Keskustelujen arkisto

Sivuja: 1
Kirjoittaja

Aihe: Suunnistus

(15 viestiä)
kirja
Suunnistusta harrastavat (tai kenties hieman vähemmän harrastajat) vapaata keskustelua. Milloin olette mokomaan mukavaan metsässä heilumiseen hurahtaneet? Mikä lajissa on kiehtovaa/vetävää? Oletteko kisailleet ulkomailla vai jääneet lähiympäristön kisojen varaan? Ovatko hiihtosuunnistus ja pyöräsuunnistus tuttuja? Pahin pummisi?
Pummi=suunnistaessa tapahtunut virhe, esim. väärä kartanluku tai rasti hukassa.
Keskustelu voi laajeta myös yli harrastussuunnistuksen. Jukolan viesti 2010 pidetään kotikaupungissani Hyvinkäällä. Onko ketään tulossa kilpailemaan tai seuraamaan?

Minä harrastan suunnistusta.

Mainio laji, kompassin ja kartan käyttö ovat koko elämän ajan tärkeitä asioita. Ei useimmiten eksy ja oppii tuntemaan maastoja. Suunnistanut olen jo noin kolme-neljävuotiaasta alkaen. Suunnistusta harrastan yhä sen hyödyllisyyden ansiosta ja löytämisen ilo on suuressa roolissa. Minä löysin rastin!. Suunnistaessa myös kunto kasvaa ja oppii tuntemaan erilaisia maastoja. Karttamerkit ovat tosiaan tärkeitä, ja suunnistus on halpa laji. Minulla se ei ole minulle paljoa; suosittelen suunnistusta kaikille!
Miksi suunnistusta kannattaa harrastaa?
Suunnistusta kannattaa harrastaa siksi, että...
...kunto kasvaa.
...oppii tärkeitä taitoja.
...se on halpaa.
...saa uusia tuttavuksia.
...oppii tuntemaan maastoja.
...voi liikkua luonnossa; kaikki eivät sitä saa kokea.
...voi tuntea luonnon monipuolisuuden ja rauhan.
...voi virkistyä ja nauttia.
...se on yksinkertaisesti hauskaa!

Ja nyt kaikki vaan suunnistamaan! :)
~kirja
Fauntleroy
Loistava aihe!

Itse suunnistan ja olen suunnistanut noin 5 vuotta. En oikein tiedä miten se alkoi. Kuntohan siinä kehittyy joka on hyödyllistä myös muiden lajien (jääkiekon ja jalkapallon) kannalta. Nyt mm. tänä vuonna on suunnistus huomattavasti jäänyt vähemmälle kun olen keskittynyt kahteen edellämainittuun lajiin enemmän.

Ulkomailla olen suunnistanut kerran. Ruotsissa vuosi sitten. Sama reissu tänä vuonna, tänä viikonloppuna (sopivasti juuri Rosan vierailun aikana). Kirja, tiedätkö mikä on 25-manna?

Jukolan viestiin olisi ensi vuonna mahdollisuus osallistua ensimmäisen kerran mutta enpä tiedä... ;D Kaksi viime viestiä olen ollut paikan päällä katsomassa. On se hienoa valvoa koko yö, ja seurata viestiä.

Ja pahin pummi... Jaa-a, vaikea kysymys. Ainakin tämän vuoden SM-kisoissa tuli paha virhe ja sijoituksesta ei sitten puhuta... :)
kirja
Todella hidas. :D

Lainaus käyttäjältä: FauntleroyKirja, tiedätkö mikä on 25-manna?
Kyllähän se tiedetään! Haastava kilpailu :)

Eilen oli viestikilpailu (kolme osuutta, noin 200 joukkuetta, I osuus 2 km, II osuus 2½ km, III osuus 3km). Todella petyin joukkueeseemme. (Itse olin ankkuri eli kolmas juoksija.)

Yhteislähtö. Joukkueemme jäsen lähtee sinne. Hänellä kestää... Puoli tuntia kulunut, useat ovat lähteneet kakkososuudelle. Odotusta...

Kolme varttia kulunut. Odotusta...

Tunti kulunut, ensimmäiset alkavat olla maalissa. Odotusta...

Tunti 20 kulunut, odotusta...

1½ tuntia kulunut, odotusta; vaihto suljetaan, yhteislähtö. Yhteislähdössä viisi ihmistä ja oman joukkueeni toinen ja kolmas suunnistaja. En ole koskaan nähnyt tätä. :D

Kesti noin vartti ennen yhteislähtöä, ja siinä ajassa joukkueemme ykkönen tuli maaliin. Käsittääkseni jokaisella rastilla hakemista ja hitautta.

Vihdoin pääsin itse metsään, ja kelvollisesti meni. Noin 20 minuuttia kesti ja olin maalissa ennen joukkueemme kakkosjuoksijaa (joka sijoittui osuudellaan viimeisen kolmanneksen paikkeille; avaaja oli osuudellaan hitain). Joukkueemme loppusijoitus viimeinen. :D

Tavoitteena on osuussijoitus 25 kärjessä Jukolassa 2011. Onneksi tiedän, mitä pitää parantaa.
Hyvin sujuvat asiat:
* kartanluku
* kestävyys
* ylämäkijuoksu
* kompassin lukeminen juostessa

Huonommin sujuvat asiat:
* kartan lukeminen juostessa
* käännökset kovassa vauhdissa

Yksi selvä heikkous. Jukola 2011, täältä tullaan.

~kirja
Imfromfinland08
En harrasta suunnistusta, vaikka se ihan ok laji onkin. Olen suunnistanut pelkästään koulun liikkatunneilla läheisessä metsässä, muuten suunnistaminen on jäänyt multa täysin väliin. En myöskään tiedä suunnistuksesta paljoakaan (paitsi nyt vähäsen jotain :D).

Ei ole tämä topic saanut suurta suosiota, ilmeisesti suunnistajia täällä on niin vähän.
Mac Ducky
Köh köh.... Pakko sanoa, että suunnistus on yksi inhokki urheilulajeistani. Mettässä samoilu ja kartan näpräily ei vaan ole minun heiniäni. Tulee tässä mieleen pari vuotta sitten käydyt ala-asteen suunnistuskilpailut. Jäi ikuiset traumat. ;D Muistan, kuinka ihana sääkin silloin oli. Vettä satoi, ja oli ihanaa rämpiä siellä pusikoissa... Olimme muistaakseni kaverini kanssa viimeisiä. :D Tosin meidät päästettiin lähtemäänkin vasta viimeisien joukossa. (Ellei jopa viimeisinä)

Suoraan sanottuna suunnistus ei vaan ole minun lajini.

// Ja yleensä jos sitä on liikunnassa, niin hakeudun vaan joidenkin isojen porukoiden mukaan, etten vaan eksy. :D
Pullasorsa
Ah, suunnistus...

Muistuu hyvin mieleen eräs neljännen luokan episodi, kun onnistuin parin muun hepun kanssa eksymään metsään. ;D Eli en todellakaan ole mikään suunnistusvirtuoosi, vaan lähinnä koulun kanssa joskus sekoilen ympäri lähimetsiä. :)
Aku Vankka
Köhköh...

Olen yhtä hyvä suunnistamaan kuin rusakko hiihtämään :) En näemmä ole ainoa, joka on onnistunut ehksymään jonnekin jorpakkoon. Kerran ala-asteella oltiin suunnistamassa noin kilometrin päässä meidän koulusta olevassa metsässä. Siinä lähdin sitten opettajan määräämää rastia etsimään, etsin, etsin ja etsin, kunnes lopulta löysin itseni meidän koulun pihalta, kun olin pitänyt karttaa väärinpäin ;D
Salwer1st/
Itse pidän suunnistuksesta. Itse asiassa olen siinä jopa aika hyvä. Oikeastaan olen koulumme minun ikäryhmäni ehkä jaettu paras, kilpailuja ei ole pidetty, mutta tunneilla aina kierrän eniten tai toiseksi eniten rasteja. Olisi kyllä kieltämättä hauska pitää kisat, pitää puhua liikanmaikalle.
Minulle kartan kanssa pelaaminen, metsässä liikuskelu ja kestävyysjuoksu ovat helppoja lajeja, joiden ansiosta suunnistustaitoni ovat varsin mukavia. Suunnistus on lajini, myös liikunnan maikkani on sen myöntänyt. :-P
Kuitenkaan en (vielä) harrasta missään seurassa, ehkä pitäisi tuohon paikalliseen porukkaan joskus ilmoittautua.
Tietääkseni en ole vielä kertaakaan suunnistaessani eksynyt, pari kertaa rastit ovat olleet pahassa paikassa, mutta jokaisen rastin olen lopulta löytänyt.

Jaah... Nyt tuli kyllä liika kehuttua itseäni... ;D
Nuno
Olen vain koulussa suunnistanut ja se on tosi kivaa. Tykkään liikkua metsässä ja liikummekin siellä todella paljon (vaikka en harrasta suunnistusta), se onkin kaikkein ihaninta suunnistuksessa kartan lukemisen lisäksi. :) Koulussa on kivaa kun on suunnistusta. Olen siinä aika hyvä, kartan lukeminen onnistuu aika hyvin. Ikinä en ole eksynyt (ei siellä kyllä helposti eksy). Pari kertaa seiskaluokalla en löytänyt rastia, kun kaverin kanssa etsittiin. Ekan kerran jotkut muutkin etsivät meidän kanssa ja he sitten löysivät sen ja toisen kerran etsimme rastia kauan aikaa ja sitten aika loppui ja piti palata koululle.

Mutta siis tykkään paljon suunnistuksesta, vaikka en harrasta sitä. :)
kirja
Tulin tunti sitten harjoituksista, ja kyllä se vain on rankkaa suunnistaa reilun puolen tunnin ajan.

Salwer: Ehdottomasti kannattaa liittyä seuraan! Jäsenmaksut ovat (ainakin HyRassa) siinä viidentoista euron paikkeilla. Suunnistaminen ilman seuraa on melko turhaa. Mikäli pidät vastuutehtävistä, voit hoitaa joskus ratamestarin töitä (useilla seuroilla on pulaa ratojen tekijöistä). Condes (ratamestariohjelma) ja OCAD (kartanteko-ohjelma) ovat helppokäyttöisiä.

Salwerille vielä: Vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa treenausta ja nousta MM-voittajaksi. ;)

Nuno: Naulan kantaan! Yksi suunnistuksen parhaita puolia onkin juuri se luonnossa oleminen. Varsinkin metsä sateen jälkeen... Ihana tuoksu! Vasta silloin voi todella arvostaa luontoa.

Kaikille: Suunnistamaan voi oppia vain oikealla asenteella ja suunnistamalla. :)
~kirja
Pullasorsa
En minäkään suunnistusta millään muotoa inhoa, vaan pikemminkin se on varsin mukavaa vaihtelua tavallisiin koululiikuntalajeihin (jalkapallo, salibandy yms.). Kyllä jostain lajista voi pitää, vaikkei olisikaan siinä mikään mestari, minulla parhaana esimerkkinä juuri suunnistus. :)

Meillä on koulun kanssa suunnistusta yleensä noin 2-3 kertaa vuodessa ja täytyy kyllä sanoa, että hauskaa on sekoiluista huolimatta tai kenties juuri siksi. :)

Lainaus käyttäjältä: Imfromfinland08Ei ole tämä topic saanut suurta suosiota, ilmeisesti suunnistajia täällä on niin vähän.
Kyllä keskustelua silti pitäisi löytyä, vaikkei lajia harrastaisikaan, minusta ainakin on mukava keskustella hieman harvinaisemmistakin lajeista.

Offtopic:Erittäin tärkeä tekijä keskustelun syntymiseksi on hyvä aloitusviesti. Tässä pari loistoesimerkkiä:

http://www.ankkis.net/viewtopic.php?f=15&t=2022

http://www.ankkis.net/viewtopic.php?f=15&t=2042

Offtopic:Ihmeellistä, mitä kunnon aloitusviesti tekee.
Fergus
Itteäni kiinnostais aloittaa suunnistus, ja intissä tehdyt suunnistuskokeilut on vaan lisänneet intoani, varsinkin kun on sujunut varsin mallikkaasti (olin radalla joukkueen nopein ja tälleen). Jotenkin vaa huolettaa/häiritsee se että kun tuota ikää on jo intistä päästyäni sen 20vuotta kertynyt niin kannattaako enää vaivautua.
kirja
Ehdottomasti kannattaa aloittaa suunnistus - iästä huolimatta. :)

Suunnistuksen tärkein asia on yhdistää kartanluku ja vauhti, se kun sujuu niin menestyt. Mikäli ymmärsin niin kestävyytesi on melko hyvällä pohjalla - suuri askel! Ikä ei paljoa ratkaise, jos kunto ja kestävyys ovat hyviä. Mitä nuorempi, sitä enemmän treenausaikaa eli teoriassa sitä parempi, mutta jos olet pitänyt kunnostasi huolta niin menestyt.

Eli pähkinänkuoressa: Suunnistukseen vaadittavan kartanluvun oppii vuodessa, juoksua harjoitellaan muu aika.

~kirja
Fergus
Kiitti rohkaisusta 8D, pitää varmaan ihan tosissaan miettiä asiaa =)
Imfromfinland08
Meillä oli suunnistusta eilisellä liikuntatunnilla, suunnistimme tällä kertaa pareittain. Tosin monet eivät tätä sääntöä varsinaisesti noudattaneet, sillä esim. muutama pari saattoi suunnistaa yhdessä. Minä ja mun pari löydettiin kaikki rastit, ongelmitta, eli melko hyvin meni. :)
Sivuja: 1