Lyhyt esittely

Tämä esittely on tehty niitä varten, joilla ei ole aikaa lukea pitkiä sepustuksia Don Rosasta, mutta joiden täytyy saada tietää hänestä pääasiat nopeasti. Lopussa on, kuten myös pidemmän esittelyn lopussa, faktaruutu, jossa on kaikkein tärkeimmät tiedot hänestä.

Italialaisen sukutaustan omaava Keno Don Rosa syntyi 29.06.1951 Louisvillessa, Kentuckyssa, Yhdysvalloissa. Hänen isänsä, Hugo, omisti rakennusyhtiön, jonka Don myöhemmin peri.

1970- ja 80-luvulla Don piirsi opiskelunsa ja myöhemmin insinöörintyönsä ohella omia sarjakuviaan (Pertwillaby Papers ja Captain Kentucky) Kentucky Kernal ja Louisiana Times -sanomalehtiin. Sarjat eivät kuitenkaan olleet kovin suosittuja ja Donin täytyi lopettaa tuottamaton ja aikaavievä harrastuksensa.

Sitten, eräänä päivänä vuonna 1986 hän näki eräässä sarjakuvakaupassa Gladstone-sarjakuvalehden, ensimmäisen amerikkalaisen Disney-hahmoja sisältävän sarjakuvalehden sitten 1970-luvun. Tästä innostuneena hän päätti tehdä Gladstonelle yhden, ja vain yhden Roope-seikkailun, joita hän oli itse lukenut isosiskonsa omistamista sarjakuvalehdistä ja joita hän oli rakastanut, varsinkin Carl Barksin tekemiä. Tarinan nimi oli Son of the Sun (suom. Auringon poika) ja se oli suuri menestys. Gladstone halusi lisää, Don suostui, ja myi 1987 rakennusyhtiönsä ja alkoi täyspäiväiseksi sarjakuvapiirtäjäksi.

Don työskenteli vielä jonkin aikaa Gladstonelle, mutta meni myöhemmin vuonna 1990 töihin tanskalaiselle Egmontille, sillä Disney ei antanut Gladstonen enää palauttaa taidetta sen alkuperäisille tekijöille. Nykyäänkin hän tekee sarjakuviaan pääasiassa Egmontille, vaikka onkin oikeastaa freelancer ja on tehnyt kolme tarinaa myös ranskalaiselle Picsou-lehdelle.

Don Rosa on tämän hetken Disney-piirtäjistä kaikkein suosituin, vaikkei hänen kotimaassaan, Yhdysvalloissa, enää julkaistakaan Disney-sarjakuvia. Yksi Don Rosan työn tuntomerkeistä on todella tarkka piirrosjälki ja uskomattomat yksityiskohdat. Kaikki hänen tarinansa sijoittuvat 1950-luvulle, jolloin hän itse pikkupoikana luki Barksin tarinoita ja sitä paitsi, muutenhan Roope olisi jo yli 130-vuotias. Don piilottaa tarinoihinsa silloin tällöin Mikki Hiiren kuvia sekä melkein jokaisen tarinansa alkuun "D.U.C.K"-kirjaimet (Dedicated to Unca Carl from Keno eli Omistettu Carl-sedälle Kenolta) kunniaosoituksena Barksille.

Suomen Disney-kustantajalla, Helsinki Medialla on ollut jo vuodesta 1995 asti tapana julkaista uusi Rosa-kirja joka toinen vuosi. Suomessa Aku Ankka-lehti on ainut, jossa Don Rosan tarinoita on ilmestynyt lukuunottamatta Roope-sedän erikoisnumeroa 12B/1991. Kuuluisin yksittäinen Don Rosan piirros on varmaankin Aku Ankan sukupuu-juliste, (RD 9400) joka ilmestyi Suomessa alunperin Aku Ankan Taskukirjojen 168 ja 169 mukana. Kaikkein kuuluisin Don Rosan työ on kuitenkin Roope Ankan elämä ja teot -sarja, joka kertoo Roopen elämäntarinan. Hän teki sarjan vuosina 1991-1992, ja se julkaistiin Suomessa Aku Ankassa 1992-1994 ja 1997 kirjana.

Don Rosa on voittanut kaksi Will Eisner-palkintoa, joita pidetään sarjakuvamaailman Oscareina: 1995 parhaasta sarjamuotoisesta tarinasta (Roope Ankan elämä ja teot) ja 1997 parhaana huumorisarjakuvien käsikirjoittajana/-piirtäjänä.

Tällä hetkellä hän asuu kotonaan Kentuckyssa vaimonsa, bassettikoiriensa ja Gyro-kakadun kanssa.

FAKTARUUTU:  
Koko nimi:
Syntymäaika:
Osoite:
Keno Don Hugo Rosa
29.06.1951
9711 Dawson Hill Rd.
Louisville, KY 40299
USA

Sähköposti:
Perhe:

Poistettu
Vaimo Ann, ei lapsia
Koulutus:
Ammatti:
Tärkeimmät palkinnot:
Rakennusinsinööri
Freelancer-sarjakuvataiteilija
Kaksi Will Eisner-palkintoa (1995 ja 1997)
Ensimmäinen tarina: Auringon poika (engl. Son of The Sun) - AR 102 (1986)
Ensimmäinen tarina Suomessa: Jos metsään haluat mennä nyt... (engl. Mythological Menagerie)
- AR 104 (Aku Ankka 01/90)
Ensimmäinen tarina Egmontille: Mestaripuutarhuri (engl. The Master Landscapist) - D 90057 (1990)