Takaisin taskukirjaluetteloon...

Kuinka lukea tietokantaa?

Kuinka lukea tietokantaa?
Mitä taskukirjojen kohdalla kerrotaan?
Tietoa arvosteluista sekä kommenteista
Mitä lyhenteet ja käsitteet merkitsevät?

Tietokannan lukeminen ei ole missään nimessä vaikeaa, kunhan lukija pitää mielessään muutaman yksinkertaisen perusasian, jotka tällä sivulla käydään läpi. Lue tämä sivu huolella läpi!

Alla on karsittu versio taskukirjan 230 esittelystä. Tutustu ensin lyhyesti taskukirjan esittelyyn ja lue sen jälkeen ohjeita ja selityksiä hieman alempaa. Selkeyden vuoksi tämän ohjetiedoston tekstit ovat värjätty eri värein. Normaalisti taskukirjojen esittelyssä ei käytetä värejä, arvosanojen osoittavia värisävyjä lukuunottamatta.


vjsaar@utu.fi -osoitteeseen korjaukset, arvostelut, kommentit yms.

kansikuva

230: Pellit auki

Julkaisuvuosi: 1. painos 1999
Alkuteos: Italian Topolino-sarjakuvat
Suomentaja(t): Soile Kaukoranta, Ilkka Syrén, Petri Syrén ja Ossi Viskari
Toimittaja(t): Riku Perälä, Elina Toppari ja Viia Viitanen
Tekstaaja(t): -
ISBN: 951-32-0685-8
Sivumäärä: 256

Sisällysluettelo:
Aku Ankka: Puhelinpiina (5)
Pelle Peloton: Loistava idea (50)
Roope-setä: Tubetilainen tuuba (72)
Mikki Hiiri: Myrskyisä romanssi (100)
Roope-setä: Avaruusrosmot (135)
Taikaviitta: Mahtava Dynamo (185)
Aku Ankka: Nousevan auringon maa (205)

Erityishuomioita:
- Takakannen teksti: "Taas tulossa tuhti TUPLATASKARI..."
- Kansi: Ankanpojat pukevat Akua sotisopaan

Yleisarvosana ja kommentteja kirjasta:
Arvosana: 2,4
Kommentteja:
"Pari hyvää tarinaa ei pelasta heikkoa kokonaisuutta." -vjs


Tarinat:

Aku Ankka: Puhelinpiina
Käsikirjoitus: Huck Akin
Piirrokset: Fecchi
Alkuperäinen nimi: Dialing For Disaster
1. julkaisuvuosi: 1999
Koodi: D 96257
INDUCKS-koodi: D 96257
Tarinan pituus: 45 sivua
Henkilöt: Aku, ankanpojat, vartionjohtaja, pormestari puhelinmyyjät
Lyhyesti: Aku onnistuu epähuomiossa säätämään puhelinmyyntiyhtiön laitteita niin, että ne soittavat useisiin numeroihin kerralla. Ankanpojat taas haluavat hankkiutua keinolla millä hyvänsä sudenpentuleirille, kaupunginisien metkuista huolimatta. Ja lopulta koko ankkaperhe on jälleen yhdessä liemessä.
Erityistä: -
Kommentteja yms.: "Pirteä avaus, josta ei mielenkiintoisia pikkuasioita puutu." -vjs
Keskim. arvosana: 4 Arvostelijoita: 1 kpl


Takaisin sivun alkuun

Mitä joka taskukirjan kohdalla kerrotaan?

Punaisella väritetty alkuosa sisältää joka taskukirjan perustiedot - nimen, kansikuvan, ISBN-numeron, suomentajat, toimituksen, tekstaajan, mahdollisen alkuteoksen sekä eri painosten julkaisuvuoden. Samasta alkuosasta löytyy myös kyseisen taskukirjan tietokantaan lisänneen henkilön sähköpostiosoite, johon tekijät toivovat kaikenlaisia kommentteja, arvioita, huomioita yms. kyseisestä taskukirjasta.

Poikkeaako mielipiteesi jyrkästi taskukirjan tietokantaan lisänneen henkilön mielipiteistä? Löysitkö virheitä tai haluatko lisätä jotain? Älä lähetä postia tietokannan ylläpitäjälle yksittäisiä taskukirjoja koskevissa asioissa, vaan lähetä posti nimenomaisen taskukirjan tekijälle, jonka osoitteen löydät siis aina sivun ylälaidasta!

Vihreällä väritetty keskiosa sisältää taskukirjakohtaisia tietoja. Sisällysluettelosta käy ilmi tarinoiden nimi sellaisena, kuin ne taskukirjassa on ilmoitettu, sekä niiden alkamissivu sulkeisiin merkittynä. Erityishuomioita -kohtaan on merkitty joka taskukirjan kohdalle tekijöiden tärkeinä pitämiä asioita, sekä yleisiä huomionarvoisia seikkoja, kuten virheitä, takakansien mainostekstejä - kaikenlaisia taskukirjojen välillä vaihtelevia kuriositeetteja. Kolmas keskiosasta löytyvä seikka on arvostelu, johon palaamme hieman myöhemmin.

Sinisellä väritetty tarinaosa löytyy myös joka taskukirjan tietokantatiedosta. Joka tarinasta löytyy lyhyt lauseen-parin juonitiivistelmä, joka ei pilaa lukunautintoa kertomalla loppuratkaisua. Tarinoiden erikoisuuksiin on myös kiinnitetty huomoita - esim. viitteet aikaisempiin sarjoihin, karkeat virheet yms. on pyritty huomioimaan. Tarinassa esiintyvät hahmot luetteloidaan sekä tarinoiden alkuperätiedot mahdollisuuksien mukaan. Tiedoista löytyy myös taskukirjan pituus sivuina, sekä arvostelut kommentteineen.


Takaisin sivun alkuunArvosteluista ja kommenteista

On muistettava, että tämä taskukirjatietokanta on tehty vapaaehtoisvoimin. Tekijät ovat halunneet lisätä tietokantaan hieman persoonallista otetta antamalla tarinoille mieleisensä arvosanan. Arvosana-asteikko on seuraavanlainen:
1 - huono tarina. 2 - jonkin verran keskitasoa kehnompi tarina. 3 - varsin keskitasoinen tarina. 4 - keskitasoa parempi, varsin hyvä tarina. 5 - erinomainen tarina. Noin seitsensivuisia tai sitä lyhyempiä tarinoita ei yleensä ole arvosteltu.

Varsinkin keskimääräisestä selkeästi poikkeavien tarinoiden saama arvosana on pyritty perustelemaan. On muistutettava, että arvosanat ovat antajiensa subjektiivisia mielipiteitä, eikä niitä tule ottaa minkäänlaisena absoluuttisena totuutena. Sinulla, arvoisa lukija, on mahdollisuus muuttaa mielipiteitä. Lähetä omat arvosanasi eri tarinoista kyseisen taskukirjan tietokantaosan tekijälle.

Samalla tavoin taskukirjan saama kokonaisarvosana, joka keskiosassa esiintyy, ei ole vertailukelpoinen kuin korkeintaan toisten saman arvostelijan taskukirjojen kanssa, niin subjektiivisia mielipiteet ovat. Ota myös huomioon se, että taskukirjojen saama kokonaisarvosana on vain tarinoiden saamien arvosanojen keskiarvo, ja sitä tulee käsitellä vain viitteellisenä kokonaisarvosanana, pienenä kuriositeettina.


Takaisin sivun alkuunTietokannassa käyttyjä yleisimpiä lyhenteitä sekä käsitteitä

Takaisin sivun alkuun