Don Rosa fanisivusto
1980-luvun alussa lehtimaailmaan pulpahti peräti kaksi pelkästään Don Rosan tuotantoa sisältävää nimikettä. Ne olivat nimeltään Don Rosa’s Comics and Stories ja The Captain Kentucky Collection. Tämä artikkeli kertoo näiden populaarikulttuurin ihmeiden nousuista ja tuhoista.
Ensimmäistä Don Rosa -nimistä lehteä viriteltiin jo vuonna 1980. Tarkoituksena oli julkaista siinä vanhoja The Pertwillaby Papers ja Captain Kentucky -strippejä sekä myöhemmin mahdollisesti uutta materiaalia. Ensimmäistä numeroa varten Rosa piirsi erikoiskannen, jossa esiintyivät sekä Lancelot Pertwillaby että Captain Kentucky, jotka ovat tietenkin yksi ja saman hahmo. Mutta painovaiheessa ilmaantui ongelmia. Kävi ilmi, että lehden kustannustoimittaja olikin vain välikäsi oikealle kustantajalle eikä itse toiminut julkaisijana kuten Rosa oli olettanut. Kustannustoimittaja sai palkkaa 900 dollaria vain siitä, että lähetti Rosan työt eteenpäin. Samaan aikaan Rosa itse työskenteli palkatta. Kukaan ei yrittänyt huijata häntä, hänen vain otaksuttiin työskentelevän ilmaiseksi kuten aikaisemminkin kustannustoimittajan omiin fanzineihin. Rosaa ei varsinaisesti palkatta työskenteleminen haitannut, mutta hänestä oli väärin, että kustannustoimittaja sai lihavan sekin tekemättä oikein mitään. Niinpä lehti peruttiin. Ensimmäisen numeron erikoiskannen kuvaa käytettiin kuitenkin vuonna 2001 The Don Rosa Archives -kirjojen erikoisjulisteena.
Kolme vuotta myöhemmin päästiin jo pidemmälle, kun heinäkuussa 1983 ilmestyi Fantagraphics Booksin julkaisema Don Rosa’s Comics and Stories -niminen lehti. Kun Rosan nimi korvataan Walt Disneyllä, saadaan julkaisun esikuva. Lehden toimituspäällikkö oli Fantagraphicsin toinen perustajajäsen, Gary Groth, jonka fanzineihin Rosa oli jo 70-luvun alussa tehnyt piirroksia. Idea lehteen oli myös luultavimmin lähtöisin Grothilta. DRC&S oli Love and Rockets -sarjakuvan ohella Fantagraphicsin ensimmäinen varsinainen sarjakuvajulkaisu. Kenties parhaiten Fantagraphics Books tunnetaan The Comics Journal -sarjakuvafanzinestaan. Nyt suunnitelmana oli ensin julkaista The Pertwillaby Papersin vanhat seikkailut ja sitten kokonaan uusia tarinoita. Ensimmäisessä numerossa (hinta 2,95 dollaria) ilmestyi Sub-Zero -niminen tarina, joka oli alun perin julkaistu Rocket’s Blast Comiccollector -fanzinen numeroissa 130-135 vuosina 1976-77. Täysin sama sarjakuva ei kuitenkaan ollut kyseessä, sillä lehteä koottaessa huomattiin tarinan olevan kaksi sivua liian pitkä suunniteltuun 68 sivuun. Tällöin Rosa etsi kaksi kohtaa, jotka saksittiin pois ja korvattiin muutamalla uudella ruudulla. Itse tarinan lisäksi numerossa oli mukana myös esipuheet sekä Rosalta itseltään että sarjakuvakäsikirjoittaja Roger Sterniltä, joka on Rosan hyvä ystävä. Vielä vuoden 1983 marraskuussa ilmestyi lehden toinen numero. Tällä kertaa tarinana oli Vortex!, joka näki päivänvalon vuosina 1977-78 RBC:n numeroissa 138 ja 140-143. Tälläkin kertaa lehdessä oli myös Rosan esipuhe. Ensimmäisen numeron oli nimellisesti julkaissut Fantagraphics Booksin alajaosto CX Comics, joka oli tarkoitettu varsinaisille sarjakuville. CX Comics -nimike kuitenkin lopetettiin ja kaikki painotuotteet julkaistiin vain Fantagraphics Booksin nimellä, kuten myös DRC&S:n kakkosnumero. Kolmannessa numerossa oli aikomus julkaista aikaisemmin keskeneräiseksi jäänyt Knighttime ja neljännessä kenties strippimuotoiset episodit 1-127. Lehti oli jopa suunniteltu ilmestymään neljästi vuodessa. Rosa tekikin yhden uuden episodin Knighttimeen, mutta yksinkertaisesti kyllästyi sitten ja pakkasi piirrustusvälineensä pois moneksi vuodeksi. Rahaakaan ei lehdistä tullut, vaan hän teki sarjakuvia vain huvin vuoksi. Niin lehti jäi kahteen numeroon.
Rosan viikoittainen Captain Kentucky -strippi ilmestyi Louisville Times -lehdessä vuosina 1979-82, mutta ensimmäinen CK-kokoelma ilmestyi jo huhtikuussa 1981. Se sisälsi ensimmäiset 50 strippiä ajalta 6.10.1979 - 13.9.1980 painettuna sivuttain yksi per sivu, kuten stripin koko vaati. Lehden julkaisija oli The Pertwillaby Paper Works, joka oli ”tahaton, voittoa tuottamaton järjestö”. Eli toisin sanoen Rosa julkaisi kokoelman itse ja The Pertwillaby Paper Works oli vain jotain minkä hän kirjoitti lehteen. The Captain Kentucky Collection #1 menestyi kuitenkin huonosti ja jopa tuotti tappioita Rosalle. Nyt hänellä oli joka tapauksessa ensimmäiset 50 episodia yksissä kansissa täysin sensuroimattomina (tosin Captain Kentuckya sensuroitiin hyvin vähän ja Rosalle annettiin paljon vapauksia) sekä laadukkaimpina ja suurempina kuin sanomalehdessä. Hän ei kuitenkaan aikonut julkaista enää uusia kokoelmia. Mutta neljä vuotta ensimmäisen osa julkaisusta, kun Rosa oli jo lopettanut sarjan tekemisen, hänet kutsuttiin paikallisen scifi- ja fantasiaseura FOSFA:n (Falls of the Ohio Science Fiction and Fantasy Association) kokoukseen puhumaan sarjakuvistaan. Siellä keskustelu kääntyi Captain Kentuckyyn. FOSFA:ssa oli monia CK-faneja ja lopulta he lupasivat rahoittaa ja tuottaa kahden uuden kokoelman julkaisun, jos Rosa huolehtisi kaikesta muusta. Niinpä kesäkuussa 1985 julkaistiin The Captain Kentucky Collection #2 (episodit 51-100 ajalta 20.9.1980 - 29.8.1981) ja #3 (episodit 101-150 ajalta 5.9.1981 - 14.8.1982). Hintaa molemmilla oli 4 dollaria, eli kaksinkertaisesti ykköskokoelmaan verrattuna, ja molemmat aloitti Rosan prologi aivan kuten ensimmäisessäkin kokoelmassa. Nekään eivät myyneet hyvin, mutta nyt trilogia ainakin oli täydellinen.
Kiitokset:
Don Rosa
Geir Hasnes
Mikko Kiviharju
DRC&S:n ensimmäisen numeron henkilökunta:
Creator DON ROSA
Editorial Co-Ordinator GARY GROTH
Cover Colors DON ROSA
Color Separations JANET TOOMBS
Design & Production TOM MASON
Typesetting LORI GALASSO
Advertising MIKE CATRON
General Noodging KIM THOMPSON
Arttu Salminen