A. P.  S A R J A N T O

P a k i n a


HYVÄNAHKAINEN

A.P. Sarjanto

Painukaa kaikki helvetin kuuseen. Ja tällä kertaa tarkoitan teitä aivan kaikkia.

Hyvänahkainen ihminen, joka joutuu toisten pompottelemaksi, haaveilee suuttumisesta. Unelmilla vain on lyhyet siivet. Hyvänahkainen tietää, ettei nyrkin lyöminen pöytään enää auta, kun munat on aikoja sitten katsottu.

Ihmisten välisissä nokitteluissa hyvänahkainen saa asemastaan riippumatta olla jokaisen urpon kynnysmattona. Hyvänahkaisesta toki tykätään, sillä hyvänahkainen on mukava ihminen. Mutta pian huomataan, että hyvänahkaiselle voi vinoilla ja ärähdellä aina, kun joku tai jokin muu itseä mahtavampi on tunkenut herneen syvälle sieraimeen. Hyvänahkaiselle voi sanoa asioita, joista joku toinen tirvaisisi suoraan turpaan. Hyvänahkainen ottaa vastaan loukkauksia kuin elokuvateatterin portsari pilettejä. Lempeälle on myös helppo valehdella, sillä sontaan tottunut sävyisä ei vaadi paskapuheista tilille.

Hyvänahkaisella toki on kielen päällä yhtä sun toista, kun silmille aletaan hyppiä. Mutta kielelle ne jäävät. Jarrua lyövät kasvatus, elämänasenne ja harkinta. Elokuvissa hyvänahkainen maalaismies vetää leffan lopussa koko kylää daijuun. Mutta tarinoissa hyvänahkainen on kaksi metriä pitkä. Ja elokuva loppuu aina kiusatun hyvitykseen. Todellisessa elämässä kylän kaljupäät iskevät takaisin yön pimeydessä.

Hyvänahkainen hautoo ja ihmettelee elämäänsä. Sävyisyys antaa paljon ja tuntuu oikealta, mutta monimutkistaa ihmissuhteita. Hyväksikäyttäjiä, vedättäjiä ja pyytäjiä riittää, samoin kuin väkäleukaisia suorien sanojen puhujia, tyhjäntoimittajakriitikkoja, opettavaisia pöllöjä, hevosenleikin ystäviä ja huonon huumorin mestareita. Järki sanoo, ettei näin voi jatkua. Kun hyvänahkainen sitten pitkään pohdittuaan laukaisee oikeutetun suuttumuksensa, on ajoitus usein väärä ja reaktio ylimitoitettu käsillä olevaan asiaan nähden.

Jos hyvänahkainen päästää kääminsä kärähtämään, on seurausten oltava monumentaalisia ja lopullisia, savuavia raunioita. Muuten tarjoaa vain lisää aseita osaaville käsille. Kauko Röyhkää mukaillen voisi todeta, että jos pelaa hyvänahkaisuuden säännöillä ei voi kuin hävitä, ja jos häviää, ei muuta voi kuin häipyä täältä.
Kuka sitten on hyvänahkainen? Minä en ainakaan tunne yhtäkään.
Näkemiin.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pakina on alunperin julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa.


Pakinat Aloitussivu