Batman Suomessa
Bat-historiikki Osa 4


<- Edellinen osa     Seuraava osa ->
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA
 
4. Helsingin Sanomat 1967-
 
40-luvun sanomalehtisarjan jälkeen Batmania on piirretty sanomalehtiin useaankin otteeseen, ensin vuonna 53, sitten 60-luvun lopulta alkaen ja myöhemmin vielä 1978-85 sekä 1989-90.

Suomessa näistä 40-luvun jälkeisistä versioista on tietääkseni julkaistu ainoastaan 60-luvun sarjaa Helsingin Sanomissa vuodesta 1967 alkaen. Tuota strippiä juonitteli DC:n käsikirjoittajaveteraani Whitney Ellsworth. Sen valmistaminen alkoi USA:ssa toukokuun lopulla 1966 ja kesti vuoteen 72 saakka.

Ensimmäisten kuukausien piirtäjä oli Sheldon Moldoff, joka oli ollut yksi Batman-lehtien pääpiirtäjistä 60-luvun vaihteen molemmin puolin. Elokuusta 1966 alkaen pääosan sekä päivästripeistä että sunnuntaisarjoista piirsi ja tussasi Joe Giella, jonka tussauksia nähtiin myös saman ajan Batman-lehdissä. Joitakin sunnuntaisarjoja teki myös Carmine Infantino.

Alkujaan päivästripit ja sunnuntaisivut esittivät omia erillisia tarinoitaan, mutta ne yhdistettiin USA:ssa samaksi jatkumoksi joulukuussa 1966. Parin näkemäni tarinan perusteella nämä sarjat olivat tyyliltään jopa kiusallisen samanlaisia kuin 60-luvun camp-humoristinen tv-sarja, mikä ei ikävä kyllä toiminut sarjakuvassa aivan yhtä hyvin. Stripit pursuivat monenlaista asiasta poikkeavaa hölmöilyä ja pop-taiteellista hölynpölyä. Toisinaan voimakaksikko pysähtyi kesken seikkailun jakelemaan nimmareita tai jopa pusuja kiihkeinä piirittäville kaunottarille. Strippien juonenkuljetus notkahteli selvästi pahemmin kuin saman ajan Batman-lehdissä, joissa niissäkin oli sentään melkoisesti tv-sarjan vaikutteita. Ihan noin hupimielessä näillä voi olla kiintoisaa verestellä 60-luvun tunnelmia, mutta uudelleenjulkaisuja ei taida sanottavasti olla liikkeellä millään kielellä.

Tv-sarjan loputtua strippeihin saatiin jonkin verran lisää kiintoisuutta skarpimmilla mysteeri- ja salapoliisijuonilla, aivan kuten saman ajan Batman-lehdissäkin. Muistelen kakarana lukeneeni Hesarista mm. pätkää, jossa Lepakkomies jonkinlaisen onnettomuuden jälkeen hortoili Gothamissa muistinsa menettäneenä ja Robinilla ja Alfredilla oli melkoinen työ hänen löytämisessään auki jääneen vyöradion välittämien äänten perusteella.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti: Esa Toivonen
 

<- Edellinen osa     Seuraava osa ->


Historiikin aloitussivulle


DC Comics


Bat-aloitussivu Sarjakuvarock