Batman Suomessa
Bat-historiikki Osa 7


<- Edellinen osa     Seuraava osa ->
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA
 
7. Teräsmies 1982-1984 (1969-1988)
 
Batmania julkaistiin vuosina 1982-84 Lepakkomies-nimellä kaikkiaan 30:ssä Teräsmies-lehdessä. Kustannus Oy Semicin julkaisemaa lehteä toimittivat noina vuosina ensin Allan Tokoi ja sittemmin Marjaana Tulosmaa.

Lepakkomies tunkeutui Teräsmiehen lehteen ensin "kokeellisesti” parilla vanhalla team-up-tarinalla numeroissa 1 ja 2/1982 (jälkimmäisessä on Neal Adamsin kuvittama Batman & Teinititaanit -juttu 70-luvun vaihteesta).

Ajanmukaisiin Batmaneihin päästiin kiinni vasta 6/82:sta alkaen. 10 -12/82:ssa ei Lepakkomiestä nähty, mutta kaksi seuraavaa vuosikertaa olivatkin sitten Lepiksen katkotonta voittokulkua, niin että hahmo kaappasi useasti jopa kansikuvia itselleen. Lepakkomiehen julkaiseminen lakkasi lopulta Teräsmieheen 12/84.

Noihin aikoihin USA:n Batman-lehdissä oli ensi kertaa kohtalaisen pitkiä taustajuonikokonaisuuksia, joten tämän kauden Lepakkomiehet olivat suomalaisille bat-faneille tyyliltään täysin uusia.
Teräsmies 3/83
Batman muuttui 80-luvulla
vampyyriksi mystisen seerumin
vaikutuksesta (Teräsmies 3/83).

Valitettavasti Ruotsin vastaavaa lehteä julkaistiin vuodessa muutama numero enemmän kuin Suomen, joten Batman-jatkumoihin jäi täällä aina silloin tällöin kiusallisia aukkoja (mm. upeat tarinat Kissanaisesta ja Kaksinaamasta ylitettiin). Joka tapauksessa pääosa nähdyistä stooreista oli erinomaisia.

Ylimalkaisesti tämän ajan Batmanit olivat peräisin USA:n lehdistä Batman 339-361 (Sept 1981 - July 1983) sekä Detective Comics 517-527 (Aug 1982 - June 1983). Jatkumoon kuului mm. käsittääkseni ensimmäinen tarina Myrkkymuratista (Poison Ivy) sitten hahmon luomisen 60-luvulla.

Erityisen tunnelmarikas oli pitkähkö ja hiljalleen esille hivuttautunut taustajuoni vampyyriksi muuttuvasta Batmanista, johon on viittailtu monissa sittemmin kirjoitetuissa bat-tarinoissa. Sen horror-virityksiin sopi upeasti Gene Colanin ja Don Newtonin kauhusarjiksiin vivahtava synkkävarjoinen, mutta silti sopivan realistinen kuvitus. Kaverit tekivät muutenkin hienoja bat-kuvituksia pitkin 80-luvun alkupuolta, Newton jo 70-luvullakin.

Tämän kauden Lepakkomies-tarinat huipentuivat siihen, kun sirkusperheen orvoksi jääneestä pojasta, Jason Toddista, kehiteltiin uusi Robin. Näin kävi Teräsmiehissä 7-9/84 julkaistussa laajassa tarinassa, jossa voimakaksikko silloisine naiskavereineen (Batgirl, Kissanainen, Talia) joutui vastakkain kaikkien tunnetuimpien vastustajiensa kanssa, joita johti Talian isä, Ra's Al Ghul. Tarina on lähtöisin Detective Comicsin numerosta 526, May 1983, sekä parista sitä edeltäneestä lehdestä. Detective 526 oli tavallista paksumpi erikoisnumero juhlistaakseen Batmanin 500. esiintymistä lehdessä. Näyttävä alku uudelle Robinille.

Pääosa tämän kauden Lepakkomies-jutuista oli Gerry Conwayn aikaansa nähden kiintoisasti kirjoittamia - paljon parempia kuin samojen lehtien Teräsmies-kehitelmät. Vuoden 84 lopulla nähtiin vielä pari uuden kirjoittajan, Doug Moenchin ensimmäistä bat-tarinaa. Sittemmin mestarilliseksi bat-tarinoitsijaksi osoittautuneella Moenchilla oli käynnistysvaikeuksia, joten hieman myöhemmin USA:n alkuperäislehdissä alkanut pitkä ja loistokas lepakkokausi jäi meillä näkemättä (taas!). Moench palasi 90-luvulla uudelleen Batmanin kirjoittajaksi ja teki useita viime vuosikymmenen parhaisiin kuuluvia battyjä, varsinkin erikoisjulkaisujen saralla.

Tässä yhteydessä lienee syytä sanoa sananen myös muista Teräsmiehen lehdissä julkaistuista Batman-tarinoista. Suurin osa seikkailuista on ymmärrettävistä syistä team-upeja Teriksen kanssa, mutta joukossa on myös muutama kiintoisa soolojuttu.

Kuvajulkaisut Oy:n Teräsmies-lehdessä julkaistiin vuosina 1969-70 yhteensä 6 tai 7 Teräsmiehen ja Lepakkomiehen yhteisseikkailua World's Finest Comics -lehdestä. Osa tarinoista lienee ollut Dick Sprangin kuvittamia ja peräisin 50-luvun lopulta, osan ollessa n. 10 vuotta uudempia ja lähtöisin Ross Andrun ja kumppaneiden kynistä. Lehdessä julkaistiin myös muutamia Lain Vartijoiden eli Oikeuden Puolustajien eli Justice League of American seikkailuja, joissa Batmankin on mukana.

Ensimmäinen Teräsmiehessä julkaistu Batmanin soolotarina löytyy numeron 12/81 lopusta. Olipa kerran... -niminen Walter Simonsonin komeasti kuvittama kaksisivuinen episodi ennakoi vuonna -82 tapahtunutta Batmanin laajempaa invaasiota Terikseen.

Vuosien 1982-84 tarinajatkumon loputtua Lepistä nähtiin seuraavan kerran numerossa 6/86. Kuriositeetiksi jäävä team-up-viritelmä Teräsmiehen kanssa on peräisin World's Finest Comicsin numerosta 310 (1984).

Vuonna 1987 Batman vieraili kahdessa Teräsmiehen numerossa. Numerossa 3/87 nähtiin John Byrnen uudistaman Teriksen ensimmäinen kohtaaminen Batmanin kanssa. "Peruskamaa" oleva tarina kuuluu Superman: The Man of Steel -minisarjaan (1986) eli on Teräsmiestarina, mutta Batmanin suuren roolin vuoksi sen voinee myös Lepakkojutuksi laskea.

Vuoden viimeisessä numerossa (12/87) Batman kohtasi Byrnen kirjoittamana ja Arthur Adamsin piirtämänä vampyyrin (jälleen). Tällä kertaa mukaan vampyyrijahtiin otettiin Teräsmies. Byrnen käsis ei vedä vertoja Batmanin aiemmille (Teris 1983) tai tuleville (DC-Spesiaali 1995-96) kohtaamisille kuolemattomien kanssa. Vampyyrijutun lisäksi numerosta 12/87 löytyy mielenkiintoinen ja tunnelmallinen Bat-pala: Dennis O'Neilin kirjoittama ja Frank Millerin kuvittama joulutarina vuodelta 1980! Seikkailu on ensimmäinen Millerin piirtämä Lepakkojuttu, ja se on toteutettu samaan legendaariseen sävyyn kuin samalta ajalta peräisin olevat Millerin Marvelille tekemät Daredevilit.

Vuonna 1988 Teräsmies-lehden kakkostarinana julkaistiin numeroissa 5-6/88 aivan ykkösluokan Batman-kamaa, eli Alan Davisin, Paul Nearyn ja Mike Barrin mainio kaksiosainen Jokeri-juttu. Nämä lehdet kandee ehdottomasti ottaa talteen, jos osuvat vastaan!
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti: Esa Toivonen ja Petteri Oja
Kuvan skannaus: Esa Toivonen  

<- Edellinen osa     Seuraava osa ->


Historiikin aloitussivulle


DC Comics


Bat-aloitussivu Sarjakuvarock