Mikä on DCML?

Näillä sivuilla törmäät useasti lyhenteeseen DCML. Kyseinen lyhenne tulee sanoista Disney Comics Mailing List. Suomeksi kutakuinkin Disney Sarjakuvien Postituslista. Tässä lyhyt oppimäärä asiaan täysin vihkiytymättömille.

Esittely

Kyseessä on internetissä sähköpostin välityksellä toimiva keskustelufoorumi, jonka jokainen jäsen saa kaikkien muiden lähettämät viestit omaan sähköpostilaatikkoonsa. Yleensä viestejä ei tule päivässä kuin muutamasta reiluun kymmeneen - välillä on vilkkaampiakin kausia. Näihin voi sitten vastata tai lähettää ihan uuden viestin kiinnostuksen mukaan, keskusteluun ei ole pakko osallistua. Käytetty kieli on englanti. Ei kannata pelästyä vaikka oma kielitaito ei olisikaan täydellinen - jos kutakuinkin ymmärrät kirjoitettua yksinkertaista englantia pystyt seuraamaan useimpia keskusteluja. Listan jäsenet ovat joka puolelta maailmaa, joten englanti on äidinkielenä vain harvoilla. Suurin osa aktiivisimmista jäsenistä tuntuukin tulevan Pohjoismaista. Suomalaisia listalla on useita.

Keskustelunaiheiden pitäisi liittyä Disneyn sarjakuviin, ja näin useimmiten onkin asian laita. Käytännössä keskustelu pyörii suurimmaksi osaksi Aku Ankasta tuttujen hahmojen, tarinoiden ja niiden tekijöiden ympärillä sekä viimeisimmissä alan uutisissa. Valitettavan usein vanhemmat vakiojäsenet kiistelevät pikkuasioista tai nälvivät toisiaan kuin vanhat avioparit. Tätä tapahtuu tosin kaikilla aktiivisilla postituslistoilla. Aktiivisten osallistujien keski-ikä lienee yllättävän korkea, monet aktiiviset ovat viidenkymmenenkin ylittäneitä kokeneita ankkafaneja ja useimmat ainakin täysi-ikäisiä. Nuorempaakin väkeä lienee roppakaupalla, mutta kielitaito ja kokemattomuus tietenkin pitävät nämä helposti hiljaisempina keskustelun seuraajina.

Meitä Rosa-faneja tietysti kiinnostaa nimenomaan se, että maestro itse on listan jäsen. Itseasiassa hän pyörinyt listalla miltei alusta pitäen. Tänä vuonna tulee kymmenen vuotta täyteen. Alkuaikoina Rosa oli miltei listan aktiivisin kirjoittaja, nykyään hän osallistuu kiireidensä vuoksi lähinnä vain kuin häneltä kysytään jotain, tai keskustelu pyörii hänen töidensä ympärillä. Listalla on muitakin mielenkiintoisia tyyppejä joista joku miltei aina tietää vastauksen mihin tahansa mieltä askarruttaneeseen Disneyn sarjiksiin liittyvään kysymykseen. Muun maailman ankkalehtien nimet ja sisällöt tulevat nopeasti tutuksi listaa seuraamalla. Pieneksi avuksi listaan artikkelin loppuun tärkeää sanastoa.

Miten liityn?

Liittyä voit helpoiten klikkaamalla itsesi tänne. Ensimmäiseen lomakkeen kohtaan laitat sähköpostiosoitteesi, toiseen salasanan (joten et normaalikäytössä tarvitse) ja kolmanteen salasanan vielä toiseen kertaan. Salasana lähetetään sinulle muistutuksena sähköpostitse kerran kuussa. Viimeinen valinta, jossa valitaan "Yes" tai "No", koskee niinsanottua digestiä. Jos valitset "Yes", saat kaikki päivän viestit koottuna yhteen sähköpostiin. Tämä on suositeltavaa jos et halua yksittäisiä viestejä sotkemaan sähköpostilaatikkoasi. Vastatessa sinun täytyy kuitenkin silloin muistaa lainata vain sitä osaa viestistä johon vastaat - koko digestin jättäminen viestiisi takaa sinulle haukut muilta jäseniltä. "No" valitsemalla saat siis jokaisen yksittäisen viestin erikseen.

Itse suosin tätä jälkimmäistä tapaa, sillä näin en joudu leikkaamaan vastatessa ruutukaupalla tekstiä ja otsikkokin on valmiiksi aiheeseen liittyvä. Tällöin kannattaa laittaa sähköpostiohjelman asetuksista itselleen vaikka oma kansio DCML-viesteille, jotta nämä eivät sotke tulevien viestien kansiotasi. Tämä tapahtuu siten ensin luot uuden sähköpostikansion nimeltään vaikka DCML ja sitten laitat sähköpostiohjelman asetuksista suodattimen eli filterin päälle. Tämän virittäminen ei kuitenkaa onnistu kaikilta. Periaatteessa se toimii siten, että suodatin asetuksille annetaan seuraava ehto: Jos viestin vastaanottajakentässä (To:) on teksti "dcml" se siirretään kansioon DCML. Tämän jälkeen kaikki DCML-viestit menevät automaattisesti omaan hakemistoonsa. Tämän periaatteen pitäisi toimia useimmissa sähköpostiohjelmissa. Viimeiseksi paina "Subscribe" nappia. Pian saat vahvistuspyynnön sähköpostiisi. Lähetettyäsi vastauksen olet listan jäsen!

Ohessa kuva Netscapen sähköpostiohjelmasta ja DCML-listalle tekemästäni suodattimesta (klikkaa isommaksi). Kysykää joltain homman hallitsevalta tutulta neuvoa, jollette saa näin suuripiirteisillä neuvoilla toimimaan.

 

Tärkeää ankka-sanastoa

Hahmot

Aku Ankka = Donald Duck Tupu, Hupu, Lupu =Huey, Dewey, Louie (HDL) Hannu Hanhi = Gladstone Gander
Neiti Näpsä = Miss Quackfaster Hansu Hanhi =Gus Goose Kroisos Pennonen = John D. Rockerduck
Roope Ankka = $crooge McDuck/Uncle Scrooge (US) Touho = Fethry Iines = Daisy
Petkunterä = Soapy Slick Karhukopla = Beagle Boys Kulta-Into Pii = Flintheart Glomgold
Kultu Kimallus = Glittering Goldie Hortensia MacAnkka = Hortense McDuck Matilda McAnkka = Matilda McDuck
Sudenpennut = The Junior Woodchucks Teppo Tulppu = Jones Milla Magia = Magica De Spell
Mummo Ankka = Grandma Duck Pelle Peloton = Gyro Gearloose Pikku apulainen = Gyro's Helper