Lainaus käyttäjältä: KarhulaKysyisin, että käykö tähän aiheeseen uusintapainostenkaan selkämyskuvat?
Kyllä käyvät. ;)
Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1186 -
25.07.2009 klo 14:47:48
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1187 -
25.07.2009 klo 15:09:36
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Aku Ankan taskukirjoihin on muodostunut selkämyskuva aina vuodesta 1995, lähtien numerosta 178: Joku odottaa soittoasi. Yleensä yksi kuva koostuu kahdestatoista taskukirjasta, mutta joinakin vuosina se on koostunut kolmestatoista ja kerran jopa kahdestakymmenestäneljästä taskukirjasta. Yhdessä vaiheessa Aku Ankan taskukirjoja ilmestyi kolmetoista kappaletta, sillä toimitus halusi antaa ankkafaneille joululahjaksi joulukuussa kaksi taskukirjaa, yhden tavallisen ja yhden tuplataskarin. Koska tuplataskarit, joita joka keräilykuvassa on aina kaksi ovat kaksi kertaa tavallisen taskukirjan paksuisia ne paljastavat enemmän kuvaa kuin tavallinen taskukirja. Selkämyskuva piristää paljon taskukirjoja hyllyssä ja alle 178 taskukirjat hyllyssäni tuntuvat ankeilta muihin verrattuina.
Ensimmäiset kymmenen selkämyskuvaa piirsi suomalainen Kari Korhonen, kun taas yhdennestätoista selkämyskuvasta lähtien selkämyskuvat on piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Ensimmäinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 178-189. Kari Korhosen piirtämään selkämyskuvaan saatiin kokoon lopulta Aku, joka nojaa isoon ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiin. Sen kirjaimet on kirjoitettu keltaisin kirjaimin punaiselle alustalle. Muuten selkämyskuvan tausta on täysin keltainen. Tässä selkämyskuva koostui kahdestatoista Aku Ankan taskukirjasta.
Toinen selkämyskuva ilmestyi vuonna 1996. Jälleen kerran kuvan piirtäjänä oli Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuvassa seikkailivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka töllistelevät ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiä edessään. Se on kirjoitettu punertavin kirjaimin siniselle alustalle. Muuten selkämyskuva on taustaväriltään oranssinpunainen. Kyseinen selkämyskuva koostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 190-201.
Kolmas selkämyskuva oli edellisten tapaan Kari Korhosen piirtämä. Se koostui jälleen kerran kahdestatoista taskukirjasta, tällä kertaa numeroista 202-213. Kyseisessä kuvassa Roope nukkuu rahameressään. Kuvassa nähdään myös jälleen kerran hyvin tuttu kyltti: ”AKU ANKAN TASKUKIRJA”. Tällä kertaa sen kirjaimet on väritetty punaisella ja muuten logon tausta on keltainen. Ilman logoa taustan väri taas on tumman sininen. Kyseinen keräilykuva on tehty Roopen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.
Myös neljäs selkämyskuva oli suomalaisen ankkamaestro Kari Korhosen piirtämä. Tällä kertaa kuvassa seikkailee Mikki, jonka edessä on 70-kynttiläinen kakku, joka on tulessa. Kuvassa Mikki pitää toisessa kädessään vesiruiskua, jolla hän aikoo sammuttaa kakun. Kyseinen kuva on tehty Mikin ja Minnin 70-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, vaikka Minni ei kuvassa näykään. Kuvassa näkyy myös pieni paperinpalanen, jossa lukee ”1928-1998”. Kuva koostui taskukirjoista 214-225, ja sisälsi siis kaksitoista Aku Ankan taskukirjaa. Jälleen kerran selkämyskuvassa myös nähtiin tällä kertaa melko pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen on väritetty oranssein kirjaimin punaiselle taustalle. Kuva tunnetaan myös nimellä vihreä sarja, sillä muuten selkämyskuvan taustan väri on täysin vihreä.
Seuraava selkämyskuva oli tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Siinä oli kuitenkin jotain erilaista, jota ennen ei oltu selkämyskuvissa nähty. Piirtäjänä oli edelleen Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuva koostui kolmestatoista taskukirjasta, numeroista 226-238. Kuvassa on Taikaviitta, jonka takana näkyy kuinka Taikaviitan merkkiä heijastetaan taivaalle. Tästä kuvasta puuttui myös kokonaan ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuonna 1999.
Vuonna 2000 juhlittiin taskukirjan 30-vuotistataivalta. Kyseisessä selkämyskuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo tekee paluun. Se on väritetty valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle. Logon alapuolella on vihreällä väritetty luku 30v. Muuten selkämyskuvan taustan väri on keltainen. Selkämyskuvassa nähdään Aku, jonka ympärillä on useita vuosien varrella ilmestyneitä taskukirjoja sekä ainakin Kalin kynsi-erikoisnumero ja kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankan taskukirja numero 1: Mikki kiipelissä. Kyseinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 239-251. Kuva siis koostui tälläkin kertaa kolmestatoista Aku Ankan taskukirjasta. Myös tämän keräilykuvan on piirtänyt Kari Korhonen.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka ilmestyi vuonna 2001, teemana oli kuvagalleria. Jälleen kerran kyseisen selkämyskuvan oli piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuvassa Aku katselee hänestä tehtyjä kuvia. Ensimmäinen kuva on luonnos, seuraava tussaus ja viimeinen, väritetty, on valmis. Kuvat ovat valkoisia, mutta muuten selkämyskuvan tausta on punainen ja se tuntui loistavalta väriltä edellisen selkämyskuvan keltaisen värin jälkeen. Tämä selkämyskuva koostui taskukirjoista väliltä 252-264, joten jälleen kerran selkämyskuva koostui kolmestatoista taskukirjasta. Myös tässä selkämyskuvassa nähdään pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen kirjaimet on väritetty sinisin kirjaimin keltaiselle alustalle.
Vuonna 2002 selkämyskuvaan oli päässyt pääosaan Pelle sekä Pellen paja. Jälleen kerran selkämyskuvan oli piirtänyt Kari Korhonen, mutta värityksen on tehnyt Sampo Haahti. Kyseisessä kuvassa Pelle katsoo, kuinka viereen rakennetusta monistuskoneesta marssii ulos kymmeniä Pikku Apulaisia. Tuona vuonna palattiin takaisin kahdentoista taskukirjan vuosivauhtiin, kun joulukuussa julkaistiin enää yksi taskukirja, joten kuva koostui taskukirjoista 265-276. Mukana on myös tuttu ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on kirjoitettu tällä kertaa keltaisin kirjaimen keltaiselle alustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva on ehkä kaikkien aikojen tylsin, mitä tähän mennessä on nähty. Myös vuoden 2003 selkämyskuva koostuu siis kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 277-288, mutta syy tylsyyteen on muu. Kuvan idea on jotenkin tylsähkö, enkä muutenkaan ymmärrä sitä. Kuvassa Roope raivoaa Akulle ja ankanpojille, jotka käyvät sotaa hänen rahoillaan ja aarteillaan. Akulla on päässään kultainen kruunu ja hän on suojautumassa kilvellään ankanpoikien laukaistessa setelinipun tätä kohti. Myös tämän selkämyskuvan on piirtänyt tuttuun tapaan Kari Korhonen. Myös Korhosen piirrokset eivät tässä selkämyskuvassa ole parhaimmillaan, kruunu, jota Tupu pitää päässään vaikuttaa leijuvan hänen päänsä yläpuolella. Kuva myös tuntuu alkavan ja loppuvan oudosta kohdasta eikä harmahtava väri ole mikään hieno taskukirjoissa. Tässä keräilykuvassa vakiintui tavallinen taskukirjojen julkaisemisajankohta, jos tuplataskukirjoja katsotaan. Kuten vielä tänäkin vuonna tuplataskarit ilmestyvät toukokuussa ja syyskuussa, kun ennen ne ilmestyivät toukokuussa ja marraskuussa. Mukana on myös ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on väritetty tällä kertaa valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka julkaistiin vuonna 2004 juhlittiin Akun 70-vuotissyntymäpäiviä. Tämä selkämyskuva oli viimeinen, jonka suomalainen ankkamaestro Kari Korhonen on tehnyt, sillä seuraavassa piirtäjä olikin jo Giorgio Cavazzano. Tämä keräilykuva kuuluu ehdottomasti Korhosen piirtämiä selkämyskuvia katsoessa lempikuvani. Tässä kuvassa Akun kauhistunut ilme on hyvin elävän oloinen, niin myös ritsalla palloja ampuvat ankanpojat. Kuvassa Aku siis lentää ilmapallojen, joissa lukee numero 70, mukana ja ankanpojat yrittävät tiputtaa hänet alas ampumalla ilmapalloja puhki ritsoilla. Kyseinen selkämyskuva muodostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 289-300. Jälleen kerran kuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka tällä kertaa on väritetty punaisin kirjaimin keltaiselle taustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva eroaa erittäin paljon muista. Lukijat joutuivat nimittäin odottaa selkämyskuvan loppumista ”huimat” kaksi vuotta, sillä selkämyskuva käsitti kaksikymmentäneljä taskukirjaa, numerot 301-324. Se oli ensimmäinen italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Kuvassa juhlittiin Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta. Selkämyskuvassa nähdään hiirimaailman hahmoista Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Musta Pekka, Heluna Ammu, Polle Koninkaulus, Indiana Hopo, Bruno ja Minni Hiiri. Ankkamaailman hahmoista mukana olivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuina, Aku Ankka, Pelle Peloton ja Pikku Apulainen, Hannu Hanhi, Iines Ankka, Milla Magia, Karhukopla, Mummo Ankka, Roope Ankka ja Taikaviitta. Tässä selkämyskuvassa poistui käytöstä ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, mutta se ei ole niinkään haitannut ketään, ainakaan julkisesti. Kyseistä selkämyskuvaa kutsutaan siniseksi sarjaksi, sillä se on taustaltaan tumman sininen ja kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuosina 2005 ja 2006.
Myös seuraavan selkämyskuvan oli piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Se ilmestyi vuonna 2007, ja juhli Roopen 70-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen syntymäpäiviä ja ankanpoikien syntymäpäiviä. Kuvan taustaväri on punainen, mutta se on niin haaleahko, että sitä voisi sanoa haaleahkoksi oranssiksi. Kyseinen kuva koostui tuttuun tapaan kahdestatoista taskukirjasta, numerosta 325 aina numeroon 336 saakka. Vuosi käsitti kaksi Roopelle omistettua taskukirjaa, toukokuussa ilmestyneen tuplataskarin (Roope-sedän rahanippu) ja joulukuussa ilmestyneen tavallisen taskukirjan (Kultakuorrutus). Kyseisessä kuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle suuren paketin, niin myös Iines ja vastalahjaksi he saavat Roopelta minimaalisen pienet paketit. Odotin, että kuvaan olisi päässyt jotenkin mukaan myös 313, mutta ei sen puuttuminen niin hirvittävästi ärsytä.
Vuonna 2008 juhlittiin Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuvassa Mikki, Hessu ja poliisimestari Simo Sisu syövät yhdessä makkaraa Mikin grillijuhlissa Minnin seuratessa juhlia vierestä vihaisen oloisena. Myös tämän selkämyskuvan oli piirtänyt Giorgio Cavazzano. Kyseinen selkämyskuva koostui Aku Ankan taskukirjoista väliltä 337-348. Tämän kuvan taustaväri on jotenkin sopiva teemaan, vaaleansininen tausta on hyvin valittu. Itse omistan kuvan kokonaisuutena hyllyssänikin ja kyllä se on pakko sanoa, että kyllä Cavazzano sen hiiripuolenkin taitaa ja taitaakin taitavasti. Toivon todella, että hiirihahmoja nähdään tulevaisuudessakin selkämyskuvissa.
Tänä vuonna selkämyskuvan on piirtänyt jälleen Giorgio Cavazzano. Kuva valmistuu tämän vuoden joulukuussa, numeron 360 ilmestyessä. Tähän mennessä kuvassa näkyvät Karhukopla, Hessu, Hannu, Roope ja ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka nähtävästi juoksevat jotakin kohti. Kyseessä saattaa olla joko Aku tai Taikaviitta, kumpikin täyttää tänä vuonna vuosia, mutta jotenkin uskon, että kuvassa kaikki juoksevat Akun perässä, vaikka voihan olla, että kaikki juoksevat Akun edellä Taikaviitan perässä. Sekinhän on mahdollista, mutta se nähdään sitten viiden kuukauden päästä.
Omasta mielestäni kaikista paras tähän mennessä ilmestynyt selkämyskuva on ehdottomasti vuosien 2005-2006 selkämyskuva, sillä on hieno nähdä suurin osa Disney-hahmoista samassa kuvassa. Luulin vielä vuonna 2005, että selkämyskuva on aina ollut tuollainen ja se vain jatkuu ja jatkuu, mutta sitten kuulin kaveriltani, että se loppuu numeroon 324, hän oli nähnyt selkämyskuvan nimittäin kokonaisuudessaan jossakin kaupassa. Tämä on ehdottomasti myös Giorgio Cavazzanon yksi hienommista hänen koskaan piirtämistä kuvista.
Omistan itse kaksi täydellisesti valmista selkämyskuvaa, ne ovat vuosien 2007 ja 2008. Minulta puuttuu vuosien 2005-2006 selkämyskuvasta yksi taskukirja, vuoden 1995 selkämyskuvasta kaksi ja vuoden 1999 selkämyskuvasta kaksi. Muista keräilykuvista omistan noin 3-7 taskukirjaa.
Toivoisin ensi vuoden selkämyskuvasta loistavaa näytöstä Cavazzanolta. Jos juhlana on Aku Ankan taskukirja 40 vuotta on lupa odottaa upeaa kuvaa. Itse haluaisin kuvaan Akun juoksemassa pakoon Aku Ankan taskukirja-vyöryä, josta voisi bongata numeron 300, ensimmäisen taskukirjan, jonkun teemanumeron tai erikoisnumeron yms. Saa kuitenkin nähdä minkälainen kuva tällä kertaa on valittu selkämyskuvaksi, en malttaisi odottaa ensi vuotta!
Myös uusintapainoksissa on nähty selkämyskuvaa aina numeron 80 kieppeiltä. Uusintapainoksissa nähtävät selkämyskuvat eroavat uusien taskukirjojen selkämyskuvasta, sillä, että uusintapainosten kuvat koostuvat vain viidestä Aku Ankan taskukirjasta. Niissä ei myöskään ole paljon koskaan mitään vitsiä vaan ne on otettu jostakin tarinasta, joka julkaistaan jossakin taskukirjassa, joka kuuluu kuvaan.
Itse omistan kokonaisena vain yhden uusintapainoksista koostuvan selkämyskuvan. Se on välien 116-120 kuva, jossa Hannu tallustaa kalasaalis harteillaan. Kyseinen kuva nähdään myös Aku Ankan taskukirjassa numero 119 eräässä tarinassa. Seuraavasta uusintapainosten selkämyskuvasta omistan neljä palaa ja tällä hetkellä menossa olevasta enää vain kolme. Tavoitteena on jossakin vaiheessa myydä omistamani uusintapainokset ja hankkia niiden tilalle kunnolliset ensimmäiset painokset. Se on kuitenkin vasta hamassa tulevaisuudessa.
Uusintapainoksissa selkämyskuvat taas ovat täysin turhia. Ne voisi ihan hyvin poistaa, niin ne eivät näyttäisi niin oudoilta ensimmäisten painosten seassa. Itse en kuitenkaan enää nykyisin edes keräile paljoa uusintapainoksia, vain ne, jotka vanhempani minulle ostavat ja saan lahjaksi.
Myös Mini-taskareissa nähdään selkämyskuvia, mutta ne ovat todella pieniä ja niissä nähdään yleensä vain jonkin yksittäisen hahmon pää. Tähän mennessä niissä on julkaistu Akun pää ja nyt on menossa Roopen pää.
Yhteenvetona voi todeta taskukirjoissa nähtävien selkämyskuvien olevan kaikin puolin ihan kivoja lisiä. Monissa Korhosen (178-300) piirtämissä selkämyskuvissa ei ole kovinkaan kummoista vitsiä, kun taas Giorgio Cavazzanon (301->>>) selkämyskuvissa on sitä jotain, joka Korhoselta puuttuu. Saattaa toki olla, että selkämyskuvat vaikuttavat niin loistavilta siksi, että niiden piirtäjä, Giorgio Cavazzano on ylivoimaisesti paras piirtäjä omasta mielestäni. Jatkossa kaikki keräilykuvat voisivat olla kahden vuoden mittaisia eli ne sisältäisivät kaksikymmentäneljä Aku Ankan taskukirjaa kahdentoista sijasta. Omasta mielestäni kahteenkymmeneenneljään nimittäin mahtuu paljon parempia vitsejä ja hahmojakin saadaan ihan kivasti mukaan.
Aku Ankan taskukirjoihin on muodostunut selkämyskuva aina vuodesta 1995, lähtien numerosta 178: Joku odottaa soittoasi. Yleensä yksi kuva koostuu kahdestatoista taskukirjasta, mutta joinakin vuosina se on koostunut kolmestatoista ja kerran jopa kahdestakymmenestäneljästä taskukirjasta. Yhdessä vaiheessa Aku Ankan taskukirjoja ilmestyi kolmetoista kappaletta, sillä toimitus halusi antaa ankkafaneille joululahjaksi joulukuussa kaksi taskukirjaa, yhden tavallisen ja yhden tuplataskarin. Koska tuplataskarit, joita joka keräilykuvassa on aina kaksi ovat kaksi kertaa tavallisen taskukirjan paksuisia ne paljastavat enemmän kuvaa kuin tavallinen taskukirja. Selkämyskuva piristää paljon taskukirjoja hyllyssä ja alle 178 taskukirjat hyllyssäni tuntuvat ankeilta muihin verrattuina.
Ensimmäiset kymmenen selkämyskuvaa piirsi suomalainen Kari Korhonen, kun taas yhdennestätoista selkämyskuvasta lähtien selkämyskuvat on piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Ensimmäinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 178-189. Kari Korhosen piirtämään selkämyskuvaan saatiin kokoon lopulta Aku, joka nojaa isoon ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiin. Sen kirjaimet on kirjoitettu keltaisin kirjaimin punaiselle alustalle. Muuten selkämyskuvan tausta on täysin keltainen. Tässä selkämyskuva koostui kahdestatoista Aku Ankan taskukirjasta.
Toinen selkämyskuva ilmestyi vuonna 1996. Jälleen kerran kuvan piirtäjänä oli Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuvassa seikkailivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka töllistelevät ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiä edessään. Se on kirjoitettu punertavin kirjaimin siniselle alustalle. Muuten selkämyskuva on taustaväriltään oranssinpunainen. Kyseinen selkämyskuva koostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 190-201.
Kolmas selkämyskuva oli edellisten tapaan Kari Korhosen piirtämä. Se koostui jälleen kerran kahdestatoista taskukirjasta, tällä kertaa numeroista 202-213. Kyseisessä kuvassa Roope nukkuu rahameressään. Kuvassa nähdään myös jälleen kerran hyvin tuttu kyltti: ”AKU ANKAN TASKUKIRJA”. Tällä kertaa sen kirjaimet on väritetty punaisella ja muuten logon tausta on keltainen. Ilman logoa taustan väri taas on tumman sininen. Kyseinen keräilykuva on tehty Roopen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.
Myös neljäs selkämyskuva oli suomalaisen ankkamaestro Kari Korhosen piirtämä. Tällä kertaa kuvassa seikkailee Mikki, jonka edessä on 70-kynttiläinen kakku, joka on tulessa. Kuvassa Mikki pitää toisessa kädessään vesiruiskua, jolla hän aikoo sammuttaa kakun. Kyseinen kuva on tehty Mikin ja Minnin 70-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, vaikka Minni ei kuvassa näykään. Kuvassa näkyy myös pieni paperinpalanen, jossa lukee ”1928-1998”. Kuva koostui taskukirjoista 214-225, ja sisälsi siis kaksitoista Aku Ankan taskukirjaa. Jälleen kerran selkämyskuvassa myös nähtiin tällä kertaa melko pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen on väritetty oranssein kirjaimin punaiselle taustalle. Kuva tunnetaan myös nimellä vihreä sarja, sillä muuten selkämyskuvan taustan väri on täysin vihreä.
Seuraava selkämyskuva oli tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Siinä oli kuitenkin jotain erilaista, jota ennen ei oltu selkämyskuvissa nähty. Piirtäjänä oli edelleen Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuva koostui kolmestatoista taskukirjasta, numeroista 226-238. Kuvassa on Taikaviitta, jonka takana näkyy kuinka Taikaviitan merkkiä heijastetaan taivaalle. Tästä kuvasta puuttui myös kokonaan ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuonna 1999.
Vuonna 2000 juhlittiin taskukirjan 30-vuotistataivalta. Kyseisessä selkämyskuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo tekee paluun. Se on väritetty valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle. Logon alapuolella on vihreällä väritetty luku 30v. Muuten selkämyskuvan taustan väri on keltainen. Selkämyskuvassa nähdään Aku, jonka ympärillä on useita vuosien varrella ilmestyneitä taskukirjoja sekä ainakin Kalin kynsi-erikoisnumero ja kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankan taskukirja numero 1: Mikki kiipelissä. Kyseinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 239-251. Kuva siis koostui tälläkin kertaa kolmestatoista Aku Ankan taskukirjasta. Myös tämän keräilykuvan on piirtänyt Kari Korhonen.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka ilmestyi vuonna 2001, teemana oli kuvagalleria. Jälleen kerran kyseisen selkämyskuvan oli piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuvassa Aku katselee hänestä tehtyjä kuvia. Ensimmäinen kuva on luonnos, seuraava tussaus ja viimeinen, väritetty, on valmis. Kuvat ovat valkoisia, mutta muuten selkämyskuvan tausta on punainen ja se tuntui loistavalta väriltä edellisen selkämyskuvan keltaisen värin jälkeen. Tämä selkämyskuva koostui taskukirjoista väliltä 252-264, joten jälleen kerran selkämyskuva koostui kolmestatoista taskukirjasta. Myös tässä selkämyskuvassa nähdään pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen kirjaimet on väritetty sinisin kirjaimin keltaiselle alustalle.
Vuonna 2002 selkämyskuvaan oli päässyt pääosaan Pelle sekä Pellen paja. Jälleen kerran selkämyskuvan oli piirtänyt Kari Korhonen, mutta värityksen on tehnyt Sampo Haahti. Kyseisessä kuvassa Pelle katsoo, kuinka viereen rakennetusta monistuskoneesta marssii ulos kymmeniä Pikku Apulaisia. Tuona vuonna palattiin takaisin kahdentoista taskukirjan vuosivauhtiin, kun joulukuussa julkaistiin enää yksi taskukirja, joten kuva koostui taskukirjoista 265-276. Mukana on myös tuttu ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on kirjoitettu tällä kertaa keltaisin kirjaimen keltaiselle alustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva on ehkä kaikkien aikojen tylsin, mitä tähän mennessä on nähty. Myös vuoden 2003 selkämyskuva koostuu siis kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 277-288, mutta syy tylsyyteen on muu. Kuvan idea on jotenkin tylsähkö, enkä muutenkaan ymmärrä sitä. Kuvassa Roope raivoaa Akulle ja ankanpojille, jotka käyvät sotaa hänen rahoillaan ja aarteillaan. Akulla on päässään kultainen kruunu ja hän on suojautumassa kilvellään ankanpoikien laukaistessa setelinipun tätä kohti. Myös tämän selkämyskuvan on piirtänyt tuttuun tapaan Kari Korhonen. Myös Korhosen piirrokset eivät tässä selkämyskuvassa ole parhaimmillaan, kruunu, jota Tupu pitää päässään vaikuttaa leijuvan hänen päänsä yläpuolella. Kuva myös tuntuu alkavan ja loppuvan oudosta kohdasta eikä harmahtava väri ole mikään hieno taskukirjoissa. Tässä keräilykuvassa vakiintui tavallinen taskukirjojen julkaisemisajankohta, jos tuplataskukirjoja katsotaan. Kuten vielä tänäkin vuonna tuplataskarit ilmestyvät toukokuussa ja syyskuussa, kun ennen ne ilmestyivät toukokuussa ja marraskuussa. Mukana on myös ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on väritetty tällä kertaa valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka julkaistiin vuonna 2004 juhlittiin Akun 70-vuotissyntymäpäiviä. Tämä selkämyskuva oli viimeinen, jonka suomalainen ankkamaestro Kari Korhonen on tehnyt, sillä seuraavassa piirtäjä olikin jo Giorgio Cavazzano. Tämä keräilykuva kuuluu ehdottomasti Korhosen piirtämiä selkämyskuvia katsoessa lempikuvani. Tässä kuvassa Akun kauhistunut ilme on hyvin elävän oloinen, niin myös ritsalla palloja ampuvat ankanpojat. Kuvassa Aku siis lentää ilmapallojen, joissa lukee numero 70, mukana ja ankanpojat yrittävät tiputtaa hänet alas ampumalla ilmapalloja puhki ritsoilla. Kyseinen selkämyskuva muodostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 289-300. Jälleen kerran kuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka tällä kertaa on väritetty punaisin kirjaimin keltaiselle taustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva eroaa erittäin paljon muista. Lukijat joutuivat nimittäin odottaa selkämyskuvan loppumista ”huimat” kaksi vuotta, sillä selkämyskuva käsitti kaksikymmentäneljä taskukirjaa, numerot 301-324. Se oli ensimmäinen italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Kuvassa juhlittiin Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta. Selkämyskuvassa nähdään hiirimaailman hahmoista Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Musta Pekka, Heluna Ammu, Polle Koninkaulus, Indiana Hopo, Bruno ja Minni Hiiri. Ankkamaailman hahmoista mukana olivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuina, Aku Ankka, Pelle Peloton ja Pikku Apulainen, Hannu Hanhi, Iines Ankka, Milla Magia, Karhukopla, Mummo Ankka, Roope Ankka ja Taikaviitta. Tässä selkämyskuvassa poistui käytöstä ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, mutta se ei ole niinkään haitannut ketään, ainakaan julkisesti. Kyseistä selkämyskuvaa kutsutaan siniseksi sarjaksi, sillä se on taustaltaan tumman sininen ja kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuosina 2005 ja 2006.
Myös seuraavan selkämyskuvan oli piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Se ilmestyi vuonna 2007, ja juhli Roopen 70-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen syntymäpäiviä ja ankanpoikien syntymäpäiviä. Kuvan taustaväri on punainen, mutta se on niin haaleahko, että sitä voisi sanoa haaleahkoksi oranssiksi. Kyseinen kuva koostui tuttuun tapaan kahdestatoista taskukirjasta, numerosta 325 aina numeroon 336 saakka. Vuosi käsitti kaksi Roopelle omistettua taskukirjaa, toukokuussa ilmestyneen tuplataskarin (Roope-sedän rahanippu) ja joulukuussa ilmestyneen tavallisen taskukirjan (Kultakuorrutus). Kyseisessä kuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle suuren paketin, niin myös Iines ja vastalahjaksi he saavat Roopelta minimaalisen pienet paketit. Odotin, että kuvaan olisi päässyt jotenkin mukaan myös 313, mutta ei sen puuttuminen niin hirvittävästi ärsytä.
Vuonna 2008 juhlittiin Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuvassa Mikki, Hessu ja poliisimestari Simo Sisu syövät yhdessä makkaraa Mikin grillijuhlissa Minnin seuratessa juhlia vierestä vihaisen oloisena. Myös tämän selkämyskuvan oli piirtänyt Giorgio Cavazzano. Kyseinen selkämyskuva koostui Aku Ankan taskukirjoista väliltä 337-348. Tämän kuvan taustaväri on jotenkin sopiva teemaan, vaaleansininen tausta on hyvin valittu. Itse omistan kuvan kokonaisuutena hyllyssänikin ja kyllä se on pakko sanoa, että kyllä Cavazzano sen hiiripuolenkin taitaa ja taitaakin taitavasti. Toivon todella, että hiirihahmoja nähdään tulevaisuudessakin selkämyskuvissa.
Tänä vuonna selkämyskuvan on piirtänyt jälleen Giorgio Cavazzano. Kuva valmistuu tämän vuoden joulukuussa, numeron 360 ilmestyessä. Tähän mennessä kuvassa näkyvät Karhukopla, Hessu, Hannu, Roope ja ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka nähtävästi juoksevat jotakin kohti. Kyseessä saattaa olla joko Aku tai Taikaviitta, kumpikin täyttää tänä vuonna vuosia, mutta jotenkin uskon, että kuvassa kaikki juoksevat Akun perässä, vaikka voihan olla, että kaikki juoksevat Akun edellä Taikaviitan perässä. Sekinhän on mahdollista, mutta se nähdään sitten viiden kuukauden päästä.
Omasta mielestäni kaikista paras tähän mennessä ilmestynyt selkämyskuva on ehdottomasti vuosien 2005-2006 selkämyskuva, sillä on hieno nähdä suurin osa Disney-hahmoista samassa kuvassa. Luulin vielä vuonna 2005, että selkämyskuva on aina ollut tuollainen ja se vain jatkuu ja jatkuu, mutta sitten kuulin kaveriltani, että se loppuu numeroon 324, hän oli nähnyt selkämyskuvan nimittäin kokonaisuudessaan jossakin kaupassa. Tämä on ehdottomasti myös Giorgio Cavazzanon yksi hienommista hänen koskaan piirtämistä kuvista.
Omistan itse kaksi täydellisesti valmista selkämyskuvaa, ne ovat vuosien 2007 ja 2008. Minulta puuttuu vuosien 2005-2006 selkämyskuvasta yksi taskukirja, vuoden 1995 selkämyskuvasta kaksi ja vuoden 1999 selkämyskuvasta kaksi. Muista keräilykuvista omistan noin 3-7 taskukirjaa.
Toivoisin ensi vuoden selkämyskuvasta loistavaa näytöstä Cavazzanolta. Jos juhlana on Aku Ankan taskukirja 40 vuotta on lupa odottaa upeaa kuvaa. Itse haluaisin kuvaan Akun juoksemassa pakoon Aku Ankan taskukirja-vyöryä, josta voisi bongata numeron 300, ensimmäisen taskukirjan, jonkun teemanumeron tai erikoisnumeron yms. Saa kuitenkin nähdä minkälainen kuva tällä kertaa on valittu selkämyskuvaksi, en malttaisi odottaa ensi vuotta!
Myös uusintapainoksissa on nähty selkämyskuvaa aina numeron 80 kieppeiltä. Uusintapainoksissa nähtävät selkämyskuvat eroavat uusien taskukirjojen selkämyskuvasta, sillä, että uusintapainosten kuvat koostuvat vain viidestä Aku Ankan taskukirjasta. Niissä ei myöskään ole paljon koskaan mitään vitsiä vaan ne on otettu jostakin tarinasta, joka julkaistaan jossakin taskukirjassa, joka kuuluu kuvaan.
Itse omistan kokonaisena vain yhden uusintapainoksista koostuvan selkämyskuvan. Se on välien 116-120 kuva, jossa Hannu tallustaa kalasaalis harteillaan. Kyseinen kuva nähdään myös Aku Ankan taskukirjassa numero 119 eräässä tarinassa. Seuraavasta uusintapainosten selkämyskuvasta omistan neljä palaa ja tällä hetkellä menossa olevasta enää vain kolme. Tavoitteena on jossakin vaiheessa myydä omistamani uusintapainokset ja hankkia niiden tilalle kunnolliset ensimmäiset painokset. Se on kuitenkin vasta hamassa tulevaisuudessa.
Uusintapainoksissa selkämyskuvat taas ovat täysin turhia. Ne voisi ihan hyvin poistaa, niin ne eivät näyttäisi niin oudoilta ensimmäisten painosten seassa. Itse en kuitenkaan enää nykyisin edes keräile paljoa uusintapainoksia, vain ne, jotka vanhempani minulle ostavat ja saan lahjaksi.
Myös Mini-taskareissa nähdään selkämyskuvia, mutta ne ovat todella pieniä ja niissä nähdään yleensä vain jonkin yksittäisen hahmon pää. Tähän mennessä niissä on julkaistu Akun pää ja nyt on menossa Roopen pää.
Yhteenvetona voi todeta taskukirjoissa nähtävien selkämyskuvien olevan kaikin puolin ihan kivoja lisiä. Monissa Korhosen (178-300) piirtämissä selkämyskuvissa ei ole kovinkaan kummoista vitsiä, kun taas Giorgio Cavazzanon (301->>>) selkämyskuvissa on sitä jotain, joka Korhoselta puuttuu. Saattaa toki olla, että selkämyskuvat vaikuttavat niin loistavilta siksi, että niiden piirtäjä, Giorgio Cavazzano on ylivoimaisesti paras piirtäjä omasta mielestäni. Jatkossa kaikki keräilykuvat voisivat olla kahden vuoden mittaisia eli ne sisältäisivät kaksikymmentäneljä Aku Ankan taskukirjaa kahdentoista sijasta. Omasta mielestäni kahteenkymmeneenneljään nimittäin mahtuu paljon parempia vitsejä ja hahmojakin saadaan ihan kivasti mukaan.
akuankka1313
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1188 -
25.07.2009 klo 17:22:33
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 Aku Ankan taskukirjat uudistuivat kertaheitolla: joka taskarin kylkeen tuli paloja, joista lopulta muodostuu suuri kuva. Aina uuden taskarin ilmestyttyä kuva täydentyisi ja siitä paljastuisi vuoden lopussa kahdentoista taskarin mittainen kuva. Usein kuvissa on ollut tietty juhlanaihe, mutta poikkeuksiakin tietty löytyy. Kari Korhonen jaksoi piirtää kaikki selkämyskuvat vuoteen 2004 asti, siitä eteenpäin italialainen Giorgio Cavazzano on piirrellyt selkämyskuvat. Ensimmäinen, vuoden 1995 kuva koostuu taskareista 178-189. Kaksi näistä taskareista on tuplia, joten kuvaon odotettua suurempi tuplataskareista tietämättömille keräilijöille. Kuvassa Aku poseeraa makaamalla tyypillisessä "rentoutumis"-asennossa pitäen punaista kylttiä, jossa lukee keltaisin kirjaimin kahdessa rivissä "AKU ANKAN TASKUKIRJA". Taustan väri on kirkkaankeltainen. Taustalla, Akun pään yläpuolella sijaitsee myös vihreällä lehtiseppeleellä ympäröity Aku Ankan taskukirjan 25-vuotisjuhlavuoden ilmoittava punainen kirjoitus "25v", jonka alla lukee tavallisella mustalla "1970-1995". Alussa selkämyskuvat juhlistivat jonkun asian tai hahmon syntymäpäivää, mutta myöhemmin siitä ajatuksesta luovuttiin. Kuvan idean on keksinyt Kari Korhonen, joka oli tuolloin vasta vasta-alkaja piirtämisessä. Hän onkin myös piirtänyt kuvan. Mielestäni oli oikein hyvä ajatus aloittaa Aku Ankan taskukirjan juhlavuoden kunniaksi uusi, hieno perinne (vaikka en tuolloin ollut syntynytkään), olihan Kalle Ankas Pocketissakin ollut jo kauemman aikaa tuollainen selkämyskuvasarja. Ensimmäisestä kuvasta minulla ei ole muuta sanottavaa, kuin että erittäin hyvää työtä Kari Korhoselta (vaikka hänen ankkansa olivatkin tuossa vaiheessa vielä aika rumia). Kuvassa ei valitettavasti ollut mitään vitsiä.
Vuonna 1996 alkoi jälleen uusi, hieno selkämyskuva, joka noudatti edeltäjänsä mukaista kaavaa. Kuva on koottu taskareista 190-201. Kuva juhlistaa ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kuvassa Tupu, Hupu ja Lupu seisovat "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-kyltin takana leveä hymy kasvoillaan. Tupu on kokonaan kyltin takana, lukuunottamatta päätä ja kylttiä pitäviä käsiä, Lupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja oikea käsi ja jalka. Hupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja vasen käsi ja jalka. Kyltin taustaväri on sininen, tekstin väri taas punakeltaoranssi. Taustaväri on tummemmanoranssi. Kuvan on jälleen tehnyt kokonaan Kari Korhonen. Tämä kuva oli mielestäni selkeästi komeampi kuin sitä edellisen vuoden kuva. Olin joskus nähnyt tästä selkämyskuvasta kuvan jossain Akkarissa, ja luulin, että tuon kokoista taskaria myytiin jossain. Pitkään sain miettiä sitä, kunnes rupesin keräilemään taskareita.
Vuoden 1997 selkämyskuvassa oli osittainen taustamaisema, joten se voidaan kai jo laskea pienoiseksi muutokseksi edellisiin selkämyskuviin verrattuina. Jälleen kerran Kari Korhosen ideoima ja piirtämä kuva esittää Roope Ankkaa makoilemassa juhlallisena silmät kiinni hymyillen rentoutuneen oloisena massiivisen rahamassansa päällä rahasäkki tyynynään. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 202-213. Kuva tehtiin Roope-sedän 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Roope on laittanut kädet niskan taakse, pitää vasenta jalkaansa koukussa setelinipun päällä ja oikeaa jalkaa suorana. Kuvan tausta on tummansininen, mikä luo mielestäni hyvän harmonian keltaiselle rahakasalle. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on keskireunassa Roopen oikean jalan kohdalla. Logon pohjaväri on keltainen, kirjoituksen väri taas punainen. Kuvassa on kahdeksan setelinippua, suuri määrä kolikoita, ja seitsemän rahasäkkiä, oista viisi on taaempana "piilossa". Roopen vaatetus on lähes sama kuin yleensä, ainoa erikoisuus lienee kauluksen ja paidanhihojenkärjen vihreä väri. Tämänkin kuvan Kari Korhonen on taiteillut oikein mallikkaasti, kuva luo leppeän ilmapiirin ympärille, ja Roopekin on hyvin piirretty.
Vuonna 1998 selkämyskuvassa esiintyi ensimmäistä kertaa joku ei-ankkahahmo. Tuona vuonna juhlittiin Mikki Hiiren 70-vuotispäiviä, joten omalle selkämyskuvalle oli takuulla aihetta. Kuvan teossa on jälleen ollut Kari Korhonen asialla. Selkämyskuva koostuu tällä kertaa 214-225-numeroisista taskareista. Kuvassa Mikki katselee yllättyneenä hänen kunniakseen tehtyä syntymäpäiväkakkua. Kakku sijaitsee hopeisella tarjottimella, se on kuorrutettu herkullisesti kermavaahdolla, ja siinä on punaisia koristeita. Herkullista, mutta vaarallista. Kakussa on loogisesti seitsemästäkymmentä vaaleanpunaista kynttilästä muistona rakastetun pallokorvamme monikymmenvuotisesta seikkailu-urasta. Niistä nousee nimittäin uhkaava savu, ja vieressä leijuva vettä tippuva ruskeavartinen kasteluletku on valmiina sammutustöihin. Kolmiulotteisen vaikutelman luova kaikkien tuntema "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa punaisella pohjalla, ja keltaoranssilla kirjattuna juuri savun tähtäimessä. Mikki-polo järkyttyy tästä niin, että hikipisarat lentävät, samalla kun hän on rojahtamaisillaan maahan. Taustan väri on tällä kertaa vihreä, ja kakun vieressä sijaitsee juhlava ilmoitus Mikin syntymäpäivistä: "1928-1998". Mikillä on yllään sininen T-paita, punainen rusetti, punaiset housut, valkoiset hansikkaat ja ylikasvaneissa (tai mahdollisesti turvonneissa) jaloissa keltaiset kengät. Sankarimme uljas varjo ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa, vaan työntyy uljaasti ulos kuvasta. Tämä kuvahan oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa oli edes jonkinlainen vitsi (tosin se aiheutti minulle traumoja, eihän tällainen tulella leikkiminen sovi ollenkaan taskareihin!). Kari Korhonen osasi näemmä jo tuolloin taiteilla Mikkiä mallikkaasti. Joten siitä hurraata hurraata...
Seuraavaksi tuli vuoroon vuoden 1999 selkämyskuva. Tässä vaiheessa voin vain todeta: suuri muutos on tapahtunut. Kuvassa näytettiin kokonainen taustakuva, eli kuva on käytännössä siis kokonainen. Tämä selkämyskuva rikkoi kuitenkin niin fysiikan, kuukausien lukumäärän kuin Aku Ankan taskukirjan jo ammoin säätämät lait. Selkämyskuvassa on nimittäin kolmetoista taskukirjaa. Tämä johtuu siitä, että joulukuussa ilmestyi yhden tuplataskarin lisäksi tavallinen taskari, joten tässä selkämyskuvassa on taskarit 226-238. Selkämyskuva on siis taskarinselkämyksen verran kookkaampi, hyvä. Valtaosa suomalaisista järkyttyi syvästi ja saivat loppuelämäkseen traumoja, kun kaikkien rakastama "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli hävinnyt. Sen paikan vei kenties kokonainen tausta, kuka tietää. Tällä kertaa teemana oli Taikaviitan 30-vuotis syntymäpäiväjuhlat (kuvassa itsessään ei kyllä liene yhtään juhlatunnelmaa. Suomen ankkasetä Kari Korhonen on ideoinut ja taiteillut kuvan, ei liene yllätys? Tämän kerran selkämyskuvassa Taikaviitta katseleepi kenkkuli virnistys kasvoillaan tummansiniselle yötaivahalle, jonne heijastuu Taikaviitannaamiomerkki hologrammioituna. On yö, ja uljaan viittasankarimme viitta ja merimieslakki lepattavat nopeammin kuin tuuliviiri. Hän ei huomaa itse asiassa lainkaan jostain kaukaisuudesta työntyvää lempimerkkiään yön pimeydessä, joten se on pitänyt valaista kuunhohtoisella aavemaisella valolla. Tapahtumapaikka on toistaiseksi tuntematon suurkaupunki, jonka kaduilla, katoilla, seinillä ja viemäreissä väsymätön oikeudenpuolustaja, vankkumaton supersankarimme partioi. Kaupunki on kuvattu samakkoperspektiivistä, joten saakoon se osan Taikaviitan kahmimasta kunniasta. Mielestäni Kari Korhosen piirrustustaito vain paranee, mutta ongelmana on: tässä ei ole vitsiä. Edes pieni vitsintynkä olisi auttanut näin mahtailevaan ja uljaan vaikutustahtoiseen kuvaan. No olihan tämä ihan komia muutenkin...
Vuoden 2000 selkämyskuva rikkoi edeltäjänsä tapaan monet lait, ja omisti itselleen kolmetoista taskaria. Tällä kertaa juhlansa juhlii kaikkien suomalaisten oma ankkapokkarinsa Aku Ankan taskukirja, jonka tarinataivalta oli kestänyt jo 30 vuotta. Tällä kertaa selkämyskuva koostui taskareista 239-251. Tällä kertaa suuri virstapylväs jaetaan sinne suuntaan, jossa kuvia käsitellään tietokoneella ym., siis tekniikalle. Kuvan on jälleen kerran taiteillut ystävämme Kari Korhonen, jonka piirroksen taustamaisematon keltainen tausta sisältää hypnoottisia kiekuroita ja kuvioita, joita ei käsin pystyisi kukaan ihminen tekemään! Suomalaiset saivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta, sillä vanha ystävämme "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli tehnyt comebackin pienenä, mutta hienona, punapohjaisena ja valkotekstisenä. Logon alla näkyy oliivinvihreä juhlistus "30v", joka tietysti ylistää jo 30-vuotiasta Aku Ankan taskukirjaa. Kuvan idea on ollut kenties tähän astisista nerokkain: hypnoottiset kuviot yrittävät saada tyhjän päällä seisovan Akun pauloihinsa, samalla kun kyseinen henkilö väistelee hymysuin taivaalta satavaa taskarivyöryä. Kaiken kukkuraksi Aku yrittää harjoitella samalla vaikeita flamencoliikkeitä, kun taivaalta tipahtelee Aku Ankan taskukirjoja. Akua ahdistelevat taskarit ovat nimeltänsä 176: Ankallissankari (tupla), 61: Roopen unelmaretket, 213: Juhlaraha (tupla), 102: Riemua riittää, 150: Runsauden sarvi, 226: Löysät pois, 237: Ammattiauttaja (tupla), 1: Mikki kiipelissä, 6: Aku Baba ja viisi rosvoa ja Kalin kynsi (erikoisnumero). Näistä taskareista kolme on tuplakivuliaita tuplataskareita, ja yksi erikoispaukku, joten Akulla varmasti riittää väistelemistä! Mielestäni idea oli tähän astisista parhain ja on yhä edelleen. Aku jäämässä taskareiden alle on yksinkertaisesti niin nerokas keksintö, ettei voi muuta sanoa. Bravo Korhonen ja sitä rataa...
Nyt ollaan päästy jo vuoteen 2001, siihen legendaariseen, jolloin pilvenpiirtäjät luhistuivat, sodat alkoivat ja ilmestyi Aku Ankan taskukirjojen historian ensimmäinen selkämyskuva, jossa esiintyi ankka luonnosasteella! Tällaista ei oltu nähty koskaan ennen eikä varmaan tulla koskaan näkemäänkään. Omituisinta tässä kuvassa silti oli se, että kakun kynttilät jäivät tällä kertaa puhaltamatta. Kukaan (tai mikään) ei juhlinut syntymäpäiviään. Selkämyskuvasta saamme kiittää jälleen kerran lakeja rikkovaa määrää, kolmeatoista taskaria, tällä kertaa Aku Ankan taskukirjoja number 252-264. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli säilyttänyt paikkansa selkämyskuvassa. Tällä kertaa sen pohja oli keltainen ja kirjoitus sininen. Rakas Kari Korhosemme on tällä kertaa keksinyt oikein nerokkaan idean. Siinä Aku ihastelee vekkulisti hymyillen edessä näkyvää kolmen kuvan sarjaa verenpunaisen taustan häilyessä uhkaavana taustalla. Ensimmäisessä näkyy Aku luonnosteltuna sinisellä kynällä, toisessa tussattuna ja kolmannessa väritettynä eli valmiina. Kuvasarjakuvissa kireän näköinen Aku lyö pesäpallomailalla palloa painovoimattomassa tilassa (tuo oli vain yksi teoria, voihan se olla niinkin, että Aku tippuu lentokoneesta pesäpallomailan ja pallon kera). Kuvaan kuulunee myös taskarin 259: Taikaviitta kuilun partaalla nimi, joka yltää toiseen kuvasarjakuvaan muuttuen valkoisesta mustaksi. Aku Ankan taskukirjojen maailma se jaksaa ällistyttää... Mielestäni ("mielestäni ja mielestäni") tämä kuva on tähänastisista Korhosen kuvista taidokkain ja hienoimmin tehty. Näin opetetaan suomalaiset piirtämään ankkaa!
Kari Korhonen ylitti itsensä vuonna 2002, jolloin järjestyksessään kahdeksas selkämyskuva ilmestyi. Tausta oli kerrankin kunnollisen kunnollinen, mikäli kuvitellaan Pelle Pelottoman siirtäneen pajansa avaruuteen. Suomeen iski ilmeisesti suuri paperipula, tai Korhosen käsi väsyi kesken piirtämisen, joten Aku Ankan taskukirjan yhteisen loogisuuden rajat rikottiin ja selkämyskuvan taskareiden määrä supistui kolmestatoista kahteentoista. Selkämyskuvaa ei saa omakseen mitenkään muuten kuin ostamalla taskarit 265-276 ja järjestämällä ne numerojärjestykseen. Ilmeisesti päivänsankarina juhliaan viettää tällä kertaa 50-vuotias Pelle Peloton. Kuvassa Pelle näyttää hämillisenä tuttua heh heh-naamaa kahdentoista Pikku Apulaisen pyöriessä ja hyöriessä hänen ympärillään. Kiltti keksijä oli näet (ilmeisesti puolivahingossa) mennyt keksimään monistuskoneen, jonne Pikku Apulainen meni tietysti heti ensimmäisenä, innokas koekaniini kun oli. Lopputulos on vangittu kuin taiottuna tähän kuvaan. Pelle seisoo työ- ja arkivaatteissaan laatikkoisen pajansa keskellä Pikku Apulaisten ympäröimänä, joista suurin osa tahtoo Pellen syliin. Hellyttävää! Pelle pitää vasenta kättään pään päällä, joka on ilmeisen selkeä merkki päänsärystä. Oikea käsi taas on painettu sydämelle. Pelle ilmeisesti on saanut säikähdyksestään sydänkohtauksen. Monistuskone on monimutkainen masiina, jonka yläpuolella jököttää ankannokkainen robotinpää, jonka tuntosarvessa vilkkuu keltainen valo. Sen alapuolella on harmaa metallilaatikko, jossa on käyrätaulukko (?). Siitä lähtee putki alimpaan laatikkoon, jonka sivussa on rubikin kuutiota muistuttava kuvio, keltainen soikio, jonka katossa on vilkkuva punainen palohälytin ja jonka edestä kävelee reippahasti tomeria Pikku Apulaisia. Pajassa on myös muitakin laatikoita. Monistuskoneen vieressä on violetti loota, jolla on ilmeisesti ainoastaan virkaa vain vihreän lentoskootterin jalustana. Pellen vieressä on punainen laatikkomöhkäle, josta lähtee uhkaavasti kaksi pientä tähtäintä Pellen suuntaan. Sitten vielä tummanvioletti ilmastointihormin näköinen laatikko, jossa on oranssi soikio. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa pellen pajassa eräänlaisena kylttinä, tällä kertaa vaaleankeltapohjaisena ja vähän tummemmankeltaisella tekstitettynä. Taustalla näkyy myös vähän pajan seinää, mutta loppu peittyy salaperäisyyteen verhoavaan mustaan. Kari Korhosen piirrostaito vain parantuu ja parantuu! Kuvassa oli tönköhkö vitsi ja taustan mustakaan ei oikein sopinut kuvan hilpeyteen. Paja on kuitenkin kuvattu niin kuvailtavasti, että siitä suuri kiitos Korhoselle!
Vuonna 2003 tuli ihmisten ilmoille seuraava selkämyskuva, joka oli, kuten tavallista, Kari Korhosen taituroima. Selkämyskuva koostuu taskareista 277-288, eli paperipula näemmä jatkuu. Tausta on jälleen kerran tehty kunnolliseksi, eli myös Korhosen käsi jaksaa yhä enemmän. Rahasäiliö juhlistaa kuvassa ilmeisesti 50-vuotissyntymäpäiviään. Kuvassa Roope on juuri päättänyt mennä rahasäiliöstään kahvitauolle, ja hänen palatessaan aina niin tuotteliaat kolikonkiilloittajat Aku, Tupu, Hupu ja Lupu ovat muuttaneet rahakasan sotatantereeksi! Tähänkin kuvaan Roopen kohtalokkaan kahvitauon lopputulokset on saatu vangittua kuin taiottuna. Tässä kuvassa täysin vaaleanvihreäseinäisen rahasäiliön keskellä näkyy yksitoista rahasäkkiä, loput kaksi näkyvät hieman kauempana, holvin ulkopuolella. Roope on kuvassa luonnollisesti vihainen, ja hän kurkottaa nyrkit pystyssä rahakasan päälle, jotta näkisi ilakoivien ankkojen ilmeet. Roopen oikeassa kädessä on kullattu kävelykeppi, muuta epänormaalia vaatetuksessa ei tällä kertaa ole. Ainoa hauska asia lienee Roopen hyppäävä silinterihattu, joka on ilmeisesti riemuissaan siitä, että rahoja osataan kerrankin käyttää oikein. Totta tosiaan, rahasäiliössä käydään melkoista maailmansotaa. Aku, jolla on monta timantein koristeltua kruunua päällekkäin, on rahasäkkibunkkerin takana suojautuen kilvellä suuria setelinippuja ja muita vaarallisia ammuksia vastaan. Akulla onkin bunkkerissaan monia setelinippuja vastahyökkäyksen varalta. Tupu, Hupu ja Lupu ovat liittoutuneet ja yrittävät omassa bunkkerissaan nyt vallata Akun linnoituksen. Timanttipökälekruunupäinen Tupu ja kuninkaantimanttikruunupäinen Lupu käyttävät Roope-sedän pikkukatapulttia, jolla he ampuvat setelinippuja Akuun päin. Heilläkin on varastossa paljon setelinippuja. Hupu toimii yksin, ja yrittää kattilahattuineen kiinnittää Akun huomion muualle. Hänellä on pelkkä ritsa, mutta tavallista tehokkaampi, sillä Akulla näyttää olevan melkoisesti hankaluuksia taistella kolmea ankanpoikaa vastaan omin neuvoin. Tupulla, Hupulla ja Lupulla on nimittäin yksi ylimääräinen suoja, nimittäin "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo rahasäkkibunkkerin reunalla. Tällä kertaa logo on punaisella pohjalla ja valkoisella kirjoitettu möhkäle. Korhonen on mielestäni jälleen ottanut aimo harppauksen piirustuksissaan, sillä luulin ensi silmäyksellä tämän olevan Don Rosan tekemä. Piirustustarkkuuskin on parantunut huimasti viime vuosina. Hurraa.
Näin on sitten taskarisata päässyt päätökseen. Kymmenes selkämyskuva ilmestyi vuonna 2004, ja sen mukana myös kolmassadas Aku Ankan taskukirja. Kari Korhonen on tällä kertaa tehnyt erään 70-vuotiaan ankan taivalta juhlistavan kuvan, joka ei kuitenkaan näytä kovin juhlatuuliselta. Taskareista 289-300 koostuvassa 50 sivua kookkaammassa kuvassa Aku leijuu hädissään kahdeksan ilmapallon varassa (joista yksi tosin on puhkeamassa) ankanpoikien lingoten ritsoillaan ilmapalloihin kiviä puhkaisten ne. Ilmapallot ovat väreiltään pinkki (puhjennut), keltainen, kaksi violettia, oranssi, punainen, oranssi ja sininen. Palloissa lukee juhlistava teksti "70", joka on kaikissa palloissa eri väreillä. Punaisessa se on keltaisella, keltaisessa punaisella ja vihreässä oranssilla. Aku näyttää hädissään oransseja räpylöitään kahdeksan hikipisaran lentäessä mukana. Tapahtumapaikka on vihreä nurmikukkula, jonka päällä ilkeät Tupu, Hupu ja Lupu oleskelevat toimeliaina tasapainottomissa asennoissa heitellen ritsoilla kiviä Akun suuntaan. Vaarallista! "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on Akun ja ankanpoikien välissä, punaisena kirjoitettuna keltaiselle pohjalle. Se on muuttunut vuosien varrella varsin pieneksi. Tapahtuma-aika on luultavasti varhainen aamu, sillä taivas on vaaleansininen ja horisontista näkyy valonkajastusta. On mysteeri, miten Aku on joutunut moiseen tilanteeseen, kenties varhaisella syntymäpäiviään juhlimaan tullut päivänsankari on joutunut kokemaan melkoisen ikävän yllätyksen? Mielestäni tämä kuva on Korhosen kuvista keskikastia, vaikka piirros itse ilmeikäs onkin. Idea sinänsä on melko radikaali, mutta piirroksesta pitäisin kyllä ilman ideaa (vaikka en varmaan edes tietäisi, millainen se silloin olisi).
Seuraava selkämyskuva poikkesi suuresti edellisistä, sen koon, sisällön ja tekijän kannalta. Selkämyskuva käsitti vuoden 2005 ja 2006 taskarit, joten kuva koostui kahdestakymmenestäneljästä Aku Ankan taskukirjasta, 301-324. Kuvan hahmot ovat itse asiassa kuvan tausta, sillä jollain tavalla selkämyskuvaan on saatu mahdutettua kaksikymmentäyksi eri hahmoa. Suomalaisille tuttu "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo sai tällä kertaa lopullisen armoniskun poistumalla hiljalleen kuvasta. Tilaa piti antaa italialaisen ankkataiteilija Giorgio Cavazzanon varta vasten Aku Ankan taskukirjaa varten tehdylle selkämyskuvalle. Kari Korhonen on siis poistunut kuvioista kokonaan... tämä oli suomalaisille kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ilmeisesti juhliakaan ei tänä kaksoisvuonna juhlittu, tai sitten niitä juhlittiin erittäin paljon, päätelkää hahmomäärästä. Kuvassa esiintyy vasemmalta oikealle iloinen Mikki, joka levittää kätensä kuin esitelläkseen koko hahmokatraan, hänen takanaan hattua nostava Hessu, hänen vieressään Pelle Peloton jonkinlaisen hilavitkuttimen kera (extrahahmona Pellen lakin päällä Pikku Apulainen!), hänen edessään veljeskolmikko Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuasuissaan, heidän vieressään Aku, joka on jotenkin suuressa osassa tässä kuvassa, hänen takanaan helysäkkiä harteillaan pitävä nappisilmäinen Musta Pekka, Pekan edessä neliapilaa kädessään pitelevä Hannu Hanhi, Hannun vieressä Akua ihaileva Iines, hänen takanaan kättään heilutteleva kukkahattuinen ja lehmänkelloa kaulassaan pitelevä Heluna, vieressään hänen kavaljeerinsa nappisilmäinen Polle, joka on työntämässä kättään suuhunsa, Pollen edessä kenkkuvirneiset Karhukoplan konnaveljekset pyramidikuviossa, heidän vieressään arvokkaasti rahasäkin päällä istuva Roope, hänestä koilliseen taikoja tekevä iloisen ilkeän näköinen Milla Magia, hänen takanaan keltatakkinen, keltaista lassoa heilutteleva Indiana Hopo, Indianan edessä seisoo ystävällinen Mummo Ankka herkullisen näköisen täytekakkunsa kera, hänen takanaan Taikaviitta uhkailemassa läsnäolijoita vaarallisella sädepyssyllä ja hänen edessään Minni levittelemässä käsiään "tässä ne nyt olivat"-asennossa. Taustaväri on erittäin tummansininen vaaleammansinisessä valaistuksessä. Oli kyllä komea kuva, Cavazzanon setä tosiaan osaa hoitaa asiansa. Minulle tämä selkämyskuva oli erityisen tärkeä, sillä tästä aloitin ensimmäiset varsinaiset mallistapiirtämiseni. Yritän kyllä vielä joskus kopsata Akun asentoa töherryksiini, eikä se oikein vieläkään onnistu kunnolla. Bravo Cavazzaanolle ynnä muita hurraahuutoja.
Seuraavassa, vuoden 2007 selkämyskuvassa palattiin suht'normaaleihin puitteisiin taskarimäärän ja koon kannalta, mutta Korhonen ja "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo jäivät loistamaan poissaoloaan. Cavazzano piirsi tämän kahdennentoistakin selkämyskuvan ammattilaismaisesti. Korhosessakin oli hyviä puolia, hän nimittäin jaksoi piirtää taustan! Tässä Cavazzanon joulunpunataustaisessa kuvassa ei nimittäin ole mitään taustamaisemaa. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 325-336 ja juhlan aihekin löytyy. Rakas Roope-setämme nimittäin viettää 60-vuotissyntymäpäiviään, vieläpä jouluna hänen debyyttitarinaansa kunnioittaen. Myös Iines viettää synttäreitään täyttäen 70 vuotta ja ankanpojatkin ovat jo 70 vuotta vanhoja. Kuvassa esiintyvät Iines, Tupu, Hupu, Lupu ja kitsas Roope-setä. Iines ja ankanpojat ovat ostaneet kaksi oikein isoa lahjaa Roope-sedälle joululahjaksi. Lahjojen saaja sen sijaan antaa lahjoittajille vastalahjan: pikkiriikkiset paketit mieheen! Tosin en minäkään tiedä, mitä kulissien takana tapahtuu, kenties Roopen laatikoissa onkin arvokkaita timanttisormuksia, kun taas Iines ja pojat ovatkin tehneet Roopelle klassisen "paketti paketin sisällä"-tempun. Asia voi kyllä olla toisinkin päin, kuka tietää. Iines ja ankanpojat näyttävät tosin aidosti surulliselta, joten tuskinpa heidän lahjoissaan mitään jekkua on. Roopen mairea ilme taas kertoo, että hänen lahjoissaan saattaa piileä jotakin omituista. Iineksen paketti on vihreä, johon on kiedottu turkoosilla käärimispaperilla sievä rusetti. Keltaisella lapulla lukee punaisella ja kauniilla käsialalla "Roope-setä". Tupu, Hupu ja Lupu seisovat pakettinsa ympärillä. Heidän pakettinsa on sinivihreä, johon on kiedottu rosoinen, vihreä käärintäpaperi. Heidän rusettinsa on mielestäni sievempi kuin Iineksen. Paketissa on keltaiselle paperille sutattu vihreä teksti "Roope-setä". Roope itse roikottaa neljää pientä laatikkoa käsissään. Iinekselle tarkoitettu lahja on väriltään vaaleanpunainen, ja siihen liimatulla sinisellä lapulla lukee vaaleanpunaisella "Iines". Tupun paketti on vaaleanruskea, ja siihen on kirjoitettu vihreälle lappuselle "Tupu". Lupun paketti on sininen, ja keltaisella lapulla lukee "Hupu". Keltainen paketti on Lupulle, ja siniselle lapulle on kirjoitettu "Lupu". Taustapunainen on tehty liukuvärillä, joten se muuttuu keskellä keltaiseksi, alhaalla taas punaiseksi. Mielestäni tämän kuvan vitsi on jo vaikka kuinka monta kertaa esiintynyt vaikka missä, mutta Cavazzano on kyllä hyvä piirtäjä. Taustan punaisesta en pitänyt, enkä liioin joulunpunaisestakaan. Jouluteema voi olla jossain muussa kuvassa, mutta tämä kuitenkin käsittää koko vuoden taskarit, enkä pidä sitä siksi hyvänä asiana. Tämä selkämyskuva on keskiarvon alapuolella, selkeästi.
Vuoden 2008 kuva on jälleen taustaton, mutta hyvin piirretty. Giorgio Cavazzano on jälleen ollut piirtämisasialla. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 337-348 ja käsittää pelkästään hiiriuniversumin henkiöitä. Synttärisankari on 10 vuoden tauon jälkeen jo 80-vuotias Mikki Hiiri, tällä kertaa myös Minninkin kunniaksi on järjestetty neljän hahmon väliset grillimakkarakestit. Kuvassa esiintyy Hessu, poliisimestari Simo Sisu, Mikki ja Minni. Siinä, matkagrillin ympärillä Hessu kertoo vitsejä (tai mahdollisesti kalajuttuja) makkara lautasellaan, joita yhtä makkaraa popsiva ja toista lautasellaan pitelevä siniseen poliisinuniformuun pukeutunut Sisu ja makkaratikulla Hessua sohiva Mikki kuuntelevat mielenkiintoisina. Kukkaismekkoon pukeutunut Minni sen sijaan ei ole oikein innostunut Hessun jutuista, vaan pitää käsiään puuskassa ja näyttää pikemminkin nyrpeältä kuin iloiselta. Grillin kaiteeseen on ripustettu keltainen pöytäliina varmuuden vuoksi, jos kestit yltyvätkin verisiksi. Mikillä on toistaiseksi valkoinen juhlapusero päällään, makkarajuhlathan ovat niin juhlavia. Kuvan tausta on taivaansininen, joka kuitenkin alaspäin mentäessä muuttuu keltaiseksi. Tämä oli mielestäni yksi tylsimmistä selkämyskuvista kautta aikain, eihän tässä edes ollut mitään ideaa. Cavazzanon piirroksista pieni plussa, mutta tästä taisi nyt tulla kaikkien aikojen huonoin selkämyskuva.
Nyt on vuosi 2009, ja meneillään on Cavazzanon piirtämä selkämyskuva, jossa on hirmuinen hahmoryntäys jonnekin (Akun luokse?). Nyt on Akun 75-vuotisjuhlavuosi, joten oletan tämän selkämyskuvan juhlistavan Akua. Tämän oletan koostuvan taskareista 349-360. Kuvassa keltaisella taustalla on juoksemassa kolme Karhuveikkoa riemusta suunniltaan kädet levällään, melko samaa tekevät myös Tupu, Hupu ja Lupu. Hessu juoksee hieman hölmistyneen näköisenä katsoen ylös (kenties sieltäkin on tulossa jotain?), hänen vieressään juoksee Hannu iloisesti kuin peipponen, hänen edessään juoksee Iines, joka näyttää väkijoukosta kaikista onnellisimmalta. Iineksen edessä juoksee iloinen Roope, joka näyttää löytäneen aarteen, hänen vieressään taas Hansu, joka heiluttelee käsiään ilmassa ja jonka päälle uhkaa lentää palava kynttilä. Itse asiassa näyttää siltä, että Karhukopla himoitsisi kyseistä kynttilää, mutta sen saamme nähdä vasta kuvan päätyttyä. Tämä(kin) kuva on oikein komea tyylinnäyte Cavazzanolta. Saa nähdä, mikä joukkoa edessä odottaa. On väkisinkin hauskaa katsottavaa kaikkien ankkalinnalaisten ryntäileminen ja juokseminen minne sattuu.
Taskareiden uusintapainoksistakin on tehty selkämyskuvia, mutta en omista niistä yhtään kokonaista, joten en voi kertoa niistä muuta kuin että ne alkoivat ilmestyä vuonna 2001-2002 taskarin 80-90 uusintapainoksesta. Tähän mennessä on ilmestynyt n. kahdeksan taskareiden uusintapainoksien selkämyskuvaa. Ne koostuvat yleensä noin kuudesta taskarista, eivätkä ne mielestäni ole ollenkaan turhia. Vain pieni piristävä syy ostaa taskareiden uusintapainoksia. Omistan itse vain selkämyskuvan, jossa Roope huutaa jotain Akulle tämän lapioidessa rahakasaa. Tosin tätäkään en omista ihan kokonaan.
Myös Mini-taskareista on tehty selkämyskuvia. Tähän mennessä on ilmestynyt yksi kokonainen selkämyskuva. Se koostuu Mini-taskareista 1-5, ja se esittää hymyilevää Alessio Coppolan piirtämää Akun päätä monivärisen kehyksen ympäröimänä. Seuraava, Mini-taskareiden 5-10(/9?) koostama selkämyskuva pitää sisällään hymyilevän Roope-sedän pään, jolla on kiiltävät kolikot kakkuloidensa sijasta nokallaan. Samainen kuva on esiintynyt myös erään Roope-setä-lehden kantena, ja on minulle siksi hyvin tuttu ilmestys Mini-taskarin sivukantena.
Aku Ankan taskukirjan selkämyskuvat ovat antaneet sopivasti vauhtia nuorille taskarinkeräilijöille, jotka ovat asettaneet itselleen tavoitteeksi omistaa kokonainen selkämyskuva, ja sitä mukaa ruvenneet himokeräilijöiksi. Selkämyskuvat ovat muuttuneet rutkasti vuosien varrella, mutta sama ominaisuus, kuva, joka vuonna 1995 ilmestyi kahdentoista taskarin kylkeen on kulkenut vuosia eteenpäin, kehittynyt, vaihtanut piirtäjää, lisännyt ja poistanut tarpeettomia osia, kasvanut, supistunut normaaliksi ja kiertänyt ympyrää, kunnes vuosien päästä mitä luultavammin palataan taas samaan tilanteeseen, joka vuonna 1995 pani taskarinkeräilijät liikkeelle. Tai sitten tekniikka kehittyy ja kehittää selkämyskuvatkin yhä upeammiksi ja tylsemmiksi.
Allekirjoittanut omistaa kaikki taskareiden selkämyskuvat kokonaisina, mikäli uusintapainoksia ei lasketa mukaan.
Vuonna 1995 Aku Ankan taskukirjat uudistuivat kertaheitolla: joka taskarin kylkeen tuli paloja, joista lopulta muodostuu suuri kuva. Aina uuden taskarin ilmestyttyä kuva täydentyisi ja siitä paljastuisi vuoden lopussa kahdentoista taskarin mittainen kuva. Usein kuvissa on ollut tietty juhlanaihe, mutta poikkeuksiakin tietty löytyy. Kari Korhonen jaksoi piirtää kaikki selkämyskuvat vuoteen 2004 asti, siitä eteenpäin italialainen Giorgio Cavazzano on piirrellyt selkämyskuvat. Ensimmäinen, vuoden 1995 kuva koostuu taskareista 178-189. Kaksi näistä taskareista on tuplia, joten kuvaon odotettua suurempi tuplataskareista tietämättömille keräilijöille. Kuvassa Aku poseeraa makaamalla tyypillisessä "rentoutumis"-asennossa pitäen punaista kylttiä, jossa lukee keltaisin kirjaimin kahdessa rivissä "AKU ANKAN TASKUKIRJA". Taustan väri on kirkkaankeltainen. Taustalla, Akun pään yläpuolella sijaitsee myös vihreällä lehtiseppeleellä ympäröity Aku Ankan taskukirjan 25-vuotisjuhlavuoden ilmoittava punainen kirjoitus "25v", jonka alla lukee tavallisella mustalla "1970-1995". Alussa selkämyskuvat juhlistivat jonkun asian tai hahmon syntymäpäivää, mutta myöhemmin siitä ajatuksesta luovuttiin. Kuvan idean on keksinyt Kari Korhonen, joka oli tuolloin vasta vasta-alkaja piirtämisessä. Hän onkin myös piirtänyt kuvan. Mielestäni oli oikein hyvä ajatus aloittaa Aku Ankan taskukirjan juhlavuoden kunniaksi uusi, hieno perinne (vaikka en tuolloin ollut syntynytkään), olihan Kalle Ankas Pocketissakin ollut jo kauemman aikaa tuollainen selkämyskuvasarja. Ensimmäisestä kuvasta minulla ei ole muuta sanottavaa, kuin että erittäin hyvää työtä Kari Korhoselta (vaikka hänen ankkansa olivatkin tuossa vaiheessa vielä aika rumia). Kuvassa ei valitettavasti ollut mitään vitsiä.
Vuonna 1996 alkoi jälleen uusi, hieno selkämyskuva, joka noudatti edeltäjänsä mukaista kaavaa. Kuva on koottu taskareista 190-201. Kuva juhlistaa ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kuvassa Tupu, Hupu ja Lupu seisovat "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-kyltin takana leveä hymy kasvoillaan. Tupu on kokonaan kyltin takana, lukuunottamatta päätä ja kylttiä pitäviä käsiä, Lupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja oikea käsi ja jalka. Hupulta näkyy pää, puolet vartalosta, ja vasen käsi ja jalka. Kyltin taustaväri on sininen, tekstin väri taas punakeltaoranssi. Taustaväri on tummemmanoranssi. Kuvan on jälleen tehnyt kokonaan Kari Korhonen. Tämä kuva oli mielestäni selkeästi komeampi kuin sitä edellisen vuoden kuva. Olin joskus nähnyt tästä selkämyskuvasta kuvan jossain Akkarissa, ja luulin, että tuon kokoista taskaria myytiin jossain. Pitkään sain miettiä sitä, kunnes rupesin keräilemään taskareita.
Vuoden 1997 selkämyskuvassa oli osittainen taustamaisema, joten se voidaan kai jo laskea pienoiseksi muutokseksi edellisiin selkämyskuviin verrattuina. Jälleen kerran Kari Korhosen ideoima ja piirtämä kuva esittää Roope Ankkaa makoilemassa juhlallisena silmät kiinni hymyillen rentoutuneen oloisena massiivisen rahamassansa päällä rahasäkki tyynynään. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 202-213. Kuva tehtiin Roope-sedän 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Roope on laittanut kädet niskan taakse, pitää vasenta jalkaansa koukussa setelinipun päällä ja oikeaa jalkaa suorana. Kuvan tausta on tummansininen, mikä luo mielestäni hyvän harmonian keltaiselle rahakasalle. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on keskireunassa Roopen oikean jalan kohdalla. Logon pohjaväri on keltainen, kirjoituksen väri taas punainen. Kuvassa on kahdeksan setelinippua, suuri määrä kolikoita, ja seitsemän rahasäkkiä, oista viisi on taaempana "piilossa". Roopen vaatetus on lähes sama kuin yleensä, ainoa erikoisuus lienee kauluksen ja paidanhihojenkärjen vihreä väri. Tämänkin kuvan Kari Korhonen on taiteillut oikein mallikkaasti, kuva luo leppeän ilmapiirin ympärille, ja Roopekin on hyvin piirretty.
Vuonna 1998 selkämyskuvassa esiintyi ensimmäistä kertaa joku ei-ankkahahmo. Tuona vuonna juhlittiin Mikki Hiiren 70-vuotispäiviä, joten omalle selkämyskuvalle oli takuulla aihetta. Kuvan teossa on jälleen ollut Kari Korhonen asialla. Selkämyskuva koostuu tällä kertaa 214-225-numeroisista taskareista. Kuvassa Mikki katselee yllättyneenä hänen kunniakseen tehtyä syntymäpäiväkakkua. Kakku sijaitsee hopeisella tarjottimella, se on kuorrutettu herkullisesti kermavaahdolla, ja siinä on punaisia koristeita. Herkullista, mutta vaarallista. Kakussa on loogisesti seitsemästäkymmentä vaaleanpunaista kynttilästä muistona rakastetun pallokorvamme monikymmenvuotisesta seikkailu-urasta. Niistä nousee nimittäin uhkaava savu, ja vieressä leijuva vettä tippuva ruskeavartinen kasteluletku on valmiina sammutustöihin. Kolmiulotteisen vaikutelman luova kaikkien tuntema "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa punaisella pohjalla, ja keltaoranssilla kirjattuna juuri savun tähtäimessä. Mikki-polo järkyttyy tästä niin, että hikipisarat lentävät, samalla kun hän on rojahtamaisillaan maahan. Taustan väri on tällä kertaa vihreä, ja kakun vieressä sijaitsee juhlava ilmoitus Mikin syntymäpäivistä: "1928-1998". Mikillä on yllään sininen T-paita, punainen rusetti, punaiset housut, valkoiset hansikkaat ja ylikasvaneissa (tai mahdollisesti turvonneissa) jaloissa keltaiset kengät. Sankarimme uljas varjo ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa, vaan työntyy uljaasti ulos kuvasta. Tämä kuvahan oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa oli edes jonkinlainen vitsi (tosin se aiheutti minulle traumoja, eihän tällainen tulella leikkiminen sovi ollenkaan taskareihin!). Kari Korhonen osasi näemmä jo tuolloin taiteilla Mikkiä mallikkaasti. Joten siitä hurraata hurraata...
Seuraavaksi tuli vuoroon vuoden 1999 selkämyskuva. Tässä vaiheessa voin vain todeta: suuri muutos on tapahtunut. Kuvassa näytettiin kokonainen taustakuva, eli kuva on käytännössä siis kokonainen. Tämä selkämyskuva rikkoi kuitenkin niin fysiikan, kuukausien lukumäärän kuin Aku Ankan taskukirjan jo ammoin säätämät lait. Selkämyskuvassa on nimittäin kolmetoista taskukirjaa. Tämä johtuu siitä, että joulukuussa ilmestyi yhden tuplataskarin lisäksi tavallinen taskari, joten tässä selkämyskuvassa on taskarit 226-238. Selkämyskuva on siis taskarinselkämyksen verran kookkaampi, hyvä. Valtaosa suomalaisista järkyttyi syvästi ja saivat loppuelämäkseen traumoja, kun kaikkien rakastama "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli hävinnyt. Sen paikan vei kenties kokonainen tausta, kuka tietää. Tällä kertaa teemana oli Taikaviitan 30-vuotis syntymäpäiväjuhlat (kuvassa itsessään ei kyllä liene yhtään juhlatunnelmaa. Suomen ankkasetä Kari Korhonen on ideoinut ja taiteillut kuvan, ei liene yllätys? Tämän kerran selkämyskuvassa Taikaviitta katseleepi kenkkuli virnistys kasvoillaan tummansiniselle yötaivahalle, jonne heijastuu Taikaviitannaamiomerkki hologrammioituna. On yö, ja uljaan viittasankarimme viitta ja merimieslakki lepattavat nopeammin kuin tuuliviiri. Hän ei huomaa itse asiassa lainkaan jostain kaukaisuudesta työntyvää lempimerkkiään yön pimeydessä, joten se on pitänyt valaista kuunhohtoisella aavemaisella valolla. Tapahtumapaikka on toistaiseksi tuntematon suurkaupunki, jonka kaduilla, katoilla, seinillä ja viemäreissä väsymätön oikeudenpuolustaja, vankkumaton supersankarimme partioi. Kaupunki on kuvattu samakkoperspektiivistä, joten saakoon se osan Taikaviitan kahmimasta kunniasta. Mielestäni Kari Korhosen piirrustustaito vain paranee, mutta ongelmana on: tässä ei ole vitsiä. Edes pieni vitsintynkä olisi auttanut näin mahtailevaan ja uljaan vaikutustahtoiseen kuvaan. No olihan tämä ihan komia muutenkin...
Vuoden 2000 selkämyskuva rikkoi edeltäjänsä tapaan monet lait, ja omisti itselleen kolmetoista taskaria. Tällä kertaa juhlansa juhlii kaikkien suomalaisten oma ankkapokkarinsa Aku Ankan taskukirja, jonka tarinataivalta oli kestänyt jo 30 vuotta. Tällä kertaa selkämyskuva koostui taskareista 239-251. Tällä kertaa suuri virstapylväs jaetaan sinne suuntaan, jossa kuvia käsitellään tietokoneella ym., siis tekniikalle. Kuvan on jälleen kerran taiteillut ystävämme Kari Korhonen, jonka piirroksen taustamaisematon keltainen tausta sisältää hypnoottisia kiekuroita ja kuvioita, joita ei käsin pystyisi kukaan ihminen tekemään! Suomalaiset saivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta, sillä vanha ystävämme "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli tehnyt comebackin pienenä, mutta hienona, punapohjaisena ja valkotekstisenä. Logon alla näkyy oliivinvihreä juhlistus "30v", joka tietysti ylistää jo 30-vuotiasta Aku Ankan taskukirjaa. Kuvan idea on ollut kenties tähän astisista nerokkain: hypnoottiset kuviot yrittävät saada tyhjän päällä seisovan Akun pauloihinsa, samalla kun kyseinen henkilö väistelee hymysuin taivaalta satavaa taskarivyöryä. Kaiken kukkuraksi Aku yrittää harjoitella samalla vaikeita flamencoliikkeitä, kun taivaalta tipahtelee Aku Ankan taskukirjoja. Akua ahdistelevat taskarit ovat nimeltänsä 176: Ankallissankari (tupla), 61: Roopen unelmaretket, 213: Juhlaraha (tupla), 102: Riemua riittää, 150: Runsauden sarvi, 226: Löysät pois, 237: Ammattiauttaja (tupla), 1: Mikki kiipelissä, 6: Aku Baba ja viisi rosvoa ja Kalin kynsi (erikoisnumero). Näistä taskareista kolme on tuplakivuliaita tuplataskareita, ja yksi erikoispaukku, joten Akulla varmasti riittää väistelemistä! Mielestäni idea oli tähän astisista parhain ja on yhä edelleen. Aku jäämässä taskareiden alle on yksinkertaisesti niin nerokas keksintö, ettei voi muuta sanoa. Bravo Korhonen ja sitä rataa...
Nyt ollaan päästy jo vuoteen 2001, siihen legendaariseen, jolloin pilvenpiirtäjät luhistuivat, sodat alkoivat ja ilmestyi Aku Ankan taskukirjojen historian ensimmäinen selkämyskuva, jossa esiintyi ankka luonnosasteella! Tällaista ei oltu nähty koskaan ennen eikä varmaan tulla koskaan näkemäänkään. Omituisinta tässä kuvassa silti oli se, että kakun kynttilät jäivät tällä kertaa puhaltamatta. Kukaan (tai mikään) ei juhlinut syntymäpäiviään. Selkämyskuvasta saamme kiittää jälleen kerran lakeja rikkovaa määrää, kolmeatoista taskaria, tällä kertaa Aku Ankan taskukirjoja number 252-264. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli säilyttänyt paikkansa selkämyskuvassa. Tällä kertaa sen pohja oli keltainen ja kirjoitus sininen. Rakas Kari Korhosemme on tällä kertaa keksinyt oikein nerokkaan idean. Siinä Aku ihastelee vekkulisti hymyillen edessä näkyvää kolmen kuvan sarjaa verenpunaisen taustan häilyessä uhkaavana taustalla. Ensimmäisessä näkyy Aku luonnosteltuna sinisellä kynällä, toisessa tussattuna ja kolmannessa väritettynä eli valmiina. Kuvasarjakuvissa kireän näköinen Aku lyö pesäpallomailalla palloa painovoimattomassa tilassa (tuo oli vain yksi teoria, voihan se olla niinkin, että Aku tippuu lentokoneesta pesäpallomailan ja pallon kera). Kuvaan kuulunee myös taskarin 259: Taikaviitta kuilun partaalla nimi, joka yltää toiseen kuvasarjakuvaan muuttuen valkoisesta mustaksi. Aku Ankan taskukirjojen maailma se jaksaa ällistyttää... Mielestäni ("mielestäni ja mielestäni") tämä kuva on tähänastisista Korhosen kuvista taidokkain ja hienoimmin tehty. Näin opetetaan suomalaiset piirtämään ankkaa!
Kari Korhonen ylitti itsensä vuonna 2002, jolloin järjestyksessään kahdeksas selkämyskuva ilmestyi. Tausta oli kerrankin kunnollisen kunnollinen, mikäli kuvitellaan Pelle Pelottoman siirtäneen pajansa avaruuteen. Suomeen iski ilmeisesti suuri paperipula, tai Korhosen käsi väsyi kesken piirtämisen, joten Aku Ankan taskukirjan yhteisen loogisuuden rajat rikottiin ja selkämyskuvan taskareiden määrä supistui kolmestatoista kahteentoista. Selkämyskuvaa ei saa omakseen mitenkään muuten kuin ostamalla taskarit 265-276 ja järjestämällä ne numerojärjestykseen. Ilmeisesti päivänsankarina juhliaan viettää tällä kertaa 50-vuotias Pelle Peloton. Kuvassa Pelle näyttää hämillisenä tuttua heh heh-naamaa kahdentoista Pikku Apulaisen pyöriessä ja hyöriessä hänen ympärillään. Kiltti keksijä oli näet (ilmeisesti puolivahingossa) mennyt keksimään monistuskoneen, jonne Pikku Apulainen meni tietysti heti ensimmäisenä, innokas koekaniini kun oli. Lopputulos on vangittu kuin taiottuna tähän kuvaan. Pelle seisoo työ- ja arkivaatteissaan laatikkoisen pajansa keskellä Pikku Apulaisten ympäröimänä, joista suurin osa tahtoo Pellen syliin. Hellyttävää! Pelle pitää vasenta kättään pään päällä, joka on ilmeisen selkeä merkki päänsärystä. Oikea käsi taas on painettu sydämelle. Pelle ilmeisesti on saanut säikähdyksestään sydänkohtauksen. Monistuskone on monimutkainen masiina, jonka yläpuolella jököttää ankannokkainen robotinpää, jonka tuntosarvessa vilkkuu keltainen valo. Sen alapuolella on harmaa metallilaatikko, jossa on käyrätaulukko (?). Siitä lähtee putki alimpaan laatikkoon, jonka sivussa on rubikin kuutiota muistuttava kuvio, keltainen soikio, jonka katossa on vilkkuva punainen palohälytin ja jonka edestä kävelee reippahasti tomeria Pikku Apulaisia. Pajassa on myös muitakin laatikoita. Monistuskoneen vieressä on violetti loota, jolla on ilmeisesti ainoastaan virkaa vain vihreän lentoskootterin jalustana. Pellen vieressä on punainen laatikkomöhkäle, josta lähtee uhkaavasti kaksi pientä tähtäintä Pellen suuntaan. Sitten vielä tummanvioletti ilmastointihormin näköinen laatikko, jossa on oranssi soikio. "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on tällä kertaa pellen pajassa eräänlaisena kylttinä, tällä kertaa vaaleankeltapohjaisena ja vähän tummemmankeltaisella tekstitettynä. Taustalla näkyy myös vähän pajan seinää, mutta loppu peittyy salaperäisyyteen verhoavaan mustaan. Kari Korhosen piirrostaito vain parantuu ja parantuu! Kuvassa oli tönköhkö vitsi ja taustan mustakaan ei oikein sopinut kuvan hilpeyteen. Paja on kuitenkin kuvattu niin kuvailtavasti, että siitä suuri kiitos Korhoselle!
Vuonna 2003 tuli ihmisten ilmoille seuraava selkämyskuva, joka oli, kuten tavallista, Kari Korhosen taituroima. Selkämyskuva koostuu taskareista 277-288, eli paperipula näemmä jatkuu. Tausta on jälleen kerran tehty kunnolliseksi, eli myös Korhosen käsi jaksaa yhä enemmän. Rahasäiliö juhlistaa kuvassa ilmeisesti 50-vuotissyntymäpäiviään. Kuvassa Roope on juuri päättänyt mennä rahasäiliöstään kahvitauolle, ja hänen palatessaan aina niin tuotteliaat kolikonkiilloittajat Aku, Tupu, Hupu ja Lupu ovat muuttaneet rahakasan sotatantereeksi! Tähänkin kuvaan Roopen kohtalokkaan kahvitauon lopputulokset on saatu vangittua kuin taiottuna. Tässä kuvassa täysin vaaleanvihreäseinäisen rahasäiliön keskellä näkyy yksitoista rahasäkkiä, loput kaksi näkyvät hieman kauempana, holvin ulkopuolella. Roope on kuvassa luonnollisesti vihainen, ja hän kurkottaa nyrkit pystyssä rahakasan päälle, jotta näkisi ilakoivien ankkojen ilmeet. Roopen oikeassa kädessä on kullattu kävelykeppi, muuta epänormaalia vaatetuksessa ei tällä kertaa ole. Ainoa hauska asia lienee Roopen hyppäävä silinterihattu, joka on ilmeisesti riemuissaan siitä, että rahoja osataan kerrankin käyttää oikein. Totta tosiaan, rahasäiliössä käydään melkoista maailmansotaa. Aku, jolla on monta timantein koristeltua kruunua päällekkäin, on rahasäkkibunkkerin takana suojautuen kilvellä suuria setelinippuja ja muita vaarallisia ammuksia vastaan. Akulla onkin bunkkerissaan monia setelinippuja vastahyökkäyksen varalta. Tupu, Hupu ja Lupu ovat liittoutuneet ja yrittävät omassa bunkkerissaan nyt vallata Akun linnoituksen. Timanttipökälekruunupäinen Tupu ja kuninkaantimanttikruunupäinen Lupu käyttävät Roope-sedän pikkukatapulttia, jolla he ampuvat setelinippuja Akuun päin. Heilläkin on varastossa paljon setelinippuja. Hupu toimii yksin, ja yrittää kattilahattuineen kiinnittää Akun huomion muualle. Hänellä on pelkkä ritsa, mutta tavallista tehokkaampi, sillä Akulla näyttää olevan melkoisesti hankaluuksia taistella kolmea ankanpoikaa vastaan omin neuvoin. Tupulla, Hupulla ja Lupulla on nimittäin yksi ylimääräinen suoja, nimittäin "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo rahasäkkibunkkerin reunalla. Tällä kertaa logo on punaisella pohjalla ja valkoisella kirjoitettu möhkäle. Korhonen on mielestäni jälleen ottanut aimo harppauksen piirustuksissaan, sillä luulin ensi silmäyksellä tämän olevan Don Rosan tekemä. Piirustustarkkuuskin on parantunut huimasti viime vuosina. Hurraa.
Näin on sitten taskarisata päässyt päätökseen. Kymmenes selkämyskuva ilmestyi vuonna 2004, ja sen mukana myös kolmassadas Aku Ankan taskukirja. Kari Korhonen on tällä kertaa tehnyt erään 70-vuotiaan ankan taivalta juhlistavan kuvan, joka ei kuitenkaan näytä kovin juhlatuuliselta. Taskareista 289-300 koostuvassa 50 sivua kookkaammassa kuvassa Aku leijuu hädissään kahdeksan ilmapallon varassa (joista yksi tosin on puhkeamassa) ankanpoikien lingoten ritsoillaan ilmapalloihin kiviä puhkaisten ne. Ilmapallot ovat väreiltään pinkki (puhjennut), keltainen, kaksi violettia, oranssi, punainen, oranssi ja sininen. Palloissa lukee juhlistava teksti "70", joka on kaikissa palloissa eri väreillä. Punaisessa se on keltaisella, keltaisessa punaisella ja vihreässä oranssilla. Aku näyttää hädissään oransseja räpylöitään kahdeksan hikipisaran lentäessä mukana. Tapahtumapaikka on vihreä nurmikukkula, jonka päällä ilkeät Tupu, Hupu ja Lupu oleskelevat toimeliaina tasapainottomissa asennoissa heitellen ritsoilla kiviä Akun suuntaan. Vaarallista! "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo on Akun ja ankanpoikien välissä, punaisena kirjoitettuna keltaiselle pohjalle. Se on muuttunut vuosien varrella varsin pieneksi. Tapahtuma-aika on luultavasti varhainen aamu, sillä taivas on vaaleansininen ja horisontista näkyy valonkajastusta. On mysteeri, miten Aku on joutunut moiseen tilanteeseen, kenties varhaisella syntymäpäiviään juhlimaan tullut päivänsankari on joutunut kokemaan melkoisen ikävän yllätyksen? Mielestäni tämä kuva on Korhosen kuvista keskikastia, vaikka piirros itse ilmeikäs onkin. Idea sinänsä on melko radikaali, mutta piirroksesta pitäisin kyllä ilman ideaa (vaikka en varmaan edes tietäisi, millainen se silloin olisi).
Seuraava selkämyskuva poikkesi suuresti edellisistä, sen koon, sisällön ja tekijän kannalta. Selkämyskuva käsitti vuoden 2005 ja 2006 taskarit, joten kuva koostui kahdestakymmenestäneljästä Aku Ankan taskukirjasta, 301-324. Kuvan hahmot ovat itse asiassa kuvan tausta, sillä jollain tavalla selkämyskuvaan on saatu mahdutettua kaksikymmentäyksi eri hahmoa. Suomalaisille tuttu "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo sai tällä kertaa lopullisen armoniskun poistumalla hiljalleen kuvasta. Tilaa piti antaa italialaisen ankkataiteilija Giorgio Cavazzanon varta vasten Aku Ankan taskukirjaa varten tehdylle selkämyskuvalle. Kari Korhonen on siis poistunut kuvioista kokonaan... tämä oli suomalaisille kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ilmeisesti juhliakaan ei tänä kaksoisvuonna juhlittu, tai sitten niitä juhlittiin erittäin paljon, päätelkää hahmomäärästä. Kuvassa esiintyy vasemmalta oikealle iloinen Mikki, joka levittää kätensä kuin esitelläkseen koko hahmokatraan, hänen takanaan hattua nostava Hessu, hänen vieressään Pelle Peloton jonkinlaisen hilavitkuttimen kera (extrahahmona Pellen lakin päällä Pikku Apulainen!), hänen edessään veljeskolmikko Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuasuissaan, heidän vieressään Aku, joka on jotenkin suuressa osassa tässä kuvassa, hänen takanaan helysäkkiä harteillaan pitävä nappisilmäinen Musta Pekka, Pekan edessä neliapilaa kädessään pitelevä Hannu Hanhi, Hannun vieressä Akua ihaileva Iines, hänen takanaan kättään heilutteleva kukkahattuinen ja lehmänkelloa kaulassaan pitelevä Heluna, vieressään hänen kavaljeerinsa nappisilmäinen Polle, joka on työntämässä kättään suuhunsa, Pollen edessä kenkkuvirneiset Karhukoplan konnaveljekset pyramidikuviossa, heidän vieressään arvokkaasti rahasäkin päällä istuva Roope, hänestä koilliseen taikoja tekevä iloisen ilkeän näköinen Milla Magia, hänen takanaan keltatakkinen, keltaista lassoa heilutteleva Indiana Hopo, Indianan edessä seisoo ystävällinen Mummo Ankka herkullisen näköisen täytekakkunsa kera, hänen takanaan Taikaviitta uhkailemassa läsnäolijoita vaarallisella sädepyssyllä ja hänen edessään Minni levittelemässä käsiään "tässä ne nyt olivat"-asennossa. Taustaväri on erittäin tummansininen vaaleammansinisessä valaistuksessä. Oli kyllä komea kuva, Cavazzanon setä tosiaan osaa hoitaa asiansa. Minulle tämä selkämyskuva oli erityisen tärkeä, sillä tästä aloitin ensimmäiset varsinaiset mallistapiirtämiseni. Yritän kyllä vielä joskus kopsata Akun asentoa töherryksiini, eikä se oikein vieläkään onnistu kunnolla. Bravo Cavazzaanolle ynnä muita hurraahuutoja.
Seuraavassa, vuoden 2007 selkämyskuvassa palattiin suht'normaaleihin puitteisiin taskarimäärän ja koon kannalta, mutta Korhonen ja "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo jäivät loistamaan poissaoloaan. Cavazzano piirsi tämän kahdennentoistakin selkämyskuvan ammattilaismaisesti. Korhosessakin oli hyviä puolia, hän nimittäin jaksoi piirtää taustan! Tässä Cavazzanon joulunpunataustaisessa kuvassa ei nimittäin ole mitään taustamaisemaa. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 325-336 ja juhlan aihekin löytyy. Rakas Roope-setämme nimittäin viettää 60-vuotissyntymäpäiviään, vieläpä jouluna hänen debyyttitarinaansa kunnioittaen. Myös Iines viettää synttäreitään täyttäen 70 vuotta ja ankanpojatkin ovat jo 70 vuotta vanhoja. Kuvassa esiintyvät Iines, Tupu, Hupu, Lupu ja kitsas Roope-setä. Iines ja ankanpojat ovat ostaneet kaksi oikein isoa lahjaa Roope-sedälle joululahjaksi. Lahjojen saaja sen sijaan antaa lahjoittajille vastalahjan: pikkiriikkiset paketit mieheen! Tosin en minäkään tiedä, mitä kulissien takana tapahtuu, kenties Roopen laatikoissa onkin arvokkaita timanttisormuksia, kun taas Iines ja pojat ovatkin tehneet Roopelle klassisen "paketti paketin sisällä"-tempun. Asia voi kyllä olla toisinkin päin, kuka tietää. Iines ja ankanpojat näyttävät tosin aidosti surulliselta, joten tuskinpa heidän lahjoissaan mitään jekkua on. Roopen mairea ilme taas kertoo, että hänen lahjoissaan saattaa piileä jotakin omituista. Iineksen paketti on vihreä, johon on kiedottu turkoosilla käärimispaperilla sievä rusetti. Keltaisella lapulla lukee punaisella ja kauniilla käsialalla "Roope-setä". Tupu, Hupu ja Lupu seisovat pakettinsa ympärillä. Heidän pakettinsa on sinivihreä, johon on kiedottu rosoinen, vihreä käärintäpaperi. Heidän rusettinsa on mielestäni sievempi kuin Iineksen. Paketissa on keltaiselle paperille sutattu vihreä teksti "Roope-setä". Roope itse roikottaa neljää pientä laatikkoa käsissään. Iinekselle tarkoitettu lahja on väriltään vaaleanpunainen, ja siihen liimatulla sinisellä lapulla lukee vaaleanpunaisella "Iines". Tupun paketti on vaaleanruskea, ja siihen on kirjoitettu vihreälle lappuselle "Tupu". Lupun paketti on sininen, ja keltaisella lapulla lukee "Hupu". Keltainen paketti on Lupulle, ja siniselle lapulle on kirjoitettu "Lupu". Taustapunainen on tehty liukuvärillä, joten se muuttuu keskellä keltaiseksi, alhaalla taas punaiseksi. Mielestäni tämän kuvan vitsi on jo vaikka kuinka monta kertaa esiintynyt vaikka missä, mutta Cavazzano on kyllä hyvä piirtäjä. Taustan punaisesta en pitänyt, enkä liioin joulunpunaisestakaan. Jouluteema voi olla jossain muussa kuvassa, mutta tämä kuitenkin käsittää koko vuoden taskarit, enkä pidä sitä siksi hyvänä asiana. Tämä selkämyskuva on keskiarvon alapuolella, selkeästi.
Vuoden 2008 kuva on jälleen taustaton, mutta hyvin piirretty. Giorgio Cavazzano on jälleen ollut piirtämisasialla. Tämä selkämyskuva koostuu taskareista 337-348 ja käsittää pelkästään hiiriuniversumin henkiöitä. Synttärisankari on 10 vuoden tauon jälkeen jo 80-vuotias Mikki Hiiri, tällä kertaa myös Minninkin kunniaksi on järjestetty neljän hahmon väliset grillimakkarakestit. Kuvassa esiintyy Hessu, poliisimestari Simo Sisu, Mikki ja Minni. Siinä, matkagrillin ympärillä Hessu kertoo vitsejä (tai mahdollisesti kalajuttuja) makkara lautasellaan, joita yhtä makkaraa popsiva ja toista lautasellaan pitelevä siniseen poliisinuniformuun pukeutunut Sisu ja makkaratikulla Hessua sohiva Mikki kuuntelevat mielenkiintoisina. Kukkaismekkoon pukeutunut Minni sen sijaan ei ole oikein innostunut Hessun jutuista, vaan pitää käsiään puuskassa ja näyttää pikemminkin nyrpeältä kuin iloiselta. Grillin kaiteeseen on ripustettu keltainen pöytäliina varmuuden vuoksi, jos kestit yltyvätkin verisiksi. Mikillä on toistaiseksi valkoinen juhlapusero päällään, makkarajuhlathan ovat niin juhlavia. Kuvan tausta on taivaansininen, joka kuitenkin alaspäin mentäessä muuttuu keltaiseksi. Tämä oli mielestäni yksi tylsimmistä selkämyskuvista kautta aikain, eihän tässä edes ollut mitään ideaa. Cavazzanon piirroksista pieni plussa, mutta tästä taisi nyt tulla kaikkien aikojen huonoin selkämyskuva.
Nyt on vuosi 2009, ja meneillään on Cavazzanon piirtämä selkämyskuva, jossa on hirmuinen hahmoryntäys jonnekin (Akun luokse?). Nyt on Akun 75-vuotisjuhlavuosi, joten oletan tämän selkämyskuvan juhlistavan Akua. Tämän oletan koostuvan taskareista 349-360. Kuvassa keltaisella taustalla on juoksemassa kolme Karhuveikkoa riemusta suunniltaan kädet levällään, melko samaa tekevät myös Tupu, Hupu ja Lupu. Hessu juoksee hieman hölmistyneen näköisenä katsoen ylös (kenties sieltäkin on tulossa jotain?), hänen vieressään juoksee Hannu iloisesti kuin peipponen, hänen edessään juoksee Iines, joka näyttää väkijoukosta kaikista onnellisimmalta. Iineksen edessä juoksee iloinen Roope, joka näyttää löytäneen aarteen, hänen vieressään taas Hansu, joka heiluttelee käsiään ilmassa ja jonka päälle uhkaa lentää palava kynttilä. Itse asiassa näyttää siltä, että Karhukopla himoitsisi kyseistä kynttilää, mutta sen saamme nähdä vasta kuvan päätyttyä. Tämä(kin) kuva on oikein komea tyylinnäyte Cavazzanolta. Saa nähdä, mikä joukkoa edessä odottaa. On väkisinkin hauskaa katsottavaa kaikkien ankkalinnalaisten ryntäileminen ja juokseminen minne sattuu.
Taskareiden uusintapainoksistakin on tehty selkämyskuvia, mutta en omista niistä yhtään kokonaista, joten en voi kertoa niistä muuta kuin että ne alkoivat ilmestyä vuonna 2001-2002 taskarin 80-90 uusintapainoksesta. Tähän mennessä on ilmestynyt n. kahdeksan taskareiden uusintapainoksien selkämyskuvaa. Ne koostuvat yleensä noin kuudesta taskarista, eivätkä ne mielestäni ole ollenkaan turhia. Vain pieni piristävä syy ostaa taskareiden uusintapainoksia. Omistan itse vain selkämyskuvan, jossa Roope huutaa jotain Akulle tämän lapioidessa rahakasaa. Tosin tätäkään en omista ihan kokonaan.
Myös Mini-taskareista on tehty selkämyskuvia. Tähän mennessä on ilmestynyt yksi kokonainen selkämyskuva. Se koostuu Mini-taskareista 1-5, ja se esittää hymyilevää Alessio Coppolan piirtämää Akun päätä monivärisen kehyksen ympäröimänä. Seuraava, Mini-taskareiden 5-10(/9?) koostama selkämyskuva pitää sisällään hymyilevän Roope-sedän pään, jolla on kiiltävät kolikot kakkuloidensa sijasta nokallaan. Samainen kuva on esiintynyt myös erään Roope-setä-lehden kantena, ja on minulle siksi hyvin tuttu ilmestys Mini-taskarin sivukantena.
Aku Ankan taskukirjan selkämyskuvat ovat antaneet sopivasti vauhtia nuorille taskarinkeräilijöille, jotka ovat asettaneet itselleen tavoitteeksi omistaa kokonainen selkämyskuva, ja sitä mukaa ruvenneet himokeräilijöiksi. Selkämyskuvat ovat muuttuneet rutkasti vuosien varrella, mutta sama ominaisuus, kuva, joka vuonna 1995 ilmestyi kahdentoista taskarin kylkeen on kulkenut vuosia eteenpäin, kehittynyt, vaihtanut piirtäjää, lisännyt ja poistanut tarpeettomia osia, kasvanut, supistunut normaaliksi ja kiertänyt ympyrää, kunnes vuosien päästä mitä luultavammin palataan taas samaan tilanteeseen, joka vuonna 1995 pani taskarinkeräilijät liikkeelle. Tai sitten tekniikka kehittyy ja kehittää selkämyskuvatkin yhä upeammiksi ja tylsemmiksi.
Allekirjoittanut omistaa kaikki taskareiden selkämyskuvat kokonaisina, mikäli uusintapainoksia ei lasketa mukaan.
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1189 -
25.07.2009 klo 18:06:02
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Aku Ankan Taskukirjojen selkämyskuvat
Aku Ankan Taskukirjojen - noiden kuukausittain ilmestyvien pokkariopusten - selkämyksiin rakentuu vuosittain kuvakokonaisuuksia. Jokaisessa taskarissa on pieni palanen, ja vuoden lopussa niistä voi koota kokonaisen kuvan. Täysin ehjät kuvat voi välillä myös katsoa vuoden viimeisimmästä taskarista, tai Inducksista. Kerran kuva on kattanut kaksi vuotta, tämä tapahtui vuosina 2005-2006.
Ensimmäisen kerran selkämyskuvista päästiin nauttimaan vuonna 1995, eli taskarista 178 alkaen. Kari Korhosen piirtämää kuvaa tähdittää sarjakuvasankari Aku Ankka. Kuva ilmestyi Aku Ankan Taskukirjan 25-vuotisen taipaleen kunniaksi.
Ensimmäinen selkämyskuva päättyi Taskariin 189, ja heti seuraavasta Taskarista alkoikin jo toinen kuva. Muitten kuvien tavoin tämäkin juhlistaa jotakin merkkipäivää - ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kaikki alkupään selkämyskuvat on piirtänyt Kari Korhonen, niin tämänkin. Hienossa kuvassa ankanpojat katselevat Aku Ankan Taskukirjan logoa.
Kolmes selkämyskuva ilmestyi vuonna 1997. Tällä kertaa juhlistettiin viisikymppistä Roopea, piirtäjä onkin jo tuttu aikaisempien kuvien pohjalta.
Hiirimaailmaan päästiin ensimmäisen kerran selkämyskuvissa vuonna 1998, kun Mikki Hiiri juhli komeaa polkuaan vuodesta 1928 aina vuoteen 1998 asti. Taustalla näkyi tuttuun tapaan Aku Ankan taskukirjan logo, joskin se oli osittain Mikin syntymäpäiväkakun kynttilöistä tupruavan savun peitossa.
Vuonna 1999 ilmestyi mielestäni yksi parhaista selkämyskuvista. Taikaviitan kolmas vuosikymmen tuli täyteen, ja Kari Korhonen sai tehtäväkseen piirtää Taikaviitan - harvinaista Korhosta. Vuosi sisälsi poikkeuksellisesti 13 taskukirjaa 12 sijaan - joulukuussa ilmestyi yksi ylimääräinen. Kuvan tausta on tehty huolellisesti, "Aku Ankan Taskukirja" -logo on hävinnyt, ja uudet tekniikat on otettu käyttöön; selvä muutos.
Uusi vuosituhat jatkoi siitä, mihin edellinen jäi. Mukana oli taaskin yksi taskari ekstrana, ja kuva käsittikin numerot 239-251. Piirtäjä on tuttuakin tutumpi jo... Nyt juhlistetaan Aku Ankan Taskukirjan merkkipäivää jo toisen kerran! Ensimmäisestä selkämyskuvasta on kulunut viisi vuotta, ensimmäisestä Taskarista 30 vuotta!
Vuosi 2001 ei jää pekkaa pahemmaksi! Numeroitten 252 ja 264 välissä ilmestynyt kuva (taas kolmetoista taskaria, alkaa olla pikemminkin vakio kuin erikoisuus). Kari Korhosen kuvassa päästään näkemään Aku luonnosvaiheissa. Kuva opetti minullekin hieman luonnosten tekemistä. Nyt oli kyseessä jo kuudes kuva.
Vuoden 2002 suloinen kuva käsitteli ensimmäistä kertaa Barksin keksimää Ankkalinnan keksijänero Pelle Pelotonta, sekä hänen toimeliasta apulaistaan.
Numeroitten 277-288 kuvassa on mielestäni hyvä idea, mutta toteutus ontuu aavistuksen. Kuvassa Aku ja ankanpojat taistelevat leikisti Roopen rahasäiliössä, Roopen katsellessa vieressä tuiman oloisena.
Vuoden 2004 tähteä ei tarvitse paljon arvuutella. Akun 70-vuotisjuhlat olivat suuri juttu ankkamaailmassa, ja kuvakin oli edellisvuotta parempi. Tällä kertaa olivat vuorossa 12 numeroa välillä 289-300. Kuvassa Aku lentää ilmapallojen voimalla, joita ankanpojat ritsoilla ampuvat. Ensimmäistä kertaa omistan itsekin suuren osan tämän kuvan taskareista - aiemmista selkämyskuvista minulla on vain satunnaisia yksilöitä. Kuva päättyi numeroon nimeltä "Kolmesataa", joka oli poikkeuksellista paksumpi, muttei kuitenkaan Tupla (se oli 300-sivuinen).
Kun 300 taskarin virstanpylväs oli ohitettu, lähdettiin metsästämään seuraavaa "tuplaselkämyskuvan" voimin. Kari Korhonen oli menneen talven lumia, kun Italian Venetsiasta kotoisin oleva ankkanero Giorgio "Gio" Cavazzano piirsi tämän kaksi vuotta käsittävän selkämyskuvan. Kuva esitteli peräti kaksikymmentä hahmoa niin ankka- kuin hiiriuniversumistakin. Kuva on tähän mennessä ilmestyneistä kuvista ehkäpä se paras. Omistan myös kaikki sen käsittävät taskarit.
Vuonna 2007 saatiin juhlia montaa hahmoa. Cavazzanon kuvassa 60-vuotias Roope jakelee pieniä ja halpoja lahjoja muille sankareille - kuuluisalle, jo seitsenkymppiselle ankkakolmikolle, sekä viisi vuotta heitä vanhemmalle Akun tyttöystävälle Iinekselle. Omistan taas kerran suurimman osan kaksitoistaosaisesta kuvakokoaisuudesta.
Hiiriin paneuduttiin taas vuonna 2008, kun Cavazzano piirsi kolmatta kertaa peräkkäin selkämyskuvan. Siinä paistellaan makkaraa ja juhlistetaan synttäreitä.
Tänä vuonna selkämyskuva saa taas kerran paljon hahmoja. Nähtäväksi jää, ketkä kaikki vielä pääsevät estradille, mutta kuvan piirtäjä on jo varma (Cavazzano), samoin kuin se, ettäkuva käsittää Taskukirjat numerosta 349 numeroon 360.
Itseni mielestä selkämyskuvat ovat aina mainioita (jotkin toki toisia parempia). Se taas johtunee siitä, että kyseessä on lempipiirtäjiäni. Kari Korhonen (piirtänyt taskarit 178-300) on mielestäni kolmanneksi paras piirtäjä, ja Giorgio Cavazzano (301-) on taasen peräti toiseksi paras. Myös kuvien ideat ovat useimmiten hyviä, vaikka niihin sisältyy vitsiä vain erittäin harvoin, se on pakko myöntää.
Toivon, että syynärit paneutuvat aa1313:n viestiin. Ei millään pahalla, mutta siinä on jonkin verran turhaa juttua.
Itse lähden nyt vuokraamallemme mökille. Viivyn ensi viikon torstai-iltaan tai perjantaipäivään asti. Blogi ilmestyy välittömästi VM-pystien jälkeen, ja siitä tulee poikkeuksellisesti todella pitkä, sekä tähänastisista paras!
Kirjalle olen antanut valtuuksia tehdä sijastani osan toimittajanhommista ensi kaudella.
Aku Ankan Taskukirjojen - noiden kuukausittain ilmestyvien pokkariopusten - selkämyksiin rakentuu vuosittain kuvakokonaisuuksia. Jokaisessa taskarissa on pieni palanen, ja vuoden lopussa niistä voi koota kokonaisen kuvan. Täysin ehjät kuvat voi välillä myös katsoa vuoden viimeisimmästä taskarista, tai Inducksista. Kerran kuva on kattanut kaksi vuotta, tämä tapahtui vuosina 2005-2006.
Ensimmäisen kerran selkämyskuvista päästiin nauttimaan vuonna 1995, eli taskarista 178 alkaen. Kari Korhosen piirtämää kuvaa tähdittää sarjakuvasankari Aku Ankka. Kuva ilmestyi Aku Ankan Taskukirjan 25-vuotisen taipaleen kunniaksi.
Ensimmäinen selkämyskuva päättyi Taskariin 189, ja heti seuraavasta Taskarista alkoikin jo toinen kuva. Muitten kuvien tavoin tämäkin juhlistaa jotakin merkkipäivää - ankanpoikien 60-vuotisjuhlaa. Kaikki alkupään selkämyskuvat on piirtänyt Kari Korhonen, niin tämänkin. Hienossa kuvassa ankanpojat katselevat Aku Ankan Taskukirjan logoa.
Kolmes selkämyskuva ilmestyi vuonna 1997. Tällä kertaa juhlistettiin viisikymppistä Roopea, piirtäjä onkin jo tuttu aikaisempien kuvien pohjalta.
Hiirimaailmaan päästiin ensimmäisen kerran selkämyskuvissa vuonna 1998, kun Mikki Hiiri juhli komeaa polkuaan vuodesta 1928 aina vuoteen 1998 asti. Taustalla näkyi tuttuun tapaan Aku Ankan taskukirjan logo, joskin se oli osittain Mikin syntymäpäiväkakun kynttilöistä tupruavan savun peitossa.
Vuonna 1999 ilmestyi mielestäni yksi parhaista selkämyskuvista. Taikaviitan kolmas vuosikymmen tuli täyteen, ja Kari Korhonen sai tehtäväkseen piirtää Taikaviitan - harvinaista Korhosta. Vuosi sisälsi poikkeuksellisesti 13 taskukirjaa 12 sijaan - joulukuussa ilmestyi yksi ylimääräinen. Kuvan tausta on tehty huolellisesti, "Aku Ankan Taskukirja" -logo on hävinnyt, ja uudet tekniikat on otettu käyttöön; selvä muutos.
Uusi vuosituhat jatkoi siitä, mihin edellinen jäi. Mukana oli taaskin yksi taskari ekstrana, ja kuva käsittikin numerot 239-251. Piirtäjä on tuttuakin tutumpi jo... Nyt juhlistetaan Aku Ankan Taskukirjan merkkipäivää jo toisen kerran! Ensimmäisestä selkämyskuvasta on kulunut viisi vuotta, ensimmäisestä Taskarista 30 vuotta!
Vuosi 2001 ei jää pekkaa pahemmaksi! Numeroitten 252 ja 264 välissä ilmestynyt kuva (taas kolmetoista taskaria, alkaa olla pikemminkin vakio kuin erikoisuus). Kari Korhosen kuvassa päästään näkemään Aku luonnosvaiheissa. Kuva opetti minullekin hieman luonnosten tekemistä. Nyt oli kyseessä jo kuudes kuva.
Vuoden 2002 suloinen kuva käsitteli ensimmäistä kertaa Barksin keksimää Ankkalinnan keksijänero Pelle Pelotonta, sekä hänen toimeliasta apulaistaan.
Numeroitten 277-288 kuvassa on mielestäni hyvä idea, mutta toteutus ontuu aavistuksen. Kuvassa Aku ja ankanpojat taistelevat leikisti Roopen rahasäiliössä, Roopen katsellessa vieressä tuiman oloisena.
Vuoden 2004 tähteä ei tarvitse paljon arvuutella. Akun 70-vuotisjuhlat olivat suuri juttu ankkamaailmassa, ja kuvakin oli edellisvuotta parempi. Tällä kertaa olivat vuorossa 12 numeroa välillä 289-300. Kuvassa Aku lentää ilmapallojen voimalla, joita ankanpojat ritsoilla ampuvat. Ensimmäistä kertaa omistan itsekin suuren osan tämän kuvan taskareista - aiemmista selkämyskuvista minulla on vain satunnaisia yksilöitä. Kuva päättyi numeroon nimeltä "Kolmesataa", joka oli poikkeuksellista paksumpi, muttei kuitenkaan Tupla (se oli 300-sivuinen).
Kun 300 taskarin virstanpylväs oli ohitettu, lähdettiin metsästämään seuraavaa "tuplaselkämyskuvan" voimin. Kari Korhonen oli menneen talven lumia, kun Italian Venetsiasta kotoisin oleva ankkanero Giorgio "Gio" Cavazzano piirsi tämän kaksi vuotta käsittävän selkämyskuvan. Kuva esitteli peräti kaksikymmentä hahmoa niin ankka- kuin hiiriuniversumistakin. Kuva on tähän mennessä ilmestyneistä kuvista ehkäpä se paras. Omistan myös kaikki sen käsittävät taskarit.
Vuonna 2007 saatiin juhlia montaa hahmoa. Cavazzanon kuvassa 60-vuotias Roope jakelee pieniä ja halpoja lahjoja muille sankareille - kuuluisalle, jo seitsenkymppiselle ankkakolmikolle, sekä viisi vuotta heitä vanhemmalle Akun tyttöystävälle Iinekselle. Omistan taas kerran suurimman osan kaksitoistaosaisesta kuvakokoaisuudesta.
Hiiriin paneuduttiin taas vuonna 2008, kun Cavazzano piirsi kolmatta kertaa peräkkäin selkämyskuvan. Siinä paistellaan makkaraa ja juhlistetaan synttäreitä.
Tänä vuonna selkämyskuva saa taas kerran paljon hahmoja. Nähtäväksi jää, ketkä kaikki vielä pääsevät estradille, mutta kuvan piirtäjä on jo varma (Cavazzano), samoin kuin se, ettäkuva käsittää Taskukirjat numerosta 349 numeroon 360.
Itseni mielestä selkämyskuvat ovat aina mainioita (jotkin toki toisia parempia). Se taas johtunee siitä, että kyseessä on lempipiirtäjiäni. Kari Korhonen (piirtänyt taskarit 178-300) on mielestäni kolmanneksi paras piirtäjä, ja Giorgio Cavazzano (301-) on taasen peräti toiseksi paras. Myös kuvien ideat ovat useimmiten hyviä, vaikka niihin sisältyy vitsiä vain erittäin harvoin, se on pakko myöntää.
Toivon, että syynärit paneutuvat aa1313:n viestiin. Ei millään pahalla, mutta siinä on jonkin verran turhaa juttua.
Itse lähden nyt vuokraamallemme mökille. Viivyn ensi viikon torstai-iltaan tai perjantaipäivään asti. Blogi ilmestyy välittömästi VM-pystien jälkeen, ja siitä tulee poikkeuksellisesti todella pitkä, sekä tähänastisista paras!
Kirjalle olen antanut valtuuksia tehdä sijastani osan toimittajanhommista ensi kaudella.
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1190 -
25.07.2009 klo 18:18:14
aa1313: Varoitus plus korjaa turhat. Elleivät ne korjaudu, niin tiput muutaman sijan.
Syynäripäätös (loma-wierii ei ollut mukana).
~kirja
Syynäripäätös (loma-wierii ei ollut mukana).
~kirja
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1191 -
25.07.2009 klo 18:39:13
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Lainaus käyttäjältä: akuankka1313Roopen vaatetus on lähes sama kuin yleensä, ainoa erikoisuus lienee kauluksen ja paidanhihojenkärjen vihreä väri.
Mikillä on yllään sininen T-paita, punainen rusetti, punaiset housut, valkoiset hansikkaat ja ylikasvaneissa (tai mahdollisesti turvonneissa) jaloissa keltaiset kengät. Sankarimme uljas varjo ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa, vaan työntyy uljaasti ulos kuvasta. Tämä kuvahan oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa oli edes jonkinlainen vitsi (tosin se aiheutti minulle traumoja, eihän tällainen tulella leikkiminen sovi ollenkaan taskareihin!). Kari Korhonen osasi näemmä jo tuolloin taiteilla Mikkiä mallikkaasti. Joten siitä hurraata hurraata...
Tämä selkämyskuva rikkoi kuitenkin niin fysiikan, kuukausien lukumäärän kuin Aku Ankan taskukirjan jo ammoin säätämät lait. Selkämyskuvassa on nimittäin kolmetoista taskukirjaa.
Valtaosa suomalaisista järkyttyi syvästi ja saivat loppuelämäkseen traumoja, kun kaikkien rakastama "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli hävinnyt.
Tämän kerran selkämyskuvassa Taikaviitta katseleepi kenkkuli virnistys kasvoillaan tummansiniselle yötaivahalle, jonne heijastuu Taikaviitannaamiomerkki hologrammioituna. On yö, ja uljaan viittasankarimme viitta ja merimieslakki lepattavat nopeammin kuin tuuliviiri. Hän ei huomaa itse asiassa lainkaan jostain kaukaisuudesta työntyvää lempimerkkiään yön pimeydessä, joten se on pitänyt valaista kuunhohtoisella aavemaisella valolla. Tapahtumapaikka on toistaiseksi tuntematon suurkaupunki, jonka kaduilla, katoilla, seinillä ja viemäreissä väsymätön oikeudenpuolustaja, vankkumaton supersankarimme partioi.
Nyt ollaan päästy jo vuoteen 2001, siihen legendaariseen, jolloin pilvenpiirtäjät luhistuivat, sodat alkoivat ja ilmestyi Aku Ankan taskukirjojen historian ensimmäinen selkämyskuva, jossa esiintyi ankka luonnosasteella!
Aku Ankan taskukirjojen maailma se jaksaa ällistyttää... Mielestäni ("mielestäni ja mielestäni") tämä kuva on tähänastisista Korhosen kuvista taidokkain ja hienoimmin tehty. Näin opetetaan suomalaiset piirtämään ankkaa!
Kari Korhonen ylitti itsensä vuonna 2002, jolloin järjestyksessään kahdeksas selkämyskuva ilmestyi. Tausta oli kerrankin kunnollisen kunnollinen, mikäli kuvitellaan Pelle Pelottoman siirtäneen pajansa avaruuteen. Suomeen iski ilmeisesti suuri paperipula, tai Korhosen käsi väsyi kesken piirtämisen, joten Aku Ankan taskukirjan yhteisen loogisuuden rajat rikottiin ja selkämyskuvan taskareiden määrä supistui kolmestatoista kahteentoista. Selkämyskuvaa ei saa omakseen mitenkään muuten kuin ostamalla taskarit 265-276 ja järjestämällä ne numerojärjestykseen.
Ilmeisesti Kuvassa Pelle näyttää hämillisenä tuttua heh heh-naamaa kahdentoista Pikku Apulaisen pyöriessä ja hyöriessä hänen ympärillään. Kiltti keksijä oli näet (ilmeisesti puolivahingossa) mennyt keksimään monistuskoneen, jonne Pikku Apulainen meni tietysti heti ensimmäisenä, innokas koekaniini kun oli. Lopputulos on vangittu kuin taiottuna tähän kuvaan. Pelle seisoo työ- ja arkivaatteissaan laatikkoisen pajansa keskellä Pikku Apulaisten ympäröimänä, joista suurin osa tahtoo Pellen syliin. Hellyttävää! Pelle pitää vasenta kättään pään päällä, joka on ilmeisen selkeä merkki päänsärystä. Oikea käsi taas on painettu sydämelle. Pelle ilmeisesti on saanut säikähdyksestään sydänkohtauksen. Monistuskone on monimutkainen masiina, jonka yläpuolella jököttää ankannokkainen robotinpää, jonka tuntosarvessa vilkkuu keltainen valo. Sen alapuolella on harmaa metallilaatikko, jossa on käyrätaulukko (?). Siitä lähtee putki alimpaan laatikkoon, jonka sivussa on rubikin kuutiota muistuttava kuvio, keltainen soikio, jonka katossa on vilkkuva punainen palohälytin ja jonka edestä kävelee reippahasti tomeria Pikku Apulaisia. Pajassa on myös muitakin laatikoita. Monistuskoneen vieressä on violetti loota, jolla on ilmeisesti ainoastaan virkaa vain vihreän lentoskootterin jalustana. Pellen vieressä on punainen laatikkomöhkäle, josta lähtee uhkaavasti kaksi pientä tähtäintä Pellen suuntaan. Sitten vielä tummanvioletti ilmastointihormin näköinen laatikko, jossa on oranssi soikio.
Totta tosiaan, rahasäiliössä käydään melkoista maailmansotaa. Aku, jolla on monta timantein koristeltua kruunua päällekkäin, on rahasäkkibunkkerin takana suojautuen kilvellä suuria setelinippuja ja muita vaarallisia ammuksia vastaan. Akulla onkin bunkkerissaan monia setelinippuja vastahyökkäyksen varalta. Tupu, Hupu ja Lupu ovat liittoutuneet ja yrittävät omassa bunkkerissaan nyt vallata Akun linnoituksen. Timanttipökälekruunupäinen Tupu ja kuninkaantimanttikruunupäinen Lupu käyttävät Roope-sedän pikkukatapulttia, jolla he ampuvat setelinippuja Akuun päin. Heilläkin on varastossa paljon setelinippuja. Hupu toimii yksin, ja yrittää kattilahattuineen kiinnittää Akun huomion muualle. Hänellä on pelkkä ritsa, mutta tavallista tehokkaampi, sillä Akulla näyttää olevan melkoisesti hankaluuksia taistella kolmea ankanpoikaa vastaan omin neuvoin. Tupulla, Hupulla ja Lupulla on nimittäin yksi ylimääräinen suoja, nimittäin "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo rahasäkkibunkkerin reunalla.
Ilmapallot ovat väreiltään pinkki (puhjennut), keltainen, kaksi violettia, oranssi, punainen, oranssi ja sininen. Palloissa lukee juhlistava teksti "70", joka on kaikissa palloissa eri väreillä. Punaisessa se on keltaisella, keltaisessa punaisella ja vihreässä oranssilla. Aku näyttää hädissään oransseja räpylöitään kahdeksan hikipisaran lentäessä mukana. Tapahtumapaikka on vihreä nurmikukkula, jonka päällä ilkeät Tupu, Hupu ja Lupu oleskelevat toimeliaina tasapainottomissa asennoissa heitellen ritsoilla kiviä Akun suuntaan. Vaarallista!
Kari Korhonen on siis poistunut kuvioista kokonaan... tämä oli suomalaisille kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ilmeisesti juhliakaan ei tänä kaksoisvuonna juhlittu, tai sitten niitä juhlittiin erittäin paljon, päätelkää hahmomäärästä. Kuvassa esiintyy vasemmalta oikealle iloinen Mikki, joka levittää kätensä kuin esitelläkseen koko hahmokatraan, hänen takanaan hattua nostava Hessu, hänen vieressään Pelle Peloton jonkinlaisen hilavitkuttimen kera (extrahahmona Pellen lakin päällä Pikku Apulainen!), hänen edessään veljeskolmikko Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuasuissaan, heidän vieressään Aku, joka on jotenkin suuressa osassa tässä kuvassa, hänen takanaan helysäkkiä harteillaan pitävä nappisilmäinen Musta Pekka, Pekan edessä neliapilaa kädessään pitelevä Hannu Hanhi, Hannun vieressä Akua ihaileva Iines, hänen takanaan kättään heilutteleva kukkahattuinen ja lehmänkelloa kaulassaan pitelevä Heluna, vieressään hänen kavaljeerinsa nappisilmäinen Polle, joka on työntämässä kättään suuhunsa, Pollen edessä kenkkuvirneiset Karhukoplan konnaveljekset pyramidikuviossa, heidän vieressään arvokkaasti rahasäkin päällä istuva Roope, hänestä koilliseen taikoja tekevä iloisen ilkeän näköinen Milla Magia, hänen takanaan keltatakkinen, keltaista lassoa heilutteleva Indiana Hopo, Indianan edessä seisoo ystävällinen Mummo Ankka herkullisen näköisen täytekakkunsa kera, hänen takanaan Taikaviitta uhkailemassa läsnäolijoita vaarallisella sädepyssyllä ja hänen edessään Minni levittelemässä käsiään "tässä ne nyt olivat"-asennossa. Taustaväri on erittäin tummansininen vaaleammansinisessä valaistuksessä. Oli kyllä komea kuva, Cavazzanon setä tosiaan osaa hoitaa asiansa. Minulle tämä selkämyskuva oli erityisen tärkeä, sillä tästä aloitin ensimmäiset varsinaiset mallistapiirtämiseni. Yritän kyllä vielä joskus kopsata Akun asentoa töherryksiini, eikä se oikein vieläkään onnistu kunnolla. Bravo Cavazzaanolle ynnä muita hurraahuutoja.
Tosin en minäkään tiedä, mitä kulissien takana tapahtuu, kenties Roopen laatikoissa onkin arvokkaita timanttisormuksia, kun taas Iines ja pojat ovatkin tehneet Roopelle klassisen "paketti paketin sisällä"-tempun. Asia voi kyllä olla toisinkin päin, kuka tietää. Iines ja ankanpojat näyttävät tosin aidosti surulliselta, joten tuskinpa heidän lahjoissaan mitään jekkua on. Roopen mairea ilme taas kertoo, että hänen lahjoissaan saattaa piileä jotakin omituista. Iineksen paketti on vihreä, johon on kiedottu turkoosilla käärimispaperilla sievä rusetti. Keltaisella lapulla lukee punaisella ja kauniilla käsialalla "Roope-setä". Tupu, Hupu ja Lupu seisovat pakettinsa ympärillä. Heidän pakettinsa on sinivihreä, johon on kiedottu rosoinen, vihreä käärintäpaperi. Heidän rusettinsa on mielestäni sievempi kuin Iineksen. Paketissa on keltaiselle paperille sutattu vihreä teksti "Roope-setä". Roope itse roikottaa neljää pientä laatikkoa käsissään. Iinekselle tarkoitettu lahja on väriltään vaaleanpunainen, ja siihen liimatulla sinisellä lapulla lukee vaaleanpunaisella "Iines". Tupun paketti on vaaleanruskea, ja siihen on kirjoitettu vihreälle lappuselle "Tupu". Lupun paketti on sininen, ja keltaisella lapulla lukee "Hupu". Keltainen paketti on Lupulle, ja siniselle lapulle on kirjoitettu "Lupu".
Kuvassa esiintyy Hessu, poliisimestari Simo Sisu, Mikki ja Minni. Siinä, matkagrillin ympärillä Hessu kertoo vitsejä (tai mahdollisesti kalajuttuja) makkara lautasellaan, joita yhtä makkaraa popsiva ja toista lautasellaan pitelevä siniseen poliisinuniformuun pukeutunut Sisu ja makkaratikulla Hessua sohiva Mikki kuuntelevat mielenkiintoisina.
Grillin kaiteeseen on ripustettu keltainen pöytäliina varmuuden vuoksi, jos kestit yltyvätkin verisiksi. Mikillä on toistaiseksi valkoinen juhlapusero päällään, makkarajuhlathan ovat niin juhlavia.
Kuvassa keltaisella taustalla on juoksemassa kolme Karhuveikkoa riemusta suunniltaan kädet levällään, melko samaa tekevät myös Tupu, Hupu ja Lupu. Hessu juoksee hieman hölmistyneen näköisenä katsoen ylös (kenties sieltäkin on tulossa jotain?), hänen vieressään juoksee Hannu iloisesti kuin peipponen, hänen edessään juoksee Iines, joka näyttää väkijoukosta kaikista onnellisimmalta. Iineksen edessä juoksee iloinen Roope, joka näyttää löytäneen aarteen, hänen vieressään taas Hansu, joka heiluttelee käsiään ilmassa ja jonka päälle uhkaa lentää palava kynttilä. Itse asiassa näyttää siltä, että Karhukopla himoitsisi kyseistä kynttilää, mutta sen saamme nähdä vasta kuvan päätyttyä.
Myös Mini-taskareista on tehty selkämyskuvia. Tähän mennessä on ilmestynyt yksi kokonainen selkämyskuva. Se koostuu Mini-taskareista 1-5, ja se esittää hymyilevää Alessio Coppolan piirtämää Akun päätä monivärisen kehyksen ympäröimänä. Seuraava, Mini-taskareiden 5-10(/9?) koostama selkämyskuva pitää sisällään hymyilevän Roope-sedän pään, jolla on kiiltävät kolikot kakkuloidensa sijasta nokallaan. Samainen kuva on esiintynyt myös erään Roope-setä-lehden kantena, ja on minulle siksi hyvin tuttu ilmestys Mini-taskarin sivukantena.
Tässäpä näitä koottuna, melko turhaa pitkitystä mukana mielestäni. Toki tuon lukeminen on ihan hauskaakin. ;D
Mikillä on yllään sininen T-paita, punainen rusetti, punaiset housut, valkoiset hansikkaat ja ylikasvaneissa (tai mahdollisesti turvonneissa) jaloissa keltaiset kengät. Sankarimme uljas varjo ei valitettavasti pääse oikeuksiinsa, vaan työntyy uljaasti ulos kuvasta. Tämä kuvahan oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa oli edes jonkinlainen vitsi (tosin se aiheutti minulle traumoja, eihän tällainen tulella leikkiminen sovi ollenkaan taskareihin!). Kari Korhonen osasi näemmä jo tuolloin taiteilla Mikkiä mallikkaasti. Joten siitä hurraata hurraata...
Tämä selkämyskuva rikkoi kuitenkin niin fysiikan, kuukausien lukumäärän kuin Aku Ankan taskukirjan jo ammoin säätämät lait. Selkämyskuvassa on nimittäin kolmetoista taskukirjaa.
Valtaosa suomalaisista järkyttyi syvästi ja saivat loppuelämäkseen traumoja, kun kaikkien rakastama "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo oli hävinnyt.
Tämän kerran selkämyskuvassa Taikaviitta katseleepi kenkkuli virnistys kasvoillaan tummansiniselle yötaivahalle, jonne heijastuu Taikaviitannaamiomerkki hologrammioituna. On yö, ja uljaan viittasankarimme viitta ja merimieslakki lepattavat nopeammin kuin tuuliviiri. Hän ei huomaa itse asiassa lainkaan jostain kaukaisuudesta työntyvää lempimerkkiään yön pimeydessä, joten se on pitänyt valaista kuunhohtoisella aavemaisella valolla. Tapahtumapaikka on toistaiseksi tuntematon suurkaupunki, jonka kaduilla, katoilla, seinillä ja viemäreissä väsymätön oikeudenpuolustaja, vankkumaton supersankarimme partioi.
Nyt ollaan päästy jo vuoteen 2001, siihen legendaariseen, jolloin pilvenpiirtäjät luhistuivat, sodat alkoivat ja ilmestyi Aku Ankan taskukirjojen historian ensimmäinen selkämyskuva, jossa esiintyi ankka luonnosasteella!
Aku Ankan taskukirjojen maailma se jaksaa ällistyttää... Mielestäni ("mielestäni ja mielestäni") tämä kuva on tähänastisista Korhosen kuvista taidokkain ja hienoimmin tehty. Näin opetetaan suomalaiset piirtämään ankkaa!
Kari Korhonen ylitti itsensä vuonna 2002, jolloin järjestyksessään kahdeksas selkämyskuva ilmestyi. Tausta oli kerrankin kunnollisen kunnollinen, mikäli kuvitellaan Pelle Pelottoman siirtäneen pajansa avaruuteen. Suomeen iski ilmeisesti suuri paperipula, tai Korhosen käsi väsyi kesken piirtämisen, joten Aku Ankan taskukirjan yhteisen loogisuuden rajat rikottiin ja selkämyskuvan taskareiden määrä supistui kolmestatoista kahteentoista. Selkämyskuvaa ei saa omakseen mitenkään muuten kuin ostamalla taskarit 265-276 ja järjestämällä ne numerojärjestykseen.
Ilmeisesti Kuvassa Pelle näyttää hämillisenä tuttua heh heh-naamaa kahdentoista Pikku Apulaisen pyöriessä ja hyöriessä hänen ympärillään. Kiltti keksijä oli näet (ilmeisesti puolivahingossa) mennyt keksimään monistuskoneen, jonne Pikku Apulainen meni tietysti heti ensimmäisenä, innokas koekaniini kun oli. Lopputulos on vangittu kuin taiottuna tähän kuvaan. Pelle seisoo työ- ja arkivaatteissaan laatikkoisen pajansa keskellä Pikku Apulaisten ympäröimänä, joista suurin osa tahtoo Pellen syliin. Hellyttävää! Pelle pitää vasenta kättään pään päällä, joka on ilmeisen selkeä merkki päänsärystä. Oikea käsi taas on painettu sydämelle. Pelle ilmeisesti on saanut säikähdyksestään sydänkohtauksen. Monistuskone on monimutkainen masiina, jonka yläpuolella jököttää ankannokkainen robotinpää, jonka tuntosarvessa vilkkuu keltainen valo. Sen alapuolella on harmaa metallilaatikko, jossa on käyrätaulukko (?). Siitä lähtee putki alimpaan laatikkoon, jonka sivussa on rubikin kuutiota muistuttava kuvio, keltainen soikio, jonka katossa on vilkkuva punainen palohälytin ja jonka edestä kävelee reippahasti tomeria Pikku Apulaisia. Pajassa on myös muitakin laatikoita. Monistuskoneen vieressä on violetti loota, jolla on ilmeisesti ainoastaan virkaa vain vihreän lentoskootterin jalustana. Pellen vieressä on punainen laatikkomöhkäle, josta lähtee uhkaavasti kaksi pientä tähtäintä Pellen suuntaan. Sitten vielä tummanvioletti ilmastointihormin näköinen laatikko, jossa on oranssi soikio.
Totta tosiaan, rahasäiliössä käydään melkoista maailmansotaa. Aku, jolla on monta timantein koristeltua kruunua päällekkäin, on rahasäkkibunkkerin takana suojautuen kilvellä suuria setelinippuja ja muita vaarallisia ammuksia vastaan. Akulla onkin bunkkerissaan monia setelinippuja vastahyökkäyksen varalta. Tupu, Hupu ja Lupu ovat liittoutuneet ja yrittävät omassa bunkkerissaan nyt vallata Akun linnoituksen. Timanttipökälekruunupäinen Tupu ja kuninkaantimanttikruunupäinen Lupu käyttävät Roope-sedän pikkukatapulttia, jolla he ampuvat setelinippuja Akuun päin. Heilläkin on varastossa paljon setelinippuja. Hupu toimii yksin, ja yrittää kattilahattuineen kiinnittää Akun huomion muualle. Hänellä on pelkkä ritsa, mutta tavallista tehokkaampi, sillä Akulla näyttää olevan melkoisesti hankaluuksia taistella kolmea ankanpoikaa vastaan omin neuvoin. Tupulla, Hupulla ja Lupulla on nimittäin yksi ylimääräinen suoja, nimittäin "AKU ANKAN TASKUKIRJA"-logo rahasäkkibunkkerin reunalla.
Ilmapallot ovat väreiltään pinkki (puhjennut), keltainen, kaksi violettia, oranssi, punainen, oranssi ja sininen. Palloissa lukee juhlistava teksti "70", joka on kaikissa palloissa eri väreillä. Punaisessa se on keltaisella, keltaisessa punaisella ja vihreässä oranssilla. Aku näyttää hädissään oransseja räpylöitään kahdeksan hikipisaran lentäessä mukana. Tapahtumapaikka on vihreä nurmikukkula, jonka päällä ilkeät Tupu, Hupu ja Lupu oleskelevat toimeliaina tasapainottomissa asennoissa heitellen ritsoilla kiviä Akun suuntaan. Vaarallista!
Kari Korhonen on siis poistunut kuvioista kokonaan... tämä oli suomalaisille kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ilmeisesti juhliakaan ei tänä kaksoisvuonna juhlittu, tai sitten niitä juhlittiin erittäin paljon, päätelkää hahmomäärästä. Kuvassa esiintyy vasemmalta oikealle iloinen Mikki, joka levittää kätensä kuin esitelläkseen koko hahmokatraan, hänen takanaan hattua nostava Hessu, hänen vieressään Pelle Peloton jonkinlaisen hilavitkuttimen kera (extrahahmona Pellen lakin päällä Pikku Apulainen!), hänen edessään veljeskolmikko Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuasuissaan, heidän vieressään Aku, joka on jotenkin suuressa osassa tässä kuvassa, hänen takanaan helysäkkiä harteillaan pitävä nappisilmäinen Musta Pekka, Pekan edessä neliapilaa kädessään pitelevä Hannu Hanhi, Hannun vieressä Akua ihaileva Iines, hänen takanaan kättään heilutteleva kukkahattuinen ja lehmänkelloa kaulassaan pitelevä Heluna, vieressään hänen kavaljeerinsa nappisilmäinen Polle, joka on työntämässä kättään suuhunsa, Pollen edessä kenkkuvirneiset Karhukoplan konnaveljekset pyramidikuviossa, heidän vieressään arvokkaasti rahasäkin päällä istuva Roope, hänestä koilliseen taikoja tekevä iloisen ilkeän näköinen Milla Magia, hänen takanaan keltatakkinen, keltaista lassoa heilutteleva Indiana Hopo, Indianan edessä seisoo ystävällinen Mummo Ankka herkullisen näköisen täytekakkunsa kera, hänen takanaan Taikaviitta uhkailemassa läsnäolijoita vaarallisella sädepyssyllä ja hänen edessään Minni levittelemässä käsiään "tässä ne nyt olivat"-asennossa. Taustaväri on erittäin tummansininen vaaleammansinisessä valaistuksessä. Oli kyllä komea kuva, Cavazzanon setä tosiaan osaa hoitaa asiansa. Minulle tämä selkämyskuva oli erityisen tärkeä, sillä tästä aloitin ensimmäiset varsinaiset mallistapiirtämiseni. Yritän kyllä vielä joskus kopsata Akun asentoa töherryksiini, eikä se oikein vieläkään onnistu kunnolla. Bravo Cavazzaanolle ynnä muita hurraahuutoja.
Tosin en minäkään tiedä, mitä kulissien takana tapahtuu, kenties Roopen laatikoissa onkin arvokkaita timanttisormuksia, kun taas Iines ja pojat ovatkin tehneet Roopelle klassisen "paketti paketin sisällä"-tempun. Asia voi kyllä olla toisinkin päin, kuka tietää. Iines ja ankanpojat näyttävät tosin aidosti surulliselta, joten tuskinpa heidän lahjoissaan mitään jekkua on. Roopen mairea ilme taas kertoo, että hänen lahjoissaan saattaa piileä jotakin omituista. Iineksen paketti on vihreä, johon on kiedottu turkoosilla käärimispaperilla sievä rusetti. Keltaisella lapulla lukee punaisella ja kauniilla käsialalla "Roope-setä". Tupu, Hupu ja Lupu seisovat pakettinsa ympärillä. Heidän pakettinsa on sinivihreä, johon on kiedottu rosoinen, vihreä käärintäpaperi. Heidän rusettinsa on mielestäni sievempi kuin Iineksen. Paketissa on keltaiselle paperille sutattu vihreä teksti "Roope-setä". Roope itse roikottaa neljää pientä laatikkoa käsissään. Iinekselle tarkoitettu lahja on väriltään vaaleanpunainen, ja siihen liimatulla sinisellä lapulla lukee vaaleanpunaisella "Iines". Tupun paketti on vaaleanruskea, ja siihen on kirjoitettu vihreälle lappuselle "Tupu". Lupun paketti on sininen, ja keltaisella lapulla lukee "Hupu". Keltainen paketti on Lupulle, ja siniselle lapulle on kirjoitettu "Lupu".
Kuvassa esiintyy Hessu, poliisimestari Simo Sisu, Mikki ja Minni. Siinä, matkagrillin ympärillä Hessu kertoo vitsejä (tai mahdollisesti kalajuttuja) makkara lautasellaan, joita yhtä makkaraa popsiva ja toista lautasellaan pitelevä siniseen poliisinuniformuun pukeutunut Sisu ja makkaratikulla Hessua sohiva Mikki kuuntelevat mielenkiintoisina.
Grillin kaiteeseen on ripustettu keltainen pöytäliina varmuuden vuoksi, jos kestit yltyvätkin verisiksi. Mikillä on toistaiseksi valkoinen juhlapusero päällään, makkarajuhlathan ovat niin juhlavia.
Kuvassa keltaisella taustalla on juoksemassa kolme Karhuveikkoa riemusta suunniltaan kädet levällään, melko samaa tekevät myös Tupu, Hupu ja Lupu. Hessu juoksee hieman hölmistyneen näköisenä katsoen ylös (kenties sieltäkin on tulossa jotain?), hänen vieressään juoksee Hannu iloisesti kuin peipponen, hänen edessään juoksee Iines, joka näyttää väkijoukosta kaikista onnellisimmalta. Iineksen edessä juoksee iloinen Roope, joka näyttää löytäneen aarteen, hänen vieressään taas Hansu, joka heiluttelee käsiään ilmassa ja jonka päälle uhkaa lentää palava kynttilä. Itse asiassa näyttää siltä, että Karhukopla himoitsisi kyseistä kynttilää, mutta sen saamme nähdä vasta kuvan päätyttyä.
Myös Mini-taskareista on tehty selkämyskuvia. Tähän mennessä on ilmestynyt yksi kokonainen selkämyskuva. Se koostuu Mini-taskareista 1-5, ja se esittää hymyilevää Alessio Coppolan piirtämää Akun päätä monivärisen kehyksen ympäröimänä. Seuraava, Mini-taskareiden 5-10(/9?) koostama selkämyskuva pitää sisällään hymyilevän Roope-sedän pään, jolla on kiiltävät kolikot kakkuloidensa sijasta nokallaan. Samainen kuva on esiintynyt myös erään Roope-setä-lehden kantena, ja on minulle siksi hyvin tuttu ilmestys Mini-taskarin sivukantena.
Tässäpä näitä koottuna, melko turhaa pitkitystä mukana mielestäni. Toki tuon lukeminen on ihan hauskaakin. ;D
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1192 -
25.07.2009 klo 18:52:03
Sivuista:
Ymmärrätte varmaankin, että mestaruustaisto kuluttaa paljon aikaa. Ymmärrätte varmaankin, että en julkaise sivuja ennen kuin kaikki aktiivit ovat lähettäneet esittelynsä. Ymmärrätte varmaankin, että sivut eivät tule vielä lähipäivinä julki. Kiitos!
Pullasorsan lainaus on noin 1250 merkkiä pitkä.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Ennen vuotta 1995 Taskarien selkämyksissä oli ollut vain nimi ja numero. Vuonna 1995 selkämykseen ilmestyi myös kuvasarja, joka muodostui koko vuoden Taskareista.
Selkämyskuvat ovat yksi suurehko kuva, joka on leikattu kahteentoista palaan, joista jokainen on laitettu vuoden yhden Taskarin selkämykseen. Kun Taskarit laittaa oikeaan järjestykseen vierekkäin, näkyy kokonainen kuva. Joka vuosi oli siis oma kuva.
Vuoden 1995 kuvassa oli maassa makaava Aku. Kuvassa oli myös 25 vuoden juhlateksti. Ensimmäisen taskukirjojen selkämyskuvan oli tehnyt Kari Korhonen. Kuva muodostui Taskareista 178-189. Kuvan taustaväri oli oranssi. Omasta mielestäni tämä kuva oli melko piristävä väritykseltään (koska oranssia ei kovin usein nähdä, mikä on harmi, koska se on piristävä, kunhan sitä ei kovin usein käytetä), mutta aihe oli tällä kertaa melko mielikuvitukseton, koska kuvataan vain yhtä hahmoa makaamassa.
Vuoden 1996 selkämyskuva oli myös Kari Korhosen tekemä. Muitakin yhtäläisyyksiä ensimmäiseen löytyi: Tässäkin selkämyskuvassa juhlittiin. Tällä kertaa juhlan aiheena oli Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotinen historia. Kuvassa ankanpojat katsovat taskukirjojen tunnuslogoa. Kuva muodostui taskukirjoista 190-201. Tämäkin kuva oli taustaltaan oranssihtava. Mielestäni kaksi oranssia selkämyskuvaa peräkkäisinä vuosina on liikaa (varsinkin selkämyskuvien alkuaikana, koska muuta ei ollut nähty). Tässä tapauksessa toistettiin liikaa itseään. Itse kuva oli mielikuvitukseton - taas. Selkämyskuvien alkuaikoina ei ollut paljoa aiheita.
Vuoden 1997 kuva oli (taas kerran) Kari Korhosen ja juhlisti jotain. Tällä kertaa juhlan aiheena oli Roopen 50-vuotisuus. Kuvassa on Roope lepäilemässä rahojen seassa ja taustalla oli paljon rahasäkkejä. Tämä kuva julkaistiin Taskareissa 202-213. Taustaväri oli vaihtunut tummaksi siniseksi. Tummansininen oli mielestäni todella hyvä taustaväri, koska se oli selvästi erilainen kuin edelliset oranssit. Itse kuva (ja sen aihe) oli mielenkiintoinen ja erilainen kuin edelliset mielikuvituksettomat aiheet.
Vuoden 1998 kuva oli, kuten kaikki edellisetkin, Korhosen ja juhlakuva. Mikki ja Minni olivat 70-vuotiaita. Kuvassa on heidän syntymäpäiväkakkunsa, jonka vieressä 70 vuoden juhlateksti. Kuva muodostui taskukirjoista 214-225. Mielestäni taustaväri (tumma vihreä) oli taas piristävä ja erilainen, mutta kuvan aihe oli taas mielikuvitukseton. Syntymäpäiviin kuuluu kakku, joten miksi aiheeksi ei oltaisi voitu valita jotain muuta vähemmän yleistä ja enemmän mielikuvitusta käyttävää?
Vuoden 1999 kuva oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa ei ollut Aku Ankan taskukirjojen logokuvaa missään. Edellisissä kuvissa se oli ollut jossain. Tämä selkämyskuva oli edellisiä suurempi, koska vuonna ilmestyi yksi kolmastoista lisänumero. Kuvassa on hieno taustakuvaus ja keskellä on Taikaviitta. Kuva kuvaa yöaikaa. Kuva on Kari Korhosen ja se kuvaa Taikaviitan 30-vuotista historiaa. Se on julkaistu Taskareissa 226-238. Tässä kuvassa oli parempi tausta kuin edellisissä, sillä edellisissä kuvissa oltiin käytetty pelkkää taustaväriä, kun tässä oltiin kuvattu taloja ynnä muita senlaisia. Tämä kuva oli aiheeltaankin mielestäni mielenkiintoisempi kuin edelliset, koska tässä kuvattiin asiaa, joka tapahtuu useissa tarinoissa. Todella harvoin nähdään samassa tarinassa Mikkiä, Minniä ja syntymäpäiväkakkua, kun Taikaviitta-tarinat ovat melkein aina yölle sijoittuvia. Tämä selkämyskuva piristi 1990-luvun kuvia ja toi mielikuvituksellisuutta mukaan selkämyskuviin.
Vuoden 2000(kin) kuva oli kolmetoistaosainen. Se oli Korhosen piirtämä ja juhlisti taskukirjojen 30-vuotista historiaa. Kuvassa on Aku sekä useita vanhempia taskukirjoja. Siihen kuuluivat taskukirjat 239-251. Tähän kuvaan (mielestäni) valitettavasti palasi taustaväri taustakuvan sijaan. Väri oli keltainen, joka on mielestäni tylsin väreistä, koska se on niin yleisesti käytetty ja siitä ei ole kovin helppoa eroittaa asioita; lisäksi kaksi ensimmäistä selkämyskuvaa olivat oransseja, joka on lähellä keltaista väriä. Omasta mielestäni tämä oli jo toinen aiheeltaan hyvä selkämyskuva peräkkäin. Tällä kertaa aihe ei ollut mielikuvitukseton (kuten syntymäpäiväkakku), vaikka juhla olikin, vaan tällä kertaa aiheeksi oltiin saatu mielestäni erittäin mielenkiintoinen aihe. Lisäksi on mukavaa yrittää tunnistaa taskukirjoja selkämyksestä. Tämä kuva oli onnistunut!
Vuoden 2001 selkämyskuva on taas Kari Korhosen käsialaa. Siinä on kolme erilaista versiota pesäpalloa pelaavasta Akusta. Kuva muodostuu Taskareista 252-264, joita on 13 samasta syystä kuin ennenkin. Versiot ovat valmis, kunä ja tussattu kuva. Taustaväri oli punainen, joka on melko lähellä oransseja (joista oli vain viisi vuotta), joten mielestäni siltä osalta tämä oli epäonnistunut. Mielestäni oli tylsää valita taustaväri taustakuvan sijaan, koska taustakuva on aina mielenkiintoisempi, koska se sisältää enemmän yksityiskohtia ja muutenkin taustaväri saa tunteen, että selkämyskuva on vain yksittäinen kuva, joka on suurennettu, kun taas taustakuvasta saa mielestäni tunteen, että kuva on tehty selkämyskuvia varten (kuten onkin) ja että kuva on laaja-alainen, eikä suurennettu. Tämä kuva oli mielestäni todella mielenkiintoinen, koska muutenkin ei näe kovin usein eri versiota jostain kuvasta. Tässä versiot oli toteutettu selkämyskuvan muodossa, joka lisää mielenkiintoa, koska tämä oli (ja onkin) luultavasti uniikki, ainutlaatuinen versio eri versioista. Tässä kuvassa oli käytetty paljon mielikuvitusta ja se toteuttaminen ei varmaankaan ollut niin helppoa kuin esimerkiksi Mikin ja Minnin juhlakuvan. Tämä kuva on erittäin mielenkiintoinen selkämyskuva, joka kannattaa ehdottomasti katsoa!
Vuoden 2002 kuvassa oli Pikku Apulainen monistuneena Pellen kopiokoneesta. Se on Korhosen tekemä ja koostuu taskukirjoista 265-276. Kuvan värityksen oli tehnyt Sampo Haahti, Korhonen oli piirtänyt ja ideoinut kuvan. Tällä kertaa (pitkästä aikaa) idea oli mielestäni todella tylsä. Aiheena oli vain piirtää ties kuinka monta Pikku Apulaista ja yksi Pelle Peloton. Aihe oli tylsä, varsinkin siksi, koska siinä ei ollut käytetty mielikuvitusta. Oli vain valittu yksi hahmo (Pelle) ja hahmon perustavasta tehty kuva. Melkein kaikkiin Pelle-aiheisiin tarinoihin liittyy jokin keksintö, joten minkä takia kansikuvaankin piti laittaa keksintöjä? Tällä kertaa (mielestäni) mielikuvitusta ei ollut käytetty lainkaan, mikä saa kuvan tuntumaan tylsältä, mitä se oikeastaan onkin.
Vuoden 2003 kuvassa Aku, Tupu, Hupu ja Lupu ovat Rahasäiliössä leikkimässä jotain sodan tapaista rahoilla. Mainittava on myös se, että kuvan mukaan Rahasäiliössä rahojen joukossa on paljon muutakin kuin kolikkoja ja seteleitä, kuten timanttikruunu. Kuva on Kari Korhosen tekemä ja muodostuu taskukirjoista 277-288. Tällä kertaa taustaväri oli vaaleanvihreä, joka on rauhoittava ja joka sopi tähän, koska kuvassa oli paljon keltaista (kolikkoja). Idea ja sen toteutus olivat kyllä mielestäni täysin floppeja. Rahasäiliökuvauksia on useissa tarinoissa paljonkin, ja on myös paljon kansia, joissa on Roope Rahasäiliössä. Lisäksi tämä kuva on todella epäuskottava, koska Akusta, Tupusta, Hupusta ja Lupusta on melkein mahdotonta uskoa heidän tekevän noin, sekä Roopen katsovan sitä vihaisena muttei tekevän mitään sen estämiseksi. Tässä kuvassa oltiin ehkä käytetty mielikuvitusta, mutta sitä oltiin käytetty liikaa. Kuvan perusideakin on jo (mielestäni) täysin pielessä. Tälle selkämyskuvalle antamani lempinimi Rahasäiliösekalaisuus kyllä kuvaa tätä hyvin!
Vuoden 2004 selkämyskuva on Kari Korhosen tekemä. Siinä Tupu, Hupu ja Lupu yrittävät rikkoa ilmapalloja, joiden kyydissä Aku on. Kuva juhlisti Akun 70-vuotisjuhlaa. Se oli viimeinen Korhosen tekemä selkämyskuva (tähän mennessä) ja viimeinen, jossa oli taskukirjojen logo. Se muodostui taskukirjoista 289-300. Taustakuvana ja -värinä on sininen taivas. Idea tähän kuvaan on melko usein käytetty ja sen takia tylsä. Joku joka lentää ilmapalloilla nähdään melko usein eri tarinoissa, joten idea sisältää paljon toistoa. Sen sijaan on hienoa nähdä hyvin valittu taustaväri. Taivaansininen sopii tähän kuvaan mainiosti, sillä se ei hyppää silmiin kovin rajusti ja se nostaa selvästi esiin kuvan tärkeimmät asiat. Siinä oltiin onnistuttu. On myös mukavaa nähdä, kuinka hyvin selkämyskuva oli toteutettu (tylsästä ideasta välittämättä). Kuva on toteutettu taidokkaasti, sillä värit ovat juuri oikein suhteessa toisiinsa ja idea oltiin saatu kuvaksi ilman virheitä (luultavasti).
Seuraava selkämyskuva oli tupla vuosilta 2005 ja 2006. Numerot, jotka kuvassa olivat, ovat 301-324. Kuva on ryhmäkuva, jossa on melkein kaikki hahmot jotka esiintyvät taskukirjoissa. Giorgio Cavazzano on tehnyt tämän kuvan. Tussauksen oli suorittanut Sandro Zemolin. Kuvassa nähtiin hahmoista esimerkiksi Musta Pekka, Polle Koninkaulus ja Indiana Hopo. Idea kuvasta oli melko tylsähkö, koska hahmojen ryhmäkuvia oltiin nähty melko paljon. Mielikuvitusta olisi siis mielestäni saanut käyttää enemmän. Se, että selkämyskuva jaoittui kahdelle vuodelle, oli kuitenkin piristävä uutuus, koska silloin kaikki hahmot saatiin luonnollisesti samaan kuvaan eikä tarvinnut tiivistää kovin paljoa ja asetella hahmoja kovin lähekkäin. Oli myös hienoa se, että väritys oltiin tehty hyvin, koska silmiin nousivat vain ne tärkeimmät asiat, ja ''turhemmat'' asiat jäivät taustalle piiloon.
Vuonna 2007 Cavazzano jatkoi selkämyskuvien tekemistä. Se juhlisti Tupun, Hupun ja Lupun 70-vuotisjuhlaa, Roopen 60-vuotisjuhlaa ja Iineksen 70-vuotisjuhlaa. Kuvassa annetaan toisille lahjoja (ja Roopen lahjat ovat hänen tyyliinsä pieniä). Kuva muodostuu Taskareista 325-336. Taas kerran taustakuvan sijaan on käytetty taustaväriä, mutta poikkeuksellisesti kahta eri väriä. Eri kohdista kuva on keltainen ja eri kohdista punainen. Tämä uutuus on mielestäni mainio, koska silloin kuvaan saadaan enemmän ''asiaa'' kahden taustavärin muodossa, tosin punainen ja keltainen eivät sopineet yhteen. Mielestäni esimerkiksi vaaleansininen ja tummanvihreä olisi ollut parempi yhdistelmä yhteensopivuuden kannalta. Kuvan aihe on tylsä ja toistaa useita kansia (ja tarinoita). Todella monissa tarinoissa oltiin käytetty lahjapaketteja jonkinlaisessa muodossa, tällä kertaa ne annettiin toisille. Kuvassa ei valitettavasti ollut käytetty mielikuvitusta ja se on liian stereotypiamainen, koska hahmot ovat liian senlaisia mitä ne ovat yleensäkin. Itse en pitänyt tästä selkämyskuvasta niin paljon kuin useista.
Vuosi 2008 oli Mikin ja Minnin juhlavuosi. Heidän 80-vuotisjuhlan kuvassa olivat heidän lisäsi Hessu ja Simo Sisu. Kuvassa paistetaan makkaraa ja se on Cavazzanon tekemä. Kuva julkaistiin taskukirjoissa 337-348. Tässä kuvassa on selvästi käytetty mielikuvitusta, koska makkaroiden paistamista ei kovin usein nähdä missään ankka-aiheisissa asioissa. Minnin olisi voinut mielestäni jättää tästä kuvasta pois (vaikka oli hänen[kin] juhlavuotensa), koska Minni vie ideaa pois makkaranpaistosta. Myös hahmojen ilmeet ovat onnistuneita, koska ne mielestäni kuvaavat aidosti hahmojen senhetkisiä ajatteita (ja tunteita). Tämä oli mielestäni onnistunut kuva!
Tämän vuoden kuvan veikkaisin olevan Aku-aiheinen, koska on hänen juhlavuotensa.
Suurimmassa osassa selkämyskuvista aiheena on jokin juhla. Se on helppo aihe ja melkein joka vuosi on jonkun juhla. Selkämyskuvien aiheet ovatkin joskus melko tylsiä, koska ne vain toistavat itseään, mutta kuvat itsessään ovat erilaisia. Varsinkin vaihteleva taustaväri kannattaa huomioida. Selkämyskuvat ovat täysin erilaisia. Niissä on useita erilaisia hahmoja, eikä kaikissa kuvissa ole vain hahmoja rivissä, kuten melko usein luullaan. Selkämyskuvien hahmokaarti vaihtelee hiiristä (2008) ankkoihin (2003) ja kaikkiin yhdessä (2005-2006). Se on mielestäni parhaita puolia selkämyskuvissa! Toistuvuutta ei ole käytännössä lainkaan! Selkämyskuvat ovat erilaisia ja yksilöitä (vaikka niitä on tehnyt vain kaksi eri henkilöä), eikä niitä voi syyttää toistuvuudesta, kuten melkein kaikkea muuta. Selkämyskuvien aiheena on melkein aina jokin juhla(vuosi), mutta sen toteutus on erilainen joka vuosi. Joskus kuvissa juhlitaan, kun joskus ei. Selkämyskuvien parhaiksi puoliksi voisinkin sanoa vaihtuvuuden lisäksi stereotypioiden puuttumisen. Esimerkiksi Mikin ja Minni juhlassa aihe ei ollut kakku, jota he söivät ja joka oli(si) ollut stereotypiamainen; valkoinen ja suuri. Sen aihe oli mielikuvituksellisesti tehty ja vaihtelua toteuttava. Vaihtuvuutta toteutti makkaranpaisto ja koko kuva itsessään oli mielikuvituksellinen. Mielikuvituksellisuus onkin yksi parhaita puolia selkämyskuvissa, koska niissä käytetään sitä kunnolla! Selkämyskuvat eivät ole vain tylsähköjä kuvia, jotka on tehty vain jotta jonkinlainen selkämyskuva saataisiin. Selkämyskuvien aiheet ovat mielikuvituksellisia, joka lisää useiden ihmisten mielenkiintoa niitä kohtaan, koska ne eivät ole stereotypiamaisia ja ne ovat katsomisen arvoisia! Selkämyskuvat eivät ole kovin hauskoja (toisin kuin jotkut kansikuvat), mutta se ei mielestäni ole niiden tarkoituskaan. Mielestäni selkämyskuvien tarkoitus on tuoda kirjahyllyihin erilaisia värejä ja yhdistää vuoden kaikki taskukirjat sekä (varsinkin) houkuttaa lukijaa ostamaan kaikki vuoden taskukirjat. Selkämyskuvien päätarkoitus on mielestäni se, että lukijoita houkutellaan ''kokoamaan palapeli'' eli ostamaan Taskarit, jotta saisi jonkin asian täydelliseksi.
Selkämyskuvia on myös joidenkin taskukirjojen uusintapainoksissa. Niissä selkämyskuvat muodostuvat viidestä peräkkäisestä Taskarista. Kyseessäolevia selkämyskuvia ei ole tehnyt kukaan erikoinen piirtäjä, vaan kuvat on otettu jonkin tarinan ruudusta. Omasta mielestäni ne selkämyskuvat ovat täysin turhia, koska uusintapainoksia ei ole paljoa. Niitä on siis todella hankala saada (joka ei tee niistä keräilyharvinaisuuksia). Lisäksi ne eivät ole niin hienoja kuin nykyiset selkämyskuvat, koska ne ovat vain suurennettuja ruutuja. Niihin ei ole käytetty mielikuvitusta eikä niitä ole tehty ''yksilöllisesti'' Taskareita varten. Itse en pidä uusintapainoksen selkämyskuvista.
Omasta mielestäni vuoden 1999 selkämyskuva oli hieno, luultavasti jopa paras. Siinä on ytimekäs idea; Taikaviitta-kuvaus. Kuvan taustaväri ja tausta itsessään on ammattitaidolla tehty. Kuva ei ole liian monimutkainen, vaan tyylikkään ytimekäs. Kuvassa ei ole käytetty liikaa mielikuvitusta kuten esimerkiksi vuoden 2003 Rahasäiliösekalaisuudessa eikä se ole liian stereotypiamainen (kuten valkoinen kakku jota syödään), vaikka senlainen osittain onkin. Itse pidän luultavasti siitä kuvasta eniten.
On paljon asioita, joita selkämyskuvissa ei mielestäni saisi käyttää. Varsinkin toistuvuus lukeutuu niihin, sillä kannet toistavat itseään tarpeeksi paljon. Emme tarvitse selkämyskuvia, jotka toistavat kansia, kuten jotkut selkämuskuvat tekevät. Kannet ovat täysin eri asia kuin selkämyskuvat, joten niiden aiheidenkin täytyisi olla eri. Valitettavan monissa selkämyskuvissa käytetään samaa aihepohjaa kuin kansissakin. Selkeä ero kansien ja selkämyskuvien välillä on kokoero, jonka takia kansien ja selkämyksien täytyisi sisältää täysin erilaisia kuvia. Kansikuvat ja selkämyskuvat eivät sovi toisiinsa, koska kansikuvat on suunniteltu kansiin (varsinkin kansikokoon) ja selkämyskuvat selkämykseen kokoineen. Jos kansikuvaa yrittää saada selkämykseen, niin selkämykseen tulee paljon turhaa tilaa. Silloin selkämyskuva olisi mennyt pilalle.
Myös stereotypiamaisuus lukeutuu kiellettyihin asioihin, pääosin edellisestä kappaleestani johtuen. Stereotypiamaisuutta nähdään tarpeeksi jo muualla, joten sen voi jättää kansiin ja tarinoihin, sitä ei tarvitse tuoda selkämyskuviin.
Taustavärit joita selkämyskuviin on valittu eivät valitettavan usein sovi yhteen. Värit ovat usein samankaltaisia (kuten kaksi peräkkästä oranssia) tai ovat selkeästi erilaisia (kuten punainen ja keltainen samassa selkämyskuvassa). Taustavärien käyttö saa mielestäni senlaisen tunteen, että selkämyskuva on vain joku pieni kuva, josta on tehty suuri laittamalla sen ympärille paljon väriä. Sen takia mielestäni paljon parempi ratkaisu olisi käyttää taustakuvaa, koska se tuo mukaan yksityiskohtia eikä tuo edellämainitsemaani tunnetta. Taustakuvan käyttö myös lisää tunnelmaa ja eroittaa kuvan pääasian taustasta paremmin kuin taustaväri.
Mielikuvituksen puute on mielestäni selkein huono asia selkämyskuvissa. Useat kuvat ovat vain hahmokuvauksia, eivät tilannekuvauksia toisin kuin niiden pitäisi olla. Hahmokuvauksien käyttäminen ei vaadi paljoa mielikuvitusta, mutta se on tylsää, koska niitä on niin paljon. Mielikuvituksen avulla saataisiin täysin uudenlaisia selkämyskuvia, joka lisäisi sarjan ostajamäärää ja kiinnostusta selkämyskuviin. Mielestäni paras mahdollisuus olisi se, että selkämyskuvien piirtäjä vaihtuisi, koska Cavazzano ei ole saanut paljoa uutta aikaan, hän vain kierrättää vanhoja ideoita.
Itselläni on muistaakseni muutama kokonainen selkämyskuva, jotka kaikki 2000-luvun puolelta. Omistan myös vanhempia Taskareita, mutta niistä minulla ei ole täyttä riviä.
Yhteenveto: Selkämyskuva on koko vuoden Taskarien selkämyksissä olevista kuvapaloista syntyvä kuva. Kuvien aiheena on melkein aina juhla ja kuvissa on käytetty mielikuvitusta ja vaihtelevaa taustaväriä. Kuvien ideana on innostaa ihmiset keräämään koko vuoden Taskarit. Selkämyskuvat alkoivat ilmestyä 1995. Vuoteen 2004 asti Kari Korhonen teki niitä, sen jälkeen Cavazzano. Selkeimmät huonot puolet selkämyskuvissa ovat toistuvuus, stereotypiamaisuus, taustavärien käyttö sekä mielikuvituksen puute. Itselläni on joitain täysiä selkämyskuvia.
Katsotaan, tuleeko WF:llä tallimääräyksiä. Bomber taistelee kolmossijasta; ellei Akuhullu tee loppukiriä, minä voitan mestaruuden. En tiedä itse mitään.
~kirja
Ymmärrätte varmaankin, että mestaruustaisto kuluttaa paljon aikaa. Ymmärrätte varmaankin, että en julkaise sivuja ennen kuin kaikki aktiivit ovat lähettäneet esittelynsä. Ymmärrätte varmaankin, että sivut eivät tule vielä lähipäivinä julki. Kiitos!
Pullasorsan lainaus on noin 1250 merkkiä pitkä.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Ennen vuotta 1995 Taskarien selkämyksissä oli ollut vain nimi ja numero. Vuonna 1995 selkämykseen ilmestyi myös kuvasarja, joka muodostui koko vuoden Taskareista.
Selkämyskuvat ovat yksi suurehko kuva, joka on leikattu kahteentoista palaan, joista jokainen on laitettu vuoden yhden Taskarin selkämykseen. Kun Taskarit laittaa oikeaan järjestykseen vierekkäin, näkyy kokonainen kuva. Joka vuosi oli siis oma kuva.
Vuoden 1995 kuvassa oli maassa makaava Aku. Kuvassa oli myös 25 vuoden juhlateksti. Ensimmäisen taskukirjojen selkämyskuvan oli tehnyt Kari Korhonen. Kuva muodostui Taskareista 178-189. Kuvan taustaväri oli oranssi. Omasta mielestäni tämä kuva oli melko piristävä väritykseltään (koska oranssia ei kovin usein nähdä, mikä on harmi, koska se on piristävä, kunhan sitä ei kovin usein käytetä), mutta aihe oli tällä kertaa melko mielikuvitukseton, koska kuvataan vain yhtä hahmoa makaamassa.
Vuoden 1996 selkämyskuva oli myös Kari Korhosen tekemä. Muitakin yhtäläisyyksiä ensimmäiseen löytyi: Tässäkin selkämyskuvassa juhlittiin. Tällä kertaa juhlan aiheena oli Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotinen historia. Kuvassa ankanpojat katsovat taskukirjojen tunnuslogoa. Kuva muodostui taskukirjoista 190-201. Tämäkin kuva oli taustaltaan oranssihtava. Mielestäni kaksi oranssia selkämyskuvaa peräkkäisinä vuosina on liikaa (varsinkin selkämyskuvien alkuaikana, koska muuta ei ollut nähty). Tässä tapauksessa toistettiin liikaa itseään. Itse kuva oli mielikuvitukseton - taas. Selkämyskuvien alkuaikoina ei ollut paljoa aiheita.
Vuoden 1997 kuva oli (taas kerran) Kari Korhosen ja juhlisti jotain. Tällä kertaa juhlan aiheena oli Roopen 50-vuotisuus. Kuvassa on Roope lepäilemässä rahojen seassa ja taustalla oli paljon rahasäkkejä. Tämä kuva julkaistiin Taskareissa 202-213. Taustaväri oli vaihtunut tummaksi siniseksi. Tummansininen oli mielestäni todella hyvä taustaväri, koska se oli selvästi erilainen kuin edelliset oranssit. Itse kuva (ja sen aihe) oli mielenkiintoinen ja erilainen kuin edelliset mielikuvituksettomat aiheet.
Vuoden 1998 kuva oli, kuten kaikki edellisetkin, Korhosen ja juhlakuva. Mikki ja Minni olivat 70-vuotiaita. Kuvassa on heidän syntymäpäiväkakkunsa, jonka vieressä 70 vuoden juhlateksti. Kuva muodostui taskukirjoista 214-225. Mielestäni taustaväri (tumma vihreä) oli taas piristävä ja erilainen, mutta kuvan aihe oli taas mielikuvitukseton. Syntymäpäiviin kuuluu kakku, joten miksi aiheeksi ei oltaisi voitu valita jotain muuta vähemmän yleistä ja enemmän mielikuvitusta käyttävää?
Vuoden 1999 kuva oli ensimmäinen selkämyskuva, jossa ei ollut Aku Ankan taskukirjojen logokuvaa missään. Edellisissä kuvissa se oli ollut jossain. Tämä selkämyskuva oli edellisiä suurempi, koska vuonna ilmestyi yksi kolmastoista lisänumero. Kuvassa on hieno taustakuvaus ja keskellä on Taikaviitta. Kuva kuvaa yöaikaa. Kuva on Kari Korhosen ja se kuvaa Taikaviitan 30-vuotista historiaa. Se on julkaistu Taskareissa 226-238. Tässä kuvassa oli parempi tausta kuin edellisissä, sillä edellisissä kuvissa oltiin käytetty pelkkää taustaväriä, kun tässä oltiin kuvattu taloja ynnä muita senlaisia. Tämä kuva oli aiheeltaankin mielestäni mielenkiintoisempi kuin edelliset, koska tässä kuvattiin asiaa, joka tapahtuu useissa tarinoissa. Todella harvoin nähdään samassa tarinassa Mikkiä, Minniä ja syntymäpäiväkakkua, kun Taikaviitta-tarinat ovat melkein aina yölle sijoittuvia. Tämä selkämyskuva piristi 1990-luvun kuvia ja toi mielikuvituksellisuutta mukaan selkämyskuviin.
Vuoden 2000(kin) kuva oli kolmetoistaosainen. Se oli Korhosen piirtämä ja juhlisti taskukirjojen 30-vuotista historiaa. Kuvassa on Aku sekä useita vanhempia taskukirjoja. Siihen kuuluivat taskukirjat 239-251. Tähän kuvaan (mielestäni) valitettavasti palasi taustaväri taustakuvan sijaan. Väri oli keltainen, joka on mielestäni tylsin väreistä, koska se on niin yleisesti käytetty ja siitä ei ole kovin helppoa eroittaa asioita; lisäksi kaksi ensimmäistä selkämyskuvaa olivat oransseja, joka on lähellä keltaista väriä. Omasta mielestäni tämä oli jo toinen aiheeltaan hyvä selkämyskuva peräkkäin. Tällä kertaa aihe ei ollut mielikuvitukseton (kuten syntymäpäiväkakku), vaikka juhla olikin, vaan tällä kertaa aiheeksi oltiin saatu mielestäni erittäin mielenkiintoinen aihe. Lisäksi on mukavaa yrittää tunnistaa taskukirjoja selkämyksestä. Tämä kuva oli onnistunut!
Vuoden 2001 selkämyskuva on taas Kari Korhosen käsialaa. Siinä on kolme erilaista versiota pesäpalloa pelaavasta Akusta. Kuva muodostuu Taskareista 252-264, joita on 13 samasta syystä kuin ennenkin. Versiot ovat valmis, kunä ja tussattu kuva. Taustaväri oli punainen, joka on melko lähellä oransseja (joista oli vain viisi vuotta), joten mielestäni siltä osalta tämä oli epäonnistunut. Mielestäni oli tylsää valita taustaväri taustakuvan sijaan, koska taustakuva on aina mielenkiintoisempi, koska se sisältää enemmän yksityiskohtia ja muutenkin taustaväri saa tunteen, että selkämyskuva on vain yksittäinen kuva, joka on suurennettu, kun taas taustakuvasta saa mielestäni tunteen, että kuva on tehty selkämyskuvia varten (kuten onkin) ja että kuva on laaja-alainen, eikä suurennettu. Tämä kuva oli mielestäni todella mielenkiintoinen, koska muutenkin ei näe kovin usein eri versiota jostain kuvasta. Tässä versiot oli toteutettu selkämyskuvan muodossa, joka lisää mielenkiintoa, koska tämä oli (ja onkin) luultavasti uniikki, ainutlaatuinen versio eri versioista. Tässä kuvassa oli käytetty paljon mielikuvitusta ja se toteuttaminen ei varmaankaan ollut niin helppoa kuin esimerkiksi Mikin ja Minnin juhlakuvan. Tämä kuva on erittäin mielenkiintoinen selkämyskuva, joka kannattaa ehdottomasti katsoa!
Vuoden 2002 kuvassa oli Pikku Apulainen monistuneena Pellen kopiokoneesta. Se on Korhosen tekemä ja koostuu taskukirjoista 265-276. Kuvan värityksen oli tehnyt Sampo Haahti, Korhonen oli piirtänyt ja ideoinut kuvan. Tällä kertaa (pitkästä aikaa) idea oli mielestäni todella tylsä. Aiheena oli vain piirtää ties kuinka monta Pikku Apulaista ja yksi Pelle Peloton. Aihe oli tylsä, varsinkin siksi, koska siinä ei ollut käytetty mielikuvitusta. Oli vain valittu yksi hahmo (Pelle) ja hahmon perustavasta tehty kuva. Melkein kaikkiin Pelle-aiheisiin tarinoihin liittyy jokin keksintö, joten minkä takia kansikuvaankin piti laittaa keksintöjä? Tällä kertaa (mielestäni) mielikuvitusta ei ollut käytetty lainkaan, mikä saa kuvan tuntumaan tylsältä, mitä se oikeastaan onkin.
Vuoden 2003 kuvassa Aku, Tupu, Hupu ja Lupu ovat Rahasäiliössä leikkimässä jotain sodan tapaista rahoilla. Mainittava on myös se, että kuvan mukaan Rahasäiliössä rahojen joukossa on paljon muutakin kuin kolikkoja ja seteleitä, kuten timanttikruunu. Kuva on Kari Korhosen tekemä ja muodostuu taskukirjoista 277-288. Tällä kertaa taustaväri oli vaaleanvihreä, joka on rauhoittava ja joka sopi tähän, koska kuvassa oli paljon keltaista (kolikkoja). Idea ja sen toteutus olivat kyllä mielestäni täysin floppeja. Rahasäiliökuvauksia on useissa tarinoissa paljonkin, ja on myös paljon kansia, joissa on Roope Rahasäiliössä. Lisäksi tämä kuva on todella epäuskottava, koska Akusta, Tupusta, Hupusta ja Lupusta on melkein mahdotonta uskoa heidän tekevän noin, sekä Roopen katsovan sitä vihaisena muttei tekevän mitään sen estämiseksi. Tässä kuvassa oltiin ehkä käytetty mielikuvitusta, mutta sitä oltiin käytetty liikaa. Kuvan perusideakin on jo (mielestäni) täysin pielessä. Tälle selkämyskuvalle antamani lempinimi Rahasäiliösekalaisuus kyllä kuvaa tätä hyvin!
Vuoden 2004 selkämyskuva on Kari Korhosen tekemä. Siinä Tupu, Hupu ja Lupu yrittävät rikkoa ilmapalloja, joiden kyydissä Aku on. Kuva juhlisti Akun 70-vuotisjuhlaa. Se oli viimeinen Korhosen tekemä selkämyskuva (tähän mennessä) ja viimeinen, jossa oli taskukirjojen logo. Se muodostui taskukirjoista 289-300. Taustakuvana ja -värinä on sininen taivas. Idea tähän kuvaan on melko usein käytetty ja sen takia tylsä. Joku joka lentää ilmapalloilla nähdään melko usein eri tarinoissa, joten idea sisältää paljon toistoa. Sen sijaan on hienoa nähdä hyvin valittu taustaväri. Taivaansininen sopii tähän kuvaan mainiosti, sillä se ei hyppää silmiin kovin rajusti ja se nostaa selvästi esiin kuvan tärkeimmät asiat. Siinä oltiin onnistuttu. On myös mukavaa nähdä, kuinka hyvin selkämyskuva oli toteutettu (tylsästä ideasta välittämättä). Kuva on toteutettu taidokkaasti, sillä värit ovat juuri oikein suhteessa toisiinsa ja idea oltiin saatu kuvaksi ilman virheitä (luultavasti).
Seuraava selkämyskuva oli tupla vuosilta 2005 ja 2006. Numerot, jotka kuvassa olivat, ovat 301-324. Kuva on ryhmäkuva, jossa on melkein kaikki hahmot jotka esiintyvät taskukirjoissa. Giorgio Cavazzano on tehnyt tämän kuvan. Tussauksen oli suorittanut Sandro Zemolin. Kuvassa nähtiin hahmoista esimerkiksi Musta Pekka, Polle Koninkaulus ja Indiana Hopo. Idea kuvasta oli melko tylsähkö, koska hahmojen ryhmäkuvia oltiin nähty melko paljon. Mielikuvitusta olisi siis mielestäni saanut käyttää enemmän. Se, että selkämyskuva jaoittui kahdelle vuodelle, oli kuitenkin piristävä uutuus, koska silloin kaikki hahmot saatiin luonnollisesti samaan kuvaan eikä tarvinnut tiivistää kovin paljoa ja asetella hahmoja kovin lähekkäin. Oli myös hienoa se, että väritys oltiin tehty hyvin, koska silmiin nousivat vain ne tärkeimmät asiat, ja ''turhemmat'' asiat jäivät taustalle piiloon.
Vuonna 2007 Cavazzano jatkoi selkämyskuvien tekemistä. Se juhlisti Tupun, Hupun ja Lupun 70-vuotisjuhlaa, Roopen 60-vuotisjuhlaa ja Iineksen 70-vuotisjuhlaa. Kuvassa annetaan toisille lahjoja (ja Roopen lahjat ovat hänen tyyliinsä pieniä). Kuva muodostuu Taskareista 325-336. Taas kerran taustakuvan sijaan on käytetty taustaväriä, mutta poikkeuksellisesti kahta eri väriä. Eri kohdista kuva on keltainen ja eri kohdista punainen. Tämä uutuus on mielestäni mainio, koska silloin kuvaan saadaan enemmän ''asiaa'' kahden taustavärin muodossa, tosin punainen ja keltainen eivät sopineet yhteen. Mielestäni esimerkiksi vaaleansininen ja tummanvihreä olisi ollut parempi yhdistelmä yhteensopivuuden kannalta. Kuvan aihe on tylsä ja toistaa useita kansia (ja tarinoita). Todella monissa tarinoissa oltiin käytetty lahjapaketteja jonkinlaisessa muodossa, tällä kertaa ne annettiin toisille. Kuvassa ei valitettavasti ollut käytetty mielikuvitusta ja se on liian stereotypiamainen, koska hahmot ovat liian senlaisia mitä ne ovat yleensäkin. Itse en pitänyt tästä selkämyskuvasta niin paljon kuin useista.
Vuosi 2008 oli Mikin ja Minnin juhlavuosi. Heidän 80-vuotisjuhlan kuvassa olivat heidän lisäsi Hessu ja Simo Sisu. Kuvassa paistetaan makkaraa ja se on Cavazzanon tekemä. Kuva julkaistiin taskukirjoissa 337-348. Tässä kuvassa on selvästi käytetty mielikuvitusta, koska makkaroiden paistamista ei kovin usein nähdä missään ankka-aiheisissa asioissa. Minnin olisi voinut mielestäni jättää tästä kuvasta pois (vaikka oli hänen[kin] juhlavuotensa), koska Minni vie ideaa pois makkaranpaistosta. Myös hahmojen ilmeet ovat onnistuneita, koska ne mielestäni kuvaavat aidosti hahmojen senhetkisiä ajatteita (ja tunteita). Tämä oli mielestäni onnistunut kuva!
Tämän vuoden kuvan veikkaisin olevan Aku-aiheinen, koska on hänen juhlavuotensa.
Suurimmassa osassa selkämyskuvista aiheena on jokin juhla. Se on helppo aihe ja melkein joka vuosi on jonkun juhla. Selkämyskuvien aiheet ovatkin joskus melko tylsiä, koska ne vain toistavat itseään, mutta kuvat itsessään ovat erilaisia. Varsinkin vaihteleva taustaväri kannattaa huomioida. Selkämyskuvat ovat täysin erilaisia. Niissä on useita erilaisia hahmoja, eikä kaikissa kuvissa ole vain hahmoja rivissä, kuten melko usein luullaan. Selkämyskuvien hahmokaarti vaihtelee hiiristä (2008) ankkoihin (2003) ja kaikkiin yhdessä (2005-2006). Se on mielestäni parhaita puolia selkämyskuvissa! Toistuvuutta ei ole käytännössä lainkaan! Selkämyskuvat ovat erilaisia ja yksilöitä (vaikka niitä on tehnyt vain kaksi eri henkilöä), eikä niitä voi syyttää toistuvuudesta, kuten melkein kaikkea muuta. Selkämyskuvien aiheena on melkein aina jokin juhla(vuosi), mutta sen toteutus on erilainen joka vuosi. Joskus kuvissa juhlitaan, kun joskus ei. Selkämyskuvien parhaiksi puoliksi voisinkin sanoa vaihtuvuuden lisäksi stereotypioiden puuttumisen. Esimerkiksi Mikin ja Minni juhlassa aihe ei ollut kakku, jota he söivät ja joka oli(si) ollut stereotypiamainen; valkoinen ja suuri. Sen aihe oli mielikuvituksellisesti tehty ja vaihtelua toteuttava. Vaihtuvuutta toteutti makkaranpaisto ja koko kuva itsessään oli mielikuvituksellinen. Mielikuvituksellisuus onkin yksi parhaita puolia selkämyskuvissa, koska niissä käytetään sitä kunnolla! Selkämyskuvat eivät ole vain tylsähköjä kuvia, jotka on tehty vain jotta jonkinlainen selkämyskuva saataisiin. Selkämyskuvien aiheet ovat mielikuvituksellisia, joka lisää useiden ihmisten mielenkiintoa niitä kohtaan, koska ne eivät ole stereotypiamaisia ja ne ovat katsomisen arvoisia! Selkämyskuvat eivät ole kovin hauskoja (toisin kuin jotkut kansikuvat), mutta se ei mielestäni ole niiden tarkoituskaan. Mielestäni selkämyskuvien tarkoitus on tuoda kirjahyllyihin erilaisia värejä ja yhdistää vuoden kaikki taskukirjat sekä (varsinkin) houkuttaa lukijaa ostamaan kaikki vuoden taskukirjat. Selkämyskuvien päätarkoitus on mielestäni se, että lukijoita houkutellaan ''kokoamaan palapeli'' eli ostamaan Taskarit, jotta saisi jonkin asian täydelliseksi.
Selkämyskuvia on myös joidenkin taskukirjojen uusintapainoksissa. Niissä selkämyskuvat muodostuvat viidestä peräkkäisestä Taskarista. Kyseessäolevia selkämyskuvia ei ole tehnyt kukaan erikoinen piirtäjä, vaan kuvat on otettu jonkin tarinan ruudusta. Omasta mielestäni ne selkämyskuvat ovat täysin turhia, koska uusintapainoksia ei ole paljoa. Niitä on siis todella hankala saada (joka ei tee niistä keräilyharvinaisuuksia). Lisäksi ne eivät ole niin hienoja kuin nykyiset selkämyskuvat, koska ne ovat vain suurennettuja ruutuja. Niihin ei ole käytetty mielikuvitusta eikä niitä ole tehty ''yksilöllisesti'' Taskareita varten. Itse en pidä uusintapainoksen selkämyskuvista.
Omasta mielestäni vuoden 1999 selkämyskuva oli hieno, luultavasti jopa paras. Siinä on ytimekäs idea; Taikaviitta-kuvaus. Kuvan taustaväri ja tausta itsessään on ammattitaidolla tehty. Kuva ei ole liian monimutkainen, vaan tyylikkään ytimekäs. Kuvassa ei ole käytetty liikaa mielikuvitusta kuten esimerkiksi vuoden 2003 Rahasäiliösekalaisuudessa eikä se ole liian stereotypiamainen (kuten valkoinen kakku jota syödään), vaikka senlainen osittain onkin. Itse pidän luultavasti siitä kuvasta eniten.
On paljon asioita, joita selkämyskuvissa ei mielestäni saisi käyttää. Varsinkin toistuvuus lukeutuu niihin, sillä kannet toistavat itseään tarpeeksi paljon. Emme tarvitse selkämyskuvia, jotka toistavat kansia, kuten jotkut selkämuskuvat tekevät. Kannet ovat täysin eri asia kuin selkämyskuvat, joten niiden aiheidenkin täytyisi olla eri. Valitettavan monissa selkämyskuvissa käytetään samaa aihepohjaa kuin kansissakin. Selkeä ero kansien ja selkämyskuvien välillä on kokoero, jonka takia kansien ja selkämyksien täytyisi sisältää täysin erilaisia kuvia. Kansikuvat ja selkämyskuvat eivät sovi toisiinsa, koska kansikuvat on suunniteltu kansiin (varsinkin kansikokoon) ja selkämyskuvat selkämykseen kokoineen. Jos kansikuvaa yrittää saada selkämykseen, niin selkämykseen tulee paljon turhaa tilaa. Silloin selkämyskuva olisi mennyt pilalle.
Myös stereotypiamaisuus lukeutuu kiellettyihin asioihin, pääosin edellisestä kappaleestani johtuen. Stereotypiamaisuutta nähdään tarpeeksi jo muualla, joten sen voi jättää kansiin ja tarinoihin, sitä ei tarvitse tuoda selkämyskuviin.
Taustavärit joita selkämyskuviin on valittu eivät valitettavan usein sovi yhteen. Värit ovat usein samankaltaisia (kuten kaksi peräkkästä oranssia) tai ovat selkeästi erilaisia (kuten punainen ja keltainen samassa selkämyskuvassa). Taustavärien käyttö saa mielestäni senlaisen tunteen, että selkämyskuva on vain joku pieni kuva, josta on tehty suuri laittamalla sen ympärille paljon väriä. Sen takia mielestäni paljon parempi ratkaisu olisi käyttää taustakuvaa, koska se tuo mukaan yksityiskohtia eikä tuo edellämainitsemaani tunnetta. Taustakuvan käyttö myös lisää tunnelmaa ja eroittaa kuvan pääasian taustasta paremmin kuin taustaväri.
Mielikuvituksen puute on mielestäni selkein huono asia selkämyskuvissa. Useat kuvat ovat vain hahmokuvauksia, eivät tilannekuvauksia toisin kuin niiden pitäisi olla. Hahmokuvauksien käyttäminen ei vaadi paljoa mielikuvitusta, mutta se on tylsää, koska niitä on niin paljon. Mielikuvituksen avulla saataisiin täysin uudenlaisia selkämyskuvia, joka lisäisi sarjan ostajamäärää ja kiinnostusta selkämyskuviin. Mielestäni paras mahdollisuus olisi se, että selkämyskuvien piirtäjä vaihtuisi, koska Cavazzano ei ole saanut paljoa uutta aikaan, hän vain kierrättää vanhoja ideoita.
Itselläni on muistaakseni muutama kokonainen selkämyskuva, jotka kaikki 2000-luvun puolelta. Omistan myös vanhempia Taskareita, mutta niistä minulla ei ole täyttä riviä.
Yhteenveto: Selkämyskuva on koko vuoden Taskarien selkämyksissä olevista kuvapaloista syntyvä kuva. Kuvien aiheena on melkein aina juhla ja kuvissa on käytetty mielikuvitusta ja vaihtelevaa taustaväriä. Kuvien ideana on innostaa ihmiset keräämään koko vuoden Taskarit. Selkämyskuvat alkoivat ilmestyä 1995. Vuoteen 2004 asti Kari Korhonen teki niitä, sen jälkeen Cavazzano. Selkeimmät huonot puolet selkämyskuvissa ovat toistuvuus, stereotypiamaisuus, taustavärien käyttö sekä mielikuvituksen puute. Itselläni on joitain täysiä selkämyskuvia.
Katsotaan, tuleeko WF:llä tallimääräyksiä. Bomber taistelee kolmossijasta; ellei Akuhullu tee loppukiriä, minä voitan mestaruuden. En tiedä itse mitään.
~kirja
Peetukka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1193 -
25.07.2009 klo 19:06:35
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 suosittu Aku Ankka-julkaisu Aku Ankan Taskukirja sai piristävän uudistuksen, nimittäin selkämyskuvan. Selkämyskuva on kuva, joka tavallaan ”julkaistaan” Taskukirjojen kyljessä. Ennen kyljessä oli vain taskukirjan nimi ja numero, mutta sitten vuonna 1995 niissä alettiin käyttää erityistä kuvaa joka muotoutuu kun kerää kaikki saman vuoden taskukirjat. Selkämyskuva oli siitäkin hyvä uudistus, että se arvaten lisää taskukirjojen myyntiä kun lähes kaikki haluavat selkämyskuvan kokoon.
Ensimmäisessä selkämyskuvassa, vuodelta 1995, Aku Ankka makaa lattialla, nojaten kyynärpäällään maahan. Hän pitää oikealla kädellään kiinni kyltistä, jossa lukee keltaisella ”Aku Ankan taskukirja” punaisella pohjalla. Taustan väri on keltainen, ja kuvassa näkyyn myös logo, joka juhlistaa Aku Ankan taskukirjan 25-vuotis juhlavuotta. Tämä selkämyskuva julkaistiin taskukirjoissa 178–189. Tämän selkämyskuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen.
Seuraavassa, vuonna 1996, ilmestyneessä selkämyskuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu tiirailevat hilpeän näköisinä edessään olevaa ”Aku Ankan taskukirja” – kylttiä, samalla kun he itse pitelevät tätä. Kyltin tekstin väri on oranssi ja tausta on väriltään sininen. Itse kuvan taustan väri on oranssi. Tämä selkämyskuva ilmestyi Taskukirjoissa 190–201. Tämänkin selkämyskuvan on ideoinut ja toteuttanut Kari Korhonen.
Vuoden 1997 aikana ilmestyneessä Taskukirjan selkämyskuva on myös Kari Korhosen ideoima ja toteuttama. Tässä selkämyskuvassa Roope Ankka loikoilee rauhoittuneesti, tyytyväisen näköisesti rahojensa seassa. Tämä selkämyskuva juhlistaa Roope 50-vuotis taivalta Ankkamaailmassa. Selkämyskuvan taustan väri on tällä kertaa tummahkon sininen, taustassa on tälläkin kertaa kyltti, jossa lukee ”Aku Ankan taskukirja”. Tämä teksti on kirjoitettu punaisella ja kyltin tausta on väriltään keltainen. Tämä selkämyskuva ilmestyi Taskukirjoissa 202–213.
Neljännessä, vuonna 1998 ilmestyneessä, selkämyskuvassa hiiriystävämme Mikki Hiiri katselee samalla huvittuneesti, että yllättyneesti hänelle tuotua syntymäpäiväkakkua. Kakku on hopeisella lautasella. Tämä selkämyskuva juhlistaa Mikin 80-vuotis taivalta, kakun ohessa on lappu jossa lukee ”1928–1998”, kakussakin on ilmeisesti kahdeksankymmentä kynttilää, tämän johdosta se savuaa. Tämän johdosta Mikin takana on vesiletku, hän on luullut että kakku syttyy tuleen. Tämän selkämyskuvan taustan väri on tumman vihreä, siinä on myös tuttu ”Aku Ankan taskukirja – kyltti, jota kakun savu hieman häivyttää. Tämä selkämyskuva ilmestyi taskukirjoissa 214–225, sen tekijänä on tuttu Kari Korhonen.
Vuoden 1999 selkämyskuvassa Akun alter ego Taikaviitta tiirailee tyytyväisen ja keskittyneen näköisesti yön siniselle taivaalle. Kuvan alareunassa näkyy pilvenpiirtäjiä, ja taivaalla on valonheittimellä heijastettu Taikaviitan oma merkki. Kuvassa näkyy, että Taikaviitan viitta ja lakki taipuvat oikealle puolelle kuvaa, tästä voidaan päätellä, että kuvan tilanteessa tuulee.
Tämänkin selkämyskuvan ideoi ja toteutti Kari Korhonen, ja se julkaistiin taskukirjoissa 226–238.
Vuonna 1995 suosittu Aku Ankka-julkaisu Aku Ankan Taskukirja sai piristävän uudistuksen, nimittäin selkämyskuvan. Selkämyskuva on kuva, joka tavallaan ”julkaistaan” Taskukirjojen kyljessä. Ennen kyljessä oli vain taskukirjan nimi ja numero, mutta sitten vuonna 1995 niissä alettiin käyttää erityistä kuvaa joka muotoutuu kun kerää kaikki saman vuoden taskukirjat. Selkämyskuva oli siitäkin hyvä uudistus, että se arvaten lisää taskukirjojen myyntiä kun lähes kaikki haluavat selkämyskuvan kokoon.
Ensimmäisessä selkämyskuvassa, vuodelta 1995, Aku Ankka makaa lattialla, nojaten kyynärpäällään maahan. Hän pitää oikealla kädellään kiinni kyltistä, jossa lukee keltaisella ”Aku Ankan taskukirja” punaisella pohjalla. Taustan väri on keltainen, ja kuvassa näkyyn myös logo, joka juhlistaa Aku Ankan taskukirjan 25-vuotis juhlavuotta. Tämä selkämyskuva julkaistiin taskukirjoissa 178–189. Tämän selkämyskuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen.
Seuraavassa, vuonna 1996, ilmestyneessä selkämyskuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu tiirailevat hilpeän näköisinä edessään olevaa ”Aku Ankan taskukirja” – kylttiä, samalla kun he itse pitelevät tätä. Kyltin tekstin väri on oranssi ja tausta on väriltään sininen. Itse kuvan taustan väri on oranssi. Tämä selkämyskuva ilmestyi Taskukirjoissa 190–201. Tämänkin selkämyskuvan on ideoinut ja toteuttanut Kari Korhonen.
Vuoden 1997 aikana ilmestyneessä Taskukirjan selkämyskuva on myös Kari Korhosen ideoima ja toteuttama. Tässä selkämyskuvassa Roope Ankka loikoilee rauhoittuneesti, tyytyväisen näköisesti rahojensa seassa. Tämä selkämyskuva juhlistaa Roope 50-vuotis taivalta Ankkamaailmassa. Selkämyskuvan taustan väri on tällä kertaa tummahkon sininen, taustassa on tälläkin kertaa kyltti, jossa lukee ”Aku Ankan taskukirja”. Tämä teksti on kirjoitettu punaisella ja kyltin tausta on väriltään keltainen. Tämä selkämyskuva ilmestyi Taskukirjoissa 202–213.
Neljännessä, vuonna 1998 ilmestyneessä, selkämyskuvassa hiiriystävämme Mikki Hiiri katselee samalla huvittuneesti, että yllättyneesti hänelle tuotua syntymäpäiväkakkua. Kakku on hopeisella lautasella. Tämä selkämyskuva juhlistaa Mikin 80-vuotis taivalta, kakun ohessa on lappu jossa lukee ”1928–1998”, kakussakin on ilmeisesti kahdeksankymmentä kynttilää, tämän johdosta se savuaa. Tämän johdosta Mikin takana on vesiletku, hän on luullut että kakku syttyy tuleen. Tämän selkämyskuvan taustan väri on tumman vihreä, siinä on myös tuttu ”Aku Ankan taskukirja – kyltti, jota kakun savu hieman häivyttää. Tämä selkämyskuva ilmestyi taskukirjoissa 214–225, sen tekijänä on tuttu Kari Korhonen.
Vuoden 1999 selkämyskuvassa Akun alter ego Taikaviitta tiirailee tyytyväisen ja keskittyneen näköisesti yön siniselle taivaalle. Kuvan alareunassa näkyy pilvenpiirtäjiä, ja taivaalla on valonheittimellä heijastettu Taikaviitan oma merkki. Kuvassa näkyy, että Taikaviitan viitta ja lakki taipuvat oikealle puolelle kuvaa, tästä voidaan päätellä, että kuvan tilanteessa tuulee.
Tämänkin selkämyskuvan ideoi ja toteutti Kari Korhonen, ja se julkaistiin taskukirjoissa 226–238.
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1194 -
25.07.2009 klo 19:08:15
Se tämän hetkinen tilanne olisi vielä kiva saada tietää...
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Aku Ankan taskukirjoihin on muodostunut selkämyskuva aina vuodesta 1995, lähtien numerosta 178: Joku odottaa soittoasi. Yleensä yksi kuva koostuu kahdestatoista taskukirjasta, mutta joinakin vuosina se on koostunut kolmestatoista ja kerran jopa kahdestakymmenestäneljästä taskukirjasta. Yhdessä vaiheessa Aku Ankan taskukirjoja ilmestyi kolmetoista kappaletta, sillä toimitus halusi antaa ankkafaneille joululahjaksi joulukuussa kaksi taskukirjaa, yhden tavallisen ja yhden tuplataskarin. Koska tuplataskarit, joita joka keräilykuvassa on aina kaksi ovat kaksi kertaa tavallisen taskukirjan paksuisia ne paljastavat enemmän kuvaa kuin tavallinen taskukirja. Selkämyskuva piristää paljon taskukirjoja hyllyssä ja alle 178 taskukirjat hyllyssäni tuntuvat ankeilta muihin verrattuina.
Ensimmäiset kymmenen selkämyskuvaa piirsi suomalainen Kari Korhonen, kun taas yhdennestätoista selkämyskuvasta lähtien selkämyskuvat on piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Ensimmäinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 178-189. Kari Korhosen piirtämään selkämyskuvaan saatiin kokoon lopulta Aku, joka nojaa isoon ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiin. Sen kirjaimet on kirjoitettu keltaisin kirjaimin punaiselle alustalle. Muuten selkämyskuvan tausta on täysin keltainen. Tässä selkämyskuva koostui kahdestatoista Aku Ankan taskukirjasta.
Toinen selkämyskuva ilmestyi vuonna 1996. Jälleen kerran kuvan piirtäjänä oli Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuvassa seikkailivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka töllistelevät ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiä edessään. Se on kirjoitettu punertavin kirjaimin siniselle alustalle. Muuten selkämyskuva on taustaväriltään oranssinpunainen. Kyseinen selkämyskuva koostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 190-201.
Kolmas selkämyskuva oli edellisten tapaan Kari Korhosen piirtämä. Se koostui jälleen kerran kahdestatoista taskukirjasta, tällä kertaa numeroista 202-213. Kyseisessä kuvassa Roope nukkuu rahameressään. Kuvassa nähdään myös jälleen kerran hyvin tuttu kyltti: ”AKU ANKAN TASKUKIRJA”. Tällä kertaa sen kirjaimet on väritetty punaisella ja muuten logon tausta on keltainen. Ilman logoa taustan väri taas on tumman sininen. Kyseinen keräilykuva on tehty Roopen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.
Myös neljäs selkämyskuva oli suomalaisen ankkamaestro Kari Korhosen piirtämä. Tällä kertaa kuvassa seikkailee Mikki, jonka edessä on 70-kynttiläinen kakku, joka on tulessa. Kuvassa Mikki pitää toisessa kädessään vesiruiskua, jolla hän aikoo sammuttaa kakun. Kyseinen kuva on tehty Mikin ja Minnin 70-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, vaikka Minni ei kuvassa näykään. Kuvassa näkyy myös pieni paperinpalanen, jossa lukee ”1928-1998”. Kuva koostui taskukirjoista 214-225, ja sisälsi siis kaksitoista Aku Ankan taskukirjaa. Jälleen kerran selkämyskuvassa myös nähtiin tällä kertaa melko pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen on väritetty oranssein kirjaimin punaiselle taustalle. Kuva tunnetaan myös nimellä vihreä sarja, sillä muuten selkämyskuvan taustan väri on täysin vihreä.
Seuraava selkämyskuva oli tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Siinä oli kuitenkin jotain erilaista, jota ennen ei oltu selkämyskuvissa nähty. Piirtäjänä oli edelleen Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuva koostui kolmestatoista taskukirjasta, numeroista 226-238. Kuvassa on Taikaviitta, jonka takana näkyy kuinka Taikaviitan merkkiä heijastetaan taivaalle. Tästä kuvasta puuttui myös kokonaan ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuonna 1999.
Vuonna 2000 juhlittiin taskukirjan 30-vuotistataivalta. Kyseisessä selkämyskuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo tekee paluun. Se on väritetty valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle. Logon alapuolella on vihreällä väritetty luku 30v. Muuten selkämyskuvan taustan väri on keltainen. Selkämyskuvassa nähdään Aku, jonka ympärillä on useita vuosien varrella ilmestyneitä taskukirjoja sekä ainakin Kalin kynsi-erikoisnumero ja kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankan taskukirja numero 1: Mikki kiipelissä. Kyseinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 239-251. Kuva siis koostui tälläkin kertaa kolmestatoista Aku Ankan taskukirjasta. Myös tämän keräilykuvan on piirtänyt Kari Korhonen.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka ilmestyi vuonna 2001, teemana oli kuvagalleria. Jälleen kerran kyseisen selkämyskuvan oli piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuvassa Aku katselee hänestä tehtyjä kuvia. Ensimmäinen kuva on luonnos, seuraava tussaus ja viimeinen, väritetty, on valmis. Kuvat ovat valkoisia, mutta muuten selkämyskuvan tausta on punainen ja se tuntui loistavalta väriltä edellisen selkämyskuvan keltaisen värin jälkeen. Tämä selkämyskuva koostui taskukirjoista väliltä 252-264, joten jälleen kerran selkämyskuva koostui kolmestatoista taskukirjasta. Myös tässä selkämyskuvassa nähdään pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen kirjaimet on väritetty sinisin kirjaimin keltaiselle alustalle.
Vuonna 2002 selkämyskuvaan oli päässyt pääosaan Pelle sekä Pellen paja. Jälleen kerran selkämyskuvan oli piirtänyt Kari Korhonen, mutta värityksen on tehnyt Sampo Haahti. Kyseisessä kuvassa Pelle katsoo, kuinka viereen rakennetusta monistuskoneesta marssii ulos kymmeniä Pikku Apulaisia. Tuona vuonna palattiin takaisin kahdentoista taskukirjan vuosivauhtiin, kun joulukuussa julkaistiin enää yksi taskukirja, joten kuva koostui taskukirjoista 265-276. Mukana on myös tuttu ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on kirjoitettu tällä kertaa keltaisin kirjaimen keltaiselle alustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva on ehkä kaikkien aikojen tylsin, mitä tähän mennessä on nähty. Myös vuoden 2003 selkämyskuva koostuu siis kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 277-288, mutta syy tylsyyteen on muu. Kuvan idea on jotenkin tylsähkö, enkä muutenkaan ymmärrä sitä. Kuvassa Roope raivoaa Akulle ja ankanpojille, jotka käyvät sotaa hänen rahoillaan ja aarteillaan. Akulla on päässään kultainen kruunu ja hän on suojautumassa kilvellään ankanpoikien laukaistessa setelinipun tätä kohti. Myös tämän selkämyskuvan on piirtänyt tuttuun tapaan Kari Korhonen. Myös Korhosen piirrokset eivät tässä selkämyskuvassa ole parhaimmillaan, kruunu, jota Tupu pitää päässään vaikuttaa leijuvan hänen päänsä yläpuolella. Kuva myös tuntuu alkavan ja loppuvan oudosta kohdasta eikä harmahtava väri ole mikään hieno taskukirjoissa. Tässä keräilykuvassa vakiintui tavallinen taskukirjojen julkaisemisajankohta, jos tuplataskukirjoja katsotaan. Kuten vielä tänäkin vuonna tuplataskarit ilmestyvät toukokuussa ja syyskuussa, kun ennen ne ilmestyivät toukokuussa ja marraskuussa. Mukana on myös ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on väritetty tällä kertaa valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka julkaistiin vuonna 2004 juhlittiin Akun 70-vuotissyntymäpäiviä. Tämä selkämyskuva oli viimeinen, jonka suomalainen ankkamaestro Kari Korhonen on tehnyt, sillä seuraavassa piirtäjä olikin jo Giorgio Cavazzano. Tämä keräilykuva kuuluu ehdottomasti Korhosen piirtämiä selkämyskuvia katsoessa lempikuvani. Tässä kuvassa Akun kauhistunut ilme on hyvin elävän oloinen, niin myös ritsalla palloja ampuvat ankanpojat. Kuvassa Aku siis lentää ilmapallojen, joissa lukee numero 70, mukana ja ankanpojat yrittävät tiputtaa hänet alas ampumalla ilmapalloja puhki ritsoilla. Kyseinen selkämyskuva muodostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 289-300. Jälleen kerran kuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka tällä kertaa on väritetty punaisin kirjaimin keltaiselle taustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva eroaa erittäin paljon muista. Lukijat joutuivat nimittäin odottaa selkämyskuvan loppumista ”huimat” kaksi vuotta, sillä selkämyskuva käsitti kaksikymmentäneljä taskukirjaa, numerot 301-324. Se oli ensimmäinen italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Kuvassa juhlittiin Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta. Selkämyskuvassa nähdään hiirimaailman hahmoista Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Musta Pekka, Heluna Ammu, Polle Koninkaulus, Indiana Hopo, Bruno ja Minni Hiiri. Ankkamaailman hahmoista mukana olivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuina, Aku Ankka, Pelle Peloton ja Pikku Apulainen, Hannu Hanhi, Iines Ankka, Milla Magia, Karhukopla, Mummo Ankka, Roope Ankka ja Taikaviitta. Tässä selkämyskuvassa poistui käytöstä ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, mutta se ei ole niinkään haitannut ketään, ainakaan julkisesti. Kyseistä selkämyskuvaa kutsutaan siniseksi sarjaksi, sillä se on taustaltaan tumman sininen ja kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuosina 2005 ja 2006.
Myös seuraavan selkämyskuvan oli piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Se ilmestyi vuonna 2007, ja juhli Roopen 70-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen syntymäpäiviä ja ankanpoikien syntymäpäiviä. Kuvan taustaväri on punainen, mutta se on niin haaleahko, että sitä voisi sanoa haaleahkoksi oranssiksi. Kyseinen kuva koostui tuttuun tapaan kahdestatoista taskukirjasta, numerosta 325 aina numeroon 336 saakka. Vuosi käsitti kaksi Roopelle omistettua taskukirjaa, toukokuussa ilmestyneen tuplataskarin (Roope-sedän rahanippu) ja joulukuussa ilmestyneen tavallisen taskukirjan (Kultakuorrutus). Kyseisessä kuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle suuren paketin, niin myös Iines ja vastalahjaksi he saavat Roopelta minimaalisen pienet paketit. Odotin, että kuvaan olisi päässyt jotenkin mukaan myös 313, mutta ei sen puuttuminen niin hirvittävästi ärsytä.
Vuonna 2008 juhlittiin Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuvassa Mikki, Hessu ja poliisimestari Simo Sisu syövät yhdessä makkaraa Mikin grillijuhlissa Minnin seuratessa juhlia vierestä vihaisen oloisena. Myös tämän selkämyskuvan oli piirtänyt Giorgio Cavazzano. Kyseinen selkämyskuva koostui Aku Ankan taskukirjoista väliltä 337-348. Tämän kuvan taustaväri on jotenkin sopiva teemaan, vaaleansininen tausta on hyvin valittu. Itse omistan kuvan kokonaisuutena hyllyssänikin ja kyllä se on pakko sanoa, että kyllä Cavazzano sen hiiripuolenkin taitaa ja taitaakin taitavasti. Toivon todella, että hiirihahmoja nähdään tulevaisuudessakin selkämyskuvissa.
Tänä vuonna selkämyskuvan on piirtänyt jälleen Giorgio Cavazzano. Kuva valmistuu tämän vuoden joulukuussa, numeron 360 ilmestyessä. Tähän mennessä kuvassa näkyvät Karhukopla, Hessu, Hannu, Roope ja ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka nähtävästi juoksevat jotakin kohti. Kyseessä saattaa olla joko Aku tai Taikaviitta, kumpikin täyttää tänä vuonna vuosia, mutta jotenkin uskon, että kuvassa kaikki juoksevat Akun perässä, vaikka voihan olla, että kaikki juoksevat Akun edellä Taikaviitan perässä. Sekinhän on mahdollista, mutta se nähdään sitten viiden kuukauden päästä.
Omasta mielestäni kaikista paras tähän mennessä ilmestynyt selkämyskuva on ehdottomasti vuosien 2005-2006 selkämyskuva, sillä on hieno nähdä suurin osa Disney-hahmoista samassa kuvassa. Luulin vielä vuonna 2005, että selkämyskuva on aina ollut tuollainen ja se vain jatkuu ja jatkuu, mutta sitten kuulin kaveriltani, että se loppuu numeroon 324, hän oli nähnyt selkämyskuvan nimittäin kokonaisuudessaan jossakin kaupassa. Tämä on ehdottomasti myös Giorgio Cavazzanon yksi hienommista hänen koskaan piirtämistä kuvista.
Omistan itse kaksi täydellisesti valmista selkämyskuvaa, ne ovat vuosien 2007 ja 2008. Minulta puuttuu vuosien 2005-2006 selkämyskuvasta yksi taskukirja, vuoden 1995 selkämyskuvasta kaksi ja vuoden 1999 selkämyskuvasta kaksi. Muista keräilykuvista omistan noin 3-7 taskukirjaa.
Toivoisin ensi vuoden selkämyskuvasta loistavaa näytöstä Cavazzanolta. Jos juhlana on Aku Ankan taskukirja 40 vuotta on lupa odottaa upeaa kuvaa. Itse haluaisin kuvaan Akun juoksemassa pakoon Aku Ankan taskukirja-vyöryä, josta voisi bongata numeron 300, ensimmäisen taskukirjan, jonkun teemanumeron tai erikoisnumeron yms. Saa kuitenkin nähdä minkälainen kuva tällä kertaa on valittu selkämyskuvaksi, en malttaisi odottaa ensi vuotta!
Toivoisin myös, että jatkossa selkämyskuvien piirtäjät keksisivät hieman parempia vitsejä kuviinsa. Ovathan nämä 2000-luvun kuvien vitsit tietysti paljon parempia kuin esimerkiksi kaksi ensimmäistä selkämyskuvaa, jotka ovat niin sisältämättömiä. Ensimmäisessä Aku vain makaa maassa ja toisessa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu vain töllistelevät tuttua taskukirja logoa. Vuoden 1998 kuvassa alkoi olemaan jo jotain ideaa, mutta vuonna 1999 palattiin takaisin totutulle tasolle. Taikaviitta vain töllistelee merkkiään jossakin korvessa. Seuraavan vuoden selkämyskuva taas oli loistava! Idea Akusta suojautumassa taskukirjoilta oli käsittämättömän kekseliäs ja siitä eteenpäin ideat olivat jo ihan mukiinmeneviä. Cavazzanon astuessa kehiin vitsit ovat olleet loistavia ja niitä on ilo katsella. Eiväthän nekään mitään käsittämättömän hyviä ole, mutta peittoavat suuren osan Korhosen tekeleistä.
Taskukirjojen taustavärit ovat parantuneet huomattavasti Kari Korhosen lopettaessa selkämyskuvien piirtämisen ja Giorgio Cavazzanon aloittaessa selkämyskuvien piirtämisen. Cavazzanon tähän mennessä piirtämissä selkämyskuvissa on nimittäin loistavia värejä, kuten kirkkaan keltaista, vaalean sinistä ja tumman sinistä, jotka nostavat kummasti mielialaa. Korhosen piirtämien selkämyskuvien taustat taas ovat oudon ankeita ja ne kyllästyttävät. En toki sano, että Korhonen olisi huono piirtämään, mutta väritys kuvissa häiritsee. Cavazzanon piirtämissä taas väritys ja piirrokset ovat kohdallaan, joten kyllä Cavazzano hommansa hoitaa ja hyvin hoitaakin.
Korhosen selkämyskuviahan nähtiin kymmenen vuoden ajan, joten toivon samanlaista myös Cavazzanon kohdalla. Olisi hienoa nähdä tuon italialaisen piirtäjän jälkiä niin kauan, mutta on pakko sanoa, että kyllä se vaihtelukin virkistäisi. Seuraavaksi selkämyskuvan piirtäjäksi voisi valita vaikka Alessio Coppolan, Marco Palazzi, Marco Gervasion, Andrea Frecceron, Alessandro Gottardon, Paolo Motturan tai Roberto Vianin, mutta toivoin Cavazzanon jatkavan selkämyskuvien piirtämistä vielä monen monta vuotta. Toki ikä alkaa painaa hiljalleen jo Cavazzanollakin, mutta näin silti toivon.
Myös uusintapainoksissa on nähty selkämyskuvaa aina numeron 80 kieppeiltä. Uusintapainoksissa nähtävät selkämyskuvat eroavat uusien taskukirjojen selkämyskuvasta, sillä, että uusintapainosten kuvat koostuvat vain viidestä Aku Ankan taskukirjasta. Niissä ei myöskään ole paljon koskaan mitään vitsiä vaan ne on otettu jostakin tarinasta, joka julkaistaan jossakin taskukirjassa, joka kuuluu kuvaan.
Itse omistan kokonaisena vain yhden uusintapainoksista koostuvan selkämyskuvan. Se on välien 116-120 kuva, jossa Hannu tallustaa kalasaalis harteillaan. Kyseinen kuva nähdään myös Aku Ankan taskukirjassa numero 119 eräässä tarinassa. Seuraavasta uusintapainosten selkämyskuvasta omistan neljä palaa ja tällä hetkellä menossa olevasta enää vain kolme. Tavoitteena on jossakin vaiheessa myydä omistamani uusintapainokset ja hankkia niiden tilalle kunnolliset ensimmäiset painokset. Se on kuitenkin vasta hamassa tulevaisuudessa.
Uusintapainoksissa selkämyskuvat taas ovat täysin turhia. Ne voisi ihan hyvin poistaa, niin ne eivät näyttäisi niin oudoilta ensimmäisten painosten seassa. Itse en kuitenkaan enää nykyisin edes keräile paljoa uusintapainoksia, vain ne, jotka vanhempani minulle ostavat ja saan lahjaksi.
Myös Mini-taskareissa nähdään selkämyskuvia, mutta ne ovat todella pieniä ja niissä nähdään yleensä vain jonkin yksittäisen hahmon pää. Tähän mennessä niissä on julkaistu Akun pää ja nyt on menossa Roopen pää.
Yhteenvetona voi todeta taskukirjoissa nähtävien selkämyskuvien olevan kaikin puolin ihan kivoja lisiä. Monissa Korhosen (178-300) piirtämissä selkämyskuvissa ei ole kovinkaan kummoista vitsiä, kun taas Giorgio Cavazzanon (301->>>) selkämyskuvissa on sitä jotain, joka Korhoselta puuttuu. Saattaa toki olla, että selkämyskuvat vaikuttavat niin loistavilta siksi, että niiden piirtäjä, Giorgio Cavazzano on ylivoimaisesti paras piirtäjä omasta mielestäni. Jatkossa kaikki keräilykuvat voisivat olla kahden vuoden mittaisia eli ne sisältäisivät kaksikymmentäneljä Aku Ankan taskukirjaa kahdentoista sijasta. Omasta mielestäni kahteenkymmeneenneljään nimittäin mahtuu paljon parempia vitsejä ja hahmojakin saadaan ihan kivasti mukaan.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Aku Ankan taskukirjoihin on muodostunut selkämyskuva aina vuodesta 1995, lähtien numerosta 178: Joku odottaa soittoasi. Yleensä yksi kuva koostuu kahdestatoista taskukirjasta, mutta joinakin vuosina se on koostunut kolmestatoista ja kerran jopa kahdestakymmenestäneljästä taskukirjasta. Yhdessä vaiheessa Aku Ankan taskukirjoja ilmestyi kolmetoista kappaletta, sillä toimitus halusi antaa ankkafaneille joululahjaksi joulukuussa kaksi taskukirjaa, yhden tavallisen ja yhden tuplataskarin. Koska tuplataskarit, joita joka keräilykuvassa on aina kaksi ovat kaksi kertaa tavallisen taskukirjan paksuisia ne paljastavat enemmän kuvaa kuin tavallinen taskukirja. Selkämyskuva piristää paljon taskukirjoja hyllyssä ja alle 178 taskukirjat hyllyssäni tuntuvat ankeilta muihin verrattuina.
Ensimmäiset kymmenen selkämyskuvaa piirsi suomalainen Kari Korhonen, kun taas yhdennestätoista selkämyskuvasta lähtien selkämyskuvat on piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano.
Ensimmäinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 178-189. Kari Korhosen piirtämään selkämyskuvaan saatiin kokoon lopulta Aku, joka nojaa isoon ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiin. Sen kirjaimet on kirjoitettu keltaisin kirjaimin punaiselle alustalle. Muuten selkämyskuvan tausta on täysin keltainen. Tässä selkämyskuva koostui kahdestatoista Aku Ankan taskukirjasta.
Toinen selkämyskuva ilmestyi vuonna 1996. Jälleen kerran kuvan piirtäjänä oli Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuvassa seikkailivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka töllistelevät ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” kylttiä edessään. Se on kirjoitettu punertavin kirjaimin siniselle alustalle. Muuten selkämyskuva on taustaväriltään oranssinpunainen. Kyseinen selkämyskuva koostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 190-201.
Kolmas selkämyskuva oli edellisten tapaan Kari Korhosen piirtämä. Se koostui jälleen kerran kahdestatoista taskukirjasta, tällä kertaa numeroista 202-213. Kyseisessä kuvassa Roope nukkuu rahameressään. Kuvassa nähdään myös jälleen kerran hyvin tuttu kyltti: ”AKU ANKAN TASKUKIRJA”. Tällä kertaa sen kirjaimet on väritetty punaisella ja muuten logon tausta on keltainen. Ilman logoa taustan väri taas on tumman sininen. Kyseinen keräilykuva on tehty Roopen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.
Myös neljäs selkämyskuva oli suomalaisen ankkamaestro Kari Korhosen piirtämä. Tällä kertaa kuvassa seikkailee Mikki, jonka edessä on 70-kynttiläinen kakku, joka on tulessa. Kuvassa Mikki pitää toisessa kädessään vesiruiskua, jolla hän aikoo sammuttaa kakun. Kyseinen kuva on tehty Mikin ja Minnin 70-vuotissyntymäpäivien kunniaksi, vaikka Minni ei kuvassa näykään. Kuvassa näkyy myös pieni paperinpalanen, jossa lukee ”1928-1998”. Kuva koostui taskukirjoista 214-225, ja sisälsi siis kaksitoista Aku Ankan taskukirjaa. Jälleen kerran selkämyskuvassa myös nähtiin tällä kertaa melko pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen on väritetty oranssein kirjaimin punaiselle taustalle. Kuva tunnetaan myös nimellä vihreä sarja, sillä muuten selkämyskuvan taustan väri on täysin vihreä.
Seuraava selkämyskuva oli tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Siinä oli kuitenkin jotain erilaista, jota ennen ei oltu selkämyskuvissa nähty. Piirtäjänä oli edelleen Kari Korhonen, mutta tällä kertaa kuva koostui kolmestatoista taskukirjasta, numeroista 226-238. Kuvassa on Taikaviitta, jonka takana näkyy kuinka Taikaviitan merkkiä heijastetaan taivaalle. Tästä kuvasta puuttui myös kokonaan ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuonna 1999.
Vuonna 2000 juhlittiin taskukirjan 30-vuotistataivalta. Kyseisessä selkämyskuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo tekee paluun. Se on väritetty valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle. Logon alapuolella on vihreällä väritetty luku 30v. Muuten selkämyskuvan taustan väri on keltainen. Selkämyskuvassa nähdään Aku, jonka ympärillä on useita vuosien varrella ilmestyneitä taskukirjoja sekä ainakin Kalin kynsi-erikoisnumero ja kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankan taskukirja numero 1: Mikki kiipelissä. Kyseinen selkämyskuva koostui taskukirjoista 239-251. Kuva siis koostui tälläkin kertaa kolmestatoista Aku Ankan taskukirjasta. Myös tämän keräilykuvan on piirtänyt Kari Korhonen.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka ilmestyi vuonna 2001, teemana oli kuvagalleria. Jälleen kerran kyseisen selkämyskuvan oli piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuvassa Aku katselee hänestä tehtyjä kuvia. Ensimmäinen kuva on luonnos, seuraava tussaus ja viimeinen, väritetty, on valmis. Kuvat ovat valkoisia, mutta muuten selkämyskuvan tausta on punainen ja se tuntui loistavalta väriltä edellisen selkämyskuvan keltaisen värin jälkeen. Tämä selkämyskuva koostui taskukirjoista väliltä 252-264, joten jälleen kerran selkämyskuva koostui kolmestatoista taskukirjasta. Myös tässä selkämyskuvassa nähdään pieni ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo. Sen kirjaimet on väritetty sinisin kirjaimin keltaiselle alustalle.
Vuonna 2002 selkämyskuvaan oli päässyt pääosaan Pelle sekä Pellen paja. Jälleen kerran selkämyskuvan oli piirtänyt Kari Korhonen, mutta värityksen on tehnyt Sampo Haahti. Kyseisessä kuvassa Pelle katsoo, kuinka viereen rakennetusta monistuskoneesta marssii ulos kymmeniä Pikku Apulaisia. Tuona vuonna palattiin takaisin kahdentoista taskukirjan vuosivauhtiin, kun joulukuussa julkaistiin enää yksi taskukirja, joten kuva koostui taskukirjoista 265-276. Mukana on myös tuttu ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on kirjoitettu tällä kertaa keltaisin kirjaimen keltaiselle alustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva on ehkä kaikkien aikojen tylsin, mitä tähän mennessä on nähty. Myös vuoden 2003 selkämyskuva koostuu siis kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 277-288, mutta syy tylsyyteen on muu. Kuvan idea on jotenkin tylsähkö, enkä muutenkaan ymmärrä sitä. Kuvassa Roope raivoaa Akulle ja ankanpojille, jotka käyvät sotaa hänen rahoillaan ja aarteillaan. Akulla on päässään kultainen kruunu ja hän on suojautumassa kilvellään ankanpoikien laukaistessa setelinipun tätä kohti. Myös tämän selkämyskuvan on piirtänyt tuttuun tapaan Kari Korhonen. Myös Korhosen piirrokset eivät tässä selkämyskuvassa ole parhaimmillaan, kruunu, jota Tupu pitää päässään vaikuttaa leijuvan hänen päänsä yläpuolella. Kuva myös tuntuu alkavan ja loppuvan oudosta kohdasta eikä harmahtava väri ole mikään hieno taskukirjoissa. Tässä keräilykuvassa vakiintui tavallinen taskukirjojen julkaisemisajankohta, jos tuplataskukirjoja katsotaan. Kuten vielä tänäkin vuonna tuplataskarit ilmestyvät toukokuussa ja syyskuussa, kun ennen ne ilmestyivät toukokuussa ja marraskuussa. Mukana on myös ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka on väritetty tällä kertaa valkoisin kirjaimin punaiselle alustalle.
Seuraavassa selkämyskuvassa, joka julkaistiin vuonna 2004 juhlittiin Akun 70-vuotissyntymäpäiviä. Tämä selkämyskuva oli viimeinen, jonka suomalainen ankkamaestro Kari Korhonen on tehnyt, sillä seuraavassa piirtäjä olikin jo Giorgio Cavazzano. Tämä keräilykuva kuuluu ehdottomasti Korhosen piirtämiä selkämyskuvia katsoessa lempikuvani. Tässä kuvassa Akun kauhistunut ilme on hyvin elävän oloinen, niin myös ritsalla palloja ampuvat ankanpojat. Kuvassa Aku siis lentää ilmapallojen, joissa lukee numero 70, mukana ja ankanpojat yrittävät tiputtaa hänet alas ampumalla ilmapalloja puhki ritsoilla. Kyseinen selkämyskuva muodostui kahdestatoista taskukirjasta, numeroista 289-300. Jälleen kerran kuvassa ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, joka tällä kertaa on väritetty punaisin kirjaimin keltaiselle taustalle.
Tästä seuraava selkämyskuva eroaa erittäin paljon muista. Lukijat joutuivat nimittäin odottaa selkämyskuvan loppumista ”huimat” kaksi vuotta, sillä selkämyskuva käsitti kaksikymmentäneljä taskukirjaa, numerot 301-324. Se oli ensimmäinen italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Kuvassa juhlittiin Disney-sarjakuvan 75-vuotista taivalta. Selkämyskuvassa nähdään hiirimaailman hahmoista Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Musta Pekka, Heluna Ammu, Polle Koninkaulus, Indiana Hopo, Bruno ja Minni Hiiri. Ankkamaailman hahmoista mukana olivat ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuina, Aku Ankka, Pelle Peloton ja Pikku Apulainen, Hannu Hanhi, Iines Ankka, Milla Magia, Karhukopla, Mummo Ankka, Roope Ankka ja Taikaviitta. Tässä selkämyskuvassa poistui käytöstä ”AKU ANKAN TASKUKIRJA” logo, mutta se ei ole niinkään haitannut ketään, ainakaan julkisesti. Kyseistä selkämyskuvaa kutsutaan siniseksi sarjaksi, sillä se on taustaltaan tumman sininen ja kyseinen selkämyskuva siis julkaistiin vuosina 2005 ja 2006.
Myös seuraavan selkämyskuvan oli piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Se ilmestyi vuonna 2007, ja juhli Roopen 70-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen syntymäpäiviä ja ankanpoikien syntymäpäiviä. Kuvan taustaväri on punainen, mutta se on niin haaleahko, että sitä voisi sanoa haaleahkoksi oranssiksi. Kyseinen kuva koostui tuttuun tapaan kahdestatoista taskukirjasta, numerosta 325 aina numeroon 336 saakka. Vuosi käsitti kaksi Roopelle omistettua taskukirjaa, toukokuussa ilmestyneen tuplataskarin (Roope-sedän rahanippu) ja joulukuussa ilmestyneen tavallisen taskukirjan (Kultakuorrutus). Kyseisessä kuvassa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat tuoneet Roopelle suuren paketin, niin myös Iines ja vastalahjaksi he saavat Roopelta minimaalisen pienet paketit. Odotin, että kuvaan olisi päässyt jotenkin mukaan myös 313, mutta ei sen puuttuminen niin hirvittävästi ärsytä.
Vuonna 2008 juhlittiin Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Kuvassa Mikki, Hessu ja poliisimestari Simo Sisu syövät yhdessä makkaraa Mikin grillijuhlissa Minnin seuratessa juhlia vierestä vihaisen oloisena. Myös tämän selkämyskuvan oli piirtänyt Giorgio Cavazzano. Kyseinen selkämyskuva koostui Aku Ankan taskukirjoista väliltä 337-348. Tämän kuvan taustaväri on jotenkin sopiva teemaan, vaaleansininen tausta on hyvin valittu. Itse omistan kuvan kokonaisuutena hyllyssänikin ja kyllä se on pakko sanoa, että kyllä Cavazzano sen hiiripuolenkin taitaa ja taitaakin taitavasti. Toivon todella, että hiirihahmoja nähdään tulevaisuudessakin selkämyskuvissa.
Tänä vuonna selkämyskuvan on piirtänyt jälleen Giorgio Cavazzano. Kuva valmistuu tämän vuoden joulukuussa, numeron 360 ilmestyessä. Tähän mennessä kuvassa näkyvät Karhukopla, Hessu, Hannu, Roope ja ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, jotka nähtävästi juoksevat jotakin kohti. Kyseessä saattaa olla joko Aku tai Taikaviitta, kumpikin täyttää tänä vuonna vuosia, mutta jotenkin uskon, että kuvassa kaikki juoksevat Akun perässä, vaikka voihan olla, että kaikki juoksevat Akun edellä Taikaviitan perässä. Sekinhän on mahdollista, mutta se nähdään sitten viiden kuukauden päästä.
Omasta mielestäni kaikista paras tähän mennessä ilmestynyt selkämyskuva on ehdottomasti vuosien 2005-2006 selkämyskuva, sillä on hieno nähdä suurin osa Disney-hahmoista samassa kuvassa. Luulin vielä vuonna 2005, että selkämyskuva on aina ollut tuollainen ja se vain jatkuu ja jatkuu, mutta sitten kuulin kaveriltani, että se loppuu numeroon 324, hän oli nähnyt selkämyskuvan nimittäin kokonaisuudessaan jossakin kaupassa. Tämä on ehdottomasti myös Giorgio Cavazzanon yksi hienommista hänen koskaan piirtämistä kuvista.
Omistan itse kaksi täydellisesti valmista selkämyskuvaa, ne ovat vuosien 2007 ja 2008. Minulta puuttuu vuosien 2005-2006 selkämyskuvasta yksi taskukirja, vuoden 1995 selkämyskuvasta kaksi ja vuoden 1999 selkämyskuvasta kaksi. Muista keräilykuvista omistan noin 3-7 taskukirjaa.
Toivoisin ensi vuoden selkämyskuvasta loistavaa näytöstä Cavazzanolta. Jos juhlana on Aku Ankan taskukirja 40 vuotta on lupa odottaa upeaa kuvaa. Itse haluaisin kuvaan Akun juoksemassa pakoon Aku Ankan taskukirja-vyöryä, josta voisi bongata numeron 300, ensimmäisen taskukirjan, jonkun teemanumeron tai erikoisnumeron yms. Saa kuitenkin nähdä minkälainen kuva tällä kertaa on valittu selkämyskuvaksi, en malttaisi odottaa ensi vuotta!
Toivoisin myös, että jatkossa selkämyskuvien piirtäjät keksisivät hieman parempia vitsejä kuviinsa. Ovathan nämä 2000-luvun kuvien vitsit tietysti paljon parempia kuin esimerkiksi kaksi ensimmäistä selkämyskuvaa, jotka ovat niin sisältämättömiä. Ensimmäisessä Aku vain makaa maassa ja toisessa ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu vain töllistelevät tuttua taskukirja logoa. Vuoden 1998 kuvassa alkoi olemaan jo jotain ideaa, mutta vuonna 1999 palattiin takaisin totutulle tasolle. Taikaviitta vain töllistelee merkkiään jossakin korvessa. Seuraavan vuoden selkämyskuva taas oli loistava! Idea Akusta suojautumassa taskukirjoilta oli käsittämättömän kekseliäs ja siitä eteenpäin ideat olivat jo ihan mukiinmeneviä. Cavazzanon astuessa kehiin vitsit ovat olleet loistavia ja niitä on ilo katsella. Eiväthän nekään mitään käsittämättömän hyviä ole, mutta peittoavat suuren osan Korhosen tekeleistä.
Taskukirjojen taustavärit ovat parantuneet huomattavasti Kari Korhosen lopettaessa selkämyskuvien piirtämisen ja Giorgio Cavazzanon aloittaessa selkämyskuvien piirtämisen. Cavazzanon tähän mennessä piirtämissä selkämyskuvissa on nimittäin loistavia värejä, kuten kirkkaan keltaista, vaalean sinistä ja tumman sinistä, jotka nostavat kummasti mielialaa. Korhosen piirtämien selkämyskuvien taustat taas ovat oudon ankeita ja ne kyllästyttävät. En toki sano, että Korhonen olisi huono piirtämään, mutta väritys kuvissa häiritsee. Cavazzanon piirtämissä taas väritys ja piirrokset ovat kohdallaan, joten kyllä Cavazzano hommansa hoitaa ja hyvin hoitaakin.
Korhosen selkämyskuviahan nähtiin kymmenen vuoden ajan, joten toivon samanlaista myös Cavazzanon kohdalla. Olisi hienoa nähdä tuon italialaisen piirtäjän jälkiä niin kauan, mutta on pakko sanoa, että kyllä se vaihtelukin virkistäisi. Seuraavaksi selkämyskuvan piirtäjäksi voisi valita vaikka Alessio Coppolan, Marco Palazzi, Marco Gervasion, Andrea Frecceron, Alessandro Gottardon, Paolo Motturan tai Roberto Vianin, mutta toivoin Cavazzanon jatkavan selkämyskuvien piirtämistä vielä monen monta vuotta. Toki ikä alkaa painaa hiljalleen jo Cavazzanollakin, mutta näin silti toivon.
Myös uusintapainoksissa on nähty selkämyskuvaa aina numeron 80 kieppeiltä. Uusintapainoksissa nähtävät selkämyskuvat eroavat uusien taskukirjojen selkämyskuvasta, sillä, että uusintapainosten kuvat koostuvat vain viidestä Aku Ankan taskukirjasta. Niissä ei myöskään ole paljon koskaan mitään vitsiä vaan ne on otettu jostakin tarinasta, joka julkaistaan jossakin taskukirjassa, joka kuuluu kuvaan.
Itse omistan kokonaisena vain yhden uusintapainoksista koostuvan selkämyskuvan. Se on välien 116-120 kuva, jossa Hannu tallustaa kalasaalis harteillaan. Kyseinen kuva nähdään myös Aku Ankan taskukirjassa numero 119 eräässä tarinassa. Seuraavasta uusintapainosten selkämyskuvasta omistan neljä palaa ja tällä hetkellä menossa olevasta enää vain kolme. Tavoitteena on jossakin vaiheessa myydä omistamani uusintapainokset ja hankkia niiden tilalle kunnolliset ensimmäiset painokset. Se on kuitenkin vasta hamassa tulevaisuudessa.
Uusintapainoksissa selkämyskuvat taas ovat täysin turhia. Ne voisi ihan hyvin poistaa, niin ne eivät näyttäisi niin oudoilta ensimmäisten painosten seassa. Itse en kuitenkaan enää nykyisin edes keräile paljoa uusintapainoksia, vain ne, jotka vanhempani minulle ostavat ja saan lahjaksi.
Myös Mini-taskareissa nähdään selkämyskuvia, mutta ne ovat todella pieniä ja niissä nähdään yleensä vain jonkin yksittäisen hahmon pää. Tähän mennessä niissä on julkaistu Akun pää ja nyt on menossa Roopen pää.
Yhteenvetona voi todeta taskukirjoissa nähtävien selkämyskuvien olevan kaikin puolin ihan kivoja lisiä. Monissa Korhosen (178-300) piirtämissä selkämyskuvissa ei ole kovinkaan kummoista vitsiä, kun taas Giorgio Cavazzanon (301->>>) selkämyskuvissa on sitä jotain, joka Korhoselta puuttuu. Saattaa toki olla, että selkämyskuvat vaikuttavat niin loistavilta siksi, että niiden piirtäjä, Giorgio Cavazzano on ylivoimaisesti paras piirtäjä omasta mielestäni. Jatkossa kaikki keräilykuvat voisivat olla kahden vuoden mittaisia eli ne sisältäisivät kaksikymmentäneljä Aku Ankan taskukirjaa kahdentoista sijasta. Omasta mielestäni kahteenkymmeneenneljään nimittäin mahtuu paljon parempia vitsejä ja hahmojakin saadaan ihan kivasti mukaan.
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1195 -
25.07.2009 klo 19:15:00
Tilanne on hyvin mielenkiintoinen. Sekä kärjen, että muidenkin sijoitusten osalta.
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1196 -
25.07.2009 klo 23:17:48
Vankka-setä ei luovuta. Kakkossijahan tästä tulee, ellei joku törkeästi käytä huomenna Bomber-taktiikkaa tai aa1313'lle tule jokin rangaistus, Pullis oli löytänyt aika paljon turhaa pitkitystä viestistä.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 Aku Ankan taskukirjat kokivat suuren uudistuksen; jokaisen taskarin kylkeen tuli taskarin nimen ja numeron lisäksi pieni osa suurta kuvaa, joka täydentyisi joka kuussa uuden taskarin ilmestyttyä. Kun kaikki vuoden taskarit olivat ilmestyneet, kuva oli valmis ja seuraavana vuonna alkoi jälleen uusi kuva. Suurin osa kuvista on tehty jonkin tietyn hahmon tai asian juhlavuoden kunniaksi, mutta muutamia tavallisiakin kuvia löytyy. Tuplataskareissa kuvan palanen on hieman isompi, koska tuplataskarit ovat kaksi kertaa normaalitaskarin paksuisia. Siksi normaali selkämyskuva on neljäntoista tavallisen taskarin pituinen, vaikka ne sisältävätkin vain kaksitoista taskaria. Selkämyskuvien alkuaikoina (kuusi ensimmäistä selkämyskuvaa) kuvat oli aina tehty jonkin hahmon tai asian, kuten taskareiden juhlavuoden kunniaksi, mutta myöhemmin keskivaiheilla ilmestyi muutamia kuvia ilman minkäänlaista juhlintaa, ihan siis tavallisia kuvia. Viimeisimmät selkämyskuvat ovat jälleen olleet enimmäkseen juhlakuvia, sillä Disneyn maailmasta ei juhlijoita puutu miltään vuodelta.
Ensimmäinen selkämyskuva muodostui siis vuoden 1995 taskareista numero 178-189. Kuvassa Aku makailee tyytyväisen näköisenä maassa ja pitelee toista kättään punaisen ''Aku Ankan taskukirja'' -logon päällä. Kuva on taustaltaan keltaisen ja oranssin sekoitus. Akun pään yläpuolella on vihreän lehtiköynnöksen ympäröimänä oranssilla kirjoitettu teksti ''25v'' ja sen alla mustalla kirjoitettuna ''1970-1995''. Tämä selkämyskuva juhlistaa siis taskarien 25-vuotista taivalta. Kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen ankkataiteilija Kari Korhonen. Jos minun mielipidettäni kuvasta kysytään, niin aika tavallisen oloinen, mutta silti oikein mallikas kuva.
Seuraavana vuonna, eli 1996 alkoi seuraava selkämyskuva, joka muodostui tällä kertaa taskareista 190-201. Kuvassa Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu seisovat ja katselevat mielenkiinnolla tuttua, tällä kertaa tummansinistä ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa. Ankanpojat seisovat kaikki kyltin takana, niin että kaksi heistä on lähes kokonaan näkyvillä ja yksi taaempana, niin että vain ylävartalo näkyy. Selkämyskuva on taustaltaan punertavan oranssi ja on tehty Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämänkin kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämä kuva on mielestäni tylsempi, kuin edeltäjänsä, mutta silti olisi mukavaa saada tämäkin selkämyskuva hyllyyn.
Seuraavana vuonna, 1997 putkahti ilmoille kolmas selkämyskuva, joka muodostui tällä kertaa taskareista 202-213. Kuvassa Roope makailee tyytyväisen oloisena silmät kiinni rahojensa seassa valtavaa rahasäkkiä vasten, kädet niskan takana ja toinen jalka koukussa setelinipun päällä. Taustalla näkyy luonnollisesti Roopen rahameri, jossa on kolikoiden lisäksi setelinippuja ja rahasäkkejä. Rahojen yläpuolella on tuttu, tälläkertaa keltainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Selkämyskuva on taustaltaan tummansininen, jonka väriset siis ovat kuvan mukaan rahasäiliön seinät. Kuva juhlistaa Roopen 50-vuotista taivalta sarjakuvamaailmassa. Myös tämän kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuva on mielestäni hienompi kuin edellinen ja tummansininen sopii hyvin taustaväriksi rahameren kanssa.
Seuraavana vuonna, eli 1998 alkoi neljäs selkämyskuva, joka muodostui tällä kertaa taskareista 214-225. Kuvassa Mikki katselee huvittuneen oloisena isoa syntymäpäiväkakkua, jossa on seitsemänkymmentä kynttilää. Kakusta nousee mustaa savua ja vesiletku on valmiina sammuttamaan, jos kakku syttyy palamaan. Kakun vieressä on paperilappunen, jossa lukee oranssilla ''1928-1998''. Osittain mustan savun peitossa on tuttu punainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Selkämyskuva on taustaltaan tummanvihreä ja se juhlistaa Mikin (ja Minnin) 70-vuotisjuhlaa. Myös tämän kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämäkin kuva on kakkoskuvan kanssa mielestäni hieman tylsä ja Mikin ja Minnin juhlavuotta olisi voinut juhlistaa jollain hulppeammalla kuvallakin, onhan se 70 jo aika kova ikä.
Vuoden 1999 selkämyskuva oli kahdella tavalla erikoinen; ensinnäkin se koostui kolmestatoista taskarista (226-238) koska saman vuoden joulukuussa ilmestyi kaksi taskaria, toinen ilmeisesti jonain extrana. Tässä selkämyskuvassa Taikaviitta katsoo viitta liehuen tummaa yötaivasta, jonne pilvenpiirtäjien takaa kohoaa valokeilassa Taikaviitan merkki. Toinen asia, mikä tekee kuvasta erikoisen, on se, että tämä kuva on selkämyskuvista ensimmäinen, jossa on kunnollinen tausta, eikä pelkkää taustaväriä. Tässä selkämyskuvassa ei myöskään ole lainkaan ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa. Kuva on tehty Taikaviitan 30-vuotisjuhlan kunniaksi ja sen on jälleen kerran ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämä selkämyskuva on mielestäni tähän astisista hienoin ja kerrankin viittasankarimme päässyt mukaan. Jäi kuitenkin harmittamaan tuo logon puuttuminen.
Myös seuraavana vuonna, eli 2000 selkämyskuvaan kuului myös kolmetoista osaa (taskarit 239-251), johtuen samasta syystä kuin edellisvuoden kohdalla, eli joulukuussa ilmestyi ylimääräinen taskari. Kuvassa Aku heittelee ilmaan vanhoja taskareita (ja yrittää samalla väistellä niitä, kun ne putoavat alas), joista tunnistin kuvasta ainakin taskarit ''Ammattiauttaja (237)'', ''Runsauden sarvi (150)'', Ankallissankari (176)'', ''Mikki kiipelissä (1)'', ''Roopen unelmaretket (61)'' sekä ''Aku Baba ja viisi rosvoa (6)''. Kuva on taustaltaan keltainen ja taustalla näkyy hieman tummemmalla värillä tehtyjä kiehkuroita. Kuvassa Akun vieressä näkyy myös jälleen tuttu paluun tehnyt, tällä kertaa punainen''Aku Ankan taskukirja'' -logo, jonka alla lukee vihreällä ''30v'' eli kuva on tehty siis taskarien 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Myös tämän kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tässä selkämyskuvassa on mielestäni erittäin nerokas ja hyvä idea, koska siihen ovat päässeet mukaan myös vanhemmat taskarit, joka juhlistaa taskarien 30-vuotisjuhlaa hyvin.
Seuraavana vuonna, eli 2001 selkämyskuva muodostui kolmannen ja samalla viimeisen kerran kolmestatoista osasta (taskareista 252-264) joulukuun extran takia. Kuvassa Aku katselee kolmea kuvaa itsestään lyömässä palloa pesäpallomailalla, hieman erikoisella tyylillä; ensimmäisessä kuvassa on kynällä tehty luonnos, toisessa kuvassa tussattu versio kuvasta ja kolmannessa kuvassa valmis, väritetty versio kuvasta, eli valmis kuva. Kuvaan on mahtunut mukaan myös vanha tuttu keltainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, joka sijaitsee Akun vieressä toisen ja kolmannen kuvan alapuolella. Kuva on taustaltaan punainen ja jälleen kerran kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Normaalit selkämyskuvat ovat neljäntoista taskarin mittaisia, johtuen kahdesta tuplataskarista. Nämä kolme selkämyskuvaa kuitenkin ovat poikkeuksia, sillä ne on koottu kolmestatoista taskarista, joka tekee kahden tuplan kera viidentoista taskarin mittaisen kuvan. Tämäkin on oikein hyvällä idealla toteutettu kuva, eipä ole selkämyskuvissa ennen luonnosteltua ankkaa nähtykään.
Vuonna 2002 selkämyskuva muodostui jälleen normaalisti kahdestatoista taskarista, tällä kertaa numeroista 265-276. Kuvassa Pelle Peloton seisoo hieman nolona pajassaan, vieressään hänen keksimä monistuskone, joka monistaa lukuisia Pikku Apulaisia, jotka hyppelevät pitkin pajaa. Taustalla näkyy vaalea ''Aku Ankan taskukirja'' -logo , joka on tehty kyltin muotoon, muutamia muita keksintöjä ja laatikoita, sekä mustanvärinen seinä. Kuvan on jälleen kerran ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen ja värittänyt Sampo Haahti. Tämä selkämyskuva on ensimmäisiä kuvia, joista omistan useammankin palasen ja tämäkin on oikein hauska kuva Korhoselta.
Seuraavana vuonna, eli 2003 selkämyskuva muodostui taskareista 277-288. Kuvassa ollaan Roopen rahasäiliössä, jossa vihainen Roope räyhää Akulle ja ankanpojille, jotka leikkivät hänen rahoillaan. Akulla on päässään valtava kruunu, jossa on erilaisia jalokiviä ja hän torjuu koristellulla kilvellä kruunu- ja kattilapäisten ankanpoikien katapulteilla ja ritsoilla ampumia setelitukkoja. Kuvassa näkyy myös rahasäkkien keskellä punainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo ja säiliön seinien väri on vaaleanvihreä. Taustalla näkyy Roopen rahamerta, setelitukkoja ja rahasäkkejä. Jälleen kerran tämänkin kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tässäkin kuvassa on mielestäni oikein hyvä idea ja toteutus ja Korhonen on selvästi kehittynyt piirtäjänä selkämyskuvien alkuajoista.
Seuraavana vuonna, eli 2004 selkämyskuva muodostui taskareista 289-300. Tämä kuva oli normaalisti kahdentoista taskarin mittainen, mutta ihan niukasti normaalia isompi, johtuen viimeisestä taskarista, joka oli noin viitisenkymmentä sivua normaalitaskaria pidempi. Kuvassa Aku leijailee kauhistunut ilme kasvoillaan eri värisillä ilmapalloilla, joissa jokaisessa on luku 70. Tupu, Hupu ja Lupu ampuvat kauempaa kukkulalta Akun palloja hajalle ritsoilla. Kuvasta löytyy myös historian viimeinen, keltainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Kuvassa taivas on sininen, eli kuvassa on selvästi päivä parhaimmillaan. Kuva on tehty Akun 70-vuotisjuhlan kunniaksi ja se on viimeinen selkämyskuva, jonka on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämä kuva minulta löytyy yhtä taskaria vaille täydellisenä ja se näyttää jo ihan hienolta ilman sitä yhtäkin. Eli hieno kuva kyseessä, vaikka hienompiakin Korhonen on tehnyt.
Vuoden 2005 joulukuussa kaikki taskareita keräilevät saattoivat huomata, että selkämyskuva jäi ihan selvästi kesken; ei ihme - sama kuva jatkui seuraavana vuonna, eli tämä historiallinen selkämyskuva kesti peräti kaksi vuotta. Tämä vuosina 2005-2006 ilmestynyt jättikuva muodostui taskareista 301-324. Kuvassa näkyvät lähestulkoon kaikki ankka- ja hiirimaailman sankarit ja konnat samassa potretissa omassa olemuksessaan. Kuvassa esiintyvät hahmot ovat järjestyksessä; Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuvaatteissa, Pelle Peloton, Pikku Apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo Ankka, Taikaviitta ja Minni Hiiri. Kuva on taustaväriltään tummansininen, jossa on vaaleamman sinisä viivoja. Tästä kuvasta lähtien ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa ei enää nähdä selkämyskuvissa, harmihan se. Kuvan on italialainen Giorgio Cavazzano ja tussannut Sandro Zemolin. Kuva on mielestäni oikein hieno ja oli hyvä idea tehdä kuvasta kaksivuotinen - onhan juhlan aiheena Disney-sarjakuvan 75-vuotinen taival. Ihmettelen vain, miten Taikaviitta ja Aku voivat olla samassa kuvassa samaan aikaan...
Seuraavana vuonna, eli 2007 oli selkämyskuva yhtä juhlaa; siinä juhlittiin samaan aikaan sekä Iineksen 75-vuotisjuhlaa, Tupun, Hupu ja Lupun 70-vuotisjuhlaa ja Roopen 60-vuotisjuhlaa. Kuva muodostui taskareista 325-336. Kuvassa Iines ja ankanpojat ovat tuoneet Roopelle syntymäpäivälahjaksi kaksi valtavaa pakettia. He katsovat Roopea omituisesti, kun näkevät että Roopella on heille jokaiselle pikkuriikkinen, tulitikkuaskin kokoinen paketti vastalahjaksi. Jokaisessa paketissa on pieni lappu, jossa lukee lahjan saajan nimi. Kuva on taustaväriltään punainen, mutta muuttuu kellertäväksi Iineksen, ankanpoikien ja Roopen kohdalla. Kuvan on edellisen kuvan tapaan piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Kuvassa on mielestäni kohtuullisen hyvä idea, mutta jotenkin se vain jäi aika tylsäksi, vanhemmat kuvat ovat hienompia.
Viime vuonna, eli 2008 selkämyskuva muodostui taskareista 337-348. Kuvassa Mikki, Hessu ja Simo Sisu ovat käristämässä makkaroita pallogrillillä. Grillissä on paistumassa kolme makkaraa, Hessulla on lautasella yksi makkara ja Simolla lautasella yksi, sekä tikussa yksi, yhteensä siis kuusi makkaraa. Minni mököttää vieressä, sillä häntä eivät tällaiset miesten jutut, tai niin sanottu ''äijäily'' kiinnosta. Kuva on taustaväriltään vaaleansininen, mutta vaalenee alaspäin mentäessä. Kuvan on edellisen tapaan piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano ja se juhlistaa Mikin ja Minni 80-vuotisjuhlavuotta. Vaikka Cavazzano onkin mielestäni loistava piirtäjä, tämänkin kuvan idea ei ole kummoinen, vaan pitäydyn edelleen vanhemmissa kuvissa. Tämä on ehdottomasti taustaväriltään tympein kuva, sillä jotenkin vaaleansininen ei oikein sovi näihin kuviin. Jokin tummempi väri olisi ollut parempi.
Tänä vuonna (2009) selkämyskuva tulee muodostumaan taskareista 349-360, mutta tähän mennessä uusin taskari on ollut numero 355, joten selkämyskuvasta puuttuu vielä viisi osaa, joista yksi on kaksinkertainen palanen, joka tulee syyskuun tuplataskarista. Kuvassa on tähän mennessä esiintyneet Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu, Karhukopla, Iines Ankka, Roope Ankka ja Hansu Hanhi. Lisäksi uusimman osan kohdalla näkyy jalka, jonka olettaisin kuuluvat Mikki Hiirelle. Asiasta saadaan kuitenkin varmistus vasta elokuussa. Kaikki kuvan hahmot näyttävät juoksevat innoissaan samaan suuntaan, ilmeisesti jonkin esineen, asian tai henkilön luokse. On mahdollista, että heidän kohteenaan on Aku, koska onhan nyt hänen juhlavuotensa, kun hän täyttää 75 vuotta. On toki myös mahdollista, että kohde on jotain ihan muuta, kuka tietää. Sen saamme selville myöhemmässä vaiheessa vuotta. Jos vielä pitäisi epäillä, mikä hahmo/asia on ensi vuoden selkämyskuvan juhlan aiheena, voisin veikata, että itse Aku Ankan taskukirja, joka täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Silloin toivon, että kuvassa ei ole kaikkia Ankkalinnan hahmoja ylistämässä taskareiden juhlaa, koska kuva menee yksinkertaisesti liian sekavaksi silloin.
Itse omistan jonkin verran yli sata taskaria ja lähes kaikissa niistä on jonkinlainen selkämyskuva. Täydellisiä selkämyskuvia omistan hyllyssäni vain kolme kappaletta; vuosien 2005-2006, 2007 ja 2008 kuvat. Myös 2009 ja siitä eteenpäin vielä monet kuvat tulevat täydellisiksi, koska keräilen taskareita ja ostan uusimman aina sen ilmestyttyä. Vuoden 2004 selkämyskuva on täydellinen muuten, mutta ainoastaan yksi taskari, numero 295 puuttuu. Lisäksi on monia kuvia, joista omistan noin puolet tai vähän yli tai alle, kuten vuosien 2003 ja 2002 kuvat. Lisäksi löytyy näitä ihan yksittäisiäkin palasia. Vanhemmista selkämyskuvista, niistä mielestäni kaikista parhaimmista minulla ei ikävä kyllä ole ainuttakaan osaa ja sen takia aionkin hankkia juuri niitä taskareita ensisijaisesti. Mielestäni Giorgio Cavazzano on erinomainen piirtäjä, mutta hänen kuvansa ovat jotenkin tylsähköjä, kun taas Korhosen tekevät jotekin yksinkertaisia (ainakin pari ensimmäistä) ja siksi pidän niistä eniten.
Nykyään myös vanhempien taskareiden uusintapainoksissa on selkämyskuvat. Useimmat niistä ovat kuitenkin lyhyitä, eivätkä kestä kuin ehkä neljän, viiden tai kuuden taskarin verran, eivät siis kokonaista vuotta. Näin oli, kun uusintapainokset olivat menossa numeroissa 100-110, mutta nykyään en tiedä, sillä viimeisin uusintapainokseni on numero 111. Näiden uusintapainosten selkämyskuvista en omista yhtään täydellistä, mutta satunnaisia palasia löytyy neljästä eri kuvasta. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että uusintapainosten selkämyskuvat ovat täysin tarpeettomia ja jollain tavalla jopa ''haitallisia''. Onhan se nimittäin kieltämättä typerän näköistä, kun hyllystä löytyy vanhempia taskareita uusintapainoksina, joissa on selkämyskuvat, sitten jotain 150 -numeroisia taskareita, joissa ei ole kuvaa, koska uusintapainokset eivät ole vielä sinne asti ehtineet ja sitten lopuissa taskareissa taas onkin kuva. Kaikista pahinta olisi, jos omistaisi taskarin numero 110 vanhempana painoksena, jossa ei ole selkämyskuvaa ja sitten taskarit numero 109 ja 111 joissa on selkämyskuva. Näyttäisikö hienolta? Ei varmastikaan. Siksi kannatan ehdottomasti sitä, että vanhojen taskareiden uusintapainoksissa ei pitäisi olla selkämyskuvia, koska ne voivat haitata keräilijöitä, eivätkä ole muutenkaan millään tavalla edes kovin hienoja. Tämä on yksi syy, jonka takia en osta uusintapainoksia (vaikka niitä muutaman omistankin) koska haluan säilyttää taskarihyllyni hyvän näköisenä. Uusintapainosten lisäksi myös Mini-taskareissa on selkämyskuvat (tosin pienemmät).
Itse toivoisin enemmän näitä vanhempien selkämyskuvien kaltaisia kuvia. Esimerkiksi vuoden 2000 selkämyskuva, jossa Aku heittelee ja väistelee vanhoja taskareita, on ehdottomasti maininnan arvoinen ja sen kaltaisen kuvan toivoisinkin ensi vuodelle, kun taskari juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään. Myös vuoden 1999 Taikaviitta-selkämyskuva oli upea ja viittasankaria saisikin näkyä kuvissa useammin. Nykyään kuviin ahdetaan myös mielestäni aivan liikaa hahmoja (2005-2006 poikkeus, se oli hieno kuva), kuten esimerkiksi uusimmassa kuvassa, johon on taas ängetty puoli Ankkalinnaa juoksentelemaan. Jos juhlan aiheena on Aku Ankka, niin mielestäni kuvassa olisi hyvä olla pelkästään Aku, eikä kaikkia sukulaisia ja tuttavia hyppelemässä sinne sun tänne. Nämä vanhemmat kuvat, joissa esiintyi yleensä vain juhlittava hahmo, olivat erinomaisia. En tiedä minkä takia, mutta nykyisin selkämyskuvat alkavat käydä jo vähän tylsiksi. Varsinkin tuo viime vuoden kuva oli tylsä, jo pelkästään taustaväriltään. Yksinkertaisuus kunniaan eikä liikaa hahmoja samaan kuvaan. Vaikka pidänkin Giorgio Cavazzanoa erittäin hyvänä piirtäjänä, hänen alettuaan tehdä selkämyskuvia, ne ovat muuttuneet aivan erilaisiksi, sillä jokaisessa hänen kuvassaan on esiintynyt vähintään viisi hahmoa, uusimmassa tosin ''hieman'' enemmän. Vuosien 2005-2006 kuva on edelleenkin poikkeus, sillä se on mielestäni hienoimpia lähes koko hahmokaartin kattavia yhteispotretteja, mitä olen nähnyt. Ainakaan koskaan aikaisemmin en ole noin laajaa hahmokaartia nähnyt yhdessä kuvassa. Kari Korhonenkin on mahtava piirtäjä ja kuuluu ehdottomasti toplistalleni kymmenen parhaan joukkoon, mutta hän ei pelkästään piirtänyt selkämyskuviaan, hän myös ideoi ne. En tiedä, kuka Cavazzanon piirtämät kuvat on ideoinut, mutta ainakaan kyseinen henkilö ei vedä vertoja Korhosen hauskoille kuville. Tokihan Korhosen ensimmäiset kuvat olivat ehkä vähän turhankin yksinkertaisia ja Korhonen oli siihen aikaan vielä paljon huonompi piirtäjä kuin nykyään, mutta silti niissä kuvissa on mielestäni sitä jotain, joka tekee niistä hienoja ja haluaisinkin Korhosen vanhempia kuvia hyllyyni. Toivottavasti Cavazzanokin saisi vähän parempi-ideaisia kuviakin piirrettäviksi (ellei hän itse ideoi niitä, jota en toivo).
Korhosen selkämyskuvien aikana kaikissa kuvissa (yhtä lukuunottamatta) oli jossain kohtaa taskareiden kannesta tuttu ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, joka oli lähes jokaisessa kuvassa väritetty eri värillä taustaltaan ja myös itse teksti oli lukuisassa eri värissä. Kahdessa ensimmäisessä kuvassa logokin oli jonkinlaisessa osassa kuvassa; ensimmäisessä kuvassa Aku piti kättään sen päällä ja toisessa kuvassa ankanpojat katsoivat kylttiä eri kohdista mielenkiintoisen oloisina. Sen jälkeen logo on sijoitettu jonnekin kohtaan kuvaa, eikä se ole saanut mitään roolia kuvassa. Vuoden 1999 Taikaviitta-selkämyskuvassa ei ollut logoa lainkaan, mutta se korjattiin jo heti seuraavaan kuvaan, missä logo oli jälleen mukana. Jos tarkasti katsoo, saattaa huomata, että logo alkoi vähitellen pienentyä, mitä lähemmäs Korhosen aikakauden loppua mentiin. Lopulta vuoden 2004 jälkeen Korhonen ei enää tehnyt selkämyskuvia vaan uudeksi tekijäksi tuli italialainen Giorgio Cavazzano. Cavazzanon kuvissa ei logoa enää näkynyt, vaan vuoden 2004 Aku 70 vuotta -kuva jäi viimeiseksi, jossa logo esiintyi. Itse jäin kaipaamaan logoa, joka mielestäni kuului selkämyskuviin ja ansaitsisi edelleenkin paikkansa kuvissa.
Yhteenveto: Jokainen selkämyskuva sisältää kaksitoista taskaria (2005-2006, sekä vuodet jolloin tuli 13 taskaria poikkeuksina) joista kaksi on tuplataskareita, eli siis yhden normaalikuvan pituus on neljätoista taskaria, koska yksi tuplataskari on kahden normaalitaskarin paksuinen. Selkämyskuva kestää yhden vuoden, poikkeuksena edelleen vuosien 2005-2006 jättikuva. Alkuaikoina kuvissa juhlittiin aina jotain tiettyä hahmoa tai asiaa, mutta keskivaiheilla muutamat kuvat olivat täysin vailla juhlinnan kohdetta ja olivat siksi vähän tylsähköjä. Myöhemmin kuvissa esiintyvät juhlinnan kohteet palasivat. Myös vanhempien taskareiden uusintapainoksissa on selkämyskuvat (tosin lyhyemmät), joka on mielestäni huono juttu, koska näyttää typerältä hyllyssä, kun osa vanhoista taskareista on ilman kuvaa ja toisissa on kuva. Kaikenlisäksi selkämyskuvat ovat uusintapainoksissa tarpeettomia. Myös Mini-taskareissa on selkämyskuvat. Ensimmäiset kuvat olivat Kari Korhosen kynästä. Nykyisin selkämyskuvat piirtää Giorgio Cavazzano.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 Aku Ankan taskukirjat kokivat suuren uudistuksen; jokaisen taskarin kylkeen tuli taskarin nimen ja numeron lisäksi pieni osa suurta kuvaa, joka täydentyisi joka kuussa uuden taskarin ilmestyttyä. Kun kaikki vuoden taskarit olivat ilmestyneet, kuva oli valmis ja seuraavana vuonna alkoi jälleen uusi kuva. Suurin osa kuvista on tehty jonkin tietyn hahmon tai asian juhlavuoden kunniaksi, mutta muutamia tavallisiakin kuvia löytyy. Tuplataskareissa kuvan palanen on hieman isompi, koska tuplataskarit ovat kaksi kertaa normaalitaskarin paksuisia. Siksi normaali selkämyskuva on neljäntoista tavallisen taskarin pituinen, vaikka ne sisältävätkin vain kaksitoista taskaria. Selkämyskuvien alkuaikoina (kuusi ensimmäistä selkämyskuvaa) kuvat oli aina tehty jonkin hahmon tai asian, kuten taskareiden juhlavuoden kunniaksi, mutta myöhemmin keskivaiheilla ilmestyi muutamia kuvia ilman minkäänlaista juhlintaa, ihan siis tavallisia kuvia. Viimeisimmät selkämyskuvat ovat jälleen olleet enimmäkseen juhlakuvia, sillä Disneyn maailmasta ei juhlijoita puutu miltään vuodelta.
Ensimmäinen selkämyskuva muodostui siis vuoden 1995 taskareista numero 178-189. Kuvassa Aku makailee tyytyväisen näköisenä maassa ja pitelee toista kättään punaisen ''Aku Ankan taskukirja'' -logon päällä. Kuva on taustaltaan keltaisen ja oranssin sekoitus. Akun pään yläpuolella on vihreän lehtiköynnöksen ympäröimänä oranssilla kirjoitettu teksti ''25v'' ja sen alla mustalla kirjoitettuna ''1970-1995''. Tämä selkämyskuva juhlistaa siis taskarien 25-vuotista taivalta. Kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen ankkataiteilija Kari Korhonen. Jos minun mielipidettäni kuvasta kysytään, niin aika tavallisen oloinen, mutta silti oikein mallikas kuva.
Seuraavana vuonna, eli 1996 alkoi seuraava selkämyskuva, joka muodostui tällä kertaa taskareista 190-201. Kuvassa Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu seisovat ja katselevat mielenkiinnolla tuttua, tällä kertaa tummansinistä ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa. Ankanpojat seisovat kaikki kyltin takana, niin että kaksi heistä on lähes kokonaan näkyvillä ja yksi taaempana, niin että vain ylävartalo näkyy. Selkämyskuva on taustaltaan punertavan oranssi ja on tehty Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämänkin kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämä kuva on mielestäni tylsempi, kuin edeltäjänsä, mutta silti olisi mukavaa saada tämäkin selkämyskuva hyllyyn.
Seuraavana vuonna, 1997 putkahti ilmoille kolmas selkämyskuva, joka muodostui tällä kertaa taskareista 202-213. Kuvassa Roope makailee tyytyväisen oloisena silmät kiinni rahojensa seassa valtavaa rahasäkkiä vasten, kädet niskan takana ja toinen jalka koukussa setelinipun päällä. Taustalla näkyy luonnollisesti Roopen rahameri, jossa on kolikoiden lisäksi setelinippuja ja rahasäkkejä. Rahojen yläpuolella on tuttu, tälläkertaa keltainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Selkämyskuva on taustaltaan tummansininen, jonka väriset siis ovat kuvan mukaan rahasäiliön seinät. Kuva juhlistaa Roopen 50-vuotista taivalta sarjakuvamaailmassa. Myös tämän kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Kuva on mielestäni hienompi kuin edellinen ja tummansininen sopii hyvin taustaväriksi rahameren kanssa.
Seuraavana vuonna, eli 1998 alkoi neljäs selkämyskuva, joka muodostui tällä kertaa taskareista 214-225. Kuvassa Mikki katselee huvittuneen oloisena isoa syntymäpäiväkakkua, jossa on seitsemänkymmentä kynttilää. Kakusta nousee mustaa savua ja vesiletku on valmiina sammuttamaan, jos kakku syttyy palamaan. Kakun vieressä on paperilappunen, jossa lukee oranssilla ''1928-1998''. Osittain mustan savun peitossa on tuttu punainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Selkämyskuva on taustaltaan tummanvihreä ja se juhlistaa Mikin (ja Minnin) 70-vuotisjuhlaa. Myös tämän kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämäkin kuva on kakkoskuvan kanssa mielestäni hieman tylsä ja Mikin ja Minnin juhlavuotta olisi voinut juhlistaa jollain hulppeammalla kuvallakin, onhan se 70 jo aika kova ikä.
Vuoden 1999 selkämyskuva oli kahdella tavalla erikoinen; ensinnäkin se koostui kolmestatoista taskarista (226-238) koska saman vuoden joulukuussa ilmestyi kaksi taskaria, toinen ilmeisesti jonain extrana. Tässä selkämyskuvassa Taikaviitta katsoo viitta liehuen tummaa yötaivasta, jonne pilvenpiirtäjien takaa kohoaa valokeilassa Taikaviitan merkki. Toinen asia, mikä tekee kuvasta erikoisen, on se, että tämä kuva on selkämyskuvista ensimmäinen, jossa on kunnollinen tausta, eikä pelkkää taustaväriä. Tässä selkämyskuvassa ei myöskään ole lainkaan ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa. Kuva on tehty Taikaviitan 30-vuotisjuhlan kunniaksi ja sen on jälleen kerran ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämä selkämyskuva on mielestäni tähän astisista hienoin ja kerrankin viittasankarimme päässyt mukaan. Jäi kuitenkin harmittamaan tuo logon puuttuminen.
Myös seuraavana vuonna, eli 2000 selkämyskuvaan kuului myös kolmetoista osaa (taskarit 239-251), johtuen samasta syystä kuin edellisvuoden kohdalla, eli joulukuussa ilmestyi ylimääräinen taskari. Kuvassa Aku heittelee ilmaan vanhoja taskareita (ja yrittää samalla väistellä niitä, kun ne putoavat alas), joista tunnistin kuvasta ainakin taskarit ''Ammattiauttaja (237)'', ''Runsauden sarvi (150)'', Ankallissankari (176)'', ''Mikki kiipelissä (1)'', ''Roopen unelmaretket (61)'' sekä ''Aku Baba ja viisi rosvoa (6)''. Kuva on taustaltaan keltainen ja taustalla näkyy hieman tummemmalla värillä tehtyjä kiehkuroita. Kuvassa Akun vieressä näkyy myös jälleen tuttu paluun tehnyt, tällä kertaa punainen''Aku Ankan taskukirja'' -logo, jonka alla lukee vihreällä ''30v'' eli kuva on tehty siis taskarien 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Myös tämän kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tässä selkämyskuvassa on mielestäni erittäin nerokas ja hyvä idea, koska siihen ovat päässeet mukaan myös vanhemmat taskarit, joka juhlistaa taskarien 30-vuotisjuhlaa hyvin.
Seuraavana vuonna, eli 2001 selkämyskuva muodostui kolmannen ja samalla viimeisen kerran kolmestatoista osasta (taskareista 252-264) joulukuun extran takia. Kuvassa Aku katselee kolmea kuvaa itsestään lyömässä palloa pesäpallomailalla, hieman erikoisella tyylillä; ensimmäisessä kuvassa on kynällä tehty luonnos, toisessa kuvassa tussattu versio kuvasta ja kolmannessa kuvassa valmis, väritetty versio kuvasta, eli valmis kuva. Kuvaan on mahtunut mukaan myös vanha tuttu keltainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, joka sijaitsee Akun vieressä toisen ja kolmannen kuvan alapuolella. Kuva on taustaltaan punainen ja jälleen kerran kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Normaalit selkämyskuvat ovat neljäntoista taskarin mittaisia, johtuen kahdesta tuplataskarista. Nämä kolme selkämyskuvaa kuitenkin ovat poikkeuksia, sillä ne on koottu kolmestatoista taskarista, joka tekee kahden tuplan kera viidentoista taskarin mittaisen kuvan. Tämäkin on oikein hyvällä idealla toteutettu kuva, eipä ole selkämyskuvissa ennen luonnosteltua ankkaa nähtykään.
Vuonna 2002 selkämyskuva muodostui jälleen normaalisti kahdestatoista taskarista, tällä kertaa numeroista 265-276. Kuvassa Pelle Peloton seisoo hieman nolona pajassaan, vieressään hänen keksimä monistuskone, joka monistaa lukuisia Pikku Apulaisia, jotka hyppelevät pitkin pajaa. Taustalla näkyy vaalea ''Aku Ankan taskukirja'' -logo , joka on tehty kyltin muotoon, muutamia muita keksintöjä ja laatikoita, sekä mustanvärinen seinä. Kuvan on jälleen kerran ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen ja värittänyt Sampo Haahti. Tämä selkämyskuva on ensimmäisiä kuvia, joista omistan useammankin palasen ja tämäkin on oikein hauska kuva Korhoselta.
Seuraavana vuonna, eli 2003 selkämyskuva muodostui taskareista 277-288. Kuvassa ollaan Roopen rahasäiliössä, jossa vihainen Roope räyhää Akulle ja ankanpojille, jotka leikkivät hänen rahoillaan. Akulla on päässään valtava kruunu, jossa on erilaisia jalokiviä ja hän torjuu koristellulla kilvellä kruunu- ja kattilapäisten ankanpoikien katapulteilla ja ritsoilla ampumia setelitukkoja. Kuvassa näkyy myös rahasäkkien keskellä punainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo ja säiliön seinien väri on vaaleanvihreä. Taustalla näkyy Roopen rahamerta, setelitukkoja ja rahasäkkejä. Jälleen kerran tämänkin kuvan on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tässäkin kuvassa on mielestäni oikein hyvä idea ja toteutus ja Korhonen on selvästi kehittynyt piirtäjänä selkämyskuvien alkuajoista.
Seuraavana vuonna, eli 2004 selkämyskuva muodostui taskareista 289-300. Tämä kuva oli normaalisti kahdentoista taskarin mittainen, mutta ihan niukasti normaalia isompi, johtuen viimeisestä taskarista, joka oli noin viitisenkymmentä sivua normaalitaskaria pidempi. Kuvassa Aku leijailee kauhistunut ilme kasvoillaan eri värisillä ilmapalloilla, joissa jokaisessa on luku 70. Tupu, Hupu ja Lupu ampuvat kauempaa kukkulalta Akun palloja hajalle ritsoilla. Kuvasta löytyy myös historian viimeinen, keltainen ''Aku Ankan taskukirja'' -logo. Kuvassa taivas on sininen, eli kuvassa on selvästi päivä parhaimmillaan. Kuva on tehty Akun 70-vuotisjuhlan kunniaksi ja se on viimeinen selkämyskuva, jonka on ideoinut ja piirtänyt suomalainen Kari Korhonen. Tämä kuva minulta löytyy yhtä taskaria vaille täydellisenä ja se näyttää jo ihan hienolta ilman sitä yhtäkin. Eli hieno kuva kyseessä, vaikka hienompiakin Korhonen on tehnyt.
Vuoden 2005 joulukuussa kaikki taskareita keräilevät saattoivat huomata, että selkämyskuva jäi ihan selvästi kesken; ei ihme - sama kuva jatkui seuraavana vuonna, eli tämä historiallinen selkämyskuva kesti peräti kaksi vuotta. Tämä vuosina 2005-2006 ilmestynyt jättikuva muodostui taskareista 301-324. Kuvassa näkyvät lähestulkoon kaikki ankka- ja hiirimaailman sankarit ja konnat samassa potretissa omassa olemuksessaan. Kuvassa esiintyvät hahmot ovat järjestyksessä; Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu sudenpentuvaatteissa, Pelle Peloton, Pikku Apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo Ankka, Taikaviitta ja Minni Hiiri. Kuva on taustaväriltään tummansininen, jossa on vaaleamman sinisä viivoja. Tästä kuvasta lähtien ''Aku Ankan taskukirja'' -logoa ei enää nähdä selkämyskuvissa, harmihan se. Kuvan on italialainen Giorgio Cavazzano ja tussannut Sandro Zemolin. Kuva on mielestäni oikein hieno ja oli hyvä idea tehdä kuvasta kaksivuotinen - onhan juhlan aiheena Disney-sarjakuvan 75-vuotinen taival. Ihmettelen vain, miten Taikaviitta ja Aku voivat olla samassa kuvassa samaan aikaan...
Seuraavana vuonna, eli 2007 oli selkämyskuva yhtä juhlaa; siinä juhlittiin samaan aikaan sekä Iineksen 75-vuotisjuhlaa, Tupun, Hupu ja Lupun 70-vuotisjuhlaa ja Roopen 60-vuotisjuhlaa. Kuva muodostui taskareista 325-336. Kuvassa Iines ja ankanpojat ovat tuoneet Roopelle syntymäpäivälahjaksi kaksi valtavaa pakettia. He katsovat Roopea omituisesti, kun näkevät että Roopella on heille jokaiselle pikkuriikkinen, tulitikkuaskin kokoinen paketti vastalahjaksi. Jokaisessa paketissa on pieni lappu, jossa lukee lahjan saajan nimi. Kuva on taustaväriltään punainen, mutta muuttuu kellertäväksi Iineksen, ankanpoikien ja Roopen kohdalla. Kuvan on edellisen kuvan tapaan piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano. Kuvassa on mielestäni kohtuullisen hyvä idea, mutta jotenkin se vain jäi aika tylsäksi, vanhemmat kuvat ovat hienompia.
Viime vuonna, eli 2008 selkämyskuva muodostui taskareista 337-348. Kuvassa Mikki, Hessu ja Simo Sisu ovat käristämässä makkaroita pallogrillillä. Grillissä on paistumassa kolme makkaraa, Hessulla on lautasella yksi makkara ja Simolla lautasella yksi, sekä tikussa yksi, yhteensä siis kuusi makkaraa. Minni mököttää vieressä, sillä häntä eivät tällaiset miesten jutut, tai niin sanottu ''äijäily'' kiinnosta. Kuva on taustaväriltään vaaleansininen, mutta vaalenee alaspäin mentäessä. Kuvan on edellisen tapaan piirtänyt italialainen Giorgio Cavazzano ja se juhlistaa Mikin ja Minni 80-vuotisjuhlavuotta. Vaikka Cavazzano onkin mielestäni loistava piirtäjä, tämänkin kuvan idea ei ole kummoinen, vaan pitäydyn edelleen vanhemmissa kuvissa. Tämä on ehdottomasti taustaväriltään tympein kuva, sillä jotenkin vaaleansininen ei oikein sovi näihin kuviin. Jokin tummempi väri olisi ollut parempi.
Tänä vuonna (2009) selkämyskuva tulee muodostumaan taskareista 349-360, mutta tähän mennessä uusin taskari on ollut numero 355, joten selkämyskuvasta puuttuu vielä viisi osaa, joista yksi on kaksinkertainen palanen, joka tulee syyskuun tuplataskarista. Kuvassa on tähän mennessä esiintyneet Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu, Karhukopla, Iines Ankka, Roope Ankka ja Hansu Hanhi. Lisäksi uusimman osan kohdalla näkyy jalka, jonka olettaisin kuuluvat Mikki Hiirelle. Asiasta saadaan kuitenkin varmistus vasta elokuussa. Kaikki kuvan hahmot näyttävät juoksevat innoissaan samaan suuntaan, ilmeisesti jonkin esineen, asian tai henkilön luokse. On mahdollista, että heidän kohteenaan on Aku, koska onhan nyt hänen juhlavuotensa, kun hän täyttää 75 vuotta. On toki myös mahdollista, että kohde on jotain ihan muuta, kuka tietää. Sen saamme selville myöhemmässä vaiheessa vuotta. Jos vielä pitäisi epäillä, mikä hahmo/asia on ensi vuoden selkämyskuvan juhlan aiheena, voisin veikata, että itse Aku Ankan taskukirja, joka täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Silloin toivon, että kuvassa ei ole kaikkia Ankkalinnan hahmoja ylistämässä taskareiden juhlaa, koska kuva menee yksinkertaisesti liian sekavaksi silloin.
Itse omistan jonkin verran yli sata taskaria ja lähes kaikissa niistä on jonkinlainen selkämyskuva. Täydellisiä selkämyskuvia omistan hyllyssäni vain kolme kappaletta; vuosien 2005-2006, 2007 ja 2008 kuvat. Myös 2009 ja siitä eteenpäin vielä monet kuvat tulevat täydellisiksi, koska keräilen taskareita ja ostan uusimman aina sen ilmestyttyä. Vuoden 2004 selkämyskuva on täydellinen muuten, mutta ainoastaan yksi taskari, numero 295 puuttuu. Lisäksi on monia kuvia, joista omistan noin puolet tai vähän yli tai alle, kuten vuosien 2003 ja 2002 kuvat. Lisäksi löytyy näitä ihan yksittäisiäkin palasia. Vanhemmista selkämyskuvista, niistä mielestäni kaikista parhaimmista minulla ei ikävä kyllä ole ainuttakaan osaa ja sen takia aionkin hankkia juuri niitä taskareita ensisijaisesti. Mielestäni Giorgio Cavazzano on erinomainen piirtäjä, mutta hänen kuvansa ovat jotenkin tylsähköjä, kun taas Korhosen tekevät jotekin yksinkertaisia (ainakin pari ensimmäistä) ja siksi pidän niistä eniten.
Nykyään myös vanhempien taskareiden uusintapainoksissa on selkämyskuvat. Useimmat niistä ovat kuitenkin lyhyitä, eivätkä kestä kuin ehkä neljän, viiden tai kuuden taskarin verran, eivät siis kokonaista vuotta. Näin oli, kun uusintapainokset olivat menossa numeroissa 100-110, mutta nykyään en tiedä, sillä viimeisin uusintapainokseni on numero 111. Näiden uusintapainosten selkämyskuvista en omista yhtään täydellistä, mutta satunnaisia palasia löytyy neljästä eri kuvasta. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että uusintapainosten selkämyskuvat ovat täysin tarpeettomia ja jollain tavalla jopa ''haitallisia''. Onhan se nimittäin kieltämättä typerän näköistä, kun hyllystä löytyy vanhempia taskareita uusintapainoksina, joissa on selkämyskuvat, sitten jotain 150 -numeroisia taskareita, joissa ei ole kuvaa, koska uusintapainokset eivät ole vielä sinne asti ehtineet ja sitten lopuissa taskareissa taas onkin kuva. Kaikista pahinta olisi, jos omistaisi taskarin numero 110 vanhempana painoksena, jossa ei ole selkämyskuvaa ja sitten taskarit numero 109 ja 111 joissa on selkämyskuva. Näyttäisikö hienolta? Ei varmastikaan. Siksi kannatan ehdottomasti sitä, että vanhojen taskareiden uusintapainoksissa ei pitäisi olla selkämyskuvia, koska ne voivat haitata keräilijöitä, eivätkä ole muutenkaan millään tavalla edes kovin hienoja. Tämä on yksi syy, jonka takia en osta uusintapainoksia (vaikka niitä muutaman omistankin) koska haluan säilyttää taskarihyllyni hyvän näköisenä. Uusintapainosten lisäksi myös Mini-taskareissa on selkämyskuvat (tosin pienemmät).
Itse toivoisin enemmän näitä vanhempien selkämyskuvien kaltaisia kuvia. Esimerkiksi vuoden 2000 selkämyskuva, jossa Aku heittelee ja väistelee vanhoja taskareita, on ehdottomasti maininnan arvoinen ja sen kaltaisen kuvan toivoisinkin ensi vuodelle, kun taskari juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään. Myös vuoden 1999 Taikaviitta-selkämyskuva oli upea ja viittasankaria saisikin näkyä kuvissa useammin. Nykyään kuviin ahdetaan myös mielestäni aivan liikaa hahmoja (2005-2006 poikkeus, se oli hieno kuva), kuten esimerkiksi uusimmassa kuvassa, johon on taas ängetty puoli Ankkalinnaa juoksentelemaan. Jos juhlan aiheena on Aku Ankka, niin mielestäni kuvassa olisi hyvä olla pelkästään Aku, eikä kaikkia sukulaisia ja tuttavia hyppelemässä sinne sun tänne. Nämä vanhemmat kuvat, joissa esiintyi yleensä vain juhlittava hahmo, olivat erinomaisia. En tiedä minkä takia, mutta nykyisin selkämyskuvat alkavat käydä jo vähän tylsiksi. Varsinkin tuo viime vuoden kuva oli tylsä, jo pelkästään taustaväriltään. Yksinkertaisuus kunniaan eikä liikaa hahmoja samaan kuvaan. Vaikka pidänkin Giorgio Cavazzanoa erittäin hyvänä piirtäjänä, hänen alettuaan tehdä selkämyskuvia, ne ovat muuttuneet aivan erilaisiksi, sillä jokaisessa hänen kuvassaan on esiintynyt vähintään viisi hahmoa, uusimmassa tosin ''hieman'' enemmän. Vuosien 2005-2006 kuva on edelleenkin poikkeus, sillä se on mielestäni hienoimpia lähes koko hahmokaartin kattavia yhteispotretteja, mitä olen nähnyt. Ainakaan koskaan aikaisemmin en ole noin laajaa hahmokaartia nähnyt yhdessä kuvassa. Kari Korhonenkin on mahtava piirtäjä ja kuuluu ehdottomasti toplistalleni kymmenen parhaan joukkoon, mutta hän ei pelkästään piirtänyt selkämyskuviaan, hän myös ideoi ne. En tiedä, kuka Cavazzanon piirtämät kuvat on ideoinut, mutta ainakaan kyseinen henkilö ei vedä vertoja Korhosen hauskoille kuville. Tokihan Korhosen ensimmäiset kuvat olivat ehkä vähän turhankin yksinkertaisia ja Korhonen oli siihen aikaan vielä paljon huonompi piirtäjä kuin nykyään, mutta silti niissä kuvissa on mielestäni sitä jotain, joka tekee niistä hienoja ja haluaisinkin Korhosen vanhempia kuvia hyllyyni. Toivottavasti Cavazzanokin saisi vähän parempi-ideaisia kuviakin piirrettäviksi (ellei hän itse ideoi niitä, jota en toivo).
Korhosen selkämyskuvien aikana kaikissa kuvissa (yhtä lukuunottamatta) oli jossain kohtaa taskareiden kannesta tuttu ''Aku Ankan taskukirja'' -logo, joka oli lähes jokaisessa kuvassa väritetty eri värillä taustaltaan ja myös itse teksti oli lukuisassa eri värissä. Kahdessa ensimmäisessä kuvassa logokin oli jonkinlaisessa osassa kuvassa; ensimmäisessä kuvassa Aku piti kättään sen päällä ja toisessa kuvassa ankanpojat katsoivat kylttiä eri kohdista mielenkiintoisen oloisina. Sen jälkeen logo on sijoitettu jonnekin kohtaan kuvaa, eikä se ole saanut mitään roolia kuvassa. Vuoden 1999 Taikaviitta-selkämyskuvassa ei ollut logoa lainkaan, mutta se korjattiin jo heti seuraavaan kuvaan, missä logo oli jälleen mukana. Jos tarkasti katsoo, saattaa huomata, että logo alkoi vähitellen pienentyä, mitä lähemmäs Korhosen aikakauden loppua mentiin. Lopulta vuoden 2004 jälkeen Korhonen ei enää tehnyt selkämyskuvia vaan uudeksi tekijäksi tuli italialainen Giorgio Cavazzano. Cavazzanon kuvissa ei logoa enää näkynyt, vaan vuoden 2004 Aku 70 vuotta -kuva jäi viimeiseksi, jossa logo esiintyi. Itse jäin kaipaamaan logoa, joka mielestäni kuului selkämyskuviin ja ansaitsisi edelleenkin paikkansa kuvissa.
Yhteenveto: Jokainen selkämyskuva sisältää kaksitoista taskaria (2005-2006, sekä vuodet jolloin tuli 13 taskaria poikkeuksina) joista kaksi on tuplataskareita, eli siis yhden normaalikuvan pituus on neljätoista taskaria, koska yksi tuplataskari on kahden normaalitaskarin paksuinen. Selkämyskuva kestää yhden vuoden, poikkeuksena edelleen vuosien 2005-2006 jättikuva. Alkuaikoina kuvissa juhlittiin aina jotain tiettyä hahmoa tai asiaa, mutta keskivaiheilla muutamat kuvat olivat täysin vailla juhlinnan kohdetta ja olivat siksi vähän tylsähköjä. Myöhemmin kuvissa esiintyvät juhlinnan kohteet palasivat. Myös vanhempien taskareiden uusintapainoksissa on selkämyskuvat (tosin lyhyemmät), joka on mielestäni huono juttu, koska näyttää typerältä hyllyssä, kun osa vanhoista taskareista on ilman kuvaa ja toisissa on kuva. Kaikenlisäksi selkämyskuvat ovat uusintapainoksissa tarpeettomia. Myös Mini-taskareissa on selkämyskuvat. Ensimmäiset kuvat olivat Kari Korhosen kynästä. Nykyisin selkämyskuvat piirtää Giorgio Cavazzano.
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1197 -
26.07.2009 klo 07:21:00
No enhän mä nyt olisi Vankan antanut viedä hyvää, jopa mahdollista kolmossijaani loppupisteissä. :)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 Suomalaisia taskukirjoja uudistettiin. Eräs merkittävä uudistus tuolloin olivat taskareiden selkämyskuvat. Monen mielestä selkämyskuvat eivät olleet mitään kummoisia, mutta pientä plussaa niistäkin Taskareihin tuli. Selkämyskuvat ovat kuin palapeli. Jokaisen taskarin kyljessä on osa koko selkämyskuvasta. Jos kaikki kyseiseen selkämyskuvaan kuuluvat taskarit laittaa vierekkäin, syntyy siitä kokonainen kuva, jonka joku piirtäjä on tehnyt. Ensimmäinen taskari, jossa julkaistiin osa selkämyskuvaa, oli taskari numero 178. Ensimmäinen tuplataskari, jossa julkaistiin osa selkämyskuvasta oli numero 182, nimeltään Rantaleijona. Selkämyskuva on tähän mennessä nähty yhteensä 176:ssa Taskukirjassa, ja yhteensä 29:ssä Tuplataskarissa.
Selkämyskuvia ovat tehneet vain pari piirtäjää, Korhonen sekä Cavazzano. MM. suomalainen Kari Korhonen teki erään selkämyskuvan taskareihin muutama vuosi sitten, tosin hän teki lähes kaikkiin 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun Taskareihin selkämyskuvan. Eli viime vuosina Korhosen laatimia selkämyksiä ei olla nähty taskareissa. Pisin selkämyskuva on Giorgio Cavazzanon tekemä. Tämä kuva nähtiin todella monessa eri taskarissa vuosina 2005-2006, selkämyskuva sisälsi 24 eri osaa, ja se julkaistiin myös monessa tuplataskarissa, jotka tosin vähän lyhensivät julkaisuajan pituutta. Jos kuva oltaisiin julkaistu tavallisen pituisissa taskareissa, niin se kuva olisi venynyt lähes 30 taskarinumeron pituiseksi. Vaikka selkämyskuvia ovat piirtäneet pääasiassa Korhonen ja Cavazzano, tosin selkämyskuvilla on ollut useita eri tussaajia, värittäjiä ym.
Kokonaisella selkämyksellä voi olla suurikin merkitys, mutta osittaiset selkämyskuvat ovat ainakin omasta mielestäni "arvottomampia" kuin kokonaiset. Ei ole kivaa, jos jonkin selkämyskuvan keskeltä puuttu yksi osa, se tekee kokonaisesta kuvasta rikkonaisen. Jos vaikka myisin selkämyksiä, niin pyytäisin kokonaisesta selkämyksestä paljon kovemman hinnan kuin osittaisesta. Suurin osa omista selkämyskuvista on vain osittaisia.
Eli siis ensimmäinen selkämyskuva koostui vuoden 1995 taskukirjoista, tämä selkämyskuva julkaistiin taskareissa 178-189. Tämä selkämyskuva siis kattoi koko vuoden taskarit. Kuvassa on Aku, joka makoilee maassa ja pitää toista kättään Taskarilogon päällä. Akun pään päällä on vihreäköynnöksinen koriste, joka ympäröi tekstiä: 25v 1970-1995. Tämä selkämyskuva tehtiin taskarin 25-vuotisjuhlien kunniaksi. Selkämyskuvan on piirtänyt Kari Korhonen. Mielestäni tämä selkämyskuva oli varsin miellyttävä, vaikka kuvassa ei juuri huumoria ollutkaan.
Suomen kaikkien aikojen toinen taskarin selkämyskuva oli vuoden 1996 taskareissa. Selkämyskuva julkaistiin taskareissa 190-201. Kuvassa ovat Ankanpojat, jotka katselevat Aku Ankan Taskukirja-logoa. Tämä selkämyskuva tehtiin Ankanpoikien 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämän selkämyksen on tehnyt Kari Korhonen. Taustaväriltään selkämyskuva on oranssin värinen. Mielestäni tämä selkämyskuva oli suurinpiirtein yhtä hyvä kuin edellinenkin.
Vuonna 1997 kolmas taskareiden selkämyskuva ilmestyi. Tämä kuva kattoi numerot 202-213. Kuvan piirsi Korhonen. Kuvassa Roope Ankka makailee rahasäiliössä rahojen seassa, tyytyväisenä. Hän nojaa valtavaa rahasäkkiä vasten. Rahamassojen yläpuolella on tutuksi tullut Aku Ankan Taskukirja-logo. Logon kirjaimet on väritetty punaisella ja logon tausta on väriltään keltainen. Tämä selkämys juhlistaa Roopen 50-vuotisuraansa. Kuvan tausta on väriltään tummansininen. Itse tykkäsin tästä taustasta aika paljon, ja se on ehkä tähänastisista paras.
Vuonna 1998 ilmestyi neljäs selkämyskuva. Tämä kuva julkaistiin taskareiden 214-225 selkämyksissä. Kuvassa on Mikki Hiiri, joka katselee erästä syntymäpäiväkakkua, kakku on osoitettu Mikille sekä Minnille, sillä nämä täyttivät tuolloin 70 vuotta. Mikillä on jokin vesiruisku kädessään, jolla hän yrittää sammuttaa kakussa palavat kynttilät. Kakun vieressä on eräs lappu, jossa lukee "1928-1998". Kakusta nuosevan savun takana piileskelee tuttu Aku Ankan Taskukirja-logo. Tämänkin kuvan on suunnitellut ja piirtänyt suomalainen kari Korhonen. Tässä kuvassa ei mielestäni ole mitään kovin ihmeellistä, mutta ei se nyt huononin selkämyskuva ole.
Viides selkämyskuva oli taskareissa numero 226-228, eli kolmessatoista taskarissa. Tämä johtui siitä, että tuona kyseisenä vuonna ilmestyi yhteensä 13 taskukirjaa. Selkämyksen kuvassa on Taikaviitta. Hän katsoo kaukaisuuteen. Erään korkean pilvenpiiräjän takaa näkyy Taikaviitan merkki. Tämä kuva tehtiin Taikaviitan 30-vuotisjuhlien kunniaksi. Kuva on myös ensimmäisen selkämyskuva, jossa ei ole Taskareiden logoa. kari Korhonen on piirtänyt myös tämän selkämyskuvan. Itse tykkäin tästä selkämyskuvasta, sillä Taikaviitta on hyvä hahmo ja kuvassa oli sitä jotakin.
Myös vuonna 2000 selkämyskuvassa oli 13 "palaa". Vuoden 2000 selkämyskuva julkaistiin taskareissa numero 239-251. Tämä johtuu samasta syystä, kuin tätä edeltävässäkin kuvassa. Kuvan on piirtänyt Kari Korhonen. Kuvassa "päähenkilönä" on Aku ja hän heittelee ilmaan vanhoja Taskukirjoja. Tässä kuvassa on ihka oikeita taskareita, muutaman taskarin sieltä pystyy siis tunnistamaan, kuten taskari numero 176: Ankallissankari. Kuvan tausta on väriltään keltainen. Akun vieressä on vanha tuttu Aku Ankan Taskukirja-logo. Tämä kuva tehtiin taskreiden 30-vuotisen taipaleen kunniaksi. Mielestäni tämä selkämyskuva oli melko hyvä, oli hyvä idea laittaa Aku heittelemään vanhoja taskukirjoja.
Vuoden 2001 selkämyskuva muodostui taskareista 252-264. Tämänkin selkämyskuvan on suunnitellut ja piirtänyt Kari Korhonen. Itse kuvassa on Aku, joka katselee eräitä hänestä otettuja pesäpallo-aiheisia kuvia. Kuvia on kolme, joista ensimmäinen on pelkkä luonnos, toinen tussatu ja kolmas kuva täysin valmis piirros. Tämä on ensimmäinen selkämys, jossa ollaan nähty tavallinen luonnos jostain hahmosta. Kuvassa on tuttu Taskari-logo ja kuvan tausta on väriltään punainen. Taskarilogo sijaitsee Akun lähellä kolmannen ja toisen piirroskuvan alapuolella. Tästä pidin kovasti! Todella hyvä idea, nuo luonnokset, tosin kuva on ehkä hiukan yksinkertainen.
Vuoden 2002 selkämyskuva muodostui taskareista numero 265-276, eli pitkästä aikaa kahdestatoista taskareista. Kuvassa on tällä kertaa keksijä Pelle Peloton, joka on omassa pajassaan. Pellen vieressä on monistuskone, ja se monistaa useita Pikku Apulaisia. Tämänkin selkämyksen taustalla möllöttää Aku Ankan Taskukirja-logo. Kuvassa on seinä, joka on väriltään musta. Myös tämän kuvan on piirtänyt ja ideoinut suomalainen Kari Korhonen. Kuvan on värittänyt Sampo Haahti. Tämä selkämyskuva on ihan hyvä, ehkä vähän keskitason yläpuolella. Tämä oli myös ensimmäinen selkämyskuva, jonka palasen sain omakseni.
Vuonna 2003 selkämyskuva esiintyi taskareissa 277-288. Tämä selkämyskuva on ensimmäinen, jonka omistan täysin kokonaisena. Kuvassa Roope, Aku ja Ankanpojat ovat Roopen rahasäiliössä. Roope räyhää ja valittaa Akulle ja pojille. Roope ei halua, että pojat ja Aku pelleilevät hänen rahojensa kanssa, ja niin he juuri tekevät. Näyttää, että kuvassa olisi menossa jokin leikkimielinen sota, tai taistelu. Kuvan on piirtänyt Korhonen, ja myös tässä kuvassa näkyy tuttu Taskarilogo. Mielestäni tämä selkämys on jäänyt hyvin mieleeni (tosin muuten se ei ole kauhean hyvä), sillä se on minulla kokonaisena, ja varsin hyväkuntoisena kirjahyllyssä.
Vuoden 2004 selkämyskuvan on piirtänyt Kari korhonen. Kuva julkaistiin taskareissa 289-300. Kuvassa on Aku ja Ankanpojat. He ovat ulkosalla, ja heillä on mukanaan ilmapalloja. Monenvärisiä. Niissä lukee 70. Aku on pulassa, sillä hän roikkuu ilmassa, tietysti ilmapallojen varassa. Eräs Ankanpojista yrittää ampua joko aku tai ilmapalloja, jotta Aku tippuisi alas. Tämä selkämyskuva tehtiin Akun 70-vuotissynttärien kunniaksi. Korhonen piirsi kuvan hyvin, tosin ihan paras mahdollinen se ei ole, sillä olisin kaivannut kuvaan jotain muutakin. Kuvassa näkyy paljon sinistä taivasta, sekä vihreää ruohikkoa, juuri muuta ei kuvan taustalla ole.
Vuonna 2005-2006 julkaistiin Suomen pisin selkämyskuva. Tämän kuvan piirsi Cavazzano. Kuva julkaistiin kaikenkaikkiaan 24 taskarissa. Kuvassa poseeraavat monet tutu hahmomme Ankkalinnasta. Kuvassa on mm. Ankkoja, eikä konnnatkaan ole jääneet pois kuvasta. Kuvan tausta on väriltään tumma, tummansininen. Kyseisessä kuvassa ovat ainakin nämä hahmot: Aku Ankka, Roope Ankka, Iines Ankka, Ankanpojat, Mikki Hiiri, Minni Hiiri, Hessu Hopo, Taikaviitta, Mustapekka, Karhukopla, Indiana Hopo, Touho, Hannu Hanhi, Mummo Ankka ja Hansu Hanhi. Vähän outoa vaan on, että Aku ja Taikaviitta esiintyvät samassa kuvassa. Melkeimpä missään kuvassa ei olla nähty yhtä montaa Disney-hahmoa. Tämä kuva juhlistaa Disney-yhtiön 75-vuotisjuhlaa. Ihan hyvä, että Cavazzao teki näinkin hienon, ehkä jopa parhaan selkämyskuvan juhlistamaan Disneytä, ja kaikkia Disney-hahmoja. Tämän kuvan on tussannut italialainen Sandro Zemolin. Tässä kuvassa jokainen hahmo on oma itsensä, eikä kuvassa tapahdu mitään erikoista. Jostain syystä vain tykkään tästä kuvasta, tausta on ainakin tunnelmallinen. Eräitä varsin tärkeitä hahmoja ei näy kuvassa, mm. Touho Ankkaa.
Seuraavana vuonna eli vuonna 2007 julkaistiin taas uusi selkämyskuva. Tämän selkämyskuvan on todennäköisesti piirtänyt Cavazzano. Kuvassa ovat Iines, Aku, Ankanpojat sekä Roope, jotka jakavat lahjoja toisilleen. Kuva on taustaltaan punainen, ja myös keltaista löytyy. Mielestäni tämä ei ole ihan parhaimpien joukossa oleva selkämyskuva, vaikka kuvassa onkin huumoria, niin jotenkin se jäi vaan vähän vaisuksi ja tylsäksi, ehkä se vain oli aika yksinkertainen kuva. Kuvassa kuitenkin on eräs vitsi, Ankat antavat Roopelle isoja lahjoja, vaivalla hankittuja, mutta rikas Roope antaakin Ankoille lahjaksi mitättömännäköiset pienet paketit. Roope on tyytyväisen näköinen, samaa ei voi sanoa Ankanpojista ja kumppaneista. Tämä kuva tehtiin Iineksen, Ankanpoikien ja Roopen syntymäpäivien kunniaksi.
Vuonna 2008 julkaistiin selkämyskuva, jossa esiintyvät mm. Hessu, Mikki, Minni, ja poliisimestari Simo Sisu. Nämä grillaavat makkaroita ym. Minni ei näytä kovinkaan tyytyväseltä, kun muut grillaavat, hän haluaisi olla Mikin kanssa, mutta tämä grillaa iloissaan muiden kanssa. Tämän selkämyskuvan tausta on väriltään sinertävä, taivaansinien, tosin alhaalla on muös muita sävyjä. . Itse tykkäsin tästä selkämyskuvasa aika paljon, tämäntyylisiä, kuvia kaipaan lisää. Tämä oli jo parempi kuva, kuin edellisen vuoden selkämyspiirros. Tässä selkämyskuvassa ei ole Aku Ankan Taskukirja-logoa. Tosin taskarin nimi ja numero lukevat selkämyksessä, mustalla värillä.
Tänäm vuoden taskareissa on esiintynyt eräs selkämyskuva, jossa on joitakin Disney-hahmoja. Nämä kaikki hahmot ryntäilevät varsin iloisen näköisesti kuvassa. Ainakin Karhukoplan pojat löytyvät kuvasta, ja kuvasta taitaa myös löytyä Ankanpojat, Iines ja Hessu Hopo, Roope, Hansu Hanhi ja Hannu (varmaan muitankin hahmoja tulemme näkemään vielä tänä vuonna. Kuvan tausta, on väriltään keltainen ja oranssi. Mielestäni tämä kuva vaikuttaa suht hyvältä, tosin tässä kuvassa ei taida olla mitään suurempaa vitsiä, tai humoristisuutta. Loppuvuodesta sitten nähdään, että minkälainen kuva on kokonaisuudessaan. Voi olla, että Cavazzano on tarkoituksella tehnyt kuvasta sellaisen, että sen tapahtumia ei voi kunnolla ennalta arvata. Ainakin kuva saattaa olla yhtä hyvä, kuin edellisen vuoden kuva. Näyttää siltä, että kuvassa olevat hahmot ryntäävät jotain esinettä, tai asiaa kohti.
Vanhoissa taskareissa ei alunperin ollut selkämyskuvia. Kuitenkin näiden vanhojen taskareiden uusintapainoksiin selkämyskuvia on laitettu. Ne ovat kuitenkin hieman vaatimattomimpia, kuin uusien taskukirjojen selkämykset. Mielestäni noihin vanhoihin Taskukirjoihin ei olisi tarvinnut laittaa välttämättä noita selkämyskuvia. Nimittäin jos Taskarit laittaa hyllylle, vierekkäin, niin onhan se vähän hölmöä, että numerossa 120 on selkämyskuva, mutta numerossa 150 selkämyskuvaa ei sitten olekaan. Ja kun tullaan numeroon 178, selkämyskuva alkaa taas. Hölmö ja pitkä selkämyskuvaton väli tuossa.
Usein vanhojen taskukirjojen selkämyskuvilla ei käsittääkseni ole ollut samaa piirtäjää, vaan piirtäjiä on ollut useita. Näitä selkämyskuvia katselemalla voi tunnistaa, että vanhojen taskareiden selkämyskuvia ovat piirtäneet ainakin Cavazzano ja De Vita.
Eräässä vanhassa selkämyskuvassa ovat mm. Roope ja Kroisos, Kroisos raahaa Roopea eteenpäin. Kuvan tausta oli väriltään kellertävä. Mielestäni tämä kuva oli aika vaatimaton, tosin en edes omista sitä aivan kokonaan. Vanhojen selkämyskuvien tasolla se saattaa olla ihan hyväkin.
Eräässä toisessa vanhaemmassa selkämyksessäovat ainakin Musta Pekka sekä Mikki Hiiri. Musta Pekka oli kai lyönyt Mikin tainnuksiin ja lähtee häijynnäköisenä paikalta. Parin vuoden aikana tämä selkämyskuva paljastunee kokonaan. Tasutan väri on taivaansininen, ja se esittääkin taivasta. Taustalla on myös vihreää ruohoa. Tämä selkämyskuva taitaa olla aika hyvä, jos vertaa muihin vanhempiin selkämyksiin. Tosin tämäkään ei vedä vertoja uusille selkämyskuville, sillä tässäkin hahmot ovat pienempiä, eikä kuvassa taida olla minkäänlaista vitsiä.
Yhdessä vanhoihin taskareihin painetussa selkämyksessä on ilmiesestikin Roope, ja joku hirviö jahtaa tätä, hiviö on väriltään keltainen. Tämän selkämyskuvan tausta on väriltään vihreä, tummanvihreä ylhäältä ja vaaleanvihreä alhaalta, jokaiseen selkämyksen osaan on painettu taskareiden nimet mustalla värillä.
Muistan vielä erään uusintapinoksien selkämyskuvan, jossa esiintyi ainakin Hannu Hanhi. Hannulla on mukanaa jokin kala. Ilmeisesti Hannu oli käynyt kalassa. Kuvan tausta on väriltään ylhäältä tummansininen ja alhaalta lähes puhtaanvalkoinen. Omasta mielestä kuva voi olla jopa aika hyvä, kuvassa saattaa olla jokin vitsikin.
Vuodesta 1995 lähtien selkämyskuvat olleet aika samantyylisiä tähän päivään saakka. Humoristisiankin selkämyksia on aika paljon. Tosin viime vuosina huumori on hiukan hävinnyt niistä. Aluksi selkämykset juhlistivat vain jonkin hahmon syntymäpäiviä, mutta 2000-luvulla, tästä ajatuksesta on luovuttu.
Mainittakoon nyt vielä, että tuttu Aku Ankan Taskukirja-logo on esiintynyt useissa selkämyksissä, tosin ihan lähivuosina sitä ei syystä tai toisesta olla selkämyksessä nähty. Selkämyksissä tosin aina lukee kyseisen taskukirjan numero, numeroiden värit vaihtelevat usein. Selkämyksessä on myös kyseisen taskarin nimi, yleensä selkämyksessä ei näiden, ja itse kuvan lisäksi nähdä juuri muuta.
Mielipiteitäni: Omasta mielestäni selkämykset ovat ihan ok lisä taskareihin. Ne eivät kuitenkaan ole ihan välttämättömiä, ja ilman niitäkin pärjäisi hyvin. Tosin mielestäni on kiva laittaa taskarit numerojärjestykseen, jotta syntyisi yhtenäinen selkämyskuva. Olisi tietysti ollut ihan mukava, että Korhonen piirtäisi kaikki selkämykset ulkomaalaisten taiteilijoiden sijaan, että taskareihin saataisiin enemmän suomalaisuutta. Mielestäni olisi hyvä, jos Taikaviittaa nähtäisiin useammin selkämyksissä. Vuoden 1999 Taikaviitta-selkämyskuva oli mielestäni ihan hyvä. Toivon, että jatkossakin selkämyskuvia julkaistaisiin taskareissa. Mielestäni olisi myös ihan hyvä, että jokainen selkämyskuva, olisi 12-osainen. Tällöin säilyisi hyvä rytmi, ja selkämyskuvat vaihuisivat tarpeeksi usein. Jos taskareissä ei olisi selkämyskuvia, niin silloin tuskin järjestelisin taskareitani numerojärjestykseen lähes koskaan. Selkämyskuvat kannustavat minua keräämään koko selkämyskuvan. Toisaalta parista taskarista selkämyskuva on repeytynyt osittain, tai kokonaan irti, mikä on kokonaisen kuvan kannalta sääli. Toivoisin vielä, että seuraavien vuosien taskareissa julkaistaisiin noin 10 vuoden takaisten selkämyskuvien tapaisia kuvia. Ne olivat niitä "kunnon" selkämyskuvia. Tietysti 2000-luvun kuvissa poikkauksen tekee tuo pitkä, Cavazzanon piirtämä kuva. Kari Korhosta kehiin siis.
Ensi vuoden selkämyskuvan aiheena voisi olla mm. Aku Ankan Taskukirja, sillä tämä julkaisu täyttää ensi vuonna peräti 40 vuotta. Voi olla että silloin myös selkämyksissä nähtäisiin pitkästä aikaa taskarilogo. Myös Mini-taskareilla on omat selkämyskuvansa, ne ovat vain hiukan vaatimattomamman näköisiä, kuin tavallisissa taskukirjoissa.
Yhteenveto: Taskareissa julkiastaan selkämyskuvia, niitä on julkiastu vuodesta 1995 lähtien. Kansikuvia on monenlaisia. Pisin kansikuva oli vuoden 2005 ja 2006-taskareissa julkaistu kuva. Tämä kuva on italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Selkämyskuvat ovat ihan hyvä lisä taskukirjoihin, vaikka eivät ne aivan välttämättömiä olekaan. Usein selkämyskuvilla on juhlistettu esimerkiksi jonkun hahmon syntymäpäiviä. Alunperinhän selkämykset tehtiin vain hahmojen (tai jonkin muun) syntymäpäivien kunniaksi. Todennäköisesti selkämyksien julkaisua jatketaan taskareissa aika pitkään, koska ne koristavat taskareita, ja piirtäjien on aika helppo piirtää vain joku yksittäinen kuva. Voin vielä tässä yhteenvedossa todeta, että Korhosen selkämyskuva-valtakautta oli 90-luku ja 2000-luvun alku ja Cavazzanon valtakausi alkoi 2000-luvun alussa. Korhosen piirtämät Aku Ankan Taskukirja-logot pienenivät kokoajan. Ensimmäisessä selkämyskuvassa logo oli iso, ja viimeisessä jo paljon pienempi. Cavazzano ei ole kummemmin piirtänyt Taskarilogoa selkämyskuviinsa. Muutenkin hän tekee varsin erilaisia selkämyskuvia, kuin Korhonen.
Listaampa vielä tähän yhteenvedon lisäksi taskareiden selkämyskuvien hyvät ja huonot puolet:
+Hyvä puoli on ehdottomasti se, että selkämyskuvat koristavat taskukirjoja, ne monipuolistavat taskareita entisestään
+Hienot piirrokset, usein selkämyksissä julkaistaan hienoja piirroksia, kuten vaikka vuosien 2005-2006 piirros
+Vaihtelevuus, usein selkämyskuvat eivät kauheasti muistuta toisiaan, vaikka poikkeuksiakin on ollut
-Ilmestymistiheys, eli täytyy odottaa jopa kaksi vuotta että saa kerätyksi kokonaisen selkämyskuvan
-Vaikka itse kuvat ovat hienoja, niin kaipaisin enemmän selkämyskuvien piirtäjiä, jolloin monipuolisuus vähän lisääntyisi, tosin Korhonen ja Cavazzano ovat hoitaneet hommansa ihan kiitettävästi
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Vuonna 1995 Suomalaisia taskukirjoja uudistettiin. Eräs merkittävä uudistus tuolloin olivat taskareiden selkämyskuvat. Monen mielestä selkämyskuvat eivät olleet mitään kummoisia, mutta pientä plussaa niistäkin Taskareihin tuli. Selkämyskuvat ovat kuin palapeli. Jokaisen taskarin kyljessä on osa koko selkämyskuvasta. Jos kaikki kyseiseen selkämyskuvaan kuuluvat taskarit laittaa vierekkäin, syntyy siitä kokonainen kuva, jonka joku piirtäjä on tehnyt. Ensimmäinen taskari, jossa julkaistiin osa selkämyskuvaa, oli taskari numero 178. Ensimmäinen tuplataskari, jossa julkaistiin osa selkämyskuvasta oli numero 182, nimeltään Rantaleijona. Selkämyskuva on tähän mennessä nähty yhteensä 176:ssa Taskukirjassa, ja yhteensä 29:ssä Tuplataskarissa.
Selkämyskuvia ovat tehneet vain pari piirtäjää, Korhonen sekä Cavazzano. MM. suomalainen Kari Korhonen teki erään selkämyskuvan taskareihin muutama vuosi sitten, tosin hän teki lähes kaikkiin 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun Taskareihin selkämyskuvan. Eli viime vuosina Korhosen laatimia selkämyksiä ei olla nähty taskareissa. Pisin selkämyskuva on Giorgio Cavazzanon tekemä. Tämä kuva nähtiin todella monessa eri taskarissa vuosina 2005-2006, selkämyskuva sisälsi 24 eri osaa, ja se julkaistiin myös monessa tuplataskarissa, jotka tosin vähän lyhensivät julkaisuajan pituutta. Jos kuva oltaisiin julkaistu tavallisen pituisissa taskareissa, niin se kuva olisi venynyt lähes 30 taskarinumeron pituiseksi. Vaikka selkämyskuvia ovat piirtäneet pääasiassa Korhonen ja Cavazzano, tosin selkämyskuvilla on ollut useita eri tussaajia, värittäjiä ym.
Kokonaisella selkämyksellä voi olla suurikin merkitys, mutta osittaiset selkämyskuvat ovat ainakin omasta mielestäni "arvottomampia" kuin kokonaiset. Ei ole kivaa, jos jonkin selkämyskuvan keskeltä puuttu yksi osa, se tekee kokonaisesta kuvasta rikkonaisen. Jos vaikka myisin selkämyksiä, niin pyytäisin kokonaisesta selkämyksestä paljon kovemman hinnan kuin osittaisesta. Suurin osa omista selkämyskuvista on vain osittaisia.
Eli siis ensimmäinen selkämyskuva koostui vuoden 1995 taskukirjoista, tämä selkämyskuva julkaistiin taskareissa 178-189. Tämä selkämyskuva siis kattoi koko vuoden taskarit. Kuvassa on Aku, joka makoilee maassa ja pitää toista kättään Taskarilogon päällä. Akun pään päällä on vihreäköynnöksinen koriste, joka ympäröi tekstiä: 25v 1970-1995. Tämä selkämyskuva tehtiin taskarin 25-vuotisjuhlien kunniaksi. Selkämyskuvan on piirtänyt Kari Korhonen. Mielestäni tämä selkämyskuva oli varsin miellyttävä, vaikka kuvassa ei juuri huumoria ollutkaan.
Suomen kaikkien aikojen toinen taskarin selkämyskuva oli vuoden 1996 taskareissa. Selkämyskuva julkaistiin taskareissa 190-201. Kuvassa ovat Ankanpojat, jotka katselevat Aku Ankan Taskukirja-logoa. Tämä selkämyskuva tehtiin Ankanpoikien 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämän selkämyksen on tehnyt Kari Korhonen. Taustaväriltään selkämyskuva on oranssin värinen. Mielestäni tämä selkämyskuva oli suurinpiirtein yhtä hyvä kuin edellinenkin.
Vuonna 1997 kolmas taskareiden selkämyskuva ilmestyi. Tämä kuva kattoi numerot 202-213. Kuvan piirsi Korhonen. Kuvassa Roope Ankka makailee rahasäiliössä rahojen seassa, tyytyväisenä. Hän nojaa valtavaa rahasäkkiä vasten. Rahamassojen yläpuolella on tutuksi tullut Aku Ankan Taskukirja-logo. Logon kirjaimet on väritetty punaisella ja logon tausta on väriltään keltainen. Tämä selkämys juhlistaa Roopen 50-vuotisuraansa. Kuvan tausta on väriltään tummansininen. Itse tykkäsin tästä taustasta aika paljon, ja se on ehkä tähänastisista paras.
Vuonna 1998 ilmestyi neljäs selkämyskuva. Tämä kuva julkaistiin taskareiden 214-225 selkämyksissä. Kuvassa on Mikki Hiiri, joka katselee erästä syntymäpäiväkakkua, kakku on osoitettu Mikille sekä Minnille, sillä nämä täyttivät tuolloin 70 vuotta. Mikillä on jokin vesiruisku kädessään, jolla hän yrittää sammuttaa kakussa palavat kynttilät. Kakun vieressä on eräs lappu, jossa lukee "1928-1998". Kakusta nuosevan savun takana piileskelee tuttu Aku Ankan Taskukirja-logo. Tämänkin kuvan on suunnitellut ja piirtänyt suomalainen kari Korhonen. Tässä kuvassa ei mielestäni ole mitään kovin ihmeellistä, mutta ei se nyt huononin selkämyskuva ole.
Viides selkämyskuva oli taskareissa numero 226-228, eli kolmessatoista taskarissa. Tämä johtui siitä, että tuona kyseisenä vuonna ilmestyi yhteensä 13 taskukirjaa. Selkämyksen kuvassa on Taikaviitta. Hän katsoo kaukaisuuteen. Erään korkean pilvenpiiräjän takaa näkyy Taikaviitan merkki. Tämä kuva tehtiin Taikaviitan 30-vuotisjuhlien kunniaksi. Kuva on myös ensimmäisen selkämyskuva, jossa ei ole Taskareiden logoa. kari Korhonen on piirtänyt myös tämän selkämyskuvan. Itse tykkäin tästä selkämyskuvasta, sillä Taikaviitta on hyvä hahmo ja kuvassa oli sitä jotakin.
Myös vuonna 2000 selkämyskuvassa oli 13 "palaa". Vuoden 2000 selkämyskuva julkaistiin taskareissa numero 239-251. Tämä johtuu samasta syystä, kuin tätä edeltävässäkin kuvassa. Kuvan on piirtänyt Kari Korhonen. Kuvassa "päähenkilönä" on Aku ja hän heittelee ilmaan vanhoja Taskukirjoja. Tässä kuvassa on ihka oikeita taskareita, muutaman taskarin sieltä pystyy siis tunnistamaan, kuten taskari numero 176: Ankallissankari. Kuvan tausta on väriltään keltainen. Akun vieressä on vanha tuttu Aku Ankan Taskukirja-logo. Tämä kuva tehtiin taskreiden 30-vuotisen taipaleen kunniaksi. Mielestäni tämä selkämyskuva oli melko hyvä, oli hyvä idea laittaa Aku heittelemään vanhoja taskukirjoja.
Vuoden 2001 selkämyskuva muodostui taskareista 252-264. Tämänkin selkämyskuvan on suunnitellut ja piirtänyt Kari Korhonen. Itse kuvassa on Aku, joka katselee eräitä hänestä otettuja pesäpallo-aiheisia kuvia. Kuvia on kolme, joista ensimmäinen on pelkkä luonnos, toinen tussatu ja kolmas kuva täysin valmis piirros. Tämä on ensimmäinen selkämys, jossa ollaan nähty tavallinen luonnos jostain hahmosta. Kuvassa on tuttu Taskari-logo ja kuvan tausta on väriltään punainen. Taskarilogo sijaitsee Akun lähellä kolmannen ja toisen piirroskuvan alapuolella. Tästä pidin kovasti! Todella hyvä idea, nuo luonnokset, tosin kuva on ehkä hiukan yksinkertainen.
Vuoden 2002 selkämyskuva muodostui taskareista numero 265-276, eli pitkästä aikaa kahdestatoista taskareista. Kuvassa on tällä kertaa keksijä Pelle Peloton, joka on omassa pajassaan. Pellen vieressä on monistuskone, ja se monistaa useita Pikku Apulaisia. Tämänkin selkämyksen taustalla möllöttää Aku Ankan Taskukirja-logo. Kuvassa on seinä, joka on väriltään musta. Myös tämän kuvan on piirtänyt ja ideoinut suomalainen Kari Korhonen. Kuvan on värittänyt Sampo Haahti. Tämä selkämyskuva on ihan hyvä, ehkä vähän keskitason yläpuolella. Tämä oli myös ensimmäinen selkämyskuva, jonka palasen sain omakseni.
Vuonna 2003 selkämyskuva esiintyi taskareissa 277-288. Tämä selkämyskuva on ensimmäinen, jonka omistan täysin kokonaisena. Kuvassa Roope, Aku ja Ankanpojat ovat Roopen rahasäiliössä. Roope räyhää ja valittaa Akulle ja pojille. Roope ei halua, että pojat ja Aku pelleilevät hänen rahojensa kanssa, ja niin he juuri tekevät. Näyttää, että kuvassa olisi menossa jokin leikkimielinen sota, tai taistelu. Kuvan on piirtänyt Korhonen, ja myös tässä kuvassa näkyy tuttu Taskarilogo. Mielestäni tämä selkämys on jäänyt hyvin mieleeni (tosin muuten se ei ole kauhean hyvä), sillä se on minulla kokonaisena, ja varsin hyväkuntoisena kirjahyllyssä.
Vuoden 2004 selkämyskuvan on piirtänyt Kari korhonen. Kuva julkaistiin taskareissa 289-300. Kuvassa on Aku ja Ankanpojat. He ovat ulkosalla, ja heillä on mukanaan ilmapalloja. Monenvärisiä. Niissä lukee 70. Aku on pulassa, sillä hän roikkuu ilmassa, tietysti ilmapallojen varassa. Eräs Ankanpojista yrittää ampua joko aku tai ilmapalloja, jotta Aku tippuisi alas. Tämä selkämyskuva tehtiin Akun 70-vuotissynttärien kunniaksi. Korhonen piirsi kuvan hyvin, tosin ihan paras mahdollinen se ei ole, sillä olisin kaivannut kuvaan jotain muutakin. Kuvassa näkyy paljon sinistä taivasta, sekä vihreää ruohikkoa, juuri muuta ei kuvan taustalla ole.
Vuonna 2005-2006 julkaistiin Suomen pisin selkämyskuva. Tämän kuvan piirsi Cavazzano. Kuva julkaistiin kaikenkaikkiaan 24 taskarissa. Kuvassa poseeraavat monet tutu hahmomme Ankkalinnasta. Kuvassa on mm. Ankkoja, eikä konnnatkaan ole jääneet pois kuvasta. Kuvan tausta on väriltään tumma, tummansininen. Kyseisessä kuvassa ovat ainakin nämä hahmot: Aku Ankka, Roope Ankka, Iines Ankka, Ankanpojat, Mikki Hiiri, Minni Hiiri, Hessu Hopo, Taikaviitta, Mustapekka, Karhukopla, Indiana Hopo, Touho, Hannu Hanhi, Mummo Ankka ja Hansu Hanhi. Vähän outoa vaan on, että Aku ja Taikaviitta esiintyvät samassa kuvassa. Melkeimpä missään kuvassa ei olla nähty yhtä montaa Disney-hahmoa. Tämä kuva juhlistaa Disney-yhtiön 75-vuotisjuhlaa. Ihan hyvä, että Cavazzao teki näinkin hienon, ehkä jopa parhaan selkämyskuvan juhlistamaan Disneytä, ja kaikkia Disney-hahmoja. Tämän kuvan on tussannut italialainen Sandro Zemolin. Tässä kuvassa jokainen hahmo on oma itsensä, eikä kuvassa tapahdu mitään erikoista. Jostain syystä vain tykkään tästä kuvasta, tausta on ainakin tunnelmallinen. Eräitä varsin tärkeitä hahmoja ei näy kuvassa, mm. Touho Ankkaa.
Seuraavana vuonna eli vuonna 2007 julkaistiin taas uusi selkämyskuva. Tämän selkämyskuvan on todennäköisesti piirtänyt Cavazzano. Kuvassa ovat Iines, Aku, Ankanpojat sekä Roope, jotka jakavat lahjoja toisilleen. Kuva on taustaltaan punainen, ja myös keltaista löytyy. Mielestäni tämä ei ole ihan parhaimpien joukossa oleva selkämyskuva, vaikka kuvassa onkin huumoria, niin jotenkin se jäi vaan vähän vaisuksi ja tylsäksi, ehkä se vain oli aika yksinkertainen kuva. Kuvassa kuitenkin on eräs vitsi, Ankat antavat Roopelle isoja lahjoja, vaivalla hankittuja, mutta rikas Roope antaakin Ankoille lahjaksi mitättömännäköiset pienet paketit. Roope on tyytyväisen näköinen, samaa ei voi sanoa Ankanpojista ja kumppaneista. Tämä kuva tehtiin Iineksen, Ankanpoikien ja Roopen syntymäpäivien kunniaksi.
Vuonna 2008 julkaistiin selkämyskuva, jossa esiintyvät mm. Hessu, Mikki, Minni, ja poliisimestari Simo Sisu. Nämä grillaavat makkaroita ym. Minni ei näytä kovinkaan tyytyväseltä, kun muut grillaavat, hän haluaisi olla Mikin kanssa, mutta tämä grillaa iloissaan muiden kanssa. Tämän selkämyskuvan tausta on väriltään sinertävä, taivaansinien, tosin alhaalla on muös muita sävyjä. . Itse tykkäsin tästä selkämyskuvasa aika paljon, tämäntyylisiä, kuvia kaipaan lisää. Tämä oli jo parempi kuva, kuin edellisen vuoden selkämyspiirros. Tässä selkämyskuvassa ei ole Aku Ankan Taskukirja-logoa. Tosin taskarin nimi ja numero lukevat selkämyksessä, mustalla värillä.
Tänäm vuoden taskareissa on esiintynyt eräs selkämyskuva, jossa on joitakin Disney-hahmoja. Nämä kaikki hahmot ryntäilevät varsin iloisen näköisesti kuvassa. Ainakin Karhukoplan pojat löytyvät kuvasta, ja kuvasta taitaa myös löytyä Ankanpojat, Iines ja Hessu Hopo, Roope, Hansu Hanhi ja Hannu (varmaan muitankin hahmoja tulemme näkemään vielä tänä vuonna. Kuvan tausta, on väriltään keltainen ja oranssi. Mielestäni tämä kuva vaikuttaa suht hyvältä, tosin tässä kuvassa ei taida olla mitään suurempaa vitsiä, tai humoristisuutta. Loppuvuodesta sitten nähdään, että minkälainen kuva on kokonaisuudessaan. Voi olla, että Cavazzano on tarkoituksella tehnyt kuvasta sellaisen, että sen tapahtumia ei voi kunnolla ennalta arvata. Ainakin kuva saattaa olla yhtä hyvä, kuin edellisen vuoden kuva. Näyttää siltä, että kuvassa olevat hahmot ryntäävät jotain esinettä, tai asiaa kohti.
Vanhoissa taskareissa ei alunperin ollut selkämyskuvia. Kuitenkin näiden vanhojen taskareiden uusintapainoksiin selkämyskuvia on laitettu. Ne ovat kuitenkin hieman vaatimattomimpia, kuin uusien taskukirjojen selkämykset. Mielestäni noihin vanhoihin Taskukirjoihin ei olisi tarvinnut laittaa välttämättä noita selkämyskuvia. Nimittäin jos Taskarit laittaa hyllylle, vierekkäin, niin onhan se vähän hölmöä, että numerossa 120 on selkämyskuva, mutta numerossa 150 selkämyskuvaa ei sitten olekaan. Ja kun tullaan numeroon 178, selkämyskuva alkaa taas. Hölmö ja pitkä selkämyskuvaton väli tuossa.
Usein vanhojen taskukirjojen selkämyskuvilla ei käsittääkseni ole ollut samaa piirtäjää, vaan piirtäjiä on ollut useita. Näitä selkämyskuvia katselemalla voi tunnistaa, että vanhojen taskareiden selkämyskuvia ovat piirtäneet ainakin Cavazzano ja De Vita.
Eräässä vanhassa selkämyskuvassa ovat mm. Roope ja Kroisos, Kroisos raahaa Roopea eteenpäin. Kuvan tausta oli väriltään kellertävä. Mielestäni tämä kuva oli aika vaatimaton, tosin en edes omista sitä aivan kokonaan. Vanhojen selkämyskuvien tasolla se saattaa olla ihan hyväkin.
Eräässä toisessa vanhaemmassa selkämyksessäovat ainakin Musta Pekka sekä Mikki Hiiri. Musta Pekka oli kai lyönyt Mikin tainnuksiin ja lähtee häijynnäköisenä paikalta. Parin vuoden aikana tämä selkämyskuva paljastunee kokonaan. Tasutan väri on taivaansininen, ja se esittääkin taivasta. Taustalla on myös vihreää ruohoa. Tämä selkämyskuva taitaa olla aika hyvä, jos vertaa muihin vanhempiin selkämyksiin. Tosin tämäkään ei vedä vertoja uusille selkämyskuville, sillä tässäkin hahmot ovat pienempiä, eikä kuvassa taida olla minkäänlaista vitsiä.
Yhdessä vanhoihin taskareihin painetussa selkämyksessä on ilmiesestikin Roope, ja joku hirviö jahtaa tätä, hiviö on väriltään keltainen. Tämän selkämyskuvan tausta on väriltään vihreä, tummanvihreä ylhäältä ja vaaleanvihreä alhaalta, jokaiseen selkämyksen osaan on painettu taskareiden nimet mustalla värillä.
Muistan vielä erään uusintapinoksien selkämyskuvan, jossa esiintyi ainakin Hannu Hanhi. Hannulla on mukanaa jokin kala. Ilmeisesti Hannu oli käynyt kalassa. Kuvan tausta on väriltään ylhäältä tummansininen ja alhaalta lähes puhtaanvalkoinen. Omasta mielestä kuva voi olla jopa aika hyvä, kuvassa saattaa olla jokin vitsikin.
Vuodesta 1995 lähtien selkämyskuvat olleet aika samantyylisiä tähän päivään saakka. Humoristisiankin selkämyksia on aika paljon. Tosin viime vuosina huumori on hiukan hävinnyt niistä. Aluksi selkämykset juhlistivat vain jonkin hahmon syntymäpäiviä, mutta 2000-luvulla, tästä ajatuksesta on luovuttu.
Mainittakoon nyt vielä, että tuttu Aku Ankan Taskukirja-logo on esiintynyt useissa selkämyksissä, tosin ihan lähivuosina sitä ei syystä tai toisesta olla selkämyksessä nähty. Selkämyksissä tosin aina lukee kyseisen taskukirjan numero, numeroiden värit vaihtelevat usein. Selkämyksessä on myös kyseisen taskarin nimi, yleensä selkämyksessä ei näiden, ja itse kuvan lisäksi nähdä juuri muuta.
Mielipiteitäni: Omasta mielestäni selkämykset ovat ihan ok lisä taskareihin. Ne eivät kuitenkaan ole ihan välttämättömiä, ja ilman niitäkin pärjäisi hyvin. Tosin mielestäni on kiva laittaa taskarit numerojärjestykseen, jotta syntyisi yhtenäinen selkämyskuva. Olisi tietysti ollut ihan mukava, että Korhonen piirtäisi kaikki selkämykset ulkomaalaisten taiteilijoiden sijaan, että taskareihin saataisiin enemmän suomalaisuutta. Mielestäni olisi hyvä, jos Taikaviittaa nähtäisiin useammin selkämyksissä. Vuoden 1999 Taikaviitta-selkämyskuva oli mielestäni ihan hyvä. Toivon, että jatkossakin selkämyskuvia julkaistaisiin taskareissa. Mielestäni olisi myös ihan hyvä, että jokainen selkämyskuva, olisi 12-osainen. Tällöin säilyisi hyvä rytmi, ja selkämyskuvat vaihuisivat tarpeeksi usein. Jos taskareissä ei olisi selkämyskuvia, niin silloin tuskin järjestelisin taskareitani numerojärjestykseen lähes koskaan. Selkämyskuvat kannustavat minua keräämään koko selkämyskuvan. Toisaalta parista taskarista selkämyskuva on repeytynyt osittain, tai kokonaan irti, mikä on kokonaisen kuvan kannalta sääli. Toivoisin vielä, että seuraavien vuosien taskareissa julkaistaisiin noin 10 vuoden takaisten selkämyskuvien tapaisia kuvia. Ne olivat niitä "kunnon" selkämyskuvia. Tietysti 2000-luvun kuvissa poikkauksen tekee tuo pitkä, Cavazzanon piirtämä kuva. Kari Korhosta kehiin siis.
Ensi vuoden selkämyskuvan aiheena voisi olla mm. Aku Ankan Taskukirja, sillä tämä julkaisu täyttää ensi vuonna peräti 40 vuotta. Voi olla että silloin myös selkämyksissä nähtäisiin pitkästä aikaa taskarilogo. Myös Mini-taskareilla on omat selkämyskuvansa, ne ovat vain hiukan vaatimattomamman näköisiä, kuin tavallisissa taskukirjoissa.
Yhteenveto: Taskareissa julkiastaan selkämyskuvia, niitä on julkiastu vuodesta 1995 lähtien. Kansikuvia on monenlaisia. Pisin kansikuva oli vuoden 2005 ja 2006-taskareissa julkaistu kuva. Tämä kuva on italialaisen Giorgio Cavazzanon piirtämä. Selkämyskuvat ovat ihan hyvä lisä taskukirjoihin, vaikka eivät ne aivan välttämättömiä olekaan. Usein selkämyskuvilla on juhlistettu esimerkiksi jonkun hahmon syntymäpäiviä. Alunperinhän selkämykset tehtiin vain hahmojen (tai jonkin muun) syntymäpäivien kunniaksi. Todennäköisesti selkämyksien julkaisua jatketaan taskareissa aika pitkään, koska ne koristavat taskareita, ja piirtäjien on aika helppo piirtää vain joku yksittäinen kuva. Voin vielä tässä yhteenvedossa todeta, että Korhosen selkämyskuva-valtakautta oli 90-luku ja 2000-luvun alku ja Cavazzanon valtakausi alkoi 2000-luvun alussa. Korhosen piirtämät Aku Ankan Taskukirja-logot pienenivät kokoajan. Ensimmäisessä selkämyskuvassa logo oli iso, ja viimeisessä jo paljon pienempi. Cavazzano ei ole kummemmin piirtänyt Taskarilogoa selkämyskuviinsa. Muutenkin hän tekee varsin erilaisia selkämyskuvia, kuin Korhonen.
Listaampa vielä tähän yhteenvedon lisäksi taskareiden selkämyskuvien hyvät ja huonot puolet:
+Hyvä puoli on ehdottomasti se, että selkämyskuvat koristavat taskukirjoja, ne monipuolistavat taskareita entisestään
+Hienot piirrokset, usein selkämyksissä julkaistaan hienoja piirroksia, kuten vaikka vuosien 2005-2006 piirros
+Vaihtelevuus, usein selkämyskuvat eivät kauheasti muistuta toisiaan, vaikka poikkeuksiakin on ollut
-Ilmestymistiheys, eli täytyy odottaa jopa kaksi vuotta että saa kerätyksi kokonaisen selkämyskuvan
-Vaikka itse kuvat ovat hienoja, niin kaipaisin enemmän selkämyskuvien piirtäjiä, jolloin monipuolisuus vähän lisääntyisi, tosin Korhonen ja Cavazzano ovat hoitaneet hommansa ihan kiitettävästi
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1198 -
26.07.2009 klo 09:29:22
No huhhuh, mikä loppuhuipennus kaudelle. Todella pitkiä viestejä ja kenties jollakulla on vielä Bomber-taktiikka käyttämättä. Akuhullulla?
Mikäli Vankka, IFF08, Karhula ja kumppanit onnistu(i)vat väsäämän kirjaa pidemmän viestin ja Akuhullu voittaisi osiksen Bomber-taktiikallaan, niin eikös AH voittaisi myös mestaruuden? Jatkan ehkä viestiäni vielä jonkin verran tähän. Älkää huoliko, minulla ei ole Bomber-taktiikkaa valmisteilla. :) Taistelen lähinnä sijoista 5-8.
Eli tässä siis sitä jatkoa jonkin verran:
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Erilaisia kuvituksia, jotkä ilmestyvät pikkuhiljaa taskukirjojen selkäpuolelle, kutsutaan
kuvaavasti selkämyskuviksi. Yleensä yhden kuvan "valmiiksi saantiin" menee vuosi, mutta kahdenkin vouden mittainen kuvitus on nähty. Usein selkämyskuvan teemana on jonkinlainen juhla (joku hahmo täyttää esim. 50 vuotta), sillä melkein joka vuosi on jonkin hahmojuhlan aihetta. Kuva muodostuu, kun kaikki kyseisen vuoden taskarit laitetaan vierekkäin. Kyseessä on siis eräänlainen "palapeli".
Kaikkein yleisin suomalaistaskarien selkämyskuvapiirtäjä on ehdottomasti suomalainen Kari Korhonen. Toinen suhteellisen yleinen varsinkin nykyään oleva selkämyskuvapiirtäjä on italialaismaestro Giorgio Cavazzano.
Ensimmäistä kertaa selkämyskuva otettiin käyttöön vuonna 1995. Tuo kyseinen kuvitus muodostui Aku Ankan taskukirjoista 178-189, ja teemaan perehdyn seuraavaksi. Teemana on Aku Ankan taskukirjojen 25-vuotisjuhla, ja kuvassa Aku makailee iloisena ja pitelee kättään punaisen Aku Ankan taskukirja-logon päällä. Akun yläpuolella on vihreäköynnöksinen "koristeseppele", joka ympäröi juhlatekstiä "25 v. 1970-1995". Kuten tekstistä voi päätellä, kyseessä on siis taskukirjojen 25-vuotisjuhla. Kyseisen selkämyskuvan on taiteillut suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Taustaväri on kirkkaankeltainen.
Vuonna 1996 selkämyskuvan taiteili niin ikään Kari Korhonen. Tällä kertaa tosin Akun sisarenpoikiin, Tupuun, Hupuun ja Lupuun liittyen. Kuva syntyy taskukirjoista 190-201. Kyseinen kuvitus on tehty juhlistamaan Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotissyntymäpäiviä. Ideana on se, että ankanpojat seisovat "Aku Ankan taskukirja"- logon takana, ja he hymyilevät leveästi. Tupusta näkyy ainoastaan kädet ja pää. Tupu pitelee "kylttiä" käsissään. Hupusta on näkyvissä puolestaan osa vartalosta, toinen käsi, toinen jalka, sekä tietysti pää. Lupulta näkyvät samat raajat kuin Hupultakin, käsien ja jalkojen puolet vain vaihtelevat. Taustaväri on oranssihtava.
Vuoden 1997 selkämyskuva oli jälleen kerran suomalaisen Kari Korhosen piirtämä. Kuvitus muodostui taskukirjoista 202-213. Kyseinen kuvitus on tehty Roopen 50-vuotisjuhlapäivien kunniaksi. Kyseisessä kuvituksessa Roope makoilee rahojensa keskellä silmät kiinni suurta rahasäkkiä vasten kädet niskan tukena. Taustaväri kyseisessä kuvassa on tummansininen ja siinä on kahdesta aiemmasta kuvituksesta tuttu Aku Ankan taskukirja -logo. Tällä kertaa sen väritys on keltainen.
Sitten vuoteen 1998 ja samalla taskukirjojen ensimmäiseen Mikki-aiheiseen selkämyskuvaan. Tämä kyseinen kuvitus muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 214-225. Kuvituksessa iloinen Mikki katselee suuren suurta syntymäpäiväkakkuaan, jossa on hulppeat seitsemänkymmentä kynttilää. Kakku savuaa myös runsaasti ja osittain kyseisen savun peitossa on myös punainen Aku Ankan taskukirja -logo. Kuvituksen tausta on vihertävä, ja piirroksessa juhlitaan - mitäpä muutakaan kuin Mikin 70-vuotisjuhlapäiviä. Kuten kaikkien aiempienkin selkämyskuvien, myös tämän kuvituksen taiteilijan toimi suomalaispiirtäjä Kari Korhonen.
Ensimmäinen vanhoista rituaaleista poikkeava taskukirjojen selkämyskuva nähtiinkin vuonna 1999. Ensinnäkin kyseinen selkämyskuva oli ensimmäinen, jossa oli kunnollinen, piirretty tausta. Toiseksi kuva muodostui kaiken kaikkiaan kolmestatoista taskukirjasta (eli siis numeroista 226-238). Ei siis normaalista kahdestatoista. Itse kuvassa poseeraa Taikaviitta (eli siis Aku). Taikaviitta katselee valokeilalla heijastettua logoaan tummalla yötaivaalla kaupungin rakennuksien yllä. Tausta on siis koottu erilaisista rakennelmista. Kuvituksessa ei esiinny laisinkaan aiemmista selkämyskuvista tuttua Aku Ankan taskukirja -logoa, mikä tekee tästä kyseisestä selkämyskuvasta myös erikoisen. Itse kuvahan on tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Ja jälleen kerran piirtäjänä toimi Kari Korhonen.
Vuoden 2000 selkämyskuva jatkoi edellisen viitoittamalla tiellä pitäen sisällään kaiken kaikkiaan siis kolmetoista taskukirjaa. Kuva on mielestäni varsin omaperäinen, sillä kyseisessä kuvituksessa Aku heittelee ilmaan hieman vanhempia taskareita (joiden joukossa muun muassa ensimmäinen numero, Mikki kiipelissä) yrittäen samalla väistellä niitä niiden putoessa alas. Tässä kuvituksessa nähtiin taas tuttu Aku Ankan taskukirja -logo, joka oli tällä kertaa väritykseltään punainen. Kyseinen kuva on tehty - kuten arvata saattaa Aku Ankan taskukirjojen 30-vuotisjuhlapäivien kunnikasi. Kuvan tausta on keltainen ja piirtäjänä toimii tässäkin kuvituksessa suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Tämä selkämyskuva koostui kaiken kaikkiaan numeroista 239-251.
Vuonna 2001 nähtiin niin ikään erikoinen tapaus, kun selkämyskuva ilmestyi "jo" kolmatta kertaa peräkkäin kolmetoistaosaisena, kaiken kaikkiaan siis numeroista 252-264. Kuvitus on varsin erikoislaatuinen, ja kuvassa Aku katselee kaiken kaikkiaan kolmea kuvaa itsestään. Ensimmäinen kuva on lyijykynäluonnos, toinen kuva taas on tussattu ja kolmannessa on jo valmis, väritetty versio kuvasta. Kaikissa kuvissa Aku on lyömässä pesäpalloa pesäpallomailalla. Kuvassa esiintyy myös tuttu, Aku Ankan taskukirja -logo, joka on tällä kertaa keltainen. Tausta on väritykseltään punainen, ja selkämyskuvan on ties kuinka monennen kerran taiteillut oma ankkapiirtäjämme Kari Korhonen.
Vuoden 2002 selkämyskuva koostui jälleen tuttuun tyyliin kahdestatoista taskukirjasta, tarkalleen ottaen numeroista 265-276. Kuvituksessa on Pelle Peloton ja hän on varsin nolona pajassaan, jossa on myös hänen kyhäämänsä monistuskoje. Monistaja on monistanut lukuisia Pikku apulaisia, jotka puolestaan hyppelevät pitkin Pellen pajaa. Kuvan on jälleen kerran taiteillut suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Kuvasta löytyy myöskin luonnollisesti Aku Ankan taskukirja -logo.
Vuonna 2003 selkämyskuva piti sisällään tutut kaksitoista taskukirjaa, tarkalleen ottaen numerot 277-288. Kuvassa esiintyvät Aku, ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, sekä Roope, jotka ovat Roopen rahasäiliön rahaholvissa. Roope on kuvassa vihaisen oloinen Akulle ja ankanpojille, jotka puolestaan leikkivät (pelleilevät leikkiessään sotaa) Roopen omaisuudella (siis rahoilla). Akulla on päässään suuren suuri kruunu ja hän suojautuu kilvellä ankanpoikien laukoessa setelinippuja häntä kohti. Kari Korhosen käsialaa tuttuun tyyliin tämäkin. Kuvan taustaväri on vaaleanvihreä, ja tämä kuvitus on mielestäni yksi kaikein huonoimmin toteutetuista, sama pätee edellisvuotiseenkin taiteiluun.
Vuonna 2004 juhlittiin itse pääjehun, Aku Ankan 70-vuotisjuhlia ja totta kai selkämyskuvankin täytyy olla siihen liittyvä. Kuvassa Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu yrittävät ampua ilmapalloissa roikkuvan Akun alas ritsoillaan. He ovat jo onnistuneet puhkomaan muutaman pallon. Kaikissa palloissa on luku 70, mikä tietysti merkitsee vuosimäärää, jonka Aku saavutti kyseisenä vuonna. Kuvassa ollaan ulkosalla ja taustalla näkyvät vihreä nurmikko ja sininen taivas. Kuvan piirsi jälleen kerran - tosin viimeistä kertaa suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Mielestäni tämä kuva oli kaiken kaikkiaan hienosti toteutettu ja suunniteltu. Kuva moudostui kaiken kaikkiaan numeroista 289-300. Aku Ankan taskukirja -logo esiintyi tässä selkämyskuvassa viimeistä kertaa.
Vuonna 2005 koettiin yksi järisyttävä muutos selkämyskuvien osalta. Kari Korhosen selkämyskuvat olivat nimittäin historiaa ja uudeksi piirtäjäksi saapui italialaismaestro Giorgio Cavazzano. Tässä kuvassa oli erikoista se, että se kesti poikkeukselliset kaksi vuotta. Kuvassa ovat käytännössä kaikki Ankkalinnan tunnetuimmat hahmot yhteispotretissa. Vasemmalta oikealle kaiken kaikkiaan kuvassa poseerasivat seuraavat hahmot:
Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Pelle Peloton, Pikku apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna Ammu, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo (Kaino-Vieno) Ankka, Taikaviitta (Aku Ankka), sekä Minni Hiiri
Kyseessä oli siis varsin kattava hahmopotretti ja mielestäni tämä oli yksi onnistuneimmista selkämyskuvista. Ja kuten todettua, taiteilijana toimi poikkeuksellisesti italialaispiirtäjä Giorgio Cavazzano. Tässä kuvituksessa tausta oli tummansininen, mikä oli mielestäni erittäin osuva valinta.
Vuonna 2007 selkämyskuvat palasivat takaisin vanhaan tuttuun vuoden kestämisaikaan. Myös tämän kyseisen vuoden selkämyskuvan piirsi Giorgio Cavazzano ja se juhlistaa Roopen 60-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen 75-vuotissyntymäpäiviä, sekä ankanpoikien Tupun, Hupun ja Lupun 70-vuotissyntymäpäiviä. Itse kuvassa Roope jakelee erittäin pienikokoisia (ja varmastikin hyvinkin edullisia) lahjoja juhlien kunniaksi. Vastaavasti Iines ja ankanpojat ovat ostaneet Roopelle suurikokoisia ja hulppeita paketteja. Kuvitus on väritykseltää suurimmaksi osin punaisen värinen. Kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan numeroista 325-336.
Viime vuoden (siis vuoden 2008) selkämyskuvassa nähtiin jälleen pitkästä aikaa pelkästään hiiriuniversumin hahmoja. Kuvassa esiintyvät Hessu Hopo, Mikki Hiiri, Simo Sisu, sekä Minni.Varsin kesäisessä kuvassa ollaan grillaamassa makkaraa ulkotiloissa (tietysti). Vihaisen oloinen Minni seurailee taoahtumia kädet puuskassa sivusta samalla kun "miehet" keskittyvät makkaran mussuttamiseen. Kuvan on jälleen taiteillut italialaipiirtäjä Giorgio Cavazzano ja kyseinen kuvitus juhlistaa Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Tausta on väritykseltään vaaleansinisen värinen. Tämä kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 337-348.
Tämän vuoden (siis vuoden 2009) selkämyskuva on edennyt jo yli puolenvälin ja se tulee muodostumaan kaiken kaikkiaan numeroista 349-360. Selkämyskuvan taskukirjoista puuttuu enää kaiken kaikkiaan viisi osaa, kun tällä hetkellä ollaan numerossa 355. Kuvassa esiintyy lukuisia Ankkalinnan asukkeja (tahän mennessä ovat esiintyneet Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Karhukopla, Hansu Hanhi ja luultavasti Mikki Hiiri). Nämä kyseiset hahmot ajavat iloisen oloisina takaa luultavasti jotakin henkilöä (luultavasti Aku Ankkaa, koska on Akun 75-vuotisjuhlavuosi). Tausta on väritykseltään keltaisen vöärinen ja piirtäjänä toimii "jo" neljättä kertaa peräkkäin italialaispiirtjä Giorgio Cavazzano.
Myös vanhempiin taskukirjoihin on väsätty selkämyskuvia, jotka eivät kuitenkaan yllä uusien vastaavien tasolle. Piirtäjinä vanhemmissa selkämyskuvissa ovat toimineet ainakin italialaispiirtäjät Giorgio Cavazzano ja Massimo De Vita. Yleensä vanhat selkämyskuvat eivät edes sisällä mitään vitsiä, vaan ne saattavat liittyä johonkin sen taskukirja-aikakauden laatutarinaan. Selkämyskuvat ovat myös uudempia lyhyempiä ja tyylittömämpiä. Selkämyskuvat alkavat uusintapainoksissa jo reilusti ennen sadatta numeroa ja jatkuvat sinne sadanviidenkymmenennen numeron kieppeille. Sen jälkeen selkämyskuvista tulee n. kolmenkymmenen numeron tauko, ja ne "jatkuvat" tai oikeastaan alkavat taas taskukirjan numerosta 178.
Itse olen törmännyt myös vanhojen taskukirjojen (hieman päälle sadannen numeron) selkämyskuviin, jotka ovat koitenkin lyhyempiä kuin nykyiset, vuoden kestävät (12 numeroa) selkämyskuvat. Omista kaiken kaikkiaan kolme (kohta neljä) täydellistä selkämyskuvasarjaa. Siis vuosien 2005-2006, 2007 ja 2008 (pian 2009) selkämyskuvasarjat. Mielestäni kenties paras selkämyskuva on vuosien 2005-2006 versio. Cavazzano luketuu muutenkin lempipiirtäjiini ja yhteispotretti oli kerrassaan loistava ajatus.
Yhteenveto: Aku Ankan taskukirjoissa (nykyään myös Mini-taskareissa, tosin ne ovat varsin vaatimattomia, joissa on tähän mennessä esiintynyt vain Akun pää ja Roopen pää) esintyvät selkämyskuvat ovat eri ankkapiirtäjien piirtämiä, sarjanomaisia kuvia, jotka saadaan kokoon ostamalla koko vuoden taskarit. Tämä on myös erinomaista bisnestä, ihmiset ostavat kenties innokaammin taskurkirjoja, kun heillä on motiivina saada kokoon hieno "palapeli", joka koostuu monista eri taskukirjojen selkämyksestä. Kun vertaillaan selkämyskuvapiirtäjinä suomalaista Kari Korhosta ja italialaista Giorgio Cavazzanoa, on hankala sanoa kumpi vie voiton. Omalla tavallaan pidän todella paljon molempien ankkapiirtäjien kynänjäljestä. Molemmilta löytyy sekä vahvuuksia, että heikkouksia nimenomaan taskukirjojen selkämyskuvapiirtäjänä. Kaiken kaikkiaan selkämyskuvat ovat hieno piristysruiske muutenkin kohtalaisen hyvälaatuisiin Aku Ankan taskukirjoihin.
Mikäli Vankka, IFF08, Karhula ja kumppanit onnistu(i)vat väsäämän kirjaa pidemmän viestin ja Akuhullu voittaisi osiksen Bomber-taktiikallaan, niin eikös AH voittaisi myös mestaruuden? Jatkan ehkä viestiäni vielä jonkin verran tähän. Älkää huoliko, minulla ei ole Bomber-taktiikkaa valmisteilla. :) Taistelen lähinnä sijoista 5-8.
Eli tässä siis sitä jatkoa jonkin verran:
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Taskarien selkämyskuvat
Erilaisia kuvituksia, jotkä ilmestyvät pikkuhiljaa taskukirjojen selkäpuolelle, kutsutaan
kuvaavasti selkämyskuviksi. Yleensä yhden kuvan "valmiiksi saantiin" menee vuosi, mutta kahdenkin vouden mittainen kuvitus on nähty. Usein selkämyskuvan teemana on jonkinlainen juhla (joku hahmo täyttää esim. 50 vuotta), sillä melkein joka vuosi on jonkin hahmojuhlan aihetta. Kuva muodostuu, kun kaikki kyseisen vuoden taskarit laitetaan vierekkäin. Kyseessä on siis eräänlainen "palapeli".
Kaikkein yleisin suomalaistaskarien selkämyskuvapiirtäjä on ehdottomasti suomalainen Kari Korhonen. Toinen suhteellisen yleinen varsinkin nykyään oleva selkämyskuvapiirtäjä on italialaismaestro Giorgio Cavazzano.
Ensimmäistä kertaa selkämyskuva otettiin käyttöön vuonna 1995. Tuo kyseinen kuvitus muodostui Aku Ankan taskukirjoista 178-189, ja teemaan perehdyn seuraavaksi. Teemana on Aku Ankan taskukirjojen 25-vuotisjuhla, ja kuvassa Aku makailee iloisena ja pitelee kättään punaisen Aku Ankan taskukirja-logon päällä. Akun yläpuolella on vihreäköynnöksinen "koristeseppele", joka ympäröi juhlatekstiä "25 v. 1970-1995". Kuten tekstistä voi päätellä, kyseessä on siis taskukirjojen 25-vuotisjuhla. Kyseisen selkämyskuvan on taiteillut suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Taustaväri on kirkkaankeltainen.
Vuonna 1996 selkämyskuvan taiteili niin ikään Kari Korhonen. Tällä kertaa tosin Akun sisarenpoikiin, Tupuun, Hupuun ja Lupuun liittyen. Kuva syntyy taskukirjoista 190-201. Kyseinen kuvitus on tehty juhlistamaan Tupun, Hupun ja Lupun 60-vuotissyntymäpäiviä. Ideana on se, että ankanpojat seisovat "Aku Ankan taskukirja"- logon takana, ja he hymyilevät leveästi. Tupusta näkyy ainoastaan kädet ja pää. Tupu pitelee "kylttiä" käsissään. Hupusta on näkyvissä puolestaan osa vartalosta, toinen käsi, toinen jalka, sekä tietysti pää. Lupulta näkyvät samat raajat kuin Hupultakin, käsien ja jalkojen puolet vain vaihtelevat. Taustaväri on oranssihtava.
Vuoden 1997 selkämyskuva oli jälleen kerran suomalaisen Kari Korhosen piirtämä. Kuvitus muodostui taskukirjoista 202-213. Kyseinen kuvitus on tehty Roopen 50-vuotisjuhlapäivien kunniaksi. Kyseisessä kuvituksessa Roope makoilee rahojensa keskellä silmät kiinni suurta rahasäkkiä vasten kädet niskan tukena. Taustaväri kyseisessä kuvassa on tummansininen ja siinä on kahdesta aiemmasta kuvituksesta tuttu Aku Ankan taskukirja -logo. Tällä kertaa sen väritys on keltainen.
Sitten vuoteen 1998 ja samalla taskukirjojen ensimmäiseen Mikki-aiheiseen selkämyskuvaan. Tämä kyseinen kuvitus muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 214-225. Kuvituksessa iloinen Mikki katselee suuren suurta syntymäpäiväkakkuaan, jossa on hulppeat seitsemänkymmentä kynttilää. Kakku savuaa myös runsaasti ja osittain kyseisen savun peitossa on myös punainen Aku Ankan taskukirja -logo. Kuvituksen tausta on vihertävä, ja piirroksessa juhlitaan - mitäpä muutakaan kuin Mikin 70-vuotisjuhlapäiviä. Kuten kaikkien aiempienkin selkämyskuvien, myös tämän kuvituksen taiteilijan toimi suomalaispiirtäjä Kari Korhonen.
Ensimmäinen vanhoista rituaaleista poikkeava taskukirjojen selkämyskuva nähtiinkin vuonna 1999. Ensinnäkin kyseinen selkämyskuva oli ensimmäinen, jossa oli kunnollinen, piirretty tausta. Toiseksi kuva muodostui kaiken kaikkiaan kolmestatoista taskukirjasta (eli siis numeroista 226-238). Ei siis normaalista kahdestatoista. Itse kuvassa poseeraa Taikaviitta (eli siis Aku). Taikaviitta katselee valokeilalla heijastettua logoaan tummalla yötaivaalla kaupungin rakennuksien yllä. Tausta on siis koottu erilaisista rakennelmista. Kuvituksessa ei esiinny laisinkaan aiemmista selkämyskuvista tuttua Aku Ankan taskukirja -logoa, mikä tekee tästä kyseisestä selkämyskuvasta myös erikoisen. Itse kuvahan on tehty Taikaviitan 30-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Ja jälleen kerran piirtäjänä toimi Kari Korhonen.
Vuoden 2000 selkämyskuva jatkoi edellisen viitoittamalla tiellä pitäen sisällään kaiken kaikkiaan siis kolmetoista taskukirjaa. Kuva on mielestäni varsin omaperäinen, sillä kyseisessä kuvituksessa Aku heittelee ilmaan hieman vanhempia taskareita (joiden joukossa muun muassa ensimmäinen numero, Mikki kiipelissä) yrittäen samalla väistellä niitä niiden putoessa alas. Tässä kuvituksessa nähtiin taas tuttu Aku Ankan taskukirja -logo, joka oli tällä kertaa väritykseltään punainen. Kyseinen kuva on tehty - kuten arvata saattaa Aku Ankan taskukirjojen 30-vuotisjuhlapäivien kunnikasi. Kuvan tausta on keltainen ja piirtäjänä toimii tässäkin kuvituksessa suomalaispiirtäjä Kari Korhonen. Tämä selkämyskuva koostui kaiken kaikkiaan numeroista 239-251.
Vuonna 2001 nähtiin niin ikään erikoinen tapaus, kun selkämyskuva ilmestyi "jo" kolmatta kertaa peräkkäin kolmetoistaosaisena, kaiken kaikkiaan siis numeroista 252-264. Kuvitus on varsin erikoislaatuinen, ja kuvassa Aku katselee kaiken kaikkiaan kolmea kuvaa itsestään. Ensimmäinen kuva on lyijykynäluonnos, toinen kuva taas on tussattu ja kolmannessa on jo valmis, väritetty versio kuvasta. Kaikissa kuvissa Aku on lyömässä pesäpalloa pesäpallomailalla. Kuvassa esiintyy myös tuttu, Aku Ankan taskukirja -logo, joka on tällä kertaa keltainen. Tausta on väritykseltään punainen, ja selkämyskuvan on ties kuinka monennen kerran taiteillut oma ankkapiirtäjämme Kari Korhonen.
Vuoden 2002 selkämyskuva koostui jälleen tuttuun tyyliin kahdestatoista taskukirjasta, tarkalleen ottaen numeroista 265-276. Kuvituksessa on Pelle Peloton ja hän on varsin nolona pajassaan, jossa on myös hänen kyhäämänsä monistuskoje. Monistaja on monistanut lukuisia Pikku apulaisia, jotka puolestaan hyppelevät pitkin Pellen pajaa. Kuvan on jälleen kerran taiteillut suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Kuvasta löytyy myöskin luonnollisesti Aku Ankan taskukirja -logo.
Vuonna 2003 selkämyskuva piti sisällään tutut kaksitoista taskukirjaa, tarkalleen ottaen numerot 277-288. Kuvassa esiintyvät Aku, ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu, sekä Roope, jotka ovat Roopen rahasäiliön rahaholvissa. Roope on kuvassa vihaisen oloinen Akulle ja ankanpojille, jotka puolestaan leikkivät (pelleilevät leikkiessään sotaa) Roopen omaisuudella (siis rahoilla). Akulla on päässään suuren suuri kruunu ja hän suojautuu kilvellä ankanpoikien laukoessa setelinippuja häntä kohti. Kari Korhosen käsialaa tuttuun tyyliin tämäkin. Kuvan taustaväri on vaaleanvihreä, ja tämä kuvitus on mielestäni yksi kaikein huonoimmin toteutetuista, sama pätee edellisvuotiseenkin taiteiluun.
Vuonna 2004 juhlittiin itse pääjehun, Aku Ankan 70-vuotisjuhlia ja totta kai selkämyskuvankin täytyy olla siihen liittyvä. Kuvassa Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu yrittävät ampua ilmapalloissa roikkuvan Akun alas ritsoillaan. He ovat jo onnistuneet puhkomaan muutaman pallon. Kaikissa palloissa on luku 70, mikä tietysti merkitsee vuosimäärää, jonka Aku saavutti kyseisenä vuonna. Kuvassa ollaan ulkosalla ja taustalla näkyvät vihreä nurmikko ja sininen taivas. Kuvan piirsi jälleen kerran - tosin viimeistä kertaa suomalaistaiteilija Kari Korhonen. Mielestäni tämä kuva oli kaiken kaikkiaan hienosti toteutettu ja suunniteltu. Kuva moudostui kaiken kaikkiaan numeroista 289-300. Aku Ankan taskukirja -logo esiintyi tässä selkämyskuvassa viimeistä kertaa.
Vuonna 2005 koettiin yksi järisyttävä muutos selkämyskuvien osalta. Kari Korhosen selkämyskuvat olivat nimittäin historiaa ja uudeksi piirtäjäksi saapui italialaismaestro Giorgio Cavazzano. Tässä kuvassa oli erikoista se, että se kesti poikkeukselliset kaksi vuotta. Kuvassa ovat käytännössä kaikki Ankkalinnan tunnetuimmat hahmot yhteispotretissa. Vasemmalta oikealle kaiken kaikkiaan kuvassa poseerasivat seuraavat hahmot:
Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Pelle Peloton, Pikku apulainen, Musta Pekka, Aku Ankka, Hannu Hanhi, Heluna Ammu, Iines Ankka, Karhukopla, Polle Koninkaulus, Roope Ankka, Milla Magia, Indiana Hopo, Mummo (Kaino-Vieno) Ankka, Taikaviitta (Aku Ankka), sekä Minni Hiiri
Kyseessä oli siis varsin kattava hahmopotretti ja mielestäni tämä oli yksi onnistuneimmista selkämyskuvista. Ja kuten todettua, taiteilijana toimi poikkeuksellisesti italialaispiirtäjä Giorgio Cavazzano. Tässä kuvituksessa tausta oli tummansininen, mikä oli mielestäni erittäin osuva valinta.
Vuonna 2007 selkämyskuvat palasivat takaisin vanhaan tuttuun vuoden kestämisaikaan. Myös tämän kyseisen vuoden selkämyskuvan piirsi Giorgio Cavazzano ja se juhlistaa Roopen 60-vuotissyntymäpäiviä, Iineksen 75-vuotissyntymäpäiviä, sekä ankanpoikien Tupun, Hupun ja Lupun 70-vuotissyntymäpäiviä. Itse kuvassa Roope jakelee erittäin pienikokoisia (ja varmastikin hyvinkin edullisia) lahjoja juhlien kunniaksi. Vastaavasti Iines ja ankanpojat ovat ostaneet Roopelle suurikokoisia ja hulppeita paketteja. Kuvitus on väritykseltää suurimmaksi osin punaisen värinen. Kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan numeroista 325-336.
Viime vuoden (siis vuoden 2008) selkämyskuvassa nähtiin jälleen pitkästä aikaa pelkästään hiiriuniversumin hahmoja. Kuvassa esiintyvät Hessu Hopo, Mikki Hiiri, Simo Sisu, sekä Minni.Varsin kesäisessä kuvassa ollaan grillaamassa makkaraa ulkotiloissa (tietysti). Vihaisen oloinen Minni seurailee taoahtumia kädet puuskassa sivusta samalla kun "miehet" keskittyvät makkaran mussuttamiseen. Kuvan on jälleen taiteillut italialaipiirtäjä Giorgio Cavazzano ja kyseinen kuvitus juhlistaa Mikin ja Minnin 80-vuotissyntymäpäiviä. Tausta on väritykseltään vaaleansinisen värinen. Tämä kyseinen selkämyskuva muodostui kaiken kaikkiaan taskukirjoista 337-348.
Tämän vuoden (siis vuoden 2009) selkämyskuva on edennyt jo yli puolenvälin ja se tulee muodostumaan kaiken kaikkiaan numeroista 349-360. Selkämyskuvan taskukirjoista puuttuu enää kaiken kaikkiaan viisi osaa, kun tällä hetkellä ollaan numerossa 355. Kuvassa esiintyy lukuisia Ankkalinnan asukkeja (tahän mennessä ovat esiintyneet Hannu Hanhi, Hessu Hopo, Tupu, Hupu ja Lupu Ankka, Karhukopla, Hansu Hanhi ja luultavasti Mikki Hiiri). Nämä kyseiset hahmot ajavat iloisen oloisina takaa luultavasti jotakin henkilöä (luultavasti Aku Ankkaa, koska on Akun 75-vuotisjuhlavuosi). Tausta on väritykseltään keltaisen vöärinen ja piirtäjänä toimii "jo" neljättä kertaa peräkkäin italialaispiirtjä Giorgio Cavazzano.
Myös vanhempiin taskukirjoihin on väsätty selkämyskuvia, jotka eivät kuitenkaan yllä uusien vastaavien tasolle. Piirtäjinä vanhemmissa selkämyskuvissa ovat toimineet ainakin italialaispiirtäjät Giorgio Cavazzano ja Massimo De Vita. Yleensä vanhat selkämyskuvat eivät edes sisällä mitään vitsiä, vaan ne saattavat liittyä johonkin sen taskukirja-aikakauden laatutarinaan. Selkämyskuvat ovat myös uudempia lyhyempiä ja tyylittömämpiä. Selkämyskuvat alkavat uusintapainoksissa jo reilusti ennen sadatta numeroa ja jatkuvat sinne sadanviidenkymmenennen numeron kieppeille. Sen jälkeen selkämyskuvista tulee n. kolmenkymmenen numeron tauko, ja ne "jatkuvat" tai oikeastaan alkavat taas taskukirjan numerosta 178.
Itse olen törmännyt myös vanhojen taskukirjojen (hieman päälle sadannen numeron) selkämyskuviin, jotka ovat koitenkin lyhyempiä kuin nykyiset, vuoden kestävät (12 numeroa) selkämyskuvat. Omista kaiken kaikkiaan kolme (kohta neljä) täydellistä selkämyskuvasarjaa. Siis vuosien 2005-2006, 2007 ja 2008 (pian 2009) selkämyskuvasarjat. Mielestäni kenties paras selkämyskuva on vuosien 2005-2006 versio. Cavazzano luketuu muutenkin lempipiirtäjiini ja yhteispotretti oli kerrassaan loistava ajatus.
Yhteenveto: Aku Ankan taskukirjoissa (nykyään myös Mini-taskareissa, tosin ne ovat varsin vaatimattomia, joissa on tähän mennessä esiintynyt vain Akun pää ja Roopen pää) esintyvät selkämyskuvat ovat eri ankkapiirtäjien piirtämiä, sarjanomaisia kuvia, jotka saadaan kokoon ostamalla koko vuoden taskarit. Tämä on myös erinomaista bisnestä, ihmiset ostavat kenties innokaammin taskurkirjoja, kun heillä on motiivina saada kokoon hieno "palapeli", joka koostuu monista eri taskukirjojen selkämyksestä. Kun vertaillaan selkämyskuvapiirtäjinä suomalaista Kari Korhosta ja italialaista Giorgio Cavazzanoa, on hankala sanoa kumpi vie voiton. Omalla tavallaan pidän todella paljon molempien ankkapiirtäjien kynänjäljestä. Molemmilta löytyy sekä vahvuuksia, että heikkouksia nimenomaan taskukirjojen selkämyskuvapiirtäjänä. Kaiken kaikkiaan selkämyskuvat ovat hieno piristysruiske muutenkin kohtalaisen hyvälaatuisiin Aku Ankan taskukirjoihin.
wierii2
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1199 -
26.07.2009 klo 10:18:10
Onpas hiljaista. Vaikka nyt kausi on päättynyt, niin eikö luulisi, että jälkipyykki kävisi kuumimmillaan. Kuka muuten tekee tulokset?
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 1200 -
26.07.2009 klo 10:18:34
Eikös tämä osakilpailu päättynytkin klo 10?
// Joo, näemmä päättyi. Olin osakilpailussa kai kolmas tai neljäs. Aa1313 tuskin selviää ilman rangaistuksia. :(
// Joo, näemmä päättyi. Olin osakilpailussa kai kolmas tai neljäs. Aa1313 tuskin selviää ilman rangaistuksia. :(