Takaisin taskukirjaluetteloon...

Taskaritietokannan elämä ja teot

Taskaritietokanta sai alkunsa, kun eräänä synkkänä lokakuun päivänä eräs Vesa Saarinen lähetti sarjakuva-uutisryhmään kohtalokkaan viestin, jossa kyseltiin josko Internetistä mahdollisesti löytyisi tietokantaa Aku Ankan taskukirjoista. Allekirjoittanut oli vääntänyt jo pitemmän aikaa kokoon jonkinlaista tietokannan poikasta, mutta yleiset kiireet olivat estäneet valmistumisen. Ilmoitinpa kuitenkin, että olin jo näpytellyt muutaman kymmenen taskarin tiedot sähköiseen muotoon. Siitäpä alkoi innostus leviämään, ja useampikin henkilö ilmoitti kiinnostuksensa taskaritietokannan teosta. Kun keskustelu paisui liian suureksi, perustettiin tietokantaa varten oma postituslista. Jyvät erottuivat akanoista ja lopulta seitsemän eläväistä istui sähköisen pöydän ääreen suuren haasteen eteen: Antti Peltola, Ari Seppi, Ben Roimola, Jari Lehtinen, Pasi Ruhanen, Vesa Saarinen ja minä.

Kuten kaiken alussa myös taskaritietokannan alussa vallitsi kaaos. Viestejä sinkoili pitkin kyberavaruuden polkuja. Kyseltiin ja etsittiin sopivaa pesäpaikkaa taskaritietokannalle, jaettiin tehtäviä ja sovittiin yhteisestä pohjasta, jolle sivut rakennettaisiin. Sopivan paikan löytäminen netin palvelimilta tuntui aluksi kovin hankalalta: ensimmäinen sunpoint.net oli kaikin puolin mukava, mutta pian kävi ilmi, että insinööritaidon huipentumana sinne kyllä sai lähetettyä tiedostoja muttei haettua. Toinen varteenotettava vaihtoehto oli cybercities.com, joka valitettavasti oli hitaanpuoleinen. Lopulta löytyi kaikinpuolin hieno paikka fsn.net:in alta, jonne päätimmekin alkaa kokoamaan tiedostoja. Yhteisen sivumallin kokoonpaneminen oli suhteellisen kivutonta, mitä nyt värejä hiukan muuteltiin ja otsikkoja paranneltiin.

Kun paikat ja sivupohjat oli saatu päätettyä, alkoi varsinainen uurastus. Mutta työnteko tyrehtyi heti kättelyssä, kun alkoi heräämään kysymyksiä sivujen sisällöstä: mitä mainitaan, missä siitä mainitaa, miksi tämä pitää mainita, miksei tätä mainita jms. Pieninä esimerkkeinä voisi vaikka mainita yleisarvosanan ja taskareista löytyvät oudot numerokoodit. Pian kaikki oli kuitenkin tallottu sopivaan muottiin, ja taskarisivujen todellinen tehtailu alkoi marraskuun alussa. Taskareita tipahteli tasaiseen tahtiin serverille ja esille tulleet ongelmat hoidettiin vauhtia hidastamatta.

Taskareiden valmistumisvauhdin näyttäessä tasaiselta alettiin ehdotella deadline-päivää. Nopeasti saatiin sovittua, että kaiken pitäisi olla valmiina joulukuun 16. päivään mennessä. Samaan aikaan yksi jos toinenkin huomasi INDUCKS-tietokannan kätevyyden, kun tekijätietoja haettiin. Ainakin allekirjoittaneelle INDUCKS oli täysin tuntematon ennen tätä projektia. Mutta rauhaisan elomme keskeytti punaisen prioriteetin hätäviesti Vesalta. Hän oli saanut vastauksen aikoja sitten lähettämäänsä tiedusteluun, jossa kyseltiin Aku Ankka -lehden nettisivuilta tilaa sivustollemme. Vastauksessa kerrottiin heidän itsensä puuhaavan saman projektin kanssa! Suuren itkun, valituksen ja köysien hankinnan jälkeen päätimme olla välittämättä koko uutisesta: oma tietokantammehan tulisi olemaan paljon hienompi kuin heidän (toivottavasti!) eikä sivuillamme ollut paljoa tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia.

Kun ensimmäisestä kriisistä oltiin päästy eroon, odottivat uudet hankaluudet kulman takana. FSN, joka toimi tietokantamme hostina, alkoi osoittaa epäilyttäviä merkkejä. Virhesivu vaihtui pornomainokseksi ja mainosbannereissa alkoi näkyä vähäpukeisia naisia. Onneksi Pasi oli ollut perustamassa kotimaista Perunamaa-palvelua, josta saimme mukavasti tilaa sivujamme varten. Nyt tietokannalla oli nopea ja luotettava paikka asustella.

Muut ongelmat selvitettyämme saimme kokea vanhan viidakon sananlaskun todeksi: "Jos asetat deadlinen, se ei toteudu." Joulukuun 16. päivän lähestyessä, alkoi pikkuhiljaa näyttää siltä, etteivät kaikki taskarit valmistu määräpäivään mennessä. Sovimme uudesta ajasta ja päätimme, että tietokanta valmistuisi ennen joulua. Ankarasti töitä tehden viimeisetkin taskarit ilmestyivät Perunamaalle, ja 22. joulukuuta koitti h-hetki. Uskomaton urakka oli saatu päätökseen, ja viesti tietokannan valmistumisesta lähetettiin maailmalle. Virtuaalisamppanja virtasi tietokantaporukan ihmetellessä aikaansaannostaan. Heti ensimetreistä lähtien palaute oli positiivista: tätä oli selvästi kaivattu.

Tietokannan pyörähdettyä käyntiin kaikki näytti hyvältä. Valveutuneilta taskari-ihmisiltä tuli korjauksia ja lisäyksiä tietokantamme sisältöön. Kaikki ei tietenkään ollut näin ruusuista, vaan valtio päätti tarjota minulle ja Arille puolen vuoden elämysretken Suomen metsikköihin. Tämä retkeily tietysti vaikutti tietokannan asioihin, koska kaksi tekijöistä ei ollut paikalle kuin silloin tällöin viikonloppuisin. Ei tietokannan kehitys kuitenkaan kokonaan pysähtynyt, vaan jo helmikuussa aloimme suunnittella hakukoneen ja keskustelupalstan lisäämistä sivuille. Ja kiitos Pasin nopean toiminnan hakukone saatiin toimimaan heti helmikuun alkupuolella.

Pienen hiljaiselon jälkeen tietokanta syttyi toimimaan huhtikuun alussa, jolloin pitkään suunnitellut vieraskirja ja keskustelupalsta saatiin vihdoinkin käyttöön, kiitos Arin ja Vesan. Lisäksi tietokantaan lisättiin suuremmat kuvat kansista, jotta halukkaat pääsivät katselemaan tarkempia ja kauniimpia kuvia. Ja taas seurasi pitkä, hiljainen kausi, jolloin ainoaa toimintaa oli lähinnä uusien taskareiden lisääminen. Lopulta koitti kesäkuun loppu, jolloin minä ja Ari palasimme korvesta, mutta jotta universumin tasapaino olisi säilynyt, piti Vesan lähteä joukostamme muutaman viikon koulutustilaisuuteen. Kuitenkin heinäkuussa alkoi taas tapahtua. Palautetta oli tullut kovin nihkeästi alkuhuuman jälkeen, joten uusi palautesysteemi oli ajankohtainen. Ari ja Pasi saivatkin suunniteltua kätevän lomakejärjestelmän, joka otettiin käyttöön. Minäkin aloin taas tehdä jotain ja tuloksena oli tilastosivu taskareiden maailmasta, johon Ari vielä lisäsi taskarien hintakehityksen.

Heinäkuun kallistuessa loppua kohti Vesa palasi takaisin ruotuun ja aloitti viattomalla kommentillaan valmistusvuosista ja alkuperäisnimistä vääjäämättömän kehityksen kohti tietokannan päivitystä. Useat äänet ilmoittivat kannatuksensa tietokannan laajennukseen ja Ari ehdotti vielä hahmokentän lisäämistä. Elokuun alussa huomasimme keskustelualueen olevan hyvinkin epävarma ja Pasi laittoikin nopeasti korvaavan systeemin pystyyn. Elokuun aikana näki päivänvalon myös Arin tekemä artikkeli taskareiden kansista sekä uusi, tehokkaampi hakukone.

Tietokannan päivityksestä tulikin sitten koko syksyn pääpuheenaihe. Jo elokuussa saatiin sujuvasti päätettyä, että uusia kenttiä otettaisiin käyttöön ja ulkoasua muutettaisiin. Joukossa oli kuitenkin yksi tuskainen asia: hahmot. Hahmo-kentän sisällyksestä käytiin pitkään väittelyä, kun yritettiin päättää, mitä hahmoja pitäisi mainita ja mitä ei. Pitkällisten keskustelujen, kysymysten ja väärinkäsitysten jälkeen saatiin aikaan huojuva päätös siitä, että kaikki tarinalle merkittävät hahmot mainittaisiin, myös kertakäyttöhahmot. Ei asia ollut vieläkään täysin selvä, mutta esille nousseet kysymykset hoidettiin nopeasti syksyn ja talven aikana. Hahmoihin liittyen keksittiin myös tehdä hahmosivuja, jonne tulisi tiedot kaikista taskareiden hahmoista. Päivityksen yhteydessä nousi esiin myös idea tietokannan hoitamisesta esiprosessoinnin ja GTML:n avulla, mutta se hylättiin koska merkittävää hyötyä ei löytynyt.

Syyskuussa pääsimmekin sitten itse asiaan eli päivittämään taskarisivuja. Päivitykset etenivät hitaasti ja varmasti kohti loppua. Ensimmäinen ehdotus päivityspäivämääräksi (24.10) oli aivan liian lähellä, joten aloimme kallistua vuodenvaihteen puoleen. Uusi vuosikin osoittautui lopulta liian kireäksi, sillä hahmojen kuntoon laittaminen oli luultua hankalampaa, ja hahmosivujen tekeminen niistä sadoista sivuhahmoista olisi vielä työläämpää. Niinpä päätimme saada kuntoon kaikki olennaiset asiat uuteen vuoteen mennessä ja päivitellä sitten puuttuvia hahmoja vuoden kuluessa.

Talven koittaessa kävi ilmi, että Benillä ei riittänyt aikaa omien taskukirjojensa päivittämiseen. Ongelma ratkesi kuitenkin helposti, kun Antti ilmoitti, että ei enää voi hoitaa kansikuvien skannauksia. Näin ollen Ben siirtyi hoitamaan skannauksia ja kuvan käsittelyä, ja me muut otimme hoitaaksemme Benin taskarit. Kuten tavallista yhtäkkiä huomattiin vuoden 2001 lähestyvän kovaa vauhtia ja niin päivitysurakkakin sai lisäpotkua. Joulukuun aikana löimme lukkoon uuden ulkoasun kyseltyämme neuvoa uutisryhmissäkin, hahmosivut tärkeimmistä henkilöistä luotiin ja viimeisetkin taskarit saapuivat uuteen asuun puettuina paikalle. Vielä viime hetkellä alkoi kohtalokin ilkkua meille, kun Vesan tietokone teki lakon. Mutta lopulta, 1.1.2001, uuden vuosituhannen ensimmäisenä päivänä uusittu tietokanta kuoriutui koko maailman nähtäväksi.

Taskareiden ja paremman sarjakuvan puolesta
Petri Kanninen, 2.1.2001