(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)PUKEUTUMINEN ANKKALINNASSA
Ankkalinnan pukeutumisessa ei ole mitään erityistä kaavaa. Eri tarinoissa näkyy aivan tavallisia vaatteita - piirtäjästä tietysti pitkälti riippuen. T-paidat, farkut, kauluspaidat, lipplakit, pipot, verskahousut, takit, hameet, frakit, lenkkitossut, sandaalit, kävelykengät yms. ovat aivan yleisiä vaatteita Ankkalinnassa - kuten ns. oikeassa maailmassakin. En kuitenkaan tekstissäni perehdy väkijoukkoon, vaan yksilöihin, jotka ovat tuttuja kaikille Aku Ankkaa lukeville ihmisille.
Nimikkosankari Aku Ankka ei vaatteidensa tyyliä juurikaan ole muuttanut. Merimiesnuttu on useimmissa sarjakuvissa mustakeltainen, kansikuvituksissa useimmiten taas sinikeltainen. Joissakin tarinoissa Akun nuttu on myös itse tarinassa sinikeltainen. Kansissa taas en ole mustakeltaista nuttua nähnyt - ainakaan vielä. Päässään Akulla on sininen merimieslakki, jossa on musta nauha. Lakin väritys ei vaihtele tarinoissa juurikaan. Akulla on myös rusetti - poikkeuksetta punainen väritykseltään. Housuja Aku taasen ei käytä - kuten ei kenkiäkään. Joissain erityistarinoissa Akulla on nähty niin housut kuin kengätkin, mutta pääsääntöisesti Aku ei käytä housuja tai kenkiä. Akun nutussa on kaksi keltaista nappia mahan kohdalla, ja mustakeltainen kaulus niskan takana. Eriskummallista kyllä, Aku käyttää uidessaan uimahousuja, vaikkei muuten käytä housuja käytännössä koskaan (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta).
Akun eno Roope Ankka käyttää yhä vanhaa, usein punaista nuttuaan, jonka hän osti Skotlannista vuonna 1902. Nuttu on ollut eri tarinoissa myös sininen, vihreä ja violetti - useimmin kuitenkin punainen. Kauluksen väri on usein joko punainen, harmaa, vihreä, tai musta. Sama pätee vyöhön. Päässään Roopella on silinteri, joka on väritykseltään lähes aina mustasininen. Roopekaan ei käytä housuja, mutta nilkkaimia kylläkin. Nilkkaimet ovat useimmiten värityksltään harmaat tai siniset. Roopen säästäväisyyden vuoksi hän ei osta uusia vaatteita. Tosin Carl Barksin tarinassa Kultainen talja Roope haluaa hänelle teetettävän kultatakin, mutta ei siitä sen enempää. Roope käyttää sangattomia silmälaseja.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Pellellä on hyvin usein yllään sininen kauluspaita ja musta liivi. Liivin ja kaulispaidan väritys saattaa vaihdella tarinasta ja piirtäjästä riippuen. Pellen koneapulainen Pikku Apulainen ei käytä minkäänlaisia vaatteita. Pellellä on jaloissaan lähes aina ruskeat, pitkät housut ja samanväriset kävelykengät. Päässään Pellellä on keltainen hattu, jossa on pään ympäri menevä naru. Silloin tällöin päästä löytyy hatun lisäksi vanha kunnon mietintämyssy. Pelle käyttää niin ikään sangattomia silmälaseja.
Aku Ankan sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat useimmiten mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja päässään heillä on silloin tällöin lippalakki, jonka väritys vaihtelee ankanpojasta riippuen. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla vihreä tai keltainen (useimmiten vihreä), ja Lupulla taas punainen lippalakki. Paitojen väritys kansikuvissa menee samalla tavalla (Tupulla sininen, Hupulla vihreä tai keltainen, ja Lupulla punainen). Sama pätee myös erilaisiin animaatioihin.
Ankkalinnan rikollisten pukeutuminen on huomattavasti erilaisempaa. Seuraavaksi perhdynkin nimenomaan heihin.
Kenties tunnetuin rikollisjoukkio Ankkalinnassa pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Kyseessähän on siis Carl Barksin luoma Karhukopla. Koplan paita on punainen, ja siinä on rikollisille ominaiset numerolaatat. Numerot ovat useimmiten 176-761, 176-617 ja 176-167. Joissain tarinoissa koplalaisia on toki paljon enemmänkin, mutta useimmiten heitä on vain kolme Ankkalinnassa. Karhukoplahan on maailmanlaajuinen järjestö. Lakin väritys on useimmiten sininen tai vihreä, ja siinä on myös lippa. Heillä on mustat naamiot ja siniset, pitkät housut. Kengät ovat taas väritykseltään ruskeat.
Mustakaavun nimi on hyvin kuvaava vaatetuksen osalta. Nimensä mukaisesti kaapu pukeutuu mustaan kaapuun. Joskus hän kääntää sen nurinpäin, jolloin kaavun väritys on valkoinen. Tämä on tyypillisintä nimenomaan talven aikaan. Ilman mustaa kaapuaan Mustakaapu pukeutuu melko normaalisti, kuten esimerkiksi kauluspaitaan ja farkkuihin.
Mikin arkkivihollinen Musta Pekka pukeutui ennen melkoisen erilaisesti kuin nykyään. Puujalan lisäksi eroja piisasi. Huosuissa olivat hyvin usein henkselit, ja ne olivat väritykseltään usein harmaat. Päällään hänellä oli liivi, joka oli usein musta. Kengät olivat samanlaiset kuin nykyään - siis ruskeat. Nykyään Pekan pukeutuminen voi hyvinkin olla vihreä päällystakki ja ruskeat housut. Pekankin pukeutuminen os siis selkeästi normalisoitunut etenkin 2000-luvulle tultaessa.
Hieman tuntemattomampi rikollinen Velmu Viurusilmä on eräänlainen keksijä - rikollinen tosin. Hän pukeutuu/pukeutui lähes poikkuksetta siniseen villapaitaan ja ruskeisiin huosuihin ja kenkkin. Silloin tällöin Velmu Viurusilmä käytti myös vihreää lippalakkia - tosin harvemmin. Nykyäänhän Velmua ei edes paljoa piirretä - jos edes yhtään.
Akun tyttöystävä (ainakin joissain tarinoissa) Iines Ankka puketuu aina samalla tavalla. Väritys korkeintaan heittelee punaisesta vaaleanpunaiseen. Vaaleanpunamusta, puhvihihoilla varustettu mekko ja samanväriset korkokengät ja rusetti. Siinä tyypillinen kaava. Mutta kuten todettu - väritys heittelehtii punaisen ja vaalean punaisen välillä. Myös käsilaukku kuuluu ankkaneidin vakiovarusteisiin - väritys voi olla melkeinpä mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Musta, vaaleanpunainen ja sininen eivät olisi kovinkaan huonoja arvauksia.
Seuraavaksi tulee luultavasti kaikkein mielenkiintoisin hahmo pukeutumisltaan. Nimittäin mestarietsivä ja nuuskijoiden kruunamaton kuningas Mikki Hiiri. Alkuaikoina mikin puketumiskoodi oli seuraava:
-Punaiset, shortsien tapaiset lyhyet housut yhdistettynä keltaisiin pallomaisiin kenkiin. Paitaa ei siimahännällä ollut laisinkaan. Mikillä oli myös valkoiset hansikkaat.
Nykyään kaava on usein tämänkaltainen:
-Sininen kauluspaita ja punaiset - pitkät housut. Pallokengät ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Samoin valkoiset hansikkaat.
Jotkin nykypiirtäjät piirtävät kuitenkin edelleen Mikin ylinnämainittuihin kuteisiin, mutta se on melko harvinaista. Piirretyissä vanha rituaali taas on säilynyt.
Mikin paras kaveri, hongankolistaja Hessu Hopo on myös hieman muuttanut vaateparttaan. Alkuaikojen Hessulla oli nimittäin päällään housujoen lisäksi pelkkä liivi, kun taas nykyhessulla on liivin lisäksi yllään punainen villapaita. Pitkulainen hattu on usein sininen, mutta joissin tarinoissa se on ollut vihreäkin. Liivin väritys on musta ja housujen sininen. Ruskeat, luonnottoman pitkät kengät ovat myös tyypilliset tälle ihmismäiselle koiralle. Koon on joskus sanottu olevan jopa 56 hujakoilla, ellei korkeammallakin.
Yksi Ankkalinnan neropäistä, Taavi Ankka nimittäin, puketuu hyvin usein (lähes aina) samalla tavalla. Vihreä päällystakki on tuttu näky tämän tietoviisaan professorin yllä. Takin alla on punainen kauluspaita ja musta kravatti. Päässään Taavilla on useimmiten punainen hattu. Kenkiä Taavi ei käytä. Ei edes nilkkaimia.
Mikin ystäviin lukeutuva Polle Koninkaulus tunnetaan paitsi voimakkaasta egostaan, myös eräänlaisesta rengashärvelistään. Tietellistä nimeä en sille tiedä. Kyseinen härveli roikkuu pollen kaulassa edelleen, kuten myös alkuaikojen Koninkauluksella. Härvelin lisäksi Pollen alkuaikojen vaateparteen kuuluivat ainoastaan hattu, hansikkaat ja hevosenkengät. Nykyään Pollen yllä on punainen liivi ja sininen kauluspaita. Myös housut ovat tulleet mukaan settiin. Housut ovat useimmiten väritykseltään punaiset. Polle on myös vaihtanut hevosenkenkänsä ruskeisiin, normaaleihin kenkiin ja on säilyttänyt valkoiset hansikkaansa.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri saattaa pukeutua hyvinkin eri tavoin, mutta alkuaikoina näin:
-Lyhyt, punavalkoinen hame yhdistettynä kukkahattuun ja keltaisiin korkokenkiin. Se siitä. Hameessa oli ja on valkoisia pilkkuja.
Nykyminnin asustekokonaisuus on useimmissa tarinoissa seuraava:
-Nykypäivänä hattu on vaihtunut punavalkoiseen rusettiin. Rusetissa on valkoisia pilkkuja ja se on melko suuri suhteutettuna hiirineidon kokoon. Samanvärinen, mutta pidempi hame ja keltaiset korkokengät. Myös valkoiset hansikkaat mukaan, niin se on siinä.
Pollen tyttöystävällä (joissain tarinoissa) Heluna Ammulla on ollut käytännössä aina samantyylinen pukukokonaisuus. Pitkä leninki ja korkokengät. Väri vaihtelee melkoisesti, mutta usein molemmat asusteet ovat väritykseltään violetit. Myös keltaista ja oranssia variaatiota on vuosien varrella nähty. Aivan alkuaikoina Heluna pukeutui...ei mitenkään. Vuonna 1933 Helunalla ei nimittäin ollut yllään rihman kiertämää.
Akun rakas serkku Hannu Hanhi pukeutuu luonteensa mukaisesti melko pöyhkeilevästi. Onnenmyyrällä on useimmiten päällään vihreä päällystakki, valkoinen paitapusero, punainen rusetti, punaiset nilkkaimet ja punainen huopahattu. Samantyyppisiä vetimiä Hannu käytti myös alkuaikoinaan edesmenneen yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barksin tarinoissa. Ilman hattua tosin, jolloin tuurihaukan kullankeltaiset kiharat pääsivät paremmin oikeuksiinsa.
Mikin sukulaispojilla Mortilla ja Vertillä on melko värikkäät ja kirjavat vaatteet. Alkuaikojen Mortilla ja Vertillä olivat samanlaiset- ja väriset vaatteet. Nimittäin siniset, pitkät paidat, valkoiset hatut ja Mikiltä tutut, keltaiset pallokengät. Nykyään veljekset pukeutuvat samalla tavalla - hieman eri värisesti tosin. Molemmat pukeutuvat sinipunaisiin asusteisiin. Mortilla on enemmän punaista ja Vertillä enemmän sinistä, muistaakseni. Molemmilla on keltaiset pallokengät ja keltaiset, kruunumaiset hatut. Pelatessaan jalkapallojoukkueessaan, Ylävirran yrityksessä, Mortilla ja Vertillä on yllään siniset peliasut.
Akun isoäiti Mummo Ankka (oikealta nimeltään Kaino-Vieno Ankka) pukeutuu mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja vaaleanpunaisiin korkokenkiin. Hattu Mummolla on silloin tällöin - kukkahattu nimittäin. Mummo käyttää usein sangallisia silmälaseja. Mummon pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella juurikaan vaihdellut, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä Aku Ankka-sarjakuvahahmoille yleensä.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat samantyylisesti kuin tätinsäkin. Mustaan, pitkähihaiseen paitaan, vaaleanpunaisiin korkokenkiin ja samanväriseen rusettiin. Lähes samalla tavalla kuin Iineskin siis. Tyttökolmikolla on nähty vuosien varrella (useimmiten nykytarnoissa) myös erivärisiä variaatioita - Tupu, Hupu ja Lupu-tyyliin siis. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa myöskin nykytarinoissa, kuten (etenkin) vanhoissakin.
Roopeen rakastunut Riitta Hanhi pukeutuu pääpiirteissään samalla tavalla joka kerta. Pitkään, siniseen hameeseen ja suureen, kultaiseen kaulanauhaan. Keltaiset korkokengät ovat niin ikään tuttu näky Riitan yllä. Korkeintaan mekon sininen väritys saattaa joissain tarinoissa vaihtua punaiseen tai oranssiin väritykseen.
Riitta Hanhen liikemieskumppani Kuuno Kaakkurin pukeutumistyyli noudattaa perinteistä kaavaa. Kuuno ei ole kuunaan vaihtanut kuteidensa tyyliä. Vihreä päällystakki, musta kauluspaita, punaiset housut, sininen rusetti, keltaiset kengät ja musta hattu ovat Kuunolle tuttuja ja ominaisia vaateparsia kaikki.
Akun toheloiva serkku Touho Ankka pukeutuu punaiseen villapaitaan ja punaiseen pipoon. Kenkiä touho ei käytä. Pidän erittäin paljon Touhosta jo hahmona, ja Touhon pukeutumistyyli lukeutuu Ankkalinnan eliittiin kiistatta. Sopivan yksinkertainen ja tonttumainen pukeutumistyyli viehättää allekirjoittanutta kummasti.
Raharuhtinas Roope Ankan sihteeri Neiti (Sirkku) Näpsä pukeutuu useimmiten violettiin, suhteellisen pitkään mekkoon. Mekossa on myös mukana mustaa väriä, kuten Näpsän korkokengissäkin. Neiti Näpsä käyttää poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Seuraavaksi esittelen kolmen supersankarin vaatekertoimet.
Hessu Hopon alter egolla Superhessulla on vähinttänkin mielenkiintoiset vaatteet. Tämä lentävä viittasankari pukeutuu nimittäin punaiseen pyjamaan ja siniseen viittaan. Päässään sankarilla on Hessulta tuttu sininen, pitkulainen lakki. Myös kengät ovat taattua Hessu-tyyliä.
Aku Ankan alter ego Taikaviitta pukeutuu Akulta tuttuun siniseen merimieslakkiin, mustapunakeltaisiin haalareihin, ja keltaisiin pomppusaappaisiin. Myös musta naamio kuuluu vakiovakiovarusteisiin nykyään, mutta alkuaikojen Taikaviitta ei moista käyttänyt.
Iines Ankkana paremmin tunnettu Viitatar (ent. Naistaikaviitta) pukeutuu punaiseen asusteeseen, mustaan viittaan, mustiin kenkiin ja suureen, mustaan naamioon. Näin on ollut tämän naissankarin ensiesiintymisestä lähtien.
Erilaisten partiojärjestöjen vaatteet ovat aina samanlaiset. Sudenpennut pukeutuvat mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja ruskeaan, karvaiseen supilakkiin. Seuraavaksi Sudenpentujen pahimmat kilpakumppanit:
Peukaloiset pukeutuvat vaaleansinisiin, mekkomaisiin asusteisiin, tyttöjä kun ovat.
Roope Ankan hovimestarilla Juusolla on aina työaikana hovimestarille tyypilliset vaatteet. Musta smokki ja housut, ja valkoinen paitapusero. Juuso käyttää siis melko juhlavia vaatteita.
Erilaiset yleisjärjestöt, kuten poliisi, palokunta jne. pukeutuvat oikean elämän vastaavien tavoin. Poliiseilla siniset virkapuvut (etsivillä tosin tavallisemmat) vaatteet, esim. Kaasilla), palokunnalla mustat univormut ja punaiset kypärät ja sairaalahenkilökunnalla valkoiset vaatteet. Ankkalinnan pormastari pukeutuu hyvin juhlavasti. Usein mustaan, frakintapaiseen takkiin ja mustiin juhlahousuihin. Päässään pormestarilla on musta silinteri. Pormestari käyttää myös mustaa kravattia ja mustia juhlakenkiä. Usein pormestarin nimi on pormestari Pösö.
Ankkalinnassa ei ole mikään muoti pysyvää, vaan se saattaa vaihdella paljonkin tarinasta riippuen. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein, eräässä kaikki pukeutuivat samalla tavalla kuin Roope Ankka. Pysyvää muotia ei siis ole - kuten useimmissa paikoissa ylipäätään.
Vaatealalla kilpailevat pääosin raharikkaat Roope Ankka ja Kroisos Pennonen. Miljardöörit yrittävät jatkuvasti tuottaa markkinoille uusia, muodinmukaisia tuotteita. Roopelle vaatteet keksii yleensä Pelle Peloton, Kroisokselle taas erilaiset asiantuntijat.
Kroisoksesta puheen ollen, keskityn nyt seuraavaksi hänen vaatetukseensa. Yksi maailman rikkaimmista miehistä pukeutuu rikkainta - siis Roopea huomattavasti tyylikkäämmin. Aloitetaan ylhäältä alaspäin. Päässään Pennosella on musta knalli, jonka mies syö usein jäätyään Roopelle kakkoseksi. Pennonen käyttää sangallisia, suhteellisen suurikokoisia silmälaseja. Hän käyttää valkoista kauluspaitaa, punaista kravattia ja mustaa, frakintapaista asustetta. Pennonen käyttää keltaisia, mielestäni aikas tyylittömiä kenkiä.
Ankronikka-piirretystä tuttu Heimo Huima käyttää ruskeaa lentäjäntakkia ja samanvärisiä lentäjänlaseja. Huiman asusettiin kuuluvat edellämainittujen lisäksi valkoinen kaulahuivi ja kengättömyys, mikä on melko yleistä Ankkalinnan asukeilla, kuten tästäkin viestistä voi todeta.
Mustan Pekan vaimo Hertta käyttää usein suhteellisen tyylikkäitä mekkoja. Värit ovat usein punainen ja keltainen. Hän käyttää muistaakseni kenkiä ja jonkinlaisia kaulakoruja. Herttaa voidaan siis kutsua juhlavasti pukeutuvaksi naiseksi.
Akun Touhoakin pöljempi serkku, Into Ankka pukeutuu erittäin yksinkertaisesti. Usein hänellä on yllään vain sininen kauluspaita ja joissain tarinoissa muistaakseni jonkinlainen kravatti.
William Van Hornin keksimä hahmo, Unkka T. Kumiankka. Kumiankka käyttää mustaa knallia ja vihreää, suurikokoista takkia. Kenkiä tai nilkkaimia Unkka T. Kumiankka ei ole ikinä käyttänyt.
Yhteenvetona voitaneen todeta, että varsinkaan Ankkalinnassa mikään muoti ei ole pysyvää ja useat hahmot pukeutuvat melko omalaatuisesti. Erilaisuus, värikkyys ja vaihtelevuus onkin yksi Aku Ankan suosion menestystekijöistä menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.
(Jatkuu...)
Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 151 -
18.06.2009 klo 10:14:02
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 152 -
18.06.2009 klo 10:15:17
Tuolla äskeisellä viestilläni luulisin, että "nostin hiukan osakkeitani" tässä osakilpailussa. Kova on taso, kovenee kokoajan.
Vaikea tuo seuraavan osakilpailun aihe, sillä sen osakilpailun aiheesta ei saa kirjoitettua kovin pitkää tekstiä. Jos kyseisestä aiheesta aikoo pitkänkin tekstin kirjoittaa, niin silloin täytyy vähän kiertää sitä oikeaa aihetta.
Tuo Pullasorsan viesti näyttää pidemmältä mitä se on, sillä tekstin välissä on aina kaksi tyhjää riviä.
Vaikea tuo seuraavan osakilpailun aihe, sillä sen osakilpailun aiheesta ei saa kirjoitettua kovin pitkää tekstiä. Jos kyseisestä aiheesta aikoo pitkänkin tekstin kirjoittaa, niin silloin täytyy vähän kiertää sitä oikeaa aihetta.
Tuo Pullasorsan viesti näyttää pidemmältä mitä se on, sillä tekstin välissä on aina kaksi tyhjää riviä.
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 153 -
18.06.2009 klo 11:10:20
Miksi ette ole maininneet akuankka1313:a rancingeissanne? Hänkin on osalistunut (ks. sivu 2).
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 154 -
18.06.2009 klo 11:26:08
Käykö Parta-Jussi, hänhän asuu Ankkalinnan liepeillä?
E: Tiedän kyllä Pullis, mutta Ankkalinnan liepeillähän voi tarkoittaa myös Ankkalinnan rajan kohdilla, joten... ;)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Jos Ankkalinnaa verrataan oikeaan maailmaan pukeutumisessa, ei Ankkalinnan asukkaiden pukeutumista voita mikään outoudessa. Ankat eivät käytä ollenkaan housuja, ja ne tutut hahmot, joita olemme aikojen saatossa nähneet pitävät aina samoja vaatteita. Ensimmäiseksi perehdyn vähän enemmän näihin tavallisiin kansalaisiin ja sitten myöhemmin roistoihin.
Ankkalinnan kovaonnisin Ankka, Aku Ankka, ei myöskään käytä housuja. Akun päällä on nimittäin vuosikymmenten aikana nähty lähes aina päällä hänen oma merimiesnuttunsa. Esim. Aku Ankan taskukirjassa numero 315: Asu vapaa, oli Akulla sini-violetit housut jalassa. Aku ei käytä myöskään minkäänlaisia jalkineita. Akun alter egolla, Taikaviitalla, taas on aina musta puku, jota koristavat lukuisat Pelle Pelottoman rakentamat aseet. Nykyisin Taikaviitalla on myös naamio, kun taas ensimmäisissä tarinoissa viittasankarilla ei ole naamiota.
Akun mielitietyllä, Iineksellä, taas on yllään yleensä vaaleanpunainen mekko, jaloissaan vaaleanpunaiset korkokengät ja päässään vaalean rusetti. Iineksen alter egolla, Viitattarella on päässään jonkinlaiset silmälasien tapaiset ja yllään punertavan oloinen asu, sekä musta viitta. Jaloissaan Viitattarella on yleensä mustat jalkineet, ja joissakin tarinoissa hänellä on kaulassaan keltainen kaulakoru.
Roopella taas on päällään monta vuosikymmentä vaha punaisen värinen takki, tai joku samantapainen. Päässään hänellä on kiiltävä silkkipytty ja jaloissaan siniset jalkaimet (tai mitkä nyt olivatkaan). Kädessään hänellä on yleensä joko musta tai sininen kävelykeppi. Viime vuosisadalla Roopen takin väri oli vielä sininen, mutta jostain syystä väri muuttui 1980-luvun kieppeillä punaiseen. Kun Roope valmistautuu päivittäiseen kolikkouintiinsa hän pukee uimahousut, joiden väri on muuttunut lähes joka tarinassa. Joskus ne ovat olleet vihreät, joskus punaiset.
Ankkalinnan poliisivoimat taas pukeutuvat aivan, niin kuin oikeassakin elämässä: sinisiin pukuihin, lukuun ottamatta poliisimestaria ja etsiviä. Poliisimestari Sisulla esimerkiksi on päällään yleensä mustankeltainen puku ja mustat housut ja etsivillä on yleensä päällään jonkinlainen ruskea takki ja lakki. Etsivä Kaasilla on myös nähty joskus sininen puku ja vihreä lakki, mutta ainakaan tietääkseni tämä ei ole ollut kovin tavallista.
Ankkalinnan kolmannella supersankarilla, Superhessulla, taas on yllään punaiset kalsarit, ja tietysti supersankaruutta kuvaava viitta selässään. Muuten hänellä on samanlaiset asusteet kuin Hessulla, ovathan nämä sama henkilökin: sininen lakki, valkoiset hanskat ja ruskeat pitkät (vaakasuorassa katsoen) kengät.
Ankkalinnan keksijänerolla, Pelle Pelottomalla on päällään valkoinen paita, jonka päällä hän pitää vielä liivejä. Jalassaan hänellä on ruskeat housut ja kengät. Päässään hän pitää pientä lakkia, jonka tarkasta väristä minulla ei ole tietoa. Joissakin tarinoissa se on ainakin ollut keltainen. Pellen apuri, Pikku Apulainen, ei käytä vaatteita ollenkaan, sillä se on robotti.
Riitta Hanhi pukeutuu yleensä mekkoon ja korkokenkiin. Hänen ystävänsä Kuuno Kaakkuri taas pukeutuu vihreään ruututakkiin ja punertaviin housuihin. Jalassaan hänellä on keltaiset kengät ja päässään musta knallihattu.
Romano Scarpan luoma, Akun neljäs serkku, Into taas pukeutuu yleensä vain jonkinlaiseen T-paitaan. Joskus hänen päässään on nähty myös huivi.
Italialaisen Corrado Mastantuonon luoma maalari, Palle Pulppu, pukeutuu eri tavalla kuin muut ankat. Hän pitää jalassaan nimittäin pitkiä housuja, kun ankoilla ei yleensä housuja ole. Hän pitää myös punaruutuista paitaa.
Mustalla-Pekalla taas on vuosien varrella ollut vaikka minkälaisia asuja. Pekan esiasteella, Jopi Jalkapuolella oli yllään liivit, pieni hattu ja ase vyöteröllä. Jalassaan hänellä oli mustat housut. Jo 1930-luvulla Pekan (tai oikeastaan Jopin) pukeutuminen oli kuitenkin muuttunut jo todella paljon. Silloin Pekan pukeutumiseen kuuluivat sininen takki, keltaiset hanskat, vihreä lippalakki. Jalassaan hänellä oli silloin tumman punaiset housut ja toiseen jalkaan oli ilmestynyt kenkä. Nyky-Pekan ulkonäkö on erilainen lähes joka piirtäjällä, mutta yksi näistä pukeutumistyyleistä on sellainen, jossa Pekalla on sinertävät housut, mustanruskeat kengät, kravatti ja paita, jonka päällä hän kantaa ruskeaa takkia, joka on kiinnitetty ruskealla vyöllä.
Karhukoplalaisilla taas on jokaisella yllään siniset housut, punaiset paidat ja siniset lakit. Jaloissaan heillä on taas ruskeat kengät. Karhukoplan paidat ja housut vaikuttavat ainakin italialaisten piirtämissä tarinoissa hieman pienehköiltä, mutta esimerkiksi koplan ensiesiintymistarinassa Ankkalinnan pamaus heillä näyttää olevan kengillekin menevät housut. Ehkä heidän ”laihtumisensa” ja ”pidentymisensä” ovat vain tehneet tehtävänsä.
Ankkalinnan tunnettu rikollisnero, Mustakaapu, suosii mustaa puvussaan ja niinpä hänen pukunsa on täysin musta. Siviilissä Mustakaapu pukeutuu samalla tavalla kuin ihmiset yleensä oikeassa elämässä.
E: Tiedän kyllä Pullis, mutta Ankkalinnan liepeillähän voi tarkoittaa myös Ankkalinnan rajan kohdilla, joten... ;)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Jos Ankkalinnaa verrataan oikeaan maailmaan pukeutumisessa, ei Ankkalinnan asukkaiden pukeutumista voita mikään outoudessa. Ankat eivät käytä ollenkaan housuja, ja ne tutut hahmot, joita olemme aikojen saatossa nähneet pitävät aina samoja vaatteita. Ensimmäiseksi perehdyn vähän enemmän näihin tavallisiin kansalaisiin ja sitten myöhemmin roistoihin.
Ankkalinnan kovaonnisin Ankka, Aku Ankka, ei myöskään käytä housuja. Akun päällä on nimittäin vuosikymmenten aikana nähty lähes aina päällä hänen oma merimiesnuttunsa. Esim. Aku Ankan taskukirjassa numero 315: Asu vapaa, oli Akulla sini-violetit housut jalassa. Aku ei käytä myöskään minkäänlaisia jalkineita. Akun alter egolla, Taikaviitalla, taas on aina musta puku, jota koristavat lukuisat Pelle Pelottoman rakentamat aseet. Nykyisin Taikaviitalla on myös naamio, kun taas ensimmäisissä tarinoissa viittasankarilla ei ole naamiota.
Akun mielitietyllä, Iineksellä, taas on yllään yleensä vaaleanpunainen mekko, jaloissaan vaaleanpunaiset korkokengät ja päässään vaalean rusetti. Iineksen alter egolla, Viitattarella on päässään jonkinlaiset silmälasien tapaiset ja yllään punertavan oloinen asu, sekä musta viitta. Jaloissaan Viitattarella on yleensä mustat jalkineet, ja joissakin tarinoissa hänellä on kaulassaan keltainen kaulakoru.
Roopella taas on päällään monta vuosikymmentä vaha punaisen värinen takki, tai joku samantapainen. Päässään hänellä on kiiltävä silkkipytty ja jaloissaan siniset jalkaimet (tai mitkä nyt olivatkaan). Kädessään hänellä on yleensä joko musta tai sininen kävelykeppi. Viime vuosisadalla Roopen takin väri oli vielä sininen, mutta jostain syystä väri muuttui 1980-luvun kieppeillä punaiseen. Kun Roope valmistautuu päivittäiseen kolikkouintiinsa hän pukee uimahousut, joiden väri on muuttunut lähes joka tarinassa. Joskus ne ovat olleet vihreät, joskus punaiset.
Ankkalinnan poliisivoimat taas pukeutuvat aivan, niin kuin oikeassakin elämässä: sinisiin pukuihin, lukuun ottamatta poliisimestaria ja etsiviä. Poliisimestari Sisulla esimerkiksi on päällään yleensä mustankeltainen puku ja mustat housut ja etsivillä on yleensä päällään jonkinlainen ruskea takki ja lakki. Etsivä Kaasilla on myös nähty joskus sininen puku ja vihreä lakki, mutta ainakaan tietääkseni tämä ei ole ollut kovin tavallista.
Ankkalinnan kolmannella supersankarilla, Superhessulla, taas on yllään punaiset kalsarit, ja tietysti supersankaruutta kuvaava viitta selässään. Muuten hänellä on samanlaiset asusteet kuin Hessulla, ovathan nämä sama henkilökin: sininen lakki, valkoiset hanskat ja ruskeat pitkät (vaakasuorassa katsoen) kengät.
Ankkalinnan keksijänerolla, Pelle Pelottomalla on päällään valkoinen paita, jonka päällä hän pitää vielä liivejä. Jalassaan hänellä on ruskeat housut ja kengät. Päässään hän pitää pientä lakkia, jonka tarkasta väristä minulla ei ole tietoa. Joissakin tarinoissa se on ainakin ollut keltainen. Pellen apuri, Pikku Apulainen, ei käytä vaatteita ollenkaan, sillä se on robotti.
Riitta Hanhi pukeutuu yleensä mekkoon ja korkokenkiin. Hänen ystävänsä Kuuno Kaakkuri taas pukeutuu vihreään ruututakkiin ja punertaviin housuihin. Jalassaan hänellä on keltaiset kengät ja päässään musta knallihattu.
Romano Scarpan luoma, Akun neljäs serkku, Into taas pukeutuu yleensä vain jonkinlaiseen T-paitaan. Joskus hänen päässään on nähty myös huivi.
Italialaisen Corrado Mastantuonon luoma maalari, Palle Pulppu, pukeutuu eri tavalla kuin muut ankat. Hän pitää jalassaan nimittäin pitkiä housuja, kun ankoilla ei yleensä housuja ole. Hän pitää myös punaruutuista paitaa.
Mustalla-Pekalla taas on vuosien varrella ollut vaikka minkälaisia asuja. Pekan esiasteella, Jopi Jalkapuolella oli yllään liivit, pieni hattu ja ase vyöteröllä. Jalassaan hänellä oli mustat housut. Jo 1930-luvulla Pekan (tai oikeastaan Jopin) pukeutuminen oli kuitenkin muuttunut jo todella paljon. Silloin Pekan pukeutumiseen kuuluivat sininen takki, keltaiset hanskat, vihreä lippalakki. Jalassaan hänellä oli silloin tumman punaiset housut ja toiseen jalkaan oli ilmestynyt kenkä. Nyky-Pekan ulkonäkö on erilainen lähes joka piirtäjällä, mutta yksi näistä pukeutumistyyleistä on sellainen, jossa Pekalla on sinertävät housut, mustanruskeat kengät, kravatti ja paita, jonka päällä hän kantaa ruskeaa takkia, joka on kiinnitetty ruskealla vyöllä.
Karhukoplalaisilla taas on jokaisella yllään siniset housut, punaiset paidat ja siniset lakit. Jaloissaan heillä on taas ruskeat kengät. Karhukoplan paidat ja housut vaikuttavat ainakin italialaisten piirtämissä tarinoissa hieman pienehköiltä, mutta esimerkiksi koplan ensiesiintymistarinassa Ankkalinnan pamaus heillä näyttää olevan kengillekin menevät housut. Ehkä heidän ”laihtumisensa” ja ”pidentymisensä” ovat vain tehneet tehtävänsä.
Ankkalinnan tunnettu rikollisnero, Mustakaapu, suosii mustaa puvussaan ja niinpä hänen pukunsa on täysin musta. Siviilissä Mustakaapu pukeutuu samalla tavalla kuin ihmiset yleensä oikeassa elämässä.
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 155 -
18.06.2009 klo 11:30:52
Uskoisin, että ei. Hänhän asuu Ankkalinnan liepeillä, ei itse Ankkalinnassa, kuten jo sanoit.
Frodo
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 156 -
18.06.2009 klo 11:32:08
Myöskään Takametsän asukit eivät taida kelvata? Mielestäni Takametsä on Ankkalinnan laitamilla, mutta...
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 157 -
18.06.2009 klo 12:01:17
Veikkaisin melkein, että Parta-Jussi voisi jopa käydä, kai se asuu Ankkalinnan rajojen sisäpuolella? Ei Mummo Ankkakaan ihan Ankkalinnan keskustassa asu.
Entäs Poppi? Missä Poppi asuu?
Entäs Poppi? Missä Poppi asuu?
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 158 -
18.06.2009 klo 12:35:50
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen.
Ankkojen pukeutumisessa on monia erikoisia piirteitä. Muun muassa rusettia käytetään todella paljon. Sitä käyttävät Iines ja Minni, sekä kaulassa mm. Aku ja Hannu. Koska nykymaailmassa tämä on harvinaista, on Ankkalinnassa pakko olla jokin suuri rusetinvalmistamo, josta ankkalinnalaiset saavat itselleenrusetteja.
Mutta lähes kaikkien ankkojen ja hanhien pukeutumisessa on myös toinen erikoinen piirre - varmaankin edellistä erikoisempi. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Asia johtuu siitä, että housut kerta kaikkiaan näyttäisivät monilla ankoilla täysin typeriltä. Syyn yksinkertaisuudesta huolimatta tähän erikoiseen housujenkäyttämättömyyteen liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä (?) eteen.
Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Aku (engl. Donald Duck) käyttää kuitenkin siis paitaa. Se on musta, melko vanhanaikainen merimiesnuttu. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki. Aku on käyttänyt samantapaista asua jo aivan pikkupojasta saakka, koko on tietysti vaihdellut. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta tiettävästi Aku on ainakin toiminut jossain vaiheessa vaihtelevaa työuraansa jokilautturina. Tämä ei kuitenkaan selitä, miksi hän käytti asua jo pikkupoikana.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
On myös huomattavaa, että Aku on yksi ainoista ankoista, joitten asun väritys ei käytännössä vaihtele milloinkaan. Silloin tällöin vanhoissa sarjakuvissa rusetti on tosin nähty vihreänä.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia. Kuten myöhemmin tässäkin tekstissä tulee ilmi, Iines suorastaan vihaa Akun asua, vaikka Aku ei hevillä henno siitä luopuakaan.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta (Paperinik). Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat keltaiset pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä. Selässään Taikaviitalla on punainen viitta, jonka väri ei liiemmin vaihtele.
Iines (enlanniksi Daisy) seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Iines käyttää puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on erittäin kaunis. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa. Huolimatta Iineksen asun yksitoikkoisuudesta, hän on kuitenkin erittäin viehkeä. Se saattaa johtua myös vahvasta meikkaamisesta, johon kuluu aina tuntitolkulla aikaa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar eli Naistaikaviitta. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck), Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat. Joskus Roope pitää keppiä mukanaan, mutta vain harvemmin nojaa siihen, eli kovin tarpeellinen se ei ole.
Roope hienommin pukeutuu Ankkalinnan toinen raharikas, Kroisos Pennonen (John D. Rockerduck). Pennosella ovat jalassa tyylikkäät, vaaleanruskeat kengät, muuten yllä musta puku ja kaulassa punainen komea kravatti. Usein Pennonen käyttää rinnassaan koristekukkaa. Päässään tällä suurperijällä on surullisenkuuluisa knalli. Aina karvaan Roopelle kärsityn tappion jälkeen Kroisos syö knallin, ja koska näitä karvaita tappioita sattuu hänelle usein, on knalleja varmuuden vuoksi varastossa laatikoittain.
Vuosien varrella Roopelle on kehitelty paljon apulaisia. Erikoisimman vaatetuksen heistä omaavat neiti Näpsä, Juuso ja Säästöpää.
Sirkku Nenonilla Näpsän (Emily Quackfaster) ulkonäöstä on käytännössä kaksi eri käsitystä: toinen on erittäin pitkä, keltahiuksinen nuori nainen, toinen harmaahiuksinen lyhyt sihteeri. Muutamat italialaistaiteilijat käyttävät ensimmäiseksi mainittua versiota. Tällöin vaatetus näyttää hienolta ja on jopa aavistuksen "iltapukumainen". Rosan ja Barksin tarinoissa taas esiintyy viimeksimainittu versio.Tällä Sirkulla on nokallaan silmälasit, ja tämä käyttää malko rahvaanomaista mekkoa. Kummatkin Näpsät ovat omalla tavallaan tyylikkäitä.
Säästöpää (Clerkly) nähdään silloin tällöin tarinoissa. Hän pukeutuu kuin normaaliankkalinnalainen, ja hänen kauttaan voi myös jollain tavalla seurata miesten muotia.
Juuso (Quackmore) on erittäin yleinen hahmo italialaissarjakuvissa. Hänen tukkansa on todella tyylikkäästi, jopa aavistuksen yliluonnollisesti kammattu. Myös asustus on eleganttia; hieno frakki ja kaulassa rusetti.
William van Horn on kehitellyt Roopelle veljen, Unkka T. Kumiankan (engl. Rumpus McFowl). Herra Kumiankka käyttää Hannun tapaan melko keikarimaisia vaatteita.
Tupu, Hupu ja Lupu (Huey, Dewey and Louie Duck), Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen. Nuo ovat käytännössä ainoa keino erottaa heidät, joskin Akulla on omat kikkansa muutenkin.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Ankanpoikien ystävä Joppe (Herbert) huolehtii poikia vähemmän ulkonäöstään. Jopella on rikkinäiset, siniset henkselit, sekä sen alla raitapaita. Hänen lookinsa on varmasti Ankkalinnan huvittavimpia!
Hannu Hanhi (Gladstone Gander) pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks (1901-2000) sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton (Gyro Gearloose), Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho (Fethry) on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
Touho on monesti nähty etsivänpuuhissa Rankku Kanuunan (Umperio Bogarto) seurassa. Rankku pukeutuu keltaiseen etsivän poplariin, sekä hattuun.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan (Grandma Duck) maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit.
Hansu (Gus Goose) taas pitää yllään Mummolta saatua mustaa liiviä, jonka alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki (Mickey Mouse) ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Minnillä (Minney) ei liene mitään vakioasua, vaan hän pukeutuu hyvin eri tavoin. Päässä hänellä on kuitenkin usein rusetti ja asu on mekko. Rusetti on joskus kokopunainen, mutta ehkä useammin siinä on valkoisia pilkkuja punaisella pohjalla. Yleensä se on pilkukas.
Minni on Iineksen tavoin erittäin tarkka tyylistään, ja Iineksen tavoin myös valittaa usein kavaljeerilleen (tässä tapauksessa Mikille) kavaljeerin huonosta pukeutumisesta.
Mikin hyvä ystävä Hessu (Goofy)on pituudeltaan erittäin kookas, ja tarvinnee hänkin isokokoisia vaatteita. Hessulla on siniset pitkät housut, joitten yläpuolella punainen villapaita. Villapaidan päälle on puettu liivi, jonka väri vaihtelee. Erityisesti Hessu kuitenkin tunnetaan sinisestä lakistaan.
Polle Koninkaulus (engl. Horace Horsecollar) on Mikin ja Minnin hevosystävä. Hänet nähdään milloin missäkin asussa, hän on yksi harvoista vakihahmoista, jotka vaihtelevat asuaan jatkuvasti. Pollen vaatteet määräytyvät siis tarinan mukaan.
Heluna Ammu (engl. Clarabelle Cow), Pollen tyttöystävä, on ehkä Polleakin tutumpi. Hänellä on varsin usein mekko, ja sen väri yleensä vaaleanpunainen, mutta vaihtelua on toki tässäkin.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti (Morthy and Ferthy) pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
Ankka-/hiirimaailmassa roistot erottaa erittäin helposti rehellisestä kansasta ja rikollinen mieli paistaa helposti asun sekä naaman kautta.
Mustan Pekan (Peg-Leg Pete) tapauksessa ruokoton ilme ja ajamaton parransänki henkivät roiston luonteesta. Asu vaihtelee, mutta on useimmiten halpa ja tyylitön, eikä siihen ole panostettu.
Mustan Pekan vaimo Hertta (Trudy) on myös rikollinen, mutta keksiessään hänet, Romano Scarpa yritti saada Hertan naisellisuutta mahdollisimman paljon esiin. Hertalla on punainen mekko, joka on kiinnitetty hyvin vyöllä hänen tukevalle vatsalleen.
Karhukopla (The Beagle Boys) taas on uskollinen vakivarusteilleen. Heillä on punainen paita, sekä siniset farkut. Paidassa ovat jokaisella koplalaisella "rintarekkarit" - vanginnumerot, jotka he ovat saaneet ensimmäiseltä vankilakeikaltaan. Juuripa ei koplan jäseniä erottaisi ilman niitä! Jalassa koplalaisilla ovat useimmiten ruskeat kengät. Koplalaisia vaivaa usein sama tyylitön naama, kuin Pekkaakin.
Mustakaapu (The Phantom Blot) pukeutuu miltei aina kaapuun, ja vain aniharvoin hänet saatetaan nähdä ilman sitä.
P.J. Petkunteränkin voi todennäköisesti laittaa tähän rikollisten joukkoon, onhan hän monesti yrittänyt tappaa Roopea, vaikka onkin raharikas (tai ehkäpä juuri siksi). Hänellä on päällään tyypillinen puvun takki, sekä siniset housut.
Eksiä, Dupleksia ja Triplexiä voinee pitää heidän kömmähdyksistänsä huolimatta mestaririkollisina. He ovat professoreita, ja pukeutuvat valkoisiin takkeihin.
Häkellyttävän usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa törmää muotiaiheisiin tarinoihin. Niitten päähenkilönä häärii usein siniseen mekkoon ja kaulakoruihin pukeutuva Riitta Hanhi (Brigitta MacBridge) (Riitan asu ei vaihtele normaalisti yhtään). Esim. taskarin 307 tarinassa Tyylitaiturit Riitta ja Kuuno toimivat muodinluojina, josta Roopekin joutui kärsimään - hänelle kun muoti tarkoittaa lähinnä rahantuhlaamista. Tarinan lopussa kuitenkin Roope päätyi itse muodin keulakuvaksi.
Tyypillinen ankkalinnalainen pukeutuu erittäin tavallisesti, vaikka äskeisessä puvustuksessa oli joitakin outouksia (esim. saketti, merimiesasu...). Hyvä esimerkki on Akun toraisa naapuri Teppo Tulppu (engl. Neighbour D. Jones). Tulppu käyttää aivan normaaleja vetimiä - mustia housuja ja punaista paitaa. Hän vaihtelee jonkin verran asuaan, mutta mitään erikoista ei hänellä ikinä nähdä.
Normaali ankkalinnalainen käyttää usein yksiväristä paitaa, jossa ei ole minkäänlaisia kuviointeja. Poikkeuksia toki on.
Ankkalinnalaiset ovat urheiluväkeä, ja esimerkiksi vaikkapa APS:llä, Ankkalinnan PalloSeuralla ovat kannustusasusteensa. Nämä on hyvä mainita.
Monilla ammattikunnilla on Ankkalinnassa omat tyypilliset asusteensa. Esimerkiksi etsivillä ei paljon muita kuin poplareita voisi kuvitellakaan, ja taiteilija ilman baskeria on varmasti huijari. Pormestarit varmistavat uskottavuutensa tyylikkäillä vaatteilla, ja merikarhuilla on merimiesasut - samantapaiset kuin Aku Ankalla. Ikivanhalla ihmisellä on ikivanha vaatetus, köyhän asustetta on paikkailtu sieltä täältä.
Ankkalinnalaiset ovat siis erittäin tarkkoja tyylistään, mutta monet heistä eivät kuitenkaan erityisemmin seuraa muotivirtauksia, vaan pukeutuvat uppiniskaisesti miltei aina samoihin vaatteisiin.
Kovasti näyttää olevan kysymyksiä henkilöitten asuinpaikoista.
Pullasorsa näyttää olevan nyt kakkosena, minä kolmosena, eroa n. 1700 merkkiä... Ei mahdoton kurottava, mutta koko ajan on vaikeampi ja vaikeampi keksiä sanottavaa.
Edit. Hupsista! IFF08han on kiilannut Käntyn ja kirjan väliin!
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen.
Ankkojen pukeutumisessa on monia erikoisia piirteitä. Muun muassa rusettia käytetään todella paljon. Sitä käyttävät Iines ja Minni, sekä kaulassa mm. Aku ja Hannu. Koska nykymaailmassa tämä on harvinaista, on Ankkalinnassa pakko olla jokin suuri rusetinvalmistamo, josta ankkalinnalaiset saavat itselleenrusetteja.
Mutta lähes kaikkien ankkojen ja hanhien pukeutumisessa on myös toinen erikoinen piirre - varmaankin edellistä erikoisempi. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Asia johtuu siitä, että housut kerta kaikkiaan näyttäisivät monilla ankoilla täysin typeriltä. Syyn yksinkertaisuudesta huolimatta tähän erikoiseen housujenkäyttämättömyyteen liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä (?) eteen.
Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Aku (engl. Donald Duck) käyttää kuitenkin siis paitaa. Se on musta, melko vanhanaikainen merimiesnuttu. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki. Aku on käyttänyt samantapaista asua jo aivan pikkupojasta saakka, koko on tietysti vaihdellut. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta tiettävästi Aku on ainakin toiminut jossain vaiheessa vaihtelevaa työuraansa jokilautturina. Tämä ei kuitenkaan selitä, miksi hän käytti asua jo pikkupoikana.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
On myös huomattavaa, että Aku on yksi ainoista ankoista, joitten asun väritys ei käytännössä vaihtele milloinkaan. Silloin tällöin vanhoissa sarjakuvissa rusetti on tosin nähty vihreänä.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia. Kuten myöhemmin tässäkin tekstissä tulee ilmi, Iines suorastaan vihaa Akun asua, vaikka Aku ei hevillä henno siitä luopuakaan.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta (Paperinik). Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat keltaiset pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä. Selässään Taikaviitalla on punainen viitta, jonka väri ei liiemmin vaihtele.
Iines (enlanniksi Daisy) seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Iines käyttää puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on erittäin kaunis. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa. Huolimatta Iineksen asun yksitoikkoisuudesta, hän on kuitenkin erittäin viehkeä. Se saattaa johtua myös vahvasta meikkaamisesta, johon kuluu aina tuntitolkulla aikaa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar eli Naistaikaviitta. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck), Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat. Joskus Roope pitää keppiä mukanaan, mutta vain harvemmin nojaa siihen, eli kovin tarpeellinen se ei ole.
Roope hienommin pukeutuu Ankkalinnan toinen raharikas, Kroisos Pennonen (John D. Rockerduck). Pennosella ovat jalassa tyylikkäät, vaaleanruskeat kengät, muuten yllä musta puku ja kaulassa punainen komea kravatti. Usein Pennonen käyttää rinnassaan koristekukkaa. Päässään tällä suurperijällä on surullisenkuuluisa knalli. Aina karvaan Roopelle kärsityn tappion jälkeen Kroisos syö knallin, ja koska näitä karvaita tappioita sattuu hänelle usein, on knalleja varmuuden vuoksi varastossa laatikoittain.
Vuosien varrella Roopelle on kehitelty paljon apulaisia. Erikoisimman vaatetuksen heistä omaavat neiti Näpsä, Juuso ja Säästöpää.
Sirkku Nenonilla Näpsän (Emily Quackfaster) ulkonäöstä on käytännössä kaksi eri käsitystä: toinen on erittäin pitkä, keltahiuksinen nuori nainen, toinen harmaahiuksinen lyhyt sihteeri. Muutamat italialaistaiteilijat käyttävät ensimmäiseksi mainittua versiota. Tällöin vaatetus näyttää hienolta ja on jopa aavistuksen "iltapukumainen". Rosan ja Barksin tarinoissa taas esiintyy viimeksimainittu versio.Tällä Sirkulla on nokallaan silmälasit, ja tämä käyttää malko rahvaanomaista mekkoa. Kummatkin Näpsät ovat omalla tavallaan tyylikkäitä.
Säästöpää (Clerkly) nähdään silloin tällöin tarinoissa. Hän pukeutuu kuin normaaliankkalinnalainen, ja hänen kauttaan voi myös jollain tavalla seurata miesten muotia.
Juuso (Quackmore) on erittäin yleinen hahmo italialaissarjakuvissa. Hänen tukkansa on todella tyylikkäästi, jopa aavistuksen yliluonnollisesti kammattu. Myös asustus on eleganttia; hieno frakki ja kaulassa rusetti.
William van Horn on kehitellyt Roopelle veljen, Unkka T. Kumiankan (engl. Rumpus McFowl). Herra Kumiankka käyttää Hannun tapaan melko keikarimaisia vaatteita.
Tupu, Hupu ja Lupu (Huey, Dewey and Louie Duck), Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen. Nuo ovat käytännössä ainoa keino erottaa heidät, joskin Akulla on omat kikkansa muutenkin.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Ankanpoikien ystävä Joppe (Herbert) huolehtii poikia vähemmän ulkonäöstään. Jopella on rikkinäiset, siniset henkselit, sekä sen alla raitapaita. Hänen lookinsa on varmasti Ankkalinnan huvittavimpia!
Hannu Hanhi (Gladstone Gander) pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks (1901-2000) sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton (Gyro Gearloose), Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho (Fethry) on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
Touho on monesti nähty etsivänpuuhissa Rankku Kanuunan (Umperio Bogarto) seurassa. Rankku pukeutuu keltaiseen etsivän poplariin, sekä hattuun.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan (Grandma Duck) maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit.
Hansu (Gus Goose) taas pitää yllään Mummolta saatua mustaa liiviä, jonka alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki (Mickey Mouse) ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Minnillä (Minney) ei liene mitään vakioasua, vaan hän pukeutuu hyvin eri tavoin. Päässä hänellä on kuitenkin usein rusetti ja asu on mekko. Rusetti on joskus kokopunainen, mutta ehkä useammin siinä on valkoisia pilkkuja punaisella pohjalla. Yleensä se on pilkukas.
Minni on Iineksen tavoin erittäin tarkka tyylistään, ja Iineksen tavoin myös valittaa usein kavaljeerilleen (tässä tapauksessa Mikille) kavaljeerin huonosta pukeutumisesta.
Mikin hyvä ystävä Hessu (Goofy)on pituudeltaan erittäin kookas, ja tarvinnee hänkin isokokoisia vaatteita. Hessulla on siniset pitkät housut, joitten yläpuolella punainen villapaita. Villapaidan päälle on puettu liivi, jonka väri vaihtelee. Erityisesti Hessu kuitenkin tunnetaan sinisestä lakistaan.
Polle Koninkaulus (engl. Horace Horsecollar) on Mikin ja Minnin hevosystävä. Hänet nähdään milloin missäkin asussa, hän on yksi harvoista vakihahmoista, jotka vaihtelevat asuaan jatkuvasti. Pollen vaatteet määräytyvät siis tarinan mukaan.
Heluna Ammu (engl. Clarabelle Cow), Pollen tyttöystävä, on ehkä Polleakin tutumpi. Hänellä on varsin usein mekko, ja sen väri yleensä vaaleanpunainen, mutta vaihtelua on toki tässäkin.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti (Morthy and Ferthy) pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
Ankka-/hiirimaailmassa roistot erottaa erittäin helposti rehellisestä kansasta ja rikollinen mieli paistaa helposti asun sekä naaman kautta.
Mustan Pekan (Peg-Leg Pete) tapauksessa ruokoton ilme ja ajamaton parransänki henkivät roiston luonteesta. Asu vaihtelee, mutta on useimmiten halpa ja tyylitön, eikä siihen ole panostettu.
Mustan Pekan vaimo Hertta (Trudy) on myös rikollinen, mutta keksiessään hänet, Romano Scarpa yritti saada Hertan naisellisuutta mahdollisimman paljon esiin. Hertalla on punainen mekko, joka on kiinnitetty hyvin vyöllä hänen tukevalle vatsalleen.
Karhukopla (The Beagle Boys) taas on uskollinen vakivarusteilleen. Heillä on punainen paita, sekä siniset farkut. Paidassa ovat jokaisella koplalaisella "rintarekkarit" - vanginnumerot, jotka he ovat saaneet ensimmäiseltä vankilakeikaltaan. Juuripa ei koplan jäseniä erottaisi ilman niitä! Jalassa koplalaisilla ovat useimmiten ruskeat kengät. Koplalaisia vaivaa usein sama tyylitön naama, kuin Pekkaakin.
Mustakaapu (The Phantom Blot) pukeutuu miltei aina kaapuun, ja vain aniharvoin hänet saatetaan nähdä ilman sitä.
P.J. Petkunteränkin voi todennäköisesti laittaa tähän rikollisten joukkoon, onhan hän monesti yrittänyt tappaa Roopea, vaikka onkin raharikas (tai ehkäpä juuri siksi). Hänellä on päällään tyypillinen puvun takki, sekä siniset housut.
Eksiä, Dupleksia ja Triplexiä voinee pitää heidän kömmähdyksistänsä huolimatta mestaririkollisina. He ovat professoreita, ja pukeutuvat valkoisiin takkeihin.
Häkellyttävän usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa törmää muotiaiheisiin tarinoihin. Niitten päähenkilönä häärii usein siniseen mekkoon ja kaulakoruihin pukeutuva Riitta Hanhi (Brigitta MacBridge) (Riitan asu ei vaihtele normaalisti yhtään). Esim. taskarin 307 tarinassa Tyylitaiturit Riitta ja Kuuno toimivat muodinluojina, josta Roopekin joutui kärsimään - hänelle kun muoti tarkoittaa lähinnä rahantuhlaamista. Tarinan lopussa kuitenkin Roope päätyi itse muodin keulakuvaksi.
Tyypillinen ankkalinnalainen pukeutuu erittäin tavallisesti, vaikka äskeisessä puvustuksessa oli joitakin outouksia (esim. saketti, merimiesasu...). Hyvä esimerkki on Akun toraisa naapuri Teppo Tulppu (engl. Neighbour D. Jones). Tulppu käyttää aivan normaaleja vetimiä - mustia housuja ja punaista paitaa. Hän vaihtelee jonkin verran asuaan, mutta mitään erikoista ei hänellä ikinä nähdä.
Normaali ankkalinnalainen käyttää usein yksiväristä paitaa, jossa ei ole minkäänlaisia kuviointeja. Poikkeuksia toki on.
Ankkalinnalaiset ovat urheiluväkeä, ja esimerkiksi vaikkapa APS:llä, Ankkalinnan PalloSeuralla ovat kannustusasusteensa. Nämä on hyvä mainita.
Monilla ammattikunnilla on Ankkalinnassa omat tyypilliset asusteensa. Esimerkiksi etsivillä ei paljon muita kuin poplareita voisi kuvitellakaan, ja taiteilija ilman baskeria on varmasti huijari. Pormestarit varmistavat uskottavuutensa tyylikkäillä vaatteilla, ja merikarhuilla on merimiesasut - samantapaiset kuin Aku Ankalla. Ikivanhalla ihmisellä on ikivanha vaatetus, köyhän asustetta on paikkailtu sieltä täältä.
Ankkalinnalaiset ovat siis erittäin tarkkoja tyylistään, mutta monet heistä eivät kuitenkaan erityisemmin seuraa muotivirtauksia, vaan pukeutuvat uppiniskaisesti miltei aina samoihin vaatteisiin.
Kovasti näyttää olevan kysymyksiä henkilöitten asuinpaikoista.
Pullasorsa näyttää olevan nyt kakkosena, minä kolmosena, eroa n. 1700 merkkiä... Ei mahdoton kurottava, mutta koko ajan on vaikeampi ja vaikeampi keksiä sanottavaa.
Edit. Hupsista! IFF08han on kiilannut Käntyn ja kirjan väliin!
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 159 -
18.06.2009 klo 12:57:27
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna on kaupunki, jossa voi nähdä varmasti erikoisiin vaatteisiin pukeutuneita hahmoja. Ankkalinnassa voi nähdä myös tavallisia vaatteita hahmojen päällä. Ankkalinnassa on paljon muodikkaita vaatteita, mutta myös melko vanhanaikaisia ja muodittomia vaatteita löytyy. Ihmiset käyttävät monenlaisia vaatteita aina housuista, nilkkaimiin asti.
Ankkalinnalaisten vaatteet ovat monenlaisia ja erilaisia, mutta yhtäläisyyksiäkin niistä löytyy. Usein huomaa, että lähes monilla Ankkalinnalaisilla miehillä on rusetti kaulassa, tai naisilla puolestaan pään päällä. Myös hattuja näkee todella monilla, samoin kuin takin alla olevaa hienohkoja paitoja. Hämmästyttävän moni Ankkalinnalainen käyttää myöskin knallia. Ja mainittakoon vielä, että lähes kaikilla Ankkalinnan kelmeillä on yllään pieni naamio.
Yleensä Ankkojen talvivarusteet ovat hiukan erilaisia, kuin kesävaatteet. Usein kylmillä ilmoilla Ankat käyttävät mm. pipoa ja varsin usein kaulahuivia. Todella kylmillä ilmoilla jopa ankat saattavat pukeutua takkeihin.
Useimmiten hahmojen vaatteiden värit ovat hiukan erilaisia kansikuvissa. Esim. yleensä sarjoissa Ankanpojilla on mustat paidat, mutta kansikuvissa heillä on samanväriset paidat heidän lippalakkien kanssa. Monet konnat ja kieroilijat käyttävät valeasuja todella usein. Välillä valeasujen alta konnia ei tunnisteta ja välillä tunnistetaan. Ankkalinnassa ei voi 100% varmuudella luottaa kehenkään.
Ankkalinnan pukeutumisessa merkittävää on se, että valepukuja näkee asukkien päällä todella usein. Väitän, että lähes puolet Ankkalinnalaisista on käyttänyt jotain erikoista asua päällään muulloin kuin naamiaisissa.
Ankkalinnassa on myös ihmetelty Ankkojen housuttomuutta. Mutta onko se ihmekään, sillä eihän ankan ikinä käytäkkään housuja, tosin eivät myöskään muita vaatteita. On myös ihmeellistä, että mm. Aku joka ei käytä housuja, käyttää uimapukunaan shortseja, tai shortsien sijaan kokouimapukua, joka ylettyy lähes tulkoon nilkkoihin asti. Outoa, ilmeisesti Ankoilla ei ole vartalossaan kovinkaan intiimejä alueita. Tosin jotkut ankat tekevät tässä poikkeuksen.
Aku Ankka pitää päällään melko perinteistä merimiesasua. Asuun kuuluu musta (tai sininen, useimmiten vähän vanhemmissa piirroselokuvissa Akulla näkee päällään paljon sinistä) merimiespaita, sekä merimieslakki, joka on väriltään sininen. Merimiespaidass on pari isoa nappia, sekä keltaiset raidat paidan hihoissa. Akulla on lähes aina yllään myös rusetti, joka on väriltään punainen. Muita vaatteita Aku ei pidä useinkaan päällään ja hänellä onkin tämätapaisia asuja vaatekaapissaan monia. Välillä vaatekaapissa näyttää olevan vain pari paitaa, mutta joskus kaappi on täynnä merimiesasuja. Mielestäni Akulla ei kuitenkaan ole montaa lakkia tai rusetti säilössä. Aku on myös käyttänyt merimiesasujaan jo uransa alkutaipaleelta lähtien, tosin asut olivat tuolloin hiukan erilaisia. Uransa alkuvaiheessa Aku käytti sinisiä merimiesasuja, mutta Carl Barksin myötä asut vaihtoivat väriä mustaksi. Nykyään hän käyttää sinisiä asuja aika harvoin. Aku saattaa myös laittaa joskus jotain juhlavampaa päälle, ja hän saattaa joskus olla jopa tyylikäskin.
Jos jo Akun vaatetus on aika vanhanaikainen, niin samaa voi sanoa Roope Ankasta. Roope Ankka pitää yllään usein sinisiä säärystimiä(tai nilkkaimia) nilkoissaan, joskus (varsinkin kansikuvissa) Roopen nilkkaimet ovat väriltään harmahtavat. Hänellä on myös tummanpunainen/normaali kirkkaanpunainen/tai sininen "takki" päällään, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Kuuluisin Roope Ankan vaatekappale lienee hänen silinterihattunsa, jota Roope pitää päällään aina, kun hän on ulkona. Silinterihattua kutsutaan toisinaan myös silkkipytyksi. Roope osti silinterihattunsa kauan sitten melko halvalla. Roope käyttää myös silloin tällöin kävelykeppiä, tosin se on vähän kummallista, sillä hän tuntuisi pärjäävän vallan mainiosti ilmankin. Roopella on mielestäni vain pari tai kolme takkia vaatekaapissaan. Tosin tämän lisäksi hänellä on tallessa vanhoja Klondike-ajan vaatteita. Klondikessa Roope käytti yleensä aika rähjäisiä vaatteita, sillä hänellä ei ollut silloin kovin paljoa rahaa. Mielestäni Roope käytti joskus Klondikeaikojen jälkeen knallia, joka muistutti paljon Kroisos Pennosen hattua. Ensiesiintymisessään vanha Roope piti päällään paksua aamutakkia. Pian ensiesiintymisensä jälkeen visukinttu käytti kunnon puvun takkia, joka ei muistuttanut ollenkaan hänen nykyistä takkia. Mainittakoon vielä, että eräässä Carl Barksin tarinassa Roope piti päällään kultaista takkia, tosin hän luopui siitä aika pian. Myös kununkaan asusteita Roope on pari kertaa yllään pitänyt.
Hannu Hanhella on yllään usein nilkkaimet, jonkinlainen takki ja hattu päässään. Takin alla Hannulla on hieno paita, tosin yleensä Hannulla on aina takki päällään. Myös Hannulla on iso, punainen rusetti kiinni paidassaan. Joskus hänellä taitaa olla myös keppi mukanaan, niin kuin Roope Ankalla. Hannu on tähän mainituista muodikkain. Tosin hänkään ei vaihda päällään olevia vaatekappaleita kovin usein.
Pelle Peloton onkin sitten ihan omaa luokkaansa. Jos olisin hän, niin en kyllä viitsisi kulkea sen näköisenä kadulla, no, ainakin hänellä on housut. Pellellä siis on yleensä suorat housut jalassaan. Tämän lisäksi hänellä on paita päällään, ja paidan päällä vielä takki. Pelle käyttää aina myös kenkiä jaloissaan. Näiden lisäksi Pellellä on pienet silmälasit nokan päällä. Pelle omistaa myös mietintämyssyn, joka ei kyllä muistuta kovinkaan paljoa mitään hattua. Hän käyttää sitä vain silloin tällöin, varsinkin silloin kun hän yrittää keksiä jonkin nerokkaan keksinnön.
Pellen avustaja, Pikku Apulainen ei käytä vaatteita, sillä hän on vain robotti. Usein hän kuitenkin käyttää ruskeita kenkiä, sillä muuten hän ei ehkä edes pysyisi pystyssä.
Touho pukeutuu varsin hippimäisesti. Hänen vaatetuksensa ei siis ole kovinkaan muodikasta. Hänellä on yllään aika paksu, punainen paita ja paidan lisäksi joku pipo, joka on iso ja siinä on mustanvärinen tupsu. Sekä pipo, että paita ovat punaisia, tosin niissä on myös hiukan mustaa. Alkuaikoinaan Touhon paidan väri taisi olla lila/tai violetti. Mutta hänen vaatetuksensa on ollut koko historiansa ajan suurin piirtein samanlaista.
Akun Alter Ego, Taikaviitta, pukeutuu niin kuin pitääkin, eli hän on supersankarin näköinen. Taikaviitalla on päällän musta puku (tai tummahko), ja tämän lisäksi hänen merkittävimpiin vaatteihinsa kuuluu mm. Sininen viitta, joka on tosin toiselta puolelta punainen. Taikaviitalla on myös "asusteena" lukuisia eri aseita, jotka Pelle Peloton on hänelle rakentanut. Taikaviitta (eli Aku) käyttää samaa lakkia päässään, mitä myös Aku käyttää. Taikaviitalla on myöskin keltaiset pomppusaappaat, joilla hän pystyy hyppimään vauhdikkaasti ja korkealle. Taikaviitan asusteet aivät ole olleet täysin samanlaisia hänen historiansa aikana. Taikaviitalla ei mm. ollut edes naamiota ensimmäisissä tarinoissaan, eikä hänellä ollut paljoa aseitakaan. Pomppusaappaat ovat olleet hänellä pitkään.
Karhukoplan jäsenet pukeutuvat kaikki ihan samalla tavalla. Heidä kuitenkin erottaa numerokylteistä. Kaikilla heillä on usein lippalakki päässä. Keltaiset kengät, sekä punainen paitakin heiltä löytyy. Heillä on tietenkin myös mustat naamiot päässään (niin kuin Taikaviitallakin). Ja näistä vaatteistaan he luopuvat todella harvoin, yleensä vain silloin kun on pakko (esim. jos he käyttävät valepukua).
Mikki Hiirellä on varsin yksinkertaiset ja jopa naurettavatkin vaatteet yllään. Useimmissa nykytarinoissa hänellä on vain punaiset housut päällään, ja sen lisäksi valkoiset hanskat ja keltaiset kengät. Housuissa hänellä on pari nappia. Tällainen asuste Mikillä oli päällään myös hänen alkuaikoina, tosin silloin shortsit olivat hölmömmän näköiset kuin mitä ne nykyään ovat. Mikki tosin välillä käyttää hienompiakin vaatteita, ja onpa hänellä joskus nähty paitakin päällä.
Minni Hiirellä on usein hame (vai oliko se mekko) päällään ja otsassaan rusetti. Rusetti hänellä on joko punainen tai punavalkoinen, jolloin rusetissa on useita valkoisia pilkkuja. Minni pitää myös aina korkokenkiä jaloissaan. Minnillä on varmasti useita kenkäpareja kotonaan, sillä hänen jaloissaan on nähty mm. Keltaisia, sinisiä, punaisia sekä vaaleanpunaisia kenkiä yllään.
Mustakaavulla onkin sitten varsin yksinkertaiset vetimet yllään. Hänellä on nimensä mukaisesti mustanvärinen kaapu, joka on todella pitkä. Kaapu peittää usein myös hänen naamansa. Mutta on hänet joskus nähty naama ilman mustaa kaapuakin. Jos kaavulla ei ole kaapua päälläänsä, niin silloin Kaapu käyttää varsin tyylikkäitä, herrasmiesmäisiä vaatteita. Jossain tarinassa muistan, että kaavulla kaapu oli kutistunut ja hänellä näkyi paljaat karvaiset jalat. Talven tullen Kaapu saattaa kääntää kaapunsa toisinpäin, jolloin kaavusta tulee valkea. Kaapukin käyttää aina silloin tällöin kaikennäköisiä valeasuja.
Taavi Ankan vaatetus ei ehkä ole maailman muodikkain ja nykyaikaisin, mutta ainakin hän yrittää pukeutua aika siisteihin vaatteisiin. Hänellä on yleensä paita päällänsä ja paidan päällä vihreä takki. Hän käyttää myös kravattia sekä joskus myös hattua.
Mummo Ankka pukeutuu ehkä hiukan rähjäisiin vaatteisin sillä hänen mukaansa hänen ei kannata käyttää maatilalla mitään hienoja ja kalliita vaatteita, sillä ne sotkeutuisivat arkipäivän töissä välittömästi. Mummo käyttää usein aika tavallisen näköisiä kenkiä räpylöissään, sekä mustaa ja todella vanhaa paitaa yllään. Muita vaatteita mummo ei käytä lähes koskaan. Mummolla on myös sen verran huono näkö, että hän joutuu käyttämään silmälaseja, silmälasit ovat alhaalta pyöreät, mutta ylhäältä suorat. Eli siis ne näyttävät puolikkaan ympyrän muotoisilta.
Sama pätee myös Mummo Ankan renkiin, Hansu Hanheen. Hansulla on päällään takki, värikäs paita sekä päässään sininen hattu.
Riitta hanhi pukeutuu usein keltaisiin korkokenkiin. Hänellä on myös yllään todella usein hieno sininen mekko. Hän käyttää myös korvakoruja. Myös kaulakoruja Riittaa pitää yllään varsin usein. Hän nähdään usein myös jokin aamu/kylpytakki päällä,jostakin syystä.
Riitan hyvä ystävä, Kuuno Kaakkuri pukeutuu melko siisteihin vaatteisiin, ja hänellä on myöskin housut jalassaan (yleensä punaiset) ja hän käyttää usein hattua, joka muistuttaa hiukan Pennosen knallia. Kuunolla on musta (tai tumma) paita yllään ja paidan päällä vihreä, ja ruudukas takki. Myös sininen rusetti häneltä löytyy.
Ankkalinnassa käydään kovaa kilpailua varsinkin Roopen ja Kroisoksen välillä siitä, että kumpi valmistaa parempia vaatteita. Kroisos on ehkä vähän nykyaikaisempi kuin Roope, joten hänon tässä tapauksessa niskan päällä Roopen nähden. Kroisos pukeutuu itse mustaan takkiin. Kuuluisin Kroisoksen vaate on hänen knallinsa, jonka hän usein syö, kun häviää Roopelle liikeasioissa. Kroisos käyttää myös isoja pyöreitä silmälaseja. Kroisos on harvinaisuus, sillä hän on lähes ainoita ankkoja, jotka käyttävät kenkiä. Vaikka nämä rikkaat pohatat ovat lähes ainoita, ketkä kilpailevat rikkaimman Ankan tittelistä, on vaate-alalla kuitenkin nähty tavallisia pulliaisia. Eräässä tarinassa Iines perusti omaan kotiins pienen vaatekaupan josta tuli lyhyessä ajassa todella suosittu. Tämän seurauksena Roope Ankan suosio alkoi laskea. Lopulta Iines lupasi lopettaa kaupankäynnin ja ruveta auttamaan Roopea, jos saisi perustettua itselleen oman kaupan (tietysti Roopen kustannuksella).
Ankanpojilla on yleensä päällään mustat paidat, sekä lippalakit. Tosin välillä hekin vaihtelevat paitojensa värejä, muuten heillä on aina samanlaiset vaatteet. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla taas punainen ja Lupulla joko keltainen tai vihreä.
Ankkalinnan viranomaisilla mm. Poliisilla ja Palokunnalla on suurinpiirtein samanlaiset puvut päällä, kuin oikeassakin elämässä.
Poliisimestari Sisulla on päällään yleensä sinisen väriset poliisin varusteet, tosin ne eivät ole ihan samanlaiset, kuin hänen alaisillaan. Vapaa-ajallaan hän tietysti käyttää muitakin vaatteita. Hänen poliisinasuunsa kuuluu housut, paita,sininen takki, ase, sekä sininen lippalakki.
Etsivä Kaasilla on varsin tyypillinen etsivänasu päällään. Hän todellakin näyttää etsivältä. Hnellä on myös etsivälle kuluva suurennuslasi yleensä mukanaan. Hänen etsivänasunsa on ueimmiten vihertävä ja jotkin asut ovat ruudullisia (jos oikein muistan). Virkapukunsa alla (siis vihertävien housujen ja takin alla) hänellä on usein joku napillinen paita sekä liivi päällään. Kaasilla on myös rusetti yllänsä sekä myöskin hattu päätä suojaamassa.
Neiti Näpsällä on yleensä hame päällään sekä paita, (jonka väri saattaa jonkun verran vaihdella, usein se on kuitenkin sininen). Hän käyttää myös silmälaseja sekä korvakoruja. Myös hänellä on käsilaukku.
Höpöpöksyt (vai mikä se nimi olikaan) oli suuri muoti-ilmiö Ankkalinnassa. Housut olivat aika hassun näköiset, ja väriltään siniset, ne myöskin muistuttivat melko paljon tavallisen näköisiä farkkuja. Idea taisi olla Akun, mutta housut kehitti keksijänero Pelle Peloton. Aluksi höpöpöksyt olivatkin jymymenestys, mutta loppujenlopuksi niistä tuli pienimuotoinen katastrofi. Lopulta niistäkin luovuttiin.
Eräässä tarinassa myös Roope Ankan vaatetus oli suuressa suosiossa Ankkalinnassa. Tarinan lopussa Roope palasi Klondykestä Ankkalinnaan, mutta harmikseen hän järkyttyi nähtyää kaikkien vastaanottajien päällä hänen omat vaatteensa. Muulloin näitä vaatteita ei ole käytetty. Samaisessa tarinassa Riitta ja Kuuno alkoivat muotiguruiksi, mutta tämäkin oli vain hetkellinen päähänpisto. Ankkalinnassa minkäänlainen muoti ei ole kovinkaan pysyvää.
Hovimestari Juuso pukeutuu suurinpiirtein niin, kuin hovimestarin täytyykin. Hänenkin vaatetuksensa on hieman vaihdellut vuosien varrella, mutta useimmiten hänellä on yllään kengät, vihreät housut, hieno paita, paidan päällä hänellä on musta takki, hänellä on myös napit paidassa ja takissa. Punainen rusettikin löytyy hänen kaulastaan. Juuso käyttää myös valkoisia hanskoja, niin kuin moni muukin hahmo.
Sulo Suvio on melko tyypillisesti pukeutuva Ankkalinnalainen. Hänellä on yleensä yllään housut ja vyo, paita, jossa on useita nappeja sekä punainen hattu päässään.
Pollella on yllään siniset housut ja punainen paita. Paidass on nappi. Hänellä rusetti ja kaulassaan omituinen lehmän asuste, jolle ny en keksi nimeä. Helunalla on varsin samanlainen vaatetus, paitsi että hänelläon housujen sijaan hame ja kaulassa hän pitää keltaista lehmänkelloa. Helunalla saattaa välillä olla hyvinkin erilaisia vaatteita yllään.
Mustalla Pekalla on jaloissaan kengät. Hänellä on kenkien lisäksi isot housut sekä oranssa paita yllään. Musta Pekkakin tavataan hyvin usein valeasussa, johtuen siitä, että hän on rikollinen.
Mustan Pekan vaimo, Hertta, käyttää usein aika hienoja vaatteita, ottaen huomioon sen, että hän on köyhän konnan puoliso. Muistaakseni hänellä on yleensä aika paljon punaisia vaatteita yllään. Ja ainakin hän omistaa joitakin kenkäpareja.
Mikin hyvällä ystävällä, Hessu Hopolla on aika hooponnäköiset vaatteet. Jaloissaan Hessulla on valtavankokoiset kengät, hessun kengännumero on peräti 56! Hänellä on tämän lisäksi myös löysät, siniset housut, joita hän käyttää aina. hänellä on myös punainen paita päällä sekä paidan päällä musta liivi. Hessun kuuluisin vaatekappale lienee hänen hattunsa. Hattu on omistuisen muotoinen ja se on aika korkea. Väriltään hattu on sininen, tosin sen keskellä on pieni musta raita.
Superhessulla on aika hullunkuriset vaatteet yllänsä. Hän käyttää asussaan pitkiä, punaisia kalsareita, kenkiä, sekä viittaa. Superhessun hattu on ihan sama hattu kuin Hessulla. Superhessun ei tarvitse pukea vaatteita päällensä, kun hätä yllättää. Hänen tarvitsee vain ottaa superpähkinä, ja siinä samalla Superhessun vetimet ilmestyvät hänen päällensä.
Leenu, Liinu ja Tiinu käyttävät vanhoissa tarinoissa keskenään samanlaisia vaatteita, kaikilla oli mustat paidat, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä, vaaleanpunainen rusetti otsalla. Nykyään hollantilais-piirtäjien toimesta he ovat alkaneet käyttämään hiukan muodikkaampia vaatteita, esim. värikkäämpiä paitoja, eikä heillä enää ole keskenään samanlaisia vaatteita.
Lentokoneenohjaaja Heimo Huiman vaatetuksessa näkyy, että hän on lentäjä ja seikkailija. Hänellä on paljon ruskeansävyisiä vaatteita yllään, sekä iso kaulahuivi. Hänellä on myös erikoinen päähine päässään.
Sudenpennut pukeutuvat hiukan miten haluavat, mutta yhteistä heillä on päässä oleva hattu, joka on karvainen ja enimmäkseen ruskea. arvokkaat vaatteet voisivat likaantua ja mennä rikki vaelluksilla. Melko usein heillä on retkillä aika yksinkertaiset vaatteet päällä, sillä hienot ja
Muistaakseni myös Peukaloiset pukeutuvat kaikki samanlaisiin vaatteisiin, ja ainkin eräässä tarinassa heillä oli vaaleansiniset asusteet.
Sudenpentukenraalit pukeutuvat kenraalin näköisiksi. Heillä on kengät jalassa, paita päällä sekä myöskin takki, joka on yleensä punainen tai valkoinen. Usein heillä roikkuu paidasta useita eri kunniamitaleita, joita he ovat itse suorittaneet. Lähes kaikki kenraaleilla on myös hattu pään päällä.
Ankkalinnan Pormestarit ovat aina pukeutuneet aika tyyriisiin vaatteisiin. Usein heillä on puku yllään, tai ainakin tummat vaatteet. He käyttävät myös usein jotain hienoa hattua (esim. silinterihattua). Vapaa-ajallaan tietysti hekin käyttävät muita vetimiä.
Mortilla sekä Vertillä on samanlaiset vaatteet päällä. Tosin he vaihtelevat vaatteitaan varsin usein, mutta siis keskenään heillä on samanlaiset vaatteet yllä. Usein he käyttävät myös hieman kruununnäköisiä keltaisia hattuja päässään. Mortti ja Vertti pelaavat jalkapalloa joukkueessa, joten heillä on myös jalkapalloilijan varusteet. heillä on nappikset, shortsit sekä t-paita yllään, kun se pelaavat futista. Vanhoissa tarinoissa heillä oli siniset, hieman mekon näköiset vaatteet yllään, mutta eivät kai he sentään ole...
Yleensä Ankkalinnalaiset hiukan halveksivat sellaisia, jotka eivät käytä kenkiä. Eräässä tarinassa Aku osoitti ihmisille, että paljaista räpylöistä on todellakin hyötyä. Räpylöidensä ansiosta Aku pelasti monta henkeä hukkumiselta. Tämän seurauksena paljaista jaloista tuli yleinen näky Ankkalinnan kaduilla. Ja silloin Iines Ankka oli varmaan ainoa, joka käytti kenkiä.
Kroisos Pennosen "kätyri", Lievistö, pukeutuu yleensä ihan hienoihiin housuihin, paitaan ja takkiin. Lievistö käyttää myös kenkiä ja usein myös valeasuja huijatakseen mm. Roopea.
Velmu Viurusilmä on tyypillinen konna. Hän käyttää usein paitaa ja housuja, mikä ei ole kovin tyypillistä Ankoille. Nämä paita ja housut ovat hänellä varsin tavallisen näköisiä. Näiden lisäksi hän käyttää naamiota, jotta hänen todellista ulkomuotoaan ei tunnistettaisi.
Akun serkku, Into Ankka, pukeutuu varsin yksinkertaisesti. Yleensä hänellä on vain paita päällään, ja joskus myös kravatti kaulassa. Hän tosin vaihtelee paitansa väriä, joten ei hän aivan tyylitönkään ole.
Unkka T. Kumiankka käyttää hieman vanhan näköisiä vaatteita. Hänellä on usein paita ja suuri takki yllään ja niiden lisäksi pään päällä knalli.
Akun tyttöystävä Iines Ankka pukeutuu aika samalla tavalla, kuten muutkin Ankkalinnan naiset. Hänellä on yleensä punainen paita päällä ja iso, punainen rusetti otsassa. ines käyttää myös joitakin koruja ym. esim. rannerengasta kädessään. Kuvassa (jota nyt katson) Iineksellä on yllään keltainen paita sekää vihreä rusetti. Tämä osoitaa sen, että piirroselokuvissa iines saattaa käyttää muitakin vaatteita.
Palle Pulppu muistaakseni pukeutuu kuin kuka tahansa muukin Ankkalinnalainen. Hänellä on päällään housut sekä paita. Talvisin hän käyttää muitakin vaatteita.
Konnia piisaa lisääkin. Sikari-Sakari on pieni konna, joka pukeutuu isohkoihin ja yleensä ruskeisiin kenkiin. Hänellä on tietysti housut, sillä hän ei ole ankka tai hanhi. Sikari-Sakarilla on myös pitkä, vihreä takki sekä pieni musta kanlli yllään.
Viiksi-Vallulla on yllään aika samanlaiset kengät kuin Sikari-Sakarilla. Näiden lisäksi hänellä on päällään leveät, harmaat housut, paita, päällystakki, pieni musta rusetti kaulassa sekä hattu (jossa on musta raita).
P. J. Petkunterällä on yleensä ihan siistit ja kalliit vaatteet yllään. Toisinaan (kuten eräässä Barksin tarinassa) hänellä on päällään kengät, housut, vyö, keltainen ohut paita, paidan päällä liivi, huivi, sekä ruskea sheriffimainen hattu.
Akun vihollinen ja naapuri, Teppo Tulppu, pukeutuu varsin tavallisiin vaatteisiin. Hänellä on kengät jaloissaan, Tepolla on myös housut, sekä punainen paita, jota hän käyttää todella usein. Kun Barks loi Tulpun, tämä oli varsin erinäköinen, naamastaan mutta myös vaatetukseltaan.
Iineksen alter egolla, Viitatarella on sappaat, ja viitta yllään. Viitatarella on myös paljon kaikkea rihkamaa päällä, kuten korvakorut ym. Hänellä on myös varsin erikoisenmuotoiset silmälasit päällään.
Ankkalinnassa on myös paljon lemmikkieläimiä, useimmiten niiden päällä ei ole mitään vaatteita, mutta poikkeuksiakin on. Mm. Plutolla sekä pulivarilla on kaulassa kaulapanta ja joskus myös hihna, mutta muuta niillä ei ole päällä. Karhukoplan lemmikkikoira Kuusnelonen on harvinaisuus, sillä Kuusnelosella on yllään samantyylinen paita, kuin muillakin Karhukoplan jäsenillä. Tämän lisäksi Kuusnelonen omistaa ihka oman Karhukoplalaisen lippalakin. Olisikohan niin, että Karhumuori on pukenut vaatteet Kuusnelosen päälle.
Etsivä Rankku Kanuuna pitää yleensä samoja vaatteita päällä. Hänellä on jaloissaan isot tossumaiset kengät. Hän pitää usein isoa, jalkoihin asti ulottuvaa keltaista takkia yllään. Runkulla on myös vihreä rusetti sekä keltainen hattu.
Kuru Korpin päällä taisi olla aika perusvaatteet, ainakin hänellä taisi olla housut jaloissaan, sekä lippalakki päässään.
Ei tarkkaan tiedetä, että mistä materiaalista Ankkalinnan asukkaiden vaatteet on tehty. Jokatapauksessa vaatteiden tekoon on käytetty monenlaisia nahkoja, villoja, ehkä muovejakin. Farkkukangasta näkee paljon Ankkalinnalaisten housuissa. T-paitoja sekä villapaitoja on myös paljon, eli villaa käytetään melkoisesti. Joidenkin asukkaiden päällä näkee myös nahkatakkeja ym. Nahka siis käytetään. Saappaitakin ja pitkävartisia kenkiä on monilla, kuuluisin pitkävartisten kenkien käyttäjä lienee Taikaviitta.
Ankkalinnan keksijänero, Tohtori Staattinen käyttää usein sellaisia vaatteita mitä keksijät yleensä käyttävätkin. Hän tosin vaihtaa vaatteita sen verran usein, että en oikein osaa sanoa, että minkälaiset vaatteet hänellä on. No, tässä eräässä kuvassa hänellä on päällään pitkä, sininen päällystakki. Ainakin hänellä on silmälasit.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, että Aku ja Touho joutuvat PAM:n ja ATP:n tehtävissä käyttämään erilaisia asuja. Usein ATP:n tehtävissä heillä on päällään agentin asut, johon kuuluu ainakin aika pitkä, tummahko tai ruskea takki, sekä iso hattu. ATP:n tehtävissäkin he saattavat käyttää valeasuja. PAM:n tehtävissä he käyttävät sellaisia asuja päällään, jotka sopivat hyvin kyseisen tehtävän selvittämiseen.
Ankkalinna on kaupunki, jossa voi nähdä varmasti erikoisiin vaatteisiin pukeutuneita hahmoja. Ankkalinnassa voi nähdä myös tavallisia vaatteita hahmojen päällä. Ankkalinnassa on paljon muodikkaita vaatteita, mutta myös melko vanhanaikaisia ja muodittomia vaatteita löytyy. Ihmiset käyttävät monenlaisia vaatteita aina housuista, nilkkaimiin asti.
Ankkalinnalaisten vaatteet ovat monenlaisia ja erilaisia, mutta yhtäläisyyksiäkin niistä löytyy. Usein huomaa, että lähes monilla Ankkalinnalaisilla miehillä on rusetti kaulassa, tai naisilla puolestaan pään päällä. Myös hattuja näkee todella monilla, samoin kuin takin alla olevaa hienohkoja paitoja. Hämmästyttävän moni Ankkalinnalainen käyttää myöskin knallia. Ja mainittakoon vielä, että lähes kaikilla Ankkalinnan kelmeillä on yllään pieni naamio.
Yleensä Ankkojen talvivarusteet ovat hiukan erilaisia, kuin kesävaatteet. Usein kylmillä ilmoilla Ankat käyttävät mm. pipoa ja varsin usein kaulahuivia. Todella kylmillä ilmoilla jopa ankat saattavat pukeutua takkeihin.
Useimmiten hahmojen vaatteiden värit ovat hiukan erilaisia kansikuvissa. Esim. yleensä sarjoissa Ankanpojilla on mustat paidat, mutta kansikuvissa heillä on samanväriset paidat heidän lippalakkien kanssa. Monet konnat ja kieroilijat käyttävät valeasuja todella usein. Välillä valeasujen alta konnia ei tunnisteta ja välillä tunnistetaan. Ankkalinnassa ei voi 100% varmuudella luottaa kehenkään.
Ankkalinnan pukeutumisessa merkittävää on se, että valepukuja näkee asukkien päällä todella usein. Väitän, että lähes puolet Ankkalinnalaisista on käyttänyt jotain erikoista asua päällään muulloin kuin naamiaisissa.
Ankkalinnassa on myös ihmetelty Ankkojen housuttomuutta. Mutta onko se ihmekään, sillä eihän ankan ikinä käytäkkään housuja, tosin eivät myöskään muita vaatteita. On myös ihmeellistä, että mm. Aku joka ei käytä housuja, käyttää uimapukunaan shortseja, tai shortsien sijaan kokouimapukua, joka ylettyy lähes tulkoon nilkkoihin asti. Outoa, ilmeisesti Ankoilla ei ole vartalossaan kovinkaan intiimejä alueita. Tosin jotkut ankat tekevät tässä poikkeuksen.
Aku Ankka pitää päällään melko perinteistä merimiesasua. Asuun kuuluu musta (tai sininen, useimmiten vähän vanhemmissa piirroselokuvissa Akulla näkee päällään paljon sinistä) merimiespaita, sekä merimieslakki, joka on väriltään sininen. Merimiespaidass on pari isoa nappia, sekä keltaiset raidat paidan hihoissa. Akulla on lähes aina yllään myös rusetti, joka on väriltään punainen. Muita vaatteita Aku ei pidä useinkaan päällään ja hänellä onkin tämätapaisia asuja vaatekaapissaan monia. Välillä vaatekaapissa näyttää olevan vain pari paitaa, mutta joskus kaappi on täynnä merimiesasuja. Mielestäni Akulla ei kuitenkaan ole montaa lakkia tai rusetti säilössä. Aku on myös käyttänyt merimiesasujaan jo uransa alkutaipaleelta lähtien, tosin asut olivat tuolloin hiukan erilaisia. Uransa alkuvaiheessa Aku käytti sinisiä merimiesasuja, mutta Carl Barksin myötä asut vaihtoivat väriä mustaksi. Nykyään hän käyttää sinisiä asuja aika harvoin. Aku saattaa myös laittaa joskus jotain juhlavampaa päälle, ja hän saattaa joskus olla jopa tyylikäskin.
Jos jo Akun vaatetus on aika vanhanaikainen, niin samaa voi sanoa Roope Ankasta. Roope Ankka pitää yllään usein sinisiä säärystimiä(tai nilkkaimia) nilkoissaan, joskus (varsinkin kansikuvissa) Roopen nilkkaimet ovat väriltään harmahtavat. Hänellä on myös tummanpunainen/normaali kirkkaanpunainen/tai sininen "takki" päällään, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Kuuluisin Roope Ankan vaatekappale lienee hänen silinterihattunsa, jota Roope pitää päällään aina, kun hän on ulkona. Silinterihattua kutsutaan toisinaan myös silkkipytyksi. Roope osti silinterihattunsa kauan sitten melko halvalla. Roope käyttää myös silloin tällöin kävelykeppiä, tosin se on vähän kummallista, sillä hän tuntuisi pärjäävän vallan mainiosti ilmankin. Roopella on mielestäni vain pari tai kolme takkia vaatekaapissaan. Tosin tämän lisäksi hänellä on tallessa vanhoja Klondike-ajan vaatteita. Klondikessa Roope käytti yleensä aika rähjäisiä vaatteita, sillä hänellä ei ollut silloin kovin paljoa rahaa. Mielestäni Roope käytti joskus Klondikeaikojen jälkeen knallia, joka muistutti paljon Kroisos Pennosen hattua. Ensiesiintymisessään vanha Roope piti päällään paksua aamutakkia. Pian ensiesiintymisensä jälkeen visukinttu käytti kunnon puvun takkia, joka ei muistuttanut ollenkaan hänen nykyistä takkia. Mainittakoon vielä, että eräässä Carl Barksin tarinassa Roope piti päällään kultaista takkia, tosin hän luopui siitä aika pian. Myös kununkaan asusteita Roope on pari kertaa yllään pitänyt.
Hannu Hanhella on yllään usein nilkkaimet, jonkinlainen takki ja hattu päässään. Takin alla Hannulla on hieno paita, tosin yleensä Hannulla on aina takki päällään. Myös Hannulla on iso, punainen rusetti kiinni paidassaan. Joskus hänellä taitaa olla myös keppi mukanaan, niin kuin Roope Ankalla. Hannu on tähän mainituista muodikkain. Tosin hänkään ei vaihda päällään olevia vaatekappaleita kovin usein.
Pelle Peloton onkin sitten ihan omaa luokkaansa. Jos olisin hän, niin en kyllä viitsisi kulkea sen näköisenä kadulla, no, ainakin hänellä on housut. Pellellä siis on yleensä suorat housut jalassaan. Tämän lisäksi hänellä on paita päällään, ja paidan päällä vielä takki. Pelle käyttää aina myös kenkiä jaloissaan. Näiden lisäksi Pellellä on pienet silmälasit nokan päällä. Pelle omistaa myös mietintämyssyn, joka ei kyllä muistuta kovinkaan paljoa mitään hattua. Hän käyttää sitä vain silloin tällöin, varsinkin silloin kun hän yrittää keksiä jonkin nerokkaan keksinnön.
Pellen avustaja, Pikku Apulainen ei käytä vaatteita, sillä hän on vain robotti. Usein hän kuitenkin käyttää ruskeita kenkiä, sillä muuten hän ei ehkä edes pysyisi pystyssä.
Touho pukeutuu varsin hippimäisesti. Hänen vaatetuksensa ei siis ole kovinkaan muodikasta. Hänellä on yllään aika paksu, punainen paita ja paidan lisäksi joku pipo, joka on iso ja siinä on mustanvärinen tupsu. Sekä pipo, että paita ovat punaisia, tosin niissä on myös hiukan mustaa. Alkuaikoinaan Touhon paidan väri taisi olla lila/tai violetti. Mutta hänen vaatetuksensa on ollut koko historiansa ajan suurin piirtein samanlaista.
Akun Alter Ego, Taikaviitta, pukeutuu niin kuin pitääkin, eli hän on supersankarin näköinen. Taikaviitalla on päällän musta puku (tai tummahko), ja tämän lisäksi hänen merkittävimpiin vaatteihinsa kuuluu mm. Sininen viitta, joka on tosin toiselta puolelta punainen. Taikaviitalla on myös "asusteena" lukuisia eri aseita, jotka Pelle Peloton on hänelle rakentanut. Taikaviitta (eli Aku) käyttää samaa lakkia päässään, mitä myös Aku käyttää. Taikaviitalla on myöskin keltaiset pomppusaappaat, joilla hän pystyy hyppimään vauhdikkaasti ja korkealle. Taikaviitan asusteet aivät ole olleet täysin samanlaisia hänen historiansa aikana. Taikaviitalla ei mm. ollut edes naamiota ensimmäisissä tarinoissaan, eikä hänellä ollut paljoa aseitakaan. Pomppusaappaat ovat olleet hänellä pitkään.
Karhukoplan jäsenet pukeutuvat kaikki ihan samalla tavalla. Heidä kuitenkin erottaa numerokylteistä. Kaikilla heillä on usein lippalakki päässä. Keltaiset kengät, sekä punainen paitakin heiltä löytyy. Heillä on tietenkin myös mustat naamiot päässään (niin kuin Taikaviitallakin). Ja näistä vaatteistaan he luopuvat todella harvoin, yleensä vain silloin kun on pakko (esim. jos he käyttävät valepukua).
Mikki Hiirellä on varsin yksinkertaiset ja jopa naurettavatkin vaatteet yllään. Useimmissa nykytarinoissa hänellä on vain punaiset housut päällään, ja sen lisäksi valkoiset hanskat ja keltaiset kengät. Housuissa hänellä on pari nappia. Tällainen asuste Mikillä oli päällään myös hänen alkuaikoina, tosin silloin shortsit olivat hölmömmän näköiset kuin mitä ne nykyään ovat. Mikki tosin välillä käyttää hienompiakin vaatteita, ja onpa hänellä joskus nähty paitakin päällä.
Minni Hiirellä on usein hame (vai oliko se mekko) päällään ja otsassaan rusetti. Rusetti hänellä on joko punainen tai punavalkoinen, jolloin rusetissa on useita valkoisia pilkkuja. Minni pitää myös aina korkokenkiä jaloissaan. Minnillä on varmasti useita kenkäpareja kotonaan, sillä hänen jaloissaan on nähty mm. Keltaisia, sinisiä, punaisia sekä vaaleanpunaisia kenkiä yllään.
Mustakaavulla onkin sitten varsin yksinkertaiset vetimet yllään. Hänellä on nimensä mukaisesti mustanvärinen kaapu, joka on todella pitkä. Kaapu peittää usein myös hänen naamansa. Mutta on hänet joskus nähty naama ilman mustaa kaapuakin. Jos kaavulla ei ole kaapua päälläänsä, niin silloin Kaapu käyttää varsin tyylikkäitä, herrasmiesmäisiä vaatteita. Jossain tarinassa muistan, että kaavulla kaapu oli kutistunut ja hänellä näkyi paljaat karvaiset jalat. Talven tullen Kaapu saattaa kääntää kaapunsa toisinpäin, jolloin kaavusta tulee valkea. Kaapukin käyttää aina silloin tällöin kaikennäköisiä valeasuja.
Taavi Ankan vaatetus ei ehkä ole maailman muodikkain ja nykyaikaisin, mutta ainakin hän yrittää pukeutua aika siisteihin vaatteisiin. Hänellä on yleensä paita päällänsä ja paidan päällä vihreä takki. Hän käyttää myös kravattia sekä joskus myös hattua.
Mummo Ankka pukeutuu ehkä hiukan rähjäisiin vaatteisin sillä hänen mukaansa hänen ei kannata käyttää maatilalla mitään hienoja ja kalliita vaatteita, sillä ne sotkeutuisivat arkipäivän töissä välittömästi. Mummo käyttää usein aika tavallisen näköisiä kenkiä räpylöissään, sekä mustaa ja todella vanhaa paitaa yllään. Muita vaatteita mummo ei käytä lähes koskaan. Mummolla on myös sen verran huono näkö, että hän joutuu käyttämään silmälaseja, silmälasit ovat alhaalta pyöreät, mutta ylhäältä suorat. Eli siis ne näyttävät puolikkaan ympyrän muotoisilta.
Sama pätee myös Mummo Ankan renkiin, Hansu Hanheen. Hansulla on päällään takki, värikäs paita sekä päässään sininen hattu.
Riitta hanhi pukeutuu usein keltaisiin korkokenkiin. Hänellä on myös yllään todella usein hieno sininen mekko. Hän käyttää myös korvakoruja. Myös kaulakoruja Riittaa pitää yllään varsin usein. Hän nähdään usein myös jokin aamu/kylpytakki päällä,jostakin syystä.
Riitan hyvä ystävä, Kuuno Kaakkuri pukeutuu melko siisteihin vaatteisiin, ja hänellä on myöskin housut jalassaan (yleensä punaiset) ja hän käyttää usein hattua, joka muistuttaa hiukan Pennosen knallia. Kuunolla on musta (tai tumma) paita yllään ja paidan päällä vihreä, ja ruudukas takki. Myös sininen rusetti häneltä löytyy.
Ankkalinnassa käydään kovaa kilpailua varsinkin Roopen ja Kroisoksen välillä siitä, että kumpi valmistaa parempia vaatteita. Kroisos on ehkä vähän nykyaikaisempi kuin Roope, joten hänon tässä tapauksessa niskan päällä Roopen nähden. Kroisos pukeutuu itse mustaan takkiin. Kuuluisin Kroisoksen vaate on hänen knallinsa, jonka hän usein syö, kun häviää Roopelle liikeasioissa. Kroisos käyttää myös isoja pyöreitä silmälaseja. Kroisos on harvinaisuus, sillä hän on lähes ainoita ankkoja, jotka käyttävät kenkiä. Vaikka nämä rikkaat pohatat ovat lähes ainoita, ketkä kilpailevat rikkaimman Ankan tittelistä, on vaate-alalla kuitenkin nähty tavallisia pulliaisia. Eräässä tarinassa Iines perusti omaan kotiins pienen vaatekaupan josta tuli lyhyessä ajassa todella suosittu. Tämän seurauksena Roope Ankan suosio alkoi laskea. Lopulta Iines lupasi lopettaa kaupankäynnin ja ruveta auttamaan Roopea, jos saisi perustettua itselleen oman kaupan (tietysti Roopen kustannuksella).
Ankanpojilla on yleensä päällään mustat paidat, sekä lippalakit. Tosin välillä hekin vaihtelevat paitojensa värejä, muuten heillä on aina samanlaiset vaatteet. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla taas punainen ja Lupulla joko keltainen tai vihreä.
Ankkalinnan viranomaisilla mm. Poliisilla ja Palokunnalla on suurinpiirtein samanlaiset puvut päällä, kuin oikeassakin elämässä.
Poliisimestari Sisulla on päällään yleensä sinisen väriset poliisin varusteet, tosin ne eivät ole ihan samanlaiset, kuin hänen alaisillaan. Vapaa-ajallaan hän tietysti käyttää muitakin vaatteita. Hänen poliisinasuunsa kuuluu housut, paita,sininen takki, ase, sekä sininen lippalakki.
Etsivä Kaasilla on varsin tyypillinen etsivänasu päällään. Hän todellakin näyttää etsivältä. Hnellä on myös etsivälle kuluva suurennuslasi yleensä mukanaan. Hänen etsivänasunsa on ueimmiten vihertävä ja jotkin asut ovat ruudullisia (jos oikein muistan). Virkapukunsa alla (siis vihertävien housujen ja takin alla) hänellä on usein joku napillinen paita sekä liivi päällään. Kaasilla on myös rusetti yllänsä sekä myöskin hattu päätä suojaamassa.
Neiti Näpsällä on yleensä hame päällään sekä paita, (jonka väri saattaa jonkun verran vaihdella, usein se on kuitenkin sininen). Hän käyttää myös silmälaseja sekä korvakoruja. Myös hänellä on käsilaukku.
Höpöpöksyt (vai mikä se nimi olikaan) oli suuri muoti-ilmiö Ankkalinnassa. Housut olivat aika hassun näköiset, ja väriltään siniset, ne myöskin muistuttivat melko paljon tavallisen näköisiä farkkuja. Idea taisi olla Akun, mutta housut kehitti keksijänero Pelle Peloton. Aluksi höpöpöksyt olivatkin jymymenestys, mutta loppujenlopuksi niistä tuli pienimuotoinen katastrofi. Lopulta niistäkin luovuttiin.
Eräässä tarinassa myös Roope Ankan vaatetus oli suuressa suosiossa Ankkalinnassa. Tarinan lopussa Roope palasi Klondykestä Ankkalinnaan, mutta harmikseen hän järkyttyi nähtyää kaikkien vastaanottajien päällä hänen omat vaatteensa. Muulloin näitä vaatteita ei ole käytetty. Samaisessa tarinassa Riitta ja Kuuno alkoivat muotiguruiksi, mutta tämäkin oli vain hetkellinen päähänpisto. Ankkalinnassa minkäänlainen muoti ei ole kovinkaan pysyvää.
Hovimestari Juuso pukeutuu suurinpiirtein niin, kuin hovimestarin täytyykin. Hänenkin vaatetuksensa on hieman vaihdellut vuosien varrella, mutta useimmiten hänellä on yllään kengät, vihreät housut, hieno paita, paidan päällä hänellä on musta takki, hänellä on myös napit paidassa ja takissa. Punainen rusettikin löytyy hänen kaulastaan. Juuso käyttää myös valkoisia hanskoja, niin kuin moni muukin hahmo.
Sulo Suvio on melko tyypillisesti pukeutuva Ankkalinnalainen. Hänellä on yleensä yllään housut ja vyo, paita, jossa on useita nappeja sekä punainen hattu päässään.
Pollella on yllään siniset housut ja punainen paita. Paidass on nappi. Hänellä rusetti ja kaulassaan omituinen lehmän asuste, jolle ny en keksi nimeä. Helunalla on varsin samanlainen vaatetus, paitsi että hänelläon housujen sijaan hame ja kaulassa hän pitää keltaista lehmänkelloa. Helunalla saattaa välillä olla hyvinkin erilaisia vaatteita yllään.
Mustalla Pekalla on jaloissaan kengät. Hänellä on kenkien lisäksi isot housut sekä oranssa paita yllään. Musta Pekkakin tavataan hyvin usein valeasussa, johtuen siitä, että hän on rikollinen.
Mustan Pekan vaimo, Hertta, käyttää usein aika hienoja vaatteita, ottaen huomioon sen, että hän on köyhän konnan puoliso. Muistaakseni hänellä on yleensä aika paljon punaisia vaatteita yllään. Ja ainakin hän omistaa joitakin kenkäpareja.
Mikin hyvällä ystävällä, Hessu Hopolla on aika hooponnäköiset vaatteet. Jaloissaan Hessulla on valtavankokoiset kengät, hessun kengännumero on peräti 56! Hänellä on tämän lisäksi myös löysät, siniset housut, joita hän käyttää aina. hänellä on myös punainen paita päällä sekä paidan päällä musta liivi. Hessun kuuluisin vaatekappale lienee hänen hattunsa. Hattu on omistuisen muotoinen ja se on aika korkea. Väriltään hattu on sininen, tosin sen keskellä on pieni musta raita.
Superhessulla on aika hullunkuriset vaatteet yllänsä. Hän käyttää asussaan pitkiä, punaisia kalsareita, kenkiä, sekä viittaa. Superhessun hattu on ihan sama hattu kuin Hessulla. Superhessun ei tarvitse pukea vaatteita päällensä, kun hätä yllättää. Hänen tarvitsee vain ottaa superpähkinä, ja siinä samalla Superhessun vetimet ilmestyvät hänen päällensä.
Leenu, Liinu ja Tiinu käyttävät vanhoissa tarinoissa keskenään samanlaisia vaatteita, kaikilla oli mustat paidat, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä, vaaleanpunainen rusetti otsalla. Nykyään hollantilais-piirtäjien toimesta he ovat alkaneet käyttämään hiukan muodikkaampia vaatteita, esim. värikkäämpiä paitoja, eikä heillä enää ole keskenään samanlaisia vaatteita.
Lentokoneenohjaaja Heimo Huiman vaatetuksessa näkyy, että hän on lentäjä ja seikkailija. Hänellä on paljon ruskeansävyisiä vaatteita yllään, sekä iso kaulahuivi. Hänellä on myös erikoinen päähine päässään.
Sudenpennut pukeutuvat hiukan miten haluavat, mutta yhteistä heillä on päässä oleva hattu, joka on karvainen ja enimmäkseen ruskea. arvokkaat vaatteet voisivat likaantua ja mennä rikki vaelluksilla. Melko usein heillä on retkillä aika yksinkertaiset vaatteet päällä, sillä hienot ja
Muistaakseni myös Peukaloiset pukeutuvat kaikki samanlaisiin vaatteisiin, ja ainkin eräässä tarinassa heillä oli vaaleansiniset asusteet.
Sudenpentukenraalit pukeutuvat kenraalin näköisiksi. Heillä on kengät jalassa, paita päällä sekä myöskin takki, joka on yleensä punainen tai valkoinen. Usein heillä roikkuu paidasta useita eri kunniamitaleita, joita he ovat itse suorittaneet. Lähes kaikki kenraaleilla on myös hattu pään päällä.
Ankkalinnan Pormestarit ovat aina pukeutuneet aika tyyriisiin vaatteisiin. Usein heillä on puku yllään, tai ainakin tummat vaatteet. He käyttävät myös usein jotain hienoa hattua (esim. silinterihattua). Vapaa-ajallaan tietysti hekin käyttävät muita vetimiä.
Mortilla sekä Vertillä on samanlaiset vaatteet päällä. Tosin he vaihtelevat vaatteitaan varsin usein, mutta siis keskenään heillä on samanlaiset vaatteet yllä. Usein he käyttävät myös hieman kruununnäköisiä keltaisia hattuja päässään. Mortti ja Vertti pelaavat jalkapalloa joukkueessa, joten heillä on myös jalkapalloilijan varusteet. heillä on nappikset, shortsit sekä t-paita yllään, kun se pelaavat futista. Vanhoissa tarinoissa heillä oli siniset, hieman mekon näköiset vaatteet yllään, mutta eivät kai he sentään ole...
Yleensä Ankkalinnalaiset hiukan halveksivat sellaisia, jotka eivät käytä kenkiä. Eräässä tarinassa Aku osoitti ihmisille, että paljaista räpylöistä on todellakin hyötyä. Räpylöidensä ansiosta Aku pelasti monta henkeä hukkumiselta. Tämän seurauksena paljaista jaloista tuli yleinen näky Ankkalinnan kaduilla. Ja silloin Iines Ankka oli varmaan ainoa, joka käytti kenkiä.
Kroisos Pennosen "kätyri", Lievistö, pukeutuu yleensä ihan hienoihiin housuihin, paitaan ja takkiin. Lievistö käyttää myös kenkiä ja usein myös valeasuja huijatakseen mm. Roopea.
Velmu Viurusilmä on tyypillinen konna. Hän käyttää usein paitaa ja housuja, mikä ei ole kovin tyypillistä Ankoille. Nämä paita ja housut ovat hänellä varsin tavallisen näköisiä. Näiden lisäksi hän käyttää naamiota, jotta hänen todellista ulkomuotoaan ei tunnistettaisi.
Akun serkku, Into Ankka, pukeutuu varsin yksinkertaisesti. Yleensä hänellä on vain paita päällään, ja joskus myös kravatti kaulassa. Hän tosin vaihtelee paitansa väriä, joten ei hän aivan tyylitönkään ole.
Unkka T. Kumiankka käyttää hieman vanhan näköisiä vaatteita. Hänellä on usein paita ja suuri takki yllään ja niiden lisäksi pään päällä knalli.
Akun tyttöystävä Iines Ankka pukeutuu aika samalla tavalla, kuten muutkin Ankkalinnan naiset. Hänellä on yleensä punainen paita päällä ja iso, punainen rusetti otsassa. ines käyttää myös joitakin koruja ym. esim. rannerengasta kädessään. Kuvassa (jota nyt katson) Iineksellä on yllään keltainen paita sekää vihreä rusetti. Tämä osoitaa sen, että piirroselokuvissa iines saattaa käyttää muitakin vaatteita.
Palle Pulppu muistaakseni pukeutuu kuin kuka tahansa muukin Ankkalinnalainen. Hänellä on päällään housut sekä paita. Talvisin hän käyttää muitakin vaatteita.
Konnia piisaa lisääkin. Sikari-Sakari on pieni konna, joka pukeutuu isohkoihin ja yleensä ruskeisiin kenkiin. Hänellä on tietysti housut, sillä hän ei ole ankka tai hanhi. Sikari-Sakarilla on myös pitkä, vihreä takki sekä pieni musta kanlli yllään.
Viiksi-Vallulla on yllään aika samanlaiset kengät kuin Sikari-Sakarilla. Näiden lisäksi hänellä on päällään leveät, harmaat housut, paita, päällystakki, pieni musta rusetti kaulassa sekä hattu (jossa on musta raita).
P. J. Petkunterällä on yleensä ihan siistit ja kalliit vaatteet yllään. Toisinaan (kuten eräässä Barksin tarinassa) hänellä on päällään kengät, housut, vyö, keltainen ohut paita, paidan päällä liivi, huivi, sekä ruskea sheriffimainen hattu.
Akun vihollinen ja naapuri, Teppo Tulppu, pukeutuu varsin tavallisiin vaatteisiin. Hänellä on kengät jaloissaan, Tepolla on myös housut, sekä punainen paita, jota hän käyttää todella usein. Kun Barks loi Tulpun, tämä oli varsin erinäköinen, naamastaan mutta myös vaatetukseltaan.
Iineksen alter egolla, Viitatarella on sappaat, ja viitta yllään. Viitatarella on myös paljon kaikkea rihkamaa päällä, kuten korvakorut ym. Hänellä on myös varsin erikoisenmuotoiset silmälasit päällään.
Ankkalinnassa on myös paljon lemmikkieläimiä, useimmiten niiden päällä ei ole mitään vaatteita, mutta poikkeuksiakin on. Mm. Plutolla sekä pulivarilla on kaulassa kaulapanta ja joskus myös hihna, mutta muuta niillä ei ole päällä. Karhukoplan lemmikkikoira Kuusnelonen on harvinaisuus, sillä Kuusnelosella on yllään samantyylinen paita, kuin muillakin Karhukoplan jäsenillä. Tämän lisäksi Kuusnelonen omistaa ihka oman Karhukoplalaisen lippalakin. Olisikohan niin, että Karhumuori on pukenut vaatteet Kuusnelosen päälle.
Etsivä Rankku Kanuuna pitää yleensä samoja vaatteita päällä. Hänellä on jaloissaan isot tossumaiset kengät. Hän pitää usein isoa, jalkoihin asti ulottuvaa keltaista takkia yllään. Runkulla on myös vihreä rusetti sekä keltainen hattu.
Kuru Korpin päällä taisi olla aika perusvaatteet, ainakin hänellä taisi olla housut jaloissaan, sekä lippalakki päässään.
Ei tarkkaan tiedetä, että mistä materiaalista Ankkalinnan asukkaiden vaatteet on tehty. Jokatapauksessa vaatteiden tekoon on käytetty monenlaisia nahkoja, villoja, ehkä muovejakin. Farkkukangasta näkee paljon Ankkalinnalaisten housuissa. T-paitoja sekä villapaitoja on myös paljon, eli villaa käytetään melkoisesti. Joidenkin asukkaiden päällä näkee myös nahkatakkeja ym. Nahka siis käytetään. Saappaitakin ja pitkävartisia kenkiä on monilla, kuuluisin pitkävartisten kenkien käyttäjä lienee Taikaviitta.
Ankkalinnan keksijänero, Tohtori Staattinen käyttää usein sellaisia vaatteita mitä keksijät yleensä käyttävätkin. Hän tosin vaihtaa vaatteita sen verran usein, että en oikein osaa sanoa, että minkälaiset vaatteet hänellä on. No, tässä eräässä kuvassa hänellä on päällään pitkä, sininen päällystakki. Ainakin hänellä on silmälasit.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, että Aku ja Touho joutuvat PAM:n ja ATP:n tehtävissä käyttämään erilaisia asuja. Usein ATP:n tehtävissä heillä on päällään agentin asut, johon kuuluu ainakin aika pitkä, tummahko tai ruskea takki, sekä iso hattu. ATP:n tehtävissäkin he saattavat käyttää valeasuja. PAM:n tehtävissä he käyttävät sellaisia asuja päällään, jotka sopivat hyvin kyseisen tehtävän selvittämiseen.
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 160 -
18.06.2009 klo 12:57:34
Parta-Jussi lasketaan.
Takametsän asukkeja ei.
Poppia ei.
Takametsän asukkeja ei.
Poppia ei.
Pullasorsa
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 161 -
18.06.2009 klo 13:20:14
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)PUKEUTUMINEN ANKKALINNASSA
Ankkalinnan pukeutumisessa ei ole mitään erityistä kaavaa. Eri tarinoissa näkyy aivan tavallisia vaatteita - piirtäjästä tietysti pitkälti riippuen. T-paidat, farkut, kauluspaidat, lipplakit, pipot, verskahousut, takit, hameet, frakit, lenkkitossut, sandaalit, kävelykengät yms. ovat aivan yleisiä vaatteita Ankkalinnassa - kuten ns. oikeassa maailmassakin. En kuitenkaan tekstissäni perehdy paljonkaan väkijoukkoon, vaan yksilöihin, jotka ovat tuttuja kaikille Aku Ankkaa lukeville ihmisille.
Nimikkosankari Aku Ankka ei vaatteidensa tyyliä juurikaan ole muuttanut. Merimiesnuttu on useimmissa sarjakuvissa mustakeltainen, kansikuvituksissa useimmiten taas sinikeltainen. Joissakin tarinoissa Akun nuttu on myös itse tarinassa sinikeltainen. Kansissa taas en ole mustakeltaista nuttua nähnyt - ainakaan vielä. Päässään Akulla on sininen merimieslakki, jossa on musta nauha. Lakin väritys ei vaihtele tarinoissa juurikaan. Akulla on myös rusetti - poikkeuksetta punainen väritykseltään. Housuja Aku taasen ei käytä - kuten ei kenkiäkään. Joissain erityistarinoissa Akulla on nähty niin housut kuin kengätkin, mutta pääsääntöisesti Aku ei käytä housuja tai kenkiä. Akun nutussa on kaksi keltaista nappia mahan kohdalla, ja mustakeltainen kaulus niskan takana. Eriskummallista kyllä, Aku käyttää uidessaan uimahousuja, vaikkei muuten käytä housuja käytännössä koskaan (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta). Aku säilyttää vaatekaapissaan useita, samanlaisia merimiesnuttuja rivissä.
Akun eno Roope Ankka käyttää yhä vanhaa, usein punaista nuttuaan, jonka hän osti Skotlannista vuonna 1902 käytyään tapaamassa perhettään. Nuttu on ollut eri tarinoissa myös sininen, vihreä ja violetti - useimmin kuitenkin punainen. Kauluksen väri on usein joko punainen, harmaa, vihreä, tai musta. Sama pätee vyöhön. Päässään Roopella on silinteri, joka on väritykseltään lähes aina mustasininen. Roopekaan ei käytä housuja, mutta nilkkaimia kylläkin. Nilkkaimet ovat useimmiten värityksltään harmaat tai siniset. Roopen säästäväisyyden vuoksi hän ei osta uusia vaatteita. Tosin Carl Barksin tarinassa Kultainen talja Roope haluaa hänelle teetettävän kultatakin, mutta ei siitä sen enempää. Roope käyttää sangattomia silmälaseja. Seuraavaksi perehdyn Roopen vaatetukseen maailman rikkaimman miehen elämän varrella:
-Vuonna 1877: Pienokaisena Roopella oli yllään punainen villapaita ja vihreä, baskerintapainen hattu. Kenkiä kymmenvuotias Roope ei käyttänyt.
-Vuonna 1880: Sama kuin edellämainitussa, mutta toimiessaan kapteenina jokilaivalla Roope käytti mustapunaista kapteeninasua ja sinistä merimieslakkia.
-Vuonna 1882: Toimiessaan cowboynä Roope käytti sen mukaisia vaatteita. Alhaalta aloittaen:
Roope käytti nahkaisia villinlännenbootseja ja nahkatakkia mustan liivin kanssa. Käsissään Roopella oli nahkahansikkaat ja kaulassa roikkui pilkullinen huivi. Päässään Roopella oli komea, suurikokoinen hattu, jossa oli linninsulka.
-Vuonna 1884: Kuparimainarina toimiessaan Roopen vaatetus muuttui melkoisesti. Päässään Roopella oli vihreä, lipalla varustettu hattu. Roopella oli noihin aikoihin huivi kaulassa ja sininen takki yllään. Kenkiä ei Roope tuolloin käyttänyt.
-Vuonna 1885: Palatessaan Ankkapurhaan Roopella nähtiin useasti yllään haarniska, kypärä ja miekka. Kengät eivät kuuluneet tuolloinkaan asukokonaisuuteen.
-Vuonna 1887: Ollessaan Transvaalissa Roope käytti valkoista hellekypärää, punaista huivia ja mustaa, pitkähihaista paitaa. Jaloissaan Roopella oli jonkinlainen sidekäärömenetelmä. Virallista nimeä en tiedä.
-Vuonna 1896: Australiassa ollessan Roope oli säilyttänyt valkoisen hellekypäränsä. Punainen huivi ja ruskea takki nähtin myös Roopen yllä. Kenkiä Roope ei käyttänyt.
-Vuonna 1897: Legendaarisiin aikoihin Klondikessa Roope pukeuti näin: Jalassa olivat kymmenen vuotta aikaisemmin nähdyt sidekäärömenetelmät. Ruskea, rähjäinen nahkatakki ja ruskea, karvainen supilakki kuuluivat askukokonaisuuteen.
-Vuonna 1902: Rikastuttuaan Roope palasi Skotlantiin. Ennen nykyisen kostyymin ostoa Roope pukeutui juhlavammin kuin koskaan, sitä ennen tai sen jälkeen. Päässään Roopella oli harmaa silinteri. Roope pukeutui mustaan frakintapaiseen takkiin ja harmaisiin nilkkaimiin. Kokonaisuutta juhlistivat entisestään timantit kravatissa ja kävelykepissä.
-Vuosina 1902-1947: Roope pukeutui samalla tavalla kuin nykyään.
-Vuonna 1947: Roope muutti jonkin verran asukokonaisuuttaan, punainen, aamutakkimainen asuste ja harmaat nilkkaimet olivat Roopen yllä tuolloin
-Vuodet 1947-: Roope käyttää nykyisiä vaatteitaan.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Pellellä on hyvin usein yllään sininen kauluspaita ja musta liivi. Liivin ja kaulispaidan väritys saattaa vaihdella tarinasta ja piirtäjästä riippuen. Pellen koneapulainen Pikku Apulainen ei käytä minkäänlaisia vaatteita. Pellellä on jaloissaan lähes aina ruskeat, pitkät housut ja samanväriset kävelykengät. Päässään Pellellä on keltainen hattu, jossa on pään ympäri menevä naru. Silloin tällöin päästä löytyy hatun lisäksi vanha kunnon mietintämyssy. Pelle käyttää niin ikään sangattomia silmälaseja.
Aku Ankan sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat useimmiten mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja päässään heillä on silloin tällöin lippalakki, jonka väritys vaihtelee ankanpojasta riippuen. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla vihreä tai keltainen (useimmiten vihreä), ja Lupulla taas punainen lippalakki. Paitojen väritys kansikuvissa menee samalla tavalla (Tupulla sininen, Hupulla vihreä tai keltainen, ja Lupulla punainen). Sama pätee myös erilaisiin animaatioihin.
Ankkalinnan rikollisten pukeutuminen on huomattavasti erilaisempaa. Seuraavaksi perhdynkin nimenomaan heihin.
Kenties tunnetuin rikollisjoukkio Ankkalinnassa pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Kyseessähän on siis Carl Barksin luoma Karhukopla. Koplan paita on punainen, ja siinä on rikollisille ominaiset numerolaatat. Numerot ovat useimmiten 176-761, 176-617 ja 176-167. Joissain tarinoissa koplalaisia on toki paljon enemmänkin, mutta useimmiten heitä on vain kolme Ankkalinnassa. Karhukoplahan on maailmanlaajuinen järjestö. Lakin väritys on useimmiten sininen tai vihreä, ja siinä on myös lippa. Heillä on mustat naamiot ja siniset, pitkät housut. Kengät ovat taas väritykseltään ruskeat.
Mustakaavun nimi on hyvin kuvaava vaatetuksen osalta. Nimensä mukaisesti kaapu pukeutuu mustaan kaapuun. Joskus hän kääntää sen nurinpäin, jolloin kaavun väritys on valkoinen. Tämä on tyypillisintä nimenomaan talven aikaan. Ilman mustaa kaapuaan Mustakaapu pukeutuu melko normaalisti, kuten esimerkiksi kauluspaitaan ja farkkuihin.
Mikin arkkivihollinen Musta Pekka pukeutui ennen melkoisen erilaisesti kuin nykyään. Puujalan lisäksi eroja piisasi. Huosuissa olivat hyvin usein henkselit, ja ne olivat väritykseltään usein harmaat. Päällään hänellä oli liivi, joka oli usein musta. Kengät olivat samanlaiset kuin nykyään - siis ruskeat. Nykyään Pekan pukeutuminen voi hyvinkin olla vihreä päällystakki ja ruskeat housut. Pekankin pukeutuminen os siis selkeästi normalisoitunut etenkin 2000-luvulle tultaessa.
Hieman tuntemattomampi rikollinen Velmu Viurusilmä on eräänlainen keksijä - rikollinen tosin. Hän pukeutuu/pukeutui lähes poikkuksetta siniseen villapaitaan ja ruskeisiin huosuihin ja kenkkin. Silloin tällöin Velmu Viurusilmä käytti myös vihreää lippalakkia - tosin harvemmin. Nykyäänhän Velmua ei edes paljoa piirretä - jos edes yhtään.
Akun tyttöystävä (ainakin joissain tarinoissa) Iines Ankka puketuu aina samalla tavalla. Väritys korkeintaan heittelee punaisesta vaaleanpunaiseen. Vaaleanpunamusta, puhvihihoilla varustettu mekko ja samanväriset korkokengät ja rusetti. Siinä tyypillinen kaava. Mutta kuten todettu - väritys heittelehtii punaisen ja vaalean punaisen välillä. Myös käsilaukku kuuluu ankkaneidin vakiovarusteisiin - väritys voi olla melkeinpä mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Musta, vaaleanpunainen ja sininen eivät olisi kovinkaan huonoja arvauksia.
Seuraavaksi tulee luultavasti kaikkein mielenkiintoisin hahmo pukeutumisltaan. Nimittäin mestarietsivä ja nuuskijoiden kruunamaton kuningas Mikki Hiiri. Alkuaikoina mikin puketumiskoodi oli seuraava:
-Punaiset, shortsien tapaiset lyhyet housut yhdistettynä keltaisiin pallomaisiin kenkiin. Paitaa ei siimahännällä ollut laisinkaan. Mikillä oli myös valkoiset hansikkaat.
Nykyään kaava on usein tämänkaltainen:
-Sininen kauluspaita ja punaiset - pitkät housut. Pallokengät ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Samoin valkoiset hansikkaat.
Jotkin nykypiirtäjät piirtävät kuitenkin edelleen Mikin ylinnämainittuihin kuteisiin, mutta se on melko harvinaista. Piirretyissä vanha rituaali taas on säilynyt.
Mikin paras kaveri, hongankolistaja Hessu Hopo on myös hieman muuttanut vaateparttaan. Alkuaikojen Hessulla oli nimittäin päällään housujoen lisäksi pelkkä liivi, kun taas nykyhessulla on liivin lisäksi yllään punainen villapaita. Pitkulainen hattu on usein sininen, mutta joissin tarinoissa se on ollut vihreäkin. Liivin väritys on musta ja housujen sininen. Ruskeat, luonnottoman pitkät kengät ovat myös tyypilliset tälle ihmismäiselle koiralle. Koon on joskus sanottu olevan jopa 56 hujakoilla, ellei korkeammallakin.
Yksi Ankkalinnan neropäistä, Taavi Ankka nimittäin, puketuu hyvin usein (lähes aina) samalla tavalla. Vihreä päällystakki on tuttu näky tämän tietoviisaan professorin yllä. Takin alla on punainen kauluspaita ja musta kravatti. Päässään Taavilla on useimmiten punainen hattu. Kenkiä Taavi ei käytä. Ei edes nilkkaimia.
Mikin ystäviin lukeutuva Polle Koninkaulus tunnetaan paitsi voimakkaasta egostaan, myös eräänlaisesta rengashärvelistään. Tietellistä nimeä en sille tiedä. Kyseinen härveli roikkuu pollen kaulassa edelleen, kuten myös alkuaikojen Koninkauluksella. Härvelin lisäksi Pollen alkuaikojen vaateparteen kuuluivat ainoastaan hattu, hansikkaat ja hevosenkengät. Nykyään Pollen yllä on punainen liivi ja sininen kauluspaita. Myös housut ovat tulleet mukaan settiin. Housut ovat useimmiten väritykseltään punaiset. Polle on myös vaihtanut hevosenkenkänsä ruskeisiin, normaaleihin kenkiin ja on säilyttänyt valkoiset hansikkaansa.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri saattaa pukeutua hyvinkin eri tavoin, mutta alkuaikoina näin:
-Lyhyt, punavalkoinen hame yhdistettynä kukkahattuun ja keltaisiin korkokenkiin. Se siitä. Hameessa oli ja on valkoisia pilkkuja.
Nykyminnin asustekokonaisuus on useimmissa tarinoissa seuraava:
-Nykypäivänä hattu on vaihtunut punavalkoiseen rusettiin. Rusetissa on valkoisia pilkkuja ja se on melko suuri suhteutettuna hiirineidon kokoon. Samanvärinen, mutta pidempi hame ja keltaiset korkokengät. Myös valkoiset hansikkaat mukaan, niin se on siinä.
Pollen tyttöystävällä (joissain tarinoissa) Heluna Ammulla on ollut käytännössä aina samantyylinen pukukokonaisuus. Pitkä leninki ja korkokengät. Väri vaihtelee melkoisesti, mutta usein molemmat asusteet ovat väritykseltään violetit. Myös keltaista ja oranssia variaatiota on vuosien varrella nähty. Aivan alkuaikoina Heluna pukeutui...ei mitenkään. Vuonna 1933 Helunalla ei nimittäin ollut yllään rihman kiertämää.
Akun rakas serkku Hannu Hanhi pukeutuu luonteensa mukaisesti melko pöyhkeilevästi. Onnenmyyrällä on useimmiten päällään vihreä päällystakki, valkoinen paitapusero, punainen rusetti, punaiset nilkkaimet ja punainen huopahattu. Samantyyppisiä vetimiä Hannu käytti myös alkuaikoinaan edesmenneen yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barksin tarinoissa. Ilman hattua tosin, jolloin tuurihaukan kullankeltaiset kiharat pääsivät paremmin oikeuksiinsa.
Mikin sukulaispojilla Mortilla ja Vertillä on melko värikkäät ja kirjavat vaatteet. Alkuaikojen Mortilla ja Vertillä olivat samanlaiset- ja väriset vaatteet. Nimittäin siniset, pitkät paidat, valkoiset hatut ja Mikiltä tutut, keltaiset pallokengät. Nykyään veljekset pukeutuvat samalla tavalla - hieman eri värisesti tosin. Molemmat pukeutuvat sinipunaisiin asusteisiin. Mortilla on enemmän punaista ja Vertillä enemmän sinistä, muistaakseni. Molemmilla on keltaiset pallokengät ja keltaiset, kruunumaiset hatut. Pelatessaan jalkapallojoukkueessaan, Ylävirran yrityksessä, Mortilla ja Vertillä on yllään siniset peliasut.
Akun isoäiti Mummo Ankka (oikealta nimeltään Kaino-Vieno Ankka) pukeutuu mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja vaaleanpunaisiin korkokenkiin. Hattu Mummolla on silloin tällöin - kukkahattu nimittäin. Mummo käyttää usein sangallisia silmälaseja. Mummon pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella juurikaan vaihdellut, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä Aku Ankka-sarjakuvahahmoille yleensä.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat samantyylisesti kuin tätinsäkin. Mustaan, pitkähihaiseen paitaan, vaaleanpunaisiin korkokenkiin ja samanväriseen rusettiin. Lähes samalla tavalla kuin Iineskin siis. Tyttökolmikolla on nähty vuosien varrella (useimmiten nykytarnoissa) myös erivärisiä variaatioita - Tupu, Hupu ja Lupu-tyyliin siis. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa myöskin nykytarinoissa, kuten (etenkin) vanhoissakin.
Roopeen rakastunut Riitta Hanhi pukeutuu pääpiirteissään samalla tavalla joka kerta. Pitkään, siniseen hameeseen ja suureen, kultaiseen kaulanauhaan. Keltaiset korkokengät ovat niin ikään tuttu näky Riitan yllä. Korkeintaan mekon sininen väritys saattaa joissain tarinoissa vaihtua punaiseen tai oranssiin väritykseen.
Riitta Hanhen liikemieskumppani Kuuno Kaakkurin pukeutumistyyli noudattaa perinteistä kaavaa. Kuuno ei ole kuunaan vaihtanut kuteidensa tyyliä. Vihreä päällystakki, musta kauluspaita, punaiset housut, sininen rusetti, keltaiset kengät ja musta hattu ovat Kuunolle tuttuja ja ominaisia vaateparsia kaikki.
Akun toheloiva serkku Touho Ankka pukeutuu punaiseen villapaitaan ja punaiseen pipoon. Kenkiä touho ei käytä. Pidän erittäin paljon Touhosta jo hahmona, ja Touhon pukeutumistyyli lukeutuu Ankkalinnan eliittiin kiistatta. Sopivan yksinkertainen ja tonttumainen pukeutumistyyli viehättää allekirjoittanutta kummasti.
Raharuhtinas Roope Ankan sihteeri Neiti (Sirkku) Näpsä pukeutuu useimmiten violettiin, suhteellisen pitkään mekkoon. Mekossa on myös mukana mustaa väriä, kuten Näpsän korkokengissäkin. Neiti Näpsä käyttää poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Seuraavaksi esittelen kolmen supersankarin vaatekertoimet.
Hessu Hopon alter egolla Superhessulla on vähinttänkin mielenkiintoiset vaatteet. Tämä lentävä viittasankari pukeutuu nimittäin punaiseen pyjamaan ja siniseen viittaan. Päässään sankarilla on Hessulta tuttu sininen, pitkulainen lakki. Myös kengät ovat taattua Hessu-tyyliä.
Aku Ankan alter ego Taikaviitta pukeutuu Akulta tuttuun siniseen merimieslakkiin, mustapunakeltaisiin haalareihin, ja keltaisiin pomppusaappaisiin. Myös musta naamio kuuluu vakiovakiovarusteisiin nykyään, mutta alkuaikojen Taikaviitta ei moista käyttänyt.
Iines Ankkana paremmin tunnettu Viitatar (ent. Naistaikaviitta) pukeutuu punaiseen asusteeseen, mustaan viittaan, mustiin kenkiin ja suureen, mustaan naamioon. Näin on ollut tämän naissankarin ensiesiintymisestä lähtien.
Erilaisten partiojärjestöjen vaatteet ovat aina samanlaiset. Sudenpennut pukeutuvat mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja ruskeaan, karvaiseen supilakkiin. Seuraavaksi Sudenpentujen pahimmat kilpakumppanit:
Peukaloiset pukeutuvat vaaleansinisiin, mekkomaisiin asusteisiin, tyttöjä kun ovat.
Roope Ankan hovimestarilla Juusolla on aina työaikana hovimestarille tyypilliset vaatteet. Musta smokki ja housut, ja valkoinen paitapusero. Juuso käyttää siis melko juhlavia vaatteita.
Erilaiset yleisjärjestöt, kuten poliisi, palokunta jne. pukeutuvat oikean elämän vastaavien tavoin. Poliiseilla siniset virkapuvut (etsivillä tosin tavallisemmat) vaatteet, esim. Kaasilla), palokunnalla mustat univormut ja punaiset kypärät ja sairaalahenkilökunnalla valkoiset vaatteet. Ankkalinnan pormastari pukeutuu hyvin juhlavasti. Usein mustaan, frakintapaiseen takkiin ja mustiin juhlahousuihin. Päässään pormestarilla on musta silinteri. Pormestari käyttää myös mustaa kravattia ja mustia juhlakenkiä. Usein pormestarin nimi on pormestari Pösö.
Ankkalinnassa ei ole mikään muoti pysyvää, vaan se saattaa vaihdella paljonkin tarinasta riippuen. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein, eräässä kaikki pukeutuivat samalla tavalla kuin Roope Ankka. Pysyvää muotia ei siis ole - kuten useimmissa paikoissa ylipäätään.
Vaatealalla kilpailevat pääosin raharikkaat Roope Ankka ja Kroisos Pennonen. Miljardöörit yrittävät jatkuvasti tuottaa markkinoille uusia, muodinmukaisia tuotteita. Roopelle vaatteet keksii yleensä Pelle Peloton, Kroisokselle taas erilaiset asiantuntijat.
Kroisoksesta puheen ollen, keskityn nyt seuraavaksi hänen vaatetukseensa. Yksi maailman rikkaimmista miehistä pukeutuu rikkainta - siis Roopea huomattavasti tyylikkäämmin. Aloitetaan ylhäältä alaspäin. Päässään Pennosella on musta knalli, jonka mies syö usein jäätyään Roopelle kakkoseksi. Pennonen käyttää sangallisia, suhteellisen suurikokoisia silmälaseja. Hän käyttää valkoista kauluspaitaa, punaista kravattia ja mustaa, frakintapaista asustetta. Pennonen käyttää keltaisia, mielestäni aikas tyylittömiä kenkiä.
Ankronikka-piirretystä tuttu Heimo Huima käyttää ruskeaa lentäjäntakkia ja samanvärisiä lentäjänlaseja. Huiman asusettiin kuuluvat edellämainittujen lisäksi valkoinen kaulahuivi ja kengättömyys, mikä on melko yleistä Ankkalinnan asukeilla, kuten tästäkin viestistä voi todeta.
Mustan Pekan vaimo Hertta käyttää usein suhteellisen tyylikkäitä mekkoja. Värit ovat usein punainen ja keltainen. Hän käyttää muistaakseni kenkiä ja jonkinlaisia kaulakoruja. Herttaa voidaan siis kutsua juhlavasti pukeutuvaksi naiseksi.
Akun Touhoakin pöljempi serkku, Into Ankka pukeutuu erittäin yksinkertaisesti. Usein hänellä on yllään vain sininen kauluspaita ja joissain tarinoissa muistaakseni jonkinlainen kravatti.
William Van Hornin keksimä hahmo, Unkka T. Kumiankka. Kumiankka käyttää mustaa knallia ja vihreää, suurikokoista takkia. Kenkiä tai nilkkaimia Unkka T. Kumiankka ei ole ikinä käyttänyt.
Mummo (Kaino-Vieno) Ankan renki Hansu Hanhi pukeutuu aikas maalaismaisesti. Hansun perinteiseen vaateparteen kuuluvat ainakin vihreä kauluspaita ja sen päällä oleva musta liivi. Hansu käyttää myös sinistä hattua ja punaista rusettia (samantyyppistä kuin Akulla). Kenkiä ei Hansu Hanhi(kaan) käytä. Kuten ei myöskään housuja.
Kroisos Pennosen epärehellinen sihteeri Lievistö pukeutuu usein siniseen päällystakkiin. Jaloissaan Lievistöllä on useimmiten ruskeat, pitkät housut. Lievistö käyttää myös ruskeita kävelykenkiä.
Erakoitunut Parta-Jussi pukeutuu ranssihtavaan hattuun, sinisiin housuihin, joissa henkselit ja punaiseen, rähjäiseen kauluspaitaan. Jaloissan Parta-Jussilla ovat ruskeat sandaalit. Hän tiettävästi ainoa ankkalinnalainen, joka käyttää sandaaleja vakituisesti.
Mummo Ankan talossa asuu kaksi hiirtä nimeltään Huli ja Vili. Vili pukeutuu punaiseen, pitkulaiseen hattuun ja punaiseen villapaitaan. Hulilla on päällään myös oranssi takki. Kengät ovat ruskeat. Vili pukeutuu taas siniseen myssyyn ja keltaiseen villapaitaan. Jaloissaan Hulilla ovat ruskeat kengät.
Rankku Kanuuna on Ankkalinnassa asuva, toheloiva etsivä. Rankku pukeutuu lähes aina keltaiseen popliinitakkiin. Päässään hänellä on leveä ja pitkä, keltainen hattu, jossa on punainen nauha. Rankku käyttää vihreää, suurikokoista rusettia. Jaloissaan Rankulla ei ole housuja. Rankku käyttää punavalkoisia kenkiä.
Sudenpentukenraali pukeutuu usein melko juhlavasti, valkoinen takki ansiomerkkeineen ovat tuttu näky tämän sudenpentukenraalin yllä. Myös valkoinen, nauhalla varustettu hattu kuuluu sudenpentukenraalin vakioasusteisiin.
Ankkalinnan lemmikeistä esittelen nyt muutaman, vaikka he eivät kyllä paljon vaatteita käytäkään.
Pluto, Mikin uskollinen koira lukeutuu "alastomiin" hahmoihin Aku Ankassa. Sillä on yllään vain kaulapanta. Sama pätee Akun koiraan, Pulivariin. Sudenpentujen vihikoiralla, kenraali Nuuhilla on silloin tällöin nähty kaulapannan lisäksi yllään jokin sudenpentupaita. Se on kuitenkin suhteellisen harvinaista.
Yhteenvetona voitaneen todeta, että varsinkaan Ankkalinnassa mikään muoti ei ole pysyvää ja useat hahmot pukeutuvat melko omalaatuisesti. Erilaisuus, värikkyys ja vaihtelevuus onkin yksi Aku Ankan suosion menestystekijöistä menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.
(Jatkuu...)
Viitsisikö joku väsätä rankingin?
Ankkalinnan pukeutumisessa ei ole mitään erityistä kaavaa. Eri tarinoissa näkyy aivan tavallisia vaatteita - piirtäjästä tietysti pitkälti riippuen. T-paidat, farkut, kauluspaidat, lipplakit, pipot, verskahousut, takit, hameet, frakit, lenkkitossut, sandaalit, kävelykengät yms. ovat aivan yleisiä vaatteita Ankkalinnassa - kuten ns. oikeassa maailmassakin. En kuitenkaan tekstissäni perehdy paljonkaan väkijoukkoon, vaan yksilöihin, jotka ovat tuttuja kaikille Aku Ankkaa lukeville ihmisille.
Nimikkosankari Aku Ankka ei vaatteidensa tyyliä juurikaan ole muuttanut. Merimiesnuttu on useimmissa sarjakuvissa mustakeltainen, kansikuvituksissa useimmiten taas sinikeltainen. Joissakin tarinoissa Akun nuttu on myös itse tarinassa sinikeltainen. Kansissa taas en ole mustakeltaista nuttua nähnyt - ainakaan vielä. Päässään Akulla on sininen merimieslakki, jossa on musta nauha. Lakin väritys ei vaihtele tarinoissa juurikaan. Akulla on myös rusetti - poikkeuksetta punainen väritykseltään. Housuja Aku taasen ei käytä - kuten ei kenkiäkään. Joissain erityistarinoissa Akulla on nähty niin housut kuin kengätkin, mutta pääsääntöisesti Aku ei käytä housuja tai kenkiä. Akun nutussa on kaksi keltaista nappia mahan kohdalla, ja mustakeltainen kaulus niskan takana. Eriskummallista kyllä, Aku käyttää uidessaan uimahousuja, vaikkei muuten käytä housuja käytännössä koskaan (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta). Aku säilyttää vaatekaapissaan useita, samanlaisia merimiesnuttuja rivissä.
Akun eno Roope Ankka käyttää yhä vanhaa, usein punaista nuttuaan, jonka hän osti Skotlannista vuonna 1902 käytyään tapaamassa perhettään. Nuttu on ollut eri tarinoissa myös sininen, vihreä ja violetti - useimmin kuitenkin punainen. Kauluksen väri on usein joko punainen, harmaa, vihreä, tai musta. Sama pätee vyöhön. Päässään Roopella on silinteri, joka on väritykseltään lähes aina mustasininen. Roopekaan ei käytä housuja, mutta nilkkaimia kylläkin. Nilkkaimet ovat useimmiten värityksltään harmaat tai siniset. Roopen säästäväisyyden vuoksi hän ei osta uusia vaatteita. Tosin Carl Barksin tarinassa Kultainen talja Roope haluaa hänelle teetettävän kultatakin, mutta ei siitä sen enempää. Roope käyttää sangattomia silmälaseja. Seuraavaksi perehdyn Roopen vaatetukseen maailman rikkaimman miehen elämän varrella:
-Vuonna 1877: Pienokaisena Roopella oli yllään punainen villapaita ja vihreä, baskerintapainen hattu. Kenkiä kymmenvuotias Roope ei käyttänyt.
-Vuonna 1880: Sama kuin edellämainitussa, mutta toimiessaan kapteenina jokilaivalla Roope käytti mustapunaista kapteeninasua ja sinistä merimieslakkia.
-Vuonna 1882: Toimiessaan cowboynä Roope käytti sen mukaisia vaatteita. Alhaalta aloittaen:
Roope käytti nahkaisia villinlännenbootseja ja nahkatakkia mustan liivin kanssa. Käsissään Roopella oli nahkahansikkaat ja kaulassa roikkui pilkullinen huivi. Päässään Roopella oli komea, suurikokoinen hattu, jossa oli linninsulka.
-Vuonna 1884: Kuparimainarina toimiessaan Roopen vaatetus muuttui melkoisesti. Päässään Roopella oli vihreä, lipalla varustettu hattu. Roopella oli noihin aikoihin huivi kaulassa ja sininen takki yllään. Kenkiä ei Roope tuolloin käyttänyt.
-Vuonna 1885: Palatessaan Ankkapurhaan Roopella nähtiin useasti yllään haarniska, kypärä ja miekka. Kengät eivät kuuluneet tuolloinkaan asukokonaisuuteen.
-Vuonna 1887: Ollessaan Transvaalissa Roope käytti valkoista hellekypärää, punaista huivia ja mustaa, pitkähihaista paitaa. Jaloissaan Roopella oli jonkinlainen sidekäärömenetelmä. Virallista nimeä en tiedä.
-Vuonna 1896: Australiassa ollessan Roope oli säilyttänyt valkoisen hellekypäränsä. Punainen huivi ja ruskea takki nähtin myös Roopen yllä. Kenkiä Roope ei käyttänyt.
-Vuonna 1897: Legendaarisiin aikoihin Klondikessa Roope pukeuti näin: Jalassa olivat kymmenen vuotta aikaisemmin nähdyt sidekäärömenetelmät. Ruskea, rähjäinen nahkatakki ja ruskea, karvainen supilakki kuuluivat askukokonaisuuteen.
-Vuonna 1902: Rikastuttuaan Roope palasi Skotlantiin. Ennen nykyisen kostyymin ostoa Roope pukeutui juhlavammin kuin koskaan, sitä ennen tai sen jälkeen. Päässään Roopella oli harmaa silinteri. Roope pukeutui mustaan frakintapaiseen takkiin ja harmaisiin nilkkaimiin. Kokonaisuutta juhlistivat entisestään timantit kravatissa ja kävelykepissä.
-Vuosina 1902-1947: Roope pukeutui samalla tavalla kuin nykyään.
-Vuonna 1947: Roope muutti jonkin verran asukokonaisuuttaan, punainen, aamutakkimainen asuste ja harmaat nilkkaimet olivat Roopen yllä tuolloin
-Vuodet 1947-: Roope käyttää nykyisiä vaatteitaan.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Pellellä on hyvin usein yllään sininen kauluspaita ja musta liivi. Liivin ja kaulispaidan väritys saattaa vaihdella tarinasta ja piirtäjästä riippuen. Pellen koneapulainen Pikku Apulainen ei käytä minkäänlaisia vaatteita. Pellellä on jaloissaan lähes aina ruskeat, pitkät housut ja samanväriset kävelykengät. Päässään Pellellä on keltainen hattu, jossa on pään ympäri menevä naru. Silloin tällöin päästä löytyy hatun lisäksi vanha kunnon mietintämyssy. Pelle käyttää niin ikään sangattomia silmälaseja.
Aku Ankan sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat useimmiten mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja päässään heillä on silloin tällöin lippalakki, jonka väritys vaihtelee ankanpojasta riippuen. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla vihreä tai keltainen (useimmiten vihreä), ja Lupulla taas punainen lippalakki. Paitojen väritys kansikuvissa menee samalla tavalla (Tupulla sininen, Hupulla vihreä tai keltainen, ja Lupulla punainen). Sama pätee myös erilaisiin animaatioihin.
Ankkalinnan rikollisten pukeutuminen on huomattavasti erilaisempaa. Seuraavaksi perhdynkin nimenomaan heihin.
Kenties tunnetuin rikollisjoukkio Ankkalinnassa pukeutuu lähes aina samalla tavalla. Kyseessähän on siis Carl Barksin luoma Karhukopla. Koplan paita on punainen, ja siinä on rikollisille ominaiset numerolaatat. Numerot ovat useimmiten 176-761, 176-617 ja 176-167. Joissain tarinoissa koplalaisia on toki paljon enemmänkin, mutta useimmiten heitä on vain kolme Ankkalinnassa. Karhukoplahan on maailmanlaajuinen järjestö. Lakin väritys on useimmiten sininen tai vihreä, ja siinä on myös lippa. Heillä on mustat naamiot ja siniset, pitkät housut. Kengät ovat taas väritykseltään ruskeat.
Mustakaavun nimi on hyvin kuvaava vaatetuksen osalta. Nimensä mukaisesti kaapu pukeutuu mustaan kaapuun. Joskus hän kääntää sen nurinpäin, jolloin kaavun väritys on valkoinen. Tämä on tyypillisintä nimenomaan talven aikaan. Ilman mustaa kaapuaan Mustakaapu pukeutuu melko normaalisti, kuten esimerkiksi kauluspaitaan ja farkkuihin.
Mikin arkkivihollinen Musta Pekka pukeutui ennen melkoisen erilaisesti kuin nykyään. Puujalan lisäksi eroja piisasi. Huosuissa olivat hyvin usein henkselit, ja ne olivat väritykseltään usein harmaat. Päällään hänellä oli liivi, joka oli usein musta. Kengät olivat samanlaiset kuin nykyään - siis ruskeat. Nykyään Pekan pukeutuminen voi hyvinkin olla vihreä päällystakki ja ruskeat housut. Pekankin pukeutuminen os siis selkeästi normalisoitunut etenkin 2000-luvulle tultaessa.
Hieman tuntemattomampi rikollinen Velmu Viurusilmä on eräänlainen keksijä - rikollinen tosin. Hän pukeutuu/pukeutui lähes poikkuksetta siniseen villapaitaan ja ruskeisiin huosuihin ja kenkkin. Silloin tällöin Velmu Viurusilmä käytti myös vihreää lippalakkia - tosin harvemmin. Nykyäänhän Velmua ei edes paljoa piirretä - jos edes yhtään.
Akun tyttöystävä (ainakin joissain tarinoissa) Iines Ankka puketuu aina samalla tavalla. Väritys korkeintaan heittelee punaisesta vaaleanpunaiseen. Vaaleanpunamusta, puhvihihoilla varustettu mekko ja samanväriset korkokengät ja rusetti. Siinä tyypillinen kaava. Mutta kuten todettu - väritys heittelehtii punaisen ja vaalean punaisen välillä. Myös käsilaukku kuuluu ankkaneidin vakiovarusteisiin - väritys voi olla melkeinpä mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Musta, vaaleanpunainen ja sininen eivät olisi kovinkaan huonoja arvauksia.
Seuraavaksi tulee luultavasti kaikkein mielenkiintoisin hahmo pukeutumisltaan. Nimittäin mestarietsivä ja nuuskijoiden kruunamaton kuningas Mikki Hiiri. Alkuaikoina mikin puketumiskoodi oli seuraava:
-Punaiset, shortsien tapaiset lyhyet housut yhdistettynä keltaisiin pallomaisiin kenkiin. Paitaa ei siimahännällä ollut laisinkaan. Mikillä oli myös valkoiset hansikkaat.
Nykyään kaava on usein tämänkaltainen:
-Sininen kauluspaita ja punaiset - pitkät housut. Pallokengät ovat säilyneet läpi vuosikymmenten. Samoin valkoiset hansikkaat.
Jotkin nykypiirtäjät piirtävät kuitenkin edelleen Mikin ylinnämainittuihin kuteisiin, mutta se on melko harvinaista. Piirretyissä vanha rituaali taas on säilynyt.
Mikin paras kaveri, hongankolistaja Hessu Hopo on myös hieman muuttanut vaateparttaan. Alkuaikojen Hessulla oli nimittäin päällään housujoen lisäksi pelkkä liivi, kun taas nykyhessulla on liivin lisäksi yllään punainen villapaita. Pitkulainen hattu on usein sininen, mutta joissin tarinoissa se on ollut vihreäkin. Liivin väritys on musta ja housujen sininen. Ruskeat, luonnottoman pitkät kengät ovat myös tyypilliset tälle ihmismäiselle koiralle. Koon on joskus sanottu olevan jopa 56 hujakoilla, ellei korkeammallakin.
Yksi Ankkalinnan neropäistä, Taavi Ankka nimittäin, puketuu hyvin usein (lähes aina) samalla tavalla. Vihreä päällystakki on tuttu näky tämän tietoviisaan professorin yllä. Takin alla on punainen kauluspaita ja musta kravatti. Päässään Taavilla on useimmiten punainen hattu. Kenkiä Taavi ei käytä. Ei edes nilkkaimia.
Mikin ystäviin lukeutuva Polle Koninkaulus tunnetaan paitsi voimakkaasta egostaan, myös eräänlaisesta rengashärvelistään. Tietellistä nimeä en sille tiedä. Kyseinen härveli roikkuu pollen kaulassa edelleen, kuten myös alkuaikojen Koninkauluksella. Härvelin lisäksi Pollen alkuaikojen vaateparteen kuuluivat ainoastaan hattu, hansikkaat ja hevosenkengät. Nykyään Pollen yllä on punainen liivi ja sininen kauluspaita. Myös housut ovat tulleet mukaan settiin. Housut ovat useimmiten väritykseltään punaiset. Polle on myös vaihtanut hevosenkenkänsä ruskeisiin, normaaleihin kenkiin ja on säilyttänyt valkoiset hansikkaansa.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri saattaa pukeutua hyvinkin eri tavoin, mutta alkuaikoina näin:
-Lyhyt, punavalkoinen hame yhdistettynä kukkahattuun ja keltaisiin korkokenkiin. Se siitä. Hameessa oli ja on valkoisia pilkkuja.
Nykyminnin asustekokonaisuus on useimmissa tarinoissa seuraava:
-Nykypäivänä hattu on vaihtunut punavalkoiseen rusettiin. Rusetissa on valkoisia pilkkuja ja se on melko suuri suhteutettuna hiirineidon kokoon. Samanvärinen, mutta pidempi hame ja keltaiset korkokengät. Myös valkoiset hansikkaat mukaan, niin se on siinä.
Pollen tyttöystävällä (joissain tarinoissa) Heluna Ammulla on ollut käytännössä aina samantyylinen pukukokonaisuus. Pitkä leninki ja korkokengät. Väri vaihtelee melkoisesti, mutta usein molemmat asusteet ovat väritykseltään violetit. Myös keltaista ja oranssia variaatiota on vuosien varrella nähty. Aivan alkuaikoina Heluna pukeutui...ei mitenkään. Vuonna 1933 Helunalla ei nimittäin ollut yllään rihman kiertämää.
Akun rakas serkku Hannu Hanhi pukeutuu luonteensa mukaisesti melko pöyhkeilevästi. Onnenmyyrällä on useimmiten päällään vihreä päällystakki, valkoinen paitapusero, punainen rusetti, punaiset nilkkaimet ja punainen huopahattu. Samantyyppisiä vetimiä Hannu käytti myös alkuaikoinaan edesmenneen yhdysvaltalaispiirtäjä Carl Barksin tarinoissa. Ilman hattua tosin, jolloin tuurihaukan kullankeltaiset kiharat pääsivät paremmin oikeuksiinsa.
Mikin sukulaispojilla Mortilla ja Vertillä on melko värikkäät ja kirjavat vaatteet. Alkuaikojen Mortilla ja Vertillä olivat samanlaiset- ja väriset vaatteet. Nimittäin siniset, pitkät paidat, valkoiset hatut ja Mikiltä tutut, keltaiset pallokengät. Nykyään veljekset pukeutuvat samalla tavalla - hieman eri värisesti tosin. Molemmat pukeutuvat sinipunaisiin asusteisiin. Mortilla on enemmän punaista ja Vertillä enemmän sinistä, muistaakseni. Molemmilla on keltaiset pallokengät ja keltaiset, kruunumaiset hatut. Pelatessaan jalkapallojoukkueessaan, Ylävirran yrityksessä, Mortilla ja Vertillä on yllään siniset peliasut.
Akun isoäiti Mummo Ankka (oikealta nimeltään Kaino-Vieno Ankka) pukeutuu mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja vaaleanpunaisiin korkokenkiin. Hattu Mummolla on silloin tällöin - kukkahattu nimittäin. Mummo käyttää usein sangallisia silmälaseja. Mummon pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella juurikaan vaihdellut, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä Aku Ankka-sarjakuvahahmoille yleensä.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuvat samantyylisesti kuin tätinsäkin. Mustaan, pitkähihaiseen paitaan, vaaleanpunaisiin korkokenkiin ja samanväriseen rusettiin. Lähes samalla tavalla kuin Iineskin siis. Tyttökolmikolla on nähty vuosien varrella (useimmiten nykytarnoissa) myös erivärisiä variaatioita - Tupu, Hupu ja Lupu-tyyliin siis. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa myöskin nykytarinoissa, kuten (etenkin) vanhoissakin.
Roopeen rakastunut Riitta Hanhi pukeutuu pääpiirteissään samalla tavalla joka kerta. Pitkään, siniseen hameeseen ja suureen, kultaiseen kaulanauhaan. Keltaiset korkokengät ovat niin ikään tuttu näky Riitan yllä. Korkeintaan mekon sininen väritys saattaa joissain tarinoissa vaihtua punaiseen tai oranssiin väritykseen.
Riitta Hanhen liikemieskumppani Kuuno Kaakkurin pukeutumistyyli noudattaa perinteistä kaavaa. Kuuno ei ole kuunaan vaihtanut kuteidensa tyyliä. Vihreä päällystakki, musta kauluspaita, punaiset housut, sininen rusetti, keltaiset kengät ja musta hattu ovat Kuunolle tuttuja ja ominaisia vaateparsia kaikki.
Akun toheloiva serkku Touho Ankka pukeutuu punaiseen villapaitaan ja punaiseen pipoon. Kenkiä touho ei käytä. Pidän erittäin paljon Touhosta jo hahmona, ja Touhon pukeutumistyyli lukeutuu Ankkalinnan eliittiin kiistatta. Sopivan yksinkertainen ja tonttumainen pukeutumistyyli viehättää allekirjoittanutta kummasti.
Raharuhtinas Roope Ankan sihteeri Neiti (Sirkku) Näpsä pukeutuu useimmiten violettiin, suhteellisen pitkään mekkoon. Mekossa on myös mukana mustaa väriä, kuten Näpsän korkokengissäkin. Neiti Näpsä käyttää poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Seuraavaksi esittelen kolmen supersankarin vaatekertoimet.
Hessu Hopon alter egolla Superhessulla on vähinttänkin mielenkiintoiset vaatteet. Tämä lentävä viittasankari pukeutuu nimittäin punaiseen pyjamaan ja siniseen viittaan. Päässään sankarilla on Hessulta tuttu sininen, pitkulainen lakki. Myös kengät ovat taattua Hessu-tyyliä.
Aku Ankan alter ego Taikaviitta pukeutuu Akulta tuttuun siniseen merimieslakkiin, mustapunakeltaisiin haalareihin, ja keltaisiin pomppusaappaisiin. Myös musta naamio kuuluu vakiovakiovarusteisiin nykyään, mutta alkuaikojen Taikaviitta ei moista käyttänyt.
Iines Ankkana paremmin tunnettu Viitatar (ent. Naistaikaviitta) pukeutuu punaiseen asusteeseen, mustaan viittaan, mustiin kenkiin ja suureen, mustaan naamioon. Näin on ollut tämän naissankarin ensiesiintymisestä lähtien.
Erilaisten partiojärjestöjen vaatteet ovat aina samanlaiset. Sudenpennut pukeutuvat mustaan, pitkähihaiseen paitaan ja ruskeaan, karvaiseen supilakkiin. Seuraavaksi Sudenpentujen pahimmat kilpakumppanit:
Peukaloiset pukeutuvat vaaleansinisiin, mekkomaisiin asusteisiin, tyttöjä kun ovat.
Roope Ankan hovimestarilla Juusolla on aina työaikana hovimestarille tyypilliset vaatteet. Musta smokki ja housut, ja valkoinen paitapusero. Juuso käyttää siis melko juhlavia vaatteita.
Erilaiset yleisjärjestöt, kuten poliisi, palokunta jne. pukeutuvat oikean elämän vastaavien tavoin. Poliiseilla siniset virkapuvut (etsivillä tosin tavallisemmat) vaatteet, esim. Kaasilla), palokunnalla mustat univormut ja punaiset kypärät ja sairaalahenkilökunnalla valkoiset vaatteet. Ankkalinnan pormastari pukeutuu hyvin juhlavasti. Usein mustaan, frakintapaiseen takkiin ja mustiin juhlahousuihin. Päässään pormestarilla on musta silinteri. Pormestari käyttää myös mustaa kravattia ja mustia juhlakenkiä. Usein pormestarin nimi on pormestari Pösö.
Ankkalinnassa ei ole mikään muoti pysyvää, vaan se saattaa vaihdella paljonkin tarinasta riippuen. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein, eräässä kaikki pukeutuivat samalla tavalla kuin Roope Ankka. Pysyvää muotia ei siis ole - kuten useimmissa paikoissa ylipäätään.
Vaatealalla kilpailevat pääosin raharikkaat Roope Ankka ja Kroisos Pennonen. Miljardöörit yrittävät jatkuvasti tuottaa markkinoille uusia, muodinmukaisia tuotteita. Roopelle vaatteet keksii yleensä Pelle Peloton, Kroisokselle taas erilaiset asiantuntijat.
Kroisoksesta puheen ollen, keskityn nyt seuraavaksi hänen vaatetukseensa. Yksi maailman rikkaimmista miehistä pukeutuu rikkainta - siis Roopea huomattavasti tyylikkäämmin. Aloitetaan ylhäältä alaspäin. Päässään Pennosella on musta knalli, jonka mies syö usein jäätyään Roopelle kakkoseksi. Pennonen käyttää sangallisia, suhteellisen suurikokoisia silmälaseja. Hän käyttää valkoista kauluspaitaa, punaista kravattia ja mustaa, frakintapaista asustetta. Pennonen käyttää keltaisia, mielestäni aikas tyylittömiä kenkiä.
Ankronikka-piirretystä tuttu Heimo Huima käyttää ruskeaa lentäjäntakkia ja samanvärisiä lentäjänlaseja. Huiman asusettiin kuuluvat edellämainittujen lisäksi valkoinen kaulahuivi ja kengättömyys, mikä on melko yleistä Ankkalinnan asukeilla, kuten tästäkin viestistä voi todeta.
Mustan Pekan vaimo Hertta käyttää usein suhteellisen tyylikkäitä mekkoja. Värit ovat usein punainen ja keltainen. Hän käyttää muistaakseni kenkiä ja jonkinlaisia kaulakoruja. Herttaa voidaan siis kutsua juhlavasti pukeutuvaksi naiseksi.
Akun Touhoakin pöljempi serkku, Into Ankka pukeutuu erittäin yksinkertaisesti. Usein hänellä on yllään vain sininen kauluspaita ja joissain tarinoissa muistaakseni jonkinlainen kravatti.
William Van Hornin keksimä hahmo, Unkka T. Kumiankka. Kumiankka käyttää mustaa knallia ja vihreää, suurikokoista takkia. Kenkiä tai nilkkaimia Unkka T. Kumiankka ei ole ikinä käyttänyt.
Mummo (Kaino-Vieno) Ankan renki Hansu Hanhi pukeutuu aikas maalaismaisesti. Hansun perinteiseen vaateparteen kuuluvat ainakin vihreä kauluspaita ja sen päällä oleva musta liivi. Hansu käyttää myös sinistä hattua ja punaista rusettia (samantyyppistä kuin Akulla). Kenkiä ei Hansu Hanhi(kaan) käytä. Kuten ei myöskään housuja.
Kroisos Pennosen epärehellinen sihteeri Lievistö pukeutuu usein siniseen päällystakkiin. Jaloissaan Lievistöllä on useimmiten ruskeat, pitkät housut. Lievistö käyttää myös ruskeita kävelykenkiä.
Erakoitunut Parta-Jussi pukeutuu ranssihtavaan hattuun, sinisiin housuihin, joissa henkselit ja punaiseen, rähjäiseen kauluspaitaan. Jaloissan Parta-Jussilla ovat ruskeat sandaalit. Hän tiettävästi ainoa ankkalinnalainen, joka käyttää sandaaleja vakituisesti.
Mummo Ankan talossa asuu kaksi hiirtä nimeltään Huli ja Vili. Vili pukeutuu punaiseen, pitkulaiseen hattuun ja punaiseen villapaitaan. Hulilla on päällään myös oranssi takki. Kengät ovat ruskeat. Vili pukeutuu taas siniseen myssyyn ja keltaiseen villapaitaan. Jaloissaan Hulilla ovat ruskeat kengät.
Rankku Kanuuna on Ankkalinnassa asuva, toheloiva etsivä. Rankku pukeutuu lähes aina keltaiseen popliinitakkiin. Päässään hänellä on leveä ja pitkä, keltainen hattu, jossa on punainen nauha. Rankku käyttää vihreää, suurikokoista rusettia. Jaloissaan Rankulla ei ole housuja. Rankku käyttää punavalkoisia kenkiä.
Sudenpentukenraali pukeutuu usein melko juhlavasti, valkoinen takki ansiomerkkeineen ovat tuttu näky tämän sudenpentukenraalin yllä. Myös valkoinen, nauhalla varustettu hattu kuuluu sudenpentukenraalin vakioasusteisiin.
Ankkalinnan lemmikeistä esittelen nyt muutaman, vaikka he eivät kyllä paljon vaatteita käytäkään.
Pluto, Mikin uskollinen koira lukeutuu "alastomiin" hahmoihin Aku Ankassa. Sillä on yllään vain kaulapanta. Sama pätee Akun koiraan, Pulivariin. Sudenpentujen vihikoiralla, kenraali Nuuhilla on silloin tällöin nähty kaulapannan lisäksi yllään jokin sudenpentupaita. Se on kuitenkin suhteellisen harvinaista.
Yhteenvetona voitaneen todeta, että varsinkaan Ankkalinnassa mikään muoti ei ole pysyvää ja useat hahmot pukeutuvat melko omalaatuisesti. Erilaisuus, värikkyys ja vaihtelevuus onkin yksi Aku Ankan suosion menestystekijöistä menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.
(Jatkuu...)
Viitsisikö joku väsätä rankingin?
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 162 -
18.06.2009 klo 13:32:54
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna ja sen väki on tunnettu erikoisesta pukeutumistyylistä. Ankkalinnalaiset pukeutuvat todella erikoisiin vaatteisiin. Ankkalinnan muoti on todella vaihteleva. Se, mikä on Ankkalinnassa muodissa nyt, voi olla kymmenen minuutin kuluttua jo todella epämuodikasta. Useimmat ankkalinnalaiset pukevat päälleen jotain todella omalaatuista. Vanhanaikaiset vaatteet ovat todella suuressa suosiossa. Esimerkiksi Touho Ankka, Pelle Peloton, Roope Ankka ja Mummo Ankka käyttävät todella vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnalaiset käyttävät samoja vaatteita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kuitenkin juhliin, kouluun, sudenpentujen kokoontumisiin ynnä muihin senlaisiin tilaisuuksiin pukeudutaan asian vaatimalla tavalla. (Kaikilla on siis arkivaatteet, erikoisvaatteet ja joillakin myös monia muita vaatteita.)
Useimmiten ankkalinnalaiset eroittaa heidän hatuistaan. Hatut ovat todellakin erilaisia, ja esimerkiksi Tupua, Hupua ja lupua olisi todella vaikea eroittaa, jos he kaikki kolme käyttäisivät samanlaisia hattuja. Nyt niissä on selkeä ero, kun jokainen käyttää eriväristä hattua.
Housujen käyttö on suuri vaihtelevuus. Joskus ennen koettiin huonoksi esimerkiksi se, että hahmoilla ei ollut housuja. Nykyään siihen ei enää puututa. Muun muassa Musta Pekka käyttää housuja, kun Aku Ankka ei. Ankat käyttävätkin housuja harvoin, kun taas hiirillä ja rikollisilla housut näkee melkeinpä jokaisella.
Seuraavaksi esittelen muutaman omalaatuisen pukeutumistyylin/pukeutumistavan, joita Ankkalinnassa käytetään.
Kaikki luultavasti tuntevat Aku Ankan pukeutumistyylin. Hän käyttää aina merimiespaitaa, joka on sininen, ja sinistä merimieslakkia. Jotkut piirtäjät tussaavat paidan mustaksi. (Sitä on selitetty seuraavalla tavalla: "Se on helpompaa." tai "Muutkin tekevät niin.".) Oikeasti paidan pitäisi kuitenkin olla sininen. Lisäksi Aku käyttää aina punaista rusettia. Hänen paidassaan on keltaisia raitoja ja myös napit (kaksi kappaletta) ovat keltaisia. On esitetty monenlaisia epäilyksiä Akun pukeutumisen syyksi, mutta virallista vastausta ei kai ole tullut. Kenties Akun käyttämät vaatteet ovat vain mukavia. Se näyttää olevan tärkeintä Ankkalinnassa.
Aku on käyttänyt merimiespaitoja koko ikänsä. Pikku Aku-tarinoita on ollut kohtuullisen mukavasti, ja niissäkin todella useissa Aku on pukeutunut merimiespaitaan sekä merimieslakkiin. Henkilökohtaisesti en tiedä, mistä Aku on niitä saanut ja mistä niitä löytyy eri kokoisia. Kenties Mummo Ankka on ensimmäiset ostanut, ja Aku otti selville, mistä niitä on saatu.
Aku omistaa todella paljon merimiespaitoja. Joissain tarinoissa hänellä on niitä kaappi täynnä, mutta joissain tarinoissa hän käyttää paljon valeasujakin (joten hänellä pitää olla muitakin vaatteita). Ainakin hänellä on tarrpeeksi vaatteita kätkemään hissinappulan vaatekaapissa.
Joissain tarinoissa Akun merimiespaidasta on ollut myös muita variaatioita. Vaatteen pohjana on ollut sama merimiestakki, mutta sitä on muokattu ja/tai siinä on ollut lisävarusteita. Joskus se on sisältänyt sihijuomaa, kun taasen joskus sitä on yrittety varustaa ilmavaksi, jotta siinä ei tulisi niin kuuma.
Aku Ankan pukeutuminen on pysynyt samanlaisena oikeastaan koko ajan. Aivan tarinoiden alkuajoista lähtien Aku käytti merimiespaitaa.
Akun vaatekaapista löytyy myös hieman yllättäviä asusteita. Sieltä löytyy useimmiten pukuvaihtoehtoja, jotka sisältävät kaiken frakista solmioon. Niitä tarvitaan, koska Aku seurustelee. Iines ei aina halua Akun käyttävän vain merimiespaitaa. Merimiespaidan käyttäminen on epäsuotuisaa varsinkin silloin, kun he menevät syömään.
Jos joku pukeutuminen ei jollekulle kelpaa, useimmiten kyseessäolevat hahmot ovat Aku ja Iines. Todella usein Akun pukeutuminen on Iineksen mielestä jollakin tavalla vääränlainen. Akun merimiespaita on usein tyrmätty täysin vääränlaiseksi, ja sen takia Iines onkin mennyt melko usein syömään Hannu Hanhen kanssa Akun sijaan. Akun pukeutuminen ei kelpaa Iinekselle lähellekään aina, mutta onneksi (Akun kannalta) Akun vaatekaapista löytyy useissa tarinoissa vaihtoehtoisia asusteita.
Taikaviitta käyttää samanlaista sinistä merimieslakkia kuin Aku Ankkakin. Lisäksi häneltä löytyy musta paitahousu-yhdistelmä, joka muistuttaa haalaria mutta mielestäni ei senlainen ole. Taikaviitta käyttää myös viittaa, joka on piirtäjistä, tilanteista ja sattumista vaihdellen joko sininen, punainen tai musta. Taikaviitalla on myös asevyö, josta löytyy vaikka mitä. Taikaviitan kengillä voi hyppiä. Edellämainittuja kenkiä kutsutaan pomppusaappaiksi. Ne ovatkin saappaan näköisiä ja keltaisia. Lisäksi Taikaviitalla on Karhukoplan naamioiden tapainen musta naamio peittämässä silmät. Ensimmäisessä tai ensimmäisissä tarin(a/oi)ssa ei naamiota ollut, mutta sen jälkeen Taikaviitta on sitä aina käyttänyt tunnistamisen estämiseksi.
Iines Ankka pukeutuu myös omalaatuisesti. Hän käyttää vaatteinaan vaaleanpunaista paitaa ja samanvärisiä korkokenkiä. Lisäksi hänellä on vaaleanpunainen rusetti, jonka erään tarinan mukaan Aku antoi hänelle Akun ja Iineksen ensitapaamisella. Iineksellä on kuitenkin paljon erilaisia vaatteita, toisin kuin Akulla. Iines onkin kenties koko Ankkalinnan muodikkain hahmo. Hän pukeutuu aina tyylikkäästi. Seuraavat vaatteet ovat olleet mielestäni Iineksellä eniten päällä: Jonkinlainen hame, toppi, korkokengät ja rusetti. Listan lyhyys kertoo paljolti ennalta-arvaamattomuudesta, jota ei ole.
Seuraavana vuorossa ovat hanhet. Hansu pukeutuu todella selvästi eri lailla kuin Hannu. Hansu, kun on Mummon renki, pukeutuu melko lailla samantapaisesti kuin Mummo. Ainakin yksi selkeä yhtäläisyys heillä on: Vanhanaikaisuus. Hansu pukeutuu todella vanhanaikaisesti, kuten Mummokin. Hansulla (kuten monella muullakin) on rusetti. Lisäksi Hansu käyttää mustaa liiviä sekä kauluspaitaa. Päässä Hansulla on pieni sininen (joissain tarinoissa punainenkin) päähine.
Hannu pukeutuu mielestäni todella omahyväisesti, pröystäilevästi. Hannulla on paita, jonka väri vaihtelee. Paidan väri on joko punainen, valkoinen tai vihreä. Väri on useimmiten vihreä. Lisäksi Hannu käyttää nilkkaimia, kuten Roope Ankkakin. Hannun hattu on harmaa, käytännössä poikkeuksetta. Nilkkaimet ovat väriltään siniset. Hannu(kin) käyttää myös rusettia. Rusetti on väriltään punainen. Joissain tarinoissa Hannulla on lisäksi vielä yksi Roopemainen piirre. Edellämainittu piirre on kävelykeppi. Varsinkin Carl Barksin vanhoissa tarinoissa Hannulla on kävelykeppi.
Hanhien pukeutuminen eroaa ankkojen pukeutumisesta yhtä paljon kuin muutkin Ankkalinnan pukeutumiset toisistaan eli todella paljon.
Mummo Ankka pukeutuu todella vanhanaikaisesti. Hän käyttää mustaa pukua. Työnteon helpottamiseksi puvussa on aina käärityt hihat. Mummolla on myös korkokengät. Mummon hatut ovat harvassa toisin kuin monilla muilla. Hänellä ei oikeastaan ole hattua kunnon työntekoa varten. Mummo käyttää omissa vaatteissaan myös hänelle erikoisesti keltaista rintakorua. (Jotkut väritykset saavat sen näyttämään kultaiselta.)
Mummo Ankka ei todellakaan ole tarkka vaatteidensa puhtaudesta. Ne likaantuvat todella usein, koska hän tekee niin paljon töitä. Hän ei kuitenkaan välitä siitä. "Työvaatteiden kuuluukin olla likaisia", Mummo on sanonut. Toisin kuin esimerkiksi Mikki Hiirellä, Mummo Ankan pukeutuminen on pysynyt vuosien vaihtuessa samanlaisena. Merkittäviä eroja ei ole ja pieniäkin on hankala etsiä.
Mummolla on sekä työvaatteet että kunnon vaatteet, ainakin hänen mielestään. Työvaatteita hän käyttää työskennellessään (eli koko ajan maatilallaan), ''tavallisia'' vaatteita muualla.
Roope Ankka pukeutuu tapansa mukaisesti säästävästi. Tässä tapauksessa se tarkoittaa vanhojen vaatteiden käyttämistä. Hän käyttää vanhanaikaista punaista paitatakkia (muotia noin viisikymmentä vuotta sitten, ostettu 1900-luvun alkupuolella), mustaa silinteriä, nilkkaimia sekä kävelykeppiä, joka hänellä on turhaan. Joissain tarinoissa Roope Ankalla on myös oma vyö. Silinteri on hänen päässään ulkona (ja joskus harvoin sisällä), mutta kävelykeppiä hän käyttää vain ulkona. Muut vaatteet ovatkin käytössä kaikkialla.
Muut miljardöörikerhosta pukeutuvat todella hienostelevasti, arvokkaasti, mutta Roope on poikkeus. Kuten melkein kaikessa muussakin.
Roope on myös luonteestaan (äärimmäisen itara) johtuen käyttänyt vanhoja vaatteita, joita on paikattu useasti. Niitä on nähty varsinkin vanhoissa tarinoissa.
Roope sai asusteensa seuraavalla tavalla:
Kun Roope palasi kotikyläänsä maailmalta, hän käytti hienostelevasti (kuten muut miljardöörit nykyään) frakkia ja silinteriä. Roopen kaulassa oli myös solmio, jonka hän oli saanut jostain ilmaiseksi. Joku tuntematon kyläläinen tarjosi Roopelle vaihtokauppaa: Frakki sekä solmio punaiseen paitatakkiin. Se ei vielä kelvannut, mutta luonteestaan tunnettu Roope hyväksyi tarjouksen saadessaan lisäksi yhden viitosen setelin.
Pelle Peloton pukeutuu todennäköisesti vähiten muodikkaasti. Hänellä on aina sininen paita ja musta liivi paidan päällä. Toisin kuin useilla muilla hahmoilla, hänellä on housut. Housujen käyttö on Ankkalinnassa melko harvinaista. Lisäksi hänellä on ties minkälaisia hattuja. Keltainen hattu (knalli, joka on varustettu leukahihnalla) on hänen useimmiten käyttämä, mutta sisällä hän pukee päälleen mietintämyssyjä sekä muita samantapaisia. Ne ovat todellakin muodin ulkopuolella. Pelle Peloton on sanonut käyttävänsä edellämainittuja vaatteita mukavuuden vuoksi.
Mietintämyssy on Pellen oma keksintö. Se on tehty puusta ja puinen kun on, se on myös puun värinen, koska sitä ei ole maalattu. Hatun huipulla on ''pesä''. Siinä on kolme lintua, jotka liikkuvat. Ne saavat Pellen keksimään uudenlaisia keksintöjä.
Pelle Peloton on useimmiten se henkilö, joka puhuu vaatteiden mukavuudesta eikä muodista. Hän on se, joka haluaisi ihmisten käyttävän mukavia vaatteita, ei niinkään uusia huippumuodikkaita vaatteita, joita kaikki muutkin käyttävät ja joita mainostetaan ties missä.
Riitta Hanhi pukeutuu hameeseen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Kyseessäoleva hame on sininen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Hameessa on melko lyhyet helmat. Lisäksi Riitalla on keltaiset korkokengät, jotka näkyvät jaloissa todella selvästi. Korkokengissä on joidenkin piirtäjien piirtämänä joskus siniset rusetit, mutta ei kovi usein. Riitan pukeutuminen pysyy oikeastaan aina samanlaisena.
Mikki Hiiri käyttää aina punaisia housuja. Ne sisältävät keltaisia nappeja (kaksi tai kolme). Muuta hänellä ei näekään päällä. Mikin vaatemuoti ei vaihtele laisinkaan. Mikki käyttää myös käsineitä. Ne ovat valkoiset. En tiedä, miksi Mikki käyttää niitä. On helppo sanoa, miksi joku rikollinen käyttäisi niitä: Peittääkseen sormenjäljet. Mikki ei kuitenkaan ole todellakaan rikollinen.
Minni Hiiren pukeutumismuoti vaihtelee todella paljon, joten on mahdoton sanoa, mitä vaatteita hän käyttää eniten. Minni tuntuu tykästyneen punaisiin vaatteisiin, joita hänen yltään todennäköisimmin löytää. Muuta on käytännössä mahdoton sanoa. Hänen yllään on nähty vaikka minkälaisia vaatteita aina hameesta mekkoon ja housuista nilkkaimiin. Minni todennäköisesti ei halua pysyä muodissa, vaan olla yksinkertaisesti kauniisti pukeutunut, kauniin näköinen. Entisaikoina yleisin asuste Minnin päällä oli valkopilkkuinen hame sekä kukkakuvioinen hattu. Kuten Iineskin, Minni käyttää rusettia. Se on korvannut entiset hatut.
Minnin ja Iineksen pukeutumisessa (ja meikkaamisessa) on yksi selkeä samankaltaisuus. Se kestää aina tunteja.
Taavi Ankka pukeutuu aina hänen arvonsa vaatimalla tavalla. Hän käyttää todella usein takkia. Takki on hänen arvolleen sopivanlainen: komea, mutta ei hienosteleva. Eri piirtäjät tekevät takista eri värisiä. On nähty valkoisia, vihreitä ja punaisia takkeja. Lisäksi Taavilla on aina joko solmio tai kravatti. Lisäksi Taavilla on päässään hattu. Hattu on punainen.
Touho Ankkakin pukeutuu todella omalaatuisesti. Hänellä on vaaleanpunainen, joskus jopa liki violetti, paita/takki. Lisäksi hänellä on samanvärinen hattu, jota koristaa huipulla tupsu. Tupsu on täysin musta. Omasta mielestäni Touho on se, joka käyttää eniten samoja vaatteita. Hänellä on päällään melkein aina samat vaatteet, eivätkä ne muutu käytännössä laisinkaan.
Kroisos Pennonen on kuuluisa knallin syömisestä. Hänen vakiopäähineensä on knalli. Hän ei koskaan pidäkään muuta päässään. Knalli on väriltään aina musta. Lisäksi Pennosella on keltaiset kengät. Kengät ovat pitkät. Kroisos pukeutuu melko tyylikkäästi. Edellämainittujen lisäksi hänellä on musta takki jonka alta pilkistää valkoinen paita. Lisäksi Pennosella on solmio, joka on useimmiten punainen. Eri piirtäjistä johtuen se on kuitenkin ainakin myös musta ja valkoinen.
Ankkalinnan rikolliset ovat aivan oma lukunsa. Heidän pukeutuminen on todella eroavaa. Jokaisella rikollisella pitää olla niinsanottu oma juttu. Se tarkoittaa asiaa, joka erottaa heidät toisistaan ja ''hyviksistä'', tavallisista ihmisistä.
Karhukopla käyttää aina punaisia paitoja ja sinisiä housuja. Lisäksi heillä on kengät, joka ei ole kovin yleistä. Kengät ovat ruskeat. Paidoissa on vankilasta tullut tunnus (kuten 176-176 tai 176-167 jne.). Lisäksi karhukoplalaisilla on aina sininen lippalakki. Karhukoplan tunnistaa aina heidän mustasta naamiostaan. Kaikki karhukoplalaiset käyttävät mustaa naamiota, jonka tarkoitus on naamioida heidän henkilöllisyytensä. Kuitenkin juuri kyseessäoleva seikka takaa sen, että Karhukopla saadaan aina kiinni.
Mustakaapu pukeutuu nimensä mukaisesti aina mustaan kaapuun. Kun hän ei tee rikoksia, hän pukeutuu enemmän tai vähemmän normaalisti. Silloin hänen(kin) pukeutumistyylinsä on erittäin vaihteleva.
Mustan Pekan entisaikojen pukeutumista kuvaavat hyvin sanat Jopi Jalkapuoli. Mustalla Pekalla oli ennen puujalka. Lisäksi hän käytti henkselihousuja, joita ei enää kovin paljoa muisteta. Se on mielestäni harmillista. Nykyaikana Musta Pekka pukee useimmiten päälleen sinisen takin ja ruskeat housut. Kuitenkin eri piirtäjät tekevät Mustalle Pekalle erilaisen vaatetuksen. Musta Pekka käyttää kuitenkin oikeastaan aina takkia sekä ruskeita housuja.
Hertan pukeutuminen vaihtelee todella, todella paljon. Hän pukeutuu mielestäni myös erittäin normaalisti. Hertta voi käyttää oikeastaan minkälaisia vaatteita tahansa. Ne voivat olla esimerkiksi sininen paita ja harmaat housut. Hertan jaloissa on kuitenkin aina korkokengät. Kuten Riitta Hanhellakin, Hertankin korkokengät ovat väriltään keltaiset. Hertta käyttää kuitenkin melkeinpä aina vyötä. Musta Pekka ryöstelee usein koruja Hertalle. Hertta käyttää niitä koruja melko usein.
Seuraavaksi melko harvoin käytetty ''pahis'', Velmu Viurusilmä. Hän käyttää paitaa ja housuja (joita ei paljoa Ankkalinnassa käytetä). Paita on useimmiten villapaita ja ruskea tai harmaa, mutta on Velmun yllä nähty myös tavallisia paitoja, nekin useimmiten ruskeita tai harmaita. Velmu käyttää myös sinistä lippalakkia. Kuitenkaan lippalakkia eivät kaikki piirtäjät ole Velmulle piirtäneet.
Sitten takaisin ''hyviksiin''. Hessu Hopo pukeutuu todella rennosti paitaan (paita on väriltään useimmiten punainen) ja liiveihin. Molempien väri vaihtelee, mutta paidan väri on todella useasti punainen. On nähty yhdistelmiä sininen-oranssi ja vihreä-sininen jne.. Lisäksi Hessulla on omituinen hattu. Se on melkeinpä aina väriltään sininen. Hessun, kuten myös melkeinpä kaikki muutkin ankkalinnalaiset, tunnistaa useimmiten juurikin hänen omituisesta hatustaan. Lisäksi Hessulla on todella suuret kengät. Eräissä tarinoissa hän on jopa hiihtänyt niillä (eli korvannut sukset kengillään). Superhessu, Hessun toinen muoto (alter ego) pukeutuu punaisiin kalsareihin ja siniseen viittaan. Hessun vaatteiden käyttötarkoitus on kai yksinkertaisesti pukeutuminen. Vaatteet ovat melko normaaleja. Eivät hienoja, mutta mukavia.
Ankkalinnassakin on lapsia. Sudenpennut eli muun muassa Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat paitoihin, joita koristavat todella monet mitalit. Mitalit jopa peittävät paidan joissain tarinoissa. Lisäksi Sudenpennuilla on kuuluisa lakki, joka on ruskea. Sudenpentujen toimintojen ulkopuolella, ''normaalissa elämässä'', he pitävät mustia paitoja ja hattuja. Jokaisella on omanvärinen hattu.
Esimerkiksi Aku Ankka-lehden toimitus saa todella paljon kysymyksiä siitä, minkä värinen on kenenkin hattu. Tupun hatun väri on sininen, Lupun hatun väri on punainen ja piirtäjästä riippuen Hupun hatun väri on joko vihreä tai keltainen. Kuitenkin vihreä on nykyisin useimmissa tarinoissa, kun taasen ennen keltainen oli yleisempi.
Tupulla, Hupulla ja Lupulla on myös omat hienot sudenpentuasusteet, joita he käyttävät aina jokaisessa sudenpentujen tapahtumassa. Sudenpentulakit ovat ruskehtavan punaisia, kuten kettukin. Lakkien takana on ''häntä'', jossa on valkoinen tupsu.
Toiset lapset eli Leenu, Liinu ja Tiinu, pukeutuvat melko samalla tavalla kuin Iineskin. Leenulla, Liinulla ja Tiinullakin on hienot vaaleanpunaiset rusetit. Nykyään ne ovat toisin harvenemassa tytöiltä. Lisäksi he käyttävät mustaa paitaa ja vaikkakin ovat vasta lapsia, vaaleanpunaisia korkokenkiä. Heidän pukeutumisensa on melko sama kuin Iinekselläkin. Muita ''kopioita'' ei Ankkalinnassa ole. Leenun, Liinun ja Tiinun pukeutumistyyli on vaihdellut todella paljon. Se saattaa jhtua siitä, että heistä tehdään melko vähän tarinoita, joten piirtäjät eivät välttämättä muista, minkälaisia he ovat olleet ennen. Sen korjaamiseksi heistä on tehty melko samalla lailla pukeutuvia kuin Iines. Lisäksi heistä jokaisella on omanlaisensa hiustyylinsä.
Lisäksi Ankkalinnassa on joitakin, jotka eivät käytä vaatteita. Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta niin se on. Yksi esimerkki ''alasti olevista'' on koira, Kenraali Nuuh. Hän(/se) ei käytä vaatteita, mutta joskus Sudenpennut pukevat hänet Sudenpentujen viiriin, paitaan tms.. Se on kuitenkin todella, todella harvinaista. Myöskään toinen koira, Pulivari joka on Akulla ja pojilla, ei käytä vaatteita, koira kun on. (Mainitsen tässä kun eläimistä on kyse Kuusnelosen. Se on Karhukoplan koira. Muuten edellämainittu on ilman vaatteita, mutta Kuusnelonen käyttää Karhukoplan naamiota, jonka tapaista myös muut Karhukoplan jäsenet käyttävät.) Ei ole kerrottu, käyttääkö Kuusnelonen naamiota koko ajan, onko se puettu sille vasten tahtoaan eikä myöskään osaako Kuusnelonen ottaa naamuin pois.
Yleensä en mainitse poikeuksia, varsinkaan kahta, mutta tässä tapauksessa on paljon omalaatuisia asioita. Mummo Ankan eläimet sopivat myös tähän kappaleeseen. ne eivät itse pue vaatteita eivätkä käytä vaatteita kuin joissain tarinoissa. Mummo välittää eläintensä hyvinvoinnista todella paljon, ja joskus Mummo pukee eläimille vaatteita, kuten kaulaliinoja ja takkeja. Mummo ei halua eläinten vilustuvan. Kenties siksi eläimet ovatkin niin avuliaita. Lisäksi Mummo on joskus innostunut liikaa kutomisesta, joten hän on tehnyt liikaa vaatteita. Kun vaatteita jää Hansulta yli, niitä voi aivan hyvin antaa eläimille.
Lisäksi Ankkalinnassa on mm. yksi robotti. Kyseessä on tietenkin Pelle Pelottoman oma keksintö ja avustaja Pikku Apulainen. Se ei käytä vaatteita, robotti kun on. Eräässä tarinassa sille tosin (vastoin Apulaisen tahtoa) puettiin ainakin paita. Kuitenkaan Pikku Apulainen ei käytä vaatteita.
Simo Sisu Ankkalinnan poliisista pukeutuu asiaan kuuluvalla tavalla. Hänellä on aina musta poliisin puku, jossa on kiinnitettynä poliisin virkamerkki sekä joitain muita merkkejä, mitä ei muistaakseni ole esitelty minkäänlaisissa tarinoissa. Lisäksi myös poliisimestari Sisu käyttää harmaan värisiä kenkiä. Harmaat ja ruskeat kengät tuntuvat olevan todella suuressa suosiossa Ankkalinnassa.
Toinen tunnetuimmista työntekijöistä poliisiasemalle on Kaasi. Vaikka hänet tunnetaan myös alamaailmassa, hän käyttää silti siviilivaatteita. Niiden tarkoitus on kai suojella hänen henkilöllisyyttään. Vaatteet eivät ole onnistuneet tehtävässään. Kaasin vaatteisiin lukeutuvat ainakin vihreä takki sekä punainen knallihattu. Vihreän takin alta näkyy todella usein valkoinen paita.
Ankkalinnassa nähdään mielestäni yllättävän paljon valeasuja. Kun Aku Ankka ja Touho menevät ATP:lle, useimmiten heillä pitää olla jotkin valeasut, jotta heitä ei tunnistettaisi. Kun edellämainitut ankat tekevät joko ATP:n tai PAM:n tehtäviä, heillä useimmiten on jonkinlaiset valeasut (muistakaa poikkeukset). Myös rikolliset Ankkalinnassa käyttävät valeasuja. Niitä olenkin jo edellä käsitellyt. Esimerkiksi Mustakaapu käyttää valeasua (josta hänet tunnistaa ja häneksi voi helposti naamioitua), mutta Musta Pekka on siviilivaatteissa. (Kuitenkin hän on käyttänyt esimerkiksi Koneiden Herrana naamiota.) Naamioiden ja valeasujen tarkoitus on luultavasti henkilöllisyyden peittäminen, mutta useat rikolliset tunnistetaan heidän naamioistaan. Tosin jotkut ovat esiinyneet muina rikollisina.
Täysin oma luku on Karhukopla, joka käyttää aina naamioita. Heinä ei voi esiintyä, koska naamiot peittävät vain hieman kasvoista, mutta sen takia/ansiosta heidät tunnistetaan aina.
Valeasuja käytetään myös paljon, jos ei haluta jonkun/joidenkin tunnistavan. Esimerkiksi Riitta Hanhi on käyttänyt valeasuja. Ankkalinnan ulkopuolelta Milla Magia on malliesimerkki.
Yleisesti voi sanoa, että valeasujen käyttö Ankkalinnassa on yllättävän yleistä.
Vaatteiden materiaalia Ankkalinnassa on todella hankala nähdä. Missään tarinoissa ei siihen olla oikeastaan laisinkaan puututtu. Nahkavaatteita, mitä oikeassa elämässä on, ei Ankkalinnassa taida olla yhtäkään. (En ainakaan itse muista.) Kangasta saattaa olla. Itse uskoisin, että suurin osa vaatteista olisi tehty puuvillasta, koska omiin silmiini vaatteet näyttävät senlaisilta. Kuitenkaan esimerkiksi oikeassa elämässä paljon käytettyjä farkkuja olen muistaakseni muutaman nähnyt (en ole aivan varma). Verkkahousuja en muista nähneeni. Collegehousuilta mielestäni vaikuttavat useat housut, joita Ankkalinnassa käytetään.
Termi merkkivaatteet on Ankkalinnassa vieras. Mitään merkkejä ei ole, tosin muotia on todella paljon joissain tarinoissa (ja joissain ei laisinkaan). Oikeassa elämässä vaatteet valitaan usein merkin perusteella. Ankkamaailmassa edellämainittu olisi mahdottomuus.
Yleisesti ottaen Ankkalinnan muoti on todella vaihtelevaa. Hahmot pukeutuvat todella omalaatuisesti. Tärkein tekijä taitaakin olla mukavuus. Kuitenkin joskus ankkalinnalaiset ottavat pukeutumiseen mallia jostain (kuten Taikaviitta) tai pukeutuvat muuten vain muodin mukaisesti. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein.
Roope ja Kroisos kilpailevat todella paljon vaatemyynnissä. He yrittävät saada itselleen muodikkaimmat vaatteet tai muuttaa muotia. Apunaan Roope käyttää Pelle Pelotonta ja/tai itseään ja Kroisos äärettömän suurta asiantuntija-armeijaansa.
Ankkalinnan pukeutumisessa ja muodissa on myös hetkittäisiä oikkuja. Yksi esimerkki on höpöpöksyt. Höpöpöksyt kehitti Pelle Peloton. Ne saavat käyttäjänsä iloiseksi. Aku kokeili niitä, ja sai mainion idean. Lopulta Pelle ja Aku alkoivat myydä niitä. Tarkoituksena oli lopulta jaella kyseessäolevia vaatteita ilmaiseksi köyhille, koska he olisivat saaneet niistä niin paljon tuloja. Housuista tulikin todellinen muotivillitys, kunnes huomattiin, ettäelektromagneettiset kentät muuttivat niiden vaikutusta. Lisäksi tiedossa oli, että illalla tulossa olisi aurinkosoihtu, joka aiheuttaisi elektromagneettista säteilyä. Housut eivät enää toimineet. Tupun, Hupun ja Lupun oli pakko ottaa housut pois Pelleltä ja Akulta, jotta he pystyisivät ottamaan virran pois kaikista Höpöpöksyistä. Siispä Pelle rakenteli laitteen, joka sammutti kaikki Höpöpöksyt.
Kyseessäoleva tarina on nimeltään Hupia housuista ja se on julkaistu Aku Ankan taskukirjassa 315, joka on nimeltän Asu vapaa. Tarina oli ''päätarina'', sillä se oli ensimmäinen tarina ja se näkyi taskukirjan kannessa. Tarina on julkaistu ensimmäistä kertaa edellämainitussa taskukirjassa, joka on painettu maaliskuussa vuonna 2006.
Yhteenveto: Eri piirtäjät piirtävät todella erilaisia vaatetuksia. Pukeutuminen on melko tärkeää, mutta mukavuus on vielä tärkeämpää Ankkalinnassa (muistakaa, kaikessa on poikkeuksia!).
Kohta jatkuu.
Olen poissa pe-su, eli tänään teen kai lopullisen version.
~kirja
Ankkalinna ja sen väki on tunnettu erikoisesta pukeutumistyylistä. Ankkalinnalaiset pukeutuvat todella erikoisiin vaatteisiin. Ankkalinnan muoti on todella vaihteleva. Se, mikä on Ankkalinnassa muodissa nyt, voi olla kymmenen minuutin kuluttua jo todella epämuodikasta. Useimmat ankkalinnalaiset pukevat päälleen jotain todella omalaatuista. Vanhanaikaiset vaatteet ovat todella suuressa suosiossa. Esimerkiksi Touho Ankka, Pelle Peloton, Roope Ankka ja Mummo Ankka käyttävät todella vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnalaiset käyttävät samoja vaatteita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kuitenkin juhliin, kouluun, sudenpentujen kokoontumisiin ynnä muihin senlaisiin tilaisuuksiin pukeudutaan asian vaatimalla tavalla. (Kaikilla on siis arkivaatteet, erikoisvaatteet ja joillakin myös monia muita vaatteita.)
Useimmiten ankkalinnalaiset eroittaa heidän hatuistaan. Hatut ovat todellakin erilaisia, ja esimerkiksi Tupua, Hupua ja lupua olisi todella vaikea eroittaa, jos he kaikki kolme käyttäisivät samanlaisia hattuja. Nyt niissä on selkeä ero, kun jokainen käyttää eriväristä hattua.
Housujen käyttö on suuri vaihtelevuus. Joskus ennen koettiin huonoksi esimerkiksi se, että hahmoilla ei ollut housuja. Nykyään siihen ei enää puututa. Muun muassa Musta Pekka käyttää housuja, kun Aku Ankka ei. Ankat käyttävätkin housuja harvoin, kun taas hiirillä ja rikollisilla housut näkee melkeinpä jokaisella.
Seuraavaksi esittelen muutaman omalaatuisen pukeutumistyylin/pukeutumistavan, joita Ankkalinnassa käytetään.
Kaikki luultavasti tuntevat Aku Ankan pukeutumistyylin. Hän käyttää aina merimiespaitaa, joka on sininen, ja sinistä merimieslakkia. Jotkut piirtäjät tussaavat paidan mustaksi. (Sitä on selitetty seuraavalla tavalla: "Se on helpompaa." tai "Muutkin tekevät niin.".) Oikeasti paidan pitäisi kuitenkin olla sininen. Lisäksi Aku käyttää aina punaista rusettia. Hänen paidassaan on keltaisia raitoja ja myös napit (kaksi kappaletta) ovat keltaisia. On esitetty monenlaisia epäilyksiä Akun pukeutumisen syyksi, mutta virallista vastausta ei kai ole tullut. Kenties Akun käyttämät vaatteet ovat vain mukavia. Se näyttää olevan tärkeintä Ankkalinnassa.
Aku on käyttänyt merimiespaitoja koko ikänsä. Pikku Aku-tarinoita on ollut kohtuullisen mukavasti, ja niissäkin todella useissa Aku on pukeutunut merimiespaitaan sekä merimieslakkiin. Henkilökohtaisesti en tiedä, mistä Aku on niitä saanut ja mistä niitä löytyy eri kokoisia. Kenties Mummo Ankka on ensimmäiset ostanut, ja Aku otti selville, mistä niitä on saatu.
Aku omistaa todella paljon merimiespaitoja. Joissain tarinoissa hänellä on niitä kaappi täynnä, mutta joissain tarinoissa hän käyttää paljon valeasujakin (joten hänellä pitää olla muitakin vaatteita). Ainakin hänellä on tarrpeeksi vaatteita kätkemään hissinappulan vaatekaapissa.
Joissain tarinoissa Akun merimiespaidasta on ollut myös muita variaatioita. Vaatteen pohjana on ollut sama merimiestakki, mutta sitä on muokattu ja/tai siinä on ollut lisävarusteita. Joskus se on sisältänyt sihijuomaa, kun taasen joskus sitä on yrittety varustaa ilmavaksi, jotta siinä ei tulisi niin kuuma.
Aku Ankan pukeutuminen on pysynyt samanlaisena oikeastaan koko ajan. Aivan tarinoiden alkuajoista lähtien Aku käytti merimiespaitaa.
Akun vaatekaapista löytyy myös hieman yllättäviä asusteita. Sieltä löytyy useimmiten pukuvaihtoehtoja, jotka sisältävät kaiken frakista solmioon. Niitä tarvitaan, koska Aku seurustelee. Iines ei aina halua Akun käyttävän vain merimiespaitaa. Merimiespaidan käyttäminen on epäsuotuisaa varsinkin silloin, kun he menevät syömään.
Jos joku pukeutuminen ei jollekulle kelpaa, useimmiten kyseessäolevat hahmot ovat Aku ja Iines. Todella usein Akun pukeutuminen on Iineksen mielestä jollakin tavalla vääränlainen. Akun merimiespaita on usein tyrmätty täysin vääränlaiseksi, ja sen takia Iines onkin mennyt melko usein syömään Hannu Hanhen kanssa Akun sijaan. Akun pukeutuminen ei kelpaa Iinekselle lähellekään aina, mutta onneksi (Akun kannalta) Akun vaatekaapista löytyy useissa tarinoissa vaihtoehtoisia asusteita.
Taikaviitta käyttää samanlaista sinistä merimieslakkia kuin Aku Ankkakin. Lisäksi häneltä löytyy musta paitahousu-yhdistelmä, joka muistuttaa haalaria mutta mielestäni ei senlainen ole. Taikaviitta käyttää myös viittaa, joka on piirtäjistä, tilanteista ja sattumista vaihdellen joko sininen, punainen tai musta. Taikaviitalla on myös asevyö, josta löytyy vaikka mitä. Taikaviitan kengillä voi hyppiä. Edellämainittuja kenkiä kutsutaan pomppusaappaiksi. Ne ovatkin saappaan näköisiä ja keltaisia. Lisäksi Taikaviitalla on Karhukoplan naamioiden tapainen musta naamio peittämässä silmät. Ensimmäisessä tai ensimmäisissä tarin(a/oi)ssa ei naamiota ollut, mutta sen jälkeen Taikaviitta on sitä aina käyttänyt tunnistamisen estämiseksi.
Iines Ankka pukeutuu myös omalaatuisesti. Hän käyttää vaatteinaan vaaleanpunaista paitaa ja samanvärisiä korkokenkiä. Lisäksi hänellä on vaaleanpunainen rusetti, jonka erään tarinan mukaan Aku antoi hänelle Akun ja Iineksen ensitapaamisella. Iineksellä on kuitenkin paljon erilaisia vaatteita, toisin kuin Akulla. Iines onkin kenties koko Ankkalinnan muodikkain hahmo. Hän pukeutuu aina tyylikkäästi. Seuraavat vaatteet ovat olleet mielestäni Iineksellä eniten päällä: Jonkinlainen hame, toppi, korkokengät ja rusetti. Listan lyhyys kertoo paljolti ennalta-arvaamattomuudesta, jota ei ole.
Seuraavana vuorossa ovat hanhet. Hansu pukeutuu todella selvästi eri lailla kuin Hannu. Hansu, kun on Mummon renki, pukeutuu melko lailla samantapaisesti kuin Mummo. Ainakin yksi selkeä yhtäläisyys heillä on: Vanhanaikaisuus. Hansu pukeutuu todella vanhanaikaisesti, kuten Mummokin. Hansulla (kuten monella muullakin) on rusetti. Lisäksi Hansu käyttää mustaa liiviä sekä kauluspaitaa. Päässä Hansulla on pieni sininen (joissain tarinoissa punainenkin) päähine.
Hannu pukeutuu mielestäni todella omahyväisesti, pröystäilevästi. Hannulla on paita, jonka väri vaihtelee. Paidan väri on joko punainen, valkoinen tai vihreä. Väri on useimmiten vihreä. Lisäksi Hannu käyttää nilkkaimia, kuten Roope Ankkakin. Hannun hattu on harmaa, käytännössä poikkeuksetta. Nilkkaimet ovat väriltään siniset. Hannu(kin) käyttää myös rusettia. Rusetti on väriltään punainen. Joissain tarinoissa Hannulla on lisäksi vielä yksi Roopemainen piirre. Edellämainittu piirre on kävelykeppi. Varsinkin Carl Barksin vanhoissa tarinoissa Hannulla on kävelykeppi.
Hanhien pukeutuminen eroaa ankkojen pukeutumisesta yhtä paljon kuin muutkin Ankkalinnan pukeutumiset toisistaan eli todella paljon.
Mummo Ankka pukeutuu todella vanhanaikaisesti. Hän käyttää mustaa pukua. Työnteon helpottamiseksi puvussa on aina käärityt hihat. Mummolla on myös korkokengät. Mummon hatut ovat harvassa toisin kuin monilla muilla. Hänellä ei oikeastaan ole hattua kunnon työntekoa varten. Mummo käyttää omissa vaatteissaan myös hänelle erikoisesti keltaista rintakorua. (Jotkut väritykset saavat sen näyttämään kultaiselta.)
Mummo Ankka ei todellakaan ole tarkka vaatteidensa puhtaudesta. Ne likaantuvat todella usein, koska hän tekee niin paljon töitä. Hän ei kuitenkaan välitä siitä. "Työvaatteiden kuuluukin olla likaisia", Mummo on sanonut. Toisin kuin esimerkiksi Mikki Hiirellä, Mummo Ankan pukeutuminen on pysynyt vuosien vaihtuessa samanlaisena. Merkittäviä eroja ei ole ja pieniäkin on hankala etsiä.
Mummolla on sekä työvaatteet että kunnon vaatteet, ainakin hänen mielestään. Työvaatteita hän käyttää työskennellessään (eli koko ajan maatilallaan), ''tavallisia'' vaatteita muualla.
Roope Ankka pukeutuu tapansa mukaisesti säästävästi. Tässä tapauksessa se tarkoittaa vanhojen vaatteiden käyttämistä. Hän käyttää vanhanaikaista punaista paitatakkia (muotia noin viisikymmentä vuotta sitten, ostettu 1900-luvun alkupuolella), mustaa silinteriä, nilkkaimia sekä kävelykeppiä, joka hänellä on turhaan. Joissain tarinoissa Roope Ankalla on myös oma vyö. Silinteri on hänen päässään ulkona (ja joskus harvoin sisällä), mutta kävelykeppiä hän käyttää vain ulkona. Muut vaatteet ovatkin käytössä kaikkialla.
Muut miljardöörikerhosta pukeutuvat todella hienostelevasti, arvokkaasti, mutta Roope on poikkeus. Kuten melkein kaikessa muussakin.
Roope on myös luonteestaan (äärimmäisen itara) johtuen käyttänyt vanhoja vaatteita, joita on paikattu useasti. Niitä on nähty varsinkin vanhoissa tarinoissa.
Roope sai asusteensa seuraavalla tavalla:
Kun Roope palasi kotikyläänsä maailmalta, hän käytti hienostelevasti (kuten muut miljardöörit nykyään) frakkia ja silinteriä. Roopen kaulassa oli myös solmio, jonka hän oli saanut jostain ilmaiseksi. Joku tuntematon kyläläinen tarjosi Roopelle vaihtokauppaa: Frakki sekä solmio punaiseen paitatakkiin. Se ei vielä kelvannut, mutta luonteestaan tunnettu Roope hyväksyi tarjouksen saadessaan lisäksi yhden viitosen setelin.
Pelle Peloton pukeutuu todennäköisesti vähiten muodikkaasti. Hänellä on aina sininen paita ja musta liivi paidan päällä. Toisin kuin useilla muilla hahmoilla, hänellä on housut. Housujen käyttö on Ankkalinnassa melko harvinaista. Lisäksi hänellä on ties minkälaisia hattuja. Keltainen hattu (knalli, joka on varustettu leukahihnalla) on hänen useimmiten käyttämä, mutta sisällä hän pukee päälleen mietintämyssyjä sekä muita samantapaisia. Ne ovat todellakin muodin ulkopuolella. Pelle Peloton on sanonut käyttävänsä edellämainittuja vaatteita mukavuuden vuoksi.
Mietintämyssy on Pellen oma keksintö. Se on tehty puusta ja puinen kun on, se on myös puun värinen, koska sitä ei ole maalattu. Hatun huipulla on ''pesä''. Siinä on kolme lintua, jotka liikkuvat. Ne saavat Pellen keksimään uudenlaisia keksintöjä.
Pelle Peloton on useimmiten se henkilö, joka puhuu vaatteiden mukavuudesta eikä muodista. Hän on se, joka haluaisi ihmisten käyttävän mukavia vaatteita, ei niinkään uusia huippumuodikkaita vaatteita, joita kaikki muutkin käyttävät ja joita mainostetaan ties missä.
Riitta Hanhi pukeutuu hameeseen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Kyseessäoleva hame on sininen. Aina. Poikkeuksia on kaikessa, mutta edellämainitusta niitä on mielestäni todella hankala etsiä. Hameessa on melko lyhyet helmat. Lisäksi Riitalla on keltaiset korkokengät, jotka näkyvät jaloissa todella selvästi. Korkokengissä on joidenkin piirtäjien piirtämänä joskus siniset rusetit, mutta ei kovi usein. Riitan pukeutuminen pysyy oikeastaan aina samanlaisena.
Mikki Hiiri käyttää aina punaisia housuja. Ne sisältävät keltaisia nappeja (kaksi tai kolme). Muuta hänellä ei näekään päällä. Mikin vaatemuoti ei vaihtele laisinkaan. Mikki käyttää myös käsineitä. Ne ovat valkoiset. En tiedä, miksi Mikki käyttää niitä. On helppo sanoa, miksi joku rikollinen käyttäisi niitä: Peittääkseen sormenjäljet. Mikki ei kuitenkaan ole todellakaan rikollinen.
Minni Hiiren pukeutumismuoti vaihtelee todella paljon, joten on mahdoton sanoa, mitä vaatteita hän käyttää eniten. Minni tuntuu tykästyneen punaisiin vaatteisiin, joita hänen yltään todennäköisimmin löytää. Muuta on käytännössä mahdoton sanoa. Hänen yllään on nähty vaikka minkälaisia vaatteita aina hameesta mekkoon ja housuista nilkkaimiin. Minni todennäköisesti ei halua pysyä muodissa, vaan olla yksinkertaisesti kauniisti pukeutunut, kauniin näköinen. Entisaikoina yleisin asuste Minnin päällä oli valkopilkkuinen hame sekä kukkakuvioinen hattu. Kuten Iineskin, Minni käyttää rusettia. Se on korvannut entiset hatut.
Minnin ja Iineksen pukeutumisessa (ja meikkaamisessa) on yksi selkeä samankaltaisuus. Se kestää aina tunteja.
Taavi Ankka pukeutuu aina hänen arvonsa vaatimalla tavalla. Hän käyttää todella usein takkia. Takki on hänen arvolleen sopivanlainen: komea, mutta ei hienosteleva. Eri piirtäjät tekevät takista eri värisiä. On nähty valkoisia, vihreitä ja punaisia takkeja. Lisäksi Taavilla on aina joko solmio tai kravatti. Lisäksi Taavilla on päässään hattu. Hattu on punainen.
Touho Ankkakin pukeutuu todella omalaatuisesti. Hänellä on vaaleanpunainen, joskus jopa liki violetti, paita/takki. Lisäksi hänellä on samanvärinen hattu, jota koristaa huipulla tupsu. Tupsu on täysin musta. Omasta mielestäni Touho on se, joka käyttää eniten samoja vaatteita. Hänellä on päällään melkein aina samat vaatteet, eivätkä ne muutu käytännössä laisinkaan.
Kroisos Pennonen on kuuluisa knallin syömisestä. Hänen vakiopäähineensä on knalli. Hän ei koskaan pidäkään muuta päässään. Knalli on väriltään aina musta. Lisäksi Pennosella on keltaiset kengät. Kengät ovat pitkät. Kroisos pukeutuu melko tyylikkäästi. Edellämainittujen lisäksi hänellä on musta takki jonka alta pilkistää valkoinen paita. Lisäksi Pennosella on solmio, joka on useimmiten punainen. Eri piirtäjistä johtuen se on kuitenkin ainakin myös musta ja valkoinen.
Ankkalinnan rikolliset ovat aivan oma lukunsa. Heidän pukeutuminen on todella eroavaa. Jokaisella rikollisella pitää olla niinsanottu oma juttu. Se tarkoittaa asiaa, joka erottaa heidät toisistaan ja ''hyviksistä'', tavallisista ihmisistä.
Karhukopla käyttää aina punaisia paitoja ja sinisiä housuja. Lisäksi heillä on kengät, joka ei ole kovin yleistä. Kengät ovat ruskeat. Paidoissa on vankilasta tullut tunnus (kuten 176-176 tai 176-167 jne.). Lisäksi karhukoplalaisilla on aina sininen lippalakki. Karhukoplan tunnistaa aina heidän mustasta naamiostaan. Kaikki karhukoplalaiset käyttävät mustaa naamiota, jonka tarkoitus on naamioida heidän henkilöllisyytensä. Kuitenkin juuri kyseessäoleva seikka takaa sen, että Karhukopla saadaan aina kiinni.
Mustakaapu pukeutuu nimensä mukaisesti aina mustaan kaapuun. Kun hän ei tee rikoksia, hän pukeutuu enemmän tai vähemmän normaalisti. Silloin hänen(kin) pukeutumistyylinsä on erittäin vaihteleva.
Mustan Pekan entisaikojen pukeutumista kuvaavat hyvin sanat Jopi Jalkapuoli. Mustalla Pekalla oli ennen puujalka. Lisäksi hän käytti henkselihousuja, joita ei enää kovin paljoa muisteta. Se on mielestäni harmillista. Nykyaikana Musta Pekka pukee useimmiten päälleen sinisen takin ja ruskeat housut. Kuitenkin eri piirtäjät tekevät Mustalle Pekalle erilaisen vaatetuksen. Musta Pekka käyttää kuitenkin oikeastaan aina takkia sekä ruskeita housuja.
Hertan pukeutuminen vaihtelee todella, todella paljon. Hän pukeutuu mielestäni myös erittäin normaalisti. Hertta voi käyttää oikeastaan minkälaisia vaatteita tahansa. Ne voivat olla esimerkiksi sininen paita ja harmaat housut. Hertan jaloissa on kuitenkin aina korkokengät. Kuten Riitta Hanhellakin, Hertankin korkokengät ovat väriltään keltaiset. Hertta käyttää kuitenkin melkeinpä aina vyötä. Musta Pekka ryöstelee usein koruja Hertalle. Hertta käyttää niitä koruja melko usein.
Seuraavaksi melko harvoin käytetty ''pahis'', Velmu Viurusilmä. Hän käyttää paitaa ja housuja (joita ei paljoa Ankkalinnassa käytetä). Paita on useimmiten villapaita ja ruskea tai harmaa, mutta on Velmun yllä nähty myös tavallisia paitoja, nekin useimmiten ruskeita tai harmaita. Velmu käyttää myös sinistä lippalakkia. Kuitenkaan lippalakkia eivät kaikki piirtäjät ole Velmulle piirtäneet.
Sitten takaisin ''hyviksiin''. Hessu Hopo pukeutuu todella rennosti paitaan (paita on väriltään useimmiten punainen) ja liiveihin. Molempien väri vaihtelee, mutta paidan väri on todella useasti punainen. On nähty yhdistelmiä sininen-oranssi ja vihreä-sininen jne.. Lisäksi Hessulla on omituinen hattu. Se on melkeinpä aina väriltään sininen. Hessun, kuten myös melkeinpä kaikki muutkin ankkalinnalaiset, tunnistaa useimmiten juurikin hänen omituisesta hatustaan. Lisäksi Hessulla on todella suuret kengät. Eräissä tarinoissa hän on jopa hiihtänyt niillä (eli korvannut sukset kengillään). Superhessu, Hessun toinen muoto (alter ego) pukeutuu punaisiin kalsareihin ja siniseen viittaan. Hessun vaatteiden käyttötarkoitus on kai yksinkertaisesti pukeutuminen. Vaatteet ovat melko normaaleja. Eivät hienoja, mutta mukavia.
Ankkalinnassakin on lapsia. Sudenpennut eli muun muassa Tupu, Hupu ja Lupu pukeutuvat paitoihin, joita koristavat todella monet mitalit. Mitalit jopa peittävät paidan joissain tarinoissa. Lisäksi Sudenpennuilla on kuuluisa lakki, joka on ruskea. Sudenpentujen toimintojen ulkopuolella, ''normaalissa elämässä'', he pitävät mustia paitoja ja hattuja. Jokaisella on omanvärinen hattu.
Esimerkiksi Aku Ankka-lehden toimitus saa todella paljon kysymyksiä siitä, minkä värinen on kenenkin hattu. Tupun hatun väri on sininen, Lupun hatun väri on punainen ja piirtäjästä riippuen Hupun hatun väri on joko vihreä tai keltainen. Kuitenkin vihreä on nykyisin useimmissa tarinoissa, kun taasen ennen keltainen oli yleisempi.
Tupulla, Hupulla ja Lupulla on myös omat hienot sudenpentuasusteet, joita he käyttävät aina jokaisessa sudenpentujen tapahtumassa. Sudenpentulakit ovat ruskehtavan punaisia, kuten kettukin. Lakkien takana on ''häntä'', jossa on valkoinen tupsu.
Toiset lapset eli Leenu, Liinu ja Tiinu, pukeutuvat melko samalla tavalla kuin Iineskin. Leenulla, Liinulla ja Tiinullakin on hienot vaaleanpunaiset rusetit. Nykyään ne ovat toisin harvenemassa tytöiltä. Lisäksi he käyttävät mustaa paitaa ja vaikkakin ovat vasta lapsia, vaaleanpunaisia korkokenkiä. Heidän pukeutumisensa on melko sama kuin Iinekselläkin. Muita ''kopioita'' ei Ankkalinnassa ole. Leenun, Liinun ja Tiinun pukeutumistyyli on vaihdellut todella paljon. Se saattaa jhtua siitä, että heistä tehdään melko vähän tarinoita, joten piirtäjät eivät välttämättä muista, minkälaisia he ovat olleet ennen. Sen korjaamiseksi heistä on tehty melko samalla lailla pukeutuvia kuin Iines. Lisäksi heistä jokaisella on omanlaisensa hiustyylinsä.
Lisäksi Ankkalinnassa on joitakin, jotka eivät käytä vaatteita. Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta niin se on. Yksi esimerkki ''alasti olevista'' on koira, Kenraali Nuuh. Hän(/se) ei käytä vaatteita, mutta joskus Sudenpennut pukevat hänet Sudenpentujen viiriin, paitaan tms.. Se on kuitenkin todella, todella harvinaista. Myöskään toinen koira, Pulivari joka on Akulla ja pojilla, ei käytä vaatteita, koira kun on. (Mainitsen tässä kun eläimistä on kyse Kuusnelosen. Se on Karhukoplan koira. Muuten edellämainittu on ilman vaatteita, mutta Kuusnelonen käyttää Karhukoplan naamiota, jonka tapaista myös muut Karhukoplan jäsenet käyttävät.) Ei ole kerrottu, käyttääkö Kuusnelonen naamiota koko ajan, onko se puettu sille vasten tahtoaan eikä myöskään osaako Kuusnelonen ottaa naamuin pois.
Yleensä en mainitse poikeuksia, varsinkaan kahta, mutta tässä tapauksessa on paljon omalaatuisia asioita. Mummo Ankan eläimet sopivat myös tähän kappaleeseen. ne eivät itse pue vaatteita eivätkä käytä vaatteita kuin joissain tarinoissa. Mummo välittää eläintensä hyvinvoinnista todella paljon, ja joskus Mummo pukee eläimille vaatteita, kuten kaulaliinoja ja takkeja. Mummo ei halua eläinten vilustuvan. Kenties siksi eläimet ovatkin niin avuliaita. Lisäksi Mummo on joskus innostunut liikaa kutomisesta, joten hän on tehnyt liikaa vaatteita. Kun vaatteita jää Hansulta yli, niitä voi aivan hyvin antaa eläimille.
Lisäksi Ankkalinnassa on mm. yksi robotti. Kyseessä on tietenkin Pelle Pelottoman oma keksintö ja avustaja Pikku Apulainen. Se ei käytä vaatteita, robotti kun on. Eräässä tarinassa sille tosin (vastoin Apulaisen tahtoa) puettiin ainakin paita. Kuitenkaan Pikku Apulainen ei käytä vaatteita.
Simo Sisu Ankkalinnan poliisista pukeutuu asiaan kuuluvalla tavalla. Hänellä on aina musta poliisin puku, jossa on kiinnitettynä poliisin virkamerkki sekä joitain muita merkkejä, mitä ei muistaakseni ole esitelty minkäänlaisissa tarinoissa. Lisäksi myös poliisimestari Sisu käyttää harmaan värisiä kenkiä. Harmaat ja ruskeat kengät tuntuvat olevan todella suuressa suosiossa Ankkalinnassa.
Toinen tunnetuimmista työntekijöistä poliisiasemalle on Kaasi. Vaikka hänet tunnetaan myös alamaailmassa, hän käyttää silti siviilivaatteita. Niiden tarkoitus on kai suojella hänen henkilöllisyyttään. Vaatteet eivät ole onnistuneet tehtävässään. Kaasin vaatteisiin lukeutuvat ainakin vihreä takki sekä punainen knallihattu. Vihreän takin alta näkyy todella usein valkoinen paita.
Ankkalinnassa nähdään mielestäni yllättävän paljon valeasuja. Kun Aku Ankka ja Touho menevät ATP:lle, useimmiten heillä pitää olla jotkin valeasut, jotta heitä ei tunnistettaisi. Kun edellämainitut ankat tekevät joko ATP:n tai PAM:n tehtäviä, heillä useimmiten on jonkinlaiset valeasut (muistakaa poikkeukset). Myös rikolliset Ankkalinnassa käyttävät valeasuja. Niitä olenkin jo edellä käsitellyt. Esimerkiksi Mustakaapu käyttää valeasua (josta hänet tunnistaa ja häneksi voi helposti naamioitua), mutta Musta Pekka on siviilivaatteissa. (Kuitenkin hän on käyttänyt esimerkiksi Koneiden Herrana naamiota.) Naamioiden ja valeasujen tarkoitus on luultavasti henkilöllisyyden peittäminen, mutta useat rikolliset tunnistetaan heidän naamioistaan. Tosin jotkut ovat esiinyneet muina rikollisina.
Täysin oma luku on Karhukopla, joka käyttää aina naamioita. Heinä ei voi esiintyä, koska naamiot peittävät vain hieman kasvoista, mutta sen takia/ansiosta heidät tunnistetaan aina.
Valeasuja käytetään myös paljon, jos ei haluta jonkun/joidenkin tunnistavan. Esimerkiksi Riitta Hanhi on käyttänyt valeasuja. Ankkalinnan ulkopuolelta Milla Magia on malliesimerkki.
Yleisesti voi sanoa, että valeasujen käyttö Ankkalinnassa on yllättävän yleistä.
Vaatteiden materiaalia Ankkalinnassa on todella hankala nähdä. Missään tarinoissa ei siihen olla oikeastaan laisinkaan puututtu. Nahkavaatteita, mitä oikeassa elämässä on, ei Ankkalinnassa taida olla yhtäkään. (En ainakaan itse muista.) Kangasta saattaa olla. Itse uskoisin, että suurin osa vaatteista olisi tehty puuvillasta, koska omiin silmiini vaatteet näyttävät senlaisilta. Kuitenkaan esimerkiksi oikeassa elämässä paljon käytettyjä farkkuja olen muistaakseni muutaman nähnyt (en ole aivan varma). Verkkahousuja en muista nähneeni. Collegehousuilta mielestäni vaikuttavat useat housut, joita Ankkalinnassa käytetään.
Termi merkkivaatteet on Ankkalinnassa vieras. Mitään merkkejä ei ole, tosin muotia on todella paljon joissain tarinoissa (ja joissain ei laisinkaan). Oikeassa elämässä vaatteet valitaan usein merkin perusteella. Ankkamaailmassa edellämainittu olisi mahdottomuus.
Yleisesti ottaen Ankkalinnan muoti on todella vaihtelevaa. Hahmot pukeutuvat todella omalaatuisesti. Tärkein tekijä taitaakin olla mukavuus. Kuitenkin joskus ankkalinnalaiset ottavat pukeutumiseen mallia jostain (kuten Taikaviitta) tai pukeutuvat muuten vain muodin mukaisesti. Eräässä tarinassa muoti vaihtui tunnin välein.
Roope ja Kroisos kilpailevat todella paljon vaatemyynnissä. He yrittävät saada itselleen muodikkaimmat vaatteet tai muuttaa muotia. Apunaan Roope käyttää Pelle Pelotonta ja/tai itseään ja Kroisos äärettömän suurta asiantuntija-armeijaansa.
Ankkalinnan pukeutumisessa ja muodissa on myös hetkittäisiä oikkuja. Yksi esimerkki on höpöpöksyt. Höpöpöksyt kehitti Pelle Peloton. Ne saavat käyttäjänsä iloiseksi. Aku kokeili niitä, ja sai mainion idean. Lopulta Pelle ja Aku alkoivat myydä niitä. Tarkoituksena oli lopulta jaella kyseessäolevia vaatteita ilmaiseksi köyhille, koska he olisivat saaneet niistä niin paljon tuloja. Housuista tulikin todellinen muotivillitys, kunnes huomattiin, ettäelektromagneettiset kentät muuttivat niiden vaikutusta. Lisäksi tiedossa oli, että illalla tulossa olisi aurinkosoihtu, joka aiheuttaisi elektromagneettista säteilyä. Housut eivät enää toimineet. Tupun, Hupun ja Lupun oli pakko ottaa housut pois Pelleltä ja Akulta, jotta he pystyisivät ottamaan virran pois kaikista Höpöpöksyistä. Siispä Pelle rakenteli laitteen, joka sammutti kaikki Höpöpöksyt.
Kyseessäoleva tarina on nimeltään Hupia housuista ja se on julkaistu Aku Ankan taskukirjassa 315, joka on nimeltän Asu vapaa. Tarina oli ''päätarina'', sillä se oli ensimmäinen tarina ja se näkyi taskukirjan kannessa. Tarina on julkaistu ensimmäistä kertaa edellämainitussa taskukirjassa, joka on painettu maaliskuussa vuonna 2006.
Yhteenveto: Eri piirtäjät piirtävät todella erilaisia vaatetuksia. Pukeutuminen on melko tärkeää, mutta mukavuus on vielä tärkeämpää Ankkalinnassa (muistakaa, kaikessa on poikkeuksia!).
Kohta jatkuu.
Olen poissa pe-su, eli tänään teen kai lopullisen version.
~kirja
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 163 -
18.06.2009 klo 13:47:08
Lainaus käyttäjältä: PullasorsaViitsisikö joku väsätä rankingin?
I can.
1. kirja (WF), 21 022
2. Imfromfinland08 (SRT), 18 587
3. Pullasorsa (KPw), 17 832
4. Aku Vankka (DuDu), 12 268
5. Akkaridekkari (DuDu), 12 230
6. Peetukka (FRT), 9015
7. Hiidenkirnu (TUS), 8240
8. Toke (TT), 7978
9. Frodo (FRT), 7897
10. Karhula (KPw), 4342
11. T@IK@VIITTA (TT), 4336
12. wierii2 (TUS), 3824
13. Bomber (WF), 965
14. akuankka1313, ei tarkkoja tietoja.
Jos tämä päättyisi näin, tallit saisivat seuraavasti pisteitä:
1. Writerfighters: 10,5 p.
2. SRT: 8 p.
3. The Duckburg Ducks: 7 p.
4. KPw: 6,5 p.
5. FRT: 2,5 p.
6. TUS: 1 p.
7. TT: 1 p.
Johtopäätöksiä:
Kirjaa saavutetaan koko ajan, ja kirjan (joittenkin mielestä varmalta näyttänyt) osakilpailuvoitto on varmasti erittäin uhanalainen - etenkin, jos hän ei ole pe-su paikalla.
Karhula on lähtenyt peliin mukaan, mutta riittääkö se enää? Kauden ennakkosuosikki KPw jäämässä näillä tuloksilla neljänneksi.
Kaikki kuuden kärjessä ovat vahvistaneet tänään asemiaan, tai nousseet sijoja ylöspäin. Häntäpäässä on ollut taas hiljaista. Ovatko jotkut tallit jäämässä toisten jalkoihin ja luovuttamassa?
Älkää pahastuko johtopäätelmistäni.
E: Jaa, kahdet rankingit samaan aikaan? No jaa, ihan sama. Hyvähän se on (?).
I can.
1. kirja (WF), 21 022
2. Imfromfinland08 (SRT), 18 587
3. Pullasorsa (KPw), 17 832
4. Aku Vankka (DuDu), 12 268
5. Akkaridekkari (DuDu), 12 230
6. Peetukka (FRT), 9015
7. Hiidenkirnu (TUS), 8240
8. Toke (TT), 7978
9. Frodo (FRT), 7897
10. Karhula (KPw), 4342
11. T@IK@VIITTA (TT), 4336
12. wierii2 (TUS), 3824
13. Bomber (WF), 965
14. akuankka1313, ei tarkkoja tietoja.
Jos tämä päättyisi näin, tallit saisivat seuraavasti pisteitä:
1. Writerfighters: 10,5 p.
2. SRT: 8 p.
3. The Duckburg Ducks: 7 p.
4. KPw: 6,5 p.
5. FRT: 2,5 p.
6. TUS: 1 p.
7. TT: 1 p.
Johtopäätöksiä:
Kirjaa saavutetaan koko ajan, ja kirjan (joittenkin mielestä varmalta näyttänyt) osakilpailuvoitto on varmasti erittäin uhanalainen - etenkin, jos hän ei ole pe-su paikalla.
Karhula on lähtenyt peliin mukaan, mutta riittääkö se enää? Kauden ennakkosuosikki KPw jäämässä näillä tuloksilla neljänneksi.
Kaikki kuuden kärjessä ovat vahvistaneet tänään asemiaan, tai nousseet sijoja ylöspäin. Häntäpäässä on ollut taas hiljaista. Ovatko jotkut tallit jäämässä toisten jalkoihin ja luovuttamassa?
Älkää pahastuko johtopäätelmistäni.
E: Jaa, kahdet rankingit samaan aikaan? No jaa, ihan sama. Hyvähän se on (?).
kirja
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 164 -
18.06.2009 klo 13:49:14
Tilannetta:
kirja (WF) 3017 +638
Imfromfinland08 (SRT) 2779 +1262
Pullasorsa (KPw) 2397 +835
Aku Vankka (DuDu) 1742 +319
akkaridekkari (DuDu) 1738 +542
Peetukka (FRT) 1347 +403
Hiidenkirnu (TUS) 1235
Frodo (FRT) 1141 +96
Toke (TT) 1131 +1131
T@IK@VIITTA (TT) 671
Karhula (KPw) 626 +476
wierii2 (TUS) 550 +121
Bomber (WF) 133
DuDu 3480 +861
WF 3150 +638
KPw 3023 +1311
SRT 2779 +1262
FRT 2488 +499
TT 1802 +1131
TUS 1405 +121
~kirja
kirja (WF) 3017 +638
Imfromfinland08 (SRT) 2779 +1262
Pullasorsa (KPw) 2397 +835
Aku Vankka (DuDu) 1742 +319
akkaridekkari (DuDu) 1738 +542
Peetukka (FRT) 1347 +403
Hiidenkirnu (TUS) 1235
Frodo (FRT) 1141 +96
Toke (TT) 1131 +1131
T@IK@VIITTA (TT) 671
Karhula (KPw) 626 +476
wierii2 (TUS) 550 +121
Bomber (WF) 133
DuDu 3480 +861
WF 3150 +638
KPw 3023 +1311
SRT 2779 +1262
FRT 2488 +499
TT 1802 +1131
TUS 1405 +121
~kirja
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 165 -
18.06.2009 klo 13:50:44
akuankka1313 405
Vähän lisää pökköä pesää TUSsilaiset!
Vähän lisää pökköä pesää TUSsilaiset!