DC-lehdet Suomessa
Artikkeleita / Sarjakuvalehti


TERÄSMIES SARJAKUVALEHDESSÄ
 
Sarjakuvalehti (1949 ->) oli ensimmäinen suomalainen säännöllisesti ilmestyvä varsinainen sarjakuvalehti. Sitä en tiedä oliko sanaa "sarjakuva" jo käytetty ennen tämän lehden ilmestymistä, mutta ainakin tämän lehden ja sen nimen myötä se tuli kerralla tutuksi Suomen sodanjälkeisessä (fyysisessä, kulttuurillisessa ja yleensäkin kaikenlaisessa) puutteessa elävälle kansalle.

Ennen Sarjakuvalehteä oli sarjakuvia nähty täälläkin raukoilla rajoilla sanomalehtien strippeinä, aikakauslehtien sivuilla, salapoliisilukemistojen mukana (mm. Seikkailujen maailma) sekä muutama sarjakuva"kirjoja" esim. Pekka Puupää oli ilmestynyt.

Sarjakuvalehti 2/49. Mutta Sarjakuvalehti ehti ilmestyä pari vuotta joka toinen sivu (ja tietysti myös kansi) nelivärisenä ennenkuin jouluksi 1951 ilmestyi Aku Ankan näytenumero ja 1952 Aku varsinaisesti vasta toi sarjakuvan kaiken kansan syvienkin rivien tietoisuuteen.

Sarjakuvalehdessä osa sarjoista jatkui aina seuraavassa numerossa ja osa oli kertastrippejä. Käytetyt painovärit oli siihen aikaan "puhtaasti" kemiallisia eli "myrkyllisiä" eli käytännöllisesti katsoen hajoamattomia, jollaisia ei nykyään saa enää käyttää. Siksipä värit hehkuvat edelleen yli 50 vuoden jälkeen hyllyssäni mielettömän hienoina ja voimakkaina. Nykyajan sarjiksissa on vanhan keräilijän silmissä todella haaleet ja mitäänsanomattomat värit.

Aluksi 1949 lähtien Sarjakuvalehden lippulaiva ja etusivun (myyvin) juttu oli Teräsmies. Jopa etukannen reuna-alueet on 1949-1951 lehdissä vuorotellen siniset, punaiset ja keltaiset. 1953 Mustanaamio nousi etusivun sarjaksi Teräsmiehen taantuessa mustavalkoisille sivuille ja lopulta hävitessä koko lehdestä 1955 ilmestyäkseen oikeassa sarjakuvalehdessä (sanomalehtien stripeistä en tiedä) vasta 1961 "Teräsmiehen Poika" näytenumerossa ja Teräsmiehenä vasta kymmenen vuotta myöhemmin 1965.

1949 Teräsmies on ilmeisesti vielä suhteellisen tuntematon Amerikassakin, koska 2/49 lehdessä (kts. kuva) ihmiset luulee häntä asun perusteella sirkuspelleksi. Kun äijät ampuu Teräsmiestä hän sanookin huumorintajuisesti: "Sirkuspellen ensimmäinen naurunumero". Huomaa myös Teriksen lentoasento, joka on lähinnä "taivaalla harppomista" nykyiseen "uimiseen" verrattuna. Tämän ensimmäisen Suomessa ilmestyneen Teräsmies-jutun lopuksi Perry White hyväksyy Clark Kentin Päivän Planeetan reportteriksi (siis ilmeisesti ensimmäisen kerran, vastaavia juttuja taitaa olla myöhemminkin leegio).

Mielenkiintoisia seikkoja muista Sarjakuvalehden Teris-jutuista:

Teräsmiehelle myydään vakuutus (Sarjis 17-25/51)
Tämä sama teema toistuu myöhemmin Teräsmies-lehdessä (TM 6/67), mutta myöhäisemmässä teemassa vakuuttamisen kohteena on vihreä kryptoniitti. Tässä varhaisemmassa jutussa vakuuttamisen kohde on salainen henkilöllisyys!

Teräsmies muuttuu Teräsvauvaksi (Sarjis 6-24/53, 1/54)
Teris muuttuu atomiräjähdyksen (joka on huomattavan pieni ja pysyy hallitusti koebunkkerissa) seurauksena ulkoisesti noin 4-5 v. teräspienokaiseksi, mutta mieli säilyy aikuisena. Teris hommaa näköiskulkurin tuuraan Clarkia, mutta näköispainos rakastuukin Lois Laneen ja he menevät naimisiin! Vihkiminen on kuitenkin pätemätön, koska mustasukkainen Teräsmies on siirtänyt koko kirkon naapurikuntaan, jossa kyseisellä vihkimisen suorittajalla ei ole valtuuksia. Teräsvauva väittää jo epätoivoissaan itse olevansa Clark Kent, muttei sitä kukaan usko, koska kaksoisolento pitää myös nimestä kiinni ja on enemmän Clarkin näköinen eli aikuinen. Lopulta tietysti kaikki selviää, kun pienellä lisäatomisäteilyn vaikutukselle altistumisella Teris muuttuu takaisin aikuiseksi, tosin kasvuvaiheessa hänen vaattensa repeävät ja Teris tulee bunkkerista tynnyriin pukeutuneena!

Teräsmies ja kuningatar Kleopatra (Sarjis 2-11/54)
Tässä jutussa Teräsmies käy lähiavaruudessa kääntämässä maata uhkaavan meteorin pois radaltaan, mutta ajautuukin meteorin imussa pari tuhatta vuotta menneisyyteen. Mielenkiintoista on se, ettei Teräsmies aluksi osaa pois menneisyydestä, vaan joutuu olemaan Markus Antoniuksen kilpailevana kosiokumppanina lemmenkipeän Kleopatran kohteena. (Myös Suprania- (Sarjis 6-18/49) ja Mars (Sarjis 12-23/54) -seikkailuissa Teräsmies joutuu paikallisten kaunotarten ja vähemmän kauniiden naisten naimakauppojen kohteeksi). Lopulta Teris pääsee aikaloukusta seuraamalla em. meteorin imussa nykyaikaan (tai siis 40-luvulle).

Epilogi
Kun aikoinaan tehtiin Virtanen-yhtyeen julistetta, niin bändin nimen kirjainten tyyli valittiin tästä Sarjakuvalehden Teräsmies-logosta.

Näin se käy
Mauri-setä lässyttää lisää lapsille
jahka taas jotain pumpsahtaa mieleen
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Teksti: Moog Konttinen
Julkaistu 03.04.2003
 

Sarjakuvalehtien Teris-sisällöt

Takaisin artikkelisivulle


DC Comics


DC-aloitussivu Sarjakuvarock