Batman Suomessa
Bat-historiikki Osa 11


<- Edellinen osa
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA
 
11. Erikoisjulkaisuja
 
Tässä osiossa mainitaan pääosin vain ne erikoisjulkaisut, joita ei ole jo sisällytetty muihin esittelyihin. Esimerkiksi vakiolehtiä julkaistiin vuosina 1988 ja 1992 nimellä Batman Special ja Batman Spesiaali, mutta koska niitä ilmestyi vähintään 5 kappaletta ja vuosikertanumerointia noudattaen, niitä ei enää selvitetä tässä osastossa muutamaa viittausta lukuun ottamatta. Sisältönsä puolesta osa niistä sopisi tänne aivan yhtä hyvin kuin alla mainitutkin. Uusimpia team-up-julkaisuja, joissa Batman on ollut vain yhtenä hahmona mukana porukan jatkeena, ei ole välttämättä kaikkia mainittu (esim. JLA:n eli Oikeudenpuolustajien seikkailut).

* BATMAN-lehden vuosikirjat 1967 (Sarjakustannus Oy) ja 1968 (UK-lehdet Oy). Nämä sisälsivät mainittujen vuosikertojen kaikki lehdet yhteen nidottuina ja kovin kansin sekä kangasselkämyksin. Lehdet olivat hiukan marginaaleistaan leikattuja. Ne siis erottaa alkuperäisistä kappaleista muutamaa milliä pienemmän kokonsa takia. Divareissa näitä näkee toisinaan myytävän erilleen revittyinä, mutta keräilyarvo ei tietenkään alkuperäistä vastaa. Kokonaisia vuosikirjoja näkee divareissa ja huutokaupoissa aina silloin tällöin.

Jätti 2/70
Jätti-lehdessä seikkailivat kaikki
DC-yhtiön sankarit, myös
Lepakkomies (Jätti 2/70).

* JÄTTI-lehti. Kuvajulkaisut julkaisi Lepakkomies- ja Teräsmies-lehtiensä ohessa 68-sivuisia spesiaalilehtiä, joissa nähtiin nelivärisenä molempien sankarien yksityisseikkailuja sekä yhteisseikkailuja muiden DC-yhtiön sankarien kanssa. Lehtiä ilmestyi 1 numero vuonna 1969 ja 2 kappaletta 1970.

Batmanin yksityisseikkailut Jätti-lehdissä olivat mainiota Frank Robbinsin ja Irv Novickin yhteistyötä, joka oli jo tuttua mustavalkoisena Lepakkomies-lehdistä. Erityisesti 2/70:n Operaatio houkutuslintu (Batman's Marriage Trap!, Batman 214, Aug 1969) kuuluu Suomen top 20-listalle viehkeän huumorinsa ansiosta. Rikolliset yllyttävät kaupungin teinitytöt joukoittain kaduille jahtaamaan Gothamin kuuluisinta poikamiestä vaatimuksenaan "Lepakkomies avioon!" Viimeisiä kaikuja 60-luvun camp-huumorista.

* TERÄSMIES-albumi. Kovakantinen 68-sivuinen "Superkirja" vuodelta 1969 tai 70. Sisältää yhden Teräsmiehen ja Lepakkomiehen yhteistarinan World's Finest -lehdestä, nimeltään Sankarien vankila. Kuvajulkaisut Oy.

* LEPAKKOMIES ja Robin -albumi. Kovakantinen 68-sivuinen "Värikäs Superkirja" 70-luvun alusta. Sisältää 60-luvun Batman-tarinoita, mm. Mies joka varasti Lepakkomieheltä. Kustannus Oy Williams.

* TERÄSMIES, Lepakkomies ja Robin -lahjakirjat. Näitä julkaistiin 70-luvun alkupuolella kaksi kappaletta. 1974 julkaistussa on kaksi Teräsmiehen ja Lepakkomiehen yhteisseikkailua mm. superpoikien ja Metamorfon kanssa. Toisessa (1972) taas on pääasiassa Teräsmiehen 70-luvun alun sarjoja, mutta myös tunnelmallinen Batmanin joulutarina vuodelta 1943. Sen on piirtänyt itse Bob Kane ja on nimeltään Maailman yksinäisin mies! Kustannus Oy Williams.

* LEPAKKOMIES-albumi (1979). 82 sivua. Sisältää Denny O'Neilin, Neal Adamsin, Irv Novickin ja Dick Giordanon klassisen tarinajatkumon, jossa luotiin Batmanin mega-vihollinen, Ra's Al Ghul. Albumi on koottu Batman-lehdistä 232, 242, 243 ja 244 vuosilta 1971-72. Albumin lopussa on myös tekijöiden esittelyt. Batmania James Bondin tyyliin vauhdikkaasti kerrottuna. Kustannus Oy Semic.

* BATMANin 1. Erikoissupersidos (1980). 100 sivua. Sisältää muutaman kiintoisan tosi vanhan Batman-jutun, joskaan ei tietoja niiden alkuperästä. Mukana on myös yhdentekevämpää uutta kamaa, mm. yhdessä Teräsmiehen kanssa. Samaan aikaan julkaistiin vastaava alppari myös Teräsmiehestä, jonka yhden jutun vieraana esiintyi Batman. Julkaisijana hieman yllättäen Lehtimiehet Oy.

* BATMAN: Tappava pila. Alan Mooren psykologinen tarina ja Brian Bollandin pikkutarkka, mutta tyylikäs kuvitus tekivät tästä alpparista Jokeri-tarinoiden klassikon jo syntyessään. Riku Perälän parhaita bat-käännöksiä. Kustannus Oy Semic, 1989.

* BATMAN: Elokuva-Special (1989). Tim Burtonin ekan Batman-filmin sarjakuvaversio. Kustannus Oy Semic.

* BATMAN Special: Kuolema kulkee suvussa, 1-3/1989. Tämä lehtimuotoinen spesiaalisarja sisältää ne USA:n Batman-lehden numerot, joissa Jason "Robin-2" Todd kuolee (Batman 426-429).

Eurooppalaisesta yhteispainatuksesta sensuroitiin pois kuvat, joissa Jokeri teki kauppoja Ajatollah Khomeinin kanssa. Tarina ei ole sensaatioarvoaan lukuunottamatta mitenkään erityinen ja on aika kolhosti kuvitettu. Sarja oli alkuperäisenä versiona yksi kaikkien aikojen nopeimmin keräilyharvinaisuudeksi muodostuneista. Jo puolen vuoden päästä priimakuntoisesta 426:ta sai maksaa n. 200 Suomen markkaa! Sarja oli Suomessa Esa Toivosen ensimmäinen sarjakuvasuomennos. Kustannus Oy Semic.

* BATMAN KLASSIKOT (Kustannus Oy Semic, 1989-91). Batman Klassikkoja julkaistiin kaikkiaan 4 kappaletta. Vuonna 1989 ja 90 tulleet kaksi ensimmäistä lehteä heijastelivat muiden pohjoismaiden samaan aikaan julkaisemien Batman-lehtien klassikkolinjaa, onnistuen valitsemaan joukosta joitakin todella arvokkaitakin juttuja. Tällaisia olivat ainakin ekan lehden Dick Sprangin 50-luvulla kuvittamat pätkät sekä jälkimmäisen lehden Robinin syntytarina vuodelta 1940. Jälkimmäinen julkaisu on kannessa merkattu vuodelle 1990, vaikka se alkujaan oikeastaan toimitettiinkin jo vuodelle 1989, mikä näkyy ekan sivun copyright-teksteistä. Syynä taisi olla viivästys painotyössä.

Batman 3/89
Robin menetti henkensä
lukijaäänestyksen tuloksena
(Batman-spessu 3/89).
Seuraavaksi tuli sitten klassikkosarjan paras kokoelma (2/90). Se koottiin Ruotsin filmiarkiston aarteista hiukan vapaammin käsin kuin edelliset, joten mukaan tuli vain 70- ja 80-luvun parhaita Suomessa ennen näkemättömiä bat-juttuja. Lehdessä on hyvä Jokeri-tarina kansikuvastoorina, yksi legendaarinen kauhujuttu 70-luvun alusta, Neal Adamsin piirtämä Kaksinaama-vedätys sekä riuska Kalenterimies-tarina vuodelta 1979. Erityisesti tuo kauhustoori liittyy näin jälkikäteen arvioiden ensimmäisenä hentona osiona siihen monien myöhempien tarinoiden "sarjaan", jossa Batmanista on vuosikymmenten myötä toisinaan itsestään tehty vampyyrihahmoa, toisinaan taas laitettu seikkailemaan yliluonnollisten demonien ja sekopäisten uskonnollisten kulttien sekaan, joilla tuntuu olevan merkillinen halu uhrata kauniita naisia lepakon näköisille jumalilleen. Tämän tyylin sarjoista löytyy yleensä muutama viittaus myös tähän 70-luvun vaihteen kauhujuttuun.

Batman Klassikot 1/91:ssä oli lisää Ruotsin arkistokamaa, mutta jo selvästi heppoisempaa sisällöltään kuin edellisissä klassikoissa. Hienoimpana joukossa Bill Fingerin ja Bob Kanen Kolikkovarkaat (The Penny Plunderers, World's Finest 30, 1947), jossa Batmanin luojien gangsterielokuvien ihailu jälleen kerran näkyy voimallisena. Kuvituskin on tavallista mielikuvituksekkaampaa ja innostuneempaa tuon ajan Kanelta!

Vuoden 1992 Batman Spesiaali -vuosikerrassa julkaistiin vielä yksi Batman-klassikot-tyylin numero, joka jatkoi samaa 70- ja 80-luvulla väliin jääneiden tarinoiden suomentamista. Kaikissa Batman Klassikoissa julkaistiin mahdollisimman tarkkoja taustatietoja sarjojen tekijöistä, alkuperäisjulkaisuista yms.

* BATMAN-sarjakirjat 1 ja 2/1990. Nämä Suomen ensimmäiset Batman-sarjakirjat uudelleenjulkaisivat 60-luvun parhaita Batman- ja Lepakkomies-tarinoita. Ensimmäisessä oli 7 kappaletta Lepakkomies-lehden vinkeitä salapoliisi- ja mysteeritarinoita vuosilta 1969-70. Jälkimmäinen taas keskittyi 60-luvun Batman-lehdissä suomennettujen Carmine Infantinon piirtämien bat-klassikkojen uusintoihin. Täytteenä oli pari muutakin vanhaa juttua. Molemmissa sarjakirjoissa on toimittaja Toivosen tarkat esittelyt kunkin sarjan taustoista ja tekijöistä.

* BATMAN & TUOMARI (Kustannus Oy Semic, 1995) Sisältää kaksi erillistä DC:n ja Marvelin sankarien team-up-julkaisua samoissa kansissa. Ensimmäinen näistä sijoittui ajalle, jolloin oikea Batman oli loukannut selkänsä niin pahasti, että hänen tilallaan nähtiin Azrael-niminen mystinen hahmo haarniskamaisessa bat-asussa. Jälkimmäisessä tarinassa Tuomari kohtasi jo oikean Batmanin. Tämä spessu toimitettiin Suomessa Marvel-lehtien ohessa suomentajanaan alkuperäinen Mail-Man eli Lauri Narinen.

* BATMAN FOREVER -elokuvaspesiaali (Kustannus Oy Semic, 1995). Saman nimisen filmin sarjakuvaversio.

Batman & Dracula: Punainen sade
Kelley Jonesin upea kuvitus
kruunaa Doug Moenchin
kauhutyyliset Batman-spessut
(Punainen sade, 1995).

* DC-spesiaali 2/1995: BATMAN & DRACULA: Punainen Sade. Doug Moenchin kirjoittama ja Kelley Jonesin kuvittama upea ns. Elseworlds-tarina, jossa hiukan toisenlainen Batman joutuu hiukan toisenlaisessa maailmassa vastakkain pahimpien painajaisuniensa kanssa. Tarinan symboliikka heijastelee hienosti sekä samanaikaisia, menneitä että tuleviakin kehityskulkuja Batmanin vakiolehdissä. Kustannus Oy Semic.

* HÄMÄHÄKKIMIES JA BATMAN - Vastaan Carnage ja Jokeri (Kustannus Oy Semic, 1996). Suomessa Marvel-lehtien ohessa toimitettu Hämiksen ja Battyn team-up-juttu.

* DC-spesiaali 1/1996: BATMAN: VERIMYRSKY. Doug Moenchin ja Kelley Jonesin tekemä jatko-osa Punaiseen sateeseen. Meno on mikäli mahdollista vieläkin rankempaa, mutta tarinan herkkyys kärsii jonkin verran väkisin junttaamisen mausta. Ainutlaatuinen loppuratkaisu USA:laisen supersankarisarjiksen spesiaalille joka tapauksessa! Ja "aito" Kissanainen on ihan kiva oivallus. Kustannus Oy Semic.

* BATMAN & ROBIN -elokuvaspessu. (Kustannus Oy Semic, 1997) Saman nimisen elokuvan sarjakuvaversio.

* BATMAN-SPESIAALI (Kustannus Oy Semic, 1997) Tekijät: Doug Moench ja Kelley Jones. Tämä spessu sisältää vaihteeksi tekijäparivaljakon töitä neljästä Lepakkomiehen vakiolehdestä. Rikollisesta toiminnasta vastaavat Killer-Croc ja Linnunpelätti ja Jonesin kuvitus on yhtä tyylikkään synkeää kuin aiemmissa "vampyyrispessuissakin".

* HÄMÄHÄKKIMIES JA BATMAN - Uuden ajan aamunkoitto (Kustannus Oy Semic, 1998). Parivaljakon edellisellä spessulla oli sen verran imua, että uutta julkaistiin heti perään.

* BATMAN: Musta ja Valkoinen (Osa 1, 1999; osa 2, 2000). LIKE. Sisältää muutamia kymmeniä tunnettujen huipputekijöiden mustavalkoisina toteutettuja lyhyitä Batman-tarinoita. Suomalaisten julkaisujen kustantajana poikkeuksellisesti Like. Tekijöinä mm. Jim Lee, Scott Williams, Bruce Timm, Joe Kubert, Howard Chaykin, Archie Goodwin, Frank Miller, Walter Simonson, Richard Corben, Simon Bisley, Neil Gaiman ja Barry Windsor-Smith.

* RYHMÄ-X JA TEINITITAANIT - BATMAN VASTAAN HULK (Egmont Kustannus Oy, 1999) Sisältää nimensä mukaisesti kaksi eri team-up-tarinaa, joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Batman-osiossa Lepakkomies seikkailee Marvelin Hulkin kanssa harvemmin Suomessa nähdyn Jose Luis Garcia-Lopezin upeasti piirtämänä. Takavuosikymmenien Lepakkomies-magiaa.

* HOPEASURFFARI JA TERÄSMIES - BATMAN JA KAPTEENI AMERIKKA (Egmont Kustannus Oy, 1999). Tämä kahden team-upin spessu sisältää John Byrnen kirjoittaman ja kuvittaman Batmanin ja Kapteeni Amerikan yhteisseikkailun, joka on etäännytetty toisen maailmansodan aikaan sekä tarinansa ajan että hahmojensa piirrosasun puolesta. Mukavaa tunnelmointia ja kohtalaisen hienoa myöhempien aikojen Byrneä.

* BATMAN: GOTHAMIN VARJOT - 60-vuotisjuhlakirja (Egmont Kustannus Oy, 1999). Batman täytti 60 vuotta 1999 ja Suomi oli niitä harvoja maita, jotka tällaista "vähäisempää välivuosikymmentä" edes muistivat erikoisjulkaisulla. 160-sivuinen Gothamin varjot kokoaa yksiin kansiin Suomessa aiemmin väliin jääneen Englehart-Rogers-jatkumon 70-luvun lopulta. Kirja on mustavalkoinen, mutta A4-kokoinen, joten Rogersin taiteen ihailijat pääsevät kyllä tutkimaan kuvia hyvinkin tarkasti. Tarinajatkumo sisältää mm. yhden kaikkien aikojen parhaista Jokeri-jutuista. Teoksen lopussa on toimittaja Jouko Ruokosenmäen Englehartilta pelkästään tätä julkaisua varten kärttämä e-mail-haastattelu, jossa sarjan syntykuviot ja tekijät saavat uudenlaista syvyyttä. Kuriositeettina mainittakoon, että Niko Airaksisen hienoa kansi-ideaa, jossa Batmanin läheltä kuvattu silmäaukko on hahmotettu puolikuun oloiseksi, hyödynnettiin sittemmin näyttävästi USA:laisen Legends of the Dark Knight -lehden tarinassa Siege (132-136, 2000), jonka piirsi samainen Marshall Rogers. Liekkö johtunut Ruokosenmäen jenkkeihin toimittamista näytekappaleista.

* BATMAN/SPAWN (Egmont Kustannus Oy, 2000). Tekijät: Doug Moench ja Klaus Janson.

* BATMAN/ALIENS (Egmont Kustannus Oy, 2000). Tekijät: Ron Marz ja Berni Wrightson. Kiintoisa julkaisu varsinkin kauhumestari Wrightsonin kuvitustyön ansiosta.

* BATMAN/DAREDEVIL (Egmont Kustannus Oy, 2001). Tekijät: Chicester/McDaniel & Grant/Barreto.

* THE DARKNESS/BATMAN plus JLA/WITCHBLADE (Egmont Kustannus Oy, 2002). Käsikirjoitus: Scott Lobdell & Jeph Loeb. Kuvitus: Silvestri, Finch, Lansang, Weems, Mihi, Llamas, Batt ja Livesay. Batman-osio on kuvitettu Darknessista tuttuun hiukan kiiltokuvamaiseen tyyliin, joka ajoittain toimii, ajoittain ei. Kääntöpuolen JLA-juttu sisältää paikoin jännää kivettyneen oloista sankarihahmojen tussailua, joka sopii tyyliin varsinkin Batmanin kaltaisen hahmon yhteydessä.

*YÖN RITARI ISKEE JÄLLEEN 1-3. (Egmont Kustannus Oy, 2002) Tekijät: Frank Miller ja Lynn Varley. Vapaamuotoinen ja poikkeavan tyylinen jatko Millerin legendaariselle 80-luvun Yön Ritari -sarjalle. Varleyn tietokoneväritys.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti ja kuvien skannaus: Esa Toivonen
 

<- Edellinen osa


Historiikin aloitussivulle


DC Comics


Bat-aloitussivu Sarjakuvarock