Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Kuukauden Kääk keräilykuvat 2008

(14 viestiä)
Kääk13
Lainaus käyttäjältä: jojo3Kääkin pitäis ruveta tekemään Kääk-keräilykuvia jotka julkaistaan kuukauden välein Ankkiksessa.
Tällä ehdotuksella onkin hyvä avata uusi aihe.

Minua on pyydetty tekemään jonkinlaista kuvitusta ankkikseen aina säännöllisin väliajoin ja jonkin aikaa ehdotusta hauduteltuani, olen päättänyt avata uuden fanart osion johon ilmestyy vain julistemuotoisia kuvia ja säännöllisin väliajoin, toisin kuin osiossa "Kääk13 esittelee Ankka piirustuksiaan".
Sinne laitan kaikenlaista aina kun siltä tuntuu, mutta tämä aihe on järjestelmällisempi.

Kun laitoin näytille fanart galleriaani erään kokoelma kuvan Akusta, se sai paljon huomiota.
Minulle lähetettiin jopa yksityisviesteinä ehdotuksia jonkinlaisesta keräilykuvajulkaisusta.
Vanhat ylläpitäjätkin olivat kiinnostuneita ja ottivat asiaan kantaa.

Aluksi ideana oli tehdä samantapaisia kuvia kuin se Aku, johon olin aiheen repäissyt Don Rosan "Roope-setä kautta aikain" keräilykuvasarjasta. Siitäkin sain palautetta ja päätin, että teen kokonaan toisenlaisen kokoelman.
Joka kuukausi esittelen tietyn henkilön ja piilotan pienen vihjeen seuraavan kuun henkilöstä.
Niin kuviin saadaan jotain muutakin sisältöä, kuin vain kuva.

Valitsin muutaman tekemistäni luonnoksista näin etukäteen näytettäväksi.
Ne antavat hieman suuntaa siitä, mitä olen suunnitellut ja mitä ensi vuosi tuo tullessaan.
Luonnokset ovat vain alustavia, joten lopputulokset eivät välttämättä ole juuri näytetyn kuvan laisia.

Lopullisen kuvan paljastan sitten aina kuun puolessa välin.

On syytä huomioida, että 9 ensimmäistä keräilykuvaa aukeavat vain sisään kirjautuneille käyttäjille, loput kolme ovat kaikkien katseltavina.

Jos on jotain kysyttävää aiheesta niin laittakaa niitä ihmeessä tänne.
Vastaan niihin mielelläni. :)
Kääk13
TAMMIKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

1
Hannu Hanhi


Vuoden ensimmäinen onnekas on kukapa muukaan kuin tuo suuri onnettaren kultapoika Hannu Hanhi.
Hannuhan esiintyi ensi kertaa Barksin tarinassa "Se parhaiten nauraa..." jo 60 vuotta sitten.
Ensimmäisessä tarinassaan Hannu ei tosin vielä omannut sen suurempia onnenlahjoja, mutta myöhemmin Barks teki hänestä universumin huolettomimman ja onnekkaimman henkilön.
Barks käytti Hannua vajaassa 60 tarinassa, joista valta osa oli 10-sivun hupailuja.
Hannu on ollut myös suosittu monien muiden piirtäjien ja kirjoittajien käytössä.

Itse olen piirtänyt Hannua melko harvakseltaan, ja muistini mukaan valmiita tarinoita, joissa hän esiintyy, on vain kymmenkunta.
En välttämättä oikein osaa vielä käyttää tätä hahmoa, tai sitten vain koen sen niin mielenkiinnottomaksi, etten raaski kirjoittaa tarinoita hänestä.
Suurin syy lienee varmasti se, että Hannulle on niin vaikea keksiä uutta ja erilaista juonikuviota.

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Onnen suosikilla on toki aina kotonaan joitain onnenkaluja ja muuta rihkamaa joitten väitetään tuovan kantajalleen hyvää onnea.
Hannullahan on kädessään yksi tunnetuimmista onnenkaluista, nelilehtinen apila.

Lattialla on myös tunnettuja onnea tuova esineitä. Hevosen kenkä ja jäniksen käpälä.
Hevosen kenkä nyt vain on mukana, mutta jäniksen käpälä… sekin nyt voisi olla mikä käpälä tahansa, mutta tässä kuvassa oleva onnenkalu on tarinasta "Oikukas onnenkalu".
Itse Hannuhan ei tarinassa esiinny, mutta voi kuvitella, että Aku on halunnut päästä eroon käpälästä ja antaa sen myöhemmin Hannulle. Niin huonosti se häntä kohteli.

Jäniksen käpälän vieressä on sitten kirja "Onnenpäivät". Onko kukaan koskaan katsonut samannimistä TV sarjaa?

Sitten kuvassa pilkottaa kassakaappi, joka sisältää erään esineen, jota Hannu häpeää kovin.
Kaappi pitää nimittäin sisällään yhden kolikon (suom. markan). Sen kolikon Hannu on ansainnut omalla työllään, sen ainoan kerran kun hän työtä teki. Tämän Aku, Roope, ja ankanpojat saavat selville tarinassa "Onnen kantamoinen".

Kassakaapin vieressä ja pöydän varjossa on kävelykeppi, jota Hannu usein alkuaikoinaan käytti, mutta jostain syystä on sittemmin jättänyt sen pois.

Kuukauden Kääk keräilykuva tammikuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen helmikuussa?
Kääk13
HELMIKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.


Superhessu


Vuoden toisessa keräilykuvassa aiheena on Ankkalinnan alkuperäinen supersankari, joka on tietenkin Superhessu. Superhessu viettää kaksoiselämää ja on oikeasti kukapa muu kuin Hessu Hopo. Superhessun ensiesiintyminen tapahtui tarinassa ”Mustakaapu kohtaa Superhessun” johon on käsikirjoituksen tehnyt Del Connel ja kuvituksen Paul Murry. Vuonna 1965 julkaistussa tarinassa Hessu ei vielä omannut minkäänlaisia supervoimia. Hessu oli vahingossa juonut Pelle Pelottoman kehittelemää polttoainetta ja kuvitteli siksi osaavansa lentää. Asunaan hänellä oli kalsarien lisäksi vanha perunasäkki. Ajatuksesta ”Hessu supersankarina” pidettiin ja päätettiin jatkaa Superhessu tarinoiden tekemistä.
Keksittiin uusi teoria Hessun supervoimille. Toisessa tarinassaan Hessu pukee päälleen viitan joka antaa kantajalleen supervoimat. Tätä selitystä supervoimille ei kuitenkaan haluttu sittemmin enää käyttää ja taas kehiteltiin uusi, lopullinen syy Superhessun voimille.

Tarinassa ”Kauniin Helunan ryöstö”(1965) kerrottiin, että Hessun takapihalla kasvaa harvinainen pähkinälajike joka on peräisin Meksikosta, erään sikäläisen supersankarin puutarhasta.
Superhessu on jo miltei unohdettu synnyinmaassaan, mutta Italialaiset tekijät ovat jatkaneet Superhessun tarinaa aina tähän päivään asti. Nykyään hän esiintyykin meillä suomessa lähinnä italialaisesta tuotannosta koostuvasta Roope-setä-lehdessä.

Itse pidän hahmosta kovin paljon ja olen tehnyt jokusen tarinankin, missä suosittu kalsarisankari esiintyy pääosassa. Näistä mainittakoon sellaiset, kuin ”Voimat valloillaan” (20s. 2004)
”Maailman loppukäsillä” (103s. 2006).
ja kolmesta tarinasta ja esinäytöksestä koostuva 74-sivuinen vihkonen ”Hessu ja superpähkinät”(2003) Uusin piirtämäni Superhessu tarina on alkukeväästä 2006. Muuhun ”tuotantoon” verrattuna teen melko vähän Superhessu tarinoita, vaikka olenkin hahmon suuri ystävä.

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Tähän kuvaan oli melko vaikea keksiä mitään hahmon historiaan liittyviä yksityiskohtia.
Jokin aikaa pähkäiltyäni sain kuitenkin ujutettua kuvaan pari juttua, jotka liittyvät hahmoon tavalla tai toisella. Huomaatteko hikinauhan vasemmalla puolella kuntosali kortin, ja sen haltijan?
Myös kuntosalille poikkeuksetta kuuluvien energia juomien vieressä on laatikollinen maapähkinöitä. Eikä mitä tahansa pähkinöitä, vaan Hessun puutarhasta poimittuja supermaapähkinöitä, josta Superhessu saa voimaa aina sitä tarvitessaan.

Kuukauden Kääk keräilykuva helmikuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen maaliskuussa?

Tammikuun kuvan ratkaisu: pussillinen voimaa uhkuvia supermaapähkinöitä Hannun sotkuisella lattialla.
Kääk13
MAALISKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

3
Roope (Mac)Ankka


Kuinka moni lukee Roope-setä lehteä?
Tuo maan mainio taskulehtihän viettää nyt maaliskuussa 30-vuotis synttärijuhliaan.
Ihka ensimmäinen Roope-setä lehti ilmestyi maaliskuussa 1978 ja julkaisu on jo ehtinyt järjestyksessään 343 numeroon.
Lisäksi vuosien varrella Roopen mukana on tullut paljon ns. b-numeroita/liitteitä. Useimmat niistä ovat Aku Ankasta tutun joulumantelin muotoisia ja sisälsivät enimmäkseen jonkin Carl Barksin tekemän klassikkosarjan. Yhdessä b-lehdessä nähdään Roope-sedässä hyvin harvinainen seikkailu Takaisin Xanaduun, jonka on kokonaisuudessaan piirtänyt Amerikkalainen Don Rosa.
Tänä vuonna Roope-sedässä tutustutaan tarkemminkin menneiden vuosien asioihin ja joka lehti sisältää vanhan klassikkosarjan nimekkäiltä italialaistekijöiltä, joiden hienoja tarinoita lehti on pullollaan.

Itse Roope Ankka hahmon on luonut jo edelläkin mainittu Carl Barks.
Roope oli alun perin tarkoitettu vain kertakäyttöhahmoksi vuonna 1947 tehtyyn joulutarinaan, mutta lukijat vaativat lisää Roope seikkailuja. Barks huomasi itsekin hahmon suuret mahdollisuudet ja jo vuoden kuluttua Roope marssitettiin takaisin näyttämölle selvittämään vanhan sukulinnansa salaisuutta. Myöhemmin monet muutkin Ankkataiteilijat ovat käyttäneet Roopea sarjoissaan ja nyky Ankkalinnaa olisi vaikea kuvitella ilman häntä. Roopen hahmoon kovasti kiintynyt Don Rosa teki kokonaisen tarinasarjan visukintun elämän vaiheista. Ne koottiin myöhemmin kahteen kovakantiseen kirjaan, joita lähdettiin markkinoimaan nimillä: Roope Ankan elämä ja teot sekä Roope Ankan elämä ja teot 2. Ensimmäinen kirjoista voitti jopa himoitun Eisner palkinnon vuoden 1995 parhaasta sarjakuvamuotoisesta tarinasta.

Minä itse olen käyttänyt Roope lukuisissa tarinoissani. Oikeastaan jos minun pitäisi valita hahmo, jota mieluiten piirrän, se olisi Roope. Roopen hahmo vain on kovin mielenkiintoinen ja hänelle voi huoletta antaa voimakkaitakin rooleja. Suunnitelmissani on kertoa Tupun, Hupun ja Lupun elämäkerta, jonka viimeisessä osassa Roope saavuttaisi niin korkean iän, ettei jaksa enää, ja kuolisi pois. Aion käyttää lähtökohtana Don Rosan piirtämää kuvaa, jossa Aku, Iines ja Ankanpojat seisovat Roopen haudalla. Itse asiassa juuri tästä kuvasta sain idean tehdä elämänkerta tarinasarjan Tupusta, Hupusta ja Lupusta. Saa nähdä sitten miten tulen tuon kohdan tarinastani toteuttamaan.
Tarinoitani joissa Roope-setä on ollut mukana: ”Kuin unta vain” (36s. 2004)
”Alaskan salaisuus” (19/20s. 2006)
"Etusivun juttu" (10s. 2007)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Roope poseeraa suomen nimikkolehtensä ensimmäisen ja viimeisimmän numeron kanssa aarteidensa keskellä. Ylhäällä vasemmalla roikkuu ruukku, jossa on kultainen talja, heti kultaisen taljan alapuolella on Kamaraisten ja Tantereisten palkintokannu. Samalla hyllyllä, hieman oikeammalla komeilee juovikas rubiini jonka vieressä komeilee Tšingis-kaanin kruunu. Tosin Roope menetti sen myöhemmin.
Ykkös Roopen takana (ylivinolla hyllyllä) istuu viisasten kivi. Roopen oikealla puolella samaisella hyllyllä lojuu kuuluisa hanhenmunahippu joka tunnetusti on Roopen rikkauksien perusta.
Hyllyjen alla on bombastium turvallisesti pakkasessa ja etualalla komeilee.. no, mitä sitä turhaan sanomaan. Tiedätte hyvin itsekin. Mitähän vasemmalla puolella olevassa timantein koristellussa kassakaapissa mahtaisi olla..?

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 maaliskuu
Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen huhtikuussa?

Helmikuun kuvan ratkaisu: Miesten pukuhuoneessa pilkottaa Roopen silinterihattu.
Kääk13
HUHTIKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

4
Mustakaapu


Mustakaapu on ehkä kiehtovin ja salaperäisin Ankkalinnan rikollisista.
Hän myös eroaa muista varsin paljon. Yleensä kaupungin alamaailma ei ole sieltä terävimmästä päästä ja siksi heidän useimmiten väliaikaisesti aiheuttamansa epätasapaino palautuukin varsin nopeasti ja helposti. Mustakaapu poikkeaa tästä kaavasta miltei täysin. Hänen keikkansa välillä jopa onnistuvat. Aina Mustakaapu ei tyydy vain tavallisiin ”pikkurikoksiin” vaan hänet nähdään usein mukana isommassakin rikosaallossa. Useimmiten nämä kuitenkin päättyvät, joko Kaavun omaan nokkeluuteen tai Mikki Hiiren väliintuloon. Ensi kerran Mustakaapu tuli Mikin kiusaksi tarinassa Mustakaavun ensirötökset jonka on Merrill De Marisin käsikirjoituksen pohjalta piirtänyt Floyd Gottfredson. Tätä vuonna 1939 valmistunutta sarjaa pidetään vieläkin eräänä kaikkien aikojen synkimpänä Disney-tarinana. Esimerkiksi Mikki on seikkailun aikana moneen kertaan päästä hengestään.
Kuten monet hahmot myös Mustakaapu oli alun perin kaavailtu vain kertakäyttöhahmoksi, mutta hahmosta kehkeytyikin niin suosittu, että se palasi pitkän tauon jälkeen vuonna 1955 tarinassa Mustan aaveen arvoitus. Tällä kertaa jäädäkseen. Tarinaan oli tehnyt käsikirjoituksen Guido Martina ja sen on puhtaaksi piirtänyt legendaarinen Italialainen Ankkamestari Romano Scarpa. Sarja nähtiin meillä suomessakin ensi kerran Aku Ankan taskukirjan numerossa 55. Synnyin maahansa Yhdysvaltoihin Mustakaapu palasi vasta 1960-luvun puolessa välin, kun Paul Murryn piirtämä tarina Mustakaavun paluu julkaistiin Walt Disney’s Comics & Stories-lehdessä. Murry piirsi myös viitisen kappaletta 32-sivuisia Mustakaapu sarjoja jossa Kaapua vastassa ovat Mikin ja Hessun lisäksi myös Aku ja Roope.

Minä pidän Mustakaapua kaikkien aikojen parhaana Disneyssä esiintyneenä ”pahiksena”.
Hän on viekkaampi, kiehtovampi ja inhimillisempi kuin muut vakioviholliset. Kuitenkaan Mustakaapu-tarinoita minulta tuskin löytyy viittäkään. parin tarinan lisäksi muistan vain erään 6-osaisen tarinasarjan,(Salaisuus vuori: 2004–2005) jonka viimeisessä, kaksi osaisessa episodissa Kaapu ahdistelee Mikkiä, Hessua, Akua, Roopea ja Ankanpoikia esihistoriallisella saarella havitellen maailman herruutta.
Tarinoitani joissa Mustakaapu on ollut mukana: Kirjevaras (12s. 2003)
Ajan vangit (Salaisuus vuori 6) (35s. 2005)
Välähdys yössä (24s. 2007)

Taustalla olevia yksityiskohtia:

Tähän kuvaan tuli varsin vähän mitään mainitsemisen arvoisia yksityiskohtia. Osa syynä on se, etten alun perin edes suunnitellut tätä kuvaa Kääk-keräilykuvaksi, vaan vaihtoehtoiseksi osallistumiskuvaksi Ankkiksen piirustuskisaan jonka kuitenkin hylkäsin.
Joka tapauksessa, sain ahdettua kuvaan Mustakaavun käyntikorttina toimivan musteläiskän oikealla puolella olevassa vesipostiin kiinnitetyssä lappusessa. Myös Kaavun ensiesiintymisessä mukana ollut kamera (jonka sisällä on salainen kaava) on päätynyt jotenkin Mustakaavulle.
Eräänä yksityiskohtana voitaisiin toki pitää myös sitä, että kuvassani Kaapu esiintyy ilman naamiota. Se on melko harvinainen näky, varsinkin amerikkalaisissa ja pohjoismaalaisissa julkaisuissa. Mustakaapu on esiintynyt ilman kaapuaan suomessa nimillä Lattapää ja Al Rapina esim. sellaisissa tarinoissa kuin Mustakaavun ensirötökset (AA44/02) Hankalat naapurit (RS 2/06-318) Mikin vankilaseikkailu (AATK 23)

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 huhtikuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen toukokuussa?

Maaliskuun kuvan ratkaisu: Olisikohan Mustakaapu vieraillut Roopen Trofee huoneessa? Hänen käyntikorttinsa löytyy ylemmän hyllyn vasemmalta puolelta.
Kääk13
TOUKOKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

5
Taikaviitta


Vuosi etenee hyvää vauhtia ja kuukauden Kääk-keräilykuvat siinä mukana.
Toukokuun kuvassa esitellään suurelle yleisölle Taikaviitta jonka Aku Ankka-lehdessä oleva tarinasarja jäi juuri tauolle. Taikaviitta elää Superhessun (ks. helmikuun keräilykuva) lailla kaksoiselämää ja on siviilissä laiskan pulskea Aku Ankka. Taikaviitta sai alkunsa kun italialainen Disney kustantaja sai 1960-luvulla jatkuvasti moitteita Akun ainaisesta epäonnesta.  Sarjakuvatoimittaja Elisa Penna, kirjoittaja Guido Martina ja piirtäjä Giovan Battista Carpi vastasivat fanien vaatimuksiin vuosikymmenen lopulla julkaistussa tarinassa, jossa Akusta kehkeytyy salaperäinen yönkostaja. Sarjakuva julkaistiin täällä suomessa ensikertaa AATK:n numerossa 41 ja myöhemmin Taikaviitan 30-vuotista taivalta juhlistavassa erikoistaskarissa Viitan Varjo. Italialaiset Ankkafanit ottivat hahmon vastaan riemumielin ja kehuivat varsinkin hahmon nokkeluutta ja rohkeutta. Alussa Taikaviitta-tarinoita kirjoitti vain Guido Martina, mutta myöhemmin myös muut italialaiset tekstinikkarit ottivat sankarin sarjoihinsa.
Ajan myötä Taikaviitta on kuitenkin pehmennyt ja muuttunut öisestä kauhuntuottajasta, varsin arkiseksi supersankariksi joka töpeksii enemmän normaali Akumaiseen malliin.
Hahmo säilyi pitkään pelkästään italialaisissa Disney sarjoissa, mutta myöhemmin varsinkin Brasilialainen Abril-kustantamo on tuottanut kymmeniä Taikaviitta tarinoita. Brasiliassa Taikaviitan kiusana on myös muita supersankareita kuten Superhessu, Viitatar sekä Touhon superminä Ankkalepakko. Ranskassa on myös tehty joitain Taikaviitta sarjoja jotka poikkeavat paljonkin italialaisesta alkuperästään. Sarjoissa Taikaviitta tuntuu olevan luonteeltaan lähempänä Akua ja ankanpojat ovat selvillä setänsä salaisesta kaksoiselämästä. Hiljattain myös tanskalainen Egmont-yhtiö on ottanut Taikaviitan mukaan tarinoihinsa. Varsinkin Andreas Pihl tekee loistavia tummasävyisiä tarinoita Guido Martinan malliin. Näissä tarinoissa Aku saattaa olla normaaliakin ilkeämpi, mutta samalla myös helposti haavoittuva poukkoillessaan arkielämänsä ja salaisen identiteettinsä välillä.
Taikaviitta on syntymaassaan Italiassa niin suosittu, että sielläpäin ilmestyy useampiakin Taikaviitan nimikkojulkaisuja. Mieleenpainuvin on varmasti modernisoitu scifi-Taikaviitta jonka edesottamuksia nähtiin meillä suomessakin reilun vuoden ajan albumissa Taikaviitta2000/Taikaviitta. Tarinat poikkesivat joltisenkin normaali Disney sarjakuvasta. Siinä oli väkivaltaa ja joitain päähenkilöitä saattoi jopa kuolla. Akun ja Roopen lisäksi muut tutut Ankkalinnalaiset tuntuvat hävinneen jonnekin. Taikaviitalla on apurinaan Pellen sijasta Yksi niminen tekoäly. Sarja on saanut italiassa jatkoakin ja uusia sarjoja on julkaistu mm. nimellä PK Pikappa.

Taikaviitta on suosikki hahmoni Disneyssä ja siksi olenkin tehnyt paljon sarjakuvia, joissa hän on päähenkilönä. Ideoitakin on ja seuraavan Taikaviitta sarjan kirjoittamisen aion aloittaa jossain vaiheessa kesää. Pidän siitä, että Akullakin pyyhkii joskus hyvin, mutta ennen kaikkea pidän hahmon mystisyydestä ja siitä, että se kuvaa Akun pimeämpää puolta. Muutenkin tummasävyiset ja toiminnalliset sarjakuvatarinat joissa on myös tunnetta pelissä, uppoavat minuun kaikkein eniten. Taikaviitta on hahmo, joka soveltuu juuri tällaisiin tarinoihin melkeinpä paremmin kuin mikään muu. Parhaimpana Taikaviitan kuvaajana pidän ehdottomasti Guido Martinaa. Voisin jopa sanoa, että ilman häntä, italoAku tuskin olisi sellainen, minkälainen se nyt on. Ainakin tämä pätee tarinoihin, joissa Taikaviitan olemassa olo tiedostetaan.
Tarinoitani joissa Taikaviitta on ollut mukana: Avaruusrikos (56s. 2004)
Menneisyyden kaiku (54s. 2006)
Murray Riverin mestarit (31s. 2006)
Supersankarikoulu  (8s. 2007)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Taikaviitta on valmiina taistoon salaisessa piilopaikassaan. Vasemmalla puolella on Pellen rakentama kaappihissi. Hieman ylempänä roikkuu Taikaviitan uusi puku jota hän käytti Ultraheroes tarinassa. Siitä oikealle on erilaisia käsiaseita ja valikoima Pellen kehittelemiä työkintaita. Näiden alla seinään nojaa taistelukilpi joka on tuttu Taikaviitta2000 scifisarjasta. Oikealla puolella kirjahyllyn alla on laatikollinen naamioita joita Taikaviita käyttää hämätäkseen vastustajaansa. Aku naamaria hän on käyttänyt mm. tarinassa Akun hahmonvaihdos(AATK 41). Tietokonepöydällä lojuu pussillinen UHKA-pillereitä joita syömällä menettää lähimuistinsa. UHKA on lyhenne sanoista UnoHda KAikki. Lattialla lojuu myös Ruusurannassa sijaitsevan Ruusulinnan(tarinassa Akun hahmonvaihdos: Ruususen linna) omistustodistus, jonka Aku piilotti Hannulta jolle läpyskä oikeasti kuuluisi. Huomasiko kukaan muuten erästä ikävää virhettä, jonka vahingossa tein kuvaa piirtäessäni?

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 toukokuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen kesäkuussa?

Huhtikuun kuvan ratkaisu: Yö taivaalla loistaa Taikaviitan merkki jonka poliisi heijastaa valonheittimellä tarvitessaan naamiosankarin apua.
Kääk13
KESÄKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

6
Aku Fauntleroy Ankka


Vuoden puolessa välin synttäreitään viettävä Aku Ankka oli taattu valinta kesäkuun kuvaksi jo tätä keräilykuvasarjaa aloitellessani. Akullehan kilahti jo 74 vuotta lasiin viime maanantaina. Yleensähän sarjakuvasankareilla ei vakituista syntymäpäivää ole, mutta jos sellaiselle tulee tarve, lasketaan hahmo syntyneeksi yleensä sinä päivänä, kun se näytetään ensi kerran suurelle yleisölle. Akun tapauksessa siis vuonna 1934 kesäkuun 9:tenä päivänä. Silloin sai lyhytelokuva ”Viisas Kana Kananen” ensi-iltansa. Kuten moni hahmo, Akukin oli tarkoitettu kertakäyttöhahmoksi, mutta Walt Disney tykästyi kovin Akulle äänensä lainanneen Clarence ”Ducky” Nashin suoritukseen. Tämän jälkeen Nash lainasi äänensä Akulle yli 120 lyhytpiirrettyyn ja pariin kokoillanelokuvaan.
Sarjakuvissa Akua nähtiin Mikin aisaparina, mutta hän sai vain sivuosia Mikin omiessa koko estradin. Al Taliaferro oli varma, että Aku ansaitsisi myös oman sarjakuvansa. Kovien ponnisteluiden myötä Aku lopulta sai kuin saikin oman päivästrippinsä. Samalla Taliaferro muutti Akun ulkomuotoa enemmän nykyisenlaiseksi. Viimeisen silauksen Akun luonteelle teki Carl Barks. Hän teki Akusta inhimillisemmän ja pureutui hahmon luonteeseen syvemmin kuin muut. Lisäksi hän loi Akulle liudan uusia sukulaisia tuomaan Akun eri luonteenpuolia selvemmin esille.
Aku on työpuolella melkoinen jokapaikanhöylä. Hän on työskennellyt sadoilla työpaikoilla ja ollut kymmenien eri alojen ammattilainen.
Kaikkia työtehtäviä on ihan turha ruveta tässä luettelemaan (tuskin muistaisinkaan niitä kaikkia), mutta enimmäkseen Aku työskentelee margariinitehtaalla Kattivaarassa tai kolikon kiillottajana setänsä suuressa rahasäiliössä. Hiljattain Aku on myös pestautunut kahden salaisen järjestön jäseneksi. Agenttina hän sählää Touho-serkkunsa kanssa sellaisissa järjestöissä kuin PAM (Pelastakaa Avaruuden Muukalaiset) sekä ATP (Ankan Tiedustus Palvelu). Joskus hän myös pukeutuu Taikaviitaksi puolustamaan heikkoja ja sorrettuja.

Uskoisikohan kukaan, jos väittäisin, ettei Akun piirtäminen ole juuri mieleeni?
Tuskinpa! Aku on juuri se hahmo josta piirrän ja kirjoitan joka vuosi tarinoita.
Akulle on hauska keksiä juonikuvioita juuri siitä syystä, että hän on niin paljon muokattavissa. Mikään muu hahmo ei sovi yhtä moniin rooleihin kuin Aku.
Akun voi huoletta pistää suuttumaan, pelkäämään, iloitsemaan, arkailemaan milloin missäkin tilanteessa. Jos esimerkiksi suututtaisin Mikin silloin kun Hessu tumpeloi, niin kaikki kaverini ja he, ketkä ylipäätänsä lukevat sarjakuviani sanoisivat heti: EI NÄIN! Mitä jos Roope ei hätääntyisikään kun hän huomaa 20centin kolikon kadonneen taskustaan? Juuri Akun monipuolisuus ja hänen lukuisat heikkoudet tekevät hänestä hahmon, jota voi käyttää miltei missä tilanteessa vain. Kaikki ne heikkoudet taas saavat lukijan tekijän samaistumaan hahmoon.
Kenelläpä ei joskus käämi kärähtäisi? Kenellä muka ei koskaan ole rahasta pulaa? Kenellä ei mukamas koskaan mene suunnitelmat sekaisin? Kenellä ei muka koskaan käy huono tuuri? Nämä kaikki pikku seikat tekevät Akusta niin helposti samaistuttavan ja mukavan tyypin, jonka edesottamuksia on aina hauska seurata.
Tarinoitani joissa Aku on ollut mukana: Aku Ankka ja Karhukopla (7s. 2000)
Aku Ankka, Karhukoplan jäsen 16-17 (7s. 2002)
Hyvää syntymäpäivää (20s. 2004)
Kolumbuksen hylky (36s. 2006)
Kinkkukiireitä (9s. 2007)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Tämäkään kuva ei yksityiskohdilla pöyhkeile. Kuvan aiheen ympärille oli nimittäin harvinaisen hankala liittää mitään erityistä. Yritin kuitenkin piirtää jotain, mikä viittaisi Akun historiaan. Kun katsoo ikkunasta ulos, näkee Akun uskollisen auton, 313:n joka oli ehdottomasti saatava kuvaan mukaan. Ikkunan vierellä on kalenteri jossa näkyy 9 päivä. Koska on kesäkuu, niin eletään Akun syntymäpäivää. Aku uneksii lapsuudestaan Mummon maatilalla jossa hän asui varhaisvuotensa. Pöydällä on Carl Barksin tarinoista tutun tyylinen koristelamppu. Pöydän vieressä on taas lahjoja Akulle. Lattialla lojuvassa likapyykkikasassa näkyy eräs T-paita joka on tuttu Nokka Pokka TV-sarjasta. Sarjassa Aku on jättänyt tutun merimiesnuttunsa jonnekin ja koikkelehtii tuollainen T-paita päällään paikasta toiseen. Ja tuo nojatuoli, jossa Aku nukkuu, sehän on tietysti maankuulu laiskanlinna.

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 kesäkuu

Kuukauden paljastus:

Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen heinäkuussa?

Toukokuun kuvan ratkaisu: Tietokoneen päällä lojuu Akun merimiesnuttu ja naamiolaatikossa näkyy Aku-naamari.
Kääk13
HEINÄKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

7
Tupu, Hupu & Lupu


Kesäloma on peruskoululaisilla paraikaa täydessä terässään. Myös Akun sisarenpojat viettävät kesälomaa ja siksi tämän kuun kesäinen kuva onkin omistettu heille. Tupu, Hupu ja Lupu ovat seikkailleet sarjakuvissa jo yli 70 vuotta. Ensi esiintymisensä he tekivät vuonna 1937 Ted Osbornen kirjoittamassa ja Al Taliaferron piirtämässä sanomalehtistripissä joka on ilmestynyt meillä suomessa viimeksi Aku Ankassa 7/05.  Alkuaikoinaan pojat olivat rasavillejä ja vain hauskanpidosta välittäviä koltiaisia. He olivat tämän tästä hommaamassa Akua vaikka minkälaisiin hankaluuksiin. Sittemmin Carl Barks muokkasi poikien luonteita ja viimeistään Sudenpentuihin ryhdyttyään, he kunnostautuivat. Nykyään pojat tuntuvat olevan setiäänkin järkevimpiä ja saavat olla kokoajan pelastamassa heitä pulasta jos toisestakin. Paul Halas ja José Maria Millet Lopéz tekivät Ankanpojille jonkun aikaa oma tarinasarjaansa Aku Ankka-lehdessä, mutta se sen suosio hiipui nopeasti. Sarjan nimi oli Nettisakki ja siinä seurattiin ankanpoikien ja heidän koulukavereidensa edesottamuksia. Tarinasarjan nimestäkin voi päätellä, että tarinat liittyivät Internetiin ja tietokoneisiin. Television puolella pojat taas kasvoivat teini-ikäisiksi Nokapokka animaatiosarjaa varten. Tämäkään versio pojista ei ollut suuren yleisön mieleen ja ohjelman tekeminen jätettiin 39 jaksoon.

Minä pidän myös kovasti Tupusta Hupusta ja Lupusta ja piirtelen myös harvakseltaan sarjakuvatarinoita heidän edesottamuksistaan. Suurimmalta osalta pojat saavat sivuroolin, mutta ovat he jokusessa ikiomassa tarinassaankin esiintyneet. Minulla onkin itse asiassa suunnitteilla 6-osainen tarinasarja jossa seurataan poikien elämänvaiheita aina siitä asti, kun he saapuvat Akun luokse. Sarjan aloittaminen oli tarkoitus ajoittaa syksyyn, mutta tällä hetkellä näyttää, että sen ideoiminen siirtyy jouluun tai ensivuoden alkuun.
Tarinoitani, joissa Tupu, Hupu ja Lupu ovat esiintyneet: Särkymätön lasi(18s. 2003)
Kuin unta vain(36s. 2004)
Päivä 11.2 (44s. 2005)
Kolumbuksen hylky (32s . 2006)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Valitettavasti tähänkin kuvaan oli hieman vaikea piirtää mitään erikoisia yksityiskohtia poikien historiasta, mutta onnistuin ujuttamaan pari tuttua juttua ankanpoikien elämästä. Heti ensimmäisenä silmään pistää varmaankin Hupun keltainen nuttu. Tämä oli muutama vuosikymmen takaperin arkinen näky Ankkasarjakuvissa. Vihreä väri toki vilahti välillä silloinkin, mutta tuli vakituiseksi keltaisen lakin tilalle vasta hieman myöhemmin. Sittemmin Hupu on pysynyt vihreässä nutussa ja lakissa. Viime aikoina keltaista nuttua on nähty joissain Italialaisissa kansikuvissa. Toinen yksityiskohta on ankanpoikien vastuuntunnoton käytös. Kuten sanoin pojat olivat alkuaikoinaan varsin rasavillejä. Tässäkin kuvassa he ovat (tahallisesti/vahingossa) rikkoneet naapurin ikkunan pesäpallolla. Lupun jalkojen juuressa näkyy tuttu Sudenpentulakki. Tavaroiden seasta löytyy myös kuuluisa kaiken tietävä Sudenpentujen käsikirja jota saa lukea vain oikea sudenpentu.

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 heinäkuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen elokuussa?

Kesäkuun kuvan ratkaisu: Ankanpoikien lakit lojuvat lattialla olevassa likapyykkikasassa.
Kääk13
ELOKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

8
Indiana Hopo


Vuonna 1988 Disneyn sarjakuvamaailmaan asteli Hessua muistuttava hahmo joka pukeutui isoon lierihattuun ja roikotti lassoa vyönsä pielessä. Tämä tuju lakuihin kovasti mieltynyt seikkailija on tietenkin Hessun arkeologiserkku Indiana Hopo, joka nähtiin ensikerran Bruno Sardan kirjoittamassa ja Maria Luisa Uggettin piirtämässä tarinassa Kadonneen temppelin metsästys. Tarina julkaistiin ensi kerran Topolinon sivuilla, jouluna, 20 vuotta sitten. Indiana täyttää tänä vuonna siis pyöreitä vuosia. Kenellekään ei liene yllätys, että hahmon esikuva on elokuvista tuttu Indiana Jones. Myös alusta asti Indiana Hopon riesana häärinyt tohtori Kaivannon esikuva löytyy elokuvamaailmasta. Elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät esiintyvä ranskalainen arkeologi Rene Belloq toimi Kaivannon esikuvana. Indiana Hoposta kehkeytyi monien italialaisten lukijoiden suosikki ja toinen Indy-tarina, Mikki ja jäätynyt kaupunki,  nähtinkiin jo heti seuraavana vuonna. Tarinan piirtäjänä toiminut Massimo De Vita tykästyi hahmoon kovin ja selvästi suurin osa, varsinkin alkuajan Indiana-sarjoista onkin hänen kuvittamiaan. Indiana tarinoita on tuotettu pitkään pelkästään italiassa näihin päiviin asti tasaisella tahdilla, eikä hahmon suosio näytä hiipuvan. –90 luvun puolessa välin Indiana Hopo löysi myös Ranskalaisiin sarjakuviin ja Brasiliassa ilmestyi ensimmäinen sikäläinen Indy-sarja 2000-luvun alussa.

Uutta hyvää hahmoa on vaikea enää Ankkalinnaan keksiä, mutta Indiana Hopo on uudemmista sankareista se kaikkein onnistunein. Itse pidän Indianan hahmosta kovasti ja kaikki Indy-tarinat ovat aina tervetulleita Roope-sedän ja taskarin sivuille. Itse olen kuitenkin kirjoittanut ja piirtänyt vain yhden ainokaisen lyhyen Indy-sarjiksen. Syy ei ole se, ettenkö tahtoisi, vaan uudet ideat tulevat pääasiassa aina Ankkauniversumiin. Ja koska pidän Ankoista enemmän kuin ”hiiristä”, niin myös uusien tarinoiden tekeminen miellyttävämmän universumin kanssa on helpompaa. Joskus vielä aion saada aikaiseksi kunnon pitkästä Indiana-seikkailun.
Tarinoitani joissa Indiana Hopo on ollut mukana: Yllätys, yllätys (3s. 2004)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Indiana Hopo poseeraa pihallaan sysisuolla, Ankkalinnan rajamailla. Tarinassa Indiana Hopo etsii kotia Mikki ja Indiana etsivät sopivaa majapaikkaa Indianalle ja sellainen löytyykin sysisuolta.
Enkä tietenkään voinut jättää kuvasta pois Indianan uskollista ajokkia, Karoliinaa. Sen vierestä, vasemman puoleisen renkaan takana kiiltää Atsteekkien pyramidin pienoismalli, jota Mikki, Hessu ja Indiana Hopo etsivät Indianan ensiesiintymisessä. Myös Indyn jalan vieressä oleva Idi Pokasin linnoituksen kartta oli mukana samaisessa seikkailussa. Hieman taaempana on pystytetty teltta, jossa Indiana nukkuu mieluummin kuin hulppeassa huvilassaan. Eikä saa unohtaa maan kuuluja tujulakuja joita Indiana heittelee kädessään olevassa pikku pussukassa.

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 elokuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen syyskuussa?

Heinäkuun kuvan ratkaisu: Ankanpoikien rojujen seasta pilkistää pussillinen tujulakuja.
Kääk13
SYYSKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

9
Hessu Hopo


Reilut 75 vuotta sitten The Walt Disney Companyn mustavalkoisessa piirroselokuvassa Mickey's Revue (1932) vilahti sivuhahmo, joka jäi kaikkien mieleen hoopon höhötyksensä ansiosta. Se oli Hessu, joka silloin vielä esiintyi nimellä Dippy Dowg mikä meinaa suomeksi Kahelia koiraa. Hessusta kasvoi oitis yleisön suursuosikki ja hänet otettiin mukaan moniin lyhytelokuviin Mikin ja Akun hieman höveliksi, mutta uskolliseksi kumppaniksi. Vuonna 1939 Hessu pääsi pääosaan ihka omaan lyhytelokuvaan jolle annettiin nimi  ”Goofy and Wilbur”. Hessun ääninäyttelijänä toimi sirkustaiteilija Pinto Colvig vuoteen 1965 saakka. 1990 Hessu sai oman piirrossarjansa ”Hopon poppoo” joka poiki myös kaksi elokuvajatko-osaa. Sarjakuvissa Hessu nähtiin ensikerran vuonna 1933 Floyd Gottfredsonin piirtämänä. myöhemmin varsinkin Paul Murry ja Romano Scarpa alkoivat piirtää paljon sarjoja, joissa Hessu oli suuressakin roolissa. 1960 luvulla Hessu ryhtyi supersankariksi. Hän saa voimansa takapihallaan kasvavasta pähkinäpensaasta, jossa kasvaa harvinaisia supermaapähkinöitä. Lisää tietoa Superhessusta helmikuun keräilykuvassa. Hessun laajasta suvusta löytyy setiä ja serkkuja ynm. kaukaisempia sukulaisia enemmän kuin yksi sukututkija ehtii selvittämään. Tunnetuimpina voi kuitenkin mainita Hessun sukulaispojan, lapsinero pikku-Pellen, ja omalaatuisen seikkailija arkeologi Indiana Hopon.
Moniko muuten muistaa, että Hessulla on myös Max niminen poika?

Kukapa ei Hessusta pitäisi? Hän on myös yksi omista suosikeistani, joka ei kuitenkaan ehkä näy omissa sarjakuvissani.
Jos vain olisi aikaa kehittelisin varmasti oikeuksiaan puolustavan Hessusarjan. En kuitenkaan ole täysin laiminlyönyt tarinoiden kirjoittamista Hessunkaan osalta. Muistan hyvin jatkuvajuonisen tarinasarjan, jossa Hessu oli myös mukana ja sai jopa oman osansa. Tein sen vuosina 2004-2005. Myöskin pitkässä 103 sivuisessa seikkailujärkäleessä on Hessulla suuri rooli maailman turvallisuuden kannalta. Tosin Superhessun hahmossa, mutta silti.
Tarinoitani joissa Hessu on ollut mukana: Vähän kun antaa, paljon saa (1s. 2002)
Ystävänpäivälahja (salaisuusvuori 4) (16s. 2004)
Maailman loppukäsillä (103s. 2006)
Välähdys Yössä (24s. 2007)Taustalla olevia yksityiskohtia:
Toivottavasti en toista liikaa itseäni jos taas kerran sanon, etten saanut ujutettua kuvaan mitään ihmeellisiä yksityiskohtia hahmon historiasta. No, voinhan jättää sen toki sanomattakin, mutta kun se nyt on tuossa niin olkoot…
Hessu istuu kauniina syyspäivänä ränsistyneen kotitalonsa verannalla tuttuun vanhaan tapaan vuolemassa puukalikoita aikansa kuluksi.
Talon vasemmalla puolella aidan vieressä on supermaapähkinäpensas, josta Hessu saa voimia ryhtyäkseen Superhessuksi. Hessun selän takana, talon eteisessä(jonne ei ole ovea koska saranat ovat pettäneet) näkyy kasa likapyykkiä. Ei tarvitse katsoa kovinkaan tarkkaan, kun jo huomaa Hessun alkuajan vetimet, hatun ja vihreän liivin.

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 syyskuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen lokakuussa?

Elokuun paljastus: Hessun lakki on jotenkin päätynyt Indiana Hopon tavaroiden sekaan, Karoliinan takapenkille.
Kääk13
LOKAKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

10
Iines Ankka


”Naiset ensin, vaikka heikoille jäille”… sanotaan. Meikäläinen on kyllä lyönyt laimin ja pahasti kyseistä seikkaa. Keräilykuvasarjassani ei olla päästetty kehiin vielä ainokaistakaan naishahmoa. Eikö tähän ole saatava poikkeus, jo tasa-arvonkin vuoksi?
Sitähän minäkin. Iines on Hessun ja Akun tapaan lyhytelokuvia varten luotu hahmo. Sattumaltako? Ehkä, sillä ensiesiintymisessään hän asusteli Mexicossa ja häntä kutsuttiin Donnaksi. Donna on oikeastaan jopa täysin oma hahmonsa, mutta jotta saataisiin selville Iineksen ”virallinen” syntymäpäivä, toimii kyseinen elokuva, jossa Donna esiintyy, Iineksen virallisena debytointina. Sarjakuviin Iines saapui vuonna 1940. Silloin Yhdysvaltalaisessa sarjakuvalehdessä julkaistiin Aku-strippi, jossa Iines asustelee Akun naapurina.
Suomessa Iines nähtiin ensi kerran Aku Ankan numerossa 2/1952 tarinassa, jossa Hannu virallisesti debytoi. Suomessa alkoi viisi vuotta sitten ilmestyä myös Iineksen nimikko-lehti, joka menestyy kohtalaisen hyvin.
Iines on hahmo, josta on mielestäni vaikea saada mitään erikoista irti, mutta hahmo, jota tulee käytettyä välillä hieman turhissakin rooleissa. Olen toki tehnyt liudan sarjoja, joissa tämä varsin temperamenttinen naishahmo on saanut olla osallisena, mutten siltikään vielä miellä hahmoa helpoksi käyttää. Uusia Iines sarjoja tulee takuulla vielä tehtyä, mutta haluaisin joskus antaa hahmolle arvoisensa roolin. Ties vaikka onnistuisin joskus tulevaisuudessa ujuttamaan Iineksen suunnittelemaani Ankanpoikien elämäkertaan jotenkin erikoisesti.
Tarinoitani, joissa Iines on ollut mukana: Expertti Ankka (15s. 2004)
Maailmanloppu käsillä (103s. 2006)
Kolumbuksen hylky (32s. 2006)
Etusivun juttu (10s. 2007)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Iines poseeraa juhlamekko päällä huoneessaan meikkauspöydän edessä.
Aloitetaan pöydällä olevista tavaroista. Meikkien ja muiden pakkeleiden seassa näkyy päiväkirja jota Iines ahkerasti kirjoittelee. Kirjan alapuolella, heti pöydän edessä näkyy yksipyöräinen. Mitä sellainen sirkusvälinen tekee Iineksen talossa? Muistaako kukaan elokuvaa Don Donald? Siinä Akun epäonnistumisiin kyllästynyt Iines(Donna) jättää Akun tienposkeen jääneen autonsa kanssa ja lähtee matkoihinsa tuolla yksipyöräisellä. Hieman edempänä lattialla lojuu peruukki, huulipuna ja peili, joita Iines käytti Carl Barksin legendaarisessa tarinassa Meren kuningatar näyttääkseen kauniimmalta kuin vedenalaisen valtakunnan kuningatar. Viimeisenä mainittavana on vielä sydämenmuotoinen kaulakoru, jossa Iines säilytti Akun kuvaa elokuvakokonaisuudessa Fantasia2000.
Ai niin, miltei unohdin. Tuo katosta roikkuva "pallo" on valaisin. Lisäsin sen kuvaan, koska eräällä kaverillani on samainlainen valaisin huoneessaan, ja joka kerta kun käyn moikkaamassa häntä, lyön pääni siihen. Viime visiitilläkin kolmesti. Auts!

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 lokakuu

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen marraskuussa?

Syyskuun ratkaisu:
Iineksen rusetti lojuu Hessun likapyykkien seassa. Kaipa hänellä on ollut niin kiire, ettei itse ehdi hoitaa pyykkäyspuolta.
Kääk13
MARRASKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

11
Mikki Hiiri & Minni Hiiri


Tasan 80 vuotta takaperin tänä samana päivänä marssivat valkokankaalle kaksi hahmoa, jotka tulisivat vaikuttamaan koko maailman ihmisiin suuresti(Vai tohtiiko joku olla toista mieltä?).
Nämä kaksi hahmoa ovat tietysti Mikki Hiiri ja Minni Hiiri, jotka viettävät tänään jo 80-vuotissynttäreitään. Marraskuun 18. päivänä 1928 sai New York Colony-teatterissa ensi iltansa elokuva Steamboat Willie (suom. Höyrylaiva-Ville), jonka pääosassa ”keekoilivat” Mikki ja Minni. Kumpainenkin hahmo on Walt Disneyn ja Ub Iwerksin luomia. Heti ensi esiintymisestään saakka, ovat Mikki ja Minni ovat olleet suunnattoman suosittuja joka paikassa, ympäri maailmaa.
10ssä vuodessa Mikki oli ehtinyt olla jo arviolta 100ssa filmissä. Hiiren suosio elokuvissa kuitenkin hiipui vähitellen, mutta sarjakuvissa Mikki oli ja on edelleen suuressa suosiossa. Monessa maassa Mikki on saanut nimensäkin sarjakuvalehtien ja julkaisujen kanteen. Vaikka Minni onkin hieman jäänyt Mikin jalkoihin, ei hän ole yhtään sen syrjitympi hahmo. Minni on ollut Mikin mukana alusta asti ja ”esiintyy” edelleen Mikin tyttöystävänä.
Läheskään yhtä monessa piirroselokuvassa kuin Mikki, ei Minni ole esiintynyt, mutta sarjakuvissa tämä temperamenttinen hiirineiti on seurannut hyvin perässä.
Minni on myös päässyt useisiin sarjoihin päähenkilöksi.

Vuosien saatossa, hiirulaisista ja varsinkin Mikistä on kohonnut sarja- ja elokuvaa suurempi hahmo. Hänestä on tullut Disney-maailman keulakuva, jonka ansiosta koko Disneyn viihdeimperiumi on yleensä vieläkin olemassa. Mikki kuuluu myös länsimaisen kulttuurin keskeisiin symboleihin. Mikin korvat tunnistetaan joka kolkassa, ympäri maailman.

Walt Disney lausuikin kerran: ”Emme saa milloinkaan unohtaa sitä seikkaa, että kaikki sai alkunsa hiirestä”.

Mikki ja Minni ovat hahmona mainiota, ja useat mestarit kertovatkin heistä huikeita ja kiinnostavia tarinoita. Itse en ole Mikkiä enkä Minniä sarjoissani käyttänyt läheskään yhtä paljon kuin vaikkapa Akua tai Iinestä. Se ei tarkoita, että mitenkään syrjisin hahmoja, vaan koen vain kovin vaikeaksi keksiä uutta ja erilaista sekä mielenkiintoista juonikuviota näiden hahmojen ympärille. Olen kuitenkin piirtänyt Hiiri hahmoja aivan yhtä kauan kuin Ankkahahmojakin. Viime vuonna innostuin kirjoittamaan pitkän 50-sivuisen tarinan jonka pääosassa on Mikki. Piirsin sen valmiiksi tänä keväänä ja sitä voi hyvin pitää kunnian osoituksenani Disneyn tunnetuimmalle hahmolle.
Tarinoitani joissa Mikki ja Minni ovat olleet mukana:
Matka jäätikölle (salaisuus vuori2) (16s. 2004)
Maailman loppu käsillä (103s. 2006)
Välähdys Yössä (24s. 2007)

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Oli vaikeaa keksiä tarpeeksi hulppea kuva juhlistamaan tämän vuoden kohutuinta paria.
Tusseistanikin alkoi olla värit niin finíto, että sain hädin tuskin mustattua koko kuvaa.
Seinällä koreilee kaksi isompaa taulua, joissa on kummassakin enemmän tai vähemmän merkittävä kuva. Vasemman puoleisessa mustavalkokuvassa on kuva Höyrylaiva Villestä. Tottahan se oli saatava mukaan. Toiseen tauluun taas kopion kuvan, joka on viimeksi täällä Suomessa nähty Aku Ankka extran n:o118 kannessa. Mikin takana on TV, jossa on auki Disney Channel. Kuvassa taas pyörii Mikin tähdittämä sarja Mikin Hiiriteatteri/Mikin klubi(House of Mouse), jossa Minni on myös mukana monien muiden tuutujen Disney-hahmojen kanssa. Lattialla, Mikin jalkojen juuressa on liput Disney Worldiin, jonka tunnuksena toimii Mikin pallokorvat. Päivänsankariemme välissä olevalla penkillä makaavat Mikin kuuluisat nappishortsit ja Minnin lakki, jota hiirineiti käytti varhaisissa esiintymisissään. Tuolilla on myös tuttu velhonlakki ja seinään nojaa noiduttu luuta, jotka ovat tuttuja alkuperäisestä Fantasia-elokuvasta. Minnin takana seinällä roikkuu maailman ensimmäinen Mikki nukke, jonka ompeli rouva Charlotte Clark vuonna 1930.
Ja lopuksi mainittakoon vielä lattialla lojuva Mikkirannekello, joka on kaikkien aikojen menestynein Mikki-tuote.

Kuukauden paljastus:
Jokaisessa kuvassa on myös eräs yksityiskohta, joka paljastaa ensi kuun hahmon.
Löydätkö sen ja arvaatko kenet esittelen joulukuussa?

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 marraskuu

Lokakuun paljastus: Iineksen ilmoitustaululle on kiinnitetty valokuva Minnistä.
Ilmoitustaulun alla olevassa tyynykasassa on yksi Mikin pään muotoinen tyyny.

Alunperin tarkoitukseni oli esitellä Minni omana kuvanaan, mutta en oikein tykännyt siitä, että Mikkiä ja Minniä juhlittaisiin eri aikaan, joten
hylkäsin yllä olevan luonnoksen ja piirsin tilalle kokonaan uuden kuvan.
Kääk13
JOULUKUU

Minua (tavallaan) pyydettiin "rikastuttamaan" tätä sivustoa uudella osiolla, jossa ilmestyisi säännöllisesti, kerran kuussa jokin piirustus/tai vastaava...
Ajattelin esitellä teille kaikille hahmon kerrallaan, niin kuin minä itse kyseisen henkilön näen ja sellaisena, kuinka itse sitä käytän.
Kerron myös hieman taustatietoa kunkin hahmon historiasta.

12
Hansu Hanhi


Kuukauden Kääk keräilykuvat 2008-sarja on edennyt jo 12:sta ja viimeiseen osaansa.
Joidenkin yllätykseksi viimeisessä kuvassa esitellään Hansu, muttei tyysti syyttä suotta.
Hansuhan viettää tänä vuonna jo 70-vuotisjuhliaan. Tämän kunniaksihan Aku Ankassa julkaistiin Hansun juhlanumero huhtikuun kolmannella viikolla. Myös viimeisimmässä tuplataskarissa oli Flemming Andersenin piirtämä Hansun synttärisarja.
Koska keräilykuvasarjan huippukohta oli viime kuussa niin sarja on hyvä päättää tavanomaisemmissa merkeissä. Ja kukapa sopisi joulukuun kuvaan yhtä hyvin kuin Hansu?
Hansun ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1938 Al Taliaferron ja Bob Karpin yhteisessä sarjakuvastripissä. Hansu on sittemin nähty lukuisissa sarjakuva rooleissa ja onpahan tämä laiskanpulskea hanhi ollut mukana jokusessa animaatioelokuvassakin. Viimeksi Hansu ollaan nähty Mikin Hiiriteatteri-sarjan kokkina.

Omassa ”tuotannossani” Hansu on nähty vain pariin otteeseen. Hahmo on hauska, mutta syy vähään käyttämiseen on aikalailla sama kuin hiirihahmojenkin kanssa. Hansun rooli tarinoissa on useimmiten niin samanlainen, että uuden juonikuvion keksiminen olisi suotavaa, mutta hankalaa. Tästä syystä Hansua on nähty sarjoissani vain sivuhenkilönä.
Tarinoitani joissa Hansu on ollut mukana:
Hyvää syntymäpäivää (20s. 2004)
Hansu vilahtaa myös Kinkkukiireitä tarinan viimeisessä ruudussa.

Kuukauden Kääk keräilykuva 2008 joulukuu

Taustalla olevia yksityiskohtia:
Koska Hansun historiasta oli kovin vaikea keksiä mitään mainittavia yksityiskohtia niin ajattelin, että jätän kaiken ”turhan” pois ja keskityn vain olennaiseen: Ajankohtaiseen jouluun.
Tokihan kuvassa on tuotu esille Hansun persous hyvälle ruualle. Seinällä killuvasta kalenterista näkee, että on jouluaatto ja jos oikein tarkkaan katsotte ulos ikkunasta(siis keräilykuvan ikkunasta) saatatte nähdä joulupunkin lentävän Petteri punakuonon kanssa yötaivaalla.
Marraskuun kuvan ratkaisu: Seinälle, Minnin yläpuolelle on ripustettu pieni taulu, jossa on Hansun kuva.
Anaconda
Kuvat palautettu takaisin näkyville. :)
Sivuja: 1