Takaisin taskukirjaluetteloon...

Aku Ankan taskukirjojen maailma: elämä, universumi ja kaikki

Aku Ankan taskukirjojen asema suomalaisessa Disney-maailmassa on vankka. Taskareita käytetään laajasti erilaisina nimipäivä- yms. lahjoina. Lisäksi Taskukirjat ovat ihanteellisia matkalukemisia kirjaformaattinsa ansiosta (lehteä kestävämmät kannet ja pienempi sivukoko). Taskukirjojat ovat oivallisia keräilykohteita jo tyylinsäkin vuoksi. Toisin kuin tilattavissa julkaisuissa, taskukirjoissa yksilöinti tapahtuu numeron, eikä ilmestymiskuun perusteella.

Huolimatta Suomen suuresta ankistimäärästä, ei fanitoimintaa ole oikeastaan ollenkaan. Internetistäkin lyötyy suomalaista Disney-tietoa vain vähän. Tämä tietokanta hiukan korjaa tilannetta.

Taskukirjat käyvät läpi kehitysprosessia enemmän kuin moni muu Disney-julkaisu. Aloittaessaan taskukirjoissa oli jatkuva juoni; esi- ja välinäytökset sitoivat kirjoittain tarinat jatkumoiksi. Sitten fanien suureksi pettymykseksi luovuttiin jatkuvista juonista vähitellen, ja taskukirjat 90 ja 107 olivat viimeiset jatkuvajuoniset. Suuri muutos oli, kun Taskarin 154 kohdalla siirryttiin puoliksi väritetyistä sarjoista kokovärisiin. Toinen näkyvä uudistus oli, kun taskukirjan 176 myötä alettiin puolivuosittain julkaista tuplapaksuja Taskukirjoja. Kaksi numeroa myöhemmin otettiin seuraava kehitysalkel: Taskukirjojen selistä alkoi vuosittain muodostua Kari Korhosen piirtämiä Disney-hahmoasetelmia. Uusin uudistus hiipi lähes huomaamatta, kun 1999 siirryttiin 12:sta taskukirjasta/vuosi huimaan kolmeentoista. Sarjoissa itsessäänkin on tapahtunut suuria muutoksia, varsinkin alkuaikojen taskukirjoja pidetään erinomaisina. Tietenkin suosikkisarjat riippuvat paljon siitä mitkä olivat ensimmäisiä luettuja taskarisarjoja. Uudet piirtäjät ja käsikirjoittajat tuovat oman tyylinsä osaksi sitä Aku Ankan taskukirjojen olemusta.

Taskukirjojen uusintapainokset tuovat ihasteltuja alkuaikojen taskukirjoja myös uusien lukijoiden ulottuville ja yrittävät herättää vanhempienkin ankistien mielenkiinnon kokovärityksellään ja tukevalla kansimateriaalillaan.

Ari Seppi
22.12.1999.