(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Tunnettuja ankkalinnalaisia ei helposti tunnistaisi ilman heidän näyttäviä asujaan. Muunmuassa Aku Ankan merimiespaita sekä housuttomuus on jo muodostunut klassikoksi. Myös Iines Ankalla on kutakuinkin sama vaatetus, tosin muodin huipulla oleva neitiankka pynttäytyy joskus niin erikoisiin vaatteisiin, että Aku ei voi olla nauramatta niille. Erikoiset vaatteet aiheuttivat myös Carl Barksin Punaisen hatun arvoitus-tarinassa varsinaisen ongelmakierteen, korkeaan punaiseen hattuun pukeutuja oli tällä kertaa Minni Hiiri.
Roope Ankka tunnetaan säästäväisyydestään, joten vaatetuskin on lähes aina sama punanuttu, siliterihattu, nilkkaimet ja kävelykeppi. Hannu Hanhella on lähes sama vaatetus, mutta vain vihreänä. Mikki Hiirellä on yksi ankkalinnan yksinkertaisimmista vatteista. Pelkät punaiset polvihousut keltaisten nappien kera.
Sivuja:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
Kirjoittaja
Aihe: Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
(1329 viestiä)
akuankka1313
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 226 -
20.06.2009 klo 04:17:32
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 227 -
20.06.2009 klo 07:36:19
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna on kaupunki, jossa voi nähdä varmasti erikoisiin vaatteisiin pukeutuneita hahmoja. Ankkalinnassa voi nähdä myös tavallisia vaatteita hahmojen päällä. Yleensä tavalliset ohikulkijat pitävät normaaleita vaatteita päällään. Tarinoiden päähenkilöillä saattaa olla erikoisempiakin vaatteita yllään. Ankkalinnassa on paljon muodikkaita vaatteita, mutta myös melko vanhanaikaisia ja muodittomia vaatteita löytyy. Ihmiset käyttävät monenlaisia vaatteita aina housuista, nilkkaimiin asti.
Ankkalinnalaisten vaatteet ovat monenlaisia ja erilaisia, mutta yhtäläisyyksiäkin niistä löytyy. Usein huomaa, että lähes monilla Ankkalinnalaisilla miehillä on rusetti kaulassa, tai naisilla puolestaan pään päällä. Myös hattuja näkee todella monilla, samoin kuin takin alla olevaa hienohkoja paitoja. Hämmästyttävän moni Ankkalinnalainen käyttää myöskin knallia. Kravattikin löytyy aika monen vaatekaapista. Ja mainittakoon vielä, että lähes kaikilla Ankkalinnan kelmeillä on yllään pieni naamio. Suosituimpiin naisten tamineisiin kuuluu käsilaukku, varsinkin monella sivuhenkilöllä näkee käsilaukkuja. Yleensä käsilaukkujen ulkonäkö voi vaihdella paljonkin riippuen piirtäjästä. Esimerkiksi Iineksen käsilaukku saattaa olla hyvinkin erilainen Rosan piirtämä kuin Cavazzanon. Nilkkaimia tuskin voi yhtäläisyydeksi sanoa, sillä niitä käyttää vain kaksi henkilöä, ja nämä henkilöt ovat Roope ja Hannu.
Yleensä Ankkojen talvivarusteet ovat hiukan erilaisia, kuin kesävaatteet. Usein kylmillä ilmoilla Ankat käyttävät mm. pipoa ja varsin usein kaulahuivia. Todella kylmillä ilmoilla jopa ankat saattavat pukeutua takkeihin. Parhaiten nämä vaatekertojen muutokset näkyvät kuitenkin tavallisten ihmisiä muistuttavien sivuhahmojen päällä.
Useimmiten hahmojen vaatteiden värit ovat hiukan erilaisia kansikuvissa. Esim. yleensä sarjoissa Ankanpojilla on mustat paidat, mutta kansikuvissa heillä on samanväriset paidat heidän lippalakkien kanssa. Monet konnat ja kieroilijat käyttävät valeasuja todella usein. Välillä valeasujen alta konnia ei tunnisteta ja välillä tunnistetaan. Ankkalinnassa ei voi 100% varmuudella luottaa kehenkään.
Ankkalinnan pukeutumisessa merkittävää on se, että valepukuja näkee asukkien päällä todella usein. Väitän, että lähes puolet Ankkalinnalaisista on käyttänyt jotain erikoista asua päällään muulloin kuin naamiaisissa. MM. Aku on käyttänyt uransa aikana satoja valepukuja, puhumattakaan Karhukoplan valepukukokoelmista.
Ankkalinnassa on myös ihmetelty Ankkojen housuttomuutta. Mutta onko se ihmekään, sillä eihän ankan ikinä käytäkkään housuja, tosin eivät myöskään muita vaatteita. On myös ihmeellistä, että mm. Aku joka ei käytä housuja, käyttää uimapukunaan shortseja, tai shortsien sijaan kokouimapukua, joka ylettyy lähes tulkoon nilkkoihin asti. Outoa, ilmeisesti Ankoilla ei ole vartalossaan kovinkaan intiimejä alueita. Tosin jotkut ankat tekevät tässä poikkeuksen, mm. Pelle Peloton ja Kuuno Kaakkuri. Kupla Tai Tuutti-kirjassa sanotaan, että Ankoilla ei ole housuja, koska Ankant ilmaisevat pyrstöllä tunteitaan. Monesti myös joku ankka, ainakin Aku, on nähty aivan ilkosillaan jossain sarjakuvaruudussa, ihme, että jotkut pirtäjät eivät peittele ankkojen alastomuutta. Eräät piirtäjät näyttävät alastonta ankka vain osittain ja eräät toiset taas piirtävät ankan ilkosillaan ihan kunnolla näytille. Juuri muita ankkoja ei olla alasti nähty.
Aku Ankka (englanniksi Donald Duck) pitää päällään melko perinteistä merimiesasua. Asuun kuuluu musta (tai sininen, useimmiten vähän vanhemmissa piirroselokuvissa Akulla näkee päällään paljon sinistä) merimiespaita, sekä merimieslakki, joka on väriltään sininen. Merimiespaidass on pari isoa nappia, sekä keltaiset raidat paidan hihoissa. Akulla on lähes aina yllään myös rusetti, joka on väriltään punainen. Muita vaatteita Aku ei pidä useinkaan päällään ja hänellä onkin tämätapaisia asuja vaatekaapissaan monia. Välillä vaatekaapissa näyttää olevan vain pari paitaa, mutta joskus kaappi on täynnä merimiesasuja. Mielestäni Akulla ei kuitenkaan ole montaa lakkia tai rusetti säilössä. Aku on myös käyttänyt merimiesasujaan jo uransa alkutaipaleelta lähtien, tosin asut olivat tuolloin hiukan erilaisia. Uransa alkuvaiheessa Aku käytti sinisiä merimiesasuja, mutta Carl Barksin myötä asut vaihtoivat väriä mustaksi. Vaikka Aku käyttääkin merimiesasua, niin hän ei ole mikään varsinainen seilori, tosin on hän ensiesiintymisessään asunut pienessä laivassa. Nykyään hän käyttää sinisiä asuja aika harvoin. Aku saattaa myös laittaa joskus jotain juhlavampaa päälle, ja hän saattaa joskus olla jopa tyylikäskin. Aku on myös sanonut, että merimiesasu on hänen lempiasunsa. Eräässä tarinassa Aku nähtiin supersankarina (kyse ei siis ollut Taikaviitasta), ja tällöin hänellä oli viitta päällään ja pari muuta varustetta. Hyvin on myös jäänyt mieleen se, kun Aku pukeutui formulakuljettajan pukuun Flemming Andersenin piirtämässä Formula-sarjassa. Muulloin hän tuskin kilpakuskin varusteita on päällensä pukenut. Täytyy sanoa, että Akulla on ollut uransa aikana niin paljon vaatteita, että enempää niitä ei edes kannattaisi tällä alkaa luettelemaan.
Jos jo Akun vaatetus on aika vanhanaikainen, niin samaa voi sanoa Roope Ankasta (englanniksi Scrooge McDuck). Roope Ankka pitää yllään usein sinisiä säärystimiä(tai nilkkaimia) nilkoissaan, joskus (varsinkin kansikuvissa) Roopen nilkkaimet ovat väriltään harmahtavat. Hänellä on myös tummanpunainen/normaali kirkkaanpunainen/tai sininen "takki" päällään, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Hän osti tämän punaisen takkinsa Skotlannissa vuonna 1902 ilmeisestikin joltain köyhältä skotlantilaiselta. Kuuluisin Roope Ankan vaatekappale lienee hänen silinterihattunsa, jota Roope pitää päällään aina, kun hän on ulkona. Silinterihattua kutsutaan toisinaan myös silkkipytyksi. Roope osti silinterihattunsa kauan sitten melko halvalla. Roope käyttää myös silloin tällöin kävelykeppiä, tosin se on vähän kummallista, sillä hän tuntuisi pärjäävän vallan mainiosti ilmankin. Roopella on mielestäni vain pari tai kolme takkia vaatekaapissaan. Tosin tämän lisäksi hänellä on tallessa vanhoja Klondike-ajan vaatteita. Klondikessa Roope käytti yleensä aika rähjäisiä vaatteita, sillä hänellä ei ollut silloin kovin paljoa rahaa. Mielestäni Roope käytti joskus Klondikeaikojen jälkeen knallia, joka muistutti paljon Kroisos Pennosen hattua. Ensiesiintymisessään vanha Roope piti päällään paksua aamutakkia, tästä hän tosin luopui pian. Pian ensiesiintymisensä jälkeen visukinttu käytti kunnon puvun takkia, ja frakkia, joka ei muistuttanut ollenkaan hänen nykyistä takkia. Mainittakoon vielä, että eräässä Carl Barksin tarinassa Roope piti päällään kultaista takkia, tosin hän luopui siitä aika pian. Myös kununkaan asusteita Roope on pari kertaa yllään pitänyt. Kupla Tai Tuutti-kirjassa sanotaan myös, että Roope vuoraa talvisin seteleillä vanhan nuttunsa, jotta saisi siitä lämpimämmän tuntuisen. Ehkä naurettavimpia Roopen asusteita on ollut vauvanvaippa. Hän käytti sitä, kun yritti mennä erääseen museoon ilman sisäänpääsymaksua. Nauroin kai silloin itsekin sille.
Hannu Hanhella (Gladstone Gander) on yllään usein nilkkaimet, jonkinlainen takki ja hattu päässään. Takin alla Hannulla on hieno paita, tosin yleensä Hannulla on aina takki päällään. Jos Hannu joutuu tekemään vaika rankkaa työtä, niin hän saattaa näyttäytyä ilman vihreää päällystakkiaan. Myös Hannulla on iso, punainen rusetti kiinni paidassaan. Joskus hänellä taitaa olla myös keppi mukanaan, niin kuin Roope Ankalla. Hannu on tähän mainituista muodikkain, vaikka ei hänkään mikään hirveä tyyliniekka ole. Tosin hänkään ei vaihda päällään olevia vaatekappaleita kovin usein.
Pelle Peloton onkin sitten ihan omaa luokkaansa. Jos olisin hän, niin en kyllä viitsisi kulkea sen näköisenä kadulla, no, ainakin hänellä on housut. Mielestäni hänellä on aika hassun näköiset vaatteet yllään. Varsinkin hänen haatunsa on hullunkurinen. Pellellä siis on yleensä suorat housut jalassaan. Tämän lisäksi hänellä on paita päällään, ja paidan päällä vielä takki. Pelle käyttää aina myös kenkiä jaloissaan. Näiden lisäksi Pellellä on pienet silmälasit nokan päällä. Pellellä on hassunnäköinen hattu päässä. Hattu on kiinni leuan alta pienillä naruilla, ja sisksi se ei putoakaan päästä. Pelle omistaa myös mietintämyssyn, joka ei kyllä muistuta kovinkaan paljoa mitään hattua. Mietintämyssy lienee Ankkalinnan erikoisin hattu. Hän käyttää sitä vain silloin tällöin, varsinkin silloin kun hän yrittää keksiä jonkin nerokkaan keksinnön.
Pellen avustaja, Pikku Apulainen (englanniksi Little helper) ei käytä vaatteita, sillä hän on vain robotti. Usein hän kuitenkin käyttää ruskeita kenkiä, sillä muuten hän ei ehkä edes pysyisi pystyssä.
Touho pukeutuu varsin hippimäisesti. Hänen vaatetuksensa ei siis ole kovinkaan muodikasta. Hänellä on yllään aika paksu, punainen paita ja paidan lisäksi joku pipo, joka on iso ja siinä on mustanvärinen tupsu. Sekä pipo, että paita ovat punaisia, tosin niissä on myös hiukan mustaa. Alkuaikoinaan Touhon paidan väri taisi olla lila/tai violetti. Mutta hänen vaatetuksensa on ollut koko historiansa ajan suurin piirtein samanlaista.
Akun Alter Ego, Taikaviitta, pukeutuu niin kuin pitääkin, eli hän on supersankarin näköinen. Taikaviitalla on päällän musta puku (tai tummahko), ja tämän lisäksi hänen merkittävimpiin vaatteihinsa kuuluu mm. Sininen viitta, joka on tosin toiselta puolelta punainen. Taikaviitalla on myös "asusteena" lukuisia eri aseita, jotka Pelle Peloton on hänelle rakentanut. Taikaviitta (eli Aku) käyttää samaa lakkia päässään, mitä myös Aku käyttää. Taikaviitalla on myöskin keltaiset pomppusaappaat, joilla hän pystyy hyppimään vauhdikkaasti ja korkealle. Taikaviitan asusteet aivät ole olleet täysin samanlaisia hänen historiansa aikana. Taikaviitalla ei mm. ollut edes naamiota ensimmäisissä tarinoissaan, eikä hänellä ollut paljoa aseitakaan. Pomppusaappaat ovat olleet hänellä pitkään.
Karhukoplan jäsenet pukeutuvat kaikki ihan samalla tavalla. Heidä kuitenkin erottaa numerokylteistä, joita Karhukelmin pitävät kiinni paidassaan. Jokaisessa kyltissä on oma numerosarja. Joskus Karhuvaarin kyltissä lukee armahdettu. Kaikilla heillä on usein lippalakki päässä, lippalakki on väriltään yleensä joko sininen tai sitten joskus vihreä. Keltaiset kengät, sekä punainen paitakin heiltä löytyy. Heillä on tietenkin myös mustat naamiot päässään (niin kuin Taikaviitallakin). Joskus Karhukoplalaisilla on myös vyö pitämässä housuja. Ja näistä vaatteistaan he luopuvat todella harvoin, yleensä vain silloin kun on pakko (esim. jos he käyttävät valepukua).
Mikki Hiirellä (englanniksi Mickey Mouse) on varsin yksinkertaiset ja jopa naurettavatkin vaatteet yllään. Useimmissa nykytarinoissa hänellä on vain punaiset housut päällään, ja sen lisäksi valkoiset hanskat ja keltaiset kengät. Housuissa hänellä on pari nappia. Näitä housuja voi kutsua mm. nappishortseiksi. Tällainen asuste Mikillä oli päällään myös hänen alkuaikoina, tosin silloin shortsit olivat hölmömmän näköiset kuin mitä ne nykyään ovat. Mikki tosin välillä käyttää hienompiakin vaatteita, ja onpa hänellä joskus nähty paitakin päällä. Varsinkin Mikin uran puolivälissä hänellä on nähty paitakin päällä. Aika usein paita on valkoinen.
Minni Hiirellä on usein hame (vai oliko se mekko) päällään ja otsassaan rusetti, mekko on yleensä punainen tai kenties pilkullinen. Rusetti hänellä on joko punainen tai punavalkoinen, jolloin rusetissa on useita valkoisia pilkkuja. Minni pitää myös aina korkokenkiä jaloissaan. Minnillä on varmasti useita kenkäpareja kotonaan, sillä hänen jaloissaan on nähty mm. Keltaisia, sinisiä, punaisia sekä vaaleanpunaisia kenkiä yllään.
Mustakaavulla onkin sitten varsin yksinkertaiset vetimet yllään. Hänellä on nimensä mukaisesti mustanvärinen kaapu, joka on todella pitkä. Kaapu peittää usein myös hänen naamansa. Mutta on hänet joskus nähty naama ilman mustaa kaapuakin. Jos kaavulla ei ole kaapua päälläänsä, niin silloin Kaapu käyttää varsin tyylikkäitä, herrasmiesmäisiä vaatteita. Jossain tarinassa muistan, että kaavulla kaapu oli kutistunut ja hänellä näkyi paljaat karvaiset jalat. Talven tullen Kaapu saattaa kääntää kaapunsa toisinpäin, jolloin kaavusta tulee valkea. Kaapukin käyttää aina silloin tällöin kaikennäköisiä valeasuja.
Taavi Ankan vaatetus ei ehkä ole maailman muodikkain ja nykyaikaisin, mutta ainakin hän yrittää pukeutua aika siisteihin vaatteisiin. Taavin vaatetus miustuttaa ika paljon joknin tohtorin tai professorin vaatetusta. Hänellä on yleensä paita päällänsä ja paidan päällä vihreä takki. Hän käyttää myös kravattia sekä joskus myös hattua. Taavilla on myöskin silmälasit, veikkaisin että ne ovat lukulasit (tiedä häntä).
Mummo Ankka pukeutuu ehkä hiukan rähjäisiin vaatteisin sillä hänen mukaansa hänen ei kannata käyttää maatilalla mitään hienoja ja kalliita vaatteita, sillä ne sotkeutuisivat arkipäivän töissä välittömästi. Mummo käyttää usein aika tavallisen näköisiä kenkiä räpylöissään, sekä mustaa ja todella vanhaa paitaa yllään. Muita vaatteita mummo ei käytä lähes koskaan. Mummolla on myös sen verran huono näkö, että hän joutuu käyttämään silmälaseja, silmälasit ovat alhaalta pyöreät, mutta ylhäältä suorat. Eli siis ne näyttävät puolikkaan ympyrän muotoisilta.
Sama pätee myös Mummo Ankan renkiin, Hansu Hanheen. Hansulla on päällään takki, värikäs paita sekä päässään sininen hattu. Hänellä taitaa olla joskus musta liivikin.
Riitta hanhi pukeutuu usein keltaisiin korkokenkiin. Hänellä on myös yllään todella usein hieno sininen mekko. Hän käyttää myös korvakoruja. Myös kaulakoruja Riittaa pitää yllään varsin usein. Hän nähdään usein myös jokin aamu/kylpytakki päällä,jostakin syystä.
Riitan hyvä ystävä, Kuuno Kaakkuri pukeutuu melko siisteihin vaatteisiin, ja hänellä on myöskin housut jalassaan (yleensä punaiset) ja hän käyttää usein hattua, joka muistuttaa hiukan Pennosen knallia. Kuunolla on valkoinen paita yllään ja paidan päällä vihreä, ja ruudukas takki. Paidan ja takin välissä Kuunolla on musta liivi. Myös sininen rusetti häneltä löytyy.
Ankkalinnassa käydään kovaa kilpailua varsinkin Roopen ja Kroisoksen välillä siitä, että kumpi valmistaa parempia vaatteita. Kroisos on ehkä vähän nykyaikaisempi kuin Roope, joten hänon tässä tapauksessa niskan päällä Roopen nähden. Kroisos pukeutuu itse mustaan takkiin. Kuuluisin Kroisoksen vaate on hänen knallinsa, jonka hän usein syö, kun häviää Roopelle liikeasioissa. Kroisos käyttää myös isoja pyöreitä silmälaseja. Kroisos on harvinaisuus, sillä hän on lähes ainoita ankkoja, jotka käyttävät kenkiä. Vaikka nämä rikkaat pohatat ovat lähes ainoita, ketkä kilpailevat rikkaimman Ankan tittelistä, on vaate-alalla kuitenkin nähty tavallisia pulliaisia. Eräässä tarinassa Iines perusti omaan kotiins pienen vaatekaupan josta tuli lyhyessä ajassa todella suosittu. Tämän seurauksena Roope Ankan suosio alkoi laskea. Lopulta Iines lupasi lopettaa kaupankäynnin ja ruveta auttamaan Roopea, jos saisi perustettua itselleen oman kaupan (tietysti Roopen kustannuksella).
Ankanpojilla (englanniksi Hewey, Dewey and Louie) on yleensä päällään mustat paidat, sekä lippalakit. Tosin välillä hekin vaihtelevat paitojensa värejä, muuten heillä on aina samanlaiset vaatteet. Mustan lisäksi paidat saattavat olla sinisiä, vihereitä ja punaisia. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla taas punainen ja Lupulla joko keltainen tai vihreä.
Ankkalinnan viranomaisilla mm. Poliisilla ja Palokunnalla on suurinpiirtein samanlaiset puvut päällä, kuin oikeassakin elämässä. Palomiehillä on yleensä isot kengät, paksut housut, pitkähkö takki, sekä palomieslakki päällä. Kerran Karhukopla käytti palomiesten valeasuja.
Poliisimestari Sisulla on päällään yleensä sinisen väriset poliisin varusteet, tosin ne eivät ole ihan samanlaiset, kuin hänen alaisillaan. Vapaa-ajallaan hän tietysti käyttää muitakin vaatteita. Hänen poliisinasuunsa kuuluu housut, paita,sininen takki, ase, sekä sininen lippalakki. Hänellä on muös jokin poliisimerkki päällystakissaan.
Etsivä Kaasilla on varsin tyypillinen etsivänasu päällään. Hän todellakin näyttää etsivältä. Hnellä on myös etsivälle kuluva suurennuslasi yleensä mukanaan. Hänen etsivänasunsa on ueimmiten vihertävä ja jotkin asut ovat ruudullisia (jos oikein muistan). Virkapukunsa alla (siis vihertävien housujen ja takin alla) hänellä on usein joku napillinen paita sekä liivi päällään. Kaasilla on myös rusetti yllänsä sekä myöskin hattu päätä suojaamassa.
Neiti Näpsällä on yleensä hame päällään sekä paita, (jonka väri saattaa jonkun verran vaihdella, usein se on kuitenkin sininen). Joissakin tarinoissa Sirkulla on nähty myös sininen mekko. Hän käyttää myös silmälaseja sekä korvakoruja. Myös hänellä on käsilaukku. Vanhemmissa tarinoissa hänellä on violetti hame, ja lyhythihainen paita, jossa on joitakin keltaisia nappeja.
Höpöpöksyt (vai mikä se nimi olikaan) oli suuri muoti-ilmiö Ankkalinnassa. Housut olivat aika hassun näköiset, ja väriltään siniset, ne myöskin muistuttivat melko paljon tavallisen näköisiä farkkuja. Idea taisi olla Akun, mutta housut kehitti keksijänero Pelle Peloton. Aluksi höpöpöksyt olivatkin jymymenestys, mutta loppujenlopuksi niistä tuli pienimuotoinen katastrofi. Lopulta niistäkin luovuttiin.
Eräässä tarinassa myös Roope Ankan vaatetus oli suuressa suosiossa Ankkalinnassa. Tarinan lopussa Roope palasi Klondykestä Ankkalinnaan, mutta harmikseen hän järkyttyi nähtyää kaikkien vastaanottajien päällä hänen omat vaatteensa. Muulloin näitä vaatteita ei ole käytetty. Samaisessa tarinassa Riitta ja Kuuno alkoivat muotiguruiksi, mutta tämäkin oli vain hetkellinen päähänpisto. Ankkalinnassa minkäänlainen muoti ei ole kovinkaan pysyvää.
Hovimestari Juuso pukeutuu suurinpiirtein niin, kuin hovimestarin täytyykin. Hänenkin vaatetuksensa on hieman vaihdellut vuosien varrella, mutta useimmiten hänellä on yllään kengät, vihreät housut, hieno paita, paidan päällä hänellä on musta takki, hänellä on myös napit paidassa ja takissa. Punainen rusettikin löytyy hänen kaulastaan. Juuso käyttää myös valkoisia hanskoja, niin kuin moni muukin hahmo.
Sulo Suvio on melko tyypillisesti pukeutuva Ankkalinnalainen. Hänellä on yleensä yllään housut ja vyo, paita, jossa on useita nappeja sekä punainen hattu päässään.
Pollella on yllään siniset housut ja punainen paita. Paidass on nappi. Hänellä rusetti ja kaulassaan omituinen lehmän asuste, jolle ny en keksi nimeä. Helunalla on varsin samanlainen vaatetus, paitsi että hänelläon housujen sijaan hame ja kaulassa hän pitää keltaista lehmänkelloa. Helunalla saattaa välillä olla hyvinkin erilaisia vaatteita yllään.
Mustalla Pekalla on jaloissaan kengät. Hänellä on kenkien lisäksi isot housut sekä oranssa paita yllään. Musta Pekkakin tavataan hyvin usein valeasussa, johtuen siitä, että hän on rikollinen. Mustakaavun nimi oli joskus aikoinaan Jopi Jalkapuoli. Tämä johtui siitä, että ennen vanhaan musta Pekalla oli puujalka. Ilmeisesti Pekka on myöhemmin hankkinut itselleen kunnon tekojalan.
Mustan Pekan vaimo, Hertta, käyttää usein aika hienoja vaatteita, ottaen huomioon sen, että hän on köyhän konnan puoliso. Muistaakseni hänellä on yleensä aika paljon punaisia vaatteita yllään. Ja ainakin hän omistaa joitakin kenkäpareja.
Mikin hyvällä ystävällä, Hessu Hopolla on aika hooponnäköiset vaatteet. Jaloissaan Hessulla on valtavankokoiset kengät, hessun kengännumero on peräti 56! Hänellä on tämän lisäksi myös löysät, siniset housut, joita hän käyttää aina. hänellä on myös punainen paita päällä sekä paidan päällä musta liivi. Hessun kuuluisin vaatekappale lienee hänen hattunsa. Hattu on omistuisen muotoinen ja se on aika korkea. Väriltään hattu on sininen, tosin sen keskellä on pieni musta raita.
Superhessulla on aika hullunkuriset vaatteet yllänsä. Hän käyttää asussaan pitkiä, punaisia kalsareita, kenkiä, sekä viittaa. Superhessun hattu on ihan sama hattu kuin Hessulla. Superhessun ei tarvitse pukea vaatteita päällensä, kun hätä yllättää. Hänen tarvitsee vain ottaa superpähkinä, ja siinä samalla Superhessun vetimet ilmestyvät hänen päällensä.
Leenu, Liinu ja Tiinu käyttävät vanhoissa tarinoissa keskenään samanlaisia vaatteita, kaikilla oli mustat paidat, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä, vaaleanpunainen rusetti otsalla. Nykyään hollantilais-piirtäjien toimesta he ovat alkaneet käyttämään hiukan muodikkaampia vaatteita, esim. värikkäämpiä paitoja, eikä heillä enää ole keskenään samanlaisia vaatteita.
Lentokoneenohjaaja Heimo Huiman vaatetuksessa näkyy, että hän on lentäjä ja seikkailija. Hänellä on paljon ruskeansävyisiä vaatteita yllään, sekä iso kaulahuivi. Hänellä on myös erikoinen päähine päässään.
Sudenpennut pukeutuvat hiukan miten haluavat, mutta yhteistä heillä on päässä oleva hattu, joka on karvainen ja enimmäkseen ruskea. arvokkaat vaatteet voisivat likaantua ja mennä rikki vaelluksilla. Melko usein heillä on retkillä aika yksinkertaiset vaatteet päällä, sillä hienot ja
Muistaakseni myös Peukaloiset pukeutuvat kaikki samanlaisiin vaatteisiin, ja ainkin eräässä tarinassa heillä oli vaaleansiniset asusteet.
Sudenpentukenraalit pukeutuvat kenraalin näköisiksi. Heillä on kengät jalassa, paita päällä sekä myöskin takki, joka on yleensä punainen tai valkoinen. Usein heillä roikkuu paidasta useita eri kunniamitaleita, joita he ovat itse suorittaneet. Lähes kaikki kenraaleilla on myös hattu pään päällä.
Ankkalinnan Pormestarit ovat aina pukeutuneet aika tyyriisiin vaatteisiin. Usein heillä on puku yllään, tai ainakin tummat vaatteet. He käyttävät myös usein jotain hienoa hattua (esim. silinterihattua). Vapaa-ajallaan tietysti hekin käyttävät muita vetimiä.
Mortilla sekä Vertillä on samanlaiset vaatteet päällä. Tosin he vaihtelevat vaatteitaan varsin usein, mutta siis keskenään heillä on samanlaiset vaatteet yllä. Usein he käyttävät myös hieman kruununnäköisiä keltaisia hattuja päässään. Mortti ja Vertti pelaavat jalkapalloa joukkueessa, joten heillä on myös jalkapalloilijan varusteet. heillä on nappikset, shortsit sekä t-paita yllään, kun se pelaavat futista. Vanhoissa tarinoissa heillä oli siniset, hieman mekon näköiset vaatteet yllään, mutta eivät kai he sentään ole...
Yleensä Ankkalinnalaiset hiukan halveksivat sellaisia, jotka eivät käytä kenkiä. Eräässä tarinassa Aku osoitti ihmisille, että paljaista räpylöistä on todellakin hyötyä. Räpylöidensä ansiosta Aku pelasti monta henkeä hukkumiselta. Tämän seurauksena paljaista jaloista tuli yleinen näky Ankkalinnan kaduilla. Ja silloin Iines Ankka oli varmaan ainoa, joka käytti kenkiä.
Kroisos Pennosen "kätyri", Lievistö, pukeutuu yleensä ihan hienoihiin housuihin, paitaan ja takkiin. Lievistö käyttää myös kenkiä ja usein myös valeasuja huijatakseen mm. Roopea.
Velmu Viurusilmä on tyypillinen konna. Hän käyttää usein paitaa ja housuja, mikä ei ole kovin tyypillistä Ankoille. Nämä paita ja housut ovat hänellä varsin tavallisen näköisiä. Näiden lisäksi hän käyttää naamiota, jotta hänen todellista ulkomuotoaan ei tunnistettaisi.
Akun serkku, Into Ankka, pukeutuu varsin yksinkertaisesti. Yleensä hänellä on vain paita päällään, ja joskus myös kravatti kaulassa. Hän tosin vaihtelee paitansa väriä, joten ei hän aivan tyylitönkään ole.
Unkka T. Kumiankka käyttää hieman vanhan näköisiä vaatteita. Hänellä on usein paita ja suuri takki yllään ja niiden lisäksi pään päällä knalli.
Akun tyttöystävä Iines Ankka pukeutuu aika samalla tavalla, kuten muutkin Ankkalinnan naiset. Hänellä on yleensä punainen paita päällä ja iso, punainen rusetti otsassa. ines käyttää myös joitakin koruja ym. esim. rannerengasta kädessään. Kuvassa (jota nyt katson) Iineksellä on yllään keltainen paita sekää vihreä rusetti. Tämä osoitaa sen, että piirroselokuvissa iines saattaa käyttää muitakin vaatteita.
Palle Pulppu muistaakseni pukeutuu kuin kuka tahansa muukin Ankkalinnalainen. Hänellä on päällään housut sekä paita. Talvisin hän käyttää muitakin vaatteita.
Konnia piisaa lisääkin. Sikari-Sakari on pieni konna, joka pukeutuu isohkoihin ja yleensä ruskeisiin kenkiin. Hänellä on tietysti housut, sillä hän ei ole ankka tai hanhi. Sikari-Sakarilla on myös pitkä, vihreä takki sekä pieni musta kanlli yllään.
Viiksi-Vallulla on yllään aika samanlaiset kengät kuin Sikari-Sakarilla. Näiden lisäksi hänellä on päällään leveät, harmaat housut, paita, päällystakki, pieni musta rusetti kaulassa sekä hattu (jossa on musta raita).
P. J. Petkunterällä on yleensä ihan siistit ja kalliit vaatteet yllään. Toisinaan (kuten eräässä Barksin tarinassa) hänellä on päällään kengät, housut, vyö, keltainen ohut paita, paidan päällä liivi, huivi, sekä ruskea sheriffimainen hattu.
Akun vihollinen ja naapuri, Teppo Tulppu, pukeutuu varsin tavallisiin vaatteisiin. Hänellä on kengät jaloissaan, Tepolla on myös housut, sekä punainen paita, jota hän käyttää todella usein. Kun Barks loi Tulpun, tämä oli varsin erinäköinen, naamastaan mutta myös vaatetukseltaan.
Iineksen alter egolla, Viitatarella on sappaat, ja viitta yllään. Viitatarella on myös paljon kaikkea rihkamaa päällä, kuten korvakorut ym. Hänellä on myös varsin erikoisenmuotoiset silmälasit päällään.
Ankkalinnassa on myös paljon lemmikkieläimiä, useimmiten niiden päällä ei ole mitään vaatteita, mutta poikkeuksiakin on. Mm. Plutolla sekä pulivarilla on kaulassa kaulapanta ja joskus myös hihna, mutta muuta niillä ei ole päällä. Karhukoplan lemmikkikoira Kuusnelonen on harvinaisuus, sillä Kuusnelosella on yllään samantyylinen paita, kuin muillakin Karhukoplan jäsenillä. Tämän lisäksi Kuusnelonen omistaa ihka oman Karhukoplalaisen lippalakin. Olisikohan niin, että Karhumuori on pukenut vaatteet Kuusnelosen päälle. Kenraali Nuuh käyttää myös joitakin sudenpentuvarusteita.
Etsivä Rankku Kanuuna pitää yleensä samoja vaatteita päällä. Hänellä on jaloissaan isot tossumaiset kengät, joskus myös saappaita muistuttavat jalkineet. Hän pitää usein isoa, jalkoihin asti ulottuvaa keltaista takkia yllään. Runkulla on myös vihreä rusetti sekä keltainen hattu.
Kuru Korpin päällä taisi olla aika perusvaatteet, ainakin hänellä taisi olla housut jaloissaan, sekä lippalakki päässään.
Ei tarkkaan tiedetä, että mistä materiaalista Ankkalinnan asukkaiden vaatteet on tehty. Jokatapauksessa vaatteiden tekoon on käytetty monenlaisia nahkoja, villoja, ehkä muovejakin. Farkkukangasta näkee paljon Ankkalinnalaisten housuissa. T-paitoja sekä villapaitoja on myös paljon, eli villaa käytetään melkoisesti. Joidenkin asukkaiden päällä näkee myös nahkatakkeja ym. Nahka siis käytetään. Saappaitakin ja pitkävartisia kenkiä on monilla, kuuluisin pitkävartisten kenkien käyttäjä lienee Taikaviitta.
Ankkalinnan keksijänero, Tohtori Staattinen käyttää usein sellaisia vaatteita mitä keksijät yleensä käyttävätkin. Hän tosin vaihtaa vaatteita sen verran usein, että en oikein osaa sanoa, että minkälaiset vaatteet hänellä on. No, tässä eräässä kuvassa hänellä on päällään pitkä, sininen päällystakki. Ainakin hänellä on silmälasit.
Kaivannolla ei ole mitään tiettyjä vaatteita, joita hän käyttäisi. Hän siis käyttää useita eri vaatteita. Usein hänellä on kuitenkin löysähköt paita ja housut. Asettakin hän kantaa usein mukanaan. Myös Kaivanto pukeutuu joskus valeasuihin hämätäkseen mm. vihollistaan Indiana Hopoa. Kaivanto kuuluu niihin Ankkalinnalaisiin jotka käyttävät silmälaseja.
Ankanpojilla on useita kavereita, alla olevassa tekstissä kerron hiukan heidän vaateparsistaan.
Joppe, tämä vähäsanainen kaveri käyttää aika rennonoloisia vaatteita. Hänellä on jaloissaan kengät, päällään siniset housut, jotka roikkuvat aika paljon ja ne ovat itseasiassa yhden napin varassa. Niiden lisäksi jopella on päällään raidallinen paita. Jopella on ollut nämä vaatteet melkein aina, tosin ne ovat saattaneet olla hänen uransa alussa hiukan erilaiset.
Lauri Lokilla on aika vaatimattomat vaatteet päällään. Tämä johtunee siitä, että hän on hyvin köyhä sekä koditon. Useimmat hänen vaatteistaan (joita hänellä on hyvin vähän) ovat ruskeita ja aika rähjäisiäkin. Housuja Laurilla ei ole.
Eka Vekaralla ei yleensä ole muuta päällä kuin lannevaate. Lannevaate on kuitenkin ihmeellinen, sillä siinä on tasku, josta voi kaivaa esiin mitä tahansa kaikista hyödyllisistä esineistä todella turhiin esineisiin. Ekan lannevaatteen väri on musta. Lannevaate on pelastanut Ekan ja kumppanit monta kertaa pulasta. Tosin siitä on ollut joskus haittaakin.
Marlinilla ja Zapotekilla on melko tyypilliset tiedemiehen vaatteet yllään. Molemmilla on jaloissaan kengät sekä housut. Marlinilla on paita, jossa on kravatti ja paidan päällä päällystakki. Marlin käyttää myös hattua. Zapotekilla on housujen lisäksi paita, eikä juuri muuta. Molempien vaatteet ovat msellaisia, joiden kanssa kehtaa näyttäytyä julkisilla paikoilla, varsinkin Marlin voisi mennä vaikka johonkin hienostuneeseen paikkaan vaatteineen.
Reino Murske kuuluu Ankkalinan poliisiin. Hänellä ei kuitenkaan ole päällään tyypillistä poliisinasua. Hänellä on ehkä hiukan siviilivaatteita muistuttava asukokonaisuus päällään. Hänellä taisi olla sheriffimäiset kengätkin jaloissaan.
Akun kiero naapuri, Antero Luiru, käyttää päällään, kenkiä, housuja, sekä paitaa, yleensä hän ei pidä yllään muita vaatteita. Usein housut ovat siniset ja paita punainen, mutta tämä ei päde hänen kohdallaan ihan joka tarinassa. Hänen vaatetuksessaan ei siis ole mitään merkittävää noteerattavaa.
Minni Hiiren siskontyttäret (oliko näin?) Tytti ja Titti käyttävät keskenään samanlaisia vaatteita, ainakin yleensä. Jossain vanhassa tarinassa heillä molemmilla taisi olla yllä pitkä, sininen mekko. Heillä on myös pallomaiset kengät jaloissaan, kuten myös niin monilla muillakin hiirillä.
Pikku Pellellä oli muistaakseni aika samanlaiset vaatteet kuin Hessullakin. Ainakin hänellä oli päässään erikoinen hattu.
Pelle Pelottoman sukulaispoika Tarmo pukeutuu hiukan erikoisesti (en nyt tarkkaan muista). Hänellä on ainakin silmälasit se on aika varmaa. Hänellä on aika naurettavan näköiset vaatteet, tosin ei niin hölmöt kuin Pellellä.
Ankkalinnassa on myös paljon urheilujoukkueita, ja luonnollisesti jokainen urheilujoukkue pitää päällään sellaisia varustimia, jotka sopiuvat lajiin. Yleensä tosin esimerkiksi Ankkalinnan palloseuran pelaajien paitojen värit vaihtelevat tarinasta toiseen hyvinkin paljon. Eli mitään pysyviä varusteita ei urheilujoukkueilla ole.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, ennen yhteenvetoa, että Aku ja Touho joutuvat PAM:n ja ATP:n tehtävissä käyttämään erilaisia asuja. Usein ATP:n tehtävissä heillä on päällään agentin asut, johon kuuluu ainakin aika pitkä, tummahko tai ruskea takki, sekä iso hattu. Hatun täytyy olla iso, sillä olisi hyvä, että se peittäisi mahdollisimman hyvin kasvot. Monenlaisia aseitakin he kantavat asussaan. ATP:n tehtävissäkin he saattavat käyttää valeasuja. PAM:n tehtävissä he käyttävät sellaisia asuja päällään, jotka sopivat hyvin kyseisen tehtävän selvittämiseen ja PAM:n asuja heidän päällään on nähty todella monenlaisia. Niin kuin ATP:n tehtävissä, myös PAM:n palveluksessa tämä parivaljakko käyttää valeasuja. PAM:n asutkin ovat ehkä hiukan agenttimaisia, mutta eivät vedä vertoja ATP:n (Ankan tiedustelupalvelu) vaatetukselle.
Tässä ihan lopussa esittelen Parta-Jussin vaatetuksen. Parta Jussi asuu maaseudulla, eikä hän käy yleensä missään muualla, kuin kotiseutunsa lähellä, ja ilmeisestikin hän on aika köyhä. Tämän vuoksi hänellä on aika kuluneet vaatteet. Parta-Jussilla ei aina ole edes kenkiä jaloissaan, välillä on ja välillä ei. Housut hänellä tietysti on (housuissa on paikkoja), mutta housutkin ovat aika kuluneen näköisisä, sillä niissä ei edes ole kunnon lahkeita. Hänellä on myös rikkinäinen paita sekä kulunut hattu. Hänelle melkein soisi ihan uudet vaatteet.
Yhteenveto: Mitä tästä voi päätellä?: Ensinnäkin hahmot käyttävät monenlaisia vaatteita. Osa hahmoista käyttää upeita ja osa taas vähemmän upeita vaatteita. Toiseksi: hahmon vaatetus riippuu piirtäjistä. Vaikka piirtäjät piirtävätkin hahmot aina samannäköisisksi, niin hahmon vaatteet saattavat eri piirtäjien kohdalla olla hiukan erilaiset. Kolmanneksi: Jokaisella Ankkalinnalaisella on oma maku. Joko he käyttävät useita eri vaatteita, tai vain sitä yhtä ja samaa. Neljänneksi: Tässäkin selvisi, että miksi ankoilla ei ole housuja jaloissaan (ks. tekstin yläosa). Mielestäni ankat voisivat silti käyttää housuja, mutta niissä pitäisi sitten kai olla tilaa pyrstöllekin (tai joku aukko pyrstölle).
Ankkalinna on kaupunki, jossa voi nähdä varmasti erikoisiin vaatteisiin pukeutuneita hahmoja. Ankkalinnassa voi nähdä myös tavallisia vaatteita hahmojen päällä. Yleensä tavalliset ohikulkijat pitävät normaaleita vaatteita päällään. Tarinoiden päähenkilöillä saattaa olla erikoisempiakin vaatteita yllään. Ankkalinnassa on paljon muodikkaita vaatteita, mutta myös melko vanhanaikaisia ja muodittomia vaatteita löytyy. Ihmiset käyttävät monenlaisia vaatteita aina housuista, nilkkaimiin asti.
Ankkalinnalaisten vaatteet ovat monenlaisia ja erilaisia, mutta yhtäläisyyksiäkin niistä löytyy. Usein huomaa, että lähes monilla Ankkalinnalaisilla miehillä on rusetti kaulassa, tai naisilla puolestaan pään päällä. Myös hattuja näkee todella monilla, samoin kuin takin alla olevaa hienohkoja paitoja. Hämmästyttävän moni Ankkalinnalainen käyttää myöskin knallia. Kravattikin löytyy aika monen vaatekaapista. Ja mainittakoon vielä, että lähes kaikilla Ankkalinnan kelmeillä on yllään pieni naamio. Suosituimpiin naisten tamineisiin kuuluu käsilaukku, varsinkin monella sivuhenkilöllä näkee käsilaukkuja. Yleensä käsilaukkujen ulkonäkö voi vaihdella paljonkin riippuen piirtäjästä. Esimerkiksi Iineksen käsilaukku saattaa olla hyvinkin erilainen Rosan piirtämä kuin Cavazzanon. Nilkkaimia tuskin voi yhtäläisyydeksi sanoa, sillä niitä käyttää vain kaksi henkilöä, ja nämä henkilöt ovat Roope ja Hannu.
Yleensä Ankkojen talvivarusteet ovat hiukan erilaisia, kuin kesävaatteet. Usein kylmillä ilmoilla Ankat käyttävät mm. pipoa ja varsin usein kaulahuivia. Todella kylmillä ilmoilla jopa ankat saattavat pukeutua takkeihin. Parhaiten nämä vaatekertojen muutokset näkyvät kuitenkin tavallisten ihmisiä muistuttavien sivuhahmojen päällä.
Useimmiten hahmojen vaatteiden värit ovat hiukan erilaisia kansikuvissa. Esim. yleensä sarjoissa Ankanpojilla on mustat paidat, mutta kansikuvissa heillä on samanväriset paidat heidän lippalakkien kanssa. Monet konnat ja kieroilijat käyttävät valeasuja todella usein. Välillä valeasujen alta konnia ei tunnisteta ja välillä tunnistetaan. Ankkalinnassa ei voi 100% varmuudella luottaa kehenkään.
Ankkalinnan pukeutumisessa merkittävää on se, että valepukuja näkee asukkien päällä todella usein. Väitän, että lähes puolet Ankkalinnalaisista on käyttänyt jotain erikoista asua päällään muulloin kuin naamiaisissa. MM. Aku on käyttänyt uransa aikana satoja valepukuja, puhumattakaan Karhukoplan valepukukokoelmista.
Ankkalinnassa on myös ihmetelty Ankkojen housuttomuutta. Mutta onko se ihmekään, sillä eihän ankan ikinä käytäkkään housuja, tosin eivät myöskään muita vaatteita. On myös ihmeellistä, että mm. Aku joka ei käytä housuja, käyttää uimapukunaan shortseja, tai shortsien sijaan kokouimapukua, joka ylettyy lähes tulkoon nilkkoihin asti. Outoa, ilmeisesti Ankoilla ei ole vartalossaan kovinkaan intiimejä alueita. Tosin jotkut ankat tekevät tässä poikkeuksen, mm. Pelle Peloton ja Kuuno Kaakkuri. Kupla Tai Tuutti-kirjassa sanotaan, että Ankoilla ei ole housuja, koska Ankant ilmaisevat pyrstöllä tunteitaan. Monesti myös joku ankka, ainakin Aku, on nähty aivan ilkosillaan jossain sarjakuvaruudussa, ihme, että jotkut pirtäjät eivät peittele ankkojen alastomuutta. Eräät piirtäjät näyttävät alastonta ankka vain osittain ja eräät toiset taas piirtävät ankan ilkosillaan ihan kunnolla näytille. Juuri muita ankkoja ei olla alasti nähty.
Aku Ankka (englanniksi Donald Duck) pitää päällään melko perinteistä merimiesasua. Asuun kuuluu musta (tai sininen, useimmiten vähän vanhemmissa piirroselokuvissa Akulla näkee päällään paljon sinistä) merimiespaita, sekä merimieslakki, joka on väriltään sininen. Merimiespaidass on pari isoa nappia, sekä keltaiset raidat paidan hihoissa. Akulla on lähes aina yllään myös rusetti, joka on väriltään punainen. Muita vaatteita Aku ei pidä useinkaan päällään ja hänellä onkin tämätapaisia asuja vaatekaapissaan monia. Välillä vaatekaapissa näyttää olevan vain pari paitaa, mutta joskus kaappi on täynnä merimiesasuja. Mielestäni Akulla ei kuitenkaan ole montaa lakkia tai rusetti säilössä. Aku on myös käyttänyt merimiesasujaan jo uransa alkutaipaleelta lähtien, tosin asut olivat tuolloin hiukan erilaisia. Uransa alkuvaiheessa Aku käytti sinisiä merimiesasuja, mutta Carl Barksin myötä asut vaihtoivat väriä mustaksi. Vaikka Aku käyttääkin merimiesasua, niin hän ei ole mikään varsinainen seilori, tosin on hän ensiesiintymisessään asunut pienessä laivassa. Nykyään hän käyttää sinisiä asuja aika harvoin. Aku saattaa myös laittaa joskus jotain juhlavampaa päälle, ja hän saattaa joskus olla jopa tyylikäskin. Aku on myös sanonut, että merimiesasu on hänen lempiasunsa. Eräässä tarinassa Aku nähtiin supersankarina (kyse ei siis ollut Taikaviitasta), ja tällöin hänellä oli viitta päällään ja pari muuta varustetta. Hyvin on myös jäänyt mieleen se, kun Aku pukeutui formulakuljettajan pukuun Flemming Andersenin piirtämässä Formula-sarjassa. Muulloin hän tuskin kilpakuskin varusteita on päällensä pukenut. Täytyy sanoa, että Akulla on ollut uransa aikana niin paljon vaatteita, että enempää niitä ei edes kannattaisi tällä alkaa luettelemaan.
Jos jo Akun vaatetus on aika vanhanaikainen, niin samaa voi sanoa Roope Ankasta (englanniksi Scrooge McDuck). Roope Ankka pitää yllään usein sinisiä säärystimiä(tai nilkkaimia) nilkoissaan, joskus (varsinkin kansikuvissa) Roopen nilkkaimet ovat väriltään harmahtavat. Hänellä on myös tummanpunainen/normaali kirkkaanpunainen/tai sininen "takki" päällään, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Hän osti tämän punaisen takkinsa Skotlannissa vuonna 1902 ilmeisestikin joltain köyhältä skotlantilaiselta. Kuuluisin Roope Ankan vaatekappale lienee hänen silinterihattunsa, jota Roope pitää päällään aina, kun hän on ulkona. Silinterihattua kutsutaan toisinaan myös silkkipytyksi. Roope osti silinterihattunsa kauan sitten melko halvalla. Roope käyttää myös silloin tällöin kävelykeppiä, tosin se on vähän kummallista, sillä hän tuntuisi pärjäävän vallan mainiosti ilmankin. Roopella on mielestäni vain pari tai kolme takkia vaatekaapissaan. Tosin tämän lisäksi hänellä on tallessa vanhoja Klondike-ajan vaatteita. Klondikessa Roope käytti yleensä aika rähjäisiä vaatteita, sillä hänellä ei ollut silloin kovin paljoa rahaa. Mielestäni Roope käytti joskus Klondikeaikojen jälkeen knallia, joka muistutti paljon Kroisos Pennosen hattua. Ensiesiintymisessään vanha Roope piti päällään paksua aamutakkia, tästä hän tosin luopui pian. Pian ensiesiintymisensä jälkeen visukinttu käytti kunnon puvun takkia, ja frakkia, joka ei muistuttanut ollenkaan hänen nykyistä takkia. Mainittakoon vielä, että eräässä Carl Barksin tarinassa Roope piti päällään kultaista takkia, tosin hän luopui siitä aika pian. Myös kununkaan asusteita Roope on pari kertaa yllään pitänyt. Kupla Tai Tuutti-kirjassa sanotaan myös, että Roope vuoraa talvisin seteleillä vanhan nuttunsa, jotta saisi siitä lämpimämmän tuntuisen. Ehkä naurettavimpia Roopen asusteita on ollut vauvanvaippa. Hän käytti sitä, kun yritti mennä erääseen museoon ilman sisäänpääsymaksua. Nauroin kai silloin itsekin sille.
Hannu Hanhella (Gladstone Gander) on yllään usein nilkkaimet, jonkinlainen takki ja hattu päässään. Takin alla Hannulla on hieno paita, tosin yleensä Hannulla on aina takki päällään. Jos Hannu joutuu tekemään vaika rankkaa työtä, niin hän saattaa näyttäytyä ilman vihreää päällystakkiaan. Myös Hannulla on iso, punainen rusetti kiinni paidassaan. Joskus hänellä taitaa olla myös keppi mukanaan, niin kuin Roope Ankalla. Hannu on tähän mainituista muodikkain, vaikka ei hänkään mikään hirveä tyyliniekka ole. Tosin hänkään ei vaihda päällään olevia vaatekappaleita kovin usein.
Pelle Peloton onkin sitten ihan omaa luokkaansa. Jos olisin hän, niin en kyllä viitsisi kulkea sen näköisenä kadulla, no, ainakin hänellä on housut. Mielestäni hänellä on aika hassun näköiset vaatteet yllään. Varsinkin hänen haatunsa on hullunkurinen. Pellellä siis on yleensä suorat housut jalassaan. Tämän lisäksi hänellä on paita päällään, ja paidan päällä vielä takki. Pelle käyttää aina myös kenkiä jaloissaan. Näiden lisäksi Pellellä on pienet silmälasit nokan päällä. Pellellä on hassunnäköinen hattu päässä. Hattu on kiinni leuan alta pienillä naruilla, ja sisksi se ei putoakaan päästä. Pelle omistaa myös mietintämyssyn, joka ei kyllä muistuta kovinkaan paljoa mitään hattua. Mietintämyssy lienee Ankkalinnan erikoisin hattu. Hän käyttää sitä vain silloin tällöin, varsinkin silloin kun hän yrittää keksiä jonkin nerokkaan keksinnön.
Pellen avustaja, Pikku Apulainen (englanniksi Little helper) ei käytä vaatteita, sillä hän on vain robotti. Usein hän kuitenkin käyttää ruskeita kenkiä, sillä muuten hän ei ehkä edes pysyisi pystyssä.
Touho pukeutuu varsin hippimäisesti. Hänen vaatetuksensa ei siis ole kovinkaan muodikasta. Hänellä on yllään aika paksu, punainen paita ja paidan lisäksi joku pipo, joka on iso ja siinä on mustanvärinen tupsu. Sekä pipo, että paita ovat punaisia, tosin niissä on myös hiukan mustaa. Alkuaikoinaan Touhon paidan väri taisi olla lila/tai violetti. Mutta hänen vaatetuksensa on ollut koko historiansa ajan suurin piirtein samanlaista.
Akun Alter Ego, Taikaviitta, pukeutuu niin kuin pitääkin, eli hän on supersankarin näköinen. Taikaviitalla on päällän musta puku (tai tummahko), ja tämän lisäksi hänen merkittävimpiin vaatteihinsa kuuluu mm. Sininen viitta, joka on tosin toiselta puolelta punainen. Taikaviitalla on myös "asusteena" lukuisia eri aseita, jotka Pelle Peloton on hänelle rakentanut. Taikaviitta (eli Aku) käyttää samaa lakkia päässään, mitä myös Aku käyttää. Taikaviitalla on myöskin keltaiset pomppusaappaat, joilla hän pystyy hyppimään vauhdikkaasti ja korkealle. Taikaviitan asusteet aivät ole olleet täysin samanlaisia hänen historiansa aikana. Taikaviitalla ei mm. ollut edes naamiota ensimmäisissä tarinoissaan, eikä hänellä ollut paljoa aseitakaan. Pomppusaappaat ovat olleet hänellä pitkään.
Karhukoplan jäsenet pukeutuvat kaikki ihan samalla tavalla. Heidä kuitenkin erottaa numerokylteistä, joita Karhukelmin pitävät kiinni paidassaan. Jokaisessa kyltissä on oma numerosarja. Joskus Karhuvaarin kyltissä lukee armahdettu. Kaikilla heillä on usein lippalakki päässä, lippalakki on väriltään yleensä joko sininen tai sitten joskus vihreä. Keltaiset kengät, sekä punainen paitakin heiltä löytyy. Heillä on tietenkin myös mustat naamiot päässään (niin kuin Taikaviitallakin). Joskus Karhukoplalaisilla on myös vyö pitämässä housuja. Ja näistä vaatteistaan he luopuvat todella harvoin, yleensä vain silloin kun on pakko (esim. jos he käyttävät valepukua).
Mikki Hiirellä (englanniksi Mickey Mouse) on varsin yksinkertaiset ja jopa naurettavatkin vaatteet yllään. Useimmissa nykytarinoissa hänellä on vain punaiset housut päällään, ja sen lisäksi valkoiset hanskat ja keltaiset kengät. Housuissa hänellä on pari nappia. Näitä housuja voi kutsua mm. nappishortseiksi. Tällainen asuste Mikillä oli päällään myös hänen alkuaikoina, tosin silloin shortsit olivat hölmömmän näköiset kuin mitä ne nykyään ovat. Mikki tosin välillä käyttää hienompiakin vaatteita, ja onpa hänellä joskus nähty paitakin päällä. Varsinkin Mikin uran puolivälissä hänellä on nähty paitakin päällä. Aika usein paita on valkoinen.
Minni Hiirellä on usein hame (vai oliko se mekko) päällään ja otsassaan rusetti, mekko on yleensä punainen tai kenties pilkullinen. Rusetti hänellä on joko punainen tai punavalkoinen, jolloin rusetissa on useita valkoisia pilkkuja. Minni pitää myös aina korkokenkiä jaloissaan. Minnillä on varmasti useita kenkäpareja kotonaan, sillä hänen jaloissaan on nähty mm. Keltaisia, sinisiä, punaisia sekä vaaleanpunaisia kenkiä yllään.
Mustakaavulla onkin sitten varsin yksinkertaiset vetimet yllään. Hänellä on nimensä mukaisesti mustanvärinen kaapu, joka on todella pitkä. Kaapu peittää usein myös hänen naamansa. Mutta on hänet joskus nähty naama ilman mustaa kaapuakin. Jos kaavulla ei ole kaapua päälläänsä, niin silloin Kaapu käyttää varsin tyylikkäitä, herrasmiesmäisiä vaatteita. Jossain tarinassa muistan, että kaavulla kaapu oli kutistunut ja hänellä näkyi paljaat karvaiset jalat. Talven tullen Kaapu saattaa kääntää kaapunsa toisinpäin, jolloin kaavusta tulee valkea. Kaapukin käyttää aina silloin tällöin kaikennäköisiä valeasuja.
Taavi Ankan vaatetus ei ehkä ole maailman muodikkain ja nykyaikaisin, mutta ainakin hän yrittää pukeutua aika siisteihin vaatteisiin. Taavin vaatetus miustuttaa ika paljon joknin tohtorin tai professorin vaatetusta. Hänellä on yleensä paita päällänsä ja paidan päällä vihreä takki. Hän käyttää myös kravattia sekä joskus myös hattua. Taavilla on myöskin silmälasit, veikkaisin että ne ovat lukulasit (tiedä häntä).
Mummo Ankka pukeutuu ehkä hiukan rähjäisiin vaatteisin sillä hänen mukaansa hänen ei kannata käyttää maatilalla mitään hienoja ja kalliita vaatteita, sillä ne sotkeutuisivat arkipäivän töissä välittömästi. Mummo käyttää usein aika tavallisen näköisiä kenkiä räpylöissään, sekä mustaa ja todella vanhaa paitaa yllään. Muita vaatteita mummo ei käytä lähes koskaan. Mummolla on myös sen verran huono näkö, että hän joutuu käyttämään silmälaseja, silmälasit ovat alhaalta pyöreät, mutta ylhäältä suorat. Eli siis ne näyttävät puolikkaan ympyrän muotoisilta.
Sama pätee myös Mummo Ankan renkiin, Hansu Hanheen. Hansulla on päällään takki, värikäs paita sekä päässään sininen hattu. Hänellä taitaa olla joskus musta liivikin.
Riitta hanhi pukeutuu usein keltaisiin korkokenkiin. Hänellä on myös yllään todella usein hieno sininen mekko. Hän käyttää myös korvakoruja. Myös kaulakoruja Riittaa pitää yllään varsin usein. Hän nähdään usein myös jokin aamu/kylpytakki päällä,jostakin syystä.
Riitan hyvä ystävä, Kuuno Kaakkuri pukeutuu melko siisteihin vaatteisiin, ja hänellä on myöskin housut jalassaan (yleensä punaiset) ja hän käyttää usein hattua, joka muistuttaa hiukan Pennosen knallia. Kuunolla on valkoinen paita yllään ja paidan päällä vihreä, ja ruudukas takki. Paidan ja takin välissä Kuunolla on musta liivi. Myös sininen rusetti häneltä löytyy.
Ankkalinnassa käydään kovaa kilpailua varsinkin Roopen ja Kroisoksen välillä siitä, että kumpi valmistaa parempia vaatteita. Kroisos on ehkä vähän nykyaikaisempi kuin Roope, joten hänon tässä tapauksessa niskan päällä Roopen nähden. Kroisos pukeutuu itse mustaan takkiin. Kuuluisin Kroisoksen vaate on hänen knallinsa, jonka hän usein syö, kun häviää Roopelle liikeasioissa. Kroisos käyttää myös isoja pyöreitä silmälaseja. Kroisos on harvinaisuus, sillä hän on lähes ainoita ankkoja, jotka käyttävät kenkiä. Vaikka nämä rikkaat pohatat ovat lähes ainoita, ketkä kilpailevat rikkaimman Ankan tittelistä, on vaate-alalla kuitenkin nähty tavallisia pulliaisia. Eräässä tarinassa Iines perusti omaan kotiins pienen vaatekaupan josta tuli lyhyessä ajassa todella suosittu. Tämän seurauksena Roope Ankan suosio alkoi laskea. Lopulta Iines lupasi lopettaa kaupankäynnin ja ruveta auttamaan Roopea, jos saisi perustettua itselleen oman kaupan (tietysti Roopen kustannuksella).
Ankanpojilla (englanniksi Hewey, Dewey and Louie) on yleensä päällään mustat paidat, sekä lippalakit. Tosin välillä hekin vaihtelevat paitojensa värejä, muuten heillä on aina samanlaiset vaatteet. Mustan lisäksi paidat saattavat olla sinisiä, vihereitä ja punaisia. Tupulla on sininen lippalakki, Hupulla taas punainen ja Lupulla joko keltainen tai vihreä.
Ankkalinnan viranomaisilla mm. Poliisilla ja Palokunnalla on suurinpiirtein samanlaiset puvut päällä, kuin oikeassakin elämässä. Palomiehillä on yleensä isot kengät, paksut housut, pitkähkö takki, sekä palomieslakki päällä. Kerran Karhukopla käytti palomiesten valeasuja.
Poliisimestari Sisulla on päällään yleensä sinisen väriset poliisin varusteet, tosin ne eivät ole ihan samanlaiset, kuin hänen alaisillaan. Vapaa-ajallaan hän tietysti käyttää muitakin vaatteita. Hänen poliisinasuunsa kuuluu housut, paita,sininen takki, ase, sekä sininen lippalakki. Hänellä on muös jokin poliisimerkki päällystakissaan.
Etsivä Kaasilla on varsin tyypillinen etsivänasu päällään. Hän todellakin näyttää etsivältä. Hnellä on myös etsivälle kuluva suurennuslasi yleensä mukanaan. Hänen etsivänasunsa on ueimmiten vihertävä ja jotkin asut ovat ruudullisia (jos oikein muistan). Virkapukunsa alla (siis vihertävien housujen ja takin alla) hänellä on usein joku napillinen paita sekä liivi päällään. Kaasilla on myös rusetti yllänsä sekä myöskin hattu päätä suojaamassa.
Neiti Näpsällä on yleensä hame päällään sekä paita, (jonka väri saattaa jonkun verran vaihdella, usein se on kuitenkin sininen). Joissakin tarinoissa Sirkulla on nähty myös sininen mekko. Hän käyttää myös silmälaseja sekä korvakoruja. Myös hänellä on käsilaukku. Vanhemmissa tarinoissa hänellä on violetti hame, ja lyhythihainen paita, jossa on joitakin keltaisia nappeja.
Höpöpöksyt (vai mikä se nimi olikaan) oli suuri muoti-ilmiö Ankkalinnassa. Housut olivat aika hassun näköiset, ja väriltään siniset, ne myöskin muistuttivat melko paljon tavallisen näköisiä farkkuja. Idea taisi olla Akun, mutta housut kehitti keksijänero Pelle Peloton. Aluksi höpöpöksyt olivatkin jymymenestys, mutta loppujenlopuksi niistä tuli pienimuotoinen katastrofi. Lopulta niistäkin luovuttiin.
Eräässä tarinassa myös Roope Ankan vaatetus oli suuressa suosiossa Ankkalinnassa. Tarinan lopussa Roope palasi Klondykestä Ankkalinnaan, mutta harmikseen hän järkyttyi nähtyää kaikkien vastaanottajien päällä hänen omat vaatteensa. Muulloin näitä vaatteita ei ole käytetty. Samaisessa tarinassa Riitta ja Kuuno alkoivat muotiguruiksi, mutta tämäkin oli vain hetkellinen päähänpisto. Ankkalinnassa minkäänlainen muoti ei ole kovinkaan pysyvää.
Hovimestari Juuso pukeutuu suurinpiirtein niin, kuin hovimestarin täytyykin. Hänenkin vaatetuksensa on hieman vaihdellut vuosien varrella, mutta useimmiten hänellä on yllään kengät, vihreät housut, hieno paita, paidan päällä hänellä on musta takki, hänellä on myös napit paidassa ja takissa. Punainen rusettikin löytyy hänen kaulastaan. Juuso käyttää myös valkoisia hanskoja, niin kuin moni muukin hahmo.
Sulo Suvio on melko tyypillisesti pukeutuva Ankkalinnalainen. Hänellä on yleensä yllään housut ja vyo, paita, jossa on useita nappeja sekä punainen hattu päässään.
Pollella on yllään siniset housut ja punainen paita. Paidass on nappi. Hänellä rusetti ja kaulassaan omituinen lehmän asuste, jolle ny en keksi nimeä. Helunalla on varsin samanlainen vaatetus, paitsi että hänelläon housujen sijaan hame ja kaulassa hän pitää keltaista lehmänkelloa. Helunalla saattaa välillä olla hyvinkin erilaisia vaatteita yllään.
Mustalla Pekalla on jaloissaan kengät. Hänellä on kenkien lisäksi isot housut sekä oranssa paita yllään. Musta Pekkakin tavataan hyvin usein valeasussa, johtuen siitä, että hän on rikollinen. Mustakaavun nimi oli joskus aikoinaan Jopi Jalkapuoli. Tämä johtui siitä, että ennen vanhaan musta Pekalla oli puujalka. Ilmeisesti Pekka on myöhemmin hankkinut itselleen kunnon tekojalan.
Mustan Pekan vaimo, Hertta, käyttää usein aika hienoja vaatteita, ottaen huomioon sen, että hän on köyhän konnan puoliso. Muistaakseni hänellä on yleensä aika paljon punaisia vaatteita yllään. Ja ainakin hän omistaa joitakin kenkäpareja.
Mikin hyvällä ystävällä, Hessu Hopolla on aika hooponnäköiset vaatteet. Jaloissaan Hessulla on valtavankokoiset kengät, hessun kengännumero on peräti 56! Hänellä on tämän lisäksi myös löysät, siniset housut, joita hän käyttää aina. hänellä on myös punainen paita päällä sekä paidan päällä musta liivi. Hessun kuuluisin vaatekappale lienee hänen hattunsa. Hattu on omistuisen muotoinen ja se on aika korkea. Väriltään hattu on sininen, tosin sen keskellä on pieni musta raita.
Superhessulla on aika hullunkuriset vaatteet yllänsä. Hän käyttää asussaan pitkiä, punaisia kalsareita, kenkiä, sekä viittaa. Superhessun hattu on ihan sama hattu kuin Hessulla. Superhessun ei tarvitse pukea vaatteita päällensä, kun hätä yllättää. Hänen tarvitsee vain ottaa superpähkinä, ja siinä samalla Superhessun vetimet ilmestyvät hänen päällensä.
Leenu, Liinu ja Tiinu käyttävät vanhoissa tarinoissa keskenään samanlaisia vaatteita, kaikilla oli mustat paidat, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä, vaaleanpunainen rusetti otsalla. Nykyään hollantilais-piirtäjien toimesta he ovat alkaneet käyttämään hiukan muodikkaampia vaatteita, esim. värikkäämpiä paitoja, eikä heillä enää ole keskenään samanlaisia vaatteita.
Lentokoneenohjaaja Heimo Huiman vaatetuksessa näkyy, että hän on lentäjä ja seikkailija. Hänellä on paljon ruskeansävyisiä vaatteita yllään, sekä iso kaulahuivi. Hänellä on myös erikoinen päähine päässään.
Sudenpennut pukeutuvat hiukan miten haluavat, mutta yhteistä heillä on päässä oleva hattu, joka on karvainen ja enimmäkseen ruskea. arvokkaat vaatteet voisivat likaantua ja mennä rikki vaelluksilla. Melko usein heillä on retkillä aika yksinkertaiset vaatteet päällä, sillä hienot ja
Muistaakseni myös Peukaloiset pukeutuvat kaikki samanlaisiin vaatteisiin, ja ainkin eräässä tarinassa heillä oli vaaleansiniset asusteet.
Sudenpentukenraalit pukeutuvat kenraalin näköisiksi. Heillä on kengät jalassa, paita päällä sekä myöskin takki, joka on yleensä punainen tai valkoinen. Usein heillä roikkuu paidasta useita eri kunniamitaleita, joita he ovat itse suorittaneet. Lähes kaikki kenraaleilla on myös hattu pään päällä.
Ankkalinnan Pormestarit ovat aina pukeutuneet aika tyyriisiin vaatteisiin. Usein heillä on puku yllään, tai ainakin tummat vaatteet. He käyttävät myös usein jotain hienoa hattua (esim. silinterihattua). Vapaa-ajallaan tietysti hekin käyttävät muita vetimiä.
Mortilla sekä Vertillä on samanlaiset vaatteet päällä. Tosin he vaihtelevat vaatteitaan varsin usein, mutta siis keskenään heillä on samanlaiset vaatteet yllä. Usein he käyttävät myös hieman kruununnäköisiä keltaisia hattuja päässään. Mortti ja Vertti pelaavat jalkapalloa joukkueessa, joten heillä on myös jalkapalloilijan varusteet. heillä on nappikset, shortsit sekä t-paita yllään, kun se pelaavat futista. Vanhoissa tarinoissa heillä oli siniset, hieman mekon näköiset vaatteet yllään, mutta eivät kai he sentään ole...
Yleensä Ankkalinnalaiset hiukan halveksivat sellaisia, jotka eivät käytä kenkiä. Eräässä tarinassa Aku osoitti ihmisille, että paljaista räpylöistä on todellakin hyötyä. Räpylöidensä ansiosta Aku pelasti monta henkeä hukkumiselta. Tämän seurauksena paljaista jaloista tuli yleinen näky Ankkalinnan kaduilla. Ja silloin Iines Ankka oli varmaan ainoa, joka käytti kenkiä.
Kroisos Pennosen "kätyri", Lievistö, pukeutuu yleensä ihan hienoihiin housuihin, paitaan ja takkiin. Lievistö käyttää myös kenkiä ja usein myös valeasuja huijatakseen mm. Roopea.
Velmu Viurusilmä on tyypillinen konna. Hän käyttää usein paitaa ja housuja, mikä ei ole kovin tyypillistä Ankoille. Nämä paita ja housut ovat hänellä varsin tavallisen näköisiä. Näiden lisäksi hän käyttää naamiota, jotta hänen todellista ulkomuotoaan ei tunnistettaisi.
Akun serkku, Into Ankka, pukeutuu varsin yksinkertaisesti. Yleensä hänellä on vain paita päällään, ja joskus myös kravatti kaulassa. Hän tosin vaihtelee paitansa väriä, joten ei hän aivan tyylitönkään ole.
Unkka T. Kumiankka käyttää hieman vanhan näköisiä vaatteita. Hänellä on usein paita ja suuri takki yllään ja niiden lisäksi pään päällä knalli.
Akun tyttöystävä Iines Ankka pukeutuu aika samalla tavalla, kuten muutkin Ankkalinnan naiset. Hänellä on yleensä punainen paita päällä ja iso, punainen rusetti otsassa. ines käyttää myös joitakin koruja ym. esim. rannerengasta kädessään. Kuvassa (jota nyt katson) Iineksellä on yllään keltainen paita sekää vihreä rusetti. Tämä osoitaa sen, että piirroselokuvissa iines saattaa käyttää muitakin vaatteita.
Palle Pulppu muistaakseni pukeutuu kuin kuka tahansa muukin Ankkalinnalainen. Hänellä on päällään housut sekä paita. Talvisin hän käyttää muitakin vaatteita.
Konnia piisaa lisääkin. Sikari-Sakari on pieni konna, joka pukeutuu isohkoihin ja yleensä ruskeisiin kenkiin. Hänellä on tietysti housut, sillä hän ei ole ankka tai hanhi. Sikari-Sakarilla on myös pitkä, vihreä takki sekä pieni musta kanlli yllään.
Viiksi-Vallulla on yllään aika samanlaiset kengät kuin Sikari-Sakarilla. Näiden lisäksi hänellä on päällään leveät, harmaat housut, paita, päällystakki, pieni musta rusetti kaulassa sekä hattu (jossa on musta raita).
P. J. Petkunterällä on yleensä ihan siistit ja kalliit vaatteet yllään. Toisinaan (kuten eräässä Barksin tarinassa) hänellä on päällään kengät, housut, vyö, keltainen ohut paita, paidan päällä liivi, huivi, sekä ruskea sheriffimainen hattu.
Akun vihollinen ja naapuri, Teppo Tulppu, pukeutuu varsin tavallisiin vaatteisiin. Hänellä on kengät jaloissaan, Tepolla on myös housut, sekä punainen paita, jota hän käyttää todella usein. Kun Barks loi Tulpun, tämä oli varsin erinäköinen, naamastaan mutta myös vaatetukseltaan.
Iineksen alter egolla, Viitatarella on sappaat, ja viitta yllään. Viitatarella on myös paljon kaikkea rihkamaa päällä, kuten korvakorut ym. Hänellä on myös varsin erikoisenmuotoiset silmälasit päällään.
Ankkalinnassa on myös paljon lemmikkieläimiä, useimmiten niiden päällä ei ole mitään vaatteita, mutta poikkeuksiakin on. Mm. Plutolla sekä pulivarilla on kaulassa kaulapanta ja joskus myös hihna, mutta muuta niillä ei ole päällä. Karhukoplan lemmikkikoira Kuusnelonen on harvinaisuus, sillä Kuusnelosella on yllään samantyylinen paita, kuin muillakin Karhukoplan jäsenillä. Tämän lisäksi Kuusnelonen omistaa ihka oman Karhukoplalaisen lippalakin. Olisikohan niin, että Karhumuori on pukenut vaatteet Kuusnelosen päälle. Kenraali Nuuh käyttää myös joitakin sudenpentuvarusteita.
Etsivä Rankku Kanuuna pitää yleensä samoja vaatteita päällä. Hänellä on jaloissaan isot tossumaiset kengät, joskus myös saappaita muistuttavat jalkineet. Hän pitää usein isoa, jalkoihin asti ulottuvaa keltaista takkia yllään. Runkulla on myös vihreä rusetti sekä keltainen hattu.
Kuru Korpin päällä taisi olla aika perusvaatteet, ainakin hänellä taisi olla housut jaloissaan, sekä lippalakki päässään.
Ei tarkkaan tiedetä, että mistä materiaalista Ankkalinnan asukkaiden vaatteet on tehty. Jokatapauksessa vaatteiden tekoon on käytetty monenlaisia nahkoja, villoja, ehkä muovejakin. Farkkukangasta näkee paljon Ankkalinnalaisten housuissa. T-paitoja sekä villapaitoja on myös paljon, eli villaa käytetään melkoisesti. Joidenkin asukkaiden päällä näkee myös nahkatakkeja ym. Nahka siis käytetään. Saappaitakin ja pitkävartisia kenkiä on monilla, kuuluisin pitkävartisten kenkien käyttäjä lienee Taikaviitta.
Ankkalinnan keksijänero, Tohtori Staattinen käyttää usein sellaisia vaatteita mitä keksijät yleensä käyttävätkin. Hän tosin vaihtaa vaatteita sen verran usein, että en oikein osaa sanoa, että minkälaiset vaatteet hänellä on. No, tässä eräässä kuvassa hänellä on päällään pitkä, sininen päällystakki. Ainakin hänellä on silmälasit.
Kaivannolla ei ole mitään tiettyjä vaatteita, joita hän käyttäisi. Hän siis käyttää useita eri vaatteita. Usein hänellä on kuitenkin löysähköt paita ja housut. Asettakin hän kantaa usein mukanaan. Myös Kaivanto pukeutuu joskus valeasuihin hämätäkseen mm. vihollistaan Indiana Hopoa. Kaivanto kuuluu niihin Ankkalinnalaisiin jotka käyttävät silmälaseja.
Ankanpojilla on useita kavereita, alla olevassa tekstissä kerron hiukan heidän vaateparsistaan.
Joppe, tämä vähäsanainen kaveri käyttää aika rennonoloisia vaatteita. Hänellä on jaloissaan kengät, päällään siniset housut, jotka roikkuvat aika paljon ja ne ovat itseasiassa yhden napin varassa. Niiden lisäksi jopella on päällään raidallinen paita. Jopella on ollut nämä vaatteet melkein aina, tosin ne ovat saattaneet olla hänen uransa alussa hiukan erilaiset.
Lauri Lokilla on aika vaatimattomat vaatteet päällään. Tämä johtunee siitä, että hän on hyvin köyhä sekä koditon. Useimmat hänen vaatteistaan (joita hänellä on hyvin vähän) ovat ruskeita ja aika rähjäisiäkin. Housuja Laurilla ei ole.
Eka Vekaralla ei yleensä ole muuta päällä kuin lannevaate. Lannevaate on kuitenkin ihmeellinen, sillä siinä on tasku, josta voi kaivaa esiin mitä tahansa kaikista hyödyllisistä esineistä todella turhiin esineisiin. Ekan lannevaatteen väri on musta. Lannevaate on pelastanut Ekan ja kumppanit monta kertaa pulasta. Tosin siitä on ollut joskus haittaakin.
Marlinilla ja Zapotekilla on melko tyypilliset tiedemiehen vaatteet yllään. Molemmilla on jaloissaan kengät sekä housut. Marlinilla on paita, jossa on kravatti ja paidan päällä päällystakki. Marlin käyttää myös hattua. Zapotekilla on housujen lisäksi paita, eikä juuri muuta. Molempien vaatteet ovat msellaisia, joiden kanssa kehtaa näyttäytyä julkisilla paikoilla, varsinkin Marlin voisi mennä vaikka johonkin hienostuneeseen paikkaan vaatteineen.
Reino Murske kuuluu Ankkalinan poliisiin. Hänellä ei kuitenkaan ole päällään tyypillistä poliisinasua. Hänellä on ehkä hiukan siviilivaatteita muistuttava asukokonaisuus päällään. Hänellä taisi olla sheriffimäiset kengätkin jaloissaan.
Akun kiero naapuri, Antero Luiru, käyttää päällään, kenkiä, housuja, sekä paitaa, yleensä hän ei pidä yllään muita vaatteita. Usein housut ovat siniset ja paita punainen, mutta tämä ei päde hänen kohdallaan ihan joka tarinassa. Hänen vaatetuksessaan ei siis ole mitään merkittävää noteerattavaa.
Minni Hiiren siskontyttäret (oliko näin?) Tytti ja Titti käyttävät keskenään samanlaisia vaatteita, ainakin yleensä. Jossain vanhassa tarinassa heillä molemmilla taisi olla yllä pitkä, sininen mekko. Heillä on myös pallomaiset kengät jaloissaan, kuten myös niin monilla muillakin hiirillä.
Pikku Pellellä oli muistaakseni aika samanlaiset vaatteet kuin Hessullakin. Ainakin hänellä oli päässään erikoinen hattu.
Pelle Pelottoman sukulaispoika Tarmo pukeutuu hiukan erikoisesti (en nyt tarkkaan muista). Hänellä on ainakin silmälasit se on aika varmaa. Hänellä on aika naurettavan näköiset vaatteet, tosin ei niin hölmöt kuin Pellellä.
Ankkalinnassa on myös paljon urheilujoukkueita, ja luonnollisesti jokainen urheilujoukkue pitää päällään sellaisia varustimia, jotka sopiuvat lajiin. Yleensä tosin esimerkiksi Ankkalinnan palloseuran pelaajien paitojen värit vaihtelevat tarinasta toiseen hyvinkin paljon. Eli mitään pysyviä varusteita ei urheilujoukkueilla ole.
Mainittakoon vielä tähän loppuun, ennen yhteenvetoa, että Aku ja Touho joutuvat PAM:n ja ATP:n tehtävissä käyttämään erilaisia asuja. Usein ATP:n tehtävissä heillä on päällään agentin asut, johon kuuluu ainakin aika pitkä, tummahko tai ruskea takki, sekä iso hattu. Hatun täytyy olla iso, sillä olisi hyvä, että se peittäisi mahdollisimman hyvin kasvot. Monenlaisia aseitakin he kantavat asussaan. ATP:n tehtävissäkin he saattavat käyttää valeasuja. PAM:n tehtävissä he käyttävät sellaisia asuja päällään, jotka sopivat hyvin kyseisen tehtävän selvittämiseen ja PAM:n asuja heidän päällään on nähty todella monenlaisia. Niin kuin ATP:n tehtävissä, myös PAM:n palveluksessa tämä parivaljakko käyttää valeasuja. PAM:n asutkin ovat ehkä hiukan agenttimaisia, mutta eivät vedä vertoja ATP:n (Ankan tiedustelupalvelu) vaatetukselle.
Tässä ihan lopussa esittelen Parta-Jussin vaatetuksen. Parta Jussi asuu maaseudulla, eikä hän käy yleensä missään muualla, kuin kotiseutunsa lähellä, ja ilmeisestikin hän on aika köyhä. Tämän vuoksi hänellä on aika kuluneet vaatteet. Parta-Jussilla ei aina ole edes kenkiä jaloissaan, välillä on ja välillä ei. Housut hänellä tietysti on (housuissa on paikkoja), mutta housutkin ovat aika kuluneen näköisisä, sillä niissä ei edes ole kunnon lahkeita. Hänellä on myös rikkinäinen paita sekä kulunut hattu. Hänelle melkein soisi ihan uudet vaatteet.
Yhteenveto: Mitä tästä voi päätellä?: Ensinnäkin hahmot käyttävät monenlaisia vaatteita. Osa hahmoista käyttää upeita ja osa taas vähemmän upeita vaatteita. Toiseksi: hahmon vaatetus riippuu piirtäjistä. Vaikka piirtäjät piirtävätkin hahmot aina samannäköisisksi, niin hahmon vaatteet saattavat eri piirtäjien kohdalla olla hiukan erilaiset. Kolmanneksi: Jokaisella Ankkalinnalaisella on oma maku. Joko he käyttävät useita eri vaatteita, tai vain sitä yhtä ja samaa. Neljänneksi: Tässäkin selvisi, että miksi ankoilla ei ole housuja jaloissaan (ks. tekstin yläosa). Mielestäni ankat voisivat silti käyttää housuja, mutta niissä pitäisi sitten kai olla tilaa pyrstöllekin (tai joku aukko pyrstölle).
Imfromfinland08
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 228 -
20.06.2009 klo 08:48:16
Viitsisikö joku laittaa lauantain aikana ränkinkit? 24h ja 1h sekä 12 min niin tämä osakilpailu päättyy. :)
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 229 -
20.06.2009 klo 11:00:41
Lainaus käyttäjältä: wierii2Lainaus käyttäjältä: akkaridekkari11. wierii2 (TUS), 3824
Näinköhän? Itse sain viestini pituudeksi 6290 merkkiä... Huomasitko uusimman viestini?
Mittasin kyllä uusimman viestisi...mutta jotakin meni vikaan! Minusta ei taida olla rankingien tekijäksi, yhyy! :'(
Kohta tulossa maratoninjatkoa. Ette te niin helposti pääse ohitseni!
Näinköhän? Itse sain viestini pituudeksi 6290 merkkiä... Huomasitko uusimman viestini?
Mittasin kyllä uusimman viestisi...mutta jotakin meni vikaan! Minusta ei taida olla rankingien tekijäksi, yhyy! :'(
Kohta tulossa maratoninjatkoa. Ette te niin helposti pääse ohitseni!
Karhula
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 230 -
20.06.2009 klo 11:29:08
Suunnilleen 15000 merkkiä tässä. Saisikos joltain vielä rankingia.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Jos Ankkalinnaa verrataan oikeaan maailmaan pukeutumisessa, ei Ankkalinnan asukkaiden pukeutumista voita mikään outoudessa. Ankat eivät välitä vaikka heillä ei ole ollenkaan housuja ja muotivillityksiä tulee ja menee kuin sieniä sateella.
Ankat eivät käytä ollenkaan housuja on ihmeellistä, sillä silloin he eivät tunne itseään lainkaan ”alastomaksi”. Kun heiltä puuttuu paita, he kuitenkin hätääntyvät heti. Se tuntuu ihmeelliseltä, mutta ehkä ankat ajattelevat vähän eri tavalla kuin ihmiset. Jotkut ankat kylläkin pitävät housuja, ainakin Palle Pulppu, jos hänet nyt ankaksi kelpuutetaan. Jos Akulla esimerkiksi olisi housut aina en minä kyllä osaisi pitää häntä Akuna. Akusta olisi tullut kuin toinen ankka.
Ankkalinnassa asuvien hahmojen pukeutuminen muuttuu vähän asumispaikan mukana. Esimerkiksi Mummo Ankka, joka asuu maatilallaan pukeutuu vähän vanhanlaisesti.
Monien hahmojen vaatetus ei ole muuttunut yhtään sarjakuviin ilmestymisen jälkeen, mutta ainakin Mustan-Pekan (alk. nimi: Jopi Jalkapuoli) ja parin muun vanhan hahmon vaatetus on muuttunut radikaalistikin. Aku Ankan pukeutuminen taas ei ole muuttunut yhtään. Yhä hän vain kanniskelee sitä merimiesnuttuaan ja lakkiaan mukanaan, vaikka monet sukulaiset ja tuttavat ovatkin pyytäneet häntä luopumaan siitä, mutta jos totta puhutaan, ei ole Aku ollenkaan Aku, jos hänellä ei tuota pukua olisi.
Ankkalinnan kovaonnisin Ankka, Aku Ankka (englanniksi Donald Duck), ei myöskään käytä housuja. Akun päällä on nimittäin vuosikymmenten aikana nähty lähes aina päällä hänen oma merimiesnuttunsa. Esim. Aku Ankan taskukirjassa numero 315: Asu vapaa, oli Akulla sini-violetit housut jalassa. Aku ei käytä myöskään minkäänlaisia jalkineita.
Akun alter egolla, Taikaviitalla, taas on aina musta puku, jota koristavat lukuisat Pelle Pelottoman rakentamat aseet. Nykyisin Taikaviitalla on myös naamio, kun taas ensimmäisissä tarinoissa viittasankarilla ei ole naamiota. Monissa tarinoissa, joissa Aku menee salaiseen piilopaikkaansa nähdään, että Taikaviitan piilopaikka on täynnä valeasuja. On naamareita kaikista lähimmistä tuttavista (Roopesta, Iineksestä, Hannusta ja Touhosta ainakin) ja varapukuja, joita viitta sankarimme onkin joutunut käyttämään pariin kertaan. Tuttaviaan esittäviä maskeja Taikaviitta taas on joutunut käyttämään suunnilleen joka kolmannessa tarinassa.
Akun mielitietyllä, Iineksellä (englanniksi Daisy Duck), taas on yllään yleensä vaaleanpunainen mekko, jaloissaan vaaleanpunaiset korkokengät ja päässään vaalean rusetti. Myös Iineksellä on alter ego.
Viitattarella on päässään jonkinlaiset silmälasien tapaiset ja yllään punertavan oloinen asu, sekä musta viitta. Jaloissaan Viitattarella on yleensä mustat jalkineet, ja joissakin tarinoissa hänellä on kaulassaan keltainen kaulakoru.
Akun holhokit, ja hänen sisarenpoikansa Tupu, Hupu ja Lupu (englanniksi Dewey, Huey and Louie). Pukeutumistyyliltäänkin lukijan on vaikea erottaa, kuka ankanpoika puhuu milloinkin ja niin heidän on pakko aina katsoa lakkien väriä. Tupulla se on useimmiten sininen, Hupulla keltainen tai vihreä ja Lupulla se on yleensä punainen. Päällä koko kolmikko pitää pitkähihaisia ja mustia paitoja. Kun ankanpojat pukeutuvat Sudenpennuiksi niin ainakin Don Rosan (s.1951) mukaan Lupulla on punainen paita, Hupulla vihreä ja Tupulla sininen. Heidän rintamustaan koristavat useat eri mitalit ja päässään koko kolmikolla on sudenpentupäähineet.
Akun naapurina monissa tarinoissa oleva Teppo Tulppu (englanniksi Neighbor J. Jones) pukeutuu tavallisesti pitkään punaiseen paitaan ja mustiin housuihin. Tulpun kenkien väri on useimmiten ruskea.
Roopella (englanniksi Scrooge McDuck) taas on päällään monta vuosikymmentä vaha punaisen värinen takki, tai joku samantapainen. Päässään hänellä on kiiltävä silkkipytty ja jaloissaan siniset jalkaimet (tai mitkä nyt olivatkaan). Kädessään hänellä on yleensä joko musta tai sininen kävelykeppi. Viime vuosisadalla Roopen takin väri oli vielä sininen, mutta jostain syystä väri muuttui 1980-luvun kieppeillä punaiseen. Kun Roope valmistautuu päivittäiseen kolikkouintiinsa hän pukee uimahousut, joiden väri on muuttunut lähes joka tarinassa. Joskus ne ovat olleet vihreät, joskus punaiset.
Roopen vastustajana tunnettu Kroisos Pennonen (englanniksi John D. Rockerduck) kuuluu myös niihin, joidenka pukeutuminen ei ole muuttunut vuosien varrella. Pennosella on päässään knalli, jota hän yleensä syö (suolattuna) hävittyään Roopelle jossain kisassa. Jalassaan Pennonen pitää kenkiä, joka ei ole tavallista ankoilla. Päällään hän pitää mustaa paitaa, jonka kaula-aukosta kravatti.
Kroisoksen sihteerinä ja apurina toimiva Lievistö pitää päällään yleensä mustia housuja ja paitaa. Kenkien värinä on muistaakseni musta tai keltainen.
Roopen sihteerillä neiti Näpsällä (oikea nimi: Sirkku Nenonilla Näpsä) (englanniksi Emily Quackfaster) on päällään Don Rosan piirtämissä tarinoissa yleensä mustanvaaleanpunainen paita ja vaaleanpunainen hame. Italialaisten piirtämällä sihteerillä taas on keltaiset hiukset ja paljon pidempi mekko/hame.
Roopen hovimestari Juusolla taas on yllään musta frakki, joka on ollut tällä päällä tietääkseni aina. Juuson pukeutumiseen kuuluu myös ruskeat pitkät housut ja mustat kengät. Juuson koko puku on täsmälleen samanlainen, kuin oikeassakin elämässä.
Akun onnettaren suosimalla serkulla, Hannu Hanhella (englanniksi Gladstone Gander) on päällään tunnetusti lähes aina täysin samat vaatteet: jaloissa jonkinlaiset jalkimet (samanlaiset kuin Roopella) ja päällä kirkkaanvihreä takki, jota koristaa punainen rusetti. Päässään Hannu pitää lähes poikkeuksetta punaista hattuaan.
Akun kolmas serkku, Touho (englanniksi Fethry Duck) pukeutuu vähän samalla tavalla kuin hipit aikanaan. Tähän saattaa vaikuttaa se, että Touho luotiin 1960-luvulla. Ensimmäisissä tarinoissaan Touho piti päällään vaaleanpunaista paitaa ja samanväristä ”pipoa”. Nykyisin hänen vaatetuksensa on pysynyt samana, mutta väri on muuttunut kirkkaan punaiseen.
Akun iso-äiti, Kaino-Vieno Ankka (englanniksi Elvira Coot) tai tutummalta nimeltään Mummo Ankka (englanniksi Grandma Duck) pukeutuu Pelle Pelottoman tapaan vähän vanhempaan tyyliin. Jalassaan hänellä on yleensä vaaleanpunaiset sukat ja mustat korkokengät. Hän pitää myös mustansinistä paitaa.
Mummo Ankan renki Hansu (englanniksi Gus Goose) taas pitää päässään pienikokoista sinistä lakkia. Päällään hänellä on harmaanpunainen paita, jonka päällä hän pitää aina mustia liivejä.
Ankkalinnan poliisivoimat taas pukeutuvat aivan, niin kuin oikeassakin elämässä: sinisiin pukuihin, lukuun ottamatta poliisimestaria ja etsiviä. Poliisimestari Sisulla (englanniksi Chief O’Hara) esimerkiksi on päällään yleensä mustankeltainen puku ja mustat housut ja etsivillä on yleensä päällään jonkinlainen ruskea takki ja lakki. Etsivä Kaasilla (englanniksi Detective Casey) on myös nähty joskus sininen puku ja vihreä lakki, mutta ainakaan tietääkseni tämä ei ole ollut kovin tavallista.
Toisella Ankkalinna poliisin etsivänä tunnettu Reino Murske (tunnettu myös nimillä Leka Järkäle ja Konsta Apeli) pitää yllään pitkää suoraa kravattia ja cowboy tyyppisiä keltaisia kenkiä. Päällään hänellä on valkoinen paita, jonka päällä hän pitää vielä sinistä takkia. Jalassaan hänellä on ruskeat housut.
Ankkalinnan kolmannella supersankarilla, Superhessulla (englanniksi Super Goof), taas on yllään punaiset kalsarit, ja tietysti supersankaruutta kuvaava viitta selässään. Muuten hänellä on samanlaiset asusteet kuin Hessulla, ovathan nämä sama henkilökin: sininen lakki, valkoiset hanskat ja ruskeat pitkät (vaakasuorassa katsoen) kengät.
Ankkalinnan oman siimahännän, Mikki Hiiren (englanniksi Mickey Mouse) pukeutuminen on muuttunut vuosikymmenten saatossa useaan kertaan, riippuen välillä piirtäjästäkin. Alkuvuosina Mikin pukeutumiseen kuuluivat punaiset housut, mutta Paul Murryn sarjoissa Mikki pukeutui ruskeisiin housuihin ja takkiin. 1990-luvulla Ferioli nosti punahousut kuitenkin takaisin mukaan sarjoihin. Tavallisesti Mikillä on kuitenkin päällään pitkät punaiset housut ja sininen T-paita. Jaloissaan hänellä on keltaiset kengät ja käsissään valkoiset hanskat.
Mikin mielitietyllä Minnillä (englanniksi Minnie Mouse) on vähän samanlainen pukeutumistyyli kuin Akun mielitietyllä, Iineksella. Alkuaikoina tämän pukeutumiseen kuuluivat vain punavalkoinen hame, oranssit korkokengät ja vähän tyhmänkin näköinen keltainen hattu, jota koristi kukka. Nykyisin Minnin pukeutumiseen kuuluvat vaaleanpunaiset korkokengät, samanvärinen rusetti ja päällä hänellä on joskus mustanvaaleanpunainen mekko tai sitten keltavalkoinen mekko. Tämä riippuu vähän piirtäjästä. Minnillä on nähty myös monia muita pukuja ja hattuja, joita on vilissyt kahdeksan vuosikymmenen aikana runsaasti.
Mikin hyvä ystävä, Hessu Hopo (englanniksi Goofy) pukeutuu nimensä mukaan vähän hooposti. Hän pitää päässään korkeaa sinistä hattuaan. Päällään hänellä on punainen paita, jonka päällä hän pitää vielä pieniä mustia liivejä. Jalassaan hänellä on siniset housut ja mustat kengät. Hessun hanskojen väri on useimmiten valkoinen, mutta joissakin tarinoissa ne ovat olleet myös vihreät.
Mikin ja Hessun hyvä ystävä, Polle Koninkaulus (englanniksi Horace Horsecoll) taas pukeutuu siniseen paitaan ja punaisiin henkseleihin. Hänen kaulaansa koristaa joissakin tarinoissa ”koninkauluksen” (vai minkä lie?) lisäksi pieni vihreä rusetti. Jalassaan hänellä useimmiten vihreät tai mustat kengät. Myös hänen hanskojensa väri on valkoinen.
Pollen mielitietyllä, Heluna Ammulla (englanniksi Clarabelle Cow) taas ei ollut lähes mitään (Minnin tapaan) päällään ensimmäisissä esiintymisissään. Alkuaikoina hänellä ei ollut päällään paljon muuta kuin hame, mutta nykyisin hänen vaatetukseensa kuuluu yläosallinen hame (tai jonkinlainen mekko(sama asia?)) ja hattu, jonka värit ja muodot vaihtuvat piirtäjän mukana.
Mikin sisarenpojat Mortti (englanniksi Morty) ja Vertti (englanniksi Ferdie) taas pukeutuvat pitkiin housuihin ja paitoihin. He pitävät päässään pieniä hattuja. Kun he pelaavat Ylävirran yrityksessä heidän pukeutumiseen kuuluvat kuitenkin tavalliset peliasusteet, eli valkoiset shortsit ja siniset pelipaidat, joissa komeilevat heidän numeronsa ja nimensä. Tietysti heillä on myös jaloissaan pelikengät, eli nappulat.
Näiden jalkapallonpelaajien äiti, jota nähdään yleensä vain Ylävirran yritys tarinoissa, pukeutuu farkkuihin ja jonkinlaiseen paitaan. Tietysti hän käyttää myös jaloissaan kenkiä.
Minnin sisarentyttäret (vai oliko veljentyttäret?) ovat aivan kuin mini-Minnijä. Yleensä heillä on päällään jonkinlainen mekko, jonka väri on ollut ainakin sininen. Päässään heillä on muistaakseni Minnin tapaan rusetit.
Ankkalinnan keksijänerolla, Pelle Pelottomalla (englanniksi Gyro Gearloose) on päällään valkoinen paita, jonka päällä hän pitää vielä liivejä. Jalassaan hänellä on ruskeat housut ja kengät. Päässään hän pitää pientä lakkia, jonka tarkasta väristä minulla ei ole tietoa. Joissakin tarinoissa se on ainakin ollut keltainen. Pelle pitää päässään myös omaa keksintöään, Mietintämyssyä, jos hän ei meinaa keksiä mitään. Mietintämyssy näyttää savupiipulta, jonka päällä on kaksi harakkaa. Pellen apuri, Pikku Apulainen (englanniksi Little Helper), ei käytä vaatteita ollenkaan, sillä se on robotti.
Pelle Pelottoman keksijävastus tohtori Staattinen pukeutuu suunnilleen samalla tavalla kuin ihmiset oikeassa elämässä. Pukeutuminen muuttuu samalla, kun piirtäjä on eri.
Riitta Hanhi (englanniksi Brigitta McBridge) pukeutuu yleensä mekkoon ja korkokenkiin. Ensimmäisissä tarinoissa Riitan mekon väri oli punainen.
Hänen ystävänsä Kuuno Kaakkuri (englanniksi Jubal Pomp) taas pukeutuu vihreään ruututakkiin ja punertaviin housuihin. Jalassaan hänellä on keltaiset kengät ja päässään musta knallihattu.
Romano Scarpan luoma, Akun neljäs serkku, Into taas pukeutuu yleensä vain jonkinlaiseen T-paitaan. Joskus hänen päässään on nähty myös huivi.
Italialaisen Corrado Mastantuonon luoma maalari, Palle Pulppu, pukeutuu eri tavalla kuin muut ankat. Hän pitää jalassaan nimittäin pitkiä housuja, kun ankoilla ei yleensä housuja ole. Hän pitää myös punaruutuista paitaa.
Ankkalinnassa myös asuu (Roope-setä lehden numero 9/08 keräilykuvan mukaan) tulevaisuudesta matkaava Eka Vekara (englanniksi Eeka Beeva), joka pukeutuu Ankkalinnalaisista oudoimmin. Hän ei nimittäin käytä päällään muuta vaatetta kuin mustaa lannevaatetta.
Ankkalinnan rajamailla asuu myös Parta-Jussi (englanniksi Hard Haid Moe). Alkuaikoina Jussin pukeutumiseen kuului vihreä hattu, vaalean vihreä paita ja mustat, hieman paikatut, henkselihousut. Nykyisin hänen päällään nähdään useimmiten punainen paita ja siniset housut. Päässään hän kantaa ruskeaa heinähattua ja jaloissaan hän pitää jotain sandaalin tapaisia.
Ankkalinnan kaksi melko tunnettua Korppia pukeutuvat myös vaatteisiin. 1949 vuonna sarjakuviin ilmestynyt Kuru Korppi pitää päällään yleensä punaista tai vihreää paitaa. Paita on myös muistaakseni ollut joskus keltainen (?) mutten ole siitä varma. Kurulla on ollut monissa tarinoissa tapana käyttää jonkinlaista baskeria, mutta uudemmissa tarinoissa en ole sitä enää nähnyt. Kurulla on nähty myös joitakin kertoa valkoiset hanskat. Toinen korpeista, Kurun ”ottopoika” Bruno taas pitää päässään sinistä lippalakkia ja päällään vihreää paitaa. Hänellä on myös jaloissaan punaiset housut.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu (aikaisemmin Tiinu, Liinu ja Viinu) (englanniksi April, May and June) ovat samantapaisia kuin ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupukin. Heitä ei nimittäin eroa muissa tarinoissa ollenkaan. Hollantilaiset ovat kuitenkin muokanneet jokaiselle tytölle oman kampauksen, ettei tunnistaminen olisi mahdotonta. Heidän pukeutumisensa riippuu vähän piirtäjästäkin.
Roopen serkku ja velipuoli, Unkka T. Kumiankka pukeutuu vihreään ruututakkiin, joka on tavallista isompi, sillä Unkka on vähän leveämpi kuin muut. Päässään hän pitää mustaa knallia.
Ankronikasta tuttu lentokonepilottina toiminut Heimo Huima pukeutuu, niin kuin Roopen koneen lentäjän sopii: harmaanruskeaan kaulahuiviin, lentäjän lakkiin, ja ruskeaan paitaan. Jalassaan hän pitää ruskeita housuja jalassaan hänellä on muistaakseni mustat kengät.
ATP:n (Ankan TiedusteluPalvelu) jäsenet pitävät yllään ruskeita takkeja ja hattuja. Näin on ainakin Touhon, eli koodinimeltään Tota12:sta (Toistaitoinen12) ja Akun, koodinimeltään Läpä7 (Lähes pätevä7) laita. Kun kaksikko siirtyy PAMin (Päihitämme Avaruuden Muukalaiset) hommiin he kuitenkin vaihtavat asunsa kokonaan vihreän mustiin ”teho”pukuihin ja vihreisiin lippalakkeihin. Asuja koristavat tehokkaat aseet, joita he kanniskelevat avaruuden muukalaisten iskuja torjuessaan.
Seuraavaksi esittelen Ankkalinnan roistojen pukeutumistyylejä.
Indiana Hopon tuttuna vastustajana/roistona tunnettu professori Kaivanto on tunnettu lukuisista pukeutumistyyleistä (tai miten se nyt sanotaankaan). Hän on nimittäin tunnetusti erinomainen naamioituja, mutta siviilissä hänellä on joskus yllään sininen T-paita, jaloissaan vihreät housut ja keltaiset kengät.
Mustalla-Pekalla (engllanniksi Black Pete) taas on vuosien varrella ollut vaikka minkälaisia asuja. Pekan esiasteella, Jopi Jalkapuolella (englanniksi Peg-Leg Pete) oli yllään liivit, pieni hattu ja ase vyöteröllä. Jalassaan hänellä oli mustat housut. Jo 1930-luvulla Pekan (tai oikeastaan Jopin) pukeutuminen oli kuitenkin muuttunut jo todella paljon. Silloin Pekan pukeutumiseen kuuluivat sininen takki, keltaiset hanskat, vihreä lippalakki. Jalassaan hänellä oli silloin tumman punaiset housut ja toiseen jalkaan oli ilmestynyt kenkä. Nyky-Pekan ulkonäkö on erilainen lähes joka piirtäjällä, mutta yksi näistä pukeutumistyyleistä on sellainen, jossa Pekalla on sinertävät housut, mustanruskeat kengät, kravatti ja paita, jonka päällä hän kantaa ruskeaa takkia, joka on kiinnitetty ruskealla vyöllä.
Pekan mielitietty, Hertta, pukeutuu tavallisesti vaaleanpunaiseen hattuun ja mekkoon. Ainoa asia mitkä eivät yleensä ole vaaleanpunaisen värisiä ovat hänen kenkänsä, jotka ovat keltaisen väriset.
Karhukoplalaisilla (englanniksi The Beagle Boys) taas on jokaisella yllään siniset housut, punaiset paidat ja siniset lakit. Jaloissaan heillä on taas ruskeat kengät. Karhukoplan paidat ja housut vaikuttavat ainakin italialaisten piirtämissä tarinoissa hieman pienehköiltä, mutta esimerkiksi koplan ensiesiintymistarinassa Ankkalinnan pamaus heillä näyttää olevan kengillekin menevät housut. Ehkä heidän ”laihtumisensa” ja ”pidentymisensä” ovat vain tehneet tehtävänsä. Karhukoplalaisten pukeutumiseen kuuluvat myös keltaiset numerokyltit paidan rinnuksissa. Kaikki koplaan kuuluvat pitävät myös yllään mustia naamioita, jonka vuoksi yhdenkään koplaan kuuluvan oikeita kasvoja ei ole nähty kertaakaan.
Ankkalinnan tunnettu rikollisnero, Mustakaapu (englanniksi The Phantom Blot), suosii mustaa puvussaan ja niinpä hänen pukunsa on täysin musta. Siviilissä Mustakaapu pukeutuu samalla tavalla kuin ihmiset yleensä oikeassa elämässä.
Ankkalinnan vähän tuntemattomammalla roistolla, P.J Petkunterällä on päällään sininen paita, jonka päällä hän ainakin Barksin tarinoissa pitää mustia liivejä. Petkunterällä on yllään myös liivi, ja joissakin tarinoissa hattu, jonka värinä on nähty ainakin musta ja harmaa. Housujen värinä taas on nähty harmaa, musta ja ruskeakin.
Pelle Pelottoman vastus, Velmu Vierusilmä (englanniksi Emil Eagle), joka tekee myös rosvouksia välillä kuuluu harvinaisiin hahmoihin. Vierusilmän paidan väri on vaihdellut piirtäjienkin vaihtuessa. On ollut ruskeaa, harmaata, ja violetinsinistäkin. Joissakin Velmu-tarinoissa hahmolla on päässään myös lippalakki.
Monet vaatteisiin liittyvät tarinat ovat Kroisos vs. Roope taisteluja, joissa kumpikin yrittää tehdä parempia asusteita. Monesti käy kuitenkin niin, että ihmiset kyllästyvät hiljalleen ja alkavat ostaa taas tavallisia vaatteita. Tästä voi siis päätellä, että Ankkalinnassa on paljon muotivillityksiä, mutta lopulta villitys laskee ja ihmiset ostavat tavallista ”kamaa”.
Eräässäkin tarinassa, jossa Aku viimein löytänyt unelmatyönsä, kengän tekijänä ja kauppiaana, Roope ja Kroisos alkavat keksiä kaikenlaisia rakettikenkiä, turbokenkiä ja kaikenlaista muutakin samanlaista. Lopulta ihmiset alkavat kuitenkin kyllästyä niin teknisiin kenkiin ja palaavat Akun asiakkaiksi.
Yhteenvetona voi todeta, että Ankkalinnassa vallitsee erilaisia muotivillityksiä monesti ja niistä jotkut ovat jättäneet parhaimpansa päälleen. Voihan juttu kyllä olla toisinkin. Voi myös huomata, että Ankkalinnan hahmoille on ominaista, että heillä on yleensä valkoiset hanskat. Se kuuluu monen Disney-hahmon ulkonäköön. Ankkalinnassa on myös paljon muotivillityksiä, mutta ne – kuten aiemmin jo sanoin – menevät hiljalleen ohi.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Jos Ankkalinnaa verrataan oikeaan maailmaan pukeutumisessa, ei Ankkalinnan asukkaiden pukeutumista voita mikään outoudessa. Ankat eivät välitä vaikka heillä ei ole ollenkaan housuja ja muotivillityksiä tulee ja menee kuin sieniä sateella.
Ankat eivät käytä ollenkaan housuja on ihmeellistä, sillä silloin he eivät tunne itseään lainkaan ”alastomaksi”. Kun heiltä puuttuu paita, he kuitenkin hätääntyvät heti. Se tuntuu ihmeelliseltä, mutta ehkä ankat ajattelevat vähän eri tavalla kuin ihmiset. Jotkut ankat kylläkin pitävät housuja, ainakin Palle Pulppu, jos hänet nyt ankaksi kelpuutetaan. Jos Akulla esimerkiksi olisi housut aina en minä kyllä osaisi pitää häntä Akuna. Akusta olisi tullut kuin toinen ankka.
Ankkalinnassa asuvien hahmojen pukeutuminen muuttuu vähän asumispaikan mukana. Esimerkiksi Mummo Ankka, joka asuu maatilallaan pukeutuu vähän vanhanlaisesti.
Monien hahmojen vaatetus ei ole muuttunut yhtään sarjakuviin ilmestymisen jälkeen, mutta ainakin Mustan-Pekan (alk. nimi: Jopi Jalkapuoli) ja parin muun vanhan hahmon vaatetus on muuttunut radikaalistikin. Aku Ankan pukeutuminen taas ei ole muuttunut yhtään. Yhä hän vain kanniskelee sitä merimiesnuttuaan ja lakkiaan mukanaan, vaikka monet sukulaiset ja tuttavat ovatkin pyytäneet häntä luopumaan siitä, mutta jos totta puhutaan, ei ole Aku ollenkaan Aku, jos hänellä ei tuota pukua olisi.
Ankkalinnan kovaonnisin Ankka, Aku Ankka (englanniksi Donald Duck), ei myöskään käytä housuja. Akun päällä on nimittäin vuosikymmenten aikana nähty lähes aina päällä hänen oma merimiesnuttunsa. Esim. Aku Ankan taskukirjassa numero 315: Asu vapaa, oli Akulla sini-violetit housut jalassa. Aku ei käytä myöskään minkäänlaisia jalkineita.
Akun alter egolla, Taikaviitalla, taas on aina musta puku, jota koristavat lukuisat Pelle Pelottoman rakentamat aseet. Nykyisin Taikaviitalla on myös naamio, kun taas ensimmäisissä tarinoissa viittasankarilla ei ole naamiota. Monissa tarinoissa, joissa Aku menee salaiseen piilopaikkaansa nähdään, että Taikaviitan piilopaikka on täynnä valeasuja. On naamareita kaikista lähimmistä tuttavista (Roopesta, Iineksestä, Hannusta ja Touhosta ainakin) ja varapukuja, joita viitta sankarimme onkin joutunut käyttämään pariin kertaan. Tuttaviaan esittäviä maskeja Taikaviitta taas on joutunut käyttämään suunnilleen joka kolmannessa tarinassa.
Akun mielitietyllä, Iineksellä (englanniksi Daisy Duck), taas on yllään yleensä vaaleanpunainen mekko, jaloissaan vaaleanpunaiset korkokengät ja päässään vaalean rusetti. Myös Iineksellä on alter ego.
Viitattarella on päässään jonkinlaiset silmälasien tapaiset ja yllään punertavan oloinen asu, sekä musta viitta. Jaloissaan Viitattarella on yleensä mustat jalkineet, ja joissakin tarinoissa hänellä on kaulassaan keltainen kaulakoru.
Akun holhokit, ja hänen sisarenpoikansa Tupu, Hupu ja Lupu (englanniksi Dewey, Huey and Louie). Pukeutumistyyliltäänkin lukijan on vaikea erottaa, kuka ankanpoika puhuu milloinkin ja niin heidän on pakko aina katsoa lakkien väriä. Tupulla se on useimmiten sininen, Hupulla keltainen tai vihreä ja Lupulla se on yleensä punainen. Päällä koko kolmikko pitää pitkähihaisia ja mustia paitoja. Kun ankanpojat pukeutuvat Sudenpennuiksi niin ainakin Don Rosan (s.1951) mukaan Lupulla on punainen paita, Hupulla vihreä ja Tupulla sininen. Heidän rintamustaan koristavat useat eri mitalit ja päässään koko kolmikolla on sudenpentupäähineet.
Akun naapurina monissa tarinoissa oleva Teppo Tulppu (englanniksi Neighbor J. Jones) pukeutuu tavallisesti pitkään punaiseen paitaan ja mustiin housuihin. Tulpun kenkien väri on useimmiten ruskea.
Roopella (englanniksi Scrooge McDuck) taas on päällään monta vuosikymmentä vaha punaisen värinen takki, tai joku samantapainen. Päässään hänellä on kiiltävä silkkipytty ja jaloissaan siniset jalkaimet (tai mitkä nyt olivatkaan). Kädessään hänellä on yleensä joko musta tai sininen kävelykeppi. Viime vuosisadalla Roopen takin väri oli vielä sininen, mutta jostain syystä väri muuttui 1980-luvun kieppeillä punaiseen. Kun Roope valmistautuu päivittäiseen kolikkouintiinsa hän pukee uimahousut, joiden väri on muuttunut lähes joka tarinassa. Joskus ne ovat olleet vihreät, joskus punaiset.
Roopen vastustajana tunnettu Kroisos Pennonen (englanniksi John D. Rockerduck) kuuluu myös niihin, joidenka pukeutuminen ei ole muuttunut vuosien varrella. Pennosella on päässään knalli, jota hän yleensä syö (suolattuna) hävittyään Roopelle jossain kisassa. Jalassaan Pennonen pitää kenkiä, joka ei ole tavallista ankoilla. Päällään hän pitää mustaa paitaa, jonka kaula-aukosta kravatti.
Kroisoksen sihteerinä ja apurina toimiva Lievistö pitää päällään yleensä mustia housuja ja paitaa. Kenkien värinä on muistaakseni musta tai keltainen.
Roopen sihteerillä neiti Näpsällä (oikea nimi: Sirkku Nenonilla Näpsä) (englanniksi Emily Quackfaster) on päällään Don Rosan piirtämissä tarinoissa yleensä mustanvaaleanpunainen paita ja vaaleanpunainen hame. Italialaisten piirtämällä sihteerillä taas on keltaiset hiukset ja paljon pidempi mekko/hame.
Roopen hovimestari Juusolla taas on yllään musta frakki, joka on ollut tällä päällä tietääkseni aina. Juuson pukeutumiseen kuuluu myös ruskeat pitkät housut ja mustat kengät. Juuson koko puku on täsmälleen samanlainen, kuin oikeassakin elämässä.
Akun onnettaren suosimalla serkulla, Hannu Hanhella (englanniksi Gladstone Gander) on päällään tunnetusti lähes aina täysin samat vaatteet: jaloissa jonkinlaiset jalkimet (samanlaiset kuin Roopella) ja päällä kirkkaanvihreä takki, jota koristaa punainen rusetti. Päässään Hannu pitää lähes poikkeuksetta punaista hattuaan.
Akun kolmas serkku, Touho (englanniksi Fethry Duck) pukeutuu vähän samalla tavalla kuin hipit aikanaan. Tähän saattaa vaikuttaa se, että Touho luotiin 1960-luvulla. Ensimmäisissä tarinoissaan Touho piti päällään vaaleanpunaista paitaa ja samanväristä ”pipoa”. Nykyisin hänen vaatetuksensa on pysynyt samana, mutta väri on muuttunut kirkkaan punaiseen.
Akun iso-äiti, Kaino-Vieno Ankka (englanniksi Elvira Coot) tai tutummalta nimeltään Mummo Ankka (englanniksi Grandma Duck) pukeutuu Pelle Pelottoman tapaan vähän vanhempaan tyyliin. Jalassaan hänellä on yleensä vaaleanpunaiset sukat ja mustat korkokengät. Hän pitää myös mustansinistä paitaa.
Mummo Ankan renki Hansu (englanniksi Gus Goose) taas pitää päässään pienikokoista sinistä lakkia. Päällään hänellä on harmaanpunainen paita, jonka päällä hän pitää aina mustia liivejä.
Ankkalinnan poliisivoimat taas pukeutuvat aivan, niin kuin oikeassakin elämässä: sinisiin pukuihin, lukuun ottamatta poliisimestaria ja etsiviä. Poliisimestari Sisulla (englanniksi Chief O’Hara) esimerkiksi on päällään yleensä mustankeltainen puku ja mustat housut ja etsivillä on yleensä päällään jonkinlainen ruskea takki ja lakki. Etsivä Kaasilla (englanniksi Detective Casey) on myös nähty joskus sininen puku ja vihreä lakki, mutta ainakaan tietääkseni tämä ei ole ollut kovin tavallista.
Toisella Ankkalinna poliisin etsivänä tunnettu Reino Murske (tunnettu myös nimillä Leka Järkäle ja Konsta Apeli) pitää yllään pitkää suoraa kravattia ja cowboy tyyppisiä keltaisia kenkiä. Päällään hänellä on valkoinen paita, jonka päällä hän pitää vielä sinistä takkia. Jalassaan hänellä on ruskeat housut.
Ankkalinnan kolmannella supersankarilla, Superhessulla (englanniksi Super Goof), taas on yllään punaiset kalsarit, ja tietysti supersankaruutta kuvaava viitta selässään. Muuten hänellä on samanlaiset asusteet kuin Hessulla, ovathan nämä sama henkilökin: sininen lakki, valkoiset hanskat ja ruskeat pitkät (vaakasuorassa katsoen) kengät.
Ankkalinnan oman siimahännän, Mikki Hiiren (englanniksi Mickey Mouse) pukeutuminen on muuttunut vuosikymmenten saatossa useaan kertaan, riippuen välillä piirtäjästäkin. Alkuvuosina Mikin pukeutumiseen kuuluivat punaiset housut, mutta Paul Murryn sarjoissa Mikki pukeutui ruskeisiin housuihin ja takkiin. 1990-luvulla Ferioli nosti punahousut kuitenkin takaisin mukaan sarjoihin. Tavallisesti Mikillä on kuitenkin päällään pitkät punaiset housut ja sininen T-paita. Jaloissaan hänellä on keltaiset kengät ja käsissään valkoiset hanskat.
Mikin mielitietyllä Minnillä (englanniksi Minnie Mouse) on vähän samanlainen pukeutumistyyli kuin Akun mielitietyllä, Iineksella. Alkuaikoina tämän pukeutumiseen kuuluivat vain punavalkoinen hame, oranssit korkokengät ja vähän tyhmänkin näköinen keltainen hattu, jota koristi kukka. Nykyisin Minnin pukeutumiseen kuuluvat vaaleanpunaiset korkokengät, samanvärinen rusetti ja päällä hänellä on joskus mustanvaaleanpunainen mekko tai sitten keltavalkoinen mekko. Tämä riippuu vähän piirtäjästä. Minnillä on nähty myös monia muita pukuja ja hattuja, joita on vilissyt kahdeksan vuosikymmenen aikana runsaasti.
Mikin hyvä ystävä, Hessu Hopo (englanniksi Goofy) pukeutuu nimensä mukaan vähän hooposti. Hän pitää päässään korkeaa sinistä hattuaan. Päällään hänellä on punainen paita, jonka päällä hän pitää vielä pieniä mustia liivejä. Jalassaan hänellä on siniset housut ja mustat kengät. Hessun hanskojen väri on useimmiten valkoinen, mutta joissakin tarinoissa ne ovat olleet myös vihreät.
Mikin ja Hessun hyvä ystävä, Polle Koninkaulus (englanniksi Horace Horsecoll) taas pukeutuu siniseen paitaan ja punaisiin henkseleihin. Hänen kaulaansa koristaa joissakin tarinoissa ”koninkauluksen” (vai minkä lie?) lisäksi pieni vihreä rusetti. Jalassaan hänellä useimmiten vihreät tai mustat kengät. Myös hänen hanskojensa väri on valkoinen.
Pollen mielitietyllä, Heluna Ammulla (englanniksi Clarabelle Cow) taas ei ollut lähes mitään (Minnin tapaan) päällään ensimmäisissä esiintymisissään. Alkuaikoina hänellä ei ollut päällään paljon muuta kuin hame, mutta nykyisin hänen vaatetukseensa kuuluu yläosallinen hame (tai jonkinlainen mekko(sama asia?)) ja hattu, jonka värit ja muodot vaihtuvat piirtäjän mukana.
Mikin sisarenpojat Mortti (englanniksi Morty) ja Vertti (englanniksi Ferdie) taas pukeutuvat pitkiin housuihin ja paitoihin. He pitävät päässään pieniä hattuja. Kun he pelaavat Ylävirran yrityksessä heidän pukeutumiseen kuuluvat kuitenkin tavalliset peliasusteet, eli valkoiset shortsit ja siniset pelipaidat, joissa komeilevat heidän numeronsa ja nimensä. Tietysti heillä on myös jaloissaan pelikengät, eli nappulat.
Näiden jalkapallonpelaajien äiti, jota nähdään yleensä vain Ylävirran yritys tarinoissa, pukeutuu farkkuihin ja jonkinlaiseen paitaan. Tietysti hän käyttää myös jaloissaan kenkiä.
Minnin sisarentyttäret (vai oliko veljentyttäret?) ovat aivan kuin mini-Minnijä. Yleensä heillä on päällään jonkinlainen mekko, jonka väri on ollut ainakin sininen. Päässään heillä on muistaakseni Minnin tapaan rusetit.
Ankkalinnan keksijänerolla, Pelle Pelottomalla (englanniksi Gyro Gearloose) on päällään valkoinen paita, jonka päällä hän pitää vielä liivejä. Jalassaan hänellä on ruskeat housut ja kengät. Päässään hän pitää pientä lakkia, jonka tarkasta väristä minulla ei ole tietoa. Joissakin tarinoissa se on ainakin ollut keltainen. Pelle pitää päässään myös omaa keksintöään, Mietintämyssyä, jos hän ei meinaa keksiä mitään. Mietintämyssy näyttää savupiipulta, jonka päällä on kaksi harakkaa. Pellen apuri, Pikku Apulainen (englanniksi Little Helper), ei käytä vaatteita ollenkaan, sillä se on robotti.
Pelle Pelottoman keksijävastus tohtori Staattinen pukeutuu suunnilleen samalla tavalla kuin ihmiset oikeassa elämässä. Pukeutuminen muuttuu samalla, kun piirtäjä on eri.
Riitta Hanhi (englanniksi Brigitta McBridge) pukeutuu yleensä mekkoon ja korkokenkiin. Ensimmäisissä tarinoissa Riitan mekon väri oli punainen.
Hänen ystävänsä Kuuno Kaakkuri (englanniksi Jubal Pomp) taas pukeutuu vihreään ruututakkiin ja punertaviin housuihin. Jalassaan hänellä on keltaiset kengät ja päässään musta knallihattu.
Romano Scarpan luoma, Akun neljäs serkku, Into taas pukeutuu yleensä vain jonkinlaiseen T-paitaan. Joskus hänen päässään on nähty myös huivi.
Italialaisen Corrado Mastantuonon luoma maalari, Palle Pulppu, pukeutuu eri tavalla kuin muut ankat. Hän pitää jalassaan nimittäin pitkiä housuja, kun ankoilla ei yleensä housuja ole. Hän pitää myös punaruutuista paitaa.
Ankkalinnassa myös asuu (Roope-setä lehden numero 9/08 keräilykuvan mukaan) tulevaisuudesta matkaava Eka Vekara (englanniksi Eeka Beeva), joka pukeutuu Ankkalinnalaisista oudoimmin. Hän ei nimittäin käytä päällään muuta vaatetta kuin mustaa lannevaatetta.
Ankkalinnan rajamailla asuu myös Parta-Jussi (englanniksi Hard Haid Moe). Alkuaikoina Jussin pukeutumiseen kuului vihreä hattu, vaalean vihreä paita ja mustat, hieman paikatut, henkselihousut. Nykyisin hänen päällään nähdään useimmiten punainen paita ja siniset housut. Päässään hän kantaa ruskeaa heinähattua ja jaloissaan hän pitää jotain sandaalin tapaisia.
Ankkalinnan kaksi melko tunnettua Korppia pukeutuvat myös vaatteisiin. 1949 vuonna sarjakuviin ilmestynyt Kuru Korppi pitää päällään yleensä punaista tai vihreää paitaa. Paita on myös muistaakseni ollut joskus keltainen (?) mutten ole siitä varma. Kurulla on ollut monissa tarinoissa tapana käyttää jonkinlaista baskeria, mutta uudemmissa tarinoissa en ole sitä enää nähnyt. Kurulla on nähty myös joitakin kertoa valkoiset hanskat. Toinen korpeista, Kurun ”ottopoika” Bruno taas pitää päässään sinistä lippalakkia ja päällään vihreää paitaa. Hänellä on myös jaloissaan punaiset housut.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu (aikaisemmin Tiinu, Liinu ja Viinu) (englanniksi April, May and June) ovat samantapaisia kuin ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupukin. Heitä ei nimittäin eroa muissa tarinoissa ollenkaan. Hollantilaiset ovat kuitenkin muokanneet jokaiselle tytölle oman kampauksen, ettei tunnistaminen olisi mahdotonta. Heidän pukeutumisensa riippuu vähän piirtäjästäkin.
Roopen serkku ja velipuoli, Unkka T. Kumiankka pukeutuu vihreään ruututakkiin, joka on tavallista isompi, sillä Unkka on vähän leveämpi kuin muut. Päässään hän pitää mustaa knallia.
Ankronikasta tuttu lentokonepilottina toiminut Heimo Huima pukeutuu, niin kuin Roopen koneen lentäjän sopii: harmaanruskeaan kaulahuiviin, lentäjän lakkiin, ja ruskeaan paitaan. Jalassaan hän pitää ruskeita housuja jalassaan hänellä on muistaakseni mustat kengät.
ATP:n (Ankan TiedusteluPalvelu) jäsenet pitävät yllään ruskeita takkeja ja hattuja. Näin on ainakin Touhon, eli koodinimeltään Tota12:sta (Toistaitoinen12) ja Akun, koodinimeltään Läpä7 (Lähes pätevä7) laita. Kun kaksikko siirtyy PAMin (Päihitämme Avaruuden Muukalaiset) hommiin he kuitenkin vaihtavat asunsa kokonaan vihreän mustiin ”teho”pukuihin ja vihreisiin lippalakkeihin. Asuja koristavat tehokkaat aseet, joita he kanniskelevat avaruuden muukalaisten iskuja torjuessaan.
Seuraavaksi esittelen Ankkalinnan roistojen pukeutumistyylejä.
Indiana Hopon tuttuna vastustajana/roistona tunnettu professori Kaivanto on tunnettu lukuisista pukeutumistyyleistä (tai miten se nyt sanotaankaan). Hän on nimittäin tunnetusti erinomainen naamioituja, mutta siviilissä hänellä on joskus yllään sininen T-paita, jaloissaan vihreät housut ja keltaiset kengät.
Mustalla-Pekalla (engllanniksi Black Pete) taas on vuosien varrella ollut vaikka minkälaisia asuja. Pekan esiasteella, Jopi Jalkapuolella (englanniksi Peg-Leg Pete) oli yllään liivit, pieni hattu ja ase vyöteröllä. Jalassaan hänellä oli mustat housut. Jo 1930-luvulla Pekan (tai oikeastaan Jopin) pukeutuminen oli kuitenkin muuttunut jo todella paljon. Silloin Pekan pukeutumiseen kuuluivat sininen takki, keltaiset hanskat, vihreä lippalakki. Jalassaan hänellä oli silloin tumman punaiset housut ja toiseen jalkaan oli ilmestynyt kenkä. Nyky-Pekan ulkonäkö on erilainen lähes joka piirtäjällä, mutta yksi näistä pukeutumistyyleistä on sellainen, jossa Pekalla on sinertävät housut, mustanruskeat kengät, kravatti ja paita, jonka päällä hän kantaa ruskeaa takkia, joka on kiinnitetty ruskealla vyöllä.
Pekan mielitietty, Hertta, pukeutuu tavallisesti vaaleanpunaiseen hattuun ja mekkoon. Ainoa asia mitkä eivät yleensä ole vaaleanpunaisen värisiä ovat hänen kenkänsä, jotka ovat keltaisen väriset.
Karhukoplalaisilla (englanniksi The Beagle Boys) taas on jokaisella yllään siniset housut, punaiset paidat ja siniset lakit. Jaloissaan heillä on taas ruskeat kengät. Karhukoplan paidat ja housut vaikuttavat ainakin italialaisten piirtämissä tarinoissa hieman pienehköiltä, mutta esimerkiksi koplan ensiesiintymistarinassa Ankkalinnan pamaus heillä näyttää olevan kengillekin menevät housut. Ehkä heidän ”laihtumisensa” ja ”pidentymisensä” ovat vain tehneet tehtävänsä. Karhukoplalaisten pukeutumiseen kuuluvat myös keltaiset numerokyltit paidan rinnuksissa. Kaikki koplaan kuuluvat pitävät myös yllään mustia naamioita, jonka vuoksi yhdenkään koplaan kuuluvan oikeita kasvoja ei ole nähty kertaakaan.
Ankkalinnan tunnettu rikollisnero, Mustakaapu (englanniksi The Phantom Blot), suosii mustaa puvussaan ja niinpä hänen pukunsa on täysin musta. Siviilissä Mustakaapu pukeutuu samalla tavalla kuin ihmiset yleensä oikeassa elämässä.
Ankkalinnan vähän tuntemattomammalla roistolla, P.J Petkunterällä on päällään sininen paita, jonka päällä hän ainakin Barksin tarinoissa pitää mustia liivejä. Petkunterällä on yllään myös liivi, ja joissakin tarinoissa hattu, jonka värinä on nähty ainakin musta ja harmaa. Housujen värinä taas on nähty harmaa, musta ja ruskeakin.
Pelle Pelottoman vastus, Velmu Vierusilmä (englanniksi Emil Eagle), joka tekee myös rosvouksia välillä kuuluu harvinaisiin hahmoihin. Vierusilmän paidan väri on vaihdellut piirtäjienkin vaihtuessa. On ollut ruskeaa, harmaata, ja violetinsinistäkin. Joissakin Velmu-tarinoissa hahmolla on päässään myös lippalakki.
Monet vaatteisiin liittyvät tarinat ovat Kroisos vs. Roope taisteluja, joissa kumpikin yrittää tehdä parempia asusteita. Monesti käy kuitenkin niin, että ihmiset kyllästyvät hiljalleen ja alkavat ostaa taas tavallisia vaatteita. Tästä voi siis päätellä, että Ankkalinnassa on paljon muotivillityksiä, mutta lopulta villitys laskee ja ihmiset ostavat tavallista ”kamaa”.
Eräässäkin tarinassa, jossa Aku viimein löytänyt unelmatyönsä, kengän tekijänä ja kauppiaana, Roope ja Kroisos alkavat keksiä kaikenlaisia rakettikenkiä, turbokenkiä ja kaikenlaista muutakin samanlaista. Lopulta ihmiset alkavat kuitenkin kyllästyä niin teknisiin kenkiin ja palaavat Akun asiakkaiksi.
Yhteenvetona voi todeta, että Ankkalinnassa vallitsee erilaisia muotivillityksiä monesti ja niistä jotkut ovat jättäneet parhaimpansa päälleen. Voihan juttu kyllä olla toisinkin. Voi myös huomata, että Ankkalinnan hahmoille on ominaista, että heillä on yleensä valkoiset hanskat. Se kuuluu monen Disney-hahmon ulkonäköön. Ankkalinnassa on myös paljon muotivillityksiä, mutta ne – kuten aiemmin jo sanoin – menevät hiljalleen ohi.
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 231 -
20.06.2009 klo 11:33:23
Tämän enempää tuskin ehdin kirjoittaa, ellen herää huomenna ennen kymmentä, joka on epätodennäköistä. Pitihän ne englanninkieliset nimetkin lisätä, kun niin monella muullakin on ;)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinnan pukeutuminen poikkeaa omastamme hyvin paljon. Monet ankkalinnalaiset seuraavatkin aktiivisesti muotia ja pukeutuvat sen mukaan - tosin joskus muoti saattaa vaihdella hyvinkin usein. Ankkalinnalaiset suosivat yleisesti vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnan varmasti tunnetuimman pukeutumistyylin omaa Aku Ankka (engl. Donald Duck). Akun tunnistaa helposti sinisestä merimiespaidasta, jota hän pitää päällään aina lähes poikkeuksetta. Paidassa on sinisen taustavärin lisäksi keltaisia raitoja ja napit. Joissain tarinoissa Akun merimiespaita on väritetty kokonaan mustaksi (nappeja ja raitoja lukuunottamatta, ne ovat aina keltaiset), mutta allekirjoittaneen mielestä sininen on paljon hienompi väri merimiespaidalle ja sopii yhteen lakin kanssa. Merimiespaitansa yhteydessä Aku käyttää aina myös punaista rusettia. Lisäksi Akulla on päässään sininen merimieslakki, joka kuuluu näemmä yhteen paidan kanssa. Kuten muutkaan ankat, Aku ei käytä lainkaan housuja eikä kenkiä. Lukuisten merimiespaitojen lisäksi Akun vaatekaapista löytyy ainakin yksi juhla-asu, jota hän käyttää erilaisissa tilaisuuksissa, tai ollessaan Iineksen kanssa treffeillä. Lisäksi kaapista löytyy tietenkin yöpuku, jota Aku käyttää nukkuessaan. Itse olen aina miettinyt, miksi Aku pukeutuu juuri tällaiseen asuun. Oman, hieman naurettavan teoriani mukaan Akun ensimmäinen työpaikka olisi ollut laivalla merimiehenä ja saatuaan sieltä potkut hänelle jäi merimiesasu ja pian hän kiintyi siihen niin, ettei raaskinut enää käyttää muita vaatteita juuri ollenkaan. Useimmissa Pikku-Aku -tarinoissa Aku käyttää kuitenkin merimiesasuaan jo lapsena, joka tekeekin teoriastani perättömän. Aku on kautta aikain jo ihan ensimmäisistä Disney-piirretyistä lähtien käyttänyt samaa asua ja se on varmasti tuttu kaikille, jotka nimen Aku Ankka ovat joskus kuulleet.
Akun tyttöystävä Iines Ankka (engl. Daisy Duck) pukeutuu myös usein samanlaiseen asuun. Hänen vakiotyyliinsä kuuluvat vaaleanpunainen paita, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä vaaleanpunainen rusetti. Vaikka Iines nähdäänkin monissa tarinoissa tässä asussa, on hänellä vaatekaappi pullollaan muiitakin vaatteita. Varsinkin ollessaan Akun kanssa treffeillä, Iines pukeutuu todella tyylikkääseen asuun, usein jonkinlaiseen mekkoon, tai hameeseen. Hän seuraa myös paljon muotia ja yhdessä tarinassa hän onkin toiminut Ankkalinnan muoti-ikonina.
Akun eno Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck) pukeutuu usein käytettyihin vaatteisiin, säästääkseen rahaa tietenkin. Hänen yllään nähdään yleensä punainen nuttu, jonka hän Don Rosan mukaan vaihtoi juhla-asuunsa palattuaan maailmanmatkoilta takaisin Skotlantiin Rosan tarinassa ''Ankantaan miljardööri''. Nutun väri on myös vaihdellut; joskus se on ollut sininen, joskus vihreä. Kenkiä ja housuja hän ei käytä, mutta useimmiten hänellä on ruskeat tai muun väriset nilkkaimet. Roopella on aina, varsinkin ulkona ja liiketapaamisissa ollessaan päässään silinterihattu. Lisäksi Roope pitää mukanaan kävelykeppiä, vaikka hän hyvän kuntonsa puolesta pärjäisi varsin hyvin ilman. Huonon näkönsä johdosta Roope joutuu käyttämään myös silmälaseja. Roope käyttää harvoin mitään muita vaatteita. Joissain tarinoissa Roopella on ollut yllään erillinen juhla-asu kun hän on ollut juhlissa yms. mutta yleensä hän käyttää samoja vaatteita, oli hän missä tahansa. Myös monesti uidessaan rahoissa Roope käyttää samoja vaatteita, tosin löytyy häneltä myös erillinen uima-asu rahakylpyjä varten, jota hän käyttää joissain tarinoissa. Säästäväisyytensä vuoksi Roope ei juurikaan osta uusia vaatteita, joten nuttu joka hänellä on yllään, on todennäköisesti sama jokaisessa tarinassa. Alkuaikoina Roopen vaatetus tosin vaihteli jonkin verran. Roope on pitänyt päällään muunmuassa mustaa nuttua ja ihan perinteista frakkiakin.
Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu (engl. Huey, Dewey and Louie Duck) ovat keskenään täysin samannäköisiä ja heidät tunnistaakin usein vain heidän lakkiensa väreistä (tosin eräässä Don Rosan tarinassa nimeltä ''Valvova silmä'' Aku tunnisti ankanpojat ilman lakkejakin). Tupu käyttää yleensä sinistä lakkia ja Hupu punaista. Lupun lakin väri on yleensä vihreä tai keltainen riippuen ihan tarinasta. Nykyisin vihreä on kuitenkin selvästi yleisempi väri. Jokainen ankanpojista käyttää usein kokonaan mustaa paitaa, mutta joissain, varsinkin vanhemmissa tarinoissa paidat ovat heidän lakkinsa väriset.
Tupu, Hupu ja Lupu kuuluvat Sudenpentuihin (engl. The Junior Woodchucks). Sudenpentujen vaatetukseen kuuluu karvalakki ja paita, johon kiinnitetään heidän keräämänsä taito- ja ansiomerkit. Sudenpentujen ''kilpailijat'' Peukaloiset (engl. The Junior Chickadees) pukeutuvat niinikään partiovaatteisiin.
Akun ylionnekas serkku Hannu Hanhi (engl. Gladstone Gander) pukeutuu aina hyvin hienostuneesti, eikä ole vuosien varrella paljon vaateparttaan vaihdellut. Yleensä hänen päällään nähdään punainen tai vihreä takki, siniset tai muun väriset nilkkaimet, kuten Roopella ja harmaa hattu. Lisäksi Hannulla nähdään usein myös rusetti, niin kuin Akullakin. Rusetin väri vaihtelee, mutta se ei ole koskaan saman värinen, kuin muut vaatteet. Joissain tarinoissa Hannulla nähdään myös kävelykeppi, joka on hänellä kuitenkin vain hienostelumielessä, ei siksi, että hän tarvitsisi sitä kävelyn helpottamiseksi. Nämäkin vaatteet Hannu on luultavasti onnensa avulla voittanut jostain arvonnasta.
Akun toisen serkun, Touho Ankan (engl. Fethry Duck) pukeutumistyyli viittaa 1900-luvun puolivälin hippikulttuuriin. Touholla on yllään aina samat vaatteet; punainen paita ja punainen myssy. Touhon vaatteet ovat kautta aikain olleet samat, mutta väri on hiukan vaihdellut, sillä esimerkiksi joissain vanhoissa Touho-tarinoissa Touhon vaatteet ovat olleen enimmäkseen vaaleahtavia violetteja. Joskus ATP- ja PAM -tarinoissa Touholla nähdään luonnollisesti työhön tarvittavat vaatteet.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton (engl. Gyro Gearloose) ei ole koskaan pukeutunut kovin sivistyneesti. Hänen yllään nähdään aina ruskeat suorat housut ja samanväriset kengät, keltainen paita ja sen päällä liivit. Päässään hänellä on keltainen, ei todellakaan mikään tyylikäs hattu. Pellellä on myös monia ties minkälaisia hattuja, joista tunnetuin lienee mietintämyssy, joka Pelle käyttää Roopen tavoin silmälaseja. Pellellä on myös apuri Pikku apulainen, joka ei kuitenkaan käytä minkäänlaisia vaatteita, sillä hän on robotti.
Ankkalinnan oma professori Taavi Ankka (engl. Ludwig von Drake) pukeutuu niinikään professorin vaatteisiin. Tähän asuun kuuluu valkoinen professorin takki, yleensä punainen kravatti ja paita, jonka väri vaihtelee. Yleensä se on kuitenkin sininen. Myös Taavilla on käytössään silmälasit, jotka korostavat hänen professorin asemaansa. Taavin pukeutumistyyli on ollut sama hahmon luonnista saakka.
Maatilalla Ankkalinnan rajalla asustava Mummo Ankka (engl. Grandma Duck) pukeutuu hyvin vanhanaikaisesti. Yllään hän pitää aina mustaa paitaa ja korkokenkiä, joiden väri saattaa vaihdella aina mustasta vaaleanpunaiseen ja sinisestä keltaiseen. Housuja Mummolla ei luonnollisestikaan ole. Lisäksi Mummolla on silmälasit, jotka tosin ovat ihan kunnolliset sangalliset lasit, toisinkuin esimerkiksi Roopella, jonka lasit ovat enemmänkin kakkulat.
Mummo Ankan kanssa maatilalla asustava renki Hansu Hanhi (engl. Gus Goose) on Mummon tapaan yhtä muodikas kuin variksenpelätin. Hänen vakioasusteisiinsa kuuluvat yleensä vihreä kauluspaita (joissain tarinoissa myös sininen) ja sen päällä mustat liivit, jotka hän on luultavimmin saanut Mummolta. Päässään hänellä on yleensä sininen hattu, mutta senkin väri saattaa vaihdella eri tarinoissa.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu (engl. April, May and June) pukeutuvat hyvin samantapaisesti kuin Iineskin. Päässään heillä on vaaleanpunaiset rusetit, kuten Iineksellä. Yllään jokaisella heistä on musta paita, sekä vaaleanpunaiset korkokengät, vaikka he ovatkin vasta lapsia. Ennen heidät erotti toisistaan eri värisistä ruseteista ja korkokengistä, mutta nykyään he pukeutuvat täysin samoihin vaatteisiin.
Roopen kilpailija Kroisos Pennonen (engl. John D. Rockerduck) pukeutuu niin kuin liikemiehen kuuluukin; musta hieno takki, jonka alla punainen solmio ja valkoinen kauluspaita. Lisäksi muista miespuolisista ankoista poiketen, Kroisos käyttää kenkiä, jotka ovat keltaiset ja melko suuret. Päässään Kroisoksella on musta knalli, joka on kuitenkin jokaisessa tarinassa eri, sillä aina hävittyään Roopelle, Kroisos syö knallinsa, jota tapahtuukin usein. Kroisoksella on myös isot pyöreälinssiset silmälasit, joita hän on Don Rosan mukaan käyttänyt jo lapsena.
Kroisoksen sihteeri/kätyri tai mikä nyt onkaan, Lievistö pukeutuu niinikään asianomaisiin vaatteisiin. Useimmiten hänen yllään nähdään hieno takki, joka on usein väriltään hieman tummemman punainen, mutta väri voi vaihdella tarinan mukaan. Takissa on usein neljä nappia, jotka ovat väriltään keltaisia. Takin alta löytyy valkoinen kauluspaita, sekä sininen kravatti. Lievistön housut ovat suorat ja väriltään harmaat. Lisäksi hänellä on kengät, jotka ovat samaa väriä, mitä melkein jokainen kenkiä käyttävä ankkalinnalainen käyttää - keltaiset. Joskus Lievistö käyttää myös jonkinlaista hattua.
Ankkalinnan uuttera liikenainen Riitta Hanhi (engl. Brigitta McBridge) pukeutuu useimmiten siniseen mekkoon ja keltaisiin korkokenkiin. Hänellä nähdään usein myös korvakorut, vaikka tietääkseni ankoilla ja hanhilla ei ole lainkaan korvia. Myöskään Riitan vaatetus ei ole vuosien varrella juurikaan muuttunut, vaan se on pysynyt samana vuosikymmenet.
Riitan ystävä Kuuno Kaakkuri (engl. Jubal Pomp) pukeutuu vihreään takkiin. Sen alla on mustavalkoinen paita, sekä yleensä sininen rusetti. Koska Kuuno ei ole ankka, hän käyttää punaisia housuja, sekä keltaisia melko suuria kenkiä. Päässään Kuunolla on punamusta hattu. Kuunon vaateparsi on kautta aikain ollut samanlainen, vaikka hahmon suomennettu nimi onkin vaihdellut useaan kertaan.
Jopa Touhoa pahempi säheltäjä Into Ankka pukeutuu erittäin yksinkertaisesti; siniseen paitaan. Into on tähän mennessä esiintynyt vain muutamassa tarinassa, joista allekirjoittanut on lukenut kolme, joten on paha mennä sanomaan, onko paidan väri joissain tarinoissa ollut eri, mutta mahdollista se on. Joissain tarinoissa Into Ankan kaulassa on nähty myös jonkin sortin kravatti.
Ankkojen ja hanhien ja muiden lintujen pukeutumisesta siirrytäänkin hiirien ja muiden hahmojen pukeutumiseen.
Mikki Hiiren (engl. Mickey Mouse) vakiotyyliin kuuluu punaiset napilliset housut, keltaiset kengät ja valkoiset hanskat. Mikki siis kuljeskelee usein kaupungilla ilman paitaa. Nykyisin monissa tarinoissa Mikille on piirretty myös paita ja ihan kunnolliset vaatteet. Mielestäni Mikki näyttää tyylikkäämmältä näissä ''kunnollisissa'' vaatteissa, vaikka onhan tuo Mikin alkuperäinen tyyli jo noussut jonkinlaiseksi klassikoksi tms.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri (engl. Minnie Mouse) pukeutuu nykyisin huomattavasti perusmikkiä tyylikkäämmin. Monissa nykytarinoissa Minnilläkin nähdään yllään ihan kunnolliset vaatteet, mutta alkuaikoina hänelläkään ei ollut paitaa päällään, ainoastaan punainen hame, jossa on valkoisia pilkkuja, keltaiset korkokengät, keltaiset hanskat ja keltainen kukkahattu. Minnillä on päässään nykyisin myös rusetti.
Mikin hyvä ystävä Hessu Hopo (engl. Goofy) pitää päässään aika sinistä tai vihreätä lakkia, riippuen tarinasta. Hänellä on usein yllään oranssi tai keltainen paita ja mustat liivit. Lisäksi hänellä nähdään useimmiten siniset housut ja pitkät kengät. Tästä voidaankin päätellä, että Hessu ei ole niitä parhaimmiten pukeutuvia ankkalinnalaisia. Alkuaikoina Hessun vaatetyyliin kuului housujen lisäksi ainoastaan liivit, ei paitaa ollenkaan.
Polle Koninkauluksen (engl. Horace Horsecollar) vakiotyyliin ainakin taskareissa kuuluu siniset henkselit ja punainen paita, sekä tietenkin kengät. Pollella on kaulassaan keltainen rusetti. Pollen pukeutumistyyli on ollut jo kauan samanlainen, mutta esimerkiksi vanhoissa Disney-piirretyissä Pollen vaatetus on ollut aivan erilainen, kuin nykyään.
Pollen tyttöystävä Heluna Ammu (engl. Clarabelle Cow) pukeutuu välillä hieman erilaisiin vaatteisiin, mutta muistaisin itse ainakin nähneeni Helunalla joskus yllään vaaleanpunaisen tai keltaisen hameen ja vastaavasti vaaleanpunaisen tai keltaisen paidan, riippuen ihan hameen väristä. Heluna käyttää usein myös korkokenkiä.
Mikillä on kaksi sisarenpoikaa, Mortti ja Vertti (engl. Morty and Ferdie). 1930-luvun sarjakuvissa Mortti ja Vertti pukeutuivat usein vaaleansiniseen paitaan, keltaisiin kenkiin ja hanskoihin, sekä valkoiseen hattuun. Nykyään heidän vaatteensa ovat hieman uudenaikaisemmat, yleensä siniset ja punaiset. Pelatessaan Ylävirran yritys -jalkapallojoukkueessa he käyttävät luonnollisesti joukkueen peliasuja, jotka ovat siniset. Mortin ja Vertin pukeutumistyyli on siis vaihdellut alkuajoista hyvinkin paljon.
Ankkalinnassa on useita roistoja ja heistä monilla on hyvin omalaatuinen pukeutumistyyli, sillä monetkaan Ankkalinnan roistoista eivät ole kovinkaan varakkaita, eivätkä siksi ole voineet/edes viitsineet ostaa kunnollisia vaatteita. Tässä muutamia esimerkkejä Ankkalinnan roistojen asukokonaisuuksista;
Karhukoplan (engl. The Beagle Boys) kaikki jäsenet pukeutuvat aina samaan asuun. Heillä on yllään punaiset paidat, joissa on heidän vankinumeronsa (176-176, 176-167 yms.). Jaloissaan heillä on siniset housut ja kengät. Päässään he pitävät aina sinistä tai vihreää lippalakkia ja mustaa naamiota, jotka he saivat Don Rosan mukaan Alvari Karjulta Roopen ollessa 13-vuotias Rosan omassa tarinassa ''Mississippin mestari''. Joskus murtautuessaan Roopen rahasäiliöön Karhukoplan jäsenet pukeutuvat jonkinlaiseen valeasuun. Valeasut ovat yleensä kuitenkin toimimattomia ja Roope on aina nähnyt niiden lävitse. Karhukoplankaan pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella muuttunut, vaan he ovat aina pukeutuneet samoihin vaatteisiin.
Mustakaavun (engl. The Phantom blot) pukeutumistyylin voi päätellä helposti jo hänen nimestään; hän nimittäin pukeutuu täysin mustaan kaapuun, jossa on silmänreiät ja joka peittää hänet kokonaan. Joissain tarinoissa Mustakaapu on kuitenkin esiintynyt myös siviilivaatteissa joita voivat olla esimerkiksi farkut ja paita. Kaapu on joskus esimerkiksi talvella kääntänyt kaapunsa nurinpäin, jolloin se on valkoinen. Mustakaavun veli Valkokaapu pukeutuu nimensä mukaisesti valkoiseen kaapuun. Mustakaapu on kautta aikain pukeutunut samaan kaapuun ollessaan rötöstelemässä.
Mikin yksi vakiovastustajista, Musta Pekka (engl. Black Pete) pukeutuu hyvin vaihtelevasti. Hänellä on nähty yllään monenmoisia vaatteita aina vankilan raitapaidasta tavallisiin arkivaatteisiin saakka. Yleisimmin Pekalla nähdään yllään jonkinlainen paita, housut, kengät ja joskus myös takki. Joissain tarinoissa Pekka on käyttänyt myös hattua. Pekka on esiintynyt lukuisia kertoja myös piirrossarjassa Hopon poppoo, jossa hänen vakituiseen pukeutumistyyliinsä kuuluu oranssi paita, sen päällä ruskea takki, kravatti, harmaat housut sekä kengät. Alkuajan Disney-piirretyissä Pekan ''aikaisemman muodon'' Jopi Jalkapuolen vaatetus oli paljon vähäisempi ja resuisempi, kuin nykyään. Silloin Jopin vaateparteen kuului liivit, pieni hattu ja ase useimmiten vyötäröllä.
Roopen uskollinen hovimestari Juuso pukeutuu niin kuin hovimestarin kuuluukin. Juuson hovimestariasuun kuuluu musta hovimestarille tarkoitettu hieno takki, sen alla kauluspaita, jonka väri vaihtelee eri tarinoissa, vihreät housut ja kengät. Lisäksi Juusolla on kauluspaidassaan rusetti, niin kuin monella muullakin ankkalinnalaisella. Juuson tyyli on lähes aina samanlainen, enkä itse ainakaan muista nähneeni Juusoa koskaan missään muissa vaatteissa.
Roopen sihteeri neiti Näpsä (engl. Emily Quackfaster) pukeutuu useimmiten pitkään violettiin mekkoon. Mekon yläosa on hihoja lukuunottamatta musta. Myös Näpsän korkokengät ovat mustat. Joissain tarinoissa korkokenkien väri on kuitenkin vaihdellut, esimerkiksi violettiin. Useat nykypiirtäjät piirtävät neiti Näpsästä usein kuitenkin hyvin pitkän, jolloin hän käyttää aivan erilaisia vaatteita. Neiti Näpsä käyttää kuitenkin poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Akun rakas naapuri Teppo Tulppu (engl. Neighbor J. Jones) on allekirjoittaneen mielestä selvästi Ankkalinnan ''tavallisimmin'' pukeutuva asukas. Hänen vaiktuiseen pukeutumistyyliinsä kuuluu yleensä tummanpunainen paita, mustat tai ruskeat housut ja ruskehtavat kengät. Tulppu käyttää monenlaisia hattuja, joten sitä yhtä, mitä hän käyttäisi eniten, on vaikea nimetä. Tulpun pukeutumistyyli on samanlainen ja sellaisen voisi ihan hyvin kuvitella jollekin tavalliselle ihmisellekin, ties vaikka joku ihminen käyttääkin tuollaista vaatepartta.
Ankkalinnan laitamilla asuva Parta-Jussi (engl. Hair Haid Moe) pukeutuu todella omituisesti. Hän käyttää useimmiten sinisiä henkselihousuja, kauluspaitaa, sekä joskus pikkuruista lippalakkia. Parta-Jussi ei yleensä käytä kenkiä.
William van Hornin luoma Roopen veli Unkka T. Kumiankka (engl. Rumpus McFowl) on tietääkseni pukeutunut aina samoihin vaatteisiin. Näihin vaatteisiin kuuluu sininen tai vihreä todennäköisesti villatakki, jossa on punainen koriste rinnassa. Tämän lisäksi Unkka pitää päässään mustaa hattua.
Ankkalinnan tohelo yksityisetsivä Rankku Kanuuna pukeutuu useimmiten isoon keltaiseen etsiväntakkiin. Takin etupuolella on rusetti, joka on väriltään useimmiten vihreä. Päässään Rankku pitää isoa keltaista lierihattua, jossa on punainen raita ja jaloissaan isoja punavalkoisia kenkiä. En siis voi sanoa, että Rankku olisi mitenkään kovin muodikas näissä etsivän vaatteissaan.
Roistojen ja tavallisten mattimeikäläisten lisäksi Ankkalinnasta löytyy myös supersankareita, jotka (ainakin melkein) kaikki pukeutuvaf niin kuin supersankarin kuuluukin.
Ensimmäisenä supersankarina mieleen tulee Akun alter ego Taikaviitta (Paperinik), joka on varmasti Ankkalinnan tunnetuin supersankari. Taikaviitan supersankariasuun kuuluu musta puku, joka sisältää lukuisia mitä omituisempia Pelle Pelottoman kehittelemiä laitteita ja aseita roistojen päänvaivaksi. Puvun hihojen loppuosat ovat punaiset, kuten myös olkapään kohdalla olevat pienet ''kohoumat'' tai mitä nyt ovatkaan. Taikaviitan kengät ovat keltaiset, niinkuin useimmilla kenkiä käyttävillä ankkalinnalaisilla, mutta nämä kengät eivät olekaan mitkään ihan tavalliset kengät - ne ovat pomppusaappaat, joilla Taikaviitta voi helposti pomppia esimerkiksi talojen katoilla. Viittasankarimme käyttää samaa merimieslakkia ollessaan Akuna ja ollessaan Taikaviittana. Taikaviitan viitta on päältäpäin sininen, mutta sisältäpäin katsottuna punainen, tavallaan siis sinipunainen. Viittasankari käyttää aina nykytarinoissa aikalailla samanlaista naamiota, kuin Karhukopla, jottei häntä tunnistettaisi. Vanhemmissa tarinoissa hänellä ei ollut naamiota. Lisukkeena tähän kerrottakoon, että Taikaviitta käyttää myös joskus toisessa kädessään ns. supernyrkkiä (tai mikä onkaan).
Syötyään pihallaan kasvavia supermaapähkinöitä, Hessu muuttuu alter egokseen, Superhessuksi (engl. Super Goof). Superhessu ei ulkonäkönsä perusteella vaikuta kovinkaan mahtavalta supersankarilta, sillä hänen superasuunsa kuuluu punaiset kalsarit, pitkät ruskeat kengät, sekä sininen viitta, joka muistuttaa epäilyttävästi pöytäliinaa. Lisäksi Superhessulla on päässään sama hattu, kuin Hessuna ollessaan. Superhessu ei käytä mitään naamiota, mutta siitä huolimatta häntä ei tunnisteta.
Hieman harvemmin nähty supersankari, Iineksen alter ego Viitatar pukeutuu niinikään kuin Taikaviitta, selvästi enemmän supersankarin näköisesti, kuin Superhessu. Hänen supersankariasuunsa kuuluu luonnollisesti viitta, joka on piirtäjästä riippuen joko musta tai punainen tai muun värinen. Hän käyttää myös kolmionmuotoisia laseja, sekä samanlaista mustaa naamiota, kuin Taikaviittakin. Lisäksi hänen kenkänsä ovat mustat.
Vielä lisäksi Ankkalinnasta löytyy tietenkin eri alojen ammattilaisia (poliiseja, pormestareita yms.) joista tunnetuimmat esittelen nyt:
Ankkalinnan poliisimestari Simo Sisu (engl. Chief O'Hara) pukeutuu niin kuin poliisin kuuluukin, omaan virka-asuunsa. Tähän virka-asuun kuuluu takki, jossa on keltaisia nappeja ja keltainen poliisin virkamerkki ja housut. Sekä takki että housut ovat joko siniset tai mustat, riippuen luonnollisesti piirtäjästä ja tarinasta. Lisäksi hänellä on punainen vyö, sekä ruskeat kengät. Sisulla on myös sininen poliisihattu.
Toinen Ankkalinnan poliisilaitoksen tunnetuimmista työntekijöistä on etsivä Kaasi (engl. Detective Casey) joka todella pukeutuu, niin kuin etsivän kuuluukin - asuun, joka ei missään tapauksessa herätä huomiota. Tähän asuun kuuluu yleensä takki ja housut, jotka ovat väriltään vihertäviä, joskus jopa kunnolla vihreitä, jotkut vaatteet tosin ovat hieman erilaisia. Takkiin on kiinnitetty myös rusetti. Vihreiden vaatteittensa alla Kaasilla on ihan arkiset siviilivaatteet, kuten paita ja mahdollisesti liivit yllään. Päässään Kaasi pitää aina hattua.
Myös Ankkalinnan pormestarit pukeutuvat asianomaisesti pääasiassa juhla-asuun, joka kuuluu pormestarin virka-asuun.
Roope Ankka ja Kroisos Pennonen kilpailevat todella usein eri liikealoilla keskenään, usein myös vaatealalla. Kuten kaikki tietävät, tässäkin kilpailussa on ideana vain tienata rahaa ja olla toistaan parempi ja noiden tavoitteiden saavuttamiseksi ankkalinnalaisten täytyy pitää vaatteista, joita he valmistavat ja ostaa niitä. Koska Ankkalinnassa muoti vaihtelee tiheään tahtiin, erilaiset muotivaatteet ovatkin niitä kaikista suosituimpia vaatteita. Jos Kroisos kaikkine asiantuntijoineen onnistuu luomaan uuden muotivaatteen, josta tulee todellinen hittituote, Roopen ei auta muu, kuin luoda parempi. Tässä kohtaa kuvioihin astuu lähes aina Pelle Peloton, joka keksii Roopelle myytäväksi mitä ihmeellisimpiä vaatteita, joissa on usein myös lukuisia lisävarusteita, jotka kuitenkin loppujen lopuksi lakkaavat toimimasta tai hajoavat. Roopen tehtaat ovat säästäväisyyssyistä yleensä vain hyvin alkukantaisia, jonka takia Roope ei pärjäisi Kroisoksen modernisoiduille vaatetehtaille ja asiantuntijoille millään ilman Pellen apua. Yleensä Roopen ja Kroisoksen väliset vaatekiistat liikealalla päättyvät jonkin sortin katastrofiin, tai vastaavaan.
Yksi hyvä esimerkki Pellen vaatekeksinnöistä (jonka hän tosin kehitteli omasta ideastaan ja alkoi Akun kanssa myydä niitä) on Höpöpöksyt. Nämä farkkuja muistuttavat housut tekevät kantajastaan iloisemman ja onnellisemman. Höpöpöksyt esiintyivät Stefan Petruchan käsikirjoittamassa ja Fecchin piirtämässä tarinassa ''Hupia housuista'', joka julkaistiin Suomessa Aku Ankan taskukirjassa numero 315. Tarinassa Aku kokeilee Pellen Höpöpöksyjä ja toteaa niiden toimivan. Hän alkaa kaupittelemaan Höpöpöksyjä ja niistä tulee jymymenestys kun melkein kaikki ankkalinnalaiset ostavat niitä. Hetken kuluttua huomataan kuitenkin, etteivät Höpöpöksyt toimi, niin kuin pitäisi, vaan niistä alkaa tulla outoja sivuvaikutuksia, jotka saattavat muuttaa henkilön mielialaa iloisesta surulliseksi tai vihaiseksi parissa sekunnissa. Loppujen lopuksi Pelle kehittää säteen, jolla Höpöpöksyjen vaikutus loppuu ja ankkalinnalaiset vaativat luonnollisesti rahansa takaisin...
Monet ovat varmasti miettineet, minkälaisesta materiaalista ankkalinnalaisten vaatteet on valmistettu. Itsekin olen miettinyt samaa ja usein päätynyt tulokseen; en minä tiedä. Jos kuitenkin tarkemmin katsoo esimerkiksi näiden meille tuttujen hahmojen vaatteita, voisi ainakin päätellä, että Akun merimiespaita olisi jonkin sortin kangasta, ainakin siltä se vaikuttaa. Tästä poiketen esimerkiksi Teppo Tulpun ja Touho Ankan paidat, sekä Touhon myssy vaikuttaisivat olevan ehkä jopa kunnon villaa. Kuitenkin varmasti yleisin vaatemateriaali Ankkalinnassa on puuvilla, josta suurin osa vaatteista onkin tehty.
Kuten jo aikaisemmin mainitsinkin, Ankkalinnassa lkäytetään paljon valeasuja, etenkin rikollisten kohdalla. Varmasti eniten valeasuja koko Ankkalinnassa käyttää Karhukopla, joilla on nykyään melkeinpä joka toisella keikallaan mukana jonkinlaiset valeasut. Myös esimerkiksi agenttihommissa olevat Aku ja Touho joutuvat usein keikoillaan käyttämään valeasua, jottei heitä tunnistettaisi agenteiksi. Myös Mikki Hiiri on käyttänyt valeasuja; esimerkiksi Mustakaavun ensiesiintymisessä ''Mustakaavun ensirötökset'' Mikki käytti muutamia valeasuja, jottei Kaapu tunnistaisi häntä. Näiden lisäksi monet ankkalinnalaiset tuttumme ovat käyttäneet ties minkälaisia valeasuja erilaisissa tilanteissa.
Yhteenvetona voisin sanoa, että ankkalinnalaiset pukeutuvat hyvin erilaisiin vaatteisiin. Toiset suosivat oikein hienoa ja keikaroivaa tyyliä, kun taas toisille riittää hieman halvempi ja vaatimattomampi tyyli. Myös eri piirtäjillä on erilaisia näkemyksiä eri hahmojen vaatteista, etenkin niiden väreistä, jotka vaihtuvat piirtäjän mukaan. Se on tietenkin kaikille selvää, etteivät ankat käytä housuja, mutta mielestäni Höpöpöksyt näyttivät hauskoilta Akulla. Kaikilla ankkalinnalaisilla on oma tyyli, mutta itse pidän henkilökohtaisesti eniten Akun ja Roopen vaatteista. Myös Touhon vaateparsi on varsin huvittava.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinnan pukeutuminen poikkeaa omastamme hyvin paljon. Monet ankkalinnalaiset seuraavatkin aktiivisesti muotia ja pukeutuvat sen mukaan - tosin joskus muoti saattaa vaihdella hyvinkin usein. Ankkalinnalaiset suosivat yleisesti vanhanaikaisia vaatteita.
Ankkalinnan varmasti tunnetuimman pukeutumistyylin omaa Aku Ankka (engl. Donald Duck). Akun tunnistaa helposti sinisestä merimiespaidasta, jota hän pitää päällään aina lähes poikkeuksetta. Paidassa on sinisen taustavärin lisäksi keltaisia raitoja ja napit. Joissain tarinoissa Akun merimiespaita on väritetty kokonaan mustaksi (nappeja ja raitoja lukuunottamatta, ne ovat aina keltaiset), mutta allekirjoittaneen mielestä sininen on paljon hienompi väri merimiespaidalle ja sopii yhteen lakin kanssa. Merimiespaitansa yhteydessä Aku käyttää aina myös punaista rusettia. Lisäksi Akulla on päässään sininen merimieslakki, joka kuuluu näemmä yhteen paidan kanssa. Kuten muutkaan ankat, Aku ei käytä lainkaan housuja eikä kenkiä. Lukuisten merimiespaitojen lisäksi Akun vaatekaapista löytyy ainakin yksi juhla-asu, jota hän käyttää erilaisissa tilaisuuksissa, tai ollessaan Iineksen kanssa treffeillä. Lisäksi kaapista löytyy tietenkin yöpuku, jota Aku käyttää nukkuessaan. Itse olen aina miettinyt, miksi Aku pukeutuu juuri tällaiseen asuun. Oman, hieman naurettavan teoriani mukaan Akun ensimmäinen työpaikka olisi ollut laivalla merimiehenä ja saatuaan sieltä potkut hänelle jäi merimiesasu ja pian hän kiintyi siihen niin, ettei raaskinut enää käyttää muita vaatteita juuri ollenkaan. Useimmissa Pikku-Aku -tarinoissa Aku käyttää kuitenkin merimiesasuaan jo lapsena, joka tekeekin teoriastani perättömän. Aku on kautta aikain jo ihan ensimmäisistä Disney-piirretyistä lähtien käyttänyt samaa asua ja se on varmasti tuttu kaikille, jotka nimen Aku Ankka ovat joskus kuulleet.
Akun tyttöystävä Iines Ankka (engl. Daisy Duck) pukeutuu myös usein samanlaiseen asuun. Hänen vakiotyyliinsä kuuluvat vaaleanpunainen paita, vaaleanpunaiset korkokengät, sekä vaaleanpunainen rusetti. Vaikka Iines nähdäänkin monissa tarinoissa tässä asussa, on hänellä vaatekaappi pullollaan muiitakin vaatteita. Varsinkin ollessaan Akun kanssa treffeillä, Iines pukeutuu todella tyylikkääseen asuun, usein jonkinlaiseen mekkoon, tai hameeseen. Hän seuraa myös paljon muotia ja yhdessä tarinassa hän onkin toiminut Ankkalinnan muoti-ikonina.
Akun eno Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck) pukeutuu usein käytettyihin vaatteisiin, säästääkseen rahaa tietenkin. Hänen yllään nähdään yleensä punainen nuttu, jonka hän Don Rosan mukaan vaihtoi juhla-asuunsa palattuaan maailmanmatkoilta takaisin Skotlantiin Rosan tarinassa ''Ankantaan miljardööri''. Nutun väri on myös vaihdellut; joskus se on ollut sininen, joskus vihreä. Kenkiä ja housuja hän ei käytä, mutta useimmiten hänellä on ruskeat tai muun väriset nilkkaimet. Roopella on aina, varsinkin ulkona ja liiketapaamisissa ollessaan päässään silinterihattu. Lisäksi Roope pitää mukanaan kävelykeppiä, vaikka hän hyvän kuntonsa puolesta pärjäisi varsin hyvin ilman. Huonon näkönsä johdosta Roope joutuu käyttämään myös silmälaseja. Roope käyttää harvoin mitään muita vaatteita. Joissain tarinoissa Roopella on ollut yllään erillinen juhla-asu kun hän on ollut juhlissa yms. mutta yleensä hän käyttää samoja vaatteita, oli hän missä tahansa. Myös monesti uidessaan rahoissa Roope käyttää samoja vaatteita, tosin löytyy häneltä myös erillinen uima-asu rahakylpyjä varten, jota hän käyttää joissain tarinoissa. Säästäväisyytensä vuoksi Roope ei juurikaan osta uusia vaatteita, joten nuttu joka hänellä on yllään, on todennäköisesti sama jokaisessa tarinassa. Alkuaikoina Roopen vaatetus tosin vaihteli jonkin verran. Roope on pitänyt päällään muunmuassa mustaa nuttua ja ihan perinteista frakkiakin.
Akun sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu (engl. Huey, Dewey and Louie Duck) ovat keskenään täysin samannäköisiä ja heidät tunnistaakin usein vain heidän lakkiensa väreistä (tosin eräässä Don Rosan tarinassa nimeltä ''Valvova silmä'' Aku tunnisti ankanpojat ilman lakkejakin). Tupu käyttää yleensä sinistä lakkia ja Hupu punaista. Lupun lakin väri on yleensä vihreä tai keltainen riippuen ihan tarinasta. Nykyisin vihreä on kuitenkin selvästi yleisempi väri. Jokainen ankanpojista käyttää usein kokonaan mustaa paitaa, mutta joissain, varsinkin vanhemmissa tarinoissa paidat ovat heidän lakkinsa väriset.
Tupu, Hupu ja Lupu kuuluvat Sudenpentuihin (engl. The Junior Woodchucks). Sudenpentujen vaatetukseen kuuluu karvalakki ja paita, johon kiinnitetään heidän keräämänsä taito- ja ansiomerkit. Sudenpentujen ''kilpailijat'' Peukaloiset (engl. The Junior Chickadees) pukeutuvat niinikään partiovaatteisiin.
Akun ylionnekas serkku Hannu Hanhi (engl. Gladstone Gander) pukeutuu aina hyvin hienostuneesti, eikä ole vuosien varrella paljon vaateparttaan vaihdellut. Yleensä hänen päällään nähdään punainen tai vihreä takki, siniset tai muun väriset nilkkaimet, kuten Roopella ja harmaa hattu. Lisäksi Hannulla nähdään usein myös rusetti, niin kuin Akullakin. Rusetin väri vaihtelee, mutta se ei ole koskaan saman värinen, kuin muut vaatteet. Joissain tarinoissa Hannulla nähdään myös kävelykeppi, joka on hänellä kuitenkin vain hienostelumielessä, ei siksi, että hän tarvitsisi sitä kävelyn helpottamiseksi. Nämäkin vaatteet Hannu on luultavasti onnensa avulla voittanut jostain arvonnasta.
Akun toisen serkun, Touho Ankan (engl. Fethry Duck) pukeutumistyyli viittaa 1900-luvun puolivälin hippikulttuuriin. Touholla on yllään aina samat vaatteet; punainen paita ja punainen myssy. Touhon vaatteet ovat kautta aikain olleet samat, mutta väri on hiukan vaihdellut, sillä esimerkiksi joissain vanhoissa Touho-tarinoissa Touhon vaatteet ovat olleen enimmäkseen vaaleahtavia violetteja. Joskus ATP- ja PAM -tarinoissa Touholla nähdään luonnollisesti työhön tarvittavat vaatteet.
Ankkalinnan keksijänero Pelle Peloton (engl. Gyro Gearloose) ei ole koskaan pukeutunut kovin sivistyneesti. Hänen yllään nähdään aina ruskeat suorat housut ja samanväriset kengät, keltainen paita ja sen päällä liivit. Päässään hänellä on keltainen, ei todellakaan mikään tyylikäs hattu. Pellellä on myös monia ties minkälaisia hattuja, joista tunnetuin lienee mietintämyssy, joka Pelle käyttää Roopen tavoin silmälaseja. Pellellä on myös apuri Pikku apulainen, joka ei kuitenkaan käytä minkäänlaisia vaatteita, sillä hän on robotti.
Ankkalinnan oma professori Taavi Ankka (engl. Ludwig von Drake) pukeutuu niinikään professorin vaatteisiin. Tähän asuun kuuluu valkoinen professorin takki, yleensä punainen kravatti ja paita, jonka väri vaihtelee. Yleensä se on kuitenkin sininen. Myös Taavilla on käytössään silmälasit, jotka korostavat hänen professorin asemaansa. Taavin pukeutumistyyli on ollut sama hahmon luonnista saakka.
Maatilalla Ankkalinnan rajalla asustava Mummo Ankka (engl. Grandma Duck) pukeutuu hyvin vanhanaikaisesti. Yllään hän pitää aina mustaa paitaa ja korkokenkiä, joiden väri saattaa vaihdella aina mustasta vaaleanpunaiseen ja sinisestä keltaiseen. Housuja Mummolla ei luonnollisestikaan ole. Lisäksi Mummolla on silmälasit, jotka tosin ovat ihan kunnolliset sangalliset lasit, toisinkuin esimerkiksi Roopella, jonka lasit ovat enemmänkin kakkulat.
Mummo Ankan kanssa maatilalla asustava renki Hansu Hanhi (engl. Gus Goose) on Mummon tapaan yhtä muodikas kuin variksenpelätin. Hänen vakioasusteisiinsa kuuluvat yleensä vihreä kauluspaita (joissain tarinoissa myös sininen) ja sen päällä mustat liivit, jotka hän on luultavimmin saanut Mummolta. Päässään hänellä on yleensä sininen hattu, mutta senkin väri saattaa vaihdella eri tarinoissa.
Iineksen sisarentyttäret Leenu, Liinu ja Tiinu (engl. April, May and June) pukeutuvat hyvin samantapaisesti kuin Iineskin. Päässään heillä on vaaleanpunaiset rusetit, kuten Iineksellä. Yllään jokaisella heistä on musta paita, sekä vaaleanpunaiset korkokengät, vaikka he ovatkin vasta lapsia. Ennen heidät erotti toisistaan eri värisistä ruseteista ja korkokengistä, mutta nykyään he pukeutuvat täysin samoihin vaatteisiin.
Roopen kilpailija Kroisos Pennonen (engl. John D. Rockerduck) pukeutuu niin kuin liikemiehen kuuluukin; musta hieno takki, jonka alla punainen solmio ja valkoinen kauluspaita. Lisäksi muista miespuolisista ankoista poiketen, Kroisos käyttää kenkiä, jotka ovat keltaiset ja melko suuret. Päässään Kroisoksella on musta knalli, joka on kuitenkin jokaisessa tarinassa eri, sillä aina hävittyään Roopelle, Kroisos syö knallinsa, jota tapahtuukin usein. Kroisoksella on myös isot pyöreälinssiset silmälasit, joita hän on Don Rosan mukaan käyttänyt jo lapsena.
Kroisoksen sihteeri/kätyri tai mikä nyt onkaan, Lievistö pukeutuu niinikään asianomaisiin vaatteisiin. Useimmiten hänen yllään nähdään hieno takki, joka on usein väriltään hieman tummemman punainen, mutta väri voi vaihdella tarinan mukaan. Takissa on usein neljä nappia, jotka ovat väriltään keltaisia. Takin alta löytyy valkoinen kauluspaita, sekä sininen kravatti. Lievistön housut ovat suorat ja väriltään harmaat. Lisäksi hänellä on kengät, jotka ovat samaa väriä, mitä melkein jokainen kenkiä käyttävä ankkalinnalainen käyttää - keltaiset. Joskus Lievistö käyttää myös jonkinlaista hattua.
Ankkalinnan uuttera liikenainen Riitta Hanhi (engl. Brigitta McBridge) pukeutuu useimmiten siniseen mekkoon ja keltaisiin korkokenkiin. Hänellä nähdään usein myös korvakorut, vaikka tietääkseni ankoilla ja hanhilla ei ole lainkaan korvia. Myöskään Riitan vaatetus ei ole vuosien varrella juurikaan muuttunut, vaan se on pysynyt samana vuosikymmenet.
Riitan ystävä Kuuno Kaakkuri (engl. Jubal Pomp) pukeutuu vihreään takkiin. Sen alla on mustavalkoinen paita, sekä yleensä sininen rusetti. Koska Kuuno ei ole ankka, hän käyttää punaisia housuja, sekä keltaisia melko suuria kenkiä. Päässään Kuunolla on punamusta hattu. Kuunon vaateparsi on kautta aikain ollut samanlainen, vaikka hahmon suomennettu nimi onkin vaihdellut useaan kertaan.
Jopa Touhoa pahempi säheltäjä Into Ankka pukeutuu erittäin yksinkertaisesti; siniseen paitaan. Into on tähän mennessä esiintynyt vain muutamassa tarinassa, joista allekirjoittanut on lukenut kolme, joten on paha mennä sanomaan, onko paidan väri joissain tarinoissa ollut eri, mutta mahdollista se on. Joissain tarinoissa Into Ankan kaulassa on nähty myös jonkin sortin kravatti.
Ankkojen ja hanhien ja muiden lintujen pukeutumisesta siirrytäänkin hiirien ja muiden hahmojen pukeutumiseen.
Mikki Hiiren (engl. Mickey Mouse) vakiotyyliin kuuluu punaiset napilliset housut, keltaiset kengät ja valkoiset hanskat. Mikki siis kuljeskelee usein kaupungilla ilman paitaa. Nykyisin monissa tarinoissa Mikille on piirretty myös paita ja ihan kunnolliset vaatteet. Mielestäni Mikki näyttää tyylikkäämmältä näissä ''kunnollisissa'' vaatteissa, vaikka onhan tuo Mikin alkuperäinen tyyli jo noussut jonkinlaiseksi klassikoksi tms.
Mikin tyttöystävä Minni Hiiri (engl. Minnie Mouse) pukeutuu nykyisin huomattavasti perusmikkiä tyylikkäämmin. Monissa nykytarinoissa Minnilläkin nähdään yllään ihan kunnolliset vaatteet, mutta alkuaikoina hänelläkään ei ollut paitaa päällään, ainoastaan punainen hame, jossa on valkoisia pilkkuja, keltaiset korkokengät, keltaiset hanskat ja keltainen kukkahattu. Minnillä on päässään nykyisin myös rusetti.
Mikin hyvä ystävä Hessu Hopo (engl. Goofy) pitää päässään aika sinistä tai vihreätä lakkia, riippuen tarinasta. Hänellä on usein yllään oranssi tai keltainen paita ja mustat liivit. Lisäksi hänellä nähdään useimmiten siniset housut ja pitkät kengät. Tästä voidaankin päätellä, että Hessu ei ole niitä parhaimmiten pukeutuvia ankkalinnalaisia. Alkuaikoina Hessun vaatetyyliin kuului housujen lisäksi ainoastaan liivit, ei paitaa ollenkaan.
Polle Koninkauluksen (engl. Horace Horsecollar) vakiotyyliin ainakin taskareissa kuuluu siniset henkselit ja punainen paita, sekä tietenkin kengät. Pollella on kaulassaan keltainen rusetti. Pollen pukeutumistyyli on ollut jo kauan samanlainen, mutta esimerkiksi vanhoissa Disney-piirretyissä Pollen vaatetus on ollut aivan erilainen, kuin nykyään.
Pollen tyttöystävä Heluna Ammu (engl. Clarabelle Cow) pukeutuu välillä hieman erilaisiin vaatteisiin, mutta muistaisin itse ainakin nähneeni Helunalla joskus yllään vaaleanpunaisen tai keltaisen hameen ja vastaavasti vaaleanpunaisen tai keltaisen paidan, riippuen ihan hameen väristä. Heluna käyttää usein myös korkokenkiä.
Mikillä on kaksi sisarenpoikaa, Mortti ja Vertti (engl. Morty and Ferdie). 1930-luvun sarjakuvissa Mortti ja Vertti pukeutuivat usein vaaleansiniseen paitaan, keltaisiin kenkiin ja hanskoihin, sekä valkoiseen hattuun. Nykyään heidän vaatteensa ovat hieman uudenaikaisemmat, yleensä siniset ja punaiset. Pelatessaan Ylävirran yritys -jalkapallojoukkueessa he käyttävät luonnollisesti joukkueen peliasuja, jotka ovat siniset. Mortin ja Vertin pukeutumistyyli on siis vaihdellut alkuajoista hyvinkin paljon.
Ankkalinnassa on useita roistoja ja heistä monilla on hyvin omalaatuinen pukeutumistyyli, sillä monetkaan Ankkalinnan roistoista eivät ole kovinkaan varakkaita, eivätkä siksi ole voineet/edes viitsineet ostaa kunnollisia vaatteita. Tässä muutamia esimerkkejä Ankkalinnan roistojen asukokonaisuuksista;
Karhukoplan (engl. The Beagle Boys) kaikki jäsenet pukeutuvat aina samaan asuun. Heillä on yllään punaiset paidat, joissa on heidän vankinumeronsa (176-176, 176-167 yms.). Jaloissaan heillä on siniset housut ja kengät. Päässään he pitävät aina sinistä tai vihreää lippalakkia ja mustaa naamiota, jotka he saivat Don Rosan mukaan Alvari Karjulta Roopen ollessa 13-vuotias Rosan omassa tarinassa ''Mississippin mestari''. Joskus murtautuessaan Roopen rahasäiliöön Karhukoplan jäsenet pukeutuvat jonkinlaiseen valeasuun. Valeasut ovat yleensä kuitenkin toimimattomia ja Roope on aina nähnyt niiden lävitse. Karhukoplankaan pukeutumistyyli ei ole vuosien varrella muuttunut, vaan he ovat aina pukeutuneet samoihin vaatteisiin.
Mustakaavun (engl. The Phantom blot) pukeutumistyylin voi päätellä helposti jo hänen nimestään; hän nimittäin pukeutuu täysin mustaan kaapuun, jossa on silmänreiät ja joka peittää hänet kokonaan. Joissain tarinoissa Mustakaapu on kuitenkin esiintynyt myös siviilivaatteissa joita voivat olla esimerkiksi farkut ja paita. Kaapu on joskus esimerkiksi talvella kääntänyt kaapunsa nurinpäin, jolloin se on valkoinen. Mustakaavun veli Valkokaapu pukeutuu nimensä mukaisesti valkoiseen kaapuun. Mustakaapu on kautta aikain pukeutunut samaan kaapuun ollessaan rötöstelemässä.
Mikin yksi vakiovastustajista, Musta Pekka (engl. Black Pete) pukeutuu hyvin vaihtelevasti. Hänellä on nähty yllään monenmoisia vaatteita aina vankilan raitapaidasta tavallisiin arkivaatteisiin saakka. Yleisimmin Pekalla nähdään yllään jonkinlainen paita, housut, kengät ja joskus myös takki. Joissain tarinoissa Pekka on käyttänyt myös hattua. Pekka on esiintynyt lukuisia kertoja myös piirrossarjassa Hopon poppoo, jossa hänen vakituiseen pukeutumistyyliinsä kuuluu oranssi paita, sen päällä ruskea takki, kravatti, harmaat housut sekä kengät. Alkuajan Disney-piirretyissä Pekan ''aikaisemman muodon'' Jopi Jalkapuolen vaatetus oli paljon vähäisempi ja resuisempi, kuin nykyään. Silloin Jopin vaateparteen kuului liivit, pieni hattu ja ase useimmiten vyötäröllä.
Roopen uskollinen hovimestari Juuso pukeutuu niin kuin hovimestarin kuuluukin. Juuson hovimestariasuun kuuluu musta hovimestarille tarkoitettu hieno takki, sen alla kauluspaita, jonka väri vaihtelee eri tarinoissa, vihreät housut ja kengät. Lisäksi Juusolla on kauluspaidassaan rusetti, niin kuin monella muullakin ankkalinnalaisella. Juuson tyyli on lähes aina samanlainen, enkä itse ainakaan muista nähneeni Juusoa koskaan missään muissa vaatteissa.
Roopen sihteeri neiti Näpsä (engl. Emily Quackfaster) pukeutuu useimmiten pitkään violettiin mekkoon. Mekon yläosa on hihoja lukuunottamatta musta. Myös Näpsän korkokengät ovat mustat. Joissain tarinoissa korkokenkien väri on kuitenkin vaihdellut, esimerkiksi violettiin. Useat nykypiirtäjät piirtävät neiti Näpsästä usein kuitenkin hyvin pitkän, jolloin hän käyttää aivan erilaisia vaatteita. Neiti Näpsä käyttää kuitenkin poikkeuksetta sangallisia silmälaseja.
Akun rakas naapuri Teppo Tulppu (engl. Neighbor J. Jones) on allekirjoittaneen mielestä selvästi Ankkalinnan ''tavallisimmin'' pukeutuva asukas. Hänen vaiktuiseen pukeutumistyyliinsä kuuluu yleensä tummanpunainen paita, mustat tai ruskeat housut ja ruskehtavat kengät. Tulppu käyttää monenlaisia hattuja, joten sitä yhtä, mitä hän käyttäisi eniten, on vaikea nimetä. Tulpun pukeutumistyyli on samanlainen ja sellaisen voisi ihan hyvin kuvitella jollekin tavalliselle ihmisellekin, ties vaikka joku ihminen käyttääkin tuollaista vaatepartta.
Ankkalinnan laitamilla asuva Parta-Jussi (engl. Hair Haid Moe) pukeutuu todella omituisesti. Hän käyttää useimmiten sinisiä henkselihousuja, kauluspaitaa, sekä joskus pikkuruista lippalakkia. Parta-Jussi ei yleensä käytä kenkiä.
William van Hornin luoma Roopen veli Unkka T. Kumiankka (engl. Rumpus McFowl) on tietääkseni pukeutunut aina samoihin vaatteisiin. Näihin vaatteisiin kuuluu sininen tai vihreä todennäköisesti villatakki, jossa on punainen koriste rinnassa. Tämän lisäksi Unkka pitää päässään mustaa hattua.
Ankkalinnan tohelo yksityisetsivä Rankku Kanuuna pukeutuu useimmiten isoon keltaiseen etsiväntakkiin. Takin etupuolella on rusetti, joka on väriltään useimmiten vihreä. Päässään Rankku pitää isoa keltaista lierihattua, jossa on punainen raita ja jaloissaan isoja punavalkoisia kenkiä. En siis voi sanoa, että Rankku olisi mitenkään kovin muodikas näissä etsivän vaatteissaan.
Roistojen ja tavallisten mattimeikäläisten lisäksi Ankkalinnasta löytyy myös supersankareita, jotka (ainakin melkein) kaikki pukeutuvaf niin kuin supersankarin kuuluukin.
Ensimmäisenä supersankarina mieleen tulee Akun alter ego Taikaviitta (Paperinik), joka on varmasti Ankkalinnan tunnetuin supersankari. Taikaviitan supersankariasuun kuuluu musta puku, joka sisältää lukuisia mitä omituisempia Pelle Pelottoman kehittelemiä laitteita ja aseita roistojen päänvaivaksi. Puvun hihojen loppuosat ovat punaiset, kuten myös olkapään kohdalla olevat pienet ''kohoumat'' tai mitä nyt ovatkaan. Taikaviitan kengät ovat keltaiset, niinkuin useimmilla kenkiä käyttävillä ankkalinnalaisilla, mutta nämä kengät eivät olekaan mitkään ihan tavalliset kengät - ne ovat pomppusaappaat, joilla Taikaviitta voi helposti pomppia esimerkiksi talojen katoilla. Viittasankarimme käyttää samaa merimieslakkia ollessaan Akuna ja ollessaan Taikaviittana. Taikaviitan viitta on päältäpäin sininen, mutta sisältäpäin katsottuna punainen, tavallaan siis sinipunainen. Viittasankari käyttää aina nykytarinoissa aikalailla samanlaista naamiota, kuin Karhukopla, jottei häntä tunnistettaisi. Vanhemmissa tarinoissa hänellä ei ollut naamiota. Lisukkeena tähän kerrottakoon, että Taikaviitta käyttää myös joskus toisessa kädessään ns. supernyrkkiä (tai mikä onkaan).
Syötyään pihallaan kasvavia supermaapähkinöitä, Hessu muuttuu alter egokseen, Superhessuksi (engl. Super Goof). Superhessu ei ulkonäkönsä perusteella vaikuta kovinkaan mahtavalta supersankarilta, sillä hänen superasuunsa kuuluu punaiset kalsarit, pitkät ruskeat kengät, sekä sininen viitta, joka muistuttaa epäilyttävästi pöytäliinaa. Lisäksi Superhessulla on päässään sama hattu, kuin Hessuna ollessaan. Superhessu ei käytä mitään naamiota, mutta siitä huolimatta häntä ei tunnisteta.
Hieman harvemmin nähty supersankari, Iineksen alter ego Viitatar pukeutuu niinikään kuin Taikaviitta, selvästi enemmän supersankarin näköisesti, kuin Superhessu. Hänen supersankariasuunsa kuuluu luonnollisesti viitta, joka on piirtäjästä riippuen joko musta tai punainen tai muun värinen. Hän käyttää myös kolmionmuotoisia laseja, sekä samanlaista mustaa naamiota, kuin Taikaviittakin. Lisäksi hänen kenkänsä ovat mustat.
Vielä lisäksi Ankkalinnasta löytyy tietenkin eri alojen ammattilaisia (poliiseja, pormestareita yms.) joista tunnetuimmat esittelen nyt:
Ankkalinnan poliisimestari Simo Sisu (engl. Chief O'Hara) pukeutuu niin kuin poliisin kuuluukin, omaan virka-asuunsa. Tähän virka-asuun kuuluu takki, jossa on keltaisia nappeja ja keltainen poliisin virkamerkki ja housut. Sekä takki että housut ovat joko siniset tai mustat, riippuen luonnollisesti piirtäjästä ja tarinasta. Lisäksi hänellä on punainen vyö, sekä ruskeat kengät. Sisulla on myös sininen poliisihattu.
Toinen Ankkalinnan poliisilaitoksen tunnetuimmista työntekijöistä on etsivä Kaasi (engl. Detective Casey) joka todella pukeutuu, niin kuin etsivän kuuluukin - asuun, joka ei missään tapauksessa herätä huomiota. Tähän asuun kuuluu yleensä takki ja housut, jotka ovat väriltään vihertäviä, joskus jopa kunnolla vihreitä, jotkut vaatteet tosin ovat hieman erilaisia. Takkiin on kiinnitetty myös rusetti. Vihreiden vaatteittensa alla Kaasilla on ihan arkiset siviilivaatteet, kuten paita ja mahdollisesti liivit yllään. Päässään Kaasi pitää aina hattua.
Myös Ankkalinnan pormestarit pukeutuvat asianomaisesti pääasiassa juhla-asuun, joka kuuluu pormestarin virka-asuun.
Roope Ankka ja Kroisos Pennonen kilpailevat todella usein eri liikealoilla keskenään, usein myös vaatealalla. Kuten kaikki tietävät, tässäkin kilpailussa on ideana vain tienata rahaa ja olla toistaan parempi ja noiden tavoitteiden saavuttamiseksi ankkalinnalaisten täytyy pitää vaatteista, joita he valmistavat ja ostaa niitä. Koska Ankkalinnassa muoti vaihtelee tiheään tahtiin, erilaiset muotivaatteet ovatkin niitä kaikista suosituimpia vaatteita. Jos Kroisos kaikkine asiantuntijoineen onnistuu luomaan uuden muotivaatteen, josta tulee todellinen hittituote, Roopen ei auta muu, kuin luoda parempi. Tässä kohtaa kuvioihin astuu lähes aina Pelle Peloton, joka keksii Roopelle myytäväksi mitä ihmeellisimpiä vaatteita, joissa on usein myös lukuisia lisävarusteita, jotka kuitenkin loppujen lopuksi lakkaavat toimimasta tai hajoavat. Roopen tehtaat ovat säästäväisyyssyistä yleensä vain hyvin alkukantaisia, jonka takia Roope ei pärjäisi Kroisoksen modernisoiduille vaatetehtaille ja asiantuntijoille millään ilman Pellen apua. Yleensä Roopen ja Kroisoksen väliset vaatekiistat liikealalla päättyvät jonkin sortin katastrofiin, tai vastaavaan.
Yksi hyvä esimerkki Pellen vaatekeksinnöistä (jonka hän tosin kehitteli omasta ideastaan ja alkoi Akun kanssa myydä niitä) on Höpöpöksyt. Nämä farkkuja muistuttavat housut tekevät kantajastaan iloisemman ja onnellisemman. Höpöpöksyt esiintyivät Stefan Petruchan käsikirjoittamassa ja Fecchin piirtämässä tarinassa ''Hupia housuista'', joka julkaistiin Suomessa Aku Ankan taskukirjassa numero 315. Tarinassa Aku kokeilee Pellen Höpöpöksyjä ja toteaa niiden toimivan. Hän alkaa kaupittelemaan Höpöpöksyjä ja niistä tulee jymymenestys kun melkein kaikki ankkalinnalaiset ostavat niitä. Hetken kuluttua huomataan kuitenkin, etteivät Höpöpöksyt toimi, niin kuin pitäisi, vaan niistä alkaa tulla outoja sivuvaikutuksia, jotka saattavat muuttaa henkilön mielialaa iloisesta surulliseksi tai vihaiseksi parissa sekunnissa. Loppujen lopuksi Pelle kehittää säteen, jolla Höpöpöksyjen vaikutus loppuu ja ankkalinnalaiset vaativat luonnollisesti rahansa takaisin...
Monet ovat varmasti miettineet, minkälaisesta materiaalista ankkalinnalaisten vaatteet on valmistettu. Itsekin olen miettinyt samaa ja usein päätynyt tulokseen; en minä tiedä. Jos kuitenkin tarkemmin katsoo esimerkiksi näiden meille tuttujen hahmojen vaatteita, voisi ainakin päätellä, että Akun merimiespaita olisi jonkin sortin kangasta, ainakin siltä se vaikuttaa. Tästä poiketen esimerkiksi Teppo Tulpun ja Touho Ankan paidat, sekä Touhon myssy vaikuttaisivat olevan ehkä jopa kunnon villaa. Kuitenkin varmasti yleisin vaatemateriaali Ankkalinnassa on puuvilla, josta suurin osa vaatteista onkin tehty.
Kuten jo aikaisemmin mainitsinkin, Ankkalinnassa lkäytetään paljon valeasuja, etenkin rikollisten kohdalla. Varmasti eniten valeasuja koko Ankkalinnassa käyttää Karhukopla, joilla on nykyään melkeinpä joka toisella keikallaan mukana jonkinlaiset valeasut. Myös esimerkiksi agenttihommissa olevat Aku ja Touho joutuvat usein keikoillaan käyttämään valeasua, jottei heitä tunnistettaisi agenteiksi. Myös Mikki Hiiri on käyttänyt valeasuja; esimerkiksi Mustakaavun ensiesiintymisessä ''Mustakaavun ensirötökset'' Mikki käytti muutamia valeasuja, jottei Kaapu tunnistaisi häntä. Näiden lisäksi monet ankkalinnalaiset tuttumme ovat käyttäneet ties minkälaisia valeasuja erilaisissa tilanteissa.
Yhteenvetona voisin sanoa, että ankkalinnalaiset pukeutuvat hyvin erilaisiin vaatteisiin. Toiset suosivat oikein hienoa ja keikaroivaa tyyliä, kun taas toisille riittää hieman halvempi ja vaatimattomampi tyyli. Myös eri piirtäjillä on erilaisia näkemyksiä eri hahmojen vaatteista, etenkin niiden väreistä, jotka vaihtuvat piirtäjän mukaan. Se on tietenkin kaikille selvää, etteivät ankat käytä housuja, mutta mielestäni Höpöpöksyt näyttivät hauskoilta Akulla. Kaikilla ankkalinnalaisilla on oma tyyli, mutta itse pidän henkilökohtaisesti eniten Akun ja Roopen vaatteista. Myös Touhon vaateparsi on varsin huvittava.
wierii2
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 232 -
20.06.2009 klo 11:35:18
Lainaus käyttäjältä: akkaridekkariLainaus käyttäjältä: wierii2Lainaus käyttäjältä: akkaridekkari11. wierii2 (TUS), 3824
Näinköhän? Itse sain viestini pituudeksi 6290 merkkiä... Huomasitko uusimman viestini?
Mittasin kyllä uusimman viestisi...mutta jotakin meni vikaan! Minusta ei taida olla rankingien tekijäksi, yhyy!
No, en tiedä, kummalla on laskuissa vikaa... Itse kyllä sain sain tuloksesksi 6290 merkkiä... Joku voi toki tarkistaa, jos haluaa.
Näinköhän? Itse sain viestini pituudeksi 6290 merkkiä... Huomasitko uusimman viestini?
Mittasin kyllä uusimman viestisi...mutta jotakin meni vikaan! Minusta ei taida olla rankingien tekijäksi, yhyy!
No, en tiedä, kummalla on laskuissa vikaa... Itse kyllä sain sain tuloksesksi 6290 merkkiä... Joku voi toki tarkistaa, jos haluaa.
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 233 -
20.06.2009 klo 11:37:56
Wieriin virallinen tulos on tällä hetkelle 6253. (E: "Seuraavaksi on vuorossa Polle Koninkaulus"-lausetta ei laskettu)
Uutta pistesysteemiä harkitaan.
Uutta pistesysteemiä harkitaan.
Aku Vankka
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 234 -
20.06.2009 klo 11:43:53
Ei kai sitä pistesysteemiä tarvitse nyt jokaiseen osakilpailuun vaihtaa? Tämä nykyinen pistesysteemi on jo ties kuinka mones koko Ankkiksen VM'n historiassa.
Kreach
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 235 -
20.06.2009 klo 11:48:28
Lainaus käyttäjältä: Aku VankkaEi kai sitä pistesysteemiä tarvitse nyt jokaiseen osakilpailuun vaihtaa? Tämä nykyinen pistesysteemi on jo ties kuinka mones koko Ankkiksen VM'n historiassa.
Kilpailijoiden määrä on lisääntynyt huimasti, joten mielestäni myös loppupään tekstien pitäisi päästä edes vähän pisteille.
Kilpailijoiden määrä on lisääntynyt huimasti, joten mielestäni myös loppupään tekstien pitäisi päästä edes vähän pisteille.
Bomber
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 236 -
20.06.2009 klo 11:49:37
Jos se on parempi, niin vaihetaan vaan.
Salwer1st/
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 237 -
20.06.2009 klo 11:56:24
10 pistemiestä/osakilpailu on liikaa, 8 on sopivasti.
Uusi pistesysteemi:
1. sija: 12p.
2. sija: 10p.
3. sija: 8p.
4. sija: 6p.
5. sija: 5p.
6. sija: 4p.
7. sija: 3p.
8. sija: 2p.
---
9-?. sija: 0p./0,5p. (riippuen viestin pituudesta)
Lainaus käyttäjältä: wierii2Paljonko tarvitaan pituutta, jotta 0,5 pistettä tulee?
Edelleen se 800 merkkiä.
Uusi pistesysteemi:
1. sija: 12p.
2. sija: 10p.
3. sija: 8p.
4. sija: 6p.
5. sija: 5p.
6. sija: 4p.
7. sija: 3p.
8. sija: 2p.
---
9-?. sija: 0p./0,5p. (riippuen viestin pituudesta)
Lainaus käyttäjältä: wierii2Paljonko tarvitaan pituutta, jotta 0,5 pistettä tulee?
Edelleen se 800 merkkiä.
wierii2
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 238 -
20.06.2009 klo 11:58:59
Paljonko tarvitaan pituutta, jotta 0,5 pistettä tulee?
akkaridekkari
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 239 -
20.06.2009 klo 12:00:25
Nyt on minullakin jo aikas pitkä viesti.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen. He vaihtavat asustustaan niin harvoin, että moista voi jo pitää todella outona.
Minullakin on kavereita, joilla olen tottunut näkemään tietyntyyppisiä hepeneitä, mutta Ankkalinnan asukkaat - monet heistä pukeutuvat käytännössä aina samanlaisiin/jopa samoihin vetimiin. Tästä kukaan ei kuitenkaan valita, ja on ilmiselvää, että hahmot on muun muassa helppo tunnistaa tietynlaisten vaatteiden perusteella. Myös kasvoista jotkut erottaa, mutta vaikkapa karhukonnien, ankanpoikien, sekä Leenun, Liinun ja Tiinun erottaminen toisistaan voisi olla ilman erilaisia vaatteita hankalaa.
Voi myös pitää onnena onnettomuudessa, ettei jokainen hahmo käytä samaa vaatetta, vaan kullakin hahmolla on oma vaatepartensa.
Ankkojen pukeutumisessa on monia muitakin erikoisia piirteitä, ja siksi tämä on mainio aihe kirjoittaa. Muitten muassa rusettia käytetään todella paljon. Sitä käyttävät Iines ja Minni, sekä kaulassa mm. Aku, Hansu, Minni ja Hannu. Koska nykymaailmassa tämä on harvinaista, on Ankkalinnassa pakko olla jokin suuri rusetinvalmistamo, josta ankkalinnalaiset saavat itselleenrusetteja.
Mutta lähes kaikkien ankkojen ja hanhien pukeutumisessa on myös toinen erikoinen piirre - varmaankin edellistä erikoisempi. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Asia johtuu siitä, että housut kerta kaikkiaan näyttäisivät monilla ankoilla täysin typeriltä. Syyn yksinkertaisuudesta huolimatta tähän erikoiseen housujenkäyttämättömyyteen liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä (?) eteen.
Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Tämä housuasia ei ole lainkaan yksiselitteistä kuitenkaan edes ongelmana, sillä todellisuudessa ankathan ovat vesilintuja, ja vesilinnuthan eivät liiemmin juhlatilaisuuksiin pukeudu (?).
Mutta, on esitetty teoria, jonka mukaan ankat ovat "ankkaihmisiä" - puoliksi ankkoja ja puoliksi ihmisiä. He siis ovat ihmisiä ankkojen asussa. Jos Aku Ankassa siis esiintyy lammessa polskivia pienikokoisia ja puhumattomia ankkoja, ne ovat vain ankkoja, ja jos esiintyy ihmisiä, ne tietenkin ovat vain ihmisiä.
Jos siis Aku Ankka on puoliksi ihminen, on luonnollista, että hän käyttää myös puoliksi vaatteita! Olen nero. Mutta kuinka sen voi selittää, että vaikkapa Pelle käyttää housuja? Onko hän ihminen ankaksi naamioituneena? Ainakin aivojen puolesta tuo olisi mahdollista.
Joka tapauksessa housujen käyttämättömyys juontuu kuitenkin loppujen lopuksi siitä, että alkuaikoina housuja kokeiltiin Akullekin, mutta tämä näytti surkealta.
Tätä erikoista piirrettä ankkojen pukeutumisessa on aina hauska ruotia vaikkapa kirjojen nimissä. Kun tehtiin Aku Ankka -keittokirja, sen nimeksi laitettiin "Puolialaston kokki", varsin hupaisaa.
Mutta asiaan: Aku (engl. Donald Duck) käyttää kuitenkin siis paitaa. Se on musta, melko vanhanaikainen merimiesnuttu. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki. Aku on käyttänyt samantapaista asua jo aivan pikkupojasta saakka, koko on tietysti vaihdellut. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta tiettävästi Aku on ainakin toiminut jossain vaiheessa vaihtelevaa työuraansa jokilautturina. Tällöin Akun lakki oli hiukan erilainen, eikä tämä kuitenkaan selitä, miksi hän käytti asua jo pikkupoikana.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
On myös huomattavaa, että Aku on yksi ainoista ankoista, joitten asun väritys ei käytännössä vaihtele milloinkaan. Silloin tällöin vanhoissa sarjakuvissa rusetti on tosin nähty vihreänä.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia. Kuten myöhemmin tässäkin tekstissä tulee ilmi, Iines suorastaan vihaa Akun asua, vaikka Aku ei hevillä henno siitä luopuakaan.
Joskus vaikkapa aavikolla, Aku käyttää hellehattua, ja asustus voi muutenkin vaihdella hiukan tarpeen mukaan, mutta peruslähtökohta, vaatteen "pohja" on kuitenkin tästä hyvin tuntemastamme asusta.
Hauskana kuriositeettina voisi tässä mainita myös, että juuri Akun vaatekaapissa on piilotettuna hissi, josta pääsee kulkemaan erään supersankarin olinpaikkaan. Tästä supersankarista on lisää seuraavassa.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta (Paperinik). Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat keltaiset pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä. Selässään Taikaviitalla on punainen viitta, jonka väri ei liiemmin vaihtele.
Iines (enlanniksi Daisy) seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Tällöin Iines lähtee aina raukkamaisesti hyvin pukeutuvan Hannun matkaan.
Iines käyttää itse kuitenkin myös samaa vanhaa paitaansa; puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on kuitenkin erittäin kaunis, ei siinä mitään. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa. Huolimatta Iineksen asun yksitoikkoisuudesta, hän on kuitenkin erittäin viehkeä. Se saattaa johtua myös vahvasta meikkaamisesta, johon kuluu aina tuntitolkulla aikaa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar eli Naistaikaviitta. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck), Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat. Joskus Roope pitää keppiä mukanaan, mutta vain harvemmin nojaa siihen, eli kovin tarpeellinen se ei ole.
Roope-setä on kuitenkin vanha mies, eikä hänen nykyinen vaatepartensa toki ole ainoa, jota hän on vuosikymmeniensä aikana käyttänyt. Roopen historian kertominen aloitetaan yleensä hänen kymmenvuotispäivästään - päivästään, jolloin hän tienasi ensimmäisen lanttinsa. Siispä tässäkin tuo hetki on hyvä lähtökohta. On syytä huomata, että seuraavat asusteet ovat vain Don Rosan näkökulmasta.
-Vuonna 1877, Roopen ollessa vasta kymmenvuotias, Roope käytti punaista skottihattua. Yllään hänellä oli paljon paikkailtu vihreä villapaita. Don Rosan keksi tämän asun mukaillen Barksia - paikkailuja villapaidassa oli varmaankin, sillä Roopen vanhemmilla ei oletettavasti ollut varaa ostaa parempaa paitaa.
-Roopen kehittyessä jo 13-vuotiaaksi, hän matkasi Don Rosan kotikaupunkiin Kentuckyyn. Siellä, vuonna 1880, hänen asunsa ei ollut vielä lainkaan muuttunut. Lakki, joka oli ollut aikaisemmin hänelle aivan liian iso, oli nyt juuri sopiva, ja villapaita alkoi jo kiristää - olihan nuorella Roopella kasvupyrähdys menossa.
-Kun ajassa hypätään vain pari vuotta eteenpäin, on Roope jo saapunut Montanaan. Hän on 15-vuotias, murrosiän jo vähitellen ohittanut nuorukainen, alkaen jo olla normaalikokoinen. Roopella on ajalle jossain määrin tyypillinen Villin lännen asu - nahkapusero, musta liivi, huivi kaulassa, vyöllä patruunoita ja kaksi kuudestilaukeavaa. Päässä hänellä on kuvien mukaan cowboy-hattu, jalassa saappaat.
-Seuraavaksi Roopea ei enää voinut nimittää erityisen nuoreksi. Roope oli vielä Montanassa, mutta Murdo MacKenzie joutui erottamaan hänet lehmipojan pestistä. Roope ryhtyi hetkiseksi kuparinkaivuuseen - niinpä hänellä oli vain vaatimaton asu, sekä sininen työmiehenhattu.
-Vuonna 1885 Roopen palatessa Skotlantiin, Roope puki ensimmäistä kertaa ylleen haarniskan, muttei (luojan kiitos) alkanut sentään käyttämään sitä vakituisesti.
-Roope on kierrellyt paljon muutenkin maailmaa, ja esimerkiksi aavikolla hän käyttää hellehattua ja sademetsässä sinne tyypillisiä asusteita. Roope pukeutuu siis usein maahan maan ja ajan tavalla.
-Klondiken asu on syytä kuitenkin mainita, se on Mestari Barksin kehittämä, melko erikoinen asu. En tiedä, mistä materiaalista puku on tehty, mutta se kuvataan yleensä tummanruskeana. Siihen kuuluu Sudenpentujen päähineitä muistuttava lakki, repaleinen takki, sekä puumateriaaleista tehdyt kengät. Pidän asua erikoisena, sillä en ole nähnyt sitä missään muualla. Todellisuudessa tuo saattaa kuitenkin olla erittäin tyypillinen vaate tuohon aikaan.
Kun mennään lähemmäs nykyaikaa Roopen menneisyydessä, on helppo tarkastella asuja Don Rosan piirtämästä keräilykuvasta Akkariin 4/07. Se kuvaa Barksin Roopeja 1947-1951.
-Ensimmäiseksi on joulukuussa vuonna 1947 näpsäisty kuva. Se on Joulu Karhuvuorella-tarinasta - Roopen ensiesiintymisestä, ja siinä ikääntynyt Roope poseeraa aamutakki päällään joulukuusen vieressä. Roopen aamutakki on väritetty sinipunaiseksi.
-Sitten on vuoden 1948 kuva, joka on kertomuksesta Vanhan linnan salaisuus; tämä hyvin tuntemamme vanhus seisoo aseen kanssa vihreässä takissa. Takki näyttää kuvassa komealta.
-Seuraavaksi on vuorossa neljä kuvaa vuodelta 1949. Yhtenäistä kuville on se, että niissä kaikissa Roope käyttää mustaa puvun takkia, muuten asustus vaihtelee jonkin verran.
-Seuraavat kaksi kuvaa vuodelta 1950 noudattelevat jokseenkin aiemmin mainittuja asuja, ja viimeisessä Roope on jo nykyisessä saketissaan.
Kuten voinee huomata, Roopen vanhoissa vaateparsissa riittäisi kertomista pitkäksi aikaa.
Roope hienommin pukeutuu Ankkalinnan toinen raharikas, Kroisos Pennonen (John D. Rockerduck). Pennosella ovat jalassa tyylikkäät, vaaleanruskeat kengät, muuten yllä musta puku ja kaulassa punainen komea kravatti. Usein Pennonen käyttää rinnassaan koristekukkaa. Päässään tällä suurperijällä on surullisenkuuluisa knalli. Aina karvaan Roopelle kärsityn tappion jälkeen Kroisos syö knallin, ja koska näitä karvaita tappioita sattuu hänelle usein, on knalleja varmuuden vuoksi varastossa laatikoittain.
Vuosien varrella Roopelle on kehitelty paljon apulaisia. Erikoisimman vaatetuksen heistä omaavat neiti Näpsä, Juuso ja Säästöpää.
Sirkku Nenonilla Näpsän (Emily Quackfaster) ulkonäöstä on käytännössä kaksi eri käsitystä: toinen on erittäin pitkä, keltahiuksinen nuori nainen, toinen harmaahiuksinen lyhyt sihteeri. Muutamat italialaistaiteilijat käyttävät ensimmäiseksi mainittua versiota. Tällöin vaatetus näyttää hienolta ja on jopa aavistuksen "iltapukumainen". Rosan ja Barksin tarinoissa taas esiintyy viimeksimainittu versio.Tällä Sirkulla on nokallaan silmälasit, ja tämä käyttää malko rahvaanomaista mekkoa. Kummatkin Näpsät ovat omalla tavallaan tyylikkäitä.
Säästöpää (Clerkly) nähdään silloin tällöin tarinoissa. Hän pukeutuu kuin normaaliankkalinnalainen, ja hänen kauttaan voi myös jollain tavalla seurata miesten muotia.
Juuso (Quackmore) on erittäin yleinen hahmo italialaissarjakuvissa. Hänen tukkansa on todella tyylikkäästi, jopa aavistuksen yliluonnollisesti kammattu. Myös asustus on eleganttia; hieno frakki ja kaulassa rusetti.
William van Horn on kehitellyt Roopelle veljen, Unkka T. Kumiankan (engl. Rumpus McFowl). Herra Kumiankka käyttää Hannun tapaan melko keikarimaisia vaatteita.
Tupu, Hupu ja Lupu (Huey, Dewey and Louie Duck), Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen. Nuo ovat käytännössä ainoa keino erottaa heidät, joskin Akulla on omat kikkansa muutenkin.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Ankanpoikien ystävä Joppe (Herbert) huolehtii poikia vähemmän ulkonäöstään. Jopella on rikkinäiset, siniset henkselit, sekä sen alla raitapaita. Hänen lookinsa on varmasti Ankkalinnan huvittavimpia!
Ankkalinnassa on muitakin lapsia, kuin hyvin tuntemamme ankkakolmikko - ainakin toinen ankkakolmikko. He ovat tosin tyttöjä ja heidän nimensä ovat Leenu, Liinu ja Tiinu. He pukeutuvat Iinestä mukaillen. Hollantilaisissa tarinoissa tytöt erottaa hiustyylistään, muuten erivärisistä rusesteista, eli hiukan samantyyppisellä periaatteella kuin Tupun, Hupun ja Lupunkin toisistaan tunnistaa.
Hannu Hanhi (Gladstone Gander) pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks (1901-2000) sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton (Gyro Gearloose), Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit. Silloin tällöin Pelle ottaa päähänsä mietintämyssyn, joka sisältää lintujen pesän.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho (Fethry) on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
Touho on monesti nähty etsivänpuuhissa Rankku Kanuunan (Umperio Bogarto) seurassa. Rankku pukeutuu keltaiseen etsivän poplariin, sekä hattuun.
Taavi Ankka (engl. Ludwig von Drake) mielletään nykyään "kuolleeksi hahmoksi", mutta voinen kuitenkin esitellä hänen vaatetuksensa tässä. Hänellä(kin) on nokallaan sangattomat silmälasit, joskin hiukan erilaiset kuin muilla huononäköisillä Ankkalinnassa. Hän käyttää laseja, joitten linssien välissä oleva sanka on pitkä ja linssit ovat kovin erillään toisistaan. Tämä haittaisi normaalielämässä katsomista, mutta toisaalta ankoilla kaikki on mahdollista, ja ankkojen silmälasien pitäisi todellisuudessa olla paaljon isompia. Mutta, palaan vielä Taaviin. Taavilla on yllään vihreä takki. Takin alla on kaulspaitta, jonka väri vaihtelee jonkin verran. Yleensä Taavi ei käytä kenkiä, kuten ei moni muukaan ankka - oli hän sitten elossa tai kuollut.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan (Grandma Duck) maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit. Mummon on joskus nähty pukevan kotieläimilleen kaulaliinoja ym. lämmikettä. KAkkarin kannessa hänet yllätettiin taannoin kutomassa kirahveille kaulaliinaa!
Hansu (Gus Goose) taas pitää yllään Mummolta saatua mustaa liiviä, jonka alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
Vaikka Hansu ja Mummo eivät sukupuolisista syistä muistuta toisia vaatetukseltaan, heitä yhdistää kumpaakin vanhanaikaisuus. Samaan kategoriaan voisi luokitella myös ainakin Touhon, Pellen ja monen muunkin.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki (Mickey Mouse) ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Minnillä (Minney) ei liene mitään vakioasua, vaan hän pukeutuu hyvin eri tavoin. Päässä hänellä on kuitenkin usein rusetti ja asu on mekko. Rusetti on joskus kokopunainen, mutta ehkä useammin siinä on valkoisia pilkkuja punaisella pohjalla. Yleensä se on pilkukas.
Minni on Iineksen tavoin erittäin tarkka tyylistään, ja Iineksen tavoin myös valittaa usein kavaljeerilleen (tässä tapauksessa Mikille) kavaljeerin huonosta pukeutumisesta.
Mikin hyvä ystävä Hessu (Goofy)on pituudeltaan erittäin kookas, ja tarvinnee hänkin isokokoisia vaatteita. Hessulla on siniset pitkät housut, joitten yläpuolella punainen villapaita. Villapaidan päälle on puettu liivi, jonka väri vaihtelee. Erityisesti Hessu kuitenkin tunnetaan sinisestä, hauskasta pitkulaisesta päähineestään, jollaista en missään muualla ole nähnyt.
Ankkalinnalaiset supersankarit eivät lopu Taikaviittaan tai Viitattareen. Myös Hessulla on alter ego, Superhessu (Super Goof)!
Se ei ole yhtä pröystäilevä ja hienostunut kuin Akulla ja Iineksellä, vaan Superhessu on erittäin maanläheinen, toheloiva ja hessumainen hahmo. Sitä kuvva vaatetuskin. Superhessulla on punainen kalsarikerrasto, päässä sama hattu, kuin muutenkin. Superhessulla on punainen viitta.
Aina kun Mikki ja Hessu matkustavat menneisyyteen professoreitten Marlin ja Zapotek avustuksella, heillä on tapana pukeutua ajan tyypillisiin asusteisiin.
Myös mennessään lomalle kaikilla ankka-/hiirimaailman hahmoille on tyypillistä pukeutua vaikkapa Havaiji-paitaan (jollei matka sitten suuntaudu kylmiin olosuhteisiin.)
Napaseuduilla he tietenkin käyttävät lämpimiä villa-asuja!
Polle Koninkaulus (engl. Horace Horsecollar) on Mikin ja Minnin hevosystävä. Hänet nähdään milloin missäkin asussa, hän on yksi harvoista vakihahmoista, jotka vaihtelevat asuaan jatkuvasti. Pollen vaatteet määräytyvät siis tarinan mukaan. Useimmiten Polle käyttää lippistä eli lippalakkia, ei kuitenkaan aina.
Heluna Ammu (engl. Clarabelle Cow), Pollen tyttöystävä, on ehkä Polleakin tutumpi. Hänellä on varsin usein mekko, ja sen väri yleensä vaaleanpunainen, mutta vaihtelua on toki tässäkin. Helunalla nimittäin nähdään joskus myös pilkullisia mekkoja.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti (Morthy and Ferthy) pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
Ankka-/hiirimaailmassa roistot erottaa erittäin helposti rehellisestä kansasta ja rikollinen mieli paistaa helposti asun sekä naaman kautta.
Mustan Pekan (Peg-Leg Pete) tapauksessa ruokoton ilme ja ajamaton parransänki henkivät roiston luonteesta. Asu vaihtelee, mutta on useimmiten halpa ja tyylitön, eikä siihen ole panostettu.
Mustan Pekan vaimo Hertta (Trudy) on myös rikollinen, mutta keksiessään hänet, Romano Scarpa yritti saada Hertan naisellisuutta mahdollisimman paljon esiin. Hertalla on punainen mekko, joka on kiinnitetty hyvin vyöllä hänen tukevalle vatsalleen.
Ennen Musta Pekka käytti puujalkaa, ja häntä nimitettinkin Jopi Jalkapuoleksi. Tästä ajasta on kuitenkin vierähtänyt jo tovi jos toinenkin.
Karhukopla (The Beagle Boys) taas on uskollinen vakivarusteilleen. Heillä on punainen paita, sekä siniset farkut. Paidassa ovat jokaisella koplalaisella keltaiset "rintarekkarit" - vanginnumerot, jotka he ovat saaneet ensimmäiseltä vankilakeikaltaan. Juuripa ei koplan jäseniä erottaisi ilman niitä! Jalassa koplalaisilla ovat useimmiten ruskeat kengät. Koplalaisia vaivaa usein sama tyylitön naama, kuin Pekkaakin.
Mustakaapu (The Phantom Blot) pukeutuu miltei aina kaapuun, ja vain aniharvoin hänet saatetaan nähdä ilman sitä.
P.J. Petkunteränkin voi todennäköisesti laittaa tähän rikollisten joukkoon, onhan hän monesti yrittänyt tappaa Roopea, vaikka onkin raharikas (tai ehkäpä juuri siksi). Hänellä on päällään tyypillinen puvun takki, sekä siniset housut.
Eksiä, Dupleksia ja Triplexiä voinee pitää heidän kömmähdyksistänsä huolimatta mestaririkollisina. He ovat professoreita, ja pukeutuvat valkoisiin takkeihin.
Häkellyttävän usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa törmää muotiaiheisiin tarinoihin. Niitten päähenkilönä häärii usein siniseen mekkoon ja kaulakoruihin pukeutuva Riitta Hanhi (Brigitta MacBridge) (Riitan asu ei vaihtele normaalisti yhtään). Esim. taskarin 307 tarinassa Tyylitaiturit Riitta ja Kuuno toimivat muodinluojina, josta Roopekin joutui kärsimään - hänelle kun muoti tarkoittaa lähinnä rahantuhlaamista. Tarinan lopussa kuitenkin Roope päätyi itse muodin keulakuvaksi.
Kuunolla on päässään knalli, kuten niin monella muullakin Ankkalinnan asukkaalla. Hänellä on myös siniset housut, unohtamatta mustaa liiviä sekä vihreää takkia.
Muotinäytöksiä nähdään myös Ankkalinnassa usein. Ne ironisoivat muodin kehittymistä kaupalliseksi ja ulkonäköä varten. Ankkalinnalaisille kuitenkin kelpaavat käytännöllisemmät vaatteet.
Tyypillinen ankkalinnalainen siis pukeutuu erittäin tavallisesti, vaikka äskeisessä puvustuksessa oli joitakin outouksia (esim. saketti, merimiesasu...). Hyvä esimerkki on Akun toraisa naapuri Teppo Tulppu (engl. Neighbour D. Jones). Tulppu käyttää aivan normaaleja vetimiä - mustia housuja ja punaista paitaa. Hän vaihtelee jonkin verran asuaan, mutta mitään erikoista ei hänellä ikinä nähdä.
Normaali ankkalinnalainen käyttää usein yksiväristä paitaa, jossa ei ole minkäänlaisia kuviointeja. Poikkeuksia toki on.
Muotitarinoista on hyvä mainita vielä ainakin taskarissa 315 esiintynyt Hupia housuista. Tässähän Pelle Peloton keksii höpöpöksyt, jotka piristävät kantajansa välittömästi ja housujen käyttäjä tulee onnelliseksi. Kaikki ei tietenkään voi kuitenkaan olla näin yksinkertaista, vaan muista sähkösignaaleista aiheutuu farkkumiehelle/-naiselle pieniä sivuvaikutuksia...
Ankkalinnalaiset naiset omistavat varmaankin jokainen käsilaukun. Tiettävästi käsilaukkua kantavat ainakin Iines, Mummo, sekä Minni, ja lukuisat merkityksettömämmät (pitkä sana) hahmot. Yleensä käsilaukut ovat mustia ja kiiltäviä, mutta myös punainen on suht yleinen väri niissä.
Ankkalinnalaiset ovat urheiluväkeä, ja esimerkiksi vaikkapa APS:llä, Ankkalinnan PalloSeuralla ovat kannustusasusteensa. Nämä on hyvä mainita.
Monilla ammattikunnilla on Ankkalinnassa omat tyypilliset asusteensa. Esimerkiksi etsivillä ei paljon muita kuin poplareita voisi kuvitellakaan, ja taiteilija ilman baskeria on varmasti huijari. Pormestarit varmistavat uskottavuutensa tyylikkäillä vaatteilla, ja merikarhuilla on merimiesasut - samantapaiset kuin Aku Ankalla. Ikivanhalla ihmisellä on ikivanha vaatetus, köyhän asustetta on paikkailtu sieltä täältä. Tutkijoilla ja lääkäreillä on valkoiset pitkät takit.
Ankkalinnalaisilla poliiseilla on tietysti poliisinasut. Hyvänä esimerkkinä voi pitää vaikkapa konstaapeli Simo Sisun vaatepartta.
Ankkalinnalaiset ovat siis erittäin tarkkoja tyylistään, mutta monet heistä eivät kuitenkaan erityisemmin seuraa muotivirtauksia, vaan pukeutuvat uppiniskaisesti miltei aina samoihin vaatteisiin.
(Jatkuu...)
Reilusti yli 20 000 merkkiä. Ja lisää tulee!
Salwerin pistelaskujärjestelmä on hyvä!
E: Ja nyt voitaisiin lyödä myös lukkoon se, että tällä kaudella pistelasku ei muutu enää lainkaan. Ei tule missään vaiheessa epäselvyyksiä
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Pukeutuminen Ankkalinnassa
Ankkalinna seuraa tiukasti muotivirtauksia, ja sen asukkaiden yllä nähdään milloin minkäkinlaisia hepeneitä. Kuitenkin meille tutuimmat hahmot, ankat ja hiiret, ovat uskollisia vanhoille asusteilleen. He vaihtavat asustustaan niin harvoin, että moista voi jo pitää todella outona.
Minullakin on kavereita, joilla olen tottunut näkemään tietyntyyppisiä hepeneitä, mutta Ankkalinnan asukkaat - monet heistä pukeutuvat käytännössä aina samanlaisiin/jopa samoihin vetimiin. Tästä kukaan ei kuitenkaan valita, ja on ilmiselvää, että hahmot on muun muassa helppo tunnistaa tietynlaisten vaatteiden perusteella. Myös kasvoista jotkut erottaa, mutta vaikkapa karhukonnien, ankanpoikien, sekä Leenun, Liinun ja Tiinun erottaminen toisistaan voisi olla ilman erilaisia vaatteita hankalaa.
Voi myös pitää onnena onnettomuudessa, ettei jokainen hahmo käytä samaa vaatetta, vaan kullakin hahmolla on oma vaatepartensa.
Ankkojen pukeutumisessa on monia muitakin erikoisia piirteitä, ja siksi tämä on mainio aihe kirjoittaa. Muitten muassa rusettia käytetään todella paljon. Sitä käyttävät Iines ja Minni, sekä kaulassa mm. Aku, Hansu, Minni ja Hannu. Koska nykymaailmassa tämä on harvinaista, on Ankkalinnassa pakko olla jokin suuri rusetinvalmistamo, josta ankkalinnalaiset saavat itselleenrusetteja.
Mutta lähes kaikkien ankkojen ja hanhien pukeutumisessa on myös toinen erikoinen piirre - varmaankin edellistä erikoisempi. Ankat eivät nimittäin käytä housuja! Asia johtuu siitä, että housut kerta kaikkiaan näyttäisivät monilla ankoilla täysin typeriltä. Syyn yksinkertaisuudesta huolimatta tähän erikoiseen housujenkäyttämättömyyteen liittyy monia mystisiä asioita. Esimerkiksi, kun Akun paita repeää, Aku kiireen vilkkaa pistää kädet sukupuolielimiensä (?) eteen.
Lisäksi Aku usein käyttää kuitenkin ollessaan uimassa uimahousuja.
Tämä housuasia ei ole lainkaan yksiselitteistä kuitenkaan edes ongelmana, sillä todellisuudessa ankathan ovat vesilintuja, ja vesilinnuthan eivät liiemmin juhlatilaisuuksiin pukeudu (?).
Mutta, on esitetty teoria, jonka mukaan ankat ovat "ankkaihmisiä" - puoliksi ankkoja ja puoliksi ihmisiä. He siis ovat ihmisiä ankkojen asussa. Jos Aku Ankassa siis esiintyy lammessa polskivia pienikokoisia ja puhumattomia ankkoja, ne ovat vain ankkoja, ja jos esiintyy ihmisiä, ne tietenkin ovat vain ihmisiä.
Jos siis Aku Ankka on puoliksi ihminen, on luonnollista, että hän käyttää myös puoliksi vaatteita! Olen nero. Mutta kuinka sen voi selittää, että vaikkapa Pelle käyttää housuja? Onko hän ihminen ankaksi naamioituneena? Ainakin aivojen puolesta tuo olisi mahdollista.
Joka tapauksessa housujen käyttämättömyys juontuu kuitenkin loppujen lopuksi siitä, että alkuaikoina housuja kokeiltiin Akullekin, mutta tämä näytti surkealta.
Tätä erikoista piirrettä ankkojen pukeutumisessa on aina hauska ruotia vaikkapa kirjojen nimissä. Kun tehtiin Aku Ankka -keittokirja, sen nimeksi laitettiin "Puolialaston kokki", varsin hupaisaa.
Mutta asiaan: Aku (engl. Donald Duck) käyttää kuitenkin siis paitaa. Se on musta, melko vanhanaikainen merimiesnuttu. Siihen kuuluu kaksi nappia, keltamusta kaulus, sekä punainen rusetti. Akulla on miltei aina päässään sinimusta merimieslakki. Aku on käyttänyt samantapaista asua jo aivan pikkupojasta saakka, koko on tietysti vaihdellut. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta tiettävästi Aku on ainakin toiminut jossain vaiheessa vaihtelevaa työuraansa jokilautturina. Tällöin Akun lakki oli hiukan erilainen, eikä tämä kuitenkaan selitä, miksi hän käytti asua jo pikkupoikana.
Ennen vanhaan Akun merimiespaidassa oli neljä nappia, ja mustan sijasta se oli useammin sininen. Itse selitän eron sillä, että hänen vaatekaappinsa pursuaa näitä merimiesasusteita, ja niissä voi olla pieniä eroja.
Nykyään Akulla nähdään sininen asu lähinnä kansissa.
On myös huomattavaa, että Aku on yksi ainoista ankoista, joitten asun väritys ei käytännössä vaihtele milloinkaan. Silloin tällöin vanhoissa sarjakuvissa rusetti on tosin nähty vihreänä.
Vain aniharvoin tällä rakastamallamme ankalla on muuta vaatetusta päällä, mutta esimerkiksi sarjassa Omenaongelmia, Aku käytti elegantisti frakkia. Kuten myöhemmin tässäkin tekstissä tulee ilmi, Iines suorastaan vihaa Akun asua, vaikka Aku ei hevillä henno siitä luopuakaan.
Joskus vaikkapa aavikolla, Aku käyttää hellehattua, ja asustus voi muutenkin vaihdella hiukan tarpeen mukaan, mutta peruslähtökohta, vaatteen "pohja" on kuitenkin tästä hyvin tuntemastamme asusta.
Hauskana kuriositeettina voisi tässä mainita myös, että juuri Akun vaatekaapissa on piilotettuna hissi, josta pääsee kulkemaan erään supersankarin olinpaikkaan. Tästä supersankarista on lisää seuraavassa.
Kuten me kaikki ankkafanit tiedämme, Akulla on myös alter ego, Taikaviitta (Paperinik). Hänen asunsa eroaa Akusta varsin paljon - oikeastaan niille on yhtenäistä vain merimieslakki. Jalassa tällä Ankkalinnan supersankarilla ovat keltaiset pomppusaappaat, varsinainen vaate näyttää olevan musta kokovartaloasu. Keskellä vatsaa on keltainen nappi, josta hän saattaa tyrmätä rikollisen. Naamalla Taikaviitalla on naamio, joskaan hän ei ole aina käyttänyt naamiota - ensiesiintymisessään Taikaviitta esiintyi ilman sitä. Pelle Peloton valmistaa Taikaviitalle näitä erikoisia asuja ja vempeleitä. Selässään Taikaviitalla on punainen viitta, jonka väri ei liiemmin vaihtele.
Iines (enlanniksi Daisy) seuraa muoti-ilmiöitä Akua enemmän, ja onkin joskus syyttänyt kavaljeeriaan vanhanaikaisuudesta. Tällöin Iines lähtee aina raukkamaisesti hyvin pukeutuvan Hannun matkaan.
Iines käyttää itse kuitenkin myös samaa vanhaa paitaansa; puhvihihaista, vaaleanpunaista t-paitaa, joka on kuitenkin erittäin kaunis, ei siinä mitään. Iineksellä on jalassa pinkit korkokengät, sekä päässään samanvärinen rusetti. Usein Iineksellä on koruja kaulassa, tai veiläkin useammin ranteissa. Huolimatta Iineksen asun yksitoikkoisuudesta, hän on kuitenkin erittäin viehkeä. Se saattaa johtua myös vahvasta meikkaamisesta, johon kuluu aina tuntitolkulla aikaa.
Silloin tällöin Iineksen asun väri hiukan vaihtelee, ja italialaistarinoissa hän on jopa varsin erilaisessa vaatetuksessa. Iines käyttääkin vaatteita monipuolisemmin, kuin muut ankat.
On ehkä hiukan ironista, että myös Akun tyttöystävä, siis juuri Iines, on myös salaa supersankari - Viitatar eli Naistaikaviitta. Viitattaren asun on suunnitellut Hanhikki Hanhi, Iineksen ystävä. Se on kokopunainen, ja siihen kuuluu myös koruja. Viitattaren naamalla ovat lasit, jotka myös muistaakseni jollain tapaa auttavat rikollisten nappaamisessa.
Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck), Ankkalinnan kyseenalainen ylpeys ja maailman rikkain mies, pukeutuu edellisiä epämuodikkaammin, mutta suhteellisen tyylikkäästi. Hänellä on yllään punaiseen saketti. Roope osti puvun vuonna 1902 Skotlannista, käydessään siellä. Jaloissaan Roopella on nilkkaimet, ja päässään musta silinterihattu. Nokallaan Roopella ovat silmälasit, kakkulat. Joskus Roope pitää keppiä mukanaan, mutta vain harvemmin nojaa siihen, eli kovin tarpeellinen se ei ole.
Roope-setä on kuitenkin vanha mies, eikä hänen nykyinen vaatepartensa toki ole ainoa, jota hän on vuosikymmeniensä aikana käyttänyt. Roopen historian kertominen aloitetaan yleensä hänen kymmenvuotispäivästään - päivästään, jolloin hän tienasi ensimmäisen lanttinsa. Siispä tässäkin tuo hetki on hyvä lähtökohta. On syytä huomata, että seuraavat asusteet ovat vain Don Rosan näkökulmasta.
-Vuonna 1877, Roopen ollessa vasta kymmenvuotias, Roope käytti punaista skottihattua. Yllään hänellä oli paljon paikkailtu vihreä villapaita. Don Rosan keksi tämän asun mukaillen Barksia - paikkailuja villapaidassa oli varmaankin, sillä Roopen vanhemmilla ei oletettavasti ollut varaa ostaa parempaa paitaa.
-Roopen kehittyessä jo 13-vuotiaaksi, hän matkasi Don Rosan kotikaupunkiin Kentuckyyn. Siellä, vuonna 1880, hänen asunsa ei ollut vielä lainkaan muuttunut. Lakki, joka oli ollut aikaisemmin hänelle aivan liian iso, oli nyt juuri sopiva, ja villapaita alkoi jo kiristää - olihan nuorella Roopella kasvupyrähdys menossa.
-Kun ajassa hypätään vain pari vuotta eteenpäin, on Roope jo saapunut Montanaan. Hän on 15-vuotias, murrosiän jo vähitellen ohittanut nuorukainen, alkaen jo olla normaalikokoinen. Roopella on ajalle jossain määrin tyypillinen Villin lännen asu - nahkapusero, musta liivi, huivi kaulassa, vyöllä patruunoita ja kaksi kuudestilaukeavaa. Päässä hänellä on kuvien mukaan cowboy-hattu, jalassa saappaat.
-Seuraavaksi Roopea ei enää voinut nimittää erityisen nuoreksi. Roope oli vielä Montanassa, mutta Murdo MacKenzie joutui erottamaan hänet lehmipojan pestistä. Roope ryhtyi hetkiseksi kuparinkaivuuseen - niinpä hänellä oli vain vaatimaton asu, sekä sininen työmiehenhattu.
-Vuonna 1885 Roopen palatessa Skotlantiin, Roope puki ensimmäistä kertaa ylleen haarniskan, muttei (luojan kiitos) alkanut sentään käyttämään sitä vakituisesti.
-Roope on kierrellyt paljon muutenkin maailmaa, ja esimerkiksi aavikolla hän käyttää hellehattua ja sademetsässä sinne tyypillisiä asusteita. Roope pukeutuu siis usein maahan maan ja ajan tavalla.
-Klondiken asu on syytä kuitenkin mainita, se on Mestari Barksin kehittämä, melko erikoinen asu. En tiedä, mistä materiaalista puku on tehty, mutta se kuvataan yleensä tummanruskeana. Siihen kuuluu Sudenpentujen päähineitä muistuttava lakki, repaleinen takki, sekä puumateriaaleista tehdyt kengät. Pidän asua erikoisena, sillä en ole nähnyt sitä missään muualla. Todellisuudessa tuo saattaa kuitenkin olla erittäin tyypillinen vaate tuohon aikaan.
Kun mennään lähemmäs nykyaikaa Roopen menneisyydessä, on helppo tarkastella asuja Don Rosan piirtämästä keräilykuvasta Akkariin 4/07. Se kuvaa Barksin Roopeja 1947-1951.
-Ensimmäiseksi on joulukuussa vuonna 1947 näpsäisty kuva. Se on Joulu Karhuvuorella-tarinasta - Roopen ensiesiintymisestä, ja siinä ikääntynyt Roope poseeraa aamutakki päällään joulukuusen vieressä. Roopen aamutakki on väritetty sinipunaiseksi.
-Sitten on vuoden 1948 kuva, joka on kertomuksesta Vanhan linnan salaisuus; tämä hyvin tuntemamme vanhus seisoo aseen kanssa vihreässä takissa. Takki näyttää kuvassa komealta.
-Seuraavaksi on vuorossa neljä kuvaa vuodelta 1949. Yhtenäistä kuville on se, että niissä kaikissa Roope käyttää mustaa puvun takkia, muuten asustus vaihtelee jonkin verran.
-Seuraavat kaksi kuvaa vuodelta 1950 noudattelevat jokseenkin aiemmin mainittuja asuja, ja viimeisessä Roope on jo nykyisessä saketissaan.
Kuten voinee huomata, Roopen vanhoissa vaateparsissa riittäisi kertomista pitkäksi aikaa.
Roope hienommin pukeutuu Ankkalinnan toinen raharikas, Kroisos Pennonen (John D. Rockerduck). Pennosella ovat jalassa tyylikkäät, vaaleanruskeat kengät, muuten yllä musta puku ja kaulassa punainen komea kravatti. Usein Pennonen käyttää rinnassaan koristekukkaa. Päässään tällä suurperijällä on surullisenkuuluisa knalli. Aina karvaan Roopelle kärsityn tappion jälkeen Kroisos syö knallin, ja koska näitä karvaita tappioita sattuu hänelle usein, on knalleja varmuuden vuoksi varastossa laatikoittain.
Vuosien varrella Roopelle on kehitelty paljon apulaisia. Erikoisimman vaatetuksen heistä omaavat neiti Näpsä, Juuso ja Säästöpää.
Sirkku Nenonilla Näpsän (Emily Quackfaster) ulkonäöstä on käytännössä kaksi eri käsitystä: toinen on erittäin pitkä, keltahiuksinen nuori nainen, toinen harmaahiuksinen lyhyt sihteeri. Muutamat italialaistaiteilijat käyttävät ensimmäiseksi mainittua versiota. Tällöin vaatetus näyttää hienolta ja on jopa aavistuksen "iltapukumainen". Rosan ja Barksin tarinoissa taas esiintyy viimeksimainittu versio.Tällä Sirkulla on nokallaan silmälasit, ja tämä käyttää malko rahvaanomaista mekkoa. Kummatkin Näpsät ovat omalla tavallaan tyylikkäitä.
Säästöpää (Clerkly) nähdään silloin tällöin tarinoissa. Hän pukeutuu kuin normaaliankkalinnalainen, ja hänen kauttaan voi myös jollain tavalla seurata miesten muotia.
Juuso (Quackmore) on erittäin yleinen hahmo italialaissarjakuvissa. Hänen tukkansa on todella tyylikkäästi, jopa aavistuksen yliluonnollisesti kammattu. Myös asustus on eleganttia; hieno frakki ja kaulassa rusetti.
William van Horn on kehitellyt Roopelle veljen, Unkka T. Kumiankan (engl. Rumpus McFowl). Herra Kumiankka käyttää Hannun tapaan melko keikarimaisia vaatteita.
Tupu, Hupu ja Lupu (Huey, Dewey and Louie Duck), Akun holhokit, käyttävät yksinkertaisia mustia pitkähihaisia paitoja. Paitojen materiaaliksi on sanottu puuvilla. Päässään pojilla ovat eriväriset lippalakit, Lupulla on punainen, Hupulla vihreä, ja Tupulla sininen. Nuo ovat käytännössä ainoa keino erottaa heidät, joskin Akulla on omat kikkansa muutenkin.
Ollessaan Sudenpentujen partioleirillä, ankanpojilla on supikarhulakit päässään. Kansissa kolmikko käyttää erivärisiä paitoja (jokaisella on tällöin lakkinsa värinen paita.
Ankanpoikien ystävä Joppe (Herbert) huolehtii poikia vähemmän ulkonäöstään. Jopella on rikkinäiset, siniset henkselit, sekä sen alla raitapaita. Hänen lookinsa on varmasti Ankkalinnan huvittavimpia!
Ankkalinnassa on muitakin lapsia, kuin hyvin tuntemamme ankkakolmikko - ainakin toinen ankkakolmikko. He ovat tosin tyttöjä ja heidän nimensä ovat Leenu, Liinu ja Tiinu. He pukeutuvat Iinestä mukaillen. Hollantilaisissa tarinoissa tytöt erottaa hiustyylistään, muuten erivärisistä rusesteista, eli hiukan samantyyppisellä periaatteella kuin Tupun, Hupun ja Lupunkin toisistaan tunnistaa.
Hannu Hanhi (Gladstone Gander) pukeutuu erittäin keikarimaisesti. Carl Barks (1901-2000) sanoi suunnitelleensa tämän jo Hannun ensiesiintymiseen tarinassa "Se parhaiten nauraa...". Hannulla on yleensä punainen tai vihreä puku, sekä rusetti. Rusettin väri vaihtelee (usein punainen tai sininen), mutta ei ikinä ole sama kuin puvulla. Jaloissaan Hannulla on samanlaiset nilkkaimet, kuin Roopellakin, ja päässä hattu. Silloin tällöin Hannu käyttää keppiä mukanaan, joka lisää hänen hienostelevaisuuttaan.
Pelle Peloton (Gyro Gearloose), Ankkalinnan kunnankeksijä, ei vaihda hevillä hepeneitään. Pelle ei ole ankka, ja siksipä hänellä ovat yllään myös ruskeat housut! Don Rosan ja Barksin tarinoissa Pellen asustus on yleensä seuraavanlainen: hänellä on liivit, joissa on vihreitä ja mustia raitoja, niitten alla sininen/keltainen kauluspaita, sekä suuren hiuspehkonsa päällä keltainen hattu. Pellen asu kuitenkin vaihtelee paljon. Hattu on kiinnitetty narulla hänen nokkansa ympärille. Pellellä on nokallaan silmälasit. Silloin tällöin Pelle ottaa päähänsä mietintämyssyn, joka sisältää lintujen pesän.
Pellen pikku apulainen on robotti, eikä käytä vaatteita.
Touho (Fethry) on keksitty 1960-luvun alussa, ja hänen vaatetuksensa henkiikin ajan hippikulttuuria. Se on kuin aikamatka menneisyyteen, ja Touho on vaatteistaan erottamaton. Touholla on yllään vaaleanpunainen paita sekä pipo.
Touho on monesti nähty etsivänpuuhissa Rankku Kanuunan (Umperio Bogarto) seurassa. Rankku pukeutuu keltaiseen etsivän poplariin, sekä hattuun.
Taavi Ankka (engl. Ludwig von Drake) mielletään nykyään "kuolleeksi hahmoksi", mutta voinen kuitenkin esitellä hänen vaatetuksensa tässä. Hänellä(kin) on nokallaan sangattomat silmälasit, joskin hiukan erilaiset kuin muilla huononäköisillä Ankkalinnassa. Hän käyttää laseja, joitten linssien välissä oleva sanka on pitkä ja linssit ovat kovin erillään toisistaan. Tämä haittaisi normaalielämässä katsomista, mutta toisaalta ankoilla kaikki on mahdollista, ja ankkojen silmälasien pitäisi todellisuudessa olla paaljon isompia. Mutta, palaan vielä Taaviin. Taavilla on yllään vihreä takki. Takin alla on kaulspaitta, jonka väri vaihtelee jonkin verran. Yleensä Taavi ei käytä kenkiä, kuten ei moni muukaan ankka - oli hän sitten elossa tai kuollut.
On jo monissa tarinoissa todettu, ettei Mummo Ankan (Grandma Duck) maatilalla paljon muotia seurailla. Jaloissa emännällä ovat erikoiset korkokengät, joitten värinä käytetään milloin mustaa, milloin vaaleanpunaista ja milloin sinistä! Housuja ei (tietenkään) Kaino-Vienollakaan ole. Mummon paita on musta, ja nokalla hän pitää silmälaseja. Ei kuitenkaan samanlaisia kakkuloista kuin vaikkapa Roopella ja Pellellä, vaan sangalliset ja kunnolliset silmälasit. Mummon on joskus nähty pukevan kotieläimilleen kaulaliinoja ym. lämmikettä. KAkkarin kannessa hänet yllätettiin taannoin kutomassa kirahveille kaulaliinaa!
Hansu (Gus Goose) taas pitää yllään Mummolta saatua mustaa liiviä, jonka alla on vihreä kauluspaita. Paitojen kokoa ei ikinä ole kerrottu, mutta Hansun tukevasta ulkomuodosta päätellen ne ovat todella isokokoisia. Päässä Hansulla on sininen lakki.
Vaikka Hansu ja Mummo eivät sukupuolisista syistä muistuta toisia vaatetukseltaan, heitä yhdistää kumpaakin vanhanaikaisuus. Samaan kategoriaan voisi luokitella myös ainakin Touhon, Pellen ja monen muunkin.
No, jos ankat eivät käytä housuja, niin Mikki (Mickey Mouse) ei käytä paitaa! Ainakaan sen ei pitäisi.
Mikki nimittäin on totuttu näkemään punaisissa polvihousuissa, joissa on kaksi valkoista nappia. Yhä useammin Mikillä on päällä takki ja housutkin ovat erilaiset takki, mutta se polvihousupelle on kuitenkin minulle rakkain.
Minnillä (Minney) ei liene mitään vakioasua, vaan hän pukeutuu hyvin eri tavoin. Päässä hänellä on kuitenkin usein rusetti ja asu on mekko. Rusetti on joskus kokopunainen, mutta ehkä useammin siinä on valkoisia pilkkuja punaisella pohjalla. Yleensä se on pilkukas.
Minni on Iineksen tavoin erittäin tarkka tyylistään, ja Iineksen tavoin myös valittaa usein kavaljeerilleen (tässä tapauksessa Mikille) kavaljeerin huonosta pukeutumisesta.
Mikin hyvä ystävä Hessu (Goofy)on pituudeltaan erittäin kookas, ja tarvinnee hänkin isokokoisia vaatteita. Hessulla on siniset pitkät housut, joitten yläpuolella punainen villapaita. Villapaidan päälle on puettu liivi, jonka väri vaihtelee. Erityisesti Hessu kuitenkin tunnetaan sinisestä, hauskasta pitkulaisesta päähineestään, jollaista en missään muualla ole nähnyt.
Ankkalinnalaiset supersankarit eivät lopu Taikaviittaan tai Viitattareen. Myös Hessulla on alter ego, Superhessu (Super Goof)!
Se ei ole yhtä pröystäilevä ja hienostunut kuin Akulla ja Iineksellä, vaan Superhessu on erittäin maanläheinen, toheloiva ja hessumainen hahmo. Sitä kuvva vaatetuskin. Superhessulla on punainen kalsarikerrasto, päässä sama hattu, kuin muutenkin. Superhessulla on punainen viitta.
Aina kun Mikki ja Hessu matkustavat menneisyyteen professoreitten Marlin ja Zapotek avustuksella, heillä on tapana pukeutua ajan tyypillisiin asusteisiin.
Myös mennessään lomalle kaikilla ankka-/hiirimaailman hahmoille on tyypillistä pukeutua vaikkapa Havaiji-paitaan (jollei matka sitten suuntaudu kylmiin olosuhteisiin.)
Napaseuduilla he tietenkin käyttävät lämpimiä villa-asuja!
Polle Koninkaulus (engl. Horace Horsecollar) on Mikin ja Minnin hevosystävä. Hänet nähdään milloin missäkin asussa, hän on yksi harvoista vakihahmoista, jotka vaihtelevat asuaan jatkuvasti. Pollen vaatteet määräytyvät siis tarinan mukaan. Useimmiten Polle käyttää lippistä eli lippalakkia, ei kuitenkaan aina.
Heluna Ammu (engl. Clarabelle Cow), Pollen tyttöystävä, on ehkä Polleakin tutumpi. Hänellä on varsin usein mekko, ja sen väri yleensä vaaleanpunainen, mutta vaihtelua on toki tässäkin. Helunalla nimittäin nähdään joskus myös pilkullisia mekkoja.
Mikin sisarenpojat Mortti ja Vertti (Morthy and Ferthy) pukeutuvat usein hekseleihin ja päässä heillä ovat hauskat hatut.
Ankka-/hiirimaailmassa roistot erottaa erittäin helposti rehellisestä kansasta ja rikollinen mieli paistaa helposti asun sekä naaman kautta.
Mustan Pekan (Peg-Leg Pete) tapauksessa ruokoton ilme ja ajamaton parransänki henkivät roiston luonteesta. Asu vaihtelee, mutta on useimmiten halpa ja tyylitön, eikä siihen ole panostettu.
Mustan Pekan vaimo Hertta (Trudy) on myös rikollinen, mutta keksiessään hänet, Romano Scarpa yritti saada Hertan naisellisuutta mahdollisimman paljon esiin. Hertalla on punainen mekko, joka on kiinnitetty hyvin vyöllä hänen tukevalle vatsalleen.
Ennen Musta Pekka käytti puujalkaa, ja häntä nimitettinkin Jopi Jalkapuoleksi. Tästä ajasta on kuitenkin vierähtänyt jo tovi jos toinenkin.
Karhukopla (The Beagle Boys) taas on uskollinen vakivarusteilleen. Heillä on punainen paita, sekä siniset farkut. Paidassa ovat jokaisella koplalaisella keltaiset "rintarekkarit" - vanginnumerot, jotka he ovat saaneet ensimmäiseltä vankilakeikaltaan. Juuripa ei koplan jäseniä erottaisi ilman niitä! Jalassa koplalaisilla ovat useimmiten ruskeat kengät. Koplalaisia vaivaa usein sama tyylitön naama, kuin Pekkaakin.
Mustakaapu (The Phantom Blot) pukeutuu miltei aina kaapuun, ja vain aniharvoin hänet saatetaan nähdä ilman sitä.
P.J. Petkunteränkin voi todennäköisesti laittaa tähän rikollisten joukkoon, onhan hän monesti yrittänyt tappaa Roopea, vaikka onkin raharikas (tai ehkäpä juuri siksi). Hänellä on päällään tyypillinen puvun takki, sekä siniset housut.
Eksiä, Dupleksia ja Triplexiä voinee pitää heidän kömmähdyksistänsä huolimatta mestaririkollisina. He ovat professoreita, ja pukeutuvat valkoisiin takkeihin.
Häkellyttävän usein etenkin Aku Ankan taskukirjoissa törmää muotiaiheisiin tarinoihin. Niitten päähenkilönä häärii usein siniseen mekkoon ja kaulakoruihin pukeutuva Riitta Hanhi (Brigitta MacBridge) (Riitan asu ei vaihtele normaalisti yhtään). Esim. taskarin 307 tarinassa Tyylitaiturit Riitta ja Kuuno toimivat muodinluojina, josta Roopekin joutui kärsimään - hänelle kun muoti tarkoittaa lähinnä rahantuhlaamista. Tarinan lopussa kuitenkin Roope päätyi itse muodin keulakuvaksi.
Kuunolla on päässään knalli, kuten niin monella muullakin Ankkalinnan asukkaalla. Hänellä on myös siniset housut, unohtamatta mustaa liiviä sekä vihreää takkia.
Muotinäytöksiä nähdään myös Ankkalinnassa usein. Ne ironisoivat muodin kehittymistä kaupalliseksi ja ulkonäköä varten. Ankkalinnalaisille kuitenkin kelpaavat käytännöllisemmät vaatteet.
Tyypillinen ankkalinnalainen siis pukeutuu erittäin tavallisesti, vaikka äskeisessä puvustuksessa oli joitakin outouksia (esim. saketti, merimiesasu...). Hyvä esimerkki on Akun toraisa naapuri Teppo Tulppu (engl. Neighbour D. Jones). Tulppu käyttää aivan normaaleja vetimiä - mustia housuja ja punaista paitaa. Hän vaihtelee jonkin verran asuaan, mutta mitään erikoista ei hänellä ikinä nähdä.
Normaali ankkalinnalainen käyttää usein yksiväristä paitaa, jossa ei ole minkäänlaisia kuviointeja. Poikkeuksia toki on.
Muotitarinoista on hyvä mainita vielä ainakin taskarissa 315 esiintynyt Hupia housuista. Tässähän Pelle Peloton keksii höpöpöksyt, jotka piristävät kantajansa välittömästi ja housujen käyttäjä tulee onnelliseksi. Kaikki ei tietenkään voi kuitenkaan olla näin yksinkertaista, vaan muista sähkösignaaleista aiheutuu farkkumiehelle/-naiselle pieniä sivuvaikutuksia...
Ankkalinnalaiset naiset omistavat varmaankin jokainen käsilaukun. Tiettävästi käsilaukkua kantavat ainakin Iines, Mummo, sekä Minni, ja lukuisat merkityksettömämmät (pitkä sana) hahmot. Yleensä käsilaukut ovat mustia ja kiiltäviä, mutta myös punainen on suht yleinen väri niissä.
Ankkalinnalaiset ovat urheiluväkeä, ja esimerkiksi vaikkapa APS:llä, Ankkalinnan PalloSeuralla ovat kannustusasusteensa. Nämä on hyvä mainita.
Monilla ammattikunnilla on Ankkalinnassa omat tyypilliset asusteensa. Esimerkiksi etsivillä ei paljon muita kuin poplareita voisi kuvitellakaan, ja taiteilija ilman baskeria on varmasti huijari. Pormestarit varmistavat uskottavuutensa tyylikkäillä vaatteilla, ja merikarhuilla on merimiesasut - samantapaiset kuin Aku Ankalla. Ikivanhalla ihmisellä on ikivanha vaatetus, köyhän asustetta on paikkailtu sieltä täältä. Tutkijoilla ja lääkäreillä on valkoiset pitkät takit.
Ankkalinnalaisilla poliiseilla on tietysti poliisinasut. Hyvänä esimerkkinä voi pitää vaikkapa konstaapeli Simo Sisun vaatepartta.
Ankkalinnalaiset ovat siis erittäin tarkkoja tyylistään, mutta monet heistä eivät kuitenkaan erityisemmin seuraa muotivirtauksia, vaan pukeutuvat uppiniskaisesti miltei aina samoihin vaatteisiin.
(Jatkuu...)
Reilusti yli 20 000 merkkiä. Ja lisää tulee!
Salwerin pistelaskujärjestelmä on hyvä!
E: Ja nyt voitaisiin lyödä myös lukkoon se, että tällä kaudella pistelasku ei muutu enää lainkaan. Ei tule missään vaiheessa epäselvyyksiä
Frodo
Ankkiksen Viestimaraton: Kausi 4
Viesti 240 -
20.06.2009 klo 12:13:06
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Ankkalinnalaisten pukeutuminen
Ankkalinnalaisille pukeutuminen ja tälläytyminen on erittäin tärkeää. Usein Iineksen tapaa voivottelemassa vaatteiden vähyyttä, tai sitten Ankkalinnaan on saapunut jokin uusi villitys. Kuitenkin Ankkalinnalaistenpukeutuminen on yleensä aika samanlaista. Sivuhenkilöt, henkilöt, jotka vain kävelevät kadulla vastaan, pukeutuvat hyvin usein kauluspaitaan ja normaaleihin housuihin, naisilla yleensä on yllään mekko tai jonkinlainen hame. Muotivärejä taitavat Ankkalinnassa olla kaikki värit, sillä hyvin usein kostyymit jotka he vetävät päällensä, ovat hyvin värikkäitä. Mustaa ei suosi kuin Mustakaapu ja Aku välillä merimiesnutussaan sekä Tupu, Hupu ja Lupu paidoissaan. Joidenkin Ankkalinnalaisten vaatetus tosin pistää silmään kadulla. Touhu hippivaatteissaan, Superhessu pitkissä punaisissa kalsareissaan tai Into ylipitkässä kravaatissaan. Ankkalinnan tutuimmilla hahmoilla on yleensä samat tai ainakin samantapaiset vaatteet päällänsä. Yleensä kuitenkin heillä on jokin parempi vaate juhlia varten, tai sitten heillä on erikseen vaikkapa uimapuku. Ankkalinnalaiset suosivat hattuja ja päähineitä. Niitä onkin jos jonninlaista: Akun merimieslakki, Iineksen rusetti, Ankanpoikien lippikset ja sudenpentulakit, Roopen silkkipytty,
Kroisos Pennosen knalli, Mortin ja Vertin kruunut ja monet muut. Kenkiä käyttävät monet, ja yleiset kengät ovat ruskeat tavallisen näköiset kengät. Tosin Hessulla on ylisuuret keltaiset kengät, Mikillä myös suuret keltaiset pallokengät, Taikiksella pomppusaappaat. Roope ja Hannu käyttävät nilkkaimia.
Aku Ankka on jo ensiesiintymisestään lähtien pukeutunut merimiesnuttuun, joko sini-keltaiseen tai musta-keltaiseen. Päässään Akulla on merimieslakki, joka on sininen. Akun nutussa on hihoissa keltaiset raidat, ja keltaiset napit takin alareunassa, nutussa on myös keltareunuksinen kaulus. Akun tekee tyylikkääksi punainen rusetti kaulassa. Akulla on myös erikseen juhlia varten smokki, ja uimassa hän käyttää lahkeellista koko-uimapukua. Kuten suurin osa ankoista, Akukaan ei käytä housuja. Tästä ollaankin joskus vedetty joitain johtopäätöksiä, kuten, että Aku Ankka -sarjakuva olisi epäsoveliasta ankkojen housuttomuuden takia.Tarinoissa, joissa näkyy Akun vaatekaappi, on se yleensä pullollaan aivan samanlaisia merimiesnuttuja. Akua on joskus mollattu merimiesnutustaan, mutta Aku on urheasti pitänyt päällään nuo kaikkien tuntemat legendaariset vaatteet.
Nuorella Akulla, joka Pikku-Akunakin tunnetaan, on samanlaiset vaatteet kuin nykyäänkin. Elikkä siis merimiesnuttu ja lakki, joskin pienempiä.
Roope-sedän pukuvalinnat vaihtelivat kun hän esiintyi ensi-kertoina, ja nuoruusajan tarinoissa. Tarinassa Joulu Karhuvuorella, Roope-sedän pukeutuminen poikkeaa suuresti nykyisestä. Roopella on päällään vihreä aamutakki, jossa on kuvioidut reunat. Tarinan lopussa Roope on vetänyt ylleen mustan smokin. Myös Roopen nuoruusajan tarinoissa, Roopella on tarinan paikkaan ja aikaan mukautuvat vaatteet. Pikkuankkana Roopella oli päässään usein vihreä lakki, ja hänellä oli ruskea villapaita, tosin näin on yleensä vain Rosan tarinoissa. Kun Roope oli kaivamassa kultaa Klondykessa, päällään hänellä oli risaiset vaatteet, joita oli paikkailtu vähän kaikkialta. Kylmään viiman ei silkkipytty olisi sopinutkaan, vaan Roopella oli päässään karvalakki, Davy Crocket-lakki. Kuitenkin hyvin pian Roopen asuksi vakiintui punainen nuttu, jossa tarinasta riippuen mustat tai vihreät hihansuut ja kaulus. Joissakin tarinoissa nuttu on myös sininen ja kaulus ja hihansuut ovat punaiset. Roopen nutussa on taskut ja nappi kauluksen alla. Roope käyttää mustaa vyötä. Muistaakseni jossakin tarinassa Roope sanoo ostaneensa tämän 1800-luvun puolella. Roopen silinterihattu on taas ostettu Skotlannista. Eräässä Carl Barksin tarinassa Roope laittaa nuttunsa roskiin, ja teettää uuden kullasta. Tämä tosin oli niin huono ja epämukava, että Roope noukkii nuttunsa roskiksesta. Roopekaan ei käytä housuja. Jalassa Roopella on nilkkaimet, joiden väri vaihtelee. Roopella on myös nokallaan sangattomat kakkulat, ja hän käyttää joskus kävelykeppiä, johon on tullut suuri naarmu Akun päänupista. Silkkipytyn ja kävelykepin Roope on ostanut Venäjältä, vieraillessaan Tsaarin pakeilla.
Tupu, Hupu ja Lupu käyttävät samanlaisia vaatteita, joiden väri vain on joskus eri. Ankanpojat nähdään usein mustissa paidoissa. Joskus nämä kuitenkin ovat heidän lakkiensa värisiä. Lakit Huvulla, Tuvulla ja Luvulla ovat melkein aina päässä. Tupu käyttää sinistä lippistä, Hupu punaista ja Lupu joko keltaista tai vihreää. Lakit ovatkin melkein ainoat tunnistuskeinot, jolla pojat erottaa. Koska ankanpojat kuuluvat sudenpentuihin, heillä on sudenpentutapaamisissa mitallirivistö usein kiinnitettynä paitaan, ja päähänsä pojat ovat vetäneet sudenpentulakit, joissa on häntä joko takana, tai ylempiarvoisilla häntä on lakin päällä (huippuhäntä). Nämä lakit ovat yleensä ruskea-valkoiset, ja niissä on sudenpentujen Iibis-linnun kuva. Uimassa pojat käyttävät yleensä uimahousuja, jotka ovat joko vihreät, siniset tai punaiset, riippuen pojasta. Televisiosarja Nokkapokassa Tupu, Hupu ja Lupu ovat kuvattu teini-ikäisinä, ja silloin heillä on päällään "muodikkaammat" vaatteet, jotka mielestäni ovat typeriä. Ankanpojilla kuulu olla mustat paidat ja lippikset!
Iines Ankka, naisyhdistyksen jäsen ja innokas vaatteiden hankkija, käyttää yleensä mustaa paitaa, joissa on isot vaaleanpunaiset hihat. Iineksen päässä keikkuu yleensä vaaleanpunainen rusetti, jonka Aku on hänelle antanut lahjaksi. Joskus rusetissa on valkoisia täpliä, mutta yleensä se on vaaleanpunainen. Iines käyttää korkokenkiä, jotka ovat usein keltaiset tai vaaleanpunaiset. Iineksellä nähdään käsissä myös kultaisia renkaita. Kaikki tarpeellinen löytyy Iineksen käsilaukusta, jonka väri ja muoto vaihtelee tarinoissa. Kuten jo mainitsinkin, pitää Iines vaatteista. Usein hän voivotteleekin, ettei löydä mitään päällepantavaa naisyhdistyksen kokouksiin.
Mikki Hiiri pukeutuu yleensä punaisiin shortseihin, joissa on keltaiset isot napit. Mikillä ei myöskään ole aina paitaa. Näin pukeutui ainakin vanha Mikki, sillä nykyään Mikin asuvalinnat vaihtelevat. Murryn sarjoissa Mikillä oli yleensä punaiset housut ja valkoinen kauluspaita sekä myös keltaiset kengät. Mikillä on myös hattu aina välillä päässään. Yleensä se oli vihreä, jossa musta raita. Kun Mikki esiintyi
elokuvassa Höyrylaiva Ville, oli tällä päässään korkea kipparin lakki. Nykyään Mikin asustus vaihtelee aika paljon. Yleensä kuitenkin housut ja paita löytyvät Mikiltä, ja niiden väri vaihtelee tarinoittain. Mikillä on erikseen hienompiin juhliin smokki, ja joskus hänellä on ollut päällään myös etsivän takki. Mikin käsistä löytyvät valkoiset hanskat, joissa on kolme mustaa täplää. Valkoiset hanskat Mikillä on kädessään, koska mustien näyttelijöiden kuului käyttää valkoisia hansikkaita tuolloin, ja Mikkihän on mustan värinen…
Minni Hiiri lukeutuu Ankkalinnan tyylikkäiden joukkoon. Minnin asut vaihtelevat tarinoittain, mutta yleensä niiden väri on kuitenkin vaaleanpunainen, punainen tai joskus sininen. Yleensä Minnillä on päällään mekko, jossa on samantapaiset röyhelöhihat kuin Iineksenkin koltussa. Joskus Minnillä on pelkkä hame, eikä ollenkaan paitaa. Minnin vaatteiden värimaailma, kuten jo sanoinkin, on yleensä vaaleanpunainen tai punainen, ja hänen mekkonsa ja rusettinsa ovat sen väriset, jos nappeja on, ne ovat mustat tai punaiset. Minni käyttää kuten Iineskin, korkokenkiä ja käsilaukkua, joskus myös korvakoruja. Myös Minni käyttää valkoisia hanskoja. Kun Minni menee uimaan, käyttää hän uimapukua. Esimerkiksi tarinassa Punaisen hatun arvoitus, Minni kyllästyy rusettiinsa, ja ostaa kummallisen näköisen uudenaikaisen hatun. Minnillä on myös kukkahattuja, joita on nähty hänen päässään useaankin. Juhliin Minnillä on omat hienommat vaatteet.
Hessun pukeutuminen on omalaatuista, mutta käytännöllistä. Yleensä siniset housut, punainen tai oranssi paita ja musta liivi vedetty sen päälle. Päässä Hessulla on sininen hattu, jossa musta raita. Kenkinä Hessu käyttää isoja keltaisia tai ruskeita kenkiä. Hessu käyttää myös kalsareita, jotka joissain tarinoissa näkyvätkin, hänellä on myös Superhessun punainen kokokerrasto. Uimassa Hessulla on lahkeelliset uimahousut, ja juhliin Hessu laittaa päälle mustan smokin. Osa Hessun vaatteista on paikattu, mutta se ei hössöttäjää haittaa. Hessun pukeutumiseen kuuluvat olennaisesti myös valkoiset hansikkaat kädessä.
Superhessuna ollessaan Hessun päällä nähdään sama sininen hattu sekä punaisen värinen kokokerrasto, joissa on napit takapuolella. Hessulla on myös yleensä sininen viitta. Kun katsotaan vaikkapa Paul Murryn tarinoita, ja verrataan niitä jonkun uuden polven italiaanopiirtäjään, huomataan, että jotkut ovat alkaneet piirtämään Superhessun kerrastoon myös logon tai merkin.
Toinen Ankkalinnan supersankari, Taikaviitta, pukeutuu puna, musta, sini keltaiseen trikooasuun. Koska Taikaviitta ei halua paljastaa oikeata minäänsä, vetää hän päähänsä mustan naamion, joka reunustaa silmät. Päässään hänellä on kuitenkin sama merimieslakki. Taikaviitta käyttää myös viittaa, joka on yleensä sininen tai musta. Sisäpuolelta se on yleensä punainen. Taikaviitalla on myös ruskea vyö, jonka keskellä on keltainen ympyrä. Ympyrän takaa paljastuu yleensä jokin apuväline tai ase, kuten keltainen nyrkki. Jalassaan Taikaviitalla on keltaiset saappaat, joiden ominaisuuksia ovat esimerkiksi vieterit ja pienoisraketit, joiden avulla Taikaviitta pystyy lentelemään. Taikaviitalla roikkuu vyöstään usein asekotelo, jossa on mitä erillaisempia aseita. Taikaviitta on naamioitumisen ekspertti, ja välillä Taikaviitta nähdään mitä kummallisimmissa asusteissa.
Muut Ankkalinnan supersankarit pukeutuvat omalla tavallaan. Viitatar joka on Iines, pukeutuu aika samalla tavalla kuin Taikaviittakin. Viitattarella on päällään punainen nuttu tai mekko hänellä on pieni, musta vihreä viitta, musta vyö, jossa roikkuu pieni kotelo. Päässään Viitattarella on punainen uimalakin näköinen päähine. Nokalleen Viitatar on vetänyt mustasankaiset lasit. Kädesään tällä on kultaiset renkaat ja korvissa killuvat punaiset korvakorut. Jalkaan on vedetty mustat tai vihreät korkokengät. Myös Roope-sedällä on alter ego, Supersilinteri. Tämän puku on melkein samanlainen kuin Roopella yleensä. Punainen nuttu on vaihtunut mustaksi, ja sen yli on vedetty keltainen vyö, jonka solki on punainen. Päähänsä Supersilinteri on vetänyt silinterihatun, johon on tehty silmänreiät sekä erillinen naamio. Silinterin viitta on musta, ja nilkkaimet ovat mustat.
Pelle Peloton, Ankkalinnan keksijänero, käyttää tavallisia vaatteita. Sinisiä housuja, jotka ovat vyötetty ylös sinisellä vyöllä. Punainen pitkähihainen kauluspaita, ja sen päällä musta liivi, jonka selkämys on vihreä. Toisin kuin useimmat ankat, Pellellä on kädessään hanskat, keltaiset yleensä. Pelle käyttää myös keltaisia tai ruskeita kenkiä. Pellellä on yleensä hattu päässä. Joissakin sarjoissa siinä on narut, jotka solmitaan leuan alle, jossakin se on vihreä tai sininen hattu. Joskus Pelle pistää päähänsä mietintämyssyn, joka on talon katon muotoinen hattu, jonka savupiipussa asuu mustia korppeja tai harakoita. Tätä hattua ei kuitenkaan enää hirveästi käytetä. Nukkumaan mennessään Pelle käyttää valkoista tai sinistä yöasua, ja yömyssyä, jonka päässä on tupsu. Pellen robottiapulainen, Pikku Apulainen ei liiemmin käytä vaatteita, hänellä on jalassaan vain ruskeat tai keltaiset kengät, jotka ovat samantapaiset kuin Pellelläkin. Tosin aina välillä Pikku Apulaisen ollessa ulkona, tai leikkiessään jotakin, voi hänellä olla päässään pipo tai vaikka cowboy-hattu. Pelle itse on luonut aina välillä hetkellisiä muoti-ilmiöitä, kuten vaikka monen mainitsemat höpöpöksyt. Usein näitä Pellen keksintöjä, joiden oikeudet Roope on ostanut, myydään pienessä ajassa runsaasti. Kuitenkin lähes aina, vaatteissa, joihin sisältyy tekniikkaa, on niissä suunnitteluvirhe, mikä lopettaa vaatteiden myynnin. Yleensä Roope saa kaupunkilaisten vihat niskoilleen, Pelle taas Roopen.
Toinen Ankkalinnan keksijöistä, Tohtori Staattinen, pukeutuu yleensä vihreisiin housuihin, keltaiseen kauluspaitaan, punaiseen rusettiin sekä saman väriseen liiviin kuin housutkin. Staattinen käyttää sangallisia silmälaseja ja keltaisia kenkiä.
Hieman tuntemattomampi keksijä ja pahis, Velmu Viirusilmä, käyttää yleensä mustia housuja, sekä vihreää paitaa.
Ankkalinnan yksi hauskimmin pukeutuvista ankoista, on 60-luvun hippiajan perikuva, Touho. Hän käyttää yleensä punaista tai vaaleanpunaista paitaa, jossa voi olla musta raita. Päähänsä Touho laittaa punaisen tai vaaleanpunaisen pipon, jonka päässä on musta tupsu. Touhon asu tietysti vaihtelee, jos hän on vaikkapa juhlissa. Silloin Touhon yltä voi bongata ylisuuren frakin. Uimassa hän käyttää valkoista punaraidallista uimapukua, jossa on lahkeet.
Myös Into Ankan vaatetus on huomiota herättävän erikoinen. Vaaleansininen tai valkoinen kauluspaita, sekä ylisuuri polviin ulottuva kravatti. Kravatin väri sekä kuvio on yleensä pelkkä vaakaraidat, tai sitten se on yksivärinen.
Mustakaapu, nimensä mukaisesti, verhoaa itsensä kokomustaan hupulliseen silmäaukolliseen kaapuun. Tämä vaatetus on kätevä hiippailtaessa varjoissa. Kaavun vaatetus on siis yltä päältä musta. Hupussa on silmän ja suun reiät. Joskus Kaavun kaapu on vallan lyhyt, ja sen alta vilkkuvat jalat, ja joskus lahkeet kuuluvat pukuun. Pukuun kuuluvat myös mustat hanskat, sekä kengät. Mustakaapua on joskus luultu myös aaveeksi, juuri vaatetuksensa takia. Erityisesti italialaispiirtäjät piirtävät Mustakaavun myös ilman kaapua. Tällöin Mustakaavulla on yllään aivan normaaleilta näyttävät vaatteet. Vaatteet ja niiden värit riippuvat yleensä piirtäjästä.
Karhukoplan konnat pukeutuvat kaikki samalla tavalla. Tosin heidän vaatetuksensa on vaihdellut aikojen saatossa. Kuitenkin koplalla on yleensä jalassaan siniset housut. He käyttävät myös punaisia tai joskus oransseja paitoja tai villapuseroita. Niiden rinnukseen on kiinnitetty numerolaatta, josta selviää konnan nimi. Yleensä Karhukoplan jäsenillä on päässään myös sininen lippalakki. Joskus ne voivat olla myös vihreitä. Päässään kaikilla koplan jäsenillä on myös musta naamio. Karhuvaarilla on muuten samanlainen vaatetus kuin muilla koplan jäsenillä, paitsi, että hänen kokonsa on aika varmaan pienempi. Karhukoplan varastosta löytyy myös iso kasa valepukuja. Karhukopla on nähty niin kaupparatsuina, veronkerääjinä, maitomiehinä sekä korjaajina. Valeasuja siis löytyy. Joissakin tarinoissa Karhukoplaa ei meinaa tunnistaa itsekkään, kun taas jossain tarinoissa ihmettelee, kuinka vähällä naamioitumisella voi Roopea huijata.
Musta Pekka pukeutuu aika rosvomaisesti. Kun hän ensi kertaa esiintyi, oli hänellä päällään kipparinhattu ja housut, jotka roikkuivat yhden henkselin varassa. Jalassaan hänellä oli kenkä, ja toisessa jalassa puujalka. Puujalkaa ei tosin enää käytetä, sillä piirtäjillä oli hankaluuksia muistaa, kummassa jalassa oli kenkä, ja kummassa puujalka. Nykyään Mustalla Pekalla näkyy päällänsä usein siniset tai mustat housut, jokin pitkähihainen paita sekä takki ja päässään vaikka musta knalli tai muu hattu. Joskus Mustalla Pekalla on päällään merimiesasu, joskus taas valepuku.
Mustan Pekan tyttöystävä, Hertta, pukeutuu sarjasta ja piirtäjästä riippuen. Yleensä hänellä on päällään kuitenkin mekko, tai housut ja paita. Hertta käyttää myös korvakoruja ja muita koruja. Hertta käyttää kotitöitä tehdessään usein esiliinaa tai essua.
Ankkalinnan kaikkitietävä professori, maisteri Taavi Ankka, pukeutuu hieman höpsösti, joskus ylisuuriinkiin vaatteisiin. Yleensä hänen päällään nähdään kuitenkin vihreä napillinen takki, jonka alla kauluspaita. Joskus hänellä voi olla kravatti tai rusetti kaulassaan. Taavi käyttää myös hattua, yleensä punaista tai vihreää. Taavi käyttää myös silmälaseja, joissa on ketju.
Roope Ankan sihteeri, Neiti Nenonilla Näpsä, pukeutuu yleensä siististi asiallisiin vaatteisiin. Yleensä Neiti Näpsällä on päällään vaaleansininen paita, ja mekko. Hän käyttää korvarenkaita, tai muita koruja aika usein. Neiti Näpsällä on myös silmälasit, jotka vaihtelevat tarinoittain.
Roopen hovimestari Juuso, pukeutuu myös asiallisesti ja siististi. Yleensä Juusolla on päällään musta smokintakki, mustat, vihreät tai siniset housut, valkoinen tai vihreä kauluspaita ja keltaiset kengät. Juuson vaatetus on pysynyt kautta aikain hyvin samanlaisena, kuin se nytkin on. Kun Juuso pääse harvoin vapaalle, hänen päällään nähdään käytännöllisiä ja mukavia asusteita, kuten t-paita ja shortsit.
Kroisos Pennonen, Roopen yksi pahimmista kilpailijoista, pukeutuu melkeinpä aina mustaan takkiin, vaaleankeltaiseen tai valkoiseen kauluspaitaan sekä mustaan punaraitaiseen knalliin (joka ei kuulemman mukaan maistu kovin hyvältä). Kroisos käyttää myös isoja pyöreälinssisiä silmälaseja. Kroisoksen jalassa on usein kengät, toisin kuin yleensä ankoilla. Kroisoksen päälläkin on nähty useita erillaisia valepukuja, kun tämä on yrittänyt huijata Roopea. Yleensä valepukuun kuuluu parta, sekä hassut vaatteet.
Pennosen kätyri, hovimestari ja sihteeri, Lievistö, pukeutuu yleensä aika tavallisiin vaatteisiin. Housuihin, paitaan sekä takkiin. Lievistö tavataan usein puijaamassa Roopea. Silloin hänellä on usein valepuku päällä. Usein ne ovat niin hyviä, ettei niitä välttämättä itsekkään tajua Lievistöksi.
Riitta Hanhi, käyttää usein samaa asua. Vaaleansinistä paitaa ja kaulakorua. Jalassaan Riitalla on korkokengät, yleensä keltaiset. Riitta käyttää juhlissa ollessaan usein hienoja mekkoja, tai joskus outojakin vaatteita. Riitta on monissa tarinoissa tavattu vaatesuunnittelijana, jonka vaatteet ovat hetkellisesti menneet hyvin kaupaksi. Tosin Riitta ei usein itse käytä näitä vaatteita.
Riitan ystävä, Kuuno Kaakkuri, pukeutuu aika tyylikkäästi. Housuihin, liiviin, liivin alla on yleensä ruudullinen paita. Kenkiin ja hattuun. Kuten Riittakin, Kuuno on usein osallisena hetkellisissä muoti-ilmiöissä.
Maalla asuva Mummo Ankka, käyttää hieman vanhanaikaisia vaatteita, jotka kuitenkin näyttävät olevan hyvin käytännöllisiä. Mummon päällä nähdään musta paita, jossa on napit, yleensä punaiset tai keltaiset. Hihansuut ja kaulus on koristekuviota, tai röyhelöä, yleensä keltaista tai punaista. Mummo käyttää kaulakorua tai medaljonkia, joka riippuu tämän rinnalla. Mummo ei usein käytä hattua. Mummolla on jalassaan mustat nahkaiset kengät. Vaikka Mummo uurastaa usein töissä, ei hän vapaa-ajalle laita muita vaatteita.
Mummon laiska renki, Hansu, käyttää aika isoja vaatteita, sillä eihän hän ole mikään keijukainen. Isoa vatsakumpua peittää sininen, vaaleanvihreä tai valkoinen kauluspaita. Sen päälle on vedetty , musta liivi, joka on kuvioitu takaa vihreällä ja jonka taskusta tulee taskunauriin kultainen ketju. Päähänsä Hansu laittaa sinisen tai vihreän hatun. Kun Hansu menee nukkumaan, käyttää hän valkoista pilkullista yöpaitaa ja myssyä.
Hannu Hanhi pukeutuu erittäin tyylikkäästi, vihreisiin vaatteisiin. Yleensä tällä on päällään puoliksi napitettu vihreä pikkutakkin, jonka alla on vaalea kauluspaita. Takin napinlävestä on usein laitettu neliapila roikkumaan. Hannun keikarimaisen olemuksen kruunaa hattu, vihreä usein. Aina Hannulla ei tosin ole vihreää päällään, vaan usein Barksin tarinoissa, tällä on päällään ruskea takki.
Ankkalinnan poliisilaitoksen poliisien ja etsivien päältä löytyy yleensä sininen virkapuku, jossa on siniset napit ja poliisimerkit. Päässään heillä on usein koppalakki, jossa killuu Ankkalinnan poliisin keltainen merkki.
Poliisimestari Simo Sisu pukeutuu yleensä siis tällä lailla. Hän käyttää myös mustaa vyötä, josta roikkuu pamppu tai asekotelo.
Etsivä Kaasi, käyttää usein vapaa-ajan pukuaan poliisitöissään. Usein se on rento kauluspaita, sen päällä avonainen takkia, vihreät housut ja punainen hattu. Näköjään Ankkalinnan poliiseilla ei tarvitse olla aina virkapukua. Myös tupakointi on sallittua, sillä Kaasi polttaa yleensä sikaria.
Reino Murske, ei käytä myöskään aina virkapukua, vaan yleensä tämän päällä nähdään ruskeat vaatteet, yleensä nahkaa. Hän pukeutuu muutenkin lännenmiesten tavoin, päässään stetson ja takissa hapsut. Hän myös käyttää bootseja jalassaan. Rinnassa tällä killuu usein seriffin tähti.
Yksityisetsivä Rankku Kanuuna käyttää keltaisia vaatteita. Keltaista etsivän poplaria sekä keltaista hattua. Hän on yksityisetsiväm eikä siis kuulu Ankkalinnan poliisiin, joten hänellä ei ole koskaan nähty poliisin asua.
Kun Aku ja Touhu ovat ATP:n (Ankan tiedustelupalvelu) leivissä, heillä nähdään päällään yleensä ruskeat etsiväntakit ja isolieriset hatut. Taskuissaan heillä on lompakko, josta käy ilmi heidän henkilöllisyytensä. Heillä on usein päällään myös jonkinlaiset tehtävään liittyvät Pellen kehittämät varusteet, tai valepuvut.
Aku ja Touho kuuluvat myös järjestöön PAM (Pelastamme Avaruuden Muukalaiset), jonka tehtävän on torujua ja auttaa avaruusolioita. Silloin heidän päällään nähdään usein liilat, mustat tai harmaat varusteet,
joihin kuulu lippalakki ja asevyöt.
Sudenpennut käyttävät yleensä omaa paitaansa, mutta heidät tunnistaa ruskea valkoisista sudenpentulakeista, joissa on häntä joko takana, tai päällä. Usein heidän rinnassaan killuu rivi mitaleja. Sudenpentukenraalit käyttävät valkoista takkia, joka on vyötetty kiinni vyöllä. Heidän rinnoissaan riippuu useita kunnia ja taitomerkkejä. Jotkut käyttävät housuja, jotkut eivät. Heillä on melkein aina päässään ruskeat korkeat karvalakit, joissa on sudenpentumerkit.
Ankkalinnassa on myös ainakin yksi muu partiojärjestö, Peukaloiset. He ovat tyttöjä, ja usein he pukeutuvat punaisiin tai vaaleanpunaisiin mekkoihin. Päässään heilla on pienet hatut. Peukaloiskenraalit, jotka ovat siis nais-ihmisiä, pukeutuvat samalla lailla kuin sudenpentukenraalitkin, joskin heidän virkapukunsa ovat yleensä vaaleanpunaiset.
Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuivat ennen kaikki samalla tavalla mustaan paitaan joissa oli röyhelöt hihoissa. Päässään heillä oli kaikilla vaaleapunaiset rusetit. Nykyään he pukeutuvat kuitenkin kaikki erilain, yksi mekkoon, toinen siniseen paitaan jne. Myös rusetit ovat hävinneet, ja yhdellä on panta päässään, toisella saparot, yhdellä poninhäntä. Nykyään heidät siis tunnistaa toisistaan.
Mortti ja Vertti pukeutuvat yleensä samalla lailla, housuihin ja paitaan, tai ennen muinoin henksellisiin housuihin. Päässään heilla oli yleensä kruunut. Nykyään harvemmin mitään.
Mortin ja Vertin äiti pukeutuu yleensä farkkuihin tai housuihin sekä jonkinlaiseen paitaan. Hän myös käyttää koruja ja kenkiä.
Mortti ja Vertti pelaavat jalkapallojoukkueessa nimeltään Ylävirran Yritys, joiden peliasu on valkoiset shortsit ja sininen paita. Maalivahdilla on yllään mustat shortsit ja harmaa paita, sekä maalivahdinhanskat. Jalassaan kaikilla on nappulakengät.
Muut Ankkalinnan urheiluseurat ja joukkueet käyttävät peliasuja, mutta ne ovat yleensä joka sarjassa eri näköisensä.
Pikku-Pelle, Hessun veljenpoika, pukeutuu yleensä tavallisiin vaatteisiin. Yleensä shortseihin ja t-paitaan. Päässään tällä nuorella nerolla on nyt jo amerikkalainen yliopiston läpi päässeen musta hassunnäköinen hattu.
Unkka T. Kumiankka pukeutuu yleensä aika samalla tavalla, kuin Kuuno Kaakkurikin. Housuihin, kenkiin ja paksuun vihreään villapaitaan. Hän muistaakseni käytti myös jonkinlaista rusettia ja päässään tällä taisi olla hattu.
Jatkoa tulee, jos jaksan kirjoittaa...
Ankkalinnalaisille pukeutuminen ja tälläytyminen on erittäin tärkeää. Usein Iineksen tapaa voivottelemassa vaatteiden vähyyttä, tai sitten Ankkalinnaan on saapunut jokin uusi villitys. Kuitenkin Ankkalinnalaistenpukeutuminen on yleensä aika samanlaista. Sivuhenkilöt, henkilöt, jotka vain kävelevät kadulla vastaan, pukeutuvat hyvin usein kauluspaitaan ja normaaleihin housuihin, naisilla yleensä on yllään mekko tai jonkinlainen hame. Muotivärejä taitavat Ankkalinnassa olla kaikki värit, sillä hyvin usein kostyymit jotka he vetävät päällensä, ovat hyvin värikkäitä. Mustaa ei suosi kuin Mustakaapu ja Aku välillä merimiesnutussaan sekä Tupu, Hupu ja Lupu paidoissaan. Joidenkin Ankkalinnalaisten vaatetus tosin pistää silmään kadulla. Touhu hippivaatteissaan, Superhessu pitkissä punaisissa kalsareissaan tai Into ylipitkässä kravaatissaan. Ankkalinnan tutuimmilla hahmoilla on yleensä samat tai ainakin samantapaiset vaatteet päällänsä. Yleensä kuitenkin heillä on jokin parempi vaate juhlia varten, tai sitten heillä on erikseen vaikkapa uimapuku. Ankkalinnalaiset suosivat hattuja ja päähineitä. Niitä onkin jos jonninlaista: Akun merimieslakki, Iineksen rusetti, Ankanpoikien lippikset ja sudenpentulakit, Roopen silkkipytty,
Kroisos Pennosen knalli, Mortin ja Vertin kruunut ja monet muut. Kenkiä käyttävät monet, ja yleiset kengät ovat ruskeat tavallisen näköiset kengät. Tosin Hessulla on ylisuuret keltaiset kengät, Mikillä myös suuret keltaiset pallokengät, Taikiksella pomppusaappaat. Roope ja Hannu käyttävät nilkkaimia.
Aku Ankka on jo ensiesiintymisestään lähtien pukeutunut merimiesnuttuun, joko sini-keltaiseen tai musta-keltaiseen. Päässään Akulla on merimieslakki, joka on sininen. Akun nutussa on hihoissa keltaiset raidat, ja keltaiset napit takin alareunassa, nutussa on myös keltareunuksinen kaulus. Akun tekee tyylikkääksi punainen rusetti kaulassa. Akulla on myös erikseen juhlia varten smokki, ja uimassa hän käyttää lahkeellista koko-uimapukua. Kuten suurin osa ankoista, Akukaan ei käytä housuja. Tästä ollaankin joskus vedetty joitain johtopäätöksiä, kuten, että Aku Ankka -sarjakuva olisi epäsoveliasta ankkojen housuttomuuden takia.Tarinoissa, joissa näkyy Akun vaatekaappi, on se yleensä pullollaan aivan samanlaisia merimiesnuttuja. Akua on joskus mollattu merimiesnutustaan, mutta Aku on urheasti pitänyt päällään nuo kaikkien tuntemat legendaariset vaatteet.
Nuorella Akulla, joka Pikku-Akunakin tunnetaan, on samanlaiset vaatteet kuin nykyäänkin. Elikkä siis merimiesnuttu ja lakki, joskin pienempiä.
Roope-sedän pukuvalinnat vaihtelivat kun hän esiintyi ensi-kertoina, ja nuoruusajan tarinoissa. Tarinassa Joulu Karhuvuorella, Roope-sedän pukeutuminen poikkeaa suuresti nykyisestä. Roopella on päällään vihreä aamutakki, jossa on kuvioidut reunat. Tarinan lopussa Roope on vetänyt ylleen mustan smokin. Myös Roopen nuoruusajan tarinoissa, Roopella on tarinan paikkaan ja aikaan mukautuvat vaatteet. Pikkuankkana Roopella oli päässään usein vihreä lakki, ja hänellä oli ruskea villapaita, tosin näin on yleensä vain Rosan tarinoissa. Kun Roope oli kaivamassa kultaa Klondykessa, päällään hänellä oli risaiset vaatteet, joita oli paikkailtu vähän kaikkialta. Kylmään viiman ei silkkipytty olisi sopinutkaan, vaan Roopella oli päässään karvalakki, Davy Crocket-lakki. Kuitenkin hyvin pian Roopen asuksi vakiintui punainen nuttu, jossa tarinasta riippuen mustat tai vihreät hihansuut ja kaulus. Joissakin tarinoissa nuttu on myös sininen ja kaulus ja hihansuut ovat punaiset. Roopen nutussa on taskut ja nappi kauluksen alla. Roope käyttää mustaa vyötä. Muistaakseni jossakin tarinassa Roope sanoo ostaneensa tämän 1800-luvun puolella. Roopen silinterihattu on taas ostettu Skotlannista. Eräässä Carl Barksin tarinassa Roope laittaa nuttunsa roskiin, ja teettää uuden kullasta. Tämä tosin oli niin huono ja epämukava, että Roope noukkii nuttunsa roskiksesta. Roopekaan ei käytä housuja. Jalassa Roopella on nilkkaimet, joiden väri vaihtelee. Roopella on myös nokallaan sangattomat kakkulat, ja hän käyttää joskus kävelykeppiä, johon on tullut suuri naarmu Akun päänupista. Silkkipytyn ja kävelykepin Roope on ostanut Venäjältä, vieraillessaan Tsaarin pakeilla.
Tupu, Hupu ja Lupu käyttävät samanlaisia vaatteita, joiden väri vain on joskus eri. Ankanpojat nähdään usein mustissa paidoissa. Joskus nämä kuitenkin ovat heidän lakkiensa värisiä. Lakit Huvulla, Tuvulla ja Luvulla ovat melkein aina päässä. Tupu käyttää sinistä lippistä, Hupu punaista ja Lupu joko keltaista tai vihreää. Lakit ovatkin melkein ainoat tunnistuskeinot, jolla pojat erottaa. Koska ankanpojat kuuluvat sudenpentuihin, heillä on sudenpentutapaamisissa mitallirivistö usein kiinnitettynä paitaan, ja päähänsä pojat ovat vetäneet sudenpentulakit, joissa on häntä joko takana, tai ylempiarvoisilla häntä on lakin päällä (huippuhäntä). Nämä lakit ovat yleensä ruskea-valkoiset, ja niissä on sudenpentujen Iibis-linnun kuva. Uimassa pojat käyttävät yleensä uimahousuja, jotka ovat joko vihreät, siniset tai punaiset, riippuen pojasta. Televisiosarja Nokkapokassa Tupu, Hupu ja Lupu ovat kuvattu teini-ikäisinä, ja silloin heillä on päällään "muodikkaammat" vaatteet, jotka mielestäni ovat typeriä. Ankanpojilla kuulu olla mustat paidat ja lippikset!
Iines Ankka, naisyhdistyksen jäsen ja innokas vaatteiden hankkija, käyttää yleensä mustaa paitaa, joissa on isot vaaleanpunaiset hihat. Iineksen päässä keikkuu yleensä vaaleanpunainen rusetti, jonka Aku on hänelle antanut lahjaksi. Joskus rusetissa on valkoisia täpliä, mutta yleensä se on vaaleanpunainen. Iines käyttää korkokenkiä, jotka ovat usein keltaiset tai vaaleanpunaiset. Iineksellä nähdään käsissä myös kultaisia renkaita. Kaikki tarpeellinen löytyy Iineksen käsilaukusta, jonka väri ja muoto vaihtelee tarinoissa. Kuten jo mainitsinkin, pitää Iines vaatteista. Usein hän voivotteleekin, ettei löydä mitään päällepantavaa naisyhdistyksen kokouksiin.
Mikki Hiiri pukeutuu yleensä punaisiin shortseihin, joissa on keltaiset isot napit. Mikillä ei myöskään ole aina paitaa. Näin pukeutui ainakin vanha Mikki, sillä nykyään Mikin asuvalinnat vaihtelevat. Murryn sarjoissa Mikillä oli yleensä punaiset housut ja valkoinen kauluspaita sekä myös keltaiset kengät. Mikillä on myös hattu aina välillä päässään. Yleensä se oli vihreä, jossa musta raita. Kun Mikki esiintyi
elokuvassa Höyrylaiva Ville, oli tällä päässään korkea kipparin lakki. Nykyään Mikin asustus vaihtelee aika paljon. Yleensä kuitenkin housut ja paita löytyvät Mikiltä, ja niiden väri vaihtelee tarinoittain. Mikillä on erikseen hienompiin juhliin smokki, ja joskus hänellä on ollut päällään myös etsivän takki. Mikin käsistä löytyvät valkoiset hanskat, joissa on kolme mustaa täplää. Valkoiset hanskat Mikillä on kädessään, koska mustien näyttelijöiden kuului käyttää valkoisia hansikkaita tuolloin, ja Mikkihän on mustan värinen…
Minni Hiiri lukeutuu Ankkalinnan tyylikkäiden joukkoon. Minnin asut vaihtelevat tarinoittain, mutta yleensä niiden väri on kuitenkin vaaleanpunainen, punainen tai joskus sininen. Yleensä Minnillä on päällään mekko, jossa on samantapaiset röyhelöhihat kuin Iineksenkin koltussa. Joskus Minnillä on pelkkä hame, eikä ollenkaan paitaa. Minnin vaatteiden värimaailma, kuten jo sanoinkin, on yleensä vaaleanpunainen tai punainen, ja hänen mekkonsa ja rusettinsa ovat sen väriset, jos nappeja on, ne ovat mustat tai punaiset. Minni käyttää kuten Iineskin, korkokenkiä ja käsilaukkua, joskus myös korvakoruja. Myös Minni käyttää valkoisia hanskoja. Kun Minni menee uimaan, käyttää hän uimapukua. Esimerkiksi tarinassa Punaisen hatun arvoitus, Minni kyllästyy rusettiinsa, ja ostaa kummallisen näköisen uudenaikaisen hatun. Minnillä on myös kukkahattuja, joita on nähty hänen päässään useaankin. Juhliin Minnillä on omat hienommat vaatteet.
Hessun pukeutuminen on omalaatuista, mutta käytännöllistä. Yleensä siniset housut, punainen tai oranssi paita ja musta liivi vedetty sen päälle. Päässä Hessulla on sininen hattu, jossa musta raita. Kenkinä Hessu käyttää isoja keltaisia tai ruskeita kenkiä. Hessu käyttää myös kalsareita, jotka joissain tarinoissa näkyvätkin, hänellä on myös Superhessun punainen kokokerrasto. Uimassa Hessulla on lahkeelliset uimahousut, ja juhliin Hessu laittaa päälle mustan smokin. Osa Hessun vaatteista on paikattu, mutta se ei hössöttäjää haittaa. Hessun pukeutumiseen kuuluvat olennaisesti myös valkoiset hansikkaat kädessä.
Superhessuna ollessaan Hessun päällä nähdään sama sininen hattu sekä punaisen värinen kokokerrasto, joissa on napit takapuolella. Hessulla on myös yleensä sininen viitta. Kun katsotaan vaikkapa Paul Murryn tarinoita, ja verrataan niitä jonkun uuden polven italiaanopiirtäjään, huomataan, että jotkut ovat alkaneet piirtämään Superhessun kerrastoon myös logon tai merkin.
Toinen Ankkalinnan supersankari, Taikaviitta, pukeutuu puna, musta, sini keltaiseen trikooasuun. Koska Taikaviitta ei halua paljastaa oikeata minäänsä, vetää hän päähänsä mustan naamion, joka reunustaa silmät. Päässään hänellä on kuitenkin sama merimieslakki. Taikaviitta käyttää myös viittaa, joka on yleensä sininen tai musta. Sisäpuolelta se on yleensä punainen. Taikaviitalla on myös ruskea vyö, jonka keskellä on keltainen ympyrä. Ympyrän takaa paljastuu yleensä jokin apuväline tai ase, kuten keltainen nyrkki. Jalassaan Taikaviitalla on keltaiset saappaat, joiden ominaisuuksia ovat esimerkiksi vieterit ja pienoisraketit, joiden avulla Taikaviitta pystyy lentelemään. Taikaviitalla roikkuu vyöstään usein asekotelo, jossa on mitä erillaisempia aseita. Taikaviitta on naamioitumisen ekspertti, ja välillä Taikaviitta nähdään mitä kummallisimmissa asusteissa.
Muut Ankkalinnan supersankarit pukeutuvat omalla tavallaan. Viitatar joka on Iines, pukeutuu aika samalla tavalla kuin Taikaviittakin. Viitattarella on päällään punainen nuttu tai mekko hänellä on pieni, musta vihreä viitta, musta vyö, jossa roikkuu pieni kotelo. Päässään Viitattarella on punainen uimalakin näköinen päähine. Nokalleen Viitatar on vetänyt mustasankaiset lasit. Kädesään tällä on kultaiset renkaat ja korvissa killuvat punaiset korvakorut. Jalkaan on vedetty mustat tai vihreät korkokengät. Myös Roope-sedällä on alter ego, Supersilinteri. Tämän puku on melkein samanlainen kuin Roopella yleensä. Punainen nuttu on vaihtunut mustaksi, ja sen yli on vedetty keltainen vyö, jonka solki on punainen. Päähänsä Supersilinteri on vetänyt silinterihatun, johon on tehty silmänreiät sekä erillinen naamio. Silinterin viitta on musta, ja nilkkaimet ovat mustat.
Pelle Peloton, Ankkalinnan keksijänero, käyttää tavallisia vaatteita. Sinisiä housuja, jotka ovat vyötetty ylös sinisellä vyöllä. Punainen pitkähihainen kauluspaita, ja sen päällä musta liivi, jonka selkämys on vihreä. Toisin kuin useimmat ankat, Pellellä on kädessään hanskat, keltaiset yleensä. Pelle käyttää myös keltaisia tai ruskeita kenkiä. Pellellä on yleensä hattu päässä. Joissakin sarjoissa siinä on narut, jotka solmitaan leuan alle, jossakin se on vihreä tai sininen hattu. Joskus Pelle pistää päähänsä mietintämyssyn, joka on talon katon muotoinen hattu, jonka savupiipussa asuu mustia korppeja tai harakoita. Tätä hattua ei kuitenkaan enää hirveästi käytetä. Nukkumaan mennessään Pelle käyttää valkoista tai sinistä yöasua, ja yömyssyä, jonka päässä on tupsu. Pellen robottiapulainen, Pikku Apulainen ei liiemmin käytä vaatteita, hänellä on jalassaan vain ruskeat tai keltaiset kengät, jotka ovat samantapaiset kuin Pellelläkin. Tosin aina välillä Pikku Apulaisen ollessa ulkona, tai leikkiessään jotakin, voi hänellä olla päässään pipo tai vaikka cowboy-hattu. Pelle itse on luonut aina välillä hetkellisiä muoti-ilmiöitä, kuten vaikka monen mainitsemat höpöpöksyt. Usein näitä Pellen keksintöjä, joiden oikeudet Roope on ostanut, myydään pienessä ajassa runsaasti. Kuitenkin lähes aina, vaatteissa, joihin sisältyy tekniikkaa, on niissä suunnitteluvirhe, mikä lopettaa vaatteiden myynnin. Yleensä Roope saa kaupunkilaisten vihat niskoilleen, Pelle taas Roopen.
Toinen Ankkalinnan keksijöistä, Tohtori Staattinen, pukeutuu yleensä vihreisiin housuihin, keltaiseen kauluspaitaan, punaiseen rusettiin sekä saman väriseen liiviin kuin housutkin. Staattinen käyttää sangallisia silmälaseja ja keltaisia kenkiä.
Hieman tuntemattomampi keksijä ja pahis, Velmu Viirusilmä, käyttää yleensä mustia housuja, sekä vihreää paitaa.
Ankkalinnan yksi hauskimmin pukeutuvista ankoista, on 60-luvun hippiajan perikuva, Touho. Hän käyttää yleensä punaista tai vaaleanpunaista paitaa, jossa voi olla musta raita. Päähänsä Touho laittaa punaisen tai vaaleanpunaisen pipon, jonka päässä on musta tupsu. Touhon asu tietysti vaihtelee, jos hän on vaikkapa juhlissa. Silloin Touhon yltä voi bongata ylisuuren frakin. Uimassa hän käyttää valkoista punaraidallista uimapukua, jossa on lahkeet.
Myös Into Ankan vaatetus on huomiota herättävän erikoinen. Vaaleansininen tai valkoinen kauluspaita, sekä ylisuuri polviin ulottuva kravatti. Kravatin väri sekä kuvio on yleensä pelkkä vaakaraidat, tai sitten se on yksivärinen.
Mustakaapu, nimensä mukaisesti, verhoaa itsensä kokomustaan hupulliseen silmäaukolliseen kaapuun. Tämä vaatetus on kätevä hiippailtaessa varjoissa. Kaavun vaatetus on siis yltä päältä musta. Hupussa on silmän ja suun reiät. Joskus Kaavun kaapu on vallan lyhyt, ja sen alta vilkkuvat jalat, ja joskus lahkeet kuuluvat pukuun. Pukuun kuuluvat myös mustat hanskat, sekä kengät. Mustakaapua on joskus luultu myös aaveeksi, juuri vaatetuksensa takia. Erityisesti italialaispiirtäjät piirtävät Mustakaavun myös ilman kaapua. Tällöin Mustakaavulla on yllään aivan normaaleilta näyttävät vaatteet. Vaatteet ja niiden värit riippuvat yleensä piirtäjästä.
Karhukoplan konnat pukeutuvat kaikki samalla tavalla. Tosin heidän vaatetuksensa on vaihdellut aikojen saatossa. Kuitenkin koplalla on yleensä jalassaan siniset housut. He käyttävät myös punaisia tai joskus oransseja paitoja tai villapuseroita. Niiden rinnukseen on kiinnitetty numerolaatta, josta selviää konnan nimi. Yleensä Karhukoplan jäsenillä on päässään myös sininen lippalakki. Joskus ne voivat olla myös vihreitä. Päässään kaikilla koplan jäsenillä on myös musta naamio. Karhuvaarilla on muuten samanlainen vaatetus kuin muilla koplan jäsenillä, paitsi, että hänen kokonsa on aika varmaan pienempi. Karhukoplan varastosta löytyy myös iso kasa valepukuja. Karhukopla on nähty niin kaupparatsuina, veronkerääjinä, maitomiehinä sekä korjaajina. Valeasuja siis löytyy. Joissakin tarinoissa Karhukoplaa ei meinaa tunnistaa itsekkään, kun taas jossain tarinoissa ihmettelee, kuinka vähällä naamioitumisella voi Roopea huijata.
Musta Pekka pukeutuu aika rosvomaisesti. Kun hän ensi kertaa esiintyi, oli hänellä päällään kipparinhattu ja housut, jotka roikkuivat yhden henkselin varassa. Jalassaan hänellä oli kenkä, ja toisessa jalassa puujalka. Puujalkaa ei tosin enää käytetä, sillä piirtäjillä oli hankaluuksia muistaa, kummassa jalassa oli kenkä, ja kummassa puujalka. Nykyään Mustalla Pekalla näkyy päällänsä usein siniset tai mustat housut, jokin pitkähihainen paita sekä takki ja päässään vaikka musta knalli tai muu hattu. Joskus Mustalla Pekalla on päällään merimiesasu, joskus taas valepuku.
Mustan Pekan tyttöystävä, Hertta, pukeutuu sarjasta ja piirtäjästä riippuen. Yleensä hänellä on päällään kuitenkin mekko, tai housut ja paita. Hertta käyttää myös korvakoruja ja muita koruja. Hertta käyttää kotitöitä tehdessään usein esiliinaa tai essua.
Ankkalinnan kaikkitietävä professori, maisteri Taavi Ankka, pukeutuu hieman höpsösti, joskus ylisuuriinkiin vaatteisiin. Yleensä hänen päällään nähdään kuitenkin vihreä napillinen takki, jonka alla kauluspaita. Joskus hänellä voi olla kravatti tai rusetti kaulassaan. Taavi käyttää myös hattua, yleensä punaista tai vihreää. Taavi käyttää myös silmälaseja, joissa on ketju.
Roope Ankan sihteeri, Neiti Nenonilla Näpsä, pukeutuu yleensä siististi asiallisiin vaatteisiin. Yleensä Neiti Näpsällä on päällään vaaleansininen paita, ja mekko. Hän käyttää korvarenkaita, tai muita koruja aika usein. Neiti Näpsällä on myös silmälasit, jotka vaihtelevat tarinoittain.
Roopen hovimestari Juuso, pukeutuu myös asiallisesti ja siististi. Yleensä Juusolla on päällään musta smokintakki, mustat, vihreät tai siniset housut, valkoinen tai vihreä kauluspaita ja keltaiset kengät. Juuson vaatetus on pysynyt kautta aikain hyvin samanlaisena, kuin se nytkin on. Kun Juuso pääse harvoin vapaalle, hänen päällään nähdään käytännöllisiä ja mukavia asusteita, kuten t-paita ja shortsit.
Kroisos Pennonen, Roopen yksi pahimmista kilpailijoista, pukeutuu melkeinpä aina mustaan takkiin, vaaleankeltaiseen tai valkoiseen kauluspaitaan sekä mustaan punaraitaiseen knalliin (joka ei kuulemman mukaan maistu kovin hyvältä). Kroisos käyttää myös isoja pyöreälinssisiä silmälaseja. Kroisoksen jalassa on usein kengät, toisin kuin yleensä ankoilla. Kroisoksen päälläkin on nähty useita erillaisia valepukuja, kun tämä on yrittänyt huijata Roopea. Yleensä valepukuun kuuluu parta, sekä hassut vaatteet.
Pennosen kätyri, hovimestari ja sihteeri, Lievistö, pukeutuu yleensä aika tavallisiin vaatteisiin. Housuihin, paitaan sekä takkiin. Lievistö tavataan usein puijaamassa Roopea. Silloin hänellä on usein valepuku päällä. Usein ne ovat niin hyviä, ettei niitä välttämättä itsekkään tajua Lievistöksi.
Riitta Hanhi, käyttää usein samaa asua. Vaaleansinistä paitaa ja kaulakorua. Jalassaan Riitalla on korkokengät, yleensä keltaiset. Riitta käyttää juhlissa ollessaan usein hienoja mekkoja, tai joskus outojakin vaatteita. Riitta on monissa tarinoissa tavattu vaatesuunnittelijana, jonka vaatteet ovat hetkellisesti menneet hyvin kaupaksi. Tosin Riitta ei usein itse käytä näitä vaatteita.
Riitan ystävä, Kuuno Kaakkuri, pukeutuu aika tyylikkäästi. Housuihin, liiviin, liivin alla on yleensä ruudullinen paita. Kenkiin ja hattuun. Kuten Riittakin, Kuuno on usein osallisena hetkellisissä muoti-ilmiöissä.
Maalla asuva Mummo Ankka, käyttää hieman vanhanaikaisia vaatteita, jotka kuitenkin näyttävät olevan hyvin käytännöllisiä. Mummon päällä nähdään musta paita, jossa on napit, yleensä punaiset tai keltaiset. Hihansuut ja kaulus on koristekuviota, tai röyhelöä, yleensä keltaista tai punaista. Mummo käyttää kaulakorua tai medaljonkia, joka riippuu tämän rinnalla. Mummo ei usein käytä hattua. Mummolla on jalassaan mustat nahkaiset kengät. Vaikka Mummo uurastaa usein töissä, ei hän vapaa-ajalle laita muita vaatteita.
Mummon laiska renki, Hansu, käyttää aika isoja vaatteita, sillä eihän hän ole mikään keijukainen. Isoa vatsakumpua peittää sininen, vaaleanvihreä tai valkoinen kauluspaita. Sen päälle on vedetty , musta liivi, joka on kuvioitu takaa vihreällä ja jonka taskusta tulee taskunauriin kultainen ketju. Päähänsä Hansu laittaa sinisen tai vihreän hatun. Kun Hansu menee nukkumaan, käyttää hän valkoista pilkullista yöpaitaa ja myssyä.
Hannu Hanhi pukeutuu erittäin tyylikkäästi, vihreisiin vaatteisiin. Yleensä tällä on päällään puoliksi napitettu vihreä pikkutakkin, jonka alla on vaalea kauluspaita. Takin napinlävestä on usein laitettu neliapila roikkumaan. Hannun keikarimaisen olemuksen kruunaa hattu, vihreä usein. Aina Hannulla ei tosin ole vihreää päällään, vaan usein Barksin tarinoissa, tällä on päällään ruskea takki.
Ankkalinnan poliisilaitoksen poliisien ja etsivien päältä löytyy yleensä sininen virkapuku, jossa on siniset napit ja poliisimerkit. Päässään heillä on usein koppalakki, jossa killuu Ankkalinnan poliisin keltainen merkki.
Poliisimestari Simo Sisu pukeutuu yleensä siis tällä lailla. Hän käyttää myös mustaa vyötä, josta roikkuu pamppu tai asekotelo.
Etsivä Kaasi, käyttää usein vapaa-ajan pukuaan poliisitöissään. Usein se on rento kauluspaita, sen päällä avonainen takkia, vihreät housut ja punainen hattu. Näköjään Ankkalinnan poliiseilla ei tarvitse olla aina virkapukua. Myös tupakointi on sallittua, sillä Kaasi polttaa yleensä sikaria.
Reino Murske, ei käytä myöskään aina virkapukua, vaan yleensä tämän päällä nähdään ruskeat vaatteet, yleensä nahkaa. Hän pukeutuu muutenkin lännenmiesten tavoin, päässään stetson ja takissa hapsut. Hän myös käyttää bootseja jalassaan. Rinnassa tällä killuu usein seriffin tähti.
Yksityisetsivä Rankku Kanuuna käyttää keltaisia vaatteita. Keltaista etsivän poplaria sekä keltaista hattua. Hän on yksityisetsiväm eikä siis kuulu Ankkalinnan poliisiin, joten hänellä ei ole koskaan nähty poliisin asua.
Kun Aku ja Touhu ovat ATP:n (Ankan tiedustelupalvelu) leivissä, heillä nähdään päällään yleensä ruskeat etsiväntakit ja isolieriset hatut. Taskuissaan heillä on lompakko, josta käy ilmi heidän henkilöllisyytensä. Heillä on usein päällään myös jonkinlaiset tehtävään liittyvät Pellen kehittämät varusteet, tai valepuvut.
Aku ja Touho kuuluvat myös järjestöön PAM (Pelastamme Avaruuden Muukalaiset), jonka tehtävän on torujua ja auttaa avaruusolioita. Silloin heidän päällään nähdään usein liilat, mustat tai harmaat varusteet,
joihin kuulu lippalakki ja asevyöt.
Sudenpennut käyttävät yleensä omaa paitaansa, mutta heidät tunnistaa ruskea valkoisista sudenpentulakeista, joissa on häntä joko takana, tai päällä. Usein heidän rinnassaan killuu rivi mitaleja. Sudenpentukenraalit käyttävät valkoista takkia, joka on vyötetty kiinni vyöllä. Heidän rinnoissaan riippuu useita kunnia ja taitomerkkejä. Jotkut käyttävät housuja, jotkut eivät. Heillä on melkein aina päässään ruskeat korkeat karvalakit, joissa on sudenpentumerkit.
Ankkalinnassa on myös ainakin yksi muu partiojärjestö, Peukaloiset. He ovat tyttöjä, ja usein he pukeutuvat punaisiin tai vaaleanpunaisiin mekkoihin. Päässään heilla on pienet hatut. Peukaloiskenraalit, jotka ovat siis nais-ihmisiä, pukeutuvat samalla lailla kuin sudenpentukenraalitkin, joskin heidän virkapukunsa ovat yleensä vaaleanpunaiset.
Leenu, Liinu ja Tiinu pukeutuivat ennen kaikki samalla tavalla mustaan paitaan joissa oli röyhelöt hihoissa. Päässään heillä oli kaikilla vaaleapunaiset rusetit. Nykyään he pukeutuvat kuitenkin kaikki erilain, yksi mekkoon, toinen siniseen paitaan jne. Myös rusetit ovat hävinneet, ja yhdellä on panta päässään, toisella saparot, yhdellä poninhäntä. Nykyään heidät siis tunnistaa toisistaan.
Mortti ja Vertti pukeutuvat yleensä samalla lailla, housuihin ja paitaan, tai ennen muinoin henksellisiin housuihin. Päässään heilla oli yleensä kruunut. Nykyään harvemmin mitään.
Mortin ja Vertin äiti pukeutuu yleensä farkkuihin tai housuihin sekä jonkinlaiseen paitaan. Hän myös käyttää koruja ja kenkiä.
Mortti ja Vertti pelaavat jalkapallojoukkueessa nimeltään Ylävirran Yritys, joiden peliasu on valkoiset shortsit ja sininen paita. Maalivahdilla on yllään mustat shortsit ja harmaa paita, sekä maalivahdinhanskat. Jalassaan kaikilla on nappulakengät.
Muut Ankkalinnan urheiluseurat ja joukkueet käyttävät peliasuja, mutta ne ovat yleensä joka sarjassa eri näköisensä.
Pikku-Pelle, Hessun veljenpoika, pukeutuu yleensä tavallisiin vaatteisiin. Yleensä shortseihin ja t-paitaan. Päässään tällä nuorella nerolla on nyt jo amerikkalainen yliopiston läpi päässeen musta hassunnäköinen hattu.
Unkka T. Kumiankka pukeutuu yleensä aika samalla tavalla, kuin Kuuno Kaakkurikin. Housuihin, kenkiin ja paksuun vihreään villapaitaan. Hän muistaakseni käytti myös jonkinlaista rusettia ja päässään tällä taisi olla hattu.
Jatkoa tulee, jos jaksan kirjoittaa...