, 1956), Milla Magia (Midaan kosketus, 1961) ja Kroisos Pennonen (Ihmebentsiini, 1961). Myös Roopen sihteeri neiti Näpsä syntyi 1961 Millan tapaan tarinaan "Midaan kosketus".
Viimeisen kerran Barks piirsi tarinan vuonna 1966. Tarinan nimi oli Sopiva työ, ja kyseessä on hulvaton tarina, jossa Iines etsii itselleen työpaikkaa.
Eläkkeelle jääminen(kään) ei estänyt Barksia jatkamasta tekemisiään Aku Ankan ja kumppaneiden parissa. Barks käsikirjoitti vielä tämän jälkeen paljon tarinoita (lähinnä nimenomaan Sudenpentu-aiheisia) ja piirsi paljon kansikuvia.
Barksin käsikirjoituksia puhtaaksipiirsivät yleensä Tony Strobl ja Kay Wright.
Tony Strobl oli Barksin tavoin melko monipuolinen Ankka-/Hiiri-tekijä ja häntä myös arvostettiin – siksi kerron hänestä heti Barksin jälkeen.
Sarjakuvauransa jälkeen Carl Barks vielä maalasi satoja Ankka-aiheisia öljyväreillä tehtyjä taidemaalauksia. Niitä pidetään nykyään suuressa arvossa ja niistä maksetaan maltaita, vaikka Barks itse myi ne pikkurahalla. Maalauksiahan ankoista erittäin harvoin maalataan, mutta tästä löytyy taas yksi Barksin uusista ulottuvuuksista. Tämänkin takia Barksia on suorastaan mahdoton olla panematta tälle listalle.
Vuonna 1976 Disney-yhtiö kielsi maalaamasta tauluja, vaikka oli aiemmin kertonut sallivansa sen.
Mieli kuitenkin muuttui taas 1980-luvulla ja Barks sai maalata maalauksia aivan luvan kanssa.
Viimeiset käsikirjoituksensa, "Horsing Around the History" (julkaistu Aku Ankka-lehdessä, piirtäjä William Van Horn) ja "Somewhere in Nowhere" (ei julkaistu Suomessa, piirtäjä Pat Block) hän kirjoitti korkeassa iässä, yli 90-vuotiaana. Viimeinen Barksin Ankka-aiheinen teos oli runo "Oodi Disneyn Ankoille", joka on julkaistu myös suomeksi Aku Ankka-lehdessä.
Vasta vuonna 1994 Barks teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa, Eurooppaan. Hän kävi tällöin tarkalleen yhdessätoista maassa, myös Suomessa, ja sanoi arvostavansa eniten suomalaisfaneja. Maihin lukeutuivat kaikkiaan Islanti, Norja, Tanska, Suomi, Ruotsi, Puola, Saksa, Italia, Ranska, Hollanti ja Englanti (Iso-Britannia).
On uskomatonta, että hän vasta tuolloin matkasi ensi kerran kotimaansa rajojen ulkopuolle, sillä todella monet Barksin tarinat sijoittuvat eksoottisiin maailman paikkoihin (lisää tämäkin monipuolisuutta). Barks on kertonut, että hän tuolloin käytti kuvatessaan maailman eri paikkoja, apuvälineenä National Geographic -lehden tekstiartikkeleita ja valokuvia, sekä silloin tällöin myös Encyclopaedia Britannicaa. National Geographig-lehteä Barks tilasi kymmeniä vuosia.
Barks kuoli leukemiaan 99-vuotiaana 25. elokuuta synnyinvaltionsa Yhdysvaltojen Oregonissa, Grants Passissa.
Barks ei uskonut jumaliin, mutta kunnioitti kaikkia uskontoja.
Hänen piirrosuransa aikana Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa vallitsi tiukka sensuuri. Barksin kulta-ajalta peräisin olevan klassisen tarinan, "Karkkeja ja kepposia", sensurointi oli erittäin voimakasta. Noin 30-sivuisesta tarinasta sensuroitiin peräti yli kymmenen sivua. Syynä sensuroitiin olivat Aku Ankassa yleensä liiallinen väkivalta, tai muut pienille lapsille hiukankin sopimattomat kohtaukset.
Carl Barks vaikutti Aku Ankkaan merkittävällä tavalla. Hän loi ikään kuin tarinapohjat, joita muut nykyiset Ankka-piirtäjät vain soveltavat. Tunnethan sinäkin muun muassa konseptit, joissa Aku koettaa onneaan jossakin työssä, yleensä huonolla menestyksellä, Aku ryhtyy naapurussotaan naapurinsa Teppo Tulpun kanssa, roistot yrittävät saada käsiinsä Roopen rahoja, Roope kumppaniensa kanssa metsästää aarteita, tai Roope taistelee maailman rikkaimman ankan asemasta miljardöörivihollistensa kanssa. Näin erilaisista aineksista Barks kokosi tarinoitaan.
Konseptien lisäksi Barks (tai Carl-setä, kuten häntä joskus leikkimielisesti kutsutaan) loi paljon hahmoja, vaikutti monien jo luotujen hahmojen ulkonäköön ja luonteeseen, sekä saattoi Aku Ankan piirrostöillään semmoiseen julkisuuteen, että monet nykypiirtäjät innostuivat siitä sen takia ja ryhtyivät Ankka-piirtäjiksi. Monet nykyiset Ankantekijät pitävätkin Barksia esikuvanaan ja häntä kunnioitetaan monissa maissa suuresti. Oikeastaan kukaan Ankantekijöistä ei ikinä ole ainakaan julkisesti uskaltanut sanoa, ettei kunnioittaisi Barksia, tosin todennäköisesti miltei kaikki heistä häntä kunnioittavatkin.
Suomessa Barksille on omistettu useita kirjasarjoja, kuten kymmenosainen, 1990-luvulla ilmestynyt "Aku Ankan juhlasarjat", "Ankalliskirjasto", johon joka kevät ilmestyy uusi osa, kaksikymmentä vuotta ilmestynyt "Aku Ankan parhaat" (peräti 48-osainen sarja, ei pelkästään Barksin tarinoita) ja Disney-murrealbumit. Muutamissa maissa, myös Suomessa, on julkaistu Carl Barksin kootut-niminen kirjasarja, johon sisältyy 30 osaa ja lähes 8 000 sivua. Yhteensä Carl Barks piirsi noin vajaat 7 000 sivua Aku Ankkaa; loput kirjasarjasta ovat lähinnä Carl Barks-asiantuntija Geoffrey Blumin kirjoittamaa tekstiä. Barksia ei kuitenkaan koskaan voi ylistää liikaa ja hänen kädenjälkensä sarjakuvan historiassa ei ikinä pyyhkiydy pois.
Vaikka Barks piirsikin hiiripuolelta vain yhden sarjan, oli hän silti monipuolisuudessaan ylittämätön.
Mutta Tony Strobl! Hän syntyi 14 vuotta Barksia myöhemmin nimellä Anthony Joseph Strobl. Hän työsti elämänsä aikana tuhansia ja taas tuhansia sivuja Disneyn tuotantoa. Strobl tunnetaan yhtenä kaikkien aikojen tuotteliaimmista piirtäjistä. Hänen kynästään syntyi yli tuhat ankka-, mutta myös satoja hiirikertomuksia. Strobl hallitsi kaikkien Disney-hahmojen piirtämisen.
Yleensä monipuoliseksi mielletäänkin juuri he piirtäjät/käsikirjoittajat, jotka tekevät sekä Ankka- että Hiiri-tarinoita, eli Tony Stroblin kaltaiset.
Yksi heistä on maailman kuuluisimpiin lukeutuva Disney-taiteilija - Giorgio Cavazzano. Cavazzano on omimmillaan kaikissa Disneyn unversumeissa, ja muuallakin. Hän on piirtänyt niin supersankareita kuin lentäviä norsujakin. Cavazzano on loistava taustoissa, jotka sopivat kaikkiin tarinoihin. Niinpä lukija ei välitäkään, ketkä ovat pääosassa hänen piirroksissaan, vaan Cavazzano nimenä tuo jo loistavan kokonaisuuden tullessaan.
Italiassa on myös muita Cavazzanon tavoin monipuolisia piirtäjiä, esimerkiksi hänen esikuvansa, edesmennyt Romano Scarpa. Myös espanjalaiset Rodriques sekä Ferioli mielletään yleensä monipuolisiksi laajane hahmokaartineen.
Vicar ei juuri Mikkiä piirrä, mutta on ihastuttavaa nähdä, kuinka hän taiteilee erittäin sujuvasti minkä tahansa laisia kertomuksia. Hän myös piirtää välillä hiukan fantasiamaisia tarinoita Cavazzanon sekä Feriolin tavoin. Tämä on nykyään (ja ennenkin) äärimmäisen harvinaista.
Erityisesti Cavazzano tunnetaan näistä tarinoistaan, sillä hän on piirtänyt maailmankuulun Dragonlords -sarjakuvaopuksen.
Sitten on vielä Suomen oma poika - Kari Korhonen (syntynyt 1973), joka taiteilee Aku Ankan lisäksi myös kiitettävän tasoisesti kaikkia Ankkalinnan hahmoja, sekä muitakin, kuten Nalle Puhia.
Bernadósta en tykkää, ja hän joskus ollut jopa inhokkipiirtäjäni. Se ei kuitenkaan tarkoita, etten kelpuuttaisi häntä tähän tekstiin.
Bernadó piirtää esim. Aku Ankkaa, Mikki Hiirtä, Takametsän asukkeja, Matami Mimmiää sekä montaa muuta eri universumia! Hän on Barksin tavoin täysin vastustamaton tähän kirjoitukseen.
Bernadó on mielestäni monipuolisin nykypiirtäjä.
Näin voimme huomata, että kuuluisimmista ankantekijöistä todella moni on monipuolinen. Tietysti kuuluisuuteen vaikuttaa melko paljon tarinoiden määrä, joka taas tekee usein milloin mistäkin syystä tekijän monipuoliseksi.
Äskeinen yhtälö huomataan todeksi, kun vilkaistaan Don Rosan (syntynyt 1951) juttuja - hänen tuotantonsa ei ole erityisen laaja, ja häntä ei myöskään voi erityisen monipuoliseksi kuvailla. Tietysti Donillakin on tilillä ankkajuttujen lisäksi esim. pari Kolme caballeroa -tarinaa, mutta yksittäiset "tempaukset" eivät mielestäni nosta häntä tässä listassa esiteltävien sakkiin.
Johtopäätöksenä tästä kaikesta voi sanoa sen, että monipuolisuus tekee usein piirtäjän kuuluisaksi, ja monet kuuluisat ovatkin monipuolisia.
(Ei jatku, kai.)
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1062 -
19.07.2009 klo 10:02:22
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Monipuolisimmat ankkatekijät
Monipuolisuus on laaja käsite. Se voi tarkoittaa Akkareissa piirtäjillä ja käsikirjoittajilla sitä, että on tehnyt paljon ankka- sekä hiiritarinoita, tai että on tehnyt tarinoita muihinkin Disneyjulkaisuihin kuin Aku Ankkaan, tai että hahmokaarti on vaihteleva tai vaikka että tarinoiden juonet ovat erilaisia. Sekin voi olla monipuolisuutta, sillä monipuolisuus on niin laaja asia.
Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut Akkarissa (ja muuallakin) aina. Nykypäivänä Akkarissa ja muissa ankkajulkaisuissa on joitain monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia, mutta erikoistuminen on vienyt useat taiteilijat puolelleen. Kuitenkin varsinkin kauan sitten aloittaneet ovat yhä edelleen monipuolisia.
Mitä moipuolisuus sitten on? Itse olen sitä mieltä, että monipuoliseksi voi lukea piirtäjän tai käsikirjoittajan, jos hän käyttää/piirtää (melkein) kaikkia hahmoja, hän tekee ankka- sekä hiiritarinoita, hänen tarinansa ovat todella vaihtelevia, hän on vaikuttanut paljon Ankkalinnaan tai muuhun senlaiseen, hän on tehnyt töitä muille Disney-julkaisuille tai jos hän käyttää tarinoissaan erilaisia juonipohjia.
Miten monipuolisuutta voidaan mitata? Mitä asioita tekevät ihmiset ovat monipuolisia? Mielestäni yksi selvä kriteeri on tarinoiden erilaisuus. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tarinat ovat monipuolisia vaan sitä, että ne eivät toista itseään, joka on monipuolisuuden vastakohta. Monipuolisuutta ei välttämättä voida mitata sivumäärillä, koska tarinat voivat olla itseääntoistavia. Kuitenkin näkisin, että piirtäjä, joka on piirtänyt paljon sivuja, on todennäköisesti monipuolinen, koska tarinatkaan eivät niin paljon toista itseään. Monipuolisuutta voidaan mitata myös julkaisuiden, joihin on tehnyt tarinan, määrillä, koska eri julkaisuihin tulee erilaisia tarinoita. Lisäksi monipuolisuutta voidaan mitata ainakin eri tekniikoiden määrillä. Eri tekniikoilla tekeminen lisää selvästi monipuolisuutta. Myös kansikuvien määrä piirtäjällä tai käsikirjoittajalla, joka tekee aktiivisesti tarinoita, lisää mielestäni monipuolisuutta, koska kannet ovat muutamien poikkeuksien lisäksi lähes aina erilaisia ja silloin piirtäjä/käsikirjoittaja ei ole erikoistunut pelkkiin kansikuviin vaan kykenee tekemään myös melko paljon erilaisia tarinoita.
Ensimmäisenä monipuolisista piirtäjistä ja käsikirjoittajista mieleen tulee Carl Barks (syntynyt 1901, kuollut 2000 leukemiaan). Hän on tehnyt todella paljon erilaisia tarinoita. Barksin tarinakaartiin kuuluvat sekä yksisivuiset vitsisarjat että kymmensivuiset seikkailut. Barks on luonut paljon erilaisia hahmoja (ja käytännössä koko ankkamaailman) ja Barks käytti erilaisia hahmoja. Se on monipuolisuutta. Barks oli ennen ankkauraansa pilapiirtäjä. Carl Barksilla on kaksi lasta ja hän on eronnut kaksi kertaa ja mennyt kaksi kertaa naimisiin. Ankkalinnaa sekä sen sisältöä Bark ryhtyi tekemään 1940-luvulla. Se oli hänen elämänsä käännekohta. Carl Barksin uran paras (ja tuottoisin) aikakausi kesti edellämainitusta vuosikymmenestä 1960-luvulle, mutta Barks teki myöhemminkin tarinoita. Barksin uran parasta aikaa oli 1950-luku, jolloin hän sai ansaitsemaansa arvostusta. Barks kehitti nykyhahmoista melkein kaiken, ja tilanteista esimerkiksi Aku Ankan ja Teppo Tulpun tappelut ovat hänen käsialaansa. Barksin luomat hahmot ovat monipuolisia (kuten esimerkiksi Pelle Peloton ja Roope Ankka). Barks on siis ollut todella monipuolinen. Barks on myös, toisin kuin useimmat muut piirtäjät joiden tarinoita Suomessa julkaistaan, tehnyt yhden Mikki-aiheisen tarinan. Kuitenkin voinen häntä monipuoliseksi kutsua hänen hahmokaartistaan ja tarinoidensa erilaisuuksista johtuen. Barksin tarinoiden monipuolisuutta kuvaa se, että ne sijoittuvat useisiin eri paikkoihin, Barks on käyttänyt useita päähenkilöitä taitavasti ja juonen perustassa on eroavaisuuksia. Kaikki tarinat eivät ole Roope vastaan Kulta-Into Pii tai Milla Magia, vaan yksisivuisiakin on. Barks on tehnyt melkein kaikille nykytarinoille pohjan, mutta valitettavasti kyseessäolevia pohjia käytetään nykyään aivan liikaa, jolloin toistoa tulee paljon ja ihmiset kyllästyvät helposti. Kukaan muu ei tunnu enää keksivän samanlaisia tarinan perusideoita, pohjia, joten kaikki tarinat nykyään ovat toisintoja. Barksin monipuolisuutta vain kasvattaa se, että hän on tehnyt myös useisiin tarinoihinsa kansikuvia, joita on Suomessakin julkaistu. Kaiken lisäksi Barks on tehnyt öljyväritöitä jopa viimeisinä elinvuosinaan ja ne ovat nykyään todella arvokkaita. Barksia on titulerattu kaikista monipuolisimmaksi piirtäjäksi, mielestäni täysin ansaitusti, koska hän on käyttänyt kaikenlaisia tarinoita (useista julkaistuita yksisivuisista useisiin julkaistuihin jatkotarinoihin) ja hän on myös luonut melkein kaikki hahmot. Barks osasi käyttää Milla Magiaa, Roope Ankkaa, Sudenpentuja ynnä muita senlaisia hahmoja todella taidokkasti, ja hän on todella monipuolinen ankkataiteilija mielestäni.
Giorgio Cavazzano (syntynyt 1947) on myös ollut todella monipuolinen. Hän on italialainen piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka on ollut parhaassa iskussaan Barksin uran loppupuolella ja sen jälkeen. Cavazzano on kunnostautunut harvinaisempien hahmojen parissa. Hän on myös kehitellyt hahmoja,joiden käyttö on harvinaista (eli jotka ovat ''turhia'') kuten Naistaikaviitta eli Viitatar. Cavazzano on tehnyt sekä ankkatarinoita että hiiritarinoita, mikä ei ole kovin yleistä. Cavazzano on siis melko monipuolinen piirtäjä ja käsikirjoittaja. Cavazzanon tarinoissa ei oikein esiinny toistoa, mikä on mainio merkki monipuolisuudesta. Cavazzano on tehnyt paljon kolmiosaisia jatkotarinoitakin, sekä lisäksi paljon lyhyempiä pienehköjä tarinoita. Cavazzano hallitseekin käytännössä kaikki tarinamuodot, koska hän on kaikkia itse käyttänyt. Lisäksi Cavazzano on tehnyt joihinkin tarinoihinsa kansikuvia, mikä lisää hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano on toiminut kauan Scarpan apulaisena, jonka ansiosta hän on nähnyt erilaisia tarinoita, mikä on tietenkin lisännyt hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano ei käsikirjoita kovin paljoa tarinoistaan, mutta hän on silti käsikirjoittanut joitain tarinoita. Se kertoo paljonkin hänen monipuolisuudestaan!
Kuten edellämainittukin, myös Romano Scarpa (syntynyt 1927, kuollut 2005 vanhuuteen) on tunnettu sekä ankka- että hiirisarjakuvien piirtäjänä. Ankantekijät-kirjasarjan yksi osa on pelkkää Scarpan tuotantoa. Scarpa hallitsee mielestäni kaikenlaisten tarinoiden tekemisen todella taidokkaasti. Scarpa siis osaa tehdä melkein minkälaisia tarinoita tahansa. Se on monipuolisuutta parhaimmillaan! Scarpa on myös tehnyt todella monenlaisia tarinoita. Hän on tehnyt suurimman osan italialaisen Topolino-lehden (Suomessa Aku Ankka) sarjakuvista, ja lehti on saanut paljon suosiota, joten siinä ei voi olla kovin paljon toistoa. Scarpa on osoittanut monipuolisuutensa myös kehittämällä (eli muokkaamalla) ja luomalla joitain hahmoja. Scarpa on tehnyt myös Sepe Susi-tarinoita, vaikkakaan ne eivät ole kovin yleisiä verrattuna hänen ankka- ja hiiritarinoihinsa.
Maininnan arvoinen on myös Ferioli (syntynyt 1959). Hän on tehnyt erilaisten tarinatyyppien tarinoita sekä sekä ankka- että hiiritarinoita. Ferioli on kunnostautunut myös tarinasarjojen parissa, sillä hän on tehnyt niitä muutamia. Yleensä tarinasarjoilla on eri tekijät. Esimerkiksi 2003-vuonna (viimeinen osa vuoden 2004 ensimmäisessä lehdessä) julkaistu Myyttien saari oli täysin Feriolin käsialaa. Ferioli on tehnyt useita kansikuvia ja jopa joitain yksisivuisia jatkotarinoiden vastapainoksi. Ferioli hallitsee oikeastaan kaikenlaiset tarinat. Feriolin kokemus on myös todella suuri, koska hän ei ole nuorimpia ankkataiteilijoita ja hän on tehnyt kaikenlaisia tarinoita. Ferioli on myös tehnyt useita tarinoita eri ulottuvuuksista, ja hän on yksi ainoista senlaisia tarinoita tekevistä. Se lisää Feriolin monipuolisuutta mielestäni todella paljon!
Tony Strobl (syntynyt 1915, kuollut 1991 vanhuuteen) aloitti piirtäjän uransa 1950-luvulla, jolloin hän oli maailman johtava ankkapiirtäjä. Hän on yksi eniten piirtävistä ankkataiteilijoista yhä edelleenkin. (Hänen tarinoitaan julkaistaan siis yhä edelleen paljon.) Strobl oli parhaimmillaan hieman Barksin aikakauden jälkeen, 1970-luvulla. Stroblin käsikirjoittamat tarinat ovat harvassa, mutta sen puutteen hän korvaa piirtämillään tarinoita. Kyseessäolevat tarinat sisältävät kaikenlaisia hahmoja (ja juonia). Kaiken lisäksi kukaan muu ei ole koskaan piirtänyt niin paljon tarinoita (sivumääristä mitattuna) Akkariin kuin Tony Strobl. Stroblin merkitys Suomen Akkariin on ollut melko suuri, koska hänen aikakaudellaan suurin osa tarinoista oli hänen piirtämiään, koska silloin ei ollut niin paljon piirtäjiä. Stroblin tarinoita julkaistiin todella paljon kyseessäolevalla aikakaudella.
Kari Korhosesta (syntynyt 1973) monipuolisen tekee sen, että hän ei piirrä pelkästään ankkoja. Hän tekee tarinoita myös muihin Disney-julkaisuihin. Eniten hän on niitä tehnyt todennäköisesti Aku Ankka-lehteen ja Nalle Puh-lehteen. Korhosestakin on tehty Ankantekijät-kirja. Korhosesta monipuolisen tekevät ainakin se, että hän sekä piirtää että käsikirjoittaa tarinoita, se, että hänen tarinansa päähenkilö vaihtelee usein ja se, että hän tekee myös Pikku-Aku-tarinoita. Korhonen hallitsee sekä piirrrostyön että käsikirjoittamisen.
Vicar (syntynyt 1934) on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, joiden laaja aiheiden vaihtelu tekee hänestä monipuolisen. Vicar on piirtänyt tarinoita seikkailuista, pelkästä Akusta ja vaikka mistä muusta. Vicar on siis mielestäni todella monipuolinen. Eräs Ankantekijät-kirja oli omistettu Vicarille. Vicar on lähinnä piirtäjä, mutta hän hallitsee käytännössä kaiken ankka-aiheisen piirtämisen. Vicaria voi sanoa monipuoliseksi myös koska hän käyttää todella useita eri hahmoja. Vicar on tehnyt myös joitain yksittäisiä Mikki-aiheisia tarinoita, joten hän hallitsee myös sen osa-alueen hyvin.
Massimo De Vita (syntynyt 1941) on eräs eniten erilaisia hahmoja käyttävistä piirtäjistä ja käsikirjoittajista. De Vita tekee paljon hiiritarinoita, mutta eivät ankkatarinatkaan ole hänelle tuntemattomia. Niiden lisäksi hän käyttää paljon supersankareita (Superhessu, Taikaviitta) tarinoissaan. De Vitakin kuuluu vanhimpiin ankkataiteilijoihin, joten hän on monipuolinen kuten muutkin saman aikakauden taiteilijat. De Vitan tarinoita on eniten julkaistu hieman Stroblin aikakauden jälkeen. De Vita(kin) on tehnyt pituudeltaan kaikenlaisia tarinoita jatkotarinoista yksisivuisiin. Mainio osoitus De Vitan monipuolisuudesta on se, että hän on tehnyt yhden kaikkien aikojen parhaista tarinasarjoista (Vilukylästä kertova saaga). Niiden tekeminen vaatii paljon muutakin. Ainakin minulle De Vita on osoittanut, että hän kykenee tekemään onnistuneesti monipuolisia tarinoita.
Paul Murrykin (syntynyt 1911, kuollut 1989 vanhuuteen) piirtää sekä ankkoja että hiiriä, mutta enimmäkseen hiiriä. Murry ei ole tunnettu käsikirjoittajana, vaan piirtäjänä. Murry on myös ollut yksi Superhessun kehittelijöistä. Murryn piirroksille yleistä on tummien värien käyttö. Niissä harvoissa ankkatarinoissa mitä Murry on tehnyt, ankkojen nokat ovat mielestäni keltaisempia kuin yleensä. Murryn voi kuitenkin laskea monipuoliseksi piirtäjäksi, sillä hän on tehnyt muutaman ankkatarinan ja myös käsikirjoittanut muutaman tarinan. Murry on tehnyt myös joitain tarinoita muihin sarjakuvajulkaisuihin.
Kun mainitaan ankka- ja hiiritaiteilijat, myös Marco Rota (syntynyt 1942) on pakko mainita. Rota on sekä ankka- että hiiritarinoiden tekijänä molempina yksi parhaista. Rota on harvinainen monilahjakkuus ankkajulkaisujen parissa. Ei ole yleistä, että joku tekee yhtä taidokkaasti sekä ankka-aiheisia että hiiriaiheisia tarinoita. Rota on ollut parhaimmillaan juuri Barksin aikakauden jälkeen. Rotan tarinoita julkaistaan Aku Ankka-lehdessämme yleensä kaksi tai kolme vuodessa, ja se on aika lailla se tahti, jota Rota noudattaa. Rotan piirroksista yleistä on laajat maisemakuvaukset sekä selkeät piirrokset. Ne eivät sisällä pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Don Rosan piirrokset. Rota on todennäköisesti monipuolisin, jos monipuolisuutta mitataan hahmokaartilla jota piirtäjä/käsikirjoittaja käyttää, sillä Rota osaa käyttää melkeinpä kaikkia eri hahmoja. Rota on myös luonut ja kehitellyt joitain hahmoja, jotka eivät ole kovin yleisiä, mutta joita silti käytetään silloin tällöin. Rotaa arvostetaan varsinkin Italiassa todella paljon, koska hän on vaikuttanut Italian sarjakuviin todella paljon monipuolisuutensa ansiosta. Rota on tuonut Italiassa uusia asioita päivänvaloon. Yksi esimerkki edellämainituista asioista on suuret maisemakuvaukset sekä valoisuus ja erilaiset onnistuneet varjot. Mielestäni Rotaa voi pitää monipuolisena jo edellämainitunkin takia.
Michel Nadorp on piirtänyt ja käsikirjoittanut sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta se ei ole hänen monipuolisuutensa pääasia. Nadorp on tehnyt Akkariin paljon kansikuvia, ja siten osoittaa monipuolisuutensa. Tämän vuoden Akkareista eniten kansikuvia on tehnyt Nadorp. Michel Nadorpilta ei ole Suomessa nähty tarinoita niin paljon kuin kansia. Nadorp hallitsee siis ankka-, hiiritarinat ja kansikuvien tekemisen, joten häntä voi helposti kutsua monipuoliseksi ankkataiteilijaksi.
Myös Don Rosa (syntynyt 1951) on omalla tavallaan monipuolinen. Hän piirtää vain ankka-aiheisia tarinoita, mutta niiden juonet ovat todella vaihtelevia ja ne sijoittuvat vaihteleviin paikkoihin, joten Rosaakin voi kutsua monipuoliseksi. Kaikki Rosan tarinat eivät ole tutkimusmatka- tai aarteenetsintätarinoita (jotka sijoittuvat melkeinpä joka puolelle ympäri maailmaa) tai Ankkalinnaan sijoittuvia tarinoita, jotka kertovat Akun elämästä. On myös muutamia tarinoita Mustasta Ritarista, Karhukoplasta ynnä muista vaihtelevista aiheista. Lisäksi Rosa on piirtänyt muutamia tarinoita, joihin hän ei ole tehnyt omaa käsikirjoitusta. Rosa tekee myös paljon kansikuvia omiin tarinoihinsa ja lisäksi kommentoi useimpia tarinoitaan. Rosa on siis todella monipuolinen. Väittäisin, että Rosa on jopa monipuolisin ankkataiteilija, joka ei tee laisinkaan hiiriaiheisia tarinoita. Rosan ominaispiirteitä ovat ainakin useat pienet yksityiskohdat, tarkka piirtojälki ja tarinoiden avausruutuihin sijoitettava D.U.C.K.. Rosa on siis todella monipuolinen. Osittain sen takia Rosa on oma lempipiirtäjäni. Rosa on myös luonut useiden suosikkihahmon, Mustan Ritarin, josta hän on tehnyt kaksi tarinaa. Rosa osaa siis luoda hahmojakin!
Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat ovat selvä piristys julkaisuille. He eivät toista itseään, kuten valitettavan monet tarinat tekevät nykypäivänä. He voivat tehdä uuden tarinan, joka on täysin erilainen kuin mitä muut tarinat ovat. Se on yksi syy, mikä pitää julkaisut yhä edelleenkin elossa. Valitettavasti uusista piirtäjistä ja käsikirjoittajista melkein kaikki erikoistuvat, mikä on sääli, koska heidän tarinansa alkavat toistaa itseään, jonka takia useat kyllästyvät sarjakuviin. Monipuolisuus on siis piristys! Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat saavat myös paljon faneja puolelleen, koska on paljon lukijoita, jotka eivät pidä kaikentyyppisistä tarinoista. Silloin joku piirtäjä tai käsikirjoittaja, joka hallitsee monipuolisia asioita, saa suuren lukijamäärän suosion, joka tarkoittaa hänelle rahaa. Monipuolisuuden hyötyihin lukeutuu myös se, että piirtäjän (/käsikirjoittajan) tarinoista voi tehdä helpommin oman kovakantisen, koska se ei ala toistamaan itseään. Sama juttu on myös erikoisnumeroissa ja kaikessa muussa senlaisessa. Se kerää lukijoiden suosiot (ja faniparvi kasvaa...). Monipuolisuuden avulla on paljon helpompi omistaa joku julkaisu jollekulle tietylle henkilölle, ja vielä onnistua siinä hyvin!
Monipuolisuus on myös todella haastavaa toteuttaa. Sen takia useimmat uudet piirtäjät erikoistuvat johonkin tiettyyn ''tyyliin''. Monipuolisuus on hankalaa, koska silloin täytyy osata niin monenlaisia asioita. Silloin ei riitä, että osaa esimerkiksi vain tehdä tarinoita Mikistä. Useat monipuoliset hallitsevat esimerkiksi joko sekä ankka- että hiiritarinat tai kaikkien hahmojen piirtämisen. On myös monipuolisia käsikirjoittajia, joiden kohdalla monipuolisuus totetutuu tarinoiden vaihtelevuudella. Yksi esimerkki on Don Rosa (joka myös piirtää monipuolisesti). Hänen tarinansa ovat erittäin vaihtelevia (eli monipuolisia), jo senkin takia, että ne sijoittuvat käytännössä aina eri paikkaan/paikkoihin. Lisäksi niiden juonet ovat keskenään todella eroavia.
Tällä hetkellä monipuolisia tarinoita ei ole julkaistu prosentuaalisesti paljoa. Esimerkiksi Paul Murry, yksi monipuolisimmista piirtäjistä, on jo kuollut, ja hänet on korvattu nuorilla ja erikoistuneilla. Lähinnä vanhat piirtäjät ja käsikirjoittajat käytävät monipuolisuutta, eikä heitäkään ole enää kauaa. Kari Korhonen on mainio poikkeus nuoren ikänsä takia. On mukava nähdä, että edes yksi (melko) nuori käyttää monipuolisuutta, koska se on kuolemassa sukupuuttoon. Kun esimerkiksi Don Rosa, useiden tarinoiden esikuva, kuolee, niin monipuolisuus kokee kovan takaiskun, koska useat tarinat ovat samanlaisia monipuolisia kuin Rosankin, eikä niitä enää ole (ainakaan niin paljoa) Rosan kuoleman jälkeen. Monipuolisuus on tällä hetkellä kelvollisesti edustettuna erilaisissa julkaisuissa, mutta muutamankin monipuolisen piirtäjän tai käsikirjoittajan kuolema tekee monipuolisuudelle todella suuren takaiskun, kenties jopa kuolemaniskun. Onneksi muutama nuori tekee monipuolisia tarinoita.
Ankkajulkaisut tarvitsevat monipuolisuutta! Ankkiksessakin on moitittu niitä tylsistä tarinoista ja - varsinkin - toistuvuudesta. Monipuolisuus estäisi sen, koska tarinat eivät toistaisi itseään niin paljon ja tylsiä tarinoita ei käytännössä olisi, koska silloin ne olisivat erilaisia kuin muut tarinat ja siten niitä pitäisi pystyä lukemaan. Monipuolisuus helpottaisi uusien julkaisujen tietä (vaikka niitä ei tarvita), koska ne eivät kärsisi siitä mitä useimmat: Alussa saatavia tarinoita on vähän ja ne ovat keskenään melko samanlaisia. Jos monipuolisuutta tulisi enemmän, tarinatkin olisivat erilaisia joten ne kiinnostaisivat paremmin ja uudet julkaisut saisivat elinaikaa enemmän kuin mitä esimerkiksi Iines-lehti. Monipuolisuus lisäisi muiden julkaisujen suosiota todella paljon, ja niillä olisi mahdollisuus yltää jopa esimerkiksi Akkarin tai taskukirjojen tasolle. Suuri uhka on toistuvuuden seurauksena syntyvä kyllästyminen, joka vähentäisi lukijoita ja julkaisuja. Monipuolisuus ehkäisee tuota. Monipuolisuus pitää innostusta yllä. Monipuolisuuden ansiosta julkaisujen suosio on nyt niin korkea kuin mitä se on.
Monipuolisuuden puuttumisesta on paljon haittoja. Sen takia Akkaria lukemattomilla on paljon ennakkoluuloja Akkarista, sillä esimerkiksi tällä foorumilla on useasti mainittu se, että tarinat toistavat itseään. Jos monipuolisuutta olisi, tuota ennakkoluuloa ei olisi lainkaan. Ilman monipuolisuutta ihmiset usein yleistävät tarinat tietynlaisiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Monipuolisuudella tuota yleistämistä ei voisi tehdä, sillä kahta samanjuonista tarinaa olisi todella hankala löytää, koska monipuolisuuden yksi osa-alue on monipuoliset tarinoiden perusideat (eli pohjat, johon juoni sijoittuu). Mikäli monipuolisuuden määrä olisi olematon, niin olisi täysin mahdotonta löytää kahta erilaista tarinaa samalta piirtäjältä/käsikirjoittajalta. Se taas vähentäisi Akkarin tilaajien määrää radikaalisti, jonka takia Akkari ei kauaa pysyisi suosittuna. Monipuolisuus pitää siis useita julkaisuja hengissä. Mikäli monipuolisuutta ei olisi, useat piirtäjät ja käsikirjoittajat tekisivät paljon vähemmän tarinoita kuin nyt, koska ne toistaisivat itseään liikaa ja niistä saisi vihaista palautetta eikä niitä mahdollisesti edes julkaistaisi. Silloin kellään ei olisi yhtään kannattajaa, mikä asettaisi piirtäjät ja käsikirjoittajat tutkimaan motivaatiotaan ja mahdollisesti jopa lopettamaan koko uransa. Se ainakin olisi kuolemanisku melkein kaikille ankkajulkaisuille. Lisäksi kaikki ankka-aiheiset keskustelufoorumit lopetettaisiin, koska niillä ei syntyisi keskustelua niiden aiheesta. Fanituotteita ei enää myytäisi, ja kaikki numerot olisivat keräilyharvinaisuuksia. Monipuolisuuden avulla piirtäjien ja käsikirjoittajien taitokin kasvaa, koska heidän pitää tehdä useita erilaisia asioita. Ilman sitä heidän taitonsa ei olisi yhtä korkealla kuin mitä se nyt on. Lisäksi julkaisujen kannet täyttyisivät erilaisilla ilmoituksilla, tiedoituksilla, mainoksilla tai muilla senlaisilla, koska kannet eivät muuten erottuisi (paljoa), koska monipuolisuutta ei olisi. Jokaisessa kannessa olisi kuva tarinasta tai muu samantapainen. Myös suomentajien suomentamat puhekuplat olisivat tylsähköjä, eikä niistä löytyisi esimerkiksi Puhuvan koiran lausahduksien tapaisia huumoripilkahduksia, koska ne olisivat myös käsikirjoituksessa tylsähköjä. Monipuolisuuden puuttumisesta ei siis ole käytännössä minkäänlaisia hyödyllisiä puolia.
Seuraava kappale kuvaa liioiteltua tilannetta. Monipuolisuudesta on myös jonkinlaisia haittoja, joskin ne eivät ole kovin suuria. Monipuolisten piirtäjien piirtämistä tarinoista voisi olla todella hankala erottaa kuka tarinan on piirtänyt, jos julkaisussa ei sitä kerrottaisi. Sama pätee käsikirjoittajien kohdalla, joskin jo nykyäänkin sitä ei ole kovin helppo erottaa. Lisäksi monipuolisuuden kasvaessa paljon, on mahdollista, että kaikki tarinat ovat täysin erilaisia, joskin todella epätodennäköistä. Silloin kaikilla tarinoilla olisi täysin omanlainen juonipohjansa ja ne olisivat käytännössä jonkin alku, mikään ''vanha'' tarina ei sisältäisi mitään sen aiheista. Lisäksi tarinasarjat todennäköisesti loppuisivat kokonaan, koska ne(kin) toistavat itseään melko paljon, koska niiden niin täytyy tehdä. Myös Rosan tarinoiden tapaiset viittaukset muihin tarinoihin loppuisivat täysin. Kaikki tarinat olisivat vain todella tylsiä yksilöitä, ja tarinoita ei voisi verrata lainkaan keskenään. Myös uusia (tylsiä) hahmoja keksittäisiin todella paljon, ja niitä tuskin käytettäisiin useammassa kuin yhdessä tarinassa.
Yhteenveto: Monipuolisuutta on monenlaista. Useat monipuoliset tekevät sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta Barks on tunnettu laajasta hahmokaartista, Nadorp useiden kansikuvien tekemisestä, Rota melkein kaikkien hahmojen käytöstä ja Rosa tarinoiden laajasta vaihtuvuudesta. Nykyään useimmat erikoistuvat, koska se on monipuolisuutta helpompaa. Monipuolisuudesta ei oikeastaan ole lainkaan haittoja, jos ei laske tarinoiden liian suurta vaihtuvuutta haitaksi. Ilman monipuolisuutta ei olisi lainkaan julkaisuja. Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut aina. Tällä hetkellä heitä on kelvollisesti, mutta muutaman kuoleman jälkeen tuskin.
~kirja
// Myöhästyin. Toiseksi tulin. :( Harmittaa uskomattomasti, kun olin muokkaamassa viestiäni, ja lähetin sen klo 10.00 ja muutama sekunti. "Et voi enää muokata viestiäsi." Siispä yritin kirjoittaa minuutin sisällä uuden, enkä ollut kopioinut vanhaa. Oli niin kiire, ja olisin luultavasti voittanut sillä viestillä. Harrmittaa todella paljon!
// Pullasorsa: Niin tulikin, sen näkee ajasta.
// Jos olisin lähettänyt aikaisemman viestini minuuttia aikaisemmin, olisin voittanut...
Monipuolisuus on laaja käsite. Se voi tarkoittaa Akkareissa piirtäjillä ja käsikirjoittajilla sitä, että on tehnyt paljon ankka- sekä hiiritarinoita, tai että on tehnyt tarinoita muihinkin Disneyjulkaisuihin kuin Aku Ankkaan, tai että hahmokaarti on vaihteleva tai vaikka että tarinoiden juonet ovat erilaisia. Sekin voi olla monipuolisuutta, sillä monipuolisuus on niin laaja asia.
Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut Akkarissa (ja muuallakin) aina. Nykypäivänä Akkarissa ja muissa ankkajulkaisuissa on joitain monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia, mutta erikoistuminen on vienyt useat taiteilijat puolelleen. Kuitenkin varsinkin kauan sitten aloittaneet ovat yhä edelleen monipuolisia.
Mitä moipuolisuus sitten on? Itse olen sitä mieltä, että monipuoliseksi voi lukea piirtäjän tai käsikirjoittajan, jos hän käyttää/piirtää (melkein) kaikkia hahmoja, hän tekee ankka- sekä hiiritarinoita, hänen tarinansa ovat todella vaihtelevia, hän on vaikuttanut paljon Ankkalinnaan tai muuhun senlaiseen, hän on tehnyt töitä muille Disney-julkaisuille tai jos hän käyttää tarinoissaan erilaisia juonipohjia.
Miten monipuolisuutta voidaan mitata? Mitä asioita tekevät ihmiset ovat monipuolisia? Mielestäni yksi selvä kriteeri on tarinoiden erilaisuus. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tarinat ovat monipuolisia vaan sitä, että ne eivät toista itseään, joka on monipuolisuuden vastakohta. Monipuolisuutta ei välttämättä voida mitata sivumäärillä, koska tarinat voivat olla itseääntoistavia. Kuitenkin näkisin, että piirtäjä, joka on piirtänyt paljon sivuja, on todennäköisesti monipuolinen, koska tarinatkaan eivät niin paljon toista itseään. Monipuolisuutta voidaan mitata myös julkaisuiden, joihin on tehnyt tarinan, määrillä, koska eri julkaisuihin tulee erilaisia tarinoita. Lisäksi monipuolisuutta voidaan mitata ainakin eri tekniikoiden määrillä. Eri tekniikoilla tekeminen lisää selvästi monipuolisuutta. Myös kansikuvien määrä piirtäjällä tai käsikirjoittajalla, joka tekee aktiivisesti tarinoita, lisää mielestäni monipuolisuutta, koska kannet ovat muutamien poikkeuksien lisäksi lähes aina erilaisia ja silloin piirtäjä/käsikirjoittaja ei ole erikoistunut pelkkiin kansikuviin vaan kykenee tekemään myös melko paljon erilaisia tarinoita.
Ensimmäisenä monipuolisista piirtäjistä ja käsikirjoittajista mieleen tulee Carl Barks (syntynyt 1901, kuollut 2000 leukemiaan). Hän on tehnyt todella paljon erilaisia tarinoita. Barksin tarinakaartiin kuuluvat sekä yksisivuiset vitsisarjat että kymmensivuiset seikkailut. Barks on luonut paljon erilaisia hahmoja (ja käytännössä koko ankkamaailman) ja Barks käytti erilaisia hahmoja. Se on monipuolisuutta. Barks oli ennen ankkauraansa pilapiirtäjä. Carl Barksilla on kaksi lasta ja hän on eronnut kaksi kertaa ja mennyt kaksi kertaa naimisiin. Ankkalinnaa sekä sen sisältöä Bark ryhtyi tekemään 1940-luvulla. Se oli hänen elämänsä käännekohta. Carl Barksin uran paras (ja tuottoisin) aikakausi kesti edellämainitusta vuosikymmenestä 1960-luvulle, mutta Barks teki myöhemminkin tarinoita. Barksin uran parasta aikaa oli 1950-luku, jolloin hän sai ansaitsemaansa arvostusta. Barks kehitti nykyhahmoista melkein kaiken, ja tilanteista esimerkiksi Aku Ankan ja Teppo Tulpun tappelut ovat hänen käsialaansa. Barksin luomat hahmot ovat monipuolisia (kuten esimerkiksi Pelle Peloton ja Roope Ankka). Barks on siis ollut todella monipuolinen. Barks on myös, toisin kuin useimmat muut piirtäjät joiden tarinoita Suomessa julkaistaan, tehnyt yhden Mikki-aiheisen tarinan. Kuitenkin voinen häntä monipuoliseksi kutsua hänen hahmokaartistaan ja tarinoidensa erilaisuuksista johtuen. Barksin tarinoiden monipuolisuutta kuvaa se, että ne sijoittuvat useisiin eri paikkoihin, Barks on käyttänyt useita päähenkilöitä taitavasti ja juonen perustassa on eroavaisuuksia. Kaikki tarinat eivät ole Roope vastaan Kulta-Into Pii tai Milla Magia, vaan yksisivuisiakin on. Barks on tehnyt melkein kaikille nykytarinoille pohjan, mutta valitettavasti kyseessäolevia pohjia käytetään nykyään aivan liikaa, jolloin toistoa tulee paljon ja ihmiset kyllästyvät helposti. Kukaan muu ei tunnu enää keksivän samanlaisia tarinan perusideoita, pohjia, joten kaikki tarinat nykyään ovat toisintoja. Barksin monipuolisuutta vain kasvattaa se, että hän on tehnyt myös useisiin tarinoihinsa kansikuvia, joita on Suomessakin julkaistu. Kaiken lisäksi Barks on tehnyt öljyväritöitä jopa viimeisinä elinvuosinaan ja ne ovat nykyään todella arvokkaita. Barksia on titulerattu kaikista monipuolisimmaksi piirtäjäksi, mielestäni täysin ansaitusti, koska hän on käyttänyt kaikenlaisia tarinoita (useista julkaistuita yksisivuisista useisiin julkaistuihin jatkotarinoihin) ja hän on myös luonut melkein kaikki hahmot. Barks osasi käyttää Milla Magiaa, Roope Ankkaa, Sudenpentuja ynnä muita senlaisia hahmoja todella taidokkasti, ja hän on todella monipuolinen ankkataiteilija mielestäni.
Giorgio Cavazzano (syntynyt 1947) on myös ollut todella monipuolinen. Hän on italialainen piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka on ollut parhaassa iskussaan Barksin uran loppupuolella ja sen jälkeen. Cavazzano on kunnostautunut harvinaisempien hahmojen parissa. Hän on myös kehitellyt hahmoja,joiden käyttö on harvinaista (eli jotka ovat ''turhia'') kuten Naistaikaviitta eli Viitatar. Cavazzano on tehnyt sekä ankkatarinoita että hiiritarinoita, mikä ei ole kovin yleistä. Cavazzano on siis melko monipuolinen piirtäjä ja käsikirjoittaja. Cavazzanon tarinoissa ei oikein esiinny toistoa, mikä on mainio merkki monipuolisuudesta. Cavazzano on tehnyt paljon kolmiosaisia jatkotarinoitakin, sekä lisäksi paljon lyhyempiä pienehköjä tarinoita. Cavazzano hallitseekin käytännössä kaikki tarinamuodot, koska hän on kaikkia itse käyttänyt. Lisäksi Cavazzano on tehnyt joihinkin tarinoihinsa kansikuvia, mikä lisää hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano on toiminut kauan Scarpan apulaisena, jonka ansiosta hän on nähnyt erilaisia tarinoita, mikä on tietenkin lisännyt hänen monipuolisuuttaan. Cavazzano ei käsikirjoita kovin paljoa tarinoistaan, mutta hän on silti käsikirjoittanut joitain tarinoita. Se kertoo paljonkin hänen monipuolisuudestaan!
Kuten edellämainittukin, myös Romano Scarpa (syntynyt 1927, kuollut 2005 vanhuuteen) on tunnettu sekä ankka- että hiirisarjakuvien piirtäjänä. Ankantekijät-kirjasarjan yksi osa on pelkkää Scarpan tuotantoa. Scarpa hallitsee mielestäni kaikenlaisten tarinoiden tekemisen todella taidokkaasti. Scarpa siis osaa tehdä melkein minkälaisia tarinoita tahansa. Se on monipuolisuutta parhaimmillaan! Scarpa on myös tehnyt todella monenlaisia tarinoita. Hän on tehnyt suurimman osan italialaisen Topolino-lehden (Suomessa Aku Ankka) sarjakuvista, ja lehti on saanut paljon suosiota, joten siinä ei voi olla kovin paljon toistoa. Scarpa on osoittanut monipuolisuutensa myös kehittämällä (eli muokkaamalla) ja luomalla joitain hahmoja. Scarpa on tehnyt myös Sepe Susi-tarinoita, vaikkakaan ne eivät ole kovin yleisiä verrattuna hänen ankka- ja hiiritarinoihinsa.
Maininnan arvoinen on myös Ferioli (syntynyt 1959). Hän on tehnyt erilaisten tarinatyyppien tarinoita sekä sekä ankka- että hiiritarinoita. Ferioli on kunnostautunut myös tarinasarjojen parissa, sillä hän on tehnyt niitä muutamia. Yleensä tarinasarjoilla on eri tekijät. Esimerkiksi 2003-vuonna (viimeinen osa vuoden 2004 ensimmäisessä lehdessä) julkaistu Myyttien saari oli täysin Feriolin käsialaa. Ferioli on tehnyt useita kansikuvia ja jopa joitain yksisivuisia jatkotarinoiden vastapainoksi. Ferioli hallitsee oikeastaan kaikenlaiset tarinat. Feriolin kokemus on myös todella suuri, koska hän ei ole nuorimpia ankkataiteilijoita ja hän on tehnyt kaikenlaisia tarinoita. Ferioli on myös tehnyt useita tarinoita eri ulottuvuuksista, ja hän on yksi ainoista senlaisia tarinoita tekevistä. Se lisää Feriolin monipuolisuutta mielestäni todella paljon!
Tony Strobl (syntynyt 1915, kuollut 1991 vanhuuteen) aloitti piirtäjän uransa 1950-luvulla, jolloin hän oli maailman johtava ankkapiirtäjä. Hän on yksi eniten piirtävistä ankkataiteilijoista yhä edelleenkin. (Hänen tarinoitaan julkaistaan siis yhä edelleen paljon.) Strobl oli parhaimmillaan hieman Barksin aikakauden jälkeen, 1970-luvulla. Stroblin käsikirjoittamat tarinat ovat harvassa, mutta sen puutteen hän korvaa piirtämillään tarinoita. Kyseessäolevat tarinat sisältävät kaikenlaisia hahmoja (ja juonia). Kaiken lisäksi kukaan muu ei ole koskaan piirtänyt niin paljon tarinoita (sivumääristä mitattuna) Akkariin kuin Tony Strobl. Stroblin merkitys Suomen Akkariin on ollut melko suuri, koska hänen aikakaudellaan suurin osa tarinoista oli hänen piirtämiään, koska silloin ei ollut niin paljon piirtäjiä. Stroblin tarinoita julkaistiin todella paljon kyseessäolevalla aikakaudella.
Kari Korhosesta (syntynyt 1973) monipuolisen tekee sen, että hän ei piirrä pelkästään ankkoja. Hän tekee tarinoita myös muihin Disney-julkaisuihin. Eniten hän on niitä tehnyt todennäköisesti Aku Ankka-lehteen ja Nalle Puh-lehteen. Korhosestakin on tehty Ankantekijät-kirja. Korhosesta monipuolisen tekevät ainakin se, että hän sekä piirtää että käsikirjoittaa tarinoita, se, että hänen tarinansa päähenkilö vaihtelee usein ja se, että hän tekee myös Pikku-Aku-tarinoita. Korhonen hallitsee sekä piirrrostyön että käsikirjoittamisen.
Vicar (syntynyt 1934) on tehnyt kaikenlaisia tarinoita, joiden laaja aiheiden vaihtelu tekee hänestä monipuolisen. Vicar on piirtänyt tarinoita seikkailuista, pelkästä Akusta ja vaikka mistä muusta. Vicar on siis mielestäni todella monipuolinen. Eräs Ankantekijät-kirja oli omistettu Vicarille. Vicar on lähinnä piirtäjä, mutta hän hallitsee käytännössä kaiken ankka-aiheisen piirtämisen. Vicaria voi sanoa monipuoliseksi myös koska hän käyttää todella useita eri hahmoja. Vicar on tehnyt myös joitain yksittäisiä Mikki-aiheisia tarinoita, joten hän hallitsee myös sen osa-alueen hyvin.
Massimo De Vita (syntynyt 1941) on eräs eniten erilaisia hahmoja käyttävistä piirtäjistä ja käsikirjoittajista. De Vita tekee paljon hiiritarinoita, mutta eivät ankkatarinatkaan ole hänelle tuntemattomia. Niiden lisäksi hän käyttää paljon supersankareita (Superhessu, Taikaviitta) tarinoissaan. De Vitakin kuuluu vanhimpiin ankkataiteilijoihin, joten hän on monipuolinen kuten muutkin saman aikakauden taiteilijat. De Vitan tarinoita on eniten julkaistu hieman Stroblin aikakauden jälkeen. De Vita(kin) on tehnyt pituudeltaan kaikenlaisia tarinoita jatkotarinoista yksisivuisiin. Mainio osoitus De Vitan monipuolisuudesta on se, että hän on tehnyt yhden kaikkien aikojen parhaista tarinasarjoista (Vilukylästä kertova saaga). Niiden tekeminen vaatii paljon muutakin. Ainakin minulle De Vita on osoittanut, että hän kykenee tekemään onnistuneesti monipuolisia tarinoita.
Paul Murrykin (syntynyt 1911, kuollut 1989 vanhuuteen) piirtää sekä ankkoja että hiiriä, mutta enimmäkseen hiiriä. Murry ei ole tunnettu käsikirjoittajana, vaan piirtäjänä. Murry on myös ollut yksi Superhessun kehittelijöistä. Murryn piirroksille yleistä on tummien värien käyttö. Niissä harvoissa ankkatarinoissa mitä Murry on tehnyt, ankkojen nokat ovat mielestäni keltaisempia kuin yleensä. Murryn voi kuitenkin laskea monipuoliseksi piirtäjäksi, sillä hän on tehnyt muutaman ankkatarinan ja myös käsikirjoittanut muutaman tarinan. Murry on tehnyt myös joitain tarinoita muihin sarjakuvajulkaisuihin.
Kun mainitaan ankka- ja hiiritaiteilijat, myös Marco Rota (syntynyt 1942) on pakko mainita. Rota on sekä ankka- että hiiritarinoiden tekijänä molempina yksi parhaista. Rota on harvinainen monilahjakkuus ankkajulkaisujen parissa. Ei ole yleistä, että joku tekee yhtä taidokkaasti sekä ankka-aiheisia että hiiriaiheisia tarinoita. Rota on ollut parhaimmillaan juuri Barksin aikakauden jälkeen. Rotan tarinoita julkaistaan Aku Ankka-lehdessämme yleensä kaksi tai kolme vuodessa, ja se on aika lailla se tahti, jota Rota noudattaa. Rotan piirroksista yleistä on laajat maisemakuvaukset sekä selkeät piirrokset. Ne eivät sisällä pieniä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Don Rosan piirrokset. Rota on todennäköisesti monipuolisin, jos monipuolisuutta mitataan hahmokaartilla jota piirtäjä/käsikirjoittaja käyttää, sillä Rota osaa käyttää melkeinpä kaikkia eri hahmoja. Rota on myös luonut ja kehitellyt joitain hahmoja, jotka eivät ole kovin yleisiä, mutta joita silti käytetään silloin tällöin. Rotaa arvostetaan varsinkin Italiassa todella paljon, koska hän on vaikuttanut Italian sarjakuviin todella paljon monipuolisuutensa ansiosta. Rota on tuonut Italiassa uusia asioita päivänvaloon. Yksi esimerkki edellämainituista asioista on suuret maisemakuvaukset sekä valoisuus ja erilaiset onnistuneet varjot. Mielestäni Rotaa voi pitää monipuolisena jo edellämainitunkin takia.
Michel Nadorp on piirtänyt ja käsikirjoittanut sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta se ei ole hänen monipuolisuutensa pääasia. Nadorp on tehnyt Akkariin paljon kansikuvia, ja siten osoittaa monipuolisuutensa. Tämän vuoden Akkareista eniten kansikuvia on tehnyt Nadorp. Michel Nadorpilta ei ole Suomessa nähty tarinoita niin paljon kuin kansia. Nadorp hallitsee siis ankka-, hiiritarinat ja kansikuvien tekemisen, joten häntä voi helposti kutsua monipuoliseksi ankkataiteilijaksi.
Myös Don Rosa (syntynyt 1951) on omalla tavallaan monipuolinen. Hän piirtää vain ankka-aiheisia tarinoita, mutta niiden juonet ovat todella vaihtelevia ja ne sijoittuvat vaihteleviin paikkoihin, joten Rosaakin voi kutsua monipuoliseksi. Kaikki Rosan tarinat eivät ole tutkimusmatka- tai aarteenetsintätarinoita (jotka sijoittuvat melkeinpä joka puolelle ympäri maailmaa) tai Ankkalinnaan sijoittuvia tarinoita, jotka kertovat Akun elämästä. On myös muutamia tarinoita Mustasta Ritarista, Karhukoplasta ynnä muista vaihtelevista aiheista. Lisäksi Rosa on piirtänyt muutamia tarinoita, joihin hän ei ole tehnyt omaa käsikirjoitusta. Rosa tekee myös paljon kansikuvia omiin tarinoihinsa ja lisäksi kommentoi useimpia tarinoitaan. Rosa on siis todella monipuolinen. Väittäisin, että Rosa on jopa monipuolisin ankkataiteilija, joka ei tee laisinkaan hiiriaiheisia tarinoita. Rosan ominaispiirteitä ovat ainakin useat pienet yksityiskohdat, tarkka piirtojälki ja tarinoiden avausruutuihin sijoitettava D.U.C.K.. Rosa on siis todella monipuolinen. Osittain sen takia Rosa on oma lempipiirtäjäni. Rosa on myös luonut useiden suosikkihahmon, Mustan Ritarin, josta hän on tehnyt kaksi tarinaa. Rosa osaa siis luoda hahmojakin!
Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat ovat selvä piristys julkaisuille. He eivät toista itseään, kuten valitettavan monet tarinat tekevät nykypäivänä. He voivat tehdä uuden tarinan, joka on täysin erilainen kuin mitä muut tarinat ovat. Se on yksi syy, mikä pitää julkaisut yhä edelleenkin elossa. Valitettavasti uusista piirtäjistä ja käsikirjoittajista melkein kaikki erikoistuvat, mikä on sääli, koska heidän tarinansa alkavat toistaa itseään, jonka takia useat kyllästyvät sarjakuviin. Monipuolisuus on siis piristys! Monipuoliset piirtäjät ja käsikirjoittajat saavat myös paljon faneja puolelleen, koska on paljon lukijoita, jotka eivät pidä kaikentyyppisistä tarinoista. Silloin joku piirtäjä tai käsikirjoittaja, joka hallitsee monipuolisia asioita, saa suuren lukijamäärän suosion, joka tarkoittaa hänelle rahaa. Monipuolisuuden hyötyihin lukeutuu myös se, että piirtäjän (/käsikirjoittajan) tarinoista voi tehdä helpommin oman kovakantisen, koska se ei ala toistamaan itseään. Sama juttu on myös erikoisnumeroissa ja kaikessa muussa senlaisessa. Se kerää lukijoiden suosiot (ja faniparvi kasvaa...). Monipuolisuuden avulla on paljon helpompi omistaa joku julkaisu jollekulle tietylle henkilölle, ja vielä onnistua siinä hyvin!
Monipuolisuus on myös todella haastavaa toteuttaa. Sen takia useimmat uudet piirtäjät erikoistuvat johonkin tiettyyn ''tyyliin''. Monipuolisuus on hankalaa, koska silloin täytyy osata niin monenlaisia asioita. Silloin ei riitä, että osaa esimerkiksi vain tehdä tarinoita Mikistä. Useat monipuoliset hallitsevat esimerkiksi joko sekä ankka- että hiiritarinat tai kaikkien hahmojen piirtämisen. On myös monipuolisia käsikirjoittajia, joiden kohdalla monipuolisuus totetutuu tarinoiden vaihtelevuudella. Yksi esimerkki on Don Rosa (joka myös piirtää monipuolisesti). Hänen tarinansa ovat erittäin vaihtelevia (eli monipuolisia), jo senkin takia, että ne sijoittuvat käytännössä aina eri paikkaan/paikkoihin. Lisäksi niiden juonet ovat keskenään todella eroavia.
Tällä hetkellä monipuolisia tarinoita ei ole julkaistu prosentuaalisesti paljoa. Esimerkiksi Paul Murry, yksi monipuolisimmista piirtäjistä, on jo kuollut, ja hänet on korvattu nuorilla ja erikoistuneilla. Lähinnä vanhat piirtäjät ja käsikirjoittajat käytävät monipuolisuutta, eikä heitäkään ole enää kauaa. Kari Korhonen on mainio poikkeus nuoren ikänsä takia. On mukava nähdä, että edes yksi (melko) nuori käyttää monipuolisuutta, koska se on kuolemassa sukupuuttoon. Kun esimerkiksi Don Rosa, useiden tarinoiden esikuva, kuolee, niin monipuolisuus kokee kovan takaiskun, koska useat tarinat ovat samanlaisia monipuolisia kuin Rosankin, eikä niitä enää ole (ainakaan niin paljoa) Rosan kuoleman jälkeen. Monipuolisuus on tällä hetkellä kelvollisesti edustettuna erilaisissa julkaisuissa, mutta muutamankin monipuolisen piirtäjän tai käsikirjoittajan kuolema tekee monipuolisuudelle todella suuren takaiskun, kenties jopa kuolemaniskun. Onneksi muutama nuori tekee monipuolisia tarinoita.
Ankkajulkaisut tarvitsevat monipuolisuutta! Ankkiksessakin on moitittu niitä tylsistä tarinoista ja - varsinkin - toistuvuudesta. Monipuolisuus estäisi sen, koska tarinat eivät toistaisi itseään niin paljon ja tylsiä tarinoita ei käytännössä olisi, koska silloin ne olisivat erilaisia kuin muut tarinat ja siten niitä pitäisi pystyä lukemaan. Monipuolisuus helpottaisi uusien julkaisujen tietä (vaikka niitä ei tarvita), koska ne eivät kärsisi siitä mitä useimmat: Alussa saatavia tarinoita on vähän ja ne ovat keskenään melko samanlaisia. Jos monipuolisuutta tulisi enemmän, tarinatkin olisivat erilaisia joten ne kiinnostaisivat paremmin ja uudet julkaisut saisivat elinaikaa enemmän kuin mitä esimerkiksi Iines-lehti. Monipuolisuus lisäisi muiden julkaisujen suosiota todella paljon, ja niillä olisi mahdollisuus yltää jopa esimerkiksi Akkarin tai taskukirjojen tasolle. Suuri uhka on toistuvuuden seurauksena syntyvä kyllästyminen, joka vähentäisi lukijoita ja julkaisuja. Monipuolisuus ehkäisee tuota. Monipuolisuus pitää innostusta yllä. Monipuolisuuden ansiosta julkaisujen suosio on nyt niin korkea kuin mitä se on.
Monipuolisuuden puuttumisesta on paljon haittoja. Sen takia Akkaria lukemattomilla on paljon ennakkoluuloja Akkarista, sillä esimerkiksi tällä foorumilla on useasti mainittu se, että tarinat toistavat itseään. Jos monipuolisuutta olisi, tuota ennakkoluuloa ei olisi lainkaan. Ilman monipuolisuutta ihmiset usein yleistävät tarinat tietynlaisiksi, mikä ei pidä paikkaansa. Monipuolisuudella tuota yleistämistä ei voisi tehdä, sillä kahta samanjuonista tarinaa olisi todella hankala löytää, koska monipuolisuuden yksi osa-alue on monipuoliset tarinoiden perusideat (eli pohjat, johon juoni sijoittuu). Mikäli monipuolisuuden määrä olisi olematon, niin olisi täysin mahdotonta löytää kahta erilaista tarinaa samalta piirtäjältä/käsikirjoittajalta. Se taas vähentäisi Akkarin tilaajien määrää radikaalisti, jonka takia Akkari ei kauaa pysyisi suosittuna. Monipuolisuus pitää siis useita julkaisuja hengissä. Mikäli monipuolisuutta ei olisi, useat piirtäjät ja käsikirjoittajat tekisivät paljon vähemmän tarinoita kuin nyt, koska ne toistaisivat itseään liikaa ja niistä saisi vihaista palautetta eikä niitä mahdollisesti edes julkaistaisi. Silloin kellään ei olisi yhtään kannattajaa, mikä asettaisi piirtäjät ja käsikirjoittajat tutkimaan motivaatiotaan ja mahdollisesti jopa lopettamaan koko uransa. Se ainakin olisi kuolemanisku melkein kaikille ankkajulkaisuille. Lisäksi kaikki ankka-aiheiset keskustelufoorumit lopetettaisiin, koska niillä ei syntyisi keskustelua niiden aiheesta. Fanituotteita ei enää myytäisi, ja kaikki numerot olisivat keräilyharvinaisuuksia. Monipuolisuuden avulla piirtäjien ja käsikirjoittajien taitokin kasvaa, koska heidän pitää tehdä useita erilaisia asioita. Ilman sitä heidän taitonsa ei olisi yhtä korkealla kuin mitä se nyt on. Lisäksi julkaisujen kannet täyttyisivät erilaisilla ilmoituksilla, tiedoituksilla, mainoksilla tai muilla senlaisilla, koska kannet eivät muuten erottuisi (paljoa), koska monipuolisuutta ei olisi. Jokaisessa kannessa olisi kuva tarinasta tai muu samantapainen. Myös suomentajien suomentamat puhekuplat olisivat tylsähköjä, eikä niistä löytyisi esimerkiksi Puhuvan koiran lausahduksien tapaisia huumoripilkahduksia, koska ne olisivat myös käsikirjoituksessa tylsähköjä. Monipuolisuuden puuttumisesta ei siis ole käytännössä minkäänlaisia hyödyllisiä puolia.
Seuraava kappale kuvaa liioiteltua tilannetta. Monipuolisuudesta on myös jonkinlaisia haittoja, joskin ne eivät ole kovin suuria. Monipuolisten piirtäjien piirtämistä tarinoista voisi olla todella hankala erottaa kuka tarinan on piirtänyt, jos julkaisussa ei sitä kerrottaisi. Sama pätee käsikirjoittajien kohdalla, joskin jo nykyäänkin sitä ei ole kovin helppo erottaa. Lisäksi monipuolisuuden kasvaessa paljon, on mahdollista, että kaikki tarinat ovat täysin erilaisia, joskin todella epätodennäköistä. Silloin kaikilla tarinoilla olisi täysin omanlainen juonipohjansa ja ne olisivat käytännössä jonkin alku, mikään ''vanha'' tarina ei sisältäisi mitään sen aiheista. Lisäksi tarinasarjat todennäköisesti loppuisivat kokonaan, koska ne(kin) toistavat itseään melko paljon, koska niiden niin täytyy tehdä. Myös Rosan tarinoiden tapaiset viittaukset muihin tarinoihin loppuisivat täysin. Kaikki tarinat olisivat vain todella tylsiä yksilöitä, ja tarinoita ei voisi verrata lainkaan keskenään. Myös uusia (tylsiä) hahmoja keksittäisiin todella paljon, ja niitä tuskin käytettäisiin useammassa kuin yhdessä tarinassa.
Yhteenveto: Monipuolisuutta on monenlaista. Useat monipuoliset tekevät sekä ankka- että hiiritarinoita, mutta Barks on tunnettu laajasta hahmokaartista, Nadorp useiden kansikuvien tekemisestä, Rota melkein kaikkien hahmojen käytöstä ja Rosa tarinoiden laajasta vaihtuvuudesta. Nykyään useimmat erikoistuvat, koska se on monipuolisuutta helpompaa. Monipuolisuudesta ei oikeastaan ole lainkaan haittoja, jos ei laske tarinoiden liian suurta vaihtuvuutta haitaksi. Ilman monipuolisuutta ei olisi lainkaan julkaisuja. Monipuolisia piirtäjiä ja käsikirjoittajia on ollut aina. Tällä hetkellä heitä on kelvollisesti, mutta muutaman kuoleman jälkeen tuskin.
~kirja
// Myöhästyin. Toiseksi tulin. :( Harmittaa uskomattomasti, kun olin muokkaamassa viestiäni, ja lähetin sen klo 10.00 ja muutama sekunti. "Et voi enää muokata viestiäsi." Siispä yritin kirjoittaa minuutin sisällä uuden, enkä ollut kopioinut vanhaa. Oli niin kiire, ja olisin luultavasti voittanut sillä viestillä. Harrmittaa todella paljon!
// Pullasorsa: Niin tulikin, sen näkee ajasta.
// Jos olisin lähettänyt aikaisemman viestini minuuttia aikaisemmin, olisin voittanut...
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1063 -
19.07.2009 klo 10:02:32
Kurjenmutkan osakilpailu on päättynyt!
Tulokset:
1. Akuhullu97 (TUS) 20 680
2. Kirja (WF) 19 478
3. Pullasorsa (KPw) 15 691
4. Karhula (KPw) 14 356
5. Imfromfinland08 (SRT) 13 480
6. Mac Ducky (SRT) 11 795
7. Akkaridekkari (DuDu) 10 795
8. Frodo (FRT) 5 346
9. ___Aku Ankka___ (-) 4 339
10. Aku Vankka (DuDu) 3 695
11. Toke (TT) 3577
12. Peetukka (FRT) 2 779
13. Bomber (WF) 2 524
Tulokset:
1. Akuhullu97 (TUS) 20 680
2. Kirja (WF) 19 478
3. Pullasorsa (KPw) 15 691
4. Karhula (KPw) 14 356
5. Imfromfinland08 (SRT) 13 480
6. Mac Ducky (SRT) 11 795
7. Akkaridekkari (DuDu) 10 795
8. Frodo (FRT) 5 346
9. ___Aku Ankka___ (-) 4 339
10. Aku Vankka (DuDu) 3 695
11. Toke (TT) 3577
12. Peetukka (FRT) 2 779
13. Bomber (WF) 2 524
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1064 -
19.07.2009 klo 10:04:53
Mieletäni tuo kirjan viimeinen viesti tuli kyllä kymmenen jälkeen.
Edit: Kirja itse ehti ensin. :)
Edit2: Hieno sijoitus molemmille Team KPw:n jäsenille. Tästä on hyvä jatkaa viimeiseen osikseen. :)
Edit: Kirja itse ehti ensin. :)
Edit2: Hieno sijoitus molemmille Team KPw:n jäsenille. Tästä on hyvä jatkaa viimeiseen osikseen. :)
Akuhullu97
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1065 -
19.07.2009 klo 10:09:25
Vaikka taisinkin voittaa, niin... Harmi Kirja, ikävästi kävi... :-/
//Hmmm, TUS:sille näillä näkymin 12 pistettä...
//Hmmm, TUS:sille näillä näkymin 12 pistettä...