Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1171 -
24.07.2009 klo 19:04:44
Lyhyestä blogista huolimatta se oli sitäkin mainiompi. Kiitos, akkaridekkari! :)
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1172 -
24.07.2009 klo 19:41:26
Pokaaligaala tulee la tai su, miten ehdin.
Loistavia blogeja, Akkaridekkari!
Loistavia blogeja, Akkaridekkari!
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1173 -
24.07.2009 klo 21:09:56
Selvä, hoidan nuo kyseenalaiset seikat kuntoon. Jatkan korjattuna viestiäni pian tähän...
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Erilaisia kuvituksia, jotkä ilmestyvät pikkuhiljaa taskukirjojen selkäpuolelle, kutsutaan
kuvaavasti selkämyskuviksi. Yleensä yhden kuvan "valmiiksi saantiin" menee vuosi, mutta kahdenkin vouden mittainen kuvitus on nähty. Usein selkämyskuvan teemana on jonkinlainen juhla (joku hahmo täyttää esim. 50 vuotta), sillä melkein joka vuosi on jonkin hahmojuhlan aihetta. Kuva muodostuu, kun kaikki kyseisen vuoden taskarit laitetaan vierekkäin. Kyseessä on siis eräänlainen "palapeli".
Kaikkein yleisin suomalaistaskarien selkämyskuvapiirtäjä on ehdottomasti suomalainen Kari Korhonen. Toinen suhteellisen yleinen varsinkin nykyään oleva selkämyskuvapiirtäjä on italialaismaestro Giorgio Cavazzano.
Ensimmäistä kertaa selkämyskuva otettiin käyttöön vuonna 1995. Tuo kyseinen kuvitus muodostui Aku Ankan taskukirjoista 178-189, ja teemaan perehdyn seuraavaksi. Teemana on Aku Ankan taskukirjojen 25-vuotisjuhla, ja kuvassa Aku makailee iloisena ja pitelee kättään punaisen Aku Ankan taskukirja-logon päällä. Akun yläpuolella on vihreäköynnöksinen "koristeseppele", joka ympäröi juhlatekstiä "25 v. 1970-1995". Kuten tekstistä voi päätellä, kyseessä on siis taskukirjojen 25-vuotisjuhla. Kyseisen selkämyskuvan on taiteillut suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Taustaväri on kirkkaankeltainen.
Vuonna 1996 selkämyskuvan taiteili niin ikään Kari Korhonen. Tällä kertaa tosin Akun sisarenpoikiin, Tupuun, Hupuun ja Lupuun liittyen. Kuva syntyy taskukirjoista 190-201. Kyseinen kuvitus on tehty juhlistamaan Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotissyntymäpäiviä. Ideana on se, että ankanpojat seisovat "Aku Ankan taskukirja"- logon takana, ja he hymyilevät leveästi. Tupusta näkyy ainoastaan kädet ja pää. Tupu pitelee "kylttiä" käsissään. Hupusta on näkyvissä puolestaan osa vartalosta, toinen käsi, toinen jalka, sekä tietysti pää. Lupulta näkyvät samat raajat kuin Hupultakin, käsien ja jalkojen puolet vain vaihtelevat. Taustaväri on oranssihtava.
Vuoden 1997 selkämyskuva oli jälleen kerran suomalaisen Kari Korhosen piirtämä. Kuvitus muodostui taskukirjoista 202-213. Kyseinen kuvitus on tehty Roopen 50-vuotisjuhlapäivien kunniaksi. Kyseisessä kuvituksessa Roope makoilee rahojensa keskellä silmät kiinni suurta rahasäkkiä vasten kädet niskan tukena. Taustaväri kyseisessä kuvassa on tummansininen ja siinä on kahdesta aiemmasta kuvituksesta tuttu Aku Ankan taskukirja -logo. Tällä kertaa sen väritys on keltainen.
Sitten vuoteen 1998 ja samalla taskukirjojen ensimmäiseen Mikki-aiheiseen selkämyskuvaan. Tämä kyseinen kuvitus muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 214-225. Kuvituksessa iloinen Mikki katselee suuren suurta syntymäpäiväkakkuaan, jossa on hulppeat seitsemänkymmentä kynttilää. Kakku savuaa myös runsaasti ja osittain kyseisen savun peitossa on myös punainen Aku Ankan taskukirja -logo. Kuvituksen tausta on vihertävä, ja piirroksessa juhlitaan - mitäpä muutakaan kuin Mikin 70-vuotisjuhlapäiviä. Kuten kaikkien aiempienkin selkämyskuvien, myös tämän kuvituksen taiteilijan toimi suomalaispiirtäjä Kari Korhonen.
Ensimmäinen vanhoista rituaaleista poikkeava taskukirjojen selkämyskuva nähtiinkin vuonna 1999. Ensinnäkin kyseinen selkämyskuva oli ensimmäinen, jossa oli kunnollinen, piirretty tausta. Toiseksi kuva muodostui kaiken kaikkiaan kolmestatoista taskukirjasta (eli siis numeroista 226-238). Ei siis normaalista kahdestatoista. Itse kuvassa poseeraa Taikaviitta (eli siis Aku). Taikaviitta katselee valokeilalla heijastettua logoaan tummalla yötaivaalla kaupungin rakennuksien yllä. Tausta on siis koottu erilaisista rakennelmista. Kuvituksessa ei esiinny laisinkaan aiemmista selkämyskuvista tuttua Aku Ankan taskukirja -logoa, mikä tekee tästä kyseisestä selkämyskuvasta myös erikoisen. Itse kuvahan on tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Ja jälleen kerran piirtäjänä toimi Kari Korhonen.
Vuoden 2000 selkämyskuva jatkoi edellisen viitoittamalla tiellä pitäen sisällään kaiken kaikkiaan siis kolmetoista taskukirjaa. Kuva on mielestäni varsin omaperäinen, sillä kyseisessä kuvituksessa Aku heittelee ilmaan hieman vanhempia taskareita (joiden joukossa muun muassa ensimmäinen numero, Mikki kiipelissä) yrittäen samalla väistellä niitä niiden putoessa alas. Tässä kuvituksessa nähtiin taas tuttu Aku Ankan taskukirja -logo, joka oli tällä kertaa väritykseltään punainen. Kyseinen kuva on tehty - kuten arvata saattaa Aku Ankan taskukirjojen 30-vuotisjuhlapäivien kunnikasi. Kuvan tausta on keltainen ja piirtäjänä toimii tässäkin kuvituksessa suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Tämä selkämyskuva koostui kaiken kaikkiaan numeroista 239-251.
Vuonna 2001 nähtiin niin ikään erikoinen tapaus, kun selkämyskuva ilmestyi "jo" kolmatta kertaa peräkkäin kolmetoistaosaisena, kaiken kaikkiaan siis numeroista 252-264. Kuvitus on varsin erikoislaatuinen, ja kuvassa Aku katselee kaiken kaikkiaan kolmea kuvaa itsestään. Ensimmäinen kuva on lyijykynäluonnos, toinen kuva taas on tussattu ja kolmannessa on jo valmis, väritetty versio kuvasta. Kaikissa kuvissa Aku on lyömässä pesäpalloa pesäpallomailalla. Kuvassa esiintyy myös tuttu, Aku Ankan taskukirja -logo, joka on tällä kertaa keltainen. Tausta on väritykseltään punainen, ja selkämyskuvan on ties kuinka monennen kerran taiteillut oma ankkapiirtäjämme Kari Korhonen.
Vuoden 2002 selkämyskuva koostui jälleen tuttuun tyyliin kahdestatoista taskukirjasta, tarkalleen ottaen numeroista 265-276. Kuvituksessa on Pelle Peloton ja hän on varsin nolona pajassaan, jossa on myös hänen kyhäämänsä monistuskoje. Monistaja on monistanut lukuisia Pikku apulaisia, jotka puolestaan hyppelevät pitkin Pellen pajaa. Kuvan on jälleen kerran taiteillut suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Kuvasta löytyy myöskin luonnollisesti Aku Ankan taskukirja -logo.
Vuonna 2003 selkämyskuva piti sisällään tutut kaksitoista taskukirjaa, tarkalleen ottaen numerot 277-288. Kuvassa esiintyvät Aku, ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, sekä Roope, jotka ovat Roopen rahasäiliön rahaholvissa. Roope on kuvassa vihaisen oloinen Akulle ja ankanpojille, jotka puolestaan leikkivät (pelleilevät leikkiessään sotaa) Roopen omaisuudella (siis rahoilla). Akulla on päässään suuren suuri kruunu ja hän suojautuu kilvellä ankanpoikien laukoessa setelinippuja häntä kohti. Kari Korhosen käsialaa tuttuun tyyliin tämäkin. Kuvan taustaväri on vaaleanvihreä, ja tämä kuvitus on mielestäni yksi kaikein huonoimmin toteutetuista, sama pätee edellisvuotiseenkin taiteiluun.
Vuonna 2004 juhlittiin itse pääjehun, Aku Ankan 70-vuotisjuhlia ja totta kai selkämyskuvankin täytyy olla siihen liittyvä. Kuvassa Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu yrittävät ampua ilmapalloissa roikkuvan Akun alas ritsoillaan. He ovat jo onnistuneet puhkomaan muutaman pallon. Kaikissa palloissa on luku 70, mikä tietysti merkitsee vuosimäärää, jonka Aku saavutti kyseisenä vuonna. Kuvassa ollaan ulkosalla ja taustalla näkyvät vihreä nurmikko ja sininen taivas. Kuvan piirsi jälleen kerran - tosin viimeistä kertaa suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Mielestäni tämä kuva oli kaiken kaikkiaan hienosti toteutettu ja suunniteltu. Kuva moudostui kaiken kaikkiaan numeroista 289-300. Aku Ankan taskukirja -logo esiintyi tässä selkämyskuvassa viimeistä kertaa.
Vuonna 2005 koettiin yksi järisyttävä muutos selkämyskuvien osalta. Kari Korhosen selkämyskuvat olivat nimittäin historiaa ja uudeksi piirtäjäksi saapui italialaismaestro Giorgio Cavazzano. Tässä kuvassa oli erikoista se, että se kesti poikkeukselliset kaksi vuotta. Kuvassa ovat käytännössä kaikki Ankkalinnan tunnetuimmat hahmot yhteispotretissa. Vasemmalta oikealle kaiken kaikkiaan kuvassa poseerasivat seuraavat hahmot:
Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Pelle Peloton, Pikku apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna Ammu, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo (Kaino-Vieno) Ankka, Taikaviitta (Aku Ankka), sekä Minni Hiiri
Kyseessä oli siis varsin kattava hahmopotretti ja mielestäni tämä oli yksi onnistuneimmista selkämyskuvista. Ja kuten todettua, taiteilijana toimi poikkeuksellisesti italialaispiirtäjä Giorgio Cavazzano. Tässä kuvituksessa tausta oli tummansininen, mikä oli mielestäni erittäin osuva valinta.
Vuonna 2007 selkämyskuvat palasivat takaisin vanhaan tuttuun vuoden kestämisaikaan. Myös tämän kyseisen vuoden selkämyskuvan piirsi Giorgio Cavazzano ja se juhlistaa Roopen 60-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen 75-vuotissyntymäpäiviä, sekä ankanpoikien Tupun, Hupun ja Lupun 70-vuotissyntymäpäiviä. Itse kuvassa Roope jakelee erittäin pienikokoisia (ja varmastikin hyvinkin edullisia) lahjoja juhlien kunniaksi. Vastaavasti Iines ja ankanpojat ovat ostaneet Roopelle suurikokoisia ja hulppeita paketteja. Kuvitus on väritykseltää suurimmaksi osin punaisen värinen. Kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan numeroista 325-336.
Viime vuoden (siis vuoden 2008) selkämyskuvassa nähtiin jälleen pitkästä aikaa pelkästään hiiriuniversumin hahmoja. Kuvassa esiintyvät Hessu Hopo, Mikki Hiiri, Simo Sisu, sekä Minni.Varsin kesäisessä kuvassa ollaan grillaamassa makkaraa ulkotiloissa (tietysti). Vihaisen oloinen Minni seurailee taoahtumia kädet puuskassa sivusta samalla kun "miehet" keskittyvät makkaran mussuttamiseen. Kuvan on jälleen taiteillut italialaipiirtäjä Giorgio Cavazzano ja kyseinen kuvitus juhlistaa Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Tausta on väritykseltään vaaleansinisen värinen. Tämä kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 337-348.
Tämän vuoden (siis vuoden 2009) selkämyskuva on edennyt jo yli puolenvälin ja se tulee muodostumaan kaiken kaikkiaan numeroista 349-360. Selkämyskuvan taskukirjoista puuttuu enää kaiken kaikkiaan viisi osaa, kun tällä hetkellä ollaan numerossa 355. Kuvassa esiintyy lukuisia Ankkalinnan asukkeja (tahän mennessä ovat esiintyneet Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Karhukopla, Hansu Hanhi ja luultavasti Mikki Hiiri). Nämä kyseiset hahmot ajavat iloisen oloisina takaa luultavasti jotakin henkilöä (luultavasti Aku Ankkaa, koska on Akun 75-vuotisjuhlavuosi). Tausta on väritykseltään keltaisen vöärinen ja piirtäjänä toimii "jo" neljättä kertaa peräkkäin italialaispiirtjä Giorgio Cavazzano.
Itse olen törmännyt myös vanhojen taskukirjojen (hieman päälle sadannen numeron) selkämyskuviin, jotka ovat koitenkin lyhyempiä kuin nykyiset, vuoden kestävät (12 numeroa) selkämyskuvat. Omista kaiken kaikkiaan kolme (kohta neljä) täydellistä selkämyskuvasarjaa. Siis vuosien 2005-2006, 2007 ja 2008 (pian 2009) selkämyskuvasarjat. Mielestäni kenties paras selkämyskuva on vuosien 2005-2006 versio. Cavazzano luketuu muutenkin lempipiirtäjiini ja yhteispotretti oli kerrassaan loistava ajatus.
Yhteenveto: Aku Ankan taskukirjoissa (nykyään myös Mini-taskareissa) esintyvät selkämyskuvat ovat eri ankkapiirtäjien piirtämiä, sarjanomaisia kuvia, jotka saadaan kokoon ostamalla koko vuoden taskarit. Tämä on myös erinomaista bisnestä, ihmiset ostavat kenties innokaammin taskurkirjoja, kun heillä on motiivina saada kokoon hieno "palapeli", joka koostuu monista eri taskukirjojen selkämyksestä. Kaiken kaikkiaan selkämyskuvat ovat hieno piristysruiske muutenkiin hyvälaatuisiin Aku Ankan taskukirjoihin.
(Jatkuu...)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Erilaisia kuvituksia, jotkä ilmestyvät pikkuhiljaa taskukirjojen selkäpuolelle, kutsutaan
kuvaavasti selkämyskuviksi. Yleensä yhden kuvan "valmiiksi saantiin" menee vuosi, mutta kahdenkin vouden mittainen kuvitus on nähty. Usein selkämyskuvan teemana on jonkinlainen juhla (joku hahmo täyttää esim. 50 vuotta), sillä melkein joka vuosi on jonkin hahmojuhlan aihetta. Kuva muodostuu, kun kaikki kyseisen vuoden taskarit laitetaan vierekkäin. Kyseessä on siis eräänlainen "palapeli".
Kaikkein yleisin suomalaistaskarien selkämyskuvapiirtäjä on ehdottomasti suomalainen Kari Korhonen. Toinen suhteellisen yleinen varsinkin nykyään oleva selkämyskuvapiirtäjä on italialaismaestro Giorgio Cavazzano.
Ensimmäistä kertaa selkämyskuva otettiin käyttöön vuonna 1995. Tuo kyseinen kuvitus muodostui Aku Ankan taskukirjoista 178-189, ja teemaan perehdyn seuraavaksi. Teemana on Aku Ankan taskukirjojen 25-vuotisjuhla, ja kuvassa Aku makailee iloisena ja pitelee kättään punaisen Aku Ankan taskukirja-logon päällä. Akun yläpuolella on vihreäköynnöksinen "koristeseppele", joka ympäröi juhlatekstiä "25 v. 1970-1995". Kuten tekstistä voi päätellä, kyseessä on siis taskukirjojen 25-vuotisjuhla. Kyseisen selkämyskuvan on taiteillut suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Taustaväri on kirkkaankeltainen.
Vuonna 1996 selkämyskuvan taiteili niin ikään Kari Korhonen. Tällä kertaa tosin Akun sisarenpoikiin, Tupuun, Hupuun ja Lupuun liittyen. Kuva syntyy taskukirjoista 190-201. Kyseinen kuvitus on tehty juhlistamaan Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotissyntymäpäiviä. Ideana on se, että ankanpojat seisovat "Aku Ankan taskukirja"- logon takana, ja he hymyilevät leveästi. Tupusta näkyy ainoastaan kädet ja pää. Tupu pitelee "kylttiä" käsissään. Hupusta on näkyvissä puolestaan osa vartalosta, toinen käsi, toinen jalka, sekä tietysti pää. Lupulta näkyvät samat raajat kuin Hupultakin, käsien ja jalkojen puolet vain vaihtelevat. Taustaväri on oranssihtava.
Vuoden 1997 selkämyskuva oli jälleen kerran suomalaisen Kari Korhosen piirtämä. Kuvitus muodostui taskukirjoista 202-213. Kyseinen kuvitus on tehty Roopen 50-vuotisjuhlapäivien kunniaksi. Kyseisessä kuvituksessa Roope makoilee rahojensa keskellä silmät kiinni suurta rahasäkkiä vasten kädet niskan tukena. Taustaväri kyseisessä kuvassa on tummansininen ja siinä on kahdesta aiemmasta kuvituksesta tuttu Aku Ankan taskukirja -logo. Tällä kertaa sen väritys on keltainen.
Sitten vuoteen 1998 ja samalla taskukirjojen ensimmäiseen Mikki-aiheiseen selkämyskuvaan. Tämä kyseinen kuvitus muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 214-225. Kuvituksessa iloinen Mikki katselee suuren suurta syntymäpäiväkakkuaan, jossa on hulppeat seitsemänkymmentä kynttilää. Kakku savuaa myös runsaasti ja osittain kyseisen savun peitossa on myös punainen Aku Ankan taskukirja -logo. Kuvituksen tausta on vihertävä, ja piirroksessa juhlitaan - mitäpä muutakaan kuin Mikin 70-vuotisjuhlapäiviä. Kuten kaikkien aiempienkin selkämyskuvien, myös tämän kuvituksen taiteilijan toimi suomalaispiirtäjä Kari Korhonen.
Ensimmäinen vanhoista rituaaleista poikkeava taskukirjojen selkämyskuva nähtiinkin vuonna 1999. Ensinnäkin kyseinen selkämyskuva oli ensimmäinen, jossa oli kunnollinen, piirretty tausta. Toiseksi kuva muodostui kaiken kaikkiaan kolmestatoista taskukirjasta (eli siis numeroista 226-238). Ei siis normaalista kahdestatoista. Itse kuvassa poseeraa Taikaviitta (eli siis Aku). Taikaviitta katselee valokeilalla heijastettua logoaan tummalla yötaivaalla kaupungin rakennuksien yllä. Tausta on siis koottu erilaisista rakennelmista. Kuvituksessa ei esiinny laisinkaan aiemmista selkämyskuvista tuttua Aku Ankan taskukirja -logoa, mikä tekee tästä kyseisestä selkämyskuvasta myös erikoisen. Itse kuvahan on tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Ja jälleen kerran piirtäjänä toimi Kari Korhonen.
Vuoden 2000 selkämyskuva jatkoi edellisen viitoittamalla tiellä pitäen sisällään kaiken kaikkiaan siis kolmetoista taskukirjaa. Kuva on mielestäni varsin omaperäinen, sillä kyseisessä kuvituksessa Aku heittelee ilmaan hieman vanhempia taskareita (joiden joukossa muun muassa ensimmäinen numero, Mikki kiipelissä) yrittäen samalla väistellä niitä niiden putoessa alas. Tässä kuvituksessa nähtiin taas tuttu Aku Ankan taskukirja -logo, joka oli tällä kertaa väritykseltään punainen. Kyseinen kuva on tehty - kuten arvata saattaa Aku Ankan taskukirjojen 30-vuotisjuhlapäivien kunnikasi. Kuvan tausta on keltainen ja piirtäjänä toimii tässäkin kuvituksessa suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Tämä selkämyskuva koostui kaiken kaikkiaan numeroista 239-251.
Vuonna 2001 nähtiin niin ikään erikoinen tapaus, kun selkämyskuva ilmestyi "jo" kolmatta kertaa peräkkäin kolmetoistaosaisena, kaiken kaikkiaan siis numeroista 252-264. Kuvitus on varsin erikoislaatuinen, ja kuvassa Aku katselee kaiken kaikkiaan kolmea kuvaa itsestään. Ensimmäinen kuva on lyijykynäluonnos, toinen kuva taas on tussattu ja kolmannessa on jo valmis, väritetty versio kuvasta. Kaikissa kuvissa Aku on lyömässä pesäpalloa pesäpallomailalla. Kuvassa esiintyy myös tuttu, Aku Ankan taskukirja -logo, joka on tällä kertaa keltainen. Tausta on väritykseltään punainen, ja selkämyskuvan on ties kuinka monennen kerran taiteillut oma ankkapiirtäjämme Kari Korhonen.
Vuoden 2002 selkämyskuva koostui jälleen tuttuun tyyliin kahdestatoista taskukirjasta, tarkalleen ottaen numeroista 265-276. Kuvituksessa on Pelle Peloton ja hän on varsin nolona pajassaan, jossa on myös hänen kyhäämänsä monistuskoje. Monistaja on monistanut lukuisia Pikku apulaisia, jotka puolestaan hyppelevät pitkin Pellen pajaa. Kuvan on jälleen kerran taiteillut suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Kuvasta löytyy myöskin luonnollisesti Aku Ankan taskukirja -logo.
Vuonna 2003 selkämyskuva piti sisällään tutut kaksitoista taskukirjaa, tarkalleen ottaen numerot 277-288. Kuvassa esiintyvät Aku, ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, sekä Roope, jotka ovat Roopen rahasäiliön rahaholvissa. Roope on kuvassa vihaisen oloinen Akulle ja ankanpojille, jotka puolestaan leikkivät (pelleilevät leikkiessään sotaa) Roopen omaisuudella (siis rahoilla). Akulla on päässään suuren suuri kruunu ja hän suojautuu kilvellä ankanpoikien laukoessa setelinippuja häntä kohti. Kari Korhosen käsialaa tuttuun tyyliin tämäkin. Kuvan taustaväri on vaaleanvihreä, ja tämä kuvitus on mielestäni yksi kaikein huonoimmin toteutetuista, sama pätee edellisvuotiseenkin taiteiluun.
Vuonna 2004 juhlittiin itse pääjehun, Aku Ankan 70-vuotisjuhlia ja totta kai selkämyskuvankin täytyy olla siihen liittyvä. Kuvassa Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu yrittävät ampua ilmapalloissa roikkuvan Akun alas ritsoillaan. He ovat jo onnistuneet puhkomaan muutaman pallon. Kaikissa palloissa on luku 70, mikä tietysti merkitsee vuosimäärää, jonka Aku saavutti kyseisenä vuonna. Kuvassa ollaan ulkosalla ja taustalla näkyvät vihreä nurmikko ja sininen taivas. Kuvan piirsi jälleen kerran - tosin viimeistä kertaa suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Mielestäni tämä kuva oli kaiken kaikkiaan hienosti toteutettu ja suunniteltu. Kuva moudostui kaiken kaikkiaan numeroista 289-300. Aku Ankan taskukirja -logo esiintyi tässä selkämyskuvassa viimeistä kertaa.
Vuonna 2005 koettiin yksi järisyttävä muutos selkämyskuvien osalta. Kari Korhosen selkämyskuvat olivat nimittäin historiaa ja uudeksi piirtäjäksi saapui italialaismaestro Giorgio Cavazzano. Tässä kuvassa oli erikoista se, että se kesti poikkeukselliset kaksi vuotta. Kuvassa ovat käytännössä kaikki Ankkalinnan tunnetuimmat hahmot yhteispotretissa. Vasemmalta oikealle kaiken kaikkiaan kuvassa poseerasivat seuraavat hahmot:
Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Pelle Peloton, Pikku apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna Ammu, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo (Kaino-Vieno) Ankka, Taikaviitta (Aku Ankka), sekä Minni Hiiri
Kyseessä oli siis varsin kattava hahmopotretti ja mielestäni tämä oli yksi onnistuneimmista selkämyskuvista. Ja kuten todettua, taiteilijana toimi poikkeuksellisesti italialaispiirtäjä Giorgio Cavazzano. Tässä kuvituksessa tausta oli tummansininen, mikä oli mielestäni erittäin osuva valinta.
Vuonna 2007 selkämyskuvat palasivat takaisin vanhaan tuttuun vuoden kestämisaikaan. Myös tämän kyseisen vuoden selkämyskuvan piirsi Giorgio Cavazzano ja se juhlistaa Roopen 60-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen 75-vuotissyntymäpäiviä, sekä ankanpoikien Tupun, Hupun ja Lupun 70-vuotissyntymäpäiviä. Itse kuvassa Roope jakelee erittäin pienikokoisia (ja varmastikin hyvinkin edullisia) lahjoja juhlien kunniaksi. Vastaavasti Iines ja ankanpojat ovat ostaneet Roopelle suurikokoisia ja hulppeita paketteja. Kuvitus on väritykseltää suurimmaksi osin punaisen värinen. Kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan numeroista 325-336.
Viime vuoden (siis vuoden 2008) selkämyskuvassa nähtiin jälleen pitkästä aikaa pelkästään hiiriuniversumin hahmoja. Kuvassa esiintyvät Hessu Hopo, Mikki Hiiri, Simo Sisu, sekä Minni.Varsin kesäisessä kuvassa ollaan grillaamassa makkaraa ulkotiloissa (tietysti). Vihaisen oloinen Minni seurailee taoahtumia kädet puuskassa sivusta samalla kun "miehet" keskittyvät makkaran mussuttamiseen. Kuvan on jälleen taiteillut italialaipiirtäjä Giorgio Cavazzano ja kyseinen kuvitus juhlistaa Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Tausta on väritykseltään vaaleansinisen värinen. Tämä kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 337-348.
Tämän vuoden (siis vuoden 2009) selkämyskuva on edennyt jo yli puolenvälin ja se tulee muodostumaan kaiken kaikkiaan numeroista 349-360. Selkämyskuvan taskukirjoista puuttuu enää kaiken kaikkiaan viisi osaa, kun tällä hetkellä ollaan numerossa 355. Kuvassa esiintyy lukuisia Ankkalinnan asukkeja (tahän mennessä ovat esiintyneet Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Karhukopla, Hansu Hanhi ja luultavasti Mikki Hiiri). Nämä kyseiset hahmot ajavat iloisen oloisina takaa luultavasti jotakin henkilöä (luultavasti Aku Ankkaa, koska on Akun 75-vuotisjuhlavuosi). Tausta on väritykseltään keltaisen vöärinen ja piirtäjänä toimii "jo" neljättä kertaa peräkkäin italialaispiirtjä Giorgio Cavazzano.
Itse olen törmännyt myös vanhojen taskukirjojen (hieman päälle sadannen numeron) selkämyskuviin, jotka ovat koitenkin lyhyempiä kuin nykyiset, vuoden kestävät (12 numeroa) selkämyskuvat. Omista kaiken kaikkiaan kolme (kohta neljä) täydellistä selkämyskuvasarjaa. Siis vuosien 2005-2006, 2007 ja 2008 (pian 2009) selkämyskuvasarjat. Mielestäni kenties paras selkämyskuva on vuosien 2005-2006 versio. Cavazzano luketuu muutenkin lempipiirtäjiini ja yhteispotretti oli kerrassaan loistava ajatus.
Yhteenveto: Aku Ankan taskukirjoissa (nykyään myös Mini-taskareissa) esintyvät selkämyskuvat ovat eri ankkapiirtäjien piirtämiä, sarjanomaisia kuvia, jotka saadaan kokoon ostamalla koko vuoden taskarit. Tämä on myös erinomaista bisnestä, ihmiset ostavat kenties innokaammin taskurkirjoja, kun heillä on motiivina saada kokoon hieno "palapeli", joka koostuu monista eri taskukirjojen selkämyksestä. Kaiken kaikkiaan selkämyskuvat ovat hieno piristysruiske muutenkiin hyvälaatuisiin Aku Ankan taskukirjoihin.
(Jatkuu...)
Hiidenkirnu
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1174 -
24.07.2009 klo 22:00:31
Finaali viikon tekstini tulee tässä. Saatan pidentää sitä vielä hieman.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 eli taskarin 25 vuotis juhla vuoden kunniaksi tuli iso uudistus nimittäin jokaisen taskarin (ei teemanumerot) kylkeen tuli pieni osa suurta kuvaa, joka täydentyi joka kuukauden aikana. Kun kaikki vuoden taskarit olivat ilmestyneet, suuri selkämyskuva jossa usein olivat tutut Ankkalinnalaiset hahmot. Seuraavana vuonna alkoi taas uusi kuva. Poikkeus on kuitenkin vuonna 2005 alkanut selkämyskuva, joka päättyi vuoden 2006 viimeiseen numeroon. Selkämyskuvat ovat usein jonkun hahmon juhlavuoden kunniaksi, mutta ei kuitenkaan aina. Tämän vuoden selkämyskuva on järjestyksessään 14.
Selkämyskuvat aloittivat siis vuonna 1995 eli taskarin numeroista 178-189.Vuoden 1995 kuvassa Aku makailee iloisena maassa ja toista kättä Aku pitää logon päällä missä lukee "Aku Ankan Taskukirja". Vuoden 1995 selkämyskuva juhlistaakin Taskukirjan 25 vuotis taivalta. Akun yläpuolella lukeekin 25v - 1970-1995 vihrässä köynnöksessä. Vuoden 1995 selkämyskuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen.
Vuoden 1996 selkämyskuva eli järjestyksessään toinen muodostui taskareista 190-201. Selkämyskuvassa Akun sisarenpojat eli Tupu, Hupu ja Lupu seisovat ja katselevat kiinnostuneina logoa missä lukee ''Aku Ankan taskukirja''. Tausta on väriltään vuoden 1996 selkämyskuvassa punertavan oranssi. Selkämyskuva on tehty Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Selkämyskuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen.
Kolmas selkämyskuva ilmesty vuonna 1997. Selkämyskuva on taskareista 202-213. Vuoden 1997 selkämyskuvassa Roope makailee rauhallisen näköisenä omien rahojensa seassa isoa rahasäkkiä vasten, kädet niskan takana ja toinen jalka koukussa. Rahojen yläpuolella on logo jossa lukee ''Aku Ankan taskukirja''. Vuoden 1997 Selkämyskuva on taustaltaan tummansininen. Selkämyskuva juhlistaa Roopen 50-vuotista taivalta. Niinkuin kaksi edellistäkin selkämyskuvaa niin myös tämän on keksinyt ja piirtänyt Suomalainen Kari Korhonen.
Vuonna 1998 oli neljännen selkämyskuvan vuoro. Selkämyskuva valmistui taskareista 214-225. Vuoden 1998 selkämyskuvassa Mikki katselee hauska ilme naamallaan isoa syntymäpäiväkakkua, jossa on seitsemänkymmentä kynttilään. Kakusta nousee savua, mutta ei hätää nimittäin jos kakku syttyy palamaan on paloletku sitä sammuttamassa. Kakun vieressä on paperilappu, jossa lukee ''1928-1998''. Savun peitossa on lukee ''Aku Ankan taskukirja''. Vuoden 1998 selkämyskuva on taustaltaan tummanvihreä. Selkämyskuva juhlistaa Mikin ja Minnin 70-vuotis juhlavuotta. Tämänkin kuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen.
Vuoden 1999 selkämyskuva muodostui 13 taskarista (226-238). kolmastoista numero tulee joulukuulta kun silloin ilmestyi kaksi numeroa. Vuoden 1999 selkämyskuvassa Taikaviitta katsoo tummaa yötaivasta. Yötaivaalla pilvenpiirtäjien takaa kohoaa Taikaviitan merkki. Tämän selkämyskuva on ensimmäinen jossa ei ole lainkaan ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa. Selkämyskuva on tehty Taikaviitan 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuoden 1999 selkämyskuva on jälleen Suomalaisen Ankkapiirtäjän Kari Korhosen käsialaa ja ideaa.
Vuonna 2000 selkämyskuva muodostui myös kolmetoista osasta kuten vuonna 1999. Syy on sama kuin vuonna 1999 eli, että 2000 vuoden joulukuussa ilmestyi kaksi taskaria. Vuoden 2000 selkämyskuvassa Aku heittelee ilmaan edellis vuoden vanhoja taskareita. Selkämyskuva on taustaltaan keltainen. Vuoden 2000 selkämyskuvaan palaa taas tuttu ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, jonka alla lukee ''30v''. Selkämyskuva on tehty siis taskarien 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämä selkämyskuva on jo kuudes selkämyskuva jonka Kari Korhonen on piirtänyt ja Keksinyt.
Vuonna 2001 selkämyskuva muodostui kahden edellisen vuoden tapaan kolmestatoista osasta(taskareista 252-264). Seökämyskuvassa Aku ihmettelee kolmea kuvaa missä hän on itse lyömässä palloa pesäpallomailalla. Kuvista ensimmäisessä on luonnos kuvasta, toisessa kuvassa taas on tussattu versio kuvasta ja kolmannessa kuvassa valmis kuva. Selkämyskuvassa oli myös jo tuttu ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Selkämyskuva on taustaltaan punainen. Vuoden 2001 selkämyskuva on jo seitsemäs Kari Korhosen keksimä ja piirtämä peräkkäin. Vuoden 2001 selkämyskuva on ensimmäinen mitä ei ole tehty jonkun tapahtuman tai hahmon juhlan kunniaksi.
Vuonna 2002 palattiin taas vanhaan tuttuun järjestelmään; Nyt selkämyskuvat muodostuivat taas kahdestatoista numerosta eli vuonna 2002 taskarin numeroista 265-276. Selkämyskuvassa Pelle Peloton seisoo nolona pajassaan, sillä hänen keksimä monistuskone monistaa pikku apulaisia. Taustalla on taas ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, sekä mustanvärinen seinä. Kuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen sekä värittänyt Sampo Haahti.
Vuonna 2003 selkämyskuva muodostui taskareista 277-288.Selkämyskuvassa Roope on rahasäiliössä, jossa vihainen hän räyhää Akulle ja ankanpojille, jotka leikkivät jostain syystä hänen rahoillaan. Akulla on päässään valtava kruunu ja kädessä kilpi. Pojat ampuvat ritsoilla ja katapulteilla seteleitä Akua päin. Selkämyskuvassa on taas myös ''Aku Ankan taskukirja'' -logo .Säiliön seinät on väriltään vaaleanvihreä. Kuvan on suunnitellut ja piirtänyt jälleen Kari Korhonen.
Vuonna 2004 selkämyskuva koostui taskareista 289-300. Vuoden 2004 selkämyskuva oli kooltaan hieman normaalia selkämyskuvaa isompi. Syynä oli viimeinen taskari, joka oli viitisenkymmentä sivua normaalitaskaria suurempi. Mutta selkämyskuva oli kuitenkin 12 taskarin kokoinen. Selkämyskuvassa Akulla on kauhistunut ilme kun hän liitää eri värisillä ilmapalloilla, joissa jokaisessa on luku 70. Tupu, Hupu ja Lupu ampuvat palloja ritsoilla joilla Aku on. Selkämyskuvassa on myös ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Viimeinen sellainen ainakin tällä hetkellä. Selkämyskuvassa on päivä menossa parhaimillaan. Selkämyskuvan palloissa oleva 70 tarkoittaa Akun 70-vuotisjuhlaa, jonka vuoksi vuoden 2004 selkämyskuva on tehty. Vuoden 2004 selkämyskuva on viimeinen selkämyskuva jonka on keksinyt ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen.
Vuonna 2005 alkoi uusi aikakausi Aku Ankan selkämyskuvissa. Piirtäjäksi suomalaisen Kari Korhosen tilalle tuli italialainen Giorgio Cavazzano, joka on saavuttanut suuren suosion myös täällä suomessa. Uuden piirtäjän myötä myös katosi Aku Ankan taskukirja logo kokonaan. Vuoden 2005 joulukuussa myös huomattiin jotain aivan omituista. Vuoden 2005 selkämyskuva jäi kesken. Tämä kuitenkaan ei ollut sattumaa nimittäin sama kuva jatkui seuraavana vuonna (vuonna 2006), eli tämä selkämyskuva tulisi kestää peräti kaksi vuotta. Vuosien 2005-2006 ilmestynyt selkämyskuva muodostui taskareista 301-324. Selkämyskuvassa ovat melkein kaikki ankka- ja hiirimaailman sankarit ja heidän mukanaan myös konnat samassa potretissa. Vuoden 2005-2006 selkämyskuvassa olevat hahmot ovat järjestyksessä; Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu, Pelle Peloton, Pikku Apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo Ankka, Taikaviitta ja Minni Hiiri. Selkämyskuva on taustaväriltään tummansininen. Kuvan on siis keksinyt ja piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano ja tussannut Sandro Zemolin. Selkämyskuva juhlisti Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta.
Vuonna 2007 selkämyskuva oli yhtä Ankkalinnalaista juhlaa. Vuonna 2007 nimittäin juhlittiin samaan aikaan sekä Iineksen 75-vuotisjuhlaa, Tupun, Hupu ja Lupun 70-vuotisjuhlaa ja Roopen 60-vuotisjuhlaa. Selkämyskuva kokoontuu taskareista 325-336. Selkämyskuvassa Iines sekä Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle syntymäpäivälahjaksi kaksi valtavaa pakettia. Myös Roope on hankkinut lahjat heille, mutta ne ovat pikkuriikkisen tulitikkuaskin kokoisia. Ilmeistä voi päätellä, että Iines ja pojat ovat hieman hämillään.Selkämyskuva on taustaväriltään punainen, mutta osaksi se on myös kellertävä. Selkämyskuvan on piirtänyt piirtänyt ja keksinyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Viimeisin valmis selkämyskuva on viime vuodelta. Vuoden 2008 selkämyskuva muodostui taskareista 337-348. Selkämyskuvassa Mikki, Hessu ja Simo Sisu ovat paistavat kolmea makkaraa pallogrillillä. Grillissä olevien makkaroiden lisäksi Hessulla on yksi makkara ja Simolla myös on yksi makkara, sekä tikussa yksi. Myös Minni on kuvassa, mutta häntä ei oikein makkaran paisto kiinnosta. Selkämyskuva on taustaväriltään vaaleansininen. Selkämyskuvan on jälleen piirtänyt ja keksinyt italialainen Giorgio Cavazzano. Selkämyskuva juhlistaa Mikin ja Minni 80-vuotisjuhlavuotta.
Tänä vuonna eli vuonna 2009 taskarin selkämys kuva on järjestyksessään 14. Selkämyskuva tulee muodostumaan jo ilmestyneistä taskareista 349-355 ja tulevista taskareista 356-360. Vuosi on kuitenkin kesken joten selkämyskuvakaan ei ole vielä valmistunut kokonaan. Viisi osaa ilmestyy vielä tänä vuonna, joista yksi on tuplataskari. Tuplataskari ilmestyy syyskuussa. Selkämyskuvassa on tähän mennessä esiintyneet henkilöt Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu, Karhukopla, Iines Ankka, Roope Ankka ja Hansu Hanhi. Lisäksi viimeisimmässä osassa näkyy vähän jalkaa, joka kuuluu varmaankin Mikki Hiirelle Kaikki tähän mennessä kuvassa olevat hahmot näyttävät juoksevat samaan suuntaan, johonkin kohti. Sen mihin he juoksevat saamme selville myöhemmässä vaiheessa vuotta. Piirtäjänä ja keksijänä on jälleen toiminut Giorgio Cavazzano. Seuraavan vuoden selkämyskuvan aiheena voisi olla taskarin 40 vuotis juhlakuva ja piirtäjänä uskon olevan Giorgio Cavazzano.
Yhteenveto: Taskarin selkämyskuvat alkoivat vuonna 1995 taskarin numerosta 178. Vuosina 1999-2001 ilmestyi kolmetoista numeroa vuodessa ja täten selkämyskuva oli suurempi kuin ennen. Vuonna 2005-2006 ilmestyi yhtenäinen selkämyskuva joka on selkämyskuvien historian pisin. Selkämyskuvia on valmistunut kolmetoista. Aku Ankan taskukirjan selkämyskuvat ovat suomalaisen Kari Korhosen (taskarit 178-300 eli vuodet 1995-2004) ja italialaisen Giorgio Cavazzanon (taskarit 301- eli vuodet 2005-).
Tämän hetkinen tilanne olisi kiva tietää.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 eli taskarin 25 vuotis juhla vuoden kunniaksi tuli iso uudistus nimittäin jokaisen taskarin (ei teemanumerot) kylkeen tuli pieni osa suurta kuvaa, joka täydentyi joka kuukauden aikana. Kun kaikki vuoden taskarit olivat ilmestyneet, suuri selkämyskuva jossa usein olivat tutut Ankkalinnalaiset hahmot. Seuraavana vuonna alkoi taas uusi kuva. Poikkeus on kuitenkin vuonna 2005 alkanut selkämyskuva, joka päättyi vuoden 2006 viimeiseen numeroon. Selkämyskuvat ovat usein jonkun hahmon juhlavuoden kunniaksi, mutta ei kuitenkaan aina. Tämän vuoden selkämyskuva on järjestyksessään 14.
Selkämyskuvat aloittivat siis vuonna 1995 eli taskarin numeroista 178-189.Vuoden 1995 kuvassa Aku makailee iloisena maassa ja toista kättä Aku pitää logon päällä missä lukee "Aku Ankan Taskukirja". Vuoden 1995 selkämyskuva juhlistaakin Taskukirjan 25 vuotis taivalta. Akun yläpuolella lukeekin 25v - 1970-1995 vihrässä köynnöksessä. Vuoden 1995 selkämyskuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen.
Vuoden 1996 selkämyskuva eli järjestyksessään toinen muodostui taskareista 190-201. Selkämyskuvassa Akun sisarenpojat eli Tupu, Hupu ja Lupu seisovat ja katselevat kiinnostuneina logoa missä lukee ''Aku Ankan taskukirja''. Tausta on väriltään vuoden 1996 selkämyskuvassa punertavan oranssi. Selkämyskuva on tehty Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Selkämyskuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen.
Kolmas selkämyskuva ilmesty vuonna 1997. Selkämyskuva on taskareista 202-213. Vuoden 1997 selkämyskuvassa Roope makailee rauhallisen näköisenä omien rahojensa seassa isoa rahasäkkiä vasten, kädet niskan takana ja toinen jalka koukussa. Rahojen yläpuolella on logo jossa lukee ''Aku Ankan taskukirja''. Vuoden 1997 Selkämyskuva on taustaltaan tummansininen. Selkämyskuva juhlistaa Roopen 50-vuotista taivalta. Niinkuin kaksi edellistäkin selkämyskuvaa niin myös tämän on keksinyt ja piirtänyt Suomalainen Kari Korhonen.
Vuonna 1998 oli neljännen selkämyskuvan vuoro. Selkämyskuva valmistui taskareista 214-225. Vuoden 1998 selkämyskuvassa Mikki katselee hauska ilme naamallaan isoa syntymäpäiväkakkua, jossa on seitsemänkymmentä kynttilään. Kakusta nousee savua, mutta ei hätää nimittäin jos kakku syttyy palamaan on paloletku sitä sammuttamassa. Kakun vieressä on paperilappu, jossa lukee ''1928-1998''. Savun peitossa on lukee ''Aku Ankan taskukirja''. Vuoden 1998 selkämyskuva on taustaltaan tummanvihreä. Selkämyskuva juhlistaa Mikin ja Minnin 70-vuotis juhlavuotta. Tämänkin kuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen.
Vuoden 1999 selkämyskuva muodostui 13 taskarista (226-238). kolmastoista numero tulee joulukuulta kun silloin ilmestyi kaksi numeroa. Vuoden 1999 selkämyskuvassa Taikaviitta katsoo tummaa yötaivasta. Yötaivaalla pilvenpiirtäjien takaa kohoaa Taikaviitan merkki. Tämän selkämyskuva on ensimmäinen jossa ei ole lainkaan ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa. Selkämyskuva on tehty Taikaviitan 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuoden 1999 selkämyskuva on jälleen Suomalaisen Ankkapiirtäjän Kari Korhosen käsialaa ja ideaa.
Vuonna 2000 selkämyskuva muodostui myös kolmetoista osasta kuten vuonna 1999. Syy on sama kuin vuonna 1999 eli, että 2000 vuoden joulukuussa ilmestyi kaksi taskaria. Vuoden 2000 selkämyskuvassa Aku heittelee ilmaan edellis vuoden vanhoja taskareita. Selkämyskuva on taustaltaan keltainen. Vuoden 2000 selkämyskuvaan palaa taas tuttu ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, jonka alla lukee ''30v''. Selkämyskuva on tehty siis taskarien 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämä selkämyskuva on jo kuudes selkämyskuva jonka Kari Korhonen on piirtänyt ja Keksinyt.
Vuonna 2001 selkämyskuva muodostui kahden edellisen vuoden tapaan kolmestatoista osasta(taskareista 252-264). Seökämyskuvassa Aku ihmettelee kolmea kuvaa missä hän on itse lyömässä palloa pesäpallomailalla. Kuvista ensimmäisessä on luonnos kuvasta, toisessa kuvassa taas on tussattu versio kuvasta ja kolmannessa kuvassa valmis kuva. Selkämyskuvassa oli myös jo tuttu ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Selkämyskuva on taustaltaan punainen. Vuoden 2001 selkämyskuva on jo seitsemäs Kari Korhosen keksimä ja piirtämä peräkkäin. Vuoden 2001 selkämyskuva on ensimmäinen mitä ei ole tehty jonkun tapahtuman tai hahmon juhlan kunniaksi.
Vuonna 2002 palattiin taas vanhaan tuttuun järjestelmään; Nyt selkämyskuvat muodostuivat taas kahdestatoista numerosta eli vuonna 2002 taskarin numeroista 265-276. Selkämyskuvassa Pelle Peloton seisoo nolona pajassaan, sillä hänen keksimä monistuskone monistaa pikku apulaisia. Taustalla on taas ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, sekä mustanvärinen seinä. Kuvan on keksinyt ja piirtänyt Kari Korhonen sekä värittänyt Sampo Haahti.
Vuonna 2003 selkämyskuva muodostui taskareista 277-288.Selkämyskuvassa Roope on rahasäiliössä, jossa vihainen hän räyhää Akulle ja ankanpojille, jotka leikkivät jostain syystä hänen rahoillaan. Akulla on päässään valtava kruunu ja kädessä kilpi. Pojat ampuvat ritsoilla ja katapulteilla seteleitä Akua päin. Selkämyskuvassa on taas myös ''Aku Ankan taskukirja'' -logo .Säiliön seinät on väriltään vaaleanvihreä. Kuvan on suunnitellut ja piirtänyt jälleen Kari Korhonen.
Vuonna 2004 selkämyskuva koostui taskareista 289-300. Vuoden 2004 selkämyskuva oli kooltaan hieman normaalia selkämyskuvaa isompi. Syynä oli viimeinen taskari, joka oli viitisenkymmentä sivua normaalitaskaria suurempi. Mutta selkämyskuva oli kuitenkin 12 taskarin kokoinen. Selkämyskuvassa Akulla on kauhistunut ilme kun hän liitää eri värisillä ilmapalloilla, joissa jokaisessa on luku 70. Tupu, Hupu ja Lupu ampuvat palloja ritsoilla joilla Aku on. Selkämyskuvassa on myös ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Viimeinen sellainen ainakin tällä hetkellä. Selkämyskuvassa on päivä menossa parhaimillaan. Selkämyskuvan palloissa oleva 70 tarkoittaa Akun 70-vuotisjuhlaa, jonka vuoksi vuoden 2004 selkämyskuva on tehty. Vuoden 2004 selkämyskuva on viimeinen selkämyskuva jonka on keksinyt ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen.
Vuonna 2005 alkoi uusi aikakausi Aku Ankan selkämyskuvissa. Piirtäjäksi suomalaisen Kari Korhosen tilalle tuli italialainen Giorgio Cavazzano, joka on saavuttanut suuren suosion myös täällä suomessa. Uuden piirtäjän myötä myös katosi Aku Ankan taskukirja logo kokonaan. Vuoden 2005 joulukuussa myös huomattiin jotain aivan omituista. Vuoden 2005 selkämyskuva jäi kesken. Tämä kuitenkaan ei ollut sattumaa nimittäin sama kuva jatkui seuraavana vuonna (vuonna 2006), eli tämä selkämyskuva tulisi kestää peräti kaksi vuotta. Vuosien 2005-2006 ilmestynyt selkämyskuva muodostui taskareista 301-324. Selkämyskuvassa ovat melkein kaikki ankka- ja hiirimaailman sankarit ja heidän mukanaan myös konnat samassa potretissa. Vuoden 2005-2006 selkämyskuvassa olevat hahmot ovat järjestyksessä; Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu, Pelle Peloton, Pikku Apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo Ankka, Taikaviitta ja Minni Hiiri. Selkämyskuva on taustaväriltään tummansininen. Kuvan on siis keksinyt ja piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano ja tussannut Sandro Zemolin. Selkämyskuva juhlisti Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta.
Vuonna 2007 selkämyskuva oli yhtä Ankkalinnalaista juhlaa. Vuonna 2007 nimittäin juhlittiin samaan aikaan sekä Iineksen 75-vuotisjuhlaa, Tupun, Hupu ja Lupun 70-vuotisjuhlaa ja Roopen 60-vuotisjuhlaa. Selkämyskuva kokoontuu taskareista 325-336. Selkämyskuvassa Iines sekä Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle syntymäpäivälahjaksi kaksi valtavaa pakettia. Myös Roope on hankkinut lahjat heille, mutta ne ovat pikkuriikkisen tulitikkuaskin kokoisia. Ilmeistä voi päätellä, että Iines ja pojat ovat hieman hämillään.Selkämyskuva on taustaväriltään punainen, mutta osaksi se on myös kellertävä. Selkämyskuvan on piirtänyt piirtänyt ja keksinyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Viimeisin valmis selkämyskuva on viime vuodelta. Vuoden 2008 selkämyskuva muodostui taskareista 337-348. Selkämyskuvassa Mikki, Hessu ja Simo Sisu ovat paistavat kolmea makkaraa pallogrillillä. Grillissä olevien makkaroiden lisäksi Hessulla on yksi makkara ja Simolla myös on yksi makkara, sekä tikussa yksi. Myös Minni on kuvassa, mutta häntä ei oikein makkaran paisto kiinnosta. Selkämyskuva on taustaväriltään vaaleansininen. Selkämyskuvan on jälleen piirtänyt ja keksinyt italialainen Giorgio Cavazzano. Selkämyskuva juhlistaa Mikin ja Minni 80-vuotisjuhlavuotta.
Tänä vuonna eli vuonna 2009 taskarin selkämys kuva on järjestyksessään 14. Selkämyskuva tulee muodostumaan jo ilmestyneistä taskareista 349-355 ja tulevista taskareista 356-360. Vuosi on kuitenkin kesken joten selkämyskuvakaan ei ole vielä valmistunut kokonaan. Viisi osaa ilmestyy vielä tänä vuonna, joista yksi on tuplataskari. Tuplataskari ilmestyy syyskuussa. Selkämyskuvassa on tähän mennessä esiintyneet henkilöt Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu, Karhukopla, Iines Ankka, Roope Ankka ja Hansu Hanhi. Lisäksi viimeisimmässä osassa näkyy vähän jalkaa, joka kuuluu varmaankin Mikki Hiirelle Kaikki tähän mennessä kuvassa olevat hahmot näyttävät juoksevat samaan suuntaan, johonkin kohti. Sen mihin he juoksevat saamme selville myöhemmässä vaiheessa vuotta. Piirtäjänä ja keksijänä on jälleen toiminut Giorgio Cavazzano. Seuraavan vuoden selkämyskuvan aiheena voisi olla taskarin 40 vuotis juhlakuva ja piirtäjänä uskon olevan Giorgio Cavazzano.
Yhteenveto: Taskarin selkämyskuvat alkoivat vuonna 1995 taskarin numerosta 178. Vuosina 1999-2001 ilmestyi kolmetoista numeroa vuodessa ja täten selkämyskuva oli suurempi kuin ennen. Vuonna 2005-2006 ilmestyi yhtenäinen selkämyskuva joka on selkämyskuvien historian pisin. Selkämyskuvia on valmistunut kolmetoista. Aku Ankan taskukirjan selkämyskuvat ovat suomalaisen Kari Korhosen (taskarit 178-300 eli vuodet 1995-2004) ja italialaisen Giorgio Cavazzanon (taskarit 301- eli vuodet 2005-).
Tämän hetkinen tilanne olisi kiva tietää.
akuankka1313
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1175 -
24.07.2009 klo 22:13:19
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 Aku Ankan taskukirjat uudistuivat kertaheitolla: joka taskarin kylkeen tuli paloja, joista lopulta muodostuu suuri kuva. Aina uuden taskarin ilmestyttyä kuva täydentyisi ja siitä paljastuisi vuoden lopussa kahdentoista taskarin mittainen kuva. Ensimmäinen, vuoden 1995 kuva koostuu taskareista 178-189. Kaksi näistä taskareista on tuplia, joten kuvaon odotettua suurempi tuplataskareista tietämättömille keräilijöille. Kuvassa Aku poseeraa makaamalla tyypillisessä "rentoutumis"-asennossa pitäen punaista kylttiä, jossa lukee keltaisin kirjaimin kahdessa rivissä "AKU ANKAN TASKUKIRJA". Taustan väri on kirkkaankeltainen. Taustalla, Akun pään yläpuolella sijaitsee myös vihreällä lehtiseppeleellä ympäröity Aku Ankan taskukirjan 25-vuotisjuhlavuoden ilmoittava punainen kirjoitus "25v", jonka alla lukee tavallisella mustalla "1970-1995". Alussa selkämyskuvat juhlistivat jonkun asian tai hahmon syntymäpäivää, mutta myöhemmin siitä ajatuksesta luovuttiin. Kuvan idean on keksinyt Kari Korhonen, joka oli tuolloin vasta vasta-alkaja piirtämisessä. Hän onkin myös piirtänyt kuvan. Mielestäni oli oikein hyvä ajatus aloittaa Aku Ankan taskukirjan juhlavuoden kunniaksi uusi, hieno perinne (vaikka en tuolloin ollut syntynytkään), olihan Kalle Ankas Pocketissakin ollut jo kauemman aikaa tuollainen selkämyskuvasarja. Ensimmäisestä kuvasta minulla ei ole muuta sanottavaa, kuin että erittäin hyvää työtä Kari Korhoselta (vaikka hänen ankkansa olivatkin tuossa vaiheessa vielä aika rumia). Kuvassa ei valitettavasti ollut mitään vitsiä.
Vuonna 1996 alkoi jälleen uusi, hieno selkämyskuva, joka noudatti edeltäjänsä mukaista kaavaa. Kuva on koottu taskareista 190-201. Kuva juhlistaa ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kuvassa Tupu, Hupu ja Lupu seisovat "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-kyltin takana leveä hymy kasvoillaan. Tupu on kokonaan kyltin takana, lukuunottamatta päätä ja kylttiä pitäviä käsiä, Lupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja oikea käsi ja jalka. Hupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja vasen käsi ja jalka. Kyltin taustaväri on sininen, tekstin väri taas punakeltaoranssi. Taustaväri on tummemmanoranssi. Kuvan on jälleen tehnyt kokonaan Kari Korhonen. Tämä kuva oli mielestäni selkeästi komeampi kuin sitä edellisen vuoden kuva. Olin joskus nähnyt tästä selkämyskuvasta kuvan jossain Akkarissa, ja luulin, että tuon kokoista taskaria myytiin jossain. Pitkään sain miettiä sitä, kunnes rupesin keräilemään taskareita.
Vuoden 1997 selkämyskuvassa oli osittainen taustamaisema, joten se voidaan kai jo laskea pienoiseksi muutokseksi edellisiin selkämyskuviin verrattuina. Jälleen kerran Kari Korhosen ideoima ja piirtämä kuva esittää Roope Ankkaa makoilemassa juhlallisena silmät kiinni hymyillen rentoutuneen oloisena massiivisen rahamassansa päällä rahasäkki tyynynään. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 202-213. Kuva tehtiin Roope-sedän 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Roope on laittanut kädet niskan taakse, pitää vasenta jalkaansa koukussa setelinipun päällä ja oikeaa jalkaa suorana. Kuvan tausta on tummansininen, mikä luo mielestäni hyvän harmonian keltaiselle rahakasalle. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on keskireunassa Roopen oikean jalan kohdalla. Logon pohjaväri on keltainen, kirjoituksen väri taas punainen. Kuvassa on kahdeksan setelinippua, suuri määrä kolikoita, ja seitsemän rahasäkkiä, oista viisi on taaempana "piilossa". Roopen vaatetus on lähes sama kuin yleensä, ainoa erikoisuus lienee kauluksen ja paidanhihojenkärjen vihreä väri. Tämänkin kuvan Kari Korhonen on taiteillut oikein mallikkaasti, kuva luo leppeän ilmapiirin ympärille, ja Roopekin on hyvin piirretty.
Vuonna 1998 selkämyskuvassa esiintyi ensimmäistä kertaa joku ei-ankkahahmo. Tuona vuonna juhlittiin Mikki Hiiren 70-vuotispäiviä, joten omalle selkämyskuvalle oli takuulla aihetta. Kuvan teossa on jälleen ollut Kari Korhonen asialla. Selkämyskuva koostuu tällä kertaa 214-225-numeroisista taskareista. Kuvassa Mikki katselee yllättyneenä hänen kunniakseen tehtyä syntymäpäiväkakkua. Kakku sijaitsee hopeisella tarjottimella, se on kuorrutettu herkullisesti kermavaahdolla, ja siinä on punaisia koristeita. Herkullista, mutta vaarallista. Kakussa on loogisesti seitsemästäkymmentä vaaleanpunaista kynttilästä muistona rakastetun pallokorvamme monikymmenvuotisesta seikkailu-urasta. Niistä nousee nimittäin uhkaava savu, ja vieressä leijuva vettä tippuva ruskeavartinen kasteluletku on valmiina sammutustöihin. Kolmiulotteisen vaikutelman luova kaikkien tuntema "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa punaisella pohjalla, ja keltaoranssilla kirjattuna juuri savun tähtäimessä. Mikki-polo järkyttyy tästä niin, että hikipisarat lentävät, samalla kun hän on rojahtamaisillaan maahan. Taustan väri on tällä kertaa vihreä, ja kakun vieressä sijaitsee juhlava ilmoitus Mikin syntymäpäivistä: "1928-1998". Mikillä on yllään sininen T-paita, punainen rusetti, punaiset housut, valkoiset hansikkaat ja ylikasvaneissa (tai mahdollisesti turvonneissa) jaloissa keltaiset kengät. Sankarimme uljas varjo ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa, vaan työntyy uljaasti ulos kuvasta. Tämä kuvahan oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa oli edes jonkinlainen vitsi (tosin se aiheutti minulle traumoja, eihän tällainen tulella leikkiminen sovi ollenkaan taskareihin!). Kari Korhonen osasi näemmä jo tuolloin taiteilla Mikkiä mallikkaasti. Joten siitä hurraata hurraata...
Seuraavaksi tuli vuoroon vuoden 1999 selkämyskuva. Tässä vaiheessa voin vain todeta: suuri muutos on tapahtunut. Kuvassa näytettiin kokonainen taustakuva, eli kuva on käytännössä siis kokonainen. Tämä selkämyskuva rikkoi kuitenkin niin fysiikan, kuukausien lukumäärän kuin Aku Ankan taskukirjan jo ammoin säätämät lait. Selkämyskuvassa on nimittäin kolmetoista taskukirjaa. Tämä johtuu siitä, että joulukuussa ilmestyi yhden tuplataskarin lisäksi tavallinen taskari, joten tässä selkämyskuvassa on taskarit 226-238. Selkämyskuva on siis taskarinselkämyksen verran kookkaampi, hyvä. Valtaosa suomalaisista järkyttyi syvästi ja saivat loppuelämäkseen traumoja, kun kaikkien rakastama "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli hävinnyt. Sen paikan vei kenties kokonainen tausta, kuka tietää. Tällä kertaa teemana oli Taikaviitan 30-vuotis syntymäpäiväjuhlat (kuvassa itsessään ei kyllä liene yhtään juhlatunnelmaa. Suomen ankkasetä Kari Korhonen on ideoinut ja taiteillut kuvan, ei liene yllätys? Tämän kerran selkämyskuvassa Taikaviitta katseleepi kenkkuli virnistys kasvoillaan tummansiniselle yötaivahalle, jonne heijastuu Taikaviitannaamiomerkki hologrammioituna. On yö, ja uljaan viittasankarimme viitta ja merimieslakki lepattavat nopeammin kuin tuuliviiri. Hän ei huomaa itse asiassa lainkaan jostain kaukaisuudesta työntyvää lempimerkkiään yön pimeydessä, joten se on pitänyt valaista kuunhohtoisella aavemaisella valolla. Tapahtumapaikka on toistaiseksi tuntematon suurkaupunki, jonka kaduilla, katoilla, seinillä ja viemäreissä väsymätön oikeudenpuolustaja, vankkumaton supersankarimme partioi. Kaupunki on kuvattu samakkoperspektiivistä, joten saakoon se osan Taikaviitan kahmimasta kunniasta. Mielestäni Kari Korhosen piirrustustaito vain paranee, mutta ongelmana on: tässä ei ole vitsiä. Edes pieni vitsintynkä olisi auttanut näin mahtailevaan ja uljaan vaikutustahtoiseen kuvaan. No olihan tämä ihan komia muutenkin...
Vuoden 2000 selkämyskuva rikkoi edeltäjänsä tapaan monet lait, ja omisti itselleen kolmetoista taskaria. Tällä kertaa juhlansa juhlii kaikkien suomalaisten oma ankkapokkarinsa Aku Ankan taskukirja, jonka tarinataivalta oli kestänyt jo 30 vuotta. Tällä kertaa selkämyskuva koostui taskareista 239-251. Tällä kertaa suuri virstapylväs jaetaan sinne suuntaan, jossa kuvia käsitellään tietokoneella ym., siis tekniikalle. Kuvan on jälleen kerran taiteillut ystävämme Kari Korhonen, jonka piirroksen taustamaisematon keltainen tausta sisältää hypnoottisia kiekuroita ja kuvioita, joita ei käsin pystyisi kukaan ihminen tekemään! Suomalaiset saivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta, sillä vanha ystävämme "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli tehnyt comebackin pienenä, mutta hienona, punapohjaisena ja valkotekstisenä. Logon alla näkyy oliivinvihreä juhlistus "30v", joka tietysti ylistää jo 30-vuotiasta Aku Ankan taskukirjaa. Kuvan idea on ollut kenties tähän astisista nerokkain: hypnoottiset kuviot yrittävät saada tyhjän päällä seisovan Akun pauloihinsa, samalla kun kyseinen henkilö väistelee hymysuin taivaalta satavaa taskarivyöryä. Kaiken kukkuraksi Aku yrittää harjoitella samalla vaikeita flamencoliikkeitä, kun taivaalta tipahtelee Aku Ankan taskukirjoja. Akua ahdistelevat taskarit ovat nimeltänsä 176: Ankallissankari (tupla), 61: Roopen unelmaretket, 213: Juhlaraha (tupla), 102: Riemua riittää, 150: Runsauden sarvi, 226: Löysät pois, 237: Ammattiauttaja (tupla), 1: Mikki kiipelissä, 6: Aku Baba ja viisi rosvoa ja Kalin kynsi (erikoisnumero). Näistä taskareista kolme on tuplakivuliaita tuplataskareita, ja yksi erikoispaukku, joten Akulla varmasti riittää väistelemistä! Mielestäni idea oli tähän astisista parhain ja on yhä edelleen. Aku jäämässä taskareiden alle on yksinkertaisesti niin nerokas keksintö, ettei voi muuta sanoa. Bravo Korhonen ja sitä rataa...
Nyt ollaan päästy jo vuoteen 2001, siihen legendaariseen, jolloin pilvenpiirtäjät luhistuivat, sodat alkoivat ja ilmestyi Aku Ankan taskukirjojen historian ensimmäinen selkämyskuva, jossa esiintyi ankka luonnosasteella! Tällaista ei oltu nähty koskaan ennen eikä varmaan tulla koskaan näkemäänkään. Selkämyskuvasta saamme kiittää jälleen kerran lakeja rikkovaa määrää, kolmeatoista taskaria, tällä kertaa Aku Ankan taskukirjoja number 252-264. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli säilyttänyt paikkansa selkämyskuvassa. Tällä kertaa sen pohja oli keltainen ja kirjoitus sininen. Rakas Kari Korhosemme on tällä kertaa keksinyt oikein nerokkaan idean. Siinä Aku ihastelee vekkulisti hymyillen edessä näkyvää kolmen kuvan sarjaa verenpunaisen taustan häilyessä uhkaavana taustalla. Ensimmäisessä näkyy Aku luonnosteltuna sinisellä kynällä, toisessa tussattuna ja kolmannessa väritettynä eli valmiina. Kuvasarjakuvissa kireän näköinen Aku lyö pesäpallomailalla palloa painovoimattomassa tilassa (tuo oli vain yksi teoria, voihan se olla niinkin, että Aku tippuu lentokoneesta pesäpallomailan ja pallon kera). Kuvaan kuulunee myös taskarin 259: Taikaviitta kuilun partaalla nimi, joka yltää toiseen kuvasarjakuvaan muuttuen valkoisesta mustaksi. Aku Ankan taskukirjojen maailma se jaksaa ällistyttää... Mielestäni ("mielestäni ja mielestäni") tämä kuva on tähänastisista Korhosen kuvista taidokkain ja hienoimmin tehty. Näin opetetaan suomalaiset piirtämään ankkaa!
Kari Korhonen ylitti itsensä vuonna 2002, jolloin järjestyksessään kahdeksas selkämyskuva ilmestyi. Tausta oli kerrankin kunnollisen kunnollinen, mikäli kuvitellaan Pelle Pelottoman siirtäneen pajansa avaruuteen. Suomeen iski ilmeisesti suuri paperipula, tai Korhosen käsi väsyi kesken piirtämisen, joten Aku Ankan taskukirjan yhteisen loogisuuden rajat rikottiin ja selkämyskuvan taskareiden määrä supistui kolmestatoista kahteentoista. Selkämyskuvaa ei saa omakseen mitenkään muuten kuin ostamalla taskarit 265-276 ja järjestämällä ne numerojärjestykseen. Kuvassa Pelle näyttää hämillisenä tuttua heh heh-naamaa kahdentoista Pikku Apulaisen pyöriessä ja hyöriessä hänen ympärillään. Kiltti keksijä oli näet (ilmeisesti puolivahingossa) mennyt keksimään monistuskoneen, jonne Pikku Apulainen meni tietysti heti ensimmäisenä, innokas koekaniini kun oli. Lopputulos on vangittu kuin taiottuna tähän kuvaan. Pelle seisoo työ- ja arkivaatteissaan laatikkoisen pajansa keskellä Pikku Apulaisten ympäröimänä, joista suurin osa tahtoo Pellen syliin. Hellyttävää! Pelle pitää vasenta kättään pään päällä, joka on ilmeisen selkeä merkki päänsärystä. Oikea käsi taas on painettu sydämelle. Pelle ilmeisesti on saanut säikähdyksestään sydänkohtauksen. Monistuskone on monimutkainen masiina, jonka yläpuolella jököttää ankannokkainen robotinpää, jonka tuntosarvessa vilkkuu keltainen valo. Sen alapuolella on harmaa metallilaatikko, jossa on käyrätaulukko (?). Siitä lähtee putki alimpaan laatikkoon, jonka sivussa on rubikin kuutiota muistuttava kuvio, keltainen soikio, jonka katossa on vilkkuva punainen palohälytin ja jonka edestä kävelee reippahasti tomeria Pikku Apulaisia. Pajassa on myös muitakin laatikoita. Monistuskoneen vieressä on violetti loota, jolla on ilmeisesti ainoastaan virkaa vain vihreän lentoskootterin jalustana. Pellen vieressä on punainen laatikkomöhkäle, josta lähtee uhkaavasti kaksi pientä tähtäintä Pellen suuntaan. Sitten vielä tummanvioletti ilmastointihormin näköinen laatikko, jossa on oranssi soikio. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa pellen pajassa eräänlaisena kylttinä, tällä kertaa vaaleankeltapohjaisena ja vähän tummemmankeltaisella tekstitettynä. Taustalla näkyy myös vähän pajan seinää, mutta loppu peittyy salaperäisyyteen verhoavaan mustaan. Kari Korhosen piirrostaito vain parantuu ja parantuu! Kuvassa oli tönköhkö vitsi ja taustan mustakaan ei oikein sopinut kuvan hilpeyteen. Paja on kuitenkin kuvattu niin kuvailtavasti, että siitä suuri kiitos Korhoselle!
Huomenna pitää sitten tsempata!
Vuonna 1995 Aku Ankan taskukirjat uudistuivat kertaheitolla: joka taskarin kylkeen tuli paloja, joista lopulta muodostuu suuri kuva. Aina uuden taskarin ilmestyttyä kuva täydentyisi ja siitä paljastuisi vuoden lopussa kahdentoista taskarin mittainen kuva. Ensimmäinen, vuoden 1995 kuva koostuu taskareista 178-189. Kaksi näistä taskareista on tuplia, joten kuvaon odotettua suurempi tuplataskareista tietämättömille keräilijöille. Kuvassa Aku poseeraa makaamalla tyypillisessä "rentoutumis"-asennossa pitäen punaista kylttiä, jossa lukee keltaisin kirjaimin kahdessa rivissä "AKU ANKAN TASKUKIRJA". Taustan väri on kirkkaankeltainen. Taustalla, Akun pään yläpuolella sijaitsee myös vihreällä lehtiseppeleellä ympäröity Aku Ankan taskukirjan 25-vuotisjuhlavuoden ilmoittava punainen kirjoitus "25v", jonka alla lukee tavallisella mustalla "1970-1995". Alussa selkämyskuvat juhlistivat jonkun asian tai hahmon syntymäpäivää, mutta myöhemmin siitä ajatuksesta luovuttiin. Kuvan idean on keksinyt Kari Korhonen, joka oli tuolloin vasta vasta-alkaja piirtämisessä. Hän onkin myös piirtänyt kuvan. Mielestäni oli oikein hyvä ajatus aloittaa Aku Ankan taskukirjan juhlavuoden kunniaksi uusi, hieno perinne (vaikka en tuolloin ollut syntynytkään), olihan Kalle Ankas Pocketissakin ollut jo kauemman aikaa tuollainen selkämyskuvasarja. Ensimmäisestä kuvasta minulla ei ole muuta sanottavaa, kuin että erittäin hyvää työtä Kari Korhoselta (vaikka hänen ankkansa olivatkin tuossa vaiheessa vielä aika rumia). Kuvassa ei valitettavasti ollut mitään vitsiä.
Vuonna 1996 alkoi jälleen uusi, hieno selkämyskuva, joka noudatti edeltäjänsä mukaista kaavaa. Kuva on koottu taskareista 190-201. Kuva juhlistaa ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kuvassa Tupu, Hupu ja Lupu seisovat "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-kyltin takana leveä hymy kasvoillaan. Tupu on kokonaan kyltin takana, lukuunottamatta päätä ja kylttiä pitäviä käsiä, Lupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja oikea käsi ja jalka. Hupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja vasen käsi ja jalka. Kyltin taustaväri on sininen, tekstin väri taas punakeltaoranssi. Taustaväri on tummemmanoranssi. Kuvan on jälleen tehnyt kokonaan Kari Korhonen. Tämä kuva oli mielestäni selkeästi komeampi kuin sitä edellisen vuoden kuva. Olin joskus nähnyt tästä selkämyskuvasta kuvan jossain Akkarissa, ja luulin, että tuon kokoista taskaria myytiin jossain. Pitkään sain miettiä sitä, kunnes rupesin keräilemään taskareita.
Vuoden 1997 selkämyskuvassa oli osittainen taustamaisema, joten se voidaan kai jo laskea pienoiseksi muutokseksi edellisiin selkämyskuviin verrattuina. Jälleen kerran Kari Korhosen ideoima ja piirtämä kuva esittää Roope Ankkaa makoilemassa juhlallisena silmät kiinni hymyillen rentoutuneen oloisena massiivisen rahamassansa päällä rahasäkki tyynynään. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 202-213. Kuva tehtiin Roope-sedän 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Roope on laittanut kädet niskan taakse, pitää vasenta jalkaansa koukussa setelinipun päällä ja oikeaa jalkaa suorana. Kuvan tausta on tummansininen, mikä luo mielestäni hyvän harmonian keltaiselle rahakasalle. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on keskireunassa Roopen oikean jalan kohdalla. Logon pohjaväri on keltainen, kirjoituksen väri taas punainen. Kuvassa on kahdeksan setelinippua, suuri määrä kolikoita, ja seitsemän rahasäkkiä, oista viisi on taaempana "piilossa". Roopen vaatetus on lähes sama kuin yleensä, ainoa erikoisuus lienee kauluksen ja paidanhihojenkärjen vihreä väri. Tämänkin kuvan Kari Korhonen on taiteillut oikein mallikkaasti, kuva luo leppeän ilmapiirin ympärille, ja Roopekin on hyvin piirretty.
Vuonna 1998 selkämyskuvassa esiintyi ensimmäistä kertaa joku ei-ankkahahmo. Tuona vuonna juhlittiin Mikki Hiiren 70-vuotispäiviä, joten omalle selkämyskuvalle oli takuulla aihetta. Kuvan teossa on jälleen ollut Kari Korhonen asialla. Selkämyskuva koostuu tällä kertaa 214-225-numeroisista taskareista. Kuvassa Mikki katselee yllättyneenä hänen kunniakseen tehtyä syntymäpäiväkakkua. Kakku sijaitsee hopeisella tarjottimella, se on kuorrutettu herkullisesti kermavaahdolla, ja siinä on punaisia koristeita. Herkullista, mutta vaarallista. Kakussa on loogisesti seitsemästäkymmentä vaaleanpunaista kynttilästä muistona rakastetun pallokorvamme monikymmenvuotisesta seikkailu-urasta. Niistä nousee nimittäin uhkaava savu, ja vieressä leijuva vettä tippuva ruskeavartinen kasteluletku on valmiina sammutustöihin. Kolmiulotteisen vaikutelman luova kaikkien tuntema "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa punaisella pohjalla, ja keltaoranssilla kirjattuna juuri savun tähtäimessä. Mikki-polo järkyttyy tästä niin, että hikipisarat lentävät, samalla kun hän on rojahtamaisillaan maahan. Taustan väri on tällä kertaa vihreä, ja kakun vieressä sijaitsee juhlava ilmoitus Mikin syntymäpäivistä: "1928-1998". Mikillä on yllään sininen T-paita, punainen rusetti, punaiset housut, valkoiset hansikkaat ja ylikasvaneissa (tai mahdollisesti turvonneissa) jaloissa keltaiset kengät. Sankarimme uljas varjo ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa, vaan työntyy uljaasti ulos kuvasta. Tämä kuvahan oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa oli edes jonkinlainen vitsi (tosin se aiheutti minulle traumoja, eihän tällainen tulella leikkiminen sovi ollenkaan taskareihin!). Kari Korhonen osasi näemmä jo tuolloin taiteilla Mikkiä mallikkaasti. Joten siitä hurraata hurraata...
Seuraavaksi tuli vuoroon vuoden 1999 selkämyskuva. Tässä vaiheessa voin vain todeta: suuri muutos on tapahtunut. Kuvassa näytettiin kokonainen taustakuva, eli kuva on käytännössä siis kokonainen. Tämä selkämyskuva rikkoi kuitenkin niin fysiikan, kuukausien lukumäärän kuin Aku Ankan taskukirjan jo ammoin säätämät lait. Selkämyskuvassa on nimittäin kolmetoista taskukirjaa. Tämä johtuu siitä, että joulukuussa ilmestyi yhden tuplataskarin lisäksi tavallinen taskari, joten tässä selkämyskuvassa on taskarit 226-238. Selkämyskuva on siis taskarinselkämyksen verran kookkaampi, hyvä. Valtaosa suomalaisista järkyttyi syvästi ja saivat loppuelämäkseen traumoja, kun kaikkien rakastama "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli hävinnyt. Sen paikan vei kenties kokonainen tausta, kuka tietää. Tällä kertaa teemana oli Taikaviitan 30-vuotis syntymäpäiväjuhlat (kuvassa itsessään ei kyllä liene yhtään juhlatunnelmaa. Suomen ankkasetä Kari Korhonen on ideoinut ja taiteillut kuvan, ei liene yllätys? Tämän kerran selkämyskuvassa Taikaviitta katseleepi kenkkuli virnistys kasvoillaan tummansiniselle yötaivahalle, jonne heijastuu Taikaviitannaamiomerkki hologrammioituna. On yö, ja uljaan viittasankarimme viitta ja merimieslakki lepattavat nopeammin kuin tuuliviiri. Hän ei huomaa itse asiassa lainkaan jostain kaukaisuudesta työntyvää lempimerkkiään yön pimeydessä, joten se on pitänyt valaista kuunhohtoisella aavemaisella valolla. Tapahtumapaikka on toistaiseksi tuntematon suurkaupunki, jonka kaduilla, katoilla, seinillä ja viemäreissä väsymätön oikeudenpuolustaja, vankkumaton supersankarimme partioi. Kaupunki on kuvattu samakkoperspektiivistä, joten saakoon se osan Taikaviitan kahmimasta kunniasta. Mielestäni Kari Korhosen piirrustustaito vain paranee, mutta ongelmana on: tässä ei ole vitsiä. Edes pieni vitsintynkä olisi auttanut näin mahtailevaan ja uljaan vaikutustahtoiseen kuvaan. No olihan tämä ihan komia muutenkin...
Vuoden 2000 selkämyskuva rikkoi edeltäjänsä tapaan monet lait, ja omisti itselleen kolmetoista taskaria. Tällä kertaa juhlansa juhlii kaikkien suomalaisten oma ankkapokkarinsa Aku Ankan taskukirja, jonka tarinataivalta oli kestänyt jo 30 vuotta. Tällä kertaa selkämyskuva koostui taskareista 239-251. Tällä kertaa suuri virstapylväs jaetaan sinne suuntaan, jossa kuvia käsitellään tietokoneella ym., siis tekniikalle. Kuvan on jälleen kerran taiteillut ystävämme Kari Korhonen, jonka piirroksen taustamaisematon keltainen tausta sisältää hypnoottisia kiekuroita ja kuvioita, joita ei käsin pystyisi kukaan ihminen tekemään! Suomalaiset saivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta, sillä vanha ystävämme "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli tehnyt comebackin pienenä, mutta hienona, punapohjaisena ja valkotekstisenä. Logon alla näkyy oliivinvihreä juhlistus "30v", joka tietysti ylistää jo 30-vuotiasta Aku Ankan taskukirjaa. Kuvan idea on ollut kenties tähän astisista nerokkain: hypnoottiset kuviot yrittävät saada tyhjän päällä seisovan Akun pauloihinsa, samalla kun kyseinen henkilö väistelee hymysuin taivaalta satavaa taskarivyöryä. Kaiken kukkuraksi Aku yrittää harjoitella samalla vaikeita flamencoliikkeitä, kun taivaalta tipahtelee Aku Ankan taskukirjoja. Akua ahdistelevat taskarit ovat nimeltänsä 176: Ankallissankari (tupla), 61: Roopen unelmaretket, 213: Juhlaraha (tupla), 102: Riemua riittää, 150: Runsauden sarvi, 226: Löysät pois, 237: Ammattiauttaja (tupla), 1: Mikki kiipelissä, 6: Aku Baba ja viisi rosvoa ja Kalin kynsi (erikoisnumero). Näistä taskareista kolme on tuplakivuliaita tuplataskareita, ja yksi erikoispaukku, joten Akulla varmasti riittää väistelemistä! Mielestäni idea oli tähän astisista parhain ja on yhä edelleen. Aku jäämässä taskareiden alle on yksinkertaisesti niin nerokas keksintö, ettei voi muuta sanoa. Bravo Korhonen ja sitä rataa...
Nyt ollaan päästy jo vuoteen 2001, siihen legendaariseen, jolloin pilvenpiirtäjät luhistuivat, sodat alkoivat ja ilmestyi Aku Ankan taskukirjojen historian ensimmäinen selkämyskuva, jossa esiintyi ankka luonnosasteella! Tällaista ei oltu nähty koskaan ennen eikä varmaan tulla koskaan näkemäänkään. Selkämyskuvasta saamme kiittää jälleen kerran lakeja rikkovaa määrää, kolmeatoista taskaria, tällä kertaa Aku Ankan taskukirjoja number 252-264. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli säilyttänyt paikkansa selkämyskuvassa. Tällä kertaa sen pohja oli keltainen ja kirjoitus sininen. Rakas Kari Korhosemme on tällä kertaa keksinyt oikein nerokkaan idean. Siinä Aku ihastelee vekkulisti hymyillen edessä näkyvää kolmen kuvan sarjaa verenpunaisen taustan häilyessä uhkaavana taustalla. Ensimmäisessä näkyy Aku luonnosteltuna sinisellä kynällä, toisessa tussattuna ja kolmannessa väritettynä eli valmiina. Kuvasarjakuvissa kireän näköinen Aku lyö pesäpallomailalla palloa painovoimattomassa tilassa (tuo oli vain yksi teoria, voihan se olla niinkin, että Aku tippuu lentokoneesta pesäpallomailan ja pallon kera). Kuvaan kuulunee myös taskarin 259: Taikaviitta kuilun partaalla nimi, joka yltää toiseen kuvasarjakuvaan muuttuen valkoisesta mustaksi. Aku Ankan taskukirjojen maailma se jaksaa ällistyttää... Mielestäni ("mielestäni ja mielestäni") tämä kuva on tähänastisista Korhosen kuvista taidokkain ja hienoimmin tehty. Näin opetetaan suomalaiset piirtämään ankkaa!
Kari Korhonen ylitti itsensä vuonna 2002, jolloin järjestyksessään kahdeksas selkämyskuva ilmestyi. Tausta oli kerrankin kunnollisen kunnollinen, mikäli kuvitellaan Pelle Pelottoman siirtäneen pajansa avaruuteen. Suomeen iski ilmeisesti suuri paperipula, tai Korhosen käsi väsyi kesken piirtämisen, joten Aku Ankan taskukirjan yhteisen loogisuuden rajat rikottiin ja selkämyskuvan taskareiden määrä supistui kolmestatoista kahteentoista. Selkämyskuvaa ei saa omakseen mitenkään muuten kuin ostamalla taskarit 265-276 ja järjestämällä ne numerojärjestykseen. Kuvassa Pelle näyttää hämillisenä tuttua heh heh-naamaa kahdentoista Pikku Apulaisen pyöriessä ja hyöriessä hänen ympärillään. Kiltti keksijä oli näet (ilmeisesti puolivahingossa) mennyt keksimään monistuskoneen, jonne Pikku Apulainen meni tietysti heti ensimmäisenä, innokas koekaniini kun oli. Lopputulos on vangittu kuin taiottuna tähän kuvaan. Pelle seisoo työ- ja arkivaatteissaan laatikkoisen pajansa keskellä Pikku Apulaisten ympäröimänä, joista suurin osa tahtoo Pellen syliin. Hellyttävää! Pelle pitää vasenta kättään pään päällä, joka on ilmeisen selkeä merkki päänsärystä. Oikea käsi taas on painettu sydämelle. Pelle ilmeisesti on saanut säikähdyksestään sydänkohtauksen. Monistuskone on monimutkainen masiina, jonka yläpuolella jököttää ankannokkainen robotinpää, jonka tuntosarvessa vilkkuu keltainen valo. Sen alapuolella on harmaa metallilaatikko, jossa on käyrätaulukko (?). Siitä lähtee putki alimpaan laatikkoon, jonka sivussa on rubikin kuutiota muistuttava kuvio, keltainen soikio, jonka katossa on vilkkuva punainen palohälytin ja jonka edestä kävelee reippahasti tomeria Pikku Apulaisia. Pajassa on myös muitakin laatikoita. Monistuskoneen vieressä on violetti loota, jolla on ilmeisesti ainoastaan virkaa vain vihreän lentoskootterin jalustana. Pellen vieressä on punainen laatikkomöhkäle, josta lähtee uhkaavasti kaksi pientä tähtäintä Pellen suuntaan. Sitten vielä tummanvioletti ilmastointihormin näköinen laatikko, jossa on oranssi soikio. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa pellen pajassa eräänlaisena kylttinä, tällä kertaa vaaleankeltapohjaisena ja vähän tummemmankeltaisella tekstitettynä. Taustalla näkyy myös vähän pajan seinää, mutta loppu peittyy salaperäisyyteen verhoavaan mustaan. Kari Korhosen piirrostaito vain parantuu ja parantuu! Kuvassa oli tönköhkö vitsi ja taustan mustakaan ei oikein sopinut kuvan hilpeyteen. Paja on kuitenkin kuvattu niin kuvailtavasti, että siitä suuri kiitos Korhoselle!
Huomenna pitää sitten tsempata!
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1176 -
24.07.2009 klo 22:22:30
Hyvä blogi taas akkaridekkarilta! Joo, rankisgit voisi joku huomenna tehdä. :) Itse vielä vähän kirjoitan huomenna.
Akuhullu97
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1177 -
24.07.2009 klo 22:28:33
Todella hieno blogi Akkaridekkari! :) Itse en tässä osakilpailussa enää kärkisijoista taistele, olin poissakin tuossa neljä päivää ja toinen sija on kuitenkin varmistunut.
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1178 -
25.07.2009 klo 11:00:38
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankan Taskukirjojen selkämyskuvat
Aku Ankan Taskukirjojen - noiden kuukausittain ilmestyvien pokkariopusten - selkämyksiin rakentuu vuosittain kuvakokonaisuuksia. Jokaisessa taskarissa on pieni palanen, ja vuoden lopussa niistä voi koota kokonaisen kuvan. Täysin ehjät kuvat voi välillä myös katsoa vuoden viimeisimmästä taskarista, tai Inducksista. Kerran kuva on kattanut kaksi vuotta, tämä tapahtui vuosina 2005-2006.
Ensimmäisen kerran selkämyskuvista päästiin nauttimaan vuonna 1995, eli taskarista 178 alkaen. Kari Korhosen piirtämää kuvaa tähdittää sarjakuvasankari Aku Ankka. Kuva ilmestyi Aku Ankan Taskukirjan 25-vuotisen taipaleen kunniaksi.
Ensimmäinen selkämyskuva päättyi Taskariin 189, ja heti seuraavasta Taskarista alkoikin jo toinen kuva. Muitten kuvien tavoin tämäkin juhlistaa jotakin merkkipäivää - ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kaikki alkupään selkämyskuvat on piirtänyt Kari Korhonen, niin tämänkin. Hienossa kuvassa ankanpojat katselevat Aku Ankan Taskukirjan logoa.
Kolmes selkämyskuva ilmestyi vuonna 1997. Tällä kertaa juhlistettiin viisikymppistä Roopea, piirtäjä onkin jo tuttu aikaisempien kuvien pohjalta.
Hiirimaailmaan päästiin ensimmäisen kerran selkämyskuvissa vuonna 1998, kun Mikki Hiiri juhli komeaa polkuaan vuodesta 1928 aina vuoteen 1998 asti. Taustalla näkyi tuttuun tapaan Aku Ankan taskukirjan logo, joskin se oli osittain Mikin syntymäpäiväkakun kynttilöistä tupruavan savun peitossa.
Vuonna 1999 ilmestyi mielestäni yksi parhaista selkämyskuvista. Taikaviitan kolmas vuosikymmen tuli täyteen, ja Kari Korhonen sai tehtäväkseen piirtää Taikaviitan - harvinaista Korhosta. Vuosi sisälsi poikkeuksellisesti 13 taskukirjaa 12 sijaan - joulukuussa ilmestyi yksi ylimääräinen. Kuvan tausta on tehty huolellisesti, "Aku Ankan Taskukirja" -logo on hävinnyt, ja uudet tekniikat on otettu käyttöön; selvä muutos.
Uusi vuosituhat jatkoi siitä, mihin edellinen jäi. Mukana oli taaskin yksi taskari ekstrana, ja kuva käsittikin numerot 239-251. Piirtäjä on tuttuakin tutumpi jo... Nyt juhlistetaan Aku Ankan Taskukirjan merkkipäivää jo toisen kerran! Ensimmäisestä selkämyskuvasta on kulunut viisi vuotta, ensimmäisestä Taskarista 30 vuotta!
Vuosi 2001 ei jää pekkaa pahemmaksi! Numeroitten 252 ja 264 välissä ilmestynyt kuva (taas kolmetoista taskaria, alkaa olla pikemminkin vakio kuin erikoisuus). Kari Korhosen kuvassa päästään näkemään Aku luonnosvaiheissa. Kuva opetti minullekin hieman luonnosten tekemistä. Nyt oli kyseessä jo kuudes kuva.
Vuoden 2002 suloinen kuva käsitteli ensimmäistä kertaa Barksin keksimää Ankkalinnan keksijänero Pelle Pelotonta, sekä hänen toimeliasta apulaistaan.
Numeroitten 277-288 kuvassa on mielestäni hyvä idea, mutta toteutus ontuu aavistuksen. Kuvassa Aku ja ankanpojat taistelevat leikisti Roopen rahasäiliössä, Roopen katsellessa vieressä tuiman oloisena.
Vuoden 2004 tähteä ei tarvitse paljon arvuutella. Akun 70-vuotisjuhlat olivat suuri juttu ankkamaailmassa, ja kuvakin oli edellisvuotta parempi. Tällä kertaa olivat vuorossa 12 numeroa välillä 289-300. Kuvassa Aku lentää ilmapallojen voimalla, joita ankanpojat ritsoilla ampuvat. Ensimmäistä kertaa omistan itsekin suuren osan tämän kuvan taskareista - aiemmista selkämyskuvista minulla on vain satunnaisia yksilöitä. Kuva päättyi numeroon nimeltä "Kolmesataa", joka oli poikkeuksellista paksumpi, muttei kuitenkaan Tupla (se oli 300-sivuinen).
Kun 300 taskarin virstanpylväs oli ohitettu, lähdettiin metsästämään seuraavaa "tuplaselkämyskuvan" voimin. Kari Korhonen oli menneen talven lumia, kun Italian Venetsiasta kotoisin oleva ankkanero Giorgio "Gio" Cavazzano piirsi tämän kaksi vuotta käsittävän selkämyskuvan. Kuva esitteli peräti kaksikymmentä hahmoa niin ankka- kuin hiiriuniversumistakin. Kuva on tähän mennessä ilmestyneistä kuvista ehkäpä se paras. Omistan myös kaikki sen käsittävät taskarit.
Vuonna 2007 saatiin juhlia montaa hahmoa. Cavazzanon kuvassa 60-vuotias Roope jakelee pieniä ja halpoja lahjoja muille sankareille - kuuluisalle, jo seitsenkymppiselle ankkakolmikolle, sekä viisi vuotta heitä vanhemmalle Akun tyttöystävälle Iinekselle. Omistan taas kerran suurimman osan kaksitoistaosaisesta kuvakokoaisuudesta.
Hiiriin paneuduttiin taas vuonna 2008, kun Cavazzano piirsi kolmatta kertaa peräkkäin selkämyskuvan. Siinä paistellaan makkaraa ja juhlistetaan synttäreitä.
Tänä vuonna selkämyskuva saa taas kerran paljon hahmoja. Nähtäväksi jää, ketkä kaikki vielä pääsevät estradille, mutta kuvan piirtäjä on jo varma (Cavazzano), samoin kuin se, ettäkuva käsittää Taskukirjat numerosta 349 numeroon 360.
(Jatkuu...)
Kiitos blogikehuista, vaikka teinkin sen kymmenessä minuutissa, pakko myöntää...
Aku Ankan Taskukirjojen - noiden kuukausittain ilmestyvien pokkariopusten - selkämyksiin rakentuu vuosittain kuvakokonaisuuksia. Jokaisessa taskarissa on pieni palanen, ja vuoden lopussa niistä voi koota kokonaisen kuvan. Täysin ehjät kuvat voi välillä myös katsoa vuoden viimeisimmästä taskarista, tai Inducksista. Kerran kuva on kattanut kaksi vuotta, tämä tapahtui vuosina 2005-2006.
Ensimmäisen kerran selkämyskuvista päästiin nauttimaan vuonna 1995, eli taskarista 178 alkaen. Kari Korhosen piirtämää kuvaa tähdittää sarjakuvasankari Aku Ankka. Kuva ilmestyi Aku Ankan Taskukirjan 25-vuotisen taipaleen kunniaksi.
Ensimmäinen selkämyskuva päättyi Taskariin 189, ja heti seuraavasta Taskarista alkoikin jo toinen kuva. Muitten kuvien tavoin tämäkin juhlistaa jotakin merkkipäivää - ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kaikki alkupään selkämyskuvat on piirtänyt Kari Korhonen, niin tämänkin. Hienossa kuvassa ankanpojat katselevat Aku Ankan Taskukirjan logoa.
Kolmes selkämyskuva ilmestyi vuonna 1997. Tällä kertaa juhlistettiin viisikymppistä Roopea, piirtäjä onkin jo tuttu aikaisempien kuvien pohjalta.
Hiirimaailmaan päästiin ensimmäisen kerran selkämyskuvissa vuonna 1998, kun Mikki Hiiri juhli komeaa polkuaan vuodesta 1928 aina vuoteen 1998 asti. Taustalla näkyi tuttuun tapaan Aku Ankan taskukirjan logo, joskin se oli osittain Mikin syntymäpäiväkakun kynttilöistä tupruavan savun peitossa.
Vuonna 1999 ilmestyi mielestäni yksi parhaista selkämyskuvista. Taikaviitan kolmas vuosikymmen tuli täyteen, ja Kari Korhonen sai tehtäväkseen piirtää Taikaviitan - harvinaista Korhosta. Vuosi sisälsi poikkeuksellisesti 13 taskukirjaa 12 sijaan - joulukuussa ilmestyi yksi ylimääräinen. Kuvan tausta on tehty huolellisesti, "Aku Ankan Taskukirja" -logo on hävinnyt, ja uudet tekniikat on otettu käyttöön; selvä muutos.
Uusi vuosituhat jatkoi siitä, mihin edellinen jäi. Mukana oli taaskin yksi taskari ekstrana, ja kuva käsittikin numerot 239-251. Piirtäjä on tuttuakin tutumpi jo... Nyt juhlistetaan Aku Ankan Taskukirjan merkkipäivää jo toisen kerran! Ensimmäisestä selkämyskuvasta on kulunut viisi vuotta, ensimmäisestä Taskarista 30 vuotta!
Vuosi 2001 ei jää pekkaa pahemmaksi! Numeroitten 252 ja 264 välissä ilmestynyt kuva (taas kolmetoista taskaria, alkaa olla pikemminkin vakio kuin erikoisuus). Kari Korhosen kuvassa päästään näkemään Aku luonnosvaiheissa. Kuva opetti minullekin hieman luonnosten tekemistä. Nyt oli kyseessä jo kuudes kuva.
Vuoden 2002 suloinen kuva käsitteli ensimmäistä kertaa Barksin keksimää Ankkalinnan keksijänero Pelle Pelotonta, sekä hänen toimeliasta apulaistaan.
Numeroitten 277-288 kuvassa on mielestäni hyvä idea, mutta toteutus ontuu aavistuksen. Kuvassa Aku ja ankanpojat taistelevat leikisti Roopen rahasäiliössä, Roopen katsellessa vieressä tuiman oloisena.
Vuoden 2004 tähteä ei tarvitse paljon arvuutella. Akun 70-vuotisjuhlat olivat suuri juttu ankkamaailmassa, ja kuvakin oli edellisvuotta parempi. Tällä kertaa olivat vuorossa 12 numeroa välillä 289-300. Kuvassa Aku lentää ilmapallojen voimalla, joita ankanpojat ritsoilla ampuvat. Ensimmäistä kertaa omistan itsekin suuren osan tämän kuvan taskareista - aiemmista selkämyskuvista minulla on vain satunnaisia yksilöitä. Kuva päättyi numeroon nimeltä "Kolmesataa", joka oli poikkeuksellista paksumpi, muttei kuitenkaan Tupla (se oli 300-sivuinen).
Kun 300 taskarin virstanpylväs oli ohitettu, lähdettiin metsästämään seuraavaa "tuplaselkämyskuvan" voimin. Kari Korhonen oli menneen talven lumia, kun Italian Venetsiasta kotoisin oleva ankkanero Giorgio "Gio" Cavazzano piirsi tämän kaksi vuotta käsittävän selkämyskuvan. Kuva esitteli peräti kaksikymmentä hahmoa niin ankka- kuin hiiriuniversumistakin. Kuva on tähän mennessä ilmestyneistä kuvista ehkäpä se paras. Omistan myös kaikki sen käsittävät taskarit.
Vuonna 2007 saatiin juhlia montaa hahmoa. Cavazzanon kuvassa 60-vuotias Roope jakelee pieniä ja halpoja lahjoja muille sankareille - kuuluisalle, jo seitsenkymppiselle ankkakolmikolle, sekä viisi vuotta heitä vanhemmalle Akun tyttöystävälle Iinekselle. Omistan taas kerran suurimman osan kaksitoistaosaisesta kuvakokoaisuudesta.
Hiiriin paneuduttiin taas vuonna 2008, kun Cavazzano piirsi kolmatta kertaa peräkkäin selkämyskuvan. Siinä paistellaan makkaraa ja juhlistetaan synttäreitä.
Tänä vuonna selkämyskuva saa taas kerran paljon hahmoja. Nähtäväksi jää, ketkä kaikki vielä pääsevät estradille, mutta kuvan piirtäjä on jo varma (Cavazzano), samoin kuin se, ettäkuva käsittää Taskukirjat numerosta 349 numeroon 360.
(Jatkuu...)
Kiitos blogikehuista, vaikka teinkin sen kymmenessä minuutissa, pakko myöntää...
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1179 -
25.07.2009 klo 11:49:37
Aivan, en muistanutkaan eilen kommentoida blogiasi. Se oli kaikessa lyhykäsyydessään varsin mainio, muttet pihahtanutkaan edellisestä osiksesta.
Se oli vieläpä (luultavasti) ainoa palkintosijani tällä kaudella. >:( :)
Se oli vieläpä (luultavasti) ainoa palkintosijani tällä kaudella. >:( :)
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1180 -
25.07.2009 klo 11:52:10
Jep, vekkuli blogi tälläkin kertaa.
Olisiko mitenkään mahdollista, että teet Kauden jälkeen-blogin?
Olisiko mitenkään mahdollista, että teet Kauden jälkeen-blogin?
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1181 -
25.07.2009 klo 11:58:00
Loppuun kirjoittelen viestin illalla, huomenna saatan jotain korjailla ja pieniä juttuja lisäillä. :)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Aku Ankan taskukirjoihin on muodostunut selkämyskuva aina vuodesta 1995, lähtien numerosta 178: Joku odottaa soittoasi. Yleensä yksi kuva koostuu kahdestatoista taskukirjasta, mutta joinakin vuosina se on koostunut kolmestatoista ja kerran jopa kahdestakymmenestäneljästä taskukirjasta. Yhdessä vaiheessa Aku Ankan taskukirjoja ilmestyi kolmetoista kappaletta, sillä toimitus halusi antaa ankkafaneille joululahjaksi joulukuussa kaksi taskukirjaa, yhden tavallisen ja yhden tuplataskarin. Koska tuplataskarit, joita joka keräilykuvassa on aina kaksi ovat kaksi kertaa tavallisen taskukirjan paksuisia ne paljastavat enemmän kuvaa kuin tavallinen taskukirja. Selkämyskuva piristää paljon taskukirjoja hyllyssä ja alle 178 taskukirjat hyllyssäni tuntuvat ankeilta muihin verrattuina.
Ensimmäiset kymmenen selkämyskuvaa piirsi suomalainen Kari Korhonen, kun taas yhdennestätoista selkämyskuvasta lähtien selkämyskuvat on piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Ensimmäinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 178-189. Kari Korhosen piirtämään selkämyskuvaan saatiin kokoon lopulta Aku, joka nojaa isoon ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiin. Sen kirjaimet on kirjoitettu keltaisin kirjaimin punaiselle alustalle. Muuten selkämyskuvan tausta on täysin keltainen. Tässä selkämyskuva koostui kahdestatoista Aku Ankan taskukirjasta.
Toinen selkämyskuva ilmestyi vuonna 1996. Jälleen kerran kuvan piirtäjänä oli Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuvassa seikkailivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka töllistelevät ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiä edessään. Se on kirjoitettu punertavin kirjaimin siniselle alustalle. Muuten selkämyskuva on taustaväriltään oranssinpunainen. Kyseinen selkämyskuva koostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 190-201.
Kolmas selkämyskuva oli edellisten tapaan Kari Korhosen piirtämä. Se koostui jälleen kerran kahdestatoista taskukirjasta, tällä kertaa numeroista 202-213. Kyseisessä kuvassa Roope nukkuu rahameressään. Kuvassa nähdään myös jälleen kerran hyvin tuttu kyltti: ”AKU ANKAN TASKUKIRJA”. Tällä kertaa sen kirjaimet on väritetty punaisella ja muuten logon tausta on keltainen. Ilman logoa taustan väri taas on tumman sininen. Kyseinen keräilykuva on tehty Roopen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.
Myös neljäs selkämyskuva oli suomalaisen ankkamaestro Kari Korhosen piirtämä. Tällä kertaa kuvassa seikkailee Mikki, jonka edessä on 70-kynttiläinen kakku, joka on tulessa. Kuvassa Mikki pitää toisessa kädessään vesiruiskua, jolla hän aikoo sammuttaa kakun. Kyseinen kuva on tehty Mikin ja Minnin 70-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, vaikka Minni ei kuvassa näykään. Kuvassa näkyy myös pieni paperinpalanen, jossa lukee ”1928-1998”. Kuva koostui taskukirjoista 214-225, ja sisälsi siis kaksitoista Aku Ankan taskukirjaa. Jälleen kerran selkämyskuvassa myös nähtiin tällä kertaa melko pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen on väritetty oranssein kirjaimin punaiselle taustalle. Kuva tunnetaan myös nimellä vihreä sarja, sillä muuten selkämyskuvan taustan väri on täysin vihreä.
Seuraava selkämyskuva oli tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Siinä oli kuitenkin jotain erilaista, jota ennen ei oltu selkämyskuvissa nähty. Piirtäjänä oli edelleen Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuva koostui kolmestatoista taskukirjasta, numeroista 226-238. Kuvassa on Taikaviitta, jonka takana näkyy kuinka Taikaviitan merkkiä heijastetaan taivaalle. Tästä kuvasta puuttui myös kokonaan ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuonna 1999.
Vuonna 2000 juhlittiin taskukirjan 30-vuotistataivalta. Kyseisessä selkämyskuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo tekee paluun. Se on väritetty valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle. Logon alapuolella on vihreällä väritetty luku 30v. Muuten selkämyskuvan taustan väri on keltainen. Selkämyskuvassa nähdään Aku, jonka ympärillä on useita vuosien varrella ilmestyneitä taskukirjoja sekä ainakin Kalin kynsi-erikoisnumero ja kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankan taskukirja numero 1: Mikki kiipelissä. Kyseinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 239-251. Kuva siis koostui tälläkin kertaa kolmestatoista Aku Ankan taskukirjasta. Myös tämän keräilykuvan on piirtänyt Kari Korhonen.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka ilmestyi vuonna 2001, teemana oli kuvagalleria. Jälleen kerran kyseisen selkämyskuvan oli piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuvassa Aku katselee hänestä tehtyjä kuvia. Ensimmäinen kuva on luonnos, seuraava tussaus ja viimeinen, väritetty, on valmis. Kuvat ovat valkoisia, mutta muuten selkämyskuvan tausta on punainen ja se tuntui loistavalta väriltä edellisen selkämyskuvan keltaisen värin jälkeen. Tämä selkämyskuva koostui taskukirjoista väliltä 252-264, joten jälleen kerran selkämyskuva koostui kolmestatoista taskukirjasta. Myös tässä selkämyskuvassa nähdään pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen kirjaimet on väritetty sinisin kirjaimin keltaiselle alustalle.
Vuonna 2002 selkämyskuvaan oli päässyt pääosaan Pelle sekä Pellen paja. Jälleen kerran selkämyskuvan oli piirtänyt Kari Korhonen, mutta värityksen on tehnyt Sampo Haahti. Kyseisessä kuvassa Pelle katsoo, kuinka viereen rakennetusta monistuskoneesta marssii ulos kymmeniä Pikku Apulaisia. Tuona vuonna palattiin takaisin kahdentoista taskukirjan vuosivauhtiin, kun joulukuussa julkaistiin enää yksi taskukirja, joten kuva koostui taskukirjoista 265-276. Mukana on myös tuttu ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on kirjoitettu tällä kertaa keltaisin kirjaimen keltaiselle alustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva on ehkä kaikkien aikojen tylsin, mitä tähän mennessä on nähty. Myös vuoden 2003 selkämyskuva koostuu siis kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 277-288, mutta syy tylsyyteen on muu. Kuvan idea on jotenkin tylsähkö, enkä muutenkaan ymmärrä sitä. Kuvassa Roope raivoaa Akulle ja ankanpojille, jotka käyvät sotaa hänen rahoillaan ja aarteillaan. Akulla on päässään kultainen kruunu ja hän on suojautumassa kilvellään ankanpoikien laukaistessa setelinipun tätä kohti. Myös tämän selkämyskuvan on piirtänyt tuttuun tapaan Kari Korhonen. Myös Korhosen piirrokset eivät tässä selkämyskuvassa ole parhaimmillaan, kruunu, jota Tupu pitää päässään vaikuttaa leijuvan hänen päänsä yläpuolella. Kuva myös tuntuu alkavan ja loppuvan oudosta kohdasta eikä harmahtava väri ole mikään hieno taskukirjoissa. Tässä keräilykuvassa vakiintui tavallinen taskukirjojen julkaisemisajankohta, jos tuplataskukirjoja katsotaan. Kuten vielä tänäkin vuonna tuplataskarit ilmestyvät toukokuussa ja syyskuussa, kun ennen ne ilmestyivät toukokuussa ja marraskuussa. Mukana on myös ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on väritetty tällä kertaa valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka julkaistiin vuonna 2004 juhlittiin Akun 70-vuotissyntymäpäiviä. Tämä selkämyskuva oli viimeinen, jonka suomalainen ankkamaestro Kari Korhonen on tehnyt, sillä seuraavassa piirtäjä olikin jo Giorgio Cavazzano. Tämä keräilykuva kuuluu ehdottomasti Korhosen piirtämiä selkämyskuvia katsoessa lempikuvani. Tässä kuvassa Akun kauhistunut ilme on hyvin elävän oloinen, niin myös ritsalla palloja ampuvat ankanpojat. Kuvassa Aku siis lentää ilmapallojen, joissa lukee numero 70, mukana ja ankanpojat yrittävät tiputtaa hänet alas ampumalla ilmapalloja puhki ritsoilla. Kyseinen selkämyskuva muodostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 289-300. Jälleen kerran kuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka tällä kertaa on väritetty punaisin kirjaimin keltaiselle taustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva eroaa erittäin paljon muista. Lukijat joutuivat nimittäin odottaa selkämyskuvan loppumista ”huimat” kaksi vuotta, sillä selkämyskuva käsitti kaksikymmentäneljä taskukirjaa, numerot 301-324. Se oli ensimmäinen italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Kuvassa juhlittiin Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta. Selkämyskuvassa nähdään hiirimaailman hahmoista Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Musta Pekka, Heluna Ammu, Polle Koninkaulus, Indiana Hopo, Bruno ja Minni Hiiri. Ankkamaailman hahmoista mukana olivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuina, Aku Ankka, Pelle Peloton ja Pikku Apulainen, Hannu Hanhi, Iines Ankka, Milla Magia, Karhukopla, Mummo Ankka, Roope Ankka ja Taikaviitta. Tässä selkämyskuvassa poistui käytöstä ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, mutta se ei ole niinkään haitannut ketään, ainakaan julkisesti. Kyseistä selkämyskuvaa kutsutaan siniseksi sarjaksi, sillä se on taustaltaan tumman sininen ja kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuosina 2005 ja 2006.
Myös seuraavan selkämyskuvan oli piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Se ilmestyi vuonna 2007, ja juhli Roopen 70-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen syntymäpäiviä ja ankanpoikien syntymäpäiviä. Kuvan taustaväri on punainen, mutta se on niin haaleahko, että sitä voisi sanoa haaleahkoksi oranssiksi. Kyseinen kuva koostui tuttuun tapaan kahdestatoista taskukirjasta, numerosta 325 aina numeroon 336 saakka. Vuosi käsitti kaksi Roopelle omistettua taskukirjaa, toukokuussa ilmestyneen tuplataskarin (Roope-sedän rahanippu) ja joulukuussa ilmestyneen tavallisen taskukirjan (Kultakuorrutus). Kyseisessä kuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle suuren paketin, niin myös Iines ja vastalahjaksi he saavat Roopelta minimaalisen pienet paketit. Odotin, että kuvaan olisi päässyt jotenkin mukaan myös 313, mutta ei sen puuttuminen niin hirvittävästi ärsytä.
Vuonna 2008 juhlittiin Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuvassa Mikki, Hessu ja poliisimestari Simo Sisu syövät yhdessä makkaraa Mikin grillijuhlissa Minnin seuratessa juhlia vierestä vihaisen oloisena. Myös tämän selkämyskuvan oli piirtänyt Giorgio Cavazzano. Kyseinen selkämyskuva koostui Aku Ankan taskukirjoista väliltä 337-348.
Omasta mielestäni kaikista paras tähän mennessä ilmestynyt selkämyskuva on ehdottomasti vuosien 2005-2006 selkämyskuva, sillä on hieno nähdä suurin osa Disney-hahmoista samassa kuvassa. Luulin vielä vuonna 2005, että selkämyskuva on aina ollut tuollainen ja se vain jatkuu ja jatkuu, mutta sitten kuulin kaveriltani, että se loppuu numeroon 324, hän oli nähnyt selkämyskuvan nimittäin kokonaisuudessaan jossakin kaupassa. Tämä on ehdottomasti myös Giorgio Cavazzanon yksi hienommista hänen koskaan piirtämistä kuvista.
Omistan itse kaksi täydellisesti valmista selkämyskuvaa, ne ovat vuosien 2007 ja 2008. Minulta puuttuu vuosien 2005-2006 selkämyskuvasta yksi taskukirja, vuoden 1995 selkämyskuvasta kaksi ja vuoden 1999 selkämyskuvasta kaksi. Muista keräilykuvista omistan noin 3-7 taskukirjaa.
Yhteenvetona voi todeta taskukirjoissa nähtävien selkämyskuvien olevan kaikin puolin ihan kivoja lisiä. Monissa Korhosen (178-300) piirtämissä selkämyskuvissa ei ole kovinkaan kummoista vitsiä, kun taas Giorgio Cavazzanon (301->>>) selkämyskuvissa on sitä jotain, joka Korhoselta puuttuu. Saattaa toki olla, että selkämyskuvat vaikuttavat niin loistavilta siksi, että niiden piirtäjä, Giorgio Cavazzano on ylivoimaisesti paras piirtäjä omasta mielestäni. Jatkossa kaikki keräilykuvat voisivat olla kahden vuoden mittaisia eli ne sisältäisivät kaksikymmentäneljä Aku Ankan taskukirjaa kahdentoista sijasta. Omasta mielestäni kahteenkymmeneenneljään nimittäin mahtuu paljon parempia vitsejä ja hahmojakin saadaan ihan kivasti mukaan.
Jatkuu...
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Aku Ankan taskukirjoihin on muodostunut selkämyskuva aina vuodesta 1995, lähtien numerosta 178: Joku odottaa soittoasi. Yleensä yksi kuva koostuu kahdestatoista taskukirjasta, mutta joinakin vuosina se on koostunut kolmestatoista ja kerran jopa kahdestakymmenestäneljästä taskukirjasta. Yhdessä vaiheessa Aku Ankan taskukirjoja ilmestyi kolmetoista kappaletta, sillä toimitus halusi antaa ankkafaneille joululahjaksi joulukuussa kaksi taskukirjaa, yhden tavallisen ja yhden tuplataskarin. Koska tuplataskarit, joita joka keräilykuvassa on aina kaksi ovat kaksi kertaa tavallisen taskukirjan paksuisia ne paljastavat enemmän kuvaa kuin tavallinen taskukirja. Selkämyskuva piristää paljon taskukirjoja hyllyssä ja alle 178 taskukirjat hyllyssäni tuntuvat ankeilta muihin verrattuina.
Ensimmäiset kymmenen selkämyskuvaa piirsi suomalainen Kari Korhonen, kun taas yhdennestätoista selkämyskuvasta lähtien selkämyskuvat on piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Ensimmäinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 178-189. Kari Korhosen piirtämään selkämyskuvaan saatiin kokoon lopulta Aku, joka nojaa isoon ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiin. Sen kirjaimet on kirjoitettu keltaisin kirjaimin punaiselle alustalle. Muuten selkämyskuvan tausta on täysin keltainen. Tässä selkämyskuva koostui kahdestatoista Aku Ankan taskukirjasta.
Toinen selkämyskuva ilmestyi vuonna 1996. Jälleen kerran kuvan piirtäjänä oli Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuvassa seikkailivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka töllistelevät ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiä edessään. Se on kirjoitettu punertavin kirjaimin siniselle alustalle. Muuten selkämyskuva on taustaväriltään oranssinpunainen. Kyseinen selkämyskuva koostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 190-201.
Kolmas selkämyskuva oli edellisten tapaan Kari Korhosen piirtämä. Se koostui jälleen kerran kahdestatoista taskukirjasta, tällä kertaa numeroista 202-213. Kyseisessä kuvassa Roope nukkuu rahameressään. Kuvassa nähdään myös jälleen kerran hyvin tuttu kyltti: ”AKU ANKAN TASKUKIRJA”. Tällä kertaa sen kirjaimet on väritetty punaisella ja muuten logon tausta on keltainen. Ilman logoa taustan väri taas on tumman sininen. Kyseinen keräilykuva on tehty Roopen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.
Myös neljäs selkämyskuva oli suomalaisen ankkamaestro Kari Korhosen piirtämä. Tällä kertaa kuvassa seikkailee Mikki, jonka edessä on 70-kynttiläinen kakku, joka on tulessa. Kuvassa Mikki pitää toisessa kädessään vesiruiskua, jolla hän aikoo sammuttaa kakun. Kyseinen kuva on tehty Mikin ja Minnin 70-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, vaikka Minni ei kuvassa näykään. Kuvassa näkyy myös pieni paperinpalanen, jossa lukee ”1928-1998”. Kuva koostui taskukirjoista 214-225, ja sisälsi siis kaksitoista Aku Ankan taskukirjaa. Jälleen kerran selkämyskuvassa myös nähtiin tällä kertaa melko pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen on väritetty oranssein kirjaimin punaiselle taustalle. Kuva tunnetaan myös nimellä vihreä sarja, sillä muuten selkämyskuvan taustan väri on täysin vihreä.
Seuraava selkämyskuva oli tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Siinä oli kuitenkin jotain erilaista, jota ennen ei oltu selkämyskuvissa nähty. Piirtäjänä oli edelleen Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuva koostui kolmestatoista taskukirjasta, numeroista 226-238. Kuvassa on Taikaviitta, jonka takana näkyy kuinka Taikaviitan merkkiä heijastetaan taivaalle. Tästä kuvasta puuttui myös kokonaan ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuonna 1999.
Vuonna 2000 juhlittiin taskukirjan 30-vuotistataivalta. Kyseisessä selkämyskuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo tekee paluun. Se on väritetty valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle. Logon alapuolella on vihreällä väritetty luku 30v. Muuten selkämyskuvan taustan väri on keltainen. Selkämyskuvassa nähdään Aku, jonka ympärillä on useita vuosien varrella ilmestyneitä taskukirjoja sekä ainakin Kalin kynsi-erikoisnumero ja kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankan taskukirja numero 1: Mikki kiipelissä. Kyseinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 239-251. Kuva siis koostui tälläkin kertaa kolmestatoista Aku Ankan taskukirjasta. Myös tämän keräilykuvan on piirtänyt Kari Korhonen.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka ilmestyi vuonna 2001, teemana oli kuvagalleria. Jälleen kerran kyseisen selkämyskuvan oli piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuvassa Aku katselee hänestä tehtyjä kuvia. Ensimmäinen kuva on luonnos, seuraava tussaus ja viimeinen, väritetty, on valmis. Kuvat ovat valkoisia, mutta muuten selkämyskuvan tausta on punainen ja se tuntui loistavalta väriltä edellisen selkämyskuvan keltaisen värin jälkeen. Tämä selkämyskuva koostui taskukirjoista väliltä 252-264, joten jälleen kerran selkämyskuva koostui kolmestatoista taskukirjasta. Myös tässä selkämyskuvassa nähdään pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen kirjaimet on väritetty sinisin kirjaimin keltaiselle alustalle.
Vuonna 2002 selkämyskuvaan oli päässyt pääosaan Pelle sekä Pellen paja. Jälleen kerran selkämyskuvan oli piirtänyt Kari Korhonen, mutta värityksen on tehnyt Sampo Haahti. Kyseisessä kuvassa Pelle katsoo, kuinka viereen rakennetusta monistuskoneesta marssii ulos kymmeniä Pikku Apulaisia. Tuona vuonna palattiin takaisin kahdentoista taskukirjan vuosivauhtiin, kun joulukuussa julkaistiin enää yksi taskukirja, joten kuva koostui taskukirjoista 265-276. Mukana on myös tuttu ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on kirjoitettu tällä kertaa keltaisin kirjaimen keltaiselle alustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva on ehkä kaikkien aikojen tylsin, mitä tähän mennessä on nähty. Myös vuoden 2003 selkämyskuva koostuu siis kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 277-288, mutta syy tylsyyteen on muu. Kuvan idea on jotenkin tylsähkö, enkä muutenkaan ymmärrä sitä. Kuvassa Roope raivoaa Akulle ja ankanpojille, jotka käyvät sotaa hänen rahoillaan ja aarteillaan. Akulla on päässään kultainen kruunu ja hän on suojautumassa kilvellään ankanpoikien laukaistessa setelinipun tätä kohti. Myös tämän selkämyskuvan on piirtänyt tuttuun tapaan Kari Korhonen. Myös Korhosen piirrokset eivät tässä selkämyskuvassa ole parhaimmillaan, kruunu, jota Tupu pitää päässään vaikuttaa leijuvan hänen päänsä yläpuolella. Kuva myös tuntuu alkavan ja loppuvan oudosta kohdasta eikä harmahtava väri ole mikään hieno taskukirjoissa. Tässä keräilykuvassa vakiintui tavallinen taskukirjojen julkaisemisajankohta, jos tuplataskukirjoja katsotaan. Kuten vielä tänäkin vuonna tuplataskarit ilmestyvät toukokuussa ja syyskuussa, kun ennen ne ilmestyivät toukokuussa ja marraskuussa. Mukana on myös ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on väritetty tällä kertaa valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka julkaistiin vuonna 2004 juhlittiin Akun 70-vuotissyntymäpäiviä. Tämä selkämyskuva oli viimeinen, jonka suomalainen ankkamaestro Kari Korhonen on tehnyt, sillä seuraavassa piirtäjä olikin jo Giorgio Cavazzano. Tämä keräilykuva kuuluu ehdottomasti Korhosen piirtämiä selkämyskuvia katsoessa lempikuvani. Tässä kuvassa Akun kauhistunut ilme on hyvin elävän oloinen, niin myös ritsalla palloja ampuvat ankanpojat. Kuvassa Aku siis lentää ilmapallojen, joissa lukee numero 70, mukana ja ankanpojat yrittävät tiputtaa hänet alas ampumalla ilmapalloja puhki ritsoilla. Kyseinen selkämyskuva muodostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 289-300. Jälleen kerran kuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka tällä kertaa on väritetty punaisin kirjaimin keltaiselle taustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva eroaa erittäin paljon muista. Lukijat joutuivat nimittäin odottaa selkämyskuvan loppumista ”huimat” kaksi vuotta, sillä selkämyskuva käsitti kaksikymmentäneljä taskukirjaa, numerot 301-324. Se oli ensimmäinen italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Kuvassa juhlittiin Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta. Selkämyskuvassa nähdään hiirimaailman hahmoista Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Musta Pekka, Heluna Ammu, Polle Koninkaulus, Indiana Hopo, Bruno ja Minni Hiiri. Ankkamaailman hahmoista mukana olivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuina, Aku Ankka, Pelle Peloton ja Pikku Apulainen, Hannu Hanhi, Iines Ankka, Milla Magia, Karhukopla, Mummo Ankka, Roope Ankka ja Taikaviitta. Tässä selkämyskuvassa poistui käytöstä ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, mutta se ei ole niinkään haitannut ketään, ainakaan julkisesti. Kyseistä selkämyskuvaa kutsutaan siniseksi sarjaksi, sillä se on taustaltaan tumman sininen ja kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuosina 2005 ja 2006.
Myös seuraavan selkämyskuvan oli piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Se ilmestyi vuonna 2007, ja juhli Roopen 70-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen syntymäpäiviä ja ankanpoikien syntymäpäiviä. Kuvan taustaväri on punainen, mutta se on niin haaleahko, että sitä voisi sanoa haaleahkoksi oranssiksi. Kyseinen kuva koostui tuttuun tapaan kahdestatoista taskukirjasta, numerosta 325 aina numeroon 336 saakka. Vuosi käsitti kaksi Roopelle omistettua taskukirjaa, toukokuussa ilmestyneen tuplataskarin (Roope-sedän rahanippu) ja joulukuussa ilmestyneen tavallisen taskukirjan (Kultakuorrutus). Kyseisessä kuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle suuren paketin, niin myös Iines ja vastalahjaksi he saavat Roopelta minimaalisen pienet paketit. Odotin, että kuvaan olisi päässyt jotenkin mukaan myös 313, mutta ei sen puuttuminen niin hirvittävästi ärsytä.
Vuonna 2008 juhlittiin Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuvassa Mikki, Hessu ja poliisimestari Simo Sisu syövät yhdessä makkaraa Mikin grillijuhlissa Minnin seuratessa juhlia vierestä vihaisen oloisena. Myös tämän selkämyskuvan oli piirtänyt Giorgio Cavazzano. Kyseinen selkämyskuva koostui Aku Ankan taskukirjoista väliltä 337-348.
Omasta mielestäni kaikista paras tähän mennessä ilmestynyt selkämyskuva on ehdottomasti vuosien 2005-2006 selkämyskuva, sillä on hieno nähdä suurin osa Disney-hahmoista samassa kuvassa. Luulin vielä vuonna 2005, että selkämyskuva on aina ollut tuollainen ja se vain jatkuu ja jatkuu, mutta sitten kuulin kaveriltani, että se loppuu numeroon 324, hän oli nähnyt selkämyskuvan nimittäin kokonaisuudessaan jossakin kaupassa. Tämä on ehdottomasti myös Giorgio Cavazzanon yksi hienommista hänen koskaan piirtämistä kuvista.
Omistan itse kaksi täydellisesti valmista selkämyskuvaa, ne ovat vuosien 2007 ja 2008. Minulta puuttuu vuosien 2005-2006 selkämyskuvasta yksi taskukirja, vuoden 1995 selkämyskuvasta kaksi ja vuoden 1999 selkämyskuvasta kaksi. Muista keräilykuvista omistan noin 3-7 taskukirjaa.
Yhteenvetona voi todeta taskukirjoissa nähtävien selkämyskuvien olevan kaikin puolin ihan kivoja lisiä. Monissa Korhosen (178-300) piirtämissä selkämyskuvissa ei ole kovinkaan kummoista vitsiä, kun taas Giorgio Cavazzanon (301->>>) selkämyskuvissa on sitä jotain, joka Korhoselta puuttuu. Saattaa toki olla, että selkämyskuvat vaikuttavat niin loistavilta siksi, että niiden piirtäjä, Giorgio Cavazzano on ylivoimaisesti paras piirtäjä omasta mielestäni. Jatkossa kaikki keräilykuvat voisivat olla kahden vuoden mittaisia eli ne sisältäisivät kaksikymmentäneljä Aku Ankan taskukirjaa kahdentoista sijasta. Omasta mielestäni kahteenkymmeneenneljään nimittäin mahtuu paljon parempia vitsejä ja hahmojakin saadaan ihan kivasti mukaan.
Jatkuu...
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1182 -
25.07.2009 klo 12:15:22
Lainaus käyttäjältä: Salwer1st/Jep, vekkuli blogi tälläkin kertaa.
Olisiko mitenkään mahdollista, että teet Kauden jälkeen-blogin?
Se olisi, ah, todella kivaa. Suunnitelmissani olikin aikaisemmin tehdä todella pitkä ja loistava kauden päättävä blogi. Lähden kuitenkin tänään saaristoon mökille ja palaan vasta ensi viikon lauantaina (kai).
Haluaako joku vielä siis ensi viikonloppuna tämän huikaisevan blogin? Viikko kauden loppumisen jälkeen?
Jos haluaa, niin täältä kyllä pesee!
En maininnut halaistua sanaa viime osiksen tuloksista, sillä oli kiire ... köh... katsomaan televisiota, enkä ehtinyt oikeastaan miettiä lainkaan, mitä kirjoitan. Tuollainen syntyi siis kymmenessä minuutissa.
Olisiko mitenkään mahdollista, että teet Kauden jälkeen-blogin?
Se olisi, ah, todella kivaa. Suunnitelmissani olikin aikaisemmin tehdä todella pitkä ja loistava kauden päättävä blogi. Lähden kuitenkin tänään saaristoon mökille ja palaan vasta ensi viikon lauantaina (kai).
Haluaako joku vielä siis ensi viikonloppuna tämän huikaisevan blogin? Viikko kauden loppumisen jälkeen?
Jos haluaa, niin täältä kyllä pesee!
En maininnut halaistua sanaa viime osiksen tuloksista, sillä oli kiire ... köh... katsomaan televisiota, enkä ehtinyt oikeastaan miettiä lainkaan, mitä kirjoitan. Tuollainen syntyi siis kymmenessä minuutissa.
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1183 -
25.07.2009 klo 12:56:07
Jos jotain blogia saisit kauden loppuun, niin hyvä olisi. :)
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1184 -
25.07.2009 klo 14:29:21
Joo, yksi blogi vielä vain...
Kysyisin, että käykö tähän aiheeseen uusintapainostenkaan selkämyskuvat? ;D Jotenkin minusta tuntuu, että vastaus on ei, mutta varmistan nyt vielä...
E: Ok, odotan kuitenkin, mitä Salwer sanoo, jos sanoo...
Kysyisin, että käykö tähän aiheeseen uusintapainostenkaan selkämyskuvat? ;D Jotenkin minusta tuntuu, että vastaus on ei, mutta varmistan nyt vielä...
E: Ok, odotan kuitenkin, mitä Salwer sanoo, jos sanoo...
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1185 -
25.07.2009 klo 14:37:14
Lainaus käyttäjältä: KarhulaKysyisin, että käykö tähän aiheeseen uusintapainostenkaan selkämyskuvat?
Miksei kävisi? Taskareita nekin ovat ja niissä on selkämyskuvat -> ei poikkea aiheesta.
Miksei kävisi? Taskareita nekin ovat ja niissä on selkämyskuvat -> ei poikkea aiheesta.