Don Rosa fanisivusto
Reilun kolmen vuoden tauon jälkeen amerikkalaisetkin pääsevät lukemaan taas Disneyn sarjakuvia. Uusi yrittäjä, Steve Geppin luotsaama Gemstone aikoo tuoda lehdet uudelle kulta-ajalleen ja samalla kultivoida massoja.
Disneyn sarjakuvien kotimaa, Yhdysvallat, ei ole tosiaankaan ollut ankkafanien mekka, vaikka niin voisi luulla. Toisin kuin meillä, ovat Jenkeissä julkaisijat vaihtuneet tiheästi. 1930-luvun lehtistripit muuttuivat 1940-luvulla omaksi lehdekseen, jossa alkoi ilmestyä pidempiäkin tarinoita. Westernin jakelijana toiminut Dell-yhtiö nosti ankkasarjakuvat suureen suosioon. Sillä oli riveissään huippulahjakas ja tuottelias Carl Barks. Lippulaivana Dellillä oli 10 centtiä maksanut Walt Disney's Comic and Stories-lehti. Barksin luoma Roope Ankka sai myös 1950-luvulla oman Uncle Scrooge -nimikkolehtensä. Tämä oli Disneyn sarjakuvien kultaista kautta Yhdysvalloissa.
Vuonna 1962 Dell joutui lopettamaan lakikiemuroiden vuoksi ja Western joutui etsimään toisen jakelijan. Viestikapulan nappasi Gold Key (joka tunnetaan myös nimellä Whitman), mutta Dellin tasolle ei enää päästy. Barks siirtyi vuonna 1967 öljyväritöiden pariin ja sarjojen laatu romahti. Gold Key laittoi lapun luukulle vuonna 1984. Tämä jälkeen oli muutama vuosi, jolloin uusia Disneyn sarjakuvia ei ollut lainkaan saatavissa.
Suuret ankkafanit Bruce Hamilton ja Russ Cochran, onnistuivat 1986 nappaamaan lisenssin itselleen ja näin syntyi Hannu Hanhen mukaan nimetty Gladstone. Fanien keskuudessa se saavutti nopeasti maineen keräilijäystävällisenä julkaisijana, pyörittiväthän sitä miehet, jotka olivat itsekin faneja. Gladstonea saadaan myös kiittää siitä, että eräs rakennusalan firmaa pyörittävä insinööri nimeltään Don Rosa löysi sisäisen ankkapiirtäjänsä. Rosa nimittäin näki sarjakuvia myyvässä putiikissa Gladstonen lehden ja innostui kysymään puljusta töitä. Vaatimattomalla budjetilla pyörivä Gladstone tekikin erinomaista työtä. Valitettavasti Disney innostui itse Gladstonen saavuttamasta suosiosta ja jätti firman lisenssin uusimatta tarttuen itse toimeen. Laskelmoivat liikemiehet eivät kuitenkaan pystyneet samaan kuin sydänverellään töitä tehneet fanit. Disneyn oma tuotanto sinnetteli vuodet 1990-1993, mutta lopulta se oli kaivanut itsensä kuoppaan, josta ei päästy enää ylös - samalla tuhoutui Gladstonen hiellä saavuttama luottamus ja suosio. Disney palautti lisenssin takaisin Gladstonelle vuonna 1994. Sarjakuvien yleisen huonon menekin takia Gladstone joutui sulkemaan kuitenkin ovensa vuonna 1999. Amerikka jäi jälleen paitsi Disneyn sarjakuvia.
Nyt, kolmen vuoden tauon jälkeen Disneyn sarjakuvat ovat palaamassa jälleen kotikonnuilleen Yhdysvaltoihin. Diamond Comic Distributorsin osana toimiva Gemstone onnistui pitkien neuvotteluiden jälkeen joulukuussa 2002 nappaamaan Disneyn lisenssin itselleen. Aikaisemmin Diamond on kunnostautunut julkaisemalla esimerkiksi erilaisia keräilijöille suunnattuja indeksejä. Tunnetuin näistä on The Overstreet Comic Book Price Guide.
Diamondia ja Gemstonea luotsaava Steve Geppi luottaa mahdollisuuksiinsa siinä missä monet ovat häntä ennen epäonnistuneet. Ongelma on ollut levityksessä. Myymättä jääneet lehdet on voitu palauttaa kustantajalle, mikä tarkoittaa sitä että jos painattaa 100,000 lehteä ja myynti on vain 16%, siinä tulee takkiin. Lehdet täytyy saada esille, jotta suuri yleisö löytää ne. Geppi toivoo laajan verkostonsa pystymään aiempaa parempaan esillepanoon. Siinä missä Amerikassa sarjakuvia ei nykyään löydy juuri muualta kuin niille omistetuista erikoisliikkeistä, aikoo Geppi saada ne suuriin päivittäistavaroita myyviin kauppaketjuihin. Geppi uskoo myös markkinoiden muuttuneen suopeammiksi. Amerikkalaisista on tullut perhekeskeisempiä, varsinkin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Nykytilanteessa turvalliset koko perheen lehdet olisivat tervetullutta vaihtelua väkivaltaviihteelle. Geppi vakuuttaakin ettei ole mukana vain rahaa tehdäkseen, vaan "kultivoidakseen massoja". Nuori sukupolvi ei tunnu amerikassa enää edes tietävän mitä sarjakuvat ovat. Geppi haluaisikin nähdä Disneyn sarjakuvien uuden nousun monilla eli sektoreilla, kuten koulutuksen apuvälineenä.
Kuin taatakseen vanhojen fanien hyväksynnän Geppi palkkasi miltei koko entisen Gladstonen tekijäköörin. Myös Disney on ollut kiitettävästi Gemstonen tukena, kun samaa ei voida sanoa tapahtuneen piskuisen Gladstonen kohdalla. Steve Geppi toivookin kaiken osuvan kohdalleen ja lehtien saavuttavan uudelleen 50- 60-luvun barksiaanisen kulta-ajan, jolloin niitä myytiin miljoonittain.
Ensimmäinen Gemstonen julkaisu ilmestyy sattuvasti AnkkaMestarin kaksivuotispäivänä, toukokuun kolmantena 2003. Tällöin vietetään Yhdysvalloissa Free Comic Book Daytä, eli päivää jolloin tietyt sarjis-liikkeet jakavat ilmaiseksi näytelehtiä. Gemstone osallistuu erikoisella mainostemppulla jakamalla Carl Barksin Maharajah Donald tarinaa. Aiemmin kyseistä tarinaa jaettiin ilmaiseksi vuonna 1947 ja tällä harvinaisuudella on keräilymarkkinoilla arvoa $7,000 verran nyt sen saa jälleen ilmaiseksi.
Varsinaiset myyntituotteet alkavat sitten ilmestyä kesäkuussa. Ensimmäiset nimikkeet ovat Uncle Scrooge (US) ja Walt Disney's Comics & Stories (WDC). Numerointia jatketaan siitä mihin Gladstone lopetti, eli ensimmäinen US tulee olemaan #319 ja WDC #634.
Gemstonen lehdet tulevat ilmestymään yllättävänkin monissa eri formaateissa ja hintaluokissa. Walt Disney's Uncle Scrooge ja Walt Disney's Comics and Stories ovat niin sanottuja prestige-lehtiä, eli luksusmalleja ja hintaakin kuukausittain ilmestyville lehdille kertyy $7.95 mikä on euroissa suunnilleen saman verran. 64-sivuisina näitä voisi verrata meikäläisiin albumeihin. Meikäläistä akkaria lähellä olevat Donald Duck ja Mickey Mouse and Friends tulevat myyntiin syyskuussa 32-sivuisina karvalakkimalleina, joista tarvitsee pulittaa vain $2.95. Toisin kuin meillä nämä ilmestyvät kummatkin kuukausittain. Heinäkuussa ilmestyy ensimmäinen Walt Disney's Donald Duck Adventures, joka on kooltaan kutakuinkin meikäläisen taskarin tai Roope-sedän luokkaa, mutta 128-sivuinen. Jenkkitaskari tulee ilmeisesti muistuttamaan omaamme myös sisällöllisesti, sillä se tulee koostumaan pitkistä Akun, Roopen ja Mikin seikkailuista ja tarinat ovat eurooppalaista tuotantoa. Hintaa sille kertyy hulppeat $7.95. Taskari ilmestyy aluksi kahden kuukauden välein. Gemstone kokeilee eri formaattien menestystä ja kysyy kauppaketjujenkin mielipidettä asiasta: minkä kokoisia ja hintaisia lehtiä haluaisitte meiltä myyntiin? Taloudellisesti moiset kokeilut ovat mahdollisia, sillä lisenssinsä turvin Gemstone pystyy käyttämään muualla aikaisemmin julkaistuja sarjoja aivan nimelliseen hintaan. Vaikka kyseessä ovat uudelleenpainatukset, ovat ne uutta vastaavia amerikkalaiselle yleisölle, joka ei ole nähnyt viimeisen reilun kolmen vuoden aikana ilmestyneitä tarinoita. Rosaltakin on ehtinyt ilmestyä tänä aikana useita huipputarinoita. Sammon salaisuuskin voi nyt ilmestyä ensimmäistä kertaa englanniksi.
Mitä tulee uusiin, Gemstonen tuottamiin tarinoihin, Geppi sanoo: Meillä tulee olemaan alusta pitäen uusia kansia ja sen sellaisia ongelma on siinä, että jotkut kuuluisimmat artistit, kuten Don Rosa työskentelevät hitaasti. Jos haluamme julkaista uusia Rosa-tarinoita, meillä on oltava taustalla tuo kolmen vuoden kasauma hänen sarjojaan. Rosahan ei tuota kuin pari suurta seikkailutarinaa vuodessa. Sitten ovat Van Hornit ja Daan Jippes... tuotantomme tulee siis olemaan yhdistelmä viimeisenä kolmena ja puolena vuotena ilmestyneitä tarinoita, omaa uutta tuotantoamme ja sitten Barksin sarjoja, joita ei ole painettu vuosiin.
Geppi haluaisi myös tehdä niin sanotusti näkkärit ja julkaista näköispainokset Walt Disney's Comics and Stories -lehdestä sen ensimmäisestä numerosta lähtien. Geppi heittää myös ilmaan ajatuksen siitä, että muissa sarjakuvissa kunnostautuneet piirtäjät saattaisivat olla innostuneita koittamaan siipiään ankkasarjojen parissa, monethan ovat vanhoja Barks-faneja.
Geppin mukaan uutta painosta Rosan Life and Times of $crooge McDuck-kirjasta ei ole välittömästi tulossa, mutta sellainenkin saatetaan nähdä vuoden sisällä. Tällöin puhuttaisiin erilaisista erikoispainoksista.
Don Rosa uskoo Gemstonen mahdollisuuksiin: "Tunnen suurta luottamusta. Pyörittäväthän sitä samat ihmiset kuin Gladstonea aikanaan, nyt vain julkaisijalla on parempi verkosto ja enemmän vaikutusvaltaa." Rosa näkee silti pari skenaariota, jotka saattaisivat romuttaa haaveet, nimittäin markkinoiden tila ja mahdollinen Disneyn sekaantuminen, kuten kävi viime kerralla.
Rosa on mielissään sarjojensa ilmestymisestä Yhdysvalloissa pitkän tauon jälkeen. Hän epäilee, että ne ilmestyvät ainoastaan kalliimmissa lehdissä (US ja WDC), sillä näiden kohderyhmänä ovat vanhemmat lukijat. Udellessani mahdollisista erikoisprojekteista, Rosa totesi: "Gemstone ei tarvitse vielä mitään. Hehän saavat kaikki tarinani ja kanteni - joita olen yleensä piirtänyt Suomea varten - liki ilmaiseksi Euroopasta. Lähetin heille tekstin erästä tarinaa varten ja toivon, että he pyytävät niitä lisää." Koska kansikuvat taitavat jo olla tehtyinä kaikkiin tarinoihin, joita Gemstone haluaa Euroopasta uudelleenjulkaista, ei mitään uutta tulla varmaankaan näkemään.
Ensimmäisinä nähdään WDC:ssä ilmestyvä The Three Caballeros Ride Again ja Uncle Scroogen ensimmäisessä numerossa The Dutchman's Secret. Merkillinen päätös Gemstonella tehtiin ensin mainitun tarinan kohdalla: se julkaistaan kolmessa osassa. Lehtihän ilmestyy vain kerran kuussa, joten jenkkiyleisön muistiin luotetaan kovasti.
Gemstonen art directorina toimiva Gary Leach lupasi tietoja tilauksesta ja hinnoista pian. Disneyn lisenssi on tarkka, eikä salli Gemstonen markkinoivan tuotteitaan Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella. Siksi kuluttajan pitää ottaa itse yhteyttä heihin. AnkkaMestari on jo ollut yhteydessä suuriin kirjakauppaketjuihin ja näiltä sivuilta saat tietää lisää eri tilausmahdollisuuksista heti kun Gemstone saa yksityiskohdat itse hiottua.
Loppujen lopuksi jenkkituotteet tuskin saavat sukkia pyörimään jaloissa vielä muutamaan vuoteen. Vakavaraiset fanit ja ne onnelliset, jotka pystyvät vakuuttamaan vanhempansa Uncle Scroogen korottavasta vaikutuksesta englannin numeroonsa, saattavat kuitenkin arvostaa laadukkaita tuotteita sekä Rosan alkuperäistä dialogia.
Kai Saarto