A. P.  S A R J A N T O

P a k i n a


MAAILMANLOPPU ON PERUUTETTU

A.P. Sarjanto

TV Ykkösen dokumenttipläjäyksessä kerrottiin, että planeettaamme ravisteleva, kauhistuttava kasvihuoneilmiö on pelkkää kukkua. Maapallon keskilämpötila ei ole noussut selvästi havaittavasti missään. Tattista vaan.

Kaupungeissa tehdyt lämpötilamittaukset ovat näyttäneet puolta astetta lämpimämpää kuin samassa paikassa sata vuotta sitten sijainneilla pelloilla tai metsissä. Mutta kaikkialla missä on nykyäänkin jänkhää, ovat elohopeat pysyneet hievahtamatta samoissa lukemissa.
Ja meitä on peloteltu, että napajäätiköt sulavat, vaikka joka paikassa on kylmä kuin jääkarhun perseessä. Ohjelmaan oli roudattu maailman johtava säätieteilijäkin hihittelemään, ettei koko kasvihuoneilmiölle ole mitään tieteellisiä perusteita.

Mitähän seuraavaksi?
Ilmeneekö, että reiät otsonikerroksessa ovat monikansallisen deodoranttifirman markkinointiosaston junailema jekku?
Kettutyttöjen tempaukset on sponsoroinut kultaisia nenäkoruja kaupusteleva latvialainen lävistystaiteilija?
Kiinan pöpeliköissä tömistelee jättiläispandoja niin että päät yhteen kolisevat?

Suomessakin ollaan huolestuneita, kun pohjoinen eläimemme naali on lähtenyt Lapista lätkimään ilmaston lämmettyä kasvihuoneilmiön takia. Ilmasto ei tosin niinku oikeesti ole lämmennyt, kuten tilastot ja käyrät osoittavat, mutta naalihan ei sitä tiedä. Tuo yksinkertainen luontokappale.

Voihan WWF sentään! Kehen tässä voi uskoa, jos Maailman Luonnonsäätiökin puhuu läpiä päähänsä. EU:ssa lyödään pykäliä kasaan ja otetaan huomioon ilmiö, jota ei todellisuudessa esiinny.

Luonnonsuojelu ei pääse ikinä irti hörhöilyn leimastaan, jos tällaisia uutisia alkaa ilmestyä lisää. Luontoihmiset taistelevat tärkeiden asioiden puolesta, mutta miksi heitä ei oikein jaksaisi kuunnella? Osittain varmaan syyllisyydestä.
Mutta rakkaus luontoon lähentelee monilla uskontoa ja siitä paasaaminen omissa päivittäisissä ongelmissaan kamppailevalle nykyihmiselle aiheuttaa samanlaisen vastustusreaktion kuin ikuisella kadotuksella pelottelu.

Tekisi mieli joskus oikein shokeerata ja sanoa, että paskat minä luonnosta. Helvettiin koko luonto. On tässä kuulkaas muutakin ajateltavaa.
Kotitalon katto ei pidä vettä, ulkoseinän sisäpuolella on hometta, tukka tekee päälaelta jo lähtöä ja ikäloppu kissakin meni ja pissasi sänkyyn ja soffaan.
Päästä heittää yhtenään, palleasta ottaa ja ienraja on nousemassa taivaaseen asti.
Kasvimaa on kääntämättä, lehdet haravoimatta, komposti delannut ja Ladassa kukkii ruoste.
Älkää enää koskaan tulko minulle puhumaan vesilintujen pesinnän häiriintymisestä ulkoluodoilla.
Ainakaan ilman pitäviä todisteita.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pakina on alunperin julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa.


Pakinat Aloitussivu