Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Saituri

(5 viestiä)
Shinkansen
Oletteko lukenut tai nähnyt Moliéren näytelmää Saituri. Siitähän on olemassa joku joulupiirretty.. mutta jos ette niin lukekaapa. Arvaammehan kenen Ankkalinnan hahmon esikuva se on. Saiturin saituri, nimeltään Harpagon, on nimittäin juuri kuin varsinkin joittenkin vanhojen tarinoiden piinkova Roope.

Esim. Poika on tilannut mandariineja. Harpagon sanoo palvelijalle: "pidä varasi, että koetat pelastaa minulle niin paljon kuin mahdollista, jotta voidaan lähettää takaisin kauppialle."
Tai: "Teidän on oltava juomanlaskijoina, mutta teidän pitää kaataa viiniä lasiin ainoastaan milloin ihmisillä on todella jano, eikä noin vain vanhaan tapaan, niin kuin palvelijat, jotka siten vain ärsyttävät ja yllytävät ihmisiä juomaan vaikk'eivät nämä muuten tulisi sitä ajatelleeksikaan. Odottakaa ensin, että teiltä pyydetään useaan kertaan, ja muistakaakin panna aina runsaasti vettä sekaan."

No, eikö kuulostakin kunnon Roope Ankalta?
Peetuli
Ainakin jostain saituri-joulutarinasta on tehty Disney-versio, jossa saiturina on kukas muukaan kuin Roope Ankka! Ja kummituksena on Hessu Hopo, jonka alkuperäinen nimi oli Kalle Kankkunen ja joka nauroi aina hessessessesses......... :P (vähän tietoutta perään, kun en tiennyt mihin muuallekaan sitä tunkisi)
noutsi
Olen kuullut tästä saiturista, ja on tullut varmaan telkkarista tai on ollut kirjastossa, mutta ei ole liiemmin minua kiinnostanut. :D
korri
Roopen esikuva on Charles Dickensin Christmas Carolin hahmo Ebenezer Scrooge, josta on tehty myös animaatio Mickey's Christmas Carol (Mikin Joululaulu taitaa olla suomennoksen nimi...hyvä leffa, suosittelen). Molieren Saituri on ihan eri näytelmä, jolla ei mitään suoraa yhteyttä Roopen hahmoon ole (jos eivät sitten italialaiset ole joskus sovittaneet tuosta näytelmästä sarjakuvaversiota).
Bomber
Minäkin olen nähnyt sen Disney-version, pikkunaperona se Mustapekka kohta pelotti ihan kauheasti
Sivuja: 1