A. P.  S A R J A N T O

P a k i n a


ONNEKSI TV ON TOSI

A.P. Sarjanto

Televisio on nykyään melkoista terapiaa, kun nuhruinenkin arkimies alkaa sitä katsellessaan tuntea saaneensa selkävoiton elämästä.

Vaimon kanssa olemme jo pitempään leiriytyneet töllöttimen ääreen kyttäämään viikonloppuisin tulevaa dokusaippuaa. Näiden omana itsenään esiintyvien ihmisten järisyttäväksi paljastuva arvomaailma, täydellinen itsetuntemuksen puute ja naurettavat käsitykset elämästä ovat palsamia meille, jotka syyttä suotta itseämme väheksymme.

Pelkokerroin. Luuserina itseään pitäville.
Teema: Ryhmä puleerattuja amerikkalaisjuntteja tekee uskaliaita temppuja ja joutuu siinä sivussa syömään ryömiviä iljetyksiä tahi isojen sorkkaeläinten alapään pallukoita. Amerikkalainen uho ja voittaja-asenne paljastuu huuhaaksi, sillä raflaavilla titteleillä elvistelevien vartalonatsien tippuessa yksi kerrallaan kelkasta potin vie joko vahvakätinen montanalainen perheenäiti tai vaitelias parkkihallivirkailija New Jerseystä.
Opetus: Amerikkalaisilla elämäntapaoppailla voi pyyhkiä peppunsa.

Vetelehtijät. Mennyttä nuoruutta murehtiville.
Teema: Englantilaisnuoret ottavat ilon irti elämästä Teneriffalla, mikä tarkoittaa tietenkin tolkutonta ryyppäämistä ja pornoilua. Tätä ei tarvitse katsoa kuin kerran vuodessa. Bailaavan nuorison silmät harittavat siihen malliin, että suurin osa näistä rantapelleistä on kolmikymppisenä hylkytavaraa.
Opetus: Onneksi nuoruus on ohi.

Selviytyjät. Arkipäivän psykologeille.
Teema: Aidosti kiinnostava sarja autiolle saarelle kuskatuista eri ikäisistä amerikkalaisista, jotka kilpailevat ensin heimona ja sitten yksilöinä miljoonan dollarin potista fyysisissä ja henkisissä mittelöissä. Polleimmat yksilöt kompastuvat tässäkin suuruudenhulluuteensa ja ovelimmat sotkeutuvat itse kutomiinsa verkkoihin.
Opetus: Voima on viidakon laki, mutta yhteistyö on sivistyksen laki.

Osbornet. Kateellisille.
Teema: Demonisten hevipäälliköiden kantaisä esittää raihnaisempaa kuin onkaan, mutta vaimo ja lapset ovat oikeasti sekaisin kuin zeppeliinit. Poika ja tytär etsivät itseään musiikkimaailmassa, mutta vaikka iskän sukunimi on avannut monia ovia, nurkan takana nauretaan vedet silmissä.
Opetus: Kultalusikka suussa on myllynkivi kaulassa.

McCoyt. Rock-unelmassa eläneille.
Teema: Varhaisella tertiäärikaudella melkein kansainväliseksi rokkitähdeksi yltänyt kitaristi ja hänen hauskasti käkättävä vaimonsa köpsöttelevät korkeissa koroissaan ja hepenissään suomalaisessa arjessa. Pariskunta on oikeastaan aika sympaattinen, mutta mitään opetettavaa heillä ei kenellekään ole.
Opetus: Onni on vakituinen työpaikka ja tavalliset kuteet.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pakina on alunperin julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa.


Pakinat Aloitussivu