A. P.  S A R J A N T O

P a k i n a


APOSTOLIEN TEOT

A.P. Sarjanto

Enpä voinut olla nauraa räkättämättä, kun ufoapostoli Juhan af Grannin massiiviset uudenvuodenkekkerit menivät läskiksi. Ilmeisesti juuri yleisökadon vuoksi myös avaruusolennot peruuttivat saapumisensa.

Yleensä nuo edistyneempää teknologiaa ja korkeampaa tietämystä edustavat organismit laskeutuvat aluksellaan jonnekin Arizonan erämaahan ja kertovat ihmiskunnalle elintärkeän sanomansa paikalle sattuneelle eläkkeelle jääneelle käärmesalvakauppiaalle ja tämän 200-kiloiselle vaimolle.

Mutta af Grann on terävä ja edustuskelpoinen kaveri, eikä mikään onneton hörökorva. Hänen itsevarmuutta huokuva olemuksensa, laajat tietonsa ja kiistaton lahjakkuutensa ovat saaneet monet miettimään, olisiko hän sittenkin tähtien lähettiläs.

Joonas Hytösen tv-ohjelmassa Juhan af Grann ei enää huokunut salaperäisyyttä, vaan vertasi itseään Jeesukseen ja veikkasi joutuvansa salamurhatuksi. Mutta kenen toimesta? Pakko veikata tässä entistä äidinkielenopettajaani, joka tuskin on voinut hampaitaan kiristelemättä kuunnella sitä sivistyssanojen Tonavaa, joka noilta tiukoilta huulilta keskiviikkoiltana virtasi.

Mikä hitto on ”faktillinen tosiasia”, joka on eräs ufouskovaisten tiuhasti toistamia ilmauksia? Ilmeisesti jonkinlainen niin maan perusteellinen faktojen fakta ja kaikkien faktojen isoäiti.

Medioissa hyppää muitakin komeita kikkarapäitä kertomassa kaikenlaista jännää uusista aatteista, mutta vanhoille uskomuksillemme ei tunnu löytyvän yhtä filmaattisia puolustajia.

Siinä ei ole mitään pahaa, että nykyihminen kyseenalaistaa isiensä uskon, mutta on omituista havaita, kuinka kevyesti nämä epäilevät tuomaat hyppäävät sen hyljättyään mitään kyselemättä ensimmäiseen pulkkaan joka valuu rinnettä alas. Kristillisyyden uskonkappaleita lapsellisina pitänyt aikuinen ihminen alkaa tähyillä avaruusaluksia tai rakennella pyramidien pienoismalleja sänkynsä alle. Joku uuden testamentin evankeliumien asiavirheistä hermostunut ihastuu vanhaan japanilaiseen uskontoon, jolla on 694 paviaanikasvoista jumalaa.

Uuden ajan ihminen kaivannee uskoa vailla velvoitteita ja uskon tekoja. Uskoa, joka antaa valtaa ja voimaa ja on kliffaa. Niin kova on tämä tarve, että on todellakin ihmisiä, jotka ensin vaativat aukottomia historiallisia todisteita nasaretilaisen puusepän olemassaolosta ja niitä vaille jäätyään alkavat suhtautua vakavasti viikinkien jumaliin, vanhaan vihtahousuun tai inkkareiden helkutin Manitoon.

Faktoista ehkä faktillisin on kuitenkin se, että yhtäkään näistä Teutateksen palvojista ette näe jakamassa jouluaattona soppaa köyhille ja kodittomille.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pakina on alunperin julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa.


Pakinat Aloitussivu