Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Carl Barksin joulu

(6 viestiä)
Kreach
Carl Barksin joulu 1 & 2. Ykkösosa luettu, arvion sen ensin, muutaman päivän kuluttua kakkosen! HUOM. En laittanut numeroita, mutta järjestyksen (Jokaisen arvion perässä sija (esim 9/13) Tarinoita on 13 ja niistä paras on 1/13, huonoin 13/13. Esim. paras tarina on (1/13) Tyhjälän joulu ja huonoin tarina on (13/13) Uudet lelut. Kirjan keskivertoimmaksi tarinaksi luokittelisin joko (6/13) Se parhaiten nauraa... tai (7/13) Joulun Karhuvuorella. Tähän oli niin paha laittaa arvosanoja, että poistin ne. Ymmärsittekö tuon sija -jutun? Toisaalta voitte itse niitä arvosanoja vähän päätellä, sillä Se parhaiten nauraa olen arvioinut Aku Ankkaan numerolla 9,00.

Jouluista parhain ("Best Christmas")
Tarinan parhaimpia puolia ovat Akun huonohko tuuri niin joka asiassa ja Akun lopun hyväsydämmisyys. Mummo on esitetty varsin erikoisesti tarinan viimeisissä ruuduissa - tanssahtelevana ja muutenkin yllättävän pirteänä. Kuitenkaan tarina ei ole Barksin parhaimpia kymmensivuisia, eikä edes erityisen hauskakaan.
*Tämä tarina on yksi kirjan huonoimmista. Toisaalta kirja on niin täynnä loistavia klassikkoja, että ehkäpä "huono" sana on tuossa liian rankka. Sanottakoon, ettei ollut kirjan parhaasta päästä, sillä tarina ei todellakaan ollut huono. (Sija 12/13)

Jouluyö, juhlayö
Barksin yksi joulutunnelmallisimmista (omalla tavallaan) ja hauskimmista (monta kertaa saa lukea, ennen kuin puuduttaa) tarinoista. Ja vielä vähän erikoinen Tulppu vastaan Aku -kamppailu. Tarina on jotenkin niin typerän hauska, että väkisinkin naurattaa. Akulla "nyt vain sattuu" olemaan hinku laulaa Tulpulle joululauluja/joululaulua. Ehkäpä juuri "Jouluyö, juhlayö" sopi tähän parhaiten. Tunnelmaa on. Yksi loistava Barksin 10-sivuinen, täytyy myöntää (varsinkin Tulppu -tarinoiden ystävänä). Tulppu oli vain turhan kova Akulle lopussa.
*Kirjan yksi selkeimmistä ja pirteimmistä joulutarinoista. Ehkä paras 10-sivuinen... (Sija 4/13)

Joulupukin myrskyisä vierailu ("Santa's Stormy Visit")
Tämä olikin julkaistu tässä vastikään ankassa (2006 tai 2007 vuonna...), mutten erityisen paljon muistanut tästä mitään. Tarina on ehkä vähiten jouluisin tämän kirjan tarinoista, mutta omalla tavallaan ihan reipas ja hyvä. Albatrossi oli kuvattu kivan sympaattiseksi. Tarinassa oli vain 8-sivua, mutta silti siinä sattui ja tapahtui.
*Tämä tarina on kirjan keskivälin alapuolella, mutta silti vain 0,25 pistettä perässä parhaimpia tämä mittaisia tarinoita. (Sija 8/13)

Kolme kullannuppua
("Three Good Little Ducks")
Tarina ei varsinaisesti ole kovin jouluinen, mutta silti ihan hyvä. Ärsyttää hieman ankanpoikien lepsuus, menevät vain johonkin kaivon alle. Se vähentää pisteitä selkeästi.
*Huonompi, kuin edellinen 8-sivuinen. (Sija 11/13)

Joulu Karhuvuorella
("Christmas on Bear Mountain")
Itse en ole oikein koskaan pitänyt tätä tarinaa mitenkaan muuten hyvänä, kuin klassikkona. Tarina jyllää hieman paikallaan ja oikeastaan vain loppu oli hauska. Ei kuitenkaan mikään huono, ei.
*Klassikko -tarinoista huonoin tässä kirjassa. (Sija 7/13)

Aku Ankka Korvatunturilla
("Toyland")
Aivan loistava 8-sivuinen! Riitti naurua, mutta loppuun päin hieman huononi. Mutta alku oli erittäinkin hyvä.
*Kirjan parhaimpia vitsisarjoja. Ellei jopa paras. (Sija 3/13)

Kultainen joulupuu ("The Golden Christmas Tree")
Omalaatuinen tarina, josta pidin suhtkoht. Ankanpojat ovat taas kuin vauvoja. Se ärsyttää minua suunnattomasti! Onneksi sitä oli vain alussa, loppuunpäin tarina parani, muttei kuitenkaan ole järin hyvä. Olen tämä joskus lukenut, jäi mieleen (vaikken silloin edes tiennyt, kuka tämän oli tehnyt, enkä tiennyt mistään Carl Barkseista mitään).
*Kirjan omaperäisemmistä tarinoista. (Sija 9/13)

Se parhaiten nauraa...
Loistokas Hannun ensiesiintyminen. Iines tulee ja pelastaa päivän! Vedot olivat hauskoja ja niitä olisi voitu olla vielä enemmän (esim. he olisivat innostuneet vielä kilpailemaan jostain muustakin), kuitenkin onnistunut ja mahdutettu hyvin 10-sivuun. Ehkä pidempänä ei olisi toiminut. (Sama arvosana siis, kuin AA -lehteenkin).
*Kirjan melkeimpä ainut sarja, jossa joulua ei mainittu ollenkaan. (Sija 6/13)

Uudet lelut
("New Toys")
Anteliaita, nämä ankat. Hieman "Jouluista parhain" [kirjan ensimmäinen tarina] ja "Tyhjälän Joulun" [kirjan viimeinen tarina] tapainen kertomus. Jälleen autetaan köyhiä. Hyvähän se on, ei siinä mitään, mutta tarinasta on paha sanoa oikein paljoakaan.
*Tämä taitaapi olla kirjan huonoin tarina. Voi voi... (Sija 13/13)

Kirje Joulupukille
("Letter to Santa")
Tarina on niin yltiöpäisen hassu! Aku ja Roope vuorollaan vaihtelevat pukkien paikkaa ja hieman epäonnistuvat esityksissään. Tarina junnaa paikoillaan, suoranaisia vitsejä ei ollut, mutta jokin tässä sytytti. "Mutta Pukki! Nenäsi on ihan litteä."
*Puoliklassikko. Yksi mukavimmista Barksin joulusarjoista. (Sija 5/13)

Koettakaa arvata! ("You Can't Guess!")
Hieman erilaisempi joulusarja. Tarina on kuitenkin mielestäni liian pitkä, eikä ole hirveän kiinnostavakaan. Loppu kuitenkin oli ihan mukava.
*Kirjan erilaisimmista joulutarinoista. (Sija 10/13)

Joulukalkkuna-arpajaiset
Ihan kiva Hannu -tarina. Ehkä hieman "Se parhaiten nauraa..." -tarinaa parempi. Kuitenkin aika hyvä. Voi olla, että Aku Ankassa tarinat ansaitsisivat hieman paremmat arvostelut, sillä kun yksi kirja ahdetaan täyteen loistavia sarjoja, niin jotkut eivät vain tunnu niin hyviltä kuin jotkut muut. Hannun onni se kukoistaa. Kerrassaan tarina on kyllä hyvä. Leppoisa ja hauska.
*Kirjan parhaimpia 10-sivuisia. (Sija 2/13)

(Aku Ankka pelastaa)Tyhjälän Joulu(n) ("A Christmas for Shacktown")
Kirjan paras tarina ja klassikko. Niin hyvä vain! Korkea sivumäärä ja loistavia vitsejä ja Roopen rahahuolet (Rosa jopa tehnyt jatko-osan tähänkin tarinaan!) ja kaikkea muuta kivaa. Ja vielä lahjoitusta! "Haluaisitteko osallistua köyhien lasten joulukeräykseen?" "Ilomielin! Montako vesaa huolitte?"
*Kirjan paras tarina. Yksinkertaisesti. (Sija 1/13)

____________
Olisi kiva saada kommentteja.
Kunhan saan luettua, arvioin myös osan 2!
Ankkarock
Hmm.. kirjoitit loistavasti tämän arvostelun.
Osasit perustella mielipiteesi hyvin, ja niistä ei tullut "jahas, tällainen mielipidearvosteluton akuarvostelu"- tunne.
Eli varsin hyvä arvostelu.

Olen itse sitä mieltä, että tämä ykkönen on parempi kuin kakkonen.
Syy on suurimmiksi osaksi se (kuten olen jo sanonutkin), että tämä sisälsi parempia ja niitä tunnetumpia Barksin Joulu-tarinoita, kuin tässä kakkososassa.

Hyvä arvostelu sinulla Kreach siis! :)
Mikko M
Lainaus käyttäjältä: Kreach...Se parhaiten nauraa...
Hetkinen, eihän tuo ole edes joulutarina. Ihmettelinkin, kun siihen viittaava kysymys oli Aku Ankka-lehden mukana tulleessa joulukalenterissa. Nähtävästi "Carl Barksin joulu" kattaa myös tavallisia talvitarinoitakin. Tarinassahan jopa mainitaan, ettei tapahtumahetkenä ole joulukuu (siinä mainitaan kuukausi, joka ei ole joulukuu). Ehkäpä toimitus halusi laittaa sen jonkinlaisena ekstrana kirjaan mukaan.

Hyvä, joulumielellä tehty arvostelu. Joulutarinoissa tärkeimmät osuudet, eli tunnelma ja joulumieli ovat otettu huomioon. Mielestäni juuri jouluinen tunnelma määrää joulutarinoiden laadun. Arvostelit kirjan juuri oikeanlaisella tekniikalla. Numeroiden puuttuminen ei haittaa ollenkaan.

Aikoinaan mietin "Carl Barksin joulu"-kirjojen ostamista, mutta en nähnyt sitä järkevänä ajatuksena. Ankalliskirjasto 2 kattaa tästäkin kirjasta ainakin seitsemän tarinaa ja loppujen lopuksi kaikki parhaimmat. Peräti 11 joulutarinaa. Harmittavin juttu oli kuitenkin se, että "Kirje joulupukille" ja "Jouluyö, juhlayö" uupuivat. Nekin tosin sai luettua, jos omisti Ankka-vuosikerrat 2001 ja 2002.
Kreach
Kiitos kommenteista Ankkarock ja Mikko M! Se parhaiten nauraa... alkua oltiin muutettu: "Aku-setä! Tämän täytyy olla...Kaikkien aikojen....kylmin joulu! Joka tapauksessa hyvä, että oltiin kirjaan laitettu.

Carl Barksin joulu 2 olen pian lukenut, arviot tulee sitten jossain vaiheessa. Lopuksi teen vielä parhaimmuuslistan kaikista tarinoista (siis 1 & 2), kun noita numeroita en kykene antamaan.
wierii2
Loistavia arvosteluja Kreach! Ei mitään moitittavaa. Minullakin tuo 1-osa on. 2-osaa ei vielä kirjahyllystä löydy. :'(
Lurker
Missä kaikki Tyhjälän aikuiset ovat? Töissäkö? Edes viimeisellä sivulla ei näy Tyhjälästä muita kuin lapsia...
Sivuja: 1