Batman Suomessa
Bat-historiikki Osa 9


<- Edellinen osa     Seuraava osa ->
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA
 
9. Aamulehti 1990-
 
Batmanin 50-vuotisjuhlat ja ensimmäinen uusi bat-elokuva 1989 olivat sen verran kovia juttuja Suomessakin, että Aamulehti päätti ottaa 90-luvun alussa vanhan 40-luvun Batman-stripin sarjakuvasivulleen. Toisin kuin Ilta-Sanomat 40-luvulla, Aamulehti julkaisi sarjan alusta lähtien kaikkine esittelyjaksoineen, tyyliin "keitä he ovat?"

AL:n stripit olivat ainakin aluksi alareunastaan kavennettuja. 40-luvun bat-stripeistä on nimittäin tässä suhteessa liikkeellä kahdenlaisia versioita riippuen siitä minkä kokoisia sarjakuvia kukin sanomalehti on tottunut sivuillaan julkaisemaan. Joidenkin USA:n 40-luvun sanomalehtien julkaisuformaattiin sopivat vain alareunastaan kavennetut stripit.

Aamulehti.
Aamulehti aloitti strippien julkaisun oikeaoppisesti esittelyjaksolla.

Kavennus ei sinänsä ollut iso puute, sillä se otettiin jo kuvia piirrettäessä huomioon eikä alalaitoihin laitettu mitään juonen kannalta oleellisia sisältöjä, puhekuplista puhumattakaan. Enemmän ongelmia aiheutti ilmeisesti se, että stripit olivat 40-luvulla suhteellisen pitkiä, joten ne jouduttiin esittämään AL:ssäkin aika pienessä koossa. Kun kuplat tekstattiin käsin, tekstaajalla oli välillä vaikeuksia tehdä luettavaa jälkeä. Muuten käsintekstaus sopi erinomaisesti 40-luvun vanhahtavaan film noir -tunnelmaan.

Aamulehden Batman-sarja alkoi lokakuun alussa 1990 ja sitä esitettiin muistaakseni ainakin 4-5 jaksoa, ajallisesti noin parin vuoden verran.

Kts. myös strippien esittely Aamulehdestä
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti ja kuvien skannaus: Esa Toivonen
 

<- Edellinen osa     Seuraava osa ->


Historiikin aloitussivulle


DC Comics


Bat-aloitussivu Sarjakuvarock