A. P.  S A R J A N T O

P a k i n a


RENNY JA MINÄ

A.P. Sarjanto

Nuorena poikana luulin hetkeni koittaneen, kun lehdessä haettiin avustajia Lauri Harjolan toimintafilmiin Jäätävä polte. Minusta ei tullut action-staraa, mutta sittemmin Renny Harlinista tuli menestynein suomalainen elokuvaohjaaja maailmalla. Hän saa tehdä suuren budjetin elokuvia jatkossakin, jos vain valitsee aiheensa oikein.

Jo 1980-luvulla vanhanaikaisella jenkit ja ryssät -asetelmalla ratsastavaa toimintapätkää kuvattiin Leppäkosken tiilitehtaalla. Toistasataapäinen avustajajoukko puettiin vangeiksi, joiden piti mekkaloida verenhimoisesti, kun pihalla pelattiin shakkia eläviä ihmisiä nappuloina käyttäen. Pelissä syödyt onnettomat sitten raahattiin yleisön joukkoon ja tapettiin. No minähän karjuin kurkkuni käheäksi ja muljauttelin silmiäni. Yritä nyt sitten tämmöisellä kuunaamalla näyttää julmalta. Ylitalon Make pääsi enemmän esiin, kun oli hoikka ja mielettömässä kondiksessa.

Suomalainen ohjaaja lippalakissaan ja pitkässä tukassaan vaikutti rennolta ja mukavalta kuin oikea amerikkalainen. Kun alettiin kuvata kohtausta, jossa jenkkipojat karkaavat vankilastaan, menin minä poika kunnianhimosta kihisten sanomaan Harjolalle, että haluan mukaan kohtaukseen. Minua saa vetää vaikka lättyyn. Renny katsoi hetken silmiin, otti sitten minua olkapäästä kiinni ja esitteli mustalle sivuosanäyttelijälle, jonka roolinimi elokuvassa oli Amiraali. Pääsisin sittenkin esiin.

Minun piti seistä oven suussa ja ottaa turpiin Amiraalilta amerikkalaisten syöksyessä ulos vapauteen. Musta mies kopautti minua kokeeksi mahaan ja kysyi, että näinkö. Minä olin sfääreissä ja sanoin että niin kuin herralle sopii. Kohtaus kuvattiin vain kerran, sain nyrkin vatsaan ja menin kaksinkerroin polvilleni ja kaikki oli ohi. Kukaan ei tullut sanomaan mitään, joten oletin kaiken menneen läskiksi ja painuin muiden anonymiteettien kanssa kaljalle Kauppariin. Enkä katsonut edes elokuvaa.

Monia vuosia myöhemmin, kun avasin telkkarin ihan muuten vaan, näin yhtäkkiä tuttuja naamoja televisiossa. Jäin katsomaan Jäätävää poltetta hetkeksi ja yhtäkkiä näin kohtaukseni. Koko juttu ei kestänyt kuin kaksi sekuntia, mutta minä siinä olin. Action-tähti!

Harlin tekee omaperäisiä ratkaisuja valitessaan elokuviensa aiheita. Suomalaisena hän mieltynyt luontoon ja eri elementteihin. Rakkaus vuoristoihin, tuuleen ja veteen vain saattaa osoittautua kohtalokkaaksi kassatuloja ajatellen. Sen osoitti jo Kevin Costner Waterworld-elokuvallaan. Jos leffan aihe on se, että joka paikassa on helvetisti vettä, niin floppihan siitä tulee. Geenan tähdittämä toimintapätkäkin oli mielestäni erittäin jänskä, mutta meni myttyyn. Lajityyppiä arvostavat karjut eivät kai sulata naisagenttia.

Renny, vanhan ystävän neuvo, kun olet niin mukava mies. Unohda vuoret ja tasangot, vesimassat ja hiekkakasat. Unohda auton moottorit, intiaanien savumerkit, lentoon nousevat joutsenet ja pohjoisnavalla kylmyyttä vastaan kamppailevat luontoaktivistit. Siis jos tahdot tehdä vielä suuren budjetin elokuvia. Jos tahdot valaistua, on se toinen juttu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pakina on alunperin julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa.


Pakinat Aloitussivu